HK Klaroen

10 oktober 2018

HK Klaroen 10 oktober 2018


Al bijna 150 aanmeldingen voor burgerpanel

Aanmelden voor het burgerpanel TipMolenlanden kan vanaf heden. Foto: Studio KMP

molenlanden • Er zijn inmiddels bijna 150 aanmeldingen binnen voor het burgerpanel TipMolenlanden. TipMolenlanden is een initiatief van onderzoeksbureau Toponderzoek in samenwerking met Kontakt Mediapartners.

Iedereen vanaf 16 jaar kan via dit panel zijn of haar mening geven over actuele thema's in de gemeente. Het burgerpanel TipMolenlanden is raadplegend. "Dat betekent dat we inwoners vragen om mee te denken. We zoeken naar tips om de gemeenschap van Molenlanden mooier te maken. Geen opiniepeilingen maar concrete zaken. Met mensen praten, in plaats van over ze", zegt Martijn Hulsen, eigenaar van onderzoeksbureau Toponderzoek.

"Raadgeving is het doel. Als je de inwoners in een onafhankelijk burgerpanel om raad vraagt, dan krijg je een beter beeld van hoe de gemiddelde inwoner denkt. De resultaten kunnen de basis vormen van iets waar de gemeenschap beter of mooier van wordt."

Het platform draagt de naam TipMolenlanden.nl, waarbij Tip staat voor Transparant Inwoners Panel. De website is te vinden via: www.TipMolenlanden.nl. Iedere inwoner van de gemeente Molenlanden die ouder is dan 16 jaar kan zich bij het panel aansluiten. Dat geldt eveneens voor diegenen die buiten Molenlanden wonen, maar binnen de gemeentegrenzen werkzaam zijn. Deelnemen is eenvoudig. Meld jezelf aan via www.TipMolenlanden.nl en vul de vragen in over onder meer leeftijd, postcode en gezinssamenstelling.

Bijna 600 bezoekers bij piratenfeest op kinderboerderij

Foto: Peter Stam

alblasserdam • Bijna 600 mensen hebben zaterdag 6 oktober een bezoek gebracht aan het piratenfeest op de Alblasserdamse kinderboerderij.

Het feest, dat werd gehouden vanwege het negenjarig bestaan van Stichting Kinderboerderij De Plantage, startte om 12.00 uur. Al snel waren er tientallen bezoekers aanwezig. Er waren voor de kinderen verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder springen op een springkussen, ring gooien, varen met een boot, apenkooien, schatzoeken in het zand, een speurtocht en een eigen schatkist knutselen.

"Met het heerlijke weer, de bijna 600 bezoekers en alle blije gezichtjes een dag om niet meer te vergeten. Alle vrijwilligers en bezoekers: bedankt!," zo laat de organisatie na afloop weten.

Inbraken in kerken

alblasserdam • In de afgelopen week is er ingebroken in twee Alblasserdamse kerken. Zaterdag 6 oktober vond een inbraak plaats in de Elthetokerk aan de Blokweerweg. En tussen 2 oktober 17.00 uur en woensdag 3 oktober 14.30 uur is er bij de Levensbron aan de Prinses Julianahof ingebroken. Daar werd geld en elektrische apparatuur meegenomen.

Beide kerken hebben aangifte gedaan van de inbraken. Er zijn nog geen mensen aangehouden. Mensen die iets hebben gezien of gehoord dat met (een van de) inbraken te maken kan hebben, worden verzocht contact op te nemen met de politie via het nummer 0900-8844.

Plan voor fietspand onder viaduct Edisonweg

woensdag 10 oktober 2018 | jaargang 76 no. 41

OM: vader is waarschijnlijk dader

Het bloemenhart tijdens van de stille tocht. Foto: Bert Bons

papendrecht • Het Openbaar Ministerie heeft geen indicatie dat er anderen betrokken zijn bij het familiedrama aan de Cremerstraat in Papendrecht op 22 september. Op basis van de eerste resultaten komt het OM tot de voorlopige conclusie dat de vader verantwoordelijk is geweest voor de dood van alle gezinsleden.

Beide ouders hadden afgesproken dat de kinderen de betreffende zaterdag bij de vader zouden verblijven. De moeder is die ochtend naar de Cremerstraat gereden.

Buren hebben gezien dat moeder een kinderstoeltje uit de auto naar binnen droeg. Rond half elf heeft een getuige gegil gehoord vanuit de bewuste woning.

Iets later, om 10:47 uur, kwam de melding van de brand. Toen de brand was geblust, trof de brandweer de lichamen van de ouders en hun kinderen aan in de woning.

Onderzoeksresultaten

Uit nader onderzoek is gebleken dat de gezinsleden zijn overleden als gevolg van diverse steekverwondingen. Het OM gaat er nog steeds van uit dat de 32-jarige vader de twee kinderen en de vrouw van 32 om het leven bracht, om vervolgens zichzelf van het leven te beroven.

Het scenario waarbij een eventuele derde de steekwonden aan het gezin heeft toegebracht wordt uitgesloten. Het onderzoek richt zich nu specifiek op de volgorde van de gebeurtenissen op zaterdag 22 september, om de tijdlijn compleet te krijgen.

Getuigen

Het onderzoek naar de verdere toedracht van het familiedrama is in volle gang. Wellicht waren er mensen op zaterdagochtend 22 september op straat die iets gezien of gehoord hebben dat van belang is voor het onderzoek. Ook als iemand in de omgeving van de Cremerstraat woont en camerabeelden heeft, hoort de politie dat graag.

Alle informatie is welkom. Bel naar de opsporingslijn: 0800-6070 en vraag dan naar TGO Team 3. Anoniem bellen kan met 0800-7000. Mailen kan ook: tgo.rotterdam.team3@politie.nl.

Veel reacties

De moord op de vrouw en de twee jonge kinderen van vier en zes jaar heeft tot veel reacties en medeleven geleid in Papendrecht en ook in Alblasserdam, waar de vrouw werkte (bij de gemeente Alblasserdam.

Er werden condoleance registers geopend en er was door buurtbewoners een gedenktent geplaatst bij de woning aan de Cremerstraat. Die tent werd druk bezocht en rijk voorzien van knuffels, tekeningen en bloemen. Een week na het familiedrama werd er een stille tocht gehouden door Papendrecht, waar zeker 400 tot 500 mensen aan meededen.

Foto's samenleving

molenlanden • Het CDA Molenlanden roept (hobby)fotografen op om foto's aan te leveren om het verkiezingsprogramma van beelden te voorzien.

Het verkiezingsprogramma van het CDA Molenlanden is met de titel: 'Ruimte voor de Samenleving' geschreven samen met 100 inwoners van Molenlanden.

Leefbaarheid

"Daarom zijn wij met name opzoek naar foto's waar de samenleving in beeld is, juist al deze mensen zorgen voor de leefbaarheid in onze mooie dorpen en stad", aldus Elco van den Berg van het CDA.

"Het is toch prachtig als het programma geschreven door 100 inwoners van Molenlanden ook wordt geïllustreerd met foto's van onze inwoners, ook op fotografisch gebied hebben wij volop talent."

De foto die er het beste in slaagt om de titel (ruimte aan de samenleving) te verbeelden komt op de voorkant van het programma.

Foto's kunnen aangeleverd worden middels de Facebookpagina: www.facebook.com/CDAmolenlanden.

Adri van de Graaf wint

De winnende foto. Foto: Adri van de Graaf

regio • De zomerfotowedstrijd 2018 van Het Kontakt is gewonnen door Adri van de Graaf uit Groot-Ammers. De winnende foto laat juichende meisjes op een zalmschouw zien op het moment dat de molens van Kinderdijk worden bereikt. De foto geeft een mooi beeld van de warme zomer in eigen streek. De overige prijzen gaan naar: Wim Nobel uit Lekkerkerk, Henrieke van Loon-Roza uit Veen, Gert van der Hee uit Groot-Ammers en Dennis van Driel uit Poederoyen. De foto's konden door de bezoekers van de website van Het Kontakt worden beoordeeld. Ook de stem van de vakjury telde mee.

Leen Smit wint bekerwedstrijd

papendrecht • Leen Smit met zijn super snelle hondje Erin heeft in het afgelopen weekend de bekerwedstrijd Flyball gewonnen bij de Vereniging Van Hondenbezitters Papendrecht (VVHP).

Vijftien honden met hun baasjes namen deel aan de wedstrijd. Voor de zesde keer op rij behaalde ook dit jaar weer Leendert Smit met de Border Collie Erin de eerste plaats. Zij finishten in een gemiddelde tijd van 6.91 seconden.
De tweede plaats en een zeer snelle tijd waren voor Ingrid den Uijl met Seamus in 7.12 seconden. Derde werd Eliza Faas met Timo in 7.81 seconden, vierde werd Margriet van der Hoorn met Hektor in 7.97 seconden en vijfde werd Rob Klaassen met Roxy in 8.25 seconden.
De prijsuitreiking zal zondag 14 oktober plaatsvinden. In januari 2019 wordt er weer gestart met een klein groepje voor de proeftrainingen van Sport en Spel. Voor inlichtingen kan men contact opnemen met Arja Smit via 06-12389430. Zie ook de website www.bezichtig.nu/vvhp.

Burgemeester sluit drugspand

Het Flyball parcours bij de VVHP.

papendrecht • De politie van Papendrecht heeft woensdag 3 oktober een woning aan de P.C. Hooftlaan gesloten op basis van de Opiumwet.
Dat meldde politieagent Arjan van Leeuwen vorige week op Twitter. Nadere gegevens ontbreken. De gemeente Papendrecht geeft geen aanvullende informatie.

Plan: fietspad onder viaduct Edisonweg

'Ingrijpen voordat het misgaat!'

Marko Stout (links) en Harrold van Vliet bij het viaduct. Foto: Bert Bons

alblasserdam • "Daardoor hoeven veel fietsers minder vaak de drukke N915 en de Edisonweg over te steken", leggen Marko Stout en Harrold van Vliet uit. Zij zitten in de gemeenteraad van Alblasserdam en hebben samen het initiatief genomen voor dit plan, dat nog in de voorbereidende fase zit.

De T-splitsing Edisonweg / N915 verbindt Papendrecht met Alblasserdam en wordt tevens gebruikt voor verkeer dat de snelweg A15 op of af wil. Vele honderden auto's en vrachtwagens maken daarvan dagelijks gebruik. Naar verwachting zal het kruispunt alleen nog maar drukker worden wanneer straks de containerterminal langs de rivier haar productie nog verder gaat verhogen.

"Alhoewel er tot nu toe weinig grote ongelukken met fietsers hebben plaatsgevonden, wordt het met het steeds drukkere verkeer steeds gevaarlijker. Nu zie ik al geregeld dat grote groepen fietsers oversteken nadat het licht weer op rood gesprongen is, waardoor auto's en vrachtwagens moeten afremmen terwijl hun licht op groen staat", weet Van Vliet. "Het is gewoon veel te druk", vult Stout aan. "En moet je gaan wachten tot het een keer misgaat? Dan kun je beter tijdig ingrijpen!"

Er zijn elke dag ongeveer 1000 fietsbewegingen vice versa op dit kruispunt. Ruim de helft van die fietsers steekt eerst de N915 over om vervolgens af te slaan naar het Molenpad. Dat zijn met name jongeren uit Alblasserdam die naar school gaan op De Lage Waard. Zij moeten dus zowel de N915 als de Edisonweg oversteken en passeren twee drukke verkeerslichten.

Die groep fietsers kan redelijk eenvoudig een alternatieve route aangeboden worden wanneer er een pad aangelegd wordt dat vanaf het viaduct afbuigt en een bocht van 180 graden maakt om bij de snelweg weer een bocht te maken onder het viaduct door. Vervolgens kan dat fietspad doorgetrokken worden langs de snelweg om weer aan te sluiten om het reeds bestaande deel van het Molenpad.

In 2010 werd deze alternatieve fietsroute al eens onderzocht, maar toen werd besloten om het idee niet verder uit te werken omdat het te duur zou zijn. "In dat onderzoek van destijds ging men ervan uit dat er onvoldoende ruimte was voor een fietspad langs de snelweg onder het viaduct", vertelt Marko Stout. "Maar er blijkt voldoende ruimte te zijn in het talud naast de snelweg, blijkt uit nieuw onderzoek."

Omdat Marko Stout, hij zit namens D66 in de raad, en Harrold van Vliet (raadslid namens SGP) zich realiseerden dat het kruispunt steeds drukker en daardoor steeds gevaarlijker wordt, besloten ze om een nieuw onderzoek aan te vragen. Dit initiatief werd omarmd door de voltallige raad van Alblasserdam en is in de afgelopen maanden uitgewerkt. Er zijn nu vijf varianten uitgewerkt met bijbehorende kostenplaatjes.

Er zijn varianten waarbij het fietspad een scherpe of juist een flauwe bocht maakt. Ook is er gekeken naar een extra fietsoversteek ter hoogte van kruising Grote Beer met de op- en afrit naar de A15. Dit in combinatie met het laten vervallen van de fietsoversteek over de Edisonweg.

Gezien de positieve reacties bij de eerste presentatie van het plan verwachten Stout en Van Vliet dat de gemeenteraad van Alblasserdam akkoord zal gaan met één van de varianten. Maar daarmee zijn ze er nog niet. Van Vliet: "Rijkswaterstaat moet ook toestemming geven omdat we van hun grond gebruik moeten maken.

Daarnaast moeten we nog op zoek gaan naar geld. Het zal naar verwachting tussen de vier en zes ton gaan kosten en dat geld hebben we niet begroot."

Beide raadsleden hopen dat deze 'hobbels' genomen kunnen worden en het fietspad onder het viaduct zo snel mogelijk aangelegd kan worden.

The Passion volgend jaar in Dordrecht

dordrecht/regio • Dordrecht vormt op Witte Donderdag 2019 het decor voor The Passion. De jaarlijkse muzikale paasvertelling wordt op donderdag 18 april live uitgezonden bij de EO en KRO-NCRV om 20:30 uur op NPO 1 en NPO Radio 2.

