HK Bommelerwaard

17 oktober 2018

HK Bommelerwaard 17 oktober 2018


Dijkwoning in Aalst in de as gelegd

aalst • De politie vermoedt dat de brand in een leegstaande dijkwoning aan de Maasdijk in Aalst maandagavond is aangestoken. De brand brak rond 22:15 uur uit, rond 23:00 uur kon de brandweer starten met nablussen. De woning staat al meerdere jaren te koop en staat helemaal leeg. Het pand was vorige week nog te zien in het programma 'Makelaars met een missie'.


Tijd is rijp voor crematorium

De tijd is rijp voor een crematorium in Maasdriel. Dat vindt niet alleen uitvaartondernemer Henri Stork, maar ook het Maasdrielse college. De vraag is alleen waar zo'n voorziening past binnen de gemeente. Een principeverzoek van Stork voor vestiging aan de St. Annaweg in Hedel is afgewezen, omdat een crematorium daar in de toekomst mogelijk andere bedrijvigheid in de weg zit. De gemeente denkt mee over andere mogelijke locaties. Een concrete plek is nu niet in beeld.

Aanmelden vormsel of communie

zaltbommel • In de Franciscus-parochie kunnen ouders hun kind opgeven voor de eerste communie of het vormsel. Kinderen in groep 8 kunnen hun doopsel bevestigen met het vormsel. Ook oudere kinderen kunnen die keuze maken, altijd na overleg met en met uitdrukkelijke toestemming van de ouders. Het voorbereidende vormselproject begint eind oktober. Aanmelden kan tot 20 oktober via pastoor@katholiekbommelerwaard.nl.
Voor de voorbereiding voor de eerste heilige communie kan aanmelden tot 27 oktober via info@katholiekbommelerwaard.nl. Elk jaar wordt in de katholieke parochie gevierd, dat kinderen voor het eerst het heilig Brood met Jezus delen (communie). Ter voorbereiding horen ze mooie verhalen over Jezus en gaan ze ook actief bezig en op excursie. Vanuit Ammerzoden, Alem, Hedel, Velddriel, Kerkdriel, Rossum en Zaltbommel helpen jonge ouders en pastoor Roland Putman en pastor Bertus Bus de kinderen op weg.

Fubilae gevonden in Velddriel

Bij een archeologische opgraving in Velddriel zijn onder andere twee fibulae (mantelspelden van rond de jaartelling) gevonden. Archeoloog Jan van Renswoude presenteerde de vondsten afgelopen vrijdag aan de pers en aan het bestuur van het Driels Museum. Naast de twee spelden, werd onder meer ook een scherf van een blauwe 'La Tène' armband gevonden. Het terrein aan de Hamstraat is volgens Van Renswoude 'redelijk uniek' met resten uit de ijzertijd en de vroeg-Romeinse tijd.

Groen licht voor MFA Brakel

De fusie tussen Brakel en Zuilichem gaat definitief door. Vanaf 1 juli 2019 gaan de twee verenigingen in elkaar op. Over de fusie is woensdagavond tijdens de ledenvergaderingen bij beide clubs gestemd. Bij beide clubs was een flinke meerderheid vóór, tot vreugde van de besturen. De fusie was een voorwaarde om verder te kunnen met de plannen voor de multifunctionele accommodatie in Brakel, waar ook de twee basisscholen onderdak krijgen.

Boveneind Opijnen vreest 'kaalslag'

Bewoners van buurtschap Boveneind in Opijnen vechten voor het behoud van hun boomgaarden, oude bomen en historisch erfgoed. Die zijn serieus in gevaar door de geplande binnenwaardse dijkversterking. Waterschap Rivierenland wil de dijk ter hoogte van de vier historische boerderijen aan de Zandstraat aan de binnenkant versterken. "Dat zou echt een kaalslag betekenen", zeggen de bewoners. Zij hopen op een buitendijkse verzwaring.

Bommelse Zelfplukdagen Foto: Lya Cattel

• De belangstelling voor de Bommelse Zelfplukdagen was de eerste dag zo groot, dat de appels in boomgaard 't Straatje nu op rantsoen zijn. Wie deze week nog wil plukken, kan het beste vooraf even op www.zelfplukboomgaard.nl kijken of er nog wat aan de bomen hangt.

Bommelse Zelfplukdagen Foto: Lya Cattel
Bommelse Zelfplukdagen Foto: Lya Cattel
Bommelse Zelfplukdagen Foto: Lya Cattel
Bommelse Zelfplukdagen Foto: Lya Cattel
Bommelse Zelfplukdagen Foto: Lya Cattel

woensdag 17 oktober 2018 jaargang 12 NO. 42

Bommelerwaard

Opijnen Boveneind vreest kaalslag

Vrees voor verlies van stukje authentiek Betuwe

De bewoners van het Boveneind in Opijnen voor de monumentale zwarte populier. Foto: Aangeleverd

opijnen • Bewoners van buurtschap Opijnen Boveneind vechten voor behoud van hun boomgaarden, oude bomen en historisch agrarisch erfgoed. Die zijn serieus in gevaar door de geplande binnenwaardse dijkversterking.

Waterschap Rivierenland is van plan om de dijk ter hoogte van de vier historische boerderijen aan de Zandstraat aan de binnenkant te versterken. De dijkenbouwers gaan er vanuit dat ze ongeveer dertig meter nodig hebben van de boomgaard. "Dat zou echt een kaalslag betekenen", zegt Marrigje Scheurwater, samen met haar man Uli Stibane actief binnen de groep van verontruste buurtbewoners. Marrigje groeide op in de boerderij aan de Zandstraat 60, een typisch Betuwse boerderij, met een compleet boerenerf. "Voor de boerderij werd in mijn kinderjaren in de jaren vijftig graan en bieten verbouwd. Naast de boerderij en de stal stonden en staan nog steeds drie monumentale hooibergen en daarachter een boomgaard met fruitbomen: appels, peren, pruimen en natuurlijk kersen." Veel van het oorspronkelijke beeld uit haar jeugd is gelukkig gespaard gebleven. Vooral in de lente is het ensemble van boerderij, hooiberg en boomgaard en grazende schapen een fotogeniek plekje. Toch is er bij de vorige dijkversterking na het hoge water in 1995 veel moois verloren gegaan. In totaal zijn er toen elf dijkhuisjes tegen de vlakte gegaan. Vrijwel alle bomen langs de dijk verdwenen.

Wonder boven wonder is een 111 jaar oude zwarte populier gespaard gebleven. Marrigje: "In 1995 woonde ik nog in Amsterdam. Op een dag werd ik gebeld door m'n vader, die toen al slecht ter been was: 'ze zijn bezig om de oude populier om te zagen'. Ik ben als de wiedeweerga in m'n auto gestapt en naar Opijnen gereden. Daar heb ik de aannemer gezegd dat 'ie meteen mee moest stoppen." Marrigje is ruim twintig jaar later nog steeds trots op deze kleine verzetsdaad. De populier is nog steeds een sieraad in de boomgaard. "We zijn heel blij dat ook De Bomenstichting de monumentale waarde erkent en dat de boom is geplaatst in het Landelijk Register van Monumentale bomen." De bewoners van de boerderijen hebben op eigen initiatief en kosten door gerenommeerde partijen uitgebreid onderzoek laten verrichten naar de ecologische en cultuurhistorische waarden van het gebied. Het Gelders Genootschap omschrijft het ensemble van boerderijen als 'zeer karakteristiek en zeldzaam voor dit deel van het Gelderse rivierengebied.' Uli Stibane: "Het waterschap zegt: 'we komen toch niet aan je huis en aan je hooibergen.' Maar als de dijk zover oprukt en de hoogstambomen verdwijnen, dan wordt het losgerukt uit z'n landschappelijke context. En dan is er weer een stukje authentiek Betuwe voorgoed verloren."

De bewoners van het Boveneind hopen op een buitendijkse verzwaring. Marrigje: "Na de vorige versterking in 1996 is daar door verwaarlozing een ooibosje ontstaan. Nu is juist dat bosje voor het waterschap een argument om te kiezen voor een binnendijkse versterking. Verderop in de uiterwaarden staan nog veel andere ooibosjes, groter dan deze, maar die worden niet beschermd. Het is gewoon willekeur. Als je die schietwilgen een paar meter verplaatst, dan zijn ze na 20 jaar weer net zo groot. Dat is heel anders dan met de kwetsbare hoogstambomen en de bijzondere ecologische waarde binnendijks." Uli: "Binnendijks houdt men rekening met de monumentale boerderijen en hooibergen, maar het gebiedje tussen de dijk en de woningen is niet beschermd. Dat is merkwaardig."


Dick Aanen

Inwoner Maasdriel wint een miljoen

Foto: Staatsloterij

maasdriel • Een inwoner van Maasdriel heeft bij de Staatsloterijtrekking van 10 oktober een prijs van 1.000.000 euro belastingvrij gewonnen. Het winnende lotnummer is GS 81656 is van een abonneespeler.
De winnaar van de geldprijs wordt uitgenodigd om langs te komen bij de Staatsloterij. "Hier ontvangt de winnaar 'Eerste Hulp bij Geluk': advies en begeleiding bij de nieuw verworven rijkdom", aldus de Staatsloterij. Namen van prijswinnaars maakt de Staatsloterij nooit bekend om hun privacy te beschermen.

Scooterrijder rijdt door na ongeluk

nederhemert • Aan de Zietfortseweg in Nederhemert heeft vorige week woensdagavond een ongeval plaatsgevonden tussen een jonge vrouw en een scooterrijder.
De vrouw liep op de weg toen een scooter haar schampte. Ze had last van haar arm en moest daarvoor foto's laten maken in het ziekenhuis. Van de scooterrijder ontbreekt ieder spoor.

42-jarige Hedelnaar verongelukt

Foto: Jurgen Versteeg

hedel • Bij een ongeval donderdagochtend rond 7:30 uur op de Hoevenseweg is een 42-jarige man uit Hedel overleden. Hij kwam met zijn auto op de kop in een sloot terecht. De hulpdiensten rukten massaal uit en ook de traumahelikopter werd opgeroepen. De hulp kwam echter te laat. De politie onderzoekt de toedracht.

Brand bij Van Bruchem valt mee

zaltbommel • De brandweer is donderdag uren in touw geweest om geperst papier te blussen op het terrein van afvalstoffenhandel Van Bruchem aan de Koxkampseweg in Zaltbommel. Hoe dat in brand is geraakt, wordt nog onderzocht. De gevolgen voor het bedrijf vielen mee, er is geen schade aan materieel of gebouwen. Als het papier opgedroogd is, wordt bekeken of er nog een afnemer voor te vinden is. Anders moet het als waardeloos beschouwd worden. Op het terrein lag vierhonderd ton oud papier en karton opgeslagen. Hoeveel daarvan precies is verbrand, is niet duidelijk.

Molen

Recentelijk kreeg ik op mijn molen in Ophemert bezoek van een tiental mannen. Ze waren ooit klasgenoten op de Leerdamse Ambachtsschool, allemaal zo'n beetje 71 jaar. Eentje had ooit het initiatief genomen voor een jaarlijkse ontmoeting. Nu bij ons. Een verhaal vertellen hoefde niet: ik ben anderhalf uur alleen maar bezig geweest met het beantwoorden van vragen.

