HK Land van Heusden en Altena

5 december 2018

HK Land van Heusden en Altena 5 december 2018


Dussense fokker ook bij Nut & Sport

Kleindierenvereniging Nut & Sport hield donderdag en vrijdag voor het eerst haar jaarlijkse tentoonstelling samen met Kleindierensportvereniging Dussen en Omgeving (KDSVDO). Met het samengaan van de verenigingen per 1 januari 2019 slinkt opnieuw het aantal kleindierenverenigingen in de regio. In Werkendam werd in 2018 ook al geen kleindierententoonstellling meer gehouden door De Sportfokkers, de vereniging VIOS in Andel werd een jaar eerder opgeheven.

'Ik ben mijn baan kwijt'

Aalburg neemt afscheid van een aimabele burgemeester. Fons Naterop maakt noodgedwongen plaats vanwege het ontstaan van de nieuwe gemeente Altena. Tot 1 januari blijft Naterop aan het roer. De gemeente Altena wordt vanaf die datum tijdelijk geleid door Marcel Fränzel, de man die de fusie van Aalburg, Werkendam en Woudrichem mede heeft begeleid. Naterop kijkt terug op tien jaar Aalburg en kijkt uit naar zijn nieuwe klus in Boxtel.

Talentgroep bij De Stroming

Stel je bent hoogbegaafd en je doet flierefluitend alle lesstof op de basisschool. Vaak genoeg krijg je in dat reguliere onderwijs niet de aandacht en de uitdagingen die beter bij je zouden passen. Bij de tien scholen van de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs in het Land van Heusden en Altena De Stroming hebben ze daar sinds kort een oplossing voor: Talentgroep De Stroming. Talentbegeleiders Inge van den Berg en Alie Boll geven tekst en uitleg.

Sam Hattinger op EK karate

Hij had er helemaal niet op gerekend, maar Sam Hattinger uit Meeuwen stond toch echt op het Europees kampioenschap karate. Dat de 15-jarige Sam er in de eerste ronde uitging tegen een tegenstander uit Bulgarije mag de pret amper drukken. "De strijd ging gelijk op, maar door twee trappen op mijn hoofd, waarvoor je in het karate punten krijgt, verloor ik", vertelt hij. Sam komt uit op het onderdeel kumite - het 'echte vechten', zoals hij het zelf noemt.

Foto: Jan Noorlandt

• Burgemeester Fons Naterop en wethouder Pim Bouman hebben vrijdagmiddag het vernieuwde marktplein in Wijk en Aalburg feestelijk geopend. Het tweetal legde namens het Aalburgse gemeentebestuur de laatste hand aan het straatwerk.

woensdag 5 december 2018 jaargang 20 NO. 49

Land van Heusden en Altena

Label Groen Licht! voor Het Hoeksteentje

wijk en aalburg • Voorschool Kerkverreweide in Wijk en Aalburg ontvangt maandag het keurmerk verkeerseducatie en verkeersveiligheid in de kinderopvang Groen Licht!.

Peuters op Trema Voorschool Kerkverreweide - ook bekend als Het Hoeksteentje - oefenen met veilig oversteken en leren de betekenis van de kleuren van het verkeerslicht. Elk jaar wordt het thema verkeer op een veilige en verantwoorde manier beleefd met de peuter. Pedagogisch medewerkers Gertina Bassie en Annemieke van Mersbergen ontvangen op maandag 10 december bij voorschool Het Hoeksteentje het label Groen Licht! uit handen van wethouder Pim Bouman. "Voorschool Kerkverreweide werkt al enkele jaren intensief aan verkeerseducatie en heeft aandacht voor veilig vervoer. Zij hebben laten zien hoe zij structureel op hoog niveau een bijdrage leveren aan de verkeersopvoeding van kinderen", aldus Pauline van Vliet van Edux Onderwijspartners. Zij verzorgt al jaren verkeerseducatie in Altena. Zij prijst Het Hoeksteentje vooral vanwege de aandacht voor verkeer 'met het hoofd én vanuit het hart'. Een schildje aan de gevel van deze voorschool straalt het belang van verkeerseducatie uit.

Tijdens een verkeersthema op de voorschool leren de kinderen al veel over wat veilig is en wat niet, over rood en groen, over oversteken en goed uitkijken. Bovendien worden ouders bewust(er) gemaakt van hun rol in de verkeersopvoeding van de kinderen. Zij krijgen informatie en tips en worden op de hoogte gehouden van wat hun kinderen al leren in het thema. Via het project JONGleren in het verkeer, dat al op vele peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in de gemeente Aalburg heeft plaatsgevonden, zijn alle pedagogisch medewerkers geschoold op dit thema. Ook hebben er ouderinformatiebijeenkomsten verkeer plaatsgevonden. Het idee voor het verkeerscertificaat Groen Licht! komt voort uit de samenwerking van Edux Onderwijspartners met diverse gemeenten in Brabant, o.a. naar aanleiding van gesprekken met peuterspeelzalen en kinderdagverblijven over een goede borging en verbreding van hun verkeersproject.

Man uit Altena aangehouden

altena/echteld • De politie heeft een 69-jarige bestuurder uit de gemeente Altena aangehouden na een ernstig ongeval zaterdagavond op de A15 bij Echteld. Zaterdagavond omstreeks 18:20 uur raakten een 15-jarige jongen en een 39-jarige vrouw uit Ede ernstig gewond bij een aanrijding op de A15 bij Echteld. De vrouw en de jongen zijn met spoed overgebracht naar een ziekenhuis in Utrecht. De 15-jarige jongen is aan zijn verwondingen overleden. De vrouw werd met spoed geopereerd. Onderzoek moet uitwijzen wat de feitelijke toedracht is geweest van het ongeval. Voor zover als nu bekend is lijkt het erop dat één auto een klapband kreeg en tegen de vangrails tot stilstand kwam, aldus de politie. Dit had tot gevolg dat er een tweede auto tegenaan botste. Na de aanrijding wilden de inzittenden uit deze tweede auto uitstappen en werden daarbij geschept door een derde auto. Van deze auto werd de 69-jarige bestuurder uit de gemeente Altena aangehouden. Dit is gebruikelijk bij dit soort ernstige ongevallen, laat de politie weten. De weg werd lange tijd afgesloten. Voor diverse getuigen werd slachtofferzorg geregeld in de omgeving van de aanrijding. De afdeling VOA doet onderzoek naar de feitelijke toedracht van het ongeval.

Auto in brand in Veen

veen • De brandweer van Wijk en Aalburg is zaterdagnacht om 00:03 uur uitgerukt voor een autobrand op de Grotestraat in Veen. Ter plaatse bleek tegenover het café een auto in brand te staan. Bij aankomst van de brandweer stond de auto al in vuur en vlam. Er waren wel wat mensen op straat, maar van grote groepen toeschouwers was geen sprake.

Vrijdagnacht

De politie was vrijdagnacht nog op tijd om een beginnend brandje in Veen te blussen. Rond 2:30 uur was er bij de brandweer een melding binnengekomen van een buitenbrand aan de Van der Loostraat in Veen. Er bleek een tiental autobanden te liggen op de kruising Witboomstraat/Van der Loostraat.
Toen de politie aankwam was de brand nog in een beginnende fase en agenten konden het vuur zelf uitmaken. De brandweer hoefde uiteindelijk niet te komen.

Foto: Nienke de Groot

Om alvast een beetje in winterse sferen te komen hield Lunchroom 'n Tikkie Anders zaterdag in Sleeuwijk een goed bezochte winterfair.

Begroting waterschap vastgesteld

regio • Het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland heeft vrijdag de begroting voor 2019 definitief vastgesteld.

In de begroting staat wat het waterschap in 2019 wil uitgeven om aan zijn taken te kunnen voldoen en welke inkomsten er zijn. De waterschapsheffingen stijgen met circa 5 procent. In het gebied van Waterschap Rivierenland betaalt een gemiddeld gezin met een huurwoning in 2019 in totaal circa 262 euro aan waterschapslasten. Een gemiddeld gezin met een eigen woning (WOZ-waarde € 250.000) betaalt in 2019 in totaal circa 370 euro aan waterschapslasten. De stijging is naast de prijs- en loonontwikkeling een rechtstreeks gevolg van de maatregelen die Waterschap Rivierenland neemt ter bescherming tegen overstromingen en het zorgen voor voldoende en schoon water in het rivierengebied.

Met de opbrengst van deze heffingen zorgt Waterschap Rivierenland voor veilige dijken. Zonder dijken staat het rivierengebied regelmatig onder water. Daarom ligt de prioriteit van het waterschap bij de bescherming van het gebied tegen hoogwater op de rivieren en het beperken van de gevolgen van overstromingen.

Ook zorgt het waterschap voor voldoende water. Een veranderend klimaat vraagt om een robuust watersysteem dat ook ecologisch gezond is. Om wateroverlast of -tekort te voorkomen investeert het waterschap onder andere in de verbreding van watergangen, de aanleg van natuurvriendelijke oevers en het onderhoud aan stuwen en gemalen. Zo wordt ervoor gezorgd dat er in het gebied vrijwel altijd voldoende water van goede kwaliteit is.

Het waterschap zorgt bovendien voor het zuiveren van afvalwater en schoon oppervlaktewater. Hierbij werkt het samen met gemeenten en waterbedrijven en investeert het komend jaar in energiebesparende maatregelen om ervoor te zorgen dat de rioolwaterzuiveringsinstallaties nog effectiever werken.


q www.wsrl.nl

Spaarpot op Hoge Maasdijk in Andel

andel • In Andel staat op de Hoge Maasdijk een bijzondere snelheidsmeter.

Het is een snelheidsmeter die geld opbrengt voor de inwoners van Andel. Iedere bestuurder van een motorvoertuig die op de Hoge Maasdijk langs de meter rijdt en zich aan de snelheid houdt brengt geld in de spaarpot. Dat is direct zichtbaar op het bord. Het totaalbedrag komt ten goede aan een geluidsinstallatie voor Oranjevereniging Juliana. De provincie Noord-Brabant is eigenaar van de zogenoemde snelheidsmeterspaarpot.

De gemeente Woudrichem zorgt voor de inhoud van de spaarpot die het verkeer bij elkaar spaart. De spaarpot blijft tot aanstaande vrijdag 21 december staan.

Nul verkeersdoden

Wethouder Renze Bergsma, ambassadeur van de Brabantse campagne voor nul verkeersdoden, is blij met de spaarpot langs de Hoge Maasdijk, legt hij uit.

"Mensen vragen me wel eens of nul verkeersdoden niet te ambitieus is, maar je kunt toch niet zeggen dat we dan maar voor een paar moeten gaan? Natuurlijk gaan we echt voor nul. Deze snelheidsmeterspaarpot draagt een steentje bij aan de bewustwording van weggebruikers. Dat is een goede zaak."

Innovatieprijs voor waterschap

regio • Waterschap Rivierenland, onderzoeksinstituut Deltares en de project overstijgende verkenning Piping hebben donderdag de Waterinnovatieprijs 2018 ontvangen. De nieuwe techniek grofzandbarrière is gekozen tot winnend project in de categorie Waterveiligheid. Op natuurlijke wijze voorkomt de grofzandbarrière het probleem van piping. Bij piping stroomt er, bij een groot verschil in waterstand tussen rivier en achterland, water onder de dijk door. Als dit water te snel onder de dijk doorstroomt, zal steeds meer zand uit de ondergrond van de dijk meespoelen. En als er te veel zand is weggespoeld, zakt de dijk geheel in elkaar. De grofzandbarrière is een doorontwikkeling van het verticaal zanddicht geotextiel. Bij de grofzandbarrière wordt een sleuf van grof zand in de teen van de dijk ingebracht. De grofzandbarrière laat het grondwater onder de dijk wel doorstromen, maar houdt de pipegroei - onder de dijk door - tegen. Zo wordt bezwijken van de dijk voorkomen. Werken met een grofzandbarrière is sneller, goedkoper en duurzamer dan de traditionele aanpak. Het oplossen van het piping-gevaar met een extra berm zorgt voor veel meer vervoer van grond en neemt veel ruimte in beslag. Het leveren en aanbrengen van een stalen damwanden is veel duurder dan een grofzandbarrière. De realisatie van de grofzandbarrière kan snel verlopen en er worden alleen natuurlijke materialen toegepast.

