HK Krimpener- en Lopikerwaard

13 november 2018

HK Krimpener- en Lopikerwaard 13 november 2018


Sintintocht begin van kids-programma

schoonhoven • Sinterklaas en zijn Pieten zetten zaterdag 17 november voet aan wal in Schoonhoven. Omstreeks 11.00 uur wordt de pakjesboot verwacht aan de Leksteiger nabij de Veerpoort.

Rond het middaguur ontvangt burgemeester Cazemier de Goedheiligman op het stadhuisbordes, waarna de rijtoer door de stad begint. De grootste intocht van de Krimpenerwaard is tevens het begin van het festival 'Sint! in Schoonhoven', waarin zo'n twintig kids-events tot en met 5 december zijn gebundeld.

Thema is dit jaar 'Sint zoekt talent'. De hele zaterdag staat het historisch centrum van Schoonhoven bol van de vrolijke activiteiten. Na de rijtoer kunnen kinderen in de winkelstraten spelletjes doen met de Pieten, dansen met de danspieten en een optreden van Muziekpiet bijwonen. Kinderen hebben de kans om hun talent te tonen op het podium op de Steenenbrug. Net als de talentvolle Pieten trouwens.. Uniek is de nieuwe belevingswinkel 'De Vrolijke Pepernoot' in de Lopikerstraat, die op zaterdag 17 november om 14.15 uur zijn deuren opent.

De intocht is de start van bijna vier weken met zo'n twintig uiteenlopende kids-evenementen in de Zilverstad, met o.a. theater, cultuur, muziek, kinderdisco, winkelen en eten en drinken. Het Sintfestival duurt tot en met woensdag 5 december. Die middag worden volgens oude Schoonhovense traditie als Sint of Piet verklede kinderen bij winkels en horeca getrakteerd op wat lekkers. Met een groot afscheidsfeest in Kegelhuis De Engel wordt het festival afgesloten. 'Sint! in Schoonhoven' is een initiatief van Zilverstad Marketing in samenwerking met de gemeente Krimpenerwaard en winkeliers, zilversmeden, horeca, musea en evenementenorganisaties in Schoonhoven. Alle informatie is te lezen in de programmafolder die verkrijgbaar is op ruim 30 locaties in de Zilverstad en te lezen op www.sintinschoonhoven.nl

Komische thriller

stolwijk • Toreca speelt op 16, 17 en 24 november de komische thriller 'Het lijk is zoek' in Het Kwartier te Stolwijk.

Toreca neemt de bezoekers mee naar het Engelse landgoed Greenacres in het jaar 1900. De oude heer Barraclough is overleden. Men is niet alleen in rouw gedompeld, maar ook de verdeling van de erfenis zorgt voor de nodige opschudding. Voortdurende regenval heeft de komst verlaat van notaris Blundell en zijn compagnon Mickleby. Zij ontdekken tot hun grote verbazing dat er geen lichaam in de kist ligt. Dit zorgt voor de nodige spannende en grappige verwikkelingen.

Op vrijdag 16 november start de voorstelling om 20.30 uur en op zaterdag 17 en 24 november om 20:00 uur. Op beide zaterdagen is er Bal Na met livemuziek.

Kaarten à 9 euro zijn te koop bij slijterij en wijnhandel De Gouden Leeuw te Stolwijk of via torecatoneel@outlook.com

Duurzaamheids- lening

Gemeente Belang Krimpenerwaard dient tijdens de begrotingsbehandeling dinsdag (vandaag) een motie in voor de invoering van een 'duurzaamheidslening'. Hiermee moet het voor inwoners en non-profitorganisaties makkelijker worden om bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen en warmtepompen te financieren. Ook de ChristenUnie dient een motie in. Deze is gericht op de vrijstelling van zonnepanelen met betrekking tot de onroerendzaakbelasting.

Lopik doet niet aan potverteren

Een meerjarig begrotingsoverschot heeft politiek Lopik niet kunnen verleiden om aan potverteren te doen. De plus op de begroting van 2019 (170.000 euro) wordt keurig in de algemene reserve gestort. Neemt niet weg dat er tijdens de begrotingsbehandeling best wat wensen leefden onder de verschillende fracties. Vooral het algemeen onderhoudsniveau, ouderenbeleid en de ambtelijke capaciteit werden aan de orde gesteld.

Pietenhuis in Schoonhoven

Sint Nicolaas zelf zal zaterdag 17 november de officiële opening verrichten van het Pietenhuis in Schoonhoven.
Het wordt een locatie waar kinderen niets kunnen kopen, maar wel kunnen 'zien, spelen, aanraken, ruiken, proeven en vooral beleven', zeggen de initiatiefnemers Claudia Pouw en haar vriend Bert Versluijs. "We willen de sfeer van vroeger terughalen: van mysterie en spanning rondom Sinterklaas."

Avantri helpt Filimon op weg

Een groeidiamantje of iemand die het gewoon leuk vindt om hard te lopen? Avantri weet niet hoever de ambitie reikt van Filimon Meles Chabe, maar zijn progressie spreekt boekdelen. Filimon is een laatbloeier. Sport was voor zijn vlucht naar Europa geen uitlaatklep op het arme Eritrese platteland. "Er waren geen clubs of faciliteiten. Ik rende wel eens met jongens om te zien wie de snelste was, maar was toen niet zo sportief. Ik deed zelden aan sport. School was er vooral om te leren."

Foto: Leo Bennis

• Burgemeester Laurens de Graaf nuttigde vrijdag tijdens het Nationaal Schoolontbijt zijn ochtendmaaltijd samen met de kinderen van groep 3 van de Jan Bunnikschool. Ook overhandigde de burgemeester een donatie aan de stichting Kinderpostzegels, dit jaar het goede doel van het Nationaal Schoolontbijt.

dinsdag 13 november 2018 • 12e jaargang nr. 46

krimpener- en lopikerwaard

Kort geding vanwege 'onnodig lijden' zwanen

krimpenerwaard • Saskia Van Rooy, fractievoorzitter van Dierbaar Krimpenerwaard, heeft met haar Stichting Dierenradar een kort geding tegen de provincie Zuid-Holland aangespannen. "Ik wil voorkomen dat jagers gewonde knobbelzwanen met slag-, steek- en snijwapens mogen doden", licht ze toe. "Dit is mogelijk na een onlangs genomen goedkeuringsbesluit door de provincie."

De provincie stelt volgens de inwoonster van Stolwijk geen voorschriften aan de uitvoering en het gebruik van genoemde wapens. Van Rooy: "Hierdoor mogen zwanen met een priem door de schedel worden geboord, met een knuppel de kop worden ingeslagen en met een mes worden onthoofd. Dit heeft ernstig en onnodig lijden tot gevolg. De raad van de gemeente Krimpenerwaard zag niets in deze nieuwe vang- en dodingsmethoden. In juni steunde het mijn motie om deze methoden niet in de Krimpenerwaard te willen." Het kort geding vindt op donderdag 15 november om 10.30 uur bij de rechtbank in Den Haag plaats. Meer informatie: www.hetkontakt.nl

Ton van Beek koninklijk onderscheiden

Ton van Beek met zijn vrouw en burgemeester Laurens de Graaf. Foto: Leo Bennis

cabauw • Ton van Beek is donderdagavond in de kantine van vv Cabauw gehuldigd voor zijn vele vrijwillige werkzaamheden voor de voetbalvereniging en Gemiva. Burgemeester Laurens de Graaf beloonde de trouwe vrijwilliger met een koninklijke onderscheiding.

Van Beek, voorheen werkzaam als veiligheidskundige bij QBuild Reco Herstel en inmiddels gepensioneerd, zet zich al jaren in voor vv Cabauw. Sinds 1986 was hij bestuurslid en een periode voorzitter van de actieve dorpsclub. Daarnaast was hij (jeugd-)trainer en coach, alsmede grens- en scheidsrechter en lid van diverse bouwcommissies. Hij coördineerde en begeleidde alle nieuwbouw- en verbouwingsprojecten, waaronder de kleedkamers, begeleidde de bouw van de tribune en organiseerde de uitbreiding van het verenigingsgebouw.

Jeugdafdeling
Als voorzitter verbeterde Van Beek de structuur van de jeugdafdeling onder leiding van de technische commissie. Daarnaast maakte hij zich sterk voor een gelijke behandeling van het meisjes- en damesvoetbal. Hierdoor heeft de vereniging inmiddels de grootste damesafdeling van de regio. Hij maakte zich ook sterk voor het verplaatsen van het parkeerterrein, waardoor de veiligheid op het complex is vergroot.

Tegenwoordig zet Van Beek zich met name in voor de Stichting SportPark Cabauw. Hij startte de stichting na het gemeentelijk besluit om te stoppen met het financieren en beheren van de sportvelden. Hij is lid van het projectteam ten behoeve van de uitbreiding van het trainingsveld en de verlichting langs het hoofdveld. Daarnaast is hij actief in de fondsenwerving en de werving van vrijwilligers.

Gemiva
Ook voor Stichting Gemiva SVG-Groep in Schoonhoven is Van Beek actief. Hij bezoekt en begeleidt een drietal cliënten met een verstandelijke beperking. Tenslotte helpt hij bij activiteiten, excursies en klusjes.

Dit alles was reden voor burgemeester Laurens de Graaf om Ton van Beek tijdens de algemene ledenvergadering in de kantine van vv Cabauw te verrassen met een koninklijke onderscheiding. Van Beek werd hierbij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Duurzaamheidslening en zonnepanelen

krimpenerwaard • Gemeente Belang Krimpenerwaard dient tijdens de begrotingsbehandeling dinsdag (vandaag) een motie in voor de invoering van een 'duurzaamheidslening'.

Hiermee moet het voor inwoners en non-profitorganisaties makkelijker worden om duurzame bouwkundige maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen en warmtepompen, te financieren. VGBK-gemeenteraadslid Eddo Mondriaan: "Gemeente Belang Krimpenerwaard hoopt in het eerste kwartaal van 2019 een raadsvoorstel met betrekking tot de invoering van een duurzaamheidslening tegemoet te zien."

Eigenaren van zonnepanelen moeten meer onroerendzaakbelasting betalen als zij zonnepanelen plaatsen. Dat vindt de fractie van de ChristenUnie niet gewenst. "Zonnepanelen worden in de huidige systematiek meegenomen in de waarde van woningen en andere gebouwen. De staatssecretaris van Financiën heeft recent gemeld dat gemeenten vrij zijn om hier van af te wijken. Dat willen we wat de gemeente Krimpenerwaard betreft met een motie kracht bij zetten."

Geslaagde ontbijtactie

lopik • Zaterdagmorgen werden in alle vroegte negentig ontbijtjes ingepakt door het bestuur van de NPV.

Deze ochtendmaaltijden -een vers gekookt eitje, jus d'orange, appel, yoghurt, broodbeleg en verse broodjes- werden de afgelopen weken besteld door mensen om hun mantelzorgers te bedanken voor het vele werk dat dagelijks vrijwillig wordt gedaan.

De mantelzorg(st)ers reageerden verrast en waren erg blij met deze attentie.