En op zaterdag 6 oktober stond Sinterklaas op de stoep. De Sintgroep van Est had het plan opgevat hun jaarlijkse film nu eens rond de molen te maken. En daarbij moest er in de wieken geklommen worden. Eén Pietje was in paniek en de brandweer kwam haar redden. Met de hoogwerker! Opschudding in de buurt want de brandweermannen speelden dat ze in volle vaart, met toeters en bellen, aan kwamen rijden. De buurtapp bracht rust.

Wat me aan bijna alle groepen en individuele bezoekers opvalt, is het enthousiasme. Voor hun dingetje en voor de molen. Dat jullie niet zeggen dat er tegenwoordig niks meer gebeurt en dat het vroeger beter was. Gewoon even iets verzinnen, lekker snel organiseren, veel gelach en een leuke dag. Ik werk er graag aan mee. En zo heeft die molen een verbindende functie. En een helende werking. Zelden lopen mensen chagrijnig het erf af. Zonder regels, zonder contracten, zonder gedoe. Alleen met enthousiasme. Mooi hè!

Johan Cahuzak

De brandweer probeerden de noodsituatie zo goed mogelijk op te lossen. Foto: Jurgen Versteeg

In Hedel werd zaterdag voor brandweerkorpsen uit de regio een vaardig-heidstoets gehouden. Gameren legde beslag op de eerste plaats.

Zoektocht naar locatie voor crematorium

maasdriel • Uitvaartonderneming Stork wil een crematorium vestigen in Maasdriel. Samen met de gemeente zoekt Stork naar een geschikte locatie.

Henri Stork had zijn oog laten vallen op een perceel aan de St. Annaweg, dicht bij het bestaande uitvaartcentrum aan de Drielseweg. De gemeente wees het principeverzoek echter af. "We zijn het eens met de initiatiefnemer dat een crematorium een toegevoegde waarde zou hebben voor de gemeente, maar deze plek is niet geschikt", legt wethouder Anita Sörensen uit, nu portefeuillehouder Peter de Vries met vakantie is.

Bedrijventerrein

De locatie aan de St. Annaweg wordt mogelijk in de toekomst gebruikt als bedrijventerrein. De vestiging van een crematorium in dit stadium kan een belemmering opleveren voor deze toekomstige ontwikkeling.

Daarnaast vindt het college de locatie ruimtelijk en landschappelijk niet ideaal. De zoektocht gaat dus nog even verder. "We zoeken binnen de hele gemeente, dus ook buiten Hedel."

Stork loopt al lange tijd rond met het plan voor een crematorium. Doordat steeds meer mensen kiezen voor cremeren, is het bij bestaande centra druk. "Vaak is de wachttijd zeven dagen of langer", merkt Stork, die kan bogen op tien jaar werkervaring bij een crematorium.

Vijf jaar geleden ging de Hedelse uitvaartonderneming al eens oriënterend in gesprek met de gemeente over de St. Annaweg. Na de installatie van het nieuwe college probeerde Stork het nogmaals. "Jammer dat het op die locatie niet lukt, maar we hebben begrip voor de motivering en vinden het fijn dat de gemeente positief meedenkt", aldus Stork. "Er is in elk geval politiek en maatschappelijk draagvlak."

De uitvaartondernemer heeft voorkeur voor een voormalig agrarisch perceel. "Draagvlak in de omgeving is ook heel belangrijk. Het crematorium zal geen overlast veroorzaken, maar het is wel prominent aanwezig, dus daar moeten we heel zorgvuldig mee omgaan."

Janneke Boogaard

Geen pasar malam in Maartenskerk

Pasar Malam Leerdam Foto: Nico Van Ganzewinkel

zaltbommel • Een pasar malam in de Sint-Maartenskerk blijkt bij nader inzien niet haalbaar. Het geplande festijn op 18 november gaat niet door.

De theatervoorstelling van Ricky Risolles en Wieteke van Dort in De Poorterij gaat wel door. Dat meldt de CMN-Groep, exploitant van het theater en de kerk.

Ondanks de vele positieve gesprekken tussen de CMN-Groep en de organisator van de markt is er besloten om de Indonesische markt niet door te laten gaan. De formule en uitstraling die de organisatie hanteert, is niet haalbaar in de kerk. "Dat heeft puur te maken met de ruimte en indeling van de kerk. Het zou voor de organisatie betekenen dat zij te veel concessies moeten doen in het leveren van de gewenste kwaliteit", legt Martijn Los van de CMN-Groep uit.

Los vervolgt: "Aan de wil ligt het niet, er vinden namelijk op korte termijn nieuwe gesprekken plaats om in de regio toch een pasar malam te organiseren. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden in de Sint-Maartenskerk, maar dan in een andere vorm."

De Indonesische Ricky Risolles zal op 18 en 25 november én 8 december naar Zaltbommel komen met zijn komische voorstelling 'Ya, dat is iets Indisch…'. Ook Wieteke van Dort zal haar opwachting maken met haar 'Late late Lien show'. De voorstelling is vooralsnog alleen in Zaltbommel te zien.

Tien partijen bij verkiezingen

Foto: nl123rf.com

west betuwe • Tien partijen gaan deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente West Betuwe op woensdag 21 november. Vorige week maandag was de laatste dag dat politieke partijen nog een lijst konden indienen. Naast de landelijke partijen CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SGP en VVD doen er ook drie lokale partijen mee. Het gaat hierbij om: Dorpsbelangen, Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe en Verenigd West Betuwe.

Alfi

Foto: dierenasiel

Alfi is nog geen jaar oud. Hij loopt goed aan de riem, kan met katten, konijnen en andere kleine dieren. Hij is een beetje onzeker, dus daarom wordt hij niet geplaatst bij een gezin met kleine kinderen. In het asiel kan hij het goed vinden met zijn maatje Tim. Het zou heel leuk zijn als zijn nieuwe baas beide hondjes wil adopteren. Alfi zoekt (het liefst dus samen met Tim) een rustig huis met een baas die hem veel wil leren. Meer informatie: 0418-643129.

Investeren in bewegen loont

maasdriel • Gemeenschapsgeld besteden aan sportstimulering helpt, concludeert de gemeente Maasdriel. De gemeente stelde in 2015 onder andere een buurtsportcoach en gezondheidsmakelaars aan en begon met het kennismakingsprogramma Sjors Sportief en Sjors Creatief. Nu is het sportieve aanbod toegenomen en de sportdeelname vergroot. De gemeente trekt daarom de komende vier jaar weer geld uit voor 2,88 fulltime aanstellingen.

Collecte Bartiméus

regio • In de week van 22 tot 27 oktober is er in Aalst, Poederoijen en Zaltbommel weer de collecte voor Bartiméus. Dit jaar wordt de opbrengst van de collecte besteed aan kansrijk onderzoek naar een betere behandeling van zeldzame oogaandoeningen bij kinderen.

Het Grote Gymfestijn Foto: Lya Cattel

Het Grote Gymfestijn van sportvereniging Hamarithi uit Aalst en Nederhemert was op de eerste dag van de herfstvakantie weer een groot succes.

Vermist

Kitten - Krysztalka, zwart/wit, 1 jr. Sinds 10 okt. uit Willem Kesteloostraat, Nieuwaal.

Gevonden

Kitten - zwart/wit. 9 okt. Graaf van Ansfriedstraat, Kerkdriel.

Poes - zwart/wit, 4mn. 13 okt. Nieuwe Tijningen, Zaltbommel.

Poes - zwart/wit. 3 jr. 12 okt. Buitentuin, Zaltbommel.

Reizigers tevreden over regiovervoer van Versis

regio • De reizigers van Versis zijn erg tevreden over dit aanvullende vervoer in de regio Rivierenland. Uit een klanttevredenheidsonderzoek van onderzoeksbureau Moventum blijkt dat zij de kwaliteit van de algehele dienstverlening waarderen met een 8.

De chauffeurs krijgen gemiddeld ook een 8 en de regiecentrale en voertuigen beide een 7,9.

Versis verzorgt sinds 1 januari 2017 het aanvullende openbaar vervoer en Wmo-vervoer in de regio Rivierenland. Onderzoeksbureau Moventum voerde het klanttevredenheidsonderzoek uit in de maanden mei en juni van dit jaar. Voor het onderzoek werd er een steekproef uitgezet onder de actieve reizigers van Versis. Hiervan vulden 572 mensen de vragenlijst in. Van al deze respondenten is het grootste deel (41%) 80 jaar of ouder. En van alle reizigers gebruikt het grootste deel (75%) Versis om op bezoek te gaan bij familie of kennissen, maar ook om naar een medische afspraak (55%) of een ziekenhuis of verpleeghuis te gaan (44%).

De algehele dienstverlening van de Versis-reizigers wordt met een 8,02 beoordeeld. Ook de chauffeurs van Versis leveren kennelijk erg goed werk, zij worden met een 8 beoordeeld. De voertuigen, het vervoer en de regiecentrale krijgen een 7,9 van de Versis-reizigers. De Versis-reizigers gaan ook goed mee in het digitale tijdperk: 68% van hen bezoekt de website en hiervan boekt 64% ritten via de persoonlijke digitale portal. De website wordt met gemiddeld een 7,6 beoordeeld.

Naast de positieve resultaten leverde het onderzoek ook aanbevelingen op. Zo is het gemiddelde rapportcijfer voor de klachtafhandeling een 6,4, maar kan de afhandeling beter, aldus circa een derde van de reizigers die ooit een klacht indiende.

Lintje voor Jan van der Kooi

zaltbommel • Jan van der Kooi mag zich sinds zaterdag lid in de orde van Oranje Nassau noemen. Loco-burgemeester Adrie Bragt speldde hem het lintje op tijdens een feestelijk jubileumprogramma bij In de Roos in Zaltbommel. Van der Kooi is veertig jaar actief als vrijwilliger bij 'Dit Koningskind'. Dat is een landelijke vereniging voor christenen met een beperking en allen die bij hen betrokken zijn. Decorandus was leider bij reizen, lid van de vakantiecommissie, voorzitter van de afdeling Ede-Wageningen-Bommelerwaard en lid van de jubileumcommissie. Nu is hij contactpersoon voor gehandicapten in de Bommelerwaard. Daarnaast was hij veertien jaar voorzitter Stichting Mirthe en ondersteunde in die hoedanigheid ook mensen met een beperking en hun ouders. De Zaltbommelaar is sinds 2014 voorzitter van Qco, ook een stichting die mensen met een beperking steunt en reizen op maat verzorgt. Van 2000 tot 2013 was Van der Kooi voorzitter van volleybalvereniging Phoenix.

Aanpassing Fiep Westendorpplein

zaltbommel • Gemeente Zaltbommel houdt woensdag 24 oktober een inloopavond over de aanpassingen op het Fiep Westendorpplein, bij winkelcentrum Portage. Komend voorjaar wordt de doorgaande route verlegd, zodat de Van Heemstraweg West een doorgaande rijbaan wordt. Doorgaand verkeer hoeft dan niet meer over het parkeerterrein te rijden. De inloopavond vindt plaats in brede school De Waluwe (Prins Clausstraat 2) en duurt van 18:30 tot 20:30 uur.

