HK Vianen

10 juli 2018

HK Vianen 10 juli 2018


Het Kontakt weer naar Vierdaagse

regio • Oude tijden herleven: Het Kontakt Edities gaat weer verslag doen van de Nijmeegse Vierdaagse. Hiermee wordt een oude traditie in ere hersteld. In het verleden waren redacteuren van Het Kontakt jaarlijks aanwezig bij het grootste wandelevenement ter wereld, om daar verslag te doen van de verrichtingen van deelnemers uit de regio. Een delegatie van de acht edities van Het Kontakt zal ook dit jaar op donderdag 19 juli aanwezig zijn langs de Zevenheuvelenweg. Deelnemers uit het verspreidingsgebied van de krant kunnen bij de stand van Het Kontakt een versnapering ophalen en hun verhaal doen. Deelnemers kunnen natuurlijk ook zelf foto's en een verslag naar de redactie sturen. Deze bijdragen worden geplaatst op de website van Het Kontakt. Een selectie van de mooiste foto's en verhalen komt op een speciale redactionele pagina in de krant na afloop. Wandelaars uit de regio die alvast willen laten weten dat ze even komen buurten, kunnen zich melden via j.kok@hetkontakt.nl.

Over kinderen en echtscheiding

vianen • In het najaar starten er weer nieuwe gespreksgroepen in Vianen voor kinderen wiens ouders in scheiding liggen òf al gescheiden zijn. De deelnemers gaan in een ontspannen setting aan de slag met de vraag hoe het is om een kind te zijn van gescheiden ouders. Er worden gepraat, maar er zijn ook spelletjes en oefeningen. Deze gespreksgroepen vinden plaats onder de noemer 'Kind In Echtscheiding Situatie', kortweg: KIES. Door KIES ervaren kinderen vaak meer rust in hun hoofd en kunnen zij wat beter vertellen wat hun dwars zit of wat zij graag willen. Zo leren ze eigenlijk ook meer te kiezen voor zichzelf en hoe zij met lastige situaties kunnen omgaan. Motto van KIES is: verwerken en versterken. De nieuwe groepen in het najaar 2018 vinden plaats op maandagen van 16:00 tot 17:00 uur. Data: 24 september, 1, 8, 15, en 29 oktober en 5, 12 en 19 november. Bij voldoende aanmeldingen start er een extra groep. Ouders krijgen bij KIES informatie over hoe kinderen het beleven als hun ouders gaan scheiden, wat ze wel en wat ze niet fijn vinden en hoe ouders hun kinderen kunnen helpen en begrijpen in deze situatie. Er zijn ook ouderavonden. Meer informatie is te verkrijgen bij Ellen Roeland via 06-1038 5531 of onderstaande website.

q www.kiescoach-ellenroeland.nl

Trekkertrek trekt veel bekijks

De tweede editie van Trekkertrek Lexmond heeft aangetoond dat de nog jonge organisatie verstand van zaken heeft en haar zaakjes prima voor elkaar heeft. Het evenement aan de dijk trok meer dan 1900 toeschouwers, die urenlang hebben genoten van mooie sport. Dat kwam ook door de deskundige organisatie, die bestond uit tien enthousiastelingen. Stuk voor stuk ervaren wedstrijdrijders. Vanwege het droge weer moest 50 kuub water worden gesproeid.

College twijfelt nog aan molenproject

Stichting Herbouw Wipkorenmolen Vianen heeft 650.000 euro aan sponsoring in natura bij elkaar geharkt. Het wachten is nu alleen nog op de toegezegde bijdrage van de gemeente Vianen van bijna 150.000 euro. Maar het college is nog niet overtuigd. Er zijn twijfels of het project levensvatbaar is. En ook worden vraagtekens gezet bij de exploitatie. Het stichtingbestuur gaan eind augustus en begin september proberen om de politieke fracties te overtuigen.

Poffertjes ter ere van jubileum

Al 35 jaar wordt in Hagestein de Vakantieweek Hagestein georganiseerd. Aanvankelijk waren de activiteiten bedoeld voor dorpsbewoners die niet op vakantie gingen. Maar inmiddels is de doelgroep veel breder: voor het hele dorp - jong en oud - zijn er activiteiten. Van de aloude playbackshow tot een quizavond onder de noemer 'Ik hou van Hagestein'. Tal van verenigingen helpen een handje. En het jubileum wordt gevierd met een poffertjesmaaltijd.

Bijna onthulling monument

Er wordt hard gewerkt aan de realisatie van het monument voor Jan Blanken aan de Jan Blankenweg. Zo waren vrijwilligers afgelopen weekend nog druk met het schilderen van twee meerpalen, die bij het monument komen te staan. De officiële onthulling volgt dinsdag 17 juli. Door niemand minder dan de directeur-generaal van Rijkswaterstaat: Michèle Blom. Zij arriveert natuurlijk in het dienstvaartuig, om 14:00 uur meert ze aan in de Groene Kolk.

Mogelijk Burger King aan A2

beesd • Aan de A2 bij Beesd komt mogelijk een Burger King. Het college van B&W van gemeente Geldermalsen heeft besloten hier haar medewerking aan te bieden. Nu Rijkswaterstaat nog. De fastfoodketen wil zich vestigen op verzorgingsplaats De Bisde, ten noorden van Beesd. Initiatiefnemer is EFR Nederland bv, die ongeveer zevenhonderd tankstations exploiteert in de Benelux en ook partnerschappen heeft met ketens als Subway, Spar en dus Burger King.

Breakfast By The Creek Foto: Nico Van Ganzewinkel

• Zondagochtend kregen mensen de kans om op het festivalterrein van By The Creek te ontbijten én te genieten van muziek van harmonieorkest Excelsior. Het concert was in de tent van het festival, voor het podium lag een vlonder waar mensen met een picknickkleedje konden plaatsnemen.

dinsdag 10 juli • jaargang 27 no 28

editie Vianen

Stichting: Wipkorenmolen komt er toch

College B&W adviseert raad om geen geld beschikbaar te stellen

vianen • De stichting zou het liefst zo snel mogelijk willen starten met de bouw van de molen. Veel bedrijven en instellingen hebben inmiddels enthousiast gereageerd en toegezegd dat ze een bijdrage willen leveren aan het project.

Maar het college is vooralsnog niet dolenthousiast. In 2015 werd de initiatiefnemers een investeringsbijdrage in het vooruitzicht gesteld van bijna 150.000 euro. De enige voorwaarde was dat de stichting een plan van aanpak zou aanleveren. Bij latere besprekingen werd ook als eis gesteld dat het project levensvatbaar zou zijn. De gemeente wil nu echter alleen met het geld over de brug komen als de stichting zo'n 70 procent financiële dekking van de bouwkosten heeft gerealiseerd. Onderzoek door onafhankelijk accountant Deloitte eerder dit jaar laat volgens het Viaanse college zien dat de financiële dekking momenteel nog te beperkt is. Het grootste deel van de toegezegde gelden bestaat uit sponsoring in natura, dat wil zeggen: voornamelijk materialen of arbeidsuren.