Geen Radio d'HuZes

krimpenerwaard • Komend jaar is er geen Radio d'HuZes tijdens Alpe d'HuZes. Het samenwerkingsverband tussen diverse lokale omroepen, waarvan RTV Krimpenerwaard de grote trekker was, is ter ziele. "Omdat de laatste paar edities bemand werden door vrijwel alleen maar RTV Krimpenerwaard-medewerkers kwam de opzet van Radio d'Huzes onder druk te staan", legt één van de initiatiefnemers Egbert van der Veen uit. "We gaan tijdens Alpe d'Huzes 2019 waarschijnlijk onder onze eigen vlag uitzenden."

Expositie

bergambacht • In de maanden november en december exposeert Iris van der Hoorn uit Bergambacht haar werken in de vitrine van de bibliotheek in Bergambacht. Iris is 17 jaar en al van jongs af aan bezig met tekenen en schilderen. Zij schildert met acryl en haalt haar onderwerpen uit de natuur en haar fantasie. Ook heeft zij de ogen van bekenden van haar geschilderd.

'Mediawijs'

schoonhoven • Tijdens twee projectdagen werden brugklassers van csg Willem de Zwijger met diverse workshops 'mediawijs' gemaakt.

Doel was leerlingen bewust(er) om te laten gaan met social media. De projectdagen sloten aan bij het vak ICT & Media.
Bij de workshop in het Mobiele Media Lab van de politie werd ingestoken op (digitaal) pesten en wat strafbaar is. Leerlingen kregen van wijkagenten uit de Krimpenerwaard vragen voorgeschoteld en gingen hierover met hen in gesprek.Daarnaast gaven redacteuren van de NRC leerlingen tips om te controleren of nieuws echt of 'fake' is.
"Leerlingen vertelden na afloop van de workshops dat ze deze leerzaam en interessant vonden", blikt directeur Wilhelm Krajenbrink terug. "Vooral de tips van de NRC-journalisten om het nieuws te checken, de gevolgen van cyberpesten en dat social media verslavend kunnen zijn, maakten indruk."

Kunstschilder Bart Louman toonde afgelopen weekend zijn werken in de Hoge Vierschaar te Schoonhoven. Burgemeester Roel Cazemier opende de expositie. Foto: Stephan Tellier

• De Schoonhovense kunstenaar Bart Louman toonde afgelopen weekend zijn nieuwe expositie 'The motive of life' aan het publiek. In een sfeervolle 'Hoge Vierschaar', onder het stadhuis in Schoonhoven, opende burgemeester Cazemier op vrijdag de drukbezochte vernissage.

Brandweerman onderscheiden

Tonny Melkert gehuldigd. Foto: Adri Verhoeven

haastrecht • Burgemeester Roel Cazemier heeft zaterdag tijdens de jaarlijkse korpsavond van Brandweer Haastrecht een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Tonny Melkert. De Haastrechter was in totaal 31 jaar actief als vrijwillig brandweerman.

Lopik doet niet aan potverteren

Overschot van 170.000 euro in algemene reserve gestort

lopik • Neemt niet weg dat er vorige week dinsdagmiddag –tijdens de begrotingsbehandeling- best wat wensen leefden onder de verschillende fracties. Vooral het algemeen onderhoudsniveau, ouderenbeleid en de ambtelijke capaciteit werden aan de orde gesteld.

De SGP-fractie had over het eerste onderwerp een motie voorbereid, die unaniem werd aangenomen. "Het is een blamage wat er op dit moment aan de hand is in de gemeente Lopik", stelde SGP-fractievoorzitter Arie Schep. "Onderhoudswerkzaamheden worden steeds maar weer uitgesteld. Het gevolg is dat je uiteindelijk meer geld kwijt bent. Voorbeelden zijn een brug in Lopikerkapel die vanwege de slechte staat wordt afgesloten voor zwaar verkeer en gaten in het wegdek van kruisingen in de nieuwbouw te Benschop. Wanneer gebeurt er wat?"

De achterstand wordt mede veroorzaakt doordat het ambtelijk apparaat vanwege een gebrek aan capaciteit de verschillende werkzaamheden niet kan voorbereiden. Met de motie vraagt de gemeenteraad het college dan ook in kaart te brengen wat er aan extra mankracht nodig is en wat dat gaat kosten.

De VVD deed bij monde van Hugo van Amerongen een andere suggestie: "Lopik moet creatief worden en kijken naar arrangementen, zoals detachering en samenwerking met buurgemeenten en/of lokale ondernemers. Het gebrek aan capaciteit en het verloop binnen de ambtelijke organisatie is een van de grootste bedreigingen voor deze gemeente."

Ouderenbeleid
VVD Lopik wil tevens dat er nog deze raadsperiode, liefst komend jaar, ouderenbeleid wordt geformuleerd. "De belangrijkste punten in dat beleid moeten wonen, vervoer, goede zorg en veiligheid zijn. Daarbij zijn vrijwilligers en mantelzorgers onmisbaar. Ook eenzaamheid is een issue dat de aandacht verdient. Dat kan overigens ook andere leeftijdsgroepen treffen."

Op dit punt (eenzaamheid) had de SGP eveneens een motie voorbereid, maar de overige fracties konden zich niet vinden in de formulering ervan.

Dementie en autisme

De PvdA-fractie vroeg extra aandacht voor mensen met dementie. Op het gebied van dagbesteding bijvoorbeeld.

Wethouder Johan van Everdingen noemde het voorbeeld van dagbesteding binnen inloophuis De Schuilplaats, maar daar nam PvdA-fractievoorzitter Rik Dekker geen genoegen mee: "Op een paar kleine voorzieningen na moeten bijna alle dementerenden voor dagbesteding naar locaties buiten de gemeente. Als Lopik echt een dementievriendelijke gemeente wil zijn is het nu tijd voor actie."

Hij noemde in dit kader ook mensen met autisme: "Er zijn veel ouders die zich zorgen maken waar hun kind met autisme later terecht kan. Vooral als ze niet volledig zelfstandig kunnen wonen, maar net als iedereen wel in de buurt van familie, vrienden en bekenden willen blijven. Geef deze groepen de komende jaren een plek in Lopik."

Week van Techniek

Een ander pleidooi van de PvdA had betrekking op het promoten van techniek onder de schooljeugd. "Lopik is een dorp van bouwvakkers, schoonmakers, agrariërs, kortom doeners. Maar we zien dat steeds minder jongeren kiezen voor technische beroepen. Wij willen hier verandering in brengen door bijvoorbeeld op de basisschool de techniek in de klas te brengen via een Week van de Techniek/Wetenschap. Onze bedrijven hebben technici nodig en het is belangrijk om jongeren al op jonge leeftijd met techniek in aanraking te brengen en ze te enthousiasmeren. Ook door het stimuleren van stages voor jonge vmbo'ers en mbo'ers. Zo breng je bedrijven en scholen bij elkaar."

De meerjarenbegroting, met verwachte overschotten oplopend tot bijna vijf ton in 2022, werd door de gemeenteraad unaniem aangenomen.

Robert van der Hek

Alcohol/drugs en meer bewegen op de agenda

lopik • Het Lopiks college stelt de gemeenteraad voor het Preventie- en handhavingsplan alcohol en drugs 2019-2022 vast te stellen.

In februari vond een evaluatie plaats van het Preventie- en handhavingsplan voor de periode 2014-2018. Conclusies waren het versterken van de hulpverlening, het verbeteren van de samenwerking met invoering van persoonsgerichte aanpak en het verder inzetten op preventie en monitoring.

In samenspraak met de jongerenwerker, wijkagent, preventiewerker van Jellinek en de adviseur van het Leger des Heils, heeft B&W een nieuw Preventie- en handhavingsplan alcohol en drugs opgesteld: 'We presenteren maatregelen die erop gericht zijn het gebruik van alcohol en drugs terug te dringen, bewustwording te creëren over gezondheidsrisico's en de overlast in de leefomgeving te verminderen. Belangrijke maatregelen zijn het inzetten van hulpverlening, het controleren van evenementen en het versterken van persoonsgerichte aanpak'.

Tevens buigt politiek Lopik zich deze maand over het sport- en gezondheidsbeleid voor de komende jaren. Het college komt met concrete maatregelen: 'Daarbij is het uitgangspunt dat het meer effect heeft om gezond gedrag te stimuleren dan ongezond gedrag te ontraden. Lokaal is dit principe uitgewerkt door sport en gezondheid te verbinden. Bewegen en sporten bevordert de gezondheid van lichaam en geest'.

De visie is in samenspraak met meerdere partners -zoals huisartsen, fysiotherapeuten, welzijnsstichting Pulse en de GGD- tot stand gekomen. B&W stelt de raad voor om extra subsidie beschikbaar te stellen voor beweeg- en sportactiviteiten, in het bijzonder gericht op senioren (65 jaar en ouder).

B&W: 'Daarnaast willen we sportverenigingen ondersteunen bij het werven van vrijwilligers. Mensen zijn minder snel geneigd om een lidmaatschap aan te gaan en ondernemen ook activiteiten in ongeorganiseerd verband, zoals bijvoorbeeld samen hardlopen'.

Deze en andere punten staan vanavond (dinsdag) op de agenda van de adviescommissie.

Jongerenaward

lopik • Lopik wil jongeren die zich vrijwillig voor iemand anders inzetten of zich op een andere manier verdienstelijk maken in het zonnetje zetten. Daarvoor introduceerde het vorig jaar de Jongerenaward.

De gemeentelijke blijk van waardering wordt uitgereikt aan jongeren tussen de 6 en 25 jaar, die zich bijzonder hebben ingezet voor een ander of voor de gemeente Lopik, die een bijzondere prestatie hebben geleverd, een speciale daad hebben verricht of die een goed initiatief hebben genomen. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk doen, hulp bieden aan ouderen, activiteiten organiseren voor een goed doel of voor de buurt dan wel het bespreekbaar maken van een maatschappelijk probleem.

Jongeren kunnen worden voorgedragen via een aanmeldformulier op de website van de gemeente Lopik (www.lopik.nl/jongerenaward)

Meedenken over 'Natuurlijk sturen'

lopikerwaard • Kun je mensen met een andere, natuurlijke weginrichting verleiden tot rustiger rijgedrag? Daar gaat een informatieavond op dinsdag 20 november in Dorpshuis XXL te Benschop over.

Het Lopikerwaarden Streekfonds wil samen met bezoekers de wegen onder de loep nemen: van Papekop tot de Biezenkade en van Willige Langerak tot Cattenbroek. Nieuwe inzichten komen in een inspiratieboek, dat wordt aangeboden aan de wegbeheerders in het gebied.

In het buitengebied van de Lopikerwaarden wordt stevig gereden, weet coördinator Klaas-Hemke van Meekeren: "Met allerlei maatregelen wordt het verkeer geremd en geleid. Dit zijn soms onvriendelijke maatregelen waar de leefomgeving druk en onprettig van wordt. Daarom willen we onderzoeken of het anders kan door 'Natuurlijk Sturen'."

Natuurlijk Sturen bestaat uit 'vriendelijke inrichtingsmaatregelen' langs de weg, die onbewust zorgen voor een ander rijgedrag. Van Meekeren: "In andere streken zijn hier goede ervaringen mee. Karrensporen, andere borden of een brugleuning waar geen brug is zorgen voor een andere rijbeleving en -gedrag."

Inwoners van de gemeenten Oudewater, Lopik, IJsselstein en Montfoort, die zoeken naar andere oplossingen voor bepaalde wegen of oversteken, zijn welkom om hierover mee te denken. De eerste avond in een serie vindt plaats in Dorpshuis XXL te Benschop, aanvang 20.00 uur. Aanmelden kan via: streekfonds@lopikerwaarden.nl

Alzheimer Café Lopik

lopik • Donderdag 22 november is er weer een Alzheimercafé in dorpshuis De Schouw te Lopik.

