HK Land van Heusden en Altena

11 april 2018

HK Land van Heusden en Altena 11 april 2018


Vierde Beursvloer Altena afgelast

regio • De Beursvloer Altena die gepland stond voor aanstaande donderdag 12 april in De Werf in Woudrichem gaat niet door. Het gebrek aan vrijwilligers uit het maatschappelijk veld is de reden van de afgelasting, zo laat voorzitter Kees Braat weten. Dat betekent dat er in 2018 geen beursvloer meer georganiseerd wordt. "De drie gemeenten hebben altijd hun volledige medewerking aan de beursvloer gegeven", legt Braat uit. "Vanuit iedere gemeente was een ambtenaar in de organisatie vertegenwoordigd. Burgemeesters en wethouders gaven acte de présence. De opzet was om van de beursvloer een volledig maatschappelijk evenement te maken. We zijn er echter niet in geslaagd om nieuwe vrijwilligers aan ons te binden. Misschien dat we in de nieuwe gemeente Altena in 2019 een doorstart kunnen maken." Het beperkte batig saldo is overeenkomstig de statuten geschonken aan de Hartenbrigade, onderdeel van Trema Welzijn in Nieuwendijk.

44 'hits' bij verkeerscontrole

oudheusden • Een grote verkeerscontrole in Oudheusden heeft maandag 44 'hits' opgeleverd. Aan de controle namen de politie, de belastingdienst, de douane, het UWV, Baanbrekers, het VNG Kenniscentrum Handhaving en het Heusden Interventie Team deel. De belastingdienst legde beslag op acht voertuigen, waarvan er drie werden afgevoerd. In totaal ging het bij deze voertuigen om een fiscaal belang van 20.593 euro. De belastingdienst stelde ook van twee voertuigen vast dat ze geschorst zijn. De politie maakte zeventien processen-verbaal op voor het niet dragen van de autogordel (waaronder enkele kinderen), losse lading, het weggooien van afval, kale autobanden of het ontbreken van een APK-keuring. Het UWV had veertien en Baanbrekers nog eens drie 'hits' van mensen, die gingen werken terwijl ze een uitkering ontvangen. De douane constateerde twee overtredingen van de Wet BPM bij voertuigen met een buitenlands kenteken.

ZVDO'74 verliest spannend duel

andel • ZVDO'74 heeft in een spannend duel met de waterpoloërs van Lutral uit Helmond aan het kortste eind getrokken. Het werd 8-9. De belangen waren groot voor beide teams, nummer 8 en 9 op de ranglijst. Beide ploegen startten dan ook fel en gedreven aan de wedstrijd. ZVDO '74 begon goed aan de wedstrijd en wist een 3-1 voorsprong op het scorebord te zetten. Op de laatste seconde van het eerste kwartje kwamen de mannen uit Helmond nog tot scoren, waardoor beide ploegen de eerste rust in gingen met een 3-2 stand op het bord. Halverwege de wedstrijd stond het 5-3 en bij het begin van het laatste kwart stond ZVDO nog nipt voor met 6-5. In deze vierde periode wisten de heren uit Helmond op een 7-8 voorsprong te komen. Laurens Goedel wist uit een strafworp nog de 8-8 op het scorebord te zetten, maar was het Lutra dat in de laatste minuut van de wedstrijd nog de 8-9 te maken. De komende weken speelt ZVDO '74 nog twee wedstrijden om degradatie af te wenden.

Vijf turnster DGV in regiofinale

dussen • Turnsters van DGV hebben het zaterdag goed gedaan in de regiofinale turnen 5e en 6e divisie van Zuid-West Nederland. Lisanne Hoeke turnde in de categorie Instap D2. Heel knap dat Lisanne in haar eerste turnjaar meteen een regiofinale behaalde. Ze heeft een mooie finale geturnd. De volgende ronde was Sarah van Dortmont (J1 D2) aan de beurt en turnde een goede wedstrijd met als uitblinker een score van 13,4 op brug. In ronde drie mochten Ziva Raams (P1 D2) en Sanne Hartman (Junior F) hun mooiste oefeningen vertonen. Sanne heeft hele mooie oefeningen laten zien, vooral op vloer turnde ze een keurige arabier-flikflak. Ziva blonk uit op balk met een mooie handstand en rol voorover tot rijzit. Rosabel Dikkes turnde in de categorie P2 D2 en mocht voor D.G.V. de dag afsluiten. En dit deed ze maar liefst met een vijfde plaats. Met het behalen van deze plaats heeft Rosabel zich geplaatst voor de districtsfinale, die gehouden zal worden op 7 juni in Breda.

Zoektocht naar ruimte voor water

Werkendam en Sleeuwijk worden genoemd als locaties waar mogelijk opnieuw maatregelen tegen hoogwater moeten worden genomen. Een nevengeul voorbij het gemaal richting de Beatrixhaven en verdere verdieping van de Groesplaat maken onderdeel uit van een lijst met ruim 25 mogelijkheden - van pakweg Lobith tot Sliedrecht - die in kaart gebracht zijn om de rivier meer ruimte te geven. Dit tot ongenoegen van het Werkendamse gemeentebestuur.

'Eerst beleid, dan huisvesting'

De gemeente Aalburg neemt pas een beslissing over de huisvesting van grote aantallen arbeidsmigranten als ze daarvoor nieuwe regels heeft opgesteld. Dat zei burgemeester Fons Naterop donderdag in het dorpshuis in Veen, waar een avond was belegd om eens te brainstormen over het onderwerp. "Voor de huisvesting van kleine aantallen hebben we nu al spelregels, maar het is niet zo dat we alles maar vergunnen", zegt wethouder Wijnand van der Hoeven.

AFC viert 125-jarig bestaan

Andels Fanfare Corps pakt de viering van het 25e lustrum groots aan met concerten, een boek en een speciaal gecomponeerd muziekstuk. Volgens Wikipedia én volgens de overlevering is Andels Fanfare Corps (AFC) vermoedelijk ontstaan uit een zangclub en is de muziekvereniging officieel opgericht op 23 april 1893. Dat AFC deel uitmaakt van de online encyclopedie zegt genoeg over de reputatie die het in het 125-jarig bestaan heeft weten op te bouwen.

'Geen verstand van voetbal'

Frans Gemen werd gepresenteerd bij Be Ready als nieuwe voorzitter die geen verstand van voetbal heeft. Hij kan kan die ironie bij zijn introductie als voorzitter van de Hankse club wel hebben. "Ik heb ook echt geen verstand van voetbal. Dat pretendeer ik ook niet", merkt hij lachend op. De 50-jarige Gemen heeft wel de capaciteiten om een club te leiden met zijn innemende persoonlijkheid en achtergrond als directeur van een eigen ICT-bedrijf.

Foto: Jan Noorlandt

• Het was zaterdag een mooie dag voor een toertocht door de streek. O.a. wielerprominenten en bekende Nederlandse haakten aan 'In het Wiel van' wielrenster Marianne Vos. De clinic werd gehouden in de aanloop naar het Marianne Vos Wielerfestival Aalburg, dit jaar op zaterdag 12 mei.

woensdag 11 april 2018 Jaargang 20 NO. 15

Land van Heusden en Altena

'Werkendam heeft genoeg bijgedragen'

Brief 'op hoge poten' naar Rijkswaterstaat

werkendam/sleeuwijk • Een nevengeul voorbij het gemaal richting de Beatrixhaven en verdere verdieping van de Groesplaat maken onderdeel uit van een lijst met ruim 25 mogelijkheden - van pakweg Lobith tot Sliedrecht - die in kaart gebracht zijn om de rivier meer ruimte te geven.

Ook al worden eventuele maatregelen pas tussen 2029 en 2032 uitgevoerd, wethouder Machiel de Gelder vond het wél nodig om hierover de Werkendamse gemeenteraadsleden in te lichten. "Aan de ene kant kwam de mededeling onverwacht. Aan de andere kant wist ik wel dat een geul bij Werkendam en Sleeuwijk ergens genoteerd stond. Bij de zoektocht naar een alternatief voor de dijkverlegging tussen Werkendam en Sleeuwijk in 2016 waren we immers zelf bij deze oplossing uitgekomen."

Nu de nevengeul bij Varik/Heesselt in januari is afgeblazen wordt binnen het landelijke Deltaprogramma gezocht naar andere locaties. Dat Werkendam na de uitvoering van de plannen voor Ruimte voor de Rivier in de Noordwaard wederom genoemd wordt is volgens De Gelder wel te verklaren. "Werkendam is een van de grootste knelpunten in het rivierengebied."

Een na duurste variant

Toch is het allerminst zeker dat deltacommissaris Wim Kuijken zijn ogen daadwerkelijk op Werkendam en Sleeuwijk laat vallen. "Het is de op een na duurste variant en het speelt ook mee dat bij Gorinchem een nieuwe brug wordt aangelegd. Zonder pijlers, waardoor dus weer meer ruimte voor het water ontstaat. Daarnaast speelt geld natuurlijk een rol. Normaal gesproken betaalt het Rijk dergelijke plannen, nu is bepaald dat ook de regio mee moet betalen. Bij elkaar is het een vrij complex geheel."

Bovendien speelt dat noch de wethouder zelf noch de gemeenteraad zit te springen om opnieuw ruimte te maken voor de Merwede. "Als er een andere optie gekozen wordt, zal ik daar niet rouwig om zijn", geeft De Gelder toe. "Maar ik zit een spagaat. Het is ook logisch dat er naar ons gekeken wordt."

Genoeg geweest

CDA'er Gerard Paans, die 'zeer verbaasd' was door de uitleg van de wethouder, is stelliger. "Het is genoeg geweest nu, als je ziet wat wij met Ruimte voor de Rivier al hebben bijgedragen. De Noordwaard is mooi geworden, hoor, maar we hebben daarmee wel heel veel boeren weggejaagd. Natuurlijk heb je ook een soort van burgerplicht om te zorgen dat we in Nederland droge voeten houden, maar daar heeft Werkendam genoeg aan bijgedragen." Wat Paans en ook De Gelder betreft kan er wel gesproken worden over een tegenprestatie. Bijvoorbeeld uitbreiding van de havencapaciteit in Werkendam of goede begeleiding van de vijf bedrijven die nu buitendijks gevestigd zijn naar een nieuwe locatie. "Als we ergens voor onze economie kunnen opkomen, doen we dat", zegt Paans. "En uitbreiding van de havens geeft ook weer ruimte, al is het de vraag of dat voldoende is."

Naar verwachting deze maand nog gaat er namens het college en de gemeenteraad een brief 'op hoge poten' naar Rijkswaterstaat en deltacommissaris Kuijken. Daarnaast wil De Gelder in gesprek met de Brabantse Gedeputeerde Johan van den Hout (SP) en wordt VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat uitgenodigd in Werkendam.


