HK Krimpener- en Lopikerwaard

6 november 2018

HK Krimpener- en Lopikerwaard 6 november 2018


Boere schrikt van overdracht dijk

Meestal ben je blij met een cadeau, maar de overdracht van de Steinse Dijk van het hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden naar de gemeente Krimpenerwaard zorgt juist voor veel ergernis bij wethouder Ria Boere. "Als dit doorgaat, gaat het regulier en tussentijds onderhoud ons heel veel geld kosten." Boere is zich naar eigen zeggen 'rot geschrokken' van het voornemen van het waterschap en zal de kwestie aankaarten bij Provinciale Staten. "Ik ben nergens in gekend."

Team Krimpenerwaard 2019

krimpenerwaard • Het nieuwe Team Krimpenerwaard is afgelopen week samengesteld. Ruim tien fietsers en wandelaars gaan in juni 2019 proberen zoveel mogelijk keer de Alpe d'Huez te bedwingen voor het goede doel (KWF Kankerbestrijding).

Vorige week woensdag werd tijdens een bijeenkomst in de studio van RTV Krimpenerwaard het officieuze startschot gegeven. De eerste grote activiteit is de Restaurantactie op 17 januari 2019. Zo'n tien restaurants in de Krimpenerwaard openen dan hun deuren voor een speciaal diner à 30 euro, waarvan 20 euro voor Team Krimpenerwaard, ofwel KWF Kankerbestrijding, is.

Team Krimpenerwaard 2019 is de voortzetting van het team dat in juni dit jaar deelnam aan Alpe d'HuZes. Met steun van voormalige teamleden willen de fietsers en wandelaars uit de Krimpenerwaard zowel op sportief als financieel vlak een topprestatie neerzetten. Meer informatie: www.teamkrimpenerwaard.nl en via Facebook & Instagram.

Nieuwe CD Zalmvissers

ammerstol • Visserskoor De Zingende Zalmvissers uit Ammerstol heeft zaterdag haar nieuwe CD gepresenteerd: 'Wereldreis'. Dit gebeurde tijdens een feestelijke avond in zalencentrum De Waard.

Naast de Zingende Zalmvissers traden ook gemengd koor Cheerio uit Schoonhoven en Der Hossa Prinz (schlagerzanger uit Limburg) op.

"Ik heb tijdens de nieuwjaarstoespraak gezegd dat we dit jaar een CD gingen uitbrengen. Iedereen was verbaasd, ik had er eigenlijk nog met niemand over gesproken", blikt voorzitter Jan Koning lachend terug. "We hebben met de dirigent en de muziekcommissie nieuwe nummers ingestudeerd: er staan er vijftien op de CD. De liedjes hebben betrekking op de hele wereld, vandaar de titel." De CD is à 10 euro verkrijgbaar bij Jan Koning (janb.koning@tele2.nl/06-12568473).

'Dit project gaat de hele regio raken'

Bushaltes langs de C.G. Roosweg, een extra rijstrook op de Nieuwe Tiendweg en verplaatsing van het busstation moeten de verkeersdoorstroming op de grote kruising in Krimpen aan den IJssel verbeteren. Het zijn enkele van de maatregelen die voorbij kwamen tijdens een presentatie over de reconstructie van de kruising. Die gaat de komende jaren flink op de schop. Dit omdat het kruispunt aan het eind van z'n levensduur zit en al deels is verzakt. 'Dit project gaat de hele regio raken'.

'Klup is het leukste wat er is'

Het was woensdagavond feest bij 'Klup' in Stolwijk. Samen met de vrijwilligers vierden de deelnemers, allen met een verstandelijke beperking, het 25-jarig bestaan van hun wekelijkse uitje. De band 4-Fun was uitgenodigd om de feestvreugde muzikaal te omlijsten. Dansen, zingen, muziek maken en genieten van een hapje en drankje waren de ingrediënten van een geslaagde avond. 'Schrijf maar in de krant dat de Klup zeker moet blijven. Dit is het leukste wat er is."

Piotr Havik vindt z'n plek in peloton

Na een stroeve start vanwege maagproblemen kon Piotr Havik dit seizoen in grote wedstrijden met de besten mee. Goede uitslagen leverden de wielrenner flink wat UCI-punten op. Half november neemt hij deel aan de Ronde van Panama en zijn ambitie om door te stoten naar het hoogste niveau blijft overeind. "Ik zal dan wel nog betere uitslagen moeten rijden. Winst in een UCI 1.1-wedstrijd zou mooi zijn. Het zou mijn kansen vergroten om de stap naar een topteam te maken."

Foto: wijntjesfotografie.nl

• Visserskoor De Zingende Zalmvissers uit Ammerstol heeft zaterdag haar nieuwe CD gepresenteerd: 'Wereldreis'. Dit gebeurde tijdens een feestelijke avond in zalencentrum De Waard te Bergambacht. Op de foto krijgt het oudste lid, Thijs Broere, de CD overhandigd door voorzitter Jan Koning.

dinsdag 6 november 2018 • 12e jaargang nr. 45

krimpener- en lopikerwaard

Grote aanpak kruising Krimpen

'Dit project gaat de hele regio raken'

De grote kruising bij Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

krimpen aan den ijssel Het zijn enkele van de maatregelen die donderdagavond voorbij kwamen tijdens een presentatie aan de commissie over de reconstructie van de kruising. Die gaat de komende jaren flink op de schop. Dit omdat het kruispunt aan het eind van z'n levensduur zit en al deels is verzakt. Er is volgens wethouder Anthon Timm zelfs kans dat de fundering in z'n geheel bezwijkt. "Daarom willen we snel aan de slag."

Als alles voorspoedig verloopt, moet in 2021 een begin worden gemaakt met de grote werkzaamheden aan het knelpunt. Als voorbereiding worden op dit moment al leidingen en kabels aan de zijde van de Rotterdamseweg verlegd. De komende maanden wordt er ook een calamiteitenstrook aangelegd en wordt de ernstige verzakking van de rijbanen grondig aangepakt.

Een nieuwe inrichting van de kruising van de C.G. Roosweg, Nieuwe Tiendweg en Industrieweg moet zorgen voor minder files in de toekomst. Dat is nodig, want het verkeer neemt de komende jaren alleen maar toe. "In 2030 hebben we op die plek 5 procent meer verkeer. Dus we moeten echt iets doen."


Misschien wel de meest opvallende maatregel is de verplaatsing van het busstation en de P + R-voorziening. Langs beide kanten van de C.G. Roosweg komen haltes waar reizigers vanaf een perron in kunnen stappen. Nu nog rijden bussen vanaf het busstation de weg op. Eenmaal op de kruising 'verstoren' die de verkeersafwikkeling.

Om ruimte te creëren voor perrons is het nodig om de wisselstrook te verleggen en -voor de bereikbaarheid- een nieuwe fietsroute door Centrum-Zuid te realiseren. Waar het busstation met P + R precies moet komen is nog de vraag. Timm: "Daarover gaan we in gesprek met de gemeente Krimpenerwaard." De maatregelen lijken overigens letterlijk te zijn overgenomen uit een plan dat CDA'er Fred Slappendel vorig jaar presenteerde.

De kruising zelf krijgt een compleet nieuwe indeling. Zo lopen er vanaf de C.G. Roosweg twee rijstroken het dorp in. Daarvoor is het nodig om de Nieuwe Tiendweg te verbreden. "Aan één kant zal het fietspad verdwijnen", legt Laurens Smits van de stuurgroep grote kruising uit. "Aan de andere kant komt een tweerichtingenfietspad. Deze oplossing bevordert ook de verkeersveiligheid."

Ongelijkvloerse kruising

De gemeente denkt eraan een ongelijkvloerse kruising te maken voor fietsers en voetgangers ter hoogte van de Calvijnschool. Smits erkent dat bouw van een dergelijke constructie miljoenen kost, "maar als je daarmee de doorstroming én veiligheid van weggebruikers verbetert is het de moeite waard om het te onderzoeken."

Timm hoopt dat nog vóór de reconstructie de verbindingsweg tussen N210 en Lekdijk er ligt. Die is 'dringend gewenst' om het verkeer tijdens de werkzaamheden via de Stormpolder om te leiden. "Als ie er in 2021 niet ligt, gaan we er echt last van krijgen." Of het gaat lukken, hangt af van 'buur' Krimpenerwaard. "De weg komt op hun grondgebied, dus het zou mooi zijn als die gemeente er een beetje vaart achter zet."

De presentatie oogstte veel positieve reacties. Toch had de commissie nog heel wat vragen over de te nemen maatregelen. Met name over de haalbaarheid en financiën die met het plan zijn gemoeid. Alleen al de reconstructie en maatregelen rond het openbaar vervoer kosten meer dan 27 miljoen euro. Geld dat overigens grotendeels door de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en provincie Zuid-Holland wordt opgehoest.

De gemeente steekt bewust veel energie in de communicatie. "Dit project gaat heel Krimpen raken", zegt Timm. "En niet alleen onze inwoners en ondernemers, maar ook die van onze buren in Krimpenerwaard en Capelle aan den IJssel."

Floris Bakker

Lions organiseren discoavond met Radio 538

krimpenerwaard • Lionsclub Krimpenerwaard organiseert jaarlijks een muziekevenement. Doel is geld inzamelen voor een goed doel.

Dit jaar is besloten om er een eigentijdse invulling aan te geven in de vorm van een discoavond met DJ's van Radio 538. Plaats van handeling is zalencentrum De Waard. Gekozen is om de opbrengst te schenken aan Spieren Voor Spieren. Dit betekent dat de kosten van de avond worden betaald door regionale bedrijven en dat de extra opbrengsten –zoals de kaartverkoop en een deel van de consumptieopbrengst- volledig naar het goede doel gaan. Het evenement is gepland op zaterdag 24 november. Kaarten à 7,50 euro zijn verkrijgbaar via Facebook (538dj'sontourbergambacht). De zaal is open vanaf 21.00 uur. Sponsors die deze avond mede tot een succes willen maken kunnen zich aanmelden bij Lionsclub Krimpenerwaard: krimpenerwaard@lions.nl of 06-51301551 (Martin Leusen)/06-37609612 (Frank Heldoorn)/06-55805556 (Gijsbert van Egmond).