Met het thema Je bent niet alleen legt The Passion dit jaar de nadruk op aandacht voor elkaar. Dit sluit aan bij de aandacht in onze samenleving voor eenzaamheid en de talloze initiatieven om mensen bij elkaar te brengen. Voor kenners zal de keuze voor Dordrecht geen verrassing zijn, meldt de Evangelische Omroep. Het is de plaats waar dit jaar 400 jaar geleden tijdens de Synode van Dordrecht de opdracht werd gegeven voor de eerste officiële Nederlandse Bijbelvertaling: de Statenbijbel. Deze vertaling was een revolutie voor het geloof en voor de Nederlandse taal. De verhalen uit de Bijbel konden ineens door iedereen gelezen worden. En de verschillende dialecten in de Lage Landen kregen door deze Bijbelvertaling een gemeenschappelijk boek.

Tot op de dag van vandaag gebruiken we woorden en uitdrukkingen uit de Statenbijbel. 400 jaar later is het eigenlijk niet anders. De Nederlandse taal zorgt er ook bij The Passion voor dat het lijdensverhaal van Jezus een verhaal is voor iedereen. De Nederlandse liedjes brengen het passieverhaal opnieuw tot leven en verbinden ons rondom dit verhaal.

Burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff is dankbaar gastheer van het evenement: "We zijn enorm blij dat The Passion naar Dordrecht komt. Dordrecht is de oudste stad van Holland. De stad waar al 800 jaar wordt gebouwd aan de toekomst, leent zich met meer dan 1000 monumenten perfect voor The Passion. Maar Dordrecht is ook de stad van het hart op de juiste plek voor jong en oud. Omzien naar elkaar en iets voor de ander willen betekenen."
EO-directeur Arjan Lock: "Het eeuwenoude paasverhaal beleven we dit jaar vanuit de historische binnenstad van Dordrecht. De stad vormt een prachtig authentiek decor. Dit is de plek waar we het paasverhaal brengen met een insteek die voor de kijker opnieuw relevant is: een verhaal over eenzaamheid en aan je lot overgelaten worden. Het Passion-verhaal voegt daar een dimensie aan toe: Jezus heeft die eenzaamheid als geen ander gevoeld. Zijn dood en opstanding laten zien dat er perspectief is op een leven in verbinding met God en de mensen om ons heen."
Jochem de Jong, mediadirecteur van KRO-NCRV, voegt daaraan toe: "Je alleen voelen komt voor bij jong en oud. Daarom willen we dit jaar extra benadrukken dat we elkaar nodig hebben en dat we niet alleen leven, dat we omkijken naar elkaar. Als je eenzaamheid ervaart of in je omgeving tegenkomt, sta op en laat zien dat je er voor elkaar kunt zijn."
The Passion wordt in opdracht van de EO en KRO-NCRV geproduceerd door Eye2Eye Media. De muzikale paasvertelling wordt live uitgezonden op donderdag 18 april om 20:30 uur op NPO 1 en NPO Radio 2.

Gesignaleerde man opgepakt

Foto: Politie

papendrecht • De politie heeft vrijdagochtend in Papendrecht een man opgepakt die nog een gevangenisstraf 'tegoed' had.

De aanhouding vond plaats op de Pontonniersweg. Hij had nog 72 dagen gevangenisstraf open staan. De man is opgesloten in het politiebureau van Dordrecht.

Bijzondere acties van 11 oktober tot 1 december

Medewerkers van verschillende winkels deelden vrijdag en zaterdag de actietassen uit. Foto: Bert Bons

papendrecht • De heren Pieter Paans, wethouder economie en financiën van gemeente Papendrecht, Sico van Ammers, Algemeen directeur van Van der Vorm Vastgoed en Edwin Kraaijeveld, voorzitter van Winkeliersvereniging Westpolder, zullen na de officiële openingshandeling omstreeks 11.15 uur samen met alle bezoekers het glas heffen op het vernieuwde Westpolder.

Van der Vorm Vastgoed, eigenaar van het winkelcentrum, heeft Westpolder een complete metamorfose gegeven. Het gehele winkelcentrum is voorzien van nieuwe dakkapellen, waardoor de lichtinval flink is verhoogd. Door de verplaatsing van de hoofdingang aan het grote parkeerplaats en het dichtmaken van een entreepartij is de routing verbeterd. Tegelijkertijd zijn er door deze verbouwing grotere winkelunits gecreëerd voor onder andere Kruidvat. De revitalisatie van het winkelcentrum bood de ondernemers de gelegenheid om hun winkel te vergroten. De grote winkelunit waarin Marskramer zat, is juist opgedeeld in kleinere units. Veel ondernemers hebben dit moment aangegrepen om het interieur van hun eigen winkel te vernieuwen.

De uitstraling van Westpolder aan de binnenzijde heeft een moderne upgrade gekregen door de nieuwe lichte tegels in de gehele passage en plaatsing van nieuwe winkelpuien voor alle winkels. Op het vernieuwde middenplein is een gezellig terras geplaatst, waar Bakker Vlot voor een kopje koffie en thee gaat zorgen en waar mensen kunnen nuttigen wat ze bij de verswinkels hebben gekocht. Hiermee is er een ontmoetingsplaats gemaakt. De ondernemers van Westpolder hebben in samenwerking met Van der Vorm Vastgoed een compleet feestprogramma georganiseerd dat afgelopen vrijdag begonnen is met de uitreiking van boodschappentassen. Het grote start op donderdag 11 oktober en doorloopt tot en met zaterdag 1 december. Het feestprogramma is te vinden op www.winkelcentrum-westpolder.nl.

Dag van het huren

nieuwpoort • Lek en Waard Wonen organiseert op zaterdag 13 oktober van 11.00 tot 14.00 uur de Dag van het huren in de Vijverhof aan de Vlietzicht 3 in Nieuwpoort.

Het thema van de dag is 'een duurzame relatie' vanwege de langdurige relatie die de corporatie met veel huurders heeft en vanwege de opgave die corporaties hebben om hun woningen te verduurzamen. Huurders kunnen op deze dag onder andere kennismaken met huisaannemer Zwaluwe Bouw en met Bouwbedrijf Damsteegt, de aannemer die de isolatieprojecten voor Lek en Waard Wonen uitvoert. Ook zullen bestuursleden van de nieuwe Huurdersstichting en leden van de Maatschappelijke Adviesraad aanwezig zijn. De dag wordt feestelijk aangekleed met koffie/thee, limonade en wat lekkers en de aanwezige kinderen zullen op een leuke manier worden vermaakt. De eerste 100 bezoekers ontvangen een goodiebag. Meer informatie: www.lwwonen.info.

Verwendag (ex-)kankerpatiënten

De bingo, met wethouder Kraijo op de achtergrond. Foto: Peter Stam

alblasserdam • Vijftien vrijwilligers hebben zaterdag 6 oktober zo'n 35 (ex) kankerpatiënten verwend in het ijsclubgebouw aan het Kortland in Alblasserdam.

Pedicure Saskia Jongeneel uit Alblasserdam organiseerde voor de twaalfde keer een verwendag. Rond 10.00 uur werden de gasten ontvangen met koffie, thee en gebak. Vervolgens werd er met elkaar een potje bingo gespeeld. Halverwege de ochtend kwam locoburgemeester Arjan Kraijo langs. Hij vertelde: "Namens het gemeentebestuur en de gemeenschap van Alblasserdam, wil ik de dank overbrengen ook aan alle vrijwilligers en sponsoren die dit mogelijk hebben gemaakt. Laat jullie lekker verwennen. Ik denk dat het ook heel goed is om met elkaar de verhalen te delen en met elkaar in gesprek te gaan."

Rond het middaguur was er een lunch met salades en broodjes. Na de prijsuitslag gingen de aanwezigen met elkaar schilderen op voorgetekende doekjes. De gasten konden zich tussen de activiteiten door laten verzorgen door een nagelstyliste, een kapster, een fysiotherapeut en een visagiste. Verder was er een fotograaf aanwezig om portretfoto's te maken. De gasten kunnen deze foto later gratis en ingelijst afhalen bij Foto Teunissen.

De verwendag werd gesponsord door de Alblasserdamse IJsclub, Fiore Bloemen, Hotel Van Krimpen (salades), 't Kaasmes (broodbeleg), Albert Heijn(broden en frisdrank), Ron's Bloemensjop (bloemen voor de gasten), de collega's van Elly de Ruiter(geld), Foto Teunissen (afdrukken van de foto's), Martin de Bruin (maken van de foto's). De taart wordt dit jaar gemaakt door de vrijwilligers Stienie, Ruud en Frencis. Dankzij de bijdrage van de sponsoren en die van de vrijwilligers, was de toegang voor de (ex) kankerpatiënten gratis.

Opbrengst kledingbeurs

streefkerk • Afgelopen september is de tweedehands kinderkledingbeurs van Streefkerk gehouden. De helft van de opbrengst was voor degenen die de kleding hadden ingeleverd, de andere helft was voor het goede doel. Dat was ditmaal Woord en Daad, dat 2861,41 euro heeft ontvangen. De tweedehands voorjaars kinderkledingbeurs zal gehouden worden op woensdagavond 10 en donderdagmorgen 11 april 2019. Voor meer informatie, zie Facebook.

'Maximum aantal bezoekers in Kinderdijk'

Foto: Geurt Mouthaan

kinderdijk • Een grens stellen aan het aantal bezoekers aan de molens van Kinderdijk en parkeervergunningen (gratis voor bewoners en hun bezoekers) in het dorp zelf; met die plannen komt DoeMee! Molenlanden in het verkiezingsprogramma. De nieuwe lokale partij, een samenwerking van PvdA en Gemeentebelangen Molenwaard, deelde dit programma vorige week uit tijdens de raadsvergadering van Molenwaard. Daarin staat een aparte paragraaf over 'Een Kinderdijk dat van iedereen is'. De partij stelt voor om een discussie te start om na te denken over een maximumaantal bezoekers van het molencomplex. In het dorp zelf bestaat hierover al langer onrust.

VORM Materieel verduurzaamt pand

Het pand van VORM Materieel in Papendrecht.

papendrecht • VORM Materieel uit Papendrecht heeft afgelopen vrijdag 5 oktober officieel het verduurzaamde pand aan de Ketelweg te Papendrecht geopend.

De locatie op het Papendrechtse industrieterrein is uitgebreid, verduurzaamd en voorzien van innovatieve oplossingen.

Dit is het eerste pand van het overkoepelende bedrijf van VORM, waar VORM Materieel onderdeel van is, met een klimaatneutrale werkomgeving.

Uitstralen

"Je moet als team willen uitstralen dat je duurzaamheid belangrijk vindt, dat je eigen organisatie daar ook in mee gaat èn in gelooft", aldus Daan van der Vorm, Directeur Eigenaar van VORM.

In het nieuw opgetrokken kantoorpand van VORM Materieel is de aardgasaansluiting vervallen. Tevens is bij het verbouwde pand de voorgevel uitgerust met een ecologische wand en de loodsen en het kantoor worden elektrisch verwarmd.

Nieuwe werkplaats

Het door Groosman Partners B.V. ontworpen pand is door van Waning Bouw B.V. voorzien van een nieuwe werkplaats annex zaagloods, een overdekte telstraten en het kantoor is opgetrokken uit FSC-houtskeletbouw.

De stroomvoorziening van het bedrijfspand van VORM Materieel is afkomstig van de 420 zonnepanelen die op het dak zijn geplaatst door onze partner Synorga.

Duurzame kantoorinrichting

Daarnaast heeft Groosman Partners B.V. het kantoor ingericht met een duurzame kantoorinrichting, met onder andere tapijt van gerecyclede visnetten.

Naast het feit dat het pand is getransformeerd tot een klimaat neutrale werkomgeving, is het ook aangepast aan de wensen en behoeften van de medewerkers van VORM Materieel en haar partners. Dankzij de uitbreiding geven de overdekte telstraten beschutting in zomer en winter. Met de nieuwe werkplaats en zaagloods faciliteert VORM Materieel ook haar partners.

Welzijn

"Het welzijn van de medewerkers is voor VORM minstens zo belangrijk als het klimaatneutrale aspect. Wij zijn enorm trots op ons innovatieve pand", aldus Barry Meijboom, Hoofd VORM Materieel.

VORM heeft sinds de aansluiting van de zonnepanelen in juni van dit jaar al 47.700 KwH opgewekt met de 420 zonnepanelen. Dit betekent een gemiddelde totale opwekking van ruim 103.000 KwH in één jaar.

Dit is voldoende om het pand aan de Ketelweg in Papendrecht van de benodigde energie te voorzien.

Burenraad gaat in gesprek met buren uit Sliedrecht en Papendrecht

sliedrecht • De Burenraad DuPont en Chemours organiseert op maandagavond 15 oktober een inloopbijeenkomst in het Griendencollege in Sliedrecht. Alle inwoners van Sliedrecht, Papendrecht en Dordrecht zijn van harte welkom om van 19.00 tot 21.00 uur langs te komen.

De Burenraad informeert zich op vele manieren, maar stelt vooral de persoonlijke gesprekken op prijs.

Gezonde leefomgeving
De gedachte bij de oprichting van de Burenraad is dat we allemaal een gezonde en veilige leefomgeving willen waar het prettig leven, wonen en werken is. Om dit te bereiken is het belangrijk om goed en eerlijk contact te hebben. Een Burenraad kan daarbij helpen. De primaire taak van de raad is om de relatie tussen DuPont en Chemours en de lokale samenleving te versterken.

Er is regelmatig overleg met de directies en de raad geeft gevraagd en ongevraagd advies. De raadsleden zijn betrokken omwonenden uit Sliedrecht, Papendrecht en Dordrecht.

Input is belangrijk
Wat leeft er allemaal waar de Raad mee aan de slag kan? Welke vragen en zorgen zijn er? Uiteraard koppelt de Burenraad ook terug naar de bedrijven DuPont en Chemours en kan zodoende vragen en aandachtspunten meenemen. Input is belangrijk voor het werk van de Burenraad. Uitgaande van het feit dat de bedrijven in Dordrecht blijven, is men op zoek naar verbeterpunten. Het is bovendien een mooie gelegenheid om kennis te maken met de verschillende raadsleden.

Belangstellenden kunnen voor meer informatie over de Burenraad kijken op de website www.burenraad.nl.

Uitdagend natuurpaspoort voor jeugd

Foto: nl.123rf.com

alblasserdam • Alle Alblasserdamse basisschoolleerlingen krijgen de komende week op school een natuurpaspoort uitgedeeld. In dit paspoort staan vijftig activiteiten in de natuur die je gedaan zou moeten hebben voor je twaalfde verjaardag.

