HK Alblasserwaard

29 november 2018

HK Alblasserwaard 29 november 2018


Eindelijk drie punten voor VVAC

Eindelijk was er zaterdag reden tot juichen op De Put. VVAC pakte de eerste competitiezege van het seizoen en het was er meteen één die telde: De Zwerver, toch één van de titelkandidaten, werd met 2-1 verslagen. ASV Arkel denderde in dezelfde klasse door met een 5-0 overwinning op Streefkerk en Ameide en Schelluinen hielden elkaar in een soms onvriendelijk duel in evenwicht (1-1). SteDoCo blijft het goed doen in de derde divisie. Ajax werd met 2-0 geklopt.

Doe Mee! legt eigen succesverhaal uit

Vanuit het niets werd Doe Mee! Molenlanden de grootste partij in Molenlanden. Een verhaal over de geschiedenis en het waarom van het succes. Ergens in Rotterdam heffen halverwege 2017 de Molenwaardse PvdA-ers Ruud den Haak en Eric Spaans het (bier)glas met Berend Buddingh, één van de meest prominente Giessenlandse sociaal-democraten. Daar zie je het prille begin van Doe Mee! Molenlanden. Ruud en Eric sparren dan al wat langer over de naderende verkiezingen.

Aardverschuiving na tellen stemmen

Vreugde en teleurstelling: een groot aantal kandidaat-raadsleden in Molenlanden komt door voorkeursstemmen wel of juist niet in de raad. Vrijdag werd bekendgemaakt hoeveel stemmen er naar de individuele deelnemers aan de gemeenteraadsverkiezingen zijn gegaan. Er vonden maar liefst twaalf verschuivingen plaats, waarbij zeven kandidaat-raadsleden die aanvankelijk dachten dat ze niet in de gemeenteraad zouden komen, te horen kregen dat ze recht hadden op een raadszetel.

CDA juicht, VHL likt haar wonden

Voor VHL Lokaal zijn de verkiezingen in Vijfheerenlanden teleurstellend verlopen. De lokale partij kreeg woensdag nog wel de meeste Leerdamse stemmen, maar liep in Zederik en Vianen flink averij op. De partij kreeg vijf zetels in de nieuwe gemeenteraad van Vijfheerenlanden. Twee minder dan winnaar CDA. Een dag na de verkiezingen bleek dat het intern bij de lokalen ook rommelt. De fractie brak abrupt met Harry van Tilburg, de nummer twee op de lijst van VHL

Foto: Geurt Mouthaan

• De Streefkerkse gymzaal zat vrijdagavond helemaal vol tijdens de jubileumshow van gymvereniging Sparta. Het publiek kreeg een spetterende show te zien ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan, waarbij alle afdelingen van de vereniging aan bod kwamen.

alblasserwaard

donderdag 29 november 2018 | jaargang 39 no. 48

Alles is nog open na eerste gesprekken

Doe Mee! Molenlanden start met onderhandelingen coalitie

molenlanden • Doe Mee! Molenlanden hield zaterdag met de andere Molenlandse partijen de verkennende gesprekken om een coalitie te vormen.

In de coalitievorming kijkt Doe Mee! met name naar de grootste partijen, laat lijsttrekker Joke Stravers weten. "Het ligt ook na de goede gesprekken die we hadden nog helemaal open, maar onze kijkrichting gaat wel naar de partijen waar de kiezers het meest op hebben gestemd. Dat is van begin af aan ons uitgangspunt geweest: gehoor geven aan de stem van de inwoners zelf."

Zeker zo belangrijk bij de invulling van de nieuwe coalitie is dat de politiek wat Doe Mee! Molenlanden betreft echt politiek kan zijn. "In Molenwaard hadden we een coalitie die tachtig procent van de zetels besloeg. Je kunt je afvragen of dat nog politiek is. Wij willen naar een constructie waarbij er voor de oppositie ook kansen en mogelijkheden zijn om hun inbreng te verwezenlijken." Berend Buddingh, samen met Stravers lijsttrekker: "We willen er voor de kerst uit zijn, een beetje vaart erin. Dat moet prima te doen zijn. Op inhoud verwacht ik dat we elkaar kunnen vinden. Belangrijk wordt wel hoe we onze inwoners de komende periode veel vaker en directer gaan betrekken bij de politiek. Die behoefte is er en hebben de kiezers duidelijk uitgesproken door ons de grootste te maken."

Zondagsrust

Wat Doe Mee! Molenlanden betreft is er in de onderhandelingen een aantal 'kroonjuwelen'. Kandidaat-raadslid Ruud den Haak: "Ieder dorp moet zijn eigen dorpsagenda krijgen, ons beleid moet lokaal zichtbaar zijn. Daarnaast willen we de onroerendezaakbelasting verlagen, met name voor onder meer verenigingen en zwembaden. Wij willen hen zo een steun in de rug geven. We willen een goede sociale agenda inbrengen, waarbij we mensen actief bij de samenleving betrekken en hen waar nodig aan de slag helpen. Ook het soepeler omgaan met de zondagsrust brengen we in. Neem een ondernemer die in de zomer op zondag met een ijscokar bij de Zijdebrug wil gaan staan; dat moet gewoon mogelijk worden."

Speciale aandacht zal er zijn voor Kinderdijk, waar Doe Mee! Molenlanden als enige in het verkiezingsprogramma een complete paragraaf aan wijdde om de toestroom van toeristen beter te reguleren en overlast tegen te gaan. En wat betreft landgoed De Hoeken in Hoornaar stelt Joke Stravers: "Feitelijk hebben wij gezegd: nee, daar wordt niet gebouwd. Er moet een plan komen met draagkracht onder de inwoners."


Geurt Mouthaan

Ontkoppeling stopt

Foto: nl123rf.com

arkel • In Arkel hebben 71 inwoners op hun stembiljet gemeld dat ze voor aansluiting met Gorinchem zijn.

Er waren afgelopen woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen 28 ongeldige stemmen doordat er Gorinchem dwars door het stembiljet geschreven stond. Daarnaast waren er vier blanco stemmen met daarop de tekst 'Gorinchem' en 39 stembiljetten met een geldige stem en daaronder 'Gorinchem' geschreven.

Bangmakerij

"Ondanks de nodige bangmakerij 'je stem is dan ongeldig' (NIET waar), hebben toch mensen het gedurfd om onder hun geldige stembiljet iets te schrijven", meldt de Ontkoppeling op haar Facebookpagina. "Wij willen daarom al die mensen die het wel aan gedurfd hebben bedanken voor hun steun aan ons."

"Het is natuurlijk logisch dat politici hier tegen waren, want stel je voor dat het er wel veel waren, dan hadden ze er iets mee moeten doen. Nu kunnen de politici het weg wuiven", vervolgt de Ontkoppeling.

"Helaas was de opkomst voor Gorinchem minder groot dan gehoopt, vandaar dat wij verder geen actie meer ondernemen."

Motie

De Ontkoppeling beraadt zich nu op wat ze verder gaat doen, omdat de ingediende motie over aansluiting met Gorinchem nog behandeld moet worden. Er loopt nog een onderzoek naar de ontwikkelingsruimte en centrumfunctie van de gemeente Gorinchem. Dit onderzoek moet voor 1 januari 2019 afgerond zijn en dan beslist de minister over aansluiting van Arkel bij Gorinchem. Daarna wordt het nog besproken door de ministers en komt er een antwoord.

Geen grote rol

In de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad speelde de ontkoppeling van Arkel en aansluiting van het dorp bij Gorinchem overigens geen grote rol. Onder meer Progressief Molenlanden gaf aan dat inwoners van het dorp mogen meebeslissen over hun toekomst, maar deze partij werd met één zetel de kleinste in de nieuwe gemeente Molenlanden.

Doe Mee! grote winnaar verkiezingen

Foto: nl123rf.com

molenlanden • Doe Mee! Molenlanden is met afstand dé winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Molenlanden.

De lokale partij, een samenwerkingsverband tussen de PvdA-afdelingen Giessenlanden en Molenwaard en Gemeentebelangen Molenwaard, pakte zeven van de 27 zetels. Daarmee liet de partij het CDA (zes zetels), SGP en ChristenUnie (beide vijf zetels), VVD (drie zetels) en Progressief Molenlanden (één zetel) achter zich. Jezus Leeft haalde geen zetel binnen. Uiteraard was er de vreugde bij Joke Stravers, samen met Berend Buddingh duo-lijsttrekker van Doe Mee!. "Ik kan alleen maar zeggen: ongelofelijk. We hadden dit wel gehoopt, maar niet verwacht."

Teleurgesteld

De VVD liet bij monde van lijsttrekker Bram Visser 'een klein beetje teleurgesteld' te zijn. "Wij hadden ingezet op vijf zetels. Volgens mij hebben we een heel goede campagne gevoerd, maar de kiezer heeft anders gekozen. Mijn felicitaties naar Doe Mee!; de verwachtingen zijn hoog gespannen, ze mogen het nu als grootste partij gaan waarmaken."

Progressief Molenlanden, een partij die zich enkele maanden geleden ter linkerzijde afspliste van Doe Mee!, bleef steken op één zetel. Lijsttrekker Paul Verschoor zag het desondanks positief in. "We zijn pas een week of vier geleden begonnen met onze campagne, met een budget van 1200 euro. Van niets naar één zetel, daar mogen we niet ontevreden over zijn. Het is een springplank voor de toekomst."

Stabiliteit

Ad van Rees (CDA) zag dat zijn partij niet de grootste werd. "Ik ben een klein beetje teleurgesteld." Harry Stam (ChristenUnie) koesterde 'zijn' vijf zetels. "Stabiliteit, dat woord komt als eerste in mij op. Dat is goed in roerige tijden en we zijn hier heel blij mee."

Als laatste liet Corné Egas, lijsttrekker van de SGP, weten niet ontevreden te zijn. "In Molenwaard waren we de grootste, in Giessenlanden de kleinste. Dat we nu ongeveer gedeeld derde zijn, betekent dat we het goed gedaan hebben."

