HK Vianen

6 november 2018

HK Vianen 6 november 2018


Bazaar in Everdingen

everdingen • De hervormde kerk in Everdingen organiseert zaterdag 10 november vanaf 13:30 uur een bazaar in en om het hervormd centrum. 's Middags is er een rommelmarkt en er worden diverse verlotingen gehouden. Ook zijn er nieuwe spullen te koop. Er is onder meer een bloemenkraam, daarnaast zijn er kramen met creatief handwerk zoals gebreide sokken en dergelijke. Voor de kinderen is er ook van alles te beleven: van een knikkerbaan en sjoelbak tot de enveloppenkraam. 's Middags staat er een heuse schiettent buiten en 's avonds kunnen bezoekers spijkerslaan. Verder is er ook volop lekkers te krijgen. Binnen is een hoekje ingericht om koffie te drinken met iets lekkers erbij. 's Avonds zijn er kommen erwtensoep, broodjes frikadel, patatjes en wafels. De trekking van de grote verloting is ongeveer om 22:00 uur. De opbrengst is bestemd voor de instandhouding van de hervormde gemeente van Everdingen, maar er gaat ook een bedrag naar Voedselbank Vianen. Mensen die nog spullen beschikbaar hebben voor de zaalverloting, kunnen deze dinsdag 6 november nog brengen naar het hervormd centrum, tussen 20:00 en 21:00 uur. Laten ophalen is ook een optie, hiervoor moet contact worden opgenomen met familie van Eck via 0347-351218 of mnvaneck@kpnplanet.nl.

'Goodbye Vianen!' in museum

vianen • Met de tentoonstelling 'Goodbye Vianen!' zet het Stedelijk Museum Vianen dit najaar lang verborgen topstukken uit het gemeentedepot in de schijnwerpers. Op deze manier neemt het museum afscheid van de Viaanse gemeentegrenzen. De kunstcollectie van de gemeente telt ruim tweeduizend voorwerpen. Het grootste deel hiervan is verzameld door oud-burgemeester van Vianen, Willem Rooseboom (1816-1881). Zijn verzameling is door zijn kleinzoon Ockert Tobias de Villiers Rooseboom (1887-1977) aan de gemeente geschonken. De gemeentelijke fusie per 1 januari 2019 is voor het museum aanleiding om de kunstschatten uit het stadhuis weer eens te tonen. 'Goodbye Vianen!' laat onder andere de voorname portretten van de adellijke Brederodes, de bruidsschoenen van schrijfster en oud-bewoonster Ina Boudier Bakker en het recent gerestaureerde portret van burgemeester Rooseboom zien. De expositie is van zondag 18 november tot en met zondag 6 januari te bezichtigen.

Vervoerplan U-OV vastgesteld

vijfheerenlanden • Gemeente Vijfheerenlanden is pas op 1 januari 2019 een feit, maar het openbaar vervoer in het gebied verandert wel al vanaf vrijdag 9 december. Dan gaat de nieuwe dienstregeling alvast in. Vervoerder U-OV gaat deze uitvoeren in opdracht van provincies Zuid-Holland en Utrecht. Dit blijkt uit het vervoerplan voor Vijfheerenlanden dat is vastgesteld door het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht. Het plan bevat wel enkele wijzigingen van het vervoeraanbod: behoud buslijn 85, binnen Vijfheerenlanden is de route ongewijzigd, in Utrecht rijdt deze buslijn voortaan via Papendorp. Er komt een buslijn tussen Ameide en het centraal station van Utrecht om de avondbediening van Ameide in stand te houden (ook via Papendorp). De buurtbuslijn 703 (overdag) en de belbuslijn 502 (in de avonden en weekenden) blijft in stand. De spitsbuslijn 72 in belbuslijn 572 worden geïntegreerd, inkorting tot knooppunt Meerkerk A27. Er zijn verder diverse kleine wijzigingen.

Over noorderlicht en middernachtzon

vianen • Natuurfotograaf Fred van Wijk is woensdag 14 november te gast bij het Katholiek Vrouwengilde (KVG) in Vianen. Hij geeft in zalencentrum 't Klooster een presentatie met als titel 'Tussen middernachtzon en noorderlicht'. De lezing bestaat uit twee delen, allereerst vertelt hij over de Scandinavische zomer. Vervolgens vertelt hij over de winter op 250 kilometer ten noorden van de poolcirkel. De zaal is open om 19:30 uur, de lezing begint om 20:00 uur. Ook leden die op de wachtlijst staan van de KVG zijn welkom. Entree is 5 euro, inclusief een kop koffie of thee.

'Je geeft een kind weer toekomst'

De familie Kersbergen is al vijftien jaar pleeggezin. Heel gewoon, vinden ze zelf. "Het is een gevoelskwestie, maar als je het als gezin wilt proberen zou ik zeker informatie gaan inwinnen. Je helpt een kind een toekomst op te bouwen", zeggen Sabine en Dick. Er is vrijwel overal in Nederland een tekort aan pleeggezinnen. Marlies Michels (directeur pleegzorg bij Horizon): "Als zich hier in de regio honderd gezinnen zouden aanmelden, kunnen we ze allemaal inzetten."

Afscheid van een voetbalbestuurder

De 78-jarige Arie van Vuren heeft onlangs afscheid genomen als voetbalbestuurder. Eerst was hij bijna dertig jaar penningmeester en voorzitter van SC Everstein, daarna volgde een periode van ruim twintig jaar als vertegenwoordiger en ambassadeur van de KNVB. De functie had de laatste jaren vooral een ceremonieel karakter. Het afscheid was onlangs bij WNC (Waardenburg). "Het is toch het einde van een tijdperk van meer dan vijftig jaren, waar ik met plezier op terugkijk."

Ermeloër opgepakt na overval AH

Een 18-jarige inwoner van Ermelo heeft vrijdagmiddag de Albert Heijn aan de Lijnbaan in Vianen overvallen. Door tips van klanten, goede camerabeelden, inschakeling van Burgernet en een ondernemersapp en door kordaat optreden van de politie kon de jongeman 's avonds al worden aangehouden in Hotel Vianen. Hij verbleef daar met zijn vriendin. Bij de zoektocht werden acht politiewagens en een helicopter ingezet. Ook was er ondersteuning door Slachtofferhulp.

In gesprek met Simon Timmerman

Simon Timmerman oud-Vianees én voorzitter van COC Midden-Nederland, de belangenorganisatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse conditie, hoopt dat zoveel mogelijk politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen in Vijfheerenlanden het Regenboog Stembusakkoord tekenen. Om het belang ervan te onderstrepen, vertelt hij over zijn eigen jeugd in Vianen. "Je wijkt af van de heteronorm. Dat is eng."

Foto: Nico van Ganzewinkel

• Stichting De Krooshof in Zijderveld vierde haar 60-jarig bestaan met verschillende activiteiten. Zo was er onder meer een extra feestelijke open eettafel vrijdag.

dinsdag 6 november • jaargang 27 no 45

editie Vianen

Overvaller AH supersnel in de kraag gepakt

vianen • Een 18-jarige inwoner van Ermelo overviel vrijdagmiddag op klaarlichte dag de Albert Heijn aan de Lijnbaan in Vianen. Door tips van klanten, goede camerabeelden, inschakeling van BurgerNet en een ondernemersapp en door kordaat optreden van de politie kon de jongeman 's avonds al worden aangehouden in het Van der Valk-hotel in Vianen. Hij verbleef daar met zijn vriendin.