Griezelen in Haastrecht

'Gespuis' in Haastrecht. Foto: Janet de Graas

haastrecht • Het was vorige week woensdagavond griezelen geblazen in Haastrecht: overal liepen heksen, spoken en ander gespuis rond.

Versierde winkels en spookachtig verlichte tuinen maakten Halloween in Haastrecht af.

De kinderen vonden het erg spannend, maar gelukkig waren er ook de nodige ouders aanwezig.

Elzinga verkenner/informateur

krimpenerwaard • De fractievoorzitters van de elf politieke partijen in de gemeente Krimpenerwaard hebben de Groningse hoogleraar prof. mr. dr. Douwe Jan Elzinga gevraagd om op te treden als verkenner/informateur. Elzinga is op dit verzoek ingegaan en zal vanaf half november gesprekken voeren met de fractievoorzitters en andere betrokkenen.

Met het recente vertrek van raadslid Pannekoek uit de VGBK kwam de meerderheid van de coalitie te vervallen. De raad besloot daarom een verkenner/informateur aan te stellen.

De opdracht van Elzinga is onderzoek te doen naar een 'stabiel en bestuurskrachtig gemeentebestuur' en te zoeken naar een coalitie die kan bogen op een zo breed mogelijk draagvlak in de raad. Elzinga was eerder betrokken bij het oplossen van bestuurlijke problemen in onder meer de gemeenten Delfzijl, Littenseradiel en Deventer. Ook trad hij op als informateur in een aantal gemeenten, waaronder Bedum en Delfzijl. Het streven is om voor de jaarwisseling de informatieronde af te ronden.

Boere schrikt van overdracht Steinse Dijk

krimpenerwaard • Meestal ben je blij met een cadeau, maar de overdracht van de Steinse Dijk van het hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden aan de gemeente Krimpenerwaard zorgt juist voor veel ergernis bij wethouder Ria Boere.

"Als dit doorgaat, gaat het regulier en tussentijds onderhoud ons heel veel geld kosten", waarschuwde zij de leden van de commissie.

Boere is zich naar eigen zeggen 'rot geschrokken' van het voornemen van het waterschap en zal de kwestie aankaarten bij Provinciale Staten. "Het komt zomaar op mijn bordje terecht. Ik ben nergens in gekend. Dit is niet de manier waarop wij bestuurlijk met elkaar omgaan. Er had op z'n minst vooroverleg met mij moeten worden gevoerd. Er is nu niets geregeld."

Afwaardering
Volgens de wethouder vormt de plotselinge afwaardering van de Steinse Dijk als waterstaatkundig lichaam de kern van het probleem. Het waterschap ziet in het kader van de toekomstige bescherming tegen hoog water geen functie meer weggelegd voor deze meanderende dijk.

"Wij zijn als gemeente al verantwoordelijk voor de asfaltlaag op de weg. Daar hebben we al genoeg mee te stellen. De dijk eronder behoort sinds mensenheugenis tot het hoogheemraadschap. Na de overdracht zijn wij opeens eigenaar van weg én dijk. Ik hoef niemand te vertellen hoeveel geld het kost om deze slechte dijk, die voortdurend scheurt en wankelt onder de verkeersdruk, te onderhouden. Als we dan ook nog de grond erbij krijgen, worden we opgezadeld met een onveilige, peperdure weg op vier meter hoogte."

Boere heeft inmiddels het waterschap verzocht om een nader onderzoek naar de huidige conditie van de dijk en wil inspreken op de vergadering van Provinciale Staten. "Ik hoop dat het me lukt om de betrokkenen op andere gedachten te brengen, maar ik kan u geen garantie geven", sprak ze tot de commissie.

Pieter van der Laan

Boere schrikt van overdracht Steinse Dijk

krimpenerwaard • Meestal ben je blij met een cadeau, maar de overdracht van de Steinse Dijk van het hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden aan de gemeente Krimpenerwaard zorgt juist voor veel ergernis bij wethouder Ria Boere.

"Als dit doorgaat, gaat het regulier en tussentijds onderhoud ons heel veel geld kosten", waarschuwde zij de leden van de commissie.

Boere is zich naar eigen zeggen 'rot geschrokken' van het voornemen van het waterschap en zal de kwestie aankaarten bij Provinciale Staten. "Het komt zomaar op mijn bordje terecht. Ik ben nergens in gekend. Dit is niet de manier waarop wij bestuurlijk met elkaar omgaan. Er had op z'n minst vooroverleg met mij moeten worden gevoerd. Er is nu niets geregeld."

Afwaardering
Volgens de wethouder vormt de plotselinge afwaardering van de Steinse Dijk als waterstaatkundig lichaam de kern van het probleem. Het waterschap ziet in het kader van de toekomstige bescherming tegen hoog water geen functie meer weggelegd voor deze meanderende dijk.

"Wij zijn als gemeente al verantwoordelijk voor de asfaltlaag op de weg. Daar hebben we al genoeg mee te stellen. De dijk eronder behoort sinds mensenheugenis tot het hoogheemraadschap. Na de overdracht zijn wij opeens eigenaar van weg én dijk. Ik hoef niemand te vertellen hoeveel geld het kost om deze slechte dijk, die voortdurend scheurt en wankelt onder de verkeersdruk, te onderhouden. Als we dan ook nog de grond erbij krijgen, worden we opgezadeld met een onveilige, peperdure weg op vier meter hoogte."

Boere heeft inmiddels het waterschap verzocht om een nader onderzoek naar de huidige conditie van de dijk en wil inspreken op de vergadering van Provinciale Staten. "Ik hoop dat het me lukt om de betrokkenen op andere gedachten te brengen, maar ik kan u geen garantie geven", sprak ze tot de commissie.

Pieter van der Laan

Zoektocht naar verzetskranten

benschop • Leo van Doesburg is op zoek naar verzetsblaadjes, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Benschop verschenen zijn.

De oud-Benschopper doet voor de Documentatiegroep '40-'45 een aanvullend onderzoek naar het werk van de Benschopse verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog: "Het gaat daarbij om het zoveel mogelijk boven tafel halen van informatie die de verzetsgroep verspreidde in Benschop en omstreken. Hiervoor ben ik op zoek naar documenten uit het dagelijks leven uit Benschop tijdens de verzetsjaren en naar kopieën of originelen van de verzetsblaadjes 'Nederland en Oranje' en 'Neerland zal herrijzen'. Ook heeft een evacué uit Ooltgensplaat in Benschop getypte velletjes verspreid. Die zou ik eveneens graag willen hebben."
De bedoeling hiervan is om naast het onderzoek de materialen te bundelen en misschien te publiceren. "Ik ben al langere tijd gefascineerd door het verzet tijdens de oorlogsjaren in het dorp waar ik geboren en getogen ben. Ik heb dan ook met veel belangstelling het door Bram de Graaf geschreven boek over het verzet in Benschop gelezen. Door aanvullend onderzoek te doen hoop ik bijzondere stukken voor het nageslacht te bewaren. Nu kan het immers nog. Originelen wil ik eventueel tegen betaling overnemen." Wie Leo van Doesburg wil helpen kan contact opnemen via: leovandoesburg@gmail.com of 0032-491736456.

Afvalstoffenheffing in Lopik 10 euro duurder

lopik • De gemeenteraad van Lopik heeft unaniem besloten om het basisbedrag van de afvalstoffenheffing 2019 met 10 euro te verhogen tot 110 euro per aansluiting.

De afvalstoffenheffing mag structureel niet meer opbrengen dan de kosten die worden gemaakt voor het inzamelen en verwijderen van afval en alle werkzaamheden die daarmee samenhangen. Op dit moment zijn de inkomsten structureel lager dan de uitgaven. Doordat de opbrengst al een aantal jaren niet is verhoogd en de vaste lasten blijven stijgen, is het tarief niet meer kostendekkend. Reden om het basisbedrag met 10 euro te verhogen.

Daarnaast wil politiek Lopik een extra financiële prikkel geven om het scheidingsgedrag te verbeteren. In 2018 zijn de tarieven voor grotere inhoudsmaten van de minicontainer naar boven bijgesteld, terwijl de kleinere inhoudsmaten voordeliger werden. Hierdoor was een flinke toename van de inzameling te zien. Ook lijkt het erop dat het verstrekken van de GFT-keukenafvalbakjes effect heeft gehad.

De inzameling van GFT is met 69 ton over een periode van acht maanden gestegen. De inzameling van PMD (plastic verpakkingen, blik en drinkpakken) is gedurende zeven maanden met ruim 25 ton toegenomen. Oud papier blijft ondanks een landelijke trend van daling op een constant niveau. De inzameling van restafval is over een periode van acht maanden met 58 ton gezakt. Wethouder Gerrit Spelt: "In de eerste acht maanden van 2018 zien we ten opzichte van 2017 de hoeveelheid restafval per inwoner nog steeds een dalende trend vertonen. Daarmee blijken de maatregelen effect te hebben. Het gaat echter nog niet snel genoeg om de doelstelling in 2020 te bereiken. Om die reden wordt nu voorgesteld om de tarieven van de afvalstoffenheffing nog verder te differentiëren. Deze financiële prikkel is bedoeld om slecht of niet scheiden van huishoudelijk afval verder te ontmoedigen."

Spot4Kids hoopt op bruggetje

lopik • Burgemeester Laurens de Graaf nam donderdagmiddag op uitnodiging van enkele kinderen een kijkje op kinderdagverblijf Spot4kids. Inzet was een veilige oversteek naar het dorp.

