HK Bommelerwaard

5 december 2018

HK Bommelerwaard 5 december 2018


DSC: eerst maar eens derde klasse

DSC droomt nog steeds van terugkeer naar de tweede klasse. Eerst moet de Kerkdrielse club zich nog zien op te werken vanuit de vierde naar de derde klasse. Martijn Veldhuis is linksbuiten en momenteel clubtopscorer. Een comeback moet mogelijk zijn, schat hij in. Trainer Roland Timmermans vindt hij de juiste man op de juiste plaats. "Hij ligt heel goed in de groep en legt alles duidelijk uit." Timmermans loodste eerder Helvoirt naar de tweede klasse.

Honderd jaar techniekonderwijs

Het is deze week precies honderd jaar geleden dat er technisch onderwijs in de Bommelerwaard kwam. Gerrit Verkuil dook in de geschiedenis en sprak met docenten van het Cambium College over de huidige stand van zaken. Het technisch onderwijs heeft zich vooral de laatste jaren sterk ontwikkeld. Henrie van der Kaaij, docent Bouwen, Wonen en Interieur: "We moeten meer en meer naar de praktijk en de markt kijken." Met leerlingen bezoekt hij bouwprojecten in de buurt.

Zagron kan door, Quik in de wacht

Twee jaar geleden gaf de Maasdrielse gemeenteraad toestemming om een plan uit te werken voor twee bedrijven aan de Akkerseweg in Hedel. Zagron/Hofmans zou verhuizen naar de Walderweg in Ammerzoden, Quik mocht dan uitbreiden op de huidige locatie. Deze maand krijgt Zagron/Hofmans definitief toestemming, maar voor Quik is het wachten nog op nieuw onderzoek naar geluid van de vrachtwagens die af en aan rijden. Omwonenden klagen daarover.

Fiep Paviljoen wordt stuk groter

Het toekomstige 'Fiep Paviljoen' in de binnenstad van Zaltbommel moet een stuk groter worden dan de eerste plannen. Dat bleek donderdagavond tijdens een presentatie aan de carrouselvergadering. Het gebouw moet dan ook meer worden dan een expositieruimte vol met tekeningen van de in Zaltbommel geboren Fiep Westendorp. Het moet volens de iniatiefnemers een 'kunsthal' worden met exposities van andere illustratoren, een 'Huis van Illustratie'.

Foto: JAN NOORLANDT

• De wereldberoemde couturier Addy van den Krommenacker was woensdag te gast bij Markt Twee in Zaltbommel. Hij opende samen met burgemeester Peter Rehwinkel de expositie met zijn kleding die de hele maand nog te zien is.

Foto: JAN NOORLANDT
Foto: JAN NOORLANDT
Foto: JAN NOORLANDT
Foto: JAN NOORLANDT
Foto: JAN NOORLANDT

woensdag 5 december 2018 Jaargang 12 NO. 49

Bommelerwaard

Plannen voor een 'Huis van Illustratie'

Ook ruimte voor werk van andere illustratoren

Stichting Fiep Paviljoen presenteerde de plannen voor het paviljoen donderdagavond voorafgaand aan de carrouselvergadering. Foto: Britta Alink

zaltbommel • Het toekomstige Fiep Paviljoen in Zaltbommel wordt meer dan een overzichtsruimte met de leuke tekeningen van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflat of Otje. Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt het paviljoen een 'Huis van Illustratie', waar illustraties in de breedste zin van het woord te zien zullen zijn.

Centraal staat natuurlijk het werk van de in Zaltbommel geboren en getogen Fiep Westendorp (1916-2004). Op dit moment is de Statenzaal van Museum Stadskasteel in de Nonnenstraat helemaal ingericht met werk van Fiep. In het historische gebouw is ook de werkkamer van de illustratrice te zien. Stichting Fiep Paviljoen wil het werk van Fiep meer ruimte geven, veel meer ruimte. "Bovendien willen we er een tentoonstellingsruimte van maken", aldus voorzitter Koos de Looff tijdens een presentatie aan de carrouselvergadering afgelopen donderdagavond in het oude stadhuis. "In die ruimte, die kunsthal, komen exposities van diverse illustraties. Het kan een 'Huis van Illustratie' worden."

Het gebouw zou 1600 vierkante meter groot moeten worden, waarvan de helft bedoeld voor expositie. Het werk van Fiep krijgt volop aandacht. Daarnaast is er ruimte voor exposities van werk van andere illustratoren zoals Anton Pieck (De Efteling) , Rien Poortvliet (Kabouters) of Jan Kruis (Jan, Jans en de kinderen). Ook werk van buitenlandse tekenaars is welkom, zoals E.H. Shepard (Winnie the Pooh) of Beatrix Potter (Peter Rabbit).

De stichting mikt op 15.000 bezoekers per expositie, zo'n 40.000 mensen in totaal per jaar. Voor de bouw van het paviljoen is 3,2 miljoen euro nodig. De gemeente Zaltbommel heeft op dit moment 500.000 euro gereserveerd voor het project. De rest van het geld hopen de initiatiefnemers te werven bij het ministerie van OCW, de provincie, private fondsen zoals het Prins Bernhardfonds of de Bank Giroloterij, bij het bedrijfsleven en particulieren.

De Fiep Foundation, die de nalatenschap van Fiep Westendorp bewaakt en levend houdt, is nauw betrokken bij de plannen. Gioia Smid van de Foundation, die door Fiep zelf is aangesteld om haar werk te bewaken, maakt deel uit van de Raad van Toezicht van het Bommelse paviljoen.Smid was donderdagavond bij de carrouselvergadering om de plannen toe te lichten. Zij kon melden dat Hedy d'Ancona, de voorzitter van de Fiep Foundation, heeft toegezegd om lid te worden van het Comité van Aanbeveling voor het Fiep Paviljoen. Ook oud-directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum heeft toegezegd in het Comité plaats te nemen.

In mei volgend jaar valt de definitieve beslissing over de komst van het paviljoen. Die beslissing is volgens wethouder Willem Posthouwer wel afhankelijk van de ontwikkeling van het hele gebied Bossche Poort. "Als college hebben we er nog geen definitief oordeel over", zei hij donderdagavond. "We zijn nog met andere partijen in gesprek, onder andere met WoonLinie."

Als alles volgens planning verloopt, kan de eerste paal in 2021 de grond in.

Britta Alink

Schietpartij na woningoverval

Twee verdachten konden worden aangehouden bij tankstation De Lucht. Foto: Bart Meesters

zaltbommel • Bij een woningoverval aan de Thorbeckestraat in Zaltbommel is een gezin bedreigd met vuurwapens. Om de overvallers te pakken te krijgen, heeft de politie meerdere keren geschoten.

De drie bewoners kregen in de nacht van zaterdag op zondag rond 00:40 uur de schrik van hun leven. Ze waren net binnengekomen toen ze door drie gemaskerde mannen werden overlopen. Die bedreigden hen met vuurwapens en wilden geld. Bij de overval raakte een 43-jarige bewoner lichtgewond. Een vrouw en kind bleven ongedeerd. Diverse media melden dat een vijftienjarige jongen die er ook bij was, zich kon verschuilen op het toilet en daarvandaan de politie kon bellen.

In elk geval waren agenten snel ter plaatse. Bij een schietpartij die volgde raakte één overvaller gewond aan zijn been. De overvallers wisten toch te ontkomen. De vluchtauto werd even later aangetroffen op de A2 en de politie kon twee mensen van 24 en 25 jaar, onder wie de gewonde, aanhouden bij tankstation De Lucht. De politie is nog op zoek naar andere verdachten en roept getuigen, of anderen die informatie bezitten die kan bijdragen tot het oplossen van de overval, op zich te melden. In de omgeving van de woning waar de overval heeft plaatsgevonden zijn diverse goederen door de politie gevonden en veiliggesteld voor onderzoek. Diverse rechercheurs werken aan de zaak.

Foto: Bart Meesters
Foto: Bart Meesters

Burgemeester Peter Rehwinkel bezocht maandag de slachtoffers van de overval en sprak ook met de agenten die er vanwege hun werk bij betrokken waren.

Zoals gebruikelijk wanneer agenten bij een schietpartij zijn betrokken, onderzoekt de Rijksrecherche de toedracht. De politie is te bereiken via het nummer 0900-8844 of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

Verbinden

Mijn moeder was bij de EHBO, ze verbond alles wat los en vast zat. Daar moest ik aan denken toen de berichten over het nakende Cultuurfestival binnen druppelden. Vooropgesteld: ik vind het een prachtig initiatief. Ik ben gek op cultuur, ik leef er van. En de mensen die zich met dit festival bezig houden zijn helden.
Maar ik zie een paar valkuiltjes. Ik ben namelijk niet zo van het verbinden. Voor je het weet, beginnen ze weer over het beroemde saamhorigheidsgevoel van destijds bij de Vestingstedendagen. Man, wat een opgeklopte boel was dat. En wat een oppervlakkigheid. Saamhorigheid voel je als je met je Jodenster op de borst aanbelt voor onderdak en iemand dan zegt dat je binnen kan komen en je vervolgens de schuilplek boven de schuifdeuren wijst. De rest valt daar buiten en is een soort slap aftreksel van een voorspelbare verjaardag in mijn geboortedorp: zelfde kringetje, zelfde versnapering, zelfde mensen en zelfde gesprek.
Ik zag ook nog dat Sachem een van de sponsors is van het Cultuurfestival. Goeie zet van de afdeling Handigheid van dat bedrijf. Wel opmerkelijk dat men dat geld accepteert want neem van mij aan, de meeste deelnemers en bezoekers van dat festival zijn radicaal tegen deze chemische fabriek in Zaltbommel. Maar misschien is deze houding wel een symbool. Van verbinding.

Johan Cahuzak

Asfaltmachine vat vlam

well/ammerzoden • Tijdens werkzaamheden op de Bernseweg (N831) tussen Ammerzoden en Well is in de nacht van donderdag op vrijdag een aanhanger in vlammen op gegaan. Wegwerkers waren druk bezig met asfalteringswerkzaamheden toen de aanhanger ineens vlam vatte. Vermoedelijk is een defect aan de motor van de asfalteringsmachine de oorzaak geweest. De machine ging geheel verloren. De aannemer had voldoende materieel bij zich, zodat de werkzaamheden geen vertraging op hebben gelopen door de brand.

Op pad met verkeerde plannen

zaltbommel • De politie heeft vrijdagnacht op bedrijventerrein De Ooijk een 53-jarige man uit Tiel aangehouden. De man reed in een onverzekerd voertuig, waarvan de APK ook nog eens was verlopen. Bovendien bleek hij inbrekerswerktuigen bij zich te hebben en had hij alcohol op. De man is aangehouden en ingesloten op het bureau in Tiel. De uitslag van de ademanalyse op het bureau bedroeg 330 ug/l. Tegen de verdachte worden diverse verbalen opgemaakt. Er wordt nog onderzocht of er daadwerkelijk sprake is geweest van inbraak of diefstal op het bedrijventerrein.

Dierenasiel zoekt bestuurslid

bommelerwaard • Dierenopvangtehuis De Bommelerwaard zoekt een nieuw bestuurslid. Aandachtsgebieden voor het nieuwe bestuurslid zijn de nieuwbouw van het asiel, het (verder) ontwikkelen van het pr-beleid, sponsor- en fondsenwerving en de participatie in regionale samenwerkingen met andere asielen. Het bestuur vergadert 1 x per maand. Het nieuwe bestuurslid moet affiniteit hebben met (asiel)dieren, minimaal MBO werk- en/of denkniveau en met het oog op de toekomstplannen van het asiel is interesse/affiniteit met vastgoed en nieuwbouwprojecten een pre. Ervaring met bestuurswerk is welkom, maar geen must. Meer informatie is verkrijgbaar bij voorzitter Irene Augusteijn: 06-38300463. Meteen je belangstelling kenbaar maken (met cv) kan bij secretaris Judith van Zwam via: secretarisdaz@gmail.com Meer informatie staat op de website en facebook:

q dierenasiel-bommelerwaard.nl

Wie heeft de mooiste geveltuin?

Foto: aangeleverd

zaltbommel • De Wijkraad Binnenstad Zaltbommel organiseert samen met de gemeente een geveltuinwedstrijd in het voorjaar van 2019. Het initiatief komt oorspronkelijk van Willem Posthouwer, gebiedswethouder van de binnenstad: "Een groene buurt is een prettige buurt om te wonen. Daarom vinden de wijkraad en gemeente het belangrijk dat er meer groen komt in de binnenstad. Dat hopen we zo te stimuleren." Iedereen in de binnenstad kan meedoen. De jury let onder andere op de diversiteit aan planten en bloemen, kleurgebruik en of de tuin past in het straatbeeld. Een geveltuin is een strookje openbare ruimte tussen een huis en de stoep of straat, waar de bewoner van dat huis planten in zet en onderhoudt. Dat kan in potten of in kleine perkjes. De grootte van de geveltuin maakt voor de wedstrijd niet uit. De jury komt pas langs in het voorjaar, maar de wedstrijd is nu al aangekondigd. "Dan hebben mensen tijd om zich voor te bereiden", aldus Gerrine Fernhout, voorzitter van de wijkraad. Wie wil meedoen kan een mail sturen aan binnenstadwijkraad@gmail.com.

Resultaten enquête arbeidsmigranten

zaltbommel • Driekwart van de mensen die de enquête over huisvesting van arbeidsmigranten hebben ingevuld, vinden dat tuinders de arbeidsmigranten op eigen terrein moeten huisvesten.

Dat blijkt uit de enquête die de gemeente Zaltbommel dit jaar heeft gehouden. De vragenlijst is door 1500 mensen ingevuld. "Dat geeft aan dat het onderwerp leeft", aldus wethouder Gijs van Leeuwen. De resultaten zijn dinsdagavond gepresenteerd aan het breed maatschappelijk panel, dat bestaat uit bewoners, werkgevers, uitzendbureaus en andere belanghebbenden. Ook gemeenteraadsleden waren bij deze laatste bijeenkomst aanwezig.

Ruim dertig procent van de invullers van de enquête geeft de voorkeur aan grootschalige geconcentreerde huisvesting voor de arbeidsmigranten. Dertig procent ziet de werknemers het liefst in woningen in dorpen of wijken. De gemeente gaat nu het huisvestingsbeleid verder uitwerken. De politiek buigt zich er waarschijnlijk komend voorjaar over.

De resultaten van de enquête staan op de hartpagina van deze krant. Het onderzoeksrapport staat op de website van de gemeente Zaltbommel.

Trekpontje Zandmeren twee keer zo duur

maasdriel • Een trekpontje met bijbehorende steigers in de Zandmeren gaat 280.000 euro kosten. Eerder werd uitgegaan van 140.000 euro.

Met name de loopsteigers vallen veel duurder uit dan geraamd, doordat ze langer moeten worden dan gedacht. Daarnaast speelt de aangetrokken economie Maasdriel parten. Zowel materialen als arbeid zijn veel duurder dan twee jaar geleden, toen het plan werd gelanceerd.

De politieke partijen zijn flink geschrokken van de bedragen. Ze gaan overleggen met hun achterban of ze het extra geld ervoor over hebben.