De overval gebeurde vrijdag rond 15:15 uur. De man, getooid met een zwarte zonnebril en gestoken in een hoodie en grijze trainingsbroek, bedreigde de caissière bij de servicebalie met een mes en ging er vervolgens vandoor met een geldbedrag. "Op het moment van de overval waren er veel klanten in de winkel en in de passage", zegt Helma Goossens, moeder van eigenaren Sander en Max Goossens. "Je vraagt je af wat iemand bezielt om op zo'n moment de winkel te overvallen."

Een oplettende klant probeerde de man nog tegen te houden met een winkelwagentje. De overvaller wankelde, maar bleef nog net op de been. Ook andere klanten lieten zich niet onbetuigd en probeerden de overvaller te dwarsbomen. De dader vluchtte naar de draaideuren aan de kant van de stadsgracht. Een medewerker van de winkel probeerde de deuren te sluiten, maar hij wist te ontsnappen aan de andere kant van de passage, waar hij verdween richting het parkeerterrein.

Helma Goossens: "Naast de signalementen van de medewerkers en klanten hebben we uiteindelijk veel baat gehad bij de goede beelden van de camera's van de Albert Heijn en die van de Jumbo. Die beelden zijn direct verspreid via BurgerNet en via de app die we delen met ondernemers op de Voorstraat."

Compliment

Ook de politie en Slachtofferhulp waren vrijwel direct ter plaatse. "Die zijn gelijk in actie gekomen met acht politiewagens en een helikopter. Dat is echt een compliment waard. Maar ook willen we de klanten bedanken voor hun hulp." Helma Goossens: "Klanten zijn erg geschrokken en gingen op de grond liggen. Zo'n overvaller beseft niet wat hij klanten en medewerkers aandoet."

Debat over de wijken en kernen

Foto: Janneke Boogaard

leerdam • In partycentrum Het Dak in Leerdam vindt vrijdag 9 november een verkiezingsdebat plaats waarin het wijk- en kernenbeleid van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden centraal komt te staan. Alle lijsttrekkers van de acht partijen die deelnemen aan de verkiezingen, zijn van de partij. Er is een interactief programma samengesteld, gespreksleider is Bert van der Lee (directeur van scholenstichting O2A5). Het debat start om 20:00 uur. Ontvangst is vanaf 19:30 uur.

Klokkenluiders staan stil bij oorlog

vianen • Het Klokkenluidersgilde Vianen laat zondag 11 november om 19:05 uur een kwartier lang de drie klokken van de Grote Kerk luiden. Het is die dag namelijk precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. In Groot-Brittannië is daarom een initiatief ontstaan om die dag de kerkklokken te luiden voor de vrede. Hiermee wordt het einde van de oorlog herdacht én ook de 1.400 Britse klokkenluiders die tijdens de oorlog gevallen zijn. Solidair zijn met dit initiatief is een mooie geste om achter de vredesboodschap te staan en de gevallen mede-klokkenluiders van weleer te herdenken, zo vindt Klokkenluidersgilde Vianen. Er klinken zondag waarschijnlijk wereldwijd zo'n duizend kerkklokken.

Laatste kaarten voor slotdebat

vijfheerenlanden • Er zijn nog zo'n veertig (gratis) kaarten beschikbaar voor het bijwonen van het politiek slotdebat met de acht lijsttrekkers die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen Vijfheerenlanden. Dit debat is op woensdag 14 november van 20:00 tot 21:30 uur in Theater Vianen, precies een week voordat er gestemd kan worden. Onder leiding van professionele presentatoren Bas van Werven (BNR Nieuwsradio) en Maaike Timmerman (Goedemorgen Nederland) krijgen de politici vragen van inwoners voorgelegd en gaan zij met elkaar in discussie. Kaarten bestellen kan door een mail te sturen naar info@lichtopvianen.nl.

q www.lichtopvianen.nl

Informatieavond over HartslagNu

vianen • Gemeente Vianen wil een netwerk voor HartslagNu opzetten, want: gemeenten Leerdam en Zederik hebben al zo'n netwerk en Vianen loopt dus een beetje achter. De gemeente Vianen en de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) organiseren hierover op maandag 12 november een informatieavond over HartslagNu in het Viaanse stadhuis. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom deze avond. De aanvang is 19:00 uur. Aanmelden via Wilrik Linsen via w.linsen@vijfheerenlanden.nl.

Werkbezoek minister Van Nieuwenhuizen

meerkerk • Minister Cora van Nieuwenhuizen en drie gedeputeerden van respectievelijk Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland komen zaterdag 10 november voor een werkbezoek naar de Vijfheerenlanden. Op initiatief van VVD Vijfheerenlanden krijgen ze dan uitleg over de verkeersproblematiek in plaatsen als Vianen, Lexmond en Meerkerk. "We weten dat de overlast, ondanks de aanpak van de A15, de A27 en de N214, nog jaren gaat duren", vertelt VVD-lijsttrekker Hanneke van der Leun. "De noodkreet daarvoor kunnen we nu heel direct laten horen aan de minister en de gedeputeerden." Bewustwording op lokaal en provinciaal niveau, dat is één van de doelen die de VVD met dit werkbezoek wil bereiken. "Als je op dit gebied iets wilt bereiken, moet je continu blijven drammen", weet Van der Leun.

Viaans dictee in De Wiekslag

vianen • Stichting Leergeld Vianen organiseert donderdag 15 november het Viaans dictee in jenaplanschool De Wiekslag. Het dictee is geschreven door Leo Hermsen en wordt voorgelezen door burgemeester Wim Groeneweg. De bijeenkomst wordt gehouden in samenwerking met het Oosterlicht College. Er is ook een dictee voor kinderen (aanvang 16:00 uur). En een diner. Opgeven kan via de website Eventbrite.nl.

q www.eventbrite.nl

Maestro Hagestein Foto: Nico Van Ganzewinkel

Linda Wibbeke heeft zaterdag Maestro Hagestein op haar naam geschreven. Ze nam het op tegen Wim Groeneweg, Herman Brendeke, André van der Krift en Henk Klein Kranenburg.

5 / 20

Foto: aangeleverd

donderdag 1 november • Voorafgaand aan het politieke debat over de agrarische sector in Leerbroek overhandigde Kees Vermaat namens SGP Vijfheerenlanden de landbouwvisie van de partij aan Gerrit de Jong, voorzitter van LTO Noord regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

Foto: aangeleverd

donderdag 1 november • 'De kracht van samen'. Dat is de titel van het magazine dat ChristenUnie Vijfheerenlanden in de aanloop naar de herindelingsverkiezingen uitgebracht heeft. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan de Viaanse burgemeester Wim Groeneweg.

sdr Foto: aangeleverd

vrijdag 2 november • Leerlingen van basisschool Herédium in Zijderveld hebben meegedaan aan het praktische verkeersprogramma 'Streetwise' dat is ontwikkeld door de ANWB. Zo leerden alle kinderen om te gaan met verschillende vormen van verkeerssituaties.

Foto: aangeleverd

zondag 4 november • Tweede Kamerleden Jan Paternotte en Matthijs Sienot van D66 waren aanwezig op de Viaanse Lijnbaan om haar afdeling Vijfheerenlanden te helpen met de campagne. De vrijstelling van openingstijden van winkels is namelijk een belangrijk punt voor de partij.

