HK Alblasserwaard

13 september 2018

HK Alblasserwaard 13 september 2018


Arkel: minimaal handhaven

ASV Arkel is terug op het niveau van de 3e klasse. Met de ervaren trainer Léon Elands gaat Arkel proberen zich in ieder geval te handhaven. "Er is voldoende kwaliteit, maar we moeten ook kijken waar de club vandaan komt. Dit niveau is slechts twee keer overleefd, daarna zakte Arkel weer terug naar de 4e klasse. Daarom is handhaving prioriteit nummer 1, om op termijn met enkele jeugdige talenten uit de junioren proberen een doorontwikkeling te realiseren naar misschien wel hoger."

Gehandicapte Mark heeft eigen huisje

De achtjarige Mark de Jong is een vrolijk jongetje. Als gevolg van hersenbeschadigingen die hij als baby opliep, heeft hij echter meer zorg nodig dan zijn ouders kunnen bieden. Ze kozen voor een bijzondere oplossing. Mark de Jong uit Molenaarsgraaf krijg instellingszorg aan huis, in een speciaal daarvoor gebouwd huisje in de tuin. De rustige plek voorkomt dat hij overprikkeld raakt. Een gangetje verbindt de verbouwde boerderij van Marks ouders met het zorghuisje.

Een andere aanpak van pesten

Je vijand benaderen als vriend, dat is de kern van een nieuwe methode om pestgedrag op school aan te pakken. Dorien Griffioen liep tegen tekortkomingen van bestaande methodes aan. 'Ik miste iets.'
Dorien komt op veel scholen en ziet dat aangeleerde assertiviteit vaak weinig oplost. "Met 'Vriend of Vijand' geef je de kinderen meer handvatten. De sfeer in de klas verandert." In het verleden was Dorien zelf leerkracht. Tegenwoordig begeleidt ze leerkrachten.

Herdenking Vezelpersramp

Aanstaande dinsdag 18 september is het 25 jaar geleden dat ten gevolge van een stofexplosie bij Labee Vezelpers drie doden en een groot aantal gewonden te betreuren waren. De jongens van toen hebben het er nog steeds moeilijk mee. Een kwart eeuw na het drama langs de Lek blikken brandweermannen Piet Sterrenburg en Arie Pieter Brokking terug. Op dinsdagavond 18 september vanaf 19.30 uur wordt er een herdenking gehouden met een kranslegging bij de kazerne.

Kandidaat voor wethouder CDA

molenlanden • CDA Molenlanden heeft tijdens de ledenvergadering de wethouderskandidaat bekendgemaakt: Lizanne Lanser. De inwoonster van Schelluinen heeft een achtergrond in marketing en heeft op latere leeftijd theologie gestudeerd. Sinds enkele jaren combineert zij zelfstandige marketing met pastoraal werk.
Tijdens de vergadering werd ook de kandidatenlijst vastgesteld. De lijstrekker, Ad van Rees uit Brandwijk, was al eerder gekozen. Op nummer twee staat Jonette Korevaar - Den Besten uit Brandwijk.


Foto: Geurt Mouthaan

• De Gondelvaart in Giessen-Oudekerk werd traditiegetrouw een weergaloos schouwspel op de Giessen. De vele duizenden bezoekers zagen de meest prachtige creaties voorbijkomen. Meer foto's staan elders in deze krant en op www.hetkontakt.nl/alblasserwaard is een uitgebreide fotoreportage te vinden.

donderdag 13 september 2018 | jaargang 39 no. 37

alblasserwaard

Bouwplan Hervormde Kerk aangepast

Dinsdag 18 september informatie vanaf 19.30 uur in het Anker

De aangepaste tekening van de kerk in Meerkerk.

meerkerk • Na meer dan tien jaar voorbereiding en eindelijk alle vergunningen op orde, zou het afgelopen voorjaar worden begonnen met de gewenste uitbreiding van de Hervormde Kerk aan het aloude Kerkplein in Meerkerk. Maar een halfjaar verder zit er nog geen heipaal in de grond.

"Maar daar gaat zeer binnenkort verandering in komen", aldus de altijd slagvaardige Marcel van Leeuwen. De voorzitter van de bouwcommissie stelde zijn vakantieplannen uit en heeft wekelijks overleg met diverse instanties. "We gaan de goede kant op. Gemeente Zederik, bij monde van ambtenaar Kees Schrijvers, werkt goed mee. Zoals gedurende het hele bouwproces feitelijk het geval is."

Skeletten

Met een dikke map op tafel gaat Van Leeuwen terug naar begin dit jaar. "Na het laatste archeologisch onderzoek zijn we voortvarend van start gegaan. De ontgraving van de eerste anderhalve meter van de bouwlocatie verliep conform de verwachtingen van de archeologen. Na het slaan van de damwanden en andere voorzieningen, werd begonnen met het verdiepen van de bouwput ter plaatse van het souterrain. Echter meteen al bij de eerste paar bakken grond, troffen we de eerste van veel menselijke skeletten aan. Het hield niet op. Op sommige plaatsen lagen er wel vijf skeletten boven elkaar en we waren nog niet eens op volledige diepte."

Alternatief bouwplan

Na anderhalve week en maar liefst 110 skeletten werd besloten om kostentechnische redenen de bouw te staken. "De regels zijn nu eenmaal zo dat de kerk als initiatiefnemer voor alle kosten zou opdraaien. Ondanks veel vrijwilligerswerk, kost het opgraven en vervolgens bergen en bewerken van een skelet bijelkaar 700 Euro. Ons zorgvuldige gespaarde spaarpotje verdween als sneeuw voor de zon. Met de gemeente is nog wel gezocht naar subsidiemogelijkheden, maar toen ook dat niets opleverde hebben we in goed overleg met de gemeente Zederik moeten besluiten definitief af te zien van het bouwen van het souterrain. Met een fikse schadepost, hebben we ons oorspronkelijk bouwplan gewijzigd. Er is nu een alternatief plan, waarbij we op de begane grond ruimtes gemaakt hebben voor voorzieningen die oorspronkelijk een verdieping lager waren gepland."

18 september Informatieavond

Hoewel de bouwcommissie anders had gewild, is men tevreden. "We hebben ingeleverd, maar met respect voor de ooit in de kerk begraven mensen en respect voor de burgergemeente zijn we blij met het alternatief. Waarbij onze belangrijkste knelpunten om als kerk goed te kunnen functioneren worden opgelost." Van Leeuwen legt desgevraagd uit. "De consistorie wordt een stukje groter en zal straks ook gebruikt kunnen worden voor jeugactiviteiten. Verder zal de ontvangstruimte voor de dopelingen ook multifunctioneel worden ingericht en hebben we door de compactere bouw een verwarmingsketel minder nodig. De aangepaste vergunning is verleend en ligt nu nog ter inzage. We organiseren zelf op dinsdag 18 september een informatieavond in Het Anker. Niet alleen voor onze kerkgangers, maar ook voor andere belangstellenden uit Meerkerk. Dit bouwplan is niet alleen voor onze eigen leden, maar voor alle inwoners. Niet voor niets komen de archeologische vondsten zichtbaar terug in en rond de verbouwde kerk. Daarnaast maken we het oude kerkhof na de uitbreiding toegankelijker en wordt er een stilteplek gecreëerd voor het dorp."

Na ontvangst van de onherroepelijk vergunning, dichten we de bouwput en kan daarna worden gestart met de bouwwerkzaamheden. "Om het financieel verlies te beperken, gaan we nog meer zelf aan de slag. Dat vertraagt de bouwtijd, maar we hopen wel kerstfeest 2019 in de vernieuwde kerk te houden."

Theo Sprong

D66 stelt kandidatenlijst vast

vijfheerenlanden • D66 Vijfheerenlanden heeft haar kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. Naast lijsttrekker Christa Hendriksen (48) die al 7 jaar fractieleider in Vianen is staan op de kandidatenlijst: Klaas de Zwaan (41) uit Vianen, Jantine Dijkstra (55) uit Meerkerk, Jaap Breur (35) uit Vianen, Laurens van Leer (37) uit Schoonrewoerd en Merel Tilstra (34) uit Vianen. Vanaf deze week stellen de D66-kandidaten zich voor via de website van D66 Vijfheerenlanden. Christa Hendriksen is "heel blij" met de kandidatenlijst. "Het zijn allemaal goede kandidaten, die met beide benen in de samenleving staan en op hun eigen gebied kennis en kunde meebrengen."

q https://vijfheerenlanden.d66.nl

'Legeskorting bij energieneutrale woningen'

vijfheerenlanden • Projectontwikkelaars, particulieren en woningcorporaties die energieneutraal of bijna-energieneutraal bouwen moeten een fikse korting krijgen op de bouwleges. Dat vinden de raadsfracties van PvdA en D66 Vijfheerenlanden, de gemeenteraden van gemeentes Leerdam, Vianen en Zederik buigen zich binnenkort over een initiatiefvoorstel.

De twee politieke partijen vinden het wenselijk dat er nu al wordt gebouwd volgens de zogenaamde BENG-eisen. Die hebben betrekking op de maximale hoeveelheid energie die nodig is om een gebouw te verwarmen, de maximale hoeveelheid energie uit niet-hernieuwbare bronnen en de minimale hoeveelheid energie hernieuwbare energie ten opzichte van de totale hoeveelheid energie. PvdA en D66 Vijfheerenlanden vinden het een gemiste kans om de huidige nieuwbouw niet gelijk conform de BENG-eisen te bouwen. "We begrijpen dat wij partijen niet kunnen verplichten om deze nieuwe eisen te gebruiken, maar we kunnen ze wel stimuleren."

Projectontwikkelaars, particulieren en woningcorporaties die nu al voldoen aan de BENG-eisen moeten een korting krijgen op de bouwleges van 50 procent. Als het gebouw helemaal energieneutraal is moet die korting zelfs oplopen tot 100 procent.

Grote verhuizingen voor Ambulancedienst

De kleine uitrukpost Streefkerk gaat met zijn vorm van een hooischuur mooi op in het Alblasserwaardse landschap.

streefkerk/papendrecht • Drie belangrijke verhuizingen zijn aanstaande voor de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. Op vrijdag 14 september vindt de oplevering plaats van satellietpost Streefkerk. De maandag daarop worden vanuit deze post al ambulance-inzetten verzorgd. Patiënten in de westelijke en midden-Alblasserwaard zullen daardoor gemiddeld iets sneller spoedhulp gaan krijgen.

Vijf weken daarna wacht een nog grotere operatie: op 22 oktober wordt de nieuwe post Papendrecht operationeel. Nog een week later verhuist het bedrijfsbureau (de kantoren van de ondersteunende diensten en directie) vanuit Zwijndrecht naar de eerste verdieping van de nieuwbouw in Papendrecht. Daarmee wordt dit de hoofdvestiging van de dienst. De bouw van beide panden verkeert nu in de afrondende fase.

De garage in post Streefkerk biedt plaats aan één ambulance. Vanaf 17 september wordt vanuit deze plek uitgerukt.
De nieuwbouw in Papendrecht herbergt niet alleen de uitrukpost, maar ook alle ondersteunende kantoordiensten.
In de garage van post Papendrecht bevinden zich vijf opstelplaatsen voor ambulances met elk een eigen roldeur.

Geen vaste wagen

Post Streefkerk aan de Middenpolderweg is een nieuwe, kleine uitrukpost voor één ambulance. Aan deze post wordt geen vaste wagen gekoppeld. De meldkamer zal er met 'dynamische inzet' voor zorgen dat in principe steeds een wisselend voertuig met bemanning hier paraat is. Rukt die ambulance uit, dan gaat een auto van een andere post - mits beschikbaar - naar Streefkerk op weg, om daar te wachten op de volgende inzet. Op deze manier hoopt de ambulancedienst de aanrijdtijden in het westelijk deel en in het midden van de Alblasserwaard aanzienlijk te kunnen verbeteren.

Dit uitgestrekte gebied moest tot dusverre voor elke afzonderlijke rit worden bediend vanuit Papendrecht of Meerkerk. Daardoor was hulp bij spoedgevallen regelmatig niet binnen een kwartier ter plaatse bij patiënten in de dorpen die behoren tot de gemeente Molenwaard.

Post Papendrecht bedient de grotere gemeenten aan de zuidrand van de Alblasserwaard en herbergt overdag drie parate ambulances, 's nachts twee. Binnen Papendrecht verhuist de huidige, te klein geworden vestiging aan de Kattestaart naar de Vliedberg (Land van Matena).

In de nieuwbouw is plaats voor zelfs vijf ambulances met elk een eigen roldeur, met het oog op eventuele toekomstige groei. Boven in het pand zijn ruime en lichte kantoren gevestigd voor de circa twintig medewerkers die samen de stafdiensten vormen, zoals P&O, ICT en Financiën.

Geen cel na dronken rit

dordrecht/giessenburg • Een 21-jarige Giessenburger hoeft niet de cel in voor een zwaar verkeersongeval dat hij veroorzaakte toen hij dronken achter het stuur was gestapt. Dat heeft de rechter vrijdag bepaald.

Tegen hem was twee weken terug door de aanklager zeven maanden celstraf geëist, maar de rechtbank vond een werkstraf van 200 uur voldoende.

Versoepeling

Ook de drie jaar rijontzegging die door het openbaar ministerie was geëist, is door de rechtbank versoepeld tot negen maanden. Daaraan is wel een voorwaardelijk rijverbod toegevoegd van vijftien maanden, dat wordt uitgevoerd als de man binnen twee jaar weer met justitie in aanraking komt. De negen maanden ontzegging die nu wel zijn opgelegd, wordt ingekort met de periode van enkele maanden dat het CBR het rijbewijs had ingevorderd.