Het paspoort wordt aangeboden door de gemeente in samenwerking met de natuur-bso van kinderopvang Wasko, het Alblasserdam Beweeg en Cultuur team (ABC-team), Scouting Alblasserdam en Kinderboerderij de Plantage.

Het initiatief voor dit paspoort komt van Jolanda Huigen, buurtsportcoach natuur en lid van het ABC team. "Wij vinden het belangrijk dat kinderen lekker buiten spelen en ontdekken wat je allemaal kunt ondernemen in de natuur. Met dit paspoort willen we kinderen motiveren en uitdagen om de natuur in te gaan. Zodra alle activiteiten zijn afgevinkt, kunnen de kinderen een diploma ophalen bij de natuur-bso van kinderopvang Wasko", legt Jolanda uit. Kinderen kunnen zelf aan de slag gaan maar ze kunnen zich ook aanmelden voor de activiteiten die de deelnemende organisaties aanbieden. Dit kan via de website www.abcalblasserdam.nl.

Op woensdag 17 oktober is er een kick-off waarbij de deelnemende partijen zich presenteren door een aantal activiteiten uit het paspoort aan te bieden. Dit gebeurt tussen 14.30 en 16.30 bij Scouting Alblasserdam aan de De Savornin Lohmanweg 40a, Alblasserdam. Aanmelden is niet nodig en iedereen met een paspoort is welkom.

Wie meer wil weten over het natuurpaspoort kan contact opnemen met buurtsportcoach Jolanda Huigen via: natuurlijkalblasserdam@outlook.com of 06-82471358 of Michiel van Zanten, adviseur cultuur en sport bij de gemeente Alblasserdam via: m.van.zanten@alblasserdam.nl of 06-40101451.

Onthulling beeld bij De Knotwilg

papendrecht • Burgemeester Moerkerke van de gemeente Papendrecht onthult op donderdag 11 oktober om 18.30 uur het beeld Mural Vriendschap bij OBS De Knotwilg aan de Moerbeihof in Papendrecht.

OBS De Knotwilg heeft in een uniek en schoolbreed project cultuur, dat gehouden werd van groep 1 tot en met 8, een eigen beeld Mural 'Vriendschap' , ontworpen, in samenwerking met de kunstenaars Leo Klein en Leny Franken van atelier L2 Art en Design.

Het unieke van dit project is, dat de kinderen van nu, de volwassenen van de toekomt zijn, die zich nu en later, blijvend kunnen herkennen in het kunstwerk. En wellicht, weer met hun kinderen, zullen genieten van dit unieke beeld. Zo ontstaat er door de jaren heen, een nieuw en uniek stukje groeiend cultureel erfgoed op ons eigen schoolplein.

De ontwerpen van de kinderen uit groep 1 tot en met 8 zijn in een compilatie door de kunstenaars verwerkt en uitgesneden met laser, in zesstalen platen, die worden bevestigd aan de muur op het Kleuterplein bij de school te Papendrecht.

Het beeld Mural 'Vriendschap', zal in aanwezigheid van de kinderen, ouders, leerkrachten en de kunstenaars, officieel worden onthuld door burgemeester Moerkerke.
Het project sluit aan bij het Kinderboekenweek thema 2018; vriendschap.

Smakelijke actie Ladies' Circle 35

alblasserwaard • Stichting Ladies' Circle 35 Alblasserwaard komt dit najaar met een nieuwe actie met een smakelijk tintje. De Ladies verkopen namelijk verschillende wijnpakketten met een diverse inhoud. De opbrengst van deze actie gaat naar Stichting Neurofibromatose. De wijnpakketten zijn gesponsord door lokale ondernemers.

Ladies' Circle 35 bestaat uit een groep van dertien vrouwen uit Alblasserdam, Nieuw-Lekkerland en Papendrecht. Het is een informele groep, die bestaat uit vrouwen tussen de 25 en 45 jaar uit verschillende beroepsgroepen en met diverse achterachtergronden, die zich onder het motto vriendschap & service al 25 jaar inzet voor landelijke én regionale goede doelen. Dit gebeurt door het houden van handen-uit-de-mouwen acties en door het organiseren van evenementen, waarbij mooie bedragen opgehaald worden.
Neurofibromatose (NF) is een huid- en zenuwziekte, die meer dan 30 verschillende verschijningsvormen kent. Kenmerkend voor NF zijn kleine en grote tumoren op de huid, de zogenaamde neurofibromen, die onder andere botvergroeiingen, blindheid en kanker kunnen veroorzaken. De neurofibromen zijn echter slechts een onderdeel van de ziekte. Verstandelijke beperking, autisme, depressiviteit, leerachterstanden, chronische vermoeidheid, slechte motoriek, het kan er allemaal bij horen. Welke symptomen zich openbaren en wanneer dit gebeurt blijft onzeker. In Nederland zijn er ongeveer 5000 mensen met NF en het is daarmee 'de grootste kleine ziekte'. Neurofibromatose is nog niet te genezen.

Stichting Neurofibromatose is het Nationale Servicedoel van Ladies' Circle. In Nederland zijn er ruim 70 verschillende Circles die zich gedurende een periode van twee jaar inzetten voor dit goede doel. Voor meer informatie of pakketten: www.lc35acties.com.

Jeugdbrandweer eerste

Foto: Peter Stam

alblasserdam • De junioren van jeugdbrandweer Alblasserdam zijn zaterdag 6 oktober landskampioen geworden. Teams vanuit het hele land waren naar de landelijke finale in Mijdrecht gekomen om daar te strijden voor de titel. Vanuit Alblasserdam deden de jeugdbrandweerleden Rudy Rozendaal, Lieke Roggeveen, Joost Boeser, Lotte Boeser, Yannick Parel, Bram Rozendaal en Mark Semenov mee. Burgemeester Jaap Paans is trots op de jonge Damdorpers en feliciteerde hen via Twitter. Rond 20.00 uur werden de jeugdbrandweerleden bij de kazerne in Alblasserdam feestelijk onthaald door de 'echte brandweer'. Voor de kazerne waren brandweerwagens opgesteld en bij aankomst werden zwaailicht en sirene aangezet.

Het winnende team van jeugdbrandweer Alblasserdam. Foto: Peter Stam

Markt voortgezet onderwijs

Foto: Bert Bons

alblasserdam • In Cultureel Centrum Landvast aan de Haven 4 in Alblasserdam wordt op woensdagavond 31 oktober een scholenmarkt gehouden voor de ouders en verzorgers en leerlingen van groep 8.
Het doel van de scholenmarkt is te informeren over de algemene structuur van het voortgezet onderwijs. Daarnaast presenteren diverse voortgezet onderwijs scholen in de regio zich. De avond start om 19.30 uur.
De gemeente Alblasserdam en de basisscholen uit het dorp organiseren deze avond om ouders en verzorgers en leerlingen te helpen bij het maken van een schoolkeuze in het vervolgonderwijs. Met de informatie die zij deze avond krijgen kunnen zij samen met hun kind bepalen welke open dagen zij de komende maanden met hun kind willen bezoeken. Wethouder Dorien Zandvliet van onderwijs verwelkomt de belangstellenden om 19.30 uur. Daarna kunnen zij tot 21.00 uur naar de informatie-stands van de verschillende scholen uit de regio, kennismaken met leraren, vragen te stellen en brochures bekijken. De aanwezige scholen variëren in identiteit en niveau.

15 / 42

Eve en Lise Baaij bij de brievenbus in de bibliotheek.

brieven • Eve (9 jaar) en Lise (6 jaar) Baaij voerden actie omdat ze vonden dat er te weinig echte brieven werden verzonden. Ze brachten zelfgemaakte posters rond. De Bibliotheek in Alblasserdam vond het een goed idee en dus stond er even een heuse brievenbus tijdens de Kinderboekenweek.

Foto: Rick den Besten

kaaskeuring • Voor de kaaskeuring van de 106e Fokveedag Boerenlandfeest van afgelopen zaterdag was een recordaantal van 122 kazen ingezonden. Biokaas Kinderdijk won de categorieën jong, babykaas, geitenkaas kruiden, geitenkaas oud en schapenkaas kruiden.

Foto: Rick den Besten
Foto: Rick den Besten
Foto: Rick den Besten
Foto: Rick den Besten
Foto: Rick den Besten
Bazaar Betlehemkerk Foto: Richard van Hoek

bazaar • De bazaar die vrijdag en zaterdag gehouden werd in de Bethlehemkerk, heeft 26.000 euro opgebracht. Van de opbrengst wordt apparatuur aangeschaft om kerkdiensten van de Bethlehemkerk live via het internet te volgen. Tien procent is voor de Stichting Noodopvang Papendrecht.

jeugdbrigadiers • De kinderen van groep 7 van de Viermaster zijn woensdag 3 oktober door burgemeester Aart-Jan Moerkerke officieel gecertificeerd als jeugdbrigadier. Hij prees de brigadiers voor het werk dat zij doen; staan bij de oversteekplaats om kinderen veilig over te laten steken.

voorleeslunch • Tijdens de Nationale Ouderendag op vrijdag 5 oktober nam ook verpleeghuis 't Waellant in Nieuw-Lekkerland deel aan de Nationale Voorleeslunch. Harry Stam, gemeenteraadslid van de ChristenUnie in gemeente Molenwaard, las het verhaal 'Straatje' van Yvonne Keuls voor.

Foto: Bert Bons

Tassenactie • Op winkelcentrum Westpolder in Papendrecht werden vrijdag en zaterdag tassen uitgereikt met daarin informatie over de heropeningsacties en wat lekkers. De dagen erna zijn de tassen al veel gesignaleerd op het winkelcentrum!

17 / 42

18 / 42

19 / 42

20 / 42

21 / 42

22 / 42

23 / 42

24 / 42

Club voor oudere muziekliefhebbers

Peter Boermans drumt al sinds zijn tienerleeftijd. Foto: Aangeleverd

alblasserdam • Alblasserdammer Peter Boermans is jazzmuzikant en groot muziekliefhebber. Samen met senioren wil hij elke tweede dinsdag van de maand luisteren naar en praten over muziek.

"Ik ben al mijn hele leven een muziekliefhebber", vertelt Boermans in zijn ruime woonkamer aan het Van Nesplantsoen. "Als dertienjarige heb ik me aangemeld bij de drumband in Wassenaar, waar ik toen woonde. Maar leren drummen kon niet; er was een lange wachtlijst. Ik kon wel klarinet gaan spelen, dus daar ben ik mee begonnen. Vier jaar heb ik in het orkest gespeeld en negen jaar in een dixielandband, als klarinettist. Toen kwamen de Beatles en The Rolling Stones, het repertoire van het orkest veranderde en ik kon gaan drummen."

Als beloning voor het behalen van zijn hts-diploma kreeg Boermans duizend euro van zijn opa. "Om een drumstel te kopen." Dat was het begin van vele uren muzikaal plezier. Nog altijd speelt Boermans in de band Multi Music. In de zomer treedt hij tijdens het Live Music Café op in De Kat in de Wilg in Oud-Alblas, in de winter in Landvast.

The Eagles

Hoe kwam hij op het idee voor een luisterclub? Met een gebaar naar het buurhuis: "Oud-burgemeester Vijgeboom en zijn vrouw woonden jarenlang naast ons. Mevrouw Vijgeboom is nu 94 en is verhuisd. Zij had een luisterclub. Met zes à zeven mensen luisterde ze regelmatig naar klassieke muziek. Nu ze verhuisd is hoor ik van mensen: 'Wat jammer, het was toch zo leuk'. Daar is mijn idee uit geboren. Maar ik ga het doen met popmuziek uit de jaren 1950 tot 2000. Zelf hou ik van symfonische popmuziek. In mijn laptop heb ik over de 1400 cd's staan. Ik ben fan van The Eagles, Supertramp en Stevie Wonder. Het eerste concert van The Eagles in Nederland, daar was ik bij. Veertig jaar geleden zo ongeveer." Kieskeurig is hij niet. "Ik ga de deelnemers vragen: wat willen jullie graag horen? Als het moet heb ik André Hazes bij me." Lachend: "Dat is niet mijn voorkeur."

Waarom vindt Boermans bezig zijn met muziek belangrijk? "Muziek is een taal. Je kunt daarmee emoties overbrengen. Muziek zit in een apart deel van je hersenen, dat is reden dat het lang blijft hangen. Je hebt mensen die dement zijn en nog wel kunnen spelen."

De luisterclub wordt een maandelijkse activiteit voor liefhebbers van popmuziek uit de vorige eeuw. De club komt iedere tweede dinsdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur bij elkaar in het kantoor van de SWA, Cortgene 20. Deelname is gratis en voor koffie en thee wordt gezorgd. De eerste bijeenkomst was op dinsdag 9 oktober, de tweede is op dinsdag 13 november.

Boermans is bereikbaar voor vragen via: 06-1902 3349. Aanmelden kan bij de SWA (078-2021220 of info@stichtingwelzijnalblasserdam.nl).

Uniek spel op de rommelmarkt

Afbeelding van Nieuw-Lekkerland Deal.

nieuw-lekkerland • Op industrieterrein Veenweide in Nieuw-Lekkerland wordt vrijdag 12 oktober van 18:00 tot 22:00 uur en zaterdag 13 oktober van 09:00 tot 16:00 uur rommelmarkt gehouden. Net als in voorgaande edities wordt er een speciaal product aangeboden. Ditmaal is dat Nieuw-Lekkerland Deal. Dit is gebaseerd op het kaartspel van Monopoly. Het doel van het spel is om als eerste setjes straten te verzamelen. Geen onbekende straten van een stad ver weg, maar allemaal uit Nieuw-Lekkerland. Het spel bevat onder meer de Dorpslaan en de Lekdijk. Het spel kost 9,95 euro en de opbrengst is bestemd voor het goede doel.

Naast het spel is er nog veel meer te koop op de markt. Natuurlijk de rommel, boeken en tweedehandskleding. Maar ook creatieve artikelen, cadeauartikelen, fruit, kaas, vis, een broodje braadworst en er is gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken met wat lekkers erbij. Ook is er genoeg te doen: een springkussen voor de kinderen, een knutselworkshop, klimmen op de klimrots en bieden bij het opbod. Met de opbrengst van de markt worden verschillende goede doelen gesteund namelijk de bouw van een kerk in Malawi, nieuwe bekleding van de banken in de dorpskerk, voor De Haven en stichting Christian Refugee Relief.