CDA juicht, VHL likt haar wonden

Lokalen zetten Vianees Harry van Tilburg uit de partij

De verkiezingen zitten er weer op in Vijfheerenlanden. Foto: Nico van Ganzewinkel

vijfheerenlanden • De partij van lijsttrekker Teus Meijdam ontstond uit een fusie tussen lokale partijen Leerdam 2000, het Zederikse VKG en het Viaanse Lokaal Alert. Deze drie partijen waren vier jaar geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen in de toen nog afzonderlijke drie gemeenten goed voor ruim vijfduizend stemmen. Nu bleef de partij steken op iets meer dan drieduizend, oftewel: vijf zetels in de nieuwe gemeenteraad van Vijfheerenlanden. Twee minder dan winnaar CDA. Een dag na de verkiezingen bleek dat het intern bij de lokalen ook rommelt. De fractie brak abrupt met Harry van Tilburg, de nummer twee op de lijst van VHL Lokaal én huidige wethouder in Vianen. Van Tilburg lekte een week eerder naar de pers dat de acht lijsttrekkers in Vijfheerenlanden de Viaanse burgemeester Wim Groeneweg niet als waarnemer willen. Hij was het hier pertinent mee oneens en klapte uit de school. In een reactie zegt VHL Lokaal vrijdag: "Het bestuur is unaniem tot de conclusie gekomen dat er onoverkomelijke meningsverschillen zijn en dat de samenwerking tussen de fractie en de heer Van Tilburg niet meer verloopt zoals zij dit graag zou zien. (...) Integriteit en vertrouwen in elkaar en naar elkaar toe is belangrijk. Helaas is gebleken dat de partij geen vertrouwen meer heeft in het functioneren van de heer Van Tilburg. De 'burgemeesterskwestie' heeft hierin een belangrijke factor gespeeld." Harry van Tilburg wil zelf nog niet op de kwestie reageren. Hij zegt de coalitieonderhandelingen af te willen wachten. Wel geeft hij aan dat hij veel steunbetuigingen heeft ontvangen. "Veel mensen willen dat ik doorga." Het gedwongen vertrek van Van Tilburg betekent dat VHL Lokaal waarschijnlijk nog een zetel verliest en dus van vijf naar vier gaat.

Op meer gehoopt

Volgens de kersverse fractievoorzitter van VHL Lokaal, Wim van Dijk, is het verlies van zijn partij voor een groot deel te wijten aan de lage opkomst. Iets minder dan de helft van de stemgerechtigden ging vorige week woensdag naar de stembus. "Toch zijn wij tevreden. We gaan er met enthousiasme tegenaan om een sterke en goede gemeente Vijfheerenlanden van de grond te tillen." VHL Lokaal-lijsttrekker Teus Meijdam benadrukt dat zijn partij "zeker niet de grote verliezer van de verkiezingen" is, maar erkent: "We hadden op meer zetels gehoopt, dat is duidelijk. De redenen? We hebben het in Leerdam behoorlijk gedaan, daar hebben we blijkbaar een sterke kern. In Vianen en Zederik hebben we duidelijk verloren. Daar viel het tegen. Ik denk ook dat in Vianen door diverse oorzaken de mensen niet naar de stembus zijn gegaan. Waarschijnlijk is het vertrouwen in de politiek daar afgenomen. Wat tijdens de campagne ook bleek: de naam VHL Lokaal is nog niet erg bekend. Regelmatig kregen we de vraag: 'Doet Leerdam 2000 niet mee?'. Heel vervelend: we zijn al twee jaar bezig om onze naam VHL Lokaal bekend te maken. Dat heeft niet voldoende gewerkt. Je merkte op de markt dat onze kandidaten wel bekend zijn, maar de partij als zodanig niet. Daarmee moeten we in de toekomst aan de slag, zeker in Zederik en Vianen." Over het vertrek van Harry van Tilburg is Meijdam duidelijk. Hij beaamt dat het vertrek van de nummer twee de positie van VHL Lokaal als coalitiepartner mogelijk verzwakt. "Maar dit konden we niet tolereren. Daar was iedereen binnen de partij het over eens. Harry heeft de geloofwaardigheid van de partij en de politiek geschaad, dat konden we niet over onze kant laten gaan. Hij heeft de regels van integriteit ver overschreden, dus moesten we helaas deze stap zetten. Dit kan gewoon niet."

'Verrast' CDA wint verkiezingen, SGP tweede partij

CDA Vijfheerenlanden is met zeven zetels de grote winnaar in Vijfheerenlanden. Lijsttrekker Maria de Jong toonde zich zaterdag "zeer verrast, dankbaar en vereerd" dat haar partij maar liefst 4.045 stemmen had binnengesleept. Ze zei dat bij de start van de onderhandelingen in Meerkerk, waar de acht gekozen partijen voor de eerste keer spraken met de vrijdag aanstelde informateur Ad de Regt. Het CDA voerde een sterke campagne, wat volgens De Jong vooral te danken was aan het creatieve brein van het Viaanse raadslid Bram Schoonhoven. De christendemocraten scoorden vooral goed in Zederik (24 procent van de stemmen). In Leerdam en Vianen haalde de partij respectievelijk 18 en 19 procent van het aantal stemmen. Maria de Jong was trots dat maar liefst acht kandidaten meer dan een kwart van de kiesdrempel haalden.

De SGP kwam uiteindelijk uit op een degelijke vijf zetels en is hiermee de tweede partij in Vijfheerenlanden. De mannenbroeders scoorden heel goed in Leerdam (19 procent, dus meer dan het CDA) en Zederik (24 procent, gelijk aan het CDA). Ook dit keer werd de partij in SGP-bolwerk Leerbroek veruit de grootste. Een grote tegenvaller voor de partij was het forse verlies in Vianen: van 13 procent in 2014 naar 8 procent in 2018.

Over zichzelf: "Ik ben nog steeds wethouderskandidaat en denk dat daar nog voldoende steun voor is bij andere fracties. Als ik terug in de raad ga, lijkt het me niet handig om als voormalig wethouder nu fractievoorzitter te worden. Vandaar dat we hebben afgesproken dat Wim van Dijk dat gaat doen."


VVD en PvdA

Overigens zijn VVD en PvdA ook niet helemaal zonder kleerscheuren uit de verkiezingen gekomen. De liberalen hadden veel meer verwacht dan de veroverde drie zetels. De partij behaalde 11 procent van de stemmen. "Maar het is niet één en al treurnis", benadrukte VVD-lijsttrekker Hanneke van der Leun zaterdag. "We kwamen uiteindelijk slechts tachtig stemmen tekort voor de vierde zetel."

PvdA Vijfheerenlanden beschouwt zichzelf als winnaar, maar haalt vergeleken met 2014 fors minder stemmen. Vooral in Leerdam moest de partij inbinden: van 1.580 stemmen in 2014 naar 671 afgelopen woensdag. Dat is meer dan een halvering. Maar: de partij haalde met haar 1.742 stemmen in totaal, toch nog een restzetel binnen en kwam ook uit op drie zetels. "En dat met zo'n klein budget", aldus een trotse lijsttrekker Joop van Montfoort.

Winst voor CU, D66 en GL

vijfheerenlanden • Naast het CDA deden ook ChristenUnie en nieuwkomer GroenLinks goede zaken tijdens de gemeenteraadsverkiezing in de Vijfheerenlanden. D66 werd met afstand de grootste partij in Vianen.

ChristenUnie-lijsttrekker Tirtsa Kamstra toonde zich heel blij met de vier behaalde zetels voor haar partij. ChristenUnie voerde met campagneleider Dico Baars een sterk inhoudelijke campagne, met name het door de partij gelanceerde magazine heeft waarschijnlijk nog veel zwevende kiezers over de streep getrokken.

GroenLinks

Tevredenheid overheerst ook bij lijsttrekker Erik van Doorn van GroenLinks. De nieuwkomer in de Vijfheerenlanden veroverde 884 stemmen, goed voor een volle zetel. In de Vijfheerenlanden is GroenLinks nog geen drie maanden actief.

Onderhandelingen

Arie de Groot van D66 benadrukte zaterdag tijdens de start van de onderhandelingen nog eens de uitstekende uitslag voor zijn partij in Vianen. Zonder herindeling zou de partij in de Vrijstad met afstand de grootste partij zijn geworden. Met liefst 1554 stemmen (ofwel 24 procent) behaalde de partij bijvoorbeeld 287 meer stemmen dan het CDA. Maar de partij speelde slechts een bescheiden rol in Leerdam (6 procent) en in Zederik (4 procent).


D66 voerde de afgelopen vier jaar fel oppositie in Vianen. Recentelijk nog in de kwestie rond Sluiseiland. Maar ook was de partij -samen met de VVD- een groot voorstander van de zondagsopenstelling.

Kiezers verrassen kandidaat-raadsleden

Voorkeursstemmen zorgen voor aardverschuiving

molenlanden • Vrijdag werd bekendgemaakt hoeveel stemmen er naar de individuele deelnemers aan de gemeenteraadsverkiezingen zijn gegaan. Dit zorgde voor een aardverschuiving in de nieuw te vormen gemeenteraad van Molenlanden.

Er vonden maar liefst twaalf verschuivingen plaats, waarbij zeven kandidaat-raadsleden die aanvankelijk dachten dat ze niet in de gemeenteraad van Molenlanden zouden komen, te horen kregen dat ze recht hadden op een raadszetel. We hebben een aantal reacties vanuit het politieke slagveld opgetekend.

Ruud den Haak

Ruud den Haak uit Streefkerk stond op nummer elf van de lijst van DoeMee Molenlanden. Hij vond het na jaren raadslid voor de PvdA geweest te zijn welletjes en zorgde ervoor dat hij bij Doe Mee! Molenlanden op een onverkiesbare plaats terechtkwam.

De kiezers dachten daar anders over: met voorkeursstemmen 'katapulteerden' zijn hem naar een verkiesbare plek. "Dat was een verrassing", reageert Den Haak. "Ik had niet de ambitie om raadslid te worden. Eigenlijk heb ik het nu iets te druk en wilde ik meer vrije tijd. Dit weekend ga ik er goed over nadenken voordat ik een beslissing neem. Als zoveel mensen hun stem op je uitbrengen, moet je dat gewoon heel serieus nemen."