Levensvatbaarheid

Het is volgens het gemeentebestuur onduidelijk of de levensvatbaarheid van het project voldoende wordt gewaarborgd en of de gemeentelijke investering bijdraagt aan de uiteindelijke realisatie van het project. "Feit is dat de stichting voor de legeskosten van 30.000 euro niet voldoende financiële middelen heeft om uit te voeren", aldus het college in een brief aan de gemeenteraad. "Daarbij geldt dat een (wipkoren)molen ook na een mogelijke realisatie significante kosten met zich meebrengt in onderhoud en beheer. Onduidelijk is hoe deze kosten gedekt worden door de stichting." Volgens de stichting heeft een rapport van Arcadis aangetoond dat de exploitatie na realisatie zeer goed mogelijk is.

Het bestuur van stichting Herbouw Wipkorenmolen blijft echter onvermoeibaar. "Die molen komt er", benadrukken bestuursleden Arti Enklaar en Margot Stolk. Er is inmiddels een bedrag van 650.000 euro aan sponsoring toegezegd. "Dat is 67 procent van de bouwkosten van 1 miljoen euro", zegt Stolk. "Daarmee voldoen we ruimschoots aan de voorwaarde die in 2017 door de wethouder aanvullend is bedacht." Arti Enklaar: "De bedragen die wij toegezegd hebben gekregen betreffen sponsoring in natura. Het gaat om materialen, complete onderdelen en arbeid. Maar het is geen geld in je portemonnee. En dat wil de gemeente graag zien. Daarvoor hebben we de investeringsbijdrage nodig die ons beloofd is." Uiteindelijk beslist de raad eind september over de subsidietoekenning. Ook de fracties twijfelen nog. De rekensom van de stichting wordt gezien als 'creatief boekhouden', toezeggingen zijn boterzacht. Margot Stolk bestrijdt dat: "We hebben van alle bedrijven ondertekende contracten. Eind augustus, begin september maken we een rondje langs de fracties en zullen we die contracten laten zien." Volgens Stolk zijn alle bedrijven razend enthousiast over het project. "Maar ze willen eerst wel zien dat die molen daadwerkelijk wordt gebouwd." Vooruitlopend op het raadsdebat heeft de stichting begin juli de bouwvergunning aangevraagd bij de gemeente Vianen. Aan de gemeente is gevraagd om de legeskosten van 30.000 euro af te trekken van de in 2015 beloofde bijdrage van 150.000 euro. De stichting zegt dat men in het gunstigste geval omstreeks oktober al met de bouw kan beginnen. Als alles een beetje vlot verloopt, kan de oplevering plaatsvinden in het laatste kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020.


Dick Aanen

Cheque voor computers

Blije gezichten tijdens de overhandiging. Foto: aangeleverd

vianen • Maatje Vijfheerenlanden heeft van Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden een cheque van 2.500 euro gekregen. Hiermee kan de organisatie computers kopen.

De pc's zijn bestemd voor de vrijwilligers van Maatje Vijfheerenlanden in gemeente Zederik. De Viaanse maatjes hebben allemaal al een veilige computer waarmee ook de privacy van de hulpvragers goed beschermd kan worden, maar in Zederik waren ze nog niet zo ver. De cheque werd overhandigd in De Prenter, waar de organisatie is gevestigd. Maatje Vijfheerenlanden helpt inwoners uit Vianen en Zederik die kampen met financiële sores. Hulp aanvragen kan via administratie@maatjevijfheerenlanden.nl.

'Nieuwjaarsreceptie in Vijfheerenlanden'

regio • De Statenfractie van de PvdA heeft voorgesteld om de nieuwjaarsreceptie van de provincie Utrecht in 2019 in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden te organiseren. Om de kersverse fusiegemeente op gepaste wijze welkom te heten. De partij vraagt Gedeputeerde Staten om samen met de bestuurders van de gemeente Vijheerenlanden te kijken naar de mogelijkheden. Fractievoorzitter Rob van Muilekom: "Wij zien de nieuwjaarsreceptie in begin 2019 als een positief signaal naar de inwoners van Vijfheerenlanden en we hopen op een prettige samenwerking."

Autobrand aan de Korenmolen

vianen • Aan de Korenmolen in Vianen is in de nacht van donderdag op vrijdag een auto uitgebrand. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken en is op zoek naar getuigen. Er zijn geen gewonden gevallen, maar de bewuste auto is rijp voor de sloop. Door de hitte van de brand is de wagen ernaast ook zwaar beschadigd geraakt. Dit meldt de Viaanse politie op Facebook. Getuigen worden verzocht zich te melden via 0900-8844.

Meevaller voor Voorstraat-klus

vianen • Aannemer Agterberg kan al op donderdag 12 juli beginnen met de werkzaamheden aan de noordkant van de Voorstraat. Dit meldt Bureau Binnenstad Vianen op Facebook. Dit is iets eerder dan verwacht. Reden: de natuurstenen voor de nieuwe pleinbestrating worden sneller geleverd dan was voorzien. Goed nieuws, want dan kan Agterberg er een beetje vaart in houden. Woonhuizen en winkels blijven tijdens de afsluiting van het kruispunt bereikbaar. Aan de noordkant van de Voorstraat moet Agterberg zich naast bestrating- en rioleringswerkzaamheden, ook bezighouden met het plaatsen van een waterelement, nieuw straatmeubilair en het verplaatsen van de karakteristieke pomp naar het middenplein. Meer informatie over het gehele project is te vinden op de website van Bureau Binnenstad Vianen. De herinrichting moet halverwege oktober achter de rug zijn.

q www.bureaubinnenstadvianen.nl

Foto: aangeleverd

Peuterspeelzaal Hummullus organiseerde zaterdag haar jaarlijkse zomerfeest, thema was 'Indianen'.

Michèle Blom naar Vianen

Hoogste baas Rijkswaterstaat onthult monument Jan Blanken

Het monument voor Jan Blanken heeft een informatief karakter. Foto: aangeleverd

vianen • Michèle Blom is de 24ste directeur-generaal na Jan Blanken én de eerste vrouw op deze functie. Ze meert dinsdag 17 juli met de rest van het gezelschap rond 14:00 uur aan in de Groene Kolk, in de motorzeilklipper RWS 1 van Rijkswaterstaat. De stichting Jan Blanken Vianen 2018 heet het gezelschap dan onder toeziend oog van genodigden en belangstellen welkom aan wal. Blom wordt vergezeld door burgemeester Wim Groeneweg. Ook vertegenwoordigers van gemeenten Leerdam, Zederik en provincie Utrecht zijn bij het officiële moment aanwezig. Tussen 14:15 en 15:15 uur volgt de onthulling van het monument. Er is muzikale omlijsting van leerlingenorkest Viva Musica van muziekvereniging Excelsior uit Hagestein. Na de onthulling gaan de genodigden naar het Stedelijk Museum aan de Voorstraat voor de opening van de expositie 'Kroonjuwelen van Jan Blanken'. De expositie laat zien wat de 'pionier onder de waterbouwkundigen', Jan Blanken, allemaal voor elkaar heeft gekregen. Het speciaal voor de onthulling en expositie geschreven boekje 'Jan Blanken en de Vijfheerenlanden' zal vanaf dinsdag 17 juli ook te koop aan de balie van het museum.