Zonneproject op 't Rondeel

woudrichem • Ook voor Woudrichem komt een gezamenlijk zonnedak beschikbaar. Altena Nieuwe Energie heeft toestemming om het dak van 't Rondeel vol te leggen met zonnepanelen voor inwoners van Woudrichem die die dat op hun eigen dak niet mogen of kunnen. Op woensdag 12 december is een informatieavond belegd in 't Rondeel. Inloop is 19:30 uur.

q www.altenanieuweenergie.nl

Actie voor voedselbank

almkerk • Bij supermarkt Albert Heijn in Almkerk wordt vrijdag 7 en zaterdag 8 december weer een actie voor Voedselbank Altena georganiseerd. Op vrijdag van 8:00 tot 21:00 uur; op zaterdag tot 21:00 uur. Om de voedselbank te steunen willen de diaconieën van de hervormde gemeente, de gereformeerde kerk vrijgemaakt en de gereformeerde kerk in Almkerk voedselpakketten inzamelen. Tijdens deze twee dagen zullen de drie diaconieën van deze kerken in de Albert Heijn in Almkerk aanwezig zijn. Bij het doen van de boodschappen ontvangen klanten bij de ingang een lijst met producten waar de voedselbank behoefte aan heeft. Mensen kunnen deze producten bij de uitgang weer inleveren en die worden dan weer doorgegeven aan de voedselbank.

Foto: Provincie Noord-Brabant

Marcel Fränzel, hier tussen o.a. alle lijsttrekkers, wordt per 1 januari waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Altena. Hij is al sinds 2016 betrokken bij de op handen zijnde fusie.

Nut & Sport nu ook voor Dussense fokkers

Iedere kleindierenfokker kent Lammert de Vries. Hij won bij Nut & Sport drie bekers voor zijn eenden en lachduif. Foto: Hannie Visser-Kieboom

meeuwen • Kleindierenvereniging Nut & Sport hield donderdag en vrijdag voor het eerst haar jaarlijkse tentoonstelling samen met Kleindierensportvereniging Dussen en Omgeving (KDSVDO). Met het samengaan van de verenigingen per 1 januari 2019 slinkt opnieuw het aantal kleindierenverenigingen in de regio.

In Werkendam werd in 2018 ook al geen kleindierententoonstellling meer gehouden door De Sportfokkers, de vereniging VIOS in Andel werd een jaar eerder opgeheven. Ook Hank en Wijk en Aalburg kenden in het verleden kleindierenverenigingen, maar door terugloop van leden en de tevergeefse zoektocht naar bestuursleden leggen de verenigingen het loodje. Ook worden steeds minder kleindieren gehouden, zo is de ervaring van Dick Spek, al 25 jaar voorzitter van Nut & Sport. De opheffing van KDSVDO had ook te maken met het sluiten van dorpshuis 't Middelpunt. "Vorig jaar is de tentoonstelling één keer in De Dussenaar gehouden, maar de combinatie van dieren met de scholen was geen succes. Wij hebben ons eigen clubgebouw Dierenvreugd en hebben een hele week de tijd om alles in te richten. Het is jammer dat al die verenigingen zijn verdwenen, een fokker wil zijn dieren juist zoveel mogelijk showen. Daarom zijn veel leden bij meerdere verenigingen lid." Door het samengaan met Dussen groeit de Meeuwense vereniging met 25 leden; het aantal leden is nu zo'n 90. Wel heeft de vereniging veel rustende leden. Zelf fokt Dick Spek het kippenras New Hampshire. "Een goed resultaat van het fokken is vooral een kwestie van de juiste dieren combineren."

Toen hij 27 jaar geleden in Hoog Meeuwen kwam wonen, werd hij op aandringen van zijn buurman lid van Nut & Sport. "Het voordeel van zo'n vereniging is dat je snel veel mensen leert kennen. In Meeuwen waren altijd al veel leden uit de verre omtrek lid, zoals uit Brakel, Kaatsheuvel en Poederoijen. Zelf ben ik nu lid geworden van VKPNO in Nieuwendijk om daar ook mijn kippen te showen. We hebben voor onze gezamenlijke tentoonstelling als datum nu ook bewust gekozen voor eind november. Nieuwendijk houdt haar show altijd net voor kerst." Dit jaar is de show op 20 en 21 december in De Iris in Nieuwendijk.

Voor de tentoonstelling in Meeuwen werden zo'n 350 dieren ingeschreven door bijna veertig fokkers. Fokker Bas Treffers uit Meeuwen was de enige die het predicaat U van 'uitmuntend' in de wacht wist te slepen voor een blauwschimmel duif. Wout de Ruiter uit Genderen werd kampioen bij de konijnen en grote hoenders. Bij de dwerghoenders viel Alfred van Herwijnen in de prijzen. Willie Boogaarts uit Dussen bij de cavia's, jeugdkampioen werd Julian Monshouwer uit Sleeuwijk. Bij de watervogels ging J. Oldenburg uit Nieuwendijk er met de prijs vandoor. De prijzen werden donderdag uitgereikt door burgemeester Fons Naterop.

Hannie Visser-Kieboom op plaats 3

Hannie Visser-Kieboom is weer verkiesbaar. Foto: Petra Bouman

werkendam • Hannie Visser-Kieboom is opnieuw verkiesbaar voor het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland.

De Werkendamse staat op plaats 3 van de conceptkandidatenlijst van het CDA voor de waterschapsverkiezingen op woensdag 20 maart volgend jaar. Op zaterdag 15 december stellen de leden van het CDA de lijst definitief vast. Tot die tijd kunnen CDA-afdelingen nog wijzigingsvoorstellen doen. Visser-Kieboom heeft nu ook zitting in het waterschapsbestuur, waarvoor eens in de vier jaar verkiezingen zijn. Daarnaast zet ze zich op verschillende andere terreinen in voor het Land van Heusden en Altena.

Zo is ze betrokken bij de Stichting Erfgoed Altena, het Liniepadfestival en de Stichting Vrienden Biesboschmuseum. Ook reikt Visser-Kieboom jaarlijks de Toontje Sprengerpluim uit om vrouwen te stimuleren politiek actief te worden.

Eer

"Het is een eer om te zijn voorgedragen voor de derde plek op de CDA-kandidatenlijst in het waterschap Rivierenland", zegt ze in een reactie. "Waterschappen vervullen belangrijke taken als het gaat om het leef- en bewoonbaar houden van ons land. Bijvoorbeeld in tijden van droogte of juist bij overvloedige regenval. Ook bewaken waterschappen de kwaliteit van ons oppervlaktewater, dat planten en dieren nodig hebben om te kunnen leven. Door lozingen van bijvoorbeeld drugsafval komt die waterkwaliteit ernstig onder druk te staan."

Lijsttrekker van het CDA in het waterschap Rivierenland is Henk Driessen, oud-wethouder in de gemeente Tiel.

Dussense dorpshart feestelijk opgeleverd

dussen • Wethouder Machiel de Gelder en de groepen 6 van de basisscholen hebben vorige week de laatste bomen en bloembollen op het nieuwe Vrijheidsplein in Dussen geplant. Samen met direct omwonenden en betrokkenen werd hiermee de vernieuwing van het Dussense dorpshart op feestelijke wijze afgerond.

Vanaf 2011 is er in het gebied gegraven, gesloopt en gebouwd en zijn er bestratingswerkzaamheden uitgevoerd. Dit leidde voor omwonenden soms tot herrie, modder, stof, opengebroken straten en langsrijdend bouwverkeer. De gemeente Werkendam waardeert het begrip en geduld van de direct omwonenden en wilde de werkzaamheden daarom graag feestelijk afronden met hen afronden.

Eindrapport Van Haaften deze week

regio • Informateur Brigite van Haaften heeft haar gesprekken met alle partijen die in de nieuwe gemeenteraad van Altena komen afgerond en haar bevindingen worden in de loop van komende week verwacht. Van Haaften zal haar eindrapportage aanbieden aan de fractievoorzitters van de nieuwe gemeenteraad. Dit zal plaats vinden in een openbare bijeenkomst. Daarna volgt het proces van formatie, waarin gesprekken worden gevoerd door een formateur met de mogelijke coalitiepartijen. Het streven van alle partijen is om uiterlijk in de loop van januari een college voor de gemeente Altena te presenteren.

14-jarige Bram geeft workshop Lego

giessen • Bram Elema is 14 jaar, woont in Woudrichem en wil graag zijn Lego passie over brengen op anderen. Hij kwam in september tijdens Smullen en Sparren naar de Jager om zijn plannen aan het team van Trema te vertellen. Omdat zij het geweldig vinden dat jonge mensen hun talent willen delen, stellen ze hun ruimte in de Jager graag ter beschikking. Welke tieners in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar willen samen met Bram komen bouwen en programmeren? Er is deze ronde plaats voor vier deelnemers, deelname kost 6 euro. Opgeven kan via Nicolette van Andel, info@dehartenbrigade.nl of 0183-7645268.

Tickets Riveer digitaal

regio • Klanten die een pontkaartje via de website van veerdienst Riveer of de Riveer-app kopen besparen vanaf 1 januari op hun overtocht. Riveer voert dan een prijswijziging van dertien procent door, maar die geldt alleen op tickets die aan boord worden gekocht. "De maatregel is het gevolg van ons streven naar een volledig cashless betalingssysteem, wat goedkoper, veiliger en duurzamer is", aldus Riveer. Over het algemeen is de prijs van producten en diensten de afgelopen vijf jaar flink gestegen. Riveer heeft hier niet aan meegedaan en daardoor is het tarief van de tickets sinds 2014 gelijk gebleven. Op de veren rondom Gorinchem zijn de prijzen destijds geharmoniseerd, waardoor de kosten voor een overtocht op sommige trajecten zelfs lager werden dan voorheen.

Snertfeest

almkerk • Stichting Winterfeesten wil zaterdag 22 december in d'Ontmoeting van de gereformeerde kerk Almkerk snert serveren met tussendoor een leuke activiteit voor ouderen van 65 jaar en ouder. Er kan ook gekozen worden voor boerengroentesoep. De bedoeling is dat er om 16:00 uur wordt gestart, rond 18:30 uur zal de middag afgelopen zijn.

Aanmelden kan via 06-21718399. Spreek eventueel de voicemail in. Deelnemers wordt gevraagd om een soepbord of -kom en bestek mee te nemen.

Jaarvergadering dorpsraad Veen

veen • Dorpsraad Veen houdt op vrijdag 14 december de jaarvergadering. De avond begint om 19:30 uur en wordt gehouden in 't Dorpshuis. Het bestuur zal mededelen wat afgelopen jaar zoal door hen is gedaan en tevens is er de bestuursverkiezing c.q. -benoeming. Ook is er gelegenheid vragen te stellen en suggesties in te dienen. Daarna wordt afscheid genomen van enkele aftredende bestuursleden. Na de vergadering is er gelegenheid afscheid te nemen van burgemeester Naterop en de wethouders.

11 / 32

dussen • Fanfare Wilhelmina uit Dussen is onlangs op concours geweest in Veldhoven en wist daar in de vierde divisie de eerste prijs in de wacht te slepen. De stukken 'Forgotten world' en 'Ministerie van Fanfare' werden door de jury beoordeeld met respectievelijk 82,3 en 84,2 punten.

drongelen • De kinderen in Drongelen moesten even geduld hebben, maar eindelijk was het dit weekend dan zover: Sinterklaas kwam samen met een aantal Pieten feesten in de Oude School. Het wachten werd beloond: de kinderen gingen allemaal met een cadeau naar huis.

hank • Het pannaveldje bij voetbalvereniging Be Ready in Hank is op feestelijke wijze geopend. Het initiatief voor dit veldje is vanuit de vereniging zelf gekomen en het veld is tot stand gekomen met de inzet van vrijwilligers en sponsors. Voorzitter Frans Gemen en Bert Littel openden het veldje.

sleeuwijk • Jaren geleden liep ze als brugklasser voor het eerst het Altena College in Sleeuwijk binnen. Natasja van Dongen is tegenwoordig Nederlands kampioen kickboksen en komt regelmatig naar haar oude school om de leerlingen uit de examenklassen met deze sport kennis te laten maken.

sleeuwijk • Ruim tachtig vluchtelingenkindjes uit het land van Altena wachtten dit weekend Sint en Piet op in de Korenaar. De avond begon met Goochelaar Joost. De Sint bracht daarna samen met Piet de cadeautjes naar binnen. Het feest is mogelijk gemaakt door Kiwanisclub Heusden en Altena.

wijk en aalburg • Tijdens een landelijke dag voor BWI-docenten werd een wedstrijd uitgeschreven waarbij de hoofdprijs bestond uit dakdekkersgereedschap, met een lespakket voor de leerlingen. BWI-docent Arjan Baart van het Willem van Oranje College sleepte de prijs in de wacht.