Waarschijnlijk gaat het extra bedrag er wel komen. Het pontje zelf is namelijk al aangeschaft; in totaal is er al 70.000 euro uitgegeven aan het project. Daarnaast zijn de fracties het met het college eens dat het pontje een belangrijke meerwaarde heeft voor De Zandmeren. Niet alleen voor de ondernemers, die overigens jaarlijks 150.000 euro pacht aan de gemeente betalen en bezig zijn extra activiteiten van de grond te tillen. Maar ook om invulling te geven aan de ambitie van de gemeente zelf om meer recreanten te trekken.

De partijen willen wel zekerheid dat dit de laatste keer wordt dat het budget moet worden verhoogd. Wethouder Jan-Hein de Vreede: "Zekerheid kan ik pas geven als we de aanbesteding hebben doorlopen, maar we hebben nu extra goed gekeken naar de bedragen. Het plan is nu technisch goed doorgerekend en er is een post onvoorzien opgenomen. Dus ik verwacht echt dat we niet meer voor vervelende verrassingen komen te staan."

De aanleg van de steigers duurt ongeveer drie maanden. In overleg met de ondernemers wordt er nu op aangestuurd het pontje in mei gebruiksklaar te hebben. "Daarmee is de druk enigszins van de ketel, waardoor de prijs misschien nog wat kan zakken", hoopte de wethouder. Wel loopt het project daarmee in totaal een jaar vertraging op.

Met het trekpontje kunnen wandelaars in de toekomst een rondje lopen in plaats van dezelfde weg terug te nemen.


Janneke Boogaard

Inbraak bij Kasteeltuin Neerijnen

neerijnen • Er is ingebroken in de schuur bij de kasteeltuin in Neerijnen. Een gecombineerde heggenschaar en bosmaaier is verdwenen, net als een grasmaaimachine, een onkruidbrander en brandstof.

Vrijwilligers ontdekten de inbraak donderdagmorgen 29 november. De verdwenen spullen en de inbraakschade leveren een kostenpost van zeker 2000 tot 2500 euro op.

"Het lukt al jaren om zonder subsidie de kasteeltuin en ons tuingereedschap goed te onderhouden. Voor het eerst hebben wij nu met diefstal te maken en zullen wij de schade uit onze reserve moeten betalen om het tuinonderhoud goed te blijven doen", aldus een teleurgestelde Bert Vos van Kasteeltuin Neerijnen.

De vrijwilligers hopen dat donaties, giften en verkoop van producten kunnen bijdragen aan vervanging van de spullen. "Maar bovenal zijn wij heel boos over deze naargeestige diefstal en zullen we ons best doen om de tuin in het nieuwe jaar toch in zijn volle glorie te blijven tonen. Als iemand informatie of inlichtingen heeft die de politie kunnen helpen, laat hem of haar dan alstublieft contact met hen opnemen."

Al 23 jaar wordt de kasteeltuin bij het gele kerkje van Neerijnen door een groep enthousiaste vrijwilligers in stand gehouden met als jaarlijks hoogtepunt de drukbezochte pompoenenmarkt in september.

Oud-wethouder Van Kessel overleden

heerewaarden/kerkdriel • Politiek Maasdriel begon dinsdag de commissievergadering met een moment stilte vanwege het overlijden van Bert van Kessel.
Van Kessel zat van 1978 tot 2010 in de gemeenteraad voor de PvdA. Eerst was dat de raad van Heerewaarden en na de herindeling die van Maasdriel. Van Kessel was ook meerdere periodes wethouder. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Kazerne Hedel

Foto: Janneke Boogaard

hedel • De brandweerkazerne aan de Uithovensestraat in Hedel ligt midden in een geplande nieuwbouwwijk. Wethouder Peter de Vries hoopt dat de kazerne verplaatst kan worden. Dat antwoordde De Vries woensdag op vragen in de commissie Ruimte over het project op de voormalige locatie van tankstation Ruisch. "Mijn wens zou zijn dat de kazerne een stukje richting de Hoogvliet in Ammerzoden zou komen. Maar daar hebben we ook de provincie voor nodig." Het ontwerpplan voor het bouwproject ligt klaar.

Malvina

Foto: dierenasiel

Malvina is een beetje onzekere dame van 7 maanden jong. Ze is samen met haar zusjes uit een buitenlands asiel gekomen. Ze is erg lief, maar moet wel de tijd krijgen om ergens te wennen. Ze vindt mensen leuk en is sociaal naar andere honden. Het is niet bekend of ze met katten kan. Het zou fijn zijn als haar nieuwe baas al een hond heeft. Een druk gezin en kleine kinderen zijn niet voor haar weggelegd. Meer informatie: 0418-643129.

Foto: aangeleverd

Sinterklaas en zijn Pieten logeerden dit weekend in het Stadskasteel. Honderden kinderen namen de gelegenheid te baat om hen te bezoeken.

Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd

Hulpsinterklazen

regio • Dankzij mooie giften van zowel bedrijven als particulieren kon Sinterklaas via de Voedselbank meer dan 110 kinderen blij maken. Voedselbank Bommelerwaard bedankt iedereen die, financieel of praktisch, een bijdrage heeft geleverd aan de cadeautjes die vrijdag uitgedeeld zijn.

Vermist

Poes - 'Lichtje', wit met cypers grijs, 3 jaar. Sinds 25 november uit Grote Inghweg, Kerkdriel.

Kater - 'Radjah', Bengaal, bruin, 9 jaar. Sinds 26 november uit Pastoor A.J.P. de Bondtstraat, Hedel.

Gevonden

Poes - Schildpad, 26 november in de Hoge Steeg, Ammerzoden.

10 / 32

Rieske aanhangwagens: Nu winterklaar maken van aanhangwagens 0487-573114

voor het snoeien en planten van HOOGSTAM en laagstam fruitbomen in uw tuin bel:06-11463178

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Pilot voor 'anders lerende' kinderen

'Ze kunnen hier iets doen waar ze goed in zijn'

Docente Vivian Peeters met twee leerlingen aan het werk. Foto: Emely de Louw

zaltbommel • Zes leerlingen uit groep 7-8 van verschillende basisscholen in de Bommelerwaard komen elke donderdagmiddag naar Praktijkschool De Brug. Zij doen mee aan de pilot 'PrO-Actief', speciaal voor kinderen die beter kunnen leren door dingen te doén.

Deze donderdag krijgen de kinderen les in de keuken. Docent en vaste begeleider van het groepje Vivian Peeters gaat in op de theorie voordat de kinderen gevulde speculaas gaan maken. Daarna neemt praktijkdocent Hannelore van Ooijen het over. Eerst een schort omdoen. 'Weten jullie nog hoe dat moet?' Dan grondig handen wassen, de materialen zoeken, de ingrediënten klaarzetten en lekker kneden. Doel van deze les: de stappen van een recept kunnen volgen.

Vorige week maakten ze appelflappen. Trots vertelt een van de deelnemertjes dat hij die de volgende dag thuis opnieuw gebakken heeft, omdat ook zijn ouders dol zijn op appelflappen. "Daar word ik nou blij van", zegt adjunct-directeur Emely de Louw van De Brug. "Deze kinderen leren in het algemeen moeilijk uit boeken, maar ze leren vaak heel goed door te doen. Het is heel fijn dat ze vandaag met een tevreden gevoel naar huis gaan en iets hebben gedaan waar ze goed in zijn. Dit zijn anders lerende kinderen en wij kunnen ze hier in hun kracht zetten."

Na de twee blokken in de keuken, volgen tot aan de zomervakantie nog lessen met hout, metaal en verzorging. "Verzorging gaat niet alleen over zorgen voor een ander, maar ook voor jezelf en je huis", licht De Louw toe. "Bijvoorbeeld hoe je je bed opmaakt of spullen opruimt." Als alle onderdelen zijn behandeld, gaan de kinderen de keuken weer in. "Op basisscholen is niet zoveel ruimte voor praktisch onderwijs", aldus De Louw. "In een klas met dertig kinderen is het voor een leerkracht wel eens lastig om alle verschillende niveaus te bedienen." Voor kinderen die te weinig uitdaging krijgen op school is er de 'PlusKlas Doen' op de Deken Wehmeijer School in Velddriel, voor kinderen die beter praktisch leren is er dus nu 'PrO-Actief'. De leerlingen kunnen op deze manier alvast wennen aan het onderwijs op De Brug. Ook de ouders en de school worden erbij betrokken. "Ouders mogen komen kijken en ook basisschoolleerkrachten zijn welkom", benadrukt De Louw. "Zo kunnen ze zelf zien wat praktisch onderwijs voor deze kinderen betekent en wat het best bij deze kinderen past."

Praktijkklas 'PrO-Actief' is een initiatief van Samenwerkingsverband De Meijerij, de organisatie die verantwoordelijk is voor passend onderwijs. Praktijkschool De Brug kreeg vorig jaar het predicaat Excellente school binnen het profiel 'sociaal maatschappelijke oriëntatie' en vindt het een mooie gelegenheid om zich ook hiermee te profileren. De pilot is gestart na de herfstvakantie en duurt tot de zomer van 2019.

Britta Alink

Weinig animo voor vrijwilligerswerk op algemene begraafplaats

regio • Op de vraag aan panelleden van TipBommelerwaard.nl of zij zich als vrijwilliger willen ontfermen over een graf dat niet meer wordt bijgehouden, antwoordt driekwart 'nee'.

In Maasdriel discussieerde de politiek onlangs over de oude algemene begraafplaats in Rossum. Het plan van burgemeester en wethouders om de begraafplaats te sluiten leidde tot emotionele reacties bij raadsleden en inwoners. Korrie Korevaart van Stichting Terebinth, die zich inzet voor behoud van 'funerair erfgoed', gaf als tip dat inwoners gevraagd kan worden te helpen bij het onderhouden van begraafplaatsen en grafmonumenten.

Van de 235 mensen die gevraagd werd of zij daarvoor tijd zouden willen vrijmaken, zei elf procent ja en 73 procent nee. De rest twijfelt. Sommigen zien het niet zitten vanwege leeftijd of drukte met werk of andere vrijwilligerstaken. De meesten vinden echter dat dit puur een taak voor de gemeente is. "De grafrechten zijn dusdanig hoog dat er wel budget moet zijn om dit door de gemeente uit te laten voeren", merkt een panellid op.

Bijna vijftien procent vindt dat de gemeente sowieso de begraafplaatsen bij moet houden, ook al kost dat belastinggeld. Eenzelfde percentage vindt het geen probleem als de grafbedekking - meestal beplanting en een monument - weggehaald wordt, als de stoffelijke resten maar met rust gelaten worden. Maar de meest gekozen optie (39 procent) is het ruimen van graven wanneer de grafrechten verlopen zijn en niemand een graf onderhoudt. Wel wordt veel waarde gehecht aan een goede communicatie: eerst onderzoeken of er nog familie is en die benaderen, niet meteen overgaan tot actie maar nabestaanden ruim de gelegenheid geven om te reageren.

Een uitzondering vormen historische graven, die hebben culturele waarde en zouden altijd behouden moeten blijven, schrijven sommige panelleden. "Per tijdsbestek een aantal graven die kenmerkend zijn voor die tijd, goed onderhouden door de tijd heen." "Graven van historisch belangrijke Bommelaars (De Virieu!) kan de gemeente bijhouden." "Sommige graven zijn erg mooi, en vinden we met z'n allen niet als we op een buitenlandse begraafplaats lopen, dat het daar zo mooi is?"

Minder dan één op de tien panelleden gaat overigens weleens naar een begraafplaats als recreatieve trekpleister. Tweederde komt er tijdens de uitvaart van een naaste, eenderde op wisselende momenten om in rust iemand te gedenken. En vijftien procent komt naar eigen zeggen helemaal nooit op een begraafplaats.

Ook meedenken over actuele, lokale onderwerpen? Meld je aan op TipBommelerwaard.nl.


Janneke Boogaard

Julianastraat wil geen 'doorsteek'

zaltbommel • De bewoners van de Prinses Julianastraat willen niet dat er in de heg tegenover hun woningen een 'doorsteek' wordt gemaakt naar de achteringang van het Cambium.

Volgens de bewoners vormt de haag een buffer tussen hun straat en de Van Heemstraweg. "Hij beschermt ons tegen voorbijrazend verkeer, maar zorgt ook voor geluiddemping en neemt het zicht op de school en de activiteiten aldaar weg." De bewoners vinden het 'een kwalijke zaak' dat ze 'per toeval' op de hoogte kwamen van de plannen voor de doorsteek en dat ze er als 'direct betrokkenen' niet van op hoogte zijn gebracht. De plannen voor de doorsteek werden bekend gemaakt tijdens de presentatie van de herinrichtingsplannen voor het Fiep Westendorpplein. "Het gaat voor ons een aardige impact hebben", aldus Ruud Pothuizen namens de bewoners. "We raken onder andere een aantal parkeerplaatsen kwijt en we krijgen meer te maken met afremmend en optrekkend verkeer." Bovendien is er volgens de bewoners al een veilige oversteek, namelijk op de heringerichte T-splitsing van de Prinses Julianastraat en de Oude Bosscheweg. Door een simpele ingreep is daar volgens hen een veilige situatie te realiseren. Scholieren die vanuit de richting van de Portage naar het Cambium en Gomarus moeten, fietsen op dit moment vooral over de Van Heemstraweg.

Volgens wethouder Willem Posthouwer is het de bedoeling dat er in de toekomst een fietspad komt achter Pand 9 en het Cambium langs, zodat ook het nieuwe zwembad goed bereikbaar is. De 'doorsteek' tegenover Julianastraat 66 is volgens hem nodig om het autoverkeer en fietsverkeer op de Van Heemstraweg beter te scheiden.

Britta Alink

Jeugdbrandweer

De jongeren met hun diploma's. Foto: aangeleverd

neerijnen • Jeugdbrandweer Neerijnen heeft donderdag tijdens haar slotavond de nodige diploma's uitgereikt voor de leden die het afgelopen jaar zijn geslaagd voor voor hun landelijke toets.

Martijn Speijer, Ruben van de Linde, Bart Oudenaarden en Thomas Nagel waren de gelukkigen die hun diploma in ontvangst mochten nemen.

Ook was er tijd voor afscheid nemen en tegelijkertijd iemand verwelkomen, en wel één en dezelfde persoon. Jurgen Versteeg heeft na zes jaar jeugdbrandweer de leeftijd bereikt waarop hij officieel moet stoppen bij de jeugd. Maar hij heeft besloten om door te gaan als jeugdleider om het nieuwe kroost wegwijs te maken in de brandweerwereld.

Inspiratieavond Team Maasdriel

hedel • Team Maasdriel trok vorige week maandag ongeveer tachtig belangstellenden naar de Willibrorduskerk te Hedel. Karin Bürgés-Dekkers vertelde over het verlies van haar dochtertje Dian en haar deelname aan de Alpe d'HuZes in 2016. Willemijn Hobo heeft haar, door het KWF ondersteunde, onderzoek in het Radboud UMC toegelicht. Hannelore Hoogeveen van De Samaritaan heeft de stand van zaken uiteengezet over een hospice voor de Bommelerwaard. De avond werd omlijst met muziek van en door Maarten Peters en afgesloten met een toelichting over Team Maasdriel. Dit team heeft sinds de oprichting in 2012 ruim 450.000 euro ingezameld met de steun van vele bedrijven, vrijwilligers en deelnemers. Het geld dat in 2019 ingezameld wordt, zal ook bestemd zijn voor de hospice: een mooi concreet doel in de eigen regio. Een tweede bijeenkomst volgt waarschijnlijk in het voorjaar.