De rommelmarktcommissie slaagt er met Nieuw-Lekkerland Deal weer in om een bijzonder product te presenteren. Zo verscheen er eerder een kwartet van Nieuw-Lekkerland met ondertussen historische beelden van bijvoorbeeld de stoepen, die door de dijkverbetering veranderd zijn. Ook was er ooit een memoryspel van de molens van Kinderdijk.

Dr. Wim Dekker bij De Schuilplaats

alblasserdam • Rond het boek 'Verbonden en vervreemd' van dr. Wim Dekker organiseren de Alblasserdamse Havenkerk en Ontmoetingskerk in samenwerking met boekhandel De Schuilplaats op woensdag 17 oktober een ontmoeting met dr. Wim Dekker.

In juni 2018 verscheen het boek 'Verbonden en vervreemd'.

Indringende vragen

In dit boek stelt Wim Dekker (voorheen studiesecretaris van de IZB, voor zending in Nederland) een aantal indringende vragen aan de orde: Hoe houden we het vol gemeente te zijn in een context van krimp? Hoe voorkomen we dat we moedeloos worden en zelf ook minder gaan geloven in onze eigen traditie, omdat die achterhaald lijkt te zijn?

Vragen en gesprek

Na een introductie en interview door ds. Hans van Walsum, is er ruimte voor vragen en gesprek.

"Dekker is uiterst gevoelig voor de tijdgeest en weet heel goed wat er speelt in cultuur en media. Vervolgens gaat hij niet op een zeepkistje staan om keihard Jezus Christus te verkondigen. (…) Tegelijk is Dekker er de man niet naar om gezapig mee te bewegen met alles wat in de mode is. Af en toe preekt hij vurig tegen de tijdgeest in, tegen christenen die zich neerleggen bij hun marginale positie en accepteren dat hun geloof ook maar een optie onder velen is", aldus Dagblad Trouw in een recensie.

Reserveren

De entree is gratis, reserveren is wel nodig. Dit kan bij De Schuilplaats (078-6913068) of via www.schuilplaatsboeken.nl/ontmoeting-met-wim-dekker. De Schuilplaats is gevestigd aan de Plantageweg 13a in Alblasserdam.

Havenkerk zet haar deuren open

alblasserdam • In het drukke gejakker van het alledaagse leven heeft iedereen wel eens behoefte om een pas op de plaats te maken en een moment tot rust te komen. Hiervoor willen de Ontmoetingskerk en Havenkerk in Alblasserdam tijd en ruimte scheppen.

Vanaf vorige week staan elke woensdagmiddag tussen 13.30 en 14.30 uur de kerkdeuren van de Havenkerk open voor het publiek. Iedereen is dan welkom om de Havenkerk te bezichtigen, stil te zijn, een kaarsje te branden of gewoon voor een kop thee of koffie. Er zijn gastheren en gastvrouwen die het fijn vinden om een praatje te maken.

"Maar soms heb je behoefte aan een ander gesprek", weet kerkelijk werker Willemieke Schippers. "Er kunnen momenten in je leven zijn waarop het levensvooruitzicht anders wordt." Deze situaties kunnen gaan over belangrijke onderwerpen als uitdagingen, teleurstellingen, werk, relaties, ziekte, handicap of eenzaamheid.

Willemieke: "Het kan prettig zijn om hierover een vertrouwelijk gesprek te hebben met iemand met een pastor, dat is iemand die hiervoor opgeleid is en iedere dag met deze thema's gesprekken heeft met mensen en niet terugschrikt voor vragen of verdriet. De pastor helpt je een weg te zoeken die past bij hoe jij ten diepste bent." De predikanten en kerkelijk werker van de Havenkerk en Ontmoetingskerk willen graag luisteren en steunen in het proces wat iemand dan doormaakt. Om samen te zoeken naar wat het leven zin, betekenis en kracht geeft.

Ds. Hans van Walsum, Ds. Carol van Wieren of kerkelijk werker Willemieke schippers zijn tijdens de open kerk op woensdagmiddag van 13.30 tot 14.30 uur aanwezig, voor wie behoefte heeft aan een (vertrouwelijk) gesprek. Zo willen de Havenkerk in samenwerking met de Ontmoetingskerk graag een open en welkome kerk zijn.

Senioren gevraagd voor activiteiten

kinderdijk • De L. & N. Smit's Stichting huurt in Kinderdijk de bestuurskamer van VV de Zwerver waarin een aantal senioren uit Kinderdijk op woensdagmiddag bij elkaar komen. Dit kan zijn voor een praatje onder het genot van een bak koffie of een sjoelmiddag. De dames zijn dringend op zoek naar meer 55-plussers uit Kinderdijk ter versterking voor hun activiteiten. Het bestuur gaat ook nadenken over uitbreiding van activiteiten waarbij te denken valt aan bijvoorbeeld bingo, speciaal voor de 55-plussers in Kinderdijk. De huidige groep senioren ervaren de middagen als sociaal, gezellig en ontspannen. De senioren in Kinderdijk worden binnenkort van een flyer voorzien waarin opgeroepen wordt gewoon eens een keer binnen te lopen op de eerste, tweede en vierde woensdag van de maand.

Informatieavond over internet

nieuw-lekkerland • De L. & N. Smit 's Stichting organiseert op maandag 22 oktober samen met Seniorweb en de Rabobank een bijzondere informatiemiddag voor senioren. Het thema is: Hoe veilig is internet/email en wat zijn de gevaren? Nel Westerhof van Seniorweb zal hier een lezing over houden. De dames Erica van Genderen-Stevens en Inge de Groot van de Rabobank laten zien hoe men veilig online kan bankieren. Ook Service voor ouderen, phising-mail, babbel- en wisseltrucs worden besproken.

De bijeenkomst wordt gehouden in de grote zaal van 't Waellant, Ooievaar 10 te Nieuw-Lekkerland. Aan deze middag zijn geen kosten verbonden. De inloop begint om 13.45 uur. De middag wordt omstreeks 16.15 uur afgesloten met een hapje en een drankje.

Voor meer informatie en vervoer: het meldpunt van de L. & N. Smit 's Stichting of 0184-689360.

Hersenletsel.nl zoekt gastvrouwen

regio • De patiëntenvereniging Hersenletsel.nl Zuid-Holland is op zoek naar gastvrouwen en gastheren in Oud-Alblas.

Hersenletsel.nl is een vereniging van en voor mensen die door Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) zijn getroffen en hun naasten. De vrijwilligers geven voorlichting, doen aan belangenbehartiging en organiseren activiteiten, cursussen, workshops en symposia voor NAH-getroffenen.

De gastheren en gastvrouwen zijn actief tijdens de wekelijkse inloopochtend van 10.00 tot 12.00 uur en in de Alblasserwaard drie keer per jaar op zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur een themabijeenkomst. Verder is men aanwezig op informatiemarkten in bijvoorbeeld het ziekenhuis of bij workshops. Voor meer informatie of aanmelding: 06-15091924 of hersenletselzhz@gmail.com.

Organisator collecte Hersenstichting

nieuw-lekkerland • De Hersenstichting is op zoek naar iemand die wil helpen bij het organiseren van de collecte voor de Hersenstichting in Nieuw-Lekkerland, die van 28 januari tot en met 2 februari 2019 wordt gehouden. Voor meer informatie of aanmelding: 070-360 4816, www.hersenstichting.nl of via regiovertegenwoordiger Lisette van Beekom. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 06-33323384.

Michael Prins terug in De Vijf Lelies

'Mijn derde plaat heeft veel power, dus we gaan knallen!'

Michael Prins' allereerste optreden ooit was ruim vijftien jaar geleden in De Vijf Lelies. Foto: aangeleverd

streefkerk • Prins heeft dit voorjaar een grote clubtour met band gedaan. Hij stond op podia in grote steden, van Groningen tot Breda. De hoogste tijd om daar Streefkerk aan toe te voegen!

"De clubtour was ontzettend tof om te doen, we hebben overal gestaan. Ik vond het leuk om ook naar Streefkerk te komen, omdat mijn derde album ('It's murder, guilty of killing sweet emotion', red.) een bandalbum is. Het is dus een hele andere show. Mijn tweede album was heel lyrisch met strijkers en uitgestrekte pianoballads, het nieuwe album heeft meer power. Het publiek reageert er tijdens de tour erg verrast en enthousiast op. Dus we gaan knallen in Streefkerk, dat is mijn bedoeling", vertelt de 32-jarige songwriter. "Ik hoop dat ik Streefkerk enthousiast kan krijgen. Ik heb muzikanten bij me die onwaarschijnlijk goed zijn, het is dus écht de moeite waard. Naast het werk van mijn derde album zal ik ook een paar nieuwe stukken spelen."

De Vijf Lelies is voor de in Streefkerk opgegroeide singer-songwriter een beetje als thuis komen. In deze zaal had hij zijn allereerste optreden ooit. "Ik speelde samen met Arjan Bouter Knocking On Heavens Door en Wild Horses. Het was een hele happening. Ik wilde zó graag optreden, het voelde gelijk vertrouwd op het podium."

Prins kreeg in 2013 landelijke bekendheid via Giel Beelens televisieprogramma De Beste Singer-Songwriter en de daaropvolgende hitsingle 'Close To You'. Hij heeft inmiddels drie albums uitgebracht en schrijft op dit moment aan zijn vierde album. "Streefkerk voelt voor mij als nostalgie. De Vijf Lelies is natuurlijk gewoon een podium zoals ieder ander podium, maar het voelt anders doordat er veel bekende koppen in de zaal staan. Dat geeft een leuke spanning. Ik kijk ernaar uit!"

Het optreden is een initiatief van Stichting Strocks en start zaterdag 20 oktober om 19:30 uur in De Vijf Lelies te Streefkerk. De entree bedraagt 17,50 euro. Kaarten reserveren kan via onderstaande site.

q www.eventbrite.nl

'Met z'n allen' inspireert

Hof van Eden van Carel van den Anker. Foto: Ruud van Mourik

'Met z'n allen' inspireert

papendrecht • In de bibliotheek van Papendrecht was vrijdagmiddag 5 oktober het openingswoord van 'Met z'n allen XV111' aan voorzitter sectie Amateurkunst van de CRP, Ruud van Mourik. Hij memoreerde dat deze expositie jaarlijks wordt samengesteld uit inspirerende werken van amateurkunstenaars uit eigen dorp en omgeving met van ieder een bijdrage.

Dit keer hebben maar liefst 44 makers van kunst meegedaan met een grote verscheidenheid aan werken: grote, kleine tekeningen, schilderijen en beelden in vele technieken. Tussen de rijen boeken door geven zij acte de présence tot en met januari mooi en bekoorlijk te zijn in materialen als olieverf, acryl en kleurpotlood. Dit keer was de eer aan Meriska van Hof om met haar kunstwerk 'Verdriet' in potlood en pastel de reguliere poster voor de tentoonstelling te sieren. Vandaar dat Ruud van Mourik de talrijke aanwezigen attent maakte op de dertien werken van Meriska, die met de vijftien van collega Anja Bulté tot eind oktober in restaurant en gang van Zorgcentrum De Waalburcht te zien zijn.

Regisseurs strijden om de beste scène

De acteurs van Fijn Dank U Wel.

dordrecht • De Dordtse improvisatietheatergroep Fijn Dank U Wel speelt zondag 14 oktober een bijzondere middagvoorstelling in theater Inter Amicos in Dordrecht.

De spelers van Fijn Dank U Wel spelen eerst een flitsende impro-potpourrie waarin niemand van tevoren weet met wie hij speelt en waar de scène over zal gaan.

Publiek bepaalt

Daarna willen vier regisseurs graag hun ter plekke geïmproviseerde 'film' aan het publiek vertonen. Maar na elke ronde sneuvelt er één verhaal waarbij het publiek bepaalt welke regisseur er afvalt.

De spelers van Fijn Dank U Wel zullen door de regisseurs voor het blok worden gezet en ter plekke vier totaal verschillende spannende, ontroerende of hilarische verhalen laten ontstaan. Welk verhaal wint dit keer? En welke stijl verwachten de regisseurs van de spelers? Een sprookje? Een romantische komedie? Slapstick of een detective?

Volledig geïmproviseerd

Het publiek zal getuige zijn van een unieke voorstelling die immers volledig ter plekke geïmproviseerd wordt.

De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf zes jaar en vindt plaats in theater Inter Amicos, Christiaan de Wetstraat 2a Dordrecht. Aanvang is om 15.00 uur.

Entree bedraagt 7,50 euro. Kinderen en houders avn de vrijwilligerspas mogen voor 5 euro naar binnen. Reserveren kan via fijndankuwel@hotmail.com.

Israëlavond

streefkerk • In de Koffiemolen aan de Hoge Tiendweg in Streefkerk wordt op vrijdag 9 november vanaf 19.30 uur een bijzondere Israëlavond gehouden. Thema is 'Israël zeventig jaar, een Godswonder'. De avond wordt gehouden naar aanleiding van het feit dat in mei 1948 (drie jaar ná de Tweede Wereldoorlog) door de toenmalige premier Ben Gurion de huidige Staat Israël werd uitgeroepen. Wie interesse heeft kan zich uitsluitend opgeven via de mail: koffieindemolen@gmail.com. Entree bedraagt 25 euro.

De Stuif komt er weer aan

papendrecht • Sportcentrum Papendrecht, Wasko en Jeugd&Jongerenwerk Papendrecht organiseren in de herfstvakantie weer een Stuif voor alle kids van zes tot twaalf in Papendrecht. Van 22 tot en met 25 oktober is het Sportcentrum weer the place to be met de Spring-in (lekker onbeperkt springen), Filmhuis (heel de dag op je zitzak relaxt films kijken), diverse Workshops (met dit jaar bijvoorbeeld de workshop 'interviewen op de radio' door RTV Papendrecht), Wateractiviteiten (elke middag zwemmen), Crea-tent (elke ochtend leuke dingen maken) Wasko-Sport (met elke dag een andere leuke sportactiviteit). Kortom de Stuif is ook dit jaar weer vier dagen boordevol activiteiten voor kids.

De entree bedraagt 4 euro per dag per persoon of 12,50 euro voor een weekband. Deze weekband is alleen in de voorverkoop verkrijgbaar, die van 15 tot en met 18 oktober tussen 9.00 en 15.00 en 19.00 en 21.00 uur plaatsvindt en vrijdag 19 oktober tussen 9.00 en 15.00 uur aan de kassa van het Sportcentrum.
Het complete programma staat op: www.sportpapendrecht.nl.