Tom Oostra

Veel ideeën voor wandelgebied

eethen • De vijf hectare grond, die de gemeente Aalburg nabij het GDC-complex en tussen de Nieuwe Steeg en de Molensteeg in Eethen heeft liggen, moet een mooi recreatief en educatief wandel- en verblijfgebied voor jong en oud worden. Dat was de gemene deler tijdens een meedenkavond voor de inwoners van het dorp Eethen afgelopen woensdag in de kantine van de voetbalclub. De aanwezige Eethenaren bleken vol plannen te zitten. Natuur en recreatie moeten samengaan, vonden de aanwezigen. Benadrukt werd dat er veel groen in het park moest komen. Veel suggesties kwamen voorbij. Van kabouterpad tot skeelerbaan en van blotevoetenpad tot vrije uitloop voor honden, tot 'de jeugd moet er kunnen struinen en moet er natuurlijk kunnen spelen'. Maar in het gebied zijn een visplek, een vijver, een speelbos, stapstenen, uitkijkpunten, zitbankjes, lage en hoge bomen, trimparcours, buitenfitness ook van harte welkom. Het gebied moet ook voldoende planten herbergen om er van te kunnen genieten. Uiteraard alles toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Voorstellen werden gedaan om de wandelroutes door het nieuw aan te leggen park en de bestaande routes rond en door het dorp Eethen te koppelen. Een route langs historische punten zou ook een een pré kunnen zijn. Een route via De Langen Bruggert en het park van de familie Spoor dat dan weer aansluit op andere routes werd ook als een idee gelanceerd. De gemeente Aalburg gaat samen met Buro Lubbers alle gedachten inventariseren en in plannen gieten. Deze uitwerkingen zullen tijdens een volgende workshop met de inwoners van Eethen worden besproken. Wethouder Pim Bouman was verheugd over de inbreng van de Eethenaren. "Het is een unieke kans voor de inwoners om samen iets te maken wat meer is dan een simpele wandelroute."

'Stevige coalitie' in Heusden

heusden • DMP Heusden, Gemeentebelangen, VVD en Heusden Eén gaan in Heusden een coalitie proberen te vormen. Zij gaan verder met elkaar in gesprek. Dat levert een stevige coalitie op van achttien zetels. De politiek had in een eerste ronde aangegeven een coalitie van vier partijen het meest wenselijk en haalbaar te achten.

Foto: Jan Noorlandt

Diverse brandweerteams uit de regio deden zaterdag mee met de brandweervaardigheidstoetsen in Genderen en Wijk en Aalburg.

Naterop: 'Eerst beleid, dan pas huisvesting'

veen • De gemeente Aalburg neemt pas een beslissing over de huisvesting van grote aantallen arbeidsmigranten als ze daarvoor nieuwe regels heeft opgesteld.

Dat zei burgemeester Fons Naterop donderdag in het dorpshuis in Veen, waar een avond was belegd om eens te brainstormen over het onderwerp. "Voor de huisvesting van kleine aantallen hebben we nu al spelregels, maar het is niet zo dat we alles maar vergunnen", zegt wethouder Wijnand van der Hoeven. De komende maanden gaat de gemeente in kaart brengen hoeveel arbeidsmigranten al binnen de gemeentegrenzen wonen en wat de verwachtingen voor de komende jaren zijn. Nieuw beleid wordt nog voor het zomerreces verwacht, maar Van der Hoeven houdt daarbij een slag om de arm. "Tegen die tijd moet er in ieder geval een blauwdruk liggen." Zo'n 125 mensen waren donderdag naar het dorpshuis gekomen, meldt Ankie Straathof, die samen met buurtbewoners eerder in het geweer kwam tegen de komst van een complex voor arbeidsmigranten aan de Wielstraat in Veen. Onder de aanwezigen donderdag niet alleen inwoners van het dorp, maar ook mensen uit buurgemeenten Werkendam, Woudrichem en Zaltbommel en Brabantse en Gelderse Statenleden. De wethouder is tevreden over het verloop van de avond, waarbij iedereen volgens hem de kans heeft gehad om zijn of haar zegje te doen. "Een tip die we gekregen hebben is dat we niet samen met een initiatiefnemer de plannen moeten presenteren en het proces moeten uitleggen. Dat wekt een bepaald beeld op, dat je gezamenlijk optrekt. Dat is soms wel het geval, maar bij de aanvragen voor huisvesting in de Wielstraat en de Veldstraat in Wijk en Aalburg is dat niet zo geweest." Tot suggesties voor mogelijke locaties waar arbeidsmigranten zouden kunnen wonen heeft de avond niet geleid. Wel wordt er een panel opgezet binnen de gemeente, waarin diverse disciplines mee kunnen helpen en kunnen denken over te vormen beleid inzake huisvesting arbeidsmigranten. Belangstellenden daarvoor kunnen zich melden bij Ankie Straathof, via visioncc7@gmail.com.

Aanpak brug Heusden mogelijk eerder

heusden • Gedeputeerde Staten is bereid om te kijken of het verkeersknelpunt bij de Heusdense brug eerder aangepakt kan worden.

Dat schrijft het Brabantse provinciebestuur in antwoord op schriftelijke vragen van de Statenfracties van CDA, VVD en ChristenUnie-SGP.

De provinciale weg N267 bij de Heusdense brug is in toenemende mate een fileknelpunt geworden, constateerden de partijen eerder. En dat komt de bereikbaarheid van Altena niet ten goede.

Planstudie

"Wij gaan in overleg met gemeente Aalburg kijken of we de planstudie voor de N267 eerder kunnen starten dan 2019. Uit deze planstudie zal blijken of realisatie van een toekomstvaste en duurzame oplossing eerder mogelijk is én separaat kan worden uitgevoerd van het groot onderhoud aan de N267. Het uitgangspunt daarbij is dat het niet moet leiden tot kapitaalvernietiging", aldus GS.

Voor de oplossing van het knelpunt zullen bovendien financiële afspraken gemaakt moeten worden met de gemeente Aalburg.

"Als direct aangrenzende wegbeheerder van de rotonde. Eventuele meerkosten als gevolg van een eerdere realisatie zullen hierbij voor rekening van de gemeente komen", zo staat verder te lezen.

'Meer aandacht voor gratis museum'

regio • De gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem gaan meer doen om de mogelijkheden voor gratis bezoek aan musea in Altena onder de aandacht te brengen. De gemeenten bieden nu al een regeling voor minima, waarbij 165 euro per gezinslid per jaar beschikbaar wordt gesteld voor sociale en culturele activiteiten. Daarnaast kunnen kinderen in de groepen 5 tot en met 8 van de basisschool via het project Museumschatjes gratis een bezoek brengen aan het BiesboschMuseumEiland in Werkendam en aan het Visserijmuseum in Woudrichem. Ook via een Museumkaart kan gratis een bezoek worden gebracht aan het BiesboschMuseumEiland. De aanschaf van een Museumkaart kost voor volwassenen 59,90 euro en voor kinderen 32,45 euro. De kaart is één jaar geldig. In een nieuwe cultuurvisie voor de gemeente Altena wordt bekeken of er meer mogelijkheden voor gratis museumbezoek kunnen worden opgenomen. In november nam de Werkendamse gemeenteraad een motie aan om te onderzoeken wat de kosten zouden zijn om alle inwoners van Altena gratis toegang te geven tot de musea in het gebied. In de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem zijn vijf musea. Hiervan zijn twee musea gratis toegankelijk. Drie musea vragen een entreeprijs. Eén museum ontvangt een gemeentelijke subsidie.

Zorgaanbieder in lege lokalen

hank • Stichting de Vlinder Activiteitencentrum wil graag de lege lokalen in de campus in Hank betrekken. De stichting is een startende partij en is sinds 1 januari geregistreerd als zorgaanbieder in de regio Dongemond. "Door het verhuren van de lokalen wordt de leegstand opgelost en is er vernieuwende dagbesteding in Hank", aldus burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. De dagbesteding bestaat uit activiteiten voor ouderen met een beperking en wajongers. Om de lokalen gebruiksklaar te maken dient er het een en ander verbouwd te worden. Totale kosten: ruim 19.000 euro.

Burgemeester De Boer in het gips

werkendam • Burgemeester Yves de Boer van Werkendam is de komende weken, zoals hij het zelf op Twitter uitdrukte, 'wat minder mobiel', omdat hij met zijn rechterbeen in het gips zit vanwege een gescheurde kuitspier. Het gips dat er nu omheen zit is bedoeld om de pees en de spier weer aan elkaar te laten groeien. De Boer gaat volgende week donderdag naar het ziekenhuis voor loopgips en hoopt met behulp van een fysiotherapeut snel met zijn revalidatie te kunnen starten. Tot die tijd verplaatst hij zich met een rolstoel en krukken. "Onhandig", aldus de burgemeester. "Maar het maakt het werk niet onmogelijk." Al met al is hij zo'n twee tot drie maanden zoet met zijn blessure.

Man uit Hank mishandeld

hank • Een 25-jarige man uit Hank is zaterdagavond gewond geraakt toen hij op de Provincialeweg om onbekende reden werd mishandeld door drie hem onbekende mensen, twee mannen en een vrouw. Het drietal was net uit de bus gekomen en zou onder invloed van alcohol zijn geweest. Het drietal zou direct na het uitstappen ook ruzie hebben gemaakt met een andere man die bij de bushalte stond. Het slachtoffer is ter plaatse door ambulancepersoneel nagekeken.

Foto: Jan Noorlandt

Vol gezonde spanning stonden 27 teamcaptains zaterdagavond aan de start van Aelse dorpsquiz. Het quizpakket kon worden opgehaald in de showroom van Van Willegen. De uitslag volgt op 28 april.

6 / 24

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Iedereen denkt mee over huisvesting

Avond in Veen in goede sfeer verlopen

veen • Wethouder Wijnand van der Hoeven kijkt tevreden terug op het verloop van de meedenkavond donderdag in het dorpshuis in Veen en ook Ankie Straathof, namens de Actiegroep Wielstraat en omliggende straten een van de initiatiefnemers, is positief. "Een zeer druk bezochte informatieve avond onder begeleiding van mevrouw Elske Zomer-Van den Berg, met een open discussie vanuit diverse invalshoeken, waarin ook ruimte was voor een eigen visie en emotie", zo laat ze een dag later weten. De discussie rondom de huisvesting van arbeidsmigranten binnen de Aalburgse gemeentegrenzen vond volgens haar plaats 'in een open sfeer, met respect voor elkaars mening en ruimte voor emotie en verschil in visie'. Bewoners van de Veldstraat in Wijk en Aalburg, die zich unaniem uitspreken tegen de plannen voor zo'n 25 buitenlandse werknemers in een kantoorpand bij hen in de straat, roemen eveneens de 'open prettige sfeer'. Belangrijke kanttekening hierbij is de toezegging van burgemeester Fons Naterop dat er voorlopig geen grote aantallen arbeidsmigranten worden gevestigd in Aalburg, omdat daar nog geen beleid voor is. Ook zijn de Wielstraat en de Veldstraat blij met de komst van een panel, waarin iedereen mag meedenken over waar arbeidsmigranten zouden kunnen wonen. Volgens de SP in Altena is het van belang dat deze klankbordgroep en de gemeentelijke overheid in ieder geval een beleid opstellen, waarbij arbeidsmigranten gaan wonen in de gemeente waar ze werken. "Zodat Altena niet opgezadeld wordt met de problemen die andere gemeenten, die wel de lusten maar niet de lasten willen, doorschuiven", schrijft de partij op Facebook. Tot echt concrete ideeën leidde de discussie donderdag overigens niet, maar de SP geeft alvast een voorzetje: "De beste suggestie van de avond kwam van een ondernemer: 'Wanneer je wilt uitbreiden met je bedrijf, maar de benodigde arbeidskrachten daarvoor niet aanwezig zijn, dan verplaats je de uitbreiding naar waar deze arbeidskrachten wel zijn, het buitenland dus.' Op die manier kan de ondernemer groeien, maar gaat dat niet ten koste van de rest van de inwoners. Dat is natuurlijk geen totaaloplossing, omdat in het geval van Coolblue en Bol.com een distributiecentrum in Roemenië weinig nut heeft, maar het scheelt al wel een slok op een borrel." CDA-Statenlid Roland van Vugt, donderdag ook aanwezig in Veen, kaartte de kwestie vorige maand al aan bij het provinciebestuur. Hij vroeg daarbij onder meer naar de rol van de provincie. En ook Patrick Burgers, die achter zijn plannen voor de Veldstraat blijft staan, blijft de discussie voeren. Hij heeft bijvoorbeeld uitgezocht hoe arbeidsmigranten in woningen binnen de bebouwde kom geplaatst kunnen worden, uitgaande van vijf personen per woning, twee woningen per straat en liefst op een hoek. Zo'n vijftien woningen die aan die voorwaarden voldoen staan volgens Burgers te koop in Wijk en Aalburg, goed voor zo'n 75 werknemers. "Daar moet wel een businessmodel aan te hangen zijn, maar op deze manier kun je natuurlijk niet aan de grote vraag voldoen. Het gaat er mij om dat de discussie op gang komt, want iedereen is het erover eens dat er een oplossing moet komen."