Familie Hofmans kan vooruit

Nog geen besluit over uitbreiding Quik

Foto: Janneke Boogaard

ammerzoden • De bedrijven van twee generaties Hofmans ruilen de Akkerseweg in Hedel in voor de Walderweg in Ammerzoden.

Hofmans/Zagron was gevestigd naast aardappelhandel Quik. Beide bedrijven willen uitbreiden, maar dat ging niet op die locatie. De familie Hofmans bood een opening door te willen verhuizen, wat voor beide ondernemende families gunstig uitpakt.

Hofmans/Zagron gaat naar de voormalige poterbewaarplaats en melkfabriek tussen Kerkwijk en Ammerzoden. Het karakteristieke gebouw wordt door Hofmans junior als woning gerestaureerd. De geplande wijziging van het bestemmingsplan leverde wel wat negatieve reacties op, onder meer vanwege gevreesde overlast door een puinbreker. Die mag overigens maximaal twaalf dagen per jaar gebruikt worden. "Daar hebben we het mee te doen, we gaan zeker niet buiten de lijntjes kleuren. We hebben een naam hoog te houden", aldus Ad Hofmans na vragen van de commissie hierover. De raadsfracties gaven tijdens de commissievergadering Ruimte allemaal hun fiat. In de raadsvergadering van 13 december valt de definitieve hamerklap.

Hoog tijd

Dat is hoog tijd, wat Ad Hofmans betreft. Het plan is al twee jaar oud. In de tussentijd huurde Hofmans ruimte in Waalwijk en in Zaltbommel. Dat de locatie in Waalwijk maar tijdelijk beschikbaar zou zijn was al bekend; inmiddels is het terrein verkocht en moet Hofmans er uiterlijk eind januari zijn biezen pakken.

Locatie Zaltbommel gaat dicht

In Zaltbommel hoopte de familie permanent een tweede vestiging te houden, maar dat is niet gelukt, meldde Hofmans als inspreker voorafgaand aan de bespreking door de commissie. Het afvalstation en de containerservice aan de Veilingweg gaan volgende week dicht; de eigenaar heeft de locatie verkocht aan de gemeente Zaltbommel.

Plan Quik uitgesteld

Eigenlijk zou de commissie woensdag ook het uitbreidingsplan van Quik aan de Akkerseweg bespreken. Daar hebben flink wat omwonenden een zienswijze ingediend tegen de voorgenomen bestemmingsplanwijziging. Dit punt werd van de agenda gehaald met als reden dat er nieuwe verkeersmetingen gedaan moeten worden wegens kapotte apparatuur.

Maar bewoners van de Akkerseweg hebben deze week in de buurt een brief verspreid waarin staat dat wethouder De Vries de verkeerstelling gedurende één week niet voldoende zou vinden. Er zou een nieuwe telling over een periode van drie weken plaats moeten vinden. Mogelijk wordt hieraan een geluidsmeting gekoppeld, aldus de bewoners die de brief hebben opgesteld.

Naar aanleiding van vragen hierover van Tom van Engelen (D66) gaf De Vries aan van geen brief te weten. Van Engelen heeft de wethouder gevraagd hierover in gesprek te gaan met de bewoners om mogelijke ruis van de lijn te halen.

De kans is groot dat een aantal omwonenden naar de Raad van State stapt als het nieuwe bestemmingsplan voor Quik wordt goedgekeurd. Ze klagen met name over geluidsoverlast. Zo'n procedure leidt dan op z'n minst tot vertraging van de uitbreiding die Quik voor ogen heeft.

Janneke Boogaard

VVD in de bres voor marktkooplui

Foto: 123RF.com

maasdriel • Het is VVD Maasdriel een doorn in het oog dat marktkooplui hun standplaats makkelijk kunnen kwijtraken door het systeem van loting.

Hans van der Zalm nam het woensdag specifiek op voor een visboer die het onderspit dolf bij de loting. "Het gerucht gaat dat de concurrent onder zeven of acht verschillende namen had ingeschreven voor de loting, terwijl de eigenaar van de viskraam die er tot nu toe staat netjes alleen onder zijn eigen naam heeft meegedaan. Dat is niet eerlijk", vindt Van der Zalm, die het college erop wees dat ondernemers op deze manier wel erg weinig toekomstzekerheid hebben. "De betreffende visboer heeft net een nieuwe kraam gekocht, een flinke investering."

Wethouder Jan-Hein de Vreede is op de hoogte van het probleem, maar kan er niet veel aan doen. "De gemeente kijkt bij de loting alleen of de inschrijvers een Kamer van Koophandel-nummer hebben. Of achter die nummers meerdere bedrijven van één persoon of familie zitten, kunnen we niet zien. Het is duidelijk dat de concurrentie in deze sector is toegenomen. Veel mensen zijn actief op zoek naar een standplaats en ze worden daar blijkbaar steeds inventiever in."

Van der Zalm hoopt dat de gemeente voortaan checkt of de standplaats daadwerkelijk wordt ingenomen door het bedrijf met het KvK-nummer dat de loting won. "En niet door een broer of neef."

De VVD had eerder al schriftelijke vragen gesteld aan het college over de manier waarop standplaatsen worden toegewezen. Het college heeft toen uitgelegd dat dit niet op een andere manier kan vanwege Europese regelgeving.

Nog geen zekerheid over ijsbaan

Foto: Stockbeeld

brakel • Politiek Zaltbommel heeft nog veel vragen over de verplaatsing van de ijsbaan aan de Van Heemstraweg naar een terrein aan de Langerakseweg.

Dat bleek donderdagavond in de carrouselvergadering. De verplaatsing is nodig omdat op de huidige locatie een bedrijventerrein komt. Met Aannemersbedrijf G. van der Ven B.V. is afgesproken dat zij zorgen voor verplaatsing van de ijsbaan én voor een waterberging. "Die retentie moet er komen in opdracht van het Waterschap", lichtte wethouder Gijs van Leeuwen donderdagavond toe. "En het moet in Brakel-west, zo dicht mogelijk bij de Burgemeester Posweg. We kunnen dat goed combineren met een ijsbaan." Volgens hem is het dan ook geen optie om de ijsbaan in de buurt van de nieuwe toekomstige multifunctionele accommodatie aan te leggen, waar sportclubs en scholen een nieuw onderkomen gaan krijgen. Van Leeuwen benadrukte dat Van der Ven verantwoordelijk is voor de verplaatsing van de ijsbaan en dus ook voor het creëren van draagvlak bij omwonenden. En daar is het volgens één van de bewoners van de Weitjesweg niet goed gegaan.

'Geen draagvlak'

In een emotioneel betoog zei hij dat veel bewoners vrezen voor overlast, doordat op de nieuwe ijsbaan een groot clubgebouw voor de BOG moet komen. Ook voorziet hij problemen met de verkeersveiligheid: "Er is totaal geen draagvlak voor dit plan." De bewoner benadrukte dat hij geen bezwaar heeft tegen de komst van de ijsbaan.

Fractievoorzitter Geert Bok van de SGP maakte uit het betoog van de bewoner op dat de communicatie over het plan 'geen schoonheidsprijs verdient'. En Hein de Kort (CDA) hoorde 'veel frustratie over de manier waarop de plannen tot stand zijn gekomen.'

Kees Kesting van de ChristenUnie en Ceriel Kanselaar van PvdA/GroenLInks vroegen zich af waar de omvang van het toekomstige clubgebouw op gebaseerd is. "Waarom moet het gebouw zo groot", aldus Kanselaar. "Dat is toch niet nodig voor die ene keer in de zeven jaar dat er geschaatst kan worden?"

Wethouder Van Leeuwen kon niet alle zorgen van de carrousel wegnemen. Hij beloofde wel om te onderzoeken of het mogelijk is om het geplande clubgebouw kleiner en minder hoog te maken. Ook beloofde hij de raad de afspraken met Van der Ven toe te sturen.

Ondanks de vele vragen besloot een meerderheid van de carrousel dat het stuk 'rijp is voor de raad'. Het staat dus binnenkort op de agenda van de gemeenteraad.

Britta Alink

Ideeënavond over mottekasteel Kerkdriel

Foto: aangeleverd

kerkdriel • Hoe kan het verhaal van Hertog Jan het beste over het voetlicht worden gebracht op de plek waar ooit zijn mottekasteel stond? Annick Wolf doet daar afstudeeronderzoek naar en hoopt donderdag 6 december ideeën te verzamelen van meedenkers.

De gemeente Maasdriel en Waterschap Rivierenland gaan aan de Duitse Weistraat een waterberging graven om bij hevige regenval droge voeten te houden. Annick, student Ruimtelijk Ontwerp, legt uit: "Er is in het ontwerp al rekening gehouden met nevenfuncties zoals de ecologische waarde, historie en extensieve recreatie, maar met mijn onderzoek wil ik dit verrijken. Hoe kunnen we er het beste een plekje van maken om even los te komen van de dagelijkse sleur en wat mee te krijgen over de geschiedenis? Op deze locatie bevond zich vroeger namelijk de voorburcht van een mottekasteel."

Op 6 december is iedereen vanaf 19:15 uur welkom in de Hoenzadrielzaal van De Leyenstein in Kerkdriel. In een workshop worden ideeën en wensen verzameld. Rond 20:30 uur volgt een terugkoppeling per groepje. Het gezamenlijke resultaat van de avond draagt Annick over aan de gemeente, die heeft aangegeven daarvoor open te staan. Het 'draagvlakonderzoek' is deel van het afstudeeronderzoek van Annick over het opnemen van 'zachte waarden' in een ontwerp.

Om een indicatie te hebben van het aantal meedenkers ontvangt Annick graag een mailtje (annick.wolf97@gmail.com) van de mensen die van plan zijn donderdag te komen.

Neswaarden zoekt versterking

aalst • Beheerstichting De Neswaarden coördineert het onderhoud en probeert leuke uitbreidingen te realiseren in de gelijknamige speeltuin en het recreatiegebied in Aalst. Het team bestaat uit een groepje vrijwilligers ondersteund door de gemeente. Op dit moment bestaat het bestuur uit maar vier mensen, Nanda Jooren (voorzitter), Pascal Boderie, Peter Aardoom en Laila Mussert. Er zijn twee posities vacant. Wie belangstelling heeft voor een bestuurs- of vrijwilligersfunctie wordt uitgenodigd vrijblijvend kennis te komen maken. Het bestuur vergadert om de drie weken op een avond in Aalst. Informatie: info@deneswaarden.nl.

Fotoclub exposeert in De Leyenstein

kerkdriel • Leden van Fotoclub Bommelerwaard exposeren van 6 december tot en met 31 januari foto's in De Leyenstein. Het thema is: 'Kinderen en dieren met een vleugje humor'. De expositie is gratis te bezichtigen. De leden van de club maken tijdens excursies samen foto's en delen eens in de drie weken hun ervaringen. Nieuwe leden zijn welkom.

q www.fotoclubbommelerwaard.nl

Meer bewegen, maar met plezier

'Je mag het gerust een beetje voelen'

Sportleraar Egbert Braam doet alle oefeningen mee. Foto: Philippe van Heusden

bommelerwaard • We moeten meer gaan bewegen en gezonder gaan eten en leven. Dat is de boodschap van het Gezondheidspact dat de regering onlangs presenteerde. Stoppen met roken en minder suikers, koolhydraten, vet, alcohol, vlees en stress. En meer groente, fruit, peulvruchten, noten en vette vis. En ook matig intensief bewegen, bij voorkeur een half uur per dag: wandelen, fietsen of zwemmen.

Helaas worden in het pact de verantwoordelijkheid en de kosten voornamelijk op de burger afgewenteld, terwijl de voedingsindustrie grotendeels buiten schot blijft. "Je bent ook zelf als eerste verantwoordelijk voor je eigen gezondheid, maar de mensen mogen daarbij best wat meer worden geholpen."

Preventie

Aan het woord is Egbert Braam (65) van stichting De Beweegreden. Hij heeft ruime ervaring met het laten bewegen van diverse groepen mensen. Geboren en getogen in Drenthe en opgeleid als sportleraar en sportfysiotherapeut bracht de liefde hem naar het westen van Nederland en ruim twintig jaar geleden naar Zaltbommel.

Daar startte hij een sportclubje voor ex-hartpatiënten. In Rotterdam bij de hartrevalidatie had Braam al veel ervaring opgedaan. De toeloop was zo groot dat hij een tweede sportclubje begon voor gezonde mensen van 40+ als preventie voor hart- en andere kwalen.

Spierpijn

Dit 40+clubje bestaat nog steeds en wikkelt elke woensdagavond in sporthal De Ring onder leiding van Braam een intensief bewegingsprogramma af van een uur. Na een warming-up wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van spierkracht en lenigheid, aan conditie en spelvaardigheid. De oefeningen met gewichten, elastieken, op de mat en aan het wandrek duren steeds 15 tellen. Maar niemand hoeft zich te forceren. Ieder mag in eigen tempo werken.

"Het gaat erom dat mensen de oefeningen doen met plezier," zegt Braam, "dat is de beste manier om het vol te houden." Natuurlijk is er ook verloop, maar over het algemeen blijven mensen vele jaren meedoen. Sommigen gaan weg en keren na verloop van tijd toch weer terug. Het samen bewegen in een sfeer van kameraadschap en gezelligheid is voor menigeen de reden om voor dit sportclubje te kiezen en niet voor een sportschool.

De meeste deelnemers zijn intussen 50+ en 60+ en enkelen doen al mee vanaf het allereerste begin. Toch probeert Braam elke les weer de grens een klein beetje te verleggen. "Je mag het gerust een beetje voelen," roept hij bij menig oefening. "Vorige week nog spierpijn gehad?", is doorgaans de vraag aan het begin van de volgende les. Matig intensief bewegen betekent ook dat je er van mag gaan hijgen en transpireren.

Brein

Is één uur in de week intensief bewegen voldoende? "Nee, je moet ook daarbuiten blijven bewegen," betoogt Braam, "velen van het sportclubje doen dat ook. Maar ook met één uur per week bouw je iets op. Ook als je op je 70ste pas begint. Bewegen levert gewoon gezondheidswinst op. Het is ook goed voor het brein, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek, het oude én het jonge brein."

Zo bezien verdient het Gezondheidspact een verbeterde versie: bevorder sport en beweging in onderwijs en ouderenzorg, belast meer wat ongezond is, dwing de voedingsindustrie haar verantwoordelijkheid te nemen en schrap vooral de BTW op bewegen en gezonde voeding. Kortom, help de mensen op gang!

Philippe van Heusden

Nieuwe leden welkom!

Elke woensdag 20:00 uur (exclusief vakanties) sport De Beweegreden in sporthal De Ring, Zaltbommel. Kosten: 55 euro per kwartaal. De eerste twee proeflessen zijn gratis. Aanmelden bij Egbert Braam: 06 55 79 78 60.