Spreekuur voor computers

nieuw-lekkerland • De L. & N. Smit's Stichting wil 55-plussers op donderdagmorgen 25 oktober in de gelegenheid stellen om met hun problemen of vragen over het gebruik van I-pad, Smartphone of Laptop naar 't Waellant te komen.

Men kan vrijblijvend inlopen van 09.00 tot 12.00 uur. Er zullen drie vrijwilligers gereed staan om vragen te beantwoorden. De toegang is gratis en de koffie staat klaar, de locatie is de Kleine Wael, Ooievaar 10, Nieuw-Lekkerland. Voor meer informatie: de balie in 't Waellant, 0184-689360 of 06-24482530.

Bijbelstudieavonden over verlossing

alblasserdam • Deze herfst organiseert evangelische gemeente Jozua Alblasserwaard vier bijbelstudieavonden met als thema 'Gods verlossingsplan door de eeuwen heen'. De avonden worden geleid door Hans Huijzer en zijn een ontdekkingstocht naar de gehele lijn van Gods verlossingsplan, dus vanaf Genesis tot en met Openbaring. Centraal staat het vinden van antwoorden op vragen als: hoe handelt God in Zijn heilsplan met Israël, met de Gemeente en met de rest van de volken op aarde? In het verleden zijn deze studies met enthousiasme bezocht door mensen uit zowel evangelische, hervormde als reformatorische kringen, dus iedereen is van harte welkom op de volgende woensdagavonden: 17 en 31 oktober, 14 en 28 november. Vanaf 19:45 uur inloop met koffie in het gebouw van Jozua aan de Ampèrestraat 4 te Alblasserdam. De avonden zijn van 20:00 uur tot 21:30 uur.

De Stuif komt er weer aan

papendrecht • Sportcentrum Papendrecht, Wasko en Jeugd&Jongerenwerk Papendrecht organiseren in de herfstvakantie weer een Stuif voor alle kids van zes tot twaalf in Papendrecht. Van 22 tot en met 25 oktober is het Sportcentrum weer the place to be met de Spring-in (lekker onbeperkt springen), Filmhuis (heel de dag op je zitzak relaxt films kijken), diverse Workshops (met dit jaar bijvoorbeeld de workshop 'interviewen op de radio' door RTV Papendrecht), Wateractiviteiten (elke middag zwemmen), Crea-tent (elke ochtend leuke dingen maken) Wasko-Sport (met elke dag een andere leuke sportactiviteit). Kortom de Stuif is ook dit jaar weer vier dagen boordevol activiteiten voor kids.
De entree bedraagt 4 euro per dag per persoon of 12,50 euro voor een weekband. Deze weekband is alleen in de voorverkoop verkrijgbaar, die van 15 tot en met 18 oktober tussen 9.00 en 15.00 en 19.00 en 21.00 uur plaatsvindt en vrijdag 19 oktober tussen 9.00 en 15.00 uur aan de kassa van het Sportcentrum. Het complete programma staat op: www.sportpapendrecht.nl.

'Met z'n allen' inspireert

papendrecht • In de bibliotheek van Papendrecht was vrijdagmiddag 5 oktober het openingswoord van 'Met z'n allen XV111' aan voorzitter sectie Amateurkunst van de CRP, Ruud van Mourik. Hij memoreerde dat deze expositie jaarlijks wordt samengesteld uit inspirerende werken van amateurkunstenaars uit eigen dorp en omgeving met van ieder een bijdrage.

Dit keer hebben maar liefst 44 makers van kunst meegedaan met een grote verscheidenheid aan werken: grote, kleine tekeningen, schilderijen en beelden in vele technieken. Tussen de rijen boeken door geven zij acte de présence tot en met januari mooi en bekoorlijk te zijn in materialen als olieverf, acryl en kleurpotlood. Dit keer was de eer aan Meriska van Hof om met haar kunstwerk 'Verdriet' in potlood en pastel de reguliere poster voor de tentoonstelling te sieren. Vandaar dat Ruud van Mourik de talrijke aanwezigen attent maakte op de dertien werken van Meriska, die met de vijftien van collega Anja Bulté tot eind oktober in restaurant en gang van Zorgcentrum De Waalburcht te zien zijn.

Spreekuur voor computers

nieuw-lekkerland • De L. & N. Smit's Stichting wil 55-plussers op donderdagmorgen 25 oktober in de gelegenheid stellen om met hun problemen of vragen over het gebruik van I-pad, Smartphone of Laptop naar 't Waellant te komen. Men kan vrijblijvend inlopen van 09.00 tot 12.00 uur. Er zullen drie vrijwilligers gereed staan om vragen te beantwoorden. De toegang is gratis en de koffie staat klaar, de locatie is de Kleine Wael, Ooievaar 10, Nieuw-Lekkerland.

30 / 42

OVERDEKTE OPENLUCHT VLOOIENMARKT ZAT 27 + ZON 28 OKT FEIJENOORDSTADION 250 KR/PD (10-16 U) INFO 06-53.777.967

SNUFFELMARKT GORINCHEM OOST. Zondag 14 Oktober. Evenementenhal. 500 kramen.vanaerlebv.nl - Gratis parkeren.

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

donderdag 11 oktober

Open eettafel Streefkerk
12:00, Streefkerk, De Strevenaer. Meer informatie: Sonja IJsbrandy, 0184-684211, of Petra v.d. Vlist, 06-53886857.

Huis van de Waard Lekkerland
14:30, Nieuw-Lekkerland, Pand 83, Planetenlaan 83. Sjoelmiddag voor jong en oud. Deze duurt tot 16.30 uur. Inlopen kan vanaf 13.30 uur.

Lezing over tien geboden voor het milieu
19:30, Papendrecht, Morgensterkerk. De Werkgroep Duurzaamheid van de Gereformeerde Kerk De Morgenster organiseert een lezing over Geloof en Milieu. De lezing wordt gehouden op donderdag 11 oktober, 19.30 uur, in de grote zaal van de Morgensterkerk aan de Muilwijckstraat 1 in Papendrecht. De zaal is om 19.00 uur open. Meer informatie: Theo de Lange via 06-11738149.

Johan Derksen in Theater De Willem
20:15, Papendrecht, De Willem. Johan Derksen komt op donderdag 11 oktober vanaf 20.15 uur naar Theater De Willem aan de Van der Palmstraat te Papendrecht. Johan Derksen heeft het ei van Columbus gevonden: vertel het verhaal van de Vaderlandse pop en rock, nodig daar de oorspronkelijke helden bij uit en je hebt een geweldig feest. Voor Johan Derksen Keeps The Blues Alive zijn die helden onder andere zangeres Kat Riggins, gitarist Erwin Java, Michel van Dijk (Alquin) en Theo van Es (The Shoes). Uiteraard zorgen The Clarks voor de begeleiding. Wegens groot succes: nog een dampende bluesavond in De Willem.
Entree bedraagt 25 euro (Inclusief consumptie). Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

vrijdag 12 oktober

Rommelmarkt in Nieuw-Lekkerland
18:00, Nieuw-Lekkerland, industrieterrein Veenweide. Op industrieterrein Veenweide in Nieuw-Lekkerland wordt vrijdag 12 oktober van 18:00 tot 22:00 uur en zaterdag 13 oktober van 09:00 tot 16:00 uur rommelmarkt gehouden. De opbrengst is voor de bouw van een kerk in Malawi, nieuwe bekleding van de banken in de dorpskerk, voor De Haven en stichting Christian Refugee Relief. Op de rommelmarkt wordt door de organisatie een spel aangeboden: Nieuw-Lekkerland Deal, gebaseerd op Monopoly Deal, maar dan met namen van straten uit Nieuw-Lekkerland Het spel kost 9,95 euro en de opbrengst is bestemd voor het goede doel.

Tineke Schouten twee keer naar Papendrecht
20:15, Papendrecht, De Willem. Tineke Schouten verzorgt op vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober twee optredens in Theater De Willem aan de Van der Palmstraat te Papendrecht. Al meer dan 35 jaar heeft Tineke uitverkochte zalen met haar briljante programma's vol gekke typetjes en parodieën op beroemdheden, sketches en ontroerende liedjes. Voor Best Tof heeft Tineke Schouten gezocht naar de meest gewaardeerde en verrukkelijk verrassende hoogtepunten uit die ruim 35 jaar. Entree bedraagt 29,50 euro (inclusief consumptie). Aanvang is om 20.15 uur. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

zaterdag 13 oktober

Rommelmarkt in Nieuw-Lekkerland
18:00, Nieuw-Lekkerland, industrieterrein Veenweide. Op industrieterrein Veenweide in Nieuw-Lekkerland wordt zaterdag 13 oktober van 09:00 tot 16:00 uur rommelmarkt gehouden.

Kofferbakverkoop
09:00, Nieuw-Lekkerland, Kleyburgplein. Op winkelcentrum Kleyburgplein in Nieuw-Lekkerland wordt op zaterdag 13 oktober een kofferbakverkoop gehouden. Mensen kunnen deze dag van 09.00 tot 13.00 uur op het plein hun auto parkeren en vanuit hun kofferbak proberen hun afgedankte spullen te verkopen. Inschrijving is wel nodig. Dit kan bij Anneke van Vliet via 0184-685096.

Erwtensoeptocht, fietsen en wandelen
10:00, Alblasserdam, IJsclub. Inspire2livemusic Classic organiseert zaterdag 13 oktober de jaarlijkse Erwtensoeptocht, waarbij gewandeld en gefietst kan worden tegen alvleesklierkanker. Voor de wandeltocht kan gekozen worden uit een mooie wandeling van 7,5 km of 10 km door de Alblasserwaard. De Fietstocht van 65 km voert door de Alblasserwaard en de Biesbosch. De locatie van de start en de finish zijn bij IJsclub Alblasserdam aan het Kortland 40a.

Beurs voor verzamelaars
12:00, Alblasserdam, Landvast. De maandelijkse verzamelaarsbijeenkomst zal op zaterdag 13 oktober in Landvast aan de Haven 4 te Alblasserdam gehouden worden. Zoals gebruikelijk ontmoeten verzamelaars van postzegels, munten, ansichtkaarten, sigarenbandjes en dergelijke elkaar. Ook is er de mogelijkheid uw verzameling(en) te verzilveren. De beurs is geopend vanaf 12.00 tot 15.00 uur. Voor inlichtingen en reserveringen: 078-6156814.

Swynscop-trio in eerste zaterdagmiddagconcert
16:00, Papendrecht, Morgensterkerk. De 37e jaargang van de zaterdagmiddagconcerten in De Morgenster aan de Muilwijckstraat te Papendrecht wordt op 13 oktober om 16:00 uur geopend door het Swynscop-trio. Het programma heeft een mooie, afwisselende bezetting. In dit concert komt het instrumentarium: viool, altviool, violoncello piccolo en klavecimbel maximaal tot klinken.De toegang is vrij, wel een collecte bij de uitgang. Voor meer informatie: www.zmcpapendrecht.nl.

Gebedsuur in Nieuw-Lekkerland
19:00, Nieuw-Lekkerland. Keerpunt (interkerkelijke samenwerking Nieuw-Lekkerland) houdt tot 20.00 uur een gebedssamenkomst in De Hoeksteen, Vonckstraat 13. Het thema van dit biduur is 'Maak ons tot een zegen!'. Gebeden wordt voor een zegen over de activiteiten in het nieuwe seizoen.

Najaarsconcert Deo Cantemus
20:00, Alblasserdam, Havenkerk. Christelijk vrouwenkoor Deo Cantemus uit Kinderdijk geeft op zaterdagavond 13 oktober een najaarsconcert in de Havenkerk, Ieplaan 9 te Alblasserdam o.l.v. Eef de Kwant, met medewerking van het Gorcum Boys Choir o.l.v. Jeroen Bal. Aanvang: 20.00 uur. Toegangsprijs: 12,50 euro. Kinderen tot 10 jaar gratis.

Praise avond met Ahava en Marcel Klerks
20:00, Nieuw-Lekkerland, Carillon. Zaterdagavond 13 oktober is er weer een praiseavond met Ahava in het Carillon in Nieuw-Lekkerland. Het thema van de avond is 'Wat ware lofprijs uitwerkt'. Spreker deze avond is Marcel Klerks. Marcel was in de beginjaren van Ahava in de band actief als zanger en gitarist. Samen met zijn vrouw en hun vier kinderen woont en werkt hij momenteel in Zwitserland. Ze hebben een hart voor evangelisatie, met name in Israël. De zaal is open vanaf 19.15 uur, de avond begint om 20.00 uur. Adres is Het Carillon, Raadhuisplein 1, Nieuw-Lekkerland. Toegang is gratis, collecte voor de onkosten. Meer info: www.ahavamusic.nl.

Lustrumconcert popformatie Something Else
20:00, Alblasserdam, Landvast. In oktober 2013 is Popformatie Something Else opgericht als onderdeel van Muziekvereniging Harmonie Slikkerveer. In oktober 2018 bestaat het koor dus vijf jaar. Dit wordt groots gevierd met een swingend lustrumconcert op zaterdag 13 oktober vanaf 20.00 uur in Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam. De drumband van Muziekvereniging Harmonie Slikkerveer werkt mee aan het concert en zal het koor met hun stoere slagwerk begeleiden. Kaarten zijn te verkrijgen via www.mh-s.nl/lustrumconcert-se.

Najaarsconcert Deo Cantemus
20:00, Alblasserdam, Havenkerk. Het Christelijk vrouwenkoor Deo Cantemus uit Kinderdijk geeft op zaterdagavond 13 oktober een najaarsconcert in de Havenkerk aan de Ieplaan 9 te Alblasserdam. Verdere medewerking aan het concert wordt gegeven door het Gorcum Boys Choir o.l.v. Jeroen Bal. Aanvang: 20.00 uur. Toegangsprijs: 12,50 euro (voorverkoop: 10 euro via 0184-682893 of 078-6916042). Kinderen tot 10 jaar mogen gratis naar binnen.