Hankse Wilgenhoek rent voor het circus

De start van de sponsorloop bij De Wilgenhoek in Hank. Foto: Hannie Visser-Kieboom

hank • Openbare basisschool de Wilgenhoek hield vrijdagmorgen een sponsorloop om zo geld in te zamelen voor hun 40-jarig jubileumfeest op 24 mei. Die dag mogen alle kinderen meedoen in een speciale circusvoorstelling op de school.

De kinderen die als laatsten het kleurrijke spandoek bij de finish passeren hijgen nog wat na, als directeur Nadia Verhoeff de cheque met de opbrengst al in ontvangst mag nemen. De 71 leerlingen wisten met hun sportieve inspanningen maar liefst 1584 euro in te zamelen. Verhoeff is vooral trots op haar leerlingen. Ze werkt al sinds 2000 op de school, eerst als leerkracht maar sinds zeven jaar als directeur. "We gaan ons jubileum vieren met een bijzondere circusvoorstelling door de eigen leerlingen. Ouders mogen allemaal komen kijken. We zijn maar een kleine school en wilden de bijdrage niet zomaar aan alle ouders vragen, daarom kozen we voor de sponsorloop." Naast directeur van de Wilgenhoek is Verhoeff ook directeur van de Burgemeester Verschoorschool in Sleeuwijk. Op de school in Hank werken acht leerkrachten.

De Wilgenhoek is de kleinste basisschool in Hank, maar onderscheidt zich duidelijk door een ander onderwijsconcept. Toverwoord daarbij is 'flexibel': zowel de schooltijden zijn flexibel, evenals de aangeboden lesstof. "De school is open vanaf 08:00 tot 16:00 uur, ouders mogen kiezen hoe laat de kinderen les krijgen, de vaste ochtend les is van 08:30 tot 12:00 uur, dan zijn alle kinderen op school. In de middag kunnen ouders per dag kiezen hoe laat de kinderen vrij zijn. Die keuze mag eventueel na een half jaar gewijzigd worden door de ouders", zo vertelt een bevlogen Verhoeff .

Door de flexibele schooltijden is op de school ook gekozen voor een flexibel lessysteem, waarin de weektaak centraal staat. De kinderen zijn verdeeld over drie groepen; onderbouw, middenbouw en bovenbouw. "Kinderen moeten zo goed leren plannen, maar zijn zo ook eigenaar van hun eigen ontwikkeling. Elk kind leert op zin eigen manier en door niet meer in groepen te denken is meer differentiatie mogelijk. We gaan altijd uit van het niveau van het kind. We voeren ook geen traditionele oudergesprekken meer bij de rapporten, maar een gesprek met ouders, leerling en leerkracht." Het onderwijsconcept is vijf jaar geleden succesvol ingevoerd en directeur Verhoeff ziet een stijgende lijn in het leerlingenaantal. "We zijn als school heel actief bezig met de onderwijsmethode, ons concept spreekt ouders aan en is uniek in deze regio. Al kunnen we nog geen flexibele vakanties in voeren."

Het onderwijsconcept vraagt ook van leerkrachten flexibiliteit, terwijl net als elders in het onderwijs de werkdruk op de school hoog is. Komende vrijdag is de Wilgenhoek gesloten, de school doet mee aan de landelijke onderwijsstaking. Net als de andere, openbare scholen in de regio van SOOLvA. "We zijn blij dat het bestuur achter ons staat. We willen niets liever dan mooi onderwijs geven, maar dat kan niet als je altijd op je tandvlees moet lopen".

Hannie Visser-Kieboom

Cursus 'Veilig fietsen met e-bike'

giessen • Bij Van Helden Tweewielers in Giessen wordt dinsdag 17 april weer de cursus 'Veilig fietsen met de e-bike' gegevens voor inwoners van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Veilig Verkeer Nederland, Van Helden Tweewielers en Trema Welzijn nemen de organisatie op zich. De cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Inloop is vanaf 13:30 uur, de cursus start om 14:00 uur. Aanmelden kan bij Van Helden Tweewielers via 0183-443527, info@helden2w.nl of via de Facebookpagina van Van Helden Tweewielers.

Gemeentebelangen komt bijeen

elshout • Gemeentebelangen Heusden organiseert op maandag 16 april een openbare agendabespreking. Tijdens deze bijeenkomst zullen de agenda's voor de informatievergaderingen van 18 en 19 april aan de orde komen. De bijeenkomst vindt plaats in d'n Elshof, Th. Rijkenstraat 10a in Elshout en begint om 20:00 uur.

Wandeling 'Verlies en verder'

wijk en aalburg • Verlies- en rouwbegeleider Rijma de Ruiter en uitvaartverzorger Corine de Jong organiseren donderdagavond 12 april een wandeling, waarbij aandacht is voor het omgaan met verlies. Tijdens de wandeling krijgen deelnemers overdenkingen mee voor onderweg en zal iets worden verteld over het thema. De wandeling zal niet langer dan 5 à 6 kilometer zijn, voor koffie en thee wordt gezorgd. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Startlocatie is de Kromme Nol, waar om 19:00 uur verzameld wordt. Vragen en aanmelden kan bij Rijma de Ruiter via info@verliesenherstel.nl of 06-25463729 en bij Corine de Jong via info@corinedejonguitvaart.nl en 06-26927051.

Brandweer wordt getoetst

werkendam • Het brandweerteam van Werkendam organiseert op zaterdag 14 april een vaardigheidstoets voor de collega's uit de regio Midden- en West-Brabant. In Werkendam wordt een provinciale 112-toets uitgezet. Dit wil zeggen dat de teams alle mogelijke meldingen kunnen verwachten. Zij moeten onder tijdsdruk het ongeval of de brand meester worden en de slachtoffers op een veilige manier zo snel mogelijk redden. Uit het Land van Heusden en Altena zal het team van post Giessen deelnemen om 13:50 uur. Toeschouwers kunnen zich melden bij de brandweerkazerne van Werkendam aan de Raadhuislaan 17. Afgelopen zaterdag waren er brandweervaardigheidstoetsen in Genderen en Wijk en Aalburg.

Dodenherdenking

regio • Dodenherdenking vindt dit jaar plaats op vrijdag 4 mei. In Wijk en Aalburg is er na een herdenkingsdienst in de Nederlands hervormde kerk en een stille tocht naar de begraafplaats Rusthof in Wijk en Aalburg. Daar vindt een plechtigheid plaats bij het massagraf. Mensen die bloemen of een krans willen leggen kunnen contact opnemen via corne@beek.nl.

Woudrichem

In Woudrichem begint het programma om 18:45 uur in de hervormde kerk. Rond 19:30 uur is er een stille tocht naar het gedenkteken bij het gemeentehuis, om 20:00 uur gevolgd door twee minuten stilte.

Wat is mooier dan buiten tekenen?

Sleeuwijkse school op landelijke radio

Het schoolplein van de Verschoorschool werd opgefleurd met mooie tekeningen.

sleeuwijk • Radio-dj Frank van 't Hof deed er vorige week woensdag live verslag van tijdens de radio-uitzending bij Ekdom In de Ochtend op NPO Radio 2. Gerard Ekdom is de man die opriep tot een Nationale Stoepkrijtdag. Stoepkrijten is in veel gemeenten een verboden bezigheid geworden en de radiomaker kwam er tegen in verzet. "Stop het Stoepkrijtverbod", werd zijn credo. Een oproep aan scholen om mee te doen aan de Nationale Stoepkrijtdag kwam tot het gehoor van een Sleeuwijkse ouder en die gaf vervolgens de Verschoorschool op. 90 kids, van kleuters tot bovenbouw, moesten woensdag dan ook vroeg uit de veren, want het stoepkrijten begon al om kwart voor acht. Een mooi moment voor directeur Nadia Verhoeff om haar fraaie nieuwe school in De Esdoorn nog eens in de picture te zetten.

"We vinden het leuk dat onze school is uitgekozen. Stoepkrijten hoort nu eenmaal ook bij kinderen. Ons schoolplein is nog een beetje kaal en met al die kleuren fleurt het alvast wat op", vertelt Verhoeff met een aanstekelijke glimlach. Ondertussen krijten de kinderen er op los. Fenne (5) heeft een huis getekend. Uit de schoorsteen kringelt rook. "Anders komt er niets uit de kachel", licht ze toe.

Mike (12) heeft het logo van zijn YouTube-kanaal getekend. 'Captain Brabant' staat er in het blauw. "Mijn kleuren zijn eigenlijk blauw en zwart, maar ik heb geen zwart krijt", merkt hij op. Finn (8) tekent een huis. "Maar ik heb ook al een kleurenvrachtwagen en nog een kasteel getekend", wijst hij naar andere creaties. "Ik teken meestal thuis met mijn zusje. Dan tekenen we altijd auto's."

Stoepkrijter des vaderlands

De ook aanwezige Gert-Jan van der Kooij, door Gerard Ekdom uitgeroepen tot 'Stoepkrijter des vaderlands', geeft her en der aanwijzingen. "Er zit veel talent tussen. En wat is mooier dan buiten tekenen? We maken zo de wereld een beetje mooier met al die kleurtjes." Tessa (9) is volgens Gert-Jan een bijzonder talent en wijst naar tegels met een kleurrijke paardenkop erop. "Schitterend zo met al die kleurtjes." Tessa kleurt er zelf ook van. "Veel mensen zeggen dat ik goed kan tekenen." Ze vertelt dat het een eenhoorn is die ze heeft getekend. Ze stoepkrijt thuis ook weleens. "Alleen in de zomer samen met oma." Tijdens het stoepkrijten werd ook het nieuw logo van de school gekrijt. "Bij een nieuwe school hoort een nieuwe logo. Alle kleuren zitten er in en dat betekent dat alle verschillende kinderen hier welkom zijn. Er is geen randje om de vlag, want wij kleuren niet tussen de lijntjes. Elk kind kan zich hier ontplooien. Wij proberen op onze school elk kind op hun eigen manier te laten leren", geeft Nadia Verhoeff uitleg bij het logo. Net voor negenen gaat iedereen op de foto rondom het logo. Het stoepkrijtfeest is afgelopen. "Jammer. Nu moeten we weer de school in", wordt er hardop geroepen.