Johan van de Minkelis

Voor Johan van de Minkelis van de ChristenUnie viel het kwartje net de verkeerde kant op. Als nummer twee op de lijst en met vijf zetels in de portemonnee leek zijn plek veilig. Door voorkeursstemmen schoven onder anderen Pieter van Bruggen en Sanne Zijlstra naar boven en raakte Van de Minkelis zijn zetel kwijt.

"Een teleurstelling", geeft hij toe. "Ik had het anders verwacht." Om er in één adem aan toe te voegen: "Ik denk in het grotere geheel. Als ChristenUnie hebben we twaalf procent meer stemmen gekregen dan tijdens de vorige verkiezingen. We hebben het heel goed gedaan. Wie er in de raad komt, is van ondergeschikt belang. De kandidaten die nu gekozen zijn, zijn zeker niet slechter. Bijzonder is dat met Sanne Zijlstra de 'vervrouwing' bij de eerste vijf kandidaten, die we nu nog niet doorgezet hadden, door onze achterban wel gerealiseerd is. Ik ben blij dat onze kiezers dat politieke signaal hebben afgegeven."

Sanne Zijlstra

Dat politieke signaal is een belangrijk signaal, onderstreept Sanne Zijlstra uit Noordeloos. "Ik vind ook dat vrouwen meer in de politiek zichtbaar en actief moeten zijn. Zelf stemde ik ook altijd op de eerste vrouw van de lijst. Nu ik zelf die positie had, wist ik dat het risico liep om in de raad terecht te komen. Maar ik had het absoluut niet verwacht en heb voor mezelf ook niet speciaal actie gevoerd."

Ze vindt het een eer: "En ik ben dankbaar dat zoveel mensen in onze gemeente hun vertrouwen in mij uitgesproken hebben. Of ik ook echt de raad inga? Privé moet ik nog wel even kijken hoe ik het in kan passen, maar als je op zo'n manier een zetel krijgt, vind ik het heel lastig om daar nee tegen te zeggen."

Dagmar van den Herik

Voor het jonge kandidaat-raadslid van het CDA, Dagmar van den Herik (19), was het heel spannend. Als nummer zes op de lijst en met zes zetels kwam ze net in de raad. Door voorkeursstemmen schoven Jan Arie Koorevaar en Anneke Hartog naar boven, maar doordat ze zelf ook voldoende voorkeursstemmen binnenhaalde, mag ze zich toch straks raadslid noemen.

"Daar ben ik heel blij mee", laat ze in een reactie weten. "Maar ik ben vooral trots op iedereen bij het CDA, dat we zo'n mooi resultaat met elkaar hebben behaald. Ik heb er heel veel zin om straks de raad in te gaan."

Jan Arie Koorevaar

"Ik was echt heel erg verrast", reageert Jan Arie Koorevaar. "Ik heb geen persoonlijke campagne gevoerd, maar voor het CDA. Het is een mooie club met mensen om in de raad voor te werken, maar eigenlijk was het mijn plan om dat pas op termijn te doen."

"Het aantal voorkeursstemmen doet wel wat met me; je krijgt vertrouwen van een grote groep mensen. In het afgelopen weekend heb ik er thuis overleg over gehad. Ook met de mensen die nu opgeschoven zijn op de lijst en niet in de raad komen voor het CDA, heb ik gesproken. Daardoor voel ik vrijheid om de keuze te maken om de raadszetel voor het CDA te aanvaarden."

Jan Arie ziet er naar uit om voor het CDA aan de slag te gaan in de nieuwe gemeente Molenlanden. Hij wil met name aandacht geven aan het kerngericht werken. "Ik wil graag mensen in dorpen de ruimte geven om mee te denken en mee te doen in het beleid. De nieuwe gemeente Molenlanden wordt een mooie gemeente!"

Drinkwaterprijs Oasen stijgt licht

regio • In 2019 gaat 1000 liter drinkwater bij Oasen 1,16 euro kosten. Dat is 2 cent meer dan in 2018. Ook het vastrechttarief stijgt in 2019, van 75,68 euro naar 77,83 euro.

Oorzaak van beide stijgingen is de verhoging van het btw- tarief van 6% naar 9%. Exclusief belastingen daalde het kubieke metertarief een cent en bleef het vastrecht gelijk. Door de prijsverhoging in 2019 betaalt een gemiddeld gezin voor de waterrekening van Oasen op jaarbasis 4,93 euro meer dan in 2018.

Kliksafe nieuwe provider VHL-net

vijfheerenlanden • Naast de mogelijkheid om te kiezen voor Canal Digitaal gaat nu ook KLIKSAFE diensten leveren op het glasvezelnetwerk van Stichting VijfheerenlandenNet.

'Door deze uitbreiding komt er een breder scala aan betrouwbare en veilige diensten beschikbaar', stelt de stichting. 'Kliksafe heeft als motto, iedereen veilig online, en onderscheid zich door het aanbieden van een sterk internet filter. Veilig het internet op is voor steeds meer inwoners een pré en bij Kliksafe bepaalt u zelf of en hoe streng u dit filter instelt.'
Stichting VijfheerenlandenNet krijgt steeds meer aanmeldingen en gaat door met haar vraagbundeling om iedereen in Vijfheerenlanden te voorzien van een snelle internetverbinding. 'We krijgen veel positieve reacties, omdat wij geen onderscheid maken in het buitengebied. Bij ons kan iedereen in het buitengebied meedoen tegen betaling van een eenmalige bijdrage van 750 euro.' Met de komst van Kliksafe verwacht Stichting VijfheerenlandenNet dat ook inwoners van de kernen er een keuze bij hebben gekregen. Meer info: www.vijfheerenlandennet.nl.

Onderzoek naar woningbouw

Wethouder Paul Verschoor en Kees de Jongh, één van de grondeigenaren met wie de intentieovereenkomst is gesloten.

molenaarsgraaf • De gemeente Molenwaard gaat samen met de grondeigenaren een haalbaarheidsonderzoek verrichten naar woningbouwmogelijkheden in het zuid-westen van zoeklocatie Molenaarsgraaf-Zuid. Wethouder Paul Verschoor heeft donderdag 22 november met hen een intentieovereenkomst gesloten.
"Voordat we concrete plannen kunnen maken voor woningbouw moeten we diverse onderzoeken uitvoeren. Is het financieel haalbaar op die locatie een wijk te ontwikkelen, bijvoorbeeld. Hoe is de bodemgesteldheid om op te bouwen, hoe willen we het verkeer afhandelen en hoe kunnen we rekening houden met de molenbiotoop, het milieu en de omgeving", legt projectleider René Eldering uit. De intentieovereenkomst legt vast welke onderzoeken allemaal worden uitgevoerd en wie voor welk deel verantwoordelijk is.
De onderzoeken worden uitgevoerd in de zes maanden na ondertekening van de intentieovereenkomst. De uitkomsten zijn naar verwachting in de eerste helft van 2019 bekend. Tegen die tijd wordt ook gesproken over logische vervolgstappen.

Foto: Geurt Mouthaan

Militairen in Molenwaard; het 20 Natresbataljon oefende afgelopen week in diverse dorpen op het voorkomen van een terroristische aanslag.

Verkiezingen Molenlanden: de uitslagen per kern

molenlanden • Het aantal stemmen per partij in de twintig Molenlandse kernen is te vinden in een artikel op www.hetkontakt.nl/alblasserwaard.

Betere spreiding voor ambulancedienst

De huidige ambulancepost in Meerkerk.

schelluinen • De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid wil de uitrukpost van Meerkerk verplaatsen naar een nieuwbouwlocatie in Schelluinen.

De nieuwe post zou daar eind 2019 in gebruik moeten zijn. Het verhuisplan is een gevolg van de vorming van de gemeente Vijfheerenlanden per 1 januari 2019.

De nieuwe gemeente, bestaande uit de huidige gemeenten Zederik, Leerdam en Vianen, gaat behoren tot de provincie Utrecht. Van deze drie gemeenten liggen Leerdam en Zederik (waaronder Meerkerk valt) op dit moment nog in Zuid-Holland. Zij behoren tot het werkgebied van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. Meteen vanaf de formele herindeling neemt echter de Utrechtse ambulancevoorziening RAVU de patiëntenzorg in Vijfheerenlanden over.

"Onze post in Meerkerk staat binnenkort dus buiten ons eigen verzorgingsgebied en zelfs buiten onze provincie", legt directeur Hans Janssen uit. "Weliswaar een klein stukje, maar daardoor is het toch geen strategische plek meer voor ons. We streven namelijk altijd naar optimale spreiding van ambulances in ons werkgebied, zodat elk adres in principe binnen een kwartier te bereiken is om acute zorg te bieden. Een post op de rand van je gebied is per definitie niet gunstig voor de spreiding. We willen ambulances op centrale plekken hebben. Daarom past de vervangende post goed in Schelluinen."

De Ambulancedienst wil het gebouw plaatsen in het Remonpark, de plek van het voormalige en gesloopte Remon Partycentrum. Deze nieuwe locatie ligt dicht bij de A15 en de A27 en ook een stuk dichter bij de stad Gorinchem.

Janssen: "Bij spreiding van ambulances kijk je ook naar de concentratie van bevolking en die is in de stad hoger. Opschuiven richting Gorinchem is daarom gunstig, om veel mensen snel te kunnen bereiken. Sterker nog, we komen zo dicht bij Gorinchem dat de kleine satellietpost die we in 2015 hebben geopend naast het Beatrixziekenhuis kan komen te vervallen. Die standplaats voor één ambulance is toen bijgeplaatst om sneller in de stad aanwezig te kunnen zijn, maar het plan is nu om deze weer te integreren in de nieuwe post Schelluinen."

Het nieuw te bouwen pand wordt in overleg met de medewerkers ontworpen en krijgt naar verwachting twee bouwlagen, drie garages met roldeur en een goed uitgerust personeelsverblijf. Gedurende de bouw blijven de post Meerkerk en de satellietpost Gorinchem in gebruik. Janssen: "We rijden dus circa een jaar lang deels van buiten onze eigen regio naar patiënten in globaal het gebied Molenlanden, Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam. De plaats waar onze post voorlopig nog staat, Meerkerk, bedienen we daarentegen niet meer. Door deze ongewone situatie zal voor niemand in Zuid-Holland Zuid de aanrijdtijd van een ambulance erop achteruit gaan ten opzichte van nu."

