HK Alblasserwaard

9 augustus 2018

HK Alblasserwaard 9 augustus 2018


Van zonvakantie naar nachtmerrie

Een heerlijke zonvakantie veranderde zondag van het ene op het andere moment in een nachtmerrie; Ruud den Haak en Merel van der Wal uit Streefkerk zaten op dat moment op zo'n veertig kilometer van het epicentrum van de zware aardbeving die het eiland Lombok trof. Ze kwamen gelukkig met de schrik vrij en het stel is inmiddels weer thuis. "Ons appartement stond nog overeind, maar er waren er meerdere ingestort. We zijn echt door het oog van de naald gekropen."

Finse zangeres thuis in Kinderdijk

De Finse zangeres Pauliina May heeft een passie voor Latijns-Amerikaanse muziek en een grote liefde voor Nederland. 'Finland is te donker voor mij, ik hou van lange, lichte dagen.' Sinds kort woont ze in Kinderdijk. De muziek bracht haar naar ons land. "Ik volgde een conservatoriumopleiding in Helsinki. Al langer was ik geïnteresseerd in Latijns-Amerikaanse muziek. Toen ik hoorde dat er in Holland een conservatoriumopleiding was in wereldmuziek, wilde ik daarnaartoe."

Folkert Oostra wint Ronde Noordeloos

Folkert Oostra bleek maandag de sterkste tijdens de Ronde van Noordeloos. "Het is bij mij alles of niets. Ik houd wel van een gokje. Of ik eindig op plek 80 of ik sta op het podium, zoals vandaag." Van een zevental vluchters, was Folkert Oostra de grootste durfal. Tien kilometer voor het einde snelde de Duivendrechter van het Alecto Cycling team vooruit. En dat bleef Oostra. Met zijn tong uit zijn mond reed hij, en passant ook de leiderprijs in de rugzak, naar de winst.

Strijd over verkoop souvenirs

De strijd tussen onderneemster Margaret Stierman en de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) duurt voort. "Wij zijn bang dat door de SWEK onze mogelijkheden beperkt worden", meldt Arie Karreman, woordvoerder van Margaret Stierman. Stierman spande een rechtszaak aan om haar belangen veilig te stellen. "Ik wil niet dat de SWEK de zeggenschap krijgt over het grondgebied waarop mijn souvenirshop Windkracht 4 staat", zegt zij.

Jaarmarkt Noordeloos Foto: Nico Van Ganzewinkel

• Onder tropische weersomstandigheden vond zaterdag de jaarmarkt in Noordeloos plaats. Zoals gebruikelijk werden de vele tientallen kramen door een groot aantal bezoekers bezocht, die daarbij een keuze uit een gevarieerd aanbod konden maken.

alblasserwaard

donderdag 19 augustus 2018 | jaargang 39 no. 32

Gevecht over souvenirverkoop

Margaret Stierman houdt vol in strijd tegen SWEK

kinderdijk • "Wij zijn bang dat door de SWEK onze mogelijkheden beperkt worden", meldt Arie Karreman, woordvoerder van Margaret Stierman.

Stierman spande een rechtszaak aan om haar belangen veilig te stellen. "Ik wil niet dat de SWEK de zeggenschap krijgt over het grondgebied waarop mijn souvenirshop Windkracht 4 staat", zegt zij. Eind vorige maand vond een hoorzitting plaats in Den Haag.

De onderneemster runt naast Windkracht 4 ook het Grand Café Buena Vista, beide gevestigd aan de Molenstraat in Kinderdijk. Waarom heeft ze bezwaar tegen de plannen van de gemeente en de SWEK? Karreman: "Als wij Windkracht 4 bijvoorbeeld zouden willen verbouwen, dan willen we niet gedwarsboomd kunnen worden door de SWEK, die door het nieuwe bestemmingsplan als alleenheerser kan optreden in het gebied. De stichting is aangesteld als beheerder en bepaalt wat wel en niet mag. Zij handhaven als het gaat om verkoop op de kade. Wij zijn de enige particuliere ondernemer in het gebied van de SWEK. De gemeente heeft het handhaven uitbesteed. Gemeente en SWEK verwijzen steeds naar elkaar."

Vrijwilligers

Stierman kruist al jarenlang de degens met de SWEK. Ze vindt dat het nieuwe bezoekerscentrum er niet zou moeten komen en dat sprake is van oneerlijke concurrentie omdat de SWEK werkt met vrijwilligers. "Concurrentie is gezond, dat is geen probleem. En er zijn genoeg toeristen, ze hoeven niet allemaal naar mij te komen. Maar ik heb er wel moeite mee dat ook de verkoop van souvenirs en horeca-artikelen mede gedaan wordt door vrijwilligers." Karreman: "SWEK-directeur Van der Vlist kan zeggen dat dit niet zo is, maar vrijwilligers vertellen ons dat zij dit doen. "

De komst van een nieuw bezoekerscentrum betreurt Stierman. "Ik vind het vreselijk dat het bezoekerscentrum midden in de natuur komt en in de zichtlijn. Zonde van het gebied. Ook verandert de looproute van toeristen, waardoor ze niet meer langs Buena Vista komen. Maar ik verwacht dat de bouw van het centrum door zal gaan." De rechter (Raad van State) stelde tijdens de hoorzitting kritische vragen over nieuwbouw in het werelderfgoedgebied. Voor bouwen in groen gebied gelden strenge eisen. Stierman durft nog nergens op te hopen. "De rechter had zich goed ingelezen, hij wist waarover hij sprak. Maar het kan nog alle kanten op."

Volgens Cees van der Vlist van de SWEK is de verandering van het bestemmingsplan, waardoor de bouw van een nieuw centrum mogelijk wordt, een feit. "De nieuwe bestemming van de grond is op 4 juli 2017 onherroepelijk vastgesteld. Een rechter kan alleen nog toetsen of de procedure zorgvuldig is doorlopen." Volgens de woordvoerder van de gemeente is de wijziging echter nog niet onherroepelijk. "Dat komt omdat de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State nog een uitspraak over het beroep moet doen. Die kan dus nog beslissen dat het bestemmingsplan geheel of gedeeltelijk niet goed is. Wanneer dat gebeurt, geldt het bestemmingsplan dus geheel of gedeeltelijk niet meer."

Delfts blauw

Volgens een woordvoerder van de gemeente biedt het nieuwe bestemmingsplan voor Stierman juist meer mogelijkheden op het gebied van horeca. "Verder blijven de bestemmingen voor haar gronden gelijk. De grond waarop haar gebouwen staan heeft de bestemming gemengd/detailhandel." Karreman: "Dat klopt, ik verzet me ook niet tegen de bestemming van Windkracht 4, maar tegen de bestemming van gebouwen van de SWEK, waar steeds meer mogelijkheden zijn om souvenirs en horeca-artikelen te verkopen. Henk Bronkhorst van de SWEK zegt tegen ons: 'We hebben alleen de activiteiten van de familie Slob overgenomen'. Ja, maar vanaf het moment dat de SWEK het overnam hebben we wel problemen. We hadden met bepaalde souvenirs het alleenrecht. Delfts blauw bijvoorbeeld. Met de familie Slob hebben we daar nooit problemen over gehad."

Henk Bronkhorst was namens de SWEK aanwezig bij de hoorzitting. Hij vertelt dat de verkoop van souvenirs bij de SWEK gedaan wordt door betaalde krachten, niet door vrijwilligers. Ook zegt hij: "De Raad van State wilde weten of er bij de bouw van het bezoekerscentrum sprake is van verstedelijking van groen gebied. De gemeente gaf aan: dit is geen verstedelijking, dit is een bijzonder project voor het werelderfgoed. De rechter vroeg ook: waarom is Windkracht 4 niet geschikt als bezoekerscentrum? De gemeente heeft uitgelegd dat Windkracht 4 logistiek op een slechte plaats staat. Ook voor de ontwikkeling van de entreezone is de plek niet goed. Er zijn al moeilijkheden met het verkeer daar. Bovendien is het gebouw niet gebouwd als bezoekerscentrum."

Over vier weken volgt uitspraak in de zaak die Stierman aanspande.

De A27 tussen Gorinchem en Hooipolder is van 10 augstus 22:00 uur tot en met 13 augustus 5:00 uur afgesloten. Foto: Rijkswaterstaat

A27 richting Breda dicht tussen knooppunten Gorinchem en Hooipolder

GORINCHEM • Rijkswaterstaat voert van vrijdag 10 augustus 22.00 uur tot maandag 13 augustus 05.00 uur onderhoudswerkzaamheden uit aan de A27 tussen de knooppunten Gorinchem en Hooipolder richting Breda. De snelweg is die periode afgesloten voor alle verkeer.

Tijdens dit weekend wordt de slijtlaag vervangen op de Merwedebrug bij Gorinchem. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken wordt dit gecombineerd met diverse kleinere werkzaamheden, zoals het vervangen van de voegen van het viaduct Juliana West op de A27. Weggebruikers moeten rekening houden met een extra reistijd van 30 minuten of meer.

Omleidingen

Het verkeer wordt via twee routes omgeleid via Dordrecht (A15, de A16 en de A59) en Den Bosch (A15, de A2 en de A59). Gele borden en informatiepanelen langs en boven de weg geven de omleidingsroutes aan. Als gevolg van de werkzaamheden, zal het ook drukker op de N3 zijn. Tijdens de weekendafsluiting zijn de toe- en afritten Geertruidenberg (20), Hank (21), Nieuwendijk (22) en Avelingen (24) afgesloten.

Hulp- en nooddiensten mogen gebruik maken van het fietspad aan de westkant van de Merwedebrug.

Openbaar vervoer
Lijn 400 en lijn 401 van Arriva maken gebruik van de oostelijke omleidingsroute via Den Bosch, de bussen worden omgeleid via de A15, de A2 en de A59. Lijnen 120 en 121 rijden normale dienstregeling via het westelijk fietspad op de Merwedebrug, hierbij wordt een pendelbusje ingezet. Tussen Sleeuwijk - Tol – Nieuwendijk – Hank – Raamsdonksveer v.v. rijdt eveneens een pendelbusje. Kijk voor meer informatie over de dienstregeling op arriva.nl of 9292.nl

Op zaterdag 11 augustus tussen 18:15 tot 24:00 vinden extra overtochten plaats. En op zondag 12 augustus van 07:45 uur tot 11:45 uur en van 18:15 uur tot 24:00 uur.

q http://werkzaamheden.rijkswaterstaat.nl of bel 0800-8002.

A27 weekend dicht

gorinchem • Rijkswaterstaat voert van vrijdag 10 augustus 22.00 uur tot maandag 13 augustus 05.00 uur onderhoudswerkzaamheden uit aan de A27 tussen de knooppunten Gorinchem en Hooipolder richting Breda. De snelweg is die periode afgesloten voor alle verkeer.

Tijdens dit weekend wordt de slijtlaag vervangen op de Merwedebrug bij Gorinchem. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken wordt dit gecombineerd met diverse kleinere werkzaamheden, zoals het vervangen van de voegen van het viaduct Juliana West op de A27. Weggebruikers moeten rekening houden met een extra reistijd van 30 minuten of meer.

Omleidingen

Het verkeer wordt via twee routes omgeleid via Dordrecht (A15, de A16 en de A59) en Den Bosch (A15, de A2 en de A59). Gele borden en informatiepanelen langs en boven de weg geven de omleidingsroutes aan. Als gevolg van de werkzaamheden, zal het ook drukker op de N3 zijn. Tijdens de weekendafsluiting zijn de toe- en afritten Geertruidenberg (20), Hank (21), Nieuwendijk (22) en Avelingen (24) afgesloten.

Hulp- en nooddiensten mogen gebruik maken van het fietspad aan de westkant van de Merwedebrug.

Openbaar vervoer

Lijn 400 en lijn 401 van Arriva maken gebruik van de oostelijke omleidingsroute via Den Bosch, de bussen worden omgeleid via de A15, de A2 en de A59. Lijnen 120 en 121 rijden normale dienstregeling via het westelijk fietspad op de Merwedebrug, hierbij wordt een pendelbusje ingezet. Tussen Sleeuwijk - Tol – Nieuwendijk – Hank – Raamsdonksveer v.v. rijdt eveneens een pendelbusje. Kijk voor meer informatie over de dienstregeling op arriva.nl of 9292.nl

Op zaterdag 11 augustus tussen 18:15 tot 24:00 vinden extra overtochten plaats. En op zondag 12 augustus van 07:45 uur tot 11:45 uur en van 18:15 uur tot 24:00 uur.

Meer informatie: 0800-8002 of kijk op onderstaande website.

q werkzaamheden.rijkswaterstaat.nl

Meer water door Lek tegen verzilting bij Kinderdijk

regio • Rijkswaterstaat laat de komende dagen meer water door de Lek stromen. Die maatregel wordt genomen om de toenemende verzilting bij de monding van de Lek bij Kinderdijk en de monding van de Hollandse IJssel bij Krimpen tegen te gaan.

De stuw bij Hagestein zal deels open worden gezet, zodat er 30 kuub water per seconde kan worden doorgelaten, in plaats van de huidige acht kuub per seconde. Deze extra kuubs worden grotendeels ingelaten via de Bernardsluizen bij Tiel. Dit leidt tot hinder voor de scheepvaart in de Bernardsluizen, die vanwege de veiligheid gestremd zijn.

Schepen komende uit Duitsland kunnen via de Neder-Rijn in de richting Amsterdam varen. Rijkswaterstaat gaat de komende tijd de effecten meten.