Over Jan Blanken

Jan Blanken Jansz. (1755-1838) was een veelzijdig man, die het schopte tot "inspecteur-generaal bij den Waterstaat", zoals de voorganger van Rijkswaterstaat werd genoemd. Hij zwaaide de scepter in een roerige tijd waarin Nederland de ene na de andere machtswisseling beleefde, van Bataafse Republiek, Koninkrijk Holland, inlijving bij het Frankrijk van Napoleon tot het Koninkrijk der Nederlanden onder Willem I. Hij ontwierp tijdens zijn lange loopbaan vele waterbouwkundige zaken, zoals het droogdok van Hellevoetsluis, het Noordhollandsch Kanaal, fortificaties van de Nieuwe Hollandse waterlinie, de Marinehaven in Den Helder en de sluis in Vreeswijk. Uiteindelijk overleed hij in 1838 in Vianen.

Vlag in de top voor Parkschool

Feest bij de Parkschool. Foto: Peter Verbeek

vianen • Het hoogste punt van de Parkschool werd woensdagmiddag gemarkeerd door het hijsen van de nationale driekleur. In het bijzijn van genodigden en veel ouders kreeg wethouder Frank Meurs bij dat vreugdevolle moment assistentie van Sanne, Milou en Vince.

Dat het scholencomplex in Monnikenhof, waar De Wegwijzer, De Voorhof en Stichting Kinderopvang Vianen (SKV) zijn gevestigd, was verouderd en niet meer voldeed aan de eisen van modern onderwijs, komt niet uit de lucht vallen. Tien jaar geleden werden al wensen geuit dat er voor alle gebruikers een nieuw en multifunctioneel gebouw moest komen. De eerste plannen dateren al van zó lang geleden dat nieuwe school er eigenlijk al lang had moeten staan.

Vier jaar geleden werd nieuwbouw concreter, en afgelopen najaar is daadwerkelijk gestart. Het was een innige wens om vóór de zomervakantie het hoogste punt te bereiken, en dat is op het nippertje gelukt. Als alles mee zit wordt het robuuste gebouw met een stoere uitstraling, op 14 december opgeleverd. De SKV, met kinderdagopvang (0-4 jaar), peuterclub (2-4 jaar) en buitenschoolse opvang (4-12 jaar), neemt direct na de kerstvakantie haar intrek in de Parkschool.

"De basisscholen, die beide hun identiteit behouden, gaan in een later stadium verhuizen", vertelde Laurens van Leeuwen, directeur van De Voorhof. "Er komen 24 lokalen waarvan elke vier uitkomen op een leerplein met alle voorzieningen, in een veilige omgeving. Daarnaast komen er onder andere twee gymzalen, een podiumtrap en een centrale hal voor grotere activiteiten. Daarnaast een handvaardigheidsruimte, een kookeiland en meubilair dat past bij vernieuwend onderwijs."

Extra ambtenaren in Vijfheerenlanden

vijfheerenlanden • De nieuwe gemeente Vijfheerenlanden gaat de organisatie met 16 formatieplaatsen uitbreiden. Het gaat om functies die de afgelopen jaren veelal werden ingevuld door inhuurkrachten.

De extra kosten bedragen ongeveer 190.000 euro. De uitbreiding is nodig omdat de drie Vijfheerenlanden-gemeenten nu één nieuwe middelgrote gemeente worden, aldus de gezamenlijke colleges. "Wij zullen in de regio dus zichtbaarder zijn. Als kleinere gemeenten konden we meeliften op de inzet van grotere gemeenten. Nu we zelf zo'n grotere gemeente worden, wordt er ook inzet van ons verwacht op regionale opgaven."

Het gaat volgens de colleges om opgaven die ook in het belang van de nieuwe gemeente zijn. "Bijvoorbeeld vitaal platteland, bereikbaarheid en duurzaamheid. Wij willen en kunnen dus geen 'free rider' meer zijn."

Telefoonstoring blijkt hardnekkig

regio • Gemeenten Vianen, Leerdam en Zederik kampen nog steeds met een telefoonstoring. Dit melden de gemeenten maandagochtend op Facebook. "De gemeente en de leverancier zijn druk bezig om deze te verhelpen. Excuses voor het ongemak." De gemeenten raden bewoners aan om voorlopig bij dringende zaken een mail te sturen naar info@vijfheerenlanden.nl. Of contact op te nemen met de gemeenten via één van de sociale mediakanalen.

'Bank' voor natuurgronden

utrecht • Provincie Utrecht gaat een natuurcompensatiebank opzetten met beschikbare gronden voor natuurcompensatie. Wanneer er natuur of bos in de provincie wordt aangetast, moet dit vaak op een andere locatie in de provincie worden gecompenseerd. Met een natuurcompensatiebank wordt het mogelijk de besluitvorming rondom dergelijke compensatie te versnellen en kan zowel hogere kwaliteit natuurcompensatie als (extra) natuur worden gerealiseerd in de provincie. De 'bank' moet een overzicht bevatten van de voorraad provincie gronden die geschikt zijn voor de realisatie van natuur- en boscompensatieverplichtingen. Dit kunnen gronden zijn die door de provincie zijn aangekocht, maar ook gronden van derden waarover de provincie met deze derden afspraken heeft gemaakt om ze beschikbaar te houden voor de realisatie van compensatieverplichtingen. De jaarlijks gemiddelde compensatieopgave in de provincie bedraagt circa 30 hectare.

7 / 20

Foto: gemeente Vianen

maandag 2 juli • Collegeleden en medewerkers van gemeenten Vianen, Zederik en Leerdam bezochten Royal Leerdam Crystal. De deelnemers werden geïnformeerd over de eeuwenlange relatie tussen het glas en Leerdam, maar er werd ook gesproken over duurzaamheid.

Foto: aangeleverd

woensdag 4 juli • Ruim dertig senioren schoven aan bij de high tea in dorpshuis 't Knooppunt in Everdingen. Al het lekkers was klaargemaakt door Joep Hooijmaijers. De organisatie was in handen van stichting Vitaal Dorp ondersteund door het project 'Samen ouders' van het Oranje Fonds.

Foto: Herman Suiskind

vrijdag 6 juli • De Zonnebloem, afdeling Vianen organiseerde een vaardag in de Biesbosch voor 83 deelnemers en een tiental vrijwilligers. De dag werd mede mogelijk gemaakt door sponsoren stichting Spaarbank Vianen en de organisatie van het Oranjeconcert Vianen.

Er ligt genoeg 'voor het oprapen' bij de Viaanse Waard. Foto: Peter Verbeek

vrijdag 6 juli • Pijnlijk plaatje uit de Viaanse Waard, waar Rijkswaterstaat een grote vuilcontainer heeft geplaatst met een bord wat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat: 'Een schoner Vianen ligt voor het oprapen'. De container stroomde alleen duidelijk over.

Foto: aangeleverd

vrijdag 6 juli • Leerlingen van groep 1 tot en met 8 van basisschool De Ark in Vianen hebben de afgelopen maand kennis gemaakt met verschillende beroepen en bedrijven. Veel ondernemers en bedrijven uit Vianen en omstreken zetten hun deuren open óf kwamen op school een gastles geven.

Foto: aangeleverd

donderdag 5 juli • Groep 8 van de jenaplanschool De Wiekslag vierde hun afscheid van de school in stijl. Deze avond werd ook de film 'De polderjongen' - waarin de leerlingen zelf de rollen vertolkten - vertoond. Het script is geschreven door Paulien Lemmen.