Verkeersdeskundigen hebben uitgerekend dat de Giessenburger in juni 2017 met circa 130 kilometer per uur over de Parallelweg in Hardinxveld-Giessendam moet hebben gereden. De verdachte was daar goed bekend, maar minderde geen vaart bij een hobbel op de plaats waar een duiker onder de weg ligt. De auto werd daar gelanceerd, raakte in een slip en knalde tegen een boom. De bestuurder en een vriend van hem braken allebei een bovenbeen.

Stoerdoenerij

Alcohol en stoerdoenerij speelden een rol. Een vriend reed in dezelfde richting en onder invloed van te veel alcohol ontstond een soort straatrace. Er werd bij de Giessenburger een promillage van 2,03 gemeten. Dat is tien keer de hoeveelheid die voor jonge automobilisten is toegestaan.

De rechtbank komt tot de milde straf omdat de jongeman zijn alcoholgebruik inmiddels 'onder controle' zou hebben. Gedragsdeskundigen zijn bovendien tot de conclusie gekomen dat de man zijn lesje heeft geleerd en dat de kans op herhaling klein is.

Grote brand verwoest woning

ottoland • Een grote uitslaande brand heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een vrijstaande woning aan de B in Ottoland volledig verwoest. De twee bewoners werden vanwege het inademen van een grote hoeveelheid rook naar het ziekenhuis gebracht.

De brand brak rond 04:15 uur uit en is ontstaan in een slaapkamer. De oorzaak is vooralsnog niet bekend. Daar wordt onderzoek naar gedaan. De twee bejaarde bewoners hebben geprobeerd om eerst zelf het vuur te bestrijden, maar dit lukte niet. Ze alarmeerden waarschijnlijk de brandweer zelf, die met groot materieel uitrukte.

"Nadat we eerst hebben geprobeerd om de brand van binnenuit te bestrijden, moesten we al snel de beslissing nemen om iedereen naar buiten te halen en van buitenaf de brand verder te bestrijden", vertelt Officier van Dienst Johan de Ruiter. "We hebben ons er toen op gericht om de belendende percelen te beschermen."

Foto: Geurt Mouthaan
Foto: Geurt Mouthaan
Foto: Geurt Mouthaan
Foto: Marleen Groeneveld
Enorme vlammen slaan uit het pand. Foto: Marleen Groeneveld

Dat is gelukt. Op het hoogtepunt van de brand waren drie tankautospuiten en een hoogwerker actief. Tijdens de brand stortte één van de twee schoorstenen in.

Omliggende woningen moesten worden ontruimd vanwege de hevigheid van het vuur en de rookontwikkeling. De bewoners werden geëvacueerd naar de brandweerkazerne in Brandwijk. De buurman aan de westzijde van het getroffen pand heeft 's nachts in allerijl met wat planken een noodbrug aangelegd over de sloot achter het huis, zodat de brandweer aan de achterkant van de woning kon komen om daar de brand te bestrijden.

'Gemeente moet clubs helpen met subsidies'

Foto: ©123RF.COM

regio • CDA Vijfheerenlanden wil dat de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik sportclubs actief helpen bij de aanvraag van subsidies. De partij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan de colleges van burgemeesters en wethouders.

De aanleiding is een nieuwe regeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er is namelijk een potje van 87 miljoen euro beschikbaar gekomen, bedoeld voor amateursportclubs die geld nodig hebben om accommodaties te bouwen of te onderhouden. Of clubs die nieuwe materialen nodig hebben. CDA Vijfheerenlanden vindt dat de gemeentes deze subsidie onder de aandacht moeten brengen bij de sportclubs. "Het zou mooi zijn als we een deel van dit geld naar onze sportverenigingen in Vijfheerenlanden kunnen halen", zegt fractieleider Maria de Jong. "En natuurlijk moeten we de clubs helpen. Vrijwilligers hebben het al druk genoeg en hebben gemiddeld minder ervaring met subsidieaanvragen dan gemeenteambtenaren."

Auto te water in Giessenburg

Foto: Brandweer Giessenburg

giessenburg • Vrijdagochtend 7 september raakte rond kwart voor zes door onbekende oorzaak een auto te water langs de Heideweg/Kooiweg in Giessenburg.

De gealarmeerde brandweer van Giessenburg hoorde vlak voor aankomst op de plaats van het ongeval, dat er gelukkig geen personen meer in de auto zaten. De bestuurder was ongedeerd.

De brandweerlieden hebben alles rondom de auto verkend en zijn retour gegaan naar de kazerne. Het eenzijdige ongeval vond plaats rond kwart voor zes.

Dorpsoverleg trekt door Giessenburg

giessenburg • Op maandagavond 17 en dinsdagavond en 18 september zal het dorpsoverleg een ronde door het dorp maken.

De leden van het overleg willen graag van iedereen weten wat men belangrijk vindt voor het dorp. Het gaat daarbij om initiatieven en onderwerpen die belangrijk gevonden worden en welke ideeën er leven.

Het Dorpsoverleg neemt koffie en thee en ijsjes van de ijsboerderij mee en komt langs tussen 18.00 en 20.30 uur. Op www.giessenburg.nl staan de exacte locaties.

'De jongens hebben het er nog steeds moeilijk mee'

Terugblikken met Piet Sterrenburg en Arie Pieter Brokking.

Arie Pieter Brokking (links) en Piet Sterrenburg op de plaats waar 25 jaar geleden de Vezelpersramp plaatsvond. Foto: Marijke Verhoef

nieuwpoort/langerak • Wat 25 jaar geleden begon als een betrekkelijk kleine brand bij Labee Vezelpers in Langerak, veranderde na een totaal onverwachte stofexplosie in een regelrechte ramp. Brandweerman Jaap Korevaar (33) uit Langerak kwam daarbij meteen om het leven. Enkele dagen later stierf de schoonzoon van eigenaar Labee, Peter Houweling (26) uit Groot-Ammers. En ruim drie weken na de brand overleed alsnog brandweerman Frans Bos (36) uit Nieuwpoort. Behalve deze drie slachtoffers werden nog twaalf gewonden naar ziekenhuizen afgevoerd. Onder hen tien brandweerlieden uit Nieuwpoort en Langerak. Enkelen moesten, tot maanden later, een aantal operaties ondergaan. Sterker nog. Er zijn jongens die nu nog altijd hinder ondervinden van de toen opgelopen verbrandingen.

"Maar", vertellen Piet Sterrenburg en Arie Pieter Brokking met wie we terugblikken op de ramp, "ook psychisch heeft het een enorme impact op ons leven gehad. De jongens, wij allemaal, hebben het er nog steeds moeilijk mee. Daarom is het goed dat wij dinsdagavond stilstaan bij deze verschrikkelijke gebeurtenis."

Niet vergeten

Eigenlijk willen ze hun verhaal, nu na 25 jaar, nog een keer vertellen opdat het niet vergeten wordt.

"Dat zijn we min of meer aan Jaap en Frans verplicht", zegt Sterrenburg, de toenmalige brandweercommandant. "Zij brachten immers een offer dat vanaf dat moment ertoe heeft bijgedragen dat het gevaar van een stofexplosie veel nadrukkelijker werd betrokken bij de brandweeropleiding. In die zin heeft het daarna andere levens gered. Daar ben ik van overtuigd."

Arie Pieter: "Kijk naar de brand, een maand later bij de meelfabriek in Ameide. Daar ging men niet naar binnen voordat eerst duidelijk was dat het gevaar van een stofexplosie uitgesloten kon worden."

Klein vlammetje

Uit het verhaal van de twee mannen wordt duidelijk dat op die warme zaterdagmiddag rond drie uur door personeel van De Vezelpers de brandmelding werd gedaan. Zoals gebruikelijk rukten de toen nog zelfstandige korpsen van Langerak en Nieuwpoort uit. In enkele van een zestal bunkers, waar verschillende soorten houtkrullen lagen opgeslagen, werd hier en daar nog wat rook waargenomen. En zo nu en dan was er ineens een klein vlammetje te zien.

Sterrenburg: "Het leek in alle opzichten een beheersbare brand. Wel waren we vooral bezig met het openbreken van vloerdelen en gedeelten van het dak zodat we nog wat smeulende vuurresten konden doven."

Brokking: "Het was in de zware brandweerpakken en de persluchtapparatuur die een aantal bij zich had, behoorlijk zweten. Ik kwam wat later aan en ben eerst flesjes water voor de andere jongens gaan halen."

Het sein brand meester kon al snel worden gegeven. Rond twintig voor zes besloot de brandweercommandant om alles nog een keer grondig te controleren.

Enorme explosie

Enkele minuten later, om kwart voor zes, volgde de enorme explosie. Alle brandweermannen, verspreid over verschillende plaatsen in het gebouw en op het dak, zaten gevangen in een verzengende vuurzee. Ze waren door de kracht van de explosie letterlijk omver geblazen. Raakten gedesoriënteerd.

Jaap Korevaar, die boven op het plankier voor de kokers stond, had geen schijn van kans. Hij kreeg de volle steekvlam over zich heen en moet op slag dood geweest zijn. Pas zondag aan het eind van de ochtend kon zijn lichaam worden geborgen. Frans Bos, die voor de eindcontrole nog een lamp naar Korevaar wilde brengen, kreeg ook de volle laag en kwam op handen en voeten uit het gebouw naar buiten gekropen.

Maar ook de anderen zagen, overal waar ze keken, alleen maar vuur.

Leven gered

"Het feit dat ik , tot een jaar daarvoor, nog bij het bedrijf had gewerkt, heeft mijn leven gered", weet Arie Pieter nog altijd heel zeker. "Ik sloeg door de klap voorover, kwam met mijn handen in het brandende stof op de grond waardoor ze behoorlijk verbrand raakten. Ik weet nog precies dat ik dacht: 'Nou Arie Pieter, dit was het dan. Je ziet je vrouw en kind nooit meer.' Maar toen drong ineens tot me door dat ik vlak bij de kantine lag. Ik herkende een transportband die daar liep. Ik wist dat die naar de achterkant van het gebouw ging en via een opening daar naar buiten."

"Ik heb uit alle macht naar twee medewerkers van het bedrijf en de vriendin van een zoon van de eigenaar geschreeuwd dat ze mijn kant op moesten komen. Ook brandweerman Arie Stuy reageerde op mijn aanwijzingen. Deze vluchtweg werd onze redding. Anders waren we er zeker niet meer uitgekomen."

Noodtrap

Piet Sterrenburg stond op het dak, werd door de klap naar de voorkant gesmeten en kon via een noodtrap de begane grond bereiken.

"Toen zag ik op een ander gedeelte drie jongens vertwijfeld over de dakrand kijken. Ik had intussen ontdekt dat verderop vlak tegen het gebouw aan, een volgeladen oplegger stond. Daar heb ik ze naartoe gestuurd en geschreeuwd dat ze moesten springen. Vanaf zeven meter hoog. Het afdekzijl van de oplegger fungeerde als vangnet. Dat was hun redding."

Toevalligheden

De twee noemen tal van toevalligheden waardoor er niet veel meer dodelijke slachtoffers vielen. De ploeg op het dak die achter een muurtje kon duiken waardoor veel vuur over hen heen ging. Anderen, die net uit een van de bunkers waren weggegaan waardoor hun vluchtweg niet was afgesloten.

Ze verhalen over mannen als Lammert Sterrenburg die volop brandend in de Lek sprong. Over Jaap Blom en Ab Vierhoven en nog anderen die ernstig gewond waren.

Pakken weer aan

Sterrenburg: "Gelukkig had ik een drietal jongens, die eerder die middag hun pakken hadden uitgedaan, gevraagd om die toch weer aan te doen. Niet eens uit veiligheidsoverwegingen. Nee, ik vond dat je als brandweerman, ook voor de paar mensen die stonden te kijken, je werk gewoon netjes moest doen. Wat was ik achteraf blij dat ze dat gedaan hadden. Ik denk aan Peter Houweling, die in zijn shirt ons mee aan het helpen was. Hij had geen enkele bescherming tegen het vuur.

En de opluchting dat een van ons wat eerder die middag een aantal kinderen had weggestuurd die voor en in de hal aan het spelen waren. En het geluk dat een paar kijkers net voor de klap naar huis waren gegaan.

We hebben de brand gemeld en geschreeuwd dat ze vooral heel veel ambulances moesten sturen. Met vijf man waren we nog over. Maar toen Ameide/Tienhoven en Ammers kwamen zijn we van de brand afgehaald en naar de school in Langerak gebracht. Daar werden ook alle familieleden opgevangen."

Gewonden nat houden

De vijf hadden nog wel meegekregen hoe de bevolking in actie kwam toen de eerste EHBO-ers schreeuwden om emmers en teilen en om lappen en lakens. Om de gewonden nat te kunnen houden.

Brokking: "Ik zie nog hoe de halve nieuwbouw van Langerak met al deze spullen aan kwam rennen."

Overigens zijn Arie Pieter Brokking en Arie Stuy de enige brandweermannen van de ploeg van de stofexplosie, die nu nog actief bij de brandweer zijn.

Traumatische ervaring

Voor de twee korpsen volgde een lang traject van praten, heel veel praten om de traumatische ervaringen te verwerken. Eén brandweerman heeft zijn pak na die zaterdag nooit meer aangetrokken.

Bij commandant Sterrenburg spookte die eerste dagen maar één vraag constant door zijn hoofd. "Had ik die explosie kunnen voorzien. Wat heb ik fout gedaan. Is er iets dat ik over het hoofd zag?"

De brandweerinspectie die een groot onderzoek begon, stelde hem al snel gerust. In die tijd waren brandweerkorpsen nog niet zo bezig met een stofexplosie. Laat staan dat er regelmatig op geoefend werd.

Trouwens, ook in het uitgebreide rapport dat werd samengesteld, wordt benadrukt dat het volkomen logisch was dat de korpsen de brand niet als een gevaarvolle situatie hadden ingeschat.