Thijs van Horssen wint beurs

Foto: Janneke Boogaard

zaltbommel/eindhoven • Thijs van Horssen is één van de veertien eerstejaars studenten, die een STimuleringsbeurs krijgen ter waarde van 2018 euro. Thijs deed examen op het Cambium College Buys Ballot in Zaltbommel en volgt nu de bacheloropleiding Chemical Engineering and Chemistry. De STimuleringsbeurzen worden dinsdag 16 oktober uitgereikt door de faculteit Scheikundige Technologie van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Kees Metz stopt als eerste man ZVV

Kees Metz naast de kleine versie van het beeld van Maria van Gerwen, op de begane grond van Markt Twee. Foto: Lya Cattel

zaltbommel • Kees Metz van ZVV legt per 1 november zijn taak als fractievoorzitter neer. Hij blijft wel raadslid voor zijn partij. Bart Schreuders uit Brakel wordt de nieuwe fractievoorzitter. Kees Metz blijft wel plaatsvervangend voorzitter van de raad, want die functie is niet gekoppeld aan het fractievoorzitterschap.

"Metz is deze week zeventig jaar geworden en wil het iets rustiger aan gaan doen, maar denkt nog niet aan terugtreden", aldus fractiesecretaris Jan van Engelen. Bart Schreuders is al enige tijd plaatsvervangend fractievoorzitter en zal de taken van Kees Metz overnemen.

Foto: aangeleverd

Belevenistafel • De Vaste Burcht in Rossum heeft vorige week de sponsors bedankt voor de aanschaf van de Belevenistafel. Medewerkers, familieleden en vrijwilligers hebben acties gehouden, fondsen en andere sponsoren hebben substantiële bijdragen geleverd.

Foto: Modelvliegclub Maasdriel

Knuffelvliegen • Modelclub Maasdriel hield vorige week de jaarlijkse knuffelvliegdag op het modelvliegveldje aan de Zeedijk in Hedel. De kinderen konden hun knuffel laten meevliegen met grote modelvliegtuigen. Na afloop kregen alle kinderen een brevet als aandenken.

Foto: Modelvliegclub Maasdriel
Foto: Modelvliegclub Maasdriel
Foto: Modelvliegclub Maasdriel
Foto: Modelvliegclub Maasdriel
Foto: Modelvliegclub Maasdriel
Foto: aangeleverd

Gamibiaanse vrienden • De Rossumse kapster Bernadette van Eeuwijk zet zich ook na het overlijden van haar Gambiaanse man Lamin Ceesay nog steeds in voor zijn vaderland. Ze wil graag al haar sponsors bedanken voor hun steun.

mde Foto: Ad van Hezik

Zonsopkomst • Ad van Hezik was woensdag op tijd op pad en zag de eerste tekenen van de nieuwe dag in het veld bij Kerkwijk. De zon blijft zijn best doen, het is nog steeds warm voor de tijd van het jaar en erg droog.

Joris en Lieke tien jaar in 'La Folie'

Joris en Lieke Kerkhofs namen 'La Folie' tien jaar geleden over. Foto: Lya Cattel

zaltbommel • Joris en Lieke Kerkhofs vieren deze maand hun tienjarig jubileum met restaurant La Folie in de Gamerschestraat. En dat terwijl ze twee jaar na de start serieus hebben overwogen om er mee te stoppen.

"Drie maanden nadat we open waren, barstte de economische crisis in alle hevigheid los", vertelt chef-kok Joris (42). Het paar moest alle zeilen bijzetten om te overleven in hun nieuwe woonplaats. In 2011 verscheen er een lovende recensie in de restaurantgids Lekker500 en keerde het tij. "Media-aandacht is ontzettend belangrijk voor ons", licht Joris toe. "Anders weten veel mensen ons niet eens te vinden." Vanaf dat moment ging het alleen maar opwaarts met La Folie. Er volgde een mooie recensie in Brabants Dagblad en de notering in de Top 500 bleek stabiel. De afgelopen twee jaren staat het Zaltbommelse restaurant zelfs in de Top 100. Voor Joris en Lieke betekent dat een bevestiging dat ze op de goede weg zitten. "Maar uiteindelijk kook ik natuurlijk voor onze gasten, niet voor recensenten", benadrukt Joris.

De chef-kok richt zich op de 'moderne' keuken en ziet het als een uitdaging om zich voortdurend te blijven vernieuwen. "Joris laat alle zintuigen prikkelen", licht gastvrouw Lieke (31) toe. Veel verschillende (streek)producten, Aziatische invloeden, verrassende smaakcombinaties: Joris laat het allemaal zien in La Folie én tijdens workshops, waarvoor hij steeds vaker uitgenodigd wordt. "Hobbykoks presteren tegenwoordig op hoog niveau", heeft hij gemerkt. "Ik vind het leuk als ik ze een gerecht laat bereiden en proeven, dat ze thuis nog nooit hebben kunnen maken."

In tien jaar tijd heeft het ondernemersechtpaar zich een stevige positie verworven in Zaltbommel. "We werken veel samen met collega's en met producenten in de Bommelerwaard", vertelt Lieke, die zich de afgelopen jaren onder meer heeft ingezet voor ProefLOKAAL en andere culinaire evenementen. "We voelen ons hier helemaal thuis."

Het jubileum wordt zondagmiddag gevierd met een tiengangendiner, bestaande uit de tien beste gerechten van de afgelopen tien jaar, voor honderd gasten in de Gasthuiskapel. Het jubileumdiner was binnen een week helemaal uitverkocht. "Ons eigen restaurant heeft 36 zitplaatsen, dus het jubileummenu is een grote logistieke uitdaging", lacht Lieke. Op 23 oktober start in La Folie de 'jubileum-10-daagse', waarbij gasten ook kunnen proeven van de favorieten van de afgelopen jaren.

Met Reineke op zoek naar jezelf

Het bankje bij Bloemendaal 14 bevat een mooie tekst.

zaltbommel • Reineke Buisman verhuisde onlangs haar psychotherapiepraktijk naar haar eigen huis. Het tekent haar werkwijze, gebaseerd op vertrouwen en gelijkwaardigheid.

Reineke heeft dit jaar een jubileum te vieren: ze werkt twintig jaar in de hulpverlening. Haar carrière begon in de verpleegkunde. "Daar leer je om onvoorwaardelijk, zonder oordeel, voor mensen te zorgen. Of ze nu een crimineel zijn of de koningin. Dat is voor mij altijd een belangrijk uitgangspunt gebleven."

De verpleegster volgde haar roeping en werd psychotherapeut. Ze specialiseerde zich in behandeling van ernstige trauma's, misbruik en uitgestelde rouw. "Het is intensieve therapie die meestal één tot anderhalf jaar duurt. De 'kunst' is dat ik mensen aan het wankelen breng, zodat ze los kunnen laten wat ze hebben meegemaakt. Op dat moment voelt dat niet fijn, maar als je de confrontatie durft aan te gaan, kan het veel brengen."

Reineke zelf wordt nooit moe van haar werk. "Doordat het mijn roeping is, geeft het mij juist energie. Ik werk het liefst in het onbewuste niveau. Daar kan ik mensen helpen van perspectief te veranderen. Niet dat ik hun probleem kan oplossen, zie het als een tijdje samen reizen. Het geeft me veel plezier als ik zie dat iemand zichzelf weer vindt. Iedereen heeft een talent, er zijn zoveel wegen om te stralen."

Maandag inloopdag

Ze vervolgt: "Mijn talent is dat ik kan zien wat anderen niet zien. Dat zit in mijn natuur. Soms heb ik er moeite mee dat ik betaald krijg, al is dat natuurlijk ook wel terecht gezien mijn opleiding en de zwaarte van het beroep. Om iets terug te doen, staat mijn deur op maandag open voor gratis gesprekken over alles wat mensen bezighoudt."

Een kaartje met een cartoon van Reineke in de bekende poses van 'horen, zien en zwijgen' geeft goed aan wat de bedoeling is: laagdrempelig, maar integer als altijd. "Niets van wat mij verteld wordt, verlaat dit huis."


q www.reineke.pro

Janneke Boogaard

Ondernemersfonds voor Bedrijventerreinen

Wethouder Willem Posthouwer (l) met het bestuur. Foto: aangeleverd

zaltbommel • Zo'n driehonderd ondernemers op de Zaltbommelse bedrijventerreinen De Waluwe, Van Voordenpark, De Ooijk en Veilingweg kregen eind september voor het eerst een aanslag reclamebelasting van de gemeente in hun brievenbus.

Deze reclamebelasting wordt gestort in het Ondernemersfonds, het fonds door én voor ondernemers. De Binnenstad van Zaltbommel heeft ook een eigen ondernemersfonds.

De Stichting Ondernemersfonds Zaltbommelse Bedrijventerreinen werd donderdag officieel opgericht. De stichting beheert het fonds. Ondernemers van de Zaltbommelse bedrijventerreinen bepalen met elkaar welke collectieve uitgaven zij jaarlijks willen doen om de vitaliteit en duurzaamheid van de bedrijventerreinen te behouden en te verhogen. Het bestuur van de stichting ondernemersfonds bestaat uit: voorzitter Zoltan Hunor (Verbatim Investments, De Waluwe), penningmeester Henk van Beurden (Gehatu Beheer, De Ooijk/Veilingweg), Vera van Beek (Schouten&Nelissen, De Waluwe), Victor van de Pas (Sachem Europe, Van Voordenpark), Jan-Willem van den Heuvel (Vos Autobedrijven, Van Voordenpark), Anton van Ballegooijen ( Kiwa R2B, De Ooijk) en Edwin van der Waal (Lensen Projectinrichters, De Ooijk).

Voorzitter Zoltan Hunor: "Samenwerking is nodig om projecten te realiseren voor vitale, duurzame en toekomstbestendige bedrijventerreinen. Samen zorgen we voor een bedrijfsomgeving waar het prettig ondernemen is en blijft."

Het Ondernemersfonds wordt gevoed door reclamebelasting en is dóór ondernemers, vóór ondernemers. De reclamebelasting op de bedrijventerreinen De Waluwe, Van Voordenpark, De Ooijk en Veilingweg is op 1 juli ingevoerd.

Ondernemers op deze terreinen met zichtbare openbare aankondigingen (reclame-uitingen) vanaf de openbare weg kregen hiervoor eind september een aanslag van de gemeente. Het geld worden gestort in het Ondernemersfonds. Het kan bijvoorbeeld worden ingezet voor camerabewaking, surveillance, KVO en energiebesparing. Het bestuur zet zich in om het geld optimaal in te zetten, aan de juiste projecten.

Heel varken op menu van Bistro In Petto

Foto: aangeleverd

rossum • De varkens van Pigme hebben een prachtige zomer gehad aan de dijk bij Rossum, maar nu is het toch echt zover dat een deel naar de slacht gaat. Toen Bram van de Bourgondische bistro In Petto dit vernam, kwam deze snel in actie en bood aan om één volledig Rossums Berkshire varken op de kaart te zetten. Het varkensvlees wordt daarnaast aangeboden in vleespakketten te bestellen via Pigme.nl of door adoptie van een eigen levend varkentje. De varkens zijn van Josse Haarhuis. Ze liepen op grond van fruittelerszoon Willem van der Zalm en deden zich onder andere te goed aan appels.