'Ik ben mijn baan kwijt'

Fons Naterop

Fons Naterop had als jochie niet het winnaarstalent en werd dus recreant. Foto: Henk Poelakker

Fons Naterop maakt noodgedwongen plaats vanwege het ontstaan van de nieuwe gemeente Altena. Tot 1 januari blijft Naterop aan het roer. De gemeente Altena wordt vanaf die datum tijdelijk geleid door Marcel Fränzel, die de fusie van Aalburg, Werkendam en Woudrichem mede heeft begeleid. De nieuwe gemeenteraad buigt zich vervolgens over het profiel van een vaste burgemeester die ergens in het najaar aan de slag zal gaan. Kon Naterop eigenlijk niet tijdelijk aanblijven? Hijzelf zegt daarover: "De provincie ziet dat liever niet, want als ik de persoon geweest zou zijn die Altena tijdelijk gaat leiden, blijf ik in de hoofden van velen toch die burgemeester uit Aalburg. Door het samengaan van de drie gemeenten ben ik mijn baan kwijt, maar gelukkig hoef ik geen gebruik te maken van de wachtgeldregeling. Ik ben namelijk als waarnemend burgemeester aangesteld in Boxtel."

Echtgenote Trudie vult aan: "Ik ben zo blij dat we niet hoeven te verhuizen, want wees eerlijk, het is toch fantastisch wonen hier tussen de rivieren." Naterop heeft als sterrenbeeld de Weegschaal en vindt dat hij ook echt een Weegschaal is. "Ik ben altijd op zoek naar de balans, naar het evenwicht. Beide kanten van ieder verhaal aanhorend en dan pas mijn mening vaststellen. Tien jaar mocht ik in Aalburg de ambtsketen dragen en ik heb mij ingespannen om dichtbij de mensen te staan. Voelde me begaan met de inwoners, leefde mee met vreugde en verdriet, met zorg en pijn. Als bestuurder ontkom je er niet aan om te vergaderen, om met allerlei instanties te overleggen, maar vaak had ik liever bij de man in de straat aan willen schuiven. Tranen zijn mij namelijk niet vreemd. Mijn ouders kregen zeven kinderen waarvan er slechts twee mochten blijven leven. Als jongste in de rij werd ik meer dan normaal beschermd en heb ik de angst, het verdriet, de pijn van met name mijn moeder van dichtbij gezien en gevoeld. Haar beschermende rol was begrijpelijk, maar zeker toen ik een puber was vaak ook benauwend. Trudie, mijn jeugdliefde, en ik besloten al op jonge leeftijd te gaan trouwen, mede omdat we sterk de behoefte hadden om op eigen benen te staan. Het werd een zogeheten moetje. Niet vanwege zwangerschap, maar omdat ik door het huwelijk vrijgesteld kon worden van de dienstplicht."

"Als gemeentesecretaris in o.a. Lith wilde ik graag het stapje maken naar het ambt van burgemeester. In de wandelgangen werd over Aalburg veel verteld, maar dat wilde ik wel eens met eigen ogen zien. Voordat de sollicitatiebrief de deur uitging, hebben we een verkenningstocht door de zeven dorpen gemaakt. Op een terras in Heusden besloten we de brief op de post te doen en als katholieke jongen voelde ik me niet veel later welkom. Aalburg bleek een warme gemeente, eentje waar je van droomt. En dat voel ik nog altijd. Betrokken mensen, handelaren die goed van de tongriem gesneden zijn, zzp'ers die graag hun eigen boontjes doppen, mooie kerkgenootschappen. Daarvan afscheid nemen maakt me weemoedig, maar als realist zeg ik: wat een mooie tijd heb ik tien jaar lang in Aalburg gekend. En wat kwam ik op een goed moment binnen. De huldiging van Marianne Vos als olympisch kampioene was zo ongeveer mijn eerste officiële daad als burgemeester. Als gedreven wielrenner kon het niet mooier. Als jochie van veertien fietste ik al graag, maar ik had niet het
winnaarstalent. Ik ben later overgestapt naar de recreanten en heb koersen als de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik met groot plezier gereden."

'Door het huwelijk kon ik vrijgesteld worden van de dienstplicht'

Mooie toekomst

"Als verbinder heb ik open willen staan voor alle inwoners. Transparantie, geen dubbele agenda's en ik ben wars van polarisatie. Dromen van burgers moeten uit kunnen komen en niet gedwarsboomd worden door allerlei regeltjes en mitsen en maren. Jammer genoeg is de praktijk vaak anders, maar ik ben ervan overtuigd dat je het enthousiasme van mensen met goede ideeën moet omarmen en als het even kan zelfs moet belonen. Hoewel tijdelijk, ga ik me ook in Boxtel op die manier profileren. Hier in Altena gaat de nieuwe gemeente ongetwijfeld een mooie toekomst tegemoet. Grote veranderingen zullen er niet direct zichtbaar zijn, maar laten we met z'n allen beseffen dat ons gebied een enorme potentie in zich heeft, bijvoorbeeld als Poort van Brabant. Mijn grote wens voor Altena is het sterk terugdringen van drugs- en alcoholgebruik. Ontmoediging zal al op jonge leeftijd noodzakelijk zijn. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de lessen vanuit het LEV!-project met o.a. een weerbaarheidstraining op al onze basisscholen, waarbij ouders nauw worden betrokken. Drugs en alcohol kan zo ontzettend veel kapot maken. Niet alleen dreigen jonge en talentvolle jongeren verloren te gaan, ook hele gezinnen worden meegezogen in de verderfelijke poel van verslaving."

'Aalburg bleek een warme gemeente, eentje waar je van droomt'

Tot slot mag de burgemeester kiezen. Voor iemand die zichzelf ongedurig noemt, iemand die graag de grote lijnen ziet en niet betuttelend te werk gaat, moet dat geen probleem zijn. Wordt het bos of rivier, koken of aanschuiven, kopen of zelf maken, huisman of tuinman, droom of werkelijkheid. Na een korte stilte en nog een hap van de taart vanwege de nieuwe baan wordt het: rivier, aanschuiven, kopen, tuinman en droom.

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 december neemt de burgemeester afscheid van zijn dorpen. Hij komt letterlijk naar iedere kern om daar handen te schudden, een praatje te maken met bewoners, een broodje mee te eten, enzovoorts. Naterop blijft wonen in Babyloniënbroek en hoopt daar samen met echtgenote Trudie oud te worden. Dochter Evelien (33) en zoon Joep (30) dachten waarschijnlijk dat vader Fons na tien jaar Aalburg wat vaker thuis zou zijn, maar dat is een misrekening. Het werk in Boxtel wacht al.

14 / 32

voor het snoeien en planten van HOOGSTAM en laagstam fruitbomen in uw tuin bel:06-11463178

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Talentgroep levert 'heel veel' op

Leerkrachten volgen basiscursus talenbegeleiding

Inge van den Berg en Alie Boll van Talentgroep De Stroming.

woudrichem • Stel je bent hoogbegaafd en je doet flierefluitend alle lesstof op de basisschool. Vaak genoeg krijg je in dat reguliere onderwijs niet de aandacht en de uitdagingen die beter bij je zouden passen. Bij de tien scholen van de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs in het Land van Heusden en Altena De Stroming hebben ze daar sinds kort een oplossing voor: Talentgroep De Stroming.

Onder leiding van talentbegeleiders Inge van den Berg en Alie Boll krijgen deze leerlingen tijdens één dag per week lesstof voorgeschoteld die meer tegemoet komt aan hun talenten. De vier andere dagen volgen de leerlingen onderwijs op hun eigen basisschool. "Vorig jaar hebben we dit plan opgepakt en is er gekeken of er voldoende voedingsbodem was om er aan te beginnen", vertelt Inge van den Berg. Er bleek draagvlak en sinds een paar weken draait Talentgroep De Stroming, gevestigd in het gebouw van basisschool Eben Haëzer in Woudrichem, op volle toeren. De groep bestaat uit twee talentgroepen. Uit de groepen 3, 4 en 5 zijn er drie leerlingen in de eerste talentgroep opgenomen en de andere talentgroep telt zes leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8. Om in de talentgroep opgenomen te kunnen worden, worden leerlingen geselecteerd op een aantal criteria. Er wordt gekeken welke didactische voorsprong de leerling heeft, naar het lesaanbod voor de talentvolle leerling op de eigen basisschool en naar het zogenoemde 'signaleringsinstrument', een instrument waarbij talentvolle leerlingen in beeld komen. "Daarnaast kunnen gegevens van een IQ-onderzoek meegenomen worden, maar dat is niet verplicht", vult Van den Berg aan. "Vervolgens komt er nog een screeningscommissie aan te pas."

De leerlingen in de talentgroep krijgen geen les in taal of rekenen. "We zijn meer met vaardigheden actief die niet tot de kerndoelen van het basisonderwijs behoren", legt Alie Boll uit. "We zijn bezig met hoe om te gaan met tegenslagen en er wordt gewerkt aan het leren leren. Daarnaast werken we aan het versterken van executieve functies en psycho-educatie." De kracht van de talentgroep is dat de steven sterk is gericht op een stuk voorbereiding op de toekomst. Boll: "Hoe leer je doorzetten wanneer dingen moeilijk zijn en hoe kom je ten volle tot je recht? Doel hiervan is een gelukkig kind dat mag zijn wie hij of zij is, dat zijn of haar kwaliteiten en talenten benut, de vaardigheden bezit om tot leren te komen, te presteren op zijn of haar niveau en zodoende zo goed mogelijk tot zijn of haar recht komt." Beide talentbegeleiders zijn enthousiast over hun bijdrage. "We zijn blij dat we de kans hebben gekregen dit werk te mogen doen", zegt Van den Berg. "Het levert heel veel op", vindt Boll. Het overgrote deel van de leerkrachten van De Stroming volgt inmiddels ook een basiscursus talentbegeleiding.

Claudine schenkt cheque

Claudine verraste professor Zwaan met 5000 euro.

wijk en aalburg • Vol trots heeft Claudine Timmermans woensdag een cheque ter waarde van 5000 euro overhandigd aan haar arts in het Prinses Máxima Centrum kinderoncologie in Utrecht.

Vader Mark, van PT Creations, werd vorige week tijdens de gala-avond van de BizAwards Altena uitgeroepen tot Ondernemer van het jaar 2018. Daarop verraste hij zijn dochter met een cheque van 5000 euro, zodat zij deze aan het Prinses Máxima Centrum zou kunnen overhandigen.

Bij de nu 17-jarige Claudine werd eind 2016 acute leukemie geconstateerd, waarna een heftige tijd volgde, zo vertelt haar moeder Trudie Timmermans. "Acht maanden moesten we iedere dag naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam en dat heeft gelukkig zijn vruchten afgeworpen. Nu moet Claudine nog zeker een jaar lang iedere drie maanden in het Prinses Máxima Centrum komen voor bloedonderzoek en een beenmergpunctie. Omdat ze een behandeling krijgt die in Nederland nieuw is, wordt ze goed in de gaten gehouden. In Italië worden hier overigens al goede resultaten mee geboekt." De impact van een ziek kind is enorm, zegt Trudie. "Niet alleen privé, ook zakelijk. Ik heb meteen alles laten vallen om voor mijn kind klaar te staan. Maar het is zo mooi om te zien dat de mensen om je heen je juist dan enorm steunen. Er werd voor Mark en onze andere dochter gezorgd, maar ook het personeel stond meteen klaar om een tandje bij te zetten. We hebben het echt als team doorstaan."