Grote dijkwachtoefening hoogwater

De dijkwachtoefening van januari 2018. Foto: Cees van der Wal

regio • Hoogwater op de grote rivieren is niet denkbeeldig, zo bleek afgelopen januari. Echt spannend werd het toen niet, maar daar moeten we wel klaar voor zijn. Daarom oefenen zo'n 300 vrijwilligers en medewerkers van Waterschap Rivierenland op zaterdag 1 december 2018 een bedreigende hoogwatersituatie op de grote rivieren en op zee bij een westerstorm.

Dijkwachten zullen die dag de dijken langs de grote rivieren nauwkeurig nalopen, in het gehele werkgebied tussen de Duitse grens tot aan Kinderdijk. Tijdens de rondgang zien de dijkwachten 'zogenaamd' zaken die met hoogwater de dijken kunnen verzwakken, bijvoorbeeld drijfvuil, scheuren in de dijk, afkalving en wellen. Deze schades worden gemeld aan de zes dijkposten, die waar nodig maatregelen treffen.

De dijkwachten zijn herkenbaar aan speciale hesjes. Langs de dijk zijn de patrouilles per auto en te voet actief. Bewoners die in de buurt van een 'zogenaamde schade' wonen, worden door het waterschap vooraf op de hoogte gesteld van de oefening. Ook de gemeenten en de hulpdiensten zijn op de hoogte.

De dijkwachtoefening van januari 2018. Foto: Cees van der Wal
De dijkwachtoefening van januari 2018. Foto: Cees van der Wal

Door regelmatig te oefenen op noodsituaties is Waterschap Rivierenland goed voorbereid op zijn taken bij crisisbeheersing. Tijdens de oefening kijken waarnemers of de procedures goed verlopen, of het materieel in orde is en hoe de samenwerking verloopt.

Waterschap Rivierenland zorgt voor veilige dijken en een evenwichtig watersysteem. Het waterschap beheert ruim 500 kilometer dijken langs de grote rivieren, en nog eens ruim 500 kilometer polder- en zomerkades. Om in tijden van storm, hoogwater en extreme neerslag of juist droogte dijken te inspecteren, staat een dijkleger paraat van ruim 300 mensen.

Nog meer geld tegen fileoverlast A15

De A15 zoals die er vaak uitziet; met file.

regio • De komende vier jaar wordt er 8 miljoen euro extra gestoken in het verbeteren van de doorstroming op de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem.

De op een na duurste file wordt de komende vier jaar aangepakt met innovatieve maatregelen voor het wegverkeer en openbaar vervoer waarmee de bereikbaarheid van de Drechtsteden verbetert. Deze bereikbaarheid staat onder druk: op de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem staat immers de op één na duurste file van Nederland. Er zijn dagelijks files, zowel in de ochtend- als in de avondspits, in beide richtingen. Met de beoogde groei van 25.000 woningen en 30.000 arbeidsplaatsen in de Drechtsteden komt de doorstroming nog verder onder druk te staan.

"We maken ons al geruime tijd sterk voor het oplossen van de doorstroming op de A15. Eerder dit jaar maakte de minister al 300 miljoen euro vrij voor het verbreden van de A15. Dat is echter niet van vandaag op morgen geregeld. Er is dus meer nodig", aldus Gedeputeerde Floor Vermeulen. "Om de pijn op korte termijn te verlichten hebben we als Drechtsteden samen met de provincie, Rijkswaterstaat, bedrijven en ondernemersorganisaties een maatregelenpakket afgesproken dat op korte termijn de fileproblemen al moeten verminderen. We zijn heel blij dat de minister hiervoor ook geld beschikbaar stelt. Ik ben heel trots op dit resultaat. Nu kunnen we aan de slag."

Rijk, regio en bedrijven investeren de komende vier jaar gezamenlijk in een snellere inzet van bergers, kleine wegmaatregelen zoals het aanpassen van belijning, gecoördineerd verkeersmanagement en spitsmijdingsmaatregelen.

Qbuzz belooft beter openbaar vervoer

Foto: QBuzz

regio • Vanaf 9 december verzorgt Qbuzz het busvervoer in Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem en het treinvervoer op de MerwedeLingelijn.

Qbuzz introduceert een vernieuwd, fijnmazig Openbaar Vervoer-netwerk met verbeterde en snellere verbindingen, persoonlijker afgestemde dienstverlening, meer comfort en meer aandacht voor duurzaamheid.

De basis van het openbaar vervoer in de regio Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem wordt vanaf 9 december gevormd door zeven hoogwaardige ov-verbindingen (HOV): drie R-netlijnen en vier snelBuzzlijnen. Deze HOV-bussen leggen langere afstanden af op doorgaande routes met minder haltes. Dit zorgt voor een kortere reistijd, minder kans op vertraging, grotere betrouwbaarheid en meer reiscomfort. Ze rijden frequent, zijn comfortabeler dan gewone bussen en sluiten goed aan op andere bussen en treinen. In de spits rijden R-netbussen elke tien minuten, daarbuiten elk kwartier.
Op veel plaatsen waar R-net en snelBuzz gaat rijden worden nieuwe, comfortabele haltes met extra voorzieningen, zoals overdekte stallingen voor de fiets, gebouwd.
Vanuit de Alblasserwaard kunnen reizigers voortaan rechtstreeks met de bus naar Rotterdam. Dorpskernen aan de Lekdijk en kleine plaatsen zoals Bleskensgraaf, Ottoland en Noordeloos blijven goed bereikbaar. Stadsbussen van Gorinchem komen nu ook in de wijk Stalkaarsen en bij de Evenementenhal. De bus van Lingewijk naar centrum, station en ziekenhuis gaat twee keer zo vaak rijden.

In de loop van 2019 worden alle treinen van de MerwedeLingelijn omgebouwd en uitgerust in rood-grijze R-netstijl. Alle informatie over het vernieuwde OV-netwerk voor de Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem is te vinden op www.qbuzz.nl/dmg.


Meer Wasko Kinderopvang

hoogblokland • Wasko Kinderopvang breidt uit met buitenschoolse opvang in Hoogblokland. Naast de maandag en donderdag opent BSO Hoogblokland ook op dinsdag haar deuren. Voor meer informatie en inschrijving: www.wasko.nl.


Meer ruimte voor Asto Veelzijdig Goed

Astrid en Tanno bedrukken de kleding zelf. Foto: Anne Marie Hoekstra

giessenburg • Tanno Swets begon 19 jaar geleden vanuit zijn huis in Giessenburg met de verkoop van werkhandschoenen. Zijn bedrijf Asto Veelzijdig Goed (Asto VG) is inmiddels zo gegroeid, dat verhuizen naar het bedrijventerrein wenselijk was.

Sinds oktober is Asto VG gevestigd aan de Transportweg. Het bedrijf verkoopt bedrijfskleding, persoonlijke beschermingsmiddelen, werkhandschoenen en gereedschappen. Tanno is blij met de nieuwe huisvesting. "We besparen veel tijd omdat we nu ons kantoor, de werkruimte en de opslag onder één dak hebben."

Droom

Tanno's vrouw Astrid besloot zes jaar geleden ook voor het eigen bedrijf te gaan werken. Zij vertelt: "Jarenlang heb ik mijzelf verhuurd als administratief medewerkster, daarnaast hielp ik Tanno. Nu is zijn droom ook mijn droom geworden. Samen ondernemen is leuk. We kunnen werk en privé goed gescheiden houden."

In de ruimte naast hun nieuwe kantoor beschikt het paar nu over een lichte ruimte waar zij twee machines hebben geplaatst voor het bedrukken van bedrijfskleding. Tanno: "Voorheen deden we dit in onze garage. Omdat we nu hier zitten, kunnen we grotere opdrachten aan en ook groter inkopen. Daardoor kunnen we scherpere aanbiedingen maken."

"Verkopen is iets wat Tanno heel graag doet", zegt Astrid. "Hij komt uit de handel in gereedschap. Met wat eigen geld en een doosje werkhandschoenen is hij begonnen. Klanten vroegen: kun je meer artikelen leveren? Op die manier is ons pakket uitgebreid." Tanno: "Ik ga graag met mensen om. Een klant heeft een vraag of een probleem en dat kun je voor hem oplossen, of je gaat op zoek naar een oplossing. Dat hele proces is gewoon leuk. Afleveren doe ik altijd zelf, dus je heb extreem korte lijnen en altijd één aanspreekpunt. Dat vindt de klant prettig." Astrid: "Doordat we zelf bezorgen, heb je sneller een praatje. Je loopt door het magazijn, signaleert dingen. Als wij de kleding en het gereedschap goed verzorgen, kan de klant doen waar hij goed in is."

Snel leveren

Klanten bevinden zich in een gebied binnen een straal van 80 kilometer rondom Giessenburg. Astrid: "Maar bestellingen voor onze webshop komen uit het hele land en ook uit België. Die producten sturen we meestal op." Gevraagd naar de kracht van hun bedrijf zegt Tanno: "Omdat we alles in eigen beheer doen, ook het bedrukken, en korte inkooplijnen hebben, kunnen we vaak snel leveren. En we verkopen alleen A-merken, kleding van goede kwaliteit. Het is belangrijk dat de kleding er goed uitziet en lang meegaat. Werkkleding is een stuk gereedschap en moet in orde zijn." Astrid: "En lekker zitten. Het is niet fijn als je een broek steeds moet ophijsen."

Ellen maakt gekoesterde droom waar

Ellen heeft feeling voor het omgaan met honden. Foto: Anne Marie Hoekstra

ameide • Ellen Olthoff uit Ameide heeft lang moeten wachten op een kans om haar droom waar te maken. Dit jaar is het gelukt: ze opende Trimsalon Ameide.

