HK Vianen

9 oktober 2018

HK Vianen 9 oktober 2018


Open Coffee bij Kaldenberg

vuren • Open Coffee Vijfheerenlanden en Gorinchem organiseren dinsdag 23 oktober een netwerkochtend voor ondernemers bij Kaldenberg Slagerijen in Vuren. Naast het netwerken krijgen de aanwezigen ook een rondleiding door de slagerij. Vooraf registeren via de website Eventbrite is noodzakelijk, er is plaats voor zestig ondernemers. Het programma start om 09:00 uur. Het thema van de gezamenlijke netwerkochtend is: 'Duurzaam ondernemen in het slagersvak'. Joop Kaldenberg, directeur-eigenaar van Kaldenberg, geeft zijn visie op dit thema en gaat in gesprek met de ondernemers.

Vrijwilligers gezocht voor kerstdiner

vianen • Voor het vijfde jaar op rij is de Open Huiskamer van De Prenter op zoek naar vrijwilligers om op Eerste Kerstdag een kerstdiner te organiseren. Het diner is bestemd voor mensen die op deze dag alleen zijn en toch kerst graag samen met anderen willen vieren. Er kunnen maximaal zestig mensen aanschuiven, inclusief het team van vrijwilligers. De activiteit begint om 16:30 uur en duurt tot 20:30 uur. Ter voorbereiding van het diner is er ruim van te voren een bijeenkomst, voor alle vrijwilligers Bedoeling is om dan kennis te maken en te brainstormen over de invulling van de avond. Vrijwilligers bereiden de maaltijden, begeleiden gasten naar hun tafel, nemen jassen aan, verrichten
hand- en spandiensten tijdens de voorbereidingen, voorzien de gasten van drankjes en maaltijden en bieden gezellige, persoonlijke aandacht. Belangstellenden kunnen informatie inwinnen of zich aanmelden bij Mariska Eiflaar via m.eiflaar@welzijnvianen.nl of 06-45936758.

Jan Blanken-vaartocht

vianen • Historische vereniging Het Land van Brederode organiseert zaterdag 20 oktober in het kader van het Waterjaar een Jan Blanken-vaartocht met partyschip Domani. Volgens de vereniging is het dé kans voor toekomstige Vijfheerenlanders om hun nieuwe gemeente en de regio eens beter te leren kennen. Tussen 09:00 en 09:30 kunnen belangstellenden inschepen bij de aanlegsteiger op Sluiseiland. Rond 18:00 uur zijn de opvarenden terug in Vianen. De vaartocht gaat richting Asperen, er wordt gevaren over het Merwedekanaal en de Linge. Onderweg wordt er informatie over de werken van Jan Blanken, die onderweg te zien zijn, verstrekt. Ook een bezoekje aan Asperen zelf staat op het programma. Deelname kost 37,50 euro per persoon. De vaartocht is inclusief koffie met gebak en een lunchbuffet. Opgeven via secretariaat@landvanbrederode.nl. De kosten à 37,50 euro storten op NL 05 RABO 0103182454 t.n.v. Het Land van Brederode onder vermelding van 'najaarsexcursie'.

Aftrap seizoen Casa Hispanica

vianen • Op zaterdag 13 oktober is de aftrap van het tweede seizoen van Casa Hispanica, dé gelegenheid in Vianen voor liefhebbers om kennis te maken met de Spaanse taal en de Spaanse en Latijns-Amerikaanse cultuur. De maandelijkse bijeenkomsten vinden plaats in wijkcentrum Monnikenhof aan de Langeweg 6b. Er zijn verschillende thema's, zoals dans, karaoke, film en eten. Om het voor een breed publiek toegankelijk te houden is het de ene maand op zaterdag in de ochtend of -middag en de daaropvolgende maand op donderdagavond. De aftrap is zaterdag 13 oktober van 10:30 tot 12:00 uur. Meer informatie is te verkrijgen via info@bureauurbanliving.com.

q facebook.com/casahispanicavianen

Orgelconcert in Grote Kerk

vianen • Muziekpodium Grote Kerk Vianen organiseert zaterdag 20 oktober haar jaarlijkse orgelconcert in de Grote Kerk in Vianen. Met een programma vol romantische muziek, speelt Reitze Smits deze avond werken van onder andere Johannes Brahms, Felix Mendelssohn-Bartholdy en Franz Schubert. Eerder speelde Smits in een reeks van tien themaconcerten het complete oeuvre van Johan Sebastiaan Bach. Het is nu echter tijd recht te doen aan andere grote componisten uit de muziekwereld. Of zij daarbij ook werk voor orgel schreven, deert Smits in het geheel niet. Waar mogelijk schrijft hij een transcriptie en voert die uit, bij voorkeur op een van de helder klinkende orgels van de Belgische orgelbouwer Thomas. Het concert begint om 20:00 uur. De kerk is vanaf 19:30 uur open. De toegang aan de deur bedraagt 8 euro. In de voorverkoop zijn kaarten verkrijgbaar bij de onderstaande website. Of - met korting - bij Emiel Al, daar kosten de kaarten namelijk 6 euro per stuk.

Tuinders moeten de bosjes in

Volkstuinvereniging Vianen wacht al maanden op het haar toegezegde wc-gebouw op het complex aan de Panoven. Volgens voorzitter Ellen Hansen laat de gemeente en in het bijzonder wethouder Frank Meurs het echter afweten. Dit schrijft de vereniging in een brief aan het college van B&W. Meurs zegt echter dat het nu eenmaal tijd kost om de nodige voorzieningen aan te vragen voor het wc-gebouw. En dat er in november wellicht meer duidelijk is.

Deukje in pantser Rooie Reigers

Het libreteam van De Rooie Reigers liep vorige week een klein deukje op in het biljartduel tegen Nieuwegein. Het was slechts een klein deukje, want Jhon Burggraaf, en Joop Florie wonnen hun partij. Cok Florie had zijn dag niet en verloor van Ton Kerkhof. De biljarters van Het Fust revancheerden zich tegen het hoog geklasseerde BVM/Apollo 2 voor de 1-6 nederlaag van een week eerder. Dit keer wist het Viaanse team er een 2-5 overwinning uit te slepen.

Kritiek op werving Glasvezel buitenaf

Sommige bewoners van het buitengebied in de Vijfheerenlanden voelen zich onder druk gezet door de manier waarop het commerciële bedrijf Glasvezel buitenaf klanten probeert te werven. Dat bleek maandagavond tijdens een informatieavond in de Burgerzaal van het stadhuis in Vianen. De klantenwerving riekt naar colportage, vond één van de aanwezigen. Glasvezel buitenaf is een commercieel bedrijf en dingt samen met Vijfheerenlandennet naar de gunst van de klanten.

Viaans dictee in De Wiekslag

Het Viaans dictee komt terug. En wel op donderdag 15 november. Stichting Leergeld Vianen heeft de organisatie van het evenement op zich genomen. Leo Hermans schrijft het dictee voor volwassenen, burgemeester Wim Groeneweg leest voor. Voor kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs is er ook een kinderdictee, voorgedragen door wethouder Frank Meurs. Er is - dankzij hulp van leerlingen van het Oosterlicht College - ook weer een apart te boeken diner.

Feestelijke opening van de Voorstraat Foto: Nico Van Ganzewinkel

• De Voorstraat was vrijdagmiddag het decor van een feestje. De bestratingswerkzaamheden zijn namelijk afgerond. En ook 'Het Paard' is weer terug op zijn vertrouwde plekje. Maar dan wel een slag gedraaid. Een uitgebreid verslag is verderop in deze krant te vinden.

dinsdag 9 oktober • jaargang 27 no 41

editie Vianen

Hoge nood bij Volkstuinvereniging Vianen

vianen • Volgens Volkstuinvereniging Vianen komt wethouder Frank Meurs zijn afspraken niet na. De vereniging wacht met smart op het in december vorig jaar al toegezegde wc-gebouwtje op het complex aan de Panoven.

In een brief aan het college van B&W schrijft voorzitter Ellen Hansen dat de vereniging voor haar voorzieningen geheel afhankelijk is van gemeente Vianen, zij is immers eigenaar van de grond. "Wij zijn al een aantal jaren in overleg met de gemeente om een sanitaire voorziening op ons terrein te realiseren. Met honderd tuinders geen overbodige luxe. Vorig jaar december beloofde de wethouder zijn steun hierbij toe. Onze wensen en tekening werden op zijn verzoek begin januari van dit jaar toegezonden." Sindsdien is het echter stil, zo zegt de vereniging. Sterker nog: volgens Jansen "weigert" wethouder Meurs om verder in overleg te treden "ondanks vele schriftelijke en mondelinge pogingen". Volgens de voorzitter van Volkstuinvereniging Vianen is tegen haar gezegd dat dit te wijten is aan "ondercapaciteit". De vereniging vindt dit zorgwekkend. "Wat is de belofte van de wethouder waard (…) nu blijkt dat hij gemaakte afspraken niet nakomt? Hoelang sturen wij onze tuinders, waarvan vele dames, nog letterlijk de bosjes in?"

Volgens wethouder Frank Meurs wordt er door gemeente Vianen hard gewerkt aan de realisatie van het toegezegde wc-gebouwtje. Maar ja, dat is niet zomaar geregeld. Meurs: "We hebben overleg gehad met de nutsbedrijven om te kijken hoe we dit mogelijk kunnen maken. Dat kost tijd. Daarnaast hebben we in het overleg met de vereniging aangegeven dat we graag de voorzieningen op alle volkstuinen in de toekomstige gemeente Vijfheerenlanden gelijk willen hebben. We zijn nu bezig met deze harmonisatie. Wij realiseren ons dat dat langer duurt dan de vereniging zou willen. Ambtelijk is er contact geweest met de vereniging dat er met wethouder Meurs in november een overleg zou zijn." Wanneer het gewenste gebouwtje gerealiseerd kan worden is onduidelijk, de wethouder hoopt hier in november meer over te kunnen zeggen.