Meer water door de Lek vanwege dreigende verzilting

Foto: nl.123rf.com

REGIO • Rijkswaterstaat laat de komende dagen meer water door de Lek stromen. Die maatregel wordt genomen om de toenemende verzilting bij de monding van de Lek bij Kinderdijk en de monding van de Hollandse IJssel bij Krimpen tegen te gaan.

De stuw bij Hagestein zal deels open worden gezet, zodat er 30 kuub water per seconde kan worden doorgelaten, in plaats van de huidige acht kuub per seconde. Deze extra kuubs worden grotendeels ingelaten via de Bernardsluizen bij Tiel. Dit leidt tot hinder voor de scheepvaart in de Bernardsluizen, die vanwege de veiligheid gestremd zijn. Schepen komende uit Duitsland kunnen via de Neder-Rijn in de richting Amsterdam varen. Rijkswaterstaat gaat de komende tijd de effecten meten.

Persoon te water in Meerkerk

meerkerk • Diverse hulpdiensten zijn zondagmiddag opgeroepen voor een melding van een persoon te water op een camping aan de Scheepjesbrug in Meerkerk. Rond 16.00 uur werden de hulpdiensten opgeroepen. Naast diverse eenheden van de brandweer en de politie kwam ook het Mobiel Medisch Team per helikopter ter plaatse. Ook een duikteam van de brandweer uit Dordrecht kwam ter plaatse. Het slachtoffer was snel uit het water en is door het personeel van de ambulancedienst in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het ongeval kon gebeuren, is niet bekend.

Jurre Verweij is de 10.000e bezoeker van De Spettertuin. Foto: Vincent Vulperhorst

Jury Verweij is de 10.000e bezoeker van zwembad De Spettertuin in Noordeloos. Hij kreeg een gratis abonnement voor 2019.

Onwel tijdens zwemmen

hoornaar • Een vrouw is vrijdagmiddag onwel geraakt tijdens het zwemmen in natuurbad De Donk langs de Lutjeswaardsemiddenweg in Hoornaar. Omstanders hebben de vrouw uit het water gehaald en zijn gestart met een reanimatie. Politie, ambulance en traumahelikopter kwamen ter plaatse voor hulp.

6 / 28

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Lezing 4 + 17 sept theorie én praktijk over hoe kinderen ontwikkelen door dr. Ewald Vervaet. Toegang vrij; info + aanmelden: www.vikta.nl/evenement.Welkom in De Spil!

Verbetering Lekdijk deze week gereed

Nog onzekerheid over één locatie

De dijkverzwaring bood ook kansen, voor veiliger kruispunten en een fietspad bijvoorbeeld. Foto: Cees van der Wal

regio • Sommige mensen die aan de dijk wonen kregen het nodige te verwerken. Ze moesten tijdelijk hun huis uit, hadden schade aan hun huis of verkeren nog in onzekerheid over de afwikkeling van schade.

De Combinatie Dijkverbetering Molenwaard (CDVM) voltooit op vrijdag 10 augustus het werk aan de openbare weg, vertelt projectmanager Kees Scheer. Voor mensen aan de dijk betekent dit dat zij geen last meer hebben van wegopbrekingen, omleidingen of van graafmachines en kiepwagens voor hun deur. En de Alblasserwaard is beter beschermd tegen overstromingen, nu 17 kilometer dijk er extra solide bij ligt.

Flinke scheuren

Toch roepen Leen en Adrie Damsteegt nog geen 'hoera'. Ze wonen aan de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland, in een oude boerderij. Hun huis liep flinke scheuren op als gevolg van de werkzaamheden. Leen is niet tevreden over de afhandeling van de schade. "Ze zeggen: 'Het huis was toch niet nieuw meer.' Ze smeren alleen de scheuren dicht, dan heb je witte strepen in je muur. Eén van de scheuren is zo groot dat ik mijn hand erin kan steken. En overal zitten barsten, ook aan de binnenkant. De hele kracht is uit het pand, het huis is minder waard geworden. Ik heb een adviseur in de arm genomen."

Damsteegt vertelt dat zijn huis ook is verschoven. Om hoeveel centimeter het gaat, is onduidelijk. "Mensen die handelen in opdracht van het waterschap zeggen tegen ons: 'Het vaste punt van waaruit we gemeten hebben, is verzakt.' Ze hebben vijf jaar lang de veranderingen gemeten, maar omdat er geen ijkpunt meer is, hebben ze niets meer aan die gegevens. We zaten al aan de 7 centimeter, maar dat wordt nu van tafel geveegd."

Ook over de heipalen maakt Damsteegt zich zorgen. "Zijn die misschien harder verschoven dan het huis zelf? Wie gaat er onder de grond kijken om te zien wat er nog heel is?"

Anderen zijn wel tevreden over de afhandeling van de schade, maar zijn ongerust over de gevolgen op de langere termijn. Adrie Noorland woont aan de Boezem in Streefkerk.

"Mijn huis is naar achteren geschoven en de heipalen waren bijna allemaal kapot. Ze zeggen dat de palen al beschadigd waren voordat de werkzaamheden aan de dijk begonnen. Wij hebben geen bewijs, zij ook niet. Volgens een woordvoerder hebben we geluk gehad dat we er nu achter kwamen dat de palen gescheurd zijn, want we hebben nieuwe palen gekregen die ik niet zelf hoefde te betalen." Het huis van Noorland is tien jaar oud. "Bij de bouw hadden we al zwaardere heipalen genomen, omdat ze zeiden dat er weer een dijkverzwaring zou komen. Dan ga je ervan uit dat de palen het kunnen hebben." Voor reparatie van de scheuren die tijdens de werkzaamheden in de muren verschenen, kreeg Noorland een vergoeding. Daarmee is ze tevreden, maar ze is nog wel ongerust. "Je vraagt je af: hoe blijft het? Ze komen nog meten af en toe. Ik ga er maar vanuit dat het nu stabiel is."

Langzamer

Er is nog één plek waar de dijk niet af is: ter hoogte van het adres Lekdijk 13. Dit is een bijzonder geval. De zetting - het zakken van de ophogingen - gaat daar veel langzamer dan gedacht, het werk loopt uit. Alle grond of zand in één keer aanbrengen gaat niet, dan zou het woonhuis grote schade oplopen. Er moet nog ongeveer 3 meter zand worden aangebracht, maar het is de vraag of dit gaat lukken zonder het woonhuis op dit adres zwaar te beschadigen.

Projectmanager is een tevreden man

Projectmanager Kees Scheer van Mourik, is 'best tevreden' over het proces van de dijkverzwaring. "Mensen hebben veel begrip getoond voor de werkzaamheden. We zijn begonnen in maart 2014, maar werkten niet 4,5 jaar op één locatie. De grootste impact had het ingraven van diepwanden en palenwanden in Nieuw-Lekkerland. Bewoners konden niet altijd bij hun huis komen met de auto en het was een rommeltje voor hun deur." Aanvankelijk zou het werk eind 2017 gereed zijn. "Er zijn locaties waar we vertraging opliepen. Dat komt doordat we extra werk kregen opgedragen door Waterschap Rivierenland en doordat de zetting van grond soms langer duurde. Aan het stuk dijk tussen Kinderdijk en het Schoonhovenseveer staan 470 huizen. Daarvan liepen er circa 20 in meer of mindere mate schade op. Met een groot aantal eigenaren hebben we de schadeafwikkeling al gedaan", aldus Scheer. "Een deel komt voor rekening van het waterschap. Dankzij de toepassing van palenwanden hebben we de schade zo klein mogelijk kunnen houden. Overigens is het voor dijkwoningen soms lastig te bepalen of schade door natuurlijke oorzaak is ontstaan of door onze werkzaamheden of door beide. Voor de schadeafwikkeling maken we gebruik van een onafhankelijk expertisebureau. En veel panden zijn juist in waarde vermeerderd door het omleggen van de dijk." De Combinatie Dijkverbetering Molenwaard (CDVM) won vorig jaar de innovatieprijs van de InfraTech. De jury noemde twee redenen: de toepassing van nieuwe technieken en de goede samenwerking met het onder andere waterschap, gemeente en bewoners. Scheer: "We hebben de dijk opnieuw ingericht voor verkeer en veiliger gemaakt. Sommige delen hebben we autoluw gemaakt; het verkeer gaat daar over een ander dijkstuk. Ook bij de school in Streefkerk hebben we situatie verbeterd, in overleg met de gemeente."

Mogelijk kiest het Waterschap Rivierenland ervoor op deze plek een wand aan te brengen. De kans bestaat ook dat het waterschap het pand opkoopt en daarna de berm afmaakt. Wat het ook wordt: voor de bewoners van dit huis is de dijkverzwaring nog niet afgelopen.

Anne Marie Hoekstra

Dijkfeestje voor Lekdijkbewoners

regio • Na 4,5 jaar zwoegen (door onder andere de aannemer) en ongemak (voor dijkbewoners) komt er een feestje, om te vieren dat de dijk gereed is.

Op de laatste zaterdag van september kunnen 'Lekdijkers' die wonen op het stuk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer het glas heffen met mensen van het waterschap en de aannemer. Het feest vindt plaats in de middag- en avonduren, op het haventerrein van Streefkerk. De organisatie is in handen van Waterschap Rivierenland.

Hapjes en drankjes

Het programma is nog niet bekend, wel meldt een woordvoerder van het waterschap: "Voor jong en oud worden er leuke dingen georganiseerd. En er zijn hapjes, drankjes en muziek. Uiteraard kijken we tijdens dit feest terug op het intensieve project."

Er zijn diverse redenen voor een feest. De dijkverzwaring brengt in de eerste plaats betere bescherming tegen hoog water. Daarnaast is het project aangegrepen om verbeteringen door te voeren. Er zijn vrijliggende fiets- en wandelpaden gerealiseerd langs de dijk en de verkeersveiligheid in dorpskernen is verbeterd. Wat ook prettig is: de aannemer en Waterschap Rivierenland kijken terug op een goede samenwerking met elkaar en met busmaatschappijen, transportbedrijven en agrariërs.

Deze maand vindt de eindinspectie plaats van alle panden die schade opliepen. Een woordvoerder van het waterschap: "Na die eindinspectie maken we de balans op." Het totale schadebedrag is nog niet bekend. "We weten ook nog niet welk deel door ons zal worden betaald en welk deel door de aannemer. De schadeafhandeling loopt nog." Om die reden kan de woordvoerder van het waterschap nog niet precies zeggen hoeveel panden schade opliepen. Projectmanager Kees Scheer (zie kader rechts) noemt wel een aantal.

Megaproject

Met de afronding van de werkzaamheden wordt een megaproject voltooid. Mourik spreekt op de eigen website over een aanneemsom van 59 miljoen euro. Van de 17 kilometer dijk moest 10 kilometer worden versterkt, op diverse plekken op innovatieve wijze. Op sommige locaties is de waterkering een stuk opgeschoven in de richting van de rivier, om hem sterker en stabieler te maken. In de kern Streefkerk is een klimaatdijk neergelegd die extra sterk is en een verhoogd veiligheidsniveau heeft; de dijk is honderd keer steviger dan de norm, waardoor er op termijn tussen de vijftien en twintig huizen op gebouwd kunnen worden.

Met de schrik vrij na aardbeving Lombok

De omgevallen muur achter het hotel van Ruud en Merel. Foto: Merel van der Wal

streefkerk/indonesië • Een heerlijke zonvakantie veranderde zondag van het ene op het andere moment in een nachtmerrie; Ruud den Haak en Merel van der Wal uit Streefkerk zaten op dat moment op zo'n veertig kilometer van het epicentrum van de zware aardbeving die het Indonesische eiland Lombok trof.

Ze kwamen gelukkig met de schrik vrij en het stel is inmiddels weer thuis. Na een rondreis op Bali verkasten ze afgelopen weekend naar Gili Trawangan, een klein eiland naast Lombok. Zondagavond rond een uur of half acht begon de grond opeens te beven. "Ik zat op het terras en Merel was binnen", blikt Ruud terug. "Alles begon te trillen en stroom viel uit. Het was alsof ik op een luchtkussen stond, zo ging de grond op en neer. Iedereen was in blinde paniek. We renden naar buiten en zagen daar onder een omgevallen muur mensen liggen. Je weet op zo'n moment niet wat je moet doen."

Hij vervolgt: "We zijn met de andere gasten zo snel mogelijk naar het strand gegaan. Maar na een minuut of tien hoorden we dat er misschien een tsunami zou komen. Weer raakte iedereen in paniek. Een medewerker van het hotel loodste ons uiteindelijk naar een heuvel op het eiland, waar we de nacht hebben doorgebracht. Het enige dat we hadden was de kleding die we aanhadden en onze telefoons, omdat we die toevallig vast hadden toen het gebeurde."

Mondjesmaat kwam er informatie binnen; al snel bleek dat er geen tsunamigevaar was. De volgende ochtend konden Ruud en Merel naar het hotel om hun spullen op te halen. "Ons appartement stond nog overeind, maar er waren er meerdere ingestort. We zijn echt door het oog van de naald gekropen." De problemen waren nog niet voorbij. Aangekomen in de haven bleken er zo'n 2000 mensen zo snel mogelijk van het eiland af te willen. "Er was een soort evacuatie aan de gang, maar er kwam maar af en toe een boot. Er werd echt gevochten om een plekje; mensen vertrapten elkaar om aan boord te komen."