Het programma start om 19.30 uur en duurt tot rond 21.30 uur. De toegang is vrij. Notaris Blokhuis geeft tips over wat er geregeld kan worden als men afhankelijker wordt. Eerste stap hierbij is het in eigen kring bespreekbaar maken wat er gebeurt als men niet meer zelf kan beslissen.

13 / 32

• De Schoonhovense muziekvereniging Tavenu imponeerde de jury én het publiek bij het Open Hoeksche Waards Concertfestival. Het orkest, o.l.v. dirigent Dick Jan Veerbeek, en met sopraan Wendy Roobol, behaalde 85 punten in de eerste divisie, goed voor de eerste prijs.

• Op de sponsor- en vrijwilligersavond van polsstokvereniging Polsbroekerdam is Arja Helmes benoemd tot erelid. Ouders, kinderen en polsstokvriendin Truus van Spijkeren-van Schaik zaten in het complot en dat maakte de verrassing in Buurthuis de Triangel aan 'de Dam' des te groter.

Foto: Dave Burger

• Tijdens de jaarlijkse korpsavond in kazerne Haastrecht van Brandweer Hollands Midden werden zaterdag jubilarissen in het zonnetje gezet en diploma's uitgereikt. Clustermanager Erik van Wijngaarden speldde bij ploegchef Kees Bogaart de versierselen op voor 35 jaar brandweerdienst.

• Dertig enthousiaste deelnemers hebben zich aangemeld voor de loopcursus, die atletiekvereniging Avantri enkele weken geleden startte. Eerste uitdaging is om op 31 december aan de Oliebollenloop in Schoonhoven deel te nemen en daar zes kilometer of meer te gaan hardlopen.

Onderling Genoegen speelde 'Concert zonder Naam'.

• Dorpshuis XXL was zaterdagavond goed gevuld voor het najaarsconcert van Onderling Genoegen. Het harmonieorkest en de slagwerkgroep maakten er weer een geslaagd muzikaal feest van.

• Ook de Eben-Haëzerschool is afvalvrij. De Jaarsveldse school kreeg bijna allemaal tienen op het gebied van afvalinzameling. Reden om het bordje 'afvalvrije school' vol trots op de gevel te bevestigen.

14 / 32

Te koop: donkergroene zuiverleren 3-pers zitbank (1,80m). blank geloogd eiken salontafel (1x1m). In pr staat.€90 Plaats: Lopik 0348-551257

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

We zijn op zoek naar een oppas voor onze zonen van 8 en 11 (en 13). Het gaat om de maan- en dinsdag van 14-18:30 uur. Wil je een leuke baan in het centrum van Schoonhoven, neem dan contact op via eva.gouwens@gmail.com of 06 28137007

Schoonhoven krijgt 'Pietenhuis'

Aanstaande zaterdag gaat-ie open: het Pietenhuis aan de Lopikerstraat. Foto: Robert van der Hek

schoonhoven • Sint Nicolaas zelf zal zaterdag 17 november de officiële opening verrichten van het Pietenhuis in Schoonhoven

Het wordt een locatie waar kinderen niets kunnen kopen, maar wel kunnen 'zien, spelen, aanraken, ruiken, proeven en vooral beleven', zeggen de initiatiefnemers Claudia Pouw en haar vriend Bert Versluijs. "We willen de sfeer van vroeger terughalen: van mysterie en spanning rondom Sinterklaas."

Vandaar dat beiden al jaren rondliepen met het plan om een Pietenhuis in hartje Schoonhoven te realiseren, iets wat nu daadwerkelijk gelukt is. "Dit pand aan de Lopikerstraat 45 kwam tijdelijk leeg te staan en de eigenaar vond het prima om mee te werken aan het initiatief. We hebben de afgelopen weken hard geklust om op tijd klaar te zijn voor de opening."

Vrolijke Pepernoot

Het resultaat mag er zijn: in 'De Vrolijke Pepernoot', want zo heet het Pietenhuis, worden kinderen in verschillende thema's op hun wenken bediend. Ze kunnen op een mini-podium oefenen voor de verkiezing van het grootste talent van Schoonhoven, ze kunnen zien hoe peper- en kruidnoten gemaakt worden, er hangen Sint- en Pietenkostuums, ze kunnen spelletjes doen, muziek maken en knutselen.

"Bovenal willen we aan Piet-promotie doen. Niet vanwege de recente discussie rondom Zwarte Piet, want daar houden we ons verre van. Wel willen we dat iedereen kan genieten van het mooiste kinderfeest."


Sprookjeswinkel
De eerste voortekenen zijn positief. "Onze uitingen op social media worden breed gedeeld en geliked en als we hier in de winkel aan het werk zijn, zien we wel eens kinderen vol verwachting naar binnen gluren. Van de enkele kinderen die al binnen zijn geweest viel de mond letterlijk open. Alsof ze in een sprookjeswinkel stonden."


Claudia en Bert maken deel uit van de Pietenvereniging in Schoonhoven, die de Zwarte Pieten regelt tijdens de intocht. Ieder jaar proberen ze de lat iets hoger te leggen. "De Sint-intocht in Schoonhoven is de grootste van de Krimpenerwaard. Niet alleen Schoonhovenaren komen hier met hun kinderen, maar mensen uit de hele regio. Die willen we op hun wenken bedienen met steeds weer nieuwe activiteiten. Dit Pietenhuis is er daar één van."


Blijvertje
Ze hopen dat het een blijvertje wordt. "Niet zozeer op deze locatie, want hier komt weer een nieuwe winkel, maar volgend jaar wellicht ergens anders in de binnenstad. Blij zijn we met de vele sponsors, groot en klein, die dit mogelijk hebben gemaakt. Daaruit blijkt dat het idee breed gedragen wordt."

De officiële opening van 'De vrolijke Pepernoot' is op zaterdag 17 november om 14.15 uur. Voor de openingstijden van het Pietenhuis -in ieder geval zaterdag 17 november vanaf 14.15 uur; zaterdag 24 november, 12.00-15.00 uur, en zondag 25 november, 14.00-16.00 uur-, en overig nieuws rondom de Sintintocht in Schoonhoven, zie Facebook (Intocht Sinterklaas Schoonhoven).

Robert van der Hek

Klantenverwenavond Winkelhof

De rode loper gaat uit tijdens de Klantenverwenavond.

bergambacht • In Winkelhof Bergambacht gaat donderdag 22 november de rode loper weer uit tijdens de Klantenverwenavond.

Centraal tijdens dit evenement staat een Walking Dinner, maar ook zijn er twee korte modeshows.

Voor deze modeflitsen, die gepland staan om 18.30 en 19.30 uur, gaat letterlijk de rode loper uit. In de Hoofdstraat kunnen de bezoekers dan genieten van de laatste modetrends, gepresenteerd door de modewinkels van de Winkelhof.

Traditiegetrouw zijn over de hele Hoofdstraat en op het H.B. Nederburghplein bij de winkeliers van de Winkelhof smakelijke hapjes en drankjes verkrijgbaar, van kaas en vleeswaren tot wijn en erwtensoep.

Gratis

Betalen hoeft niet: de lekkernijen worden gratis aangeboden. "Het is tenslotte de bedoeling om de klanten te verwennen", lacht Joke de Vaal, bestuurslid van de Winkelhof. "Er zijn meerdere kraampjes met erwtensoep en stamppotten. Bij de bakkers kan men terecht voor een kop koffie met wat lekkers."

Live muziek

Muzikanten omlijsten daarnaast de Klantenverwenavond met live muziek.

"De leden van de Winkelhof zorgen voor een sfeervolle aankleding én allerlei aantrekkelijke acties een aanbiedingen", aldus Joke de Vaal. "Laat je verwennen én verrassen tijdens de Klantenverwenavond."

De Klantenverwenavond begint donderdag 22 november om 18.00 uur; het feest duurt tot 21.30 uur.


q www.winkelhof.nl

Burgemeester geniet van uitzicht

Burgemeester Laurens de Graaf bovenop de snuffelmast in Cabauw.

cabauw • Burgemeester Laurens de Graaf heeft woensdag met zijn tandem een bezoek gebracht aan het KNMI-observatie/meetstation in Cabauw.

Na een uitvoerige uitleg door Arnaud Apituley van het KNMI wierp hij vanuit de hoogte een blik op de gemeente Lopik en wijde omgeving. "Zelfs Amsterdam en Rotterdam waren te zien. Heel bijzonder!", aldus de burgemeester. "Al met al een zeer geslaagde ochtend en fijn om op deze manier de samenwerking met dit weerstation te bekrachtigen."
Bij zijn aantreden in de gemeente Lopik -precies een jaar geleden- nodigde Laurens de Graaf inwoners uit voor een gezamenlijk ritje op zijn tandem. Dat heeft inmiddels tot de nodige bijzondere bezoeken geleid.

Lions nodigen '538' uit

krimpenerwaard • In samenwerking met zalencentrum De Waard in Bergambacht organiseert Lionsclub Krimpenerwaard op zaterdagavond 24 november een feestelijke muziekshow. De opbrengst is bestemd voor 'Spieren voor Spieren'. Te gast zijn de 538-DJ's Barend en Daniel. Kaarten kosten slechts 7,50 euro en kunnen worden besteld via ticketkantoor.nl of op de Facebookpagina 538 DJ's On Tour Bergambacht. De zaal wordt gratis ter beschikking gesteld, diverse bedrijven en instellingen hebben al een geldbedrag overgemaakt en ook de Lionsclub zelf doet een financiële duit in het zakje. De opbrengsten van entree en consumpties komen daar nog eens bij.

PvdA'er Hans Butter (57) overleden

krimpen a/d ijssel • Voormalig PvdA-fractievoorzitter Hans Butter uit Krimpen aan den IJssel is donderdag in aanwezigheid van zijn vrouw en kinderen overleden. Hij is 57 jaar oud geworden.
Butter was tot maart van dit jaar raadslid voor de PvdA in zijn woonplaats. Hij vervulde die functie al twintig jaar, waarvan de laatste twaalf jaar als fractievoorzitter. Begin 2017 ontving hij een lintje voor zijn inzet. 'Hans was vol passie voor het raadswerk', schrijft de PvdA-afdeling van Krimpen aan den IJssel op haar website. 'Hij was een sociaal voelende PvdA-man en wilde dit op lokaal niveau ook uitdragen. Hij beet zich vast in zijn onderwerpen om zoveel mogelijk te bereiken. Ondanks lichamelijke problemen bleef hij betrokken.'

Spullen rommelmarkt

willige-langerak • Voor de rommelmarkt van 2019 in Willige-Langerak worden weer bruikbare spullen gezocht. Voor meer informatie: Lize de Haaij (0348-553293) of fam. Bultman (0182-383617).

Karin Haighton is trots op 'Vriendschap'

Karin Haighton, de nieuwe voorzitter van Koor Vriendschap uit Berkenwoude. Foto: Jan Timmer

berkenwoude • Karin Haighton voelt zich een bevoorrecht mens als voorzitter van zangvereniging Vriendschap uit Berkenwoude. Ze volgde in die functie Addy van Vredendaal op.