Onderwerp van gesprek

"In die 25 jaar is het onder onze groep een steeds terugkerend onderwerp van gesprek gebleven", zeggen Sterrenburg en Brokking tot slot.

"En altijd, ook nu nog, zijn er dan mannen die gewoon tranen in de ogen krijgen. Bij het minste of geringste komt het allemaal weer boven. Dat geluid van de explosie. Van die brekende uit elkaar barstende houten wanden. En dan die muur van vuur.

Wat we toen hebben meegemaakt, dat kras je nooit meer weg uit je geheugen."

Ed van Tuijl

Een gitzwarte zaterdag in september

nieuwpoort/langerak • Het is 1993. We schrijven zaterdag de achttiende september. Het is vrij aardig weer. Zo'n dag om nog van alles te doen. Ik heb me voorgenomen om mijn kievitsbonen te oogsten. Kunnen ze meteen lekker drogen.

Maar als ik in de loop van de middag zit te pellen, krijg ik een telefoontje van de krant. Er zou brand zijn bij de Vezelpers.

Mooi weer, de brand dicht bij huis, kortom, dat doen we met de fiets.

Naderend via de Oostsingel voldoet de aanblik van het bedrijf, dat houtvezels tot grote stevige balen perst, bepaald niet aan mijn verwachtingspatroon. Oké, ik zie de brandweerwagens van Nieuwpoort en Langerak. Maar geen echte bluswerkzaamheden.

Ik begrijp dat de smeulende brand ergens bovenin het gebouw moet zijn. Ik noteer wat gegevens en maak hier en daar een praatje.

Echt haast heb ik niet. Het is immers mooi weer en die kievitsbonen wachten wel.

Doolhof

Zo verstrijkt de tijd. Ik ga op zoek naar een kop koffie. Ergens binnen, neem ik aan. Ik loop de grote hal in. Door een doolhof van hoog opgestapelde balen houtvezel kom ik in de kantine.

Samen met een brandweerman, die ook aan een kop koffie toe is, probeer ik het apparaat aan de praat te krijgen. Dat lukt van geen kant.

Dan begin ik me af te vragen of langer blijven nog wel zin heeft. Geen koffie en een groot verhaal zit er toch niet in. Met andere woorden. Wat doe ik hier nog.

Tegen de jongens die ik tegenkom zeg ik: "Mannen, ik vertrek. Dit brandje is niet erg genoeg voor een verhaal. We doen het wel via de politieberichten."

Foute boel

Amper thuis maakt 'n enorme klap duidelijk dat het foute boel is bij De Vezelpers. Een grote zwarte rookkolom stijgt op. Het ziet er onheilspellend uit.

Weer terug op het terrein sta ik met stomheid geslagen. Wat een vuur, wat een ravage. Ik loop naar de achterkant van het brandende gebouw. Overal zie ik gewonde brandweermensen. Een enkele al onder de hoede van toegesnelde EHBO-ers. Maar ook een brandweerman alleen. Hij houdt met een waterslang zijn verbrande handen doorlopend nat.

Dan zegt hij: "En nou. Ed? Is het nou wél erg genoeg voor een verhaal."

"Ja", zeg ik, "maar geloof me, zó erg hoeft het voor mij echt niet."

Rampplek

Intussen arriveren op de rampplek, naar het lijkt zonder ophouden, ziekenwagens, politiewagens, brandweerwagens en steeds meer EHBO-ers.

Er wordt een commandopost ingericht. En er komt een plek waar de gewonden zoveel mogelijk worden verzameld.

In de lucht cirkelt een helikopter van de politie. Al die sirenes, het geluid van de helikopter, het brandende gebouw en de zwarte rook als een wolk daarboven.

"Het lijkt wel oorlog", denk ik bij mezelf. Het is allemaal zo onwerkelijk.

Ernstig verbrand

Ondersteund door hulpverleners komt een brandweerman, die in de Lek was gesprongen, naar de verzamelplaats. Ik zie dat zijn handen ernstig verbrand zijn. De eerste gewonden worden per ambulance afgevoerd. Wij allemaal beseffen op dat moment dat brandweerman Jaap Korevaar het, midden in die vuurzee, nooit overleefd kan hebben. We begrijpen ook dat brandweerman Frans Bos op het voorterrein en Peter Houweling van De Vezelpers die in het kantoortje eerste hulp krijgt, er zeer ernstig aan toe zijn.

Discipline

Wat me opvalt is de discipline, die de Langerakkers en Nieuwpoorters op kunnen brengen. Niemand komt nieuwsgierig het terrein op. Niemand loopt onnodig in de weg. Iedereen waakt ervoor dat de hulpverleners hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Vanaf de dijk kijken ze met ontzetting toe.        

Een cameraploeg van het Journaal arriveert. Vanuit de commandowagen worden we vanaf nu ook officieel bijgepraat.

De Vezelpers is vandaag landelijk nieuws.

Tikkende tijdbom

Na uren verlaat ik de rampplek. Ik moet mijn verhaal gaan maken. Eenmaal thuis vraag ik me af wat het toch was dat me deed besluiten om die middag te vertrekken. Te vertrekken uit het gebouw dat in feite 'n grote tikkende tijdbom was. Wat als ik nog in die kantine had gezeten. Ik was er door die doolhof van opgestapelde pakken immers nooit meer uitgekomen.

Het kan niet anders. Ik moet wel een heel belangrijk engeltje op mijn schouder hebben gehad.

De zaterdag. Die zo mooi begon. Maar die een gitzwarte zaterdag werd.

Ed van Tuijl

Huwelijksfeest op uw locatie? Vanripevents.nl Tel. 06 51 26 78 90

Bedrijfsfeest/Themafeest op uw locatie? Vanripevents.nl 06 51 26 78 90

Feestje? vanripevents.nl Tel. 06 51 26 78 90

Kinderopvang nodig in de Alblasserwaard? Kijk op www.gobziezo.nl !

PAARDENVERZ/AMAZONES gez di/wo/vr mo/mi Streefkerk f2hnorwind@hetnet.nl

Gevraagd winterstalling voor bootje (sloep) op trailer. afmeting ongeveer 8x2;50mtr. tel.0653166996

QUILTCURSUS in Molenaarsgraaf, Kerkepad 1. Op dinsdagmorgen. Aanvang: 18 september. Inl. 0184-614437

Kom werken in de thuiszorg als Thuishulp-A in de gemeente Molenwaard. Bel 0183 - 63 89 99 of kijk op www.zorginjection.nl

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Lezing 4 + 17 sept theorie én praktijk over hoe kinderen ontwikkelen door dr. Ewald Vervaet. Toegang vrij; info + aanmelden: www.vikta.nl/evenement.Welkom in De Spil!

Goed plekje gezocht voor Cindy boerenfox 3 kleur, 8 jaar oud, ca. 38 cm hoog. Is waaks en kan alleen zijn. Geen handelaren. Info: Tel. 0345-643890 (niet op zondag).

Campagne moet gebruik drones terugdringen

Foto: Stockfoto

kinderdijk • In Werelderfgoed Kinderdijk wordt bezoekers met borden en stickers vanaf deze maand duidelijk gemaakt dat de vliegende camera's niet gewenst zijn in het molengebied. Op initiatief van de gemeente Molenwaard en Alblasserdam wordt een bewustwordingscampagne gestart.

Drones zijn de laatste jaren steeds populairder. Ook in het fotogenieke Werelderfgoed Kinderdijk zoemen ze met regelmaat rond de molens. Vaak realiseren drone-bezitters zich niet dat de molens bewoond zijn en hun vliegende camera's storend zijn. Bewoners ageren al sinds vorig jaar tegen de overlast en aantasting van hun privacy.

De campagne moet de bezoekers van Werelderfgoed Kinderdijk, onder andere via borden en social media, duidelijk maken welke impact de drones hebben op het dagelijks leven en de privacy van de bewoners.

Dronepiloten kunnen op dit moment beboet worden op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Molenwaard wanneer zij aantoonbaar overlast veroorzaken en ter plaatse betrapt worden. Het Werelderfgoed ligt bovendien in een Natura2000-gebied, waar niet zomaar gevlogen mag worden met een drone. Politie en boa's hebben het toezicht op het gebruik van drones in het molengebied inmiddels opgeschroefd.

Hoewel de gemeenten dus wel mogelijkheden hebben om op te treden tegen dronegebruikers die overlast veroorzaken, biedt zowel de lokale als de landelijke wetgeving nu nog onvoldoende ruimte om drones in zijn geheel uit Werelderfgoed Kinderdijk te weren. Daarom heeft de gemeente Molenwaard de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Justitie en Veiligheid afgelopen mei gevraagd te onderzoeken of de huidige regelgeving rondom het gebruik van drones aangepast kan worden.

De ministeries hebben toegezegd bij de invoering van de Europese Verordening Drones ook privacy en openbare orde en veiligheid mee te nemen bij het opstellen van de Nederlandse regelgeving. Tot nu toe werd met name gekeken naar de veiligheid in relatie tot de luchtvaart. Binnen twee jaar moet hier meer duidelijkheid over zijn.

Drukke Boerderijdag

Verkoop van fruit tijdens de Boerderijdag. Foto: Geurt Mouthaan

bleskensgraaf • De tweejaarlijkse Boerderijdag op Boerderij Gijbeland in Bleskensgraaf werd zaterdag weer druk bezocht.

Honderden belangstellenden kwamen langs bij de diverse stands met onder meer streekproducten en historische artikelen. Daarnaast waren er oude trucks te zien en konden de bezoekers kennismaken met de gebruikers van Boerderij Gijbeland.

Foto: Geurt Mouthaan
Foto: Geurt Mouthaan
Foto: Geurt Mouthaan
Foto: Geurt Mouthaan
Foto: Geurt Mouthaan

Ook was er een optreden van streekkoor O en U en werd er weer een papwedstrijd georganiseerd.

Op de website www.hetkontakt.nl/alblasserwaard staan nog meer foto's van de Boerderijdag in Bleskensgraaf.

Foto: Rick den Besten

Ameide stond op de Dam in de rij voor Bratwurst, Bier en Wienerschnitzel. De maaltijd was één van de vele succesvolle onderdelen van Ameide Lichtstad 2018.

Nieuwe grootformaat drukpers

De KBA Rapida 145-5-L SPC ALV2. Foto: Geurt Mouthaan

goudriaan • De Groot - grootsgedrukt.nl in Goudriaan haalt met de KBA Rapida 145-5-L SPC ALV2 de nieuwste generatie offset grootformaat drukpers in huis. De pers heeft een zeer hoge druksnelheid en biedt een hoge en vooral constante kwaliteit.

"De drukkers van De Groot - grootsgedrukt.nl werken sinds eind 2016 met de achtkleurenpers Rapida 106. Naast de snelheid en technische mogelijkheden van deze pers zijn we vooral heel content over het resultaat. Waar we destijds nog vraagtekens hadden over KBA - voor ons nieuw - zijn die volledig verdwenen. Sterker nog we hakten een jaar later, eind 2017, de knoop door voor de aanschaf van de nieuwe Rapida 145", zegt directeur Anton de Groot.

Aan de miljoeneninvestering ging een lange en grondige voorbereiding vooraf, waarbij de nodige drukpersen met elkaar vergeleken werden. "Onze eerdere KBA ervaring tezamen met de uitstekend verlopen afnametesten in Radebeul hebben positief bijgedragen aan de keuze voor de Rapida 145 pers. In alles proeven we het professionalisme van bevlogen persenbouwers."

De nieuwe Rapida grootformaatpers is de tweede pers van Koenig & Bauer die in Goudriaan is geïnstalleerd. KBA Rapida 145 telt vijf druktorens plus een laktoren en heeft een dubbel verlengde uitleg. De topsnelheid van de machine is 17.000 vel per uur in een drukformaat van 106 x 145 cm. Omdat het aantal orders toeneemt en de oplages relatief gezien afnemen, zijn snelle in- en omsteltijden cruciaal. Het drukwerk droogt snel door infrarood en hete lucht. Voor de inktaanvoer in de torens zijn nieuwe inktleidingen aangelegd die de pers van inkt voorzien.

"Wifac begeleidde het gehele proces, waaronder het opbouwen van de pers en het opleiden van een team van drukkers. Deze zijn een week lang geïnstrueerd en opgeleid in Radebeul om alle details van de nieuwe grootformaat pers onder de knie te krijgen. De pers is gedurende de zomerperiode geïnstalleerd en uitvoerig getest", aldus Anton de Groot.

De grootformaat pers voorziet in de behoefte jumboformaat posters te drukken evenals landkaarten, cacheervellen en plafondhangers. Met deze nieuwe pers kunnen we een deel van onze klanten, denk aan de franchise en retail markt, nog beter bedienen. Ook de nieuwe bedrijfshal die in aanbouw is, wordt ingericht om voor die markten de fulfillment en afwerking optimaal te kunnen bewerkstelligen. "Elk vel wordt afzonderlijk door een camera op scherpte en kleurkracht gecontroleerd. Dit levert een constante kwaliteit op."

Flinke lening voor glasvezelnetwerk

Het college wil een lening geven voor glasvezel. Foto: Geurt Mouthaan

molenwaard • Burgemeester en wethouders van Molenwaard willen aan de Stichting Glasvezel Molenwaard (SGM) een lening van 9,8 miljoen euro beschikbaar stellen.

Naast de lening wil het college een gemeentegarantie verstrekken tot een bedrag van 2 miljoen euro en een jaarlijkse subsidie geven van 12.000 euro. De steun van de gemeente moet de aanleg van een glasvezelnetwerk mogelijk maken.