12 / 20

'Hier blijf ik me op verheugen'

Jubileum voor Vakantieweek Hagestein

De organisatie van Vakantieweek Hagestein heeft er zin in. Foto: Peter Verbeek

vianen • Vakantieweek Hagestein is al 35 jaar niet weg te denken uit het dorp. Het evenement wordt voorbereid door Linda Wibbeke, José van der Linden, Wendy Steehouwer, Petra Groeneveld en Kitty Klever. Met hulp van heel veel vrijwilligers uit het dorp kan het programma worden uitgevoerd. Linda maakt al weer twintig jaar deel uit van het bestuur van de stichting. "Dat is best lang, en elk jaar neem ik me voor om ermee te stoppen. Maar omdat we met zijn allen iets doen dat de leefbaarheid van het dorp ten goede komt, en door de vele leuke reacties die we altijd krijgen, blijft de vakantieweek iets waar ik me op blijf verheugen. En telkens als ik de geur van de gordijnen van het podium ruik, ben ik weer helemaal verkocht."

Destijds, in 1983, was de Hagesteinse vakantieweek bedoeld voor gezinnen die niet met vakantie gingen. Een deel van het toenmalige bestuur van het dorpshuis heeft er zijn best voor gedaan om die spelweek van de grond te krijgen. En met succes. Dat kwam niet op de laatste plaats doordat vrijwel alle lokale verenigingen de organisatie van een onderdeel voor hun rekening namen. Muziekvereniging Excelsior zette een fietstocht uit, leden van Door Weer En Wind gingen met de jeugd een middagje vissen in de Huibert, de brandweer was present met waterspelletjes op het parkeerterrein bij De Biezen, Cor van Dijk, inmiddels Bertus en Ben van der Linden, zette een autopuzzeltocht uit, de zwemvereniging tekende voor de kinderbingo terwijl Schoppen Aas zich ontfermde over de kaartavond. Ook de avondvierdaagse is niet weg te denken. En tot voor kort werd de week afgesloten met een barbecue.


Animo

"Vakantieweek Hagestein is altijd gehouden in de eerste week van de schoolvakantie", vertelt Linda. "De playbackshow is een van de paradepaardjes van de week. Er zijn legendarische acts op het podium gezet waar nog steeds over wordt gesproken. De grote zaal van De Biezen was altijd afgeladen vol, en in de hal werden schermen geplaatst om iedereen mee te laten genieten." Zoals bij nagenoeg elke organisatie had ook Vakantieweek Hagestein te maken met pieken en dalen. De animo voor deelname aan de playbackshow nam geleidelijk af en ook de verenigingen stonden niet meer allemaal even hard te trappelen. Daar kwam bij dat veel mensen er niet meer voor thuisbleven maar meteen op vakantie gingen. Het bestuur kromp van tien naar drie leden en als er geen actie was ondernomen zou Vakantieweek Hagestein ten onder zijn gegaan.

"Daarom zijn we de verenigingen gaan porren om zichzelf te promoten en eenmalig iets te organiseren", zegt José van der Linden. "In 2014 was er bij Stal Bosgoed een ponymiddag. Het jaar erna heeft ltv Gouwenes een tennisclinic verzorgd, sc Everstein tekende voor een voetbalclinic terwijl de commissie vorig jaar, met assistentie van The Survivors, de workshop 'Rommelen en trommelen' naar Hagestein heeft gehaald. Dit jaar hebben we geen vereniging benaderd, maar ondanks dat kan het dorp rekenen op een vol programma, met leuke activiteiten voor jong en oud."

Deze keer begint de week vrijdag 13 juli met een avond onder de noemer 'Men Only' en de volgende avond is er een spetterende playbackshow. Natuurlijk is er ook aandacht voor het 35-jarige bestaan van Vakantieweek Hagestein. Dit feestje wordt donderdag 19 juli gevierd met een gezamenlijke maaltijd. Er staan poffertjes op het menu. Aanvang is: 11:00 uur. Het feestje duurt tot ongeveer 14:00 uur. Op de laatste avond - vrijdag 20 juli - organiseert kaartvereniging Schoppen Aas een kaartavond, er zijn vleesprijzen te winnen voor de beste kaarters. Verder staat er nog een bingoavond op het programma en een Ik hou van Hagestein-avond. Ook is er een autopuzzelrit. Alle activiteiten zijn terug te vinden op de Facebook-pagina van Vakantieweek Hagestein.

q facebook.com/vakantieweek2016

Peter Verbeek

Kanoën op stadsgracht heeft potentie

Vianen is prachtig vanaf het water.

vianen • Tijdens de eerste zaterdag van het Viaanse Waterjaar was er een unieke mogelijkheid om een kanotochtje te maken over de Viaanse stadsgracht.

Het was inderdaad uniek, omdat het prachtige water rondom de oude stad (vrijwel) nooit voor dit soort recreatieve doeleinden wordt gebruikt. De creatieve stadsmaker Leninn Hernandez, bekend van het Vianen Urban Lab, bedacht het idee van 'ErVaar Vianen'.

Verschillende belangstellenden maakten zaterdag van de gelegenheid gebruik om een kano te huren van kanovereniging De IJsselstreek. Het startpunt was het stukje groen voor de stadsmuur, tegenover Kwalitaria.

Heerlijk avontuur

Onder andere Petra Smits deed een rondje samen met haar zoon. "Heerlijk, dit moeten vaker doen", reageert ze enthousiast op Facebook. "Dan zie je Vianen van een heel andere kant." Ook Mieke Siemons genoot. "Het was een heerlijk avontuur om Vianen rond te varen over de gracht. En ook nog even een vuilniszak flesjes en blikjes uit de gracht gevist. Jammer dat dat nodig is."

Leninn Hernandez zegt achteraf: "Iedereen die meedeed, was enthousiast. De deelnemers vonden het leuk om de oude stad te kunnen zien vanuit een ander perspectief. 'Ik wist niet dat de stad zo mooi was', zei één van de deelnemers."

Ongeveer vijftien tot twintig sportievelingen besloten om een heel rondje te varen. Maar dat viel nog niet mee. "Vooral tussen de Lekpoort en de Hofpoort ligt er veel troep in het water: plastic, riet, dode vissen, kussens, houten takken enzovoort", reageert Leninn Hernandez.

Toerisme

Hernandez denkt dat kanoën over de stadsgracht veel potentie heeft, ook als versterking van het toerisme. "Het voegt veel toe aan het karakter van de stad. Ik denk dat dit een extra activiteit kan tijdens tijdens bijvoorbeeld de Sleepbootdagen, Koningsdag en het Open Water Zwemmen. Of ik de activiteit ga herhalen, hangt af van de gemeente, de kanopartner, de vrijwilligers en de bezoekers. Maar ik wil het best organiseren."

Deelneemster Alina Kuiper denkt dat zo'n nieuw initiatief best van de grond kan komen. "Iedereen die een beetje gezond is, kan dit. Het is nu nog klein, maar het kan best wel wat worden. Je hebt wel iemand nodig die dit neerzet. Iemand die bijvoorbeeld verbinding zoekt met de scholen of met Team Sportservice Vianen."