'Van Emmickhoven tot Altena'

Huwelijk van Lian van Oers, directrice van De Regenboog.

regio • Erfgoed Altena en de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. organiseren samen met het Streekarchief in Heusden de expositie 'Van Emmikhoven tot Altena'.

De expositie is in september te zien op Kasteel Dussen en daarna in de gemeentehuizen in de regio. Om invulling te geven aan deze expositie, zoekt de organisatie oude trouwfoto's en voorwerpen met logo's of beeldmerken van de vroegere gemeenten. De expositie 'Van Emmikhoven tot Altena' brengt de geschiedenis van de veertien voormalige gemeenten in het Land van Heusden en Altena in beeld. Van Emmikhoven, de eerste gemeente die al in de 19e eeuw heringedeeld werd, tot Altena, de laatste gemeente die straks gevormd wordt. Behalve informatiepanelen over iedere afzonderlijke gemeente, wil de organisatie ook trouwfoto's laten zien die gemaakt zijn in of rondom voormalige gemeentehuizen. "Dat mogen ook foto's zijn uit de oude doos, van bijvoorbeeld ouders of grootouders of andere familieleden", licht Hannie Visser-Kieboom, voorzitter van Erfgoed Altena toe. "Het zou prachtig zijn om uit elke verdwenen gemeente op z'n minst één oude trouwfoto te kunnen exposeren." Onder alle inzenders verloot Erfgoed Altena een diner voor twee in 't Oude Raedthuys in Woudrichem. De organisatie is ook op zoek naar oude voorwerpen die het logo of wapen van voormalige gemeenten dragen. Te denken valt aan serviesgoed, relatiegeschenken, pennen, briefpapier en schilderijen. "We laten ons graag verrassen. Misschien zijn er nog wel dingen in omloop die we niet kennen en waar we zelf nooit aan gedacht zouden hebben", aldus Visser-Kieboom. Info en aanmelden: hanviskie@gmail.com.

Welkom in De Aanloop

regio • Verschillende gemeenten vinden het belangrijk dat er plekken zijn waar inwoners terecht kunnen voor ontmoeting en contact met anderen. In Werkendam en Woudrichem heten die plekken 'aanlopen'.

De Aanloop geeft bezoekers de gelegenheid om zich te oriënteren. Dit kan zijn door het leggen van contacten, ontdekken van eigen kwaliteiten, oriëntatie op lokale activiteiten of misschien wel door het oefenen van vaardigheden.

Een begeleider van De Aanloop kan met de bezoeker meedenken. "Ben je liever bezig? Dan kan je ook ontspannende bezigheden meebrengen van huis, zoals hand- en breiwerk of een eigen tablet", aldus het team van De Aanloop.

Binnen elke locatie is er altijd een actuele krant aanwezig, klein hobbymateriaal en spelletjes. Op de locaties waar een avondopenstelling is, is er ook de gelegenheid om samen een maaltijd te koken en gezellig samen te eten.

Locaties

Elke woensdag van 9:30 tot 12:30 uur kunnen mensen terecht in dorpshuis Tavenu in Nieuwendijk; elke dinsdag van 9:30 tot 13:00 uur in gemeentehuis De Werf in Woudrichem; elke dinsdag van 13:30 tot 16:30 uur in MFA Vlechtwerk in Werkendam; elke woensdag 13:30 tot 16:30 uur in Het Verlaat in Almkerk; en elke donderdag van 14:00 tot 20:00 uur in 't Uivernest in Hank.

Informatie

Voor meer informatie kunnen belangstellenden kijken op de Facebookpagina van De Aanloop of bellen met 06-20212102.


q facebook.com/WelkomInDeAanloop

Minister zegt af voor onderwijsavond van Werkendamse SGP-jongeren

werkendam • Ingrid van Engelshoven, D66-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, heeft vanwege een drukke agenda haar afspraak met de SGP-jongeren vrijdag in Werkendam moeten annuleren. Ze zou haar bijdrage leveren aan een debatavond rondom het thema 'Onderwijs'. Roelof Bisschop, Tweede Kamerlid voor de SGP, en Paul van Meenen, Tweede Kamerlid voor D66, zijn vrijdag wel van de partij in De Bron. D66 probeert vanuit de coalitie de standpunten te verdedigen en de SGP doet dit vanuit de oppositie. De avond zal geleid worden door Hans van 't Land, politiek voorzitter van de SGP-jongeren. Het is tevens de laatste avond van voorzitter Arie Rijneveld, die het bestuur van SGP-jongeren Werkendam gaat verlaten. De avond begint om 19:45 uur.

Ludieke stakingsdag

waardhuizen • De deuren van CBS Waardhuizen mogen vrijdag tijdens de landelijke stakingsdag in het onderwijs dan gewoon geopend zijn, de school heeft besloten om op een ludieke manier aandacht te vragen voor de problemen in het onderwijs.

"We willen met de kinderen graag iets terug doen voor de samenleving", zegt Hennie Schermers, directeur van de school. "Voor mensen die het financieel moeilijk hebben en voor organisaties die met alleen vrijwilligers werken. Geen rekenen, taal en schrijven deze dag, maar wel een belangrijke levensles die de leerlingen wellicht nooit meer vergeten." De kinderen van groep 1 tot en met 3 gaat naar de kinderboerderij in Werkendam. Ze mogen daar helpen met vegen, harken, dieren verzorgen en schoonmaken. Groep 4 tot en met 8 gaat zich inzetten voor de Voedselbank Altena. Ze gaan naar de boerderij van de familie Van Daalen in Uitwijk, waar ze in de grote schuur aardappels, wortels en rode bietjes mogen rapen. Deze mogen in de vrachtwagen van de voedselbank geladen worden en vervolgens gaan de kinderen en ouders mee naar het uitdeelpunt in Sleeuwijk, waar de vrachtwagen gelost gaat worden en er een uitleg en rondleiding is.

AFC stelt zich telkens nieuwe doelen

Eerste jubileumconcert op zaterdag 21 april

Een foto van de muzikanten van Andels Fanfare Corps, vermoedelijk uit de periode 1929-1931.

andel • Volgens Wikipedia én volgens de overlevering is Andels Fanfare Corps (AFC) vermoedelijk ontstaan uit een zangclub en is de muziekvereniging officieel opgericht op 23 april 1893. Dat AFC deel uitmaakt van de online encyclopedie zegt genoeg over de reputatie die het in het 125-jarig bestaan heeft weten op te bouwen. Met name onder leiding van dirigenten Hans Klerx (van 1969-1981) en Danny Oosterman (van 1983-2015) wist het korps te schitteren in de concertafdeling en was het orkest een van de best presterende groep muzikanten van het Land van Heusden en Altena. Dit succes eiste wel zijn toewijding van de leden van AFC, herinneren Hanne van Zanten, tegenwoordig voorzitter, en huidig penningmeester Jaap van Herwijnen zich. Maar de hoeveelheid repetities - bijvoorbeeld in de aanloop naar een belangrijk concours - werd niet als belastend gezien, vertelt Jaap. "Als mij vader en broer een hele zaterdag aan het repeteren waren bij het korps vonden wij dat normaal. Je groeit er mee op." Zo rolde hij ruim twintig jaar geleden zelf het slagwerk in, Hanne speelt bijna 30 jaar hoorn. "Die verenigingscultuur wordt van generatie op generatie doorgegeven. Dat begint al in het jeugdorkerst." Jaap knikt. "Muziek maken deed je niet alleen voor de lol. Er werd duidelijk uitgelegd wat er nodig is om bepaalde prestaties te halen. Zonder dat het pusherig werd, overigens. Het is ook leuk om ergens naartoe te werken."

Hanne en Jaap praten hier en daar in de verleden tijd, want AFC speelt niet meer in de concertafdeling, maar een treetje lager, in de eerste afdeling. In 2009 ging het korps voor het laatst op concours en speelde het in Enschede voor een praktisch lege zaal. "Drie jaar geleden, toen we opnieuw op concours moesten, hebben we de balans opgemaakt en ons de vraag gesteld of we dit nog wel willen", vertelt Hanne. "Niet alleen het aantal toeschouwers speelde daarbij een rol, maar ook de financiën. Musiceren tijdens een concours in de concertafdeling kost veel geld, want er wordt gekeken naar het totaalplaatje, waardoor je ook zangers, een pianist of een harpist moet inhuren. We hebben toen besloten dat we ons geld voor andere doeleinden willen inzetten." Het vuur bij de Andelse muzikanten wordt tegenwoordig aangewakkerd door de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK), waarbij verenigingen binnen dezelfde klasse tegen elkaar strijden. "We spelen allemaal hetzelfde stuk en de zaal zit helemaal vol met familie en vrienden die de muzikanten komen steunen", vertellen de voorzitter en de penningmeester glunderend. "Heel anders dan bij een concours." AFC is al twee keer tweede geworden bij het ONFK en houdt er ook voor de rest van het jaar een uitdagend programma op na. "Je moet elke keer doelen stellen", merkt Jaap op. "Dan weet je waarvoor je het doet." Vaste nummers zijn het nieuwjaarsconcert, Koningsdag en de Aelse Dag, maar ook projecten als Vita Aeterna, Music Ael, de provinciale herdenking van Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders in Waalre verschijnen op de agenda. Dit jaar komt daar het jubileumprogramma bij. Op zaterdag 21 april wacht het eerste jubileumconcert met een mars, een concourswerk en popnummers als 'Uptown Funk'. Tommie Christiaan zingt tijdens deze avond. Het jeugdorkest trapt 's middags samen met zangeres Lieke Schouten af met pop- en musicalwerk en hiervoor krijgen alle Andels basisschoolleerlingen een uitnodiging. 23 april, op de officiële oprichtingsdatum, is er een jubileumreceptie en in het najaar volgt nog een concert én de presentatie van het jubileumboek, waarvoor nog tot 1 mei ingeschreven kan worden via info@andelsfanfarecorps.nl voor een prijs van 29,95 euro (daarna 34,95 euro). Ook werkt een componist aan een bijzonder muziekstuk, gebaseerd op Jan Klaassen. Kaarten voor 21 april kosten 10 euro per stuk en zijn verkrijgbaar via info@andelsfanfarecorps.nl en bij Drogisterij Verbeek en Spar Baart in Andel. Het feest vindt overigens plaats in een loods aan de Julianastraat 14. "In het Andels Feest Centrum", benadrukt Hanne met een knipoog. Toevallig ook met de afkorting 'AFC'.