Foto: aangeleverd

vrijdag 2 november • Coby Oosterbeek heeft een kaasfonduepan gewonnen met een actie van het Viaanse Kaashuis tijdens de Paardenmarkt. Bij aankoop van een stuk Boeren Joekelkaas mochten klanten raden naar de leeftijd van deze kaas, hiermee maakten ze kans op het fondeusetje.

Foto: aangeleverd

zondag 4 november • Bij het programma 'Muziek en meer' van SRC FM was Erik van Doorn - lijsttrekker van GroenLinks Vijfheerenlanden - te gast. Het gesprek is terug te beluisteren via de website www.src.fm. Volgende week is Christa Hendriksen, lijsttrekker van D66, te gast.

'Ik wilde geaccepteerd worden'

Simon Timmerman, voorzitter COC Midden-Nederland

Simon Timmerman: "De maatschappij is simpelweg niet zo inclusief voor iedereen." Foto: Michaël van Caspel

Oud-Vianees Simon Timmerman roept politiek Vijfheerenlanden op het Regenboog Stembusakkoord van COC te tekenen. Om het belang hiervan te benadrukken, blikt hij terug op zijn eigen jeugd in de Vrijstad. "Goh, het is blijkbaar niet zo tof als je homo bent."

Hij benadrukt het meerdere keren. Dat hij heel fijn is opgegroeid in Vianen. Zijn moeder vertelt op verjaardagen nog steeds fier dat zij al naar de homoseksuele overburen stapte, toen Simon nog op de basisschool zat. Of zij ook niet dachten dat haar zoon later op mannen zou kunnen vallen, informeerde moeder Ria bij het stel. Simon lachend: "Ze vertelden mijn moeder dat dit best weleens zou kunnen zijn, maar dat ik dat toch echt zelf moest uitvinden." Dat duurde uiteindelijk nog dik 15 jaar. Eén herinnering is hem in het bijzonder bijgebleven. Die keer dat hij als jonge VIKO-korfballer met zijn team terugkwam van een uitwedstrijd en even bij het nog spelende eerste team ging kijken. Simon: "Ik heb het altijd erg naar mijn zin gehad bij VIKO. Maar dit staat me nog zo helder voor de geest. Het eerste team speelde tegen een Utrechtse club en blijkbaar wist het publiek dat één van die spelers homo was. En de dingen die ze naar hem riepen... Bijvoorbeeld: 'Ga 'r maar lekker dicht tegenaan staan, dat vindt 'ie lekker'." Simon bekroop een naar gevoel, daar op het sportveld. Hij zwijgt even. Zegt dan: "Ik was nog niet uit de kast. En ik weet dat ik toen me realiseerde: goh, het is blijkbaar niet zo tof als je homo bent. Later besefte ik dat die mensen die al die dingen riepen, zich simpelweg niet bewust waren van wat voor impact het kan hebben. Ze bedoelden het wellicht niet eens hatelijk tegen homo's. Hoop ik. Maar het is gewoon onnodig kwetsend." Of die ervaring hem uiteindelijk heeft geremd, durft hij niet te zeggen. Wel vertelt hij hoe spannend hij het uiteindelijk vond om voor zijn geaardheid uit te komen. Ondanks het warme nest thuis en de grote schare vrienden om hem heen, maakte Simon zich zorgen dat mensen hem zouden afwijzen. "Achteraf bleken die zorgen gelukkig niet nodig. Maar op dat moment houd je daar wel rekening mee. Je wijkt af van de heteronorm die je overal ziet en dat is eng. Ik heb vaak gedacht dat ik de enige was hier die rondliep met die worstelingen." Een tijdje dacht Simon daarom: dan ben ik maar biseksueel. "Zo van: dan voldoe ik misschien nog een beetje aan die heteronorm. Ik wilde zo graag geaccepteerd worden."

Als voorzitter van COC Midden-Nederland hoort hij nu genoeg verhalen die erop duiden dat het in de meer behoudende gemeentes heel lastig kan zijn voor jongeren met een andere geaardheid. Zo was er die Utrechtse apotheker die vertelde dat hij een aantal klanten van buiten de stad heeft, mensen die in hun eigen dorp hun hiv-medicatie niet op durven halen uit angst voor de reacties. Of de verhalen van de op kamers wonende jongeren die doordeweeks in de stad helemaal zichzelf kunnen zijn, maar in het weekend bij hun ouders thuis maar weer de brave heterozoon of -dochter spelen om maar geen ophef te veroorzaken. Bovendien: uit onderzoek blijkt dat het aantal zelfmoordgedachten onder jongeren met een andere geaardheid – homo, lesbisch of bi – vijf keer hoger is dan onder heterojongeren. En het aantal zelfmoordpogingen is vier keer hoger. "Verschrikkelijk en onacceptabel", zegt Simon, verwijzend naar dat onderzoek. Vanwege die verhalen en cijfers maakt hij zich nu hard voor het Regenboog Stembusakkoord in gemeente Vijfheerenlanden. Met het ondertekenen van dit akkoord beloven deze partijen zich in te zetten voor de lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (oftewel: de LHBTI's) in hun gemeente. Vlak voor de verkiezingen in Vijfheerenlanden wordt duidelijk welke politieke partijen het akkoord tekenen. En welke partijen niet. Simon legt uit: "Er hoeven wat ons geen grote beleidsstukken geschreven te worden, maar wel een concreet actieplan met diverse acties. Het gaat ook om de kleine dingen. Dat er op een gemeentelijke website als het gaat om trouwen of een geregistreerd partnerschap bijvoorbeeld niet alleen wordt uitgegaan van de traditionele verbintenis tussen man en vrouw. Dat je als gemeente laat zien dat je écht iedereen accepteert. En dat je medewerkers dus ook weten wat ze moeten doen als ze hier vragen over krijgen." En ook: dat je als gemeente op de jaarlijkse Nationale Coming-Outdag vlagt met de Regenboogvlag. Er zijn partijen die zeggen: als je daaraan begint, dan kan je elke dag wel voor een andere doelgroep gaan vlaggen. Simon reageert nuchter: "Nou en? Dat vind ik zo'n non-argument. Het zou heel goed zijn om op bepaalde dagen te laten zien dat je kwetsbare doelgroepen steunt." Hij hekelt het principe van de 'inclusieve maatschappij'. "Soms hebben we in dat kader de neiging om het maar niet meer over verschillende doelgroepen te hebben. Want iedereen moet meedoen, iedereen is gelijk. Maar de maatschappij is simpelweg niet zo inclusief voor iedereen, er zijn groepen die extra aandacht nodig hebben om mee te kunnen doen. Dan ben je pas echt inclusief. De gemeente moet hierin haar voorbeeldfunctie zeker niet onderschatten." Simon gelooft heilig: het tekenen van zo'n Regenboog Stembusakkoord heeft impact. "Zoiets werkt door, naar andere organisaties. En dan gebeurt er echt iets."

'Je wijkt af van die heteronorm, dat is eng. Ik heb vaak gedacht dat ik de enige was.'

Tijdens de reguliere gemeenteraadsverkiezingen in maart ging hij al langs tal van gemeenten in provincie Utrecht met het Regenboog Stembusakkoord, maar nu voor Vijfheerenlanden voelt het net even anders. "Ik heb nog veel vrienden in Vianen, inmiddels hebben er een aantal van hen ook kinderen. Stel dat één van hen ook afwijkt van die heteronorm, dan wil ik dat het voor hem of haar weer net iets makkelijker is om je geaccepteerd te voelen dan dat het voor mij was."

