HK Krimpenerwaard West

6 november 2018

HK Krimpenerwaard West 6 november 2018


Nieuwe inrichting voor grote kruising

Bushaltes langs de C.G. Roosweg, een extra rijstrook op de Nieuwe Tiendweg en verplaatsing van het busstation moeten de verkeersdoorstroming op de grote kruising in Krimpen aan den IJssel verbeteren. Het zijn enkele van de maatregelen die donderdagavond voorbij kwamen tijdens een presentatie aan de commissie over de reconstructie van de kruising. Die gaat de komende jaren flink op de schop. Dit omdat het kruispunt aan het eind van z'n levensduur zit en al deels is verzakt.

Para-atleet Schep genomineerd

Er zijn niet veel sporters die kunnen bogen op een succesvolle carrièreswitch. Lekkerkerker Gert-Jan Schep behoort tot de uitzonderingen. Hij transformeerde zichzelf van para-zwemmer tot para-atleet en is nu één van de kandidaten in de nationale verkiezing 'Para-atleet van het jaar'. "Toen ik vorige week dat nieuws hoorde, glom ik van trots", vertelt de 31-jarige sportman die in augustus op de 400 meter zilver behaalde tijdens het EK in Berlijn.

Patrick Roest een klasse apart

Patrick Roest heeft zijn succesvolle weekend op het World Cup Kwalificatietoernooi afgesloten met een zege op de 10.000 meter. De 22-jarige Lekkerkerker haalde in Thialf in Heerenveen op de langste afstand ruim dertig seconden van zijn persoonlijk record af en finishte in 12.47,89. "Dit is absoluut mijn beste weekend uit mijn loopbaan tot nu toe", aldus Roest na afloop van de 10.000 meter waarop hij slechts twee seconden boven het baanrecord van Sven Kramer (12.45,09) bleef.

Waterplanten uitgezet in sloten

Door het ontbreken van onderwaterplanten is het slecht gesteld met de waterkwaliteit van Krimpense sloten. Daarom doet het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een proef met het actief plaatsen van begroeiing in een aantal sloten. "Voor de proef hebben we adviesbureau Witteveen en Bos gevraagd te onderzoeken op welke plaatsen het water helder genoeg is om waterplantengroei mogelijk te maken", vertelt woordvoerder Annefieke Pagnillo.

Jochem van Gelder achter het drumstel. Foto: wijntjesfotografie.nl

• Onder de titel 'We've got the music' gaf muziekvereniging Concordia zaterdagavond een concert in De Boog in Krimpen aan den IJssel. Dit vanwege het 120-jarig jubileum. Presentator Jochem van Gelder nam aan het begin van het concert plaats achter het drumstel.

dinsdag 6 november 2018 • 12e jaargang nr. 45

Krimpenerwaard West

Lege sloten in Krimpen aan den IJssel

Op vijf plekken gingen woensdag lokale waterplanten de sloot in. Foto: Floris Bakker

krimpen a/d ijssel • Door het ontbreken van onderwaterplanten is het slecht gesteld met de waterkwaliteit van sloten in Krimpen aan den IJssel.

Daarom doet het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een proef met het actief plaatsen van begroeiing in een aantal sloten. "Voor de proef hebben we adviesbureau Witteveen en Bos gevraagd te onderzoeken op welke plaatsen het water helder genoeg is om waterplantengroei mogelijk te maken", vertelt woordvoerder Annefieke Pagnillo. "Van die plekken is bodemmateriaal in emmers geschept, waarin waterplanten zijn geënt. Dat is gelukt."

Waterpest

Op vijf plekken gingen woensdag lokale planten, zoals gedoornd hoornblad en waterpest, de sloot in. Om zo de groei van waterplanten weer op gang te brengen. Het bleek volgens Pagnillo nog lastig om een goede 'bron' te vinden. "In de 75 watergangen in Krimpen die we hebben bekeken, groeide niets. Alleen in een geïsoleerd gelegen sloot op industrieterrein Stormpolder waren nog veel onderwaterplanten aanwezig. Daar hebben we het plantmateriaal uit gehaald."

Er worden ook kooien in het water geplaatst om de rode Amerikaanse rivierkreeft buiten te houden. De opmars van deze exoot baart het waterschap grote zorgen. De kreeft eet waterplanten en ondergraaft oevers waardoor beschoeiingen beschadigt raken. Pagnillo: "We willen kijken wat de invloed is van kreeften. Die is vermoedelijk groot, maar onderzoek zal dat moeten uitwijzen."

Blauwalg

Onderwaterplanten hebben een belangrijke functie: ze houden het water helder en zorgen voor voldoende zuurstof. "Door het ontbreken van waterplanten in de sloten is de kans aanwezig dat de blauwalg opduikt. En dat wil niemand." Pagnillo wijst op de Kaderrichtlijn Water waarin is bepaald dat wateren een goed leefgebied vormen voor de planten en dieren die er in thuishoren. "Om aan die richtlijn te voldoen streeft het waterschap naar een goede waterkwaliteit. En wil je de waterkwaliteit verbeteren, dan moet je waterplanten hebben."

Volgend najaar worden de resultaten van de proef verwacht en dan is duidelijk of het waterschap het enten van waterplanten op grotere schaal kan toepassen.


Floris Bakker

Elzinga aangesteld als verkenner

krimpenerwaard • De fractievoorzitters van de elf politieke partijen in de gemeente Krimpenerwaard hebben de Groningse hoogleraar prof. mr. dr. Douwe Jan Elzinga gevraagd om op te treden als verkenner/informateur. Elzinga is op dit verzoek ingegaan en zal vanaf half november gesprekken voeren met de fractievoorzitters en andere betrokkenen. Met het recente vertrek van raadslid Pannekoek uit de VGBK kwam de meerderheid van de coalitie te vervallen. De raad besloot daarom een verkenner/informateur aan te stellen. De opdracht van Elzinga is onderzoek te doen naar een 'stabiel en bestuurskrachtig gemeentebestuur' en te zoeken naar een coalitie die kan bogen op een zo breed mogelijk draagvlak in de raad. Elzinga was eerder betrokken bij het oplossen van bestuurlijke problemen in onder meer de gemeenten Delfzijl, Littenseradiel en Deventer. Ook trad hij op als informateur in een aantal gemeenten, waaronder Bedum en Delfzijl. Het streven is om voor de jaarwisseling de informatieronde af te ronden.

Kassalade overval uit sloot gevist

gouda/gouderak • In een sloot in Gouda heeft de politie de kassalade teruggevonden die was buitgemaakt tijdens een overval op supermarkt Coop in Gouderak. De overval werd op 22 september rond 18.45 uur gepleegd door twee jongens.Terwijl één van hen buiten de wacht hield, bedreigde de ander een personeelslid met een mes. De jongens gingen er daarna vandoor met de kassalade met daarin een geldbedrag. Uit onderzoek bleek dat de kassalade mogelijk in een sloot zou liggen. De recherche schakelde het Landelijk Team Onderwater Zoekingen in voor een zoektocht in het water. Op woensdag 24 oktober werd de kassalade aangetroffen in een sloot langs de Leeuwerikstraat in Gouda, ter hoogte van verzorgingshuis Julianastaete. De politie zoekt nog getuigen.

Nieuwe inrichting voor grote kruising

Combinatie van maatregelen moet doorstroming op knelpunt verbeteren

De grote kruising bij Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

krimpen a/d ijssel • Het zijn enkele van de maatregelen die donderdagavond voorbij kwamen tijdens een presentatie aan de commissie over de reconstructie van de kruising. Die gaat de komende jaren flink op de schop. Dit omdat het kruispunt aan het eind van z'n levensduur zit en al deels is verzakt. Er is volgens wethouder Anthon Timm zelfs kans dat de fundering in z'n geheel bezwijkt. "Daarom willen we snel aan de slag."

Als alles voorspoedig verloopt, moet in 2021 een begin worden gemaakt met de grote werkzaamheden aan het knelpunt. Als voorbereiding worden op dit moment al leidingen en kabels aan de zijde van de Rotterdamse weg verlegd. De komende maanden wordt er ook een calamiteitenstrook aangelegd en wordt de ernstige verzakking van de rijbanen grondig aangepakt.

Een nieuwe inrichting van de kruising van de C.G. Roosweg, Nieuwe Tiendweg en Industrieweg moet zorgen voor minder files in de toekomst. Dat is nodig, want het verkeer neemt de komende jaren alleen maar toe. "In 2030 hebben we op die plek 5 procent meer verkeer. Dus we moeten echt iets doen."

Haltes

Misschien wel de meest opvallende maatregel is de verplaatsing van het busstation en de P + R-voorziening. Langs beide kanten van de C.G. Roosweg komen haltes waar reizigers vanaf een perron in kunnen stappen. Nu nog rijden bussen vanaf het busstation de weg op. Eenmaal op de kruising 'verstoren' die de verkeersafwikkeling. Om ruimte te creëren voor perrons is het nodig om de wisselstrook te verleggen en – voor de bereikbaarheid - een nieuwe fietsroute door Centrum-Zuid te realiseren. Waar het busstation met P + R precies moet komen is nog de vraag. Timm: "Daarover gaan we in gesprek met de gemeente Krimpenerwaard." De maatregelen lijken overigens letterlijk te zijn overgenomen uit een plan dat CDA'er Fred Slappendel vorig jaar presenteerde.