Terwijl haar hond Lola kwispelend om haar heen dartelt, vertelt Ellen: "Ik heb mijn hele leven op kantoor gewerkt, in het bankwezen. Toen ik mijn baan kwijtraakte, dacht ik: dit werk heb ik nooit leuk gevonden en ik moet nog vijftien jaar werken, nu ga ik doen wat ik leuk vind. Mijn eigen trimsalon is een langgekoesterde droom. Eerder kon het niet, want tijdens je opleiding heb je geen inkomen dus dit kon pas toen de kinderen het huis uit waren gegaan."

Gewoon leuk

Haar vriend toverde de schuur in de tuin om tot salon, met bad, behandeltafel en alles wat een professional verder nodig heeft. Komt de praktijk overeen met de voorstelling die ze zich ervan maakte? Met een blije lach: "Ik had het twintig jaar eerder moeten doen. Het is zo leuk. Honden zijn gewoon leuk. En je creëert wat moois. De vacht knapt altijd op."

Eén ding viel wel een beetje tegen. "Het is fysiek zwaarder dan ik verwacht had. Je moet ook grote honden wassen, tillen, veel staan, het dier omhoog houden als hij steeds gaat zitten. Van sommige honden weet ik: na een trimbeurt ben ik gesloopt." Toch voelt ze altijd weer voldoening. "Want ondanks dat ze soms niet meewerken en ik bezweet raak, kun je wat moois maken van hun vacht. Dat is kicken." Ze kan met alle honden goed omgaan. "Ik schijn iets aparts te hebben met deze dieren. Er zijn honden die anderen niet kunnen aanraken, terwijl het bij mij goed gaat."

Dankzij haar ervaring, stage en opleiding (bij het Huisdier Kennis Instituut in Bunnik) doet ze meer dan de vacht verzorgen. "Het komt regelmatig voor dat ik iets opmerk wat het baasje niet heeft gezien, een verdacht bultje bijvoorbeeld, waarover ik adviseer: ga naar de dierenarts. Verder geef ik advies over vachtverzorging. Ik ben gediplomeerd trimster. Klanten kunnen bij mij terecht voor plukken, knippen, effileren en de was/blaas methode." Voor meer informatie: 06-510 320 16 of trimsalonameide@gmail.com.

Luca Slotboom: 'Beste versie van jezelf zijn'

Luca Slotboom in haar schoonheidssalon. Foto: Bert Bons

noordeloos • Luca Slotboom (21) uit Noordeloos heeft ruim een jaar geleden haar eigen schoonheidssalon geopend.

In Schoonheidssalon Luca hanteert de eigenaresse het motto 'Mensen helpen om de beste versie van zichzelf te zijn'. Luca: "Het is mijn doel om mensen zich goed te laten voelen, niet alleen van buiten, maar ook van binnen."

De Noordelose heeft een studie allround schoonheidsspecialiste afgerond aan het ROC Beauty College in Utrecht. Ze is gespecialiseerd in acne behandelingen, bindweefsel massage en Shiatsu massage.

Naast haar werk in de eigen salon op de bovenverdieping van de boerderij aan de Noordzijde in Noordeloos, werkt Luca al vijf jaar bij Ici Paris XL in Dordrecht. "Het is een mooie combinatie voor mij", legt Luca uit. "Ik leer veel in deze speciaalzaak en kom in aanraking met alles wat nodig voor mijn eigen schoonheidssalon."

Vanwege haar leidinggevende functie bij Ici Paris heeft ze veel contacten met bedrijven en vertegenwoordigers van topmerken. Voor haar eigen salon is ze in zee gegaan met het merk Madara Organic Skincare. Dit is een 100 procent natuurlijk merk, gecertificeerd met het Ecocert logo. "Ik merk de laatste tijd steeds meer dat mensen een groen product belangrijk vinden", legt Luca uit. Madara is een kwaliteitsmerk dat een breed assortiment biedt voor jong en oud.

"In mijn salon heb ik geen specifieke doelgroep; ik heb klanten vanaf vijftien jaar tot dik in de zeventig. Natuurlijk hebben jongeren en ouderen verschillende wensen; jongeren komen bijvoorbeeld vaker voor hun wenkbrauwen of het behandelen van acne, terwijl ouderen meer algemene behandelingen en massages willen."

Voor het maken van een afspraak kunnen belangstellenden bellen, appen of mailen naar 06-30500898 of lslotboom@hotmail.com. Voor meer informatie is Schoonheidssalon Luca tevens te vinden op Facebook en Instagram. Luca benadrukt dat ze bij het maken van afspraken heel flexibel is. Belangrijk voor de decembermaand zijn de cadeaubonnen die bij Luca te koop zijn voor behandelingen en massages.

Kaarten maken

noordeloos • In het dorpshuis te Noordeloos wordt op vrijdag 30 november van 10.00 tot ongeveer 16.00 uur een workshopdag kaarten maken gehouden, waarbij de deelnemers zes mooie kaarten maken. Kosten zijn 30 euro, inclusief kaarten, koffie en thee en een lunch. Opbrengst is voor KIKA. Opgeven kan via 06-12794941.

Spaaractie van Plus en Sieraadkado

Frans Versteeg en Erika van Iperen.

meerkerk • De Meerkerkse ondernemers Frans Versteeg van de Plus en Erika van Iperen van Sieraadkado hebben de handen ineen geslagen om een gezamenlijke actie op te zetten. Speciaal voor de feestdagen is er een spaarcampagne waarbij klanten kunnen sparen bij Plus voor de hoge korting op een trendy Oozoo horloge. Er is keuze voldoende in kinder-, dames- en heren horloges. Bij iedere 5 euro ontvangt men een zegel en met 10 zegels is de kaart vol. Frans Versteeg: "Ik vind het heel gaaf dat we dit mogen aanbieden, helemaal omdat we samen als lokale ondernemers uit Meerkerk hebben mogen opzetten."

Sint en Piet bij Zwijnenburg Mode

meerkerk • Sinterklaas komt op zaterdag 1 december op bezoek bij Zwijnenburg Mode in Meerkerk. Sint en Piet hadden nog een gaatje in hun agenda en komen tussen 11.00 en 16.00 uur langs bij het huis van de mode aan de Tolstraat 17 in Meerkerk.

Ze komen niet met lege handen naar Zwijnenburg Mode. Bij aankoop vanaf 75 euro ontvangen klanten een banketstaaf cadeau en bij inlevering van een mooie tekening of kleurplaat krijgen kinderen een leuke attentie van Sint en Piet.

q www.zwijnenburgmode.nl

Decemberactie

groot-ammers • Ondernemersvereniging Groot-Ammers organiseert in de feestmaand december weer de Decemberactie. Klanten van de deelnemende winkels kunnen voor 100 euro aan kassabonnen sparen en daarmee kans maken op mooie prijzen. De hoofdprijzen zijn geldbedragen van 150 en 75 euro. Deelnemende ondernemingen zijn DIO Drogisterij, Emté, Dit&Dat, Etenstijd, Goud Optiek, Juwelier Mulder, Liesvelds Bindsters, Salon Modern Haarmode, Slagerij Liesveld, Speciaalbakkerij van der Grijn, Thuis bij Gerda en Mooier met Merel-Mode. De volledige actievoorwaarden zijn te vinden bij de deelnemende winkeliers. Uiterste inleverdatum is op 2 januari 2019. De trekking is op 8 januari 2019.

De Snuffelkelder

everdingen • De Snuffelkelder aan de Kweldam 15a in Everdingen is weer elke zaterdag open van 10.00 tot 13.00 uur. Er is van alles te koop. Goederen voor de Snuffelkelder kunnen elke vrijdag en zaterdagochtend worden ingeleverd.

Winnaars loterij

giessenburg • JSV Kindervreugd uit Giessenburg heeft de winnaars bekendgemaakt van de loterij. De winnende lotnummers zijn: 3701, 2199, 1859, 1320, 3394, 2455, 4656, 3773, 3602, 3276, 2617, 4320, 4380, 2409 en 1860. De gewonnen prijzen worden afgeleverd.

Boelmarktloods

meerkerk • Op zaterdag 1 december van 09.30 tot 11.30 uur is de Boelmarktloods aan de Energieweg 3 in Meerkerk open. Men kan dan boelmarktspullen inleveren en er zijn kerstartikelen te koop.

Foto: aangeleverd

Voedselbank • De leerlingen van de School met de Bijbel in Noordeloos houden een actie voor de Voedselbank. De kinderen brengen de producten zelf bij de Voedselbank in Arkel.

running dinner • De derde editie van het Running Diner in Oud-Alblas werd zaterdagavond een succes. Aan het evenement deden 74 inwoners mee. De finish was in De Beemd.

show lekzoom • Bij manege de Arina's hoeve te Groot-Ammers werd in het afgelopen weekend de jaarlijkse show van De Lekzoom gehouden. Uitslagen staan op www.hetkontakt.nl.

sint • Sinterklaas is zaterdag samen met burgemeester Van der Borg ingehaald in Oud-Alblas. Hij kwam over de Alblas gevaren met een mini stoomboot.

Foto: Roeland Kaai

opening pand • Den Hartog Riet vierde de opening van hun nieuwe pand in Leerbroek op feestelijke wijze. Willem, Anne en Marcel den Hartog onthulden het openingscadeau.

dorpskamer • De goedheiligman heeft zaterdagmiddag samen met burgemeester Reynvaan van gemeente Giessenlanden de nieuwe dorpskamer in Schelluinen geopend.

sint • Sinterklaas en zijn Pieten zijn zaterdagmorgen ook in Hoornaar aangekomen en beleefde daar avonturen. Een video hiervan staat op www.hetkontakt.nl/alblasserwaard.

afscheid • Jaap Plooij uit Ottoland heeft onlangs afscheid genomen van de brandweer van Ottoland/Goudriaan. Hij stopt als Hoofdbrandwacht/Bevelvoerder.

/ Foto: Speeltuinvereniging de Franse Put

statiegeldactie • De statiegeldactie bij Spar Roelse uit Streefkerk heeft 400 euro opgeleverd voor een nieuwe picknicktafel in Speeltuin De Franse Put, eveneens in Streefkerk.

gift • René Nijsse overhandigde onlangs namens De Parel 1500 euro aan Jaap en Mieke de With uit Groot-Ammers i.v.m. hun uitzending in mei naar Suriname voor de MAF.