D66 lanceert partijprogramma

vijfheerenlanden • D66 Vijfheerenlanden heeft woensdag haar verkiezingsprogramma gelanceerd, titel: 'Groen Realistisch Ambitieus'. Lijsttrekker Christa Hendriksen: "Met dit programma kunnen we laten zien dat wij het historisch en landschappelijk karakter van Vijfheerenlanden koesteren en dat wij tegelijkertijd niet willen blijven hangen in het verleden. Wij willen vooruit en dan vooral samen met de inwoners van Vijfheerenlanden."

q vijfheerenlanden.d66.nl

Everdings bier met Everdings hop

everdingen • Fortbrouwerij Duits & Laurent brouwt sinds kort bier met hop dat op Landgoed Everstein gekweekt wordt. Vorige week dinsdag werd de eerste oogst hop toegevoegd aan een brouwsel. De fortbrouwerij had het hopkanon in stelling gebracht om het speciaal gebrouwen bier te aromatiseren met de vers geplukte hop. Door het op deze manier toevoegen van de hop worden vooral de aroma's afgegeven aan het bier en niet de bitterstoffen. Het bier wordt nu afgevuld en ondergaat nog een hergisting. Het eerste resultaat is over ongeveer 2 weken te proeven. Over een passende naam voor het bier wordt nog nagedacht. Landgoed Everstein en Brouwerij Duits & Lauret zijn beide organisaties die mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt een zinvolle daginvulling geven, dat maakt deze samenwerking extra bijzonder.

Vaccinaties tegen meningokokken

regio • Rivas Zorggroep verzorgt in november de vaccinaties tegen meningokokken. Jongeren die geboren zijn in de periode 1 mei 2004 en 31 december 2004 ontvangen hiervoor een oproep van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In 2019 worden zo'n 650.000 jongeren extra opgeroepen om zich te laten inenten. Het gaat om alle jongeren tussen de 14 en 18 jaar die geboren zijn na 1 januari 2001 en voor mei 2004. Door deze groep te vaccineren, verwacht RIVM een besmetting op grote schaal te voorkomen. Meer informatie is te verkrijgen via vaccinaties@rivas.nl of bel Rivas Zorglijn 0900-8440.

Partijprogramma in gewone taal

vijfheerenlanden • ChristenUnie Vijfheerenlanden heeft woensdag haar verkiezingsprogramma in gewone taal gepresenteerd. De partij wil daarmee staan voor een inclusieve samenleving. "Iedereen telt mee, of je nu wel of niet gelooft, rijk of arm bent, jong of oud bent", aldus ChristenUnie-lijsttrekker Tirtsa Kamstra. "Toegankelijke en begrijpelijke verkiezingen zijn niet voor alle mensen vanzelfsprekend. Cliëntenraden en bestuurders van ASVZ, Syndion, Reinaerde, Philadelphia en andere organisaties brachten dat onlangs nog bij ons onder de aandacht door middel van een brief. Daarom hebben wij naast ons gewone verkiezingsprogramma er ook een in 'gewone taal' geschreven."

q vijfheerenlanden.christenunie.nl

Van Rossum derde in Hoornaar

hoornaar • De babykaas van kaasboerderij Van Rossum uit Vianen is afgelopen weekend derde geworden bij de kaaskeuring van de Fokveedag in Hoornaar. Voor het evenement was een recordaantal van 122 kazen ingezonden. Traditiegetrouw werden de kazen op de vrijdagochtend voor de Fokveedag gekeurd. De Fokveedag beleefde overigens een topdag: met 13.500 bezoekers werd er een nieuw record neergezet. Daaraan droeg zeker ook Britt Dekker bij. De tv-bekendheid gaf met haar Fries Vito een clinic.

Foto: Mieneke Lever

In het kader van Dierendag mochten de leerlingen van groep 3/4 van de Prinses Wilhelminaschool uit Lexmond donderdag hun huisdier mee naar school nemen.

Storm van kritiek op Glasvezel buitenaf

Klantenwerving riekt volgens Vijfheerenlanders naar 'colportage'

vianen • Dat bleek vorige week maandagavond tijdens een informatieavond in Vianen. De avond was georganiseerd door het Vijfheerenlanden Beraad. Vier bedrijven verzorgden een pitch, een korte presentatie. Met name het commerciële bedrijf Glasvezel buitenaf dingt momenteel samen met non-profit stichting Vijfheerenlandennet naar de gunst van de klanten. KPN richt zich vooralsnog op uitbreiding van het 4G- en 5G-netwerk en Glasdraad gaat pas aan de slag nadat er meer duidelijkheid is vanuit de gemeente. Glasvezel buitenaf, onderdeel van een Zweedse investeringsmaatschappij, is de laatste weken wel heel actief geweest met het rondsturen van mailings. Het bedrijf biedt glasvezel aan voor een bedrag van 1.900 euro of een maandelijks vastgoedbedrag van 15 euro zolang de bewoners gebruik maken van het glasvezel. De bewoners moeten echter wel voor maandag 15 oktober reageren. Daarna gaat de prijs flink omhoog.

Bewoners voelen zich overvallen door de manier waarop Glasvezel Buitenaf te werk gaat, zo bleek maandag. "Het riekt naar colportage", vond één van de aanwezigen. Velen klagen over de gebrekkige communicatie vanuit de gemeenten. "Als de gemeenten geen stelling neemt, dan laten ze de inwoners in de steek." Ook het Zederikse raadslid Wim van Dijk (VHL Lokaal) was kritisch. "Welke voorwaarde is er meegegeven aan de marktpartijen. Het is allemaal vrij onduidelijk." Alle pijlen waren gericht op wethouder Maks van Middelkoop, portefeuillehouder namens de drie fuserende gemeenten. Hij betoogde dat het elke marktpartij nu eenmaal vrij staat om een aanbieding te doen. De nieuwe fusiegemeenten zetten zich weliswaar actief in voor snel internet voor alle burgers, maar pas na de herindeling wordt een definitieve keuze gemaakt voor één van de aanbieders. Er zal dan een convenant worden gesloten, waarin allerlei afspraken worden vastgelegd. "Partijen die nu al klanten werven doen dat op eigen risico." De colleges gaan zich nog beraden over een betere communicatie naar de bevolking.

Vijfheerenlandennet

Maandag leek er vanuit de zaal veel meer sympathie te bestaan voor het alternatief van Vijfheerenlandennet. De stichting wil de gehele gemeente (22.000 huizen en organisaties) voorzien van glasvezel. "We doen dit geheel op basis van vrijwilligheid, de gemeenschap en solidariteit", vertelde Hans van Zanten, één van de initiatiefnemers. Volgens Van Zanten kan de stichting de aansluitingen al maken bij 45 procent intekening en voor de buitengebied tegen een prijs van 750 euro. "Eventuele opbrengsten na terugverdienen van de investeringen vloeien vervolgens weer terug in maatschappelijke initiatieven."

Vijfheerenlandennet borduurt voort op succesvolle burgerinitiatieven in Everdingen (winkel en landgoed) en ziet Giessenlandennet als groot voorbeeld. "Met eigen mensen en lokale ambassadeurs is het 'kern voor kern' heel goed aan de bewoners en organisaties uit te leggen dat ze beter aan kunnen sluiten bij een lokaal initiatief dan bij de eerste de beste 'aanbieding' van een commerciële partij", schreef de stichting vorige week in een brief aan de fracties van het Vijfheerenlanden Beraad. "Het concrete succes van stichting Giessenlandennet is het voorbeeld voor de vraagbundeling. Vraagbundeling is niet zozeer nagaan wie behoefte heeft, maar vooral uitleggen hoe mensen vanuit gezamenlijkheid kunnen handelen met op langere termijn het meeste profijt voor henzelf en de streek." Er zit nog wel één addertje onder het gras: de financiering. Volgens de stichting staan er financiers klaar om bij te springen bij dit type lokaal gedragen projecten. Maar daarvoor is wel een garantstelling nodig van de gemeente. Er wordt momenteel hard nagedacht over een constructie waarbij geen sprake zal zijn van ongeoorloofde staatssteun.

GroenLinks lanceert Groene Hart Prijs

vijfheerenlanden • Om het debuut van GroenLinks in de nieuw gemeente Vijfheerenlanden te vieren heeft de plaatselijk afdeling de Groene Hart Prijs in het leven geroepen. De partij roept alle inwoners op hiervoor personen of organisaties te nomineren. De prijs bestaat uit een groen glazen hart, vervaardigd door glaskunstenaar Bernard Heesen. De Groene Hart prijs is bestemd voor een persoon of organisatie binnen de Vijfheerenlanden die zich op opmerkelijke wijze inzet voor de plaatselijke gemeenschap. Het kan daarbij gaan om allerlei zaken als milieu, duurzaamheid, zorg en welzijn, of onderwijs; elke activiteit is goed, zolang het maar een positieve bijdrage levert de lokale gemeenschap. Nominaties doorgeven kan via de website. Tot woensdag 17 oktober kunnen mensen daar een nominatieformulier invullen. Tussen zaterdag 20 en woensdag 31 oktober kunnen mensen hun stem uitbrengen op de genomineerden.

q www.vijfheerenlanden.groenlinks.nl

Aftrap verkiezingstijd Vijfheerenlanden

vijfheerenlanden • Gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik organiseren zaterdag 13 oktober de aftrap van de verkiezingscampagne. Inwoners van de toekomstige gemeente Vijfheerenlanden kunnen deze middag op een laagdrempelige manier kennismaken met de mogelijk toekomstige raadsleden en de partijen waarop gestemd kan worden.

De verkiezingen zijn op woensdag 21 november. Dan mogen alle inwoners van achttien jaar en ouder uit de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik gaan stemmen. Deze drie gemeenten vormen vanaf 1 januari 2019 de gemeente Vijfheerenlanden. Op basis van de uitslag van deze gemeenteraadsverkiezingen wordt de eerste raad en het eerste college van Vijfheerenlanden gevormd.