De kruising zelf krijgt een compleet nieuwe indeling. Zo lopen er vanaf de C.G. Roosweg twee rijstroken het dorp in. Daarvoor is het nodig om de Nieuwe Tiendweg te verbreden. "Aan één kant zal het fietspad verdwijnen", legt Laurens Smits van de stuurgroep grote kruising uit. "Aan de andere kant komt een tweerichtingenfietspad. Deze oplossing bevordert ook de verkeersveiligheid."


De gemeente denkt eraan een ongelijkvloerse kruising te maken voor fietsers en voetgangers ter hoogte van de Calvijnschool. Smits erkent dat bouw van een dergelijke constructie miljoenen kost, "maar als je daarmee de doorstroming én veiligheid van weggebruikers verbetert is het de moeite waard om het te onderzoeken."


Verbindingsweg

Timm hoopt dat nog vóór de reconstructie de verbindingsweg tussen N210 en Lekdijk er ligt. Die is 'dringend gewenst' om het verkeer tijdens de werkzaamheden via de Stormpolder om te leiden. "Als ie er in 2021 niet ligt, gaan we er echt last van krijgen." Of het gaat lukken, hangt af van 'buur' Krimpenerwaard. "De weg komt op hun grondgebied, dus het zou mooi zijn als die gemeente er een beetje vaart achter zet."

De presentatie oogstte veel positieve reacties. Toch had de commissie nog heel wat vragen over de te nemen maatregelen. Met name over de haalbaarheid en financiën die met het plan zijn gemoeid. Alleen al de reconstructie en maatregelen rond het openbaar vervoer kosten meer dan 27 miljoen euro. Geld dat overigens grotendeels door de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en provincie Zuid-Holland wordt opgehoest. De gemeente steekt bewust veel energie in de communicatie. "Dit project gaat heel Krimpen raken", zegt Timm. "En niet alleen onze inwoners en ondernemers, maar ook die van onze buren in Krimpenerwaard en Capelle aan den IJssel."


Floris Bakker

DCV op weg naar eeuwfeest

Onthulling van het logo. Foto: wijntjesfotografie.nl

krimpen a/d ijssel • Voetbalvereniging DCV bestaat op 1 november 2019 precies 100 jaar. Om alvast in de feeststemming te komen is zaterdag in de kantine van de voetbalvereniging een speciaal jubileumlogo onthuld. Het jongste lid Nigel Pinas mocht het logo onthullen. Dat deed hij samen met de 88-jarige Cees Norbart, die al 78 (!) jaar lid is van de club. Naast het logo, voor de gelegenheid omgeven met een gouden lauwerkrans en het cijfer 100, tikt een elektronische klok de dagen en uren weg tot aan het finale tijdstip van het honderdjarig bestaan van de voetbalvereniging. DCV (Door Combinatie Verkregen) is op 1 november 2019 opgericht na het samengaan van drie verenigingen uit Krimpen aan den IJssel: Steeds Hooger, Stormvogels en Quick.

Lions organiseren discoavond met Radio 538

krimpenerwaard • Lionsclub Krimpenerwaard organiseert jaarlijks een muziekevenement. Doel is geld inzamelen voor een goed doel.

Dit jaar is besloten om er een eigentijdse invulling aan te geven in de vorm van een discoavond met DJ's van Radio 538. Plaats van handeling is zalencentrum De Waard. Gekozen is om de opbrengst te schenken aan Spieren Voor Spieren. Dit betekent dat de kosten van de avond worden betaald door regionale bedrijven en dat de extra opbrengsten –zoals de kaartverkoop en een deel van de consumptieopbrengst- volledig naar het goede doel gaan. Het evenement is gepland op zaterdag 24 november. Kaarten à 7,50 euro zijn verkrijgbaar via Facebook (538dj'sontourbergambacht). De zaal is open vanaf 21.00 uur. Sponsors die deze avond mede tot een succes willen maken kunnen zich aanmelden bij Lionsclub Krimpenerwaard: krimpenerwaard@lions.nl of 06-51301551 (Martin Leusen)/06-37609612 (Frank Heldoorn)/06-55805556 (Gijsbert van Egmond).

Onderhoud aan Algerabrug

krimpen a/d ijssel • Aan de Algerabrug zullen in de nacht van woensdag 14 op donderdag 15 november werkzaamheden worden uitgevoerd. Automobilisten, fietsers en voetgangers moeten dan 's nachts tussen 01.00 en 04.00 uur rekening houden met korte afsluitingen waarbij de brug steeds maximaal 15 minuten niet beschikbaar is. Rijkswaterstaat laat onderhoud uitvoeren aan de onderkant van de brug. Hiervoor moet de brug geopend zijn. Verkeersregelaars zorgen ervoor dat het verkeer veilig langs het werk via de westelijke rijbaan kan rijden. Met hulpdiensten zijn afspraken gemaakt. Bij een calamiteit worden de aannemer en de brugbedieners vroegtijdig gewaarschuwd. De aannemer staakt dan direct de werkzaamheden, zodat de hulpdiensten de brug kunnen passeren. Tot 2023 voert Rijkswaterstaat bijzonder onderhoud uit aan de Hollandsche IJsselkering, de Volkeraksluizen en de Haringvlietsluizen. Er worden onderdelen gerepareerd en vervangen om de werking van de keringen te verbeteren. Door de Deltawerken in topconditie te houden, blijven de keringen oersterk en veilig.

Breeje Hendrick geniet in Witte Brug

V.l.n.r.: Cor, Jan en hun moeder Bets den Ouden. Foto: Jan Timmer

lekkerkerk • Ruim vijftig bewoners van zorgcentrum De Breeje Hendrick genoten zondagmiddag van een heerlijke pannenkoekenlunch in Fletcher hotel-restaurant De Witte Brug.

"Ik heb lekker gegeten", zegt Bets den Ouden na haar tweede pannenkoek. De 78-harige bewoonster van De Breeje Hendrick is samen met haar zonen Cor en Jan van de partij tijdens het bijzondere uitstapje. "Ik woon nu drie jaar in De Breeje Hendrick", vertelt de van origine Ouderkerkse. "Na een beenamputatie kon ik niet meer zelfstandig wonen. Ik heb het op mijn nieuwe plek goed naar mijn zin, al mis ik mijn kat wel. Die mocht niet mee, helaas." Ook haar zonen genieten van de lunch. "Leuk dat dit georganiseerd wordt", zegt Jan. "Veel mensen komen niet veel meer buiten. Voor hen is dit echt een feestje." Zelf trekken de broers er regelmatig met hun moeder op uit. "We hebben het geluk dat we in de buurt wonen", zegt Cor. "We gaan vaak met moeder wandelen."

Saamhorigheid

Witte Brug-hotelmanager Janou Roskam maakt tussen het bedienen door even tijd om uit te leggen waarom haar organisatie graag ruimte beschikbaar stelt voor het Breeje Hendrick-gezelschap. "We willen als Witte Brug meewerken aan saamhorigheid binnen onze leefomgeving en leggen graag verbindingen. Deze lunch is daar een mooi voorbeeld van. Mijn collega Lisanne den Braber en een aantal leden van ons team hebben deze lunch met deejay en bingo in hun vrije tijd georganiseerd, samen met andere vrijwilligers. Mooi om te zien dat dít het resultaat is. En ook fijn dat ze er in geslaagd zijn om een lange lijst sponsors te strikken. Het initiatief wordt breed gedragen en dat is alleen maar goed. We zijn dan ook zeker van plan om meer van dit soort activiteiten te organiseren; niet alleen voor ouderen maar zeker ook voor jonge mensen."

Bets den Ouden is ondertussen aan haar dessert begonnen; een dame blanche. "Straks de bingo", glimlacht ze. "Of ik nu wel of geen prijs win, maakt me niet uit. Het gaat om de gezelligheid, hè?! En gezellig ís het hier!"


Jan Timmer

Veiligheidsdag bij Broere

Een monteur inspecteert het bandenprofiel. Foto: PR

krimpen a/d ijssel • Autobedrijf Broere houdt zaterdag 10 november weer een Citroën Veiligheidsdag. Tijdens deze dag kunnen eigenaren van een Citroën een gratis veiligheidscontrole bij de Krimpense Citroën-dealer laten uitvoeren.

Citroën-rijders kunnen hun auto op 19 vitale punten na laten kijken. Zo worden onder andere remmen en vloeistoffen nagekeken alsmede banden, verlichting, bedrading en de accu. Daarnaast wordt de klant geadviseerd over veiligheid in de winterperiode. Tussen 09.00 en 15.00 uur zijn Citroën-rijders uit de Krimpenerwaard en omstreken - zonder afspraak - welkom bij Autobedrijf Broere aan de lekdijk 73 in Krimpen aan den IJssel. "Het is altijd een zeer drukke en gezellige dag", zegt eigenaar Piet Broere. "We merken dat onze klanten deze gratis service zeer waarderen, waarderen, en niet zonder reden. Een dag waarbij veilig autorijden centraal staat en dat zonder kosten: iedere bewuste automobilist loopt daar met het gure najaarsweer warm voor!"

Krak wint sponsoractie AH

Vertegenwoordigers van tien verenigingen kregen een cheque uitgereikt. Foto: Herman Visser

krimpen a/d lek • Stichting Krak is dinsdag in sporthal De Walvis uitgeroepen tot winnaar van de grote sponsoractie van Albert Heijn Wiersma in Krimpen aan de Lek.