"De gemeente heeft besloten een onderzoek in te stellen naar de onveilige verkeerssituatie op de Dorpstraat", verklaart Bea de Vos namens Spot4kids. "Wij verzoeken de gemeente dit onderzoeksgebied uit te breiden naar de Lopikerweg Oost 5, waar Spot4kids gevestigd is. Hier worden dagelijks 75 kinderen gebracht en gehaald, waarbij de ouders met kinderen een stuk over de Lopikerweg moeten rijden, lopen of fietsen." De kinderen en het personeel waren donderdag aanwezig om de burgemeester op een creatieve manier te ontvangen en met hem in gesprek te gaan.

Spot4Kids hoopt op bruggetje

lopik • Burgemeester Laurens de Graaf nam donderdagmiddag op uitnodiging van enkele kinderen een kijkje op kinderdagverblijf Spot4kids. Inzet was een veilige oversteek naar het dorp.

"De gemeente heeft besloten een onderzoek in te stellen naar de onveilige verkeerssituatie op de Dorpstraat", verklaart Bea de Vos namens Spot4kids. "Wij verzoeken de gemeente dit onderzoeksgebied uit te breiden naar de Lopikerweg Oost 5, waar Spot4kids gevestigd is. Hier worden dagelijks 75 kinderen gebracht en gehaald, waarbij de ouders met kinderen een stuk over de Lopikerweg moeten rijden, lopen of fietsen." De kinderen en het personeel waren donderdag aanwezig om de burgemeester op een creatieve manier te ontvangen en met hem in gesprek te gaan.

Opening speeltuin De Lansing

benschop • Wethouder Gerrit Spelt opent morgen (woensdag) om 15.30 uur de speeltuin aan De Lansing in Benschop. De inrichting van de speeltuin is geheel ontworpen en tot stand gekomen in samenspraak met de bewoners van de nieuwbouwwijk Benschop Oost.

Om hen meer te betrekken bij de inrichting van hun woonomgeving werd de commissie 'Spelen Benschop Oost' samengesteld, waarvoor bewoners zich vrijwillig aanmeldden. Wethouder Gerrit Spelt: "In een aantal bijeenkomsten werd met elkaar besproken hoe de speelplek vormgegeven zou worden. Er is gezamenlijk een programma van eisen opgesteld." Op basis daarvan heeft de gemeente Lopik drie ontwerpen laten maken door drie verschillende leveranciers. Uiteindelijk heeft de commissie gekozen voor een ontwerp met speeltoestellen die volledig uit acaciahout zijn vervaardigd. De projectontwikkelaar van Benschop Oost, de firma Heilijgers, heeft 6.000 euro bijgedragen aan de ontwikkeling van de speeltuin.

Onderhoud aan Algerabrug

krimpen aan den ijssel • Aan de Algerabrug zullen in de nacht van woensdag 14 op donderdag 15 november werkzaamheden worden uitgevoerd. Automobilisten, fietsers en voetgangers moeten dan 's nachts tussen 01.00 en 04.00 uur rekening houden met korte afsluitingen waarbij de brug steeds maximaal 15 minuten niet beschikbaar is.

Rijkswaterstaat laat onderhoud uitvoeren aan de onderkant van de brug. Hiervoor moet de brug geopend zijn. Verkeersregelaars zorgen ervoor dat het verkeer veilig langs het werk via de westelijke rijbaan kan rijden. Bij een calamiteit worden de aannemer en de brugbedieners vroegtijdig gewaarschuwd. De aannemer staakt dan direct de werkzaamheden, zodat de hulpdiensten de brug kunnen passeren.

Tot 2023 voert Rijkswaterstaat bijzonder onderhoud uit aan de Hollandsche IJsselkering, de Volkeraksluizen en de Haringvlietsluizen. Er worden onderdelen gerepareerd en vervangen om de werking van de keringen te verbeteren.

Gastlessen in Week van Respect

lopik • Ook dit jaar verzorgt het Lopiks college van B&W gastlessen in de Week van Respect (maandag 5 t/m zondag 11 november). De Week van Respect gaat over respect voor jezelf, elkaar en de omgeving waarin je leeft.

Op donderdag 8 november geven de wethouders Johan van Everdingen en Gerrit Spelt gastlessen aan de leerlingen van groep 8 van respectievelijk de Eben Haëzerschool in Benschop en de Immanuëlschool in Lopikerkapel. Burgemeester Laurens de Graaf geeft de gastles een week later, op donderdag 15 november. Hij doet dit op de Eben Haëzerschool in Polsbroek.

In de Week van Respect organiseert de Respect Education Foundation (REF) in het hele land gastlessen, themaweken, respectwedstrijden, dialoogtafels en vele andere activiteiten. Vanuit hun expertise begeleiden zij gemeenten, scholen, sportbonden, sportverenigingen en maatschappelijke samenwerkingspartners om respect onder jongeren te activeren.

Kijk voor meer informatie op:
www.weekvanrespect.nl

Foto: wijntjesfotografie.nl

• Burgemeester Laurens de Graaf nam op uitnodiging van enkele kinderen een kijkje op kinderdagverblijf Spot4kids. Inzet was een veilige oversteek naar het dorp.

Klup Stolwijk viert 25-jarig jubileum

Jubileum-Klupavond met muziek en vrolijke intermezzo's. Foto: adri verhoeven

stolwijk • Het was woensdagavond feest bij 'Klup', aan het Kerspelpad in Stolwijk. Samen met de vrijwilligers vierden de deelnemers, allen met een verstandelijke beperking, het 25-jarig bestaan van hun wekelijkse uitje in Stolwijk.

De band 4-Fun was uitgenodigd om de feestvreugde muzikaal te omlijsten. Dansen, zingen, muziek maken en genieten van een hapje en drankje waren de ingrediënten van een geslaagde avond.

Klup Stolwijk is onderdeel van De Klup in Gouda, dat al meer dan 45 jaar activiteiten op het gebied van vrijetijdsbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking in de regio organiseert. Speciaal voor mensen uit Stolwijk en directe omgeving is er in hun dorp ook een wekelijkse ontspanningsavond, waar ongeveer dertig deelnemers steevast gebruik van maken. Het leeuwendeel van de activiteiten wordt gedaan door vrijwilligers, waar nodig ondersteund door een beroepskracht.

Al snel gaan woensdagavond bij de meeste deelnemers de voetjes van de vloer en wordt er enthousiast gedanst en geklapt. Waar nodig brengen de vrijwilligers ook de rolstoelgebonden feestgangers naar de dansvloer, zodat ook zij zich in het feestgedruis kunnen storten. Deelnemer Ronald van Es uit Schoonhoven heeft het prima naar zijn zin. "Ik kom hier om de week en vind het altijd heel gezellig". Naast muziek luisteren zijn knutselen en de Sinterklaasviering voor Ronald favoriet. Ronald's vaste vriend Albert Jan Houweling is ook van de partij. Hij vertelt vol trots dat hij samen met Ronald bij de Spar in Ammerstol werkt. Maar de woensdagavond houdt hij vrij. "Ik vind vooral bingo leuk, omdat ik dan wel eens een cadeautje win". Ook voor pannenkoeken eten kun je hem altijd uitnodigen. Terwijl Albert Jan weer ongestoord verder kleurt aan zijn tekening roept hij nog: 'schrijf maar in de krant dat de Klup zeker moet blijven. Dit is het leukste wat er is."

Vrijwilligster Pieta v/d Berg snapt dat iedereen het bij Klup naar zijn zin heeft. "Als het even kan ben ik hier op de woensdagavond te vinden om samen met de deelnemers te knutselen of andere activiteiten te organiseren. Steeds weer die blije, dankbare koppies: dat geeft mij ook weer energie".

Miranda Terlouw is als vrijwilligster al een ouwe rot in het vak. Naast haar fulltime baan in de bouw maakt ze elke woensdagavond vrij om bij de Klup te helpen. Verkleedpartijen, spelletjes spelen of dansen: voor Miranda kan het niet gek genoeg. "Vanaf het moment dat ik hier jaren geleden binnenkwam, was ik verkocht."

Ze hoopt dat meer mensen de stap willen zetten om zich aan te melden als vrijwilliger. Voor meer informatie: Mieke van Veen, 0182-527566/miekevanveen@deklupgouda.nl

Adri Verhoeven

'Beste Sportidee van de K'waard'

krimpenerwaard • Team Sportservice Krimpenerwaard heeft in samenwerking met RTV Krimpenerwaard een wedstrijd uitgeschreven: het Beste Sportidee van de Krimpenerwaard.

"Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het organiseren van een clinic voor kinderen/basisscholieren dan wel een toernooi voor speciale doelgroepen, zoals mensen met een beperking of mensen die nog niet voldoende sporten dan wel bewegen", licht Sean van Domburg, buurtsportcoach Krimpenerwaard, toe.

Vervolgens: "Op dit moment beweegt 37% van de inwoners boven de 19 jaar van Krimpenerwaard onvoldoende. Daarnaast heeft 50% van de inwoners ouder dan 19 jaar overgewicht. Wanneer we al deze mensen aan het sporten dan wel bewegen krijgen, kunnen we zorgen dat de hele Krimpenerwaard gezonder en vitaler wordt."

Alle verenigingen uit de Krimpenerwaard kunnen deelnemen door hun idee uiterlijk 9 november in te sturen via de website. Team Sportservice Krimpenerwaard maakt een selectie van vier verenigingen die een goed idee hebben. Zij krijgen zendtijd bij RTV Krimpenerwaard om hun idee onder de aandacht te brengen. Tenslotte komen vertegenwoordigers van de verenigingen bij elkaar in de studio van RTV Krimpenerwaard voor de prijsuitreiking.