Tineke Schouten
20:15, Papendrecht, De Willem. Tineke Schouten verzorgt op zaterdag 13 oktober twee optredens in Theater De Willem aan de Van der Palmstraat te Papendrecht.Entree bedraagt 29,50 euro (inclusief consumptie). Aanvang is om 20.15 uur. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

Klokrock Café met Solid Gold
21:30, Kinderdijk, Partycentrum De Klok. In Partycentrum De Klok aan de Molenstraat 117 in Kinderdijk wordt op zaterdag 13 oktober een Klokrock Café gehouden met Solid Gold op het podium. Solid Gold is een viermans band uit de regio Zuid-Holland Zuid die covers speelt uit alle tijden, maar het is zeker geen doorsnee coverband. De nummers worden aangepast en gespeeld op de eigen Solid Gold manier. Aanvang is 21:30 uur en de entree is 5 euro.

zondag 14 oktober

Aangepaste kerkdienst
10:00, Nieuw-Lekkerland, Ontmoetingskerk, Lekdijk 219. Aangepaste dienst voor gehandicapten. De dienst is eenvoudig en vooral visueel. Wie wil mag een muziekinstrument meenemen. Ds. A.A. Wisman leidt de dienst die als thema 'Als een boom aan het water' heeft.

Prikkelarme kerkdienst in de Ontmoetingskerk
12:00, Alblasserdam, Ontmoetingskerk. In de Ontmoetingskerk aan de Blokweerweg 75 in Alblasserdam wordt op zondag 14 oktober van 12.00 tot 12.30 uur weer een prikkelarme kerkdienst gehouden. Het thema van de dienst is 'Zien en gezien worden'. De dienst is bedoeld voor iedereen die gevoelig is voor prikkels zoals dat vaak het geval is bij mensen met NAH, autisme, ADHD of HSP. Voor aanmelden of de liturgie: ervliegenthart@gmail.com.

Evensong in de Morgensterkerk
17:00, Papendrecht, Morgensterkerk. In de Morgensterkerk aan de Muilwijckstraat te Papendrecht voert op zondag 14 oktober vanaf 17.00 uur het Vocaal Ensemble Cantica uit Almkerk een Evensong uit. Als voorganger zal ds. Birke Rapp fungeren en is Arie de Bruijn de organist. Het geheel staat onder muzikale leiding van Henk van Andel.

dinsdag 16 oktober

PCOB Liesveld
14:00, Streefkerk, De Strevenaer. De heer G.R. Leijssen verzorgt voor PCOB Liesveld een presentatie met als thema 'Onderwijs vroeger en nu. Van griffel tot Ipad'.

woensdag 17 oktober

Bazaar in 't Waellant
10:00, Nieuw-Lekkerland, Waellant. In 't Waellant aan de Ooievaar te Nieuw-Lekkerland wordt op woensdag 17 oktober de jaarlijkse bazaar georganiseerd door het comité voor ontspanning voor ouderen.
De creatieve dames verkopen van 10.00 tot 16.00 uur hand- en breiwerken en zelfgemaakte bloemstukjes. Het Rad van Avontuur draait de gehele dag. Er is een bingo van 14.00 tot 16.00 uur. Tijdens de lunch wordt er erwtensoep verkocht.

Aan Tafel MFC Maasplein
Waardeburgh en Smile organiseren iedere woensdag van 12.00 tot 13.30 uur 'Aan Tafel' in het MFC Maasplein, een gezamenlijke maaltijd voor senioren. Een driegangenmenu kost slechts € 6,50 (exclusief consumpties). Aanmelden kan tot uiterlijk de maandag van te voren bij de receptie van zorgcentrum De Waard via (078) 692 15 15. Kijk op www.waardeburgh.nl/aantafel bij MFC Maasplein.

Spelmiddag in De Strevenaer
14:00, Streefkerk, De Strevenaer. Spelmiddag voor senioren.

Dr. Wim Dekker bij boekhandel De Schuilplaats
20:00, Alblasserdam, De Schuilplaats. Rond het boek 'Verbonden en vervreemd' van dr. Wim Dekker organiseren de Alblasserdamse Havenkerk en Ontmoetingskerk in samenwerking met boekhandel De Schuilplaats op woensdag 17 oktober een ontmoeting met dr. Wim Dekker, die het boek 'Verbonden en vervreemd' geschreven heeft. De entree is gratis, reserveren is wel nodig. Dit kan bij De Schuilplaats (078-6913068) of via www.schuilplaatsboeken.nl/ontmoeting-met-wim-dekker.

Optreden The Ashton Brothers
20:15, Papendrecht, De Willem. The Ashton Brothers komen op woensdag 17 oktober vanaf 20.15 uur naar Theater De Willem aan de Van der Palmstraat te Papendrecht.
De briljante gekkigheid van Enfants Terribles nog één keer op herhaling met een flitsend spektakel vol halsbrekende capriolen, maar ook ontroering, verbazing en heel veel humor. Entree bedraagt 27,50 euro (inclusief consumptie). Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

Verdriet Foto: Meriska van Hof

tot 4 januari 2019

Met z'n allen XVIII in de bieb

papendrecht • In de Bibliotheek aan de Veerweg 135 in Papendrecht hebben medewerkers van de sectie Amateurkunst van de Stichting Culturele Raad Papendrecht de expositie Met z'n allen XVIII ingericht.
Dit jaarlijkse evenement stelt de amateurkunstenaars uit Papendrecht en omstreken in staat om één van hun werken te exposeren. Dit jaar doen 44 amateurkunstenaars mee met tekeningen en schilderijen in pen, kleurpotlood, pastel, oostindische inkt, airbrush, houtsnede, aquarel, acryl en olieverf. Verder zijn er beelden in diverse materialen. De expositie duurt tot 4 januari 2019 en is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Op de foto staat 'Verdriet' van Meriska van Hof uit Papendrecht.

Middeleeuws handelsschip in Dordt

De Kamper Kogge.

dordrecht • Op de Merwede naast de ruïne van het Huis te Merwede in Dordrecht is op zaterdag 13 oktober opnieuw een kogge, een middeleeuws handelsschip te zien.

In het kader van de Nationale Archeologiedagen 2018 organiseert de AWN, vereniging van vrijwilligers in de archeologie, afdeling Lek- en Merwestreek op het kasteelterrein een evenement waarbij verschillende aspecten met betrekking tot archeologie worden getoond en uitgelegd.

Dit wordt gedaan aan de hand van het schilderij Het opbreken van het beleg van Dordrecht door hertog Jan van Brabant in 1418, een historische gebeurtenis die afgelopen zomer 600 jaar geleden bij Dordrecht plaatsvond. Een reproductie van het schilderij is tijdens het evenement te zien.

De kogge, een veelvuldig voorkomend handelsschip in de 14de en 15de eeuw, moet ongetwijfeld te zien zijn geweest op de Merwede ten tijden van dit beleg. In tijden van oorlog werden deze schepen omgebouwd tot oorlogsschip en op het achterdek voorzien van een verhoging, een zogenaamd kasteel. Tijdens de Nationale Archeologiedag is er naast het Huis te Merwede ook een kogge mét kasteel te bezichtigen, de Kamper kogge, een reconstructie van een opgegraven middeleeuwse kogge bij Nijkerk in de jaren negentig van de vorige eeuw. Er zijn deze dag allerlei activiteiten tussen 10.30 tot 16.00 uur op het kasteelterrein van de kasteelruïne Huis te Merwede aan de Kerkeplaat te Dordrecht. Toegang is gratis.

Op vrijdag 12 oktober, tijdens haar laatste etappe van haar reis, zal de Kamper kogge overigens over de Noord en de Merwede varen, dus langs Kinderdijk, Alblasserdam, Papendrecht en Dordrecht.

Kerkdiensten zondag 14 oktober

ALBLASSERDAM - Baptisten Gem. 'De Hoeksteen' 09.30 uur br. B. Hoogewoning. Chr. Geref. Kerk 10.00 uur stud. A.J. Droger, 15.00 uur ds. G.J. Vogel. De Alblashof/De Waard 11.00 uur ds. D.C. Meijer. DoorBrekers, in Landvast 10.30 uur samenkomst. Evang. Gem. 't Scheepke in Alblasserdam 09.00 uur M. Lelie. Evang. Gem. Jozua Alblasserwaard 10.00 uur Kees van Velzen. Geref. Gem. Eben-Haezerkerk 09.30 uur ds. C. Sonnevelt, H.A., 16.30 uur ds. C. Sonnevelt, dankz. H.A.. Geref. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst. Geref. Kerk De Haven 09.30 uur ds. B.C. van Wieren. Geref. Kerk Vrijgem. De Levensbron 09.30 uur ds. H.J. Boiten. Herst. Herv. Gem. Alblasserdam 09.30 uur kand. A.J. Speksnijder, 18.00 uur ds. W.J. Teunissen. Herv. Elthetogem. Alblasserdam i.s.m. de Ver. van Vrijz. Herv. 10.00 uur ds. A. van der Meiden. Herv. Gem. I Grote Kerk 09.30 uur ds. R.W. van Mourik, ds. A. Alvaro de Sousa Colher, 18.00 uur prop. H. Boele. Herv. Gem. III Ontmoetingskerk 09.30 en 12.00 uur ds. J. van Walsum, 19.00 uur Stilteviering. Immanuël, Gem. van het Levende Woord (De Havenkerk) 10.30 uur Willem Pluym (Sabbat) (zaterdag 13 oktober). Jehovah's Getuigen, Fazantstraat 20 10.00 uur Openbare lezing. 19.15 uur Bijbelstudie (dinsdag 16 oktober). Oud Geref. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst.

KINDERDIJK - Herv. Gem. Kinderdijk 10.00 uur ds. A. van Lingen, 18.00 uur ds. W. van Weelden. Herv. Gem. Rehoboth 10.00 uur ds. L.W. den Boer, 18.00 uur ds. A. van Lingen.

NIEUW-LEKKERLAND - Geref. Kerk 09.30 uur ds. A.A. Wisman, aangepaste dienst, 18.30 uur ds. A.A. Wisman. Geref. Kerk Vrijgem. De Hoeksteen 09.00 uur ds. Z. van Hijum, 16.30 uur ds. D.C. Meijer. Herst. Herv. Gem. 09.30 en 18.00 uur ds. J. van Meggelen. Herv. Gem. Dorp 19.30 uur ds. E. Gouda (donderdag 11 oktober). 10.00 uur ds. E. Gouda, 18.30 uur ds. A. de Lange. Herv. Gem. Maranatha 09.30 uur ds. G.J. van Beek, 17.00 uur ds. G. van Driesten. Vrije Baptisten Gem.(Maranathakerk, Mattenbies 1) 13.30 uur Arjan de Waaij.

OUD-ALBLAS - Herv. Gem. 09.30 uur ds. W. van Weelden, 18.30 uur prop. A. van Kralingen.

PAPENDRECHT - Agape Pinkstergemeente, Papendrecht (Pr. Florisschool, Zuidkil 53) 10.30 uur br. Lody Geerst. Chr. Geref. Kerk 10.00 uur ds. S. Otten, 17.00 uur ds. H. Raveling. Evang. Gem. De Schuilplaats (Schooldwarsstraat 50) 10.00 uur dienst. Geref. Kerk De Morgenster 10.00 uur ds. B. Rapp. Hersteld Hervormde Gemeente Papendrecht 09.30 uur kand. L.G. de deugd, 14.30 uur ds. G.J. van Asperen. Herv. Gem. Bethlehemkerk 10.00 uur ds. J.A.L. Duijster, m.m.v. Broodhuis. Herv. Gem. Grote Kerk 09.30 uur ds. M.M. van Campen, 17.00 uur ds. G. Wassinkmaat. Herv. Gem. Sionskerk 09.30 uur ds. B.E. Weerd, 17.00 uur ds. P. v.d. Voorde. Iglesia di Cristo 10.30 uur pastor Benjamin Coutinho. Oud Geref. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst. Verg. van Gelovigen (Pr. Florisschool) 09.30 uur Eredienst. Vrije Baptisten Gem. Papendrecht (Poldermolen 7) 10.00 uur dienst.

STREEFKERK - Herv. Gem. 10.00 uur ds. T. van Bruggen, H.Doop, 18.30 uur ds. T. van Bruggen.

Gezellige bazaar in 't Waellant

In 't Waellant aan de Ooievaar te Nieuw-Lekkerland wordt op woensdag 17 oktober de jaarlijkse bazaar georganiseerd door het comité voor ontspanning voor ouderen. De creatieve dames verkopen van 10.00 tot 16.00 uur hand- en breiwerken en zelfgemaakte bloemstukjes. Het Rad van Avontuur draait de gehele dag. Er is een bingo van 14.00 tot 16.00 uur. Tijdens de lunch wordt er erwtensoep verkocht.

Bijeenkomst PCOB over Maarten Luther

In de Elimkerk aan de P.C. Hooftlaan 178 in Papendrecht wordt op donderdag 18 oktober vanaf 14.00 uur weer een PCOB-middag gehouden.

De heer Batist uit Scheveningen verzorgt dan een lezing met als titel 'Maarten Luther, wat heeft hij ons te zeggen/'. Ook introducés zijn altijd welkom bij de bijeenkomsten van de PCOB in Papendrecht.

Michael Prins in De Vijf Lelies

Singer-songwriter Michael Prins geeft op zaterdag 20 oktober vanaf 19.30 uur een concert met zijn band in dorpshuis De Vijf Lelies in Streefkerk.
De oud-inwoner van Streefkerk zal nummers van zijn derde album 'It's murder, guilty of killing sweet emotion' spelen, evenals nieuwe nummers. Entree bedraagt 17,50 euro. Kaarten zijn te bestellen via www.eventbrite.nl

Medische diensten: 13 en 14 oktober

HUISARTSEN; Alblasserdam - Regionale huisartsenpost Drechtsteden, Albert Schweitzer, locatie Dortwijk van maandag t/m vrijdag van 17.00 tot 08.00 uur: 078-2020020.

Graafstroom (Bleskensgraaf – Brandwijk – Molenaarsgraaf – Ottoland – Oud-Alblas – Wijngaarden): 0184-641215.


Waarneemgroep "Alblasserwaard-West-Noord-West" Huisartsen Streefkerk – Nieuw-Lekkerland – Kinderdijk: 078-6542600.

Huis van de Waard Nieuw-Lekkerland

Foto: 123RF

In Pand 83 aan de Planetenlaan 83 in Nieuw-Lekkerland wordt 18 oktober vanaf 16.30 uur weer een Huis van de Waard gehouden met een maaltijd. Opgeven kan via 06-27281714.

Bingoavond in Oud-Alblas

Zaterdag 20 oktober begint het bingoseizoen in Oud-Alblas weer. Vanaf 20.00 uur is een ieder welkom in Dorpshuis De Beemd, Beemdweg 9. Het eerste kopje koffie en toegang zijn gratis.