Om de inwoners de kans te geven om de partijen te leren kennen, organiseren ze op zaterdag 13 oktober een kennismakingsmiddag. Tussen 11:00 tot 15:00 uur kunnen belangstellenden een praatje maken met huidige en mogelijk toekomstige raadsleden. Dat kan op de volgende locaties: het gemeentehuis in Meerkerk aan de Prinses Marijkeweg 1, het stadhuis in Vianen aan de Voorstraat 30 en het Hof van Mevrouw van Aerden aan de Huisgracht 67 in Leerdam. Op deze dag kunnen mensen ook met de lijsttrekkers van de diverse partijen in gesprek. Zij reizen daarvoor de gemeenten rond en zijn op de onderstaande tijdstippen op de volgende locaties: om 11:00 uur in Meerkerk, om 12:30 uur in het stadhuis in Vianen en om 14:00 uur in het Hofje van Mevrouw van Aerden.


q www.vijfheerenlanden.nl

Herma verrast met Viaanse Noot

Marcel Verweij mocht de Viaanse Noot overhandigen. Foto: gemeente Vianen

vianen • Tijdens een jubileumfeest, georganiseerd door het bestuur van dansvereniging Chadasha, heeft voorzitter Herma van Barneveld-Nieuwenhuizen een Viaanse Noot mogen ontvangen. Van Barneveld-Nieuwenhuizen is onder andere al 25 jaar voorzitter van deze Viaanse dansvereniging. Chadasha is een recreatieve volksdansvereniging waarbij ongeveer veertig leden iedere woensdagavond een gevarieerd en internationaal programma dansen én waarbij ook uitleg wordt gegeven over de herkomst van de dans en de cultuur van het land. Niet alleen worden wekelijkse dansavonden georganiseerd in De Prenter, ook worden met grote regelmaat dansweekenden en feestavonden georganiseerd. Ook was Van Barneveld-Nieuwenhuizen betrokken bij de oprichting van de presentatiegroep en zeer actief in de bijbehorende kostuumcommissie. Andere initiatieven van Van Barneveld-Nieuwenhuizen binnen de dansvereniging zijn de oprichting van de fietsclub en de bakclub. Maar Chadasha is niet de enige organisatie waarvoor Herma van Barneveld-Nieuwenhuizen zich inzet. Sinds april 2000 is zij ook vrijwilliger bij Stichting Welzijn Vianen (SWV). Zo maakt zij onder andere maandelijks de activiteitenkrant en zorgt zij voor de verspreiding van deze 150 kranten.

Badeendjes met lieve teksten

De badeendjes mochten vrijdag even te water. Foto: Vianenvoorelkaar.nl

vianen • Tijdens de pubquiz bij Zas & Fratsen afgelopen donderdag hebben de tientallen deelnemers badeendjes voorzien van een persoonlijke boodschap. De pubquiz en badeendjesactie komen uit de koker van vrijwilligersplatform Vianenvoorelkaar.nl. De rubberen eendjes mochten vrijdag even symbolisch te water in de recreatieplas in De Middelwaard.

Met deze actie wil Vianenvoorelkaar.nl tijdens de Week tegen Eenzaamheid de aandacht vragen voor eenzaamheid in Vianen. De eendjes staan symbool voor je in je 'eentje' voelen. Naar schatting voelen 6.500 mensen in Vianen zich soms wel eens alleen. "Eenzaam ben je dus niet in je 'eentje', zoals je aan de badeendjes kunt zien", aldus Simone Visser, coördinator van Vianenvoorelkaar.nl. "Niet alleen ouderen voelen zich eenzaam, ook door een verhuizing of ziekte van een familielid kun je je ineens eenzaam voelen."

De badeendjes zijn beschreven met lieve berichtjes door tientallen inwoners van Vianen die donderdag meededen aan de pubquiz bij Zas & Fratsen. Vianenvoorelkaar.nl nodigt inwoners van Vianen uit om een badeendje met een mooie boodschap te komen halen voor iemand die het kan gebruiken. Dit kan bij de receptie van Stichting Welzijn Vianen (SWV) in zorgcentrum Hof van Batenstein.

Via de site van Vianenvoorelkaar.nl kunnen inwoners andere inwoners leren kennen, maar ook organiseert de SWV verschillende activiteiten voor jong en oud, waarbij bewegen, ontwikkelen en vooral ook ontmoeten centraal staan. Zoals creatieve workshops, wandelen en samen eten.


q www.ianenvoorelkaar.nl

Lexmondse kandidaat voor Provinciale Staten

lexmond • Gerdien Bikker is kandidaat op de lijst van het CDA voor de verkiezingen van de Provinciale Staten van Utrecht op woensdag 20 maart 2019. Ze staat nu op een verkiesbare zesde plek en komt uit Lexmond. Op zaterdag 17 november stellen de leden van CDA Utrecht de lijst definitief vast.

Gerdien: "Ik ben blij met deze mooie plek op de kieslijst van het CDA, waarmee ik de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden mag vertegenwoordigen. Dat is ook nodig, zodat de overgang naar de provincie Utrecht soepel kan verlopen, waarbij ik in de provinciale staten aandacht zal vragen voor de basisvoorzieningen in onze dorpen en steden, zoals winkels, medische voorzieningen, scholen, sport en cultuur, ouderenzorg en mobiliteit. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de provincie Utrecht op een realistische manier toewerkt naar duurzaamheid, zodat onze groene omgeving bewaard blijft voor toekomstige generaties."

SGP trakteert ouderen op taart

SGP op de koffie bij Hof van Leerbroek. Foto: aangeleverd

regio • SGP Vijfheerenlanden heeft vorige week ouderen van Hof van Leerbroek én zorgcentrum Huis ter Leede getrakteerd op taart. De partij deed dit in het kader van de Week tegen Eenzaamheid.

Eenzaamheid wordt op verschillende manieren ervaren bij ouderen, vertelden de senioren zelf. Vorige week dinsdag was de partij bij Huis ter Leede. "We hebben een fijne ontmoeting gehad en gezien dat er gelegenheid is voor onze ouderen om leeftijdsgenoten te ontmoetten en samen met elkaar wat tijd door te brengen. In de tijd dat we daar waren mochten we iets van de gezelligheid proeven die er heerst in deze groepen."

Leerbroek was donderdag aan de beurt. "Niet iedereen is eenzaam hier hoor", kreeg SGP Vijfheerenlanden hier te horen. Tijdens het koffiedrinken werd er gesproken over de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden en wat er allemaal kan veranderen. De ouderen in Hof van Leerbroek gaven aan dat de graag hun bereikbaarheid met het openbaar vervoer wilden behouden, en stelden verder een stop van de buurtbus bij de Hof van Leerbroek aan de orde.

10 / 24

SNUFFELMARKT GORINCHEM OOST. Zondag 14 Oktober. Evenementenhal. 500 kramen.vanaerlebv.nl - Gratis parkeren.

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Zweten op spelling voor het goede doel

'Laten nakijken is niet verplicht, het gaat om het goede doel'

Het dictee in 2015; dit keer is er ook een versie voor kinderen. Foto: Nico van Ganzewinkel

vianen • Toen Rotary Vianen-Vreeswijk het Viaans dictee aanbood aan Stichting Leergeld Vianen, hoefde laatstgenoemde organisatie daar niet lang over na te denken. "We vinden aandacht voor taal belangrijk en dit is een evenement dat al een aardig begrip begint te worden in Vianen, dus het is ook zonde als het verdwijnt", zegt Yolanda Petermeijer, secretaris van Leergeld Vianen.

Natuurlijk zijn ook de inkomsten die het benefietevenement oplevert van harte welkom. "Mensen weten ons steeds beter te vinden, niet alleen sponsors maar ook hulpvragers", aldus Petermeijer. De eerste editie van het Viaans dictee in 2012 bracht achtduizend euro op, latere jaargangen ruim drieduizend. In 2016 werd de zesde en tot nu toe laatste editie gehouden in het Oosterlicht College.

Het eerste dictee onder de vlag van Stichting Leergeld vindt plaats op 15 november in De Wiekslag, omdat het Oosterlicht momenteel verbouwd wordt. "We krijgen wel weer hulp van leerlingen van het Oosterlicht College bij het bereiden van het diner en de hapjes en drankjes, en van docenten Nederlands bij het nakijken van de dictees", zegt Petermeijer, zelf oud-directeur van de scholengemeenschap. Ook De Wiekslag biedt hand- en spandiensten.

Het diner komt dus ook dit keer weer terug. Voor 18,00 euro kunnen liefhebbers aanschuiven. "Niet iedereen wil meedoen aan het dictee, sommige mensen zien daar tegenop. Die kunnen alleen reserveren voor het diner. Er is ook een rad van avontuur, dus ze zullen zich zeker vermaken." Wel meeschrijven maar het geschrevene niet inleveren ter correctie is ook een optie. "Het gaat niet om het aantal fouten, maar allereerst om het goede doel. We maken trouwens alleen de nummers 1 en 2 bekend, dus niemand hoeft bang te zijn voor de uitslag."

Er zijn verschillende categorieën: teams kunnen inschrijven voor 52,00 euro, individuele deelnemers voor 16,00 euro.

Nieuw is het kinderdictee, bedoeld voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. Zij betalen 6,00 euro inschrijfgeld als enkele deelnemer of 19,00 euro als groepje. Stichting Leergeld heeft scholen en sportclubs aangeschreven om deelnemers te werven. "Het zou leuk zijn als er flink wat teams tegen elkaar gaan strijden", moedigt Petermeijer weifelaars graag aan.

Wethouder Frank Meurs, met onder andere onderwijs in zijn portefeuille, zal 's middags om 16:00 uur het kinderdictee voordragen. Het wordt samengesteld door Ans Metselaar.