De gemeenteraad nam in november vorig jaar het principebesluit om de aanleg van het netwerk financieel te steunen. De SGM heeft inmiddels ongeveer 2.400 aanmeldingen ontvangen. Woningcorporatie Tablis Wonen heeft besloten om de eenmalige kosten bij huurwoningen te vergoeden. De gemeente verwacht dat daardoor het aantal abonnementen glasvezel zal stijgen.

Het college noemt als argument voor de financiële steun dat de digitalisering van de samenleving snel verloopt. In het dunbevolkte Molenwaard kan niet iedereen beschikken over een goede internetverbinding. Daardoor dreigt een tweedeling te ontstaan, signaleert het college. 'Gebieden waar geen breedbandverbinding beschikbaar is ('witte gebieden') komen hierbij op achterstand en zijn onvoldoende digitaal ontsloten om de maatschappelijke ontwikkelingen te kunnen volgen', aldus burgemeester en wethouders. De gemeente verbindt een aantal voorwaarden aan de financiering. Het glasvezelnetwerk moet bijvoorbeeld uiterlijk in 2021 gerealiseerd zijn en er moet een netwerk komen dat gemeentedekkend is.

Aanvankelijk was er onzekerheid over de vraag of Europese regels voor staatssteun de hulp van de gemeente onmogelijk zouden maken. Het college heeft geconcludeerd dat dit niet het geval is, omdat er in de zogenaamde 'witte gebieden' geen of onvoldoende sprake is van marktwerking. Er zijn geen marktpartijen die hier breedband aanbieden of dit binnen afzienbare termijn zullen doen.

Het beschikbaar stellen van de lening voor glasvezel staat op de agenda voor de raadsvergadering van maandag 17 september.

Helikoptervlucht voor Lena Bleijenberg (96)

Arjan de Jong met Lena Bleijenberg.

ameide • De 96-jarige Lena Bleijenberg uit Ameide heeft dankzij een geslaagde actie van een dorpsgenote zaterdag een helikoptervlucht gemaakt boven haar dorp.

De helikoptervluchten werden georganiseerd door de Oranjevereniging van Ameide & Tienhoven. De COOP supermarkt van Arjan de Jong in Ameide had als grote sponsor een aantal vluchten in het sponsorpakket opgenomen. Hiervan zijn er drie verloot onder klanten en drie onder de deelnemers van de Extreme Adventure Games.

"Daarnaast hebben wij er ook een onder het personeel verloot en hebben wij mevrouw Lena Bleijenberg een vlucht cadeau gedaan", meldt Arjan de Jong van de COOP in het dorp.

Anja van der Grijn, bekend van de Termeise films, had het in de aanloop naar de feestweek van Ameide met Lena over de helikopteractie. Ze gaf aan dit een erg leuke actie te vinden. Anja vroeg of zij ook zou gaan als ze uitgeloot zou worden waarop Lena antwoorde: "Nou en of! Ze moeten me er alleen wel in helpen dan hoor!"

Zo ging het balletje rollen. Anja zette via via een actie op, zodat zoveel mogelijk mensen Lena zouden opgeven voor de actie. Dit is zelfs tijdens de opening van de feestweek door voorzitter Govert Bakker van de Oranjevereniging afgekondigd op het podium.

Arjan de Jong: "Toen wij dit hoorden, hebben we bij de Oranjevereniging een extra plaatsje kunnen regelen. Dit onder het mom van 'Lena gaat de lucht in!'." Arjan en Anja hebben het nieuws over haar deelname persoonlijk gebracht. Arjan: "Ze was helemaal overdonderd, maar razend enthousiast. Een voorbeeld voor menig oudere. Het enthousiasme straalt er vanaf en je krijgt er gewoon energie van."

Zaterdagmiddag genoot Lena van haar helikoptervlucht boven Ameide. "Ik heb er geen woorden voor. Ik denk dat ik niet goed zal slapen vannacht", vertelde ze na afloop tegen Arjan, die enorm van genoten heeft van deze actie. "Zoiets als dit, dat hoort gewoon bij Ameide. Dit laat zien hoe dit mooie dorp in elkaar zit!"

Op www.hetkontakt.nl staan meer foto's en filmpjes van de helikoptervluchten van afgelopen zaterdag.

Waarschuwing voor modder op de weg

regio • Het soms natte weer in combinatie met de naderende oogsttijd kan in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden gladde wegen opleveren. In sommige gevallen kan er modder op de weg liggen en verkeersonveilige situaties veroorzaken. Alle reden om voorzichtig te zijn, menen het Waterschap Rivierenland en de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Zij willen gevaarlijke situaties graag voorkomen en vragen het landbouwverkeer en andere weggebruikers om de komende tijd rekening met elkaar te houden. Modder op de weg kan een gevaarlijke situatie veroorzaken, zeker als het gaat regenen.

De Til viert 40e verjaardag

Foto: Geurt Mouthaan

giessenburg • Op zaterdag 15 september 2018 is het veertig jaar gelden dat zalen- en partycentrum, toen nog gemeenschapshuis De Til, werd geopend. De Til laat de veertigste verjaardag niet helemaal stilletjes voorbijgaan. Zo wordt er op zaterdag 15 september een buurtbarbecue georganiseerd voor de directe buren. Op woensdag 26 september organiseert men een ouderenmiddag in samenwerking met de vaste gebruikers de Seniorensoos Giessenburg en zeemanskoor Bestevaer. Later dit jaar is er in samenwerking met de scholen een voorstelling voor de jeugd. Daarnaast zal op 10 november Gastvrij Giessenburg weer plaatsvinden.

Informatiemarkt over energiebesparing

giessenburg • Dorpsoverleg Giessenburg en de gemeente Giessenlanden organiseren op maandag 24 september het Regionaal Energieloket, speciaal voor alle inwoners een informatiebijeenkomst over energiebesparing en duurzame energie.
Tips om te besparen en te verduurzamen en de overstap naar gasloos worden onder meer besproken. Van 17.00 tot 19.15 uur is er een doorlopende markt met informatiestands. Om 19.30 uur wordt de avond geopend en volgt er een toelichting op de Energiescans en het aanbod van lokale bedrijven. Het volledige programma en deelnemers staan op www.duurzaamgiessenburg.nl/informatiemarkt.

Minister Slob bezoekt Merweplein

Fotografie Studio Ziezo

gorinchem • Minister van OCW Arie Slob en Staatssecretaris van SZW Tamara van Ark bezochten maandag 10 september Stichting OVO, aanbieder van openbaar onderwijs in Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam. Zij werden vergezeld door wethouders Van Doesburg en Kraaijeveld. Met dit bezoek tonen zij interesse in de wijze waarop OVO werkt aan een doorlopende leerlijn van 0 tot 20 jaar. Het bezoek vond plaats bij ikc Merweplein waar onderwijs en opvang nauw samenwerken aan een doorlopende leerlijn en begeleiding van 0 tot 13 jaar. "Een good practice voorbeeld voor het land", aldus Staatsecretaris van Ark.

Fotografie Studio Ziezo

Ketendienst: 'reizigers Qbuzz ontzorgen'

Foto: QBuzz

regio • Vanaf 9 december 2018 gaat Qbuzz het bus- en treinvervoer vervoer in de regio Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden verzorgen. BNV Mobility en Qbuzz zorgen ervoor zorgen dat reizigers vanaf december 2018 eenvoudig van deze ketendiensten gebruik kunnen maken. Via de app van TURNN, een dienst van BNV Mobility, worden diverse vervoermiddelen waaronder de BestelBuzz en deelfietsen, aangeboden. Met de TURNN app kunnen reizigers kennismaken met een nieuwe vorm van reizen: vraaggestuurde mobiliteit. MaaS (Mobility-as-a-Service) is al enige tijd een veelgehoorde term en toekomstvisie.

'Kavelruil is echt weer nodig'

Eerste grotere kavelruil in Alblasserwaard, sinds de ruilverkaveling

André Vink is erg blij met zijn dichterbij gelegen land. 'Ik hoef niet meer om te rijden.' Foto: Anne Marie Hoekstra

regio • Momenteel loopt de verkaveling van Alblasserwaard Oost. In 2014 startte een kavelruilproject in de Alblasserwaard West, dat begin vorig jaar werd afgesloten.

Bij de herverdeling van grond stuiten boeren op problemen. Hoge grondprijzen en terughoudende banken zetten er een rem op. Soms zijn emoties een belemmering, als grond al generaties lang in een familie is. Ook gaat de ene boer er vaak meer op vooruit dan de andere.

Rutger de Groot, kavelruilcoördinator van de Stichting Kavelruil Zuid-Holland: "We zijn sinds anderhalf jaar bezig met kavelruil aan de oostkant van de Alblasserwaard. Begin vorig jaar meldde zich een dertigtal mensen. Wij zochten er andere mensen bij. Met ongeveer vijftien grondeigenaar hebben we ruim 115 hectare geruild. Er wordt gewerkt aan nieuwe ruilen, onder andere rondom Meerkerk. Omdat dit gebied volgend jaar niet meer tot Zuid-Hollands grondgebied behoort, proberen boeren om hier nog dit jaar een ruil rond te krijgen. Een traject duurt normaal twee tot drie jaar."

Minder kilometers

Agrariër André Vink uit Groot-Ammers heeft er dankzij zijn kavelruil 8 hectare bij. Het was hem niet in de eerste plaats om uitbreiding te doen. "Het ging er vooral om dat ik minder kilometers moet maken. Ik ben er heel blij mee." De vader van Vink deed in de vorige eeuw mee aan de wettelijk verplichte ruilverkaveling. Die duurde van de jaren zestig tot het najaar van 1987. "Ik nam het bedrijf in 2000 over. Nog steeds moet ik over de ruil van mijn vader verkavelingsrente betalen. Dat duurt nog twee jaar. De huidige ruilen zijn kleinschaliger en worden gelijk afgekocht. Doordat het zo lang geleden is, is kavelruil nu echt weer nodig."

Erg makkelijk ging het niet bij Vink. "De kwaliteit van het land dat ik terugkreeg was minder, we moesten wat doen om het weer vruchtbaar te krijgen. Ook bruggen spelen een rol; de een moet een brug bouwen, de ander krijgt een brug." Soms verloopt een ruil zó moeizaam dat een vertrouwenspersoon nodig is. Agrariër Dirk Korevaar uit Goudriaan was vertrouwenspersoon voor de Alblasserwaard West. "Er zit ook wel eens een emotionele lading bij", vertelt hij. "Soms is grond generaties lang in bezit van een familie geweest. Meestal heeft de een er meer voordeel van dan de ander. Dan moet degene die er minder belang bij heeft het de ander gunnen. Een vertrouwenspersoon kan als smeerolie werken, maar het is niet de bedoeling dat hij iemand over de lijn trekt als hij niet wil."

Het bedrijf van Mattias Verhoef uit Brandwijk is in omschakeling naar biologisch boeren. Mattias ruilde via de Stichting Kavelruil met een kerk die land in bezit heeft. "Mijn buurman huurde dat diaconieland", vertelt hij. "Mijn buurman gunde het mij, maar ik ben geen lid van die kerk. Nu is het geruild met land dat ik over de weg had, ligt het in mijn blok en kan ik er melkkoeien weiden. Mijn doelstelling: dag en nacht weiden. Dat komt dichterbij. Dat het nieuwe land niet biologisch werd beheerd is niet zo erg; ik ben nog in omschakeling en je mag altijd 20 procent omschakelgrond hebben."

De rol van de Stichting Kavelruil

De onafhankelijke Stichting Kavelruil Zuid-Holland speelt een belangrijke rol. "Mensen zitten soms vastgeroest in hun patroon", aldus coördinator Rutger de Groot. "Ze zien zelf de mogelijkheden vaak niet. Wij kijken breder dan de agrariërs. We kijken op polderniveau en proberen een combinatie met tien of meer bedrijven te krijgen. Dan kan er iets ontstaan wat mensen niet voor mogelijk hielden." Niet alleen de boeren zijn belanghebbenden. De provincie wil het aantal verkeersbewegingen van agrarische voertuigen verminderen. Dan is er nog de maatschappelijke druk om koeien zoveel mogelijk in de wei te laten lopen. Dat is voor boeren makkelijker als hun land bij de boerderij ligt. De Groot noemt verder het waterschap als belanghebbende. "Momenteel wil het Waterschap Rivierenland grond verwerven voor de versterking van kades langs boezemwatergangen in het hart van de Alblasserwaard. Naast enkele van deze watergangen moeten ecologische verbindingszones komen. De kans is zeer groot dat wij als stichting een rol krijgen om al ruilend grond te verwerven. Een boer wil dan vervangende grond. Het waterschap probeert daarom elders grond te kopen, om te ruilen. De ecologische verbindingszones liggen deels parallel aan de te versterken kades en lopen vanaf Kinderdijk, via de Donkse laagten bij Brandwijk, langs het Achterwaterschap richting de Ammerse Boezem en Goudriaan. Waterschap en provincie sloten hiervoor een samenwerkingsovereenkomst."

Agrarische gebouwen

Kavelruilcoördinator De Groot noemt nog twee mogelijke belemmeringen. De ene wordt gevormd door de vrijkomende agrarische gebouwen. "Door schaalvergroting wordt dat probleem steeds groter." Agrariër Karel Rietveld uit Goudriaan, secretaris bij LTO Noord, zegt daarover: "Jaarlijks stopt 2 à 3 procent van de agrariërs. Ook in de Alblasserwaard Oost zijn nu stoppende agrariërs die grond verkopen en deels ruilen. Er blijven bedrijfsgebouwen over. Het gaat met name over gebouwen langs ruilverkavelingswegen. In de lintbebouwing is er vaak een andere bestemming te vinden. Het worden woningen of kleinschalige bedrijven. Langs ruilverkavelingswegen moet je een oplossing op maat vinden, om verrommeling tegen te gaan. Soms kan zich daar een bedrijf vestigen dat is gelieerd aan de agrarische sector, of actief is op het gebied van toerisme." Een andere uitdaging vormen de fosfaatrechten. Kavelruilcoördinator De Groot: "We merken dat de fosfaatproblematiek hier en daar de rem op de financierbaarheid van ruilplannen zet. Bedrijven die fosfaatrechten bij moeten kopen om hun stal weer vol te krijgen, moeten daarvoor vaak naar de bank. Als we met zo'n bedrijf gaan kavelruilen, zegt de bank: 'Ho even'."