Dansbootcamp in De Kom

vianen • Theater De Kom in Nieuwegein organiseert in augustus een driedaagse dansbootcamp voor kinderen tussen de 8 en 14 jaar. Deelnemers leren van dinsdag 21 tot en met donderdag 23 augustus dansbewegingen in verschillende dansstijlen. Zo draait de eerste dag helemaal om jazz en moderne dans, tijdens dag twee staat urban dance centraal en op de laatste dag gaat het om het optreden. De bootcamp is dagelijks van 10:00 tot 15:00 uur, een losse dag meedoen is ook mogelijk. Aan deelname zitten kosten verbonden, meer informatie is te vinden op de website van De Kom.

Radio M reist door provincie

regio • Bij Radio M Utrecht FM 93.1 is maandag het programma 'Goedemiddag Zomertoer' van start gegaan. Presentator Jos van Heerden presenteert het middagprogramma iedere werkdag vanuit een andere plaats in de provincie Utrecht. De eerste uitzending van de 'Goedemorgen Zomertoer' was bijvoorbeeld vanuit het Spoorwegmuseum in Utrecht. Van Heerden bezoekt onder andere IJsselstein en Vinkeveen, maar hij is ook benieuwd naar tips van luisteraars: welke plek in de provincie Utrecht mag Radio M Utrecht niet missen? Suggesties zijn welkom via jos@rtvutrecht.nl. 'Goedemiddag Zomertoer' met Jos van Heerden is tot en met vrijdag 27 juli elke werkdag te beluisteren tussen 15:00 en 17:00 uur bij Radio M Utrecht. Radio M Utrecht FM 93.1 is onderdeel van RTV Utrecht, de omroep voor de stad en provincie Utrecht.

Zomerconcert in Grote Kerk

vianen • Muziekpodium Grote Kerk Vianen organiseert zaterdagmiddag 21 juli weer een zomermiddagconcert. Deze keer is Niels Adema, organist in Kampen, uitgenodigd. Hij vormt deze middag een gelegenheidsensemble samen met sopraan Fiona Ellis. Op het programma staan onder meer composities van Bach, Händel, Purcell, Scheidemann en Sweelinck. Het concert begint om 16:00 uur, de kerk is vanaf 14:00 uur open. Toegang is gratis, wel er is een collecte bij de uitgang. Meer informatie is te vinden op de website.

q www.grotekerkvianen.nl

Subsidie voor beeldbank

regio • Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft een subsidie toegekend van 10.000 euro aan de stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Krimpenerwaard-Vijfheerenlanden (A-K-V). Het geld is bedoeld voor de digitale beeldbank. Het gaat met name om samenvoeging en verder uitbreiden van wat er aan beeldmateriaal al is en dit nog beter toegankelijk maken voor een groot publiek. Het doel is dat de waardering voor de boerderijen in het werkgebied bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht komt. Nu Boerderij & Erf A-K-V zich ook bezighoudt met het gebied van de Krimpenerwaard, zijn er acties nodig om tot een goede samenwerking met de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden te komen. Hiervoor zijn wel vrijwilligers nodig. Zij zullen de (opnieuw) te fotograferen boerderijen langsgaan, zo nodig contact hebben met de bewoners of eigenaren en het eerste deel van het digitaliseren voor hun rekening nemen. Een tweede groep vrijwilligers is nodig om de beeldbank vorm te geven en van verdere informatie te voorzien. Aanmelden kan via secretariaat@boerderijenerf.nl of 0184-661425.

Kerkdiensten zondag 15 juli

EVERDINGEN - H.H. Petrus en Paulus Parochie 19.00 uur Eucharistieviering (zaterdag 14 juli). Herv. Gem. 09.30 uur ds. M. van Leeuwen, 18.30 uur ds. G. v. Wolfswinkel.

HAGESTEIN - Herv. Gem. 09.30 uur prop. C.B. Westerink, 18.30 uur ds.J. Hogenhout.

LEXMOND - Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. P. Vroegindeweij. Prot. Gem. Lux Mundi 09.30 uur mw. N. Rijneveld-Schep, 18.30 uur zomerzondagavond.

VIANEN - Chr. Geref. Kerk 10.00 en 18.00 uur ds. A. van Heteren. Herst. Herv. Gem. Eben Haezer 09.30 uur kand. G.J. Veldhuis, 15.30 uur ds. A.C. Rijken. Ned. Herv. Comité 19.30 uur ds. B. Reinders (woensdag 11 juli). Prot. Gem. - Grote Kerk 10.00 uur ds. J.H. Langelaar. R.K Parochie Maria ten Hemelopneming 10.00 uur Eucharistieviering.

ZIJDERVELD - Herv. Gem. 09.30 uur ds. H.J.P. de Pater, 18.30 uur prop. Joh. van Eijsden.

Medische diensten        

TANDARTSEN - Asperen, Beesd - Buren - Culemborg - Everdingen - Geldermalsen - Heukelum - Leerdam - Lexmond - Tricht - Vianen. 14 en 15 juli: Tandartspraktijk LexMOND, Kortenhoevenseweg 59, 4128 CN Lexmond, tel. 0347-341551.

HUISARTSEN - Huisartsenzorg in avond, nacht, weekend en feestdagen aangesloten bij de huisartsenpost in het Antonius Ziekenhuis. Alle patiënten uit Vianen en Lexmond kunnen voor dringende huisartsenhulp buiten de praktijkuren bellen naar de huisartsenpost Nieuwegein: 088-1309660 (op werkdagen van 17.00 tot 08.00 en in het weekend van vr.middag 17.00 tot ma.morgen 08.00 uur). Receptenlijn: 24 uur per dag, 7 dagen per week doorbellen, herhaalrecepten via receptenlijn: tel. 0347-355995.

Zijderveld - Informatie welke arts dienst heeft gaat via het antwoordapparaat.

APOTHEKEN - Apotheek Vianen, Hof van Batenstein 2, Vianen, tel. 0347-372311. Ma. t/m vr. 08.00-17.30 uur. Za. 10.00-12.00 uur.
Apotheek Monnikenhof, Rietkamp 62, Vianen, tel. 0347-372521. Ma. t/m vr. 08.00-12.30 uur en 13.30-17.30 uur. Voor alle geneesmiddelen die uw huisarts, tandarts of EHBO-arts buiten deze uren heeft voorgeschreven en die u met spoed nodig heeft, kunt u terecht bij de gezamenlijke dienstapotheek SANEO (tel. 088-3207350) in het Anthonius Ziekenhuis, Koekoekslaan 1, Nieuwegein. Tot 21.30 uur kunt u terecht bij de apotheek in de hal van het ziekenhuis, daarna bij het loket naast de huisartsenpost.

JEK - Je Eigen Keus - Begeleiding aan kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking of een stoornis binnen het autismespectrum, in het gezin waar ze deel van uitmaken en hun netwerk.
JEK biedt o.a. PPG, vroeghulp, ouderbegeleiding, sociale vaardigheidstraining. Tel: 06-57115585, www.jeeigenkeus.nl, info@jeeigenkeus.nl.

SERVICEPUNT VIANEN - in Hof van Batenstein 1, Vianen, tel.0347-361430, info@servicepuntvianen.nl - Vraagbaak voor informatie en advies voor alle inwoners van Vianen. Dagelijks toegankelijk, gratis folders, spreekuur ma. 11.00-12.00 uur. Informatie en advies over huishoudelijke hulp en verzorging, aanpassingen in huis, mantelzorg, dagverzorging en dagbehandeling, huur- en zorgtoeslag, ontspannings- en educatieve activiteiten, alarmopvolging, maaltijden, PlusBus, etc.