Dorpsfilm Oud-Maasdriel

maasdriel • Onder de titel 'Zo waar ut' presenteert het Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel de dorpsfilm die in 2017 in de kernen Alem, Kerkdriel, Velddriel en Hoenzadriel is gemaakt. Hij wordt maandag 10 december als eerste vertoond in Dorpshuis De Drie Linden in Alem.De burgemeester van de huidige gemeente Maasdriel, Henny van Kooten neemt de eerste dvd in ontvangst. Op donderdag 13 december volgt de presentatie in Mfc De Kreek en vrijdag 14 december De Boxhof in Velddriel. Alle avonden beginnen om 20.00 uur.
Na afloop van de presentatie krijgen de bezoekers een waardebon voor een gratis dvd van de film. De waardebon kan ingeleverd worden bij het Driels museum en enkele winkels in Kerkdriel. In de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw werden in Maasdriel dorpsfilms gemaakt over het dagelijks leven dat zich toen afspeelde, het verenigingsleven, de kerken. Films waar iedereen graag naar keek en die nu nog bekeken worden. Ey-openers voor de jeugd en een blik van herkenning voor de ouderen. Der afgelopen jaren ontstond her en der in de gemeente de discussie of het weer niet tijd werd voor een nieuwe dorpsfilm. André Versteeg Filmproducties in Rossum maakte al meer dorpsfilms in de omgeving en dat wakkerde de discussie aan. Het Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel is een niet winst beogende stichting die in de jaren '60 van de vorige eeuw in de oude gemeente Maasdriel ontstond uit het Burgerlijk Armbestuur, een soort voorloper van de Algemene Bijstandswet. De stichting ondersteunt sociaal culturele en sportactiviteiten en evenementen is in de oude gemeente. Statutair is vastgelegd dat het werkgebied van het fonds beperkt is tot de inwoners van Alem, Hoenzadriel, Kerkdriel en Velddriel. Bij de opheffing van de Centraal Antenne Inrichting Maasdriel, begin 2000, kreeg het fonds beduidend meer financiële armslag. In het kader van haar doelstellingen besloot het bestuur in 2016 André Versteeg opdracht te geven een dorpsfilm te maken met aandacht voor de historie, maar vooral gericht op het huidige leven in de dorpskernen. De film beslaat de activiteiten in een volledig kalenderjaar en in is hoofdzakelijk opgenomen in 2016/2017 met een uitschieter in 2018.

De Lord of Zuylichem en een Romeinse brug

Foto: Rob Reis

Tekst: Robbie Dell'Aira

Illustraties: Rob Reis

De Zuilichemse bodem ligt bezaaid met geschiedenis. Zo werden in 1997 de resten gevonden van het eeuwen oude kasteel van Zuilichem, dat in 1866 was gesloopt. Dat kasteel was omstreeks 1300 gebouwd en werd in 1630 door de familie Pieck verkocht aan niemand minder dan Constantijn Huygens (1596-1687), secretaris van stadhouder prins Frederik Hendrik. Niet dat Huygens veel op zijn kasteel in Zuilichem te vinden was, maar het bezit van een oud kasteel met bijbehorende heerlijkheid bezorgde hem de prestigieuze titel 'heer van Zuilichem', waarmee hij in Den Haag, waar hij woonde en werkte, veel indruk maakte.

Zelfs nu nog in Londen, waar in de National Gallery een wereldberoemd schilderij uit 1627 te zien is met daarop Constantijn Huygens en zijn assistent, wordt nadrukkelijk vermeld dat het om de 'Lord of Zuylichem' gaat. Huygens zal het kasteel van Zuilichem vooral in de zomermaanden hebben bewoond, en er met zijn gezin zijn vrije tijd hebben doorgebracht. Ongetwijfeld zal het multitalent Huygens er delen van zijn muziekstukken hebben gecomponeerd, of er gedichten hebben geschreven en er met vrienden hebben gediscussieerd over wetenschap.

Wat Huygens niet wist, was dat er niet ver van zijn kasteel resten verborgen lagen van een brug uit de Romeinse tijd. Die resten werden namelijk pas ontdekt in 1895, toen de directeur van de steenfabriek in de uiterwaarden op zware houten palen stuitte. Al snel werd de vergelijking gemaakt met een zogeheten jukkenbrug, zoals beschreven in het boek De Bello Gallico, geschreven door Julius Ceasar. In dat boek schrijft Caesar over zijn verblijf in de Lage Landen.

Was Zuilichem dan zo'n belangrijk knooppunt in het Romeinse Rijk? Misschien wel. Archeologen zijn bezig om dat uit te zoeken.

Een eeuw lang solide fundering

Jubileum geen reden om achterover te leunen

Goed technisch onderwijs, steeds belangrijker voor de regio. Foto: Gerrit Groeneveld

Met een uitgesproken gevoel van trots kijkt een lange reeks betrokkenen terug op 100 jaar technisch onderwijs in de Bommelerwaard. Meer dan ooit is duidelijk dat deze tak van onderwijs van vitaal belang is voor de streek. School en bedrijfsleven zoeken elkaar steeds nadrukkelijker op om al in een zo vroeg mogelijk stadium af te stemmen op de behoefte.

Het is op precies 9 december 2018 dat het technisch onderwijs in de Bommelerwaard het eeuwfeest viert. Alle reden om het glas te heffen zeggen school en bedrijfsleven, maar allerminst reden om tevreden achterover te leunen. Want stilstand is achteruitgang. De techniek ontwikkelt zich snel en het Cambium College wil een factor van belang zijn en blijven voor het regionale bedrijfsleven.

Het technisch onderwijs heeft zich vooral de laatste jaren sterk ontwikkeld. Als je naar de 'LTS' ging waren de keuzes decennia lang beperkt tot schilderen, metaal, elektro en hout. Hoe anders is dat in 2018? Twee docenten van locatie De Waard vertellen graag over het werk dat hen honderd jaar na de start van het technisch onderwijs in de regio bezighoudt. Louis Rengeling geeft aan locatie De Waard de zogenaamde PIE-lessen. De afkorting PIE staat voor 'Produceren, Installeren en Electro'. "Vroeger was dat Metaal en Elektro. Daar is installatietechniek bij gekomen."

'Meisjes die voor techniek kiezen, weten wat ze willen en zijn enorm gemotiveerd'

Uitgebreid

Louis Rengeling zou het een goede zaak vinden als er meer onderwijsgeld beschikbaar komt zodat het onderwijs de ontwikkelingen kan bijhouden. "Met ouderwetse apparatuur loop je steeds vaker achter de feiten aan. Moderniseren dus en meer samenwerken met bedrijven, waar met moderne machines wordt gewerkt."

'We moeten meer en meer naar de praktijk en de markt kijken'

Dat geldt, aldus Rengeling, niet alleen voor jongens maar ook voor meisjes waarvan hij er ieder jaar wel één of meer kan verwelkomen. "Zoals het meisje dat vorig jaar examen deed en met de hoogste cijfers uit de bus kwam. Meisjes, die voor techniek kiezen, weten precies wat ze willen en zijn enorm gemotiveerd. Hoe dan ook, de huidige techniek zorgt voor mooi en schoon werk dat doorgaans goed betaald wordt."

Beetje metaal, beetje hout

Wat de relatie met het bedrijfsleven betreft, is Henrie van der Kaaij, docent BWI (Bouwen, Wonen en Interieur), dezelfde mening toegedaan. Van der Kaaij volgde jaren terug aan de Bommelse LTS de timmeropleiding. Toen hij zes jaar geleden bij De Waard begon te werken, was die studierichting vervangen door de zogenaamde 'Brede Techniek'.

"De leerlingen kregen daarbij een beetje 'metaal' en een beetje 'hout'. Bij BWI wordt er net als vanouds weer meer vakgericht les gegeven. We moeten daarbij meer en meer naar de praktijk en de markt kijken." Om hen te laten oriënteren bezoekt Van der Kaaij met zijn leerlingen bouwprojecten in Zaltbommel en directe omgeving.

Bijzonder is de nauwe samenwerking met de Kringloopwinkel. "Werkstukken, die de leerlingen niet mee naar huis nemen, maar die toch wel geschikt zijn om iets mee te doen, geven we af bij de Kringloopwinkel. Daar krijgen we van tijd tot tijd materiaal voor terug dat we kunnen hergebruiken." Bij de afdeling BWI melden zich, aldus Van der Kaaij, zelden meisjes. "Als ze iets in de bouw willen, volgen ze vaak de schilder- of decoratiekant."

Betrokkenheid

Jan van Cromvoirt van het innoverende ART-GVW uit Gameren onderkent het belang van een goede samenwerking met scholen en is vol lof over een recente coöperatie met een Vmbo-klas van Cambium. Die klas bezocht zijn bedrijf en hij was aangenaam verrast door de betrokkenheid. De leerlingen kregen de opdracht om eens na te denken over een praktisch probleem bij een spuit-gietproces. De ideeën waar de leerlingen mee kwamen (onder andere via geluidstrillingen ongewenste verkleving binnen een gietmachine tegengaan) stemden hem uitgesproken optimistisch. Voor Jan van Cromvoirt staat het als een paal boven water dat elkaar - onderwijs en bedrijfsleven - vroeg opzoeken alleen maar voordelen heeft. "Voor ons omdat we altijd zoeken naar manieren om goed personeel te vinden en voor de leerlingen omdat die al vroeg heel concreet kunnen proeven aan de praktijk."

De locatie De Waard zoekt heel bewust de connectie met de buitenwereld. In de overtuiging dat je als school alleen je rol goed kunt vervullen wanneer je steeds je blik verbreedt en verruimt. En dat levert van tijd tot tijd erg waardevolle ontwikkelingen op. Zo kreeg de school een tijdje terug een aanzienlijke som waarmee de aanschaf mogelijk was van een moderne CNC-draaimachine en een zogenoemde pneumatiek-opstelling. "Ook kregen we voor de installatietechniek hulp van de Zaltbommelse firma Plieger. Verschillende artikelen voor badkamer-opstellingen en een moderne verwarmingsketel. En ook een complete perstang voor het persen van koppelingen op de huidige moderne leidingsystemen. We zijn hier echt heel blij mee. Onze leerlingen kunnen zo kennis maken met de nieuwste ontwikkelingen."

Historie

Aansluitend op de zogenaamde Latijnse en Franse scholen ging in september 1867 de R.H.B.S. (Rijks Hogere Burger School) in Zaltbommel van start. Die was gehuisvest in een fors pand schuin tegenover het huidige restaurant 't Zusje, voorheen Hotel-Café-Restaurant Tivoli. Het zou tot april 1914 duren alvorens de 'Vereeniging Ambachtsschool voor Zaltbommel en Omstreken' werd opgericht. Het bestuur bestond uit vijf Bommelerwaardse notabelen. Zij zagen de noodzaak in om het sterk geïsoleerde gebied sociaal en economisch vooruit te helpen.

Drie jaar later kon het bestuur echt aan het werk. Toen namelijk werd voor 12.500 gulden de voormalige metaalwarenfabriek G. Daniëls en Co met het bijbehorend terrein aan de Maarten van Rossumsingel aangekocht. Het al jarenlang vervallen pand wordt gesloopt, waarbij het de bedoeling is dat er vervolgens appartementen worden gebouwd. Wanneer een en ander gaat gebeuren is vooralsnog de vraag.

Maar goed, nadat het pand door aannemer Gebroeders Metz tot school was 'omgetoverd', kon op 9 december 1918 de school gaan draaien. Er waren tien leerlingen. Dat aantal groeide binnen een maand tot twaalf, waarvan er negen een opleiding tot timmerman en drie tot smid volgden. Voor de lessen beschikte men over enkele tekentafels, evenals werkbanken, een klein beetje materiaal en wat handgereedschap. Eigenlijk was de voormalige fabriek, ondanks de verbouwing, ten enenmale ongeschikt voor vakonderwijs. Zo was bijvoorbeeld de smederij te klein en was de ventilatie zo slecht dat deze vaak vol rook stond en er bij herhaling kolendamp werd geconstateerd.

Geldgebrek

De eerste periode van de school werd gekenmerkt door chronisch geldgebrek. Eén van de gevolgen daarvan was dat tot ongeveer 1950 onvoldoende machines, gereedschappen en andere leermiddelen voorhanden waren. Als er iets gekocht kon worden, was het meestal tweedehands.

Gelukkig kon er in 1951 een nieuw schoolgebouw in gebruik worden genomen aan de Van Oldenbarneveltstraat. Geleidelijk aan werden er meer nieuwe vakken ingevoerd. Deze waren vooral een gevolg van het inzicht dat in een dynamische maatschappij niet meer kan worden volstaan met een simpele vakgerichte beroepsopleiding. In 1956 kwam de mogelijkheid voor gediplomeerden om zich part-time bij te scholen. Als gevolg van het sterk groeiend aantal leerlingen was dit nieuwe gebouw ook alweer snel te klein. Na veel gedoe kon in 1962 van de gemeente een bouwterrein van ruim anderhalve hectare aan de Van Heemstraweg-West worden gekocht. Het duurde vervolgens nog vier jaar voordat het schoolgebouw aanbesteed werd.

Nieuwe school

De nieuwe technische school werd op 25 juni 1968 officieel geopend. Daarna volgden de onderwijsontwikkelingen elkaar in een razendsnel tempo op. Zo had een fusie met de Chr. Agrarische School plaats. In augustus 1994 ging De Waard op in scholengemeenschap Cambium. Om de lessen optimaal te kunnen verzorgen beschikt Cambium sinds 2011 over een modern geoutilleerd schoolgebouw waarin het zowel voor de leerlingen als de docenten goed toeven is.

Dokter Ttito voelt zich hier thuis

'Zorg wordt steeds complexer'

Maryk Ttito Fernandez Baca voor de ingang van haar praktijk in de Wielewaal. Foto: Lya Cattel

zaltbommel • Ruim tien jaar werkte Maryk Ttito Fernandez Baca als huisarts in haar woonplaats Den Bosch. In juli van dit jaar nam ze de praktijk van dokter Ruud Vollenberg in Zaltbommel over.

Voor patiënten betekent dat een dubbele verandering: de praktijk is verhuisd van de dit jaar afgebroken oude Aak naar de kantoorruimte van STMR in de Wielewaal én ze moeten wennen aan hun nieuwe vrouwelijke huisarts, die van Peruaanse afkomst is. "Tot nu toe zijn de reacties alleen maar positief", zegt de goedlachse dokter Ttito in vloeiend Nederlands met een onmiskenbaar Spaans accent. Haar uitspraak doet een beetje denken aan die van Koningin Maxima.