Krak gaat het prijzengeld onder andere gebruiken voor de organisatie van de speelweek van volgend jaar. Tijdens de avond kregen in totaal tien verenigingen een cheque uitgereikt. Alle verenigingen uit het dorp konden meedoen aan de actie. Daarvoor dienden zij een 'spaardoel' op te geven. Klanten kregen bij elke 10 euro aan boodschappen een munt die ze konden doneren aan één van de deelnemers. Uiteindelijk kreeg Krak de meeste munten.

Vijf sterren voor amandelstaaf

schoonhoven/Lekkerkerk • Gertjan, De Echte Bakker heeft een mooi resultaat behaald bij de landelijke roomboter-amandelstavenkeuring van het Echte Bakkersgilde. De amandelstaven van Gertjan werden door de onafhankelijke vakjury als 'uitmuntend' beoordeeld en kregen 5 sterren. De keurmeesters beoordeelden de roomboter-amandelstaaf op kleur, eeteigenschappen, vulling en smaak. Vijf sterren was de maximale waardering. Gertjan, met winkels in Schoonhoven en Lekkerkerk, is aangesloten bij het Echte Bakkersgilde. Naast de verplichte periodieke productkeuringen organiseert het Gilde extra keuringen. Doel is de kwaliteit van verschillende specialiteiten te verhogen.

Oliebollenactie

gouderak • Ook dit jaar is er in Gouderak een oliebollenactie. Op vrijdag 9 november komen de vrijwilligers langs de deuren om de lekkernijen te verkopen. De opbrengst komt dit jaar ten goede aan Voetbal Vereniging Gouderak en de Gouderakse Tennis Vereniging. De prijs is 3,50 euro per zakje van vijf stuks. Bestellen kan bij A. Beks aan de Kattendijk 97: 0182-372281 of e-mail: hendrikbek@gmail.com.

Team K'waard

krimpenerwaard • Het nieuwe Team Krimpenerwaard is afgelopen week samengesteld. Ruim tien fietsers en wandelaars gaan in juni 2019 proberen zoveel mogelijk keer de Alpe d'Huez te bedwingen voor het goede doel (KWF Kankerbestrijding). Afgelopen week werd tijdens een bijeenkomst in de studio van RTV Krimpenerwaard het officieuze startschot gegeven. De eerste grote activiteit is de Restaurantactie op 17 januari 2019. Zo'n tien restaurants in de Krimpenerwaard openen dan hun deuren voor een speciaal diner à 30 euro, waarvan 20 euro voor Team Krimpenerwaard, ofwel KWF Kankerbestrijding, is. Team Krimpenerwaard 2019 is de voortzetting van het team dat in juni dit jaar deelnam aan Alpe d'HuZes. Meer informatie: www.teamkrimpenerwaard.nl.

Lions vervullen ingediende wensen

Dagje dierentuin en rolstoelwandeling door Krimpenerwaard

Rolstoelwandeling door de polders van de Krimpenerwaard. Foto: aangeleverd

krimpenerwaard • In de herfstvakantie verzorgden de lions voor een Syrisch gezin uit Krimpen aan den IJssel een bezoek aan Diergaarde Blijdorp. Vader Ammar en moeder Basma vluchtten vier jaar geleden met hun vier kinderen Ahmad (14), Mohamad (10), Rabea (8) en Ayat (4) uit Syrië en kwamen in Krimpen aan den IJssel terecht. Hun jongste drie kinderen zijn allen gehandicapt en kunnen alleen in een rolstoel verplaatst worden. Dat brengt veel extra zorg met zich mee. Maar het maakt het ook bijna onmogelijk om eens met zijn zessen op stap te gaan. Om die reden was bij de lionsclubs de wens ingediend om voor het gehele gezin een uitstapje te organiseren. De lionsclubs zorgden voor een rolstoelbus en organiseerden een dagje naar de dierentuin.

Rolstoelwandeling

Afgelopen woensdag maakten de lions een rolstoelwandeling door de polder met vijf bewoners van De Waterpoort in Krimpen aan de Lek. De wens was al geruime tijd geleden ingediend door familie van een bejaarde inwoonster van het zorgcentrum. Door diverse omstandigheden duurde het maanden voordat de lionsclubs de wens feitelijk konden honoreren. Helaas overleed mevrouw in augustus. Desgevraagd gaf de familie aan het op prijs te stellen als de wandeling toch zou doorgaan. Zonder moeder en oma, maar met een aantal andere bewoners die alleen in een rolstoel naar buiten kunnen. Met de dochter, die hiervoor speciaal uit Breda was gekomen, met vier leden van twee lionsclubs en met twee medewerksters van het zorgcentrum als hun begeleiders werd een rolstoelwandeling gemaakt naar Brasserie Crimpenerhout. Daar werden de gasten verwend met koffie en appeltaart. Onder nog steeds prima weersomstandigheden vond daarna wandeling terug naar Krimpen aan de Lek plaats.

Beide uitstapjes vormden de verlate afsluiting van de wensboomactie die de Lionsclub Krimpenerwaard, de Lionsclub Krimpen aan den IJssel en de Lionsclub Domaine des Dames in de tweede helft van vorig jaar organiseerden. Dat gebeurde vanwege het feit dat de internationale Lions organisatie in 2017 honderd jaar bestond.


Anda de Feyter, lid van Lionsclub Domaine des Dames, zegt dat leden van de drie serviceclubs in het kader van dit wensboomproject heel wat bijzondere wensen hebben mogen vervullen. "Soms heel kleine wensen, maar ook een paar projecten die behoorlijk wat inzet en organisatievermogen vroegen. En ook al is onze gezamenlijke actie nu officieel beëindigd, we blijven als clubs omzien naar mogelijkheden om ons motto 'We serve' waar te maken."

Gezonde schoolkantine Comenius

Uitreiking van de 'Gezonde Schoolkantine'-schaal. Foto: aangeleverd

krimpen a/d ijssel • Het Comenius College Krimpen ontving kort geleden de gouden 'Gezonde Schoolkantine'-schaal van het Voedingscentrum. Deze schaal geldt voor 2018.

Voor voor 2019 en volgende jaren vraagt de school deze opnieuw aan. Met deze erkenning wordt de Krimpense mavo/havo-school een nóg gezonder en veiliger onderwijsinstelling. De school is namelijk al volledig rookvrij. Tevens geven jongerenwerkers vóór elke schoolvakantie voorlichting aan leerlingen over thema's als sociale media, drugs, voeding en vuurwerk. Volgens het Voedingscentrum valt in een gezonde schoolkantine het oog van de leerlingen meteen op de gezonde broodjes, groente en fruit. Water is de logische dorstlesser die wordt aangeboden. Er is nauwelijks aanbod van zoete of calorierijke etenswaren. Zo worden er bijvoorbeeld geen energy drankjes meer verkocht; sterker nog: die mogen niet meegenomen of opgedronken worden op de school aan de Boezemdreef.


Rookvrije school

Sinds vorig schooljaar is Comenius Krimpen al uitgeroepen tot rookvrije school. Dit houdt in dat er binnen en buiten de school niet meer gerookt wordt. Bij het toegangshek wijst een bordje de schoolbezoekers hierop. Directeur Mark Tange: "De leerlingen staan hier ook echt achter, want in overleg met de leerlingenraad is de rookplek op het plein versneld opgedoekt. Het afdakje op het schoolplein met bankje en asbak is weggehaald." Leerlingen steunen het beleid. "Ze zien het niet als belemmerend, maar als stimulerend. Ze beseffen dat gezondheid en veiligheid hand in hand gaan. Ook op ons schoolfeest rond Valentijnsdag wordt er niet gedronken en gerookt."

Pizzabezorger overvallen

krimpen a/d ijssel • Een pizzabezorger is vrijdagavond in Krimpen aan den IJssel beroofd door twee jongens. De beroving vond rond 17.30 uur plaats op het Raadhuisplein. Via een burgernetbericht werd opgeroepen naar de daders uit te kijken. Die zijn nog altijd niet zijn gevonden. Het gaat om twee blanke jongens van ongeveer 17 jaar oud.

Bingo levert Belbus 2.600 euro op

krimpen a/d ijssel • De jaarlijkse bingo van Lionsclub Krimpen aan den IJssel leverde donderdag 2.600 euro op. De opbrengst gaat traditiegetrouw naar de Belbus. In totaal zaten er 136 bingofanaten in De Tuyter. De beslissing van de Lionsclub om de traditionele kerstbingo, die jaar na jaar meer concurrentie van andere bingo's kreeg, te verplaatsen naar de herfst bleek derhalve een goede te zijn. Dankzij de gulle Krimpense middenstand die als sponsor optrad, konden er diverse fraaie prijzen worden uitgedeeld.