De vereniging met het Beste Sportidee van Krimpenerwaard krijgt een geldbedrag van 500 euro en daarnaast ondersteuning vanuit Team Sportservice Krimpenerwaard voor de realisatie van het plan.

Het geldbedrag moet worden ingezet om het idee uit te voeren.

q www.teamsportservice.nl/krimpenerwaard

ZZPijl workshop

schoonhoven • 'Schrijf jezelf lichter' is het thema van de ZZPijl workshop op dinsdag 13 november (19.30-22.30 uur). Te gast is Deborah de Rooij, die een intuïtieve schrijfcursus verzorgt. Hierbij leren de deelnemers eenvoudige schrijftechnieken die niet veel tijd kosten, maar wel een moment van rust geven. Bovendien stimuleren ze hun creatieve brein. Plaats van handeling is Ondernemerswinkel de Oude Apotheek, Haven 67 in Schoonhoven. Aanmelden kan via www.zzpijl.nl; ook niet-leden zijn welkom.

Dorcas Voedselactie

schoonhoven/bergambacht • Net als in voorgaande jaren wordt in de week van Dankdag op verschillende plaatsen in Nederland de Dorcas Voedselactie gehouden.

In Schoonhoven gebeurt dat -voorafgaand aan alle diensten- op woensdagavond 7 november in de Grote Kerk, op zaterdagavond 10 en zondagmorgen 11 november in de H. Bartholomeuskerk en zondagmorgen en -avond 11 november in De Hoeksteen. In Bergambacht is op 8, 9 en 10 november Plus-supermarkt Van der Vlist het inzamelpunt. Vrijwilligers delen voedsellijstjes uit aan het winkelend publiek. De pakketten zijn bestemd voor de allerarmsten in Albanië, Moldavië, Oekraïne en Roemenië.

Trekking Vogelvrienden

bergambacht • Vogelvereniging De Vogelvrienden in Bergambacht hield onlangs weer haar jaarlijkse vogeltentoonstelling. Daar hoorde ook de trekking bij van de grote verloting. De prijzen zijn gevallen op de lotnummers: 440, 1116, 1108, 345, 827 en 1465. De prijswinnaars kunnen contact opnemen met degene van wie zij het winnende lot hebben gekocht.

Kleurrijk Crescendo huldigt jubilarissen

lopik • In een goed gevulde zaal heeft muziekvereniging Crescendo Lopik wederom een bijzonder concert gegeven. Kleur was het thema en tijdens het spelen van de composities door het orkest konden de aanwezigen hun expressie weergeven op het witte doek. Tijdens het concert werden twee trouwe leden gehuldigd voor hun verdiensten. Voorzitter Jan Timmer en zijn echtgenote Corrie werden door oud-voorzitter en erelid Louis Faay toegesproken en kregen de oorkondes voor respectievelijk 50 en 40 jaar lidmaatschap overhandigd.

Samenloop voor Hoop

krimpenerwaard • In juni 2019 is er opnieuw een Samenloop voor Hoop in de Krimpenerwaard. De kick-off van het evenement is op woensdag 14 november in het ijsclubgebouw op sportpark Weydehoeck (aanvang 20.00 uur). Tijdens deze 24-uurs estafetteloop zamelen teams geld in voor KWF Kankerbestrijding. Het evenement wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd. Deelnemers uit de gehele Krimpenerwaard worden uitgenodigd om zich in te schrijven.

Vijf sterren voor amandelstaaf

schoonhoven/lekkerkerk • Gertjan De Echte Bakker heeft een mooi resultaat behaald bij de landelijke roomboter-amandelstavenkeuring van het Echte Bakkersgilde. De amandelstaven van Gertjan werden door de onafhankelijke vakjury als 'uitmuntend' beoordeeld en kregen vijf sterren.
De keurmeesters beoordeelden de roomboter-amandelstaaf op kleur, eeteigenschappen, vulling en natuurlijk smaak. Vijf sterren was de maximale waardering. Gertjan, met winkels in Schoonhoven en Lekkerkerk, is aangesloten bij het Echte Bakkersgilde. Naast de verplichte periodieke productkeuringen organiseert het Gilde extra keuringen/competities.

Burgemeesters- ontbijt

schoonhoven • In het kader van het Nationaal Schoolontbijt ontvangt burgemeester Roel Cazemier op woensdag 7 november groep 8 van OBS Kiezel en Kei uit Bergambacht voor een gezond, gezamenlijk ontbijt. De tafel voor dit zogenaamde burgemeestersontbijt staat dit jaar gedekt in het gemeentekantoor in Schoonhoven.

Afvalvrij

lopik • De kinderen en leerkrachten van de basisscholen De Nieuwe Wiel (Lopik-dorp) en Eben Haezer (Jaarsveld) hebben bijna een jaar lang hun afval gescheiden. Er is bijna geen PMD, GFT en papier meer in het restafval te vinden. En de hoeveelheid restafval die aangeboden werd, is erg weinig. Deze scholen zijn de tweede en derde afvalvrije scholen in Lopik. De Immanuelschool in Lopikerkapel was de eerste. Maandag reikte wethouder Gerrit Spelt het certificaat 'Afvalvrije school' uit aan beide basisscholen.

ZIP Bijbelstudie

polsbroek • Op donderdagavond 8 november wordt de Bijbelstudieavond van een reeks studies over de Romeinenbrief vervolgd. Aanvang 20.00 uur op de zolder bij Dorp 35 in Polsbroek. Voor meer informatie: info@zipfestival.nl of 0182-309626.

woensdag 7 november

Open eettafel
12:00-13:30, Berkenwoude, de Zwaan
Elke eerste woensdag van de maand is er een open eettafel in de seniorenruimte van De Zwaan. De kosten voor deelname zijn 8 euro. Meer informatie bij Jannie Boom: 0182-362724.

Open Tafel Project
12:30, Benschop, Dorpshuis XXL
Het ouderencomité het Trefpunt in Benschop houdt op iedere laatste woensdag van de maand het Open Tafel Project. Iedereen die een vorkje wil mee prikken is uitgenodigd. Kosten voor deelname bedragen 8,50 euro. Vooraf reserveren kan telefonisch bij Thea Boere: 0348-451749.

Miniconcert
19:30, Haastrecht, Hof van Stein, De Ruyterstraat 24.
Miniconcert van de Big Harbour Dixielanders. Kosten: 3 euro, inclusief kopje koffie of thee. Aanmelden kan bij W. Annyas: 0182-501657 of e-mail: w.annyas@live.com.

'Overstappen naar Windows 10'
19:30, Ouderkerk aan den IJssel, Dorpsstraat 19
Deelnemers leren met de veel gebruikte opties en functies van Windows 10 te gebruiken, zoals werken met het startscherm, bureaublad en de taakbalk. Instellingen maken voor het beeldscherm, vensters en programma's enzovoort. Cursusdata zijn: woensdagavond 7, 14 en 21 november. De kosten bedragen 33 euro en het bijbehorende boek 17,95 euro. Opgeven kan bij het Senioren Convent Ouderkerk via: 0180-681929/681529 of e-mail: verweijmarelis@gmail.com.

donderdag 8 november

Diapresentatie
14:30 Ammerstol, H. Zanenhuis.
Jan van der Ent verzorgt de diapresentatie 'Fietsreis door Canada'. Hij toont de foto's die hij maakte tijdens zijn spectaculaire fietstocht van 7.775 kilometer dwars door Canada. Na afloop worden een Canadese hamburger, rauwkostsalade en gebakken aardappeltjes geserveerd. Entree is 6 euro (inclusief het eten).

Giphart in bibliotheek
20:00, Schoonhoven, bibliotheek, Spoorstraat 3a
Ronald Giphart geeft een lezing geven over eten, de geschiedenis van de gastronomie, de Nederlandse eetcultuur, restaurants in Nederland, Jonnie Boer en Sergio Herman, zijn nieuwste boek Smakelijk! en nog duizend andere (w)etenswaardigheden. Toegangskaarten (inclusief consumpties) zijn te koop aan de balie van de bibliotheek voor 15 euro en 10 euro (voor bibliotheekleden).

vrijdag 9 november

Kleding- en voedselactie
08:00-21:00, Lekkerkerk, Ichthuskerk, Kerkweg 34
Jaarlijkse voedselactie van Dorcas in supermarkten Albert Heijn en Coop in Lekkerkerk. Klanten kunnen dan een 'boodschapje extra' doen voor de allerarmsten in Albanië, Moldavië, Oekraïne en Roemenië. De ontvangers van een pakket worden zorgvuldig door lokale partnerorganisaties geselecteerd. Ook is het mogelijk om zowel op de vrijdag als zaterdag schone en bruikbare kleding in te leveren in de Ichthuskerk. Daar zijn ook handgemaakte kaarten te koop.

Bingo
19:15, Bergambacht, de Schakel, Schoolstraat 24
Bingoavond van Reisvereniging Bergambacht. Er zijn leuke prijzen te winnen die geschonken zijn door winkeliers uit de Krimpenerwaard. Een bingokaartje kost 7 euro. Meer informatie: 0182-351644 of e-mail: reisverenigingbab@gmail.com.

Lezing oud-huisarts
20:00, Ouderkerk aan den IJssel, De Drie Maenen
Op uitnodiging van historische vereniging Ouderkerck op d'IJssel geeft dr. Arie Knuistingh Neven een lezing. Hij blikt terug op zijn huisartsenbestaan in Krimpen aan de Lek en laat zien hoe de huisartsenzorg in de vorige eeuw georganiseerd was. Diverse aspecten van het huisartsenberoep komen in zijn boek 'Mijmeringen van een huisarts in het poldergebied' aan de orde. De opbrengst van zijn boek komt geheel ten goede aan het onderzoek en de behandeling van de ziekte van Duchenne.
Na de pauze om 21.30 uur is er een lezing van drs. Henk Vermeulen met als titel: 'Steenbakkers, boeren en bedeelden'. Hij is hoofddocent geschiedenis aan een lerarenopleiding. Vermeulen zal in zijn lezing de armenzorg tussen 1850 en 1950 tot leven wekken door vertelling en achtergrondinformatie. Daarbij is er niet alleen aandacht voor de 'bedeelden', de mensen die de armenzorg nodig hadden om te overleven, maar ook voor degenen die de armenzorg regelden, in Ouderkerk meestal de steenbakkers en boeren.