De 45-jarige huisarts kwam in 2001 voor de liefde naar Den Bosch. Ze was in Peru al afgestudeerd als arts en chirurg en wilde samen met haar man hier een toekomst opbouwen. Nederland erkende haar diploma's in die tijd nog niet en dus ging ze, nadat ze eerst de taal voldoende onder de knie had, terug naar de collegebanken. Aan de Universiteit van Nijmegen haalde ze in drie jaar tijd de benodigde papieren door co-schappen te lopen en een jaar lang te blokken. In 2005 werd ze toegelaten tot de huisartsenopleiding aan de Radboud Universiteit. De opleiding hier en in haar vaderland waren grotendeels gelijk, merkte ze. "Peru is gericht op de Verenigde Staten", legt ze uit. Maar verschillen zag ze natuurlijk ook. Zo was er in Peru veel aandacht voor infectieziekten, die er in die perioden nog veel voorkwamen. En hier in Nederland is veel meer aandacht voor ouderenzorg en de 'welvaartsziekten' zoals hart- en vaatkwalen.

Na haar co-schappen in onder andere het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Tweesteden Ziekenhuis Tilburg en het Radboudziekenhuis was haar keuze definitief gemaakt; Maryk wilde door als huisarts. "Ik had een leuke stage gelopen in Den Bosch en kon aan die praktijk verbonden blijven", vertelt ze. "Daarnaast deed ik veel waarnemingen en kwam ik ook in Zaltbommel terecht, onder andere bij de Huisartsenpost. Ik woon aan de Hedelse kant van Den Bosch, dus de afstand is niet groot. Ik voelde me snel thuis in Zaltbommel, het is een leuke plek, een mooie stad en de mensen zijn heel aardig."

Toen dokter Vollenberg haar belde om te vragen of zij misschien zijn praktijk wilde overnemen, hoefde ze daar niet lang over na te denken. "Ik had er meteen veel zin in, was toe aan een nieuwe uitdaging", vertelt ze. Maryk houdt 3,5 dag spreekuur, de rest van de week heeft ze tijd voor administratie, visites, overleggen en andere taken. Ernanie de Boer, die als sinds 2011 in de praktijk van Vollenberg werkte, neemt twee dagen spreekuren voor haar rekening, zodat patiënten vijf dagen per week terecht kunnen. De twee huisartsen worden bijgestaan door de praktijkondersteuners Birgit Koning en Kim van Bruchem-Boelaars. "De praktijkondersteuners doen ontzettend goed werk", licht Maryk toe. "Birgit richt zich op GGZ-patiënten, Kim op chronisch zieken zoals diabetici of mensen met COPD. Een intakegesprek kan tot een uur duren. Ze geven uitgebreid voorlichting over het ziektebeeld en begeleiden patiënten bij medicatie gebruik." De praktijk kan verder rekenen op assistente Monique van Boxtel, die jarenlang bij Vollenberg werkte en Sharon Leemans. Ook is er op dit moment een stagiaire bij de assistentes. "We hebben een heel goed team", constateert de huisarts tevreden.

Ruim vijf maanden werkt Maryk nu in haar nieuwe praktijk. "Zorg wordt steeds complexer", vertelt ze. "Huisartsen krijgen er steeds meer taken bij. Maar dankzij het fijne team, gaat dat heel goed." Dokter Ttito heeft de praktijkruimte gehuurd voor minimaal twee jaar. In de toekomst hoopt ze te kunnen verhuizen naar een nieuw gezondheidscentrum dat mogelijk gebouwd gaat worden in de Waluwe. Maar voorlopig kunnen patiënten dus gewoon terecht in de Wielewaal, via de ingang van STMR.

Britta Alink

Feestelijke finish zonnepanelen

rivierenland • De Kernen heeft in 35 dorpen in de gemeenten Maasdriel, Zaltbommel, Neerijnen, West Maas en Waal en Druten en Wijchen in totaal op zo'n 3400 sociale huurwoningen zonnepanelen gelegd. De corporatie vierde de feestelijk finish van deze 'duurzaamheidstrein' vorige week in Wamel samen met huurders, Bewonersraad en wethouders, waaronder de wethouders Gijs van Leeuwen en Erik van Hoften van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel. Zo'n 75 procent van de huurders van De Kernen ervaart de voordelen van zonne-energie. Dit levert een forse besparing op. In de portemonnee scheelt het 3400 huurders met zonnepanelen gezamenlijk circa een miljoen euro per jaar op de stroomrekening en het scheelt drie miljoen kg Co2 uitstoot per jaar.

De Kernen heeft twee projecten uitgevoerd. Eén van 3000 woningen binnen drie jaar tijd. En één project in 2014-2015 waarbij op 420 woningen met behulp van de Gelderse Impulsgelden zonnepanelen zijn gelegd. Dit eerste project is aanleiding geweest nog meer te willen doen voor meer huurders. Zo'n 75% van de 4500 huurders van De Kernen profiteert nu van zonne-energie, zonder daarvoor zelf een investering te hoeven doen. De Bewonersraad van De Kernen is vanaf het begin betrokken geweest bij dit ambitieuze project. Samen met de Bewonersraad is besloten tot een eenmalige verhoging van de huur met 1 procent in 2014. In combinatie met investeringen vanuit De Kernen, was het toen mogelijk het project te realiseren op deze grote schaal,

Ton de Vree, wethouder gemeente West Maas en Waal, Gijs van Leeuwen, wethouder gemeente Zaltbommel, André Springveld, wethouder gemeente Druten en Erik van Hoften, wethouder gemeente Maasdriel, waren bij de finish aanwezig. Zij spraken unaniem uit dat De Kernen een uitzonderlijk verschil maakt in het Rivierengebied. Landelijk heeft gemiddeld 3 à 4 procent van de huishoudens zonnepanelen tegen 75 procent van de huurders van De Kernen. Hiermee vult De Kernen de ambitie in op het gebied van duurzaamheid en zet samen met de gemeenten vervolgstappen, onder meer met projecten om huurwoningen betaalbaar duurzaam te maken. Deze kennis gaat helpen bij andere woningen in de gemeenten. De Kernen werkt actief mee aan het uitvoeren van de duurzaamheidsambities, aldus de wethouders.

Marinus Kempe, directeur-bestuurder van De Kernen: "Wij zijn er voor mensen met een smalle beurs. Energielasten maken een groot deel uit van de woonlasten. Als corporatie willen we woonlasten laag houden."

Politie: 'Meld overlast vuurwerk'

Politie: 'Meld overlast vuurwerk'

bommelerwaard • Politie Bommelerwaard heeft op facebook een oproep gedaan om overlast van vuurwerk te melden. Volgens de politie komen er nu al weer meldingen binnen over vuurwerk. "Het is natuurlijk nog lang niet toegestaan om dit af te steken", schrijft de politie. "Vele inwoners, maar ook dieren hebben last van de knallen. Wij willen u vragen om geen vuurwerk af te steken buiten de toegestane tijden. Wij zullen verbaliseren als we dit constateren." Inwoners van de Bommelerwaard die last hebben van vuurwerk kunnen bellen met: 0900-8844. Anoniem melden kan ook, bijvoorbeeld over opslag van illegaal vuurwerk of over iemand die veel afsteekt: 0800-7000. Anoniem melden kan ook via internet op Meld Misdaad Anoniem.

Bouw De Virieupark

In totaal komen er 103 woningen. Foto: aangeleverd

zaltbommel • De toekomstige bewoners van de eerste woningen in De Virieupark hebben donderdag de bouw van hun nieuwe buurt officieel gestart.

Onder toeziend oog van wethouder Gijs van Leeuwen, ontwikkelingsmanager Herbert Bosch van BPd en directeur Johan Bombach van Trebbe schreven zij hun wensen op één van de funderingsbalken of wanden van hun nieuwe woning. In totaal komen er 103 huizen op de vlek waar vroeger de Van Voordengieterij voor scheepsschroeven stond, tussen de Koningin Wilhelminaweg en de A2. Visser en Bouwman Architecten uit Den Bosch tekende voor het ontwerp van de nieuwe wijk. De architectuurstijl past bij de omgeving: Hollands eclecticisme (chaletstijl) uit de 19e eeuw, aangepast aan de huidige tijd. Dat uit zich in markante gevels, ambachtelijke details en erkers. De eerste fase bestaat uit 54 woningen. De tweede fase gaat 18 december in de verkoop.

Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd

Sinterklaas in Velddriel

Foto: aangeleverd

velddriel • Sinterklaas heeft ook dit jaar weer een bezoek gebracht aan Velddriel.

De Sint kwam zondag aan bij kwekerij Van Koolwijk waar een groep kinderen en hun ouders hem al op stonden wachten. Hij arriveerde in een bijzonder voertuig: de Unimog, een kleine vrachtwagen van het merk Mercedes-Benz.

Na een welkomstwoordje van wethouder Peter de Vries ging het gezelschap onder begeleiding van de fanfare naar De Boxhof voor een groot feest, waar zelfs de polonaise werd gelopen. Voor de kinderen én voor de Zwarte Pieten betekende dat veel plezier, terwijl Sinterklaas het goedkeurend bekeek.

Dit jaar had Sint ook een echte 'Pieten Got Talent' georganiseerd.

Ook dit jaar is Sint goed geholpen door hoofdsponsors De Boxhof, Patrick van Koolwijk, Wotjek en alle andere sponsors.

Het kerstconcert dat nog ontbrak

Superwarme deken van Elliz in Company komt goed van pas

V.l.n.r. Janny Lagendijk, Hugo Bakker, Irene Maessen en Martijn Los. Foto: Janneke Boogaard

zaltbommel • Irene Maessen valt met de deur in huis: "Dit kerstconcert gaat elk jaar terugkomen. Want zoiets als dit is er nog niet. Denk aan de sfeer van het Sint Maartensfeest, maar dan gericht op Kerst. Kaarslicht en glühwein zullen niet ontbreken." De Zaltbommelse sopraan zal op woensdag 19 december optreden in de Sint Maartenskerk, samen met de vaste organist Hugo Bakker en het 'Koninklijk Zaltbommels Mannenkoor-Belcanto, gemengd koor'; kortweg KZM-Belcanto.

Op het programma staan bekende klassieke kerstmelodieën, maar ook modernere werken. Maessen: "We beginnen en eindigen met een kerstlied dat de mensen mee kunnen zingen als ze dat willen. Verder staan er stukken op het programma van Bach, Mendelssohn en een aantal Nederlandse componisten. De gezongen teksten zijn deels ook in het Nederlands, dus goed te volgen."

Het idee komt van Ron Cretier, directeur van de CMN Groep, die in Zaltbommel theater De Poorterij en de Sint Maartenskerk uitbaat. Martijn Los van CMN: "Behalve een theaterprogrammering aanbieden, willen we ook zelf dingen organiseren. In dit geval een kerstconcert voor iedereen, kerkelijk en niet-kerkelijk, ingevuld door Zaltbommelse musici."

Janny Lagendijk, voorzitter van KZM-Belcanto: "We waarderen het zeer dat de CMN Groep met dit initiatief komt en hebben er enorm veel zin in. Irene Maessen heeft een paar jaar geleden als solist meegewerkt aan onze uitvoering van de Messiah, dat was een erg leuke samenwerking."

Tweegesprek met Irene Maessen

Op zondag 9 december gaat Rein van Willigen in gesprek met Irene Maessen in de kapel van De Poorterij. Dit is het tweede zondagmiddaggesprek, na een geslaagde eerste editie met oud-predikant Henk Veltkamp. De Zaltbommelse sopraan zal niet alleen over haar internationale carrière vertellen, maar vooral over haar privéleven in Zaltbommel. "Toen we hier net woonden, wilde ik graag zo anoniem mogelijk blijven, maar inmiddels ken ik hier genoeg mensen om gewoon Irene te kunnen zijn. En... de akoestiek in de kapel is mooi, dus misschien ga ik ook nog wel wat zingen", knipoogt Maessen.

Het interview door oud-journalist Van Willigen begint om 15:30 uur; de toegang is gratis. De onlangs gerestaureerde kapel is bereikbaar via de hoofdingang van het theater aan de Nieuwstraat.

Maessen en Bakker vonden elkaar afgelopen zomer tijdens een goed bezochte concertserie in de Zaltbommelse grote kerk. Als professionals verheugen ook zij zich op de samenwerking, die voor hen niet onderdoet voor het musiceren met andere beroepsmusici. Maessen: "Natuurlijk is dit anders dan wanneer ik met bijvoorbeeld het Nederlands Kamerkoor optreed. Voor KZM-Belcanto wordt dit een hoogtepunt waar naartoe is gewerkt, dat doet iets met de sfeer. Tel daarbij op dat het heerlijk is om voor eigen publiek op te treden. Dat geldt die avond voor iedereen, dat geeft een extra motivatie. En het is fijn werken met dirigent Corné Mooibroek, die het geheel in goede banen leidt."

Bakker: "De Sint Maarten is het logische middelpunt van Zaltbommel en daarmee de plek bij uitstek om een verbindend evenement als dit te organiseren. We maken het programma niet te lang. Dat heeft te maken met de lage temperatuur in de kerk, maar zeker ook met een belangrijk doel van de avond: elkaar ontmoeten."

Hartverwarmend zal de avond zeker worden. Om van buiten ook warm te blijven, zijn er de bekende fleecedekens, maar de organisatie beveelt vooral de Superwarme Dekens en Sjaals van Elliz in Company aan. Deze dekens bestaan uit gebreide lappen die met veel liefde door heel veel verschillende mensen in de Bommelerwaard gebreid en vervolgens in elkaar gezet zijn. Achterliggende gedachte is dat ze na aankoop en eventueel gebruik tijdens het concert worden doorgegeven aan mensen die wel wat extra warmte kunnen gebruiken. Martijn Los: "Dat past natuurlijk heel mooi bij de kerstgedachte."


Janneke Boogaard

Nieuwe kerstshow van de Ker-rolls

Vorig jaar vierde de Ker-rolls hun jubileum. Archieffoto: Lya Cattel

kerkdriel • Rolschaatsvereniging Ker-rolls uit Kerkdriel geeft op vrijdag 21 december, zaterdag 22 december en zondag 23 december voor de 41ste keer een wervelende kerstshow.

Met de show 'Universum' waant het publiek zich in een wereld vol glitter en glamour, vol show, kleur en muziek. Bijzonder is dat er geschaatst wordt op het WK-nummer 'Así es la Vida'. Een prachtig nummer met bijpassende dans. Tijdens de show komen bekende en minder bekende nummers voorbij, die verwijzen naar het thema 'Universum'.

Velen zien de jaarlijkse kerstshow als de start van de feestdagen. Ook voor de deelnemers is het een hoogtepunt. Alle leden van de Ker-rolls doen mee en ze trainen het hele jaar door voor de show. De show wordt door vrijwilligers bedacht en uitgevoerd. Ook het decor en de kostuums worden door een vaste groep vrijwilligers gemaakt.

Holiday on Ice op wielen

'Universum' is een show vol kleur, muziek, show, mooie kostuums en heel veel kerstsfeer. Te vergelijken met Holliday on Ice, maar dan op rolschaatsen. De show wordt opgevoerd in De Kreek in Kerkdriel. De voorstellingen op vrijdag en zaterdag beginnen om 19:00 uur, de voorstelling op zondag om 14:00 uur.