Muzikale Sche(r)ts met kamerkoor

Op zaterdag 20 oktober voert Kamerkoor Canticum Amicorum een spannend programma uit. De Havenkerk van Alblasserdam is het decor voor Muzikale Sche(r)ts. Tijdens het concert brengt het kamerkoor uit Hardinxveld-Giessendam onder leiding van dirigent Patrick van der Linden geestelijke en niet-geestelijke muziek ten gehore. Kaarten via www.canticumamicorum.nl.

'Andy van Persie' beslissend in derby

Streefkerk won zaterdag nipt van De Alblas. Foto: Richard van Hoek

streefkerk • Feyenoord zonder Robin van Persie is als een vaas zonder bloemen. Voor Streefkerk zou hetzelfde gelden wanneer de derdeklasser niet over zijn spits Andy van Vugt zou kunnen beschikken. In de streekderby met De Alblas maakte de tengere goalgetter in zijn eentje het verschil. Lang leve 'De Van Persie van sportpark Streveland'!

De manier waarop Van Vugt in de 47e minuut de enige treffer van het duel produceerde was van grote schoonheid. Hij kreeg de bal op tien meter van het strafschopgebied aangespeeld en liet vervolgens een majestueus schot los dat eindigde in de linkerbovenhoek naast De Alblas-doelman René de Ruiter.

"Hij zat er lekker in", glunderde de schutter na afloop van de wedstrijd. "Én het was een heel belangrijke goal. Maar ik had er nóg wel een paar moeten kunnen en moeten maken vanmiddag." Van Vugt doelde op ultieme scoringskansen voor en na rust waarbij hij het vizier net niet scherp genoeg had afgesteld. Deze missers pasten overigens bij het spelbeeld. Vooral in de eerste helft viel er voor het publiek werkelijk niets om van te genieten. Beide teams speelden flets en grossierden in foute passes, ziekenhuisballen en kansloze individuele acties. Pas nadat Van Vugt kort na de pauze de 1-0 had aangetekend begon De Alblas te voetballen en liet het iets zien van het voetbal waarmee men een week eerder SVW zo knap had verslagen. "We zijn in de tweede helft anders gaan spelen en probeerden toen de tegenstander meteen vast te zetten", verklaarde De Alblas-trainer John den Dunnen de metamorfose. Dat lukte heel aardig, afgezien dan van enkele hachelijke momenten bij Streefkerkse counters. De Alblas had echter de pech dat Streefkerk-doelman Bouke de Jong in topvorm verkeerde en enkele doelpogingen op knappe wijze pareerde. Met een ultieme redding in de slotminuut als hoogtepunt: De Jong reageerde toen met een geweldige reflex op een kopbal van de ditmaal tegenvallende Stefan Bakker. Een minuut later had hij mazzel toen een inzet van Natanja de Haan de linkerpaal raakte.

Verrassend

De nipte zege betekent voor Streefkerk dat het na drie speelronden op zes punten staat en verrassend meedoet in de bovenste regionen van 3C. De Alblas bivakkeert door het verlies in de onderste helft van de ranglijst. En dat met een selectie die in zijn totaliteit meer kwaliteit herbergt dan die van Streefkerk. "Wij moeten het vooral van onze werklust en inzet hebben", gaf Andy van Vugt de Strevelandse filosofie aan. "Daarmee kunnen we ten opzichte van sterkere tegenstanders veel compenseren." En als je dan ook nog een speler als Andy van Vugt in huis hebt die het verschil kan maken, vind je jezelf zomaar terug in het linkerrijtje!"

Jan Timmer

Papendrecht laat dure punten liggen

Papendrecht speelde zaterdag gelijk. Foto: Peter Verbeek

vianen • Papendrecht liet uit bij Brederodes twee belangrijke punten liggen. De ploeg van trainer Johan Sturrus kwam niet verder 2-2.

De puntendeling was om verschillende redenen pijnlijk en ongewenst. Winst zou Papendrecht hebben doen doorstoten naar de bovenste regionen van de tweede klasse F, een missie die makkelijk invulbaar leek tegen het kwaliteitsarme Brederodes dat tot zaterdag puntloos onder aan de ranglijst bungelde. Papendrecht echter ontwaakte al vroeg uit zijn mooie voetbaldroom. In de 7e minuut kwam Brederodes uit een vrije trap op 1-0, een doelpunt waarbij Papendrecht-keeper Roy Rijntjes allesbehalve vrijuit ging. De door de goalie opgestelde muur zag er uiterst wankelmoedig uit en bleek dat ook in de praktijk. Een vervelende start kortom. Het duurde tot de 35e minuut eer Papendrecht op gelijke hoogte wist te komen. Een uit mazzel opgebouwde treffer overigens, waarbij een verdediger van Brederodes de bal na een voorzet van Jay Luciano achter zijn eigen keeper frommelde: 1-1. Eén minuut na rust kreeg Luciano het opnieuw op zijn heupen en liet hij op volle snelheid een lage voorzet los, die door zijn ploeggenoot Koen Lighaam van dichtbij tot 1-2 werd gepromoveerd. Dat had voor Papendrecht het startsein moeten zijn om het duel 'op slot te draaien', maar het tegenovergestelde gebeurde. Brederodes gooide extra power in de strijd en kwam in de 54e minuut op gelijke hoogte, wéér uit een dood spelmoment. De daaruit volgende kopstoot betekende 2-2. Tot overmaat van ramp zag Papendrecht ook Thomas Muilwijk nog geblesseerd uitvallen; de derde centrale verdediger in korte tijd. Piekerwerk dus voor coach Sturrus.

Dames 1 Smash'66 winnen streekderby

Foto: Stockfoto 123RF

alblasserdam • De dames van Smash'66 uit Alblasserdam hebben zaterdag 6 oktober de streekderby gewonnen van Vollido uit Hendrik Ido Ambacht. In de Ridderhal werd het 3-2 voor de Alblasserdamse volleybaldames.

Eline Rodenburg maakte haar debuut in de hoofdmacht van het eerste damesteam, zij maakte dit seizoen de overstap van het tweede naar het eerste damesteam van Smash. In de eerste set waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Onnodige fouten werden afgewisseld met mooie aanvallende punten. De foutenlast bij de dames van Smash lag echter hoger dan bij de dames van Vollido, dus trokken zij de winst van deze set nipt naar zich toe met 25-23.

In de tweede set draaide het aan de kant van Smash beter. De blokkering hield meer aanvallen tegen en er werden meer ballen van de grond gehaald. Ook een mooie serviceserie met een aantal directe punten van Tabitha Zanen en Liza van Erk zorgde ervoor dat Smash de set won met een setstand van 25-19.

In de derde set zakte het niveau van de Alblasserdamse dames weer wat terug, maar toch knokte de dames zich aan het einde van de set terug in de wedstrijd en met een spannende eindfase van de set werd er met 27-25 gewonnen.
De vierde set was het wedstrijdbeeld weer omgedraaid, de dames van Vollido konden vooral via de middenpositie vaak tot scoren komen en deze set werd dan ook met 25-22 gewonnen door de thuisploeg, een vijfde en beslissende set was nodig. Daarin nam Smash meteen het voortouw en maakte meteen een verschil van 4 punten. Deze voorsprong werd niet meer weggegeven en won de vijfde set met 15-10, waardoor de dames van Smash '66 de wedstrijd wonnen met 3-2.

Kinderdijk moet diep gaan voor winst

alblasserdam • Onder een warme zon met veel publiek langs de kant werd er zaterdag 6 oktober op het eigen Molenzicht gewonnen van Juliana uit Oud Gastel.

De gasten waren, na 3 minuten van aanvallen van beide kanten, de eerste die de bal raak schoten. Na 10 minuten spelen was de stand pas 2-2. Ondanks vele kansen van de twee ploegen werd er weinig gescoord.

Halverwege de eerste helft kwam CKC vanwege een overtreding op Simone op een voorsprong van 5-3 door een benutte strafworp van Martijn.

Met nog 10 minuten te spelen voor er werd gerust scoorde Lotte haar eerste punt van de wedstrijd. Dit deed ze door middel van haar specialiteit: korte kans vanachter de korf.

Ook Bram en Koen en 2 minuten voor tijd wederom Lotte scoorden vanuit de korte kans. Met een prettige voorsprong begon CKC aan de tweede helft. 14-9.

Tweede helft

In de tweede helft was het Martijn die de eerste scoorde. Omdat Laura goed oplette kon ze in een draai weglopen en scoorde de volgende 16-10.

Zestien minuten voor tijd kwam Juliana door hun vijfde strafworp nog akelig dichtbij. 17-15. Kinderdijk moest dus zeker nog scherp blijven om te wedstrijd te kunnen winnen. Op de klok stond nog 5 minuten. Door een misleidende aanval via Martijn scoorde Bram zijn vierde punt. Een goede invalbeurt dus voor hem. Tien seconden voor tijd gooide Martijn wederom een strafworp in het mandje en bracht hij de eindstand op 23-17.

De volgende wedstrijd is op zaterdag 13 oktober op Molenzicht tegen RWA uit Rhoon. Deze wedstrijd begint om 15:30 uur.

Lekkerland is ook Geinoord de baas

nieuwegein • Met zeven punten uit drie duels kan Nieuw-Lekkerland vaststellen dat het een prima competitiestart in de eerste klasse C heeft gemaakt. Uit bij staartclub Geinoord boekte de ploeg van trainer Maarten van Gastelen zijn tweede zege op rij. "We openden sterk en kregen zeker vijf kansen om de score te openen", blikt de coach terug op de beginfase van de uitbeurt in Nieuwegein. Desondanks was het Geinoord dat tegen de verhouding in de leiding nam. "Gelukkig bleven we rustig en kwamen we na rust op gelijke hoogte door Raymond Slagboom, gevolgd door een doelpunt van invaller Sjoerd Slob. Alles bij elkaar een overwinning waar nes op af te dingen viel. Die zeven punten hebben we maar mooi in de knip. Dat geeft vertrouwen en rust voor de komende weken."

De Zwerver walst over IFC heen

kinderdijk • De Zwerver boekte zaterdag een gedecideerde 3-0 overwinning op IFC. "Een bescheiden afspiegeling van het krachtsverschil", vond trainer Edward Knook. "Een grotere uitslag was zeker mogelijk geweest." De Kinderdijkers zaten al vroeg op rozen door twee treffers van Guido Luijten (in de 17e en 19e minuut). Kort na rust deed ook Simon van der Rhee scorend een duit in het zakje. Later in het tweede bedrijf zag de verdediger een treffer afgekeurd worden omdat hij bij zijn doelpoging een tegenstander gehinderd zou hebben. "Ik kijk tevreden terug op een prima teamprestatie", aldus Knook. "We zijn klaar voor onze volgende uitdaging: De Alblas uit!"

Drechtstreek rekent af met Zwaluwe

papendrecht • Miguel Munoz was opperbest geluimd zaterdagmiddag tegen half vijf. Logisch want zojuist had 'zijn' Drechtstreek de confrontatie met Zwaluwe met 5-1 gewonnen. "Dit zijn drie hele belangrijke punten tegen een opponent die best eens een concurrent zou kunnen zijn in de strijd om klassenbehoud", doceerde de coach. Drechtstreek kwam na 25 minuten op 1-0 dankzij een treffer van Yunus Ekiz. De 2-0 werd verzorgd door Joey d'Haen. Hij kopte raak uit een voorzet van ploeggenoot Brzac. Zwaluwe kwam nog voor de thee op 2-1, waarna Mark Kunst en invaller Desley Tollenaar (2 x) Drechtstreek in veilige haven schoten. Munoz liet tegen Zwaluwe de uit het tweede elftal afkomstige Jesse Schievink in de hoofdmacht debuteren.

Alblasserdam zakt finaal door het ijs

zwijndrecht • Alblasserdam zakte op bezoek bij Groote Lindt finaal door het ijs. De damdorpers speelden beroerd en verloren dan ook terecht met 4-0. "Alleen onze keeper haalde een dikke voldoende", zag trainer Dennis Schoonewil één schamel lichtpuntje in de voetbalduisternis. "Voor de rest was het helemaal niks. Zelfs onze normaal gesproken zo solide verdediging liet grote steken vallen. "Moet je nagaan: we kregen 21 corners en slaagden daaruit geen enkele keer een val op doel te schieten of te koppen. Zo slap allemaal. En het ergste is: we zagen het deze week aankomen als technische staf. Zowel dinsdag als donderdag werd er ronduit slecht getraind en vandaag verschenen er vier spelers te laat op appel omdat ze in de file hadden gestaan. Sorry hoor, maar dat soort dingen overkwamen mij nooit. Ik ging zo vroeg van huis dat ik nooit te laat kwam. De remedie? Hard trainen deze week."

Leendert van der Lugt wint Molenloop

Saskia Heijnen zegeviert bij de vrouwen

De lopers komen de bocht om bij de molen aan het Kortland.

alblasserdam • Daarmee zette hij tevens een grote stap richting winst van het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit 2018. Saskia Heijnen was de snelste vrouw van de dag in de Molenloop.

De zestien Engelse mijlen tegen het magnifieke decor van de molens van Kinderdijk werden zaterdag gelopen onder prachtige nazomerse weersomstandigheden, hoewel de wind stevig waaide. Desalniettemin wonnen Leendert van der Lugt en Saskia Heijnen niet alleen de wedstijd, maar verbeterden ze ook het parcoursrecord van de Molenloop in respectievelijk 55.29 en 1.06.29.

Tweestrijd

Bij de mannen werd zaterdag uitgekeken naar het vervolg van de tweestrijd tussen Van der Lugt en Cornelis Chatziioannou, die tot dusverre nauwelijks voor elkaar onderdeden in de top van het klassement van het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit.

De Molenloop was de achtste wedstrijd uit de serie van negen. De beste zes resultaten tellen mee voor het eindklassement.

Van der Lugt startte zoals gebruikelijk snel vanaf de baan van AAA in Alblasserdam. Hij liep in de eerste kilometers honderd meter weg van Arjan Kaashoek (in 2017 de snelste in de Molenloop) en Chatziioannou. Die laatste miste ditmaal echter de macht en moest zijn rivalen nog voor het lange eind richting Kinderdijks Werelderfgoed laten gaan.