Eerbetoon aan George Michael
20:15, Capelle aan den IJssel, Isala Theater, Stadsplein 5
Freedom is een muzikaal eerbetoon aan George Michael waarbij zanger Jordan Roy, bekend van The Voice, samen met een liveband en backing vocalisten uitpakt. Roy vertolkt het repertoire van George Michael op meesterlijke wijze. Niet alleen zijn solowerk staat centraal, maar ook de vele hits die hij scoorde met Wham!.
www.isalatheater.nl

zaterdag 10 november

Dorcas kleding- en voedselactie
09:30-14:00, Lekkerkerk, Ichthuskerk, Kerkweg 34
Zie vrijdag 9 november.

Zingen met het Badkamerkoor
10:00-12:00, Ammerstol, het Gebouw, Lekdijk 75
Badkamerkoor Krimpenerwaard verwelkomt elke tweede zaterdag van de maand iedereen die van zingen houdt voor vrijblijvend twee uurtjes zingen. Het repertoire van het Badkamerkoor is breed en gaat van volksmuziek, gospels, Franse chansons, Nederlandstalige nummers tot de betere popmuziek (veel top-2000 nummers). Er wordt gezongen onder leiding van dirigent/pianist Robert Vuijk. Aanmelden hoeft niet en deelname is vrijblijvend. Kosten: 8 euro per keer, inclusief koffie/thee in de pauze. Meer informatie: robertvuijk@telfort.nl.

Najaarsconcert
20:00, Benschop, Dorpshuis XXL
Muziekvereniging Onderling Genoegen verzorgt en najaarsconcert. De entree is 7,50 euro; kinderen mogen gratis naar binnen.

Najaarsconcert l'Espérance
20:00 Krimpen aan den IJssel, IJsseldijkkerk.
Zangvereniging l'Espérance geeft een najaarsconcert met werken van Brahms, Mozart en Franck. Naast l'Espérance werken mee het christelijk ensemble Parlando, Leander van de Steen (piano), Martien van der Zwan (orgel) en sopraan Clara de Vries. De algehele muzikale leiding is in handen van dirigent Wim Madderom. De toegang is gratis (collecte na afloop).

'The Impossible Concert'
20:15, Schoonhoven, Arto Theater
Tenor Stenzel en meesterpianist Kivits leveren met hun programma 'The Impossible Concert' het ultieme bewijs dat deze twee ongelijke genres kunnen versmelten en perfect met elkaar kunnen harmoniëren. De eerste indruk op het podium: volstrekt serieus. Twee heren in rokkostuum en een vleugel. Maar het aangekondigde concert ontspoort snel in absurde dimensies. Met een grenzeloze schat aan invallen brengen de twee hoofdrolspelers elkaar op muzikale wijze tot cabareteske topprestaties, samen met ongelooflijke capriolen onder, naast, op en met hun vleugel. Kaarten kunnen besteld worden via www.artotheater.nl of bij Provence (Haven 63) te Schoonhoven of aan de kassa van het theater.

Benefietavond
21:00, Stolwijk, Het Kwartier
Benefietavond ten behoeve van stichting STOPhersentumoren.nl. Vier bands zorgen deze avond voor de muziek: Charissa&Julien, FunkThis, It Takes 3 en Norbadenco. Zij treden geheel belangeloos op waardoor de entreeopbrengst naar STOPhersentumoren.nl gaat. Er is voor deze stichting gekozen omdat er weinig specifiek onderzoek gedaan wordt naar hersentumoren, terwijl dit specifiek onderzoek erg kostbaar is. Entree bedraagt 10 euro.

zondag 11 november

Dixieland
15:00, Bergamabacht, De Tulp
The Big Harbour Dixielanders treden op in De Tulp. De band speelt gezellige dixielandnummers. Graag vooraf aanmelden: SWOBV, 350012/ info@swobv.nl. Entree: 3 euro (op vertoon van de mantelzorgpas is de toegang gratis.)

Optreden van Mark van Veen
17:00, Cabauw, partycentrum In 't Witte Paard
Mark van Veen brengt live de allergrootste meezingers ten gehore.

Ledenvergadering CDA
20:00, Ouderkerk aan den IJssel, kantine Spirit
Algemene ledenvergadering van het CDA. De leden en belangstellenden kunnen met de voltallige aanwezige CDA fractie en met elkaar van gedachten wisselen over de lokale politieke thema's. Iedereen is welkom.

maandag 12 november

'Afvallen 2.0'
19:00, Krimpen aan de Lek, Jordens Fysio Medisch Centrum, Marijke Staete 6
Diëtiste Elise van den Heuvel van Diëtistenpraktijk HRC en psycholoog Bernt Hellmann verzorgen een informatieavond over afvallen. Het thema van deze avond is 'Afvallen 2.0'. Op een gezonde manier afvallen door gedragsverandering. Kies voor langzaam, maar langdurig afvallen, in plaats van crash diëten en jojo-effect. De informatieavond is gratis bij te wonen. Aanmelden kan aan de balie bij Jordens Fysio Medisch Centrum, via: 0180-398929 of e-mail: info@jordensfysio.nl.

Klaverjassen
19:30, Bergambacht, De Waard
Nieuwe kaartavond bij klaverjasclub De Waard. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Pia Both, 5385 punten; 2. Arno Molenaar, 5242 punten; 3. Hennie de Leeuw, 5129 punten. De kaarters komen iedere maandagavond vanaf 19.30 uur bij elkaar in De Waard. Nieuwe belangstellenden zijn welkom.

Presentatie over Wereldwinkel
19:45, Lopik, de Schaapskooi
Passageavond voor vrouwen. Gijs Metz van de Wereldwinkel uit Schoonhoven geeft een presentatie over Fairtrade producten die zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. In de pauze is er een verkooptafel.

dinsdag 13 november

Open vrouwenochtend
09:00, Schoonhoven, restaurant Belvédère
Eke de Gier spreek over 'KleurRijk leven'. Voor kinderoppas wordt gezorgd.

'Overzicht in je mailbox'
19:30-22:00, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
Tijdens de 'Week van de Werkstress' geeft Micky van Houten de workshop 'Overzicht in je mailbox'. Kosten zijn 39,95 euro. Inschrijven kan via de website.
www.mickyvanhouten.nl/workshops

Lezing over dementie
20:00, Lekkerkerk, RK-ontmoetingscentrum Emmastraat 26
Op uitnodiging van de interkerkelijke werkgroep geeft ds. Annemarie Roding een lezing over dementie en hoe je daar als christen mee om kan gaan. De toegang is gratis.

woensdag 14 november

Creakids: Sinterklaaskrans
14:00, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
Het Creakids-team gaat met kinderen een Sinterklaaskrans maken. Kinderen tot 6 jaar mogen met begeleiding meedoen. Kaartjes à 2,50 euro zijn verkrijgbaar aan de balie van het Cultuurhuis.

Najaarsvergadering NPV
19:45, Krimpen aan de Lek, 't Voorhof, Dorpsstraat 1
Najaarsvergadering van de NPV, afdeling Nederlek & Ouderkerk aan den IJssel. Onderwerp is: 'Verslaving, dichtbij.. of ver weg?' J. Teerds, klinisch psycholoog bij De Hoop GGZ, zal over dit thema spreken. Toegang is vrij.

'Bidden met je hart'
20:00, Krimpen aan den IJssel, Immanuëlkerk, Estafette 1
Mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam, houdt een lezing en gaat met aanwezigen in gesprek over 'bidden met je hart'. Het is de eerste thema-avond van de Raad van Kerken in het kader van het thema Hartslag.

vrijdag 16 november

'Het lijk is zoek'
20:30, Stolwijk, Het Kwartier
De Stolwijkse toneelvereniging Toreca speelt de komische thriller 'Het lijk is zoek'. Speeldata zijn 16, 17 en 24 november. Het verhaal speelt zich af in 1900 op het Engelse landgoed Greenacres. De oude heer Barraclough is overleden. Men is niet alleen in rouw gedompeld, maar ook de verdeling van de erfenis zorgt voor de nodige opschudding. Voortdurende regenval heeft de komst verlaat van notaris Blundell en zijn compagnon Mickleby. Zij ontdekken tot hun grote verbazing dat er geen lichaam in de kist ligt. Dit zorgt voor de nodige spannende en grappige verwikkelingen. Op vrijdag 16 november start de voorstelling om 20.30 uur en op zaterdag 17 en 24 november om 20.00 uur. Op beide zaterdagen is er bal na met live muziek. Kaarten à 9 euro zijn te koop bij slijterij en wijnhandel 'De Gouden Leeuw', Achter de Kerk 2 in Stolwijk of via: torecatoneel@outlook.com.

KDO speelt klucht

krimpen a/d lek • Toneelvereniging KDO speelt donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 november drie keer 'Gevaarlijk snoepgoed' in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek. De klucht gaat over een familie die terugkomt van een bal masqué. Pa (zeerover) draagt ma (zigeunerin) in zijn armen en deponeert haar op bed. Opa (verkleed als Napoleon) sleept even later een haremvrouw mee naar binnen. Dochterlief komt met Sinterklaas binnen, die meteen naar haar hand vraagt. Er gebeurt van alles wanneer blijkt dat de zigeunerin niet ma blijkt te zijn. De voorstellingen beginnen 20.00 uur en kaarten kosten 10 euro(65-plussers hebben donderdagavond gratis toegang). Kaarten zijn te koop aan de deur en vooraf te bestellen via: info@toneelverenigingkdo.nl

Accordeonata in De Tuyter

Accordeonorkest Accordeonata geeft vanaf 15.00 uur een concert in de theaterzaal van De Tuyter in Krimpen aan den IJssel. Medewerking wordt verleend door het Canta popkoor uit Ouderkerk aan den IJssel onder leiding van dirigent Linda Caminita. Kaarten à 5 euro zijn te koop aan de deur en vooraf te reserveren via: 0180-513703/518744 of e-mail: info@accordeonatalekkerkerk.nl.