Foto: Rick den Besten

eerste paal • Voorzitter Sjaak Versluis heeft woensdagmiddag onder grote belangstelling de eerste (geelzwarte) paal geslagen voor het nieuwe sportcomplex van SV Meerkerk.

Foto: Rick den Besten
Foto: Rick den Besten
Foto: Rick den Besten

Dag van het Autogas • Auto Centrum Arkel (ACA) aan de Vlietskade 7016 in Arkel heeft zaterdag meegedaan aan de Dag van het Autogas. Info: 0183-562344 of www.aca-lpg.nl.

'Deze verkiezingswinst is het begin'

De achtergrond en het waarom van het succes van Doe Mee!

Eric Spaans, Ruud den Haak en Berend Budding (v.l.n.r.). Foto: aangeleverd

molenlanden • Ergens in Rotterdam heffen halverwege 2017 de Molenwaardse PvdA-ers Ruud den Haak en Eric Spaans het (bier)glas met Berend Buddingh, één van de meest prominente Giessenlandse sociaal-democraten. Daar zie je het prille begin van Doe Mee! Molenlanden. Ruud en Eric sparren dan al wat langer over de nadere gemeenteraadsverkiezingen. Welke kans maakt een traditionele partij als de PvdA, die landelijk de wind ook niet mee heeft, nog om een respectabel aantal zetels binnen te halen? Wordt het niet tijd voor een nieuw lokaal geluid? Binnen de PvdA werd eerst nog met de gedachte gespeeld om met GroenLinks- en D66-stemmers een links samenwerkingsverband in het leven te roepen, maar dat idee strandde al snel. De blik ging toen richting de 'lokale afslag'.

"Wij zagen de potentie van een goede lokale partij", knikken ze. "Om die vorm te geven wilden we Berend er graag bij hebben. Hij is in Giessenlanden een stemmenkanon en we wisten dat geïnteresseerd was om weer actief te worden in de lokale politiek." Dat klopte; de inwoner van Arkel schoof graag aan.

Gemeentebelangen

In het najaar van 2017 volgde de stap om Gemeentebelangen Molenwaard te polsen of zij belangstelling hadden mee te doen. "Dat hadden we niet aan zien komen", blikt Joke Stravers, nu nog raadslid voor deze lokale partij, terug. "Wij voerden al enkele jaren campagne om onze bekendheid in Giessenlanden te vergroten. Maar daar merkten we dat ze daar eigenlijk alles al hadden: geld, voorzieningen. Waar moesten we ons mee onderscheiden? Het aanbod om met de PvdA in zee te gaan, daar moesten we wel even over nadenken. Oorspronkelijk is Gemeentebelangen afkomstig uit de VVD. Om nu linksaf te slaan, was een drempel. Maar met het pleidooi van Ruud en Eric voor een sociaal Molenlanden konden we heel goed leven." Ruud vult haar aan: "Het was voor ons een logische stap. In de raad zitten we letterlijk naast Gemeentebelangen Molenwaard en we stemden in 99 procent van de gevallen precies hetzelfde."

De afdelingen van de PvdA en Gemeentebelangen zetten de nieuwe beweging Doe Mee! Molenlanden op. En de rest is geschiedenis. Vorige week woensdagavond bleek de nieuwe lokale partij in één keer de grootste van Molenlanden te zijn geworden. Spannende vraag is natuurlijk wel: wat is de oorzaak van het succes van Doe Mee! Molenlanden? Als eerste noemen Joke Stravers, Ruud den Haak en Berend Buddingh de campagne én de zichtbaarheid in de dorpen: "We zijn ontzettend veel de straat opgegaan", stelt Ruud. "In één jaar was dat vaker dan ik in zes jaar voor de PvdA had gedaan. Daarnaast hadden we in bijna elk dorp lokale kandidaten op de lijst, die we daar ook prominent presenteerden."

En Joke: "Doe Mee! bracht het beste van twee werelden samen. Gemeentebelangen Molenwaard was heel goed in het brengen van het lokale geluid, vanuit de PvdA kwam de kennis en de ervaring over het opzetten van een goede campagne. Dat bleek een heel goede combinatie." Berend: "Wat zeker meespeelde is de populariteit van een nieuwe lokale partij, wat je ook in andere gemeenten zag. Veel inwoners zijn klaar met de oude politiek. Wij brachten een positief geluid, zijn geen anti-partij. De opmerking 'Ik ben een tevreden burger' heb ik veel gehoord op straat. Al zijn we ervan overtuigd dat we het met elkaar wel beter kunnen maken."

Verwachtingen

De uitdaging ligt er nu om de verwachtingen van de kiezer waar te maken. De vrijblijvendheid van het campagnevoeren wordt nu ingewisseld voor het compromissen sluiten in de coalitieonderhandelingen. Bij alle plannen die gepresenteerd worden staat draagvlak onder de inwoners centraal voor Doe Mee!. "We zijn geen Sinterklaas, gaan geen gouden bergen beloven en dat verwachten mensen ook helemaal niet. Voor elk dorp willen we kijken wat de wensen zijn, welke we daarvan kunnen realiseren en welke inwoners daarbij met ons mee willen doen. En wat betreft de toekomst? We zijn nu de grootste geworden met zeven zetels, maar dit is nog maar het begin."


Geurt Mouthaan

'Cadeautje van Zederik'

INGEZONDEN BRIEF

Per kern is een bedrag beschikbaar waarvoor iets of wat gekocht, gemaakt enzovoorts kan worden als afscheidsgeschenk (en aandenken?) van de vroegtijdig ter ziele gebrachte gemeente Zederik. De Oranjeverenigingen mogen ideeën aandragen en vragen de bewoners mee te denken.

De Oranjevereniging van Ameide/Tienhoven vraagt dit ook en en lanceert zomaar een paar gedachten, zoals : kerktorens verlichten (we moeten toch zuinig zijn met elektriciteit?). Een muziektent, niet gek, doch waar? Wel is het zo dat zo'n gebouwtje (dat altijd hoger staat) gecombineerd zou kunnen worden (er onder) met een openbare toiletvoorziening. In veel plaatsen is daar een groot gebrek aan. De kosten van de investering en onderhoud kunnen worden betaald uit de opbrengst van de toeristenbelasting. Jeu de boulen doe je in Frankrijk.

Een passantensteiger in de haven is een beter idee. Dat herinnert aan de vele schippers die Ameide in het verleden ook had. Een aantal jaren geleden heeft Zederik het steiger gesloopt omdat het nodige onderhoud jarenlang was verwaarloosd. Wat dacht u van een beeld van een mandenmaker (breier)? De mandenmakerij ooit een bloeiende industrie in Ameide/Tienhoven.

Het grootste geschenk en de meest dankbare herinnering aan Zederik zou zijn: handhaven van de bibliotheek op de huidige locatie in het winkelcentrum. Dus het besluit de bibliotheek te verplaatsen naar de in aanbouw zijnde brede school (waar nog steeds breed gedragen bezwaren tegen bestaan), terug te draaien. De ruimte die dan in de nieuwe school beschikbaar komt zal door de schoolleidingen zeker nuttig gebruikt gaan worden De voor de nieuwe gemeente extra kosten zijn maar een kersenpit vergeleken bij de financiële gevolgen wanneer het lijk in de kast van Vianen tot leven komt.

Mensen, dien je gedachten en suggesties in bij de Oranjevereniging! Ook zouden we onze gedachten kunnen laten gaan over invulling van de plek waar nu de CBS De Kandelaar staat. Vanwege de grondopbrengst zullen er wel huizen gepland zijn. Om verdere verstening van de wijk te voorkomen zou ook gedacht kunnen worden aan een plantsoentje met bijvoorbeeld een vijver met fontein en enkele bankjes. Even meedenken.

Arie E. Versluis Tienhoven (nog net Zuid-Holland)

Eerste paal grotere kerk

De vier kinderen bij de heistelling.

meerkerk • Onder grote belangstelling is vorige week woensdag de eerste paal geslagen voor de uitbreiding van de Hervormde kerk in Meerkerk.

De officiële eerste paal werd geslagen door vier kinderen van de zondagsschool. Het ging om Eva Burggraaf, Lenna den Hartog, Rens de Vries en Milan Damsteegt.

"We hebben gekozen voor kinderen omdat de verbouwing en uitbreiding van de kerk niet alleen bedoeld is voor de huidige kerkgangers, maar in het bijzonder voor de toekomstige generaties", laat Marcel van Leeuwen van de kerk weten.

De bouw van de uitbreiding van de kerk heeft vertraging opgelopen, omdat er tientallen skeletten gevonden werden van gelovigen die daar in het verleden zijn begraven. Op sommige plaatsen lagen er wel vijf skeletten boven elkaar en dan was men nog niet eens op volledige diepte. Dit kostte extra geld en extra tijd.

Kerstdiners Present

regio • Present organiseert ook dit jaar weer haar traditionele Kerstdiner.

De diners vinden plaats op dinsdag 18 december in Emma in Leerdam, op dinsdag 18 en woensdag 19 december in Graafzicht in Bleskensgraaf, op donderdag 20 december in de Hof van Ammers in Groot-Ammers en op woensdag 19 december en donderdag 20 december in Open Vensters in Ameide. Aanmelden voor het kerstdiner kan tot vrijdag 7 december bij de gastvrouw van de betreffende locatie. Bewoners die zorg krijgen op de locaties hoeven niet te betalen voor het diner. Overige gasten betalen 27,50 euro per persoon, inclusief consumpties.

Boekenmarkt in de kringloopwinkel

goudriaan • Kringloopwinkel Graafstroom organiseert op zaterdag 1 december weer de maandelijkse boekenmarkt. Drie boeken op de boekenmarkt kosten dan 1 euro. Deze boeken worden in de tent naast de winkel aangeboden. Er zijn weer veel streekromans, kinderboeken, thrillers, kookboeken, stripboeken, christelijke boeken te koop. Boven in de winkel gelden de prijzen die in de boeken staan. Het adres van de winkel is De Hoogt 1b in Goudriaan. Meer informatie over de kringloopwinkel van Graafstroom is te vinden op facebook.