'Soms wou ik dat ik hier geboren was'

Pleegvader Dick: 'Je helpt een kind een toekomst op te bouwen'

Dick, Alida, Sterre en Sabine aan tafel, waar plaats is voor iedereen. Foto: Janneke Boogaard

lexmond • Bij het hoekhuis van de Kersbergens staat het pad vol met fietsen. Is er een feestje? "Nee hoor, dit is heel normaal bij ons", lacht Dick Kersbergen. Voor hem en zijn vrouw Sabine begon het pleegzorgavontuur zo'n vijftien jaar geleden.

Sterre, de jongste van hun vier kinderen, was ongeveer een jaar oud toen ze twee keer een informatieavond over pleegzorg bezochten. "Omdat Sterre nog zo jong was, twijfelden we een beetje, totdat een klasgenoot van onze zoon Jesse niet langer thuis kon wonen. Al snel zeiden we tegen elkaar: laten we proberen of wij Sjoerd kunnen opvangen", vertelt Sabine. Dick, die het voetbalteam van de jongens trainde, vervolgt: "Dat liep eigenlijk meteen heel soepel. Het scheelde natuurlijk dat we elkaar al kenden."

Het contact met de vader van Sjoerd ging ook vanaf het begin goed. Sabine: "Hij zag in dat dit de beste oplossing was. Ik vind het knap als ouders dat kunnen. Soms duurt het langer om een vertrouwensband op te bouwen. Contact met ouders is enorm veel waard voor kinderen. Het is een belangrijk onderdeel van pleegzorg."

Ook Alida (9), die bij Dick en Sabine kwam toen ze drie weken oud was, ziet en spreekt haar ouders regelmatig. "We bellen best vaak en om de zes weken spreken we af. Dat vind ik wel fijn. Toch wou ik soms dat ik hier geboren was. Dan kreeg ik ook niet zo vaak de vraag hoe het kan dat ik een donkere huid en zwart haar heb en mijn 'ouders' niet. Eigenlijk vind ik dat mensen daar niet naar horen te vragen. Ik probeer het dan wel uit te leggen, maar meestal snappen ze het niet."

Sjoerd, inmiddels twintig, loopt er ook niet mee te koop dat hij in een pleeggezin woont. In het dagelijks leven valt het amper op. Dochter Sterre: "Voor mij is dit normaal. Ik voel ook echt geen verschil tussen mijn zus en broers en mijn pleegzus en -broer." Dat geldt ook voor Sabine: "Dit is al zo lang ons gezin, we staan er amper bij stil." Vroeger leverde het wel grappige situaties op. "Op de camping werden we weleens gek bekeken. Mensen willen dan toch weten hoe het zit. Dan vroegen ze bijvoorbeeld of Jesse, Tieme en ik een drieling waren. Terwijl ik echt helemaal niet op hen lijk", lacht Sjoerd.

De momenten dat er een kind bij kwam, waren ook speciaal. "Alle kinderen zaten er met hun neus bovenop. Soms lag er 'opeens' een baby in een bedje als ze thuiskwamen. Zo snel kan het gaan met crisispleegzorg. Na een aantal plaatsingen merkten we dat wij daar niet zo voor gemaakt zijn, het afscheid nemen was altijd moeilijk", vertelt Sabine. Gelukkig zijn er verschillende vormen van pleegzorg: crisis- of langdurige plaatsing, weekend- en vakantiepleegzorg.

Of pleegouders speciale vaardigheden nodig hebben? Dick en Sabine kunnen niet echt iets bedenken. "Het is wel handig als je flexibel bent, maar dat is met een groter gezin toch al zo. Ik denk dat je naar je gevoel moet luisteren om te weten of pleegzorg iets voor je is. Als je ervoor voelt, kun je informatie gaan inwinnen." Een tip van Sjoerd: "Praat met andere pleeggezinnen om erachter te komen hoe het echt is." En, heel belangrijk, het hele gezin moet erachter staan. Dick: "Als dat zo is, is het echt mooi om te doen. Je helpt iemand een toekomst op te bouwen."

De familie Kersbergen wordt begeleid door Horizon. Marlies Michels (directeur pleegzorg) vertelt: "Op dit moment hebben veel pleegzorgorganisaties een wachtlijst. Kinderen zitten bijvoorbeeld in een crisisgezin, of tijdelijk op een woongroep. Of ze wonen nog thuis, in een situatie die niet acuut gevaarlijk is maar zeker ook niet wenselijk. De cijfers zijn niet heel concreet omdat er veel verschillende zorgvragen zijn, maar landelijk zijn er ongeveer 3500 pleegouders te weinig. Als zich hier in de regio honderd gezinnen zouden aanmelden, kunnen we ze allemaal inzetten."

Sjoerd en Alida heten in werkelijkheid anders.


Janneke Boogaard

CDA maakt programma visueel

vijfheerenlanden • CDA Vijfheerenlanden heeft een visueel verkiezingsprogramma gemaakt: een 'Praatplaat', een getekende versie van het verkiezingsprogramma. Hiermee willen zij op een eenvoudige manier de speerpunten uit het programma laten zien. Het visuele verkiezingsprogramma is te vinden op de Facebookpagina van CDA Vijfheerenlanden en op de website. CDA Vijfheerenlanden zal ook nog haar programma in vogelvlucht als animatie gaan lanceren in de weken voor 21 november. Door het verkiezingsprogramma in verschillende verschijningsvormen aan te bieden, hoopt het CDA meer mensen te betrekken bij de lokale politiek. Overigens is CDA Vijfheerenlanden de komende 2 weken op alle weekmarkten in de regio te vinden met een marktkraam. Alle inwoners van de kernen van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden zijn dan welkom om over het verkiezingsprogramma in gesprek te gaan met de lijsttrekker Maria de Jong-Middelkoop en andere kandidaten van de CDA-lijst.

q cdavijfheerenlanden.nl/programma

VVD bezoekt glasfabriek

De fabriek maakt jaarlijks 120 miljoen glazen. Foto: aangeleverd

vijfheerenlanden • VVD Vijfheerenlanden bracht samen met enkele Utrechtse statenleden een bezoek aan de Leerdamse glasfabriek Royal Leerdam Crystal.

De politici kregen een rondleiding van Marten van der Zee, Raymond Walhof en Erik Kemkes. De fabriek in Leerdam bestaat al meer dan 140 jaar en maakt jaarlijks 120 miljoen glazen. De fabriek is hiermee een grote banenmotor voor de regio.

Van VVD-zijde bestond de delegatie uit de Utrechtse Statenleden Baerte de Brey, Roelof te Velde en de gemeentelijke VVD-kandidaten Huib Zevenhuizen, Dick Barelds, Nald Rietbergen, Bart de Jong en lijsttrekker Hanneke van der Leun-Schout.

Opbrengst Bartiméus

regio • Vereniging Bartiméus Sonneheerdt heeft tijdens de jaarlijkse collecte in Leerdam 3.277 euro opgehaald, in Lexmond werd 889,52 euro ingezameld en in Hei- en Boeicop nog eens 518 euro. Het geld is bestemd voor onderwijs, de aanschaf van hulpmiddelen en onderzoek voor de ruim 350.000 mensen in ons land die blind of slechtziend zijn.

14 / 20

MEGA VLOOIENMARKT NIEUWEGEIN, BEURSFABRIEK 17+18 NOVEMBER 350 KRAMEN DonEvents.nl 0294-237320

BINGO!!! ELKE DONDERDAG AANVANG 20.00 uur. iin DE KROOSHOF DORPSWEG 24a te ZIJDERVELD. HOOFDRONDE 300 EURO !!!.