HOF VAN BATENSTEIN - Hof van Batenstein 1, Vianen, tel. 0347-361200 (inlichtingen), www.zorgspectrum.nl. - Voor verblijf in het woonzorgcentrum, op de verpleegafdelingen of voor kortdurende opname. Voor huishoudelijke hulp, verzorging, verpleging, begeleiding en/of zorgbemiddeling in het Batensteinplantsoen. Voor dagverzorging en dagbehandeling Het Buitenhof.

HET MOBIEL GERIATRISCH TEAM (M.G.T.) - Het M.G.T. helpt thuiswonende ouderen en bewoners van woonzorgcentra met zowel geheugen- als fysieke problemen.Tevens staat zij klaar voor mantelzorgers. Dienstenpakket bestaat o.a. uit diagnostiek, ondersteuning en behandeling.
Folder te downloaden op www.zorgspectrum.nl. Inlichtingen Wickey v.d. Brink, tel. 0347-361200.

ALZHEIMER CAFE VIANEN - Hof van Batenstein 1, Vianen. - Iedere 1e maandag van de maand vanaf 19.00 uur. Ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, mantelzorgers, hulpverleners en belangstellenden. Voor informatie over dementie en uitwisselen van ervaringen. Inlichtingen Elly van Stiphout of Wickey v.d. Brink, tel. 0347-361200.

WIJKWINKEL DE HAGEN - Titus Brandsmaschool, Vijfheerenlanden 333,Vianen, tel. 0347-344365, 06-46752854, www.dehagen@divers.nl. Plaats waar mensen terecht kunnen met vragen, opmerkingen, problemen en ideeën over allerlei zaken (het invullen van officiële formulieren, informatie over de rechten van burgers, deskundigen inschakelen). Ideeën over de wijk De Hagen kunnen ook kenbaar gemaakt worden in de wijkwinkel. Openingstijden di. en do. 09.00-12.00 uur en 13.00-16.00 uur.
STICHTING ARTSEN LABORATORIUM - Saltro Artsenlaboratorium & Trombosedienst. Locaties voor bloedafname - Vianen: Kruisgebouw Rivas, Hof van Batenstein 6, Vianen. Openingstijden ma. t/m vr. 08.00-09.30 uur en Geref. Centrum De Hoeksteen, Groenekade 7, Vianen. Openingstijden ma. t/m vr. 07-10.30 uur en ma t/m do 16.00-18.00 uur . Lexmond: Fysiotherapiepraktijk Elenbaas, Kortenhoefseweg 18, Lexmond. Openingstijden ma., wo. en vr. 08.15-08.45 uur.
ZORGVOORZIENINGEN VIANEN - Voor alle aanmeldingen voor zorgvoorzieningen kunt u op werkdagen terecht bij het CIZ: tel. 0900-1838.
THUISZORG - Rivas Zorggroep - huishoudelijke hulp, thuisverzorging en -verpleging, intensieve thuiszorg, zorghulpmiddelen, maatschappelijk werk (ook 24-uurs-crisisdienst), jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau), diëtetiek, Rivas Extra (cursussen), tel. 0900-8440 (lokaal tarief), 24 uur per dag bereikbaar. Hoofdkantoor: Postbus 90, 4200 AB Gorinchem, www.rivas.nl, info@rivas.nl.
Beeuwkes Thuiszorg - Voor intensieve verpleging en verzorging, advisering en begeleiding, gezinszorg, ouderenzorg 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Centraal kantoor Ede, tel. 0318-655064. Steunpunt Leerdam, dr. Reilinghplein 4, tel. 0345-630001.
Diaconaal Maatschappelijk Werk Alblasserwaard & Vijfheerenlanden - telefonisch spreekuur: di. t/m vr. tussen 09.00 en 10.00 uur, tel. 0184-413108. Buiten tel. spreekuur en in de weekenden: 0318-526123.
Curadomi - Christelijke organisatie voor thuiszorg. Verzorging, verpleging, huishoudelijke hulp, pijnbestrijding, symptoom-bestrijding en stervensbegeleiding. Tel. 0318-548265, www.curadomi.nl.
Diaconaal Maatschappelijk Werk Alblasserwaard & Vijfheerenlanden - tel. spreekuur: di. t/m vr. tussen 09.00 en 10.00 uur, tel. 0184-413108. Buiten tel. spreekuur en in de weekenden: tel. 0318-526123.
Open Vensters - Voor persoonlijke zorg- en dienstverlening bij u thuis, ook voor personeelsalarmering, tel. 0183-607530, info@openvensters.org.
Thuiszorg Present - vormt samen met woon- en zorgcentra Graafzicht te Bleskensgraaf en Open Vensters te Ameide de Zorggroep Alblasserwaard en levert 24- uurs geplande en ongeplande zorg aan alle leeftijden in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Direct contact tel. 0183-607537.
Buurtzorg team Zederik e.o., Kortenhoevendijk 18b, Lexmond, zederik@buurtzorgnederland.com. Biedt verpleging en verzorging aan huis. Persoonlijke begeleiding, zorg toegespitst op uw situatie. Informatie: tel. 06-12501023 (wijkverpleegkundige).
Diabeteslijn - tel. 033-4630566, info@dvn.nl, voor alle vragen over diabetes (24 uur per dag, 's nachts alleen in geval van nood).

DIERENARTSEN - Dierenkliniek Helsdingen - Drs. E.L.G. Hermens, Beltmolen 1, Vianen. Behandeling volgens afspraak. Voor spoedgevallen 365 dagen per jaar dag en nacht direct bereikbaar, tel. 0347-326632. Mail: info@dierendingen.nl.

Foto: ingimage

woensdag 18 juli

Film- en soepmiddag
vianen • Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert een soep- en filmmiddag. Oftewel: gasten krijgen eerst een kop soep - groenten- of tomatensoep - en vervolgens wordt er een film gedraaid. Deze keer staat 'Dolphin Tale' op het programma. In deze film raakt de jonge Sawyer bevriend met Winter, een gewonde dolfijn die zijn staart is verloren in een krabbenval. Entree voor de hele middag is 5 euro. Dit is inclusief soep, stokbrood, toetje en een drankje met een hapje. De filmvertoning begint om 13:30 uur, mensen die alleen de film willen zien, kunnen vanaf dat moment aanschuiven. Entree voor alleen de film is 2 euro. Aanmelden moet voor woensdag 11 juli bij de receptie van de SWV.

Literaire middag in Hof van Batenstein

Lees- en ontmoetbijeenkomst in Hof van Batenstein. In een kleine groep worden columns, gedichten of een kort verhaal gelezen en kan iedereen er iets over zeggen. Deelnemers kunnen ook zelf iets meenemen dat interessant is om te lezen en met de anderen te delen. De bijeenkomst is een activiteit van Stichting Welzijn Vianen, ZorgSpectrum en de Bibliotheek Lek & IJssel. Aanvang is 15:00 uur.