Een paar honderd meter bij de drukte vandaan zagen de Streefkerkers een rubberboot aankomen. "We zijn daarheen gegaan en die bleek afkomstig van een marineschip, uitgezonden om toeristen om te pikken. We werden naar Lombok gebracht en daar zagen we hoe erg de vernielingen daar waren. Onvoorstelbaar, zoveel mensen die alles kwijt zijn."

Op het moment dat Ruud het vertelt heeft hij samen met Merel al een vlucht geboekt naar Londen, om vandaar naar Nederland te vliegen. "We zijn dodelijk vermoeid, maar toch klaarwakker. Ik denk dat het een soort overlevingsroes is waar we in zitten. En of we ons nu al veilig voelen? Het gaat, maar een dak boven ons hoofd voelt op dit moment zeker niet honderd procent prettig."


Geurt Mouthaan

Groeiende afvalberg in gebieden Zuid-Hollands Landschap

Een kruiwagen vol zwerfafval op het strand van natuurgebied De Zaag in Krimpen aan de Lek.

REGIO • Afval dat wordt achtergelaten in de natuur. Het komt steeds vaker voor, zo signaleert boswachter Peter de Beer van Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL).

Flesjes, blikjes en chipszakken, maar ook resten van picknicks en barbecues. De Beer komt van alles tegen tijdens zijn rondes door de natuurgebieden die de stichting beheert in de Krimpenerwaard en Vijfheerenlanden. "Het afvalprobleem neemt echt enorm toe", verzucht de boswachter. Een verklaring? "'t Is gewoon gemakzucht. Mensen denken er vaak niet eens bij na en laten hun rotzooi gewoon liggen."

De Beer spreekt recreanten en jongeren - die natuurterreinen als hangplek gebruiken - aan op hun gedrag. Dat helpt deels. Toch gebeurt het nog wel eens dat bezoekers in een baldadige bui bierflesjes kapot smijten. Met alle gevolgen van dien. "Gebroken glas kun je bijna niet opruimen. De kans is aanwezig dat een klein kind of hond in en stuk glas loopt en zich verwondt."

Konijnenhok
Veel recreanten beseffen ook niet dat ze, door afval weg te gooien, de natuur schade toebrengen. "Zo duurt de afbraak van een leeg zakje chips tachtig jaar. Ruim het dus gewoon op, zou ik zeggen." De Beer en zijn collega's stuiten ook regelmatig op grotere spullen. Meubels, autobanden of een afgedankt konijnenhok zijn slechts een paar voorbeelden van illegale afvaldumpingen. "Ik trof zelfs een keer een auto aan in natuurgebied de Avelingen bij Gorinchem. Dat was lastig, want je mag zo'n voertuig niet gelijk weghalen. Zoiets duurt weken. En dat lokt weer vandalisme uit."

Ook gebeurt het dikwijls dat er in de avonduren tuinafval wordt gedumpt in de gebieden. "Veel mensen denken dat het geen kwaad kan, maar dat is niet zo. Op die plekken groeien ongewenste soorten zoals brandnetel en allerlei invasieve exoten die we helemaal niet willen hebben in de natuur."

Wie wordt betrapt riskeert een flinke boete. Die kan, in het geval van een grote dumping, oplopen tot enkele duizenden euro's. De Beer vindt dat niet zo vreemd. "Je vervuilt moedwillig de boel. Nu draaien wij als stichting op voor de kosten om die troep op te ruimen. Dat geld steken we liever in leuke dingen, zoals het verwerven van nieuwe stukken natuur."

Vijftienjarige overvalt restaurant

Foto: Peter Stam

nieuw-lekkerland • Een vijftienjarige jongen uit Maarsbergen, al enige jaren verblijvend in Nieuw-Lekkerland, probeerde woensdag 1 augustus rond 19.40 uur Chinees Indisch Restaurant The Blue Lotus aan de Middelweg in Nieuw-Lekkerland te overvallen.

De tiener kwam volgens een ooggetuige met een groot mes in zijn hand de zaak binnen. De jongen droeg een 'doktershandschoentje' en een 'anonymousmasker'. In het afhaalrestaurant waren op het moment van de overval geen klanten. De overvaller riep volgens een werknemer 'iets onverstaanbaars'. Toen de werknemer zei dat de jongen geen grappen moest maken, ging de vijftienjarige er als een speer vandoor. Zonder buit rende hij weg. Enkele tientallen meters verderop sprong hij op een damesfiets. Een passant zag de overvaller wegrennen bij The Blue Lotus en zette, zonder te weten wat er precies was voorgevallen, de achtervolging in. "Ik wist dat het mis was. Hij was duidelijk op de vlucht en niet aan het hardlopen," vertelde de 43-jarige Nieuw-Lekkerlander die op de fiets achter de wegfietsende overvaller aanging.

Onderweg gooide de overvaller wat spullen weg, waaronder zijn masker. Verder had de jongen twee lagen kleding aan. Onderweg probeerde hij zich te ontdoen van de eerste laag, zodat het signalement niet meer overeen zou komen met wat er vanuit het restaurant gemeld zou worden. De 43-jarige Lekkerlander kreeg de jongen op de Planetenlaan bij de dierenweide in Nieuw-Lekkerland te pakken. De man werkte de jongen naar de grond en hield hem na een korte worsteling in de houdgreep. Een groepje jongeren uit het Lekdorp schoot vervolgens te hulp. Niet veel later kon de gealarmeerde politie de overvaller in de boeien slaan en meenemen naar het bureau. De alerte passant is door de agenten hartelijk bedankt voor zijn hulp.

Wmo-klankbordgroep AV valt in de prijzen

Foto: Aangeleverd

REGIO • De Wmo-klankbordgroep AV heeft de Gouden Prokkel gewonnen. Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark reikte de prijs uit. Met Gouden Prokkels worden initiatieven beloond die leiden tot prikkelende ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.

Op 4 juni hield de klankbordgroep een ontmoetingsbijeenkomst met politici en beleidsmakers in het Gorcums stadhuis. Deze bijeenkomst werd uiteindelijk beloond met de Gouden Prokkel. Voorzitter Stefan van Drunen vertelde tijdens de ontmoetingsbijeenkomst voor politici en beleidsmakers hoe belangrijk het is om begrijpelijke taal te gebruiken. Bijvoorbeeld in gemeentelijke brieven en op gemeentelijke websites.

Duidelijke website
Na de avond met politici en beleidsmakers werden twee leden van de klankbordgroep uitgenodigd door de webmaster van de nieuwe Gorcumse website. De leden bekeken of er gebruik wordt gemaakt van begrijpelijke taal. Ook gingen ze na of de teksten niet te lang zijn en of er pictogrammen worden gebruikt. Ook voor de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard zal de Wmo-klankbordgroep AV ontmoetingsbijeenkomsten gaan organiseren.

Meedenken
De Wmo-klankbordgroep AV zorgt ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking op hun eigen manier deel kunnen nemen aan de maatschappij. Deze doelgroep is door hun beperking slecht in staat om mee te praten in bestaande overlegstructuren. Met hulp van een coach van Zorgbelang Zuid-Holland kan ook deze groep meedenken, luisteren en signalen afgeven aan de zes gemeenten over voor hun belangrijke onderwerpen.

Leden gezocht
Wie zelf een lichte verstandelijke beperking heeft, in Giessenlanden of Molenwaard woont en wil meepraten in de klankbordgroep, wordt uitgenodigd zich aan te melden. Voor meer informatie en aanmeldingen: E-mail: info@zorgbelang-zuidholland.nl. Telefoon: 088-9294000. Contactpersoon en coach van de Klankbordgroep is Mariëtte Teunissen.

Waterschap: 'Grondeigenaren: maai je sloten'

REGIO • Waterschap Rivierenland verzoekt met klem grondeigenaren om hun sloten nu al te maaien, om het beschikbare water ruimte te bieden tot in de kleine vertakking van het watersysteem. Tegelijk roept het waterschap iedereen op om spaarzaam te zijn met water. Sinds deze week is officieel sprake van een landelijk watertekort.

Het onderhoud van grotere vaarten en weteringen ligt bij het waterschap, de kleinere sloten worden onderhouden door de betrokken grondeigenaren. Jaarlijks wordt dit onderhoud pas in november gecontroleerd, tijdens de schouw: het watersysteem moet dan klaar zijn om veel water op te vangen in het natte winterseizoen. Diezelfde capaciteit is nu nodig om tijdens de extreme droogte het water zo goed mogelijk te verdelen over de gebruikers. Dichtgegroeide sloten kunnen het water blokkeren, met als gevolg verderop een watertekort. Daarom verzoekt het waterschap met klem grondeigenaren om hun sloten nu al te maaien.

Het is al langere tijd uitzonderlijk droog en ook de komende tijd zal het nog droog blijven. Daardoor is nu volgens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat officieel sprake van een watertekort in Nederland. Waterschap Rivierenland sluit zich aan bij de oproep om spaarzaam te zijn met beschikbare water: leidingwater, grondwater en oppervlaktewater. Sinds begin juli geldt in het rivierengebied al overdag een beregeningsverbod. Daarmee probeert het waterschap het beschikbare water zo goed mogelijk te verdelen. Het verbod wordt goed nageleefd. Er is sinds 31 juli één uitzondering: in de Noordwaard, een gebied bij de Biesbosch met een heel eigen karakteristiek.

Zo lang de waterstand op de grote rivieren het toelaat, laat het waterschap water in het gebied. Bij een dalende rivierwaterstand proberen we met extra maatregelen de inlaat capaciteit op peil te houden. Zoals bij de Pannerling, bij het begin van de Linge in de Over-Betuwe. Waar mogelijk legt het waterschap in sloten en weteringen een watervoorraad aan. Op een aantal plekken plaatst het waterschap pompen voor een goede verdeling van het beschikbare water. Desondanks zullen op hogere gronden, bijvoorbeeld op de oeverwallen langs de grote rivieren, sloten droogvallen. Dat is niet vreemd in de zomer en zeker bij deze uitzonderlijke droogte.

Bij de aanhoudende droogte bereidt het waterschap zich voor op verdergaande maatregelen.

Ingezonden brief

Lijn 90

Vanaf 9 december verzorgt Qbuzz het busvervoer van de Lekdorpen van en naar Utrecht. Het moet een vooruitgang zijn: 'Met de nieuwe concessie wordt een kwaliteitsimpuls gegeven aan het openbaar vervoer aanbod. De regio krijgt een stevig netwerk van snel en frequent hoogwaardig openbaar vervoer (zowel bus als trein) aangevuld met een fijnmazig openbaar vervoernetwerk. Daarmee wordt stedelijk en landelijk gebied goed bediend.' Wat betekent dat concreet? Ik weet dat je je niet moet laten misleiden door ronkende aankondigingen en mijn wantrouwen wordt dan ook gevoed door de toelichting. Lijn 90 wordt opgeknipt in twee lijnen: van Utrecht kun je tot Gelkenes komen, maar wie verder naar het westen wil moet overstappen. Tussen Vianen en Utrecht CS komen er vier haltes (nu één), omdat de bus over Papendorp gaat rijden. Dat is allemaal nog te overkomen. Maar ik schrik hiervan: 'In de avonduren vervallen de ritten op lijn 90, maar naar alle waarschijnlijkheid blijft er dan wel een bus rijden tussen Utrecht en Ameide' (https://www.qbuzz.nl/vijfheerenlanden). 'Naar alle waarschijnlijkheid'. Daar ben ik niet gerust op. Ik kan natuurlijk afwachten hoe de plannen definitief uitvallen, maar beter lijkt het me dat degenen die 's avonds regelmatig van de bus gebruik maken nu al, nu het schema nog niet vast ligt, van zich laten horen. Als we 's avonds een flink dorp als Ameide niet meer uit- of in kunnen, zullen mensen die bewust voor het OV gekozen hebben, zoals ondergetekende, dat heroverwegen.
Sam Janse, Ameide

Gerry Bronkhorst wint NK knikkeren

Gerry Bronkhorst: een trotse knikkerkampioene. Foto: Marijke Verhoef

noordeloos • Na zeker 35 keer mee te hebben gedaan aan het NK kuiltjeknikkeren is het Gerry Bronkhorst uit Noordeloos eindelijk gelukt: ze is kampioen! Nu ontvangt ze net als haar man de felbegeerde knikkerring.

Twee knikkerringen in één huis, dat is nog niet eerder voorgekomen in de historie van het NK kuiltjeknikkeren. Piet Bronkhorst werd in 2007 kampioen en in 2008 was hij reservekampioen. In de kwartfinale versloeg Gerry haar man, waarmee hij het kampioenschap aan zijn neus voorbij zag gaan. Gerry is opgetogen met de winst. "Het is leuk om weer naar het atelier van Chris Sommer te gaan. Hij ziet exact wat voor ring bij je past, dat zag ik wel met Piet. Ik ben benieuwd wat hij voor mij maakt", zegt de inwoonster van Noordeloos. De tweede plaats werd gewonnen door Ron den Ouden, Jan van Daalen werd derde, gevolgd door zijn dochter Geeke van Daalen.

Dit jaar werd er ook een BK kuiltjeknikkeren gehouden. Er waren namelijk twee Belgische gasten bij het NK aanwezig. Zij speelden een aparte wedstrijd tegen elkaar, waarbij Christophe Delaere er met de winst vandoor ging. Hij werd uitgeroepen tot Belgisch Kampioen kuiltjeknikkeren.

Het jeugdkampioenschap is gewonnen door de 5-jarige Dieke van Mourik. Quinten van de Berg werd tweede, Fenna de Kreij derde en Corné Brouwer vierde.