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

dinsdag 6 november

Engelenkaarten
20:00-22:30, Vianen, De Prenter. Frank Bol is gast bij spiritueel centrum Iris. Hij geeft via engelenkaarten antwoord op prangende vragen. De entree is 6 euro.

woensdag 7 november

Koffie drinken
09:00-11:00, Vianen, De Hoeksteen. De deuren van De Hoeksteen gaan om 09:00 uur open voor iedereen die een kop koffie of thee wil komen drinken. Deelname is gratis.

Goudsmid
13:00-16:00, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) heeft goudsmid Tony weer uitgenodigd. Hij repareert gouden of zilveren sieraden, schoonmaken is ook geen probleem.

Kleuren voor volwassenen
13:30-15:30, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) nodigt mensen uit om een middagje te komen kleuren voor volwassen, het kleuren geeft veel mensen rust. De activiteit vindt plaats in de educatieruimte, deelname kost 2 euro. Aanmelden is niet nodig. Is ook op woensdag 21 november.

Bijeenkomst ASVL
14:00, Lexmond, Huis Het Bosch. De Algemene Seniorenvereniging Lexmond vergadert op woensdag 7 november in Huis Het Bosch, aanvang 14.00 uur. Marianne Wittebol is uitgenodigd om te spreken over het vroegere Groene Kruis in Lexmond.

Bingo
15:30, Everdingen, dorpshuis 't Knooppunt. Oranjevereniging Everdingen organiseert een bingo, 's middag kunnen de kinderen een gooi doen naar de prijzen. Deze middag start om 15:30 uur. 's Avonds zijn de volwassenen aan de beurt. Deze avond begint om 20:30 uur, maar de zaal is al om 20:00 uur open.

Bingoavond
19:00-21:30, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert een bingoavond. Er zijn verschillende prijzen te winnen. Deelname kost 3,50 euro, inclusief een plankje, koffie of thee en een drankje met een hapje.

donderdag 8 november

PCOB-middag
14:30, Vianen, zalencentrum 't Klooster. Bert van Ingen van Barthimeus Sonneheerdt geeft bij de PCOB-middag een presentatie over het thema 'Oog voor blinden en slechtzienden'. De middag begint om 14:30 uur. Belangstellenden zijn welkom.

Lees- en ontmoet
15:00, Vianen, Hof van Batenstein. Lees- en ontmoetbijeenkomst in Hof van Batenstein. In een kleine groep worden columns, gedichten of een kort verhaal gelezen en kan iedereen er iets over zeggen. Deelnemers kunnen ook zelf iets meenemen dat interessant is om te lezen en met de anderen te delen. Zo ontstaat een goed gesprek over meer dan alleen het weer en is er mogelijkheid herinneringen en ervaringen te delen. Lees & Ontmoet is een activiteit van Stichting Welzijn Vianen, ZorgSpectrum en de Bibliotheek Lek & IJssel. Er zijn elke maand twee bijeenkomsten: op de tweede donderdag van de maand van 15:00 tot 16:00 uur in de Hof van Batenstein en op de derde dinsdag van de maand van 10:30 tot 12:00 uur in de Bibliotheek Vianen. Iedereen kan zo binnenlopen, meedoen is gratis en aanmelden is niet nodig.

zaterdag 10 november

Bazaar
13:30, Everdingen, hervormd centrum. De hervormde kerk in Everdingen organiseert vanaf 13:30 uur een bazaar in en om het hervormd centrum. 's Middags is er een rommelmarkt en er worden diverse verlotingen gehouden. Ook zijn er nieuwe spullen te koop. Er is onder meer een bloemenkraam, daarnaast zijn er kramen met creatief handwerk zoals gebreide sokken en dergelijke. De trekking van de grote verloting is ongeveer om 22:00 uur. De opbrengst is bestemd voor de instandhouding van de hervormde gemeente van Everdingen, maar er gaat ook een bedrag naar Voedselbank Vianen. Mensen die nog spullen beschikbaar hebben voor de zaalverloting, kunnen deze dinsdag 6 november nog brengen naar het hervormd centrum, tussen 20:00 en 21:00 uur. Laten ophalen is ook een optie, hiervoor moet contact worden opgenomen met familie van Eck via 0347-351218 of mnvaneck@kpnplanet.nl.

maandag 12 november

Bingomiddag
13:30-17:00, Vianen, zalencentrum 't Klooster. Stichting Ouderen Contact Vianen (SOCV) organiseert weer een bingomiddag in Vianen. De zaal is om 13:30 uur open. Er zijn leuke prijzen te winnen.

dinsdag 13 november

Concert
10:30, Vianen, Hof van Batenstein. Ensemble Vera Marijt Trio een optreden in Hof van Batenstein. Het concert begint om 10:30 uur. De entree bedraagt 3 euro inclusief een kopje koffie. Het ensemble Vera Marijt Trio, bestaande uit Vera Marijt (zang en piano), Richie Reichgelt (gitaar) en Luciano Poli (contrabas), brengt een gevarieerd programma. Het programma duurt één uur, zonder pauze. Het optreden is op verzoek van Hof van Batenstein georganiseerd door de Stichting Muziek in Huis. Het wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van Batenstein, Het R.C. Maagdenhuis, Stg. Elise Mathilde Fonds, Mr. August Fentener van Vlissingen Fonds en particuliere donaties.

woensdag 14 november

Koffie drinken
09:00-11:00, Vianen, De Hoeksteen. De deuren van De Hoeksteen gaan om 09:00 uur open voor iedereen die een kop koffie of thee wil komen drinken. Deelname is gratis.

Open eettafel Lexmond
12:15, Lexmond, Het Bosch. Nieuwe deelnemers kunnen zich aanmelden bij Ali Liefhebber (341032) of Huis het Bosch (342021). Aan- of afmeldingen uiterlijk 's maandags voor 12.00 uur doorgeven.

Foto-expositie Lek en Linie van start

Marcel Verweij en Maryann Glorie bij de opening. Foto: Dick Aanen

vianen • De Viaanse wethouder Marcel Verweij en Maryann Glorie-Bermans, projectmanager Nieuwe Hollandse Waterlinie van de provincie Utrecht, openden vrijdagmorgen de fototentoonstelling 'Lek en Linie'.

De openingshandeling vond plaats onder een heerlijk herfstzonnetje. De buitenexpositie bestaat uit 20 grote foto's van en over het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tussen Vreeswijk en Culemborg. Zowel wandelaars als fietsers kunnen de route van circa 9 km volgen vanaf de Hofpoort in Vianen of Fort Everdingen. 'Lek en Linie' maakt onderdeel uit van de activiteiten in het Waterjaar van Vrijstad Vianen, dat tot en met juni 2019 loopt. In 2019 volgen nog twee wisselexposities, zodat de Lekdijk gedurende de hele periode het decor blijft voor foto exposities over het thema Water.

Het verhaal van de fototentoonstelling 'Lek en Linie' start bij de Oude Sluis in Vreeswijk, een dubbele schutsluis naar ontwerp van de waterbouwkundig ingenieur Jan Blanken. Met een historische soldatenfoto en een actuele foto van Polder Blokhoven wordt de werking van de inundatie in 1939 van de Nieuwe Hollandse Waterlinie uitgelegd. Ook de uiterwaarden langs de Lek, Fort Lunet aan de Snel, Fort Honswijk, Fort Everdingen, Werk aan de Groeneweg, Werk aan het Spoel en de Liniepont komen aan bod. De tentoonstelling eindigt met een foto van een zogenaamde asperge (tankversperring) en de Diefdijk, een binnendijk die nog steeds dienstdoet als volwaardige (tweede) waterkering. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en bestaat uit 45 forten, 2 kastelen en 6 vestingen en is genomineerd om op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen.