In de periode dat Claudine ziek was, heeft Trudie veel gezien. Leuke dingen, maar zeker ook verdriet en ellende. "Je wordt echt met je beide voeten op de grond gezet. We zijn zo dankbaar dat het bij ons op deze manier is gelopen." En die dankbaarheid vertaalde de familie Timmermans in het overhandigen van de cheque aan professor Zwaan. De arts is blij met de fantastische steun en ging meteen met Claudine in overleg over de bestemming van het geld. Zij was daar stellig in: "Er moet iets leuks voor de kinderen mee gedaan worden."

Claudine gaat inmiddels weer naar school en werkt één dag in de week mee bij PT Creations. "Ze wil niets liever dan in de voetsporen van haar vader treden. We hebben gemerkt dat het leven niet altijd over rozen gaat. Maar we zijn er als gezin èn als bedrijf sterker uitgekomen."

Première stambomen in Uivernest

hank • Tijdens De Hang Dagen op 15 en 16 december is er een landelijke première in het Uivernest in Hank.

Voor het eerst kunnen alle oorspronkelijke families van het dorp op één plaats hun stambomen inzien en de familieverbanden bekijken. Paul en Anja Seesink van der Pluijm hebben (bijna) alle gangbare familienamen uit Hank ondergebracht op één site. Door het intoetsen van de naam van vader of opa komen binnen enkele seconden de diverse roots tevoorschijn. Per familie was dit al op sommige sites mogelijk maar het unieke is dat ze nu met alle onderlinge verbanden allemaal op een site zichtbaar zijn. Op zaterdag 15 december van 13:00 tot 18:00 uur en op zondag 16 december van 11:00 tot 14:00 uur.

De Hang Dagen zijn al drie jaar een begrip in Hank. De expositie van de stichting Archief*kring Hank heeft dit jaar als thema: 'De sportgeschiedenis van Hank'. Sportverenigingen die al lang niet meer bestaan, zoals een korfbalvereniging en een hockeyvereniging. Maar ook de kaatsvereniging, een van oorsprong Friese sport, is in Hank en Dussen al jaren bekend. Bekijk de archieven van deze verenigingen en ook de oude foto' s uit tijden van weleer. Ook Natuur- en Milieuvereniging VMB en de Plukroute Hank zijn van de partij in het Uivernest. In de grote expositiezaal staat het schilders collectief PLIHM en ook de ouderen worden niet vergeten want de KBO heeft een stand in de grote expositiezaal.

Op zondagmiddag, na 14:00 uur, zal Stichting Carnaval tijdens een entertainment programma de Grootste Knust en het boerenbruidspaar 2019 bekend maken. Tussendoor treden de meiden van Woest genoegen op en komt Asjemenou de boel op zijn kop zetten. Rond 16:30 uur zal wethouder Van Oosten onthullen welk team de grote hanKwis heeft gewonnen.

Welkomstconcert voor Altena

altena • Voor het afscheid van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem zijn het afgelopen jaar diverse initiatieven vanuit de samenleving ontstaan op cultureel en sportief gebied.

Na al deze momenten van afscheid komt ook het moment om een nieuw begin te vieren. Dit wordt gedaan tijdens het welkomstconcert dat Altena Brass gaat geven op zaterdag 5 januari vanaf 15:00 uur in de OLV kerk in Hank. Altena Brass hoopt door middel van dit concert de nieuwe gemeente een imposante muzikale start te geven die symbool staat voor het nieuwe Altena. Tijdens het concert passeren alle 21 kernen die Altena rijk is muzikaal de revue. Voor elke kern wordt er een passend stuk ten gehore gebracht. Denk hierbij aan 'Sunrise over Blue Ridge' van Dan Price, 'Suite Gothique' van Léon Boëllman en nog veel meer arrangementen die horen bij Altena.
Muzikale vrienden uit Altena in de deelstaat Nordrhein Westfalen in Duitsland, vertegenwoordigd met hun kerkkoor van de Lutherkirche, zullen hun muzikale felicitaties overbrengen en het geheel in een breder internationaal perspectief trekken. Altena houdt tenslotte niet op bij de Bergsche Maas of Merwede. Ook staat het Christelijk Mannenkoor 'Altena' het geheel bij met muzikale hulp. Aanmelden kan via www.altena2019.nl/altenabrass.

Een klusje, koffie en een praatje

Vrijwilligers Klussendienst Altena zien meer dan een klus

Klussendienst Altena beschikt ook over een eigen klussenbus.

altena • Cement dat de samenleving bij elkaar houdt. Zo worden vrijwilligers en mantelzorgers met regelmaat genoemd. En terecht: ze verzetten bergen werk en zijn onmisbaar voor de mensen waar zij omheen staan. Vaak wordt dat belangrijke werk in stilte verricht, bijna onzichtbaar. Trema vindt dat het werk dat dagelijks wordt verzet ook een beetje zichtbaar gemaakt mag worden. Om te laten zien wàt er wordt gedaan en hoe leuk dat is. En dat meer 'vuisten' altijd welkom zijn.

Een schilderijtje ophangen, de kraan vervangen, een haperende computer weer aan de praat helpen of een boom in de tuin snoeien. Voor sommige mensen een klusje waar zij hun hand niet voor omdraaien. Voor anderen iets waar ze tegenop zien, of dat ze gewoonweg niet meer kunnen. En dan kan de Klussendienst Altena uitkomst bieden. De groep vrijwilligers, waaronder Jan de Graaf uit Nieuwendijk, steekt graag een helpende hand toe. "Al vanaf de start in 2006 ben ik actief voor klussendienst De Vijf Kernen. Ik was met de VUT en had zelf al het idee om mensen op vrijwillige basis, tegen vergoeding van materiaalkosten, te helpen. Toen werd de klussendienst opgericht en heb ik me daarbij aangesloten." Zijn eerste klus weet Jan nog goed. "Ik heb een tuin bij gewerkt van een dame die weduwe was geworden." Vele klussen zijn gevolgd in de afgelopen jaren. "Zo heb ik laatst nog een kraan vervangen in de douche. Nodig omdat de man des huizes Parkinson had gekregen, de kraan niet meer kon bedienen en daardoor eigenlijk niet meer zelf kon douchen. Zijn vrouw zette voor hem de kraan aan, maar werd zelf dan altijd nat. Deze mensen belden me een aantal dagen later op dat ze zo blij waren met de nieuwe kraan. Dat is het leuke aan dit werk: het is heel dankbaar om te doen."

De klussendienst kan niet door zomaar iedereen worden ingeschakeld, maar is bedoeld voor ouderen, chronisch zieken, mensen met een beperking of inwoners die tijdelijk in bijzondere omstandigheden verkeren. Ook wordt altijd eerst gevraagd of er misschien mensen in de omgeving zijn die de klus op kunnen knappen, zoals bijvoorbeeld kinderen. "Het gaat echt om kleine klusjes, die hooguit een uur of twee in beslag nemen, voor mensen met een kleine portemonnee. We willen bedrijven natuurlijk niet voor de voeten lopen, maar vaak gaat het om dingetjes die voor hen toch niet zo aantrekkelijk zijn. Overigens maken we het werk natuurlijk altijd af." Jan heeft gemerkt dat de laatste jaren de vraag naar de klussendienst weer is toegenomen. "Mensen moeten langer thuis blijven wonen en worden dus afhankelijker. Bovendien is het niet meer vanzelfsprekend dat kinderen in de buurt wonen, dus die kunnen vaak niet zo snel bijspringen. Mensen weten ons inmiddels te vinden. Een paar jaar geleden viel, door bezuinigingen, de subsidie weg. Wij, de vrijwilligers, vonden het sneu voor de mensen dat de klussendienst dan misschien zou stoppen en in overleg met de wethouder zijn we zelfstandig verder gegaan. Inmiddels hebben we een klussenbus en een klussenkast bij Kringloopcentrum Altena in Almkerk. "

Natuurlijk is het belangrijk voor de vrager dat de klus geklaard wordt, maar Jan merkt dat zijn vrijwilligerswerk verder gaat dan dat. "Ik neem er de tijd voor, want het sociale element is net zo belangrijk. Een kopje koffie drinken, een praatje maken. Er worden me soms hele bijzondere dingen toevertrouwd." Voorheen hadden de gemeente Werkendam en Woudrichem ieder hun eigen klussendienst: 'De Vijf Kernen en 'De Helpende Hand'. In november zijn zij samen gegaan als Klussendienst Altena. Voor het aanmelden van een klusje kan op werkdagen van 9:00 tot 12:30 uur gebeld worden naar 06-39585170. Coördinator Kees Rozendaal kijkt vervolgens of de aanvraag past binnen de dienstverlening. De kosten bedragen 5 euro voor het eerste uur, gevolgd door 3 euro per half uur. Dit wordt, nadat de klus naar tevredenheid is uitgevoerd, samen met de materiaalkosten contant afgerekend. Overigens zijn handige mannen en vrouwen altijd welkom, ieder talent kan gebruikt worden bij Klussendienst Altena.

Weer winter wandelen

wijk en aalburg • De winterwandelingen van WSV Wandelvreugd gaan weer van start en worden iedere tweede zaterdag van december, januari, februari en maart gehouden. De te wandelen afstanden: 2,5; 5; 10; 15; 20 en 25 kilometer.

Natuurlijk worden elke maand andere routes en andere richtingen uitgezet, van Andel tot Heusden en van Eethen tot 't Eiland en steeds opnieuw met mooie rustpunten en goede verzorging door het Rode Kruis. De wandelingen gaan van start bij Proeflokaal D'n Dijk, Maasdijk 113-115 in Wijk en Aalburg. Het inschrijfbureau is vanaf 9:00 uur open. Tot 11:00 uur kan er gestart worden voor de afstanden 15, 20 en 25 kilometer. Wandelaars voor de 10, 5 of 2,5 kilometer kunnen tot 13:00 uur starten. Afmelden kan tot uiterlijk 16:30 uur, dan sluit het startbureau. Het gebruik van nordic walkingpoles is toegestaan, de routes zijn geschikt voor de wandelende Nordic walker. Meer informatie: Elly Tamerus, 0416-691912 of w.s.v.wandelvreugd@tele2.nl.

Deze dag is ook meer informatie te krijgen over een nieuwe Nordic walking cursus waarvan de start gepland staat in april 2019. Mensen die graag wandelen, maar bij wie dat niet meer gaat door bijvoorbeeld rugklachten kunnen vaak weer van de buitenlucht genieten door Nordic walking.
Lid worden van de vereniging kan natuurlijk ook, dan is er de mogelijkheid regelmatig gezellig met een groep of op individuele basis deel te nemen aan diversen wandeltochten door het hele land, met leuke kortingen. En leden zijn welkom op de wekelijkse wandelavonden op dinsdag en woensdag.

Kaarten voor kerstconcert

meeuwen • Seniorenorkest Da Capo geeft op donderdag 13 december een sfeervol kerstconcert in het dorpshuis van Meeuwen. Het concert begint om 10:00 uur. Er zijn beperkt plaatsen beschikbaar. Gratis toegangskaarten zijn af te halen bij Henk Poelakker, te bereiken via 0416-351940 en henkpoelakker@gmail.com. Eindtijd van het concert is 11:00 uur. Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Cultuurraad Aalburg.