Het 42e NK kuiltjeknikkeren telde dit jaar ongeveer honderd deelnemers. Iets minder dan gebruikelijk. De organisatie denkt dat dit door de vakantieperiode en de hitte komt. Het was de laatste keer dat het kampioenschap bij het dorpshuis werd gehouden. Volgend jaar is het bij het Noorderhuis.

Niet meer vissen

goudriaan • Wegens blauwalg, botulisme en extreme watertemperaturen besloten hsv De Alver en hsv De Graafstroom het vissen tijdelijk stop te zetten. Gezien de omstandigheden hebben de vissen het te zwaar om nog belaagd te worden. De clubs geven het aan als de visserij wordt vrijgegeven.

Uitslag verloting tijdens jaarmarkt Noordeloos

noordeloos • Tijdens de jaarmarkt in Noordeloos werd zaterdag traditiegetrouw een grote verloting gehouden. De uitslag was:

1e prijs, 1.3707, € 400, Aart de Jong; 2e prijs, 1.6076, € 250 Elbert Trappenburg; 3e prijs, 1.5241, € 100, Bert den Hartog; 4e prijs, 1.5356, € 50, dhr. Buijk, Uittenbogaardstr.; 5e prijs, 1.7833, dinerbon Gieser Wildeman, M. de Man, Asperen; 6e prijs, 1.8076, Bakkersbon Trappenburg, Eva van Rooijen.

7e prijs, 1.7272, wijnpakket Druif en Zo, Marlous Schouten; 8e prijs, 1.0605, dinerbon 9 Par 3-Maria Johanna Hoeve, G. van Oort, Laantje; 9e prijs, 1.6703, waardebon Nicoos Broer, Teus Bassa; 10e prijs, 1.0523, Gardena Tuinslang Dick voor Mekaar, P. van Oort, Laantje; 11e prijs, 1.5577, twee entreekaartjes Avonturenboerderij, Anita v.d. Linedancegroep; 12e prijs, 1.2445, opblaasbaar zwembad van De Buurt, Gijs Bos jr.

13e prijs, 1.7324, waardebon Zwarte Paard, Bart Nispen; 14e prijs, 1.0102, dinerbon Gieser Wildeman, Janneke de Groot, IJsselstein; 15e prijs, 1.5180, bakkersbon Trappenburg, Mark Vonk; 16e prijs, 1.6675, kappersbon van de Kapperij, Teus Bassa; 17e prijs, 1.4038, dinerbon 9 Par 3-Maria Johanna Hoeve, André Schipper; 18e prijs, 1.6426, Noordeloos Borreltje van De Buurt, Teus Bassa. Met de prijswinnaars wordt of is inmiddels contact opgenomen.

Auto over de kop in Nieuw-Lekkerland

Foto: Peter Stam

nieuw-lekkerland • Een jongeman uit Opheusden is maandagmiddag met zijn auto over de kop geslagen in Nieuw-Lekkerland. De automobilist reed rond 16.15 uur via de Schoonenburglaan het dorp uit.

Ter hoogte van de afslag Veenweideweg wilde de man zijn omgevallen koelbox op de achterbank zetten. Terwijl hij dit deed, stuurde hij iets naar rechts, waardoor hij een lantaarnpaal in de berm raakte. De auto sloeg hierdoor direct over de kop. De Opheusdenaar kon zelf uit zijn voertuig komen.

Hij raakte gewond aan zijn knie en handen en is ter controle meegenomen naar het ziekenhuis. De verwondingen lijken mee te vallen. Een bergingsbedrijf heeft de auto, die total loss is geraakt, opgehaald.

Extra inspectie

regio • Ondanks de omslag naar koeler en wisselvalliger weer, houden de effecten van de droogte nog enige tijd aan. Dat stelt Waterschap Rivierenland. 'In sommige delen van kades zitten scheuren door de droogte. Deze zijn niet gevaarlijk. Op 9 augustus voeren we een nieuwe inspectieronde uit.'

Het leukste warenhuis gaat stoppen

Op 1 september sluit Maarten Bikker de deur van zijn levenswerk. Foto: Marijke Verhoef

groot-ammers • Het leukste warenhuis in Groot-Ammers sluit per 1 september de deuren. Bijna alle bedrijfsonderdelen maken een doorstart op andere locaties.

"Het was een loodzware beslissing", zegt ondernemer Maarten Bikker. "Ik stop niet uit weelde, laat dat duidelijk zijn. Het zit niet in mijn karakter om toe te kijken hoe het jaar in jaar uit minder wordt en uiteindelijk failliet te gaan. Dat wil ik absoluut niet. Daarom stop ik nu, zodat ik alles op een goede manier kan afsluiten."

Bikker sluit de deuren exact achttien jaar nadat hij met de Novy opende. Bikker startte in 1995 in Kantoorboekhandel Groot-Ammers en nam dit bedrijf in januari 2000 over. In augustus van dat jaar voegde hij de Novy toe, omdat hij zag dat het dorp behoefde had aan een winkel met huishoudelijke producten en speelgoed. In de loop der jaren kwamen ook het postagentschap, de VVV en Personal Computers erbij, evenals twee winkels op de benedenverdieping van het pand.

Vanwege de grote diversiteit doopte Bikker het bedrijf in 2016 om tot Het leukste warenhuis. Dat ging gepaard met een grote verbouwing. "Dat deed ik natuurlijk niet met het idee drie jaar later te sluiten. Maar het kan niet anders. De omzet blijft teruglopen."

Internet is één van oorzaken. "Steeds meer mensen kopen online. Ze denken dat het goedkoper is, maar dat is niet altijd zo. Hoogstens makkelijker. Vorig jaar nog kwam een oma met een online Sinterklaasverlanglijstje van haar kleindochter. Ik had zes van de acht cadeautjes, allemaal voor dezelfde prijs of goedkoper." Ook zag Bikker de marges afnemen. Bijvoorbeeld door het monopolie van het Centraal Boekenhuis en de toenemende populariteit van cadeaukaarten. "Daar zit praktisch geen marge op en de kaarten worden vaak niet bij ons verzilverd."

Doorstart

Bikker is blij dat investeerders ervoor hebben gezorgd dat het bedrijf een doorstart krijgt aan het Oranjeplein. De winkel opent in oktober in het pand waar voorheen de Dío huisde. De nieuwe naam is nog niet bekend. Elvira de Bondt en Wietseja van de Berg-Verschoor, twee medewerkers van Het leukste warenhuis, worden het gezicht van de nieuwe winkel. Bikker zal assisteren bij de opstart, maar verdwijnt erna uit beeld. "Het is voor mij heel dubbel. Het is moeilijk om afscheid te nemen van mijn levenswerk, maar ik ben heel blij dat de inwoners van Groot-Ammers straks nog steeds in eigen dorp terecht kunnen."

Bikker is er samen met de investeerders van overtuigd dat de onderneming op de nieuwe, kleinere, locatie kans van slagen heeft. "Als de klant maar komt, dat is het belangrijkste. Het zou fijn zijn als mensen beseffen dat alle ondernemers keihard moeten werken om een boterham te verdienen. Als we Groot-Ammers leefbaar willen houden, is het belangrijk dat de inwoners hier hun aankopen doen. Alleen dan kan de middenstand blijven bestaan."

Niet alleen de productgroepen van Het leukste warenhuis blijven in Groot-Ammers, ook Naaiatelier ANA, Personal Computers en het postagentschap blijven. Het postagentschap opent 30 augustus in de Emté supermarkt, terwijl het naaiatelier en computerbedrijf onderdak vinden aan de Wilhelminastraat 2a in Groot-Ammers. Naaiatelier ANA behoudt de reeds bekende openingstijden en diensten. Dennis Uithol van Personal Computers is op de nieuwe locatie iedere vrijdag en zaterdag geopend en de rest van de week telefonisch bereikbaar. Mensen kunnen bij hem terecht voor reparatie van computer en laptop en advies bij de aanschaf van nieuwe laptops.

En Maarten Bikker? Die gaat als zzp'er aan de slag. Onder de naam MaKer 'tot Uw dienst' stapt hij in de dienstverlenende sector. Hij blijft beheerder van de Voorstraat 5, gaat administratie verzorgen én pakt zijn oude vak, uitvaartbegeleider, weer op als freelancer bij Plattel en Van Gils.

Dienstregeling Qbuzz bekend

Reizigers in de bus. Foto: PR

regio • Vervoersmaatschappij Qbuzz, vanaf 9 december verantwoordelijk voor het busvervoer in de regio, heeft zijn dienstregeling bekendgemaakt.

Vanaf 9 december dit jaar verzorgt Qbuzz voor minimaal acht jaar het busvervoer in het concessiegebied Drechtsteden en Alblasserwaard, en op de trein MerwedeLingelijn. De fusiegemeente Vijfheerenlanden valt vanaf 1 januari 2019 onder provincie Utrecht en wordt vanaf dat moment door U-OV (ook Qbuzz) gereden. Gedetailleerde informatie over het nieuwe netwerk in Drechtsteden en Alblasserwaard is vanaf nu te vinden op www.qbuzz.nl/dav. De getoonde dienstregeling is nog onder voorbehoud van kleine wijzigingen.

Vanuit de Alblasserwaard ontstaat een rechtstreekse snelbusverbinding met Rotterdam, waardoor mensen vanuit Giessenlanden en Molenwaard tot dertig minuten sneller in Rotterdam zijn. Qbuzz handhaaft de busverbinding voor kernen op de Lekdijk en de lijnen van en naar kleine kernen in de Alblasserwaard zoals Bleskensgraaf, Ottoland en Noordeloos. Wel wordt lijn 90 van Rotterdam naar Utrecht anders opgezet, met een knip in de route, ter hoogte van Gelkenes. Op het nieuwe knooppunt Meerkerk bij de A27 sluiten de lijnen aan op de snelbussen naar Utrecht en Gorinchem, daarnaast sluiten de streekbuslijnen vanuit Giessenlanden aan op de SnelBuzz en Merdewede Lingelijn.

MerwedeLingelijn

In de nieuwe concessie wordt de MerwedeLingelijn onderdeel van R-net. In de loop van 2019 worden de treinen omgebouwd en uitgerust in R-net stijl. Alle treinen krijgen nieuwe comfortabele stoelen, USB-aansluitingen en snellere wifi. De MerwedeLingelijn blijft tot 20 uur in een kwartierdienst rijden, momenteel is dat tot 19 uur.


Bij de dienstregeling op de website is een overzicht op gemeente- en lijnniveau opgenomen. Er staat bij wat er wijzigt ten opzichte van de huidige situatie. Ook is er bij iedere gemeente een overzichtskaartje te vinden met het lijnennet.

q www.qbuzz.nl/dav

Finse zangeres thuis in Kinderdijk

Pauliina May zoekt mensen die van zingen houden

Pauliina is zo blij met haar nieuwe thuis tussen de molens dat ze een klompendansje doet. Foto: Anne Marie Hoekstra

kinderdijk • Vrolijk zwaait de witblonde Pauliina de deur van haar hoekwoning open. Vanaf het eerste 'welkom' zal haar mond nauwelijks stilstaan. "Je moet me gewoon onderbreken hoor, want ik praat altijd te veel", zegt ze lachend.

Buiten is het bijna 30 graden, binnen branden kaarsen. "In Scandinavië steken we ook in de zomer kaarsen aan", legt ze uit. Bij bakker Stam heeft ze taart met aardbeien en slagroom gekocht, zo blij is ze dat ze voor de krant haar verhaal mag doen. Ze heeft moeilijke jaren achter de rug, maar sinds ze in Kinderdijk woont heeft ze het gevoel dat er voor haar een nieuwe tijd aanbreekt, met nieuwe mogelijkheden.

Grote podia

De muziek bracht haar in 1996 naar Nederland. "Ik volgde een conservatoriumopleiding in Helsinki, deed pop en jazz. Al langer was ik geïnteresseerd in Latijns-Amerikaanse muziek. Toen ik hoorde dat er in Holland een conservatoriumopleiding was in wereldmuziek, wilde ik daarnaartoe." Ze verhuisde naar Rotterdam, schreef zich in bij Codarts. "Na een jaar dacht ik: waarom zou ik teruggaan naar Finland? Ik ontmoet hier muzikanten uit de hele wereld. Salsamuziek was booming. Ik trad op in Duitsland, Frankrijk, Roemenië en op de Antillen, op grote podia. In 2000 ben ik afgestudeerd aan het Rotterdams conservatorium, als zangdocent en uitvoerend musicus."

Ook na haar afstuderen besloot ze te blijven. "Ik had altijd al de wil om naar het buitenland te gaan. Ik mis mijn familie en de Finse natuur, maar het is daar te donker en koud voor mij, ik word depressief in Finland." Ze verhuisde naar Gorinchem en begon daar als zangdocent en stempedagoog haar eigen bedrijf: Pauliina May Productions. Ze trad op voor de Finse president Ahtisaari en koningin Beatrix, werkte samen met gerenommeerde musici. Jarenlang had ze voldoende leerlingen en optredens om van te kunnen leven. De recessie bracht daarin verandering. Toen de huur van haar woning met studio ook nog eens bleef stijgen, kwam ze in financiële problemen. Haar zoektocht naar betaalbare woonruimte bracht haar naar Kinderdijk. Sinds 16 juni woont ze naast de beroemde molens. Met wijd opengesperde ogen: "Ik woon al twintig jaar in Nederland en had nog nooit de molens gezien!" Ze geniet van de schoonheid van het werelderfgoed.