Informatiemarkt over valpreventie

wijk en aalburg • De wijkverpleging van Aalburg organiseert op woensdag 18 april van 13:00 tot 16:30 uur een informatiemarkt over valpreventie. Het doel is om te laten zien en te laten ervaren wat er gedaan kan worden om vallen te voorkomen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals goed schoeisel, goed zicht, voldoende beweging en een veilige omgeving. Daarom zullen diverse partijen aanwezig zijn om hun steentje bij te dragen. Aanwezig zullen o.a. zijn een fysiotherapeut, apotheek Het Quadraat, een huisarts, podotherapie De Wit en schoenenspeciaalzaak Bronkhorst. De markt vindt plaats in d'Alburcht in Wijk en Aalburg. De informatiemarkt over valpreventie is tot stand gekomen door samenwerking tussen Zorgplein Maaswaarden, Buurtzorg en Thebe.

Gouden Green Key voor museum

werkendam • Het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam heeft net als in 2017 ook voor 2018 en 2019 weer de gouden Green Key gekregen. Green Key is een bekend internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de toerisme- en vrijetijdsbranche. Aan dit keurmerk kunnen bezoekers zien dat een bedrijf er alles aan doet om de druk van de onderneming op natuur en milieu te minimaliseren. Daarmee gaat men net een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist. Het Biesbosch MuseumEiland doet bijvoorbeeld aan zelfzuivering van afvalwater via een wilgenfilter. Er wordt gebruik gemaakt van energiebesparende verlichting, rivierwaterkoeling en elektrisch aangedreven fluisterboten. De catering maakt gebruik van energiezuinige apparatuur en ook wordt de lokale economie gesteund door het gebruik van biologische streekproducten.
Green Key is onderdeel van de Foundation for Environmental Education FEE. Dit is een wereldwijde organisatie met leden in meer dan zestig landen. Het Green Key-certificaat kent drie niveaus: brons, zilver en goud. Hoe meer milieumaatregelen zijn doorgevoerd, hoe hoger het 'milieuvriendelijke' niveau.

q www.greenkey.nl

Certificaat E. van Wijk

giessen • Transportbedrijf E. van Wijk heeft bij een hernieuwde groothandelsvergunning en Good Distribution Practice-certificaat mogen ontvangen voor het nieuwe pharma warehouse.

Dit certificaat, dat wordt uitgereikt door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), wordt gedragen door bedrijven die op een hoogstaand kwaliteitsniveau een distributienetwerk van geneesmiddelen handhaven, waarmee de kwaliteit van geneesmiddelen wordt gewaarborgd.

Sinds september afgelopen jaar verrijst in Giessen naast het conventionele warehouse van E. van Wijk een state of the art pharma warehouse. Hier kunnen farmaceutische producten en medische hulpmiddelen voor de pharma en healthcare niet alleen ambient (15-25 ºC), maar ook cold chain (2-8 ºC) worden op- en overgeslagen.

Daarmee komt E. van Wijk tegemoet aan de groeiende vraag naar hoogwaardige en uiterst betrouwbare opslag en distributie van geneesmiddelen voor onder andere producenten, groothandels, apotheken en ziekenhuizen.

Het pharma warehouse is nu voorzien van de GDP-groothandelsvergunning.


q www.evanwijk.com

Foto: Jacqueline Ottevanger, Bouwlinie

Aan de Esdoornlaan in Sleeuwijk is het startsein gegeven voor de bouw van elf nieuwe woningen. Eind dit jaar wordt de bouw afgerond.

donderdag 12 april

Wandeling 'Verlies en verder'
19:00, Wijk en Aalburg, Kromme Nol. Verlies- en rouwbegeleider Rijma de Ruiter en uitvaartverzorger Corine de Jong organiseren een wandeling, waarbij aandacht is voor het omgaan met verlies. Tijdens de wandeling krijgen deelnemers overdenkingen mee voor onderweg en zal iets worden verteld over het thema. De wandeling zal niet langer dan 5 à 6 kilometer zijn, voor koffie en thee wordt gezorgd. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Startlocatie is de Kromme Nol in Wijk en Aalburg.

Zingen voor Israël
20:00, Genderen, gereformeerde kerk. Stichting Christenen voor Israël te Nijkerk organiseert een koor- en samenzangavond in Genderen. Vanaf 19:45 uur zal er al samenzang zijn. Muzikale medewerking wordt verleend door twee koren uit het Land van Heusden en Altena: Gospelkoor Barechja uit Andel (onder leiding van Martin de Jong) en Mannenkoor Onderling Genoegen uit Nieuwendijk (onder leiding van Johan den Hoedt). Rob Dommisse begeleidt het gospelkoor op piano. Henk Teuling zal zowel piano als orgel spelen bij de begeleiding van het mannenkoor en de begeleiding van de samenzang. Naast koorzang zal er namelijk ook veel samenzang zijn. Lianne Versteeg-den Dekker bespeelt hierbij de trompet. De avond wordt geopend door ds. A. W.W. de Ruiter. Ds. Kees van Velzen zal een meditatie houden.

vrijdag 13 april

Emoties en geloof
9:30, Wijk en Aalburg, Tulpstraat 5. Surel van der Vliet spreekt tijdens een kleinschalige interkerkelijke vrouwenochtend over het thema: 'Emoties en geloof'. Vanaf 9:15 uur is er koffie en thee en de ochtend duurt tot ongeveer 11:30 uur.

Lezing
20:00, Dussen, De Dussenaar. Lezing van Henk Murraij. Hij is pelgrim, levensontdekker en debuterend romanschrijver. Met 'Durven Zijn' publiceert hij een verhaal dat tegen de stroom ingaat, maar tegelijkertijd herkenbaar is voor iedereen. De onzekerheid hoe anderen je zien, voorkomt vaak dat je durft te zijn. In zijn debuutverhaal laat Murraij zien dat dat anders kan, 'want alles gaat zoals het gaat, ook al is dat anders.' Murraij liep in 2016 een pelgrimstocht vanaf Hedel, zijn woonplaats, naar Finisterre in Spanje. Inloop in De Dussenaar vanaf 19:30 uur.

Bingo
20:00, Wijk en Aalburg, kantine NOAD'32. Gezellige bingoavond in de kantine van NOAD'32.

Rikken
20:00, Eethen, GDC. Gezellig potje rikken in de kantine van GDC. Inschrijven vanaf 19:30 uur.

Session Americana
21:00, Nieuwendijk, Xinix. Session Americana speelt in Xinix Rootscafé. Het uit Boston afkomstige Session Americana is naar eigen zeggen een rockband in een theekopje of een folk band in een whiskyfles. Met haar tijdloze mix van americana en folk maakt het zeskoppige collectief al bijna vijftien jaar met veel plezier puur ambachtelijke muziek. Entree bedraagt 15 euro, leden betalen 12,50 euro.

zaterdag 14 april

Rommelmarkt
9:00, Werkendam, christelijke gereformeerde kerk. Jaarlijkse rommelmarkt met zowel nieuwe als tweedehands spullen, boeken, speelgoed, eten en drinken. Bezoekers kunnen ook hun auto laten wassen. Verder zullen er diverse leuke activiteiten georganiseerd worden voor de kinderen. Daarnaast zal er een veiling georganiseerd. De opbrengst gaat naar Stichting Schreeuw om Leven.

Italiaanse avond
18:00, Almkerk, De Pomp. Culinaire avond, die in het teken staat van Italië. De bedoeling is dat er vanaf uiterlijk 18:00 uur gewerkt kan worden aan de eigen maaltijd, oftewel een soort workshop Italiaans koken. Opgeven kan via opgave@depomp.com of 06-12811195. De kosten zijn 4 euro p.p.

Benefietconcert
19:30, Gorinchem, Grote Kerk. Benefietconcert voor pastoraal diaconaal centrum De Herberg in Oosterbeek, uitgevoerd door de koren Looft den Heer uit Notter en Chr. Gem. Drechtstedenkoor Praise Him uit Dordrecht onder leiding van Jan Quintus Zwart. Naast de genoemde koren leveren Marjolein de Wit (fluit), Ronald IJmker (orgel) en Martin Zonnenberg (vleugel) een belangrijke bijdrage. De deuren van de kerk zijn open vanaf 19:00 uur.

Tienerfriendsavond
20:00, Sleeuwijk, Friendship. Tienerfriendsavond voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Vol leuke spellen, spetterende activiteiten en spannende opdrachten. Daarnaast gaan de aanwezigen zoals gebruikelijk met een thema uit de bijbel aan de slag. De Friendship is een jongerencentrum gevestigd op een voormalig binnenvaartschip. Het schip ligt op het terrein van firma Dalm, Hoef 15 in Sleeuwijk.

Voorjaarsconcert
20:00, Sleeuwijk, Ontmoetingskerk. Mannenkoor Zanglust uit Sleeuwijk o.l.v. dirigent Jaap Kwakkel geeft een voorjaarsconcert in de Ontmoetingskerk te Sleeuwijk. Als gastkoor is uitgenodigd Dameskoor Con Discrezione uit Arkel o.l.v. dirigent Marilou Krouwel. De zaal is open vanaf 19:30 uur. Toegangsprijs bedraagt 10 euro, consumptie inbegrepen.

Concertavond bij ONS
20:00, Nieuwendijk, ONS Huis. Fanfare Overwinning Na Strijd (ONS) organiseert een concertavond in ONS Huis. Te gast zijn twee harmonieorkesten, die beide één ding met fanfare ONS gemeen hebben, namelijk de dirigent. Een dirigent is onmisbaar om als orkest goed samen muziek te kunnen maken. Dat is vorig jaar al gebleken bij het topevenement Maestro Nieuwendijk. Toen zat ze in de jury, maar tijdens het aanstaande concert hanteert de Nieuwendijkse dirigente Anneke Konings-Kros zelf de baton. En dat dus drie keer achter elkaar. Als eerste orkest zal optreden de Orthense Harmonie uit Den Bosch. Het orkest bestaat uit ongeveer 45 muzikanten, en is een sociaal culturele muziekvereniging. De harmonie is in 1927 opgericht en inmiddels uitgegroeid tot een vereniging van een ca. 70 leden in de leeftijd tussen 8 en 80 jaar. Naast muzikaliteit, staan plezier en gezelligheid, hoog in het Orthens vaandel. Daarna is het de beurt aan Harmonie Sint Willibrordus uit Diessen. De vereniging bestaat meer dan 120 jaar en is begonnen als fanfare. Later heeft een omzetting plaatsgevonden naar een harmonieorkest, en uiteindelijk uitgebreid met een slagwerkgroep. Tot slot zal uiteraard de Nieuwendijkse fanfare ONS de muzikale avond besluiten. De zaal gaat open om 19:30 uur en de toegang is gratis.