De variant voor volwassenen wordt om 20:00 uur voorgelezen door burgemeester Wim Groeneweg. Plaatselijk dichter Leo Hermens schrijft het dictee dit keer.

Met de opbrengst helpt Stichting Leergeld kinderen uit de gemeente Vianen tussen de vier en achttien jaar, die niet goed mee kunnen doen met leeftijdsgenoten omdat er thuis niet genoeg geld is. Door bijdragen van de stichting kunnen deze kinderen de contributie van een sportclub betalen, aansluiten bij culturele activiteiten, leren zwemmen, of mee op schoolkamp. Ook de aanschaf van een laptop of een goede fiets voor de middelbare school komen voor vergoeding in aanmerking. Stichting Leergeld betaalt altijd rechtstreeks aan de vereniging of de school. Behalve aan geld heeft Leergeld Vianen ook behoefte aan vrijwilligers. "We zoeken mensen die meehelpen bij activiteiten en vrijwilligers die als intermediair de gezinnen bezoeken die hulp nodig hebben. Het beoordelen van de financiële situatie gebeurt door de Wijkwinkel", legt Petermeijer uit.

Meer informatie voor vrijwilligers en voor belangstellenden voor het dictee is te vinden via de website van Stichting Leergeld Vianen. Er is ook een link bij Eventbrite om vooraf in te schrijven en te betalen. Ter plekke aanmelden en afrekenen kan ook.


q www.leergeldvianen.nl

q www.eventbrite.nl

Janneke Boogaard

Monkey Town zoekt figuranten

leerdam • Monkey Town Leerdam is op zoek naar figuranten voor een fotoshoot in het indoor speelparadijs op vrijdag 2 november. Figuranten moeten tussen de 2 en 12 jaar oud zijn en moeten in de namiddag en de avond beschikbaar zijn. Laurens van Heerde is de fotograaf tijdens de fotoshoot.

"Helaas hebben wij een tekort aan voldoende beeldmateriaal om bijvoorbeeld in te zetten op Facebook, Instagram, onze website en in gedrukte advertenties. Met deze fotoshoot moet dat in een keer opgelost zijn", aldus woordvoerder Micha Reij van Monkey Town Leerdam. Er zijn voor de shoot ruim twintig figuranten nodig waarbij wellicht ook enkele volwassenen in beeld komen.

De fotoshoot start om 17:30, waarbij alle genodigden om maximaal 17:15 aanwezig moeten zijn. Micha Reij: "Een exacte eindtijd aangeven is best lastig omdat we met kinderen werken en het niet te voorspellen is hoe snel de verschillende onderdelen van het klimtoestel gaan. Echter richten wij ons op maximaal 21:30 uur, waarbij de peuters als eerste aan de beurt zijn." Geïnteresseerde ouders kunnen hun kinderen aanmelden door een privébericht te sturen op Facebook: @monkeytownleerdam (let op: er zijn een paar valse Facebook-accounts in omloop). In de aanmelding moeten de naam en leeftijd van het kind of de kinderen staan. Tevens verzoekt Monkey Town Leerdam om een foto bij te voegen van maximaal 4 mb. Ook heeft het indoor speelparadijs een telefoonnummer nodig. Genodigden krijgen per mail of telefonisch bevestiging. Alle andere geïnteresseerden ontvangen geen bericht.

Vragen kunnen gesteld worden via leerdam@monkeytown.eu. "Helaas is er geen vergoeding beschikbaar voor de deelnemers," aldus Micha Reij. "Echter verzorgen wij wel snacks en drinken tijdens de opnamen en hebben we voor de deelnemers nog een leuke verrassing, die we nog niet verklappen." Monkey Town Leerdam is het grootste indoor speelparadijs van Leerdam en is gevestigd aan de Industrieweg 23 te Leerdam. Het is geopend van woensdag tot en met zondag. Voor actuele openingstijden is het raadzaam om de website te checken.


q www.monkeytown.eu/leerdam

Eerste leerlingenraad op cns Heredium

De kersverse leerlingenraad. Foto: aangeleverd

zijderveld • Voor het eerst is er op cns Heredium een leerlingenraad gekozen. De kinderen van groep 5 tot en met 8 mochten een stem uitbrengen op een meisje en jongen uit groep 6 tot en met 8.

Iedere leerling hield een presentatie om zoveel mogelijk stemmen te krijgen. Er werd zodoende een aan beetje politiek gedaan. De leerlingenraad vertegenwoordigt dus alle leerlingen van cns Heredium.

Zij zullen hun ideeën voor de school weer bespreken met de directeur, sinds begin augustus is dat Luuc Wilschut. Het doel is kinderen mee te laten denken over het reilen en zeilen op de school en hen te stimuleren eigen initiatieven te ontplooien.

Lovende woorden nieuwe Voorstraat

Precies op tijd klaar voor de Paardenmarkt

Wethouder Frank Meurs en oud-wethouder Thea Schaafsma. Foto: Nico van Ganzewinkel

vianen • De Viaanse wethouder Frank Meurs bekende vrijdag dat hij best wel zijn twijfels gehad of de bestratingswerkzaamheden wel voor de Paardenmarkt zouden zijn afgerond. Dat vertelde hij aan presentator Edward van Cuilenborg tijdens de feestelijke afronding van het door aannemer Agterberg geklaarde klusje. "Vorig jaar stond ik hier met stichting Paardenmarktcomité en toen beloofde ik dat volgend jaar (woensdag 10 oktober 2018, red.) de Paardenmarkt kon worden gehouden op de nieuwe Voorstraat. Maar stiekem dacht ik: hoe ga ik dat voor elkaar krijgen?". Meurs vertelde dat hij heel blij is dat het allemaal toch nog gelukt is. "Vooral dankzij de hulp van de ambtenaren, de bewoners en de winkeliers. Ondanks het feit dat we tegenslagen hebben gekend, is het gelukt om de neuzen dezelfde kant op te krijgen." Agterberg heeft wel alles op alles moeten zetten om het karwei op tijd te klaren. Zelfs in de bouwvakvakantie en op zaterdagen is er doorgewerkt. "Soms hadden we wel eens zorgen dat mensen niet te lang zouden doorwerken", aldus Meurs. De aannemer had overigens nog een leuk presentje voor de ondernemers op de Voorstraat: een cheque ter waarde van 2.500 euro.

Het Paard

Hoogtepunt van het feestje was de 'onthulling' van het bronzen 'Het Paard' door Frank Meurs en oud-wethouder Thea Schaafsma. Het beeld werd voorzien van een deken met daarop de logo's van de gemeente Vianen, Bureau Binnenstad Vianen en aannemersbedrijf Agterberg. Het bronzen beeld staat na de bestratingswerkzaamheden weer op z'n plek schuin voor het stadhuis, maar het is wel een slag gedraaid. Schaafsma had 28 jaar geleden de eer om als wethouder in Vianen het bronzen beeld van Pieter de Hond te onthullen. "We mogen blij zijn dat we in Vianen een beeld hebben van zo'n groot kunstenaar. Ik vind dat 'ie er erg mooi bijstaat."

Ook Harry Hoving en Ed Sluijs werden op het podium gevraagd. Hoving is één van de initiatiefnemers geweest voor de Stolpersteine die vijf jaar geleden zijn geplaatst, ze herinneren aan de joodse bewoners Mozes Salomon en Alberdina van Zwanenburg, die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn omgebracht. De steentjes zijn na de herinrichting van de Voorstraat weer teruggeplaatst. Dat gold ook voor de kei met de initialen KK, ofwel Karel Kei, het pseudoniem voor ondernemer, die in vroeger dagen columns schreef voor De Vijfheeerenlanden.

Voor de kinderen was er vrijdagmiddag een kruiwagenrace. Sluitstuk van de middag was de prijsuitreiking van de kras- en winactie van de ondernemers. Edward van Cuilenborg maakte samen met de deelnemende ondernemers en sponsoren ter plekke de winnaars bekend.


Dick Aanen

Optreden Guitar Brothers and Friends

vianen • Guitar Brothers and Friends geeft zaterdag 24 november een show in De Hoeksteen, opbrengst van het optreden is bestemd voor Voedselbank Vianen en stichting Leergeld Vianen.

Kees en Jan Sluijs traden al op toen ze nog maar 9, 10 en 11 jaar oud waren. Vijf jaar geleden pakten zij de instrumenten (Jan en Hennie allebei de gitaar en Kees op drums) weer op, om samen met een aantal muzikale vrienden, een optreden te verzorgen voor een goed doel. Ze traden jarenlang op in Hof van Batenstein ten behoeve van Stichting Welzijn Vianen (SWV). Gezien de beperkte capaciteit van de zaal (ongeveer 160 mensen), werd de show in die vijf jaar, twee avonden achter elkaar opgevoerd.

Met name door de belangeloze inzet van veel vrijwilligers leverden de optredens een mooi bedrag op voor de de stichting. Dit jaar is gekozen voor één avond, maar wel in gebouw De Hoeksteen. Daar is namelijk ruimte voor pakweg vierhonderd mensen. De broers Sluijs worden in november muzikaal ondersteund door Theo Bor op toetsen en Joke Nowee op accordeon. Ook zangeres Hennie Vermeulen is weer van de partij. Guitar Brothers and Friend wisselt bekende Nederlands en Engelstalige liedjes af met al dan niet waargebeurde anekdotes.

Entree is 5 euro per persoon, inclusief een kop koffie of thee. De opbrengst wordt dit jaar verdeeld onder Voedselbank Vianen en stichting Leergeld Vianen. De show begint om 19:30 uur, de zaal is om 19:00 uur. Kaarten zijn te koop bij: Emiel Al, Print- en Inkstation Vianen, Kees Sluijs (Donjon 11, Vianen) en op de Viaanse Paardenmarkt in de kraam van Voedselbank Vianen. In alle gevallen moeten de tickets contant worden afgerekend. Kaarten kunnen ook via e-mail worden gereserveerd op info@cretage.nl onder vermelding van naam en het gewenste aantal kaarten.