Anne Marie Hoekstra

Emoties en wegblokkades

bleskensgraaf • Jan Cees Schep (1944) uit Bleskensgraaf was een jonge man toen de verplichte ruilverkaveling in de jaren zestig van start ging. 'Het bracht nogal wat teweeg.'

Het ging om een wettelijk verplichte ruilverkaveling. Wel was daartoe democratisch besloten. "In 1965 is erover gestemd, ook niet-agrariërs die een stuk grond hadden mochten stemmen. Een flinke tuin was al genoeg voor stemrecht. Als iemand niet ging stemmen, werd hij als voorstander beschouwd." Na de telling waren de 'ja-stemmen' in de meerderheid. "Daar was niet iedereen blij mee, het gaf hier en daar weerstand. Emoties liepen soms hoog op. Tijdens de aanleg van ruilverkavelingswegen ging men er letterlijk voor liggen, zodat de kiepauto's niet verder konden. Of er werden obstakels voor geplaatst. Reden voor verzet was bijvoorbeeld dat boeren vonden dat ze zelf het beste land hadden. Dat wilden ze niet ruilen voor minder goed land. Maar alle land is beoordeeld door deskundigen. Bedrijven die het meeste voordeel hadden, betaalden het meest." De buurman van Schep vertrok in 1970 naar de Flevopolder. "Hij liet zich uitkopen, want er moesten boeren tussenuit om groei mogelijk te maken en land vrij te maken voor natuur." De vader van Schep ging er dankzij de ruilverkaveling flink op vooruit. "Ons meeste land lag op afstand, na de ruil lag het dichtbij."

Een andere aanpak van pesten

'Door assertiviteit escaleert pestgedrag juist vaak'

Dorien kan dankzij 'Vriend of Vijand' meer betekenen voor kinderen die gepest worden. Foto: Anne Marie Hoekstra

goudriaan • Dorien komt op veel scholen. Ze ziet dat aangeleerde assertiviteit vaak weinig oplost. "Met 'Vriend of Vijand' geef je de kinderen meer handvatten. De sfeer in de klas verandert."

In het verleden was Dorien zelf leerkracht. Tegenwoordig begeleidt ze leerkrachten en klassen op het gebied van interactie. "Dat doe ik aan de hand van filmopnames." Ze kwam in contact met de Hilversumse onderwijsbegeleider Mieke van Velzen. "Zij werkt al jaren met deze methode, voornamelijk probleemoplossend, in klassen waar het uit de hand is gelopen. Ze leert kinderen het tegenovergestelde te doen van wat hen altijd is geleerd. Mieke en ik hebben de methode verder ontwikkeld. De kern is: positiviteit naar elkaar als actie inzetten, niet alleen als het al mis is gegaan in de klas. Als leerkracht heb ik nu iets te zeggen tegen een kind dat zegt: 'Hij zegt alweer tegen mij dat ik stom ben.' Dan zeg ik: is dat ook zo? Nee? Dan is er niks aan de hand."

Terugslaan

De alternatieve aanpak is bedacht door doctor Izzy Kalman uit Israël. Hij is schoolpsycholoog, klinisch psycholoog en psychotherapeut. Ook is hij auteur van verschillende boeken en methodes rondom pesten en de bedenker van 'Bullies to Buddies', bekend in Amerika. Op die lessen is 'Vriend of Vijand' gebaseerd. "We leren kinderen om woorden van zich af te laten glijden", vertelt Dorien. "Bij de methodes die ik op scholen gebruikt heb, ging het altijd om het opwekken van assertiviteit. Ook ouders doen dat, zij zeggen bijvoorbeeld: als je een klap krijgt, sla je maar terug. Daardoor escaleert het juist vaak."

Dorien leerde ooit om kinderen te leren tegen een pester te zeggen: 'stop hou op'. "En als de ander niet luisterde, leerden ze om naar de leerkracht te gaan. Ons programma gaat uit van de basisgedachte dat kinderen sterk genoeg zijn om problemen zelf op te lossen. We leren hen: je bent goed genoeg. Als een ander je uitscheldt, kun je zeggen: 'Vind je dat ik stom ben? Best, ik vind van niet.' Je blijft rustig en loopt weg. Zonder dat je de ander klein probeert te maken, stap je uit de machtsstrijd. We leren kinderen dicht bij zichzelf te blijven, niet te reageren met vijandschap. Gouden regel is: behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden."

Verdriet of boosheid

"Soms wordt een kind uitgescholden om iets wat wel waar is. Bijvoorbeeld: "Ha, ha, jij hebt een bril.' Een reactie kan zijn: 'Ja, dat is zo, ik wilde dat ik zulke goede ogen had als jij, dan had ik geen bril nodig.' Zoiets is beter dan: 'Ik vind jouw petje stom'." Dorien erkent dat dit een heel volwassen reactie is. "Ja, het vraagt echt wel wat, ook van de leerkracht. En natuurlijk kan een opmerking je wel raken. We leren kinderen dat je best verdriet of boosheid mag voelen, maar dat het niet altijd wijs is om dat naar de pester te uiten."

Natuurlijk is bij sommig pestgedrag een steviger aanpak nodig. "Grenzen aangeven blijft belangrijk. Het kan zijn dat je een klap krijgt, of dat er iets van je gestolen wordt. Dat mag gewoon niet, dan moet je hulp vragen. Dat zou je in je volwassen leven ook doen. Als je in elkaar wordt geslagen zeg je niet tegen de dader: wat heb je een leuk petje op."

Op maandag 17 september begint de Week Tegen Pesten. "Over de gouden regel van de methode schreef zangeres Elise Mannah een lied dat scholen kunnen gebruiken in de Week Tegen Pesten. Het lied is te vinden op YouTube en via een link op onze site. Daarnaast hebben we lessen die leerkrachten kunnen downloaden, te gebruiken zonder training vooraf."

Digitale methode

Wie is doctor Izzy Kalman?

Izzy Kalman is directeur van het programma Bullies2Buddies, een alternatief voor gangbare anti-pestmethodes. Sinds 1978 werkt hij als schoolpsycholoog op scholen en in zijn eigen praktijk. Hij ontwikkelde een methode die rollenspel benut. Tijdens het rollenspel leren deelnemers psychologische principes waarmee zij problemen op het gebied van pesten en agressie kunnen oplossen. Kalman concludeerde dat veel bestaande programma's ter voorkoming of vermindering van pesten niet goed werken. Op zijn site www.Bullies2Buddies.com vertelt hij hoe mensen zichzelf kunnen leren om te gaan met pesters. Zijn aanpak is gebaseerd op algemeen erkende psychologische principes. Kalman schreef artikelen en boeken over de problemen die zich voordoen bij een traditionele repressieve aanpak van pesten. Zijn uitgangspunt is: als kinderen leren omgaan met pestgedrag, groeit hun zelfvertrouwen en is bescherming door volwassenen niet nodig.

Vanaf komend voorjaar kunnen scholen nog meer lessen uitproberen waarvoor geen training vooraf nodig is. "Daarvoor maken we een instructiefilmpje. Uiteindelijk gaan we werken met een licentie voor een digitale methode waarop scholen kunnen inloggen. Die moet volgend schooljaar werken. Een school die de licentie koopt, krijgt een training en begeleiding. Het succes staat of valt met de leerkracht en de inzet van het team."

Voor meer informatie: vriendvijand.nl

Anne Marie Hoekstra

Unieke aanpak zorg geeft ouders rust

Gehandicapte Mark heeft zijn eigen huisje

In zijn zorghuisje krijgt Mark persoonlijke aandacht van zijn moeder Margreet (rechts) en professionals. Foto: Anne Marie Hoekstra

molenaarsgraaf • Mark de Jong uit Molenaarsgraaf krijg instellingszorg aan huis, in een speciaal daarvoor gebouwd huisje in de tuin. De rustige plek voorkomt dat hij overprikkeld raakt.

Een gangetje verbindt de verbouwde boerderij van Marks ouders met het zorghuisje. Op zaterdag 1 september was er een feestelijke opening, die veel belangstelling trok van artsen en andere professionals uit de (gehandicapten)zorg.

Op kerstavond 2010 veranderde het leven van Kees en Margreet ingrijpend. Ze raakten met hun auto van de weg en belandden in het water. "Mark is toen bijna verdronken", vertelt Margreet met emotie in haar stem. "Hij was die week net een jaar geworden." Mark liep ernstige hersenbeschadigingen op. Aanvankelijk was onduidelijk hoe groot de schade was. "Naarmate de tijd vordert, komen zijn handicaps openbaar." Kees: "Hij kan praten en lopen. Als je hem zo ziet denk je: er is weinig aan de hand. Maar prikkelverwerking is zijn grootste probleem; hij raakt overstuur als hij teveel prikkels krijgt." Margreet: "Hij is niet zindelijk, kan zichzelf niet aankleden en kan niet zelfstandig eten."

Geen vriendin

Moeder Margreet en vader Kees zijn moe, erg moe. In de afgelopen drie jaren hebben ze de stal van een oude boerderij aan de Graafdijk-Oost verbouwd tot woning en de intensieve zorg voor Mark gecombineerd met die voor hun twee dochters Thirza (14) en Marith (2). Hun vorige huis in Alblasserdam was niet geschikt voor Mark. Een aangepaste badkamer met douche-brancard, een ruime slaapkamer op de begane grond, een time-outkamer waar hij kan uitrazen en een aparte ruimte waar hij begeleiding kan ontvangen van professionals, die pasten daar allemaal niet in. Sinds enkele weken wonen ze in hun nieuwe huis.

Margreet laat zich met een zucht tegen de rugleuning van haar stoel vallen. "Er komt nu al meer rust. Drie avonden per week kunnen we met de meiden normaal aan tafel eten. Dat vinden wij uniek. Vandaag had ik voor het eerst een middag vrij. Jarenlang had ik geen sociaal leven. Thirza heeft acht jaar geen vriendin kunnen meenemen."

Aanvankelijk onderzochten Kees en Margreet of er een instelling was waar Mark zou passen. Dat bleek moeilijk. Kees: "Hij heeft één-op-één zorg nodig. Om hem in een groep rustig te houden, zouden ze hem medicatie geven. Dat wil je natuurlijk niet. We hebben ons verhaal gedaan bij de gemeente Molenwaard. Die liet onderzoeken wat er mogelijk is op grond van de Wmo." Margreet: "Het is een hele strijd geweest. Het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) is erbij betrokken. Samen met de gemeente, stichting MEE en het jeugdteam heeft de CCE de mogelijkheden bekeken. Het heeft bijna anderhalf jaar geduurd totdat duidelijk werd wat het moest worden."

Hulp thuis

Een ontmoeting met de ouders van de gehandicapte Dexter Budding bracht de Molenaarsgraafse ouders op een idee. Margreet: "Zij zeiden: 'Als je met een zorginstelling samenwerkt, sta je niet meer alleen. Toen heb ik tegen de CCE gezegd: onze wens is dat een instelling bij ons thuis hulp komt geven. We kwamen in contact met Profila Zorg." Kees: "Voor hen is dit out-of-the-box-denken, de meeste zorginstellingen doen dat niet." Het zorghuisje, 'De Raaf' gedoopt, is een mantelzorgwoning die de gemeente bekostigde. De aangepaste ruimten in het woonhuis betaalden de ouders zelf. De zorg is nog steeds intensief. Margreet: "Mark krijgt sondevoeding, moet verschoond worden, kan niet alleen zijn en moet vermaakt worden. Als er geen hulp is, moet ik er helemaal voor hem zijn. Het zijn eenzame jaren geweest. Nu hebben we elke zes weken overleg met de hulpverleners van Profila Zorg, dat ook de roosters is gaan verzorgen. Dat voelt heel goed, dit is een verademing."

Kees en Margreet willen ouders in een vergelijkbare situatie informeren. "Ze mogen komen kijken voor inspiratie." Profila Zorg is bereikbaar via: 030-6357500 (Leontien Overbeeke).

Anne Marie Hoekstra

Onthulling Mission Belle Memorial

nieuw-lekkerland • Aan de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland, ter hoogte van huisnummer 26, wordt op zaterdag 29 september de Mission Belle Memorial onthuld. De onthulling wordt verricht door burgemeester Dirk van der Borg van de gemeente Molenwaard. Meer dan dertig Amerikaanse nabestaanden van de toenmalige bemanning van het neergestorte vliegtuig zullen bij de onthulling te gast zijn. Ook vertegenwoordigers van de Koninklijke Luchtmacht en van de Amerikaanse Ambassade hebben toegezegd aanwezig te zijn. Een fly-over van enkele Amerikaanse historische lesvliegtuigen zal, bij goede weersomstandigheden, de ceremonie afsluiten.

Cursus tegen stress

meerkerk • Indigo Zuid-Holland Zuid start op maandag 24 september in Meerkerk met de cursus Minder stress. De cursus bestaat uit vier wekelijkse bijeenkomsten op maandag van 19.00 tot 21.00 uur De kosten bedragen 20 euro. Aanmelden bij het secretariaat van Indigo Zuid-Holland Zuid via 088-4050607 of via secretariaat@indigozhz.nl. De cursus wordt georganiseerd in opdracht van de Dienst Gezondheid en Jeugd en de gemeenten Leerdam, Zederik, Giessenlanden, Molenwaard, Gorinchem.