Dansen voor Roparun
21:00, Almkerk, 't Wapen van Emmickhoven. Het pinksterweekend komt in zicht en dat betekent dat de Roparun er weer aan komt. In dat weekend vertrekt Team Almkerk naar Hamburg. De acht lopers zullen onder begeleiding van vier fietsers in ruim twee dagen de afstand naar Rotterdam afleggen. Om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel heeft het team veel sponsors geworven en zijn in de afgelopen maanden diverse evenementen georganiseerd. Het laatste evenement voor het pinksterweekend is de 70's 80's party in 't Wapen van Emmickhoven in Almkerk. DJ Bert de Kapper brengt het publiek met zijn muziek terug naar die 'goede oude tijd'. Leeftijd: 18+. Entree: 20 euro (all inclusive).

zondag 15 april

Clubkampioenschappen Inion
9:00, Oudheusden, sporthal De Kubus. Clubkampioenschappen van Inion. In de ochtend mogen de recreanten hun oefeningen laten zien. Voor de allerjongsten (de kleutergym) is er een aangepast programma. Ze doen ook hun oefeningen voor een jury, maar krijgen een andere waardering dan punten. Nadat alle oefeningen geweest zijn, zal de freerunning en springgroep een demonstratie geven. Rond 11:30 uur worden de diploma's, medailles en beker uitgereikt. In de middag, vanaf 13:00 uur komen de turnsters naar de zaal. Zij zullen de strijd met elkaar aangaan. De entree is tijdens de clubkampioenschappen gratis.

Wandeling voor ouders van overleden kind
13:00, Dordrecht, Biesbosch. De vereniging Ouders Overleden Kind (OOK) organiseert op zondag 15 april een wandeling door de Biesbosch voor ouders die hun kind zijn verloren. De vereniging OOK is een zelfhulporganisatie met ruim 1500 leden, verspreid over heel Nederland. De vereniging organiseert wandelingen, lezingen, workshops en bijeenkomsten in het teken van rouw, herkenning, troost en perspectief. De start is om 13.00 uur bij het Bezoekerscentrum Nationaal Park de Biesbosch aan de Baanhoekweg 53 in Dordrecht. Aanmelden kan via www.oudersoverledenkind.nl (niet verplicht).

Zondagmiddagwandeling
14:30, Heusden, Bezoekerscentrum. Een stadsgids vertrekt voor een wandeling door de vesting van Heusden. Deze route voert onder meer langs steegjes, pleintjes, de stadshaven, de prachtig gerestaureerde vestingwerken en vele monumentale panden. Onderweg vertelt de gids over de roerige historie van Heusden en wordt uitleg gegeven over het strategische belang van de vestingwerken. De wandeling is een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de stad en de verhalen achter de mooie gevels. Deelname: 4,50 euro per persoon.

Literaire Liefdes
16:00, Woudrichem, De Teerkamer. Na het indrukwekkende optreden van Griet Op de Beeck vervolgt het 25-jarig Woerkums Literair Café het seizoen met Literaire Liefdes. Streekgenoten vertellen waarom hun favoriete boek een ommekeer in hun leven betekende. Ze lezen ook een stukje voor. Deze zondag zijn van de partij: Alexandra Egberts (viool), kunstverzamelaar Jan Verhoeven presenteert een boek ter ere van zijn 90ste verjaardag, VVD-lijsttrekker Inge Schuller, schooldirecteur d'Uylenborch en CDA-raadslid Wendy van Ooijen-van Breugel en de winnaars van de Gorcumse Literatuurprijs. Toegang is gratis.

maandag 16 april

Alzheimer Café Altena
19:30, Woudrichem, De Lemmenskamp. Iedere derde maandag van de maand vindt het Alzheimer Café Altena plaats. Deze keer komt een mantelzorger persoonlijke ervaringen vertellen: Hoe ga je om met het zorgen voor een naaste? Het Alzheimer Café Altena is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Het programma begint om 19:30 uur, maar de koffie staat vanaf 19:00 uur klaar.

dinsdag 17 april

Rikken
19:30, Meeuwen, dorpshuis. Gezellig rikken in het dorpshuis. Inschrijven vanaf 19:00 uur.

Lezing
20:00, Heusden, Open Hof. Niemand minder dan geneeskundige Jan van Eijck komt bij de christelijke vrouwenvereniging De Ontmoeting in Heusden een lezing geven over 'De revolutionaire ontwikkelingen in de gezondheidszorg in de 19e en 20e eeuw'. Hij begint om 20:00 uur aan zijn interessante referaat in de Open Hof, Breestraat 10. Ook andere belangstellenden zijn welkom.

woensdag 18 april

Koersballen
14:00, Genderen, dorpshuis. Koersballen voor senioren in het dorpshuis van Genderen.

Bingomiddag
14:00, Rijswijk, De Nijenburcht. Trema Welzijn houdt een bingomiddag in de Nijenburcht, Koperwiek 51 in Rijswijk. Kosten: 3 euro voor vier rondes incl. koffie/thee.

Ladies Night
20:00, Almkerk, Hollywoud. Ladies Night met de film 'De Matchmaker'. Zoals altijd staan bij binnenkomst de welkomstdrankjes klaar en zijn er in de foyer allerlei leuke stands op het gebied van lifestyle en beauty te bezoeken. Voorafgaand aan de film zijn in de loterij mooie prijzen te winnen. Meer informatie en reserveren via 0183-307286 of www.hollywoud.nl.

donderdag 19 april

Lezing over wilde planten
20:00, Giessen, Fort Giessen. Margo van Beem van Vis à Vis Ontwerpers uit Woudrichem en bestuurslid bij Altenatuur geeft een boeiende lezing over wilde planten in de tuin. Van Beem is tuin- en landschapsinrichter en gespecialiseerd in ecologische beplantingen. Veel wilde planten spelen een belangrijke rol in de voortplanting en voedselvoorziening van vlinders en bijen. Van Beem geeft praktisch tips voor het inrichten van een vlinder- en insectenvriendelijke tuin. Entree is gratis.

Klassiek concert
20:00, Wijk en Aalburg, Wijkestein. Klassiek concert door pianist Gerard Verweij uit Wijk en Aalburg en zangeres Rosetti van der Heijden uit Den Bosch. Zij spelen werken van o.a. Schubert, Bizet en Beethoven. Kaartjes voor het concert zijn van tevoren verkrijgbaar bij de receptie van Wijkestein of op de avond zelf. Ze kosten 5 euro per stuk, inclusief een kop koffie.

Bijbel Open Avond
20:00, Werkendam, hervormd jeugdcentrum De Bron. Tijdens deze Bijbel Open Avond gaat br. Jacques Brunt verder in de brief aan de gemeente van Efeze. Hoofdstuk 6:1-9. De aanwezigen zullen nadenken over het thema 'De zegen van gehoorzaamheid'.

Toerustingsavond
20:00, Wijk en Aalburg, d'Alburcht. Toerustingsavond met spreker Gor Khatchikyan. Hij sprak o.a. vorig jaar bij Opwekking. Gor is een voormalig asielzoeker uit Armenië en heeft een boeiend verhaal te vertellen. De zaal gaat open om 19:30 uur. Toegang is gratis, net als koffie, thee of fris.

Kerkdiensten zondag 15 april

AALBURG - Evang. Yeshua Gem. (d'Alburcht, Perzikstr. 14a) 11.00 uur dienst. Geref. Gem. 19.30 uur ds. J.J. v. Eckeveld (donderdag 12 april). 09.30 uur leesdienst, 17.00 uur ds. B. v.d. Heiden. Herv. Gem. 10.00 uur ds. A.J. Mouw, 18.30 uur Opendeurdienst. Vrije Oud Geref. Gem. 09.00 en 15.00 uur ds. A. Kot.

ALMKERK - Altenahove 11.00 uur ds. K.D. v.d. Hout. Christelijke gemeente Focus op God, in 't Verlaat 10.00 uur samenkomst. Geref. Kerk 10.30 uur ds. B. Ridder, 18.30 uur dhr. R. Pierik. Geref. Kerk Vrijgem. 09.30 uur ds. J.J. Poutsma, 16.30 uur kand. H.T. Wendt. Herv. Gem. 09.30 uur ds. G.J. Wolters, bed. H. Doop, 18.00 uur ds. B. van Werven.

ANDEL - Geref. Kerk 09.30 uur ds. F. de Jong, 18.30 uur Erika Mulder. Herv. Gem. 09.30 uur dhr. P. Riemens, 18.00 uur ds. G.C. Lock. Vrije Evang. Gem. De Koningshof 10.00 uur Willem Ouweneel.

BABYLONIENBROEK - Herv. Gem. 09.30 uur ds. C. Mijderwijk, 18.30 uur ds. S.A. Doolaard.

DUSSEN - Geref. Kerk "De Hoeksteen" Dussen-Meeuwen 09.30 uur mw. ds. E. van Bolhuis. Herv. Gem. 09.30 uur ds. H. Roseboom, 18.30 uur ds. M.A. Kuijt.

EETHEN - Herv. Gem. Eethen/Drongelen 09.30 uur ds. M. Vastenhout, 18.30 uur gastvoorganger.

GENDEREN - Geref. Kerk 09.30 uur ds. J. v.d. Brink-Dekker, 18.30 uur ds. F.J. de Jong. Herv. Gem. 09.30 uur ds. L.W. de Haan, 18.30 uur ds. J.T. de Koning.

GIESSEN - Herv. Gem. 09.30 uur ds. C.N. van Dis, 18.00 uur ds. P. Vermaat.

HEUSDEN - Evangelisch-Lutherse Kerk 10.30 uur mw. ds. M.J.A. Schulz. Herv. Gem. 10.00 en 17.00 uur ds. F.W. Verbaas.

NIEUWENDIJK - Geref. Kerk 10.00 uur ds. M.F. Meeder-van Hof, 17.00 uur ds. R.A. Wouda. Herv. Gem. 10.00 uur ds. N.M. van Ommeren, 18.30 uur ds. W.C. Meeuse.

RIJSWIJK - Christengem. 10.00 uur J. Verbaan. Geref. Kerk 09.30 uur ds. H.J.K. Gierkink-v. Geerestein. Herv. Gem. 09.30 uur kand. M.M.J. Verheuvel, 18.00 uur kand. A.H. v. Mourik.

SLEEUWIJK - Geref. Kerk Sleeuwijk-Woudrichem 10.00 uur ds. W. Venema, jeugd en jongerenkerk, Skybox. Herv. Gem. 10.00 uur mw drs. E. Scherpenisse. Herv. Gem. Ichthus 09.30 uur ds. L.W. den Boer, 16.00 uur ds. E.G. de Kruijf. Messiaanse huisgem. Beth-Shalom 10.00 uur samenkomst (zaterdag 14 april). Ned. Geref. Kerk Sleeuwijk (v.h. NGK Almkerk-Werkendam) 10.00 uur ds. B. Eikelboom. R.K. Kerk 09.30 uur geen dienst, zie Woudrichem. Vrije Evang. Gem. De Burcht 10.00 uur Adri v.d. Berk.

UITWIJK-WAARDHUIZEN - Geref. Kerk Vrijgem. 09.30 uur ds. C. van den Berg, 18.30 uur ds. H.T. Wendt. Prot. Gem. Uitwijk-Waardhuizen 09.30 uur ds. G.C. Lock, 18.30 uur kand. B. Kriekaard.

VEEN - Geref. Gem. 09.30 en 18.00 uur leesdienst. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur kand. L.D.A. Hartevelt, 18.30 uur ds. L. Treur. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. Brouwer, 18.00 uur prop J.A. de Kruijf.