Speelgoedactie voor arme kinderen

lexmond • Christelijke basisschool Het Kompas in Lexmond is begonnen met een inzamelingsactie van speelgoed voor dorpen in Roemenië en Moldavië.
Afgelopen jaren heeft cbs Het Kompas meegedaan met de Schoenendoos actie van Edukans, waarbij kinderen in Nederland een doos vullen voor leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden. Dit jaar wilde Het Kompas een ander invulling geven aan dit gebaar. Deze maand houdt de school een inzameling van nieuw en gebruikt speelgoed voor drie dorpen in het noordoosten van Roemenië en Moldavië. Het transport wordt verzorgd door de Stichting 'Vrienden van Roemenië van Lexmond en Hei-en Boeicop. In december gaat een volle vrachtwagen met goederen naar Roemenië. De kinderen krijgen het speelgoed dan voor de kerst.

Jaarvergadering IJsclub Vooruitgang

bleskensgraaf • IJsclub Vooruitgang te Bleskensgraaf houdt op vrijdag 30 november vanaf 20.30 uur de jaarlijkse ledenvergadering in de ijstent aan de Meulenbroek 13 in Bleskensgraaf, met een gratis verloting, dubbeltjesverloting en na afloop een bingo. Alle leden zijn welkom.

Veteranencafé

gorinchem • In Pogo aan de Grote Haarsekade 120 in Gorinchem wordt op zaterdag 1 december van 14.00 tot 16.00 uur weer een Veteranencafé gehouden. Alle Veteranen, voormalige en actief dienende militairen zijn met hun partner welkom.

Vergadering IJsclub Wilhelmina

ottoland • IJsclub Wilhelmina houdt vrijdag 30 november vanaf 20.00 uur de ledenvergadering in Het Dorpshuis. Op het programma staat onder meer de( gratis) verloting en de quiz Raad wie er achter de voordeur staat. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom.

Bioloog laat Bijbel spreken over relaties

'Ik wou dat ik zo'n boek had gehad toen ik ging trouwen'

'De Bijbelse huwelijksmakelaar kon geen huwelijk dwingen, wel weigeren. Dan ging het niet door.' Foto: Anne Marie Hoekstra

wijngaarden • In haar nieuwste boek 'De hemelse relatiecoach' schrijft Esther over onder andere uithuwelijken, zelfbevrediging en gehuwd latten.

Schopt ze heilige huisjes omver? Met een glimlach: "In een bepaald opzicht wel. Ik schrijf ook over alternatieve samenlevingsvormen. Maar ik bejubel het huwelijk." Ze nam zeven jaar de tijd om zich in het thema te verdiepen. De ondertitel van haar boek is: 'De Bijbel over single zijn, daten en verkering, ongelijk span, samenlevingsvormen en zelfbevrediging'. Aan de eettafel, bij het raam van haar woon-leefkeuken, vertelt ze: "Op het vlak van relaties gaat er gigantisch veel mis. Ik ben bioloog, ik observeer, signaleer. En dan ga ik nadenken." Aan de hand van de Bijbel, die ze beschouwt als handboek voor het leven, concludeerde ze: het kan anders. Ze legt een hand op haar boek. "Ik wou dat ik zo'n boek had gehad toen ik ging trouwen."

Ze verdiepte zich in culturen uit Bijbelse tijden. "Ik beschouw de Bijbel als een 'format for life', de blauwdruk van God voor een samenleving. Je moet die wel vertalen naar onze tijd." Ze vertelt over gouden principes uit de Bijbel en noemt een voorbeeld: "God zegt tegen Adam: 'Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten, zich aan zijn vrouw hechten en zij zullen één zijn.' De meeste mensen denken dat hechten en één worden hetzelfde is. Maar eerst is er emotionele hechting en pas daarna de lichamelijke eenwording. Waarom het niet wijs is om dat als één te zien? Omdat je dan holt naar het doelpunt. Je moet eerst het spel spelen." Volgens Esther is dat onthechten van thuis voor een man een voorwaarde om zijn vrouw op de eerste plaats te kunnen zetten. Voor vrouwen ligt het anders, denkt ze. "Een vrouw kan meer hechtingen hebben, zij focust op familiaire banden. Vroeger was dat noodzakelijk: als het misliep in het huwelijk, moest ze een plek hebben waar ze naartoe kon."

De schrijfster concludeert dat uithuwelijken zo gek nog niet is. "In een groot deel van de wereld doet men het nog steeds. Het is niet de westerse methode, wel de standaardmethode. Stel nou eens dat het Gods manier is? Niet op de verkeerde manier, met dwanghuwelijken of seksslavinnen, maar op de goede manier. Nou, daar zit wel voordeel in. Ik heb er veel bladzijdes voor nodig om dat uit te leggen. Het belangrijkste voordeel is de objectiviteit van de oudere generatie. Want op basis van verliefdheid kun je geen afgewogen keuze voor de lange termijn maken. En als je al vroeg in je relatie seks hebt, komt er in je lichaam een stof vrij, waardoor objectief nadenken bijna niet meer kan." Ze wil niet zeggen dat uithuwelijken de dagelijkse praktijk moet worden. "Maar in al onze moderniteit doen we al heel veel aan relatiebemiddeling. 'Boer zoekt Vrouw' is niks anders dan een huwelijksmakelaar."

Ze ontdekte dat gehuwd latten in de Bijbel veel voorkomt. "In de Bijbel heet het: ieder zijn eigen tent. Dat had niet alleen met polygamie te maken. De behoefte aan privacy is het bewaren van je identiteit. Je kunt je identiteit verliezen als je geen eigen plek hebt. We stellen heel romantische eisen aan een relatie; alles moet in één huiskamer gebeuren. Iets meer afstand zou veel gezonder zijn. Omdat we geacht worden het levenslang met elkaar vol te houden. Ik geloof dat het aantal echtscheidingen erdoor omlaag kan. Veel vrouwen verliezen hun identiteit in hun relatie. Mannen misschien ook wel. Het beschermen van je identiteit, door het beschermen van je privacy, is het bewaken van je relatie." Ze verdiepte zich ook in een onderwerp waarover menig ouder niet of slechts stamelend met zijn tieners praat: zelfbevrediging. Lachend: "Ik ben bioloog. Dit vond ik het makkelijkste hoofdstuk. Ik ga er soepel mee om en meen dat je er ook vanuit de Bijbel soepel mee om kunt gaan."

q www.enoordermeer.nl

BSO en Kinderdagverblijf

Melissa Hopkoper, Mariska Mathilde van Vugt en Nicole van Haarlem (v.l.n.r.) zijn blij met de plannen. Foto: André Bijl

nieuwland • Per 1 januari krijgt Nieuwland een Buitenschoolse opvang (BSO) en een Kinderdagverblijf. Beide voorzieningen worden gevestigd in basisschool Het Fundament.

Op dit moment is er geen BSO in het dorp. "En gastouders evenmin. Afgelopen zomer hebben we gekeken of ouders behoefte hebben aan een BSO. Het bleek dat de nood hoog is", zegt Mariska Mathilde van Vugt, directeur van Het Fundament. Ook in Nieuwland zijn veel tweeverdieners. De opvang van kinderen voor en na schooltijd wordt geregeld door opa's en oma's en kennissen. "Maar je kunt niet altijd een beroep op ze doen. Als ze wegvallen, hebben ouders een probleem." Daar komt bij dat Het Fundament ruimte over heeft, zodat de directie het een goed idee vindt die ruimte ter beschikking te stellen aan BSO en Kinderdagverblijf. "De mensen in Nieuwland zijn erg behulpzaam. Ze staan altijd klaar voor de school. Dan is het mooi iets terug te doen voor het dorp en het mogelijk te maken dat hier een BSO komt." Daarnaast vaart ook de school er wel bij.

Beide voorzieningen vallen straks onder de Hummeltjeshoeve die ook al actief is in Heukelum en Ameide én Nieuwland waar men peuteropvang Pinkeltje al jaren met succes 'runt'. Eigenaresse Nicole van Haarlem en locatiecoördinator Melissa Hopkoper vertellen enthousiast over BSO en Kinderdagverblijf. "Het moeten kleinschalige voorzieningen worden met een warme, eigen sfeer. Huiselijk en gezellig. Daarnaast vinden we de wensen van de ouders heel belangrijk. We willen graag naar ze luisteren." BSO en Kinderdagverblijf zijn open van 7:00 tot 18:30 uur, aangepaste tijden zijn in overleg mogelijk. De kleinsten blijven de hele dag, de ouderen gaan naar de peuterspeelzaal en basisschool en kunnen voor 8:30 en na 15:00 uur terecht. Het Kinderdagverblijf beschikt in de school over meerdere ruimtes, een slaapkamer en een binnenpatio. Er is hard gewerkt om de lokalen een gezellige uitstraling te geven. "We hebben een eigen vleugel met een ingang, een eigen keuken en toiletten. Gezellige kleuren, spelletjes, kussens en planten zorgen voor een warme uitstraling. De kinderen moeten het idee krijgen dat ze thuis komen." Voorlopig is er plaats voor twaalf kinderen, dat aantal kan groeien tot 22. Ook ouders van buiten Nieuwland kunnen hun kinderen aanmelden. Informatie en aanmelding: www.dehummeltjeshoeve.nl.

Cursus EHBO

schelluinen • EHBO Schelluinen start in januari 2019 weer met een nieuwe cursus Eerste Hulp. De start is op zaterdag 5 januari om 09.00 uur met een cursusdag. Vervolgens zijn er avonden op 9, 14 en 23 januari en een examendag op zaterdag 26 januari. De zaterdag zijn inclusief koffie, thee en lunch. De totale cursuskosten zijn 195 euro, inclusief cursusboek en lesmateriaal (en lunch en consumpties). In veel gevallen vergoedt de zorgverzekeraar deze kosten. Voor meer informatie of aanmelding: ehboschelluinen@gmail.com of bel 0183-626500.