Josse Haarhuis (21) heeft een missie: om op een duurzame circulaire manier varkens te houden en dichter bij de uiteindelijke consument te brengen. Op deze manier heeft hij in samenwerking met fruittelerszoon Willem van der Zalm ook een kudde neergezet aan de Waaldijk in Rossum. Hier hebben de buitenvarkens een heerlijke zomer achter de rug en zijn flink gegroeid van een appelrijk rantsoen.

Mals
Het ras Berkshire valt op door de donkere kleur, de marmering en de unieke malsheid van het vlees. In combinatie met het appelrijke rantsoen zorgt dit voor een echte smaaksensatie. Wie dat wil proeven kan op 18, 19, 20 of 21 oktober naar bistro In Petto in Rossum komen.Adopteren

Rabobanken gaan samen

Foto: aangeleverd

regio • Rabobank Altena en Rabobank Bommelerwaard gaan vanaf 1 december samen verder als Rabobank Altena-Bommelerwaard. De ledenraden van beide banken hebben gestemd vóór de samenvoeging. Hiermee ontstaat een bank met als werkgebied de gemeenten Aalburg, Werkendam, Woudrichem, Maasdriel en Zaltbommel. De samenvoeging leidt tot een veranderende samenstelling van de Raad van Commissarissen (RvC). De voorzitter van de RvC is per 1 december John van Meeteren. Joan Wassink wordt directievoorzitter Arnoud Oldenborger is per 1 december benoemd tot directeur Particulieren en Private Banking.

Waarschuwing over zonnepanelen

regio • De gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal waarschuwen voor bedrijven die aan de deur zonnepanelen verkopen. De verkopers zeggen een aanbod te doen in samenwerking met de gemeente, maar dat is niet het geval. De bedrijven die langs de deuren gaan, bieden aan om zonnepanelen te installeren en vaak ook nog om de gemeentelijke duurzaamheidslening te regelen. De gemeenten verwijst inwoners die zonnepanelen willen aanschaffen naar het regionale energieloket Het Nieuwe Wonen Rivierenland.

q www.hetnieuwewonenrivierenland.nl

Ouderwets eten in Bezoekerscentrum

heerewaarden • Bezoekerscentrum De Grote Rivieren sluit zondag 4 november het seizoen af met 'Ouderwets Opscheppen'. Bezoekers kunnen tussen 12:00 en 16:00 uur gezellig komen eten en genieten van ouderwets lekker eten. Een maaltijd kost 9,95 euro inclusief toetje. Een favoriet gerecht reserveren kan tot 1 november reserveren via: 0487-572831 of beheer@bcdegroterivieren.nl Bezoekers kunnen kiezen uit erwtensoep, chili con carne, groen met witte, appel met bonne, peren met ribbetjes en rode kool met stoofvlees.

q www.bcdegroterivieren.nl

Twee fibulae en dertig muizenlijkjes

'Redelijk unieke' vindplaats met meerdere niveaus

Afgelopen vrijdag gaf het archeologische bureau een rondleiding voor de pers en het bestuur van het Driels Museum. Foto: Lya Cattel

velddriel • Trots laat senior-archeoloog Jan van Renswoude een 'gewone' fibula en een 'boogfibula' zien, die gevonden zijn in de grond langs de Hamstraat in Velddriel. "Deze mantelspelden of kledingspelden lijken op onze huidige veiligheidsspelden om kleren mee bij elkaar te houden", licht hij toe. "Ze dateren van de eerste eeuw na Christus."

Van Renswoude van archeologisch opgravingsbedrijf VUhbs Archeologie leidt het onderzoek op het terrein. De grond is van Jacco van Kessel van Van Kessel Fruit. Zijn bedrijf wil uitbreiden en een nieuwe boomgaard aanplanten langs de Hamstraat. Bij de aanvraag voor een vergunning voor de boomgaard, bleek al snel dat bij de gemeente bekend was, dat het gebied archeologisch interessant was. "Voorwaarde voor het krijgen van een vergunning is in zo'n geval dat je daar onderzoek laat doen", aldus Van Kessel. "Dat werkt voor ons natuurlijk kostenverhogend en vertragend, maar het is wel heel erg interessant."

Meerdere niveaus

VUhbs Archeologie deed in augustus een 'proefsleuvenonderzoek', nadat een ander bedrijf een bureau- en booronderzoek had uitgevoerd. Van Renswoude doet al ruim twintig jaar onderzoek, vooral in het Rivierengebied. Volgens hem is de vindplaats in Velddriel 'redelijk uniek', omdat hij uit 'meerdere niveaus' bestaat. Het oudste niveau is uit de late prehistorie: de ijzertijd van ongeveer 200 vóór Christus en loopt door tot in de vroeg-Romeinse tijd: het begin van onze jaartelling.

De archeologen schrappen met een schep centimeter voor centimeter af en vinden voortdurend interessante voorwerpen. "Er lag een grote kuil helemaal vol met handgevormd aardewerk", vertelt Van Renswoude. Ook de twee fibulae zijn bijzonder. "In het Rivierengebied komen we die wel vaker tegen, tot nu toe hebben we er een stuk of acht gevonden. Dat komt door de grond in deze streek. In andere delen van Nederland, met zandgronden, worden ze nauwelijks gevonden." Een andere vondst is een 'slingerkogel', gemaakt van gebakken klei. Volgens Van Renswoude is het 'een heel lelijk' exemplaar, maar zegt het wel iets over de bewoners uit de vroeg-Romeinse tijd. De slinger-kogels werden gebruikt om vijanden te verjagen, maar ook om er mee op kleine dieren te jagen.

Blauw glas

Ook zijn de onderzoekers blij met de vondst van een scherf van een armband van blauw 'La Tène' glas. Het glas bestaat uit vijf ribben en is prachtig bewerkt. "Deze sieraden kennen we uit het gebied rondom de Middellandse Zee, vanaf ongeveer 180 voor Christus", vertelt Van Renswoude. "Uit deze vondst kunnen we opmaken dat er contacten moeten zijn geweest tussen de bewoners in Velddriel en die in het zuiden."

Muizenlijkjes

Volgens VUhbs zijn de vondsten gedaan op een 'mooi afgebakend erf'. Vlak daarbuiten zijn geen sporen gevonden, een woonhuis of woonhuizen lagen waarschijnlijk verderop. Er zijn wel sporen gevonden van kleine gebouwtjes, waarschijnlijk bedoeld om voorraad in op te slaan. Ze waren gebouwd op een soort flonder met behulp van palen, die behoorlijk diep de grond ingingen. "Zo beschermden ze het voedsel tegen muizen", licht Van Renswoude toe. In het middeleeuwse deel van het graafgebied hebben de onderzoekers bij iedere paal ook ingegraven potten gevonden. "Die fungeerden als muizenvallen." Dit soort potten zijn vaker gevonden in het gebied. "Bij andere opgravingen kwamen we er de restanten van wel dertig of veertig muizenlijkjes tegen", aldus Van Renswoude.

Alle vondsten in de regio gaan naar een depot van de provincie Gelderland, waar ze bewaard worden. Als het aan Kees Maas en Theo de Leeuw van het Driels Museum ligt, worden ze echter ook een keer in hun museum tentoongesteld.

Britta Alink

Echbert Klop in Kikkerdorp Aalst

Foto: Rob Reis

Het is een markant beeldje, het beeldje van Echbert Klop in het witte kerkje van Aalst. Het beeldje werd gemaakt in 1722, toen Echbert Klop burgemeester was. Echbert was nogal eens verwikkeld in juridische processen met betrekking tot wanbetaling of het ongeoorloofd bezwangeren van een meisje uit het dorp.
Toch werd Echbert ook als held gezien. Daarover schrijft in 1894 de uit Aalst afkomstige socialistische leider Adrianus Emmenes, die vanuit de strafgevangenis van Nieuwer-Amstel (nu Amstelveen) een boekje over de sociale misstanden in de Bommelerwaard publiceerde, getiteld: Kikkerdorp en de Kikkerdorpers (Aalst wordt in de volksmond Kikkerdorp genoemd). Daarin schrijft Emmenes over het beeldje en de heldendaden van Echbert. Dat beeldje, schrijft Emmenes, was sinds enkele jaren 'wonderlijk opgetakeld door z'n lippen te meniën en z'n pruik te bronzen'. Op een dag, schrijft Emmenes verder, reed Echbert door het Sterrenbosch, waar hij overvallen werd door rovers. Toen de rovers vroegen wat er in de koffer zat die hij bij zich had, opende Echbert de koffer en schudde die leeg, waarop de rovers waren afgeleid en plotseling door de onverwacht gewapende Echbert werden doodgeschoten.
Een ander verhaal gaat over een bedelares die op zekere avond bij Echbert aanklopte. De bedelares kreeg een tijdelijk onderkomen in de schuur. Maar wat bleek? De volgende ochtend was de bedelares bevallen van een kindje. Echbert Klop maakte het de bedelares zo comfortabel mogelijk. Drie weken lang bleef de jonge moeder en haar kindje in huize Klop. Jaren later, toen Echbert vanuit Frankrijk op weg was naar huis, werd hij opnieuw door rovers overvallen. Onder hen bevond zich de bedelares die Echbert ogenblikkelijk herkende. Uit dankbaarheid werd hij onder begeleiding van de levensgevaarlijke roversbende naar Aalst gebracht. Zijn goede daad had hem het leven gered.                        

Gerarduskalender

zaltbommel • De Gerarduskalender voor 2019 is er weer, uitgebracht door klooster Wittem. Het is een scheurkalender met elke dag aan de voorkant een spreuk. Aan de achterkant een grapje of wetenswaardigheid. De opbrengst van de kalender komt ten goede aan de activiteiten van klooster Wittem. Deze kalender is te koop bij L. van Iersel-van de Wiel, Fazantstraat 24 in Zaltbommel. Telefoon: 0418-513648.

Hedel collecteert voor Sinterklaas

hedel • Het Sint Nicolaascomité Hedel gaat samen met tientallen vrijwilligers weer langs de deuren voor de jaarlijkse collecte. Van maandag 22 tot en met zaterdag 27 oktober vragen zij een bijdrage om zo de intocht van de Sint en de feestmiddag voor de kinderen (4 t/m 8 jaar) mogelijk te maken. Ook de Hedelse mensen die wel een steuntje in de rug verdienen krijgen een presentje van de Sint. De collectanten zijn herkenbaar aan de rode collectebus met bijbehorende sjaal en kunnen zich legitimeren. Zij hebben de toegangskaartjes bij zich voor de kinderen die naar de feestmiddag mogen. Voor wie de collectanten misloopt: de kaartjes kunnen worden opgehaald op vrijdag 23 november tussen 20:00 en 21:00 uur in dorpshuis 't Gelre's End. De collectanten hebben ook een kleurplaat - afbeelding van een vlaggetje - bij zich. Hier wordt een grote slinger voor bij de feestmiddag van Sinterklaas van gemaakt. De vlaggetjes en andere tekeningen mogen in de speciale Sinterklaasbrievenbus gestopt worden bij de Jumbo in Hedel. Inleveren kan tot en met donderdag 22 november. De intocht is zaterdag 24 november om 13:30 uur in de jachthaven van Hedel. Voor vragen: sinterklaashedel@gmail.com. Info: www.facebook.com/sinterklaashedel.