Nieuwe leerlingen

De verhuizing betekent dat ze haar leerlingen uit Gorinchem en omgeving kwijtraakt. "Ik moet weer vanaf nul beginnen. Ik wil weer graag les gaan geven, maar moet ook ander werk zoeken. Voor caissière in een supermarkt vinden werkgevers me te oud, nu solliciteer ik ook naar schoonmaakwerk." Ze hoopt dat nieuwe leerlingen haar snel weten te vinden. "Ik geef les aan mensen van twaalf tot negentig jaar. Mijn oudste leerling in Gorinchem was 82. Het enige criterium is dat ze plezier hebben in zingen, ze hoeven geen noten te kunnen lezen. Ik heb ook les gegeven op Codarts, kan mensen helpen die auditie willen doen."

Haar repertoire is breed: lichte en klassieke muziek, jazz, musicals, Argentijnse tango. "Leerlingen help ik om hun stem zo breed mogelijk te maken, niet alleen een alt- of sopraanpartij te zingen. Een leerling mag ook eigen repertoire meebrengen." Waarom zingt ze zelf graag? "Er was bij ons altijd muziek in huis. Mijn moeder was zangeres, speelde gitaar en accordeon, mijn vader was zanger voordat hij bij de Finse omroep ging werken. Mijn zus, actrice in Finland, zingt ook graag. Onze ouders leerden ons hoe je jezelf moet presenteren op een podium. Als familie traden we op, al toen wij klein waren. Tijdens een lange busreis naar mijn oma heb ik als zingend meisje een keer alle reizigers geëntertaind. Ik merkte: als ik zing vinden mensen me leuk, ik ben hier goed in. Hier wil ik meer van! Op school werd ik gepest, maar voor schoolfeesten werd ik gevraagd om te zingen. Dat was mijn safe place, als ik optrad kon niemand mij kwaad doen."

q www.pauliinamay.com

Inzameling voor de rommelmarkt

lexmond • De rommelmarkt van Lexmond zamelt dit jaar niet op één maar op twee dagen spullen in. Voorgaande jaren lukte het niet om alle spullen in één dag op te halen.

Op vrijdag 17 augustus vanaf 18:00 uur worden de spullen opgehaald in de buitengebieden Achthoven, Kom Lekdijk, Kortenhoevenseweg (buiten bebouwde kom), Lakerveld, Nieuwe Rijksweg (even nummers) en Heicopperweg. Op zaterdag 18 augustus vanaf 9:00 uur is de kern van Lexmond aan de beurt. De spullen hoeven niet aan de weg worden geplaatst want de ophalers bellen aan. Ook oud ijzer is welkom.

Open luchtdienst

lexmond • Beide kerken van Lexmond houden op zondag 26 augustus om 14:30 uur de jaarlijkse Openluchtdienst in de tuin van protestants kerkelijk centrum Lux Mundi aan de Zuidernes 45, Lexmond. De dienst wordt geleid door spreker Timo Hagendijk, groepsleerkracht en studerend aan de Christelijke Hogeschool in Ede.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de band 4tune uit Hardinxveld-Giessendam. Het thema: 'Zoek het uit'. Bezoekers die verzekerd willen zijn van een mooi plekje kunnen een tuinstoel of een kleedje meenemen.

Vrouwenavond in Bleskensgraaf

bleskensgraaf • In de laatste week van de schoolvakantie wordt er in Bleskensgraaf weer een vrouwenavond georganiseerd. Spreekster Marja Verschoor-Meijers zal het op dinsdag 21 augustus tijdens deze bijeenkomst gaan hebben over het thema: 'Zoek het uit!'.

Marja schrijft boeken en spreekt regelmatig. De organisatie wil er met elkaar weer een speciale avond van maken. De vrouwenavond wordt gehouden in de witte tent op 't Veld (achter de School met de Bijbel) aan de Pinksterbloemstraat te Bleskensgraaf. Inloop is vanaf 19.30 uur, aanvang is om 19.45 uur.

Foto: aangeleverd

Het echtpaar Van Donk uit Groot-Ammers vierde maandag hun gouden huwelijksjubileum. Wethouder Frank Meerkerk feliciteerde hen.

Leven in teken van Graafzicht

'Er zijn bewoners van wie ik ook de ouders verzorgde'

Sjanie's archief: negen plakboeken vol foto's en knipsels over haar jaren in Graafzicht. Foto: Anne Marie Hoekstra

Bijna vier decennia werkte Sjanie Breedveld (65) uit Nieuw-Lekkerland in woonzorgcentrum Graafzicht. Wat in haar beginjaren nog bejaardentehuis heette. Toen kon ze onder werktijd nog een autoritje maken met een bewoner.

Sjanie heeft het niet over werkdruk of toegenomen bureaucratie. Ze heeft het gewoon 38 jaar lang naar haar zin gehad in het Bleskensgraafse Graafzicht. Ook toen het enkele jaren geleden rommelde in het management en er ontslagen vielen. "Ja, we hebben pittige jaren gehad, maar het werk bleef altijd leuk. De directie heeft het personeel geprezen omdat iedereen gemotiveerd bleef, ondanks de reuring op hogere niveaus." Ze presenteert een koekje bij de thee, haalt haar briefje met aantekeningen voor het interview tevoorschijn en voegt er relativerend aan toe: "Ik zat in die tijd al in de thuiszorg, er ging veel langs me heen. Ik merkte weinig van de sfeer in huis."

Ze was 27 toen ze in Graafzicht begon, als keukenhulp. Een van de eerste klussen die ze mocht doen: voor ongeveer honderd mensen andijvie wassen en snijden. "Voor de 85 bewoners en voor de mensen van Tafeltje-Dekje." Gelukkig was ze gewend om aan te pakken. Op haar veertiende was ze begonnen bij bakker Van Essen in het dorp, daarna hielp ze haar moeder thuis en haar vader op zijn binnenvaartschip. "Ik hielp om het schip vast te leggen in havens en sluizen, stond aan het roer, verfde het schip en teerde de luiken. We voeren door heel Nederland, ook over het IJsselmeer. Dat vond ik geweldig."

'Panty's mochten pas uit als het boven de 25 graden kwam'

Spoedcursus

Toen er een zusje van school kwam, was Sjanie's hulp thuis en aan boord minder hard nodig. In de Klaroen las ze dat Graafzicht een huishoudelijke hulp zocht. Ze solliciteerde en mocht beginnen in de keuken. Na nog geen twee maanden tussen de pannen werd haar gevraagd of ze in de zorg wilde komen werken. "Dat was koren op mijn molen", zegt ze met een glimlach bij de herinnering. "Ik had geen ervaring, kreeg een spoedcursus in de praktijk. Ik leerde onder andere dat je een kussensloop altijd met de vouw naar de deur moet leggen. In Leiden mocht ik een opleiding tot helpende in de zorg gaan doen, voor een jaar. Tien dagen werken en leren en vier dagen vrij. Alles werd volledig gesubsidieerd, zo krap zaten ze in de zorg. Daarna deed ik de opleiding tot verzorgende en haalde ik deelkwalificaties 'verpleegkundige handelingen' en 'praktijkopleider'."

'Ik leerde dat je een kussensloop met de vouw naar de deur moet leggen'

In Sjanie's beginjaren waren ouderen nog relatief jong bij hun opname in het tehuis. "Er was een vrouw die er al op haar zestigste was komen wonen. Op haar 85ste woonde ze er al 25 jaar. En er was nog veel ruimte om andere dingen te doen. We deden spelletjes met bewoners. Op een zaterdagmiddag ben ik eens met een bewoner naar Oud-Alblas gereden want daar had hij altijd gewoond. Ook organiseerden we gezellige avondjes voor de bewoners, iemand speelde op een gitaar, we zongen liedjes. Op vrijdagmiddag hadden we een visgroepje met bewoners." Dat neemt niet weg dat het werk lichamelijk zwaar was. Tilliften en hoog-laagbedden waren er nog niet. Sjanie hield er een krom gegroeide rug aan over.
De voorjaarsschoonmaak werd nog in ere gehouden, ook in Graafzicht. "In januari begonnen we alle glaasjes te wassen, in februari kwamen de schoonmaakhulpen en werden alle kamers schoongemaakt, beddentijken van de bedden en schilderijtjes van de muren gehaald. Bewoners gingen een dagje naar de buurvrouw. Het was ook wel weer een gezellige tijd." En o ja, ze herinnert zich nog iets: "Panty's mochten in die jaren pas uit als het boven de 25 graden kwam."

Leuke dingen

Vrijwilligers waren er nog nauwelijks. "Alleen voor het handwerken. Begin jaren tachtig veranderde dat. In het begin vonden we dat niet zo leuk, want zij gingen de leuke dingen doen. Later waren we er wél blij mee. Er zijn nu ongeveer tweehonderd vrijwilligers. Het aantal personeelsleden groeide van 40 naar 120."

Van lieverlee belandde Sjanie in de thuiszorg. Aanvankelijk een deel van haar uren, uiteindelijk volledig. Vooral in de dorpen Nieuw-Lekkerland en Oud-Alblas verzorgde ze veel ouderen. "Ik vond het ontzettend gezellig bij de mensen thuis. We kregen een speciale cursus en leerden: je bent te gast bij de mensen. Zelfs als je een slokje water wilt, moet je erom vragen. Bij mijn afscheid zei iemand: 'Het was altijd zo gezellig, je vertelde van alles, daardoor vergat ik bijna dat ik verzorgd werd'." Ze bouwde met velen een vertrouwensband op. "Mensen geven zich soms letterlijk en figuurlijk bloot."
Doordat ze bijna veertig jaar voor ouderen zorgde, kent ze veel Alblasserwaarders. "Er zijn bewoners van wie ik ook de ouders heb verzorgd." Echt afscheid wilde ze overigens nog niet nemen; ze meldde zich als vrijwilliger. Zo ziet ze wekelijks 'haar' mensen uit de thuiszorg terug en blijft haar leven in het teken staan van Graafzicht.

Hei- en Boeicop pakt uit met festival

HeicopPOP: van FIFA 2018-competitie tot Frans Duijts

Karin Versluis, Alwin Kortlever, Marinke Aantjes. Foto: Marijke Verhoef

hei- en boeicop • Ze zijn er stiekem best een beetje trots op: het programma van het eerste HeicopPOP festival. Met deze dag eindigt de feestweek op zaterdag 25 augustus met een knaller.

"Normaal gesproken bloedde de feestweek na het vuurwerk dood. Dat doen we dit jaar anders. Na het vuurwerk is er een optreden van Frans Duijts", vertelt bestuurslid Marinke Aantjes. Frans Duijts is de afsluiter van de feestweek, maar ook de slotact van HeicopPOP. Een ééndagsfestival van en voor heel Hei- en Boeicop en omgeving.

Het festival is georganiseerd door een werkgroep, bestaande uit onder andere Alwin Kortlever en oud-bestuurslid Karin Versluis. Ze meldden zich tijdens de jaarvergadering aan en gingen direct aan de slag. "Zo'n feestweek organiseren is echt heel veel werk. Ik vind het leuk om nu één activiteit te doen. Alle randzaken waren al geregeld door de oranjevereniging. Voor ons bleef het leuke werk over: het festivalprogramma samenstellen", zegt Karin. Daarbij waren de kids het belangrijkst. "De kinderen moeten wat te doen hebben, anders gaan ze jengelen en moeten wij naar huis", zegt Alwin, vader van twee.

Daarom staat er voor de allerkleinsten een springkussen, loopt goochelaar Ridge Magic rond, kunnen de kids suikerspinnen eten, glittertattoo's laten zetten en lekker gek op de foto in de Photobooth. Daarnaast is er een FIFA 2018-toernooi in de tent. Er staan vier spelcomputers met groot scherm klaar, kinderen kunnen zich op de dag zelf inschrijven voor deelname.

Bands

En natuurlijk zonder bandjes geen festival! De Asperense band Onslow Punx zorgt van 15:00-16:30 uur voor stampende Nederlandstalige akoestische vrolijke punk en rock 'n roll. Van 17:30-19:00 uur speelt Fragment Live, beter bekend als één van de beste livebands van Nederland. Ze hebben op grote festivals als de Zwarte Cross gestaan. Vervolgens klimt de Lexmondse feestband Met Maten van 20:30 tot 22:00 uur op het podium. Feestelijke Nederpop uit de jaren '60 en '70 die uitnodigt tot lekker meezingen. Dat is waar deze band voor staat. Om 22:00 uur start vervolgens het vuurwerk en vanaf 22:30 uur is het tijd voor de feestavond met Frans Duijts.

Voor lekker eten en drinken is ook gezorgd. De horeca pakt uit met een uitgebreidere menukaart zodat iedereen zich van 14:00 tot 01:00 uur met gemak kan vermaken en niet naar huis hoeft. De entree tot het festival bedraagt 7,50 euro voor leden en 10 euro voor niet-leden. Festivalgangers hebben gratis entree voor de feestavond met Frans Duijts.

Nieuwe activiteiten

De feestweek heeft overigens nog meer nieuwe programma-onderdelen. Dit jaar is er voor het eerst een timmerdorp, een cabaretavond, een klompenrace en spelavond met de Hussel games. De Heicopse zomerfair is qua omvang verdubbeld.