Toegangskaartjes zijn via de website of per e-mail te bestellen: kerstshow@kerrolls.nl De entree is 15 euro voor volwassenen en 12,50 euro voor kinderen t/m 12 jaar. Telefonisch bestellen kan ook van 10 t/m 13 december en van 17 t/m 20 december tussen 19:00 en 21:00 uur: 0418-634234.

q www.kerrolls.nl

Kerstmarkt in De Leyenstein

kerkdriel • Kulturhus De Leyenstein houdt zaterdag 15 december van 11:00 tot 16:00 uur. Er is plaats voor tussen de 30 en 35 standhouders. Een kraam of tafel huren kan voor 35 of 25 euro. Er worden ruim 450 bezoekers verwacht. Meer informatie is verkrijgbaar bij Marleen van IJzendoor: 06-13517036 of leyenstein.programmaraad@brabantzorg.eu

Oliebollen en Kerstmarkt HRC'14

rossum/hurwenen • In Rossum en Hurwenen gaan vrijwilligers van voetbalclub HRC'14 op zaterdag 15 december langs de deuren om oliebollen en lootjes te verkopen. Ook vindt deze dag de kerstmarkt plaats, van 15:00 tot 18:00 uur op het voetbalveld van HRC'14 in Hurwenen. Voor de kinderen zijn er leuke activiteiten. Ze kunnen zich laten schminken, cup-cakes versieren, een lampion maken of 'kratje trappen'. Kinderen kunnen zich inschrijven via activiteiten@hrc14.nl onder vermelding van hun naam, leeftijd en aan welke activiteiten ze mee willen doen.

Kerstmiddag met De Molshoop

hedel • Stichting Jeugdwerk De Molshoop houdt zaterdag 15 december vanaf 13:45 uur een feestelijke kerstmiddag in Kids Castle aan de Veldweg. De middag is bedoeld voor alle kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Er zijn verschillende activiteiten zoals een kerstster maken van wol, kerstkaarten van kinderhandjes, een kerstster van ijslollystokjes, lekkere hapjes om zelf te maken en op te eten en het roosteren van marshmallows. Ook mogen de kinderen anderhalf uur spelen op de speeltoestellen. Daarna is het tijd om de hongerige magen te vullen, in kerstsfeer. Tot slot gaan de kinderen, voorzien van een lampion, in optocht richting het dorp. Ze worden daarbij muzikaal begeleid door Intermezzo, onderdeel van muziekvereniging DES. De ouders zijn vanaf 18:45 uur welkom op het plein bij de katholieke kerk aan de Koning Wilhelminastraat. De dag is om 19:00 uur afgesloten. Meedoen aan deze feestelijke dag kost 7 euro voor leden en 10 euro voor niet-leden. Er kunnen maximaal honderd kinderen meedoen. Inschrijven kan alleen op zaterdag 8 december in Gelre's End; van 13:30 tot 14:00 uur voor leden en van 14:00 tot 14:30 uur voor niet-leden.

Wensboom bij uitvaartcentrum

kerkdriel • Uitvaartcentrum Termonde aan de Julianastraat 2b in Kerkdriel plaatst dit jaar een wensboom. Het uitvaartcentrum is op woensdag 12 en donderdag 13 december geopend van 19:00 tot 21:00 uur. Iedereen kan dan een gratis wensbal ophalen die in de boom plaatsen. "Met dit gebaar hopen wij een klein beetje troost te mogen schenken en laten weten dat wij onze dierbaren niet vergeten", laat Termonde weten. Er staat een kopje koffie klaar.

donderdag 6 december

Kerststukje maken
19:30-21:30, Heesselt, kerk Heesselt. Kerststukje maken onder leiding van Wilma Wouterse in de consistorie van de kerk. Maximaal 12 deelnemers. Deelname kost 15 euro.. Opgeven via info@kerkheesselt.nl Graag zelf een schaaltje en snoeischaartje meenemen.

vrijdag 7 december

De Ontmoeting
10:00-16:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Elke vrijdag en maandag. Mensen ontmoeten, een kopje koffie drinken, een kaartje leggen, een spel spelen of nieuwe activiteiten ontwikkelen. Deelname kost 2,50 of 5 euro als bijdrage voor koffie en thee.

Meisjes Onder 16
13:00, Zaltbommel, NIVO Sparta. Nederlands voetbalelftal voor Meisjes Onder 16 speelt oefeninterland tegen Engeland. Toegang gratis.

Huiskamer De Kreek
16:00, Kerkdriel, De Kreek. Inwoners uit verschillende culturen en met diverse achtergronden elkaar ontmoeten, beter leren kennen en samen activiteiten organiseren.

Kerstmarkt Ophemert
16:00-20:00, Ophemert, Torenhof en St Maartenskerk. Met o.a. huisgemaakte erwtensoep, glühwein, oliebollen van Bas en een diversiteit aan kerstspullen. In de kerk is een quilt-tentoonstelling, het orgel wordt bespeeld en kerstverhalen worden verteld. Muziekvereniging Euphonia zorgt voor de muzikale noot. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de kerk.

Kerstfeest in de Jordaan
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. Rob van de Meeberg speelt de onvergetelijke Johhy Jordaan samen met Mieke Stemerdink als Tante Leen en Harry Slinger als Willy Alberti. Ze blikken vanuit de hemel met veel plezier terug op hun aardse bestaan en op de mooie en gezellige kerstdagen in de Jordaan. Een feest der herkenning door de Amsterdamse succesnummers en diverse kerstliederen. Entree: 23 euro.
www.de-poorterij.nl

zaterdag 8 december

Kerstbomen verkoop
8:30, Hedel, Kasteellaan. Jaarlijkse verkoop van kerstbomen door muziekvereniging DES. In verschillende soorten en maten. Gratis bezorging in Hedel. Rond 10:30 uur kerstmuziek door Intermezzo. De opbrengst is voor de organisatie van het jubileumconcert op 8 december in Gelre's End.

Kerstverkoop Bruchem
9:00-12:30, Bruchem, Middelstraat 2. Extra kerstverkoop met kerststukjes, speelgoed, brocante, woondecoratie, cadeaus voor de vogels, windlichten, handwerkspullen, feestelijke kleding etc.
www.rommelmarkt-bruchem

Cugnon Consort
16:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. Het Cugnon Consort, bestaat uit docenten en aanstormend talent van het conservatorium o.l.v. Chris Duijndam. Zij spelen het octet (voor acht strijkers) in Es van Felix Mendelssohn-Bartholdy en octe voor strijkers in C van George Enescu. Entree: 10 euro (tot 18 jaar gratis). Reserveren: engelenbak@gmail.com
www.engelenbakzaltbommel.nl

Kerstconcert met Eiland Urk
18:30-21:30, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. Christelijk mannenkoor Eiland Urk o.l.v. Gerrit Schinkel, André Nieuwkoop (samenzangbegeleiding), Hendrik van Veen (koorbegeleiding) en Hugo van der Meij (vleugel). De collecte is voor stichting Stephanos. Een avond vol prachtige kerstliederen. Er wordt deze avond een cd-opname gemaakt. Meer informatie:
www.naarhetconcert.nl

Beth & Flo
20:00, Poederoijen, De Gevleugelde Ezel. Pianoduo Beth & Flo, oftwel Elsbet Remijn en Claudette Verhulst. Klassieke recital met gesproken en gezongen woord. Werken van o.a. Brahms, Saint-Saëns en Rachmaninov.

Decemberconcert DES
20:00-22:30, Hedel, 't Gelre's End. 'DES All over the Years', ter ere van het 120-jarig bestaan van de fanfare. Zie Uitgelicht.

The Shakin' Arrows
21:00, Aalst, Zaal Halosta. Nederlands langst bestaande sixties-formatie. Volop genieten voor dansliefhebbers. Klassieke rock'n roll met sologitaar, basgitaar, rhythmgitaar en drums. Het repertoire bestaat uit compacte, recht-door-zee, rock 'n rollsongs met een briljant sixties randje en een pompende ritmesectie, strakke gitaarsolo's, pure 50's en 60's hits. Entree: 6 euro.

zondag 9 december

Byzantijns Koor
11:00, Zaltbommel, Sint Martinuskerk. Het Tilburg Byzantijns Koor zingt een liturgie van het H. Johannes Chrysostomus volgens de Slavisch Bijzantijnse ritus.

Interview Irene Maessen
15:30, Zaltbommel, De Poorterij (kapel). Rein van Willigen gaat in gesprek met de Zaltbommelse sopraan Irene Maessen. De toegang is gratis.

Wereldlichtjesdag
18:45, Zaltbommel, begraafplaats Nieuwe Tijningen. Plaatsmajoor 2. Overleden kinderen gedenken en samen luisteren naar muziek en woorden. Thema: ''k zou zo graag een ketting rijgen'. Aanmelden via:
www.wereldlichtjesdagbommelerwaard.nl

Bachcantate
19:00, Culemborg, Grote of Barbarakerk. De plaatselijke Barbaracantorij en Concerto da Fusignano voeren de cantate 'Nu kommt der Heiden Heiland' uit. Met: Wendy Roobol (sopraan), Stefan Berghammer (tenor) en Bram Trouwborst (bas). Dirigent is de cantor-organist Marijn Slappendel.

maandag 10 december

Contactmiddag Opijnen
14:30-16:30, Opijnen, hervormd centrum Maranatha. Mieke van Oostveen uit Utrecht komt met een mooi Kerstprogramma vol bijzondere en gevoelige verhalen.

Dorpsfilm Oud-Maasdriel
20:00, Alem, Dorpshuis De Drie Linden. Première van de dorpsfilm, die in 2017 in Alem, Kerkdriel, Velddriel en Hoenzadriel is gemaakt door André Versteeg Filmproducties. Burgemeester Henny van Kooten neemt de eerste dvd in ontvangst.

dinsdag 11 december

Kerstlunch Zonnebloem
11:30, Opijnen, gebouw Maranatha. Afsluiting van het jaar van de Zonnebloem. De afdeling Neerijnen heeft altijd plaats voor nieuwe gasten. Aanmelden kan bij Marjan van der Dennen: 0418-591584.

Kerst voor ouderen
16:00, Nederhemert, dorpshuis De Gaarde. Kerstbijeenkomst van Senioren Comité Ouderen Nederhemert, voor alle 50-plussers. Deelname kost 10 euro. Aanmelden bij Bets van Ooijen: 0418-552337.

Inzameling Voedselbank
17:30-18:30, Hedel, gebouw Rehoboth. Kerkstraat 13. Georganiseerd door de Vrouwenvereniging van de hervormde gemeente. Er is behoefte aan: koffie, zwarte of groene thee, zilvervliesrijst, volkoren pasta, conserven, zonnebloemolie, jam, havermout, appelstroop, houdbare melk en andere houdbare producten.

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'The Old Man and The Gun' van David Lowerly is de laatste film van acteur Robert Redford. Hij speelt Forrest Tucker, een 61-jarige beroepscrimineel, die in 1981, gewapend met zijn charme, een serie banken overvalt. Fantastische cast met o.a. Sissy Spacek, Casey Affleck en Tom Walts. Pure toegankelijke film. Geen bombastische zwanenzang, maar een passend afscheid van een legende.

woensdag 12 december

iPad Café
10:00-11:30, Zaltbommel, bibliotheek. Samen met andere gebruikers tips en trucs uitwisselen en nieuwe apps ontdekken. Onder deskundige begeleiding. Aanmelden is niet nodig, deelname gratis.

Open Morgen
10:00-12:00, Zaltbommel, Pand 9. Iedereen is welkom voor een kop koffie of thee met iets erbij en voor gezelligheid en een luisterend oor. Georganiseerd door evangelische gemeente.

Inloopspreekuur e-books
11:00-12:00, Zaltbommel, bibliotheek. Neem eReader, smartphone of tablet mee. Aanmelden niet nodig, deelname gratis.

Repair Café
14:00-16:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes, computers.

Kerst met Boer Boris
14:30-15:30, Ammerzoden, bibliotheek. De Readshop Hedel komt het boek 'Kerstmis met Boer Boris' voorlezen. Daarna de kerstboom van Boer Boris knutselen. Voor kinderen van 2 tot 6 jaar.

Wensboom Termonde
19:00-21:00, Kerkdriel, Uitvaartcentrum Termonde. Gratis een wensbal ophalen en in de boom plaatsen, De koffie staat klaar.

donderdag 13 december

Kunstlezing
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Kunsthistorica Thea Willemsen geeft lezing n.a.v. de expositie 'Ik, Maria van Gelre' in museum Het Valkhof in Nijmegen. Hertogin Maria van Gelre (1380-1428) werd geboren als Marie d'Harcourt en leefde aan het Franse Hof. In 1405 trouwde ze met Reinoud IV, hertog van Gelre. Entree: 12,50 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Inloop Klik & Tik
15:00-16:30, Zaltbommel, bibliotheek. Voor beginnende computergebruikers die in een veilige omgeving willen oefenen op de pc. Deelname is gratis.

Leerpunt Maasdriel
18:30-21:30, Kerkdriel, bibliotheek. Voor mensen die het soms lastig vinden om met de computer om te gaan en internet te gebruiken. Deelname kost een kleine bijdrage voor lesmaterialen. Aanmelden is noodzakelijk en kan bij het Koning Willem I College: 06-29462318.

Wensboom Termonde
19:00-21:00, Kerkdriel, Uitvaartcentrum Termonde. Gratis een wensbal ophalen en in de boom plaatsen, De koffie staat klaar.

Dorpsfilm Oud-Maasdriel
20:00, Kerkdriel, De Kreek. Vertoning van de dorpsfilm die in 2017 gemaakt is door André Versteeg Filmproducties. Met beelden uit Alem, Kerkdriel, Velddriel en Hoenzadriel.

Geestelijke groeiavond
20:00, Zaltbommel, De Ontmoeting (Nieuwe Tijningen). Spreker: Gerrit van Valen.
geestelijkegroeibommelerwaard.nl

vrijdag 14 december

Kerstconcert Grootkoor
20:00, Den Bosch, Theater aan de Parade. Het Grootkoor 's-Hertogenbosch o.l.v. Etty van der Mei en Nan van Groeningen. Ruim 100 enthousiaste koorleden uit de regeio. M.m.v. sopraan Francis van Broekhuizen en pianist Rob van Dijk. Van Christmas Carols tot overbekende kerstkrakers. Kaarten zijn te koop bij Theater Aan de Parade. Meer informatie:
www.grootkoor.nl

zaterdag 15 december

Kerstmarkt Leyenstein
11:00-16:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Ruim dertig kramen in kerstsferen.

Kerstuitje kinderen
13:45, Hedel, Kids Castle. Kerstuitje stichting jeugdwerk Hedel De Molshoop. Voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar. Een kerstster maken van wol, een kerstkaart van kinderhandjes, een kerstster van ijslollystokjes, lekkere hapjes maken en opeten en Marshmallows roosteren. Anderhalf uur spelen op de speeltoestellen en daarna samen eten in Kerstsfeer. Tot slot een lampionoptocht richting dorp, begeleid door Intermezzo (van muziekvereniging DES). Om 18:45 uur afsluiting op het plein van de katholieke kerk aan de Koningin Wilhelminastraat. Deelname kost 7 euro voor leden, 10 euro voor niet-leden.

Kerstmarkt HRC'14
15:00-18:00, Hurwenen, HRC'14. Met verschillende activiteiten voor de kinderen: schminken, cupcakes versieren, lampionnen maken of 'kratje trappen'. Aanmelden kan via: activiteiten@hrc14.nl o.v.v. naam, leeftijd en activiteit.