'Zoetwatergetijdekunst' op De Zaag

Natuurgebied De Zaag. Foto: aangeleverd

krimpen a/d lek • In de oude hal van de voormalig Bolnes motorenfabriek op eiland De Zaag in Krimpen aan de Lek is vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 een bijzondere expositie te zien.

Onder de titel 'Zoetwatergetijdekunst' is werk te zien gemaakt door leden van het kunstenaarscollectief Stuw-Art. "Het gaat om andere metalen beelden, organische vormen, tekeningen, beeldhouw- en schilderwerk en houten objecten", vertelt Nora van Krimpen, één van de initiatiefnemers van de expositie. Naast kunst kijken kunnen bezoekers met een boswachter wandelen door het nabijgelegen zoetwatergetijdengebied. "Dergelijke gebieden zijn zeldzaam in Europa", zegt Van Krimpen. "Daar staan we in de Krimpenerwaard niet echt bij stil. Daarom willen wij onze bezoekers meevoeren door dit bijzondere natuurgebied." Naast wandelen met de boswachter is het mogelijk om in de zalmschouw te stappen van Leo Jongenotter, de kunstenaar die zijn kunst vervaardigt in de fabriekshal. "Leo vaart naar het Stormpoldervloedbos in Krimpen aan den IJssel, waar deelnemers een kleine rondwandeling kunnen maken. Het is aan te raden om laarzen aan te trekken."

De feestelijke opening van 'Zoetwatergetijdekunst' is vrijdag 16 november om 20.00 uur. Onder genot van een hapje en een drankje kunnen bezoekers vervolgens 'ronddwalen' tussen de kunstobjecten. Op zaterdag 17 en zondag 18 november is de expositie te bezoeken van 10.00 tot 17.00 u uur. Adres is Zaag 55 in Krimpen aan de Lek.

q www.facebook.com/stuwartkunst

Foto: PR

zondag 11 november

Optreden Amazing Stroopwafels


lekkerkerk • Na bijna 40 jaar toeren en een slordige 7.000 optredens zijn de Amazing Stroopwafels nog steeds enthousiast en vol energie. Dat is te horen: naast nieuwe liedjes brengen ze ook klassiekers als 'Oude Maasweg' en 'Ik ga naar Frankrijk'. Dit nummer wordt al een paar jaar achter als tweede verkozen in een gelegenheidshitrace van Radio Tour de France. Onder de titel 'Hiero' is onlangs het 24e album verschenen van de Amazing Stroopwafels en dat is ongetwijfeld te koop tijdens hun optreden in partycentrum Amicitia in Lekkerkerk. Het optreden begint 15.00 uur n de entree bedraagt 10 euro. Wie het concert wil combineren met en diner betaalt 29,50 euro. Verdere informatie is telefonisch verkrijgbaar via: 0180-661667.

'Dag meneer Van Dalen'

Familievoorstelling vanaf 14.30 uur in het Arto Theater in Schoonhoven over het omhelzen van het leven en het loslaten daarvan. Meneer Van Dalen woont alleen en droomt weg bij de gedachte dat hij ooit eens zal varen op open zee. Maar meneer Van Dalen is oud, zo oud dat niemand precies meer weet hoe oud hij is. Dus hij moet opschieten met zijn wens, voor het te laat is. Kaarten via: www.artotheater.nl.

Seniorenmiddag over Sinterklaas

Klaas Rigterink houdt in 't Voorhof in Krimpen aan de Lek een presentatie over 'Sinterklaas'. Voor de pauze komt het thema 'van Sint Nicolaas tot Sinterklaas' aan de orde. Na de pauze vertelt hij over sinterklaasgedichten. Zijn boek: 'De rijmpiet dichtte zich te pletter bij deze chocoladeletter' staat hierbij centraal. Aanvang is 14.00 uur en de toegang is vrij. Meer informatie: 0180-515636.

Aurora speelt 'De Vlokkies'

Toneelvereniging Aurora speelt drie keer het toneelstuk 'De Vlokkies' in In 't Witte Paard in Cabauw. Het is een komedie over een aso familie bij wie de financiële nood hun bijna aan de lippen staat. Speeldata zijn: 9, 16 en 17 november. Alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Kaarten à 10 euro zijn te reserveren via: 06-19933887 (elke werkdag tussen 19.00 en 21.00 uur).

Kerkdiensten Dankdag woensdag 7 en zondag 11 november

AMMERSTOL - Herv. Gem. 10.00 uur ds. R.P.M. Braakhuis.

BENSCHOP - Herv. Gem. 09.30 uur dienst met scholen, 19.30 uur ds. C. Bos (woensdag 7 november). 09.30 uur ds. C. Bos, voorber. H.A., 18.30 uur ds. A.C. Kortleve. Prot. Gem. 19.30 uur ds. N.W. v.d. Houten (Dankdag woensdag 7 november). 09.30 uur ds. M.A.H. Six-Wienen, bed. H.A..

BERGAMBACHT - Geref. kerk, Ontmoetingskerk 19.30 uur ds. A. Schumacher (woensdag 7 november). 10.00 uur ds. g.G. van Manen. Herv. Gem. 19.30 uur ds. R.R. Eisinga (Dankdag woensdag 7 november). 08.45 en 10.30 uur ds. D. Verkuil, voorber. H.A., 18.30 uur ds. R.R. Eisinga.

BERKENWOUDE - Geref. Gem. 10.00 uur ds. W. Visscher, 19.30 uur ds. B. v.d. Heiden (woensdag 7 november). 10.00 en 19.00 uur stud. G.P. v. Nieuw Amerongen. Herv. Gem. Wijk 1 10.00 uur ds. Bos.

HAASTRECHT - Geref. Kerk 19.30 uur ds. C.M. Baggerman-van Popering (Dankdag woensdag 7 november). 10.00 uur ds. H.P. de Goede, 19.00 uur ds. M.J. Zandbergen. H. Gabrielkerk 10.00 uur Eucharistieviering. Herv. Gem. 10.00 uur mw. Prop. E. Klok. St. Barnabasparochie 19.00 uur Eucharistieviering (zaterdag 10 november). 11.00 uur Eucharistieviering m.m.v. koor.

JAARSVELD - Herv. Gem. 19.30 uur ds. J. de Wit (Dankdag woensdag 7 november). 09.30 uur ds. A.J. Sonneveld, 18.30 uur ds. C.M. Baan.

LOPIK - Geref. Kerk 19.30 uur ds. W.M. Schraven (Dankdag woensdag 7 november). 09.30 uur ds. E. Overeem, voorber. H.A., 18.30 uur ds. W.M. Schraven, kampdienst. Herv. Gem. 19.30 uur ds. A.J. Sonneveld (Dankdag woensdag 7 november). 09.30 uur ds. J. de Wit, 18.30 uur ds. A.J. Sonneveld.

LOPIKERKAPEL - Herv. Gemeente 09.00 en 19.30 uur ds. T.J. Korten (woensdag 7 november). 09.30 uur ds. T.W. v. Bennekom, 18.30 uur ds. P. Veerman.

POLSBROEK/VLIST - Herv. Gem. 09.30 uur ds. C. Boele, 18.30 uur ds. c Boele (woensdag 7 november). 09.30 uur ds. C.H. Buitink, 18.30 uur ds. A.A. Floor.

SCHOONHOVEN - "Bethlehem" Huis van gebed en aanbidding, Spoorstraat 11 10.30 uur dienst. Evangelische Gemeente De Levensbron, Het Bastion 10.30 uur Bjorn van Pe3lt. Herv. Gem. 09.00 uur dienst, 19.30 uur ds. F. Hoek (woensdag 7 november). 10.00 uur ds. F. Hoek, 18.30 uur ds. J.C. Schuurman. Oud Kath. Kerk 10.45 uur Eucharistieviering. Prot. Gem. De Hoeksteen Schoonhoven en Willige Langerak 08.30 uur ds. H. Ouwerkerk, 18.30 uur ds. M. Honderd (woensdag 7 november). 10.00 uur ds. P.M.W. v.d. Schans, 18.30 uur ds. H. Ouwerkerk. R.K. Parochie H. Bartholomeus 09.30 uur Eucharistieviering (woensdag 7 november). 17.30 uur Eucharistieviering (zaterdag 10 november). 09.30 uur Eucharistieviering met koor/samenzang.

STOLWIJK - Geref. Gem. 10.00 en 19.00 uur ds. G. Hoogerland (woensdag 7 november). 10.00 en 19.00 uur ds. G. Hoogerland. Herv. Gem. wijk 1 09.00 uur ds. W.M. de Bruin. Herv. Gem. wijk 2 10.00 uur ds. J.C. de Groot, 19.30 uur ds. J.J. ten Brinke (woensdag 7 november).

WILLIGE LANGERAK - Herv. Gem. 19.30 uur ds. J.J. Hagendijk (Dankdag woensdag 7 november).

Expositie

bergambacht • In de maanden november en december exposeert Iris van der Hoorn (17) uit Bergambacht haar werken in de vitrine van de bibliotheek in Bergambacht. Zij schildert met acryl. Haar onderwerpen haalt ze uit de natuur en haar fantasie.