75 jaar vrijheid

regio • De provincie Gelderland wil 5,5 miljoen euro extra uittrekken voor het herdenken en vieren van 75 jaar Market Garden in 2019 en 75 jaar vrijheid in 2020. De focus bij regio Rivierenland ligt bij de periode na Market Garden met als thema's frontlijn, evacuatie, luchtoorlog en bevrijding.

donderdag 18 oktober

Workshop schilderen
15:00-17:00, Velddriel, Servicepunt Voorstraat 102. Workshop fleurige engeltjes of vlinders schilderen. Voor kinderen en hun vriendjes, ouders of grootouders. Deelname kost 2,50 euro per kind, 7,50 euro per volwassene. Aanmelden kan via: info@dorpsraadvelddriel.nl. Meer informatie bij Jan-Willlem Kreemers: 06-55132262.

Alzheimer Café
19:--21:30, Ammerzoden, partycentrum De Weesboom. Thema: 'Dagbesteding en dagbehandeling'. Welke voorzieningen zijn er in de regio? Dat zijn verschillen en overeenkomsten voor dagbesteding en dagbehandeling'? Wat is wel en wat niet mogelijk? Gastsprekers: Jacomien de Bruijn, ouderadviseur Stichting Welzijn Bommelerwaard; Nicole Faber, manager dagbesteding/dagbehandeling Brabant Zorg en Dineke van Arkel, zorgmanager van De Vaste Burcht in Rossum. Toegang gratis.

'Woman in Gold'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. 'Woman in Gold'. Brits-Amerikaanse dramafilm, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De nazi's roofden vijf schilderijen uit het ouderlijk huis van Maria Altmann, die net voor de oorlog met haar familie naar Amerika vluchtte. Na de oorlog kwamen de kunstwerken in handen van de Oostenrijkse overheid. Na een jarenlange juridische strijd kreeg Altmann de schilderijen weer terug. Een iconisch schilderij van Gustav Klimt werd later voor 135 miljoen dollar geveild. Entree: 5 euro.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Geestelijke groeiavond
20:00, Zaltbommel, De Ontmoeting (Nieuwe Tijningen). Spreker: Gerrit van Valen.
geestelijkegroeibommelerwaard.nl

Bierproeverij in Alem
20:00, Alem, Dorpshuis De Drie Linden. Bierproeverij.

vrijdag 19 oktober

De Ontmoeting
10:00-16:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Mensen ontmoeten, een kopje koffie drinken, een kaartje leggen, een spel spelen of nieuwe activiteiten ontwikkelen. Deelname kost 2,50 of 5 euro als bijdrage voor koffie en thee. Elke vrijdag en maandag.

Huiskamer De Kreek
16:00-19:00, Kerkdriel, De Kreek. Inwoners uit verschillende culturen en met diverse achtergronden kunnen elkaar ontmoeten, beter leren kennen en samen activiteiten organiseren. Meer informatie: kompasjokeverkuijlen@upcmail.nl of 06-44614237.

zaterdag 20 oktober

Expositie 'Met Verve'
10:00-16:00, Zaltbommel, Havenkantoor De Golfbreker. Zeven leden van Schildersclub 'Met Verve' exposeren hun werk. Toegang gratis. Havendijk 2.

UiterwaardenCross
10:00, Zaltbommel, Uiterwaarden. KNWU wedstrijden voor dames en heren: nieuwelingen, junioren, beloften, amateurs, sportklasse en elite. Parcours van 2500 meter vol modder, zand, trappen, hoogteverschillen en een finish op de kasseien. CrossTent op Rotterdamse Bol. Clinics en laagdrempelige wedstrijden voor de jeugd en als afsluiter de spectaculaire OktoberfestCross voor mountainbikers.

Riddertoernooi
11:00-17:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Met o.a. demonstraties boogschieten, wapen vaardigheidsproeven, de Ridderschool met 'Kiddy Battle' voor kinderen van 4 tot 10 jaar, Wapendemonstratie te paard en om 16:00 uur het Riddertoernooi met steekspel. Kijk voor toegangsprijzen en meer over het programma op:
www.slotloevestein.nl

Meezingmiddag
13:30, Ammerzoden, De Weesboom. Meezingmiddag met De Disselzangers, voor jong en oud. M.m.v. Gere Weg uit Kerkdriel en het Waardenburgs Visserskoor. Hoofdzakelijk Nederlandstalige liedjes. Toegang gratis.

Pop & Rock Buurmalsen
21:00, Buurmalsen, Ons Eigen Gebouw. Het Trichtse duo Back in Time en de Double V Band.

zondag 21 oktober

Bollendag Hurns Kerkje
10:00-16:00, Hurwenen, Hurns Kerkje. Bloembollendag in samenwerking met Hein Meeuwissen, bloembollenspecialist uit Voorhout en tuinontwerper Carien van Boxtel. Groot aanbod van verwilderingsbollen. Om 11.00 en 14.00 uur verzorgt Carien een lezing over het nut van bloembollen en -knollen voor de biodiversiteit.

Riddertoernooi
11:00-17:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Met o.a. demonstraties boogschieten, wapen vaardigheidsproeven, de Ridderschool met 'Kiddy Battle' voor kinderen van 4 tot 10 jaar, Wapendemonstratie te paard en om 16:00 uur het Riddertoernooi met steekspel. Kijk voor toegangsprijzen en meer over het programma op:
www.slotloevestein.nl

Tussen Kunst en Klink!
14:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Klink! is een zanggroep uit Gorinchem en bestaat sinds 2011. Onder leiding van Ruben Weverling brengen zij de voorstelling "Tussen kunst en Klink!", waarin ze verbinding maken tussen muziek en kunst.

Rivierenland Klassiek
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Ben Weishaupt (trompettist, zanger, dirigent én pianist) speelt op de piano o.a. Brahms (drie intermezzo's op. 117, Poulenc - Novelette nr. 3, Sur un thème de Manuel de Falla), Liszt (Ballade nr 2), Brahms (Ballades op. 10 nr. 1 & 2) en Szymanowski (Variaties over een Pools volksthema). Entree: 10 euro.

Praisedienst
18:30, Zuilichem, gereformeerde kerk (Zijlstraat 1). Ds. Inge Eckhardt-Groeneveld geeft uitleg over het thema 'God maakt vrij', waarbij de Leerdam Praise Band de praiseliederen zal begeleiden. Jong en oud mag komen luisteren en meezingen.

dinsdag 23 oktober

Leerpunt Maasdriel
18:30-21:00, Kerkdriel, bibliotheek. Voor mensen die het lastig vinden om met de computer om te gaan, brieven te schrijven, appen of mailen. Deelname kost een kleine bijdrage voor lesmaterialen. Aanmelden is noodzakelijk en kan via: 06-29462318.

ZVV Inloopavond
19:30-20:00, Gameren, Gambora. Inloop voor inwoners die met raadsleden of de wethouder van ZVV in gesprek willen gaan.

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Den Skyldige'. Verbluffende Deense Thriller van Gustav Möller. Asger Holm is een politieman, die in afwachting van zijn hoorzitting is gedegradeerd tot telefonist in een alarmcentrale. Vlak voordat zijn dienst erop zit, ontvangt hij een verontrustende oproep van een vrouw, die op cryptische wijze vertelt dat ze is ontvoerd. Asger zet al zijn vaardigheden en instincten in om de vrouw te redden. Deze meesterlijke thriller speelt zich af op één enkele locatie.

woensdag 24 oktober

Leerpunt Maasdriel
9:00-12:00, Kerkdriel, bibliotheek. Voor mensen die het lastig vinden om met de computer om te gaan, te appen, brieven schrijven of e-mailen. Deelname kost een kleine bijdrage voor lesmaterialen. Aanmelden is noodzakelijk: 06-29462318.

Open Morgen
10:00-12:00, Zaltbommel, Pand 9. Iedereen is welkom voor een kop koffie of thee met iets erbij en voor gezelligheid en een luisterend oor. Georganiseerd door evangelische gemeente.

Inloopspreekuur E-books
11:00-12:00, Zaltbommel, bibliotheek. Gratis inloopspreekuur. Neem de eReader, smartphone of tablet mee. Van tevoren aanmelden is niet nodig.

Taalhuis Maasdriel
12:00-13:30, Kerkdriel, bibliotheek. Wekelijks gratis inloopspreekuur voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal (lezen, schrijven, spreken en luisteren), rekenen en/of digitale vaardigheden. Meer informatie: 06-29462318 of leerpuntmaasdriel@kw1c.nl

Appelflappen Hedel
13:00, Hedel, huis aan huis. Vrijwilligers van Stichting Senioren Hedel verkopen appelflappen. Afhalen in het Gelre's End kan ook (tot 15:00 uur). 4 appelflappen voor 6 euro. De opbrengst is voor de organisatie van activiteiten voor senioren in Hedel.

Struinen Munnikenland
14:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Struintocht voor iedereen vanaf vier jaar. Beschermende kleding en laarzen aanbevolen; de tocht gaat buiten de verharde paden. Aangelijnde honden die goed luisteren kunnen mee. Vertrek en betalen bij de kassa van Slot Loevestein, tien minuten lopen vanaf de parkeerplaats. Prijs: 5,00 euro, kind t/m 12 jaar: 3,00 euro Leeftijd: vanaf 4 jaar Contact: boswachter Dianne Renders via d.renders@staatsbosbeheer.nl.

Repair Café
14:00-16:30, Zaltbommel, Pand 9. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes en computers.

Bezig in het bos
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen op pad op landgoed Waardenburg en Neerijnen. Op zoek naar bladeren, bomen en paddenstoelen. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Deelname kost 5 euro, kinderen t/m 12 jaar 2,50 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.glk.nl/activiteiten

Scrabble Café Ammerzoden
14:00-15:30, Ammerzoden, bibliotheek. Gezellig een potje scrabbelen o.l.v. van Ad Aarts en Heine Smits. Aanmelden is niet nodig.

Voorleespret in de bieb
14:30-15:00, Kerkdriel, bibliotheek. Aanmelden is niet nodig. Iedereen is vrij om te komen luisteren.

Klik & Tik Kerkdriel
14:30-16:00, Kerkdriel, bibliotheek. Voor beginnende computergebruikers, die in een veilige omgeving willen oefenen op de Pc. Deelname is gratis.

Kulturhus Film: Matterhorn
14:30-16:00, Kerkdriel, De Leyenstein. De film 'Matterhorn' gaat over de 54-jarige weduwnaar Fred die Theo in huis neemt. Dat stuit op grote weerstand van de kerkgemeenschap. Entree inclusief koffie en een glaasje: 3,00 euro.

Infoavond OV-chipkaart
19:30-21:30, Est, Dorpshuis. OV-ambassadeurs geven informatie over de OV-chipkaart en het reizen met het openbaar vervoer. Georganiseerd door Vrouwen van Nu, samen met provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis, de koffie en thee staan vanaf 19:15 uur klaar.