Open dag De Schaapskooi

schoonrewoerd • Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert zaterdag 13 oktober voor de 25ste keer haar open dag in en rond De Schaapskooi in Schoonrewoerd.

De open dag begon ooit als een verkoopdag waarop het fruit van de door de vereniging onderhouden hoogstamfruitbomen aan de man werd gebracht. Maar inmiddels is er op de open dag veel meer te doen. Tussen 10:00 en 16:00 uur zijn er tal van activiteiten. Voor de jeugd is er om 08:00 uur al een vogelexcursie. En tussen 11:00 en 14:00 uur is er een activiteit met meelwormen. Tijdens de dag kunnen de kinderen sowieso nestkasten timmeren (kosten: 6 euro), brood bakken, spoorzoeken, puzzelen en tekenen. Verder is er bij De Schaapskooi een imker aanwezig die uitleg geeft over bijen en het oogsten van honing. Ineke Visser geeft demonstraties van werken met wol en wilgentenen. Daarnaast zijn er kramen met streekproducten, antiquarische boeken. Om 10:30 en 13:30 wordt een excursie gehouden in het terrein achter De Schaapskooi met als thema paddenstoelen. De vrijwilligers van natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden geven verder desgewenst uitleg over het werk van de vereniging.

Actie op Viaanse Paardenmarkt

vianen • Historische vereniging Het Land van Brederode staat woensdag 10 oktober weer met een kraam op de Paardenmarkt. En: er is een speciale actie voor bezoekers die tijdens het evenement lid worden van de vereniging. Die betalen 15 euro, krijgen het jaarboek ter waarde van 7,50 euro en het pas uitgekomen boek 'De Grote Geus' van de auteur Sander Wassing over Hendrik van Brederode (winkelwaarde 15 euro) cadeau. Ook niet bezoekers van de paardenmarkt kunnen van deze actie profiteren door een e-mail te sturen naar secretariaat@landvanbrederode.nl onder vermelding van 'Paardenmarkt'. In de kraam van de vereniging zijn verder oude foto's van Vianen te bekijken en eerdere uitgaven van de jaarboeken, oude ansichtkaarten van Vianen en de kadastrale atlas van 1832 aanschaffen.

Urker zangers

vianen • Urker mannenkoor Hallelujah verzorgt zaterdag 27 oktober een najaarsconcert in de Grote Kerk in Vianen. De landelijk bekende Urker zangeres Willemijn de Munnik verleent tevens haar medewerking. Het repertoire is veelzijdig en bestaat uit christelijke liederen in diverse talen, klassieke koorwerken en negrospirituals. Kaarten kosten 12,50 euro per stuk en zijn verkrijgbaar op de avond zelf bij de kerk. Maar ook via onderstaande website. Aanvang concert is 19:30 uur.

q www.koorconcerten.nl

Lezing over Stelling van Amsterdam

vianen • Historische vereniging Het Land van Brederode organiseert woensdag 17 oktober een najaarslezing over de Stelling van Amsterdam. Titel is: 'Stelling van Amsterdam, een stadsmuur van water'. De lezing wordt verzorgd door René Ros, hij doet al jaren onderzoek naar de geschiedenis van verdedigingswerken en is de autoriteit met betrekking tot de Stelling van Amsterdam. De lezing is in het Stedelijk Museum Vianen. Inloop vanaf 19:30 uur, aanvang is 20:00 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Kerkdiensten

EVERDINGEN - H.H. Petrus en Paulus Parochie 19.00 uur Eucharistieviering (zaterdag 13 oktober). Herv. Gem. 09.30 uur ds. I. Hoornaar, 18.30 uur ds. G. v. Wolfswinkel, jeugddienst.

HAGESTEIN - Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. H.P. Brendeke.

LEXMOND - Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. P. Vroegindeweij. Prot. Gem. Lux Mundi 09.30 uur dr. B. Aalbers, 18.30 uur ds. M.T. Cevaal-Erbrink.

VIANEN - Baptistengemeente De Rank Rivierenland - De Hoeksteen 10.00 uur Jesse Timmer. Chr. Geref. Kerk 10.00 en 18.00 uur kand. J.C. Pronk. Herst. Herv. Gem. Eben Haëzer 09.30 uur ds. M.W. Muilwijk, 15.30 uur ds. N. v.d. Want. Prot. Gem. - Grote Kerk 10.00 uur ds. De Reuver. R.K Parochie Maria ten Hemelopneming 10.00 uur Eucharistieviering.

ZIJDERVELD - Herv. Gem. 09.30 uur ds. L. van Wingerden, 18.30 uur ds. D. Verkuil.

Medische diensten

TANDARTSEN - Asperen, Beesd - Buren - Culemborg - Everdingen - Geldermalsen - Heukelum - Leerdam - Lexmond - Tricht - Vianen. 13 en 14 oktober: Tandartsenpraktijk Vreugdenhil, ds. R. Lomanlaan 9, 4191 GR Geldermalsen, tel. 0345-572393.

HUISARTSEN - Huisartsenzorg in avond, nacht, weekend en feestdagen aangesloten bij de huisartsenpost in het Antonius Ziekenhuis. Alle patiënten uit Vianen en Lexmond kunnen voor dringende huisartsenhulp buiten de praktijkuren bellen naar de huisartsenpost Nieuwegein: 088-1309660 (op werkdagen van 17.00 tot 08.00 en in het weekend van vr.middag 17.00 tot ma.morgen 08.00 uur). Receptenlijn: 24 uur per dag, 7 dagen per week doorbellen, herhaalrecepten via receptenlijn: tel. 0347-355995.
Zijderveld - Informatie welke arts dienst heeft gaat via het antwoordapparaat.

APOTHEKEN - Apotheek Vianen, Hof van Batenstein 2, Vianen, tel. 0347-372311. Ma. t/m vr. 08.00-17.30 uur. Za. 10.00-12.00 uur.
Apotheek Monnikenhof, Rietkamp 62, Vianen, tel. 0347-372521. Ma. t/m vr. 08.00-12.30 uur en 13.30-17.30 uur. Voor alle geneesmiddelen die uw huisarts, tandarts of EHBO-arts buiten deze uren heeft voorgeschreven en die u met spoed nodig heeft, kunt u terecht bij de gezamenlijke dienstapotheek SANEO (tel. 088-3207350) in het Anthonius Ziekenhuis, Koekoekslaan 1, Nieuwegein. Tot 21.30 uur kunt u terecht bij de apotheek in de hal van het ziekenhuis, daarna bij het loket naast de huisartsenpost.

JEK - Je Eigen Keus - Begeleiding aan kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking of een stoornis binnen het autismespectrum, in het gezin waar ze deel van uitmaken en hun netwerk.
JEK biedt o.a. PPG, vroeghulp, ouderbegeleiding, sociale vaardigheidstraining. Tel: 06-57115585, www.jeeigenkeus.nl, info@jeeigenkeus.nl.

SERVICEPUNT VIANEN - in Hof van Batenstein 1, Vianen, tel.0347-361430, info@servicepuntvianen.nl - Vraagbaak voor informatie en advies voor alle inwoners van Vianen. Dagelijks toegankelijk, gratis folders, spreekuur ma. 11.00-12.00 uur. Informatie en advies over huishoudelijke hulp en verzorging, aanpassingen in huis, mantelzorg, dagverzorging en dagbehandeling, huur- en zorgtoeslag, ontspannings- en educatieve activiteiten, alarmopvolging, maaltijden, PlusBus, etc.

HOF VAN BATENSTEIN - Hof van Batenstein 1, Vianen, tel. 0347-361200 (inlichtingen), www.zorgspectrum.nl. - Voor verblijf in het woonzorgcentrum, op de verpleegafdelingen of voor kortdurende opname. Voor huishoudelijke hulp, verzorging, verpleging, begeleiding en/of zorgbemiddeling in het Batensteinplantsoen. Voor dagverzorging en dagbehandeling Het Buitenhof.

HET MOBIEL GERIATRISCH TEAM (M.G.T.) - Het M.G.T. helpt thuiswonende ouderen en bewoners van woonzorgcentra met zowel geheugen- als fysieke problemen.Tevens staat zij klaar voor mantelzorgers. Dienstenpakket bestaat o.a. uit diagnostiek, ondersteuning en behandeling.
Folder te downloaden op www.zorgspectrum.nl. Inlichtingen Wickey v.d. Brink, tel. 0347-361200.

ALZHEIMER CAFE VIANEN - Hof van Batenstein 1, Vianen. - Iedere 1e maandag van de maand vanaf 19.00 uur. Ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, mantelzorgers, hulpverleners en belangstellenden. Voor informatie over dementie en uitwisselen van ervaringen. Inlichtingen Elly van Stiphout of Wickey v.d. Brink, tel. 0347-361200.

WIJKWINKEL DE HAGEN - Titus Brandsmaschool, Vijfheerenlanden 333,Vianen, tel. 0347-344365, 06-46752854, www.dehagen@divers.nl. Plaats waar mensen terecht kunnen met vragen, opmerkingen, problemen en ideeën over allerlei zaken (het invullen van officiële formulieren, informatie over de rechten van burgers, deskundigen inschakelen). Ideeën over de wijk De Hagen kunnen ook kenbaar gemaakt worden in de wijkwinkel. Openingstijden di. en do. 09.00-12.00 uur en 13.00-16.00 uur.

woensdag 10 oktober

Koffie drinken
09:00-11:00, Vianen, De Hoeksteen. De deuren van De Hoeksteen gaan om 09:00 uur open voor iedereen die een kop koffie of thee wil komen drinken. Deelname is gratis.