Speelgoedbeurs Leentje Beer

Foto: Rianne Wassenberg

Speelotheek Leentje Beer in Schoonhoven houdt vanaf 19.00 uur een speelgoedbeurs. Op deze beurs wordt tweedehands speelgoed verkocht. Verder ook spelletjes, boeken en dvd's.

Dixielandmuziek in De Tulp

Banjo hanging on white brick wall, stock photo Foto: DONUT

The Big Harbour Dixielanders treden vanaf 15.00 uur op in De Tulp in Bergambacht. De band speelt gezellige dixielandnummers. Entree is 3 euro (met mantelzorgpas gratis).

Foto: PR

The Oldtimers treden zondag 18 november om 15.00 uur op in Theater Concordia in Haastrecht.

22 / 32

Wil die mevr. die mij een sms stuurde begin oktober, mij nog een keer bellen op mijn 0618084759 , i.v.m. apothekersweegschaal .

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Te koop: donkergroene zuiver leren 3-persoons zitbank (1,85m), blank geloogd eikenhouten sidetable en salontafel. In prima staat. Prijs: € 175. Plaats: Lopik. Tel. 0348-551257.

Jari van Haastrecht 4 naar het eerste

Jari van der Stok heeft zijn draai gevonden bij Haastrecht. Foto: wijntjesfotografie.nl

haaastrecht • De voormalige vierde-elftalspeler Jari van der Stok (23) veroverde dit seizoen een basisplaats bij zondagderdeklasser Haastrecht. Een eerdere doorbraak bleef uit, omdat de Haastrechtenaar zijn bijna afgeronde studie Agrotechnologie aan de Universiteit van Wageningen voorrang gaf.

In zijn tienerjaren kwam Jari van der Stok uit voor Jodan Boys, omdat zijn ouders daar speelden. Het was een goede leerschool. De selectie-elftallen van de Goudse zaterdaghoofdklasser speelden in landelijke competities. "Mijn studie in Wageningen slokte steeds meer tijd op," licht Jario toe in de gezellige voetbalkantine op sportpark Wilgenoord. "Ik kwam bij de senioren niet verder dan het derde elftal. Na het afronden van mijn Bachelor heb ik driekwart jaar rondgereisd in Nieuw-Zeeland. Nu volg ik een Masteropleiding van twee jaar."
Van der Stok verdiept zich in innovatieve en duurzame technologie voor de productie van voedsel en andere agrarische producten. In teamverband ontwikkelde hij in Wageningen een robot die het zaaien en de gewasbescherming van maïs mede helpt te automatiseren. "Ik werk in mijn vrije uren bij een oom, die een melkveehouderij heeft aan de Steinsedijk," vervolgt de middenvelder. "De agrarische sector is volop in ontwikkeling. Het lijkt mij erg interessant om in de toekomst hierin werkzaam te zijn. Ik deel mijn tijd zo in, dat ik nu wel aanwezig kan zijn op de trainingsavonden. Nadat ik terugkwam uit Nieuw-Zeeland haalden mijn vrienden me over om bij Haastrecht te komen spelen. Ik had totaal geen verwachtingen en sloot me aan bij het vierde. Ik was echter gewend om te presteren en dat kon ik niet in dit recreatieve elftal. Met onder anderen Ezra Hoefsmit sloot ik aan het begin van het seizoen aan bij de selectie van 37 man, die de nieuwe trainer Edwin de Bruin onder zijn hoede kreeg. Tot nu toe speelde ik alle oefen- en competitiewedstrijden in de hoofdmacht. Haastrecht 2 komt uit in de reserve eerste klasse en treft soms betere tegenstanders dan wij. Alle spelers kunnen goed met elkaar opschieten. Na de trainingen zit de kantine dan ook hartstikke vol. Qua gezelligheid ben ik op een prima plek terecht gekomen."
Het halen van een plek bij de eerste zes, welke ploegen halverwege dit seizoen in een nieuwe klasse gaan spelen om promotie naar de tweede klasse, is het doel van de zondagderdeklasser. Jari: "De komende weken treffen we sterke tegenstanders, die dezelfde ambitie hebben als wij. Haastrecht heeft nog een jong elftal, dat moet groeien. Met mijn 23 jaar ben ik een van de oudsten. Mijn taak is om op het middenveld met Joeri Stauthamer en Joep Wijnands de aanval van de tegenpartij te onderbreken en vervolgens onze snelle aanvallers in stelling te brengen. Ik verwacht dat we ons plaatsen, want op elke positie beschikken we over prima spelers."

Wim Kroone

DCV op derde plaats, Spirit zakt weg

krimpen a/d ijssel • DCV is niet te stuiten in de 2e klasse D. De Krimpenaren versloegen Zuidland met 0-2 en nemen nu de derde plaats in achter koploper Neptunus-Schiebroek en Sparta. Spirit zakt steeds verder weg na de 0-1 nederlaag tegen Alexandria '66.

DCV speelde een matige eerste helft, maar raakte in het tweede bedrijf op volle toeren. Zuidland werd toen van de mat geveegd. Guido van Ooijen ging goed door aan de linkerkant en de bal belandde uiteindelijk op de rand van de zestien bij Daan van Ingen. Met zijn sterke rechterbeen liet hij de keeper kansloos: 0-1. DCV behield het betere van het spel en breidde de voorsprong in de 59ste minuut uit. Daan Beumer vond in eerste instantie de keeper nog op zijn weg, maar in de rebound kreeg Guido van Ooijen de bal wel in het doel: 0-2. De wedstrijd was gespeeld. Via Patrick Groen en Daan Beumer had de score zelfs nog hoger uit kunnen vallen.

Matige vorm

Spirit verloor op eigen veld met 0-1 van Alexandria' 66. Het tekent de matige vorm van de geel-witten in deze fase van de competitie. De thuisclub moest het stellen zonder Bas Haasnoot, Stefan Bitter, Julian Rook, Sander Kalkman, Ingmar Burema en Laurens Visser. Toch wilde trainer Richard van Cappellen geen excuses aanvoeren. "De selectie is breed genoeg om dat op te vangen. Het scoren wilde echter niet lukken."

Alexandria '66 kwam in de 38ste minuut op een 0-1 voorsprong. Vanaf dat moment deden de Rotterdammers er alles aan om Spirit niet z'n gewenste spel te laten spelen en dat had succes. Uit de laatste vier wedstrijden behaalde Spirit slechts één punt.

DRL-Dilettant gestaakt

regio • DRL-Dilettant (1-1) haalde het einde niet. Het treffen in Rotterdam-Zuid werd in de tweede helft door arbiter De Witte gestaakt vanwege wanordelijkheden na een tweede rode kaart voor een DRL-speler. Daarna ontstond er een opstootje op het veld.

De scheidsrechter liet beide ploegen inrukken. Hij vreesde dat het duel uit de hand zou lopen en keerde niet meer terug uit de kleedkamer. Het is nog niet bekend wanneer het restant wordt uitgespeeld. Dilettant speelt dan met 11 spelers tegen 9 tegenstanders.

Benschop verloor in een gelijkopgaande wedstrijd met 1-2 van Waterwijk uit Almere. Benschop kreeg voldoende kansen op een beter resultaat, maar alleen Daan de Bruin wist het net te vinden. Lopik pakte in een aantrekkelijke wedstrijd een punt tegen studentenclub Odysseus'91. De gasten moesten het doen zonder de geschorste spits Ardy de With en kwamen niet tot scoren. Gelukkig trof de thuisploeg ook geen doel: 0-0 dus.

Schoonhoven speelde een prima partij tegen koploper Charlois en haalde een punt binnen in Rotterdam. Met een beetje geluk had er meer in gezeten voor de ploeg van trainer Raymond van der Kort. FC Perkouw verloor in de slotfase met 2-1 van promovendus IJsselmonde. Vierdeklasser Ammerstol blijft vriend en vijand verbazen. Hillegersberg werd op eigen veld met 3-2 verslagen. ASV was in de eerste helft feller en won vaker de persoonlijke duels.Jesse de Bruin tekende vanaf de penaltystip de 1-0 aan. Een prachtige vrije trap van Jeffrey Spierdijk leverde de 2-0 op. In de tweede helft zakte Ammerstol wat in. Dat zorgde voor 2-1. Ammerstol kwam even onder druk te staan, maar invaller Jory de Lange zorgde met een lob voor de bevrijdende 3-1. Hillegersberg gaf zich niet gewonnen en tekende 3-2 aan. Dat leverde dat nog tien benauwde minuten op, maar de zege kwam niet in gevaar. SPV'81 ging op het eigen sportcomplex met 0-2 onderuit tegen Kamerik, dat zijn eerste vier competitiewedstrijden verloor, maar nu zijn derde op rij won.

Stolwijk boekte in de strijd om een plek bij de eerste zes op de ranglijst een belangrijke 2-1 zege op HWD uit Rotterdam-Overschie. Als Stolwijk de eerder gestaakte wedstrijd tegen NOCKralingen -bij een stand van 2-1- winnend afsluit (datum uitspelen restant nog onbekend), dan stijgt het elftal van Rob van Gardingen met twaalf punten uit zeven duels naar een gedeelde zesde plaats. Haastrecht speelde in Rotterdam op de valreep gelijk tegen Blijdorp: 1-1. Uit een hard genomen hoekschop werkte een speler van Blijdorp de bal in eigen doel. Haastrecht, dat in dezelfde klasse is ingedeeld als Stolwijk, neemt na zeven wedstrijden met dertien punten de vijfde plaats in.
Cabauw moest na de 2-1 zege een week eerder nu in en tegen Slikkerveer een 10-0 (!) nederlaag incasseren. Cabauw staat met drie punten uit zeven duels op de twaalfde plaats, waardoor het vrijwel zeker al vaststaat dat het na een halve competitie in een nieuw te vormen poule moet strijden voor lijfsbehoud.