Stevige pas

Chatziioannou's clubgenoot Ivo Bijl van Passaat daarentegen rukte met stevige pas op naar het front. Hij liet Kaashoek achter en pikte ook Leendert van der Lugt op, op het 10 kilometer-punt. Bijl bleek duidelijk de sterkste man van de dag, Van der Lugt kon hem niet blijven volgen en dus leek de wedstrijd beslist.

Maar op 500 meter van het einde schoot bij Ivo Bijl de kramp in de kuit. Hij moest strompelend verder en werd toch nog gepasseerd door Leendert van der Lugt en Arjan Kaashoek en redde nét voor Chatziioannou zijn podiumplaats, wat voor Van der Lugt van grote waarde was voor het klassement.

Kan niet beter

"De punten, de winst en het parcoursrecord. Beter kan eigenlijk niet, maar zo wil je niet winnen hoor", sprak de winnaar over de pech van Bijl. "Hij was zo sterk. Ik had hem nooit meer kunnen pakken."

Bijl zelf berustte: "Ik loop volgende week de 4 Mijl van Groningen. Ik liep hier als training. Als ik voor Groningen weer fit ben is het niet heel erg."

Vrouwen

Bij de vrouwen liepen Saskia Heijnen uit Leiden en Annemarie Kersbergen uit Dordrecht lange tijd dichtbij elkaar in de buurt. De laatste stelde haar winst in het eindklassement van het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit zeker met een mooie uitslag, maar voor de dagwinst kwam ze in Alblasserdam te kort.

Heijnen won in 1.06.29, Kersbergen gaf 2.31 toe. Voor de winnares was het haar eerste optreden in het circuit. "Ik kom uit Ridderkerk, maar ben voor mijn studie naar Leiden gegaan. Het was best haasten om hier op tijd te zijn", lachte ze. "Ik ben sinds drie, vier jaar echt serieus met atletiek bezig. Rond Leiden hebben we ook zo'n circuit. Daar doe ik wel aan mee."

De Typhoon-loop in Gorinchem is op zaterdag 20 oktober de laatste wedstrijd in het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit 2018.

Belangrijkste uitslagen

Msen: 1. Leendert van der Lugt 55.29, 2. Arjan Kaashoek 58.17, 3. Ivo Bijl 59.48. M35: 1. Cornelis Chatziioannou 59.51, 2. Remon van der Wal 1.00.11. M45: 1. Egbert Hooijkaas 1.01.55, Vsen: 1. Saskia Heijnen 1.06.29, 2. Annemarie Kersbergen 1.09.00, 3. Jeannette van der Rhee 1.20.10.

Veel persoonlijke records in eerste ronde Nationale Zwemcompetitie voor De Geul

Veel persoonlijke records in eerste ronde Nationale Zwemcompetitie voor De Geul

PAPENDRECHT • Afgelopen zaterdag werd in het Sportcentrum Papendrecht de eerste ronde gezwommen in de Nationale Zwemcompetitie. De Geul is vorig seizoen gepromoveerd naar de landelijke C-klasse en wil natuurlijk alles op alles zetten om zich in deze klasse te handhaven.

Tijdens deze eerste wedstrijd werden er maar liefst 32 persoonlijke records geklokt, met als uitschieter Salomé van Loo, die op de 200 rug haar beste tijd met 21 seconden verbeterde, en Donna Verhoef, die op de 100 vlinder 19 seconden van haar beste tijd af haalde.

Aan het begin van het programma stonden 2 estafettes gepland. Op de 4x100 wissel jongens junioren 4 gaven Dylan Groeneveld, Aaike de Tender, Brandon Groeneveld en Tjomme de Tender meteen het goede voorbeeld door knap 1e te worden en 5 seconden onder hun inschrijftijd te duiken. Ook de meisjes in de categorie junioren 3 zwommen op de 4x100 vrij 7 seconden van hun inschrijftijd af en Laura 't Lam, Evi Kleijn, Donna Verhoef en Daphne van Tilburg werden hiermee 2e.

Bij de dames was er op de 100 wissel een 6e plaats voor Kirana Hoogenbosch en op de 100 school werd ze 5e. De overige wedstijdpunten kwamen op naam van Faustine Mussig en Zoë van Gool.

Op de 100 wissel bij de heren werd Ivan van Omme 4e, de 100 school leverde hem een 2e plaats op en op de 50 rug pakte hij het brons. Het zilver op de 50 rug ging naar Max Muller. Liam van Gool zwom een PR op de 100 wissel en Yaro Roodenburg op de 50 rug.

In de categorie meisjes senioren maakte Sam IJzerman de dienst uit, ze schreef zowel de 200 school als de 100 rug op haar naam. Op beide afstanden werd Esmée Roodenburg 4e en Debra de Lange 5e.

Bij de jongens tikte Aaike de Tender als 3e aan op de 200 school, Brandon Groeneveld zwom een PR op deze afstand en werd 4e op de 100 rug.

Bij meisjes jeugd was er een 3e plaats voor Dana Kleijn op de 200 vrij, op de 100 school werd ze 4e. Nicole van Os werd 4e op de 200 vrij. Joyce Hoornweg verbeterde tijdens de 100 school zowel haar 50 metertijd als haar 100 metertijd. Sophie Spuijbroek zwom beide afstanden voor de 1e keer en voor Naomi Hardam was het de 1e keer dat ze 200 vrij zwom.

Tjomme de Tender verbeterde zijn beste tijd op de 100 school en op de 200 vrij, op de laatste afstand werd hij 4e. Dylan Groeneveld zwom ook een PR op de 200 vrij en werd 5e. In de categorie meisjes junioren 3 pakte Laura 't Lam de winst op de 200 rug, in een PR, en op de 100 vlinder. Daphne van Tilburg tikte op de 200 rug in een PR als 4e aan, Evi Kleijn zwom deze afstand voor de 1e keer. Donna Verhoef verbeterde op beide afstanden haar beste tijd.

Jesper van Tilburg werd bij jongens minioren 6 3e op de 100 wissel, in een PR, en 2e op de 50 vrij. Thijn Versloot verbeterde zich op beide afstanden en werd 4e op de 50 vrij. Ook Paul Ruitenberg zwom 2 PR's en Sven de Jong verbeterde zich op de 50 vrij.

De jongste zwemmers zwommen 50 rug en 25 school. Rens van Es verbeterde 2 x zijn beste tijd en veroverde op beide afstanden het zilver. Voor Lars de Jong was er brons op de 50 rug en voor Tygo van Berkel op de 25 school, allebei ook in een PR. Amy Ouwens pakte bij de meisjes het brons op de 50 rug. Bjurn Nijhof zwom een PR op de 25 school en de 50 rug voor de 1e keer. Marie Elise Verschoor tikte op de 50 rug als 6e aan. Roos Kleijn zwom voor de 1e keer 50 rug en voor Milan Heuvelman en Stefanie van Weert was het op beide afstanden de 1e keer.

De afsluitende estafettes verliepen prima voor de Geul. Max Muller, Yaro Roodenburg, Ben Muller en Ivan van Omme lieten alle concurrentie achter zich op de 4x50 vrij heren. Esmée Roodenburg, Sam IJzerman, Zoë van Gool en Faustine Mussig pakten op de 4x100 wissel dames het zilver.

Openingsavond van Merwede Cup

meerkerk/papendrecht • De Merwede Cup jeugdcompetitie On Tour is op vrijdag 5 oktober gestart in Meerkerk. Dorpshuis de Linde was het strijdtoneel voor 17 jeugdschaakteams uit de regio. De organiserende verenigingen uit Dordrecht, Papen-drecht, Sliedrecht, Gorinchem, Sleeuwijk en Meerkerk hadden elke hun (schaak)steentje bijgedragen aan deze avond: gastheer en schaakstukken uit Meerkerk, schaakklokken uit Papendrecht en Gorinchem. Wedstrijdleiding met uitslagenverwerking uit Sliedrecht, tafelleiders uit Dor-drecht, Papendrecht en Gorinchem om de jonge schakers aan de borden te begeleiden. Kortom ook de organisatie is teamwork.
In poule 1 won het eerste team van Pascal uit Papendrecht. Meerkerk Schaakt team 1 degradeerde naar poule 2. In poule 2 won het nieuwe team van Camphusianum uit Gorinchem nipt voor het tweede team van Giessen Linge. Meerkerk Schaakt team 2 degradeerde daarmee naar poule 3. In poule 3 won Dordrecht 1 alle wedstrijden. In poule 4 werd Meerkerk 3 nipt tweede achter Slie-drecht 2.

Jan en Kees winnen Brugdrive Je Coupe

papendrecht • Jan Erlings en Kees van Maaren hebben zaterdag de 51e Brugdrive van bridgeclub Je Coupe uit Papendrecht gewonnen.

Er namen 62 paren deel aan de zeer geslaagde drive, die gehouden werd in het Denksportcentrum aan de Van der Palmstraat in Papendrecht.

Op de tweede plaats eindigden Peter den Hartog en Eimert Doedens terwijl Marjolein Noordhoek en Ad Vermeij afgelopen zaterdag beslag legden op de derde plaats van de jaarlijkse Brugdrive van Je Coupe.

Klipperstars U20 naar derde plaats

nieuw-lekkerland • In de top van de landelijke tweede divisie deed Klipperstars U20 in het afgelopen weekend goede zaken door met 98-65 te winnen van Rotterdam Basketbal.

De Nieuw-Lekkerlandse basketballers stegen hierdoor naar de derde plek op de ranglijst. Sem Janse was met 36 punten topscorer.

Wiekslag begint competitie goed

alblasserdam • Wiekslag is zaterdag in de eerste ronde van de landelijke competitie in de B-klasse goed begonnen.

Deze klasse is kleiner dan voorheen. De 32 verenigingen zijn verdeeld over 4 poules van 8. De winnaar van ieder poule promoveert samen met de twee tijdsnelste naar de landelijke A. In Alblasserdam zwemt Wiekslag samen met de Schotejil uit Middelharnis, uitkomend in de A klasse en de Duck uit Brielle die uitkomen in de C klasse de competitie.

Deze eerste wedstrijd werd er direct goed gezwommen. Ivo Bot won een gouden plak op de 50 vrij en de 100 wissel. Op die laatste afstand zwom hij met 1.37.82 een nieuw pr. Zijn zus Eva zwom op de 100 wissel een pr van 12 seconden en met 1.33.54 werd ze mooi tweede. Melvin Prins zwom naar goud op de 50 rug en 100 wissel en brons op de 200 vrij.

Trainer Robbert Donk behaalde zilver op de 100 wissel en 100 school en brons op de 50 rug. Bij de dames senioren zwom Romy de Laat naar goud op de 200 vrij en 50 rug en zilver op de 100 wissel. Cheyenne Visser pakte zilver op de 200 vrij en 50 rug en brons op de 100 wissel en 100 school. Nikita Herwig won brons op de 200 vrij. Wesley Scheepbouwer pakte goud op de 100 rug met een nieuw pr.

Door al die prima resultaten en gezwommen tijden zal Wiekslag zichzelf terugvinden in de top van hun poule. Zaterdag is het de beurt aan de jonkies van de vereniging. Zij komen zaterdag in eigen bad in actie tijdens de eerste ronde van de swimkick minioren.

Veel persoonlijke records De Geul

papendrecht • Afgelopen zaterdag werd in het Sportcentrum Papendrecht de eerste ronde gezwommen in de Nationale Zwemcompetitie. De Geul is vorig seizoen gepromoveerd naar de landelijke C-klasse en wil natuurlijk alles op alles zetten om zich in deze klasse te handhaven.

Tijdens deze eerste wedstrijd werden er maar liefst 32 persoonlijke records geklokt, met als uitschieter Salomé van Loo, die op de 200 rug haar beste tijd met 21 seconden verbeterde, en Donna Verhoef, die op de 100 vlinder 19 seconden van haar beste tijd af haalde.

Aan het begin van het programma stonden 2 estafettes gepland. Op de 4x100 wissel jongens junioren 4 gaven Dylan Groeneveld, Aaike de Tender, Brandon Groeneveld en Tjomme de Tender meteen het goede voorbeeld door knap 1e te worden en 5 seconden onder hun inschrijftijd te duiken. Ook de meisjes in de categorie junioren 3 zwommen op de 4x100 vrij 7 seconden van hun inschrijftijd af en Laura 't Lam, Evi Kleijn, Donna Verhoef en Daphne van Tilburg werden hiermee 2e.

Bij de dames was er op de 100 wissel een 6e plaats voor Kirana Hoogenbosch en op de 100 school werd ze 5e. De overige wedstrijdpunten kwamen op naam van Faustine Mussig en Zoë van Gool.
Op de 100 wissel bij de heren werd Ivan van Omme 4e, de 100 school leverde hem een 2e plaats op en op de 50 rug pakte hij het brons. Het zilver op de 50 rug ging naar Max Muller. Liam van Gool zwom een PR op de 100 wissel en Yaro Roodenburg op de 50 rug.
De afsluitende estafettes verliepen prima voor de Geul. Max Muller, Yaro Roodenburg, Ben Muller en Ivan van Omme lieten alle concurrentie achter zich op de 4x50 vrij heren.

Isa van Swieten in top 10

Isa van Swieten in actie. Foto: Wim van Swieten

papendrecht • Kunstrijdster Isa van Swieten (15) uit Papendrecht heeft in het afgelopen weekend een goede prestatie geleverd tijdens haar eerste juniorenwedstrijd in Alkmaar.

Voor Isa van Swieten en haar clubgenootjes Dani en Demi van de Dordtse Kunstrijvereniging De Drechtstedenis lieten alle drie sterke kuren zien. Na de korte kür eindigden ze op alle drie ruim binnen de top 10. Dani eindigde als 5e, Isa als 6e en Demi als 7e. Isa liet een krachtige lange kür zien en eindigde op de 7e plek. Op zaterdag 13 oktober zijn de rijdsters te zien op de Dordtse ijsbaan waar zij deelnemen aan het Gewestelijk Kampioenschap kunstrijden. Iedereen is welkom en de entree is gratis.

Foto: Wim van Swieten

Klipperstars U20 naar derde plaats

Klipperstars U20 naar derde plaats

NIEUW-LEKKERLAND • In de top van de landelijke 2e divisie deed Klipperstars U20 goede zaken door met 98-65 te winnen van Rotterdam Basketbal.

De Nieuw-Lekkerlandse basketballers stegen hierdoor naar de derde plek op de ranglijst. Sem Janse was met 36 punten topscorer.