Busvervoer naar Mars voor het Leven

wijk en aalburg • Vanuit Wijk en Aalburg en Werkendam rijden zaterdag 8 december bussen om mensen gratis naar de Mars van het Leven in Den Haag te vervoeren. Tijdens de mars wordt aandacht gevraagd voor de 30.000 levens die jaarlijks in Nederland in de moederschoot worden gedood. Zij hebben geen stem, daarom wordt deze mars in stilte gelopen. Dit jaar loopt de route van ongeveer 5 kilometer weer door het centrum van den Haag. Aanmelden voor het gratis busvervoer vanuit Wijk en Aalburg kan via solregiowijk@outlook.com en 06-10325991.

q www.schreeuwomleven.nl/vervoer

Samenloop ook op de fiets

regio • De Samenloop voor Hoop kan volgend jaar ook op de fiets worden afgelegd. Onder het mom 'Fiets voor iets' organiseert Altena Tour Fietsers een fietstocht met motorbegeleiding langs of door de 21 dorpen van Altena en door de Biesbosch. De tocht wordt vier keer gereden en iedere deelnemer kan zelf uitmaken hoeveel lussen hij meerijdt. Om 17:00 uur op vrijdagavond 28 juni, tijdens het begin van de Samenloop voor Hoop, is de start van de eerste lus. Op zaterdag 29 juni worden om 05:00 uur, 09:00 uur en 13:00 uur de andere lussen verreden. De afstand van één ronde is ongeveer 90 kilometer. Opgeven kan via onderstaande website, bij team 23. De gehele opbrengst gaat de Samenloop voor Hoop.

q www.samenloopvoorhoop.nl/altena

Brugklasleerlingen van De Schans in Sleeuwijk hebben dozen gevuld met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed voor Edukans Schoenmaatjes.

donderdag 6 december

Haak maar aan
10:00, Woudrichem, Dock 60. Haak maar aan en brei maar raak bij Dock 60 aan de Kerkstraat 60 in Woudrichem. Koffie, thee en wat lekkers staan klaar.

Kromme Keu Kersttoernooi
19:00, Genderen, café t Zwaantje. Biljartvereniging De Kromme Keu uit Genderen houdt ook dit jaar weer een kersttoernooi. Het toernooi biedt plaats aan profs, amateurs en liefhebbers. Het Kromme Keu Kersttoernooi gaat donderdag 6 december van start. Tot en met zaterdag 24 november kunnen deelnemers zich opgeven voor dit gezelligheidstoernooi bij Café 't-Zwaantje in Genderen of bij toernooicoördinator Pim Bouman 06-11097884. De finale avond is gepland op vrijdag 28 december. De finalewedstrijden beginnen om 19:00 uur.

Vogelshow
19:30, Wijk en Aalburg, BuBeClu. Vogelvereniging 'de Goudvinken' houdt haar jaarlijkse vogelshow. Er worden meer dan 250 vogels tentoongesteld: kanaries, tropische vogels en parkieten. Ook zal het rad draaien met vele mooie prijzen. Openingstijden: fonderdag 6 december van 19:30 tot 22:00 uur; vrijdag 7 december van 19:00 tot 22:00 uur en zaterdag 8 december van 13:00 tot 18:00 uur.

vrijdag 7 december

Actie voedselbank
8:00, Almkerk, Albert Heijn. Op vrijdag 7 december van 8:00 tot 21:00 uur en zaterdag 8 december van 8:00 tot 20:00 uur zal weer een voedselbankactie worden gehouden bij Albert Heijn in Almkerk voor de Voedselbank-Altena. In de nieuwe gemeente Altena ontvangen veel gezinnen elke week een voedselpakket van de voedselbank. Om de voedselbank te steunen willen de diaconieën van de Herv. Gemeente, de Geref. Kerk vrijgemaakt en de Geref. Kerk in Almkerk met uw hulp voedselpakketten inzamelen. Tijdens deze twee dagen zullen de drie diaconieën van deze kerken in de Albert Heijn in Almkerk aanwezig zijn. Bij het doen van de boodschappen ontvangen mensen bij de ingang een lijst met producten waar de voedselbank behoefte aan heeft. Deze producten kunnen bij de uitgang weer worden ingeleverd.

Vrouwenochtend
9:30, Wijk en Aalburg, Tulpstraat 5. Elke maand wordt in Wijk en Aalburg een kleinschalige interkerkelijke vrouwenochtend gehouden. Deze vrijdag komt spreekster en schrijfster Marianne Grandia op bezoek. Zij gaat het thema: 'Dansen in de regen' behandelen. 'Dansen in de regen', ofwel vreugde vinden in God, ook (of misschien wel juist) als het in je leven stormt. Een verhaal over vreugde vinden, maar ook over vreugderovers en 'danspassen' om te leren dansen in de regen. Voor informatie: Aartje Verschut, 0416-692935.

Kerstmarkt
14:00, Veen, Dorpshuis. Buurtvereniging de Vlaas houdt een kerstmarkt, tot 21:00 uur in het dorpshuis in Veen.

First Kiss
19:00, Almkerk, Hollywoud. In Hollywoud wordt een speciale BFF-Night gehouden met de Nederlandse romantische comedy 'First Kiss'. First Kiss is een klein, succesvol cosmeticabedrijf onder leiding van Susan (Leontine Borsato). Haar dochter, Roos (Vajèn van den Bosch), maakt vlogs en presenteert haar eigen online talkshow. Jeanette, eigenaresse van Couleur de Paris, wil First Kiss overnemen. Ze schakelt de hulp in van de knappe fotograaf Yannick. Roos wordt tot over haar oren verliefd op hem en het gevoel is wederzijds. Maar de meedogenloze Jeanette dwingt Yannick First Kiss te saboteren. Meer informatie www.hollywoud.nl of 0183-307286.

Rikken
20:00, Meeuwen, Dorpshuis. Rikken in Meeuwen door GDC en NOAD33, in het Dorpshuis. Inschrijven vanaf 19:30 uur.

Bingo
20:00, Giessen, Kantine GRC14. Bingo bij GRC14. De kantine aan de Karbogerd is open om 19:00 uur.

Kerstzang
20:00, Sleeuwijk, Oude kerkje. De hervormde gemeente Ichthus Sleeuwijk houdt een Advent/ Kerst(zang)avond. Muzikale medewerking zal worden verleend door zangeres Erika de With (bekend van Sela en Christan Verwoerdband). Deze avond zal zij (kerst)liederen ten gehore brengen begeleid op vleugel.

Tonpratersgala
20:00, Rijswijk, Het Brabantse Land. Karaoke en Meezingkoor Maasmaten houdt in samenwerking met Partycentrum Het Brabantse Land in Rijswijk een Tonpratersavond. Er zijn weer vijf echte top Tonpraters gecontracteerd. Medewerking wordt verleend door Blaaskapel Asjemenou. Kaarten á 15 euro zijn verkrijgbaar bij de koorleden, maar zijn ook te bestellen via: janvanandel.woudrichem@ziggo.nl of 06-51991003. Met een toegangskaart dingen bezoekers mee naar een gratis tas boodschappen.

zaterdag 8 december

Schuurverkoop
9:00, Veen, Grotestraat 37. Grote schuurverkoop aan de Grotestraat 37 in Veen van 9:00 tot 12:00 uur. Veel brocante, curiosa, meubeltjes,huisraad, gereedschap, boeken enzovoorts. De opbrengst is voor hulp, bouw- en evangelisatiemateriaal in Kenia.

Winterwandelen
9:00, Wijk en Aalburg, Proeflokaal D'n Dijk. De winterwandelingen van WSV Wandelvreugd gaan weer van start en worden iedere tweede zaterdag van december, januari, februari en maart gehouden. De te wandelen afstanden: 2,5; 5; 10; 15; 20 en 25 kilometer. Vanaf startbureau Proeflokaal D'n Dijk kan van 9:00 uur tot 11:00 uur worden gestart voor de afstanden 15, 20 en 25 kilometer. Tot ongeveer 13:00 uur is er de start voor de 10, 5 en 2,5 kilometer. Afmelden kan tot uiterlijk 16:30 uur, dan sluit het startbureau. Het gebruik van nordic walkingpoles is toegestaan. Meer informatie: Elly Tamerus, 0416-691912 of w.s.v.wandelvreugd@tele2.nl.

Woerkumse Winterfair
11:00, Woudrichem, 't Rondeel. In 't Rondeel wordt van 11:00 tot 16:00 uur de 'Grote Woerkumse Winterfair' gehouden. Er is dit jaar onder andere een speelgoedkraam, dames- en kinderkleding, groendecoraties en nog veel meer. KIKA (kinderkankervrij) staat als goede doel in de spotlight. Er is ook een speciaal kinderspeelplein, waar kinderen een creatieve workshop kunnen volgen, er is een springkussen en mega legoblokken festijn. Tevens kunnen kinderen grabbelen en geschminkt worden. De muzikale omlijsting wordt onder andere verzorgd door het Vischwijvenkoor uit Woudrichem en Aart de Joode drive-in show. Om 13:00 uur zullen de kinderen van fun dance hun kerstoptreden geven. De toegang is gratis. Meer informatie: www.atelierklaasentineke.nl.

Kerststukje maken
14:30, Andel, De Zijhof. Door de activiteitencommissie van de gereformeerde kerk in Andel wordt een workshop Kerststukjes maken gehouden. Deze workshop vindt plaats tussen 14:30 en 16:30 uur in de Zijhof, Julianastraat 18 in Andel. Materiaal is aanwezig. Wél wordt aan de deelnemers gevraagd een eigen schaal of pot en snoeischaar mee te nemen. Het zelfgemaakte kerststukje mag natuurlijk mee naar huis. Deelname kost 15 euro, opgeven kan via 06-23606066.

Winter Wonder Woudrichem
16:00, Woudrichem, vesting. De vesting van Woudrichem presenteert zich met veel activiteiten die verpakt zijn in winterse sferen. Geniet van de Kerstmarkt, kom proeven van de lekkernijen bij foodtrucks en kramen. Ruik de geur van knapperende haardvuren, glühwein en kerstbomen. En natuurlijk ga kijken bij de lichtjesavond in de Historische Haven. Om 18:00 uur vertrekt vanaf de Kerkstraat bij IJs en Spijssalon Baks de lampionnenoptocht die aangevoerd wordt door stadsgids Jos Korthout. De optocht loopt onder andere naar de Historische haven waar de schepen worden aangeroepen hun verlichting te ontsteken.

Messiah
19:30, Heusden, Grote of Catharijnekerk. De sfeervolle Grote of Catharijnekerk met haar uitzonderlijke akoestiek in Heusden-Vesting is het decor voor een uniek kerstconcert, gehouden door de Stichting Heusden-Vesting Klassiek. Uitgevoerd wordt de Messiah van G.F. Händel. Uitvoerenden zijn een gerenommeerde solistencast, te weten: Heleen Koele, sopraan; Oscar Verhaar, countertenor; Seil Kim, tenor; Huub Claessens, bariton, alsmede Vocaal Ensemble Markant en Concerto Brabant onder leiding van dirigent Bernhard Touwen. Kaarten kosten 37,50 euro en kunnen worden besteld via: www.heusdenvestingklassiek.nl. Meer informatie: 06-51886959.

Draaiavond
20:00, Uitwijk, De Hoogt. Fanfare Juliana houdt haar jaarlijkse draaiavond. Ook dit jaar zijn er weer volop leuke prijzen te winnen, zoals mooie kerst- en cadeaupakketten, vleesschotels, levensmiddelenpakketten, kalkoenen en nog veel meer. De opbrengst van deze avond komt ten bate van de vereniging.

zondag 9 december

Wereldlichtjesdag
18:15, Uitwijk, De Hoogt. Op elke tweede zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Om 19:00 uur, plaatselijke tijd, worden wereldwijd kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. Zo ontstaat er door de verschillende tijdzones een golf van licht over de hele wereld. Dit jaar wordt in het Gemeentecentrum de Hoogt in Uitwijk stil gestaan bij het verlies van een kind, broer(tje) of zus(je). Het maakt hiervoor niet uit hoe lang het geleden is dat het kind is overleden of hoe oud het was. De bijeenkomst begint om 18:30 uur, inloop is vanaf 18:15 uur. Er worden gedichten en verhalen voorgelezen en het lied 'precious child' zal gezongen worden. Rond 19:00 uur worden de namen van de overleden kinderen genoemd en een kaarsje voor hen aangestoken. Na afloop is er nog gelegenheid om met elkaar na te praten. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan door een mail te sturen naar info@wereldlichtjesdagheusdenaltena.nl. Meer informatie: www.wereldlichtjesdagheusdenaltena.nl.

maandag 10 december

Foto's met smartphone
19:30, Drunen, Bibliotheek. Fotoclub Drunen houdt in samenwerking met de Bibliotheek Heusden een lezing over smartphone fotografie. Beroepsfotograaf en specialist in smartphone fotografie, Nico Brons, zal een lezing geven over smartphone fotografie. De entree bedraagt 2 euro. De lezing over smartphone fotografie maakt deel uit van de mini expositie van Fotoclub Drunen in de bibliotheek in Drunen. Tot en met 14 december zullen de leden van Fotoclub Drunen een deel van hun vrije werk exposeren in de bibliotheek in Drunen.

dinsdag 11 december

Repair Café Altena
9:30, Almkerk, Kringloopcentrum Altena. Iedere tweede dinsdag van de maand houdt Trema Welzijn samen met en in Kringloopcentrum Altena een Repair Café. Repair Café is samen kapotte spullen repareren, deskundig advies, ontmoeten en inspiratie opdoen.