Oosterwijk nieuwe fractievoorzitter

krimpen a/d ijssel • Marco Oosterwijk volgt per 1 november Bert-Jan Ruissen op als fractievoorzitter van SGP Krimpen. Ruissen legt zijn functie neer vanwege zijn kandidaatstelling voor de Europese verkiezingen. Hij maakt al ruim 12,5 jaar deel uit van de gemeenteraad en volgde in 2007 Henk Leertouwer op als fractievoorzitter. Ruissen was bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 en 2014 tevens lijsttrekker. De Krimpenaar werd begin dit jaar door het hoofdbestuur van de SGP naar voren geschoven als lijsttrekker voor de verkiezingen voor het Europese Parlement van mei 2019. De komende maanden blijft Ruissen nog wel deel uitmaken van de gemeenteraad. Marco Oosterwijk was een periode raadslid voordat hij in 2014 werd benoemd tot wethouder. Na de vorming van de nieuwe coalitie eerder dit jaar (zonder SGP) nam hij weer zitting in de gemeenteraad.

Auto te water

krimpen a/d ijssel • Aan de Dokter W.M. Blomsingel in Krimpen aan den IJssel is zondagochtend een auto te water geraakt. Hulpdiensten rukten uit, maar bij aankomst bleek de bestuurster al uit het water. Zij is onderzocht door ambulancepersoneel, maar was niet ernstig gewond.

Fles naar hoofd geslingerd

ouderkerk a/d ijssel • In Ouderkerk aan den IJssel is donderdagavond een 56-jarige vrouw aangehouden voor mishandeling. Zij zou kort daarvoor een fles naar het hoofd van haar man hebben gegooid. Die werd hevig bloedend door agenten aangetroffen. Mogelijk was er alcohol in het spel.

Auto rijdt van dijk

gouderak • In Gouderak is vrijdagochtend een auto na een aanrijding van de Kattendijk gereden. De auto kwam binnendijks op een grasveld terecht. Bij de aanrijding zijn geen gewonden gevallen. Beide auto's zijn door een berger afgesleept.

Para-atleet Gert-Jan Schep genomineerd

Para-atleet Gert-Jan Schep uit Lekkerkerk. Foto: wijntjesfotografie.nl

lekkerkerk • Er zijn niet veel sporters die kunnen bogen op een succesvolle carrièreswitch. Lekkerkerker Gert-Jan Schep behoort tot de uitzonderingen. Hij transformeerde zichzelf van para-zwemmer tot para-atleet en is nu één van de kandidaten in de nationale verkiezing 'Para-atleet van het jaar'.

"Toen ik vorige week dat nieuws hoorde, glom ik van trots", vertelt de 31-jarige sportman die in augustus op de 400 meter zilver behaalde tijdens het EK in Berlijn. En nu hoop ik natuurlijk dat er veel mensen op me zullen stemmen. Dan kan tot en met 16 november via de link www.atletiek.nl/verkiezingen2018. Uit alle publieksreacties wordt daarna een shortlist samengesteld waar een vakjury zich over gaat buigen. Reuze spannend."

Zilver

Schep's 'loop'baan in de atletiek startte in januari 2016, toen hij werd gescout tijdens een paralympische talentendag. "Vanaf dat moment ben ik me vol gaan storten op mijn nieuwe sport. Ik train inmiddels zes keer per week bij RA Atletiek en bij de bond op Papendal. Dankzij mijn trainers heb ik in betrekkelijk korte tijd enorm veel geleerd. Het was natuurlijk geweldig dat dat zich uitte in het behalen van zilver op het EK Het podium, de vlag, de vele mooie reacties; alles bezorgde me het fijnste kippenvel dat je je maar kunt bedenken. En het voerde mijn gedachten terug naar de periode van in totaal acht jaar waarin ik vocht tegen schouderblessures en steeds terugkerende krampen in mijn benen. Die jaren waren zwaar, maar ik heb altijd hoop gehouden om weer te kunnen sporten. Dat lukt nu weer goed. Ik heb van de zomer zelfs weer een uurtje gezwommen."

Focus

"Nee, hoewel ik een geweldige tijd heb gehad als zwemmer en zelfs aan de Paralympics van Athene mee mocht doen, focus ik me nu alleen nog op atletiek. Er zit nog flink rek in mijn mogelijkheden en ik heb de ambitie om me verder te ontwikkelen. Daarbij kijk ik al met een schuin oog naar het WK volgend jaar in Dubai en de Paralympics van Tokio. De limieten waaraan je als atleet moet voldoen, worden binnenkort bekend gemaakt. Dan weet ik waar ik me op moet richten. Momenteel loop ik al vrij ruim onder de 'magische één minuutgrens'. Het kan nóg harder, dat weet ik en dat voel ik. Een mooie uitdaging om letterlijk en figuurlijk nieuwe stappen te zetten."

"Ik ben sowieso enorm dankbaar dat ik weer volop en redelijk onbelemmerd kan sporten. Het voelt als het winnende lot, nee sterker nog: als het incasseren van de jackpot. En minstens zo belangrijk: ik beleef ongelooflijk veel lol aan mijn 'nieuwe' sport. En dat het lekker gaat bewijzen de medaille en mijn nominatie voor de verkiezing 'Para-atleet van het jaar'. Ik ben een gelukkig mens."

Jan Timmer

U2-tributeband in De Drie Maenen

Roos en Sjaak Mudde hebben het voor elkaar. Foto: Jan Timmer

ouderkerk a/d ijssel • Na drie jaar polsen, vragen en lobbyen is het Sjaak en Roos Mudde eindelijk gelukt om de Amerikaanse U2-tributeband LA Vation naar De Drie Maenen in Ouderkerk aan den IJssel te halen.

Op 24 november komt misschien wel de beste band in zijn soort twee uur lang non-stop spelen in het IJsseldorp. "LA Vation maakt vrijwel ieder jaar een wereldtour waarin men ook een paar weken Nederland aandoet", weet Sjaak Mudde. "Elke keer probeerde ik ze naar Ouderkerk te krijgen en steeds mislukte het. Ditmaal echter is het bingo en daar ben ik om meerdere redenen blij om. In de eerste plaats voor de fans van deze band in Ouderkerk en de Krimpenerwaard. Zij gaan een topavond beleven op 24 november. Ook ben ik blij voor Kees Burger, de vader van mijn schoonzoon. Kees heeft me drie jaar lang aan mijn kop lopen zeuren over de komst van LA Vation. Nu heeft deze diehard-fan eindelijk zijn zin. En ik stiekem ook, want ik ben dol op U2."

LA Vation slaagt er al jaren in om de specifieke sound van U2 minimaal te evenaren. Ook de lichtshow is fraai. "Ze treden over de hele wereld op", vertelt Roos Mudde terwijl ze de touragenda van de band uit haar laptop te voorschijn tovert. "Kijk maar, voordat ze naar Ouderkerk komen, zijn ze eerst op de Bermuda's geweest voor een optreden. En na De Drie Maenen trekken ze naar China, waar in Sjanghai het eerstkomende concert op de rol staat. We staan als Ouderkerk dus in een mooi, internationaal rijtje! Dat zegt alles over hoe uniek deze avond wordt. DDD Entertainment/DJ Dirk zorgt voor de omlijsting van de show én de afterparty. Er zijn nog enkele kaarten te koop. Een ticket kost 17,50 euro.

Jumbo's starten unieke spaaractie

krimpen a/d ijssel • Bij de Jumbo's in Krimpen aan den IJssel start woensdag een unieke actie. Klanten kunnen bij de twee supermarkten sparen voor gepersonaliseerde sportartikelen.

"Voor deze actie hebben we vijftien sportverenigingen uit het dorp benaderd", legt Ernst Dijkman van Jumbo De Olm uit. "Ze reageerden stuk voor stuk enthousiast en wilden allemaal meedoen."

De actie werkt vrij eenvoudig. Bij elke 10 euro aan boodschappen ontvangt de klant een actiezegel die op een spaarkaart moet worden geplakt. "Heb je het aantal actiezegels bij elkaar gespaard, dan kan je de volle spaarkaart bij de servicebalie inleveren", legt Dijkman uit. "Een rugzak heb je bijvoorbeeld voor veertig zetels en voor een bidon heb je twintig zegels nodig. Je hoeft niet bij te betalen."


Code

Wie een of meerdere spaarkaarten inlevert, krijgt een unieke code. "Daarmee kun je online een product selecteren en zelf personaliseren. Het gaat onder meer om tassen, sweaters, t-shirts en bidons. Daar kan je je naam en rugnummer op laten zetten. Het artikel is ook uitgevoerd in de originele clubkleuren."

De actie duurt tot eind dit jaar. Begin volgend jaar kan iedereen zijn of haar bestelde artikelen ophalen.


Fotoplaatjes

Dijkman verwacht veel van de actie. "Twee jaar geleden organiseerden we - in samenwerking met drie sportclubs - een actie met fotoplaatjes. Je kon je eigen fotoplaatje laten maken en sparen voor plaatjes van je clubgenoten die je weer in een album kon plakken. Die actie was toen een groot succes.

De spaaractie voor gepersonaliseerde sportartikelen start woensdag bij zowel Jumbo De Korf als Jumbo De Olm.

Kick off van Samenloop voor Hoop

lekkerkerk • In juni 2019 is er opnieuw een Samenloop voor Hoop in de Krimpenerwaard. De kick off van het evenement is op woensdag 14 november in Lekkerkerk.