'Anders fotograferen in de tuin'

gorinchem • Groei en Bloei afdeling Gorinchem houdt op maandag 24 september een lezing over anders fotograferen in de tuin. Marcel Batist komt een avondvullend programma verzorgen over genieten van de wonderlijke natuur om ons heen en foto's daarvan maken. De lezing wordt gehouden in wijkgebouw De Heul aan de Nieuwe Hoven 141 en begint om 20.00 uur. Toegangsprijs bedraag 3 euro.

Open repetitieavond Streefkerkse koren

streefkerk • De Streefkerkse koren houden op woensdag 19 september een open repetitieavond. Het gaat daarbij om de Streefzangertjes (vier tot twaalf jaar, vanaf 18.00 uur), Joy (vanaf dertien jaar, 19.00 uur) en Praising Voices (vanaf 20 jaar, 20.00 uur). Alle koren repeteren in de Vijf Lelies in Streefkerk.
Voor meer informatie en inlichtingen kan men contact opnemen met de voorzitter van de koren, Ina Blok, 0184-692095 of mailen naar secretariaat@destreefkerksekoren.nl.

Inloopspreekuren vrijwilligerswerk

regio • Vanaf september worden de inloopspreekuren voor vrijwilligerswerk in zowel Molenwaard als Giessenlanden. De welzijnswerkers Ria de Mul en Claudia Straathof van Stichting Welzijn Molenlanden komen iedere maand langs in Hoogblokland, Ottoland, Groot-Ammers, Bleskensgraaf, Giessenburg en Nieuw-Lekkerland. Een rooster van deze inloopspreekuren staat maandelijks op de informatiepagina van Molenlanden in Het Kontakt en is ook te vinden op www.activiteitenmolenwaard.nl/nieuws.

Kennissessie over 'Groene Daken'

gorinchem • Stichting Blauwzaam houdt voor ondernemers en politici donderdag 20 september een kennissessie over 'Groene Daken'. Deze vindt plaats bij BDA Dakadvies, Avelingen West 33 in Gorinchem. De aanvang is 13.00 uur.
Welkom bij deze bijeenkomst zijn onder meer aannemers, installateurs, politici, makelaars, projectontwikkelaars, adviseurs, architecten en woningbouwcorporaties. Zij zijn welkom om samen met de stichting BlauwZaam, gemeente Gorinchem, BDA Dakadvies en Waterschap Rivierenland deel te nemen aan de kennissessie over de mogelijkheden en de voordelen van groene daken en mee te werken aan een klimaat robuuste gebouwde omgeving.
'Natuurlijk zitten er ruwe kanten aan de klimaatverandering', stelt Stichting Blauwzaam op de eigen site. 'Verandering is niet altijd prettig. Maar als je het aan de organisatoren van de kennissessie Groene Daken van 20 september vraagt, focussen we te weinig op de mogelijkheden. De overgang naar een klimaat-adaptieve regio is naast een uitdagende opgave, ook een buitenkans om anders te kijken en nieuwe onderwerpen een positieve impuls te geven.' Aanmelden kan via www.blauwzaam.nl.

Praktijk gesloten

bleskensgraaf • Huisartsenpraktijk Bleskensgraaf is woensdagmiddag 19 september gesloten in verband met een personeelsuitje. Spoedgevallen kunnen bellen met dokter Van der Wal via 0184-641215.

Foto: Rick den Besten

Ameide Lichtstad 2018 bood een diversiteit aan activiteiten. Het concert van AFK met Jan Vayne en Petra Berger paste prima in dat plaatje.

Concert door orkesten fusiegemeenten

Viva Musica uit Hagestein. Foto: Aangeleverd

regio • Drie liefhebbers van muziek bereiden een concert voor waaraan jeugd meedoet uit Zederik, Leerdam en Vianen. In de aanloop naar de fusie van de drie gemeenten willen de initiatiefnemers vast een muzikale eenheid smeden.

Een van de bedenkers is dirigente Marilou Krouwel uit Everdingen. "De aankomende fusie heeft er alles mee te maken", vertelt ze. "We dachten dat het enorm leuk zou zijn om orkesten bij elkaar te voegen tot een groot orkest aan de vooravond van de fusie."

Krouwel is dirigente van de leerlingenorkesten Viva Musica (van muziekvereniging Excelsior uit Hagestein) en Aurora (Leerdam). De leerlingencoördinatoren van beide orkesten, Karin van Gent en René van Putten, zijn de andere twee initiatiefnemers.

Plezier

In de drie gemeenten zijn zeven leerlingenorkesten actief. De initiatiefnemers hopen op tenminste honderd deelnemers.

"We krijgen heel enthousiaste reacties, mensen doen graag mee. Overigens kunnen kinderen en jongeren ook individueel meedoen. Onze doelgroep is jeugd van 8 tot 25 jaar. Voor de kleintjes hebben we startpartijen gemaakt, zodat ze ook goed mee kunnen doen. Ook mensen van buiten de drie gemeenten zijn welkom. Het gaat ons erom dat we zo mooi mogelijk muziek kunnen maken en veel plezier zullen hebben. Er spelen ook enkele volwassenen mee. Een mijnheer met een bas bijvoorbeeld, omdat dit instrument moeilijk door kinderen te bespelen is."

Het concert vindt plaats op zaterdag 10 november, in Het Spant in Ameide. De deelnemers treden op onder de naam: Groot Vijfheerenlanden jeugdorkest 2018. De initiatiefnemers hopen dat er meer gezamenlijke optredens zullen volgen. "Het concert in november is een eerste aanzet." De leerlingenorkesten beginnen ieder afzonderlijk met repeteren. "Per gemeente spreken we in de aanloop naar november een aantal gezamenlijke repetities af. Op 10 november zijn we voor het eerst allemaal bij elkaar en hebben we een generale repetitie. De uitvoering is om 16.00 uur."

Programma

Het programma is gevarieerd. Op het repertoire staat onder andere Viva la Vida van de popband Coldplay. "Maar we spelen bijvoorbeeld ook een heel mooie mars waarin het slagwerk kan excelleren. En een heel virtuoos stuk: 'Lord of the dance'. Het is promotie van muziek in zijn algemeenheid en van blaasmuziek in het bijzonder. De entree is 3 euro, voor kinderen tot zestien jaar is de entree gratis."

Individuele deelnemers kunnen zich nog steeds aanmelden via de website van het orkest:

q vhljeugdorkest.nl

Anne Marie Hoekstra

Succesvol met alternatieve City Swim

Het regioteam van ALShetjeraakt. Foto: Carolien Blokland

amsterdam/regio • Afgelopen zondag 9 september deden 90 regiozwemmers van Team ALShetjeraakt mee aan de Amsterdam City Swim om zoveel mogelijk geld op te halen voor de vreselijke en dodelijke ziekte ALS.

In verband met de slechte waterkwaliteit was het zwemmen in de Amsterdamse grachten afgelast, dit enthousiaste team besloot het zwemgedeelte toch door te laten gaan in het Kanaal van Steenenhoek bij Schelluinen, waar van mei tot en met september twee keer per week getraind wordt. Zondagmorgen hebben de leden vanaf dit adres 2 km gezwommen, waarna zij met twee bussen van Verschoor Reizen naar Amsterdam zijn afgereisd om het officiële programma bij te wonen.

Olaf Putters ontving de Weert-Jan Weerts bokaal omdat hij landelijk, vergezeld door zijn vriend Per van de Voort, de hoogste donaties heeft opgehaald. Stichting ALShetjeraakt heeft dit jaar in totaal 125.000 euro bijgedragen en heeft dit in de vorm van een cheque overhandigd aan Gorrit Jan Blonk, voorzitter van Stichting ALS Nederland. Vervolgens is het parcours van Amsterdam City Swim door alle deelnemers te voet afgelegd.

Foto: Carolien Blokland
Foto: Carolien Blokland

De missie van de Amsterdam City Swim is en blijft om zoveel mogelijk donatiegeld op te halen in de strijd tegen ALS. Alle deelnemers hebben tot vandaag bijna 1,5 miljoen euro donatiegeld opgehaald.

De leden van Stichting ALShetjeraakt Gorinchem en omstreken hebben dit jaar gezwommen voor Jolanda Groeneveld, Daniëlle Brouwer en hun familie en vrienden. Voor informatie, donaties of mensen die willen meezwemmen: www.alshetjeraakt.nl.

Kerkproeverij in kerken Noordeloos

noordeloos • Op zondag 16 september zetten de kerken van Noordeloos in het kader van het landelijke initiatief Kerkproeverij hun deuren extra wijd open.

Deze actie wordt ondersteund door ruim twintig kerkgenootschappen. Kerkproeverij is vorig jaar voor het eerst in Nederland geïntroduceerd en gebaseerd op het Engelse initiatief Back-to-church-Sunday. Het idee van de Kerkproeverij is dat gemeenteleden vrienden, familie, buren en/of kennissen uitnodigen die niet of niet meer naar de kerk gaan om op deze zondag mee te gaan en een dienst bij te wonen en zo te laten 'proeven' wat er in een kerkdienst gebeurt.

"Mijn hoop is dat wie wordt uitgenodigd, merkt waarom wij op zondagmorgen bij elkaar komen: om God en elkaar te ontmoeten en geloof, hoop en liefde te delen", zegt iemand van een van de deelnemende kerken. En een ander: "Het is een mooie gelegenheid om misschien voor het eerst of na vele jaren de drempel van de kerk (weer) over te gaan. Jezus zegt het zelf in zijn Woord: kom maar bij Mij met alles wat je bezig houdt, wie je ook bent. Hij wil ons ontmoeten, juist in de kerkdienst."

Dit jaar doen in Noordeloos alle drie kerken mee. Ze doen dat op hun eigen manier, niet te veel afwijkend van wat er elke zondag gebeurt, maar met oog voor wie als gast aanwezig is. 'Voor wie geen persoonlijke uitnodiging heeft ontvangen, maar wel een keer een kerkdienst wil bezoeken, is dit wellicht ook een mooie gelegenheid', stellen de drie kerken in een persbericht.

De kerken van Noordeloos zijn te vinden op de volgende adressen: christelijke gereformeerde Kerk, Noordzijde 1A; hervormde gemeente, Kerkstraat 3C; gereformeerde Ontmoetingskerk, M.J. Veder van Hobokenstraat 15E. De diensten beginnen om 9.30 uur.

Themamiddag over afasie

leerdam/regio • De patiëntenvereniging stichting Hersenletsel.nl Zuid-Holland organiseert op zaterdag 15 september een themabijeenkomst over 'Afasie verandert je leven'.

De bijeenkomst vind plaats in Verpleeghuis Lingesteyn aan het Lingesteynplantsoen 20 in Leerdam. De bijeenkomst duurt van 13.30 tot 16.00 uur, de toegang is gratis en de koffie staat klaar.

In zes korte filmpjes wordt getoond hoe mensen met afasie de regie over hun leven heroverden. We gaan met elkaar naar aanleiding van de filmpjes in gesprek en wisselen ervaringen met elkaar uit. Een ieder die te maken heeft met of belangstelling heeft voor afasie is van harte welkom. Afasie is een stoornis in het gebruik van de taal die ontstaat door Niet Aangeboren Hersenletsel, terwijl er voorheen een normaal taalgebruik was. Mensen met afasie kunnen niet meer gewoon spreken, schrijven, lezen en slecht of moeilijker begrijpen wat anderen zeggen.

Cursussen in Graafzicht

bleskensgraaf • Seniorweb start vanaf dinsdagochtend 23 oktober weer met een computercursus Windows 10 voor beginners en gevorderden. De kosten bedragen 40 euro. Ook start er vanaf dinsdag 25 september een cursus fotografie. De kosten hiervan bedragen eveneens 40 euro. Opgeven kan bij Team Welzijn in Graafzicht of via 088-4080235 of welzijn.gz@presentvooru.nl.

Partnercursus autisme

gorinchem • MEE Alblasserwaard Vijfheerenlanden organiseert vanaf woensdagavond 3 oktober een partnercursus autisme. Deelnemers leren meer over autisme en de gevolgen voor relaties. Bijeenkomsten zijn in principe om de week, met uitzondering van vakanties. Een volledige cursus bestaat uit tien bijeenkomsten. De cursus wordt gegeven bij MEE aan de Edisonweg 30 in Gorinchem. Informatie en/of aanmelden (graag uiterlijk 21 september) via 0183-691600 of cursusregio@meeav.nl. Deelname is gratis.

Open avond bij Chananja

wijngaarden • Het seizoen is voor Chananja inmiddels begonnen. Om belangstellenden de gelegenheid te geven vrijblijvend met het koor kennis te maken, organiseert Chananja op dinsdagavond 18 september een open repetitie-avond. Iedereen in de leeftijd van 15 tot en met 50 jaar is vanaf 19.30 uur welkom in 't Wingerds Hof, Dorpsstraat 31 te Wijngaarden. De avond duurt tot 21.30 uur. Tijdens de repetitieavond is de vaste begeleidingsband aanwezig.
In het najaar volgen diverse optredens. Zo zal het koor op zaterdag 22 september twee keer te beluisteren zijn tijdens het Korenfestival in Sliedrecht. De koor- en bandleden, die uit de regio komen, staan dit najaar 25 jaar lang onder leiding van Peter Koetsveld. In verband met dit feit zal er op zaterdag 13 oktober een jubileumconcert worden georganiseerd.
Het gevarieerde repertoire van Chananja bestaat uit opwekkingsliederen, swingende gospels, nummers van Sela en enkele country-achtige en licht klassieke nummers. Meer informatie over het koor en de komende optredens is te vinden op www.koorchananja.wordpress.com.