"Een hele eer", stelt de 35-jarige preses vast. "Addy is een moedige, ambitieuze vrouw die enorm veel betekend heeft voor het koor en nog steeds trouwens. Ze heeft Vriendschap samen met dirigent Cees-Willem van Vliet grote stappen voorwaarts laten zetten. Zo kwamen zij onder andere met vernieuwende concertprogramma's aan de hand van thema's: prachtige projecten die ervoor zorgden dat het koor nieuwe aanwas kreeg en kon uitgroeien tot 51 leden. En dat in een tijd waarin je om je heen ziet dat zanggezelschappen het steeds moeilijker hebben om overeind te blijven. Ook groeide in de loop der jaren de kwaliteit van Vriendschap. We zijn geen professioneel koor, maar schurken zo langzamerhand wel tegen het semi-professionalisme aan vanwege onze instelling en organisatievermogen."

Zelf sloot Karin Haighton zich drie jaar geleden aan bij Vriendschap. "Mijn man en ik kwamen in Berkenwoude te wonen en ik googlede op 'koren'. Daar rolde Vriendschap uit naar voren. Daarvoor was ik lid geweest van enkele kerkkoren in Rotterdam. De uitdaging die ik bij Vriendschap vond, maakte me enorm enthousiast. Wat ik daarnaast mooi en bijzonder vind aan ons koor is de gemêleerdheid: van twintigers die nog studeren of net aan een baan begonnen zijn tot mensen die met pensioen zijn of al kleinkinderen hebben. We hebben met elkaar twee dingen gemeen: we houden van zingen en we gaan voor Vriendschap."

Binnenkort - op vrijdag 16 en zaterdag 17 november -voert Vriendschap haar Concerten bij Kaarslicht uit in de dorpskerk van Berkenwoude. Het publiek mag rekenen op een intieme en feërieke ambiance. Naast 'The Armed Man' klinkt 'The Woman's Voice', werken van vrouwelijke componisten die zelden voor het voetlicht worden gebracht. In het 100ste sterfjaar van één van de eerste grote vrouwelijke Franse componisten, Lily Boulanger, brengt Vriendschap een bijzonder programma met werken van onder anderen Hildegard von Bingen, Lily Boulanger, Imogen Holst en hedendaagse componisten als Cecilia McDowall en Jenni Brandon, Rita Hijmans en Erika Budai. Sopraan Wendy Roobol is te zien en te horen als soliste, Jeoen Liedorp begeleidt het koor op piano. "De toegang tot de concerten is gratis, maar het is verstandig om vooraf te reserveren", weet Karin Haighton uit ervaring. Bezoekers zijn altijd welkom om een vrijwillige bijdrage te doen. De concerten bij Kaarslicht vinden plaats op vrijdag 16 november om 20.15 uur en zaterdag 17 november om 15.00 en 20.15 uur. Meer informatie: www.zangverenigingvriendschap.nl

Jan Timmer

Goud voor Keurslager Looman

Foto: Jan Timmer

schoonhoven • Prijzen winnen. Bij Keurslager Looman zijn ze op dat vlak wel wat gewend, maar de vier keer goud en twee keer goud met ster op de Internationale Slavakta is zelfs voor Alex Looman en zijn team heel bijzonder.

De Slavakta is voor slagers wat Wimbledon is voor tennissers: een topevenement waar de beste vakbroeders elkaar ontmoeten en hun mooiste producten voorleggen aan een zeer kritische vakjury. Die beoordeelde de door Alex Looman ingezonden gekookte worst en rauwe ham als 'goud met ster', ofwel een score van 100 op een schaal van 100. De rookworst, het runderrookvlees, de kipsalade en de boterhamworst van de Schoonhovense keurslager kregen het predicaat 'goud', corresponderend met een score van 97 tot 100.

Bevestiging
Alex Looman is vanzelfsprekend 'verguld' met de lovende kritieken: "Het is geweldig om op zo'n manier bevestigd te worden in je vakmanschap", zegt hij. "Het mooie is dat ik eigenlijk niets speciaals heb gedaan in de aanloop naar de Slavakta. De ingezonden producten waren afkomstig uit ons reguliere assortiment en verschilden dus in niets met wat we onze klanten dagelijks aanbieden. Uiteindelijk zijn zij de mensen voor wie je je maximaal inzet. Het oordeel van een keurmeester is niet meer dan een bevestiging."

Looman ziet het slagersvak als een ambacht dat -in zijn geval- is overgebracht van vader op zoon. "Onze rook- en kookworsten maken we volgens een vast recept waar we ons strikt aan houden. Met de worsten en vleeswaren leveren we ook meerwaarde door te werken met een ouderwetse rookkast waarin we beukenzaagsel en beukenkrullen toepassen. Het rookproces is daardoor wat lastiger te sturen dan wanneer je een geautomatiseerde machine gebruikt, maar de smaak van de producten is authentiek en puur. Wij merken dat steeds meer mensen juist dát willen: goed en eerlijk vlees. Wij zorgen er voor. Elke dag opnieuw."

Dat dat prijzen met zich meebrengt is volgens Looman 'fantastisch', "maar nóg mooier zijn het enthousiasme en de tevredenheid van onze klanten. Zij komen graag voor onderscheiden kwaliteit naar onze winkel aan Haven 58."

Jan Timmer

Scheidend theaterdirecteur geridderd

gouda/haastrecht • Nel Oskam is vorige week maandag een avond lang in de spotlights gezet ter ere van haar afscheid als directeur-bestuurder van de Stichting Schouwburgcomplex Gouda. Hoogtepunt was de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In een zaal gevuld met vrienden, familie en artiesten werd de inwoonster van Haastrecht tijdens een avondvullend programma toegezongen en toegesproken door collega's uit het vak en diverse artiesten. De door Paul de Leeuw gepresenteerde avond werd sfeervol geopend door flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel. Bert Visscher en Richard Groenendijk zorgden voor een vrolijke noot en muziek was er onder anderen van huidige en oud-leerlingen van het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland.

Uit handen van de directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) ontving Nel Oskam het erelidmaatschap van de VSCD. Zij is de eerste die deze onderscheiding ten deel valt.

Ovatie
Als klap op de vuurpijl richtte burgemeester Milo Schoenmaker het woord tot de afzwaaiende directeur en nodigde haar voor het eerst die avond uit op het toneel. Daar kreeg zij een koninklijke ridderorde opgespeld en mocht zij een staande ovatie in ontvangst nemen van het publiek, bestaande uit diverse artiesten, zoals Bram van der Vlugt, Jan Rot, Erik van Muiswinkel, Brigitte Kaandorp, Freek de Jonge en Boudewijn de Groot en directies van veel andere theaters en impresariaten.

Nel Oskam was 41 jaar in dienst van de Goudse Schouwburg, de laatste 33 jaar als directeur en programmeur. Vrijwel bij elke voorstelling was ze aanwezig om artiesten en publiek te ontmoeten.

'Actie4Kids'

lopikerkapel • Zoals gewoonlijk zet de Immanuelschool in Lopikerkapel zich rond Dankdag in voor het goede doel.

"Omdat we dankbaar zijn met wat we hebben, denken we extra aan de kinderen die dat alles niet hebben en in armoede leven."

Dit keer was 'Actie4Kids' (www.actie4kids.nl) aan de beurt. De leerlingen versierden in tweetallen een lege schoenendoos en vulden deze met zelf meegebrachte spulletjes.

PvdA'er Hans Butter (57) overleden

krimpen a/d ijssel • Voormalig PvdA-fractievoorzitter Hans Butter uit Krimpen aan den IJssel is donderdag in aanwezigheid van zijn vrouw en kinderen overleden. Hij is 57 jaar oud geworden. Butter was tot maart van dit jaar raadslid voor de PvdA in zijn woonplaats. Hij vervulde die functie al twintig jaar, waarvan de laatste twaalf jaar als fractievoorzitter. Begin 2017 ontving hij een lintje voor zijn inzet. 'Hans was vol passie voor het raadswerk', schrijft de PvdA-afdeling van Krimpen aan den IJssel op haar website. 'Hij was een sociaal voelende PvdA-man en wilde dit op lokaal niveau ook uitdragen. Ondanks lichamelijke problemen bleef hij betrokken.'

23 / 32

woensdag 14 november

Creakids: Sinterklaaskrans
14:00, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
Het Creakids-team gaat met kinderen een Sinterklaaskrans maken. Kinderen tot 6 jaar mogen met begeleiding meedoen. Kaartjes à 2,50 euro zijn verkrijgbaar aan de balie van het Cultuurhuis.

Najaarsvergadering NPV
19:45, Krimpen aan de Lek, 't Voorhof, Dorpsstraat 1
Onderwerp is: 'Verslaving, dichtbij.. of ver weg?' J. Teerds, klinisch psycholoog bij De Hoop GGZ, zal over dit thema spreken. Toegang is vrij.

'Bidden met je hart'
20:00, Krimpen aan den IJssel, Immanuëlkerk, Estafette 1
Mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam, houdt een lezing en gaat met aanwezigen in gesprek over 'bidden met je hart'. Het is de eerste thema-avond van de Raad van Kerken in het kader van het thema Hartslag.

donderdag 15 november

Vlinders en bloemen
14:30, Ammerstol. H. Zanenhuis Tijdens deze creatieve activiteit maken deelnemers, onder leiding van Janny Timmerman, vlinders en bloemen van nylon en ijzerdraad. Deelname kost 7,50 euro.

Speelavond
19:30, Willige Langerak, buurthuis 't Wilgegat
Op de vorige speelavond werd het klaverjassen gewonnen door Janny Rodriquez met de monsterscore van 6752 punten. Bij het rummikubben was Marry Buyserd met 0 strafpunten. Nieuwe deelnemers zijn welkom.

Film 'The Handmaiden'
20:15, Schoonhoven, Arto Theater
Niets is wat het lijkt in deze film. Hetzelfde verhaal wordt drie keer verteld, elke keer vanuit een ander perspectief en regisseur/scenarist Park Chan-Wook stapelt daarbij verrassing op verrassing. Kaarten kunnen besteld worden via www.artotheater.nl of bij Provence, Haven 63 te Schoonhoven of aan de kassa van het theater.

vrijdag 16 november

Verkoopdag
14:00, Lekkerkerk, 't Venster, Jan Ligthartstraat 68
Op deze verkoping zijn te koop: tweedehands spulletjes, nieuwe spullen, speelgoed, brocante, boeken, bloemen en planten. Tevens is er een rommelmarkt. Ook is aan de inwendige mens gedacht en zijn er voor de kinderen spelletjes te doen. Na 20.00 uur is er een verkoping per opbod.

Aurora speelt 'De Vlokkies'
20:00, Cabauw, In 't Witte Paard, Cabauwsekade 42
Toneelstuk 'De Vlokkies' is een komedie over een aso familie bij wie de financiële nood hun bijna aan de lippen staat. Speeldata zijn: 16 en 17 november. Beide voorstellingen beginnen om 20.00 uur. De toegangsprijs voor de voorstellingen is 10 euro. Reserveren kan via de reserveerlijn: 06-19933887 (elke werkdag tussen 19.00 en 21.00 uur).