Ledenvergadering IJsclub Sint Moritz

giessen-oudekerk • IJsclub Sint Moritz houdt vrijdag 30 november vanaf 20.00 uur ledenvergadering in café-restaurant Olt-Ghiessen aan de Oudkerkseweg in Giessen-Oudekerk. Naast de jaarverslagen van de secretaris en de penningmeester staan er ook verkiezingen voor bestuursleden en commissarissen op de agenda. Aftredend en herkiesbaar zijn de bestuursleden Leon v.d. Vlies (penningmeester) en Henk den Deugd (2e voorzitter).

Foto: Geurt Mouthaan

Muziekvereniging Symphonia gaf zaterdagavond een concert op een bijzondere plek: de garage van Van Iperen.

Vergadering ijsclub Nooit Gedacht

hoogblokland • IJsclub Nooit Gedacht uit Hoogblokland houdt op donderdag 6 december vanaf 20.30 uur de jaarvergadering in het ijsclubgebouw. Op deze avond worden onder andere het jaarverslag, de verslagen van de penningmeester en de kascommissie besproken. Nadien is er tijd voor 'gezellig samen zijn'.

De Buitenlanders winnen dorpskwis

De winnaars van de Giessenburgse dorpskwis

giessenburg • Team De Buitenlanders heeft vrijdag de eerste Giessenburgse Dorpskwis gewonnen.

De quiz heeft plaatsgevonden op 2 november; 34 teams hadden zich ingeschreven. Op de quizavond werden foto's en een filmpje gemaakt van de deelnemende teams op hun quizadres, zo ook in het museum Het Regthuys en in de Dorpskamer, waar ook vragen beantwoord moesten worden.

Op de avond van de prijsuitreiking, in de kantine van Vridos, werden de foto's en het filmpje getoond. Naast een warm welkom door de voorzitter van Vridos werden er op de avond van de prijsuitreiking een aantal vragen en antwoorden toegelicht. De deelnemende teams konden de antwoorden op alle 161 vragen bekijken en er werd druk onderling overlegd en gespeculeerd over de tot dat moment onbekende uitslag.

Het team bestaande uit voormalige inwoners van Giessenburg heeft de eerste Giessenburgse Dorpskwis gewonnen. Zij hadden zich een toepasselijke teamnaam gegeven, te weten De Buitenlanders. Dit team ging met de hoofdprijs van 100 euro huiswaarts. Na de prijsuitreiking bleven veel aanwezigen, onder het genot van een hapje en een drankje, nog lang napraten. De eerste Giessenburgse Dorpskwis is een groot succes geworden, de deelnemende teams waren zeer te spreken over de quizavond en ook over de gezellige prijsuitreiking. Veel deelnemers hopen op een vervolg van de Dorpskwis. Vridos heeft, in haar jubileumjaar, het initiatief genomen voor de eerste uitgave van de quiz en spreekt dan ook de hoop uit dat in de toekomst een andere vereniging of speciaal Dorpskwis-commité deze taak op zich gaat nemen, zodat er een traditie gaat ontstaan.

Groene fair levert 881 euro op voor dorpsboerderij

giessen-oudekerk • De oudervereniging van Basisschool Giessen-Oudekerk organiseerde vrijdagavond 23 november een succesvolle fair in het gebouw van de school.

Doel van de fair was het inzamelen van geld voor de aanleg van de dorpsboerderij waar binnenkort mee gestart gaat worden. De dorpsboerderij wordt een onderdeel van de groene basisschool die reeds beschikt over een schoolgroentetuin. Tijdens de fair zijn onder andere boerenkool pakketten verkocht waarvan de boerenkool rechtstreeks uit de schoolmoestuin is geoogst door de kinderen van de school. In totaal werd een prachtig bedrag opgehaald van 818 euro.

Zaterdag 1 december wordt gestart met de aanleg van de dorpsboerderij. De verzorging van de dieren en de moestuin is geïntegreerd in de lessen van de Basisschool. De groente wordt vanaf het voorjaar verkocht vanuit een eigen groentewinkel. Hopelijk worden hier binnenkort eieren aan toegevoegd. Vanuit het dorp dragen zeer veel vrijwilligers een steentje bij en dit was ook afgelopen vrijdag weer zichtbaar tijdens de drukbezochte fair.

De aanleg van de dorpsboerderij maakt onderdeel uit van het bewonersinitiatief die zich inzet voor het behoud van de school in het dorp. De signalen worden steeds duidelijker dat zij slagen in deze opzet. Onlangs is door de gemeente een budget beschikbaar gesteld voor een haalbaarheidsonderzoek naar een plan gericht op de bouw van een nieuwe frisse school met daarbij ruimte voor kleinschalige woningbouw.

De basisschool wil een unieke plaats innemen in de regio en richt zich niet alleen op kinderen uit het dorp. Voor meer informatie: www.obs-giessen-oudekerk.nl.

Zanggroep Joy houdt jaarlijkse sing-in

nieuw-lekkerland • Zanggroep Joy uit Nieuw-Lekkerland verzorgt op zondag 9 december van 20.00 tot 21.30 uur de jaarlijkse sing-in in de Maranathakerk aan de Mattenbies 1 in Nieuw-Lekkerland.

Joy zingt al 26 jaar allerlei soorten opwekkingsliederen. In 1992 werd zanggroep Joy opgericht om als projectkoor aan een jeugddienst in de Maranathagemeente mee te werken. Het bleef niet bij een gelegenheidsoptreden.

De zanggroep telt ongeveer 25 vrouwen en drie mannen. Er wordt meerstemmig gezongen (sopraan, alt en bas). Het repertoire bestaat uit Nederlandse en Engelse opwekkingsliederen, liederen van Sela en psalmen in de vorm van een eigentijds arrangement. Elke maandagavond wordt er van acht tot tien gerepeteerd onder de leiding van dirigente Carine Schutte.

Marriëtte de Jong, voorzitter van Joy, vertelt: "Het is fijn om in een ontspannen sfeer iets moois met elkaar te maken. We treden een paar maal per jaar op bij diensten in de Maranathakerk, bijvoorbeeld met Pasen en Pinksteren. Verder bij tentdiensten, tijdens evangelisatieweken, bij de senioren in Streefkerk. Een paar maal per jaar zingen we bij en met de bewoners van De Haven in Nieuw-Lekkerland. Komend jaar gaan we tijdens de actie van Keerpunt in het Waellant zingen. Als vaste begeleiding hebben we een keyboard en gitaar. Af en toe worden we begeleid door de Mamaband uit Nieuwpoort. Dit zijn vier moeders, waaronder onze dirigente Carine, die de vakantiebijbelweek in Nieuwpoort als muziekteam ondersteunden en daarna een muziekgroep vormden." Het thema van de Kerst sing-in is 'Zijn Naam is Jezus'. Er zullen teksten gelezen worden, de zanggroep zal zingen, en er zal veel samenzang zijn.

Groot verdriet na verliezen armbandje

groot-ammers • Tijdens de zangavond van mannenzangvereniging Onger Oens op zaterdag 24 november in de Hervormde kerk van Groot-Ammers is het enige vrouwelijke lid van het koor, de andersbegaafde Margeja, haar armbandje verloren. Ze heeft hiervan veel verdriet, want het is een erfstuk van haar grootmoeder. Het armbandje bestaat uit drie strengetjes heel donker rode granaatjes met een gouden slotje, waar ook eenzelfde granaatje op zit. Mocht iemand het armbandje gevonden hebben, kan er contact opgenomen worden met Kees Aarten via 0184-662147 of het armbandje in een envelop stoppen in de brievenbus op de Prins Hendrikstraat 20 in Groot-Ammers. Dan wordt het bij Margeja bezorgd.

Natuurpresentatie in 't Waellant

nieuw-lekkerland • De L. & N. Smit's Stichting verzorgt maandag 10 december een natuurpresentatie voor 55-plussers in 't Waellant te Nieuw-Lekkerland. Te gast is jachtopziener en natuurfotograaf Frederik Bunt, die werkzaam is in de Kroondomeinen. Hij neemt de aanwezigen mee in de uitgestrekte bossen en heidevelden van het Kroondomein, laat beelden zien en vertelt erover. Aanvang 15.00 uur, zaal open om 14.45 uur. De presentatie is rond 17.00 uur afgelopen. Na afloop is er gelegenheid om erwtensoep te eten. Kosten presentatie 4,50 euro, kosten erwtensoepmaaltijd inclusief toetje 5,50 euro. Aanmelden (ook voor vervoer) kan via 0184-689360.

Met bus naar 'Mars voor het leven'

vijfheerenlanden • SGP-jongeren Vijfheerenlanden zorgt zaterdag 8 december voor gratis busvervoer vanuit de Vijfheerenlanden naar de 'Mars voor het leven' in Den Haag. Stichting Schreeuw om leven organiseert de manifestatie als protest tegen de zogenaamde Wet afbreking zwangerschap (WAZ). De wet maakte abortus onder bepaalde voorwaarden legaal. "Zeker in onze maatschappij, waar 115 keer per werkdag in Nederland een abortus wordt uitgevoerd, is het nodig om aandacht te vragen voor de beschermwaardigheid van het leven", aldus Kees Vermaat, voorzitter SGP-Jongeren Vijfheerenlanden. Aanmelden voor het busvervoer kan tot woensdag 5 december via onderstaande website, er zijn zes opstapplaatsen.

q schreeuwomleven.nl/vervoer

Geslaagde eerste Pub Quiz

oud-alblas • Afgelopen zaterdag heeft de eerste 'Oud-Alblas Pub Quiz' plaatsgevonden in buurthuis de Beemd. Deze was georganiseerd door Oranjevereniging Marijke. Al bij de voorinschrijving bleek dat het een drukke avond zou worden. In totaal hebben er elf teams van gemiddeld tien mensen meegedaan in de leeftijd 15 tot 88. De Kurkentrekkers werden derde; team Geen idee werd tweede en de winnaar van de avond was Team Den Hut. Na de quiz werd er nog tot in de late uurtjes nagepraat in het dorpshuis over de juistheid van de antwoorden.

Oud papier ophalen

bleskensgraaf • Vrijdag 30 november wordt het oud papier weer opgehaald in Bleskensgraaf door vrijwilligers van de christelijke clubs en verenigingen. Gevraagd wordt om de container op de gebruikelijke plaats klaar te zetten.