Tijdens een bijeenkomst in het ijsclubgebouw op sportpark Weydehoeck wordt vanaf 20.00 uur informatie gegeven over deelname aan de Samenloop voor Hoop. Wie interesse heeft kan zich ook al inschrijven voor het evenement dat op zaterdag 29 en zondag 30 juni 2019 wordt gehouden. De Samenloop voor Hoop is bedoeld voor iedereen die iets tegen kanker wil doen. Tijdens deze 24-uurs estafetteloop zamelen teams geld in voor KWF Kankerbestrijding. Vijf jaar geleden resulteerde dit in een eindbedrag van ruim 20.000 euro. Die opbrengst komt geheel ten goede aan kankeronderzoek. Tijdens de loop zijn er optredens, verschillende ceremonies en allerlei acties van deelnemers die op een bijzondere wijze geld inzamelen voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Het evenement wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd. Deelnemers uit de gehele Krimpenerwaard worden uitgenodigd om zich in te schrijven voor de loop.

Krimpenerwaard Vakantie

krimpenerwaard • Eenzame inwoners (niet rolstoelgebonden) uit de Krimpenerwaard kunnen in maart volgend jaar mee op vakantie naar Ermelo. De vakantie, georganiseerd door de Werkgroep Krimpenerwaard Vakantie, is van maandag 18 tot en met zaterdag 23 maart 2019. Het verblijf is in groepshotel Dennenheul. Kosten: 525 euro, inclusief alle maaltijden, zorg, excursies, muzikale avond en vervoer. Frisdrank en alcoholische drankjes zijn voor eigen rekening. Meer informatie: 06-36024196/12194777.

Lezing over jongeren en alcohol

krimpen a/d ijssel • Nico van der Lely geeft woensdag 14 november op het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel een lezing over jongeren en alcohol.

Van der Lely is als kinderarts verbonden aan het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Hij is uitgegroeid tot het boegbeeld van de bewustwordingscampagne over de schadelijke gevolgen van overmatig drankgebruik onder jongeren. De GGD rapporteerde dat ook onder de Krimpense jongeren het alcoholgebruik fors is. Zo geeft 46 procent van de 16-jarigen in de gemeente aan regelmatig alcohol te drinken en 31 procent zelfs zo veel, dat er sprake is van het zogenaamde 'comazuipen'. De gemeente Krimpen aan den IJssel zet fors in op het bestrijden en voorkomen van verslavingen en het gebruik van genotsmiddelen als alcohol, drugs en tabak. Zo wordt er geïnvesteerd in preventieprojecten op scholen. De voorlichting richt zich op opvoeders van jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. In zijn lezing zal Van der Lely ingaan op praktijkervaringen en licht de gevolgen toe van (overmatig) alcoholgebruik. De lezing begint 19.30 uur en de toegang is gratis. Aanmelden kan via: par@krimpenerwaardcollege.nl.

'Grip op je Dip'

krimpen a/d lek • In het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek zijn donderdag 22 en 29 november bijeenkomsten speciaal voor jongeren uit Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard, met als thema: 'Grip op je Dip'. Aanwezigen krijgen tips hoe zij om kunnen gaan met sombere gedachten. De bijeenkomsten hebben een informatief karakter en worden ondersteund door een ervaringsdeskundige van 22 jaar. Wie zich aan wil melden kan contact opnemen met jongerenwerker Linda Smits: 06-19919615 (Krimpen ad IJssel) of e-mail: lindasmits@stjjmh.nl. Jongeren uit de gemeente Krimpenerwaard kunnen contact opnemen met jongerenwerkers Illona van Elswijk (ilonavanelswijk@stjjmh.nl/06-45301839) of Moniek Boom (m.boom@krimpenerwaard.nl/06-30554740).

Intocht Sinterklaas

krimpen a/d ijssel • Sinterklaas en zijn pieten komen op zaterdag 17 november aan in Krimpen aan den IJssel. De stoomboot vaart rond 13.00 uur de haven binnen bij restaurant Ross Lovell. Vanaf 12.30 uur begint het programma. Na het welkomstwoord van burgemeester Martijn Vroom neemt de Sint samen met zijn pieten genoeg tijd voor de kinderen die naar de haven zijn gekomen. Na het programma in de haven zijn er 's middags in de aula van het Krimpenerwaard College twee Sinterklaasvoorstellingen. De eerste voorstelling start om 14.15 uur en de tweede voorstelling start om 15.45 uur. Kaarten kosten 3,50 euro per stuk (een kaartje is geldig voor één kind en één volwassene). De kaartverkoop start maandag 5 november vanaf 08.30 uur via www.krimpenaandenijssel.nl.

Freerunning

lekkerkerk • In het Luijten Verwarming Turncentrum aan de Twijnstaweg 10 in Lekkerkerk verzorgt KdO maandag 12 november een open les freerunning. Bij Freerunning is het de bedoeling om, door middel van unieke en efficiënte bewegingen, zoals bijvoorbeeld flips (salto's) en vaults, over obstakels te springen. De lessen worden iedere maandag van 15.00 tot 16.00 uur gegeven aan kinderen van 6 tot 12 jaar oud. Maandagavond zijn de lessen voor 12 jaar en ouder.


woensdag 7 november

Open eettafel
12:00-13:30, Berkenwoude, de Zwaan
Elke eerste woensdag van de maand is er een open eettafel in de seniorenruimte van De Zwaan. De kosten voor deelname zijn 8 euro. Meer informatie bij Jannie Boom: 0182-362724.

Open Tafel Project
12:30, Benschop, Dorpshuis XXL
Het ouderencomité het Trefpunt in Benschop houdt op iedere laatste woensdag van de maand het Open Tafel Project. Iedereen die een vorkje wil mee prikken is uitgenodigd. Kosten voor deelname bedragen 8,50 euro. Vooraf reserveren kan telefonisch bij Thea Boere: 0348-451749.

Miniconcert
19:30, Haastrecht, Hof van Stein, De Ruyterstraat 24.
Miniconcert van de Big Harbour Dixielanders. Kosten: 3 euro, inclusief kopje koffie of thee. Aanmelden kan bij W. Annyas: 0182-501657 of e-mail: w.annyas@live.com.

'Overstappen naar Windows 10'
19:30, Ouderkerk aan den IJssel, Dorpsstraat 19
Deelnemers leren met de veel gebruikte opties en functies van Windows 10 te gebruiken, zoals werken met het startscherm, bureaublad en de taakbalk. Instellingen maken voor het beeldscherm, vensters en programma's enzovoort. Cursusdata zijn: woensdagavond 7, 14 en 21 november. De kosten bedragen 33 euro en het bijbehorende boek 17,95 euro. Opgeven kan bij het Senioren Convent Ouderkerk via: 0180-681929/681529 of e-mail: verweijmarelis@gmail.com.

donderdag 8 november

Diapresentatie
14:30 Ammerstol, H. Zanenhuis.
Jan van der Ent verzorgt de diapresentatie 'Fietsreis door Canada'. Hij toont de foto's die hij maakte tijdens zijn spectaculaire fietstocht van 7.775 kilometer dwars door Canada. Na afloop worden een Canadese hamburger, rauwkostsalade en gebakken aardappeltjes geserveerd. Entree is 6 euro (inclusief het eten).

Giphart in bibliotheek
20:00, Schoonhoven, bibliotheek, Spoorstraat 3a
Ronald Giphart geeft een lezing geven over eten, de geschiedenis van de gastronomie, de Nederlandse eetcultuur, restaurants in Nederland, Jonnie Boer en Sergio Herman, zijn nieuwste boek Smakelijk! en nog duizend andere (w)etenswaardigheden. Toegangskaarten (inclusief consumpties) zijn te koop aan de balie van de bibliotheek voor 15 euro en 10 euro (voor bibliotheekleden).

vrijdag 9 november

Kleding- en voedselactie
08:00-21:00, Lekkerkerk, Ichthuskerk, Kerkweg 34
Jaarlijkse voedselactie van Dorcas in supermarkten Albert Heijn en Coop in Lekkerkerk. Klanten kunnen dan een 'boodschapje extra' doen voor de allerarmsten in Albanië, Moldavië, Oekraïne en Roemenië. De ontvangers van een pakket worden zorgvuldig door lokale partnerorganisaties geselecteerd. Ook is het mogelijk om zowel op de vrijdag als zaterdag schone en bruikbare kleding in te leveren in de Ichthuskerk. Daar zijn ook handgemaakte kaarten te koop.

Bingo
19:15, Bergambacht, de Schakel, Schoolstraat 24
Bingoavond van Reisvereniging Bergambacht. Er zijn leuke prijzen te winnen die geschonken zijn door winkeliers uit de Krimpenerwaard. Een bingokaartje kost 7 euro. Meer informatie: 0182-351644 of e-mail: reisverenigingbab@gmail.com.

Lezing oud-huisarts
20:00, Ouderkerk aan den IJssel, De Drie Maenen
Op uitnodiging van historische vereniging Ouderkerck op d'IJssel geeft dr. Arie Knuistingh Neven een lezing. Hij blikt terug op zijn huisartsenbestaan in Krimpen aan de Lek en laat zien hoe de huisartsenzorg in de vorige eeuw georganiseerd was. Diverse aspecten van het huisartsenberoep komen in zijn boek 'Mijmeringen van een huisarts in het poldergebied' aan de orde. De opbrengst van zijn boek komt geheel ten goede aan het onderzoek en de behandeling van de ziekte van Duchenne.
Na de pauze om 21.30 uur is er een lezing van drs. Henk Vermeulen met als titel: 'Steenbakkers, boeren en bedeelden'. Hij is hoofddocent geschiedenis aan een lerarenopleiding. Vermeulen zal in zijn lezing de armenzorg tussen 1850 en 1950 tot leven wekken door vertelling en achtergrondinformatie. Daarbij is er niet alleen aandacht voor de 'bedeelden', de mensen die de armenzorg nodig hadden om te overleven, maar ook voor degenen die de armenzorg regelden, in Ouderkerk meestal de steenbakkers en boeren.