Salon Present over zorgboerderij

groot-ammers • Salon Present organiseert op Op woensdag 19 september een avond in Hof van Ammers in Groot-Ammers met het thema: 'Waarom dagbesteding op Zorgboerderij de Molenhoeve'.
Deze avond wordt verzorgd door Gerda van Beijnum, eigenaar van Zorgboerderij de Molenhoeve. Zorgboerderij de Molenhoeve is niet zomaar een boerderij. De melkveehouderij biedt thuiswonende ouderen met een zorgvraag een zinvolle dagbesteding. Er is voor iedereen een geschikte activiteit te vinden om het welbevinden te vergroten. Kleinschaligheid en persoonlijke aandacht staan daarbij voorop. Vanaf 19.00 uur start de inloop en om 19.30 uur begint het programma. We verwachten de avond rond 21.00 uur af te sluiten.

Parkinson Café in Bannehof

gorinchem • Mensen met de ziekte van Parkinson en hun naasten zijn welkom bij een nieuw Parkinson Café op dinsdagavond 18 september vanaf 19.30 uur in woonzorgcentrum Bannehof aan de Voermanstraat 169 in Gorinchem. Het thema van deze avond is ParkinsonTV.

ParkinsonTV is live online programma over de ziekte van Parkinson. Het is een initiatief van ParkinsonNet en de Parkinson Vereniging en wordt al sinds 2014 maandelijks uitgezonden. Talloze onderwerpen zijn inmiddels al besproken op ParkinsonTV en op deze avond wordt op enkele onderwerpen dieper ingegaan. Het Parkinson Café is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson, hun naasten en belangstellenden.
Deelname is gratis; voor koffie en thee wordt een eigen bijdrage van één euro gevraagd. Belangstellenden dienen zich vooraf aan te melden via info@parkinsoncafegorinchem.nl of 0183-642017.

Fotoreportage Gondelvaart

Foto: Geurt Mouthaan Het Kontakt

zaterdag 8 september • 'Horigen achter de poort' van Nog eentje dan wordt zaterdag uitgeroepen tot winnaar van de Gondelvaart in Giessen-Oudekerk. Het was voor de jury geen gemakkelijke beslissing; de nummers twee, drie en vier (respectievelijk 'Frankenstein' van Frankys family, 'De jongens van de bouw' van The Keet' en 'Cin Cin' van Salute) zagen er zeker zo schitterend uit. Een uitgebreide fotoreportage staat op www.hetkontakt.nl/alblasserwaard (foto's: Geurt Mouthaan)

Foto: Geurt Mouthaan Het Kontakt
Foto: Geurt Mouthaan Het Kontakt
Foto: Geurt Mouthaan Het Kontakt
Foto: Geurt Mouthaan Het Kontakt
Foto: Geurt Mouthaan Het Kontakt

FOTOREPORTAGE OPTOCHT ARKEL

Foto: Rick den Besten

zaterdag 8 september • Arkel viert dezer dagen het 1035-jarig bestaan. En daar hoort natuurlijk een optocht bij. De optocht was niet zo groots als een week eerder in Ameide, maar was kleurrijk en had met ruim 20 deelnemers een gezellig dorps karakter. De karavaan trok onderweg veel bekijks. Arkel 1035 duurt tot en met zaterdag 15 september. (foto's: Rick den Besten)

Foto: Rick den Besten
Foto: Rick den Besten
Foto: Rick den Besten
Foto: Rick den Besten
Foto: Rick den Besten

vrijdag 14 september

Open eettafel Nieuwpoort-Langerak
12:00, Nieuwpoort, De Vijverhof. Meer informatie: Diny Brinkman 0184-601710 of Anneke Korevaar 0184-633518.

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open.

Kofferbakverkoop en kleedjesmarkt
16:00, Ottoland. Aan de A120 vindt een kofferbakverkoop en kleedjesmarkt voor kinderen plaats. Naast de tweedehands spullen die verkocht worden tijdens de kofferbakverkoop en kleedjesmarkt, is er vanaf 17.00 uur ook een frietkar. Daarnaast hebben de organisatoren gezorgd voor een stormbaan.

Instrumentaal zomerconcert in Sliedrecht
20:00, Sliedrecht, Grote Kerk. De musici Arjan Versluis, Reinier Korver (beiden op orgel) en Alisa van Dijk (viool) geven een instrumentaal zomerconcert. Er is daarbij veel aandacht voor Joodse muziek. De entree is gratis, er is een collecte voor de onkosten. Er worden werken gespeeld van Bach, Bédard, Bloch, Mendelssohn, Leclair en doorlopende improvisatie over Joodse liederen. De deuren gaan 19:30 uur open. Voor meer info: www.alisavandijk.nl, www.arjanversluis.nl en www.reinierkorver.nl.

zaterdag 15 september

Feestelijke Zitting Schuttersgilde
10:00, Lexmond. Feestelijke Zitting Schuttersgilde St. Martinus & St. Antonius Lexmond en Hei- en Boeicop. Het programma: 10:00 uur: verzamelen op parkeerterrein bij de Spar; 10:15 uur: start tocht door Gregoriuslaan, Lijsterbeslaan en Berkenlaan. Bij de woning van Koning Fons Brand begroet het gilde hem feestelijk; 10:25 uur: aankomst bij het Historium; 10:30 uur: opening bij hamerslag voor de Feestelijke Zitting door Hoofdman Arie de Jong, na afloop buiten de Eed van Trouw en het zingen van het Wilhelmus; 12:30 uur: erewijn en lunch; 14:00 uur: het gilde vertrekt naar het evenemententerrein voor het Koningschieten.

Verzamelbeurs in Ottoland
10:00, Ottoland. In het dorpshuis vindt weer een verzamelbeurs plaats. Bezoekers zijn welkom tot 15.00 uur. De entree is gratis. Er zijn standhouders met onder meer postzegels, munten, stockboeken, kaarten uit de streek, winkelwagenmuntjes, sigarenbandjes en miniatuurauto's. Veel van hen kopen, ruilen en taxeren ook. Er is een verloting. De winkel van de Ziekendienst is open van 10.00 tot 13.00 uur.

15e Wielerronde van Ameide
12:30, Ameide. Programma: 12:30 uur: Junioren 60,5 kilometer; 14:30 uur: Regiorecreanten A+B 35 en 30 kilometer; 15:45 uur: Heren Amateurs 60,5 kilometer; 17:15 uur: Decathlon DBR Open Kampioenschap Zederik, inschrijven via www.zederikinbeweging.nl/dbr-ameide/; 18:15 uur: Dames Elite – Amateurs – Junioren 60,5 kilometer; 19.45 uur: Finish laatste wedstrijd. Voor meer informatie kunnen belangstellenden terecht op www.wielerrondeameide.nl of Twitter @rondevanameide.

Arkels Visserskoor treedt op
13:00, Alblasserdam, amphitheater aan de Haven. Optreden van het Arkels Visserskoor tijdens het Havenfestival. Tot 16.30 uur worden de zeemansliederen door het koor en shantykoor De IJsselmannen uit Ouderkerk aan de IJssel ten gehore gebracht.

Opening kunstgrasveld vv Lekvogels
14:15, Lexmond. Officiële opening kunstgrasveld door oud-wethouder van sport van de gemeente Zederik Wim Mulckhuijse, gevolgd om 14.30 uur door de bekerwedstrijd vv Lekvogels – sv Meerkerk.

Benefietconcert in Hoornaar
20:00, Hoornaar, Hervormde kerk. In de hervormde kerk van Hoornaar wordt zaterdagavond 15 september een benefietconcert gegeven voor de honger in Soedan. Een dubbelkwartet o.l.v. Bert Kruis zingt diverse werken van Purcell tot Rutter. Christian Boogaard en Bert Kruis bespelen het kerkorgel en de piano (ook quatre-mains) en er is ruimte voor samenzang. De toegang is gratis, bij de uitgang is een collecte voor het goede doel. Info: Addie.verspuij@gmail.com.

Reggae in PoGo
20:00, Gorinchem, Grote Haarsekade 120. De band Friction & the Vibes brengt reggae met Caribische en Afrikaanse vibes in Podium Gorinchem.

Voorstelling met Gerard Spong
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. Gerard Spong opent het theaterseizoen 2018-2019 in Theater De Willem. Hij neemt zijn publiek mee langs een aantal bekende zaken in een college-achtige voorstelling en geeft tijdens een try-out een blik in het leven van een advocaat en in de Nederlandse rechtsstaat. Entree 21,50 euro (inclusief consumptie). Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

maandag 17 september

Erick Versloot bij Passage
19:45, Ameide, De Hoven. Op maandag 17 september opent ds. E. Versloot het Passage seizoen met het thema: 'Schatgraven in de schat der eeuwen'. Met liederen en verhalen. De avond wordt gehouden in 'De Hoven', J.W. van Puttestraat 83 te Ameide, aanvang 19.45 uur.

Lezing over ontwikkeling van kinderen
19:45, Bleskensgraaf, De Spil. Lezing door dr. Ewald Vervaet: 'Verantwoord omgaan met de ontwikkeling van kinderen 0-12 jaar', over fases in de ontwikkeling en het peilen ervan. De entree is gratis. Info: https://www.vikta.nl/evenement/.

dinsdag 18 september

Huiskamer Ottoland en Goudriaan
9:30, Ottoland, Achter het Regthuys, A 94. Tot 12.00 uur: inloop voor een praatje, kopje koffie, spelletje, mini-bibliotheek. Van 10.00-11.30 uur Nederlandse les aan nieuwe Molenwaardse burgers. Bel voor aanmelding en info Marianne Bons, 06-1568 9981. Info: www.huisvandewaard.nl.

Huis van de Waard Liesveld
9:30, Groot-Ammers, Bernhardstraat 15. Inloop voor een praatje of een spelletje. De koffie en thee staan klaar.

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open.

Quiz Prinsjesdag
14:30, Hoornaar. In woonzorgcomplex De Zes Molens is er een quiz over Prinsjesdag. De kosten voor externen zijn 3 euro.

woensdag 19 september

Spelmiddag in De Strevenaer
14:00, Streefkerk, De Strevenaer. Spelmiddag voor senioren.

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open. Van 19.30 tot 20.30 uur is er 'Samen praten, samen leren'.

PCOB Ameide
14:30, Ameide, Sionkerk, Prinsengracht 28. Mevrouw Van Rijn vertelt tijdens de ledenmiddag van PCOB Ameide, Tienhoven en Lexmond over Corrie ten Boom, verzetstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook niet-leden zijn welkom.

Bingo in Zes Molens
15:00, Hoornaar. In woonzorgcomplex De Zes Molens wordt een bingo gehouden. De kosten voor externen zijn 3 euro.

Passage over Gambia
19:30, Lexmond, Huis het Bosch. Marry Vonk uit Alphen aan de Rijn verzorgt voor Passage op woensdag 19 september de eerste ledenavond van het seizoen. Er is een beeldpresentatie over Gambia en er wordt gecollecteerd voor een project in dat land. De avond vindt plaats in Huis Het Bosch, aanvang 19.30 uur.

donderdag 20 september

Dorpskamer Giessenburg
10:00, Giessenburg, Tilplein. Tot 12.00 uur is er het Repaircafé. Schaken voor groep 5 tot en met 8 is er van 18.30 tot 19.30 uur. De bibliotheek is open van 18.30 tot 19.30 uur.

Open eettafel Molenaarsgraaf-Brandwijk
12:00, Brandwijk, gebouw MeVe, Julianastraat 3. Open eettafel voor 55-plussers uit Molenaarsgraaf en Brandwijk. Aanmelden: Bea den Besten, 0184-641206.

Huiskamer Ottoland en Goudriaan
13:30, Ottoland. Van 13.30-14.15 uur: Bewegen 60+ o.l.v. Stan de Groot, beweegcoach Molenwaard Actief. Daarna inloop voor een praatje, kopje koffie, spelletje. Vanaf 17.30 uur gezamenlijke maaltijd. Kosten minimaal 2 euro. Mee-eten: Dini Resseler, 0184-641769.

Koersbal in De Strevenaer
14:30, Streefkerk, De Strevenaer. Koersbal voor senioren.

Passage Groot-Ammers
19:45, Groot-Ammers, Hervormd Centrum. Bij Passage Groot-Ammers is schrijfster Joke Verweerd te gast. Zij gaat in op het thema 'Naastenliefde en medemenselijkheid'.

vrijdag 21 september

Guido Weijers in De Willem
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. Guido Weijers is terug met zijn Oudejaarsconference 2018. Soms teder en zacht, dan weer rauw en met de botte bijl ontleedt hij het jaar 2018. Entree 25 euro (inclusief consumptie). Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

AMEIDE - Chr. Geref. Kerk 09.30 en 18.00 uur ds. G.J. Capellen. Geref. Sionkerk 10.00 uur mw. ds. J. Dekker. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J.C. van Trigt, 18.30 uur ds. H.L. Versluis. Open Vensters 10.00 uur prop. A.J.R. Treur, voorber. H.A.. Vrijzinnigen Ned. in "Het Spant" 10.30 uur dhr. Z. Albada.

ARKEL - Prot. Gem. - Koepelkerk 10.00 uur dhr. C.A.M. Vernooij.

BLESKENSGRAAF - Herst. Herv. Gemeente 09.30 uur kand. Joh. Fekkes, 18.30 uur ds. C.M. Visser, voorber. H.A.. Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. J. Muller. Vrije Baptisten Gemeente Graafstroom (in Voormalig Gemeentehuis, Kerkstraat 8) 10.00 uur Sjoerd Wiersma.

BRANDWIJK - Geref. Kerk 09.30 uur ds. H. Boot. Herv. Gem. 09.30 uur ds. T.C. de Leeuw, 18.30 uur ds. J.A.H. Jongkind.

GIESSEN-NIEUWKERK - Herv. Gem. 09.30 uur ds. M. Dubbelman, H.A., 18.30 uur ds. J. Holtslag, H.A..