Programma

Vrijdag 17 augustus: 19.00 uur opening, 21.00 uur feestavond met Snollebollekes en DJ Roy.
Zaterdag 18 augustus: 10.00 uur optocht, 16.30 uur Chinees buffet, 21.00 uur feest met Het Feestteam, Gebroeders Ko en DJ Roy.
Zondag 19 augustus: 14.30 uur tentdienst.
Maandag 20 augustus: 9.30 uur timmerdorp, 11.30 uur seniorenmiddag, 20.30 uur Hussel Games.
Dinsdag 21 augustus: 9.30 uur timmerdorp, 20.00 uur cabaretavond met Jochen Otten en afterparty met DJ Roy.
Woensdag 22 augustus: 9.30 uur timmerdorp, 14.00 uur Heicopse Zomerfair.
Donderdag 23 augustus: 7.00 uur dauwtrappen en ontbijt in de tent, 14.00 uur Hollandse klompenrace, 19.30 uur playbackshow.
Vrijdag 24 augustus: 14.00 uur zeskamp, 21.00 uur feest met Paul Elstak (22:30 uur), Party Animals en DJ Roy.
Zaterdag 25 augustus: 14.00 uur HeicopPOP festival, 22.00 uur vuurwerk, 22.30 uur Frans Duijts en DJ Roy.

Nieuwe exposities van amateurkunst

Teus de Groot: schoonheid ontdekken door goed te kijken. Foto: www.teusdegroot.nl

regio • Goed Gezien - Goed Bekeken heeft zes nieuwe exposities ingericht in de Alblasserwaard. Deze zijn tot oktober te bekijken.

In 't Waellant te Nieuw-Lekkerland is werk van Liesbeth Leenman uit Hardinxveld-Giessendam te bewonderen. Portretschilderen is haar passie. Ze volgt al voor het vijfde jaar de portret- en modelklas van de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk (België). "Schilderen geeft mij veel voldoening. Vooral als na een heel 'gevecht' met doek, kwasten en verf er een bevredigend resultaat tevoorschijn komt, is dat elke keer weer een verrassing voor me."

Poppenkraam

Het werk van Corry Scholte is te bekijken in de expositie 'Mijn Poppenkraam' in de Strevenaer te Streefkerk. "De schilderijen zijn acrylverf op papier, de techniek die ik altijd gebruik. Ze maken deel uit van een serie werken die ik 'Mijn Poppenkraam' noem. Alle poppen hebben hun mooiste outfit aan om aan de wereld te showen. De uitdaging was om zo met verf om te gaan, dat het materiaal en motieven van de kleding hun eigen uitdrukking kregen."


De in Streefkerk woonachtige Rijma Kers exposeert haar schilderijen in zalencentrum De Parel in Hardinxveld-Giessendam. Haar werk is afwisselend en steeds fris van kleur.

Liefhebbers van fotografie kunnen terecht in Molen de Liefde in Streefkerk, waar foto's van Hugouw Bal te zien zijn. Hugouw fotografeert al van jongs af aan. De molen is iedere eerste zaterdag van de maand geopend.

Meer abstract fotowerk is te bekijken in de Schaapskooi Ottoland, waar fotograaf Teus de Groot exposeert. Met de vervreemding of de abstractie van wat wordt afgebeeld wil hij de kijker verrassen, raken en meenemen in zijn fascinatie voor nieuwe werelden die zijn te ontdekken in ogenschijnlijk nietszeggende en soms zelfs lelijke onderwerpen. "Maar uiteindelijk is alles altijd meer dan het op het eerste gezicht lijkt te zijn. Het is maar hoe je het bekijkt", zegt Teus. "Door goed te kijken ontdek je schoonheid waar je het niet had verwacht."

Woon- en zorgcentrum Graafzicht te Bleskensgraaf toont de werken van Gretha van Duijn en Anita van 't Hoog. Anita schildert met rake penseelstreken en veel kleur portretten van dieren. Gretha maakt realistische schilderijen, geïnspireerd op mensen en dieren. Daarnaast werkt de oud-medewerkster van De Schapekop graag met stoffen.

q www.goedgezien-goedbekeken.nl

Binnenskamers breidt uit naar drie kleinkunstroutes

gorinchem • Vanwege groot succes is Binnenskamers Gorinchem uitgebreid van twee naar drie routes. Iedere route bestaat uit vier kleinkunstvoorstellingen op verschillende locaties in de binnenstad. Trekpleister is Janneke de Bijl, winnaar van het Cameretten Festival.

Voor de vierde keer vindt op zondag 7 oktober het huiskamerfestival Binnenskamers Gorinchem plaats. Zowel de voorstellingen als de huiskamers zijn met grote zorgvuldigheid geselecteerd door initiatiefnemers Mirjam van den Bogaard en Annet Eikelboom. De selectie van de artiesten varieert van talentvolle nieuwkomers tot ervaren spelers uit alle hoeken van het land. Eén van de artiesten is oud-Nieuwpoorter Liselot Mol. De voorstellingen zijn bijzonder, intiem en heel verschillend. De routes starten om 13.00 uur vanuit het theatercafé van De VijfZinnen. De laatste voorstelling is om 17.15 uur afgelopen, gevolgd door een gezamenlijk afsluiting in De VijfZinnen. De kaartverkoop is reeds gestart.

q www.binnenskamersgorinchem.nl


Het Reghthuys zoekt oude foto's middenstand

giessenburg • Museum Het Reghthuys in Giessenburg houdt dit najaar een expositie over de vroegere middenstand in de toenmalige dorpen Giessen Nieuwkerk, Giessen Oudekerk en Peursum (1945-1979). In deze periode waren er in de dorpen erg veel kleine winkeltjes. Het museum is op zoek naar foto's en attributen van deze winkels. Ook verhalen en anekdotes vanuit die tijd zijn zeer welkom via info@museumhetreghthuys.nl of 0184-651577 of 06-51075393.

70e geitenkeuring

Eigenaarsgroepen Kringkeuring 2017. Foto: Corrie Hoorweg

hoornaar • Op zaterdag 11 augustus wordt op het keuringsterrein achter Dorpsweg 123 in Hoornaar voor de 70ste keer de kringkeuring voor geiten gehouden. Het bestuur van de Kring van Geitenfokverenigingen Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is er trots op dat er 123 lammeren en geiten zijn aangemeld door vijftien deelnemers.

De geitenkeuring begint om 9:00 uur, de entree is gratis en er is catering. Door het grote aantal geiten wordt er in twee ringen gekeurd door 2x2 keurmeesters. De beste geit wint de 'Chris Bos Bokaal'. Op het naast gelegen weiland wordt de Jongveedag Hoornaar georganiseerd, met keuringen voor kalveren, pinken en vaarzen. De dieren zijn tegen Q-koorts gevaccineerd. Anno 2018 zijn er drie afdelingen (VZOD Giessenlanden, SnV Lexmond en DES Hagestein) aangesloten bij de Kring A&V, die gezamenlijk bijna 100 leden hebben.
De kring van Geitenfokverenigingen Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is in 1946 opgericht door 17 afdelingen met 1130 leden. Dit gebeurde in Hotel Sap te Meerkerk. Bij de oprichting werd er 10 cent per lid contributie betaald door de afdelingen. De vereniging houdt jaarlijks een kringkeuring. In het begin waren er alleen witte dieren, maar later werden er ook bonte ongehoornde dieren aangevoerd. Het batig saldo van de kringkeuring werd in de kringkas gestort.

AMEIDE - Chr. Geref. Kerk 09.30 uur ds. A.J.T. Ruis, 18.00 uur ds. A. v.d. Weerd. Geref. Sionkerk 10.00 uur ds. D. de Jong. Herv. Gem. 09.30 uur ds. M. Zeeman, 18.30 uur prop. M.M.J. Verheuvel. Open Vensters 10.00 uur ds. D.J. van Vuuren.

ARKEL - Prot. Gem. - Koepelkerk 10.00 uur ds. J. Wolswinkel.

BLESKENSGRAAF - Herst. Herv. Gemeente 09.30 uur kand. G.M. Bosker, 18.30 uur ds. L. Groenenberg. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J.W. Hooydonk, 18.30 uur ds. A. Beens. Vrije Baptisten Gemeente Graafstroom (in Voormalig Gemeentehuis, Kerkstraat 8) 10.00 uur Cor Spek.

BRANDWIJK - Geref. Kerk 09.30 uur ds. J. Kaai, 18.30 uur dienst in Ottoland. Herv. Gem. 09.30 uur prop. J.A. de Kruijf, 18.30 uur prop. J.J. de Haan.

GIESSEN-NIEUWKERK - Herv. Gem. 09.30 uur ds. G.A. Termaat, 18.30 uur ds. J. Holtslag.

GIESSEN-OUDEKERK - Herv. Gem. 09.30 uur R. ten Napel, 18.30 uur ds. L. Lammers.

GIESSENBURG - Geref. Kerk 09.30 uur ds. R. v.d. Wal. Rafaël Gemeenschap Giessenlanden 10.00 uur samenkomst in de Til.

GOUDRIAAN - Herv. Gem. 09.30 uur ds. H.P.J. Schormans, 18.30 uur ds. A.F. de Fijter.

GROOT-AMMERS - Geref. Gem. in Ned. 10.00 en 18.30 uur Leesdienst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. M.K. de Wilde, 18.30 uur ds. J.A.H. Jongkind. VBG De Levensboom 10.00 uur Samenkomst in CBS Eben-Haëzer, Irenestr. 140.

HEI- EN BOEICOP - Herv. Gem. 09.30 uur prop. A.H. van Mourik, 18.30 uur ds. J.P. Ouwehand.

HOOGBLOKLAND - Herv. Gem. 09.30 uur prop. M.M.J. Verheuvel, 18.30 uur ds. M. Zeeman.

HOORNAAR - Herv. Gem. 09.30 uur ds. E. van Rooijen, 18.30 uur ds. C.N. van Dis.

LANGERAK - Geref. Kerk Vrijgem./Koningskerk 09.30 uur samen in NGK, 18.30 uur ds. A.O. Reitsema. Herv. Gem. 09.30 uur ds. W.P. v.d. Aa, 18.30 uur dienst in Nieuwpoort. Ned. Geref. BethelKerk 09.30 uur ds. J.G. Vel Tromp, 18.30 uur samen in GKV.

LEERBROEK - Herst. Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. N. den Ouden.

LEXMOND - Herv. Gem. 09.30 uur ds. H.J.P. de Pater, 18.30 uur ds. A.L. Molenaar. Prot. Gem. Lux Mundi 09.30 uur ds. W.A. Roskam, 18.30 uur Zomerzondagavond.

MEERKERK - Chr. Geref. Kerk 09.30 en 18.30 uur ds. K. Hoefnagel. Christengemeente Meerkerk 10.00 uur dienst in 'De Pukkel'. Geref. Ichthuskerk 09.30 uur mw. N. Rijneveld-Schep, 18.30 uur ds. J. Westerneng. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. van Oostende, 18.30 uur ds. C. Mijderwijk.

MOLENAARSGRAAF - Herv. Gem. 09.30 uur dienst, 18.30 uur ds. K. Groenendijk.

NIEUWLAND - Herv. Gem. 09.30 uur ds. A. v.d. Stoep, 18.30 uur prop. G.J. Anker.

NIEUWPOORT - Chr. Geref. Kerk 09.30 en 18.30 uur kand. H.C. Bezemer. Herv. Gem. 09.30 uur dienst in Langerak, 18.30 uur ds. H.E. Veldhuijzen.

NOORDELOOS - Chr. Geref. Kerk 09.30 en 18.30 uur ds. T. Wijnsma. Geref. Kerk 09.30 uur mw. ds. A. Driebergen. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J.H. Dekker, 18.30 uur ds. W.P. v.d. Aa.

OTTOLAND - Geref. Kerk 09.30 uur dhr. D. van Genderen, 18.30 uur ds. L. Kruger. Herv. Gem. 09.30 uur ds. A.F. de Fijter, 18.30 uur prop. C. Hendriks.

OUD-ALBLAS - Herv. Gem. 09.30 uur ds. H. Liefting, 18.30 uur ds. R.H. Kleskamp.

SCHELLUINEN - Herv. Gem. 09.30 uur ds. H.E. Veldhuijzen, 18.30 uur dr. J. van Eck.

STREEFKERK - Herv. Gem. 10.00 uur ds. W. Arkeraats, 18.30 uur ds. G. Mulder.

TIENHOVEN - Herv. Gem. 11.15 uur Timo Hagendijk, campingdienst.

WIJNGAARDEN - Herv. Gem. 09.30 uur ds. P.J. Teeuw, 18.30 uur ds. M.J. van Oordt.

HUISARTSEN - Bleskensgraaf – Brandwijk – Molenaarsgraaf – Ottoland – Oud-Alblas – Wijngaarden (Vr. 17.30 uur tot ma. 7.00 uur) 11 en 12 augustus: drs. S.B. Lous, Schoolstraat 5, Oud-Alblas, 0184-691363. Spreekuurbezoek spoedeisende hulp tussen 12.00 en 12.30 uur. Telefonisch afspraak maken tussen 11.30 en 12.00 uur. Waarneemgroep "Alblasserwaard-West-Noord-West" Huisartsen Groot-Ammers – Streefkerk – Nieuw-Lekkerland – Kinderdijk. Middagdiensten ma. t/m vr. Wie er dienst heeft is te vinden op het antwoordapparaat van uw eigen huisarts. Avond-, nacht- en weekenddiensten: Huisartsenpost Dordrecht, 078-2020020. Alleen voor nood- of spoedgevallen, ongevallen 112. Inlichtingen dienstdoende apotheek, tel. 0184-415546. Huisartsengroep "Alblasserwaard-Oost" Huisartsen Ameide – Arkel – Giessenburg – Goudriaan – Hoogblokland - Hoornaar – Langerak – Meerkerk – Nieuwland – Nieuwpoort – Noordeloos – Tienhoven.