Lezing Vrijmetselarij
20:00, Haaften, Burcht van Haeften. Jan Kroesen geeft de presentatie 'Vrijmetselarij is een reis'. Op uitnodiging van Studiekring Haaften. Toegang: 5 euro (leden gratis). Informatie: 06-21914404.

donderdag 25 oktober

Bijeenkomst SWOBKD
14:30-16:45, Bruchem, gebouw Eben Haëzer. Rinus Punt uit Genderen spreek over 'Uilen, weidevogels en zwaluwen'. Hij kan smakelijk vertellen over zijn belevenissen in het Land van Heusden en Altena. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar alles wat leeft in de weilanden. Toegang: een vrijwillige bijdrage. Voor vervoer kan men contact opnemen met Bas Crielaard: 0418-642554.

Tante Lien bij De Zonnebloem
14:30, Opijnen, gebouw Maranatha. Een middag vol met oude herinneringen aan Indië. Tante Lien en haar partner brengen veel (meezing)liedjes en anekdoten voor de gasten van de Zonnebloem. Aanmelden kan bij Marjan van der Dennen: 0418-591584 (zelf voor vervoer zorgen).

Inloopspreekuur Klik & Tik
15:00-16:30, Zaltbommel, bibliotheek. Voor beginnende computergebruikers, die in een veilige omgeving willen oefenen op de computer. Deelname is gratis.

Leerpunt Maasdriel
18:30-21:30, Kerkdriel, bibliotheek. Voor iedereen die het lastig vindt om met de computer om te gaan of internet te gebruiken, brieven te schrijven, te appen of te e-mailen. Deelname kost een kleine bijdrage voor de lesmaterialen. Aanmelden noodzakelijk: 06-29462318.

Infoavond Biodanza
20:00, Zaltbommel, De Poorterij. Uitleg over de invloed van beweging, muziek en samenzijn op vitaliteit, emoties en welbevinden. Daarna dansworkshop. Deelname kost 5 euro. Voor mannen en vrouwen. Danservaring is niet nodig. Voor informatie of aanmelding: Annemieke Zondag: 06-21233765 of
www.ervaarbiodanza.blogspot.com

vrijdag 26 oktober

TaalPlus
9:00-11:30, Kerkdriel en Ammerzoden, bibliotheek. Voor vrouwen en mannen die beter Nederlands willen leren om sterker en zelfstandiger in het leven te staan en die actief mee willen doen in de maatschappij. Aanmelden via kompasjokeverkuijlen@upcmail.nl of bel 06-44614237.

Meer op: www.hetkontakt.nl

Kerkdiensten
zondag 21 oktober

AALST - Herst. Herv. Gem. 11.00 uur kand. A.I. Kazen, 18.30 uur ds. R.C. Boogaard. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. Domburg, 18.30 uur ds. J. Niesing.

AMMERZODEN - Verpleeghuis Het Zonnelied 14.30 uur prot.viering, L. v.d. Dool.

BRUCHEM - Herv. Gem. PKN 09.30 uur ds. A.N. v.d. Wind, 18.30 uur prop. L.L. v.d. Dool.

EST - Herv. Gem. 10.00 uur ds. P.H. v. Trigt.

GAMEREN - Herst. Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. A.C. Rijken. Herv. Gem. 09.30 uur ds. W. Meijer, 18.30 uur ds. J.B. ten Hove.

GELDERMALSEN - Vrije Evang. Gem. de Ark(Helicon,Burg. Roozeveld v.d. Venlaan 7) 10.00 uur E. Brinkman.

HEDEL - Herv. Gem. 09.30 uur ds. K. Hak, 18.30 uur ds. P. Molenaar.

HEEREWAARDEN - Prot Tweestromengem. Rossum-Heerewaarden-Hurwenen 10.00 uur dienst in Rossum.

KERKDRIEL - Alemzaal Leijenstein 17.30 uur Eucharistieviering, pastoor R. Putman (zaterdag 20 oktober). Prot. Gem. 10.00 uur ds. W. de Koeijer. St. Martinus Parochie 09.00 uur Eucharistieviering (vrijdag 19 oktober). 11.00 uur Eucharistieviering, pastor B. Bus, 13.00 uur Doopviering, pastor B. Bus. 18.30 uur Rozenkransgebed (dinsdag 23 oktober). 08.00 uur Gebed (woensdag 24 oktober).

KERKWIJK - Herst. Herv. Gem. Kerkwijk e.o. 09.30 en 18.30 uur ds. W.J. op't Hof. Herv. Gem. PKN Kerkwijk/Delwijnen/Nederhemert 09.30 uur ds. A. v.d. Meer, 18.30 uur ds. A.N. v.d. Wind.

NEDERHEMERT - Herst. Herv. Gem. 10.00 uur ds. M.W. Muilwijk, 18.30 uur ds. W. Roos.

NEERIJNEN - Herv. Gem. Waardenburg/Neerijnen PKN 18.30 uur ds. F.W. v. IJsseldijk.

NIEUWAAL - Herst. Herv. Gem. 18.30 uur ds. A. den Hartog.

OPIJNEN - Herv. Gem. 10.00 uur ds. Roskam.

POEDEROIJEN - Herst. Herv. Gem. Poederoijen en Loevestein 09.30 uur ds. A.I. Kazen, 18.30 uur ds. M.W. Muilwijk. Herv. Gem. Poederoijen en Loevestein 09.30 uur dr. J. v. Eck, 18.30 uur ds. H.J. v. Kapel.

ROSSUM - Prot. Tweestromengem. Rossum-Heerewaarden-Hurwenen 10.00 uur dienst in Rossum.

VARIK - R.K. Kerk 09.30 uur Woord- en Communieviering Werkgroep.

VELDDRIEL - Parochie H. Martinus 09.30 uur Eucharistieviering, pastor J. Verhoeven. 09.00 uur Eucharistieviering (dinsdag 23 oktober).

WELL - Ned. Herv. Gem. te Well/Ammerzoden 10.00 uur ds. L.M. Aangeenbrug, voorber. H.A..

ZALTBOMMEL - Evang. Gem. Bommelerwaard (Pand 9, van Heemstraweg west 9) 10.00 uur eigen spreker. Evangelisatie Herst. Herv. Kerk 14.00 uur ds. W.J op't Hof. Geref. Kerk Vrijgem. 10.00 uur br. M. Hutten, 16.30 uur ds. J. Luiten. Protestantse Gemeente Zaltbommel i.w. Het Anker 10.00 uur ds. T. Bouw. R.K. St. Martinuskerk in de Franciscus-parochie 11.00 uur Gebedsdienst, werkgroep. 08.45 uur Oecumenisch gebed (woensdag 24 oktober). Volle Evangelie Gem. De Kandelaar (sportcomplex Cambium, Courtine 4) 10.00 uur Ieder heeft iets.

ZUILICHEM - Geref. Kerk Gameren/Zuillichem 09.30 uur ds. A. v. Alphen, 18.30 uur ds. Inge Eckhardt. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. W.M. Mulder, 18.30 uur ds. H. v.d. Ziel. Herv. Gem. 09.30 uur ds. D.C. Floor, 18.30 uur ds. G. Mulder.

'Me & My Girl' met Die Kleyne Luyden

zaltbommel • Toneelensemble Die Kleyne Luyden viert het 70-jarig jubileum op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 oktober met een bijzondere jubileumproductie: 'Me & My Girl, de musical'. 'Me and My Girl' vertelt het verhaal over Bill Snibson, een eenvoudige jongen uit de arme volksbuurt Lambeth in Londen. Hij blijkt de veertiende graaf van Hareford te zijn. Zijn vader was in het geheim korte tijd getrouwd met een meisje uit Lambeth. Familieadvocaat Parchester is de erfgenaam op het spoor gekomen en Bill wordt op het landgoed ontboden. Daar schrikken ze nogal van zijn ruwe Cockney-manieren. Hertogin Maria is vastbesloten om hem bij te schaven zodat hij de titel en het landgoed kan erven. Maar ze vreest dat zijn vriendin Sally Smith niet aan de normen van de aristocratische familie kan gaan voldoen. Lady Jacqueline zet haar zinnen op Bill en Sally keert terug naar Lambeth. Die Kleyne Luyden brengt dit feestelijke stuk begeleid door een live orkest, bestaande uit vijf blazers, twee strijkers en drums. Kaarten reserveren kan via:

q www.de-poorterij.nl

Tante Lien naar De Zonnebloem

opijnen • Tante Lien en haar partner treden donderdag 25 oktober op in gebouw Maranatha in Opijnen. Deze middag van de Zonnebloem wordt een middag vol herinneringen aan Indië. Tante Lien brengt veel (meezing)liedjes en anekdoten voor de gasten. De middag begint om 14:30 uur en duurt tot 17:00 uur. Vrijwilligers zorgen voor koffie en thee en in de pauze voor een hapje en een drankje. De Zonnebloem afdeling Neerijnen heeft altijd plaats voor nieuwe gasten. Bijvoorbeeld eenzame of alleenstaande mensen. Aanmelden kan bij Marjan van der Dennen: 0418-591584 (zelf voor vervoer zorgen).

'Woman in Gold' in Het Stroomhuis

Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen toont de film 'Woman in Gold', in het kader van de 'Maand van de Geschiedenis' van de bibliotheken. De Brits-Amerikaanse dramafilm uit 2015 gaat over roofkunst voor en tijdens WOII en is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Maria Altmann. Zij kreeg na een jarenlange juridische strijd de familiekunst terug. Aanvang 19:30 uur.

Zanggroep Klink! in De Leyenstein

Zangroep Klink! uit Gorinchem onder leiding van Ruben Weverling staat op het podium van Kulturhus De Leyenstein in Kerkdriel. In de voorstelling 'Tussen kunst en Klink!' maken de leden van de groep verbinding tussen kunst en muziek. Het repertoire gaat van klassiek tot modern, a capella of onder begeleiding van muziek. Aanvang: 14:30 uur, entree: 6 euro. Maximaal 150 plaatsen. Reserveren: 0418-638638.

Middagconcert in Het Stroomhuis

Pianist Ben Weishaupt, die ook trompettist, zanger en dirigent is, opent het nieuwe seizoen van Rivierenland Klassiek. Als trompettist speelde hij o.a. in het Fries Jeugd Orkest, op 10-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot de jongtalentklas van het conservatorium in Groningen waar hij trompet en piano studeerde. Sinds 2011 studeert hij piano o het conservatorium van Amsterdam. Aanvang: 15:00 uur.

Valentina Toth in De Gasthuiskapel

De in Leeuwarden geboren, deels Hongaarse, Valentina Toth speelt werk van de Hongaarse componist Dohnányi op de Erard-vleugel in de Gasthuiskapel. Daarnaast speelt zij een sonate van Haydn. Veel mensen kennen haar als vaste pianiste van het tv-programma 'De Tiende van Tijl'. Het concert begint om 16:00 uur. Kijk voor meer informatie op de website: www.engelenbakzaltbommel.nl

Kamerkoor viert 55-jarig jubileum

Het koor staat onder leiding van Jan Opschoor. Foto: Fotolux

zaltbommel • Het Zaltbommels Kamerkoor viert haar 55-jarig jubileum zondag 4 november 15.30 uur met een groots concert in de Sint-Maartenskerk.