Bingo
20:00, Lopik, dorpshuis De Schouw Naast verschillende waardebonnen valt er totaal 300 euro aan cash geld winnen. Het eerste kopje koffie/thee is gratis.

zaterdag 17 november

Wintermarkt
10:00-15:00, Krimpen aan de Lek, kringloopwinkel De Groene Weg, Tiendweg 9
De wintercollectie kleding hangt in de rekken en de winkel is extra gezellig gemaakt. Kerstartikelen zijn ook dit jaar weer volop aanwezig. Een kopje koffie of thee (met kerstkransje) wordt gratis aangeboden. De kringloopwinkel is onderdeel van Stichting OostEuropa Zending/CCEW. De opbrengst uit de verkoop van spullen komt ten goede aan diverse hulpprojecten in Oost-Europa. Meer informatie: 0180-521966 of e-mail: info@oosteuropazending.com. www.degroenewegkringloop.nl

Sintintocht
11:00, Schoonhoven, Leksteiger nabij de Veerpoort
Sinterklaas en zijn Pieten zetten weer voet aan wal in Schoonhoven. Na de ontvangst zal burgemeester Roel Cazemier de goedheiligman op het stadhuisbordes ontvangen, waarna de rijtoer door de stad begint. www.sintinschoonhoven.nl

Verzamelbeurs
13:30-16:00, gebouw Stichting Zilverstad, Nieuwe Singel 39 (parkeerterrein voetbalveld)
Verzamelbeurs van 'De Verzamelaar' in samenwerking met de Schoonhovense postzegelvereniging. Bezoekers kunnen op de beurs terecht voor postzegels, munten, ansichtkaarten en winkelwagenmuntjes. Meer informatie: 0182-385147.

Sint naar Haastrecht
13:30, Haastrecht, Jaagpad
De boot vaart Haastrecht binnen waarna Sinterklaas en zijn Pieten bij het Jaagpad aan wal gaan. Daarna loopt het gezelschap naar het Havenplein, waar een mooi podium klaar staat. Nadat Sinterklaas welkom is geheten, kunnen de kinderen hem een handje geven en hun kleurplaat of tekening inleveren. Er is muziek en er zijn diverse spelletjes op het Havenplein waar een heus Pietendiploma is te verdienen.

Sinterklaasfeest
14:00, Lopik, dorpshuis De Schouw
Ook dit jaar is er weer een Sinterklaasfeest in De Schouw. Tickets voor dit feest zijn tot en met 16 november verkrijgbaar aan de bar van het dorpshuis.

'Klank en Kleur'
15:00, Krimpen aan den IJssel, de Bron, Memlinghof 2
De gemengde zangvereniging Cantiamo geeft een concert onder de naam 'Klank en Kleur'. Door hevige sneeuwval op de dag van het jubileumconcert vorig jaar december hebben veel mensen hun gekochte kaarten niet kunnen verzilveren. Cantiamo heeft daarom besloten nu een gratis concert te geven om hen een nieuwe mogelijkheid te geven te komen luisteren.

'Boerderij in de buurt'
19:30, Vlist, melkveebedrijf van familie Aantjes, Bonrepas 2
In deze voorstelling staat de vraag centraal: hoe ga je met elkaar in gesprek wanneer de ene boerderij hard aan een herbestemming nodig is en de andere zich verder wil ontwikkelen als boerenbedrijf. Publiek en acteurs praten samen over nieuwe kansen op het platteland. In dit 'toneel op de deel' wordt niet hét antwoord gegeven. Wél wordt zuiver aangegeven waar de emoties zitten. En die kunnen hoog oplopen wanneer het bedrijfsbelang van de (toneel)boer in kwestie botst met de wens van de buren, die een tweede woonbestemming op hun erf willen realiseren. Speelsters van het Vlisterse toneelgezelschap De Dotters spelen enkele gastrollen. Kaartjes zijn te bestellen via: info@agrarischerfgoed.nl of www.ticketkantoor.nl/shop/bidb-vlist. Bezoekers van de voorstelling zijn al om 18.15 uur welkom. Dan zet de familie Aantjes namelijk hun bedrijf al open voor de toneelbezoekers om hen te vertellen en te tonen hoe ze dit boerenbedrijf met z'n 130 melkkoeien, jongvee en kalfjes runnen.

'Van Slaaf tot Meester'
20:15, Schoonhoven, Arto Theater
De slavernij is iets wat deel uitmaakt van de Nederlandse geschiedenis en is vandaag de dag helaas nog steeds aanwezig in sommige delen van de wereld. Als je het in Nederland over de slavernij hebt ontstaat er altijd een krampachtige en serieuze sfeer. Terwijl het ondertussen 155 jaar geleden is. Maakt dat het minder erg? Nee absoluut niet! Kun je er dan wel grappen over maken? Het zal eens tijd worden! Maar kan het ook? En dat is dus ook exact waar Steven Brunswijk tijdens zijn voorstelling 'Van Slaaf tot Meester' samen met het publiek achter gaat komen. Kaarten kunnen besteld worden via www.artotheater.nl of bij Provence, Haven 63 te Schoonhoven of aan de kassa van het theater.

zondag 18 november

'Voltooid leven'
14:00, Schoonhoven, Remonstrantse kerk, Kruispoortstraat
Dr. Tjaard Barnard, remonstrants predikant te Rotterdam, en dr. Edmond Walma, oud-huisarts in Schoonhoven zullen de verschillende invalshoeken het onderwerp 'voltooid leven' bespreken. Uiteraard is er daarna ruimte om met elkaar in discussie te gaan. De entree bedraagt 5 euro, inclusief koffie of thee.

The Oldtimers
15:00, Haastrecht, Theater Concordia
The Oldtimers uit Oudewater spelen topsongs uit de jaren zestig en zeventig. Kaarten à 7,50 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl, te koop in Grand Café Concordia op werkdagen vanaf 17.00 uur en voor de voorstelling aan de kassa indien de voorstelling nog niet is uitverkocht (check hiervoor de website).

Optreden 'Smokey Attic'
16:00, Ammerstol, Het Gebouw, Lekdijk 75
Coverband 'Smokey Attic' speelt bij Cultureel Café Ammerstol nummers van onder andere Queen, Beth Hart, Bryan Adams en Pink Floyd. Entree is 5 euro.

Sunday Night Hour-dienst
18:30, Lekkerkerk, Ichthuskerk, Kerkweg 34
Dienst van de SNH commissie van de Protestantse Gemeente te Lekkerkerk. Thema van de dienst is: 'Be a light'. Spreker Jaap Vogelaar zal ingaan op het thema en de muziek wordt verzorgd door de 'Fisherman's band'. Deze dienst is speciaal voor jongeren en jonge gezinnen. Na afloop is er gelegenheid om koffie, thee of fris met elkaar te drinken.

You Tube-dienst
18:30, Krimpen aan de Lek, Ontmoetingskerk Petra Blom uit Haastrecht vertelt over de vernieuwende manier van kerkdienst vieren. Petrus, de leerling van Jezus, staat centraal.

dinsdag 20 november

Informatie over uitvaart
10:00-12:00, Krimpen aan den IJssel, ontmoetingsruimte De Kajuit, Binnenvaart 3
Tijdens deze bijeenkomst van KrimpenWijzer wordt stilgestaan bij wat er allemaal komt kijken bij een uitvaart. Hoe kun je je eigen familie ontzorgen door zelf een groot deel van die zorg weg te nemen? Anneke de Graaff (uitvaartverzorger) en Sander van der Meer (digitale nazorg) informeren bezoekers hierover. Aanmelden kan bij het Vrijwilligersloket KrimpenWijzer via: 0180-515840 of e-mail: sabinevanbruggen@krimpenwijzer.nl. Deelname is gratis. Consumpties kosten 0,50 cent.

Contactmiddag PCOB
14:00-16:00, Krimpen aan den IJssel, De Ark, Burg. Aalberslaan 41 Contactmiddag van de PCOB, afdeling Krimpen aan den IJssel e.o. De heer G.R. Leijsen uit Maasland verzorgt een lezing en een presentatie over het onderwerp: 'Onderwijs, vroeger en nu'. Iedereen is welkom.

'Rust vinden in God'
14:30, Benschop, Maranatha, Dorp 208 Lezing voor 65-plussers met Marianne Glashouwer, werkzaam bij stichting Christenen voor Israël. Het onderwerp waarover zij spreekt is: 'Rust vinden in God'. Toegang is gratis.

Bakerpraatjes uit vorige eeuwen
19:45, Schoonhoven, De Ark, Groene Singel 10
Op uitnodiging van Passage komt Francien van Helden vertellen over de kraamtijd van vroeger. Zij komt verkleed als baker, brengt allerlei oude voorwerpen mee en bakt kraamkoekjes voor bij de koffie.

Leesplankje en oude schoolplaten
19:45, Lekkerkerk, Amicitia
Op uitnodiging van Vrouwen van Nu Lekkerkerk geeft de heer K. Pater een lezing over het oude, alom bekende leesplankje Aap-Noot-Mies én over de schoolplaten van o.a. Cornelis Jetses. Een nostalgische avond omdat iedereen ermee te maken heeft gehad en omdat het leuk is om kennis te nemen van de boeiende geschiedenis van deze hulpmiddelen. Leden mogen een introducee meenemen, maar alle belangstellende vrouwen zijn welkom om de lezing bij te wonen. www.vrouwenvannu.nl/lekkerkerk

Schilderen met stof
20:00, Krimpen aan den IJssel, Streekmuseum Krimpenerwaard, IJsseldijk 312
Textielkunstenaar Jannie van Essen uit Schoonhoven komt naar de Kunstkring Krimpen om haar bijzondere werk te presenteren. Jannie werkt overwegend met textiel al dan niet gecombineerd met acrylverf. Met kleuren werken is voor haar belangrijk. Met materiaal en kleur geeft zij uitdrukking aan wat haar bezighoudt en schept zij een eigen wereld. Een wereld die voor Jannie vrijheid (mogen vliegen) en ruimte symboliseert. Vooral vogels inspireren haar, maar ook luchten en bomen. In haar textiele werken wil zij de toeschouwer meenemen in de door haar vormgegeven wereld, waarin zij zich vrij voelt als de vogels en de meermin dromend aan zee en zij zich me mee laat drijven met de wolken. In haar presentatie vertelt zij hoe dat zo gekomen is. Bezoekers kunnen ook zelf één eigen textielkunstwerk meenemen, dat na de pauze getoond kan worden. Entree: 7,50 euro.

woensdag 21 november

Boekvouwen
19:30, Lopik, dorpshuis De Schouw
Onder leiding van Corrie van Vreeswijk maken deelnemers een gevouwen boekwerk. De kosten voor deze creatieve avond bedragen 15 euro, inclusief materiaal. Inschrijven voor de workshop kan via: connect@deschouwlopik.nl.

Israëlavond
19:45, Bergambacht, De Schakel, Schoolstraat 24
Op uitnodiging van 'Vrienden van Israël in de Krimpenerwaard' zal ds. Henk Poot spreken over het onderwerp: 'Jeruzalem, stad van de Grote Koning'. Toegang is gratis. Er zal een collecte gehouden worden ter bestrijding van de onkosten. Ook is er een tafel met Israëlproducten. Meer informatie: 06-18301351.