GIESSEN-OUDEKERK - Herv. Gem. 09.00 en 10.45 uur T.L.J. Bos, 18.30 uur Jeugddienst.

GIESSENBURG - Geref. Kerk 09.30 uur ds. A. Juffer, 19.30 uur ds. L. Donkersloot. Rafaël Gemeenschap Giessenlanden 10.00 uur samenkomst in de Til.

GOUDRIAAN - Herv. Gem. 09.30 uur ds. W.P. Vermeulen, 18.30 uur ds. J. Menkveld.

GROOT-AMMERS - Geref. Gem. in Ned. 10.00 en 18.30 uur Leesdienst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J.W. Verboom, H.A., 18.30 uur ds. J.W. Verboom, dankz. H.A.. VBG De Levensboom 10.00 uur Samenkomst in sporthal De Reiger.

HOOGBLOKLAND - Herv. Gem. 09.30 uur ds. M. Zeeman, H.A., 18.30 uur ds. M. Zeeman, dankz. H.A..

HOORNAAR - Herv. Gem. 09.30 uur dr. H. Klink, 18.30 uur ds. A.F. Troost.

KINDERDIJK - Herv. Gem. Kinderdijk 18.30 uur ds. A. van Lingen, dankz. H.A.. Herv. Gem. Rehoboth 09.30 en 16.30 uur ds. A. van Lingen, H.A..

LANGERAK - Geref. Kerk Vrijgem./Koningskerk 09.30 uur ds. M. Tel, 18.30 uur ds. R. ter Beek. Herv. Gem. 09.30 uur ds. M.W. Westerink, 18.30 uur ds. J.C. van Trigt. Ned. Geref. BethelKerk 09.30 uur ds. H. Bruins, 18.30 uur samen in GKV.

LEERBROEK - Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. W. Vlastuin, 18.30 uur ds. P. den Ouden. 19.30 uur ds. N. den Ouden (woensdag 19 september).

LEXMOND - Herv. Gem. 09.30 uur ds. P. Vroegindeweij, 18.30 uur ds. H.A. Samsom. Prot. Gem. Lux Mundi 09.30 uur ds. W.A. Roskam.

MEERKERK - Chr. Geref. Kerk 09.30 en 18.30 uur ds. K. Visser. Christengemeente Meerkerk 10.00 uur dienst in 'De Pukkel'. Geref. Ichthuskerk 09.30 uur mw. M. Pompert, 18.30 uur ds. J.P. v.d. Hout. Herv. Gem. 09.30 uur ds. M. v.d. Ruitenbeek, 18.30 uur ds. K.E. Schonewille.

MOLENAARSGRAAF - Herv. Gem. 09.30 uur kand. C.B. Westerink, voorber. H.A., 18.30 uur ds. C. Blenk.

NIEUW-LEKKERLAND - Geref. Kerk 09.30 uur ds. A.A. Wisman, voorber. H.A., 18.30 uur ds. D. Eckhardt-Groeneveld. Geref. Kerk Vrijgem. De Hoeksteen 09.00 uur ds. A.J. Holsappel, H.A., 16.30 uur ds. D.C. Meijer. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. van Meggelen, H.A., 18.00 uur ds. J. van Meggelen, dankz. H.A.. Herv. Gem. Dorp 09.30 uur ds. E. Gouda, H.A., 18.30 uur ds. E. Gouda, dankz. H.A.. Herv. Gem. Maranatha 09.30 uur ds. G.J. van Beek. Vrije Baptisten Gem.(Maranathakerk, Mattenbies 1) 13.30 uur Ard Vergunst.

NIEUWLAND - Herv. Gem. 09.30 uur ds. A. v.d. Stoep, H.A., 18.30 uur ds. A. v.d. Stoep, dankz. H.A..

NIEUWPOORT - Chr. Geref. Kerk 09.30 en 18.30 uur ds. G.J. Post. Herv. Gem. 09.30 uur ds. C.M. Baan, 18.30 uur ds. C. Bos.

NOORDELOOS - Chr. Geref. Kerk 09.30 en 18.30 uur ds. W.A. Capellen. Geref. Kerk 09.30 uur mw. ds. A. Driebergen. Herv. Gem. 09.30 uur dienst, 18.30 uur kand. C. Hendriks.

OTTOLAND - Geref. Kerk 09.30 uur ds. M.J. Kollenstaart-Muis. Herv. Gem. 09.30 uur dr. H.A. Post, 18.30 uur ds. D. v.d. Streek.

OUD-ALBLAS - Herv. Gem. 09.30 uur ds. W. van Weelden, 18.30 uur ds. D. Jongeneel.

SCHELLUINEN - Herv. Gem. 09.30 uur ds. J.C. Klein, 18.30 uur prop. M.G.M. Mudde.

STREEFKERK - Herv. Gem. 10.00 uur ds. E. van Wijk, 18.30 uur ds. J.P.J. Voets.

WIJNGAARDEN - Herv. Gem. 09.30 uur ds. M.C. Stehouwer, H.A., 18.30 uur ds. J.W.J. Guis, dankz. H.A..

HUISARTSEN - Bleskensgraaf – Brandwijk – Molenaarsgraaf – Ottoland – Oud-Alblas – Wijngaarden (Vr. 17.30 uur tot ma. 7.00 uur) 15 en 16 september: drs. M. den Breeijen, Burg. Dekkingstr. 3 Bleskensgraaf, 0184-691453. Spreekuurbezoek spoedeisende hulp tussen 12.00 en 12.30 uur. Telefonisch afspraak maken tussen 11.30 en 12.00 uur. Waarneemgroep "Alblasserwaard-West-Noord-West" Huisartsen Groot-Ammers – Streefkerk – Nieuw-Lekkerland – Kinderdijk. Middagdiensten ma. t/m vr. Wie er dienst heeft is te vinden op het antwoordapparaat van uw eigen huisarts. Avond-, nacht- en weekenddiensten: Huisartsenpost Dordrecht, 078-2020020. Alleen voor nood- of spoedgevallen, ongevallen 112. Inlichtingen over de dienstdoende apotheek, 0184-415546. Huisartsengroep "Alblasserwaard-Oost" Huisartsen Ameide – Arkel – Giessenburg – Goudriaan – Hoogblokland - Hoornaar – Langerak – Meerkerk – Nieuwland – Nieuwpoort – Noordeloos – Tienhoven.

De Centrale Huisartsenpost Gorinchem e.o. verzorgt de spoedeisende huisartsenzorg tijdens avonden, nachten, weekenden en feestdagen in Giessenlanden, Molenwaard en Zederik. De Huisartsenpost werktop afspraak. Bel eerst 0183–646410.De Huisartsenpost is open tijdens werkdagen van 17.00 tot 8.00 uur, van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en feestdagen. Neem een legitimatiebewijs mee. Voor meer informatie: www.chpgorinchem.nl.

Verzamelbeurs in Ottoland

In het dorpshuis te Ottoland vindt weer een verzamelbeurs plaats. Bezoekers zijn welkom van 10.00 tot 15.00 uur. De entree is gratis. Er zijn standhouders met onder meer postzegels, munten, stockboeken, kaarten uit de streek, winkelwagenmuntjes, sigarenbandjes en miniatuurauto's. Veel van hen kopen, ruilen en taxeren ook. Er is een verloting. De winkel van de Ziekendienst is open van 10.00 tot 13.00 uur.

PJG Toneel voert 'Ja zuster, nee zuster' op

PJG Toneel en Entertainment brengt in dorpshuis De Vijf Lelies te Streefkerk de musical 'Ja zuster, nee zuster' op de planken. De aanvang is 20.30 uur, de zaal gaat om 19.45 uur open. Het verhaal gaat over de welbekende zuster Klivia die in haar rusthuis verschillende patiënten herbergt en allerlei bijzondere verwikkelingen meemaakt én overbekende liedjes zingt. Entree 8,50 euro, tot en met 14 jaar 3,50 euro.

Kaarten maken in Noordeloos

noordeloos • Op dinsdag 21 september is er in het dorpshuis te Noordeloos een workshopdag kaarten maken. Er zijn zes dames die een workshop geven, dus de deelnemers gaan met zes kaarten naar huis. Tussen de middag is er een lunch. De dag begint om 10.00 uur en eindigt om 15.30 uur.

Opgeven van tevoren is wel nodig. Dit is mogelijk via 06-12794941 of bij het dorpshuis te Noordeloos, voor inlichtingen geld hetzelfde nummer. Als dit een succes is, wordt er voor dat het dorpshuis na 56 jaar definitief de deuren sluit en overgaat naar het Noorderhuis nog een workshop dag gehouden. De opbrengst is voor KiKa.

Burendag dierenweide Nieuwpoort

In de dierenweide te Nieuwpoort vindt een burendag plaats. Er is dan gelegenheid om tussen de dieren koffie te drinken. De poorten gaan om 10.00 uur open; de burendag duurt tot 12.30 uur. Voor de kinderen is er een quiz, waarbij ze een attentie kunnen winnen. Ook kunnen ze dan de dieren aaien en knuffelen. De dierenweide is te vinden bij woonzorgcentrum De Vijverhof.

Feestelijke zitting Schuttersgilde

Schuttersgilde St. Martinus & St. Antonius Lexmond en Hei- en Boeicop houdt een feestelijke zitting. Om 10.15 uur start de tocht door de Gregoriuslaan, Lijsterbeslaan en Berkenlaan. Om 10:25 uur is de aankomst bij het Historium. Na afloop is er buiten de Eed van Trouw en het zingen van het Wilhelmus. Om 14:00 uur vertrekt het gilde naar het evenemententerrein voor het Koningsschieten.

15 september - 26 januari

Expositie Rook van Vuuren
bleskensgraaf • Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de Historische Vereniging Binnenwaard is er een overzichtstentoonstelling in museum Het Voorhuis, Koekoekspad 1 te Bleskensgraaf te zien van het veelzijdige werk van schilder Rook van Vuuren. Op de lagere school blijkt al dat hij goed kan tekenen. Rook van Vuuren uit Brandwijk was medeoprichter en bestuurslid van de vereniging. Van Vuuren maakte vaak in opdracht schilderijen en pentekeningen en illustreerde een boek over de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Bekend zijn de door hem beschilderde melkbussen, kolenkitten, hooikisten, kopjes, flessen en dienbladen. Voor huwelijken of jubilea beschilderde hij allerlei objecten met de betreffende boerderij, woning, vereniging of bedrijf. Beschilderde kop en schotels, die hij op rommelmarkten kocht, waren een geliefd verjaarscadeau.

Autowasactie van Stichting Moz Kids

Weeshuis Casa Valerio in Mozambique. Foto: Moz Kids

bleskensgraaf • Stichting Moz Kids houdt een autowasactie op zaterdag 22 september van 10:00 tot 16:00 bij de carwash in Bleskensgraaf.

De auto kan al gewassen worden voor 10 euro en voor 5 euro wordt hij ook gestofzuigd. De opbrengsten van deze autowasactie gaan allemaal naar de afronding en opzet van Casa Valerio in Mozambique. Casa Valerio wordt een huis die specifiek gericht is op de baby's die nieuw binnenkomen in het weeshuis. De baby's die binnenkomen zijn vaak achtergelaten door de ouders op soms bizarre wijze. In casa Valerio worden ze opgevangen en verzorgd door verzorgers die specifiek opgeleid worden voor de verzorging van baby's. Dit babyhuis wordt een tijdelijke opvang en vanuit dit huis kunnen ze ook gemakkelijker geadopteerd worden door een Mozambikaanse familie. Op 19 augustus is een groep, bestaande uit jongeren en gezinnen, vanuit de Hoeksche Waard vertrokken naar Mozambique om hier te werken in en om de weeshuizen die stichting Moz Kids ondersteunt. In de weeshuizen zijn er activiteiten gedaan met de kinderen die spelenderwijs bijdragen aan hun ontwikkeling. Er is daarnaast verder gebouwd aan het babyhuis Casa Valerio.

Tijdens de reis heeft de groep het huis zowel van binnen als van buiten geverfd, maar het is nog niet af. Er moet nog meubilair komen zoals bedden voor de verzorgers, babybedjes, babybadjes, een wc, douche en een keuken. Wanneer het babyhuis af is, zorgt dit ook nog voor extra kosten; er moeten luiers en babyvoeding komen, maar er moeten ook nieuwe verzorgers komen voor deze baby's.


q www.mozkids.nl

Expo landkaarten en oude prenten

groot-ammers • Antiekboerderij Graafland en Dat Narrenschip houden van vrijdag 21 tot en met zaterdag 23 een expositie met antieke landkaarten, oude stadsplattegronden en dorps- en stadsgezichten. Deze vindt plaats aan de Graafland 71 in Groot-Ammers. Ook zijn er veel polder- en rivierkaarten te zien. De landkaarten die worden geëxposeerd zijn veelal van Nederland, maar hebben ook een internationaal karakter. Meer regionaal is het karakter van de polder- en rivierkaarten. Er is mogelijkheid de getoonde kaarten en prenten aan te schaffen. De entree is gratis. De expositie is geopend op 21 september van 11.00 tot 22.00 uur en 22 en 23 september van 11.00 tot 17.00 uur.

Nieuw Leven zingt in Zes Molens

hoornaar • Het gemengde koor Nieuw Leven uit Schelluinen zingt maandag 24 september in woonzorgcomplex De Zes Molens in Hoornaar. De entree is 3 euro voor externen. De aanvang is 19.30 uur, de avond is rond 20.30 uur afgelopen.

Graafstrooms Fanfare op de Graaf

Foto: Geurt Mouthaan

Muziekvereniging Graafstrooms Fanfare geeft op een vlot op de Graaf een concert. Het vaartuig vaart vanaf Bleskensgraaf vanaf 17.00 uur richting Brandwijk en vervolgens weer terug.