Vakantieruilmarkt in de bibliotheek

De Viaanse bieb organiseert van 10:00 tot 16:00 uur een ruilmarkt voor boeken, voor mensen die in het kader van de vakantieperiode de bezem door hun boekenkast halen. Een boek voor een boek, zo kunnen de ruilers anderen blij maken met de boeken waar ze al van genoten hebben en zelf extra 'leesvoer' vinden voor in de vakantie. Alleen voor boeken voor volwassenen.

woensdag 11 juli

Goudsmid
13:00-16:00, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) heeft goudsmid Tony weer uitgenodigd. Hij repareert gouden of zilveren sieraden, schoonmaken is ook geen probleem.

Bingo met loterij
19:00, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert een bingoavond met een loterij waarbij een bon van 25 euro voor De Ponthoeve is te winnen. De zaal is open om 19:00 uur, de bingo begint om 19:30 uur. Deelname kost 3,50 euro inclusief een bingoplankje, koffie of thee en een drankje met een hapje. Deelname aan de loterij kost 1 euro per lot. Aanmelden voor deze avond is niet nodig.

donderdag 12 juli

Bloemschikken
13:30-15:30, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert een workshop bloemschikken. Deelnemers maken een bloemstukje en mogen dit na afloop meenemen. Deelname kost 7,50 euro. Materiaal is aanwezig, wel moeten deelnemers een mesje en een kniptangetje meenemen. Er is ruimte voor maximaal vijftien personen, dus tijdig opgeven is noodzakelijk. Dit kan tot woensdag 4 juli bij de receptie van de SWV.

donderdag 19 juli

Training mindfulness
19:00, Mindfulcenter, Vianen. MindfulCenter start met een mindfulnesstraining. Mindfulness is bewuster leven in het hier en nu. In acht wekelijkse bijeenkomsten leer je meer stil te staan bij jezelf en hoe je kunt ontsnappen aan de waan van de dag. De training is geschikt voor mensen die minder willen piekeren, meer rust in hun hoofd willen en anders willen leren omgaan met veranderingen, emoties, pijn of stress. MindfulCenter is geaccrediteerd op het hoogste niveau, waardoor deze officieel erkende 8-weekse MBSR-training door diverse zorgverzekeraars wordt vergoed. We starten iedere maand met een nieuwe training. Meer informatie of aanmelden kan via 0347-355500 of via de website www.mindfulcenter.nl

zaterdag 21 juli

Zomermiddagconcert
14:00, Vianen, Grote Kerk. Muziekpodium Grote Kerk Vianen organiseert weer een zomermiddagconcert. Deze keer is Niels Adema, organist in Kampen, uitgenodigd. Hij vormt deze middag een gelegenheidsensemble samen met sopraan Fiona Ellis. Op het programma staan onder meer composities van Bach, Händel, Purcell, Scheidemann en Sweelinck. Het concert begint om 16:00 uur, de kerk is vanaf 14:00 uur open. Toegang is gratis, wel er is een collecte bij de uitgang. Meer informatie is te vinden op de website. www.grotekerkvianen.nl

woensdag 25 juli

Spelmiddag
13:30-15:30, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert een spelletjesmiddag. De aanvang is 13:30 uur, entree is 2 euro, inclusief een kop koffie of thee en een drankje met een hapje. Aanmelden is niet nodig.

De vrouwen moeten thuisblijven

Vakantieweek Hagestein gaat van start met een ware mannenavond in dorpshuis De Biezen. De avond begint om 20:30 uur. En nee, er zijn dus geen vrouwen welkom.

Trekkertrek Lexmond zit in de lift

Everdinger Ruud Boogers (standaardklasse 3,5 ton) in actie met zijn Black Berry. Foto: Peter Verbeek

lexmond • De tweede editie van Trekkertrek Lexmond heeft aangetoond dat de nog jonge organisatie verstand van zaken heeft en haar zaakjes prima voor elkaar heeft. Het evenement aan de dijk trok zo'n 1900 toeschouwers, die urenlang hebben genoten van mooie sport.

De commissie van tien enthousiastelingen die het voortouw heeft genomen om te beginnen met Trekkertrek Lexmond bestaat naast twee vrouwen uit acht mannen, stuk voor stuk ervaren wedstrijdrijders.

Meest prominent zijn Arco den Hartog, regerend tweevoudig Nederlands kampioen in de standaardklasse 7 ton, en Hanco Kok, die bij NK's liefst vijf keer met de grootste beker mocht poseren in de standaardklasse 11 ton.

"We hebben bij de eerste editie 1.500 man publiek gehad, de respons was toen prima en het is ons zó goed bevallen dat we verder zijn gegaan", vertelt Annemieke den Hartog namens de organisatie. "De mannen hebben zoveel kennis van zaken dat ze de baan zelf hebben geprepareerd. Het is de laatste maanden zo droog geweest dat we 50 kuub water hebben moeten sproeien om de klei op het goede vochtpeil te houden. En zaterdag was de baan weliswaar zwaar, maar in vrijwel perfecte conditie."

Het programma van vorig jaar vermeldde, naast vijf rubrieken in de standaardklassen en één in de sportklasse, een demo in de Supersport 4,5 ton Topniveau. Deze keer waren er vijf standaardklassen, twee sportklassen en demo's in de Supersport 3,6 ton en 4,5 ton Topniveau.

Geen garantie

Omdat er 130 starts waren is al om 12.00 uur begonnen met de standaardklasse 3,5 ton, en pas na 22.00 uur waren alle deelnemers aan de beurt geweest. Nadat Michel van Oort (Noordeloos) en Wim Wink (Tienhoven) in de 3,5 ton standaard en de 5,5 ton standaard de verste afstand hadden gerealiseerd bleek dat de status van landskampioen geen garantie om ook op de thuisbaan in Lexmond te winnen. Arco den Hartog kwam op zijn Deutz 13006 in de standaardklasse 7 ton met 91,09 meter niet verder dan de vijfde plaats. De hoogste eer ging naar Johan de Jong (Hei- en Boeicop), die de sleepwagen met zijn Case 1255 106,99 meter verplaatste. In de standaardklasse 11 ton kwam Hanco Kok met 80,34 meter wél als derde op het podium. Het hoogste treetje was gereserveerd voor Kees Sterk (Ameide), die tot een afstand van 83,70 meter kwam.

Spannende finales op slotdag Pilz Vianen

Hertsenberg/Schulz (l) versloeg Sporrel/Diks bij HD3. Foto: Peter Verbeek

vianen • De Bult was ruim een week het decor van het Pilz Vianen Open 2018. Afgelopen zondag waren veel mensen niet voor niets naar het tennispark gekomen, want tal van finales waren op deze zonnige dag het kijken méér dan waard.

Normaal gesproken is het heren dubbel 2 het hoofdnummer van de slotdag. De wedstrijdleiding had er echter voor gekozen om dat duel naar voren te schuiven, en de laatste partij op het centercourt te reserveren voor de eindstrijd in het heren dubbel 3. Dat had alles te maken met het feit dat drie van de vier spelers in Vianen wonen, waardoor dit duel voor het publiek op voorhand aantrekkelijker zou moeten zijn.