Digicafé van start

krimpen a/d ijssel • Krimpenaren die willen oefenen op de computer kunnen vanaf vrijdag 16 november van 14.00 en 16.00 uur in de bibliotheek in De Tuyter het Digicafé bezoeken. Het café is bedoeld voor wie zijn of haar digitale basisvaardigheden wil verbeteren. Er zijn vrijwilligers aanwezig die indien nodig een helpende hand kunnen verlenen. Deelnemen aan het Digicafé is gratis. Op dinsdag 20 november start om 15.30 uur de wekelijkse cursus 'Leren op de computer'. Aanmelden is niet nodig; deelnemers kunnen gewoon aanschuiven. Cursisten leren onder meer zelf een DigiD aanvragen, een e-mail maken en versturen of zelf zoeken met Google. Wie mee wil doen, gebruikt een strippenkaart.

Alphacursus

krimpen a/d lek • In 't Voorhof aan de Dorpsstraat 1 in Krimpen aan de Lek is woensdag 21 november een informatieavond over de Alphacursus die begin volgend jaar (16 januari) van start gaat. De cursus is gratis voor iedereen die kennis wil maken met het christelijk geloof. De informatieavond begint 19.30 uur.

'Zoeken in historische kranten'

Sinds kort is de gehele Schoonhovensche Courant digitaal beschikbaar in het HOP Schoonhoven. In deze workshop ontdekken deelnemers wat er allemaal in deze historische bron is te vinden. Zij leren hoe je de digitale kranten kunt doorzoeken en hier artikelen uit kunt downloaden. De workshop begint 10.00 uur en deelname is gratis. Aanmelden kan via: info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

Vreemde voorwerpen in Haastrecht

Peter Sluisman, voormalig antiquair, vertelt in het Amaliahof in Haastrecht over vreemde voorwerpen. Hij neemt er verschillende mee en zal aan de hand daarvan zijn toehoorders meenemen naar vroegere tijden. De bijeenkomst is van 10.00 tot 11.30 uur. Entree is gratis en opgeven niet nodig. Meer informatie: 0182-350012 of e-mail: info@swobv.nl.

Kippen en konijnen kijken in Haastrecht

De Stolwijkse Pluimvee- en Konijnenfokkersvereniging Nut & Sport bestaat 75 jaar en viert dit met een jubileumtentoonstelling in De Grote Haven in Haastrecht. Belangstellenden kunnen op vrijdag 16 (van 20.00 tot 22.00 uur) en zaterdag 17 november (van 10.00 tot 17.00 uur) de mooiste kippen en konijnen van de fokkers komen bekijken. De toegang is gratis. Meer informatie: www.nutensport-stolwijk.nl.

't Regiokoor in het Cultuurhuis

't Regiokoor zingt vanaf 20.00 uur evergreens uit de jaren '60, '70 en '80 en Nederlandstalig repertoire in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek. Het koor verzorgt een avondvullend programma met voor de pauze voornamelijk nummers om naar te luisteren. Na de pauze kan het publiek volop meezingen, met populaire nummers als 't Kleine café aan de haven en Country Roads. Toegang is gratis.

Foto: aangeleverd

dinsdag 20 november

Lezing over Plateelbakkerij


schoonhoven • Lezing door Connie van Dorst, Sylvia Brands en Arjan Verstoep in de bibliotheek van Schoonhoven over het ontstaan, de geschiedenis en de toekomst van Plateelbakkerij Schoonhoven. Van Dorst zal de (gratis) lezing om 19.00 uur beginnen met een boeiend verhaal over het ontstaan van het bedrijf, de grondleggers, de daaropvolgende eigenaren en de toekomstvisie van Schoonhoven Keramiek. Brands leidt toehoorders door de wondere wereld van de productie van het Schoonhovens keramiek en de ontwikkeling daarvan binnen het bedrijf. Verstoep vertelt over de aankoop van het pand. Aanmelden voor de lezing kan aan de balie, via: 0182-385406 of per mail: infoschoonhoven@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

Toreca speelt 'Het lijk is zoek'

De cast van het toneelstuk 'Het lijk is zoek'. Foto: aangeleverd

stolwijk • De Stolwijkse toneelvereniging Toreca speelt drie keer de komische thriller 'Het lijk is zoek' in cultureel centrum Het Kwartier in Stolwijk. Speeldata zijn 16, 17 en 24 november.

Het verhaal van Charles Dyer speelt zich af in 1900 op het Engelse landgoed Greenacres. De oude heer Barraclough is overleden. Men is niet alleen in rouw gedompeld, maar ook de verdeling van de erfenis zorgt voor de nodige opschudding. Voortdurende regenval heeft de komst verlaat van notaris Blundell en zijn compagnon Mickleby. Zij ontdekken tot hun grote verbazing dat er geen lichaam in de kist ligt. Dit zorgt voor de nodige spannende en grappige verwikkelingen.

Ouderen

Op vrijdag 16 november start de voorstelling om 20.30 uur. Voor deze première heeft Toreca kaarten beschikbaar gesteld aan de eenzame ouderen in Stolwijk en omgeving. Om te helpen deze mensen te bereiken heeft de toneelvereniging vrijwilligers van De Zonnebloem benaderd.


De voorstellingen op zaterdag 17 en 24 november starten om 20.00 uur. Voorafgaand aan de voorstellingen staat er koffie klaar in Het Kwartier. Een half uur vóór aanvang van de voorstelling mogen bezoekers in de zaal plaatsnemen. Op beide zaterdagen is er bal na met live muziek.


Kaarten à 9 euro zijn te koop bij slijterij en wijnhandel 'De Gouden Leeuw', Achter de Kerk 2 in Stolwijk. Tevens te bestellen via de Facebookpagina van Toreca (www.facebook.com/torecatoneel) of per e-mail: torecatoneel@outlook.com.

Kerkdiensten zondag 18 november

AMMERSTOL - Herv. Gem. 10.00 uur mevr. ds. M.A. Verstoep.

BENSCHOP - Herv. Gem. 09.30 uur ds. C. Bos, bed. H.A., 18.30 uur ds. C. Bos, dankz. H.A.. Prot. Gem. 09.30 uur mw N. Rijneveld-Schep.

BERGAMBACHT - Geref. kerk, Ontmoetingskerk 10.00 uur ds. B. Tack, 18.30 uur 4e zondag. Herv. Gem. 08.45 en 10.45 uur ds. T.W. v. Bennekom, bed. H.A., 10.00 uur ds. R.R. Eisinga, Slothoven, 18.30 uur ds. B.J. v.d. Kamp.

BERKENWOUDE - Geref. Gem. 10.00 uur Leesdienst, 19.00 uur ds. G. Clements. Herv. Gem. Wijk 1 10.00 uur ds. S. de Jong.

HAASTRECHT - Geref. Kerk 10.00 uur mw. ds. M.A. Gouwens-de Gier, 19.00 uur dr. mr. K.W. de Jong. H. Gabrielkerk 10.00 uur Eucharistieviering. Herv. Gem. 10.00 uur ds. J.E. Huttenga. St. Barnabasparochie 19.00 uur Eucharistieviering (zaterdag 17 november). 11.00 uur Eucharistieviering m.m.v. koor.

JAARSVELD - Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. de Wit, 18.30 uur ds. A.J. Molenaar.

LOPIK - Geref. Kerk 09.30 uur ds. W.M. Schraven, bed. H.A., 18.30 uur ds. W.M. Schraven. Herv. Gem. 09.30 uur ds. A.J. Sonneveld, 18.30 uur ds. P.L. Tolhoek.

LOPIKERKAPEL - Herv. Gemeente 09.30 uur ds. T.J. Korten, voorber. H.A., 18.30 uur ds. J.A.H. Jongkind.

POLSBROEK/VLIST - Herv. Gem. 09.30 uur ds. C.Boele, 18.30 uur ds. P.D. Teeuw.

SCHOONHOVEN - "Bethlehem" Huis van gebed en aanbidding, Spoorstraat 11 10.30 uur dienst. Evangelische Gemeente De Levensbron, Het Bastion 10.30 uur Sjef Verkerk. Herv. Gem. 10.00 uur ds. D.M. v.d. Linde, 18.30 uur ds. F. Hoek. Oud Kath. Kerk 10.45 uur Eucharistieviering. Prot. Gem. De Hoeksteen Schoonhoven en Willige Langerak 10.00 uur ds. F.W. Verbaas, 18.30 uur dhr. J. Veltrop. R.K. Parochie H. Bartholomeus 09.30 uur Eucharistieviering (woensdag 14 november). 17.30 uur Eucharistieviering (zaterdag 17 november). 09.30 uur Eucharistieviering met koor/samenzang.

STOLWIJK - Geref. Gem. 10.00 en 19.00 uur ds. G. Hoogerland.

GOUDERAK - Herv. Gem. 09.30 uur ds. D. Hoolwerf, 18.30 uur ds. F.J.M. v. Veldhuizen.

KRIMPEN A/D IJSSEL - De Rank 10.00 uur ds. C. v.d. Berg, 18.30 uur ds. C.M. van Loon. Evang. Gem. Krimpen - Ontmoetingscentrum De Tuyter 10.00 uur Jan Remmers. Geref. Kerk Vrijgem. (Immanuelkerk) 10.00 uur drs. G. den Dulk, 16.30 uur ds. A.O. Reitsema. Herv. Gem. IJsseldijkkerk 10.00 uur ds. C. Baggerman, 18.30 uur dienst in de Rank. Herv. Wijkgem. van Bijzonder Aard - Rehobothkerk 10.00 uur ds. J.J. Mulder, 18.30 uur ds. J.A.W. Verhoeven. Herv. Wijkgem. van Bijzonder Aard - Sionskerk 10.00 uur ds. J.A.W. Verhoeven, 18.30 uur ds. J.J. Mulder. PKN-Gemeente De Ark 10.00 uur dhr. D. Maassen van den Brink. PKN-gemeente De Wingerd 10.00 uur dhr. E. Bakker.

KRIMPEN A/D LEK - Gemeente 'Leven in het Woord' 10.00 uur dienst. Geref. Ontmoetingskerk 10.00 uur ds. J.A. Bos. Herv. Gem. 10.00 uur ds. B.F. Bakelaar, bed. H.A., 18.30 uur ds. B.F. Bakelaar, bed. en dankz. H.A..

LEKKERKERK - Herv. Gem. 't Venster 10.00 uur ds. G. Wassinkmaat, 19.00 uur ds. P. Vernooij. Kath. Gemeenschap St. Jozef 09.30 uur viering. Prot. Gem. 10.00 uur Mw. E. Klok(Grote- of Johanneskerk), 18.30 uur SNH-dienst, Ichthuskerk.

OUDERKERK A/D IJSSEL - Gemeente Schaapskooi Ouderkerk 13.15 uur dienst. Geref. Kerk Ouderkerk/Berkenwoude 10.00 uur ds. A. Tromp. Herst. Herv. Gem. Oudekerk 10.00 en 18.30 uur ds. D. Heemskerk. Herv. Gem. Dorpskerk 09.30 uur ds. E. Gouda. Herv. Gem. Oosterkerk 18.30 uur prop. J.A. Hoogesteger.

Spelmiddag in Het Kwartier

Foto: Geurt Mouthaan

Senioren kunnen in Het Kwartier in Stolwijk koersballen, sjoelen of een potje rummikub spelen. De spelmiddag begint 14.00 uur en iedereen is welkom om mee te doen.

Steven Brunswijk in Arto Theater

Kun je grappen maken over de slavernij? Dat is waar Steven Brunswijk tijdens zijn voorstelling 'Van Slaaf tot Meester' in het Arto Theater in Schoonhoven om 20.15 uur achter wil komen.

Foto: aangeleverd

Textielkunstenaar Jannie van Essen toont 20 november haar werk in het Streekmuseum.