Koffie- en spelochtend
10:00, Everdingen, complex sc Everstein. Koffie- en spelochtend in Everdingen, deze keer kunnen mensen ook bloemschikken. Deelname kost 10 euro per persoon. Na afloop is er voor iedereen een kop erwtensoep. Opgeven moet voor vrijdag 5 oktober bij Mariejanne Degenkamp via 06-28959746 of bij Winkel & Zo. Deze ochtend is ook voor mensen uit Hagestein en Zijderveld.

Open eettafel Lexmond
12:15, Lexmond, Huis Het Bosch. Open eettafel. Nieuwe deelnemers kunnen zich aanmelden bij Ali Liefhebber (0347-341032) of Huis het Bosch (0347-342021). Aan- of afmeldingen 's maandags voor 12.00 uur doorgeven.

Paardenmarkt
12:30, Vianen, Hof van Batenstein. Traditiegetrouw staat er weer erwtensoep met worst op het programma tijdens de Paardenmarkt. Stichting Welzijn Vianen (SWV) heeft ook weer een passende film uitgezocht: 'Seabiscuit'. De zaal is om 12:30 uur open, het programma begint om 13:00 uur. Entree is 6 euro voor mensen die ook de film komen kijken. En 2,50 euro voor mensen die alleen een kop koffie of thee willen en een oliebol komen eten. Aanmelden kan tot donderdag 4 oktober bij de receptie van de SWV.

donderdag 11 oktober

Lees- en ontmoetbijeenkomst
15:00, Vianen, Hof van Batenstein. Lees- en ontmoetbijeenkomst in Hof van Batenstein. In een kleine groep worden columns, gedichten of een kort verhaal gelezen en kan iedereen er iets over zeggen. Deelnemers kunnen ook zelf iets meenemen dat interessant is om te lezen en met de anderen te delen. Lees & Ontmoet is een activiteit van Stichting Welzijn Vianen, ZorgSpectrum en de Bibliotheek Lek & IJssel. Er zijn elke maand twee bijeenkomsten: op de tweede donderdag van de maand van 15:00 tot 16:00 uur in de Hof van Batenstein en op de derde dinsdag van de maand van 10:30 tot 12:00 uur in de Bibliotheek Vianen. Iedereen kan zo binnenlopen, meedoen is gratis en aanmelden is niet nodig.

zaterdag 13 oktober

Open dag
08:00-16:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een open dag. Er zijn verschillende activiteiten voor jong en oud. www.natuurcentrum.nl

Paddenstoelenwandeltocht
09:00, verschillende opstapplekken. Wandelsportvereniging Wandellust doet mee aan de paddenstoelenwandeltocht in Castricum. Deelnemers gaan hier met de bus naartoe, maar ook niet-leden zijn welkom om deel te nemen. Zij kunnen voor 12,50 euro meereizen. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij Toos Boumeester via 06-11196910 of abbo@hetnet.nl. Er zijn verschillende opstapplaatsen: de bus is om 09:00 uur in Everdingen, om 09:15 uur in Hagestein en om 09:25 uur in Vianen (bushalte 't Slijk).

Daniëlle Schel
20:15, Vianen, Theater Vianen. Het is zover, het nieuwe podium is klaar. Daniëlle Schel treedt als eerste op in Theater Vianen. Schel is nòg geen grote naam, maar is wel een veelbelovend talent uit de stal van niemand minder dan Claudia de Breij. In haar voorstelling 'Patroon' laat Daniëlle Schel toeschouwers nadenken over hun eigen denkpatronen en hoe ze daar soms in vast kunnen zitten. Tickets zijn te koop via de onderstaande website.
www.theatervianen.nl

zondag 14 oktober

Vogelexcursie
08:00, verschillende opstapplaatsen. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een vogelexcursie naar de Biesbosch bij Werkendam onder leiding van Jules Klees. Deelnemers kunnen aansluiten op verschillende verzamellocaties: om 08:00 uur vanaf de parkeerplaats op de Benedictushof 132 in Vianen. Of als tweede opstappunt de parkeerplaats Avelingen in Gorinchem om 08:20 uur. Meer informatie is te verkrijgen bij Klees via fam-klees@hetnet.nl of 0347-351499.

dinsdag 16 oktober

Mode
09:00-12:00, Vianen, Hof van Batenstein. Jonker Schoenen en Diepenveen Nachtmode verzorgen een verkoopmorgen in Hof van Batenstein, op uitnodiging van Stichting Welzijn Vianen (SWV).

Ouderenwerk Vianen
14:15, Vianen, zalencentrum 't Klooster. Het ouderwerk in Vianen organiseert weer een bijeenkomst, deze keer is Lia Verheul-Van Winsum uit Westbroek uitgenodigd. Zij verzorgt een gezellige middag met het programma 'Wat een familie', een feest van herkenning met bijzondere figuren en grappige liedjes. De meditatie wordt verzorgd door één van de pastors.

Samen bidden
20:00, Vianen, De Hoeksteen. Gezamenlijke gebedsavond in De Hoeksteen. Alle christenen zijn welkom om samen te bidden en te luisteren.

woensdag 17 oktober

Koffie drinken
09:00-11:00, Vianen, De Hoeksteen. De deuren van De Hoeksteen gaan om 09:00 uur open voor iedereen die een kop koffie of thee wil komen drinken. Deelname is gratis.

Spelletjesmiddag
13:30-15:30, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert een spelletjesmiddag in Hof van Batenstein. Deelnemers kunnen onder meer sjoelen, rummikubben of een potje kaarten. Entree is 2 euro inclusief een kop thee of koffie met een drankje en een hapje.

Bingoavond
19:00-21:30, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert een bingoavond in de Kwantzaal. Er zijn verschillende prijzen te winnen. Deelname kost 3,50 euro.

Lezing
19:30, Vianen, Stedelijk Museum Vianen. Historische vereniging Het Land van Brederode organiseert een najaarslezing over de Stelling van Amsterdam. Inloop vanaf 19:30 uur, aanvang is 20:00 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Bloemenseance
20:00-22:30, Vianen, De Prenter. Maria Hartjes verzorgt een bloemenseance bij spiritueel centrum Iris. Bezoekers worden verzocht één bloem mee te nemen. Entree is 6 euro.

Vianen in de ban van de Paardenmarkt

De Paardenmarkt barst weer los in Vianen. Er is kermis op het evenemententerrein, een grote warenmarkt en een oude ambachtenmarkt. Ook zijn er allerlei kinderactiviteiten op het Valkenplein. Tussen 08:30 en 13:00 uur is de grote paardenkeuring op de Voorstraat met de Gert van Peettrofee en Zilveren Sporen voor de dagkampioen.
www.paardenmarktvianen.nl/programma

Muziekavond in het zorgcentrum

In het Viaanse zorgcentrum Hof van Batenstein staat een muzikale avond op het programma. Er komen liedjes uit de jaren '50 en '60 voorbij. De zaal is open om 19:00 uur, het optreden begint om 19:30 uur. Entree is 4 euro, inclusief koffie of thee en een hapje of een drankje. Aanmelden kan bij de receptie van Stichting Welzijn Vianen (SWV) of via 0347-374097.

zondag 14 oktober

Igor Krulsnor in Theater Vianen
vianen • Goochelaar Igor Krulsnor staat in het Viaanse theater om het beste uit zijn afgelopen theatershows te laten zien. Krulsnor is een 'wereldberoemde goochelaar' uit Verweggistan. Na zijn vlucht uit eigen land, hij was daar té beroemd, vestigde hij zich in Nederland. Ook daar hebben inmiddels vele kinderen van zijn komische goochelshow genoten. Natuurlijk zal Igor ook een demonstratie geven van Verweggistaans hersenspoelen en zijn laatste uitvindingen demonstreren. De voorstelling begint om 14:30 uur. Entree is 5 euro, inclusief een drankje en wat lekkers. Tickets kopen kan via de onderstaande website.
www.theatervianen.nl/agenda

PCOB-middag over oranjefeesten

Foto: ingimage

Mevrouw G. Overweel komt bij de PCOB praten over de geschiedenis van de oranjefeesten, Koningsdag, Koninginnedag enzovoorts. De middag in 't Klooster in Vianen begint om 14:30 uur.

'De lange bal is geen optie meer'

Menno de Keijzer (HSSC'61). Foto: Jeroen de Bruin

vuren/hei- en boeicop • Na drie wedstrijden is het verschil tussen Vuren en HSSC'61 één punt in het voordeel van de ploeg uit Hei- en Boeicop. Toch hangt de vlag er bij beide ploegen net iets anders bij. Waar HSSC'61 tevreden is over de competitiestart, leeft in Vuren het gevoel dat er meer uit te halen viel.

HSSC'61 leverde afgelopen zomer nogal wat kwaliteit in. Arwin van Soest en Floris Kool maakten een stapje omhoog naar respectievelijk LRC Leerdam en Heukelum. Mark Steenbeek keerde terug naar Leerdam Sport. Het verlies van deze spelers moet worden opgevangen door anders te voetballen. Tegen het sterke sv Capelle werd gelijk gespeeld. Sleeuwijk was een maatje te groot. Afgelopen zaterdag leverde de nieuwe speelwijze voor het eerst drie punten op. Menno de Keijzer, sinds dit seizoen aanvoerder van de Heicopse hoofdmacht, vindt dat zijn ploeg een goede ontwikkeling doormaakt. "Met het vertrek van Floris zijn we niet alleen doelpunten, maar ook een aanspeelpunt kwijt geraakt", geeft De Keijzer aan. "Natuurlijk wilden we vorig seizoen ook verzorgd voetbal spelen, maar met iemand als hem in de spits, is het makkelijk om soms een lange bal te geven om onder de druk uit te komen. Dat is met onze huidige groep geen optie meer. Dus moeten we van achteruit altijd de voetballende oplossing zoeken."