Veilig bankieren
10:00, Heusden, Senioren Sociëteit, Demer 2. Wie meer wil weten over veilig bankieren in het digitale tijdperk, is welkom bij de Open 50+ Sociëteit van Senioren Heusden. Annely Veenstra-Alferink en Janny IJpelaar-Dielissen komen namen de Rabobank voorlichting geven. Entree, inclusief tweemaal koffie of thee: een daalder voor leden en drie euro voor andere belangstellenden. De sprekers roeren onder meer het platform 'IkWoonLeefZorg' aan, een gezamenlijk initiatief van Interpolis en de Rabobank aan. Ook komen de onderwerpen 'langer zelfstandig thuis wonen' en 'goede mantelzorg' aan de orde. Het doel van de lezing is: veilig bankieren op alle manieren en het bewustmaken van de risico's die dit met zich meebrengt.

De Limes
20:00, Woudrichem, Rondeel. Kees van Maastrigt verzorgt op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena en de Archeologische vereniging Land van Heusden en Altena een lezing met als onderwerp 'De Limes in Nederland, de grens van het Romeinse Rijk.' In de lezing is er aandacht voor onder andere de rol van de Bataven en Kaninefaten, de vele opgravingen en vondsten, de uitgebreide Romeinse handelsvloot en de noordelijkste stad van het Romeinse Imperium Forum Hadriani (Voorburg) waarbij het Kanaal van Corbulo belangrijk is. Tot Utrecht is de route van de Limesweg goed bekend, vanaf Utrecht tot de Duitse grens wordt het door veel overstromingen in de tijd moeilijker. Toch zijn er genoeg vondsten en aanwijzingen om de Limesweg globaal te traceren. T

woensdag 12 december

Koersbal
14:00, Genderen, Dorpshuis. Koersballen voor senioren in het Dorpshuis van Genderen.

Winterkerstfair
15:00, Wijk en Aalburg, Willem van Oranje College. De leerlingen uit 3 TL Zorg en Welzijn houden voor het eerst in de geschiedenis van het Willem een winterkerstfair. De leerlingen hebben veel verschillende kramen weten te vullen. Bezoekers kunnen tot 21:00 uur terecht voor kerstcadeautjes, sieraden, tassen, parfums, sjaals, boeketten, kerststukken, zelfgemaakte producten, woondecoratie, boeken, brocante en nog veel meer! Met deze winterkerstfair wordt Edukans ondersteund.

Zonneproject
19:30, Woudrichem, Rondeel. Ook voor Woudrichem komt een gezamenlijk zonnedak beschikbaar. Altena Nieuwe Energie heeft toestemming om het dak van 't Rondeel vol te leggen met zonnepanelen voor inwoners van Woudrichem die die dat op hun eigen dak niet mogen of kunnen.Deze avond is er een informatieavond in 't Rondeel, meer informatie is ook te vinden op de website van Altena Nieuwe Energie.

Foto: Antonette de Groot

zondag 9 december

Wereldlichtjesdag Altena
uitwijk • Op elke tweede zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Om 19:00 uur 's avonds, plaatselijke tijd, worden wereldwijd kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. Zo ontstaat er door de verschillende tijdzones een golf van licht over de hele wereld. Dit jaar wordt op 9 december in het Gemeentecentrum de Hoogt in Uitwijk stil gestaan bij het verlies van een kind, broer(tje) of zus(je). Het maakt hiervoor niet uit hoe lang het geleden is dat het kind is overleden of hoe oud het was. De bijeenkomst begint om 18:30 uur. Er worden gedichten en verhalen voorgelezen en het lied 'precious child' zal gezongen worden. Rond 19:00 uur worden de namen van de overleden kinderen genoemd en een kaarsje voor hen aangestoken. Aanmelden (niet verplicht): info@wereldlichtjesdagheusdenaltena.nl of bel Loes Frings, 06-23770463.

'Een frisse wind' in Wapen Almkerk

Generaal pardon! treedt op in Almkerk.

almkerk • Ze staan weer te trappelen, de twaalf spelers van improvisatietheatergroep Generaal Pardon!

Gedurende een jaar traint Generaal Pardon!, in drie blokken. Dit najaar had Jonathan Perquin uit Vlissingen voor het eerst de regie over deze enthousiaste groep spelers. Met zijn gevoel voor humor en timing, zijn enthousiasme, vrolijkheid en muzikaliteit heeft hij een frisse wind door de groep laten waaien.

Dat klinkt tegenstrijdig: trainen voor improvisatietheater. Als het goed is weten de spelers van tevoren niet waarover ze gaan spelen, toch? Dit wordt namelijk door het publiek bepaald. Hoe werkt dat dan? Speler Lida Hagenaars vertelt: "We trainen niet op inhoud, maar op de technieken van de games. Hoe bouw je een platform, hoe werk je met status bijvoorbeeld. Elke game heeft een bepaald stramien. Als je dat herkent, kun je op de avond zelf met input van het publiek van alles spelen. Van scenes op een kinderboerderij tot scenes in de bioscoop of in het crematorium om maar eens wat te noemen. Of het publiek bepaalt dat je partners bent, of misschien verkoper en klant. Dat kan allemaal."

In de shows van Generaal Pardon! zit veel muziek en energie. Dat zijn de kenmerken van de groep. Wie wel eens wil weten of een avond met Generaal Pardon! echt zo leuk is, kan donderdag 13 december in Almkerk een kijkje gaan nemen. Dan speelt Generaal Pardon! vanaf 20:00 uur 'Een Frisse Wind' in het Wapen van Emmickhoven in Almkerk. De entree bedraagt 5 euro.


q www.yrrostheater.com

Winter Wonder Woudrichem

woudrichem • De vesting van Woudrichem presenteert zich op 8 december met veel activiteiten die verpakt zijn in winterse sferen. Geniet van de kerstmarkt, kom proeven van de lekkernijen bij foodtrucks en kramen en ruik de geur van knapperende haardvuren, glühwein en kerstbomen. En natuurlijk: ga kijken bij de lichtjesavond in de Historische Haven. Om 18:00 uur vertrekt vanaf de Kerkstraat bij IJs en Spijssalon Baks de lampionnenoptocht die aangevoerd wordt door stadsgids Jos Korthout. Een lampion kopen kan aan het begin van de optocht. De optocht loopt onder andere naar de Historische haven waar de schepen worden aangeroepen hun verlichting te ontsteken. Kunst na Strijd speelt daar de sterren van de kersthemel. Intussen zingt popkoor Hugo in de Martinuskerk en ook de Waterstaatskerk aan de Vissersdijk is open. Winter Wonder Woudrichem vindt plaats tussen 16:00 en 21:00 uur. Winter Wonder Woudrichem brengt winterse sferen, muziek en vertier voor jong en oud. Kom gerust met een lege maag want er zijn veel lekkernijen te vinden op de markt. Meer informatie op Facebook: Festival Weekend Woudrichem.

Altena Experience

sleeuwijk • Kinderen met een vmbo-t, havo of vwo-advies die volgend schooljaar naar de brugklas gaan, kunnen vast een dagje komen proefdraaien op het Altena College. Tijdens de Altena Experience op woensdag 6 februari van 14:00 tot 17:00 uur kunnen leerlingen van groep 8 ervaren hoe het is om op het Altena College in de brugklas te zitten. Het kind kiest zelf welke 'experience' het beste bij hem of haar past. Inschrijven kan vanaf 23 januari via www.altenacollege.nl én tijdens de Open Dag op 23 januari.

AD(H)D café

heusden • In het centrum van Heusden-Vesting vindt elke tweede donderdag van de maand een AD(H)D Café plaats. Hier kunnen deelnemers in contact komen met lotgenoten met AD(H)D, dyslexie en dyscalculie om ervaringen uit te wisselen, herkenning, erkenning, elkaar adviseren, uitlaatklep voor gelijkgestemden. Het eerstvolgende café is op donderdag 13 december, inloop vanaf 19:30 uur. De avond wordt gehouden bij Zin in Boeken, Botermarkt 12 in Heusden. Entree: 2,50 euro.

Kerkdiensten
zondag 9 december

AALBURG - Evang. Yeshua Gem. (d'Alburcht, Perzikstr. 14a) 11.00 uur dienst. Geref. Gem. 09.30 uur ds. W.J. Karels, 18.00 uur stud. P.C. Vlot. 19.30 uur ds. G.W.S. Mulder (dinsdag 11 december). Herv. Gem. 10.00 uur ds. A.J. Mouw, 18.30 uur ds. T.C. Verhoef. Vrije Oud Geref. Gem. 09.30 uur dhr D.J. v. Keulen, 15.00 uur dhr. D.J. v. Keulen. 19.30 uur dhr. D.J. v. Keulen (dinsdag 11 december).

ALMKERK - Altenahove 11.00 uur ds. J. Brouwer. Christelijke gemeente Focus op God, in 't Verlaat 10.00 uur samenkomst. Geref. Kerk 09.30 en 18.00 uur ds. B. Ridder. Geref. Kerk Vrijgem. 09.30 uur ds. A.D. Reitsema, bed. H.A., 16.30 uur ds. G. Zomer Jzn.. Herv. Gem. 09.30 uur ds. G.J. Wolters, 18.00 uur ds. B. Ridder, NHK.

ANDEL - Geref. Kerk 09.30 uur ds. C. Hendriksen, 18.30 uur ds. N.J. Dekker. Herv. Gem. 09.30 uur ds. P.G.I. v.d. Berg, 18.00 uur ds. A.H. Groen. Vrije Evang. Gem. De Koningshof 10.00 uur Willem Glashouwer.

BABYLONIENBROEK - Herv. Gem. 09.30 uur ds. J.W.J. Guis, voorber. H.A., 18.30 uur ds. M.H. Vastenhout.

DUSSEN - Geref. Kerk "De Hoeksteen" Dussen-Meeuwen 09.30 uur ds. A. Abrahamsen-den Bok. Herv. Gem. 09.30 uur ds J. Noordam, 18.30 uur ds. A.D. Goijert.

EETHEN - Herv. Gem. Eethen/Drongelen 09.30 uur ds. M. Vastenhout.

GENDEREN - Geref. Kerk 09.30 uur ds. M.P. Vis, 18.30 uur ds. D.C. Groenendijk. Herv. Gem. 09.30 uur ds. L.W. de Haan, bed. H.A., 18.30 uur ds. L.W. de Haan, bed. en dankz. H.A..

GIESSEN - Herv. Gem. 09.30 uur prop. Hoogesteger, 18.00 uur ds. J. Verboom.

HEUSDEN - Prot. Gem. 10.00 uur ds. F.W. Verbaas, 17.00 uur ds. F.A.J. Heikoop.

NIEUWENDIJK - Geref. Kerk 10.00 uur ds. R.A. Wouda. Herv. Gem. 10.00 uur ds. C. van Andel, 18.30 uur ds G. v.d. Berg.

RIJSWIJK - Christengem. 10.00 uur M. Kok. Geref. Kerk 09.30 uur ds. H.J.K. Gierkink-v. Geerestein. Herv. Gem. 09.30 uur ds. L. v. Wingerden, 18.00 uur dienst.

SLEEUWIJK - Geref. Kerk Sleeuwijk-Woudrichem 10.00 uur ds. L.J. Oosterom. Herv. Gem. 10.00 uur ds A. Blom. Herv. Gem. Ichthus 10.00 uur ds. N.M. v. Ommeren, bed. H.A., 16.00 uur ds. W.P. v.d. Aa. Messiaanse huisgem. Beth-Shalom 10.00 uur samenkomst (zaterdag 8 december). Ned. Geref. Kerk Sleeuwijk (v.h. NGK Almkerk-Werkendam) 10.00 uur Roel Koelewijn. Vrije Evang. Gem. De Burcht 10.00 uur Adri v.d. Berk.