WERKENDAM - Chr. Geref. Kerk 10.00 en 17.00 uur ds. D. Bos. Evang. Gem. de Graankorrel 10.00 uur Jan Slot. Geref. Kerk 10.00 en 18.00 uur ds. R.R. Maathuis. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. L. Treur, 16.00 uur dienst. Herv. Gem. wijk 2 10.00 uur prop. G.A. v. Ginkel, 18.00 uur ds. H.J. Lam(DK). Vrije Gereformeerde Gemeente in Nederland 10.00 en 18.00 uur ds. B.G. Ippel. 19.30 uur ds. B.G. Ippel (woensdag 18 april).

WIJK - Herst. Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. W.M. Mulder. Herv. Gem. 09.30 uur ds. M.A. Kuijt, 18.30 uur ds. M.M. v. Campen.

WOUDRICHEM - Herv. Gem. 10.00 uur ds. D.M. v.d. Wel, 18.00 uur ds. J.W. Bassie. R.K. Kerk 09.30 uur Woord- en communieviering, Gerard Oostveen, p.w..

zaterdag 7 april

Movistars-concert een succes
rijswijk • Het Brabantse Land in Rijswijk was zaterdag door muziekvereniging Kunst & Vriendschap omgetoverd tot een ware bioscoop. Het opleidingsorkest opende de avond met een hele mooie vertolking van de 'Sound of Music' en de Disney-film 'Aladdin' Daarna was het de beurt aan de fanfare. Met ruim twee uur aan muziek uit diverse films en hitseries, werd het publiek getrakteerd op een muzikale reis door de filmwereld. Moderne films als 'Frozen' en 'Lord of the Rings', waarbij de solo's werden gespeeld door Jennifer van Dalen en Tanja Naaijen-de Fijter, werden afgewisseld met 'Moment for Morricone' en 'North and South'. Ook de dirigent van de fanfare Rene Hendrickx heeft een hele mooie solo ten gehore gebracht: 'Listen' uit de film 'Dreamgirls'. Het concert werd afgesloten met muziek uit de bekende film 'Grease'.

Wandeling door Heusden

Het Demerhofje in Heusden.

heusden • In Heusden vindt aanstaande zondag 15 april weer een stadswandeling plaats.

Het pittoreske Heusden heeft veel te bieden; zodra je binnenkomt proef je de sfeer van een historische vestingstad. De vestingwallen zijn bij uitstek geschikt om te genieten van het ruime uitzicht over de Bergsche Maas, de jachthavens, het stadshaventje met Visbank en het Commiezenhuis.

De vele galerieën, unieke winkeltjes én kwalitatief goede restaurants zijn ook op zondag geopend en maken Heusden zeer de moeite waard te bezoeken.

Zondagmiddag 15 april vertrekt een stadsgids voor een wandeling door vesting Heusden. Deze route voert onder meer langs steegjes, pleintjes, de stadshaven, de prachtig gerestaureerde vestingwerken en vele monumentale panden.

Historie

Onderweg vertelt de gids over de roerige historie van Heusden en wordt uitleg gegeven over het strategische belang van de vestingwerken.

De wandeling is een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de stad en de verhalen achter de mooie gevels.

Deelnamen aan de wandeling kan tegen betaling van 4,50 euro per persoon.

De gids vertrekt zondag om 14:30 uur vanaf het Bezoekerscentrum aan de Pelsestraat 17 in Heusden.


q www.hbtheusden.nl

Dag van de Aarde

woudrichem • Levenscoach Jos Korthout organiseert op zondag 22 april een activiteit in het kader van Dag van de Aarde. Hij vertrekt om 6:00 uur bij de toren in Woudrichem. "We geven aandacht aan al het goede wat de aarde ons biedt, waarvoor we dankbaar zijn", aldus Korthout. "Als je het verdragen kan, loop dan op blote voeten naar voetveer Loevestein. Daar beleven we het krieken van de dag en het ontwaken van alles wat de aarde draagt. Bij onbewolkte lucht zien we de zon opkomen."

Opgeven

Bij minimaal zeven aanmeldingen gaat de activiteit door. Opgeven voor 21 april van j.a.m.korthout@planet.nl of 0183-302931.

Ladies Night in Hollywoud

almkerk • In Hollywoud is er op woensdag 18 april weer een gezellige Ladies Night. De film die dan vertoond wordt is dé feelgoodfilm van dit voorjaar: de romantische komedie 'De Matchmaker' met Ariane Schluter en Benja Bruijning in de hoofdrollen.

Zoals altijd staan bij binnenkomst de welkomstdrankjes klaar en zijn er in de foyer allerlei leuke stands op het gebied van lifestyle en beauty te bezoeken. Voorafgaand aan de film zijn in de loterij mooie prijzen te winnen. Meer informatie en reserveren via 0183-307286 of via onderstaande website.

q www.hollywoud.nl

Zingen voor Israël in Genderen

De Stichting Christenen voor Israël uit Nijkerk organiseert een koor- en samenzangavond in de gereformeerde kerk in Genderen. Aanvang van de avond is 20:00 uur, maar vanaf 19.45 uur zal er al samenzang zijn. Muzikale medewerking wordt verleend door twee koren uit het Land van Heusden en Altena: gospelkoor Barechja uit Andel mannenkoor Onderling Genoegen uit Nieuwendijk.

Voorjaarsconcert mannenkoor Zanglust

Mannenkoor Zanglust uit Sleeuwijk o.l.v. dirigent Jaap Kwakkel geeft een voorjaarsconcert in de Ontmoetingskerk te Sleeuwijk. Als gastkoor is uitgenodigd Dameskoor Con Discrezione uit Arkel o.l.v. dirigent Marilou Krouwel. Er is weer hard gestudeerd om er een mooi concert van te maken. Op het programma staan o.a. de liederen 'Mag ik dan bij jou', 'de Rose' en 'Slavenkoor' van Verdi.

Dansen voor het goede doel

Het pinksterweekend komt in zicht en dat betekent dat de Roparun er weer aan komt. In dat weekend vertrekt Team Almkerk naar Hamburg. Om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel heeft het team veel sponsors geworven en zijn in de afgelopen maanden diverse evenementen georganiseerd. Het laatste evenement is de 70's 80's party in 't Wapen van Emmickhoven in Almkerk.

Lezing over wilde planten

Margo van Beem van Vis à Vis Ontwerpers uit Woudrichem en bestuurslid bij Altenatuur geeft een boeiende lezing over 'wilde planten in de tuin'. Van Beem is tuin- en landschapsinrichter en gespecialiseerd in ecologische beplantingen. Ze geeft praktisch tips voor het inrichten van een vlinder- en insectenvriendelijke tuin. De lezing is op Fort Giessen en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

In de Grote Kerk in Gorinchem wordt 14 april een concert voor PDC De Herberg gehouden.

Italiaanse avond in De Pomp

Culinaire avond, die in het teken staat van Italië. De bedoeling is dat er vanaf uiterlijk 18:00 uur gewerkt kan worden aan de eigen maaltijd, oftewel een soort workshop Italiaans koken.

Klassiek concert in Wijkestein

Pianist Gerard Verweij uit Wijk en Aalburg en zangeres Rosetti van der Heijden uit Den Bosch verzorgen een klassiek concert in Wijkestein. Aanvang: 20:00 uur. Entree bedraagt 5 euro.

'Ik heb echt geen verstand van voetbal'

Update in Hank met kunstgras en nieuwe kleedkamers

Nieuwe voorzitter Frans Gemen: 'Be Ready is een hechte club.' Foto: Jan Noorlandt

hank • Frans Gemen werd gepresenteerd bij Be Ready als nieuwe voorzitter die geen verstand van voetbal heeft. Hij kan kan die ironie bij zijn introductie als voorzitter van de Hankse club wel hebben. "Ik heb ook echt geen verstand van voetbal. Dat pretendeer ik ook niet", merkt hij lachend op. De 50-jarige Gemen heeft wel de capaciteiten om een club te leiden met zijn innemende persoonlijkheid en achtergrond als directeur van een eigen ICT-bedrijf. "Be Ready is een hechte club, waarvan velen al lang bij deze vereniging komen. Iemand van buiten, die onafhankelijk is en niet weet wat er in het verleden is gebeurd, dat is toch een voordeel", denkt hij. "Ik draag geen historie mee." Hij heeft zich echter wel ingelezen en weet van de hoed en rand. Hij staat nu vier maanden aan het roer in Hank en het bevalt hem goed. "Het gaat prima en het is leuk om te doen en ik krijg positieve feedback van de mensen."

Frans Gemen solliciteerde niet zelf op de vacature bij Be Ready. "De club zocht een onafhankelijk iemand en ze kwamen bij mij uit. Daar heb ik over nagedacht en ik heb de club vervolgens voorgelegd wat ik kan betekenen", aldus Gemen. Helemaal onbekend met de Hankse dorpsclub was hij niet. Hij kwam al ruim acht jaar bij Be Ready als voetbalvader. Eerst met zijn zoon Tim en sinds een jaar of vijf met zijn dochter Jasmijn. Daarnaast is hij met zijn bedrijf Juicy Pear sponsor van de trainingspakken voor de jeugd en komt hij graag op De Schiethoek. "Als ik hier ben, heb ik het naar mijn zin", geeft hij aan. Draagvlak was er ook om Gemen aan het roer van de club te zetten na een wat turbulente periode. De leden waren bijna unaniem met betrekking tot de stemming over de nieuwe voorzitter, die Be Ready de toekomst in moet loodsen. Er is ook genoeg werk aan de winkel bij Be Ready, waar wel behoefte was aan nieuwe dynamiek en nieuw elan. "Dat zie je ook aan alle kanten gebeuren. De mensen hebben er zin in", aldus Gemen, die een voorbeeld geeft met de sponsorcommissie, die veel actiever is geworden. Daarnaast wil de club meer investeren in de jeugd. Frans Gemen nam bij zijn aantreden duidelijk het voortouw.

Vijf punten

Als voorzitter wil hij letten op vijf punten. Of een initiatief in het belang is van de club. Of er goed wordt afgestemd tussen de direct betrokkenen. Of er draagvlak is. Of er budget voor is en of er goed wordt gecommuniceerd naar de leden en andere betrokkenen. Daartoe wil hij ook regelmatig met een blog komen. Er liggen ook belangrijke zaken op de plank. Een belangrijke is de aanleg van een kunstgrasveld. Het krediet van de gemeente Werkendam is binnen en op korte termijn moet de update starten van het complex. Het krijgt verder zijn beslag met twee nieuwe moderne kleedkamers en er komt een nieuwe ingang.

Ook voor andere maatschappelijke ontwikkelingen zijn mensen nodig. Zo is het binnen halen en activeren van vrijwilligers een item waarmee de club aan de slag gaat.

Vrijwilligers

"We kunnen niet alles behappen met het bestuur. We moeten de vrijwilligers aan ons binden. Alles gebeurt hier voor de leden en ze worden redelijk in de watten gelegd. Dat is historisch zo gegroeid. Wat beleid met voor wat hoort wat", ziet Gemen dan ook als een belangrijke opgave.

Hij geeft aan dat de club leeft binnen de Hankse gemeenschap.

"Het is een dorp van krap 3000 inwoners. 450 leden is dan een prachtig percentage. Dat kunnen niet veel verenigingen zeggen. Wat belangrijk is, is de mensen blijven binden met elkaar. Daar moet je soms onafhankelijk in optreden. Zo had ik een lid, vrijwilliger en sponsor, die wat ontevreden was. Daar heb ik hier anderhalf uur mee gezeten en we gingen met een goed gevoel van tafel. Hij blijft lid en zich inzetten als sponsor en vrijwilliger. Dat zijn de leuke dingen."