Eerbetoon aan George Michael
20:15, Capelle aan den IJssel, Isala Theater, Stadsplein 5
Freedom is een muzikaal eerbetoon aan George Michael waarbij zanger Jordan Roy, bekend van The Voice, samen met een liveband en backing vocalisten uitpakt. Roy vertolkt het repertoire van George Michael op meesterlijke wijze. Niet alleen zijn solowerk staat centraal, maar ook de vele hits die hij scoorde met Wham!.
www.isalatheater.nl

zaterdag 10 november

Dorcas kleding- en voedselactie
09:30-14:00, Lekkerkerk, Ichthuskerk, Kerkweg 34
Zie vrijdag 9 november.

Zingen met het Badkamerkoor
10:00-12:00, Ammerstol, het Gebouw, Lekdijk 75
Badkamerkoor Krimpenerwaard verwelkomt elke tweede zaterdag van de maand iedereen die van zingen houdt voor vrijblijvend twee uurtjes zingen. Het repertoire van het Badkamerkoor is breed en gaat van volksmuziek, gospels, Franse chansons, Nederlandstalige nummers tot de betere popmuziek (veel top-2000 nummers). Er wordt gezongen onder leiding van dirigent/pianist Robert Vuijk. Aanmelden hoeft niet en deelname is vrijblijvend. Kosten: 8 euro per keer, inclusief koffie/thee in de pauze. Meer informatie: robertvuijk@telfort.nl.

Najaarsconcert
20:00, Benschop, Dorpshuis XXL
Muziekvereniging Onderling Genoegen verzorgt en najaarsconcert. De entree is 7,50 euro; kinderen mogen gratis naar binnen.

Najaarsconcert l'Espérance
20:00 Krimpen aan den IJssel, IJsseldijkkerk.
Zangvereniging l'Espérance geeft een najaarsconcert met werken van Brahms, Mozart en Franck. Naast l'Espérance werken mee het christelijk ensemble Parlando, Leander van de Steen (piano), Martien van der Zwan (orgel) en sopraan Clara de Vries. De algehele muzikale leiding is in handen van dirigent Wim Madderom. De toegang is gratis (collecte na afloop).

'The Impossible Concert'
20:15, Schoonhoven, Arto Theater
Tenor Stenzel en meesterpianist Kivits leveren met hun programma 'The Impossible Concert' het ultieme bewijs dat deze twee ongelijke genres kunnen versmelten en perfect met elkaar kunnen harmoniëren. De eerste indruk op het podium: volstrekt serieus. Twee heren in rokkostuum en een vleugel. Maar het aangekondigde concert ontspoort snel in absurde dimensies. Met een grenzeloze schat aan invallen brengen de twee hoofdrolspelers elkaar op muzikale wijze tot cabareteske topprestaties, samen met ongelooflijke capriolen onder, naast, op en met hun vleugel. Kaarten kunnen besteld worden via www.artotheater.nl of bij Provence (Haven 63) te Schoonhoven of aan de kassa van het theater.

Benefietavond
21:00, Stolwijk, Het Kwartier
Benefietavond ten behoeve van stichting STOPhersentumoren.nl. Vier bands zorgen deze avond voor de muziek: Charissa&Julien, FunkThis, It Takes 3 en Norbadenco. Zij treden geheel belangeloos op waardoor de entreeopbrengst naar STOPhersentumoren.nl gaat. Er is voor deze stichting gekozen omdat er weinig specifiek onderzoek gedaan wordt naar hersentumoren, terwijl dit specifiek onderzoek erg kostbaar is. Entree bedraagt 10 euro.

zondag 11 november

Dixieland
15:00, Bergamabacht, De Tulp
The Big Harbour Dixielanders treden op in De Tulp. De band speelt gezellige dixielandnummers. Graag vooraf aanmelden: SWOBV, 350012/ info@swobv.nl. Entree: 3 euro (op vertoon van de mantelzorgpas is de toegang gratis.)

Optreden van Mark van Veen
17:00, Cabauw, partycentrum In 't Witte Paard
Mark van Veen brengt live de allergrootste meezingers ten gehore.

Ledenvergadering CDA
20:00, Ouderkerk aan den IJssel, kantine Spirit
Algemene ledenvergadering van het CDA. De leden en belangstellenden kunnen met de voltallige aanwezige CDA fractie en met elkaar van gedachten wisselen over de lokale politieke thema's. Iedereen is welkom.

maandag 12 november

'Afvallen 2.0'
19:00, Krimpen aan de Lek, Jordens Fysio Medisch Centrum, Marijke Staete 6
Diëtiste Elise van den Heuvel van Diëtistenpraktijk HRC en psycholoog Bernt Hellmann verzorgen een informatieavond over afvallen. Het thema van deze avond is 'Afvallen 2.0'. Op een gezonde manier afvallen door gedragsverandering. Kies voor langzaam, maar langdurig afvallen, in plaats van crash diëten en jojo-effect. De informatieavond is gratis bij te wonen. Aanmelden kan aan de balie bij Jordens Fysio Medisch Centrum, via: 0180-398929 of e-mail: info@jordensfysio.nl.

Klaverjassen
19:30, Bergambacht, De Waard
Nieuwe kaartavond bij klaverjasclub De Waard. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Pia Both, 5385 punten; 2. Arno Molenaar, 5242 punten; 3. Hennie de Leeuw, 5129 punten. De kaarters komen iedere maandagavond vanaf 19.30 uur bij elkaar in De Waard. Nieuwe belangstellenden zijn welkom.

Presentatie over Wereldwinkel
19:45, Lopik, de Schaapskooi
Passageavond voor vrouwen. Gijs Metz van de Wereldwinkel uit Schoonhoven geeft een presentatie over Fairtrade producten die zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. In de pauze is er een verkooptafel.

dinsdag 13 november

Open vrouwenochtend
09:00, Schoonhoven, restaurant Belvédère
Eke de Gier spreek over 'KleurRijk leven'. Voor kinderoppas wordt gezorgd.

'Overzicht in je mailbox'
19:30-22:00, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
Tijdens de 'Week van de Werkstress' geeft Micky van Houten de workshop 'Overzicht in je mailbox'. Kosten zijn 39,95 euro. Inschrijven kan via de website.
www.mickyvanhouten.nl/workshops

Lezing over dementie
20:00, Lekkerkerk, RK-ontmoetingscentrum Emmastraat 26
Op uitnodiging van de interkerkelijke werkgroep geeft ds. Annemarie Roding een lezing over dementie en hoe je daar als christen mee om kan gaan. De toegang is gratis.

woensdag 14 november

Creakids: Sinterklaaskrans
14:00, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
Het Creakids-team gaat met kinderen een Sinterklaaskrans maken. Kinderen tot 6 jaar mogen met begeleiding meedoen. Kaartjes à 2,50 euro zijn verkrijgbaar aan de balie van het Cultuurhuis.

Najaarsvergadering NPV
19:45, Krimpen aan de Lek, 't Voorhof, Dorpsstraat 1
Najaarsvergadering van de NPV, afdeling Nederlek & Ouderkerk aan den IJssel. Onderwerp is: 'Verslaving, dichtbij.. of ver weg?' J. Teerds, klinisch psycholoog bij De Hoop GGZ, zal over dit thema spreken. Toegang is vrij.

'Bidden met je hart'
20:00, Krimpen aan den IJssel, Immanuëlkerk, Estafette 1
Mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam, houdt een lezing en gaat met aanwezigen in gesprek over 'bidden met je hart'. Het is de eerste thema-avond van de Raad van Kerken in het kader van het thema Hartslag.

vrijdag 16 november

'Het lijk is zoek'
20:30, Stolwijk, Het Kwartier
De Stolwijkse toneelvereniging Toreca speelt de komische thriller 'Het lijk is zoek'. Speeldata zijn 16, 17 en 24 november. Het verhaal speelt zich af in 1900 op het Engelse landgoed Greenacres. De oude heer Barraclough is overleden. Men is niet alleen in rouw gedompeld, maar ook de verdeling van de erfenis zorgt voor de nodige opschudding. Voortdurende regenval heeft de komst verlaat van notaris Blundell en zijn compagnon Mickleby. Zij ontdekken tot hun grote verbazing dat er geen lichaam in de kist ligt. Dit zorgt voor de nodige spannende en grappige verwikkelingen. Op vrijdag 16 november start de voorstelling om 20.30 uur en op zaterdag 17 en 24 november om 20.00 uur. Op beide zaterdagen is er bal na met live muziek. Kaarten à 9 euro zijn te koop bij slijterij en wijnhandel 'De Gouden Leeuw', Achter de Kerk 2 in Stolwijk of via: torecatoneel@outlook.com.