Kerst Wandel Event
17:00, Brakel, Marktplein. Vierde editie van het Kerst Wandel Event van de hervormde gemeente. Met oude sfeervolle dorpstaferelen op het Marktplein o.a. timmerman, wijnbouwer, bakker en herberg. Elke 10 minuten vertrek van wandeling met gids langs alle passages van het kerstverhaal. Toegankelijk voor wandelwagens en rolstoelen. Meer informatie en tickets:
www.hervormdbrakel.nl

Kerstmarkt Heesselt
17:00-20:00, Heesselt, Gerestraat 13a. Historisch Cultureel Centrum Heesselt organiseert een inmiddels traditionele intieme kerstmarkt. Voorop staan gezelligheid en ontmoeting. Naast diverse kraampjes met alles voor de kerst is er veel lekkers te eten en te drinken. Met sfeervolle live muziek. De kerstmarkt wordt spetterend en kleurrijk afgesloten.

Kijk voor de activiteiten in de bibliotheek en andere activiteiten op: www.hetkontakt.nl

Kunstenaars houden open huis

Foto: Janneke Boogaard

zaltbommel • De kunstenaars in Pand 9 houden zondag 16 december van 11:00 tot 17:00 uur open huis. Voor bezoekers is dat een unieke kans om in stemmige kerstsfeer te komen kijken bij de kunstenaars in hun ateliers. Men kan kennismaken met verschillende kunstvormen: schilderen, boekrestauratie, keramiek, papierkunst, assemblage, fotografie, kinetische kunst, collage en design. Tijdens de open dag worden ook twee workshops gehouden: kerstballen schilderen en kerstmenukaarten ontwerpen. Hiervoor kunnen belangstellende zich aanmelden via: info@kunstzaken.nu Pand 9 bevindt zich aan de Van Heemstraweg West 9, in het voormalige Cambium.

Kerkdiensten
zondag 9 december

AALST - Herst. Herv. Gem. 11.00 uur ds. M.W. Muilwijk, bed. H.A., 18.30 uur ds. M.W. Muilwijk, dankz. H.A.. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. Domburg, bed. H.A., 18.30 uur ds. J. Domburg, dankz. H.A..

ALEM - H. Hubertus 09.30 uur Eucharistieviering, pastoor R. Putman.

AMMERZODEN - Verpleeghuis de Lindeboom 16.00 uur 2e advent, Marten Tel (vrijdag 7 december). Verpleeghuis Het Zonnelied 14.30 uur 2e advent, Marten Tel (vrijdag 7 december). 19.00 uur Eucharistieviering, B. Bus (zaterdag 8 december). 14.30 uur prot.viering, J. Brouwer. Willibrorduskerk 09.00 uur Eucharistieviering (donderdag 6 december).

BRAKEL - Herv. Gem. a.h. Marktplein 09.30 uur ds. B.A. Belder, 18.30 uur ds. L.P. Blom.

BRUCHEM - Herv. Gem. PKN 09.30 uur ds. C.H. Bijl, 18.30 uur ds. A. v. Zetten.

EST - Herv. Gem. 10.00 uur ds. K. Groenendijk, 18.30 uur ds. J. Hogenhout.

GAMEREN - Herst. Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. A.C. Rijken. Herv. Gem. 09.30 uur ds. G. van den Berg, 18.30 uur ds. J.N. Zuijderduijn.

GELDERMALSEN - Remonstrantse Werkgroep West-Betuwe ism Doopsgezinde Broederschap 09.30 uur ds. F. Kruyne. Vrije Evang. Gem. de Ark(Helicon,Burg. Roozeveld v.d. Venlaan 7) 10.00 uur H. Eilander.

HEDEL - Herv. Gem. 09.30 uur ds. A.N. v.d. Wind.

HEEREWAARDEN - Prot Tweestromengem. Rossum-Heerewaarden-Hurwenen 10.00 uur dienst in Rossum.

KERKDRIEL - Alemzaal Leijenstein 15.00 uur Eucharistieviering (7 december). 17.30 uur Eucharistieviering, pastor B. Bus (zaterdag 8 december). Prot. Gem. 10.00 uur ds. L. Lamens. St. Martinus Parochie 09.00 uur Eucharistieviering (7 december). 11.00 uur Eucharistieviering, pastoor R. Putman. 08.00 uur Gebed (12 december).

KERKWIJK - Herv. Gem. PKN Kerkwijk/Delwijnen/Nederhemert 09.30 uur ds. A. van Zetten, 18.30 uur ds. A.N. v.d. Wind.

NEERIJNEN - Herv. Gem. Waardenburg/Neerijnen PKN 10.00 uur ds. K.E. Schonewille, H.A. (W), 18.30 uur ds. K.E. Schonewille, dankz. H.A. (W).

NIEUWAAL - Herst. Herv. Gem. 09.00 uur ds. M.W. Muilwijk.

OPIJNEN - Herv. Gem. 10.00 uur ds Verdijk.

POEDEROIJEN - Herst. Herv. Gem. Poederoijen en Loevestein 09.30 uur ds. H. v.d. Ziel, 18.30 uur ds. M. v. Sligtenhorst. Herv. Gem. Poederoijen en Loevestein 09.30 uur ds. A.B. van Campen, bed. H.A., 18.30 uur ds. A.B. van Campen, dankz. H.A..

ROSSUM - Prot. Tweestromengem. Rossum-Heerewaarden-Hurwenen 10.00 uur ds. C.A. Davidse.

VARIK - Protestantse kerk 10.00 uur ds. M. Cevaal-Erbrink. R.K. Kerk 09.30 uur Woord- en Communieviering, pw. E. v.d. Moosdijk.

VELDDRIEL - Parochie H. Martinus 09.30 uur Eucharistieviering, pastor B. Bus, 13.00 uur pastoor R. Putman, doopviering. 09.00 uur Eucharistieviering (dinsdag 11 december).

WELL - Ned. Herv. Gem. te Well/Ammerzoden 10.00 uur ds. L.M. Aangeenbrug, 18.30 uur zangdienst.

ZALTBOMMEL - Evang. Gem. Bommelerwaard (Pand 9, van Heemstraweg west 9) 10.00 uur Jaco van 't Sant. Evangelisatie Herst. Herv. Kerk 14.00 uur ds. W.M. Mulder. Geref. Kerk Vrijgem. 10.00 uur br. G. Hangens, 16.30 uur ds. A. v. Vugt. Protestantse Gemeente Zaltbommel i.w. Het Anker 10.00 uur ds T. Bouw. R.K. St. Martinuskerk in de Franciscus-parochie 11.00 uur Byzantijnse Ritus. 08.45 uur Oecumenisch gebed (woensdag 12 december). Volle Evangelie Gem. De Kandelaar (sportcomplex Cambium, Courtine 4) 10.00 uur Hennie Simonsz, bed. H.A..

ZUILICHEM - Geref. Kerk Gameren/Zuillichem 09.30 uur ds I. Eckhardt, 18.30 uur ds. E.P. v.d. Veen. Herst. Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. W. v. Vlastuin. Herv. Gem. 09.30 uur ds. P.J. Teeuw, bed. H.A., 18.30 uur ds. P.J. Teeuw, dankz. H.A..

Kerstlunch van De Zonnebloem

opijnen • De Zonnebloem, afdeling Neerijnen organiseert dinsdag 11 december een kerstlunch in Maranatha in Opijnen. De activiteit is meteen de laatste van 2018, in januari 2019 zijn er weer nieuwe activiteiten. De ontvangst is rond 11:30 uur, afsluiting is om 14:30 uur. Opgeven kan bij Marjan van der Dennen via 0418-591584, deelnemers moeten wel zelf voor vervoer naar Opijnen zorgen.

Wereldlichtjesdag

zaltbommel • Op begraafplaats Nieuwe Tijningen aan de Plaatsmajoor 2 in Zaltbommel wordt zondag 9 december weer Wereldlichtjesdag gehouden. Het thema van de avond is ''k Zou zo graag een ketting rijgen'. Wanneer elke kraal staat voor een herinnering mogen ze op 9 december glanzen en geregen worden, omdat overleden kinderen altijd gedragen worden in het leven van hun ouders, broertjes, zusjes, grootouders en andere familieleden. De bijeenkomst begint om 18:45 uur. Aanmelden kan via:

q wereldlichtjesdagbommelerwaard.nl

zaterdag 8 december

Groot decemberconcert met DES

hedel • Muziekvereniging DES bestaat dit jaar maar liefst 120 jaar. Reden om het publiek mee terug te nemen in de tijd tijdens het concert 'DES All over the Years' op zaterdag 8 december om 20:00 uur in dorpshuis 't Gelre's End. Op het programma staan nummers als 'Venus' van Shocking Blue en van Robbie Williams. Ook een echt fanfarestuk wordt gespeeld en er zijn interviews te zien met enkele 'oud' leden. Het concert duurt tot ongeveer 23:00 uur, daarna volgt een After Party, die is georganiseerd door LOT (Lack of Time). Kaarten kosten 10 euro in de voorverkoop (bij The Readshop, DA-drogist en Le Chateau) en 12,50 euro aan de deur. Kaarten bestellen via de website is ook mogelijk: www.deshedel.nl

Byzantijns Koor in Sint Martinuskerk

Het gemengde koor telt circa 35 leden. Foto: aangeleverd

zaltbommel • Het Tilburgs Byzantijns Koor zingt zondag 9 december om 11:00 uur een liturgie van de H. Johannen Chrysostomus volgens de Slavisch byzantijnse ritus in de H. Martinuskerk aan de Oliestraat.

Oosterse liturgieën behoren tot het erfgoed van de katholieke kerk, en kunnen dus ook in Nederlandse kerk worden gevierd. Een viering volgens de Slavisch Byzantijnse ritus duurt gemiddeld anderhalf uur en is in grote lijnen te vergelijken met de eucharistieviering zoals wij ze in het westen kennen.

De Slavisch Byzantijnse ritus kenmerkt zich door haar diepgewortelde apostolische traditie, waarin mystiek en symboliek sterk verweven zijn. Het geheim van het geloof wordt gevierd te midden van de gelovigen omringd door iconen, die met bloemen en kaarsen worden vereerd. Regelmatig komt een voorganger naar voren om de iconen te bewieroken.

De gezangen worden a capella, zonder begeleiding van instrumenten, gezongen. De gedachte hierachter is dat alleen de menselijke stem in staat is tegelijk woorden en muziek voort te brengen. De pracht en praal van de Oosterse kerken vinden hun oorsprong in de gedachte dat het voor het 'Allerhoogste' niet mooi genoeg kan zijn. Niets wordt achterwege gelaten om de liturgie zo luisterrijk mogelijk te doen zijn.

Het Tilburgs Byzantijns Koor is in 1944 opgericht door de paters Kapucijnen en telt op dit moment rond de 35 leden. Het gemengde koor is ook internationaal bekend en zong al in onder andere Rusland, Oekraïne, Italië, België en Duitsland.

q www.tilburgsbyzantijnskoor.com

Kerstmarkt rond kerk in Ophemert

In en om de Torenhof en in de St. Maartenskerk in Ophemert wordt van 16:00 tot 20:00 uur een kerstmarkt gehouden. Er wordt onder andere huisgemaakte erwtensoep, glühwein, oliebollen van Bas en een diversiteit aan kerstspullen verkocht. In de kerk is een quilt-tentoonstelling, het orgel wordt bespeeld en er worden kerstverhalen verteld. Muziekvereniging Euphonia zorgt voor de muzikale noot.

Klassieke pianistes in Gevleugelde Ezel

Elbet Remijn en Claudette Verhulst, oftewel Beth & Flo, studeerden klassiek piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze in 2014 hun Masterdiploma behaalden. Als duo geven zij verrassende concerten met een 'vleugeltje' theater. Verhalen en interactie met het publiek zijn belangrijke elementen in hun concerten. Reserveren is noodzakelijk en kan via: 0418-673597 of Mascha.v.Peijpe@inter.nl.net

Kerstbijeenkomst in Nederhemert

Alle 50-plussers zijn van harte welkom bij Senioren Comité Welzijn Ouderen Nederhemert in dorpshuis De Gaarde. De bijeenkomst begint om 16:00 uur. Er wordt gezongen en geluisterd naar gedichten. Het kerstevangelie zal klinken en leerlingen van de fluitschool spelen. De middag wordt afgesloten met een kerstbroodmaaltijd. Deelname kost 10 euro. Reserveren kan bij Bets van Ooijen: 0418-552337.

'De Wilde Stad' in Het Stroomhuis

Het Stroomhuis vertoont de natuurfilm 'De Wilde Stad' over natuur in de stad. Onverwachte en spannende ontmoetingen tussen mensen en dieren, gefilmd door de ogen van dieren. Met prachtige beelden van stad en natuur in Amsterdam. De avond is georganiseerd door natuurorganisatie IVN West-Betuwe. Aanvang 20:00 uur. Entree: 5 euro en 3 euro t/m 12 jaar. Leden en donateurs IVN gratis.

Dickens Festijn

druten • In het centrum van Druten wordt zondag 16 december van 11:00 tot 17:00 uur het jaarlijkse Dickens Festijn gehouden, een sprookjesachtige belevenis. Kijk voor alle activiteiten op:

q www.dickensdruten.nl

Foto: Duquesnoy

Zaterdag 8 december. Muziek uit de sixties met The Shakin' Arrows in Zaal Halosta in Aalst.

Cugnon Consort in De Gasthuiskapel

Foto: nl.123.rf

Het Cugnon Consort o.l.v. Chris Duijndam speelt twee octetten (voor acht strijkers) van Felix Mendelssohn-Bartoldy en George Enescu. 16:00 uur, Gasthuiskapel, Zaltbommel.

Cinemaarten toont film met Redford

Foto: cinemaarten

'The Old Man and the Gun' is de laatste film van Robert Redford. Ook met Sissy Spacek, Cacey Affleck en Tom Walts. Regie: David Lowerly. 20:15 uur, Zaltbommel, De Poorterij.

Tweede klasse blijft verre droom

'Eerst maar eens terug zien te komen in derde klasse'

Martijn Veldhuis (links) is momenteel clubtopscorer bij DSC. Foto: aangeleverd

kerkdriel • Bij DSC kijken ze dikwijls met enige weemoed naar de historie. Vanaf seizoen 2011/12 tot en met seizoen 2016/17 mocht de club uit Kerkdriel zich derdeklasser noemen. In die periode werd er ook nog weleens gedroomd over een plaatsje in de tweede klasse. Maar het pakte ietsje anders uit. Al voor het tweede seizoen bivakkeren de Kerkdrielenaren nu in de vierde klasse.

Martijn Veldhuis kent de realiteit. Was hij het trouwens niet die in februari 2017 in een interview opmerkte dat zijn team best voor een promotie naar de tweede klasse kon gaan in de jaren die zouden volgen? "Ja, inderdaad", glimlacht de buitenspeler van DSC. "Ik had toen een beetje een grote mond geloof ik. Die stap naar de tweede klasse werd een stap naar de vierde klasse. Tijdens de nacompetitie hadden we uit tegen Herpinia een totale offday (6-0 verlies). Thuis wonnen we wel met 5-1, maar dat was onvoldoende en dus daalden we helaas af."