De jonge, getalenteerde sopraansoliste, Heleen Bongenaar, een 10-koppig strijkensemble met Marta Lopez Vega en Klaas Hoek op het harmonium werken mee aan het programma, gewijd aan vocale werken van Mendelssohn (1807-1847). Memento Jubilatio is een verrassend concertprogramma met bekende en minder bekende werken van Felix Mendelssohn - Bartholdy, waaronder 'Auf Flügeln des Gesanges en Music in the Millions' die sopraan Heleen Bongenaar uitvoert. De hymne 'Hör mein Bitten Oratorium " bestaat uit vier aaneensluitende delen. De afwisseling tussen sopraansolo en koor kent als basis de koorstijl zoals gebruikelijk in de Anglicaanse kerk. Ook het Oratorium 'Lauda Sion Jubilatio' heeft een samenspel tussen koor en sopraan. De koraal cantate 'Verleih uns Frieden' bevat een prachtige rol voor cello.

Het strijkensemble met violen, cello en contrabas en het harmonium begeleiden het geheel. Zowel Marta Lopez Vega op de viool als Klaas Hoek op harmonium werkten eerder samen met het Zaltbommels Kamerkoor.

Het opgebouwde, brede repertoire bestaat uit voornamelijk a capella muziek. Sinds 2010 is Jan Opschoor de dirigent van het Zaltbommels Kamerkoor. Waar zijn voorganger, Theo van Haaren, koos voor oude muziek van voor 1700, ligt bij Opschoor het accent op de barok en Romantiek.

Kaarten á 20 euro zijn te koop via:

q www.zaltbommelskamerkoor.nl.

Foto: aangeleverd

zondag 28 oktober

Louis Windzak zingt in Het Hof

zaltbommel • Louis Windzak geeft zondagmiddag 28 oktober met een complete Soulband een optreden in Het Hof in Zaltbommel. Windzak was één van de deelnemers aan het populaire televisieprogramma The Voice Senior. Hij staat bekend als de 'Nederlands/Surinaamse Otis Redding', want zijn stemgeluid komt griezelig dicht in de buurt van de stem van de in 1967 tragisch verongelukte Amerikaanse soulzanger. Het handelsmerk van zijn 8-koppige Soulband is 'onversneden soul zonder franje'. Belangrijker nog is de totale passie voor de muziek, waarmee de band het publiek elk live-optreden met zich meetrekt in een dampende en swingende 'soul-experience'. Het optreden in Het Hof begint om 15:00 uur. Entree: 10 euro. Er is geen voorverkoop, vol = vol, dus wees er op tijd bij.

Foto: aangeleverd
Foto: nl.123rf.com

zondag 21 oktober Bloembollendag in 't Hurns Kerkje, vanaf 11:00 uur.

Halloweentocht in Heerewaarden

heerewaarden • Bezoekerscentrum De Grote Rivieren organiseert op zaterdag 27 oktober een Halloweentocht. Deelname is gratis, maar het is wel verplicht om je aan te melden. Dat kan tot uiterlijk 22 oktober via: beheer@bcdegroterivieren.nl De Halloweentocht vertrekt op 18:30 uur vanaf het Bezoekerscentrum.

Riddertoernooi op Slot Loevestein

Riddertoernooi Loevestein zaterdag heel druk bezocht Foto: Lya Cattel

Op zaterdag én zondag zijn er demonstraties boogschieten, wapendemonstraties, de Ridderschool voor kinderen en om 16:00 uur het Riddertoernooi met steekspel.

Cinemaarten toont film 'Den Skyldige'

Foto: cinemaarten

Meesterlijke Deense thriller van regisseur Gustav Möller met Jakob Cedergren, Jessica Dinnage en Omar Shargawi. Zaltbommel, De Poorterij, de aanvang is 20:15 uur.

20 / 24

Rieske aanhangwagens: Nu winterklaar maken van aanhangwagens 0487-573114

voor het snoeien en planten van HOOGSTAM en laagstam fruitbomen in uw tuin bel:06-11463178

Gezocht kamer of apartement in de regio Leerdam-Geldermalsen-Culemborg om voor onbepaalde tijd te huren. 06-42857816

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Eindelijk eens leren ‘nee’ te zeggen of voor jezelf op te komen? Een kwaliteitscursus Assertiviteit voor € 29,85? Dat kan!Kom op 8 november om 19.30u naar de info avond in Den Bosch. Meld je gratis aan via 073-8449910.

'Ik moet het nog even laten bezinken'

BZC'14: Geschenk uit de hemel of noodzakelijk kwaad?

Op 29 september troffen Brakel en Zuilichem elkaar in wat nu de één na laatste derby blijkt te zijn geweest. Foto: Gerald van Zanten

brakel/zuilichem • De datum 10 oktober 2018 zal voor altijd de boeken in gaan als een historische dag voor het voetbal in de gemeente Zaltbommel. Op die bewuste woensdag werd immers gestemd over een fusie tussen de voetbalverenigingen van Zuilichem en Brakel. Voorafgaand aan de beide ledenvergadering was de stemming optimistisch en dat optimisme bleek gegrond. Ruim 2/3 van de benodigde leden bij beide clubs stemde vóór een fusie. Daardoor is de Brakel-Zuilichem-Combinatie'14 vanaf 1 juli 2019 dan ook daadwerkelijk een feit. Dat de noodzaak van een dergelijke actie hoog is, blijkt al een lange tijd. Beide clubs lopen om verschillende redenen op hun allerlaatste benen. Mede daarom komen de jeugdteams sinds 2014 al onder de verzamelnaam BZC'14 uit. Ook op het gebied van faciliteiten kon de fusie niet lang meer op zich laten wachten. De meest verstokte voetballiefhebbers zullen spreken van twee nostalgisch aandoende sportcomplexen, maar spelers, leden en toeschouwers weten wel beter: anno 2018 zijn dergelijke sportparken en -verenigingen niet meer representatief.

Dat beaamt Zuilichem-speler Maurits van Heusden. Hij maakte in de zomer van 2017 de overstap van Brakel naar aartsrivaal Zuilichem en ziet in dat de fusie tussen de twee clubs niet langer op zich kon laten wachten: "Dit is voor beide clubs en dorpen het beste. De jeugd is niet voor niks al jaren samen, dat was het opstapje richting het grote werk. En bij de senioren van Zuilichem hebben we ook al regelmatig spelers tekort. Ik verwacht wel dat dat dan opgelost is. De noodzaak is groot; zowel financieel als qua faciliteiten." Van Heusden is dan ook benieuwd in hoeverre de gemeente Zaltbommel gaat bijdragen aan de nieuwe multifunctionele accommodatie: "Je ziet wat zij recentelijk aan het nieuwe complex van Nivo Sparta hebben bijgedragen. Dan ben ik benieuwd of ze dat bij BZC ook gaan doen. Maar ik verwacht dat de gemeente wel moet."

Die mening is ook KNVB-ambassadeur Frans Sterrenburg toegedaan: "Ik wil de beide besturen, persoonlijk, maar ook namens de KNVB, complimenteren. Ze hebben al héél lang moeten wachten en ik hoop dat de instanties nu ook écht over de brug gaan komen", aldus Sterrenburg, die in de omgeving vaak een lange nasleep zag bij de diverse fusies tussen rivaliserende clubs. "Maar het is wel gewoon de toekomst. En van mij mag het nog op veel meer plaatsen gebeuren. Ik vind het kortzichtig om als ouders te zeggen dat hun kind niet bij een bepaalde fusieclub mag gaan voetballen. Dan hebben ze als ouders een antipathie, terwijl het de jeugd in principe niet uitmaakt waar ze moeten voetballen. Er wordt weleens gezegd dat er eerst een halve generatie overheen moet gaan voordat de rivaliteit onderling weg is. Er hebben nu ook niet voor niets mensen tegen gestemd. Dat zijn vaak de oudere leden die het heel jammer vinden dat hun club is gefuseerd."

Toch vormt een speler van Brakel een uitzondering op die regel. Christian van der Zalm, de huidige doelman van het eerste elftal, hoorde bij de achttien tegenstemmers. De 25-jarige selectiespeler benadrukt dat zijn stem niet is gebaseerd op het al dan niet veroveren van een basisplaats onder de lat: "Ik ben helemaal niet bang om de concurrentiestrijd aan te gaan. Keepen is ook hetgeen wat ik het liefste doe, daar laat ik veel dingen voor. Maar ik zie mezelf nu nog niet met een stel Zuilichemse spelers in het veld staan. Dat is puur m'n gevoel van vroeger af, als echte Brakelse. Ik heb ook het idee dat Zuilichem ons meer nodig heeft dan wij hen. En het liefst zou ik willen dat ze helemaal niet samen gaan, maar daar ontkom je niet aan. Voor m'n eigen gevoel had ik liever gezien dat het nog een paar jaar had geduurd. Ik weet nog niet wat ik na dit seizoen ga doen. Misschien moet ik het nog even laten bezinken. Ik heb nog een heel seizoen om erover na te denken. We moeten het laatste seizoen Brakel eerst eens mooi afsluiten. En dat gaan we doen ook."

Martin van Hemert

Zuilichem wint lauw duel tegen Well

Foto: Gerald van Zanten

well • In een niet hoogstaande wedstrijd in Well trok Zuilichem met 2-1 aan het langste eind. De ploeg van trainer Nabil Bouchlal zette daarmee weer een stapje in de richting van de top vijf terwijl de mannen van Edwin van de Braak op de voorlaatste plaats blijven postvatten. "Een punt had verdiend geweest", vond Van de Braak. "We misten onze spits Dennis Bracht en op doel stond derde keeper Leon Pigmans, die het overigens prima deed." Zuilichem-leider André van Veen zag dat zijn ploeg zo'n zeventig procent balbezit had. "Desondanks konden we maar weinig creëren." Alle doelpunten vielen na de thee. Ronnie Engelenburg kopte voor Zuilichem eerst nog op de lat. De bezoekers telden 'm al maar de scheidsrechter had niet kunnen constateren of de bal over de lijn was geweest. Max van Zanten zorgde vervolgens alsnog voor de 0-1. Tien minuten voor tijd leek het pleit beslecht dankzij een treffer van Peter van der Laar. In blessuretijd kwam Well via Niels Kraay nog terug tot 1-2.

UITSLAGEN

Zaterdag 13 oktober

Nieuw Lekkerland - WNC         4-1
Zwaluwe - Nivo Sparta         1-4
EBOH - Roda Boys         0-5
GVV'63 - BLC         0-5
Noordeloos - Brakel         1-2
Groot Ammers - RKVSC         8-0
Well - Zuilichem         1-2
Kerkwijk - MVV'58         2-5


Zondag 14 oktober

DSC - Teisterbanders         3-0
Hedel - Alem         3-3
Jan van Arckel - OSC'45         5-1
BZS - DSS'14         3-1
SCZ - HRC'14         0-3
Heerewaarden - OKSV         0-4
Ophemert - MEC'07         1-5


PROGRAMMA


Zaterdag 20 oktober

WNC - Oranje Wit
NOAD'32 - Roda Boys
Drechtstreek - Nivo Sparta
GVV'63 - GDC
RKVSC - Leerdam Sport
Well - ASH
Zuilichem - Groot Ammers
Herovina - Brakel

Zondag 21 oktober

RKKSV - Hedel
GVV - Jan van Arckel
OSC'45 - Alem
DSC - Wilhelmina
HRC'14 - Heerewaarden
DSS'14 - SBV
BZS - Ophemert

Stehmann Sport Topscorersbokaal

Zijn traptechniek liet Kevin de Vries niet in de steek. De speler van HRC'14 scoorde in Zoelen alle drie de treffers. Drie doelpunten ook van de voet van Jordi de Wit. Het zijn voor de Roda Boys-aanvaller zijn eerste treffers van het seizoen.
Fenomeen Willem Looijen scoorde weer twee keer in Lage Zwaluwe. Hij voert de spannende strijd om de Stehmann Sport Topscorersbokaal aan met zeven treffers.
Thom de Looijer van Jan van Arckel, scoorde ook twee keer en staat knap tweede op de lijst.