Tegenover het vertrek van het drietal staat de komst van Marko Luksen en de terugkeer van Lucas van Dam. "Met Lucas heb ik altijd in de jeugd gespeeld", zegt De Keijzer. "We hadden een goede generatie waarvan ook Niek de Vos, Jari Aantjes en Kees de Nijs nu in het eerste staan. Het is leuk om met vrienden in het eerste elftal te staan. Je kunt elkaar ook wat makkelijker op je plekje zetten, want we kunnen veel van elkaar hebben." De Keijzer sloot vijf jaar geleden onder Marten Boverhof bij de selectie aan. "Toen stond ik ineens tussen mannen die al voetbalden toen ik pupil van de week was", herinnert De Keijzer zich. Na de promotie naar de derde klasse en drie seizoenen onder Boverhof, nam Gerrit Molenaar vorig seizoen het stokje over. "Een heel andere trainer dan Boverhof, die vooral tactisch veel met ons bezig was", zegt De Keijzer. "Molenaar is in zijn aanpak wat persoonlijker en socialer. Hij kan ons goed motiveren. Zijn mondje blijft wel gaan tijdens trainingen en wedstrijden." Met de aanvoerdersband om zijn arm, gaat De Keijzer zich niet ineens anders gedragen. "Buiten het veld heb je wat meer verantwoordelijkheden, maar binnen de lijnen doe ik niks anders dan als ik geen aanvoerder zou zijn."

De Keijzer heeft er vertrouwen in dat HSSC'61 de lijn tegen Vuren kan doortrekken. "We kunnen na drie wedstrijden nog niet echt zeggen waar iedereen staat. Ik denk echter wel dat wij er goed voor staan."

Maarten van Hoogevest

SVS'65 verrast tegen Leerdam Sport

spijk • SVS'65 wist verrassend met 3-1 te winnen van Leerdam Sport.

Na een treurige week zonder voetbal wegens het overlijden van een jeugdlid rechtte SVS'65 zaterdag zijn rug. Leerdam Sport pakte voor rust het initiatief, maar deed daar te weinig mee. SVS'65 kwam via Bart van Andel op voorsprong. De Leerdammers maakten via Dick Schaaij gelijk en waren het kwartier na rust duidelijk op zoek naar meer. De wedstrijd kantelde toen het Spijk twee keer meezat en Leerdam Sport tegen. De bal ging na hands van Mark Steenbeek discutabel op de stip (Jorn Meijerink scoorde 2-1) en Joshua Cohen werd wegens commentaar met zijn tweede geel weggestuurd. Op aangeven van Van Andel maakte Sam Muilenburg de 3-1. In de slotfase moest Leerdam Sport nog met negen man verder toen ook Mark Steenbeek wegens een vermeende elleboog zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg.

LRC

LRC moest in Leerdam koploper SVL met 1-3 de derde zege toestaan. Na een 1-0 voorsprong nekten een rode kaart en twee penalty's de thuisclub. Na een saaie eerste helft was de 0-0 ruststand terecht. LRC begon na rust sterk en nam al snel de leiding. Bart Barendregt veroverde door goed stoorwerk de bal en Arwin van Soest rondde af: 1-0. Een rode kaart voor Maikel van de Water gooide na een kwartier roet in het eten. Met tien man hield LRC de 1-0 nog tien minuten vast. Totdat Rogier Gerritsen invaller Selçuk Albayrak vloerde en Rik van Leeuwen de penalty benutte: 1-1. Bij een solo van Danny Kuijer maakte Rogier Gerritsen hands. Weer schoot Rik van Leeuwen de penalty raak: 1-2. Kort voor tijd stelde Ali Alkan met 1-3 de SVL-winst veilig.

Eerste punt voor hardwerkend Brederodes

Foto: Peter Verbeek

vianen • Een bij vlagen goed spelend Brederodes behaalde zijn eerste punt door Papendrecht op 2-2 te houden. In de achtste minuut had doelman Roy Rijntjes geen antwoord op de vrije trap van Luuk Roubos, die rechtstreeks in het doel verdween: 1-0. Tegen een strijdvaardige thuisclub hadden de slordig voetballende bezoekers veel overtredingen nodig. Met passes van achteruit probeerden ze hun spitsen Koen Lighaam en Jay Luciano te bereiken. Na een aardige opening vervlakte het duel. Tien minuten voor rust was Luciano te snel voor Bas Doeland, en zijn voorzet werd door Ginuwyne Olf in eigen doel gewerkt: 1-1. Pal na rust kwam Luciano opnieuw door over rechts. De voorzet was op maat en Lighaam roste de bal in de touwen: 1-2. Papendrecht liet zich halverwege de tweede helft weer verrassen door een vrije trap van Joey Balk die bij de tweede paal werd ingekopt door Bowan de Bruin: 2-2. In de laatste fase maakte Papendrecht de dienst uit maar de defensie van de groengelen hield zich goed staande.

Vianen knokt zich terug naar 3-3

utrecht • Gezien de 3-0 voorsprong dacht Elinkwijk na ruim een half uur dat de buit al binnen was. Vianen was voetballend beter maar kreeg de kous na ruim een kwartier uit een vrije trap op de kop: 1-0. De thuisclub kreeg niet veel kansen, ging daar echter effectief mee om, en bouwde de voorsprong uit naar 3-0. Met een fraaie lob deed Jort Binneveld nog voor rust iets terug: 3-1. Nadat Mitchell Akkerman de bal na de pauze op de paal had geknald stelde hij Bouchikhi in staat er 3-2 van te maken. Halverwege de tweede helft schoot Danny Stoffelen een vrije trap rechtstreeks in het doel van Elinkwijk: 3-3. Op slag van tijd kreeg Vianen de laatste kans, maar die werd niet goed uitgespeeld.

SC Everstein na late zege koploper

den bosch • Gezien de vele kansen had SC Everstein met dubbele cijfers moeten winnen van BLC. Toch werd de zege pas kort voor tijd veilig gesteld: 2-3. De thuisclub had veel moeite met het aanvalstrio van de roodwitten. Op het kwartier opende Simon van Zante de score: 0-1. In een tijdsbestek van twintig minuten profiteerden de Bosschenaren optimaal van twee misverstanden in de vijandelijke defensie: 2-1. Pal voor rust herstelde Van Zante het evenwicht met een prachtige lob: 2-2. Ook na de pauze creëerden de bezoekers tal van opgelegde kansen. Met name aan Robbie de Roos waren ze niet besteed. Kort voor tijd kreeg Van Zante de bal in een scrimmage voor de voeten, en voor de derde keer liet hij het net trillen: 2-3.

Eerste zege HSSC'61

hei- en boeicop • Over het spel van zijn ploeg had Gerrit Molenaar al niet te klagen, tegen GVV'63 leverde dat ook nog eens de eerste zege van het seizoen op. "En met de cijfers kunnen we natuurlijk alleen maar heel blij zijn", wees Molenaar op de 5-0 uitslag. HSSC'61 wachtte nog vrij lang om het overwicht in de score uit te drukken.

Op slag van rust scoorde de ploeg echter twee keer. Bas Scheenhart en Lucas van Dam tekenden voor de 2-0 ruststand. Vlak na rust scoorde Van Dam zijn tweede treffer. Uitblinker Tristan Koet en opnieuw Scheenhart tekenden voor de eindstand.

Ameide pakt op valreep een punt

ameide • Ameide pakte zaterdag op de valreep nog een punt tegen Hardinxveld. De 2-2 was een meer dan terechte uitslag. "Van een gestolen punt wil ik absoluut niet spreken, want we waren gelijkwaardig aan elkaar en kregen ook enkele kansen", aldus Ameide-trainer Gert-Jan Westerhout. Ameide begon sterk aan de wedstrijd en kwam dan ook terecht op voorsprong. Harm Harteveld opende de score op Meihoven. Na de Hardinxveldse gelijkmaker waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Op het uur kwamen de gasten op voorsprong; 1-2. In de slotseconden zette Bas de Kruijk beide ploegen weer naast elkaar.

Winst Meerkerk

meerkerk • Het geplaagde SV Meerkerk won overtuigend van Unitas. Het team begon matig, met een snelle Gorcumse goal als gevolg. De Meerkerkers herpakten zich door goals van Dick Kooijman en Floren Streefkerk. Na de thee tekenden de ingevallen Youri van Blanken en Melvin van den Heuvel voor de 4-1 eindstand.

Programma

vianen • Met negen punten op zak zal SC Everstein ook zijn vierde duel willen winnen. Dat moet op sportpark Ries van Arnhem (aanvang 14.30 uur) gebeuren tegen een getergd Asperen, dat afgelopen week met 0-11 van SV Capelle verloor.

Brederodes gaat bij Tricht proberen de puntloze hekkensluiter nog steviger op de laatste plaats te pinnen. Aanvang: 14.30 uur. Vianen wil tegen Patria een vervolg te geven aan de goede start van de competitie.

Het duel op sportpark Blankensteijn begint om 14.00 uur.

Deukje in pantser De Rooie Reigers

nieuwegein • Het libreteam van De Rooie Reigers liep vorige week een klein deukje op in het biljartduel tegen Nieuwegein.

Hans Derks (163) en Jhon Burggraaf speelden een prima pot. De Vianer nam snel afstand met series van 20 en 39 caramboles. Derks vermande zich en kreeg aansluiting in de elfde beurt: 91-92. Derks trok door tot 156-100, en zag Burggraaf exploderen met een reeks van 50 caramboles (156-150 in dertien beurten): 0-2. Cok Florie (131) had zijn dag niet en werd door Ton Kerkhof gauw op fikse achterstand gezet: 78-32 na tien beurten. De Vianer kwam terug met een serie van 16 caramboles, maar dat was niet meer dan een bevlieging. Met 131-89 in 21 beurten leed hij zijn eerste nederlaag: 2-2. Joop Florie speelde een gedegen pot met weinig poedels, en liet Ad van Rooijen (127) achter de feiten aan lopen (47-59 na vijftien beurten). De Nieuwegeiner stootte daarna wat hogere series maar kon zijn achterstand niet helemaal wegwerken (119-81 na 24 beurten): 3-4 (bonuspunt voor de thuisclub).