Hongaarse muziek in 't Pakhuis

Frank de Kleer speelt met zonen Miguel en Pjotr gypsy- en traditionele muziek in 't Pakhuis, met als gast de Hongaarse bassist Gyuszi Rezmuves. Deze bijzondere Hongaarse bassist gaat het trio en het publiek ongetwijfeld op een lesje Hongaarse muziek trakteren. Entree is 15 euro, de deuren gaan om 19:30 uur open. Het concert begint om 20:00 uur.
www.pakhuisvianen.nl

Vijfheerenlanden-concert in Het Spant

Het Groot Vijfheerenlanden Jeugdorkest - bestaand uit zo'n honderdtwintig muzikanten - geeft een optreden in Het Spant in Ameide. De leerlingenorkesten van de gemeentes Leerdam, Vianen en Zederik hebben op initiatief van Aurora uit Leerdam en muziekvereniging Excelsior uit Hagestein hiervoor de handen ineen geslagen. Concert begint om 16:00 uur, toegang is 3 euro (onder de 16 jaar gratis toegang).

vrijdag 9 & zaterdag 10 november

Klucht in Theater Vianen
vianen • Toneelvereniging Ger Zuijdendorp voert de klucht 'De tante van Charlie' op in Theater Vianen. De voorstelling is geschreven voor Jon van Eerd en wordt geregisseerd door Ellis van Zelst. Het stuk speelt zich af in de tuinkamer van het huis van kolonel Everard van Aerdenhout in 's Gravenhage. In deze gloednieuwe bewerking wordt de butler des huizes overgehaald zich als tante uit te geven. Dit is aanleiding tot een reeks fantastische en hilarische gebeurtenissen. De zaal gaat beide avonden open om 19:30 uur, de voorstelling begint om 20:00 uur. Toegang is 6 euro. Kaarten zijn te bestellen via 06-52322643, 0347-374755 of 0347-345236.

Kledingverkoop in Hof van Batenstein

Foto: ingimage

Meijssen Mode houdt een kledingverkoop in Hof van Batenstein, op uitnodiging van Stichting Welzijn Vianen (SWV). Tussen 14:00 en 16:00 uur is er kleding te koop.

Vijftig jaar in touw voor het voetbal

Arie van Vuren is nu alleen nog supporter van SC Everstein. Foto: Peter Verbeek

everdingen • Arie van Vuren was een bestuurder in hart en nieren. Eerst bijna dertig jaar als penningmeester en voorzitter van SC Everstein, daarna ruim twintig jaar als vertegenwoordiger en ambassadeur van de KNVB. Begin vorige maand heeft hij afscheid genomen.

De voetbalwieg van Van Vuren stond bij Leerdam Sport '55 waar hij direct na de oprichting lid van werd. Een paar jaar later stond hij als 16-jarige in het eerste elftal. "Ik was redelijk snel en kon als aanvaller op beide flanken goed uit de voeten", beschrijft hij zichzelf. Arie verdedigde daarna de kleuren van het Culemborgse Vriendenschaar. Dat hij doorgaans in het tweede elftal speelde was niet zo erg, maar altijd op zondag begon hem tegen te staan. "Daarom ben ik in 1963 overgestapt naar SC Everstein waar ik geruime tijd in het eerste heb gevoetbald. Drie jaar later ben ik bestuurslid geworden en in 1969 werd ik penningmeester. Dat was een drukke tijd, met de opkomst van sponsoring en reclameborden, en de steeds stijgende kantineomzet. Tussen 1986 en 1995 ben ik voorzitter geweest."

Afgevaardigde

Arie van Vuren was nog geen half jaar bestuurslid af toen hij een belletje kreeg van Henk Bovekerk, de toenmalige voorzitter van de afdeling Dordrecht. "Hij vroeg me of ik afgevaardigde wilde worden van de clubs in de regio West-Betuwe, zeg maar de driehoek tussen Everdingen, Vuren en Waardenburg. Dat hield in dat ik een schakel was tussen de clubs en het districtskantoor van Zuid 1 in Breda. Bij alle clubs van mijn regio kwam ik een paar keer per seizoen. Ik sprak met bestuursleden, luisterde naar hun problemen en wensen, en de belangrijkste legde ik neer bij het districtsbestuur. Daarnaast waren er enkele keren per jaar vergaderingen met mijn regioverenigingen en met alle clubs uit de omgeving van Gorinchem. Alle vergaderingen werden redelijk goed bezocht. Er waren altijd vragen, opmerkingen en discussies over de winterstop, de indelingen, het vroege einde van de competities of de aanvangstijden van jeugdwedstrijden."

Vooral door de digitale ontwikkelingen is de animo van de besturen om de vergaderingen te bezoeken drastisch verminderd. Zodoende veranderde ook de functie van de afgevaardigden. Die kregen meer een ceremonieel karakter: het overhandigen van de kampioensschalen en –medailles, het uitreiken van de KNVB-erespelden aan clubleden, en het aanbieden van cadeaus aan jubilerende verenigingen. "Ik word binnenkort 78 en heb tijdig aangegeven te stoppen als ambassadeur van de KNVB", zegt Arie van Vuren. "Onlangs heb ik tijdens een vergadering bij WNC (Waardenburg) afscheid genomen. Het is toch het einde van een tijdperk van meer dan vijftig jaren, waar ik met plezier op terugkijk."


Peter Verbeek

Meerkerk eventjes van slag bij SVW

gorinchem • Bij het technisch zeer vaardige SVW leed SV Meerkerk een ongelukkige nederlaag.

"Als dit het beeld is voor de komende wedstrijden, dan komt het goed met mijn ploeg", aldus Meerkerk-trainer Gerrie Schaap na de 3-2 op Molenburg. Hij zag zijn manschappen na een sterk halfuur en een aantal onbenutte mogelijkheden, op achterstand komen. Kort daarna werd het zelfs nog 2-0 en toen was Meerkerk even van slag. Na de 3-0 op het uur, gooiden de geelhemden alle schroom van zich af. Met succes, want Mechiel van Zessen was twee keer trefzeker en SV Meerkerk ging in de slotfase nog op zoek naar de gelijkmaker.

HSSC'61

Een week na de derbyzege bij SC Everstein versloeg HSSC'61 ook GDC. Tot volle tevredenheid van trainer Gerrit Molenaar. De score werd geopend door Bas Scheenhart. Nicky van Dam nam de 2-0 voor zijn rekening. Na rust voerde Tristan Koet de score verder op voordat GDC iets terug deed.

Ameide

Ameide won zaterdag met 3-2 van De Alblas. Curieus genoeg viel de beslissende goal meteen nadat een doelpunt van De Alblas vanwege buitenspel was afgekeurd. Gert Zuidgeest schoot de 0-1 binnen na twintig minuten. Ameide kwam terug via Bas de Kruijk, die een fraaie aanval afrondde. Sam Versluis bracht Ameide na rust op 2-1, waarna Stefan Bakker vanaf de stip de 2-2 verzorgde. Tom de Kruijk bezorgde Ameide met vechtvoetbal de 3-2 overwinning. Smet op de wedstrijd was het uitvallen van Kevin Kroeze. De mannetjesputter van Meihoven verdraaide zijn knie en moest per brancard worden afgevoerd.