Gouderak en Bergambacht kiezen de aanval

Foto: wijntjesfotografie.nl

gouderak • Als twee teams volop voor de aanval kiezen, krijg je een aantrekkelijke derby met veel doelpunten. Gouderak-Bergambacht eindigde daarom in 3-4. Bij rust was de stand al 3-3 en leken beide vierdeklassers op weg naar een korfbaluitslag. Het matige verdedigen leverde voor beide doelen hachelijke momenten op. Bergambacht nam steeds een voorsprong, maar zag Gouderak drie keer langszij komen. In de tweede helft speelden de bezoekers meer vanuit een strakke organisatie en kreeg Gouderak geen kansen meer. Pieter Meijer werd matchwinnaar door de 3-4 langs Gouderak-doelman Stef Hoogendoorn te schieten. Meijer bracht daarmee de productie op twee treffers. De andere Bergambachtse doelpunten kwamen op naam van Farouk el Kadiri en een eigen goal van Rens van Ommen (Gouderak). Namens de thuisclub schoten Gerben Slaman, Nelis Speksnijder en Hugo Bitter raak. Beide trainers waren tevreden over de inzet van hun spelers. De vele fouten namen ze voor lief.

Lekkerkerk niet bij de les

lekkerkerk • Derdeklasser Lekkerkerk was tegen DVO '32 niet bij de les en verloor met 3-1.

De bezoekers stonden in Vlaardingen na 10 minuten al met 2-0 achter. DVO '32 vergat daarna door te drukken waardoor Lekkerkerk weer in de wedstrijd kon komen, overigens zonder veel kansen te creëren. Uit een vrije trap van Hamid Sarrafsadeh scoorde Pim Molenaar tien minuten voor rust de aansluitingstreffer: 2-1. Dat gaf de supporters hoop, maar In de tweede helft kon Lekkerkerk geen vuist maken. DVO '32 scoorde vlak voor tijd 3-1.

Battle of the referees

gouda • Scheidsrechtersvereniging Gouda en Omstreken organiseert donderdag 15 november voor zowel haar eigen (bonds-)scheidsrechters als voor scheidsrechters van de voetbalclubs in de Goudse regio een 'Battle of the Referees'. Deelnemers worden getest op hun algemene (voetbal)kennis en spelregelkennis. Aanvang 19.30 uur in het clubgebouw van korfbalvereniging Gemini, in het Goudse Groenhovenpark.

Piotr Havik vindt zijn plek in het peloton

Piotr Havik in de finale van de Sluitingskoers.

ammerstol • Eliterenner Piotr Havik sloot het wielerseizoen in het Belgische Putte-Kapellen, achter de nieuwe Lotto-Jumbo-aanwinst Taco van der Hoorn, af met een tweede plaats in de Sluitingskoers.

Na een stroeve start vanwege maagproblemen kon Piotr Havik dit seizoen in grote wedstrijden met de besten mee. Hij won de Ronde van Overijssel, eindigde als vierde in de Ronde van Estland en scoorde tussen de gelouterde profs een zevende plaats in de Antwerp Port Epic.

Deze uitslagen leverden de wielrenner flink wat UCI-punten op. Wereldwijd staat de 24-jarige Beatcoureur van de 3.212 geregistreerde beroepsrenners op de 425ste plaats. Vlak achter Jos van Emden (Lotto-Jumbo) en oud-Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam, die in Franse dienst rijdt.

Appje

"Ik heb bewezen, dat ik op het hoogste niveau mee kan," zegt Piotr Havik strijdvaardig. "Een appje van Erik Breukink, die mij feliciteerde met mijn tweede plaats in Putte-Kapellen, is natuurlijk hartstikke leuk, maar een plaats in een procontinentaal team of Worldtourploeg is nog niet weggelegd voor mij. Bij Beat Cycling, dat plannen heeft om door te groeien naar een procontinentale status, heb ik het goed naar mijn zin. De ploegleiding ziet het in mij zitten en verbeterde mijn contract."

Piotr Havik gaat niet stil zitten na dit wielerseizoen. Om de dag werkt hij een duurtraining af. Half november neemt hij deel aan de Ronde van Panama, die uit tien etappes bestaat. "Ik probeer in drie of vier ritten voor de winst te gaan" kijkt Havik naar deze uitdaging uit. " Na Panama zijn er enkele trainingskampen gepland in Spanje. Tussendoor rijdt Havik een aantal strandraces. "In Egmond-Pier-Egmond was ik al eens vijfde. Een podiumplek moet nu mogelijk zijn."

Zijn ambitie om door te stoten naar het hoogste niveau blijft overeind. "Ik zal dan wel nog betere uitslagen moeten rijden. Winst in een UCI 1.1-wedstrijd, zoals de Antwerp Port Epic of Veenendaal-Veenendaal Classis, zou mooi zijn. Het zou mijn kansen vergroten om de stap naar een topteam te maken."

Wim Kroone

Patrick Roest een klasse apart

heerenveen/lekkerkerk • Patrick Roest heeft zijn succesvolle weekend op het World Cup Kwalificatietoernooi afgesloten met een indrukwekkende zege op de 10.000 meter.

De 22-jarige Lekkerkerker haalde in Thialf in Heerenveen op de langste afstand ruim dertig seconden van zijn persoonlijk record af en finishte in 12.47,89.

"Dit is absoluut mijn beste weekend uit mijn loopbaan tot nu toe", aldus Roest na afloop van de 10.000 meter waarop hij slechts twee seconden boven het baanrecord van Sven Kramer (12.45,09) bleef. De Team Jumbo-schaatser, die eerder dit toernooi al de 1500 en 5000 meter op zijn naam schreef, was ook op de tien kilometer een klasse apart.


Roest won de langste afstand met grote overmacht. Uiteindelijk eindigde hij bijna negen seconden voor teamgenoot Douwe de Vries, die tevens een PR reed: 12.56,71. Jorrit Bergsma eindigde op de derde plek met een tijd van 12.56,89.

Grote hap

"Dit is mijn derde PR van het weekend, maar dit keer ging er wel een heel grote hap in één keer af", zegt een wat verbaasde Roest op de website van zijn sponsor (www.teamlottojumbo.nl). "Mijn vorige PR stond op 13.21,00, dus ik wilde niet te veel risico nemen. Ik was bang dat ik anders de tol zou betalen op het eind. Het was een goede rit, maar dat ik zo veel tijd van mijn PR af zou halen, had ik niet verwacht."

Vanwege zijn goede resultaten keek Roest alvast met veel vertrouwen naar de komende maanden. "Ik wil bij alle wedstrijden waar ik aan de start sta voor het podium gaan. De vorm die ik nu al heb, moet ik zien vast te houden. Ik hoop en denk dat er nog rek in zit en dat het alleen nog maar sneller kan. Het is aan mij om dat bij de volgende wedstrijden te laten zien."

Sterk crossdebuut

bergambacht • Avantri-atleet Filimon Meles won zaterdag in Boskoop met overmacht de Floracross, de eerste veldloop van de crosscompetitie van het district Zuid-Holland-Midden. De talentvolle A-junior uit Bergambacht nam in de 6000 meter lange cross meteen de leiding en finishte in een tijd van 24.35 minuten.

Bij de senioren eindigde Cornelis Verboom als negende in het sterke deelnemersveld. De Krimpenaar klokte op de 9.000 meter een tijd van 39.12 minuten. Ammerstollenaar Piet van Wijngaarden eindigde bij de Masters-60+ als vijfde.

Domper voor Gianni de Bruin

lopik • De 16-jarige Gianni de Bruin, die dit seizoen een basisplaats veroverde bij zaterdagtweedeklasser Lopik, heeft de voorste kruisband van één van zijn knieën gescheurd. Dit nieuws hoorde de Lopik-speler nadat een week eerder een mri-scan was gemaakt.

Gianni de Bruin haakte in de wedstrijd tegen Almere geblesseerd af. "Ik maakte een onverwachtse beweging en voelde iets knappen in mijn knie."

Schellevis zevende op EK-cross

stolwijk • Veldrijder Remco Schellevis eindigde zaterdag in Rosmalen tijdens de EK Cross bij de Masters-35+ als zevende in zijn categorie. Met de latere winnaar Ondrej Zeleny (Tsjechië), kende de Stolker een bliksemstart. Schellevis kon zijn tempo echter niet volgen en kwam in een groepje te zitten dat op het snelle parkoers met drie hoge bruggen streed voor de vijfde plaats. De nummer zes van het onlangs verreden districtskampioenschap was tevreden met zijn klassering op anderhalve minuut van de Tsjech.

Succesvol weekend MHC Krimpen

krimpen aan den ijssel • Heren 1 van MHC Krimpen wist met 1-2 te winnen in Naaldwijk. De Krimpense hockeydames konden thuis een 5-1 overwinning bij schrijven.

Heren 1 begon uit bij koploper Westland sterk en georganiseerd en wist na een kleine twintig minuten via Martijn Hofwegen te scoren uit een strafcorner. Lang konden de gasten zonder echt in de problemen te komen de voorsprong behouden, maar na de gelijkmaker van Westland wisselde de thuisploeg even voor het einde de keeper voor een extra veldspeler om zo vol voor de winst te gaan. Dit pakte voor hen verkeerd uit. Na een goede actie op het middenveld stuurde aanvoerder Jeroen Vermeulen Jamil Abraham richting open goal: 1-2.
Dames 1 was doeltreffend tegen HC IJssel. De treffers kwamen op naam van Beau van der Heijden, Romy Brugman (beiden 2) en Floortje Buijs.

Sponsorfoto's

• Ronnor Hypotheken & Verzekeringen en Starframe zijn de nieuwe shirtsponsors van het veteranenelftal van vv Dilettant.

• De spelers van vv Gouderak J017 kregen van Efbe Beveiliging en
KaBoom Vuurwerk wedstrijdtassen.