Nico van Es

Altena keihard onderuit tegen SV Capelle

Foto: Jan Noorlandt

nieuwendijk • In Nieuwendijk gebeurde zaterdag iets wat niemand had verwacht. Altena was volkomen onmachtig en ging met 2-4 keihard onderuit in de directe krachtmeting met concurrent SV Capelle. Een blamage, was de conclusie in Nieuwendijk na afloop. Voor de rust had SV Capelle de winst al in de zak met een 0-4 tussenstand. Na de rust probeerde Altena het nog wel, maar het bleef water naar de zee dragen. Vervolgens begon scheidsrechter Duzdusen, die zeven keer een gele kaart trok, nog eens te delen in de malaise. In een lichte overtreding van Niels van Maastrigt zag de leidsman een natrappende beweging en trok tot ieders verbazing prompt rood. SV Capelle vond het allemaal prima. In de slotfase moesten de gasten nog wel twee treffers toestaan. Eerst doelpuntte Thijs van Helvert voor de 1-4 en in de laatste seconde gaf de leidsman Altena nog een goedmakertje. Vanaf de stip tilde Julian Geelhoedt de eindstand naar 2-4. Het bleek een doekje voor het bloeden.

UITSLAGEN

zaterdag 7 april

Kozakken Boys – FC Lisse 2-1
Achilles Veen – Zwaluwen 2-0
GRC 14 – Woudenberg 4-1
SVW – Woudrichem 3-3
Nivo Sparta – Almkerk 2-2
Wilhelmina'26 – Pelikaan 0-0
Altena – SV Capelle 2-4
NEO'25 – NOAD'32 1-0
Sparta'30 – Haaften 2-2
Sleeuwijk – Herovina 3-0
Olympia'60 – GDC 0-2


zondag 8 april

Be Ready – Right'Oh 1-0
Dussense Boys – SC Hoge Vucht 2-7
HHC'09 – Jong Brabant 1-2

PROGRAMMA

zaterdag 14 april

Achilles'29 – Kozakken Boys
Smitshoek – Achilles Veen
GRC 14 – SVL
Roda Boys – Wilhelmina'26
Woudrichem – Nivo Sparta
Almkerk – Papendrecht
NEO'25 – Altena
GDC – Willem II
GVV'63 – Sleeuwijk
NOAD'32 – Sparta'30


zondag 15 april

Irene'58 – Dussense Boys
Boeimeer – Be Ready
OVC'26 – HHC'09

Jakko Sport Topscorersbokaal

regio • Robin van den Noort laat er geen twijfel over bestaan wie over zeven weken de eerste Jakko Sport Topscorersbokaal in ontvangst gaat nemen. De Be Ready-spits heeft de draad weer opgepakt en pakt wekelijks zijn doelpunt mee. Dit keer een hele belangrijke, want zijn treffer betekende de 1-0 overwinning op Right'Oh. Opmerkelijk was de benutte strafschop van GDC'er Jamie Youell nadat zijn broer Justin in het strafschopgebied was getorpedeerd.

De top 5: Robin van den Noort (Be Ready): 29 doelpunten; Ahmed el Azzouti (Kozakken Boys): 19 doelpunten; André Segeren (Dussense Boys): 18 doelpunten; Sen Aerts (Achilles Veen): 17 doelpunten: Lars Branderhorst (Dussense Boys): 15 doelpunten.

Kontakt Bokaal

In de strijd om de Kontakt Bokaal voert Kozakken Boys nog altijd het klassement aan met 51 punten, gevolgd door Almkerk (43 punten) en Achilles Veen (38 punten).

Beide klassementen zijn volledig na te lezen via de website van Regio-voetbal.

q www.regio-voetbal.nl

Virtus behaalt final four na zege

Jimmy van Leeuwen op weg naar nieuwe score.

werkendam • Dankzij een overwinning op Attacus heeft Virtus de final four bereikt en is de titel nog altijd in zich voor de Werkendammers.

In een wedstrijd met twee gezichten trok Virtus tegen nummer drie Attacus uiteindelijk toch aan het langste eind. Virtus speelde tegen Attacus in het eerste kwart hogeschoolbasketbal (29-17), maar de lijstaanvoerder was tegen de nummer 3 in het vierde kwart de weg helemaal kwijt. Het was te danken aan Jimmy van Leeuwen dat Virtus toch nog de zege pakte. De Werkendammers startten nog wel overdonderend en speelden ongetwijfeld het beste kwart uit de competitie. Attacus werd overlopen. De ruststand gaf vertrouwen voor een goede einduitslag: 39-28. Na de rust pakte Virtus de draad weer op van het eerste kwart. Schitterende passes van Peter van der Stelt op medespelers lieten mooie scores zien. Spektakel kwam van Patrick Both toen hij hoogvliegend onder de ring door een mislukt schot uit de lucht pakte en vervolgens half draaiend twee punten liet noteren. Virtus sloot relaxed het derde kwart af: 69-49. Totaal onverwachts verliep het laatste kwart bijna desastreus af. In zeven minuten tijd wisten de Werkendammers het net niet te vinden. De koploper leek verlamd van angst. Geen pass lukte meer en het schot viel niet. Totdat Jimmy van Leeuwen dus opstond. IJzig kalm scoorde hij 100 procent vanaf de vrijeworplijn, bij een wel erg linke tussenstand van 76-70, met nog twee minuten te spelen. Hierdoor kreeg Virtus weer wat lucht: 80-70. Virtus speelde de wedstrijd vervolgens rustig uit en kon de kleedkamer in met de gedachte dat de final four binnen was en het kampioenschap nog steeds binnen handbereik ligt. De wedstrijd in De Crosser eindige in 82-73. Dit weekend wacht de zware uitwedstrijd tegen Wyba uit Nijmegen.

Voltena pakt volle mep tegen Zaanstad

nieuwendijk • Alle punten pakken, luidde het devies voor de dames van Voltena zaterdag tegen Zaanstad. De Nieuwendijkers deden dat vervolgens ook. In de eerste set van de voorlaatste thuiswedstrijd, gezien de titelkansen een finale op zich, werden in de eerste set slechts negen punten aan de tegenstander gegund. Het verloop van de tweede set was wat stroever, maar toch trok Voltena de set met 25-18 naar zich toe. In de derde set wordt de voorsprong snel gepakt en lijkt Zaanstad terug te komen, maar de Nieuwendijkers stellen toch nog orde op zaken: 25-13. De vierde set wordt begonnen in de wetenschap dat directe concurrent Vocasa een punt heeft laten liggen tegen Sliedrecht Sport en dat lijkt lange tijd een blok aan het been van de speelsters van Voltena. Pas als zowel het team zelf als het publiek erachter gaan staan wordt de set én de vijf punten binnengehaald.

Borstcrawlcursus bij BBZ

werkendam • Na het succes van vorig jaar hebben de Biesboschzwemmers besloten om ook in de zomer van 2018 weer een borstcrawlcursus te organiseren.

In samenwerking met zwembad Werkina worden vanaf 8 mei tot en met 21 augustus vijftien lessen van één uur gegeven. De lessen vinden elke dinsdagavond plaats van 19:30 uur tot 20:30 uur. Tijdens de borstcrawlcursus leren deelnemers alles over de techniek van de borstcrawl. Elke week volgen zij een les van 60 minuten, waarin alle facetten van de borstcrawl worden uitgelegd, gedemonstreerd en geoefend door middel van verschillende oefeningen.

Zo wordt er gewerkt aan de ligging in het water, de beenslag, de ademhaling en de armtechniek. Maar ook aan bijvoorbeeld de timing van het armritme, de glij- en de uitduwfase. De cursus wordt gegeven in groepsverband van maximaal acht deelnemers. Er is ruimte voor twee groepen, dus maximaal zestien deelnemers voor de gehele cursus.

A-diploma

Deelnemers dienen minimaal een A-diploma te hebben en ouder te zijn dan 16 jaar.

Ben je jonger? Dan kun je vier keer gratis meetrainen met De Biesboschzwemmers op maandag- en donderdagavond en eventueel lid worden als je het leuk vindt.

Op donderdag 26 april is er een informatieavond in het clubgebouw van De Biesboschzwemmers op het terrein van Zwembad Werkina. Aanvang is 20:00 uur.


q www.b-b-z.nl

Dussens tweetal is wereldkampioen

lillehammer/dussen • Anja de Fijter en Mandy Stalenhoef uit Dussen zijn samen met de meiden van het pomponteam Synergy wereldkampioen twirlen geworden.

Het team vertegenwoordigde Nederland op het WK twirlen in het Noorse Lillehammer. Superblij en trots zijn de meiden uit Dussen, zo laten ze weten. "We hebben er keihard voor gewerkt. Al die trainingen zijn zeker niet voor niks geweest."

Het Nederlandse team, bestaande uit 55 meiden, heeft gewonnen van de Verenigde Staten, dat normaal gesproken twirlland nummer 1 is. "Normaal gaan die er met het goud vandoor, maar deze keer dus mooi niet", zeggen Anja en Mandy tevreden. De VS werd overigens derde, achter Frankrijk. Mandy Stalenhoef deed ook nog mee op het onderdeel twirling corps. Deze grote groep van 44 meiden van Synergy hebben daarmee een mooie derde plaats behaald. De VS werd daarbij tweede en Noorwegen eerste.

Het WK twirlen werd gehouden van 28 maart tot en met 1 april in Lillehammer in Noorwegen. Er waren achttien deelnemende landen. Nederland maakte vooral indruk door het gekozen thema 'Terrorisme', dat het team bracht op de vloer. In de routine komen de aanslagen van 9/11, Parijs en Londen aan bod. "De boodschap is hoop en geen angst en dat werd erg goed gebracht. Het was zeker gedurfd om dat neer te zetten. Maar het is beloond met een staande ovatie vanuit het publiek", aldus de kersverse Dussense kampioenen.

Arik Burghout beste loper uit Land van Heusden en Altena

brakel/meeuwen • Met zijn vierde plaats bij de Lenteloop in Brakel is Arik Burghout uit Meeuwen zaterdag als beste loper uit het Land van Heusden en Altena geëindigd. Sander Demmers van ACW Waalwijk won uiteindelijk de loop over 10 kilometer. Bij de vrouwen was er minder spanning dan bij de mannen, want Ciska Hensen uit Kaatsheuvel kwam met een behoorlijk voorsprong aan, met op de tweede plaats Iris van Dalen uit Zaltbommel. De naam Lenteloop werd zaterdag in Brakel alle eer aangedaan, want het was aangenaam vertoeven op en rond het fraaie parcours van de eerste wedstrijd van het Altena Road Circuit. En niet alleen wat het weer betreft, want met ruim 180 deelnemers kon de organisatie ook prima tevreden zijn.

Nieuwe jassen en tassen

Wat?: Nieuwe shirts

Door wie?: Firma P. Brugmans uit Giessen

Wilhelmina'26 JO-13

Wat?: Nieuwe trainingspakken

Door wie?: Mandemakers Planten