De Centrale Huisartsenpost Gorinchem e.o. verzorgt de spoedeisende huisartsenzorg tijdens avonden, nachten, weekenden en feestdagen in Giessenlanden, Molenwaard en Zederik. De Gorinchem werkt op afspraak. Bel eerst 0183–646410. De Huisartsenpost is geopend tijdens werkdagen van 17.00 tot 08.00 uur, van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en feestdagen. Neem een legitimatiebewijs mee. Info: www.chpgorinchem.nl.

vrijdag 10 augustus

Giessenburg Open
Tennisvereniging Giessenburg houdt van 10 tot en met 19 augustus het thuisblijverstoernooi. Er worden alleen dubbels gespeeld (HD, DD en GD) in de categorieën 4, 5, 6, 7, 8 en 9. Een deel van de opbrengst gaat naar de Stichting ALS en voor dat doel is er ook een verloting met als hoofdprijs een minuut gratis winkelen bij AH Giessenburg. Inschrijven voor dit altijd gezellige toernooi kan nog tot en met vrijdag 3 augustus via toernooi.nl.

zaterdag 11 augustus

Kkeuring Geitenfokverenigingen
9:00, Hoornaar, Dorpsweg 123. Zeventigste kringkeuring voor geiten van de Kring van Geitenfokverenigingen Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Er zijn 123 lammeren en geiten zijn aangemeld door vijftien deelnemers. De entree is gratis en er is catering aanwezig. Op het naast gelegen weiland wordt de Jongveedag Hoornaar gehouden, met keuringen voor kalveren, pinken en vaarzen. Aan het einde van de keuring wordt de 'Chris Bos Bokaal' uitgereikt voor de beste geit van de keuring. De dieren zijn tegen Q-koorts gevaccineerd.

Baggermuseum opent BaggerPraktijkTuin
14:00-16:30, Sliedrecht, Nationaal Baggermuseum. De BaggerPraktijkTuin is weer geopend. Tijdens de Baggerweek zijn kinderen van 8 jaar en ouder én volwassen tussen 14:00 en 16:30 uur welkom om de wereld van waterbouw zelf te komen ervaren. Leer baggeren met de baggerbeugel of oefen als kraanmachinist met het verplaatsen van zand. Schakel met fietsbewegingen een elektromotor en een centrifugaalpomp in werking en ontdek hoeveel kracht er nodig is om water te verpompen. Manoeuvreren kan je leren met op afstand bestuurbare boten (Pushy Cats) in het waterbassin. Vakkundige baggeraars zijn in de BaggerPraktijkTuin aanwezig voor begeleiding.

zondag 12 augustus

Culturele Route
13:00-17:00, Gorinchem. Culturele Route door Gorinchem, met muziek van troubadours in het Zevende Huis (ingang Knipsteeg), keramiek, schilderijen en drukwerk van Martin Melis bij Kunt bij Karel (Langendijk) exposities in de Grote Kerk, het stiltecentrum in de Grote Toren, een expositie over Hendrick Hamel in het Hamelhuis (Kortendijk) en een rondleiding in molen De Hoop (Dalemwal), exposities in de kruithuizen bij de molen, beeldhouwdemonstratie van Milko Kromhout (Kalkhaven 54) en uitleg van clavecimbelbouwer Boudewijn Verhoef (Buiten de Waterpoort). In restaurant Meneer de Groot (Langendijk) is het Gorcum Vertelt Café, waar Voedselbank-vrijwilligers Anja Radder en Arie van Hoven om 14:30 uur vertellen over het werk van de voedselbank. Alle locaties zijn gratis te bezoeken.

dinsdag 14 augustus

Huiskamer Ottoland en Goudriaan
9:30, Ottoland, Achter het Regthuys, A 94. Tot 12.00 uur: inloop voor een praatje, kopje koffie, spelletje, mini-bibliotheek. Info: www.huisvandewaard.nl.

Huis van de Waard
13.30, Nieuw-Lekkerland, Pand 83. In Pand 83 aan de Planetenlaan 83 in Nieuw-Lekkerland wordt op dinsdag 14 augustus Huis van de Waard gehouden. Inloop tot 16.30 uur voor een kopje koffie, praatje, spelletje of andere gezellige activiteit.

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open.

woensdag 15 augustus

Workshop Journalistiek voor kids
14:00-15:30, Gorinchem, Bibliotheek Gorinchem. Kinderen van 9 t/m 12 jaar worden tijdens de workshop omgetoverd tot heuse journalisten. Tijdens de Workshop Journalistiek gaan de deelnemers aan de slag met actuele thema's uit het nieuws. Ze bedenken hun eigen nieuwsberichten en maken een échte krant door te schrijven, knippen, plakken, tekenen, etc. Deelname kost 2 euro, aanmelden bij de balie of via www.debibliothekaanzet.nl.

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open.

Quiz kinderliedjes in Zes Molens
15:00, Hoornaar, restaurant van locatie De Zes Molens. De Lange Wei houdt een quiz over kinderliedjes. Liedjes van vroeger zijn door middel van zandsculpturen en instrumentele muziek in beeld gebracht. De kosten voor externen bedragen 3 euro (inclusief koffie/thee met iets lekkers).

Orgelconcert Martin Mans
20:00, Gorinchem. De bekende organist Martin Mans verzorgt een concert in de Grote Kerk. 'Martin Mans speelt jouw verzoek' is het thema. Het programma na de pauze is aan de verzoeken gewijd. Voor de pauze speelt hij onder andere een improvisatie over het thema 'Trouw' en heeft hij een 'Meditatief Moment.' Er staan ook klassieke werken op het programma zoals: 'Air' van Bach en de 'Toccata Suite gotique' van Boëllmann. Toegangsprijs 10 euro (bij reservering online 9 euro). Leden PCOB, KBO en ANBO 8 euro en kinderen tot en met elf jaar 5 euro. Reserveren: www.martinmans.nl of 06-25391903.

donderdag 16 augustus

Open eettafel Molenaarsgraaf en Brandwijk
12:00, Brandwijk, gebouw MeVe, Julianastraat 3. Open eettafel voor 50-plussers uit Molenaarsgraaf en Brandwijk. Aanmelden bij Riet Vermeulen, 0184-641727.

Huiskamer Ottoland en Goudriaan
13:30, Ottoland, Achter het Regthuys, A 94. Van 13.30-14.15 uur: Bewegen 60+ onder leiding van Stan de Groot, beweegcoach Molenwaard Actief. Kosten 11 euro per maand en na afloop gratis koffie/thee. Daarna inloop voor een praatje, kopje koffie, spelletje. Vanaf 17.30 uur gezamenlijke maaltijd. Kosten minimaal 2 euro. Degenen die mee willen eten, kunnen contact opnemen met Dini Resseler, (0184) 641769. Info: www.huisvandewaard.nl

Huis van de Waard
13.30, Nieuw-Lekkerland, Pand 83. In Pand 83 aan de Planetenlaan 83 in Nieuw-Lekkerland wordt op donderdag 16 augustus Huis van de Waard gehouden. Inloop tot 16.30 uur voor een kopje koffie, praatje, spelletje of andere gezellige activiteit.

Maaltijd bij Huis van de Waard Liesveld
16:00, Groot-Ammers, Bernhardstraat 15. Inlopen bij Huis van de Waard Liesveld kan vanaf 16.00 uur. Er wordt een maaltijd klaargemaakt. Opgeven: Aafke de Vos, 0184-662704.

Open tuin fuchsia en kuipplanten

In Leerbroek vinden bij de familie Verschoor weer de traditionele open tuindagen plaats. Hierbij staan tientallen fuchsia's en kuipplanten centraal. Het adres waarop belangstellenden welkom zijn is de Kanaaldijk 10. De eerste open tuindag is op vrijdag 17 augustus, van 10.00 tot 20.00 uur. Op vrijdag 18 augustus kunnen bezoekers vanaf 10.00 uur de tuin bewonderen; deze dag kan dit tot 17.00 uur.

woensdag 15 en vrijdag 17 augustus

Activiteiten in De Schaapskooi
schoonrewoerd • Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden houdt in en om Natuurcentrum De Schaapskooi in Schoonrewoerd activiteiten voor de jeugd. Op 15 augustus is het thema: speuren naar sporen. Na een inleiding gaan de deelnemers naar buiten op zoek naar sporen en naar de dieren die deze sporen gemaakt hebben. Als laatste wordt er geknutseld. Op 17 augustus zoeken de deelnemers bodemdiertjes in het bos, bij de poel en in het weiland. Daarna maken zij van klei iets wat met bodemdiertjes te maken heeft. Beide activiteiten: van 10.00 tot 12.00 uur; kosten 2,50 euro; vanaf 8 jaar; (groot)ouders zijn welkom. Vooraf opgeven: S. van Baren, 0345-612829 of k.van.baren1@kpnplanet.nl.

Orgelconcert Martin Mans in Gorinchem

De bekende organist Martin Mans verzorgt een concert in de Grote Kerk in Gorinchem. 'Martin Mans speelt jouw verzoek' is het thema. De concertbezoeker wordt bij de inhoud betrokken en kan een verzoek indienen waaruit Martin een keuze maakt. Aanvang is om 20:00 uur. Entree 10 euro (bij reservering online 9 euro). Reserveren: www.martinmans.nl of 06-25391903. Er is kaartverkoop aan de kerk.

Maaltijd bij Huis van de Waard Liesveld

Foto: ingimage

Inlopen bij Huis van de Waard Liesveld (Bernhardstraat 15, Groot-Ammers) kan vanaf 16.00 uur. Er wordt een maaltijd klaargemaakt. Opgeven: Aafke de Vos, 0184-662704.

Folkert Oostra ijzersterk in Noordeloos

Twintig ronden voor het einde komt wielerwedstrijd pas los

Folkert Oostra komt als eerste over de finish in Noordeloos. Foto: Jan de Bruin

noordeloos • Onder tropische omstandigheden kwam het wielerspektakel bijzonder laat op gang. Een ouderwetse superpremie moest er aan te pas komen om het peloton te breken. Van een zevental vluchters was Folkert Oostra de grootste durfal. Tien kilometer voor het einde snelde de Duivendrechter van het Alecto Cycling team vooruit. En dat bleef Oostra.

Met zijn tong uit zijn mond reed hij, en passant ook de leiderprijs in de rugzak, naar de winst. "Ik hoopte dat de wedstrijd eerder openbrak, maar dat gebeurde niet. Het ging lekker met zijn zevenen. Ik vloog er goed in en toen ik eenmaal het gaatje had geslagen, konden ze mij niet meer terughalen. Ik houd wel van verrassingen en daardoor eindig ik meer op plek 80 dan op de eerste plaats. Dit is mijn tweede overwinning, na Huybergen in het voorjaar", genoot Oostra, die toen ook kort voor het einde de gok waagde.

Geraint Thomas

"De laatste tijd heb ik meer klassiekers gereden. Ik kom net terug van een hoogtetraining in Frankrijk. Afgelopen weekend reed ik nog een Duits profcriterium, dat gewonnen werd door Geraint Thomas. Geen schande om van de Tourwinnaar te verliezen." Zoals geschreven was er sprake van een eentonige wedstrijd. In de beginfase reed Jan van Arckel-renner Derek Heek goed van voren. Met onder andere David van den Berg wist hij even weg te komen, maar die vreugde was van korte duur. Ondanks de goedgevulde premiepot bleef alles bijelkaar.

Zakcentje

Voor Bart van den Berg uit Wijngaarden ging het te hard, maar de voormalig marathonschaatser bleef het peloton een viertal ronden nipt voor en kreeg, tot genoegen van het talrijke publiek, een leuk zakcentje mee naar huis. Niet veel later ging het spel dus wel op de wagen. Diederik Deelen, Martijn Veling, Jelmer Nuijten, Tom Wijfje, Eddy Gödde en Folkert Oostra gingen er van tussen. Oostra houdt wel van een gokje en werd beloond.

Door de spontane actie van de latere winnaar, viel de groep vluchters uiteen. In de slotronden kwam het uitgedunde peloton terug. In de sprint was Jordi Talen de rapste, hij bleef Eddy Gödde een paar centimeters voor.

"Folkert reed heel hard bij ons weg en was niet bij te houden. Er was bij ons even paniek en het viel stil", aldus Gödde, die afgelopen weekend nog wel zegevierde in Haamstede.

Theo Sprong

Dames Jan van Arckel domineren

Jan van Arckel domineerde bij de dames. Foto: Jan de Bruin

noordeloos • Het podium was maandag bij de Ronde van Noordeloos te klein voor de Ladies van Jan van Arckel.

Met z'n vieren piepten Charlotte Kool, Danique Braam, Bente van Teeseling en Kylie Waterreus er tussenuit en ze werden niet meer teruggehaald door de achtervolgers. Een van hen was Karin van Leeuwen uit Meerkerk. "Anderhalve maand geleden reed ik een toertocht in Noorwegen. Van Trondheim naar Oslo. Dit was mijn eerste wedstrijdje na veel duurwerk, ik heb lekker gereden en ben dus tevreden. Net als mijn ploeg. Vier dames op het podium, met Charlotte op de hoogste trede. Top."