UITWIJK-WAARDHUIZEN - Geref. Kerk Vrijgem. 09.30 uur ds. H.T. Wendt, H.A., 18.30 uur ds. G. Zomer, H.A.. Prot. Gem. Uitwijk-Waardhuizen 09.30 uur kand L.W. v.d. Dool, 18.30 uur ds G.C. Lock.

VEEN - Geref. Gem. 09.30 en 18.00 uur ds. E. Bakker. 19.30 uur ds. E. Bakker (woensdag 12 december). Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. K. Klopstra, bed. H.A., 18.30 uur ds. J.G. Blom, dankz. H.A.. Herv. Gem. 09.30 uur ds. A. Slingerland, 18.00 uur ds. J. Brouwer.

WERKENDAM - Evang. Gem. de Graankorrel 10.00 uur Steven Verhorst. Geref. gemeente, Bethelkerk 10.00 en 18.00 uur ds. H.J. Agteresch. Geref. Kerk 10.00 en 18.00 uur ds. R.R. Maathuis. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. L. Treur, voorber. H.A., 16.00 uur kand. G.J. Veldhuis. Herv. Gem. wijk 1 10.00 uur ds. G.R.G. v.d. Neut(DK), 18.00 uur ds. G.J. van Beek(BBK). Herv. Gem. wijk 2 10.00 uur ds. H.J. Lam(BBK), 18.00 uur ds P.J. Droogers(DK). Vrije Gereformeerde Gemeente in Nederland 10.00 en 18.00 uur ds. B.G. Ippel. 19.30 uur ds. B.G. Ippel (woensdag 12 december).

WIJK - Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. W.M. Mulder, voorber. H.A., 18.30 uur ds. P. de Vries. Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. M.A. Kuijt.

WOUDRICHEM - Herv. Gem. 10.00 uur ds. A.J. Molenaar, 18.00 uur ds G.A. Termaat. R.K. Kerk 09.30 uur Woord- en communieviering, Kees Waas, p.w..

Fotograferen met de smartphone

Fotoclub Drunen houdt in samenwerking met de Bibliotheek Heusden een lezing over smartphone fotografie. Beroepsfotograaf en specialist in smartphone fotografie, Nico Brons, zal vertellen over smartphone fotografie in de bibliotheek in Drunen. De lezing start om 19:30 uur, de entree bedraagt 2 euro. De lezing maakt deel uit van de mini expositie van Fotoclub Drunen, tot en met 14 december te zien in de bieb.

Winterkerstfair op het Willem

De leerlingen uit 3 TL Zorg en Welzijn organiseren voor het eerst in de geschiedenis van het Willem een winterkerstfair, tussen 15:00 en 21:00 uur. De leerlingen hebben veel verschillende kramen weten te vullen. Van cadeautjes tot boeken, een inpakservice en een foodbus. Aan alles is gedacht. Voor de kinderen is er een kinderlokaal met spelletjes, koekjes versieren en een knutseltafel. De opbrengst gaat naar Edukans.

Voorlichting over veilig bankieren

Wie meer wil weten over veilig bankieren in het digitale tijdperk, is vanaf 10:00 uur welkom bij de Open 50+ Sociëteit van Senioren Heusden. Annely Veenstra- Alferink en Janny IJpelaar-Dielissen zullen namens de Rabobank voorlichting geven over dit onderwerp. Het doel van de lezing is: veilig bankieren op alle manieren en het bewustmaken van de risico's die dit met zich meebrengt.

Messiah van Händel in Catharijnekerk

De sfeervolle Grote of Catharijnekerk met haar uitzonderlijke akoestiek in Heusden-Vesting is vanaf 19:30 uur het decor voor een uniek kerstconcert, gehouden door de Stichting Heusden-Vesting Klassiek. Uitgevoerd wordt de Messiah van G.F. Händel. Uitvoerenden zijn Vocaal Ensemble Markant en Concerto Brabant en diverse solisten. Meer informatie: www.heusdenvestingklassiek.nl.

Foto: Corne van Beek

Op vrijdag 14 december en zaterdag 15 december Christmas by Candlelight in Heusden Vesting.

Achtste editie Woerkumse Winterfair

Foto: 123rf.com

In 't Rondeel wordt vanaf 11:00 uur de achtste editie gehouden van de Woerkumse Winterfair. KIKA staat als goede doel in de spotlight. Meer informatie: www.atelierklaasentineke.nl.

Grens van het Romeinse Rijk

Kees van Maastrigt verzorgt een lezing rond het onderwerp 'De Limes in Nederland, de grens van het Romeinse Rijk.' De lezing is in 't Rondeel in Woudrichem, vanaf 20:00 uur.

'We hebben het niet makkelijk'

De ene week is de andere niet in Dussen

Harry Sassen heeft het goed naar zijn zin bij Dussense Boys. Foto: Jan Noorlandt

dussen • Harry Sassen werd geboren in Santpoort en trapte daar voor het eerst tegen een bal. Op zijn tiende jaar verhuisde de familie naar Dussen en sloot de jonge Harry zich aan bij Dussense Boys. In de jeugd scoorde hij er lustig op los samen met zijn maatje en huidige ploeggenoot Lars Branderhorst. "We scoorden aan de lopende band. Meestal wel tien per wedstrijd", aldus Sassen, die nog drie seizoenen trainde onder clubicoon André Segeren. Op 16-jarige leeftijd debuteerde Sassen in het eerste elftal. "Ik zat toen nog bij de jeugd en mocht een keertje meedoen. Een invalbeurt van een half uurtje", herinnert Harry zich. Het was onder de toenmalige trainer José van de Ven en het was geen goed seizoen. Dussense Boys degradeerde naar de vijfde klasse. Onder de nieuwe trainer Antoine Hoevenaren kwam Harry Sassen vast bij het eerste elftal en kon meteen het kampioenschap in de vijfde klasse mee vieren. "Het was een spannende competitie en het zag er even niet naar uit dat we kampioen zouden worden. In de laatste fase deden we het echter geweldig en haalden we de titel binnen."

Harry Sassen voelt zich wel thuis bij Dussense Boys. "Ik speel er met veel van mijn vrienden. Dat is wel gezellig." Van de jonkies is Sassen de diepste spits, die graag wat van links komt en een goed schot in de benen heeft. "In de wedstrijd ben ik iets gedrevener dan daarbuiten. Buiten het veld ben ik ook wat vrolijker. We hebben ook altijd een positiespelletje in de warming-up. Ik ben dan altijd degene die begint. De rest van de groep vindt mij dan lui, maar ik vind het fijn om zo te beginnen. We hebben wel een vriendenteam en de derde helft is altijd gezellig. Ik ben nog niet een stabiele speler en heb zo mijn momenten. Wel heb ik een goeie actie in huis, maar soms komt het er niet uit. Voetballen is de leukste sport die er is. Het is prachtig om zondag op het veld te staan met die mannen. Het is hier echt een kleine dorpsclub en iedereen kent iedereen. Dat vind ik het leuke aan Dussense Boys", aldus de leerling aan het CIOS in Goes.

Het afgelopen seizoen eindigde Dussense Boys als zevende in de vierde klasse. Dit seizoen loopt het wat stroever. "We hebben het niet makkelijk. Het zit allemaal erg kort op elkaar. We staan laag op de ranglijst, maar als we een paar keer winnen staan we gelijk achtste."

Be Ready

Het seizoen begon met een nederlaag tegen aartsrivaal Be Ready. Sassen en zijn maatjes hadden er flink de pee in en de return op 10 februari staat dan ook al rood omrand in de agenda. Een trainer vroeg Harry Sassen eens een keer om bij Be Ready te komen voetballen. "Daar heb ik een beetje om gelachen en nee gezegd. Daar ga ik nooit voetballen", grinnikt Sassen.

De echte dieptepunten waren het pak slaag met 8-2 bij RFC en de 5-0 nederlaag bij Terheiden.

"In Terheiden begon het al niet lekker. We mochten niet in onze tenues spelen en kregen oude shirts van Terheiden. Het leken wel jurken. Verder kregen we drie rode kaarten. Ook de trainer werd weggestuurd. De scheidsrechter stond niet helemaal aan onze kant. Laten we het daar maar op houden." Tegen WDS'19 (4-4, red.) stond Harry Sassen wel op. Hij schoot uit zijn slof met drie treffers. "Dat had ik wel even nodig. Voor mij persoonlijk was het een hoogtepuntje."

Monsterscore

Harry Sassen hoopt wel met een goed gevoel de kerst in te gaan. "We zullen een stapje extra moeten zetten", geeft hij aan.

Afgelopen zondag werden ook drie belangrijke punten gepakt en stond Sassen aan de aftrap van de monsterscore met 8-1 tegen de concurrent Boeimeer.

Komende zondag wacht nog wel een zware klus bij Right'Oh uit Geertruidenberg.


Nico van Es

Weer verlies voor Woudrichem

Foto: Jan Noorlandt

woudrichem • Woudrichem leed zaterdag de derde nederlaag op rij. Papendrecht was superieur op Het Bolwerk en won met 1-4. De teleurstelling was dan ook van het gezicht van trainer Piet Saaman af te lezen. "Dit is wel even een teleurstelling. We kwamen nog wel terug tot 1-2. Dan hoop je dat de 2-2 nog valt, maar ja, dan gooi je de boel open en scoort Papendrecht de 1-3 en de 1-4", moest de trainer van Woudrichem even bekomen. "We raakten steeds heel snel de bal kwijt. Voetballend hebben we het vandaag niet gebracht. We kwamen er niet uit op het middenveld en in de aanval." Woudrichem miste wel de twee sterkhouders Yoeri Duyzer (geschorst) en Jamy Goemaat (geblesseerd). Na een half uur kwam Papendrecht verdiend op 0-1 door Jay Luciano. Binnen drie minuten na de rust liet Papendrecht zich weer gelden met de 0-2. Een kwartier voor tijd kwam Woudrichem nog tot de 1-2 middels een strafschop van Danny Schaap. Vervolgens hoogde Papendrecht de score nog op naar 1-4.

UITSLAGEN

zaterdag 1 december

Kozakken Boys – FC Lienden 3-0
Swift – Achilles Veen 2-2
GJS – GRC 14 1-1
Almkerk – SVL 4-0
Nivo Sparta – Wilhelmina'26 2-2
Woudrichem – Papendrecht 1-4
Brederodes – Altena 1-3
NOAD'32 – Heukelum 2-3
Sleeuwijk – SV Capelle 1-7
GDC – NEO'25 0-1
RFC – Sparta'30 2-2


zaterdag 2 december

Be Ready – DIA 2-4
Dussense Boys – Boeimeer 8-1
Audacia – HHC'09 2-1

PROGRAMMA

zaterdag 8 december

Kozakken Boys – De Treffers
Achilles Veen – Zwaluwen
Montfoort – Almkerk
GRC 14 – Sportlust'46
Wilhelmina'26 – EBOH
Heukelum – Woudrichem
Altena – Nivo Sparta
Brederodes – NOAD'32
SV Capelle – GDC
Vuren – Sleeuwijk
NEO'25 – Sparta'30


zondag 9 december

Right'Oh – Dussense Boys
VCW – Be Ready
HHC'09 – Jong Brabant

Jakko Sport Topscorersbokaal

regio • Een zeldzaam verschijnsel: Robin van den Noort heeft niet gescoord. Zijn ploeg Be Ready verloor thuis met 2-4 van DIA. De grootse overwinning kwam in het weekeinde van rivaal Dussense Boys, die met 8-1 uithaalde tegen Boeimeer. André Segeren, voormalig regiotopscorer en Bart de Rade schoten tweemaal raak voor de Kasteelclub. Almkerk-spits Bart Dirven was twee keer trefzeker voor Almkerk en brengt zijn totaal op de Jakko Sport Topscorerslijst na tien wedstrijden op zeven. Een keurig aantal op eerste-klasseniveau. Opmerkelijk zijn ook de twee doelpunten van de Alblasserwaard-boys Leon Bot en Gwaeron Stout voor Kozakken Boys.