De biljarters van Het Fust revancheerden zich tegen het hoog geklasseerde BVM/Apollo 2 voor de 1-6 nederlaag van een week eerder. Zowel Robbert Geuze als Ben Brouwer (40) hadden een bliksemstart: 13-14 na twaalf beurten. Beide biljarters kenden daarna een mindere fase maar bleven in elkaars kielzog. Dat was in het voordeel van de Vianer, die de partij in veertig beurten won (23-25): 0-2. Niek Schermer (20) had in André van der Straaten ook al een sterke tegenstander. Schermer had vanaf het begin niets te vertellen, en eigenlijk speelde hij een puddingpartij. De Maarssenaar liet series van onder andere 5 en 8 caramboles voor zich noteren, en finishte met een slotreeks van 4 caramboles (40-8 in 33 beurten): 2-2.

Bert Vroege begon sterk tegen Anton van Beek (22): 4-9 na veertien beurten. Vervolgens kwam bij beiden de klad erin. De Maarssenaar kwam pas op dreef vanaf de 35ste beurt, maar dat was te laat om Vroege nog te achterhalen: 17-16 in 48 beurten. Eindstand: 2-5. Het Fust verdiende nog een bonuspunt.

Opnieuw 5 punten voor Servia dames

houten/vianen • In Houten wonnen de volleybaldames van Servia 4-0 van het vierde team van Taurus. Tijdens hun eerste uitwedstrijd wisten de dames met setstanden van 14-25, 13-25, 19-25 en 20-25 voor de tweede keer op rij vijf punten te verzamelen. Over het algemeen leek de wedstrijd veel op die van vorige week. Door een hoge servicedruk aan Viaanse kant, met onder andere een goede servicereeks van Sarah Peek in de eerste set, wisten de dames hun tegenstander goed onder druk te krijgen. Het eigen spel was af en toe wat rommelig, maar toch werden de eerste twee sets dik gewonnen. Door het rommelige spel en een goede servicereeks van de tegenstander verloren de dames in de derde set hun concentratie. Halverwege de set keek Servia zelfs tegen een kleine achterstand aan. Het liep lang gelijk op, maar uiteindelijk werd ook de derde set gewonnen. In de vierde set was de concentratie nog steeds niet helemaal terug. De dames lieten Taurus later in de set steeds dichterbij komen. Na een aantal goede time-outs pakte Servia ook de vierde set en verlieten ze met vijf punten de sporthal. Zaterdag staat er weer een thuisdag op de planning en spelen de dames vanaf 13:00 uur tegen het derde team van VCV.

DOS Gymfeest in de herfstvakantie

vianen • Op vrijdag 26 oktober 2018 organiseert Gymnastiekvereniging DOS Vianen voor kinderen vanaf 3 jaar het DOS Gymfeest in Sportcentrum Helsdingen.De Viaanse vereniging week de afgelopen jaren al uit naar Helsdingen om op die manier het Gymfeest groots neer te kunnen zetten. Vorig jaar deden circa 180 kinderen mee. Tijdens het Gymfeest wordt gebruik gemaakt van een "beweegplein" van de KNGU. Via een uitdagend parcours met oefeningen, waaronder turnen, dansen en springen, maken kinderen op speelse wijze kennis met de fantastische gymsport. Ook is er een speciaal "kleuterplein" voor de jongste kinderen en worden de kinderen goed begeleid door vele vrijwilligers. De toegang is gratis. Het gymevenement start om 13.00 uur en zal rond 15.15 uur afgelopen zijn. Ouders, opa's en oma's kunnen vanaf de tribune kijken naar de verrichtingen van de kinderen. Aanmelden is niet verplicht maar wel wenselijk. Dit kan door het sturen van een mail met naam en leeftijd naar info@dosvianen.nl. Voor meer info kijk op

q www.dosvianen.nl

Servia onderuit tegen Utrecht 2

utrecht/vianen • Servia startte zaterdag sterk tegen het tweede team van Utrecht: 3-1. Maar uiteindelijk trok de thuisploeg toch aan het langste eind. Servia domineerde in de eerste set, vooral door sterk aanvallend spel van met name Jan-Peter Kok: 21-25. In de tweede set begon Servia opnieuw sterk, maar werd duidelijk dat Utrecht zich niet zomaar gewonnen geeft. Ondanks een aantal wissels van coach Mark Meuleman lukte het de Viaanse heren niet om het tij te keren: 25-23. In de derde set was Servia van slag. Versterkt door een aantal verrassende beslissingen van de scheidsrechter, lukte het de Viaanse heren niet om de focus op het eigen spel te krijgen: 25-16. In de vierde set was Servia zwaar gefrustreerd. Na wat ongelukkige momenten was er even weinig te zien van de teamgeest. Ondanks een time out en enkele wissels slaagde Vianen er niet om de achterstand weg te werken: 25-20. Komende zaterdag speelt Servia thuis tegen Vives, aanvang 16:30 uur.

Hsv De Reiger

vianen • De tweede wedstrijd in de wintercompetitie bij hsv De Reiger is een overwinning geworden voor A. van Dam. Hij ving 3550 gram vis, voor J. Tukker met 2950 gram. R. Kluvers met 2550 gram, G. de Jong met 2350 gram, B. Ponssen met 1600 gram. De derde wedstrijd in de strijd om de wintercompetitie wordt gehouden op het Amsterdam-Rijnkanaal, afhankelijk van de windrichting bij de Sligro of bij de eendenkooi.

Schoolvolleybal bij Servia

vianen • Op donderdag 8 november wordt in sporthal Helsdingen voor de vijfde keer het schoolvoetbaltoernooi van Vianen gehouden. Het toernooi heeft een iets andere opzet dan de afgelopen jaren. Het toernooi voor groep 5 en 6 zal plaatsvinden van 16:30 tot 18:00 uur en voor groep 7 en 8 van 18:30 tot 20:00 uur. Servia organiseert het toernooi om meer kinderen te motiveren te gaan sporten. Voorafgaand aan het toernooi is er een instuif van 1,5 uur. Inschrijven kan tot 15 oktober. De inschrijfkosten per team bedragen tien euro.

Lingewaelsche Mutters Open

vianen • Golfclub De Lingewaelsche verzorgt op zaterdag 13 oktober op golfbaan De Kroonprins in Vianen het Lingewaelsche Mutters Open. In 2007 werd de homecourse van Golfclub de Lingewaelsche bij het Lingebos in Spijk overgedragen aan The Dutch waarna de club gedurende vele jaren als gastclub op Golfpark Almkreek in Almkerk heeft gespeeld. Het Lingewaelsche Mutters Open is een open toernooi voor golfspelers van alle niveaus.

Naast leden van De Lingewaelsche zijn ook gastspelers aanwezig. Naast een prachtige prijzentafel, met voor de overall winnaar de 65 cm hoge bronzen wisseltrofee, worden de deelnemers gedurende de hele dag in de watten gelegd met een goede verzorging. Bij terugkomst staat ´de Oesterman´ klaar om de door ´Van Duinkerken Total Office Care´ aangeboden oesters te openen. Als klap op de vuurpijl wordt door ´Willem Cornelissen Automotive´ een sportieve ´Mini Cooper´ aangeboden aan diegene die de eerste 'hole in one' slaat op hole 15.

q www.lingewaelschemuttersopen.nl

Jeugdschakers on tour

meerkerk • De Merwede Cup jeugdcompetitie On Tour is op vrijdag 5 oktober gestart in Meerkerk. Dorpshuis de Linde was het strijdtoneel voor 17 jeugdschaakteams uit de regio. Deze eerste avond werd gesponsord door CF Groep uit Meerkerk.

De organiserende verenigingen uit Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Gorinchem, Sleeuwijk en Meerkerk hadden elke hun (schaak)steentje bijgedragen aan deze avond: gastheer en schaakstukken uit Meerkerk, schaakklokken uit Papendrecht en Gorinchem. Wedstrijdleiding met uitslagenverwerking uit Sliedrecht, tafelleiders uit Dordrecht, Papendrecht en Gorinchem om de jonge schakers aan de borden te begeleiden.
In poule 1 won het eerste team van PASCAL. Meerkerk Schaakt team 1 degradeerde naar poule 2. In poule 2 won het nieuwe team van Camphusianum uit Gorinchem nipt voor het tweede team van Giessen Linge. Meerkerk Schaakt team 2 degradeerde daarmee naar poule 3. In poule 3 won Dordrecht 1 alle wedstrijden. In poule 4 werd Meerkerk 3 nipt tweede achter Sliedrecht 2.

StarClass-limiet voor Bryant Boogert

turnhout/hoogblokland • Bij een internationale shorttrackwedstrijd in het Belgische Turnhout heeft Bryant Boogert zaterdag twee persoonlijke records gereden.De 13-jarige schaatser uit Hoogblokland verpulverde zijn pr op de 1000 meter met drie seconden en stelde ook zijn pr op de 1500 meter scherper. Op de 1500 meter kwam Bryant ten val, maar in het eindklassement van de C-junioren werd hij desondanks vierde. Dankzij zijn pr op de kilometer behaalde Bryant Boogert zijn StarClass-limiet. Hierdoor mag hij meerdaagse StarClass-wedstrijden in Duitsland, Italië en België rijden. Van 26 tot en met 28 oktober staat de Hoogbloklander aan de start in Dresden.

Foto: Peter Verbeek

In totaal 42 teams deden vorige week mee aan het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi. Poulewinnaars werden De Voorhof (groepen 3/4), De Rank (5/6) en De Wegwijzer (7/8).

Vrouwen Volley Meerkerk koploper

meerkerk • De vrouwenhoofdmacht van Volley Meerkerk'95 is de nieuwe koploper in de 2e divisie D. Tegenstander Taures werd in De Linde compleet weggespeeld: 25-8, 25-13, 25-9 en 25-20. Bij de geelzwarten maakte Veronique Vorthoren haar rentree.