Verweij heeft er alle vertrouwen in

David Verweij over Benschop: 'iedereen kent iedereen'. Foto: wijntjesfotografie.nl

benschop • De tegenvallende competitiestart van zaterdagtweedeklasser Benschop had David Verweij niet zien aankomen. De topscorer van de blauw-witten weet echter zeker dat het goed komt met de promovendus.

Benschop won pas twee van zijn zeven wedstrijden, maar het maken van doelpunten hoef je de 23-jarige David Verweij niet te leren. De boomlange spits is kopsterk, een prima aanspeelpunt, sterk aan de bal en hij staat met zijn 'torinstinct' vaak op de goede plaats om kansen te verzilveren. In de jeugd scoorde de Benschopper al aan de lopende band. Zes jaar geleden maakte hij als B-junior zijn debuut in de hoofdmacht, dat toen eersteklasser was.

Leermoment

"Benschop stond stijf onderaan en aan degradatie was niet te ontkomen," vertelt Verweij na het geven van een training aan een jeugdelftal. "De zeven wedstrijden die ik speelde waren een uitstekend leermoment. Ik kwam niet tot scoren, maar de ervaring in de duels die ik uitvocht met de sterke verdedigers kwam mij daarna goed van pas. Het seizoen daarop werden we weer kampioen in de tweede klasse en vond ik veertien keer het net. Al snel bleek dat het eersteklasserschap te hoog gegrepen is voor een dorpsclub als Benschop met 300 leden. We kregen na het stoppen van een aantal basisspelers een terugslag en zakten terug naar de derde klasse. Daar voelde ik me als een vis in het water. Op dat niveau is het uiteraard makkelijker scoren."

Twee jaar geleden sprak het bestuur zich uit, dat de hoofdmacht een herkenbaar team moet zijn met veel eigen jeugd en dat het zich moet kunnen handhaven op het niveau van de tweede klasse.

"Handhaving is nu ons streven, al hadden we gehoopt het beter te doen dan nu," vervolgt Verweij, die in het verleden aanbiedingen van hoger spelende clubs afsloeg. "Benschop is echt mijn club. Iedereen kent iedereen en na de trainingen en de wedstrijden op zaterdag is het altijd heel gezellig in de kantine."

Dit seizoen treft Benschop een aantal clubs uit de regio. "Vooral de duels met Lopik, waar we komende zaterdag tegen spelen, zijn bijzonder. Ik ken de meeste spelers, omdat ik in de jeugd al veel tegen hen speelde. Vorig jaar wonnen we in Lopik met 0-1 en was ik de matchwinnaar. Daar teken ik opnieuw voor. Het komt overigens goed uit dat we een weekend vrij zijn geweest voorafgaand aan de streekderby. Er liepen wat spelers met pijntjes rond, die nu even rust hebben gekregen."

Het vertrouwen bij trainer Emanuel Sluis en zijn manschappen is groot. "Het elftal moet zijn draai nog vinden," aldus Verweij, die in de zeven competitieduels zeven keer scoorde. "Door alle blessures hebben we nog niet een keer in dezelfde samenstelling gespeeld."

Wim Kroone

SPV'81 doet zichzelf weer tekort

Aan strijd ontbrak het zaterdag bij SPV'81 niet. Foto: wijntjesfotografie.nl

polsbroek • SPV'81 verloor na een 1-0 voorsprong alsnog met 1-2 van Moordrecht. De Polsbroekenaren staan nu nog vaster op de laatste plaats.

In een wedstrijd met veel strijd zocht de thuisclub voorzichtig de aanval op. Moordrecht verdedigde stug en gaf weinig kansen weg. Vlak voor rust leverde een aanval uit het boekje de openingstreffer op. Aris van der Vlist brak door op links en uit diens voorzet scoorde Sander Koolwijk.

In de tweede helft probeerde SPV'81 de marge te vergroten, maar drie levensgrote kansen werden om zeep geholpen. Sander Koolwijk, die uit een moeilijke hoek de doelman van Moordecht wilde passeren, verzuimde de geheel vrijstaande Martijn Hakkenberg aan te spelen. Een kopbal van Van der Vlist ging rakelings naast. "Uit de daarop volgende tegenaanval kwam Moordrecht langszij," keek een balende SPV-trainer Gert Alblas terug. "Die domper werkte door in de wedstrijd." In de slotfase gingen de gasten, die over ervaren spelers beschikken, er ook nog eens met de winst vandoor.

Het elftal van SPV'81 bestaat uit jonge spelers. Na het afhaken van doelman Johan de Vos en spits Jan Doeland werd de balans in het elftal minder. "Ivo Versluis is met zijn 23 jaar een van de oudste spelers," vervolgt Alblas, die zaterdag dacht een kans te hebben op de tweede seizoenszege. "Dit is al de vierde wedstrijd die we met klein verschil verliezen. De kansen die we creëren benutten we niet. Daarom vind ik dat we onszelf tekort doen."

Wim Kroone

Lopik pakt weer een punt

lopik • Lopik blijft het als debutant uitstekend doen in de tweede klasse. Dit keer sleepte het in IJsselstein, tegen het ervaren IJFC, een 1-1 gelijkspel uit het vuur.

Daar zag het lange tijd niet naar uit, want de thuisclub, die een aantal basisspelers miste, was duidelijk beter voor rust. Toch kwam IJFC maar een keer tot scoren.

"De tegenstander liet de kans liggen om ons in de eerste helft al op grote achterstand te zetten," bekende Lopik-trainer Bertus van Schaik. "Wij probeerden na rust de opbouw beter te verzorgen, maar dat lukte niet echt. Toen zijn we op de counter gaan spelen en dat leverde meer strijd op. Er ontstond een echte derbysfeer. In de slotfase kopte Jonathan Werrie de gelijkmaker tegen de touwen."

Onder de 350 toeschouwers waren opvallend veel Benschoppenaren. Zaterdag staat de derby Lopik-Benschop op het programma. "Wij zijn er klaar voor," kijkt Van Schaik vol zelfvertrouwen vooruit.

Bergambacht-NOCKralingen 4-2

Bergambacht won het eerder gestaakte duel tegen NOCKralingen bij een 2-1 stand met 4-2. In het begin van de tweede helft in het eerste treffen raakte een speler van de Rotterdammers dusdanig geblesseerd, dat verder spelen – het oponthoud duurde langer dan een half uur – niet wenselijk was.

Farouk el Kadiri vergrootte zaterdag de marge al snel naar drie met twee gave goals. "We hadden de wedstrijd onder controle, maar tegen dit soort tegenstanders weet je het nooit," merkte Bert Potuyt op. "Na een uur zijn hun krachten meestal op, maar nu speelden we eigenlijk weer een eerste helft en daarin lieten ze zien dat ze best kunnen voetballen. Gelukkig bleven wij ondanks een tweede tegengoal de bovenliggende partij."

Filimon wordt wekelijks beter

Filimon na de Dijkloop. Foto: wijntjesfotografie.nl

schoonhoven/bergambacht • Een groeidiamantje of iemand die het gewoon leuk vindt om hard te lopen? Avantri weet niet hoever de ambitie reikt van Filimon Meles Chabe, maar zijn progressie spreekt boekdelen.

Hij verontschuldigt zich in het clubgebouw van de Schoonhovense atletiekvereniging voor zijn geringe kennis van de Nederlandse taal, maar dat kan je Filimon Meles Chabe (18) nauwelijks kwalijk nemen. De vluchteling uit Eritrea verblijft pas 15 maanden in zijn nieuwe vaderland. "Ik krijg les op de Meander in Gouda en leer elke dag iets nieuws."

Dat geldt in zekere mate ook voor zijn korte atletiekloopbaan. Sinds Filimon zich een jaar geleden meldde bij trainer Ad Verhoeff is zijn loopvermogen verdubbeld en gaat hij als een speer over de baan. Hoewel de meeste Afrikanen een natuurlijke aanleg hebben voor het soepel voltooien van een race, was de jonge inwoner van Bergambacht aanvankelijk zo stijf als een hark. "Ik had toen geen idee waar het zou eindigen", lacht Verhoeff. "Maar ik zag wel iemand, die in zichzelf geloofde en alle tips ten uitvoer bracht. Hij wordt elke training sterker. Inmiddels heeft Filimon een goede loophouding en kan hij het tempo opschroeven. Ook kan hij dat langer volhouden."
Filimon knikt begripvol, ook al kan hij nog niet het hele gesprek volgen. Zijn jongere zus Soura (14), die al verder is met de Nederlandse taal, fungeert af en toe als tolk. Het hardlopen is vooral goed voor zijn gezondheid, zegt hij. "Je moet je lichaam ontwikkelen. Ik train drie keer per week."

Afremmen
Verhoeff wil zijn pupil niet over de kling jagen. "Ik moet hem juist afremmen. Hij geeft veel te snel gas. Filimon moet leren doseren als hij successen wil boeken in een sterker deelnemersveld. Hij smijt met zijn krachten Omdat hij nog geen ervaring heeft, kan dat tegen hem werken. Beenspieren kan je niet voortdurend belasten."

Filimon is een laatbloeier. Sport was voor zijn vlucht naar Europa geen uitlaatklep op het arme Eritrese platteland. "Er waren geen clubs of faciliteiten. Ik rende wel eens met jongens om te zien wie de snelste was, maar was toen niet zo sportief. Ik deed zelden aan sport. School was er vooral om te leren."
Bij Avantri trekt hij regelmatig op met de 16-jarige Natnael Meij, een jongeling uit Ethiopië, die als 5-jarige door zijn Nederlandse ouders werd geadopteerd. Filimon kan nog wel wat leren van zijn maatje, want Natnael is inmiddels doorgedrongen tot het centrum voor regionale talenten en zit sinds kort op het Thorbecke College in Rotterdam. Daar wordt zijn lesprogramma afgestemd op dagelijkse trainingen. Zover is het op de Meander nog niet. "Hoeft ook niet. Natnael traint acht keer per week. Ik vind drie avonden genoeg", zegt Filimon Meles Chabe, voordat hij zich naar de stormbaan begeeft.

Pieter van der Laan

Winst MHC Krimpen

krimpen a/d ijssel • Zowel de heren als de dames van MHC Krimpen moesten dit weekend winnen om in te top van de poule te komen dan wel te blijven. Beide teams slaagden in die missie.

Na de vrijdag voorafgaand aan het weekend nog met 4-0 verloren te hebben in de beker revancheerden de heren zich in de competitie. Souburgh werd daarvan het slachtoffer: 3-0. De winst leverde Krimpen een gedeelde derde plek op. De Krimpense dames moesten naar Capelle, dat bij winst eerste zou worden in de poule. Volop spanning dus in deze streekderby, die door de Krimpsense hockeysters solide werd gewonnen: 0-3. Hiermee staan de dames van MHC Krimpen op de eerste plaats in de poule, met 2 punten voorsprong op HC IJssel uit Nieuwerkerk en 5 op HC Capelle.