SV Noordeloos voelt zich bestolen in Lexmond

Foto: Peter Verbeek

lexmond • Bij het duel tussen Lekvogels en SV Noordeloos was de eindstand van 3-0 al bij rust bereikt. De bezoekers klaagden daarbij over de leidsman. "We voelen ons plat gezegd genaaid", stelde Erwin Verheij. "We speelden in de eerste helft tegen twaalf man. Bij de 2-0 negeert de scheidsrechter onze grensrechter en keurt het buitenspeldoelpunt goed. Aan de 3-0 ging een overtreding vooraf." Het zorgde voor frustratie in zijn ploeg waarbij Art Kruis net voor rust binnen vijf minuten tweemaal geel ontving.

Lekvogels had daar geen boodschap aan en boekte de tweede zege op rij. De eerste twee treffers kwamen op naam van Swen van Dorp waarmee hij zijn seizoenstotaal op elf brengt. "En hij had er nog wel één kunnen maken", wist trainer Ton Delfgou. Ralf van Klij was goed voor de derde goal.

Na rust trachtte SV Noordeloos de schade te beperken. Lekvogels zag de zege geen moment in gevaar komen.

Leerdam dominant tegen ASH

hellouw • Leerdam Sport'55 spoelde de nederlaag tegen Lekvogels van zich af door met 1-2 te winnen bij ASH. Het verschil in Hellouw was groter dan de uitslag doet vermoeden. Na de snelle voorsprong domineerden de gasten de wedstrijd. Leerdam Sport kreeg direct vanaf de aftrap alle ruimte om de aanval te zoeken. Na die openingstreffer van Reynaldo Zandhuizen duurde het lang voordat de Leerdammers verder uitliepen. Joshua Cohen maakte na een uur de 0-2. Danny Bijl maakte in de blessuretijd voor ASH nog 1-2, maar voor thuisploeg kwam dat doelpunt te laat.

Brederodes zwaar onderuit

vianen • De 1-5 nederlaag tegen Roda Boys is bij Brederodes hard aangekomen. De gasten zetten direct druk en de groengelen konden alleen maar tegenhouden. Ondanks veel balbezit en dreiging kwam Roda Boys niet tot uitgespeelde kansen. Vlak voor rust kregen de bezoekers, na een overtreding van Dennis Kruijk, een strafschop die goed werd ingeschoten: 0-1. De thuisclub startte na rust redelijk. Op het kwartier kreeg Alexander Mc Dermott na een corrigerende overtreding een rode kaart. De vrije trap werd rechtstreeks in de verste hoek geschoten: 0-2. Roda Boys kreeg meer ruimte en na twee doelpunten in vier minuten stond het halverwege de tweede helft al 0-4. Nadat invaller Mike de Groot de spreekwoordelijke eer had gered tilde Roda Boys de eindstand in blessuretijd naar 1-5.

Vianen doet SVM punten niet cadeau

vianen • In het met 1-2 verloren duel tegen koploper SVM leed Vianen vanaf de aftrap balverlies. Zodoende zaten de gasten al na vijftien seconden op rozen: 0-1. Kort daarop voorkwam de lat een tweede Maarssense treffer. De bezoekers hielden veel spelers achter de bal en zorgden met dieptepasses voor veel dreiging. Peters was dicht bij de gelijkmaker maar mikte de bal op de lat. Toen Achim Rabiniq een kwartier na rust omver werd gelopen verzilverde Jort Binneveld de toegekende pingel: 1-1. De thuisclub moest beducht blijven voor de lange bal en de snelle omschakelmomenten van SVM. Halverwege de tweede helft hielden drie Viaanse verdedigers een voorzet er niet uit en met een prima kopbal scoorde Mike de Kok zijn tweede en de beslissende treffer: 1-2.

Onnodig puntverlies van SC Everstein

everdingen • Dat SC Everstein en SV Capelle de punten deelden (1-1) was te billijken, maar eigenlijk had de thuisclub moeten winnen. In het eerste kwartier werd een vijftal prima kansen gecreëerd, maar het ontbeerde met name Robbie de Roos aan scherpte. Na een half uur glipte de bal na een ver schot uit de handen van keeper Emiel Schippers: 0-1. SV Capelle kwam geleidelijk beter in de wedstrijd. Sander Bergshoeff schoot de bal op de lat maar bekroonde kort voor rust een langlopende aanval met zijn eerste competitietreffer: 1-1. Na de thee paste trainer Carel van der Velden aanvallende wissels toe. Bergshoeff, Simon van Zante en de doorgeschoven Brayton Biekman misten diverse kansen, terwijl SV Capelle pech had dat een schot werd gekeerd door de lat.

LRC: Nederlaag met perspectief

leerdam • LRC Leerdam verloor op eigen veld met 1-3 van titelkandidaat Sportlust'46. Rob Hilbers vond het een nederlaag met perspectief. "Maar wel weer een nederlaag. Door het spel kan ik hiermee beter leven dan vorige week, maar het blijven nul punten", concludeerde Hilbers. LRC bood de tegenstander heel aardig partij, maar moest toch zijn meerdere erkennen in de gasten uit Woerden.

De gasten namen vroeg de leiding, maar LRC liet zich niet van de wijs brengen. Arwin van Soest wist het net weer eens te vinden en zorgde voor de 1-1 ruststand. "Na rust ging het niet zoals we willen en zoals het moet. Het was moeilijk." Sportlust maakte het verschil met twee treffers.

Europese titel voor jiujitsu-duo Milou en Isa

Milou en Isa showen hun prachtige medailles. Foto: Peter Verbeek

vianen • Milou van Rijn heeft samen met Isa Roussey goud behaald tijdens het in Bologna gehouden Europees kampioenschap jiujitsu voor aspiranten en junioren. Ze kwamen uit in de categorie duo classic (-21). "Hier hebben we samen tien jaar voor getraind. Wat een heerlijk gevoel."

Milou (19) en Isa (18) zaten allebei op judo, maar misten geleidelijk de uitdaging. Milou stapte iets eerder over naar jiu jitsu en vanaf het moment dat ook Isa daar voor koos hebben ze altijd samen getraind. "We trainen in sportschool De Mix in Nieuwegein, bij BSP Holland. Onze trainer is Barry van Bommel, die ook als judoka is begonnen. Hij heeft aangetoond niet voor niets voor jiujitsu te hebben gekozen. Van Bommel werd meervoudig Nederlands kampioen en veroverde één keer de wereldtitel. Je kunt wel zeggen dat hij jiujitsu in ons land groot heeft gemaakt", vertelt Milou.

Partners

Jiujitsu is een contactsport met fighting (solo) en duo classic als disciplines. Milou, die in Vianen woont, heeft bij de cadetten en de aspiranten al zes individuele Nederlandse titels achter haar naam staan. Isa (Nieuwegein) stond bij NK's twee keer op het hoogste treetje van het ereschavot. In het duo, een combinatie waarbij de ene aanvalt en de andere verdedigt, hadden ze voorheen andere partners. Toen die afhaakten zijn ze in 2013 samen als duo verder te gaan. Sinds 2014 is het ze elk jaar gelukt nationaal kampioen te worden. Daarnaast behaalden ze bij drie EK's een bronzen plak, en één keer brons en zilver bij een WK.