Minder reden tot juichen was er een paar uur later. De wedstrijd van de Regiorecreanten A haalde het einde niet. Wijnand van den Berg smakte dertien ronden voor het einde tegen het asfalt. Met een ambulance werd de ongelukkige Schoonrewoerder naar het ziekenhuis vervoerd. Uiteindelijk werd Dirk-Jan Verspuij tot winnaar uit geroepen. "Dit is geen winnen. Jammer, want we hadden net een gaatje geslagen. Maar terecht dat de wedstrijd vroegtijdig is gestopt, het is tenslotte maar een hobby", aldus de Hoogbloklander, die Raamsdonker Arie-Peter Brouwer en Giessenburger Sander Spoolder voorbleef.

Bij de B-categorie zegevierde Sjaak van der Graaf. In de sprint was de renner uit Groot-Ammers veruit de snelste en liet hij Marco de Bruijn uit Rotterdam en Maarten Molenaar uit Tienhoven zijn achterwiel zien. Naast de dagzege won Van der Graaf een minuut gratis winkelen bij sponsor supermarkt EMTÉ Korteland uit Hoornaar. Hij kon dus thuiskomen.

Bas Ottevanger in actie op de Zesdaagse Rotterdam, 2018. Foto: Rick den Besten

groot-ammers • Bas Ottevanger is geselecteerd voor het EK Baanwielrennen in Zwitserland.

De inwoner van Groot-Ammers rijdt in de categorie U23-mannen en doet mee met de onderdelen omnium, madison en elimination.

Dit maakte bondscoach Peter Schep dinsdag bekend. De Europese kampioenschappen baanwielrennen worden gehouden van 21 t/m 26 augustus in Aigle, Zwitserland. De EK waren eerder toegewezen aan het Montichiari Velodrome in Italië en zijn nu verplaatst naar Aigle.

Jens Bassa behoudt eerste plaats

kortessem • Jan van Arckel-nieuweling Jens Bassa uit Noordeloos is na de laatste verreden wedstrijd voor het mabs 4.0 Euregioklassement in Kortessem (Belgisch Limburg) de beste eerstejaars nieuweling in het klassement gebleven. In het (algemeen) eindklassement werd hij tweede. Het goud ging naar de Duitser Tim Nefkens. Op 19 oktober volgt de huldiging in Zutendaal (België).

Sjaak de Wild naar Asperen

asperen • Asperen heeft in de persoon van Sjaak de Wild de gewenste assistent-trainer voor het komende seizoen gevonden. Hij zal de nieuwe trainer Jaap van Hattem gaan assisteren. De Wild, oud-keeper van HSSC'61 en SV Meerkerk, en op de regionale velden ook actief als scheidsrechter gaat de functie combineren met zijn baan als keeperstrainer in Asperen. Momenteel is hij nog herstellende van een zware blessure. "Eigenlijk wilde ik alleen nog gaan fluiten komend seizoen, maar door omstandigheden kwam Asperen bij me aankloppen met dit voorstel. Ik heb er veel zin in en krijg alle gelegenheid om in het weekend gewoon te fluiten. Zo erg is dat ook niet. Doordeweeks wordt de basis gelegd en op zaterdag moet het uitgevoerd worden", aldus De Wild, die ook over zijn TC3 beschikt.

Jens Bassa sterk in eigen huis

noordeloos • In het eigen dorp leek Jens Bassa hard op weg naar de eindzege. Hij reed veel van voren en wist op het snikhete parcours zo'n 10 kilometer voor het einde weg te rijden uit het peloton. De dappere Bassa reed voor bekend publiek de longen uit zijn lijf. Na een viertal ronden in zijn uppie te hebben gekoerst, werd de Nieuweling van Jan van Arckel ingehaald door ploeggenootje Noël Luijten uit Meerkerk en de Papendrechtse alleskunner Lucas Jassen. In de sprint was Janssen duidelijk de sterkste, maar de jongens van Jan van Arckel konden daar vrede mee hebben.Voor Luijten was het zijn eerste podiumplaats in dit wielerseizoen. Bassa heeft een tweetal keren die eer mogen hebben, in het vroege voorjaar werd de Noordelozer tweede in Gerwen en derde in de kasseienrit van Eijsden.

Jeanne Korevaar wint criterium

roosendaal/groot-ammers • Jeanne Korevaar uit Groot-Ammers kwam maandagmiddag tijdens het criterium De Draai in Roosendaal als eerste over de finish. Ze liet daarbij wereldkampioene Chantal Blaak, die als tweede eindigde, achter zich.

Jeanne Korevaar zat met haar ploeggenoten Marianne Vos en Monique van de Ree en Nina Kessler, Chantal Blaak en de Australische Lauretta Hanson in een kopgroep.

Marianne Vos liet via BN De Stem weten haar ploeggenoot uit Groot-Ammers de zege zeer te gunnen. "Jeanne is een echte teamplayer. Ze ziet de koers. Ze sprong dan ook precies op het goede moment weg."

Ploegentijdrit recreanten van Jan van Arckel

Recreanten kunnen 22 augustus meedoen met de ploegentijdrit van Jan van Arckel. Foto: aangeleverd

alblasserwaard/vijfheerenlanden • Rennersclub Jan van Arckel houdt woensdagavond 22 augustus de ploegentijdrit voor recreanten. Deze tijdrit vindt plaats op het vaste tijdritparcours, in de polder tussen Noordeloos en Ameide.

De permanence is gevestigd in de kantine van voetbalvereniging Noordeloos aan de Nieuwendijk 8 in Noordeloos (parallel aan de provincialeweg N214).

Recreatief

Deze ploegentijdrit organiseert RC Jan van Arckel voor alle snelle mannen en vrouwen die doordeweeks in groepjes recreatief de wegen onveilig maken om er met elkaar een flinke snok aan te geven. 'Op woensdagavond 22 augustus kunnen zij zich meten met elkaar in een ploegentijdrit over iets meer dan twintig kilometer', meldt Jan van Arckel in een persbericht. 'De tijdrit vindt plaats op een veilig parcours tussen Noordeloos en Ameide.'

Ploeglid

Er wordt gestart in vier categorieën: Dames, Heren, Gemengd en Gezinnen. Per ploeg van vier is maximaal één licentiehouder van de sportklasse of amateurs toegestaan. De aankomst van het derde ploeglid is bepalend voor de uitslag.

Ploegen met uitsluitend licentiehouders kunnen zich ook aanmelden. 'Deze worden in de categorie 'Buiten mededingen' opgenomen, evenals de ploegen van buiten de regio', lichten de organisatoren toe. 'Voor de ploegen van buiten de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden is vereist dat er minimaal twee personen vanuit de regio komen.'

Programma

Om 17.30 uur gaat de permanence open. Om 18.00 uur start de uitgifte van rugnummers; kosten 10 euro per ploeg (jeugd gratis). Om 19.00 uur is de start van de ploegentijdrit recreanten van 21 kilometer; twee ronden. Starten om de minuut.

Huldiging

De huldiging is na afloop van de ploegentijdrit in de kantine van de voetbalvereniging. Om deze avond goed te laten verlopen is inschrijving vooraf verplicht. Inschrijven kan op http://tijdritrecreanten.janvanarckel.nl/php/start.php. Naast inschrijven kunnen belangstellenden hier ook een pdf van het parcours downloaden. Zo kunnen zij voorafgaande aan de ploegentijdrit alvast het parcours gaan verkennen.

Op 20 augustus ontvangen alle deelnemers de definitieve startlijst en overige informatie.

Degenen die 22 augustus vroeg of juist laat willen starten of andere vragen hebben, kunnen contact opnemen met Ine van der Laar via mail: ine@vanderlaar.com of mobiel: 06-19 472 143.

Tractorpullingweekend Hoogblokland

De organisatoren van Tractorpulling Hoogblokland. Foto: aangeleverd

hoogblokland • Stichting Tractorpulling Alblasserwaard pakt vrijdag 17 en zaterdag 18 september uit met een volledig vernieuwd evenement in Hoogblokland.

Na het stoppen van Tractorpulling Meerkerk, een begrip in de regio, vond het bestuur van Truck- & Tractorpulling Hoogblokland de Vereniging Truckpulling Nederland (VTN) en de Nederlandse Truck- & Tactorpulling Organisatie (NTTO) bereid om een spectaculair programma op te zetten aan de Beemdweg. "De 17e en 18e augustus blijft zo een pullingweekend in de Alblasserwaard van formaat:, melden de organisatoren. "Lokaal bedrijf Agri Techniek Slingeland ondersteunt dit maximaal in materiële en financiële zin voor de komende edities. Met de Massey-Ferguson tractoren op de wedstrijdbanen zal het wedstrijdbaanonderhoud in kleur worden verzorgd. Als bestuur zijn we trots dat we dit evenement samen met lokale bedrijven kunnen realiseren."

Foto: Rick den Besten

Op vrijdagavond vanaf 18.00 uur verschijnen er naast veel lokale standaardtractoren op twee volledig nieuwe wedstrijdbanen aan de Beemdweg ruim veertig sport- en supersport trucks aan de start voor een truckpulling-show met de volledige Nederlandse top.

Skeltertrek

Op zaterdag vanaf 13.00 uur starten de Farmstockcompetitie sport- en supersporttractoren, samen met de 11 Ton standaardklasse en de lokale bedrijvenklasse 9 ton. Ook komt het kinderpark met de skeltertrek weer terug. De lokale teams Red Impact en Simply Green zijn met hun rode en groene 'kamp' aanwezig.

Eerste plaats voor Red Dream

streefkerk • Tractorpullingteam Red Dream uit Streefkerk behaalde zaterdag een eerste plaats in de 4,5 Ton SuperSport Promo in Koudekerk aan den Rijn. Red Dream ging daarbij zeven meter voorbij de nummer twee.

Het Streefkerkse team heeft de tweede plaats overgenomen in de tussenstand van Black Magic en staat drie punten voor op de nummer drie. Aan de wedstrijd in Koudekerk aan de Rijn, waarbij Laurens van Vuuren chauffeur was, deden vier deelnemers mee. De volgende wedstrijd van Red Dream is op vrijdag 10 augustus.

Tweede plaats voor Simply Green

lochem • Het Alblasserwaardse tractorpullingteam Simply Green haalde zaterdag 28 juli een tweede plaats in de 4,5 Ton SuperSport Top in Lochem. Daarmee loopt Simply Green verder uit op de nummer twee in de tussenstand. Laurens den Boer was chauffeur. De beste afstand was voor Steel to Steal met 104,97; Simply Green zette een afstand neer van 101,60 en plaats drie was voor Red Impact met 100,24. De volgende wedstrijd die wordt verreden voor het Nederlands Competitie NTTO Farmstock Kampioenschap is zaterdag 11 augustus in Montfoort.

Open dag Sporthal Molenzicht

kinderdijk • Ter gelegenheid van de opening is er zaterdag 1 september een open dag in de nieuwe Sporthal Molenzicht in Kinderdijk. Belangstellenden zijn dan welkom van 10.00 tot 15.00 uur.
De officiële opening is op vrijdag 31 augustus om 16.30 uur. De deuren gaan dan een half uur eerder open. KDO en CKC Kinderdijk verzorgen een demonstratie.

Regio-Voetbal zoekt vloggers

regio • Je eigen voetbalvlog op onze website Regio-Voetbal. Het zou komend seizoen zomaar kunnen...!

Regio-Voetbal is er afgelopen seizoen mee gestart vloggers een podium te geven. Met wisselend succes, zo eerlijk moeten we zijn. Maar we zien het nog steeds als een hedendaags experiment, dat van toegevoegde waarde kan zijn voor onze website. Wil jij die ontdekkingstocht met ons aangaan? Meld je dan bij ons via: info@regio-voetbal.nl.

Humoristisch

De vloggers die we zoeken hoeven niet per definitie verbonden te zijn aan het eerste elftal van hun club. Dat kan net zo goed aan een jeugdelftal, de vrouwenafdeling of het veteranenteam zijn. Voorwaarde is wel dat je speelt of actief bent binnen een club in het gebied van Regio-Voetbal. En dat je voetbalvlog onderhoudend en liefst ook een tikkie humoristisch is. We zijn benieuwd naar de reacties. Het is ons voornemen een aantal vloggers te selecteren en daar nadere afspraken mee te maken, onder meer over de plaatsingsfrequentie.

Gelijkspel SteDoCo en Sparta Nijkerk

hoornaar • Op een snikheet kunstgrasveld aan de Groeneweg kreeg het oefenduel tussen Derde Divisionist SteDoCo en Hoofdklasser Sparta Nijkerk afgelopen week geen winnaar. Voor een opvallend groot aantal toeschouwers bleven de teams, die volop wisselden, steken op 1-1.

Een terechte uitslag, waarbij de Nijkerkers misschien nog wel het meeste aanspraak mochten maken op een oefenzege. In hun seizoensopening kreeg Sparta Nijkerk vooral in de eerste helft volop kansen. Maar het vizier stond of niet op scherp of SteDoCo-doelman Mark Smith was een sta in de weg.

Na een stief kwartiertje scoorde SteDoCo wel. Een prima pass van rechtsback Etien Mariana (overgekomen van Spijkenisse - TS) bracht Jeroen Sterrenburg in stelling. De voormalige middenvelder van OJC Rosmalen schoof de bal perfect laag over de grond in de linkerbenedenhoek: 1-0. In deel twee zakte, ongetwijfeld door de warmte en de vele wissels, het spelniveau. Halverwege de tweede helft kwam Sparta Nijkerk op gelijke hoogte.

Jarco de Jong twee keer eerste

ameide • Bij de wedvluchten vanuit Chateaudun en Niergnies was bij postduivenvereniging De Snelvlucht uit Ameide een duif van Jarco de Jong de snelste. Bij de wedvlucht vanuit Cahors ging de eerste plaats naar R. Kool.