Loopcursus

schoonhoven • Dertig enthousiaste deelnemers hebben zich aangemeld voor de loopcursus, die atletiekvereniging Avantri enkele weken geleden startte. Uitdaging is om op 31 december met de Oliebollenloop in Schoonhoven mee te doen en daar zes kilometer of meer te gaan lopen. De resultaten tot nu toe zijn goed; deze week lopen ze hun eerste Coopertest. Op de atletiekbaan van Avantri trainen ze onder de deskundige leiidng van Alexandra Lingen en Robert Hoek. In januari start een nieuwe groep. Wie dan wil instromen: www.avantri.nl

BC Sluyk/L'kerk haalt uit

lekkerkerk • Het eerste team van BC Lekkerkerk heeft in de landelijke vierde divisie een riante 7-1 zege weten te behalen op badmintonclub Irene. Het team neemt nu de derde plek over van de concurrent uit Bilthoven.

Enid Duut slaat haar vleugels uit

Enid Duut met haar coach.

krimpen aan de lek • Het kriebelde al langer, maar na lang nadenken kiest Enid Duut (19) voor een Amerikaans avontuur. De talentvolle discuswerpster uit Krimpen aan de Lek gaat in op de uitnodiging van de Virginia Tech University om sport en studie te combineren.

De gehele opleiding en het verblijf in Blacksburg worden door de Amerikanen bekostigd. Ze krijgt een plek in een sterk atletiekteam. "Dit kon ik niet laten lopen", zegt ze. "Ik was toe aan nieuwe gezichten om me heen. Eerst wilde ik PAC verruilen voor Papendal, maar toen dit aanbod kwam, begon ik te twijfelen. Ik heb de knoop doorgehakt. Het is nu of nooit. Op 1 januari 2019 schrijf ik me in als student marketing in Virginia. Het betekent dagelijks trainen en regelmatig wedstrijden werpen tegen concurrenten van andere universiteitsteams. Amerikanen willen goede sier maken met hun topsportstudenten. We zijn het visitekaartje."

Enid Duut kwam tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Finland in mei in contact met de Amerikaanse coach Andrew Dubs. "Hij had zijn interesse al laten doorschemeren en bood mij en m'n moeder aan om gezamenlijk een kop koffie te drinken en rustig de mogelijkheden te bespreken. Hoewel ik tijdens het WK teleurstelde met een worp van amper 48 meter, had Dubs veel vertrouwen in mij. Het gesprek overtuigde mij."

Dat werd nog eens bevestigd tijdens kennismakingsdagen medio oktober. Enid Duut bezocht achtereenvolgens universiteiten in Virginia, Tennessee en Texas om de sfeer te proeven. "Ik had ook nog naar Los Angeles in Californië kunnen gaan, maar zag daar van af. Mijn gevoel gaf aan dat Virigia Tech de plek is waar ik me wil ontplooien. Deze universiteit kwam destijds akelig in het nieuws vanwege de brute moord op 32 studenten door een medestudent, maar tegenwoordig wordt dit complex bewaakt door een speciaal korps agenten. Ik voel me beslist niet onveilig." Niettemin staat Enid Duut er opeens alleen voor. Haar tweelingzus Hilmar woont, studeert en werkt in Leeuwarden en moeder Annelies zal vooral op grote afstand de verrichtingen volgen. "Ik heb een hechte familieband. Dat zal best wennen zijn. Mijn moeder is mijn klankbord. Ze houdt me regelmatig een spiegel voor. Via social media houden we uiteraard contact, maar als er iets gebeurt zit je toch op acht uur vliegen aan de andere kant van de oceaan. Ik weet niet hoe ik zal reageren, maar dat wordt misschien wel de grootste uitdaging."

Enid Duut's persoonlijke record bedraagt 53.02 meter en daarmee is ze de nummer vier van Nederland. Met meer training en focus op het discuswerpen zal ze de komende jaren richting de 60 meter moeten werpen. "Daar ga ik wel van uit. Ik richt me eerst op het EK voor vrouwen onder 23 jaar in Zweden. Met de nodige discipline en toewijding moet dat lukken."

Pieter van der Laan

VC Krimpen op karakter langs Libanon'50

Foto: wijntjesfotografie.nl

krimpen a/d ijssel • Het eerste damesteam van volleybalvereniging City Bril Krimpen versloeg zaterdagavond het tweede team van het Rotterdamse Libanon'50. In een spannend duel werd het 3-2.

De Krimpense promotieklasser nam een 2-0 voorsprong in sets en leek op weg naar een gemakkelijke zege.

Na een met wat geluk gewonnen eerste set (25-23) lieten de Krimpense dames in het tweede deel zien hoe goed zij kunnen volleyballen. Spelverdeelster Nadieh Dommisse stelde met name aanvalster Melissa Nieuwland-Nijman in staat de punten te scoren. Blokkerend was Serena Lorenzini goed op dreef.
De 25-14 setzege klonk als muziek in de oren van de beheerder, die in sporthal De Boog de hal alvast in orde maakte voor een zaalvoetbalwedstrijd. Hij kon halverwege zijn werkzaamheden aan de koffie, want de thuisclub kwam er plots niet meer aan te pas. Interim-coach Alexander van Dijk, die de afwezige Jan Paul van Gemeren verving, had daar wel een verklaring voor.

"Vorig seizoen is dit jonge team, dat ik toen trainde, via een aanwijsplek gepromoveerd. We wisten dat het een moeilijk jaar zou worden. Libanon is net als wij een van de vijf ploegen die in deze klasse gaan voor handhaving. In de derde set (12-25) zat het even tegen en werden we meteen compleet weggespeeld. In set vier zag ik verbetering, maar verlies (21-25) konden we niet voorkomen. In de laatste set (15-13) ging de strijd weer gelijk op. Op karakter trokken wij aan het langste eind."

Vlaardinger Van Dijk stopte als trainer vanwege gezinsuitbreiding, maar is bereid af en toe de helpende hand te bieden.

Dilettant dichtbij bekerstunt

krimpen aan de lek • Zaterdagderdeklasser Dilettant leed in het bekerduel tegen zondaghoofdklasser Leonidas een eervolle 4-5 nederlaag. De Krimpenaren namen tot drie keer toe een voorsprong.

De Rotterdammers, die niet in hun sterkste opstelling aantraden, dachten een gemakkelijke voetbalavond te hebben in Krimpen aan de lek.

Zij kwamen echter bedrogen uit. Leonidas was voetbaltechnisch de bovenliggende partij, maar moest op zijn tellen passen voor de counters van de thuisclub.

Vlak voor rust schoot Remco Mulders Dilettant verrassend op voorsprong.

In de tweede helft leverde een nieuwe doorbraak, waarbij de trekkracht van het Dilettant-tricot getest werd, geen tweede goal op. Uit een dubieus gegeven strafschop maakten de gasten gelijk. De snelle Robin Segers liet het thuispubliek opnieuw juichen, toen hij een uitval doeltreffend afrondde.

Na de gelijkmaker van Leonidas was het Sven Schilders die de Rotterdammers opnieuw hoofdpijn bezorgde. Op dat moment gooide de geroutineerde hoofdklasser alle middelen in de strijd om zich niet te blameren. Assistent-trainer Koos Waslander, die bij een opstootje ongevraagd het veld inliep, moest zelfs plaatsnemen achter de dug-out.

Slotoffensief

Tegen al dat (verbale) geweld was Dilettant niet bestand en kort voor tijd keek het tegen een 3-5 achterstand aan. Onder leiding van laatste man Max Rikkelman zetten de rood-witten nog aan voor een slotoffensief, maar verder dan de aansluitingstreffer van Rikkelman kwamen de Krimpenaren niet.

Wim Kroone

JO7 in het nieuw

Nieuwe tenues dankzij TeCo Bouw.

schoonhoven • De jongste voetballers van vv Schoonhoven zijn voor de komende twee seizoenen in het nieuw gestoken door TeCo Bouw uit Schoonhoven.

De enthousiaste voetballertjes kregen uit handen van TeCo-eigenaar Teus Stigter en zijn vrouw Sandra nieuwe shirts. De nieuwe lichting speelt wedstrijden tegen Cabauw, Lopik, SPV'81, VEP, SC Woerden, Linschoten en Siveo. Er wordt op een klein veld 4 tegen 4 gespeeld, met kleine doeltjes zonder keeper. Plezier in het voetbal, zonder teveel regels, is op deze leeftijd het belangrijkst. Ook voor komend seizoen is vv Schoonhoven alvast op zoek naar jongens en meisjes voor JO7 (geboortejaar 2013/2014).

Arja Helmes erelid

polsbroekerdam • Op de sponsor- en vrijwilligersavond van polsstokvereniging Polsbroekerdam is Arja Helmes benoemd tot erelid.

Arja begon op 18-jarige leeftijd aan haar polsstokcarrière en zette zich daarnaast in als vrijwilliger. Nu ze twintig jaar als coach, schansbegeleidster, trainer en promotielid actief is, was dat alle reden om haar in het zonnetje te zetten.

Meerdere springers heeft ze naar verschillende kampioenschappen weten te coachen. Arja werd in een speach omschreven als 'enorm trouw: Talentvol of niet; elke springer kan op haar steun rekenen. Ook in het afgelopen seizoen stond ze weer met veel passie en energie klaar op de schansen'.

Ouders, kinderen en polsstokvriendin Truus van Spijkeren-van Schaik zaten in het complot en dat maakte de verassing in Buurthuis de Triangel aan 'de Dam' des te groter. Truus overhandigde Arja de oorkonde met de titel 'erelid van polsstokvereniging Polsbroekerdam'. Het bestuur van de polsstokvereniging sprak daarbij zijn waardering uit voor de inzet van Arja en hoopt hier nog lang gebruik van te mogen maken.

Nieuwe trainingspakken

bergambacht • Molenaar Hoveniers heeft onlangs nieuwe trainingspakken geschonken aan het mix-dubbelteam en het herendubbelteam van BC Blue Sky.

Marc Molenaar, zelf speler van het herendubbelteam, geeft op deze wijze invulling aan het maatschappelijk ondernemen waar Molenaar Hoveniers voor staat.

Of het nu door de nieuwe trainingspakken en nieuwe uitstraling komt is onbekend, wel is het een feit dat beide teams goed presteren. Marc Molenaar over het heren dubbelteam: "Het is niet de individuele kwaliteit, maar onze teamgeest waardoor we de punten binnenslepen."

Koguryo in de prijzen

krimpen a/d lek • Alle senioren van sportcentrum Koguryo zijn tijdens het NK ITF Taekwo-do in Middelburg in de prijzen gevallen.

Lisanne Behonek behaalde een eerste plaats met tuls 3e dan. Nina Meppelder haalde alle hoogtes in de A klasse-highjump: goed voor goud. Tevens werd ze eerste in de klasse +74 kilo. Voor Sam Delrock en Lisanne Behonek was er respectievelijk goud en zilver in de dames senioren A-klasse -56 kilo. Na een spetterende overwinning behaalde Shannon Wouters goud in de A-klasse 62 tot 74 kilo.
Dirk Netten, klasse A heren -63 kilo, greep net naast het goud door de finale nipt te verliezen.
Bij de jeugd waren er prijzen voor Isa Groeneveld (1e bij tuls); Pia Labrie (1e); Fenne Diefenbach (1e); Amy den Boer (3e), Isa Groeneveld (3e), Matt Streur (3e) en Mellua Tupamahu (3e). Ook de junioren van Koguryo presteerden uitstekend: Zeus Limpiada (1e), Yra Labrie (1e), Merel de Rijke (1e) Jorick van Veelen (2e) en Wesley Kooijman (3e). Koguryo was met een afvaardiging van vijftien spelers, twee scheidsrechters en drie coaches aanwezig.