Topscorersbokaal

Zeven doelpunten: Willem Looijen (Nivo Sparta).
Zes: Thom de Looijer (Jan van Arckel).
Vijf: Bas Vos (DSC).
Vier: Sten Pijlman (Brakel), Martijn de Wildt (Roda Boys).

Kontakt-bokaal

Tien punten: Jan van Arckel, Roda Boys
Acht: Nivo Sparta.
Zeven: Alem, Brakel, DSC, HRC'14.
Vijf: Zuilichem.
Vier: Hedel, RKVSC.
Drie: Kerkwijk.
Twee: GVV'63.
Eén punt: Well.
Nul punten: Heerewaarden.

'Ik wil van iedereen winnen'

Visser uit Alem hengelt Nederlands Kampioenschap binnen

De gemeente Maasdriel eerde Van Eeuwijk naar aanleiding van het winnen van het Nederlands Kampioenschap. Foto: Lya Cattel

alem/regio • Menig sportvisser was niet al te goed gemutst na het NK Zoetwatervissen dat eind augustus in 's-Hertogenbosch plaatsvond. De reden; er zat naar hun zin te weinig vis in het water. Dat gold niet voor Frits van Eeuwijk. De inwoner van Alem hengelde maar liefst zestig tot zeventig vissen binnen en kroonde zich daarmee tot Nederlands Kampioen in de leeftijdscategorie 55+. Het was één van de weinige prijzen die nog ontbrak in de prijzenkast van de 68-jarige sportvisser: "Ik heb er zeventien keer aan meegedaan, maar nog nooit gewonnen. Een Nederlands Kampioenschap is natuurlijk altijd iets wat je graag wilt winnen. En deze keer lukte het", vertelt het lid van Hengelsportvereniging De Alver, die zich voorafgaand aan het kampioenschap alvast voorbereid had op wat hij kon verwachten: "Omdat het zo dicht in de buurt is, heb ik eerst al een keer of vijf, zes geoefend. Als je dat gedaan hebt weet je hoe je ze moet vangen en op welke soorten je je moet richten. Dat zegt natuurlijk nog niet alles, want tijdens het oefenen ging het dan wel best goed; als zo'n wedstrijd aan de orde is, is het nog altijd stukken moeilijker."

De nauwgezette voorbereiding wierp desalniettemin zijn vruchten af: "Ik was erop voorbereid dat ik weinig of geen voorns zou vangen, maar toch heb ik als één van de weinigen nog vier dikke voorns kunnen vangen. En ik heb de hele wedstrijd niet 'kapot' gezeten. Dat wil zeggen dat ik niet één keer stil heb gelegen, terwijl veel andere deelnemers dat wel hadden."

Dat Van Eeuwijk de Nederlandse titel opeiste in de leeftijdscategorie 55+ is hem zijn eer te na, geeft hij grif toe: "Jaren geleden was het nog gewoon één kampioenschap. Jammer dat er nu twee losse categorieën zijn. Je wilt toch van iedereen winnen."

Wat zijn internationale ambities betreft viste hij vijf keer voor Nederland. Drie wedstrijden in het Ne-Du-Lux-team en twee keer in een mix van het Ne-Du-Lux-team en het Zeslanden-team. Kortom; met de gedrevenheid van de inwoner uit Alem zit het ondanks zijn leeftijd nog altijd goed. Enkele jaren geleden wilde hij, op advies van bondscoach Jan van Schendel, nog mee vissen in de nationale veteranencompetitie, voor een plaats in het WK-team. "Maar mijn vrouw, die helemaal niet moeilijk doet over het vissen, vond drie hele weekenden van huis een beetje teveel van het goede. Vandaar dat ik er toch vanaf heb gezien. Gemiste kansen misschien, maar een NK winnen is ook erg mooi. Dat geeft wel genoegdoening."

En dus mocht Van Eeuwijk zich donderdag op het gemeentehuis in Kerkdriel melden, om aldaar een oorkonde en een plaquette met inscriptie in ontvangst te nemen. Het is een voorproefje voor 17 november, wanneer alle Nederlandse sportvis-toppers, inclusief Van Eeuwijk, op Papendal gehuldigd worden voor hun prestaties in het voorbije jaar. "Daar is de crème de la crème aanwezig. Iedereen wordt daar gehuldigd. Het kan nu niet anders, maar ik moet eerlijk zeggen dat zoiets voor mij niet per se hoeft. Ik ben een beetje behoudend in zulk soort dingen. Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond te staan. Laat mij maar een beetje in de luwte."

Martin van Hemert

BodyLine haakt aan bij campagne: 'Doe jij het ook twee keer per week?'

Handsome Young Fitness Trainer Explaining Something to a Young Woman While on Elliptical Bike Device Inside the Gym Foto: 123RF.com

zaltbommel • "Doe jij het ook twee keer per week?" Met deze ludieke slogan en een kortingsactie benadrukt BodyLine Zaltbommel het belang van krachttraining.

Van 15 oktober tot en met 25 november, tijdens de Nationale Spiercampagne, kan iedereen bij de in Zaltbommel gevestigde club terecht om zes weken lang twee keer per week te trainen, waarbij de nadruk ligt op spiertraining.

Ferdi Hamilton, eigenaar BodyLine Zaltbommel: "Wij als bewegingsexperts kennen het belang van krachttraining. Krachttraining heeft namelijk enorm veel voordelen, maar we horen nog vaak vooroordelen of misvattingen over dit onderwerp. Samen met mijn team ben ik dan ook blij dat er nu vanuit de overheid ook aandacht voor is middels de nieuwe beweegrichtlijnen. De Gezondheidsraad adviseert namelijk om ten minste twee keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten te doen. Bij ons in de club hebben we het dan gewoon over spier- of krachttraining."

"Mensen denken vaak dat je door krachttraining direct heel gespierd wordt, maar krachttraining is niets meer en niets minder dan het vergroten van je spierkracht. Drie zaken om te onthouden: door krachttraining voel je je beter, je ziet er beter uit en je functioneert beter. Daarnaast is krachttraining voor alle leeftijden en zowel mannen als vrouwen zouden krachttraining moeten doen", aldus Ferdi.

BodyLine hoopt Zaltbommel dat door de campagne meer mensen in beweging komen en ook in aanraking komen met het e-Gym concept: volautomatisch trainen zonder hoeven nadenken over het gewicht, instellingen, aantal herhalingen et cetera. "Hiermee voorkom je dus blessures en train je altijd op een geoorloofde manier aan je spieren!"

BodyLine Zaltbommel steunt de Nationale Spiercampagne met een financiële bijdrage en hanteert een gereduceerd tarief van 65 euro voor mensen die tijdens de campagne zes weken lang, twee keer per week komen kennismaken met krachttraining. Inschrijven kan via de site, info@bodylinezaltbommel.nl of bel voor meer informatie: 0418-648643.


q www.bodylinezaltbommel.nl

Karter Julian Jägers (8) laat zich zien in Spa

zaltbommel • De 8-jarige karter Julian Jägers uit Zaltbommel heeft dit weekend zijn talent laten zien op de baan in Spa.

De Benjamin van team Kart Centre Roosendaal (KCR) toonde zijn belofte door elfde, negende en achtste te worden in de Mini Parilla-klasse. Een hele verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen hij nog voornamelijk in het achterveld was te vinden.

De pas achtjarige rijder uit Zaltbommel racet nu twee jaar, maar is bloedfanatiek. "Ik vind karten heel leuk, omdat het hard gaat", zegt hij. "En je kunt bekers winnen. Het gaat ook goed. Ik train veel met het team."

Dat hij is gaan karten heeft alles te maken met een toevallige ontmoeting met Axel van den Berg, eveneens van team Kart Centre Roosendaal (KCR), op vakantie. "Hij zei: kom een keer mee naar Roosendaal", herinnert Julians vader zich. "Daar heeft hij een cursus gedaan. Daarna zijn we op outdoorbanen gaan rijden."

Inmiddels is die van Spa misschien wel Julians favoriet. Waarom? Dat weet hij wel: "Je kunt hier goed inhalen, dat vind ik leuk."

Ker-Rolls negende op WK rolschaatsen

Foto: aangeleverd

kerkdriel/vendee • De Ker-Rolls gingen voor de ervaring van het meedoen aan het WK kunstrolschaatsen; echte verwachtingen over de uitslag waren er niet. Hoe mooi is het dan als je als beste Nederlandse ploeg terecht komt op een negende plaats op de wereldranglijst. Uit maar liefst 35 landen kwamen duizend van de beste rolschaatsers ter wereld naar het wereldkampioenschap in de Franse Vendée. Zeventien daarvan kwamen uit Kerkdriel en omstreken. Een geweldig spektakel en goed voor de saamhorigheid. Gezamenlijk met supporters in één groot huis hebben ze genoten van dit weekend, en wie niet mee kon heeft het allemaal live kunnen volgen op een professionele livestream. Zondagavond is de gehele ploeg weer veilig thuis aangekomen, en dinsdag gaan ze gewoon weer verder met trainen voor de Kerstshow op 21/23 december en de NK-show eind januari.

Code Geel bij TV Huros

rossum • De winnaars van het Druppelstoernooi bij tennisvereniging Huros in Rossum kunnen terugkijken op een zonovergoten finaleweekend. Hoewel het thema van het veertiendaagse open toernooi 'Code Geel' was, heeft het weer zich twee weken lang van zijn beste kant laten zien. Lekkere hapjes en een behandeling door 'clubmasseur' Hans van Ooijen maakten het feest compleet.

Demo's Body-Fit

bommelerwaard • In de week van 22 oktober geeft sportvereniging Dancesation demonstraties Body-Fit. Dit is een combinatiecursus met aerobic, burn workout, zumba fitness, figuurverbetering en conditietraining. De demonstraties zijn op maandag om 18:30 uur in het Cambium aan de Courtine in Zaltbommel en om 20:00 uur in sportzaal De Hooge Wal in Hedel, dinsdag om 19:10 uur in De Maayenbogerd in Aalst, woensdag om 19:00 uur weer in de sportzaal van het Cambium en op maandag tot en met donderdag onder schooltijd in Nieuwaal. Info: 0418-564056 of:

q www.bodyfitbommelerwaard.nl

Isa eerste met Cream On Top

velddriel • Afgelopen zaterdag reed Isa van Dalen met haar pony Cream On Top in Velddriel. In de klasse M2 Pony's behaalde ze een eerste plaats met 185 punten.