Meetmomenten

"Los van deelname aan wedstrijden trainen we vier tot vijf keer per week, inclusief krachttraining", zegt Isa. "Omdat we alle bei nog studeren is dat best pittig, en er is heel weinig ruimte voor andere dingen. We zijn al enige tijd lid van de nationale selectie, die ook door Barry van Bommel wordt getraind. Om te plaatsen voor een EK of WK zijn er vier meetmomenten. Bij vooraf aangewezen nationale en internationale toernooien, en dat er veel meer dan vier, moet je presteren."

In Bologna was het duo vrijgeloot in de eerste ronde. "Daarna hadden we het lastig tegen Italië, waar ze met gering verschil van wonnen", merkt Milou op.

"In de derde ronde werd België royaal verslagen. Dat land tekende echter met succes protest aan waardoor we opnieuw aan de bak moesten. Opnieuw wonnen we met ruim verschil. De finale was een makkie, want we hadden geen kind aan onze Griekse tegenstanders."

Eind november wacht het tweetal een nóg groter podium: deelname aan het wereldkampioenschap senioren in het Zweedse Malmö.


Peter Verbeek

DOS team naar landelijke finale

Noa-Mae Blackwell op het onderdeel balk. Foto: Ramon Oost

alkmaar • Het wedstrijdseizoen 2018/2019 is voor de turnsters van gymnastiekvereniging DOS Vianen zeer goed begonnen.

Het team bestaande uit Danique Meijdam, Eva Bax, Margot de Boer en Noa-Mae Blackwell wist zich afgelopen zondag te plaatsen voor het Nederlands kampioenschap voor teams.

De landelijke kwalificatiewedstrijden teams zijn voor turnverenigingen een goed meetmoment om te zien of hun turnsters klaar zijn voor het individuele wedstrijdseizoen.

Het DOS-team begon bij niveau C zeer goed op het onderdeel balk. Ook op vloer, sprong en brug werd er uitstekend geturnd zonder grote fouten.

Dat leverde uiteindelijk een eerste plaats op. Het Viaanse kwartet mag zich gaan opmaken voor de finale op 17 november in Nijmegen. "De start van het wedstrijdseizoen ziet er al veelbelovend uit", zegt Hendri Oost-Vos van DOS Vianen in een reactie.

Brugoefening

In dezelfde categorie kwam nog een team van DOS in actie. Turnsters Elvira van Houwelingen, Anissa Meijdam, Ivy van Bruggen, Loïs Verduin en Jolijn van Vliet konden met hun zevende plaats geen kwalificatie afdwingen. Ook zij begonnen sterk op het onderdeel balk, maar vooral bij de brugoefening lieten ze teveel punten liggen ten opzichte van de concurrentie.

Aankomend weekend komt DOS met nog drie teams in actie. Deze landelijke kwalificatiewedstrijden voor de niveaus B en D worden gehouden in Rotterdam.

Servia sterkste in spannende strijd

vianen • De volleybalheren van Servia wonnen zaterdag de spannende thuiswedstrijd tegen PDK Huizen. Het werd 3-2: 25-23, 23-25, 22-25, 25-22 en 15-9. De man van de wedstrijd was Johan Beijen. Hij scoorde maar liefst 28 punten. Jan Peter Kok was belangrijk in de slotfase van de eerste set. In de tweede en derde set maakte Servia veel persoonlijke fouten. De vierde set was weer voor Servia, mede door het aanvallende spel van Sjoerd Hendriks. In de beslissende vijfde set was Servia steeds de bovenliggende partij. Wayne Hol maakte met zes services en een prachtige doortikbal het verschil. Huizen komt er niet meer aan te pas en Servia pakt de overwinning (15-9). De volgende wedstrijd staat zaterdag 10 november in Nieuwegein op het programma. Er wordt dan vanaf 15.00 uur gespeeld tegen NVC.

Het Fust krijgt pak slaag van Vianen

nieuwegein • Vianen, dat zijn thuiswedstrijden tegenwoordig in Nieuwegein speelt, heeft het driebandenteam van Het Fust met groot verschil verslagen: 7-0. Kopmannen Piebe Heystra en Maurice de Vré (37) bleven tien beurten in elkaars buurt. De Vré had zijn avond niet en verloor in 41 beurten (27-22). Ko Braas en Niek Schermer (20) tekenden aansluitend voor een langdradige partij zonder hoogtepunten. Braas won uiteindelijk (21-15 in 55 beurten): 4-0. Ook in de pot tussen Wim van Straten en Bert Vroege (16) waren er lange fasen waarin niet werd gescoord. In 52 beurten trok Van Straaten de winst naar zich toe (17-10): 7-0 (inclusief bonuspunt).

De Rooie Reigers klopt 't Scheepje

harmelen • Op de zesde speeldag won het libreteam van De Rooie Reigers in Harmelen met 2-5 van 't Scheepje. Jhon Burggraaf (150) verloor tegen Jan Samsom zijn derde pot op een rij (130-135 in 22 beurten). Cok Florie legde prima spel op het groene laken. Hij liet zeven reeksen tussen 10 en 27 caramboles op zijn tellijst noteren. Kees Fredriks (106) werd door Cok Florie in zestien beurten onder het biljart geveegd (36-131). Joop Florie kwam tegen Koos de Kruijf op achterstand, kwam terug en liet zich niet meer verrassen (67-81 in 29 beurten).

Volle winst voor dames Servia

vianen • De volleybaldames van Servia wonnen zaterdag met 4-0 van VollinGo. Het krachtsverschil was groot: 25-13, 25-13, 25-14 en 25-13.

De dames begonnen ijzersterk met een goede services van Noa Middelkoop, Ilse Peek en de debuterende Ilse Peek. Het spelbeeld werd in de tweede set voortgezet, met opnieuw een hoofdrol voor de prima serverende Noa Middelkoop. In de derde set wist VollinGo een klein gat te slaan via de service.

Met twee goede servicereeksen van Stefanie van Vliet en Yvon Verburg en mooie aanvallen van onder andere Noa Middelkoop kwamen de Viaanse dames terug. Zoë Lubben serveerde de set uit. Met rommelig spel en weinig aanvallen kwam Servia in de vierde set toch nog op voorsprong.

Door een servicereeks van Stefanie van Vliet en vooral van Yvon Verbrug werd de voorsprong verder uitgebouwd. Sarah Peek maakte het laatste punt met een rake ace. De volgende wedstrijd is tegen USV Protos uit Utrecht.

Dames MHC buigen voor De Mezen

harderwijk • De Viaanse hockeydames van MHC verloren zondag in Harderwijk met 6-1 van De Mezen, de nummer twee op de ranglijst. Al snel stond het 3-0 voor de thuisploeg. Vianen kon nog wel wat terugdoen via een doelpunt van Baukje van den Heuvel. Maar nog voor rust kwam De Mezen op 4-1. In de tweede helft gingen de dames vol goede moed het veld op. Het leverde niet meer op dan een paar mooie aanvallen en combinaties. De Harderwijkers waren effectiever en scoorde nog twee keer. Komende zondag staat de uitwedstrijd tegen Rijnvliet op het programma.

Hsv De Reiger

vianen • B. Ponssen heeft de vijfde wedstrijd van hsv De Reiger op zijn naam geschreven. Op het Amsterdam-Rijnkanaal ving hij 2000 gram vis, gevolgd door R. Kluvers met 750 gram, G. de Jong met 750 gram, J. Tukker met 550 gram en A. van Dan met 450 gram. De zesde wedstrijd werd een overwinning voor J. Tukker met 400 gram, voor R. Kluvers en J. Hirt met 300 gram en G. de Jong met 200 gram.