KDO speelt klucht

krimpen a/d lek • Toneelvereniging KDO speelt donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 november drie keer 'Gevaarlijk snoepgoed' in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek. De klucht gaat over een familie die terugkomt van een bal masqué. Pa (zeerover) draagt ma (zigeunerin) in zijn armen en deponeert haar op bed. Opa (verkleed als Napoleon) sleept even later een haremvrouw mee naar binnen. Dochterlief komt met Sinterklaas binnen, die meteen naar haar hand vraagt. Er gebeurt van alles wanneer blijkt dat de zigeunerin niet ma blijkt te zijn. De voorstellingen beginnen 20.00 uur en kaarten kosten 10 euro(65-plussers hebben donderdagavond gratis toegang). Kaarten zijn te koop aan de deur en vooraf te bestellen via: info@toneelverenigingkdo.nl

Accordeonata in De Tuyter

Accordeonorkest Accordeonata geeft vanaf 15.00 uur een concert in de theaterzaal van De Tuyter in Krimpen aan den IJssel. Medewerking wordt verleend door het Canta popkoor uit Ouderkerk aan den IJssel onder leiding van dirigent Linda Caminita. Kaarten à 5 euro zijn te koop aan de deur en vooraf te reserveren via: 0180-513703/518744 of e-mail: info@accordeonatalekkerkerk.nl.

'Zoetwatergetijdekunst' op De Zaag

Natuurgebied De Zaag. Foto: aangeleverd

krimpen a/d lek • In de oude hal van de voormalig Bolnes motorenfabriek op eiland De Zaag in Krimpen aan de Lek is vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 een bijzondere expositie te zien.

Onder de titel 'Zoetwatergetijdekunst' is werk te zien gemaakt door leden van het kunstenaarscollectief Stuw-Art. "Het gaat om andere metalen beelden, organische vormen, tekeningen, beeldhouw- en schilderwerk en houten objecten", vertelt Nora van Krimpen, één van de initiatiefnemers van de expositie. Naast kunst kijken kunnen bezoekers met een boswachter wandelen door het nabijgelegen zoetwatergetijdengebied. "Dergelijke gebieden zijn zeldzaam in Europa", zegt Van Krimpen. "Daar staan we in de Krimpenerwaard niet echt bij stil. Daarom willen wij onze bezoekers meevoeren door dit bijzondere natuurgebied." Naast wandelen met de boswachter is het mogelijk om in de zalmschouw te stappen van Leo Jongenotter, de kunstenaar die zijn kunst vervaardigt in de fabriekshal. "Leo vaart naar het Stormpoldervloedbos in Krimpen aan den IJssel, waar deelnemers een kleine rondwandeling kunnen maken. Het is aan te raden om laarzen aan te trekken."

De feestelijke opening van 'Zoetwatergetijdekunst' is vrijdag 16 november om 20.00 uur. Onder genot van een hapje en een drankje kunnen bezoekers vervolgens 'ronddwalen' tussen de kunstobjecten. Op zaterdag 17 en zondag 18 november is de expositie te bezoeken van 10.00 tot 17.00 u uur. Adres is Zaag 55 in Krimpen aan de Lek.

q www.facebook.com/stuwartkunst

Foto: PR

zondag 11 november

Optreden Amazing Stroopwafels


lekkerkerk • Na bijna 40 jaar toeren en een slordige 7.000 optredens zijn de Amazing Stroopwafels nog steeds enthousiast en vol energie. Dat is te horen: naast nieuwe liedjes brengen ze ook klassiekers als 'Oude Maasweg' en 'Ik ga naar Frankrijk'. Dit nummer wordt al een paar jaar achter als tweede verkozen in een gelegenheidshitrace van Radio Tour de France. Onder de titel 'Hiero' is onlangs het 24e album verschenen van de Amazing Stroopwafels en dat is ongetwijfeld te koop tijdens hun optreden in partycentrum Amicitia in Lekkerkerk. Het optreden begint 15.00 uur n de entree bedraagt 10 euro. Wie het concert wil combineren met en diner betaalt 29,50 euro. Verdere informatie is telefonisch verkrijgbaar via: 0180-661667.

'Dag meneer Van Dalen'

Familievoorstelling vanaf 14.30 uur in het Arto Theater in Schoonhoven over het omhelzen van het leven en het loslaten daarvan. Meneer Van Dalen woont alleen en droomt weg bij de gedachte dat hij ooit eens zal varen op open zee. Maar meneer Van Dalen is oud, zo oud dat niemand precies meer weet hoe oud hij is. Dus hij moet opschieten met zijn wens, voor het te laat is. Kaarten via: www.artotheater.nl.

Seniorenmiddag over Sinterklaas

Klaas Rigterink houdt in 't Voorhof in Krimpen aan de Lek een presentatie over 'Sinterklaas'. Voor de pauze komt het thema 'van Sint Nicolaas tot Sinterklaas' aan de orde. Na de pauze vertelt hij over sinterklaasgedichten. Zijn boek: 'De rijmpiet dichtte zich te pletter bij deze chocoladeletter' staat hierbij centraal. Aanvang is 14.00 uur en de toegang is vrij. Meer informatie: 0180-515636.

Aurora speelt 'De Vlokkies'

Toneelvereniging Aurora speelt drie keer het toneelstuk 'De Vlokkies' in In 't Witte Paard in Cabauw. Het is een komedie over een aso familie bij wie de financiële nood hun bijna aan de lippen staat. Speeldata zijn: 9, 16 en 17 november. Alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Kaarten à 10 euro zijn te reserveren via: 06-19933887 (elke werkdag tussen 19.00 en 21.00 uur).

Kerkdiensten Dankdag woensdag 7 en zondag 11 november

AMMERSTOL - Herv. Gem. 10.00 uur ds. R.P.M. Braakhuis.

BENSCHOP - Herv. Gem. 09.30 uur dienst met scholen, 19.30 uur ds. C. Bos (woensdag 7 november). 09.30 uur ds. C. Bos, voorber. H.A., 18.30 uur ds. A.C. Kortleve. Prot. Gem. 19.30 uur ds. N.W. v.d. Houten (Dankdag woensdag 7 november). 09.30 uur ds. M.A.H. Six-Wienen, bed. H.A..

BERGAMBACHT - Geref. kerk, Ontmoetingskerk 19.30 uur ds. A. Schumacher (woensdag 7 november). 10.00 uur ds. g.G. van Manen. Herv. Gem. 19.30 uur ds. R.R. Eisinga (Dankdag woensdag 7 november). 08.45 en 10.30 uur ds. D. Verkuil, voorber. H.A., 18.30 uur ds. R.R. Eisinga.

BERKENWOUDE - Geref. Gem. 10.00 uur ds. W. Visscher, 19.30 uur ds. B. v.d. Heiden (woensdag 7 november). 10.00 en 19.00 uur stud. G.P. v. Nieuw Amerongen. Herv. Gem. Wijk 1 10.00 uur ds. Bos.

HAASTRECHT - Geref. Kerk 19.30 uur ds. C.M. Baggerman-van Popering (Dankdag woensdag 7 november). 10.00 uur ds. H.P. de Goede, 19.00 uur ds. M.J. Zandbergen. H. Gabrielkerk 10.00 uur Eucharistieviering. Herv. Gem. 10.00 uur mw. Prop. E. Klok. St. Barnabasparochie 19.00 uur Eucharistieviering (zaterdag 10 november). 11.00 uur Eucharistieviering m.m.v. koor.

JAARSVELD - Herv. Gem. 19.30 uur ds. J. de Wit (Dankdag woensdag 7 november). 09.30 uur ds. A.J. Sonneveld, 18.30 uur ds. C.M. Baan.

LOPIK - Geref. Kerk 19.30 uur ds. W.M. Schraven (Dankdag woensdag 7 november). 09.30 uur ds. E. Overeem, voorber. H.A., 18.30 uur ds. W.M. Schraven, kampdienst. Herv. Gem. 19.30 uur ds. A.J. Sonneveld (Dankdag woensdag 7 november). 09.30 uur ds. J. de Wit, 18.30 uur ds. A.J. Sonneveld.

LOPIKERKAPEL - Herv. Gemeente 09.00 en 19.30 uur ds. T.J. Korten (woensdag 7 november). 09.30 uur ds. T.W. v. Bennekom, 18.30 uur ds. P. Veerman.

POLSBROEK/VLIST - Herv. Gem. 09.30 uur ds. C. Boele, 18.30 uur ds. c Boele (woensdag 7 november). 09.30 uur ds. C.H. Buitink, 18.30 uur ds. A.A. Floor.

SCHOONHOVEN - "Bethlehem" Huis van gebed en aanbidding, Spoorstraat 11 10.30 uur dienst. Evangelische Gemeente De Levensbron, Het Bastion 10.30 uur Bjorn van Pe3lt. Herv. Gem. 09.00 uur dienst, 19.30 uur ds. F. Hoek (woensdag 7 november). 10.00 uur ds. F. Hoek, 18.30 uur ds. J.C. Schuurman. Oud Kath. Kerk 10.45 uur Eucharistieviering. Prot. Gem. De Hoeksteen Schoonhoven en Willige Langerak 08.30 uur ds. H. Ouwerkerk, 18.30 uur ds. M. Honderd (woensdag 7 november). 10.00 uur ds. P.M.W. v.d. Schans, 18.30 uur ds. H. Ouwerkerk. R.K. Parochie H. Bartholomeus 09.30 uur Eucharistieviering (woensdag 7 november). 17.30 uur Eucharistieviering (zaterdag 10 november). 09.30 uur Eucharistieviering met koor/samenzang.