Spannende pot

Eerst werd echter de finale HE2 gespeeld. De gedoodverfde kampioen Wouter Olling (De Blauwe Reiger) sneuvelde in de poulefase door in een spannende pot te verliezen van Sander van de Lagemaat (Lewabo). De lokale favoriet Dennis Sporrel ging in de andere poule onderuit. Daardoor plaatste Tom Schulz (Manger Cats) zich voor de eindstrijd die hij met 6-2, 2-6 en 6-2 op zijn naam schreef. Samen met Rik Hertsenberg (LTV Vianen) stapte hij na een half uur later, na een douche en een broodje gezond, de baan op om de strijd in HD3 aan te gaan met het duo Dennis Sporrel/Mike Diks.

Vedette

Zonder de anderen te kort te doen ontpopte Schulz zich als de absolute vedette. Zijn services en voorhandsmashes werden zo ontaard hard geslagen dat ze vaak niet te retourneren waren. Bij een voorsprong van 6-2 en 3-2 schoot de kramp er echter enkele keren bij hem in. Mede door het tactische spel van Sporrel werd het spel even iets moeizamer, maar uiteindelijk werd ook de tweede set met 6-3 gewonnen door het koppel Schulz/Hertsenberg.

Het GD7 eindigde in een zege voor het koppel Nadine van Rooijen (LTVV) en Stef Ranshuijsen (Beusichem): 6-1 en 6-3. Dat was vooral knap van Nadine, die al enige maanden zwanger is. Jos de Groot en Jan-Willem Olieman wonnen het toernooi in de klasse HD7 17+ met 7-6 en 6-3.                                

Nieuwe records bij open water zwemmen

De 1.000 meter schoolslag leverde een nieuw baanrecord op. Foto: Peter Verbeek

vianen • Bij de negende editie van het Open Water Zwemmen Merwedekanaal in Vianen gingen zaterdag 365 wedstrijdzwemmers van start. Daarmee werd het record van vorig jaar ruimschoots overtroffen.

Het koningsnummer in Vianen is de 5.000 meter. Bij de mannen werd de strijd op enkele honderden van seconden beslist in het voordeel van Olivier Jans (Racing Club). Met een tijd van 1.00.13,82 uur bleef hij David Kuipers (Orca) nét voor. Remco van Althuis (PSV) eindigde op de derde plaats. Bij de vrouwen ging de titel naar Samantha van Vure (De Dolfijn). Met haar tijd van 1.05.22,84 uur was ze aanmerkelijk sneller dan Anne Noom ('t IJ) en Amy van Lier (De Warande).

Uitputtingsslag

Halverwege het evenement stond de tweede uitputtingsslag op het programma: de 3.000 meter vrije slag. Aron Hendriks (De Haaien) tikte na 42.18,11 minuten als eerste aan. Hij werd gevolgd door Yuri van Omme (Hoogland) en Henry Turkenburg (De Rijn). Bij de vrouwen ging de zege in 42.23,54 minuten naar Denice Koolman. Karin Stijn en Martine van Onna kwamen bij de huldiging ook op het podium.

Sverre van der Zwaan toonde op de 250 meter vrije slag aan een groot talent te zijn. Met een tijd van 4.35,10 minuten verpulverde hij het vijf jaar oude record van Robin Schols. Een tweede baanrecord werd op de 1.000 meter vrije slag gevestigd door Timo Dinkelberg. Hij klokte voor die afstand een tijd van 12.10,67 minuten, en zwom daarmee het uit 2013 stammende record van Jan Willem de Graaf uit de boeken.

De vorig jaar gezwommen records op de 1.00 meter schoolslag werden zowel bij de mannen als bij de vrouwen aangescherpt. Wietse Beerens tikte aan na 14.21,71 minuten, terwijl Kim de Jong er 15.52,80 minuten voor nodig had. Met een elk jaar stijgend aantal deelnemers staat het Viaanse zwemevenement duidelijk gemarkeerd op de kaart van Nederland, en was het een uitstekend begin van Waterjaar Vianen.


Peter Verbeek

Brederodes weer in 2F in 2018/2019

regio • De KNVB heeft afgelopen week de conceptindeling voor komend seizoen bekend gemaakt. Brederodes blijft in de tweede klasse F Zuid, die weer sterk regionaal is getint. De groengelen krijgen in 2018/2019 te maken met een groot aantal bekende tegenstanders: Heukelum, Pelikaan, Wilhelmina '26, Tricht, Drechtstreek, Papendrecht, Roda Boys, Nivo Sparta en Woudrichem. Delta Sports '95 (Houten) is na de degradatie uit de 1e ook een bekende club. Nieuw zijn EBOH (kampioen 3C), NOAD '32 (kampioen 3D) en Altena, dat via de nacompetitie vanuit 3D is gepromoveerd.

Tweede plaats voor Red Impact

speuld • Evenals meer leden van tractorpullingteam Red Impact was vaste bestuurder Henri Versluis vrijdagavond vanwege een bruiloft niet van de partij bij de wedstrijd in Speuld. Op de Gelderse klei werd zijn plaats overgenomen door Mark Pesselse. Hoewel hij soms een trainingsrit voor zijn rekening neemt maar zelden in wedstrijdverband rijdt kwalificeerde de Zijdervelder zich met een Full Pull voor de finale. Daarin realiseerde hij, achter Simply Green (111,74 meter), met een afstand van 104,97 meter, de tweede plaats. Steel to Steel werd derde (92,92 meter). Stand: 1. Simply Green: 141,5 punten; 2. Peeters: 131 punten; 3. Red Impact: 121 punten.

Full Pull voor Little Red Poison

speuld • Tijdens Tractor Pullingwedstrijden in de klasse Sport 2,5 ton Topniveau in Speuld kwamen tijdens de eerste rund zes deelnemers tot een zogenaamde Full Pull. Daaronder ook Little Red Poison van Massey Fergusonteam Hagestein.

Op de Veluwe slaagde Rednix er voor het eerst in dit seizoen de finale te winnen (106,50 meter). Koploper Red Passion werd derde (104,14 meter). Aart de With behaalde een vierde plaats met een afstand van 102,96 meter. Voor de verandering haalde hij dit keer het podium niet.

MTB'er Isis Versluis 2e in Apeldoorn

regio • Tijdens de landelijke MTB-jeugdcompetitiewedstrijd in Apeldoorn heeft Isis Versluis een mooie tweede plaats behaald in categorie 2. De jonge Meerkerkse renster had een superstart en klasseerde zich als tweede achter thuisrijdster Jasmijn Weijers.

Pech was er voor Duco Schrijver (Hoornaar). Hij moest de koers staken na een kettingbreuk. De Jan van Arckel-renners Rick Versloot (Hardinxveld-Giessendam) en Elena Poppelaars (Sleeuwijk) eindigden als tweede in categorie 4.

JvA-renners heersen in Giessenburg

giessenburg • Een drietal Jan van Arckel-renners bepaalde de 45e wielerronde van Giessenburg. Noah de Groot, Arno Klijnjan en Melle Meeuwisse namen na een halfuur koers het heft in handen. Boskoper Meeuwisse, ook winnaar van de leidersprijs, klopte ploeggenoot Klijnjan in de sprint. "De sterkste heeft vandaag gewonnen", beaamde Klijnjan. Nederlands kampioen Roy Pieters en een zestal Australiërs/Nieuw-Zeelanders moesten buigen voor de sterke 'thuisrijders'. De in de slotfase aangesloten klasbak Jordi Talen redde het ook niet.

20 / 20