Vijfde

Zodoende mocht DSC vorig seizoen weer eens proeven aan de vierde klasse. "Die overgang was best moeilijk. We hadden een slechte eerste competitiehelft. Pas in de tweede seizoenshelft gingen we draaien." Een vijfde plaats in de eindrangschikking was het hoogste wat Veldhuis en zijn mannen er uit konden halen. Een directe terugkeer naar de derde klasse bleef zodoende een utopie.

Seizoen 2018/19 geeft hernieuwde kansen. Gezien de huidige positie op de ranglijst lijken de kansen groter om een begeerde comeback te gaan maken. "We proberen nu ook de lijn van vorig seizoen van na de winterstop door te trekken", legt Veldhuis de bedoelingen uit. Aan de tweede klasse hoeft DSC op korte termijn nog niet te denken. "Van de club uit is nog steeds de ambitie om een stabiele tweedeklasser te worden, heb ik begrepen. Maar eerst proberen weer in de derde klasse te geraken."

Fijne trainer

Met trainer Roland Timmermans heeft DSC wel een man op de juiste plaats aan getrokken. Hij loodste destijds Helvoirt ook naar de door DSC gewenste tweede klasse. Veldhuis is blij met Timmermans. "Hij ligt heel goed in de groep. Fijne man in de omgang ook en hij legt het allemaal duidelijk uit. Inderdaad zou het mooi zijn als hij met ons hetzelfde traject als bij Helvoirt zou kunnen bewandelen."

Maar eerst dus in de vierde klasse een hoofdrol opeisen. Samen met Maliskamp dicteert DSC 4E. "Vooraf had ik Alem en Wilhelmina ook verwacht. Wilhelmina begon stroef maar wordt steeds beter en van Alem verwacht ik ook nog dat het een goede reeks neerzet", denkt Veldhuis hardop. Het zal dus nog aanpoten worden.

De vierde klasse E is voor DSC ook de klasse met de derby's. De goede buren Hedel, Alem en Jan van Arckel verkeren in hun gezelschap. Tot dusver wist DSC al 'twee buren' te overmeesteren. Zondag volgt Alem. "Het zijn allemaal aparte duels. Wij kennen onderling elkaar ook allemaal", kijkt Veldhuis, die weet dat vooral op het eigen kunstgras de punten moeten worden gepakt, er naar uit.

Met negen goals is Martijn Veldhuis, mede-eigenaar van ICT-bedrijf Cosema, momenteel clubtopscorer. Als linksbuiten is hij dit seizoen dus al aardig productief. Op enig aandringen wil hij wel zijn persoonlijke doelstelling prijsgeven. "Ik zou er dit seizoen graag minimaal twintig willen maken."

Trouw aan DSC

Met zo'n aantal timmer je natuurlijk ook aan de weg en zullen clubs uit de naaste omgeving misschien een visje uit gaan gooien. Maar dan vangen ze bot bij hem, zegt de Kerkdrielenaar die destijds als jeugdspeler even emplooi vond bij RKC om vervolgens weer snel het blauw van DSC aan te trekken. Ook werkte hij nog twee stages bij FC Den Bosch af. "Ik blijf het liefste bij DSC. Ik heb het druk genoeg met mijn bedrijf. Je weet ook niet of je bij een andere club zomaar past. Ik ben daar, denk ik, ook niet het type speler voor", is hij duidelijk.

UITSLAGEN

Zaterdag 1 december

WNC - Montfoort         2-1
Roda Boys - Zwaluwe         1-0
Nivo Sparta - Wilhelmina'26         2-2
Haaften - GVV'63         3-3
Kerkwijk - Groot-Ammers         1-2
SVS'65 - Zuilichem         3-3
Brakel - Leerdam Sport'55         2-0
Rhelico - Well         2-2
RKVSC - ASH         1-5


Zondag 2 december

Alem - Jan van Arckel         2-1
Beesd - Hedel         afg.
RKKSV - DSC         afg.
HRC14 - DESO         afg.
DSS'14 - SV Ruwaard         4-3
Maaskantse Boys - Heerewaarden         15-0
Ophemert - SCZ         afg.

PROGRAMMA

Zaterdag 8 december

WNC - LRC Leerdam
Tricht - Roda Boys
Altena - Nivo Sparta
GVV'63 - RFC
Well - Brakel
Leerdam Sport'55 - Kerkwijk
Zuilichem - RKVSC


Zondag 9 december

DSC - Alem
Jan van Arckel - RKTVC
SCR - Hedel
DSS'14 - Wadenoijen
MOSA'14 - HRC'14
Heerewaarden - Ophemert


Topscorersbokaal Stehmann Sport

Jasper Gouda Quint verzorgde met zijn twee treffers de gehele productie van Brakel tegen Leerdam Sport. En JGQ is hiermee met twaalf doelpunten terug aan de kop van de topscorerslijst. In 2014 was hij al eens topscorer met 23 doelpunten. Hij wil er in het laatste jaar van het zelfstandig bestaan van Brakel kennelijk iets moois van maken. Willem Looijen kwam vanwege zijn spierblessure niet in actie voor Nivo Sparta. Zuilichem-aanvaller Erik van Dalen scoorde tegen Zuilichem en blijft op plaats drie van de Stehmann Sport Topscorerslijst. Twee doelpunten kwamen er van de voet van Mathijs Libbers (GVV'63).

Tussenstand topscorerslijst

Twaalf doelpunten: Jasper Gouda Quint (Brakel).
Elf: Willem Looijen (Nivo Sparta).
Tien: Kevin de Vries (HRC'14), Erik van Dalen (Zuilichem).
Negen: Martijn Veldhuis (DSC).
Acht: Thom de Looijer (Jan van Arckel), Martijn de Wildt (Roda Boys).

Tussenstand Kontakt-bokaal

Vierentwintig punten: Brakel.
Drieëntwintig: Roda Boys.
Twintig: Nivo Sparta.
Achttien: DSC.
Zeventien: Alem.

Alem verslaat negental van Jan van Arckel (2-1)

Foto: Jan Noorlandt

alem • Alem boekte zondag een nuttige overwinning op streekgenoot Jan van Arckel (2-1). De ploeg uit Ammerzoden eindigde het duel met negen spelers. Voor rust zag Ad van der Schans na twee keer geel rood en na rust moest Luuk Hoogma na een zware overtreding vroegtijdig onder de douche.

In de eerste helft zette Tom Loobeek de thuisclub op voorsprong maar Thom de Looijer bracht al snel de zaak weer in balans (1-1). Kevin Broekmeulen, die voor rust een strafschop gekeerd zag door Jan van Arckel-goalie Geert Verhoeven, zorgde na rust voor de overwinningstreffer (2-1). Alem-trainer Peter Burg was gedeeltelijk tevreden. "Na de hervatting kregen we veel kansen en konden we de numerieke meerderheid niet omzetten in goals. Toen hebben we niet goed gevoetbald." Jan van Arckel-trainer Marco van Loon sprak van een verdiende nederlaag maar hij had wel zijn vraagtekens bij de beslissingen van de scheidsrechter.

Podarwic wint twee keer in een week

Het kan niet op bij het vlaggenschip van Podarwic. Foto: aangeleverd

aalst • Het eerste herenteam van volleybalvereniging Podarwic haalde afgelopen week negen van de tien mogelijke punten binnen.

Woensdag speelden de mannen in Aalst tegen de hekkensluiter van de competitie, Atak 4. De eerste set werd voortvarend begonnen met Erik Verweij als spelverdeler en Adam Maczka als buitenaanvaller. Met leuk spel werd deze set 25-15 gewonnen. De tweede set ging nog soepeler: 25-7. Na deze ruime setstand verslapte de concentratie in de derde en vierde set enigszins. Maar door op de juiste momenten te versnellen wisten de heren deze sets ook te winnen met 25-18 en 25-21.

Zaterdag reisde Podarwic af naar Ameide voor de wedstrijd tegen Avva 3. De bezoekers begonnen iets te voorzichtig, terwijl Avva meteen sterk speelde. Ondanks verwoede pogingen konden de Aalstenaren hier niets meer aan doen en werd de eerste set 25-17 verloren.

De heren werden door dit resultaat wakker geschud. De tweede set begon met een gelijk oplopende stand voor beide partijen. Door een sterke serviceserie van Martin Bok in combinatie met goed spel van de overige vijf werd er halverwege de set een gaatje geslagen. Dit gaatje wisten de heren verder uit te bouwen waarna ze de set wonnen met 25-17.

De derde set vertoonde in het begin een gelijk beeld met de tweede; Avva viel flink aan. De pass werd aan de kant van de heren uit Aalst gelukkig beter en hierdoor wisten ze weer enkele punten los te komen. Het slot van de set werd met 23-23 nog spannend maar Podarwic scoorde de twee beslissende punten (25-23).

De vierde en laatste set was Avva absoluut nog niet klaar om zich gewonnen te geven. Podarwic werd constant onder druk gehouden door de buitenaanvallers en drie-meterballen van Avva. Door goed teamspel en scoren op de cruciale momenten wisten de heren deze set ook met 25-22 te winnen.

Podarwic heren 1 heeft nu de komende twee weken vrij om 15 december pas weer te spelen tegen Condor in Aalst.

Goede resultaten dressuurruiters

gameren • Leden van paardensportvereniging De Bommelerwaard uit Gameren waaierden dit weekend uit naar verschillende plaatsen, waar ze op wedstrijden mooie resultaten neerzetten. Celine Beukhof reed zondag met haar pony Eviette S in Werkendam in de klasse Z1 pony's. Ze behaalde er een tweede plaats met 214,5 punten en een eerste plaats met 223 punten.
Marcella van Lit werd zondag in Ravenswaaij in de klasse L1 tweede met haar paard Tascan. De combinatie haalde 206 punten. Rosanne van Kessel reisde zondag ook af naar Ravenswaaij, met haar pony Gaudhy. In de klasse M1 pony's won ze er tweemaal met 188,5 en 185,5 punten.
Nina van Mook deed zaterdag mee met de voorronde voor de VSN-jonge paarden trofee in Oosteind. Met haar paard King M reed ze goed genoeg om direct geplaatst te worden voor de finale. Op zondag reed de amazone met haar paard Elinda M in de klasse Inter1 in Werkendam. Ze behaalde er een derde plaats met 62,1 procent.

Nivo Sparta wint weer niet

zaltbommel • Nivo Sparta wist zaterdag voor de tweede opeenvolgende wedstrijd niet te winnen. Het duel met Wilhelmina'26 eindigde in een teleurstellend 2-2 gelijkspel. Nivo Sparta kwam in eigen huis twee keer op voorsprong, één keer in de eerste en één keer in de tweede helft. Maar beide keren kwam aan de euforie snel een eind. In de slotfase kwam Rewien Ramlal met een kopbal op de lat nog dicht bij de winnende goal, maar het gelijke spel zou gehandhaafd blijven. Daar was trainer Theo de Boon, vanzelfsprekend, niet tevreden mee: "Wilhelmina speelde heel gegroepeerd. We misten het gif om door die muur heen te voetballen. We waren slordig in balbezit, kregen Frenk (Schaap, de vervanger van de geblesseerde Willlem Looijen, red.) niet vaak genoeg ingespeeld en waren vleugellam. Het moet gewoon beter. De jongens trainen er hard voor, die kunnen het. We moeten twee goede resultaten behalen. Dat hebben we nu hard nodig."

Zuilichem beweegt

zuilichem • Iedere dinsdagavond organiseert Zuilichem Leeft in het dorpshuis Den Ham badminton. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals tafeltennis, dammen, schaken en wellicht nog andere activiteiten. Mensen met belangstelling voor deze activiteiten of met een nieuw idee om lekker te bewegen, kunnen zich - liefst voor Kerst - melden via info@zuilichemleeft.nl of door te bellen naar 06-45274656.

Rectificatie bericht zwemwedstrijd

bommelerwaard • Door een misverstand is er vorige week een onvolledig bericht geplaatst over de deelname van Startgemeenschap Bommelerwaard aan de Gelderse Kampioenschappen Zwemmen. Niet alle teamleden werden in dat bericht genoemd. Daarom hier nogmaals de namen van alle zwemmers van de verenigingen uit Kerkdriel en Zaltbommel: Piet-Hein Straver, Ward in 't Veld, Skye van Gilse, Isa Willemsen, Jelle in 't Veld, Joop Tuppe, Angeline van Kessel, Bregje in 't Veld, Danique van de Werken, Frederieke Straver en Zuzanna Kowalczyk.
Zij wisten met acht keer goud, zeven keer zilver en zeven keer brons een recordaantal medailles te halen en de zesde plaats te pakken.

WNC wint ook van Montfoort

waardenburg • WNC heeft de zege bij Geinoord een goed vervolg gegeven. Subtopper Montfoort werd met 2-1 verslagen. De eindstand was halverwege de wedstrijd al bereikt. Willem Paul van der Heijden nam beide treffers bij de thuisploeg voor zijn rekening.
Trainer Cor Prein was tevreden. "We zijn blij dat we de overwinning van vorige week konden doortrekken", zei Prein. "We hebben een goede pot gespeeld." Voor rust had WNC de overhand. Van der Heijden maakte met een mooie stift de openingstreffer, maar de gasten kwamen weer langszij. "Een wat rommelig doelpunt. Wij hadden de bal bij blessures al een paar keer naar hun keeper gespeeld, maar zij gooiden hem bij ons in de hoek en zetten ons onder druk. Een beetje onsportief", vond Prein. WNC nam echter snel weer de leiding toen Van der Heijden zijn tweede van de middag maakte. Na rust had WNC het af en toe lastig, maar het bleef overeind.

Rotac'82 naar 2e klasse

Het winnende team. Foto: aangeleverd

rossum • Ruim voor de eindstreep was het al bekend, het eerste team van Rotac'82 is kampioen geworden dit tafeltennisseizoen.

Vrijdag lieten Marcel Wijgerse, Antoinette Lacet en Nelson Cheung hun overmacht zien in de laatste ronde tegen het zesde team van Never Despair. Het succesvolle trio won wederom met 0-10, uit in Den Bosch. De week ervoor werd dezelfde score neergezet op bezoek bij JCV 4.

Met deze overwinning stelt het eerste een rentree naar de tweede klasse zeker. In het seizoen voorjaar 2019 hoopt het team weer successen te boeken.

Het tweede team speelt volgende week een promotiewedstrijd; Rotac'82 4 strijdt tegen degradatie.

Regenachtige 30ste Maasloop Foto: Lya Cattel

De 86 deelnemers aan de dertigste Maasloop in Kerkdriel kregen zondag aardig wat regen te verduren. Door de nattigheid waren zelfs niet alle uitslagen meer leesbaar.

Regenachtige 30ste Maasloop Foto: Lya Cattel
Regenachtige 30ste Maasloop Foto: Lya Cattel
Regenachtige 30ste Maasloop Foto: Lya Cattel
Regenachtige 30ste Maasloop Foto: Lya Cattel
Regenachtige 30ste Maasloop Foto: Lya Cattel