De top in de strijd om de Jakko Sport Topscorersbokaal: Negentien doelpunten: Robin van den Noort (Be Ready); Tien: Anrico Visser (Sparta'30); Negen: Thomas Vergunst (Be Ready), Ahmed el Azzouti (Kozakken Boys), Pasqualle Verwoerdt (Sleeuwijk).

De koplopers in de strijd om de Kontakt-bokaal Sleeuwijk en Be Ready bleven in het weekeinde puntloos. Kozakken Boys en Sparta'30 komen daardoor dichterbij. Achilles Veen maakt de top vijf compleet.

Sam Hattinger actief op EK karate

Sam Hattinger (met witte helm) in actie op het EK in Boedapest.

meeuwen • Hij had er helemaal niet op gerekend, maar twee weken geleden stond Sam Hattinger uit Meeuwen toch echt op het Europees kampioenschap karate.

Dat de 15-jarige Sam er in de eerste ronde uitging tegen een tegenstander uit Bulgarije mag de pret amper drukken. "De strijd ging gelijk op, maar door twee trappen op mijn hoofd, waarvoor je in het karate punten krijgt, verloor ik", vertelt hij. Sam komt uit op het onderdeel kumite - het 'echte vechten', zoals de Meeuwenaar het zelf noemt - en legt zijn wedstrijden af tegen karateka's in de leefstrijdcategorie onder 16 jaar en niet zwaarder dan 60 kilogram. "Natuurlijk ga je naar een EK om kampioen te worden, maar de eerste ronde doorkomen zou voor mij al bijzonder zijn geweest. Daarna had ik wel verder gezien." Een jaar geleden hoorde de scholier van het Altena College in Sleeuwijk van de bondscoach dat hij mee mocht naar het Hongaarse Boedapest. "De bondscoach had wedstrijden van mij gezien en vond me waardig genoeg om uit te komen op het EK. Dat was heel bijzonder om te horen, want ik had er van tevoren helemaal niet op gerekend. Het was tegelijkertijd ook wel heel spannend." Een blessure dreigde bijna roet in het eten te gooien voor Sam. "In de meivakantie raakte ik tijdens een training geblesseerd aan mijn bekken. Tijdens het hardlopen was een stukje van mijn bekken afgebroken. Daar ben ik vier maanden zoet mee geweest."

Omdat het Europees kampioenschap karate werkt volgens een afvalsysteem, was Sam na zijn eerste duel meteen klaar met het toernooi. Op woensdag was de equipe aangekomen en zijn wedstrijd was op vrijdag. Op zondag zou de Nederlandse ploeg weer naar huis gaan.

Niet verveeld

Sam heeft zich echter niet verveeld. "Op woensdag en donderdag hebben we de stad bezichtigd en op de zaterdag heb ik wedstrijden van andere karateka's gekeken. Op zondag was het koffers pakken en terug naar Nederland."

Dat hij nu deel heeft uitgemaakt van een EK-selectie, maakt voor Sam niet dat hij anders met zijn sport omgaat.

"Vooralsnog valt er voor mij geen geld mee te verdienen, dus het is nog altijd hobby. Ik train twee keer per week bij karatevereniging Musashi in Raamsdonksveer en ik train één keer per week in de sportschool. Alleen als er een wedstrijd in zicht is, train ik extra, maar verder ben ik niet meer met karate bezig dan anders."

In principe mag de Meeuwenaar volgend jaar weer mee naar het Europees kampioenschap. Tot die tijd is het vooral weer veel wedstrijden doen.

Ongeslagen status kwijt

almkerk • ACKC is zijn ongeslagen status kwijt. De Almkerkers verloren in Vinkeveen van De Vinken met 18-10.

Beide teams hadden hun eerste duel van dit zaalseizoen gewonnen. In het voorprogramma hadden de ACKC-reserves bovendien het goede voorbeeld gegeven door de reserves van De Vinken met 12-14 te verslaan. De thuisploeg begon zeer fel aan de wedstrijd en had ACKC al snel op een 2-0 achterstand staan. De Almkerkers vochten zich snel terug en via allemaal damesdoelpunten was het halfweg de eerste helft 4-4 geworden. Beide ploegen deden niet veel onder aan elkaar en de strijd ging in het verdere verloop van de wedstrijd gelijk op. Bij een 6-6 stand had ACKC voor het eerst op voorsprong kunnen komen, maar een toegekende stip werd door Stef Mommers gemist. De thuisploeg kwam wat beter in de wedstrijd en bouwde een 10-7 voorsprong op. De slotminuten voor de thee waren nog voor ACKC. De ploeg bracht de ruststand op een voor de tweede helft hoopvolle stand van 10-9 voor De Vinken.

De tweede helft begon niet goed. De achterstand werd groter (13-9) en ACKC vocht meer tegen zichzelf dan tegen de tegenstander. Alles wat fout kon gaan ging ook fout: vrije ballen werden met enige regelmaat gemist en tot overmaat van ramp miste bij een 14-10 stand eerst Stef Mommers zijn tweede en Wietze de Vries zijn eerste stip.

Het was in tegenstelling tot de wedstrijd van een week eerder een collectief falen aan Almkerkse kant. Geen enkele speler haalde een voldoende. Acht minuten voor tijd was de eindstand 18-10 al bereikt. In de slotfase waren er voor ACKC nog vele doelpogingen, maar zonder enig resultaat.

ACKC was in het seizoen 2018/2019 inclusief de oefenwedstrijden in veertien wedstrijden ongeslagen en daar is zaterdag een abrupt einde aan gekomen.

Komende week zullen coach Den Hartog en zijn assistenten weer extra aan het werk moeten om de ploeg weer scherp te krijgen voor de volgende uitwedstrijd tegen HKC uit Utrecht.

Deze tegenstander heeft beide wedstrijden tot nu toe verloren en zal op jacht willen gaan naar de eerste punten. De wedstrijd tegen HKC op 8 december in sporthal Hoograven in Utrecht vangt aan om 19:50 uur en zal worden voorafgegaan door een wedstrijd van beide reserveteams.

SKV doet zichzelf tekort

sleeuwijk • SKV heeft zaterdag de eerste thuiswedstrijd in de zaal verloren van OJC uit Berkel-Enschot. In sporthal De Jager werd het 14-15. SKV begon geconcentreerd aan de wedstrijd. Vooral Lucas Naeye zat er direct goed in. Met twee rake schoten stond direct de 2-0 op de borden, een bliksemstart. SKV trok door naar 4-1 met scores van Robin Duizer en weer Lucas Naeye. SKV was de bovenliggende partij. De gasten kwamen terug tot 4-3, maar SKV wist weer uit te lopen naar 7-4. OJC kreeg wel wat meer grip op de wedstrijd. SKV had moeite om voldoende druk te geven op de schutters van OJC. Vlak voor rust kwamen de gasten dan ook terug tot 9-9. Na de rust direct weer een mooi schot van Robin Duizer dat doel trof. Na de 11-11 van OJC stokten de aanvallen van SKV en deed SKV zichzelf te kort in deze fase door verdedigend twee fouten te maken en ook nog de gegeven strafworpen niet te benutten. Hierdoor kon OJC een voorsprong nemen van 11-13. SKV had nog steeds kans om te winnen, maar helaas kwam OJC op 12-14, maar SKV bleef in de race door een afstandsschot van Esther Vink. De gasten uit Berkel-Enschot counterden weer tot 13-15 met een ver schot. Drost perste er nog een schotje uit in een mooie combinatie met de ervaren dames in de aanval: 14-15.

Jubilarissen bij vv Altena

De jubilarissen werden in het zonnetje gezet.

nieuwendijk • Tijdens de Algemene Ledenvergadering van voetbalvereniging Altena uit Niewendijk zijn ook weer de nodige jubilarissen gehuldigd. Arjan Kant, Mario van Noorloos, Martijn Visser, Arjan van der Meijden en Michel Capelle zijn 25 jaar lid; Remco Terlouw, Hans van Meel, Cees van der Stelt, Martien Victoria en Otto-Jan Groeneveld vieren hun 40-jarig jubileum; Teus Groeneveld, Tom Groeneveld, Dick de Ruijter, Jan van der Stelt en Ruud Versteeg zijn 50 jaar actief voor de club en Gerrit de Heus en Ceel Groenevelt zelfs 60 jaar.

Winst voor teams Cross Smash

werkendam • Opnieuw heeft het tweede team van BC Cross Smash de maximale score weten te behalen. In sporthal De Crosser werd tegenstander Apollo uit IJsselstein met 8-0 aan de kant gezet. Kimberley Verwoert wist na een spannende driesetter haar damesenkel te winnen en daarmee het verzet van de tegenstanders te breken. Ook het eerste team heeft een overwinning behaald, in Sliedrecht wisten de Werkendammers met 5-3 de overwinning mee naar huis te nemen. Hiermee handhaaft het team zich op de derde plaats. Komende donderdag wacht in eigen huis de topper tegen de koploper uit Leerdam.

Bekeravontuur Voltena ten einde

werkendam • Het bekertoernooi van de dames van Voltena is zaterdag tegen Peelpush ten einde gekomen. De eerste set in sporthal De Crosser ging met 17-25 naar de bezoekers, Voltena wist in de set die daarop volgde een 26-24 setstand uit het vuur te slepen. De derde set eindige echter opnieuw in winst voor de dames Peelpush. Een setpoint voor de Werkendamse dames in de vierde set lijkt de wedstrijd nog spannend te maken, maar deze set wordt uit handen gegeven.

Virtus walst over Leiden heen

werkendam • Voor BC Virtus was het een heerlijk bekerbasketbalavondje afgelopen zaterdag in sporthal De Crosser tegen een divisie hoger spelend BS Leiden. Virtus strooide met passes en liet Leiden in het vierde kwart alle hoeken van het veld zien. Toen de rook uiteindelijk was opgetrokken stond er een 90-67 eindstand op het bord, Leiden scoorde in het vierde kwart slechts 15 punten, tegenover de 36 punten van Virtus in dit laatste kwart. Grote man van de wedstrijd, Patrick Both (30 punten) was een plaaggeest voor de tegenstander, zijn (soms vals trage) spel is dit seizoen ijzersterk en hij goochelde gecontroleerd de mooiste ballen binnen.

Van Ingen langer in Werkendam

werkendam • Sven van Ingen heeft zijn contract bij Kozakken Boys met twee jaar verlengd. De 27-jarige verdediger blijft dus in elk geval tot de zomer van 2021 op De Zwaaier. Van Ingen kwam in 2017 naar Kozakken Boys. Daarvoor speelde hij voor FC Twente, De Graafschap, FC Lienden en TEC. "Ik wil de club gewoon trouw blijven in deze tijd en ik zie voor mijzelf voldoende uitdaging", licht de krachtige verdediger toe, die het naar zijn zin heeft op De Zwaaier.

Sleeuwijk door met Pieter Tuns

sleeuwijk • Pieter Tuns zal ook volgend seizoen hoofdtrainer zijn van zaterdagderdeklasser Sleeuwijk. Zijn contract is met een jaar verlengd. Tuns volgde in het seizoen 2017-2018 op De Roef de opgestapte Edward Sijahailatua op.

Eerder was hij trainer van Wilhelmina Boys, Altena, Almkerk en Roda Boys. Overigens kreeg Sleeuwijk zaterdag met maar liefst 1-7 klop van SV Capelle.

Jeffrey van Nuland verlengt

werkendam • Jeffrey van Nuland is de eerste speler uit de selectie van Kozakken Boys die zijn contract heeft verlengd.

De 27-jarige Tilburger blijft ook de komende twee seizoenen op De Zwaaier. Van Nuland kwam in de zomer van 2016 naar Werkendam.
De middenvelder kwam destijds over van Helmond Sport, groeide uit tot een vaste waarde en is reserve-aanvoerder.

Lex Kramers naar GJS

gorinchem • Lex Kramers zal met ingang van komend seizoen spelen voor het Gorinchemse GJS. De doelman is bezig met zijn overschrijving en zal vanaf dinsdag al meetrainen met de eersteklasser. Kramers, recent gestopt bij het Utrechtse Elinkwijk vanwege het verre reizen in combinatie met zijn werk, ziet daarmee af van een langer verblijf bij SVW. Bij de Streepjes trainde Kramers mee sinds hij enkele weken geleden zonder club kwam te zitten.