STOLWIJK - Geref. Gem. 10.00 en 19.00 uur ds. G. Hoogerland (woensdag 7 november). 10.00 en 19.00 uur ds. G. Hoogerland. Herv. Gem. wijk 1 09.00 uur ds. W.M. de Bruin. Herv. Gem. wijk 2 10.00 uur ds. J.C. de Groot, 19.30 uur ds. J.J. ten Brinke (woensdag 7 november).

WILLIGE LANGERAK - Herv. Gem. 19.30 uur ds. J.J. Hagendijk (Dankdag woensdag 7 november).

Expositie

bergambacht • In de maanden november en december exposeert Iris van der Hoorn (17) uit Bergambacht haar werken in de vitrine van de bibliotheek in Bergambacht. Zij schildert met acryl. Haar onderwerpen haalt ze uit de natuur en haar fantasie.

Speelgoedbeurs Leentje Beer

Foto: Rianne Wassenberg

Speelotheek Leentje Beer in Schoonhoven houdt vanaf 19.00 uur een speelgoedbeurs. Op deze beurs wordt tweedehands speelgoed verkocht. Verder ook spelletjes, boeken en dvd's.

Dixielandmuziek in De Tulp

Banjo hanging on white brick wall, stock photo Foto: DONUT

The Big Harbour Dixielanders treden vanaf 15.00 uur op in De Tulp in Bergambacht. De band speelt gezellige dixielandnummers. Entree is 3 euro (met mantelzorgpas gratis).

Foto: PR

The Oldtimers treden zondag 18 november om 15.00 uur op in Theater Concordia in Haastrecht.

Jari van Haastrecht 4 naar het eerste

Jari van der Stok heeft zijn draai gevonden bij Haastrecht. Foto: wijntjesfotografie.nl

haaastrecht • De voormalige vierde-elftalspeler Jari van der Stok (23) veroverde dit seizoen een basisplaats bij zondagderdeklasser Haastrecht. Een eerdere doorbraak bleef uit, omdat de Haastrechtenaar zijn bijna afgeronde studie Agrotechnologie aan de Universiteit van Wageningen voorrang gaf.

In zijn tienerjaren kwam Jari van der Stok uit voor Jodan Boys, omdat zijn ouders daar speelden. Het was een goede leerschool. De selectie-elftallen van de Goudse zaterdaghoofdklasser speelden in landelijke competities. "Mijn studie in Wageningen slokte steeds meer tijd op," licht Jario toe in de gezellige voetbalkantine op sportpark Wilgenoord. "Ik kwam bij de senioren niet verder dan het derde elftal. Na het afronden van mijn Bachelor heb ik driekwart jaar rondgereisd in Nieuw-Zeeland. Nu volg ik een Masteropleiding van twee jaar."
Van der Stok verdiept zich in innovatieve en duurzame technologie voor de productie van voedsel en andere agrarische producten. In teamverband ontwikkelde hij in Wageningen een robot die het zaaien en de gewasbescherming van maïs mede helpt te automatiseren. "Ik werk in mijn vrije uren bij een oom, die een melkveehouderij heeft aan de Steinsedijk," vervolgt de middenvelder. "De agrarische sector is volop in ontwikkeling. Het lijkt mij erg interessant om in de toekomst hierin werkzaam te zijn. Ik deel mijn tijd zo in, dat ik nu wel aanwezig kan zijn op de trainingsavonden. Nadat ik terugkwam uit Nieuw-Zeeland haalden mijn vrienden me over om bij Haastrecht te komen spelen. Ik had totaal geen verwachtingen en sloot me aan bij het vierde. Ik was echter gewend om te presteren en dat kon ik niet in dit recreatieve elftal. Met onder anderen Ezra Hoefsmit sloot ik aan het begin van het seizoen aan bij de selectie van 37 man, die de nieuwe trainer Edwin de Bruin onder zijn hoede kreeg. Tot nu toe speelde ik alle oefen- en competitiewedstrijden in de hoofdmacht. Haastrecht 2 komt uit in de reserve eerste klasse en treft soms betere tegenstanders dan wij. Alle spelers kunnen goed met elkaar opschieten. Na de trainingen zit de kantine dan ook hartstikke vol. Qua gezelligheid ben ik op een prima plek terecht gekomen."
Het halen van een plek bij de eerste zes, welke ploegen halverwege dit seizoen in een nieuwe klasse gaan spelen om promotie naar de tweede klasse, is het doel van de zondagderdeklasser. Jari: "De komende weken treffen we sterke tegenstanders, die dezelfde ambitie hebben als wij. Haastrecht heeft nog een jong elftal, dat moet groeien. Met mijn 23 jaar ben ik een van de oudsten. Mijn taak is om op het middenveld met Joeri Stauthamer en Joep Wijnands de aanval van de tegenpartij te onderbreken en vervolgens onze snelle aanvallers in stelling te brengen. Ik verwacht dat we ons plaatsen, want op elke positie beschikken we over prima spelers."

Wim Kroone

DCV op derde plaats, Spirit zakt weg

krimpen a/d ijssel • DCV is niet te stuiten in de 2e klasse D. De Krimpenaren versloegen Zuidland met 0-2 en nemen nu de derde plaats in achter koploper Neptunus-Schiebroek en Sparta. Spirit zakt steeds verder weg na de 0-1 nederlaag tegen Alexandria '66.

DCV speelde een matige eerste helft, maar raakte in het tweede bedrijf op volle toeren. Zuidland werd toen van de mat geveegd. Guido van Ooijen ging goed door aan de linkerkant en de bal belandde uiteindelijk op de rand van de zestien bij Daan van Ingen. Met zijn sterke rechterbeen liet hij de keeper kansloos: 0-1. DCV behield het betere van het spel en breidde de voorsprong in de 59ste minuut uit. Daan Beumer vond in eerste instantie de keeper nog op zijn weg, maar in de rebound kreeg Guido van Ooijen de bal wel in het doel: 0-2. De wedstrijd was gespeeld. Via Patrick Groen en Daan Beumer had de score zelfs nog hoger uit kunnen vallen.

Matige vorm

Spirit verloor op eigen veld met 0-1 van Alexandria' 66. Het tekent de matige vorm van de geel-witten in deze fase van de competitie. De thuisclub moest het stellen zonder Bas Haasnoot, Stefan Bitter, Julian Rook, Sander Kalkman, Ingmar Burema en Laurens Visser. Toch wilde trainer Richard van Cappellen geen excuses aanvoeren. "De selectie is breed genoeg om dat op te vangen. Het scoren wilde echter niet lukken."

Alexandria '66 kwam in de 38ste minuut op een 0-1 voorsprong. Vanaf dat moment deden de Rotterdammers er alles aan om Spirit niet z'n gewenste spel te laten spelen en dat had succes. Uit de laatste vier wedstrijden behaalde Spirit slechts één punt.

DRL-Dilettant gestaakt

regio • DRL-Dilettant (1-1) haalde het einde niet. Het treffen in Rotterdam-Zuid werd in de tweede helft door arbiter De Witte gestaakt vanwege wanordelijkheden na een tweede rode kaart voor een DRL-speler. Daarna ontstond er een opstootje op het veld.

De scheidsrechter liet beide ploegen inrukken. Hij vreesde dat het duel uit de hand zou lopen en keerde niet meer terug uit de kleedkamer. Het is nog niet bekend wanneer het restant wordt uitgespeeld. Dilettant speelt dan met 11 spelers tegen 9 tegenstanders.

Benschop verloor in een gelijkopgaande wedstrijd met 1-2 van Waterwijk uit Almere. Benschop kreeg voldoende kansen op een beter resultaat, maar alleen Daan de Bruin wist het net te vinden. Lopik pakte in een aantrekkelijke wedstrijd een punt tegen studentenclub Odysseus'91. De gasten moesten het doen zonder de geschorste spits Ardy de With en kwamen niet tot scoren. Gelukkig trof de thuisploeg ook geen doel: 0-0 dus.

Schoonhoven speelde een prima partij tegen koploper Charlois en haalde een punt binnen in Rotterdam. Met een beetje geluk had er meer in gezeten voor de ploeg van trainer Raymond van der Kort. FC Perkouw verloor in de slotfase met 2-1 van promovendus IJsselmonde. Vierdeklasser Ammerstol blijft vriend en vijand verbazen. Hillegersberg werd op eigen veld met 3-2 verslagen. ASV was in de eerste helft feller en won vaker de persoonlijke duels.Jesse de Bruin tekende vanaf de penaltystip de 1-0 aan. Een prachtige vrije trap van Jeffrey Spierdijk leverde de 2-0 op. In de tweede helft zakte Ammerstol wat in. Dat zorgde voor 2-1. Ammerstol kwam even onder druk te staan, maar invaller Jory de Lange zorgde met een lob voor de bevrijdende 3-1. Hillegersberg gaf zich niet gewonnen en tekende 3-2 aan. Dat leverde dat nog tien benauwde minuten op, maar de zege kwam niet in gevaar. SPV'81 ging op het eigen sportcomplex met 0-2 onderuit tegen Kamerik, dat zijn eerste vier competitiewedstrijden verloor, maar nu zijn derde op rij won.

Stolwijk boekte in de strijd om een plek bij de eerste zes op de ranglijst een belangrijke 2-1 zege op HWD uit Rotterdam-Overschie. Als Stolwijk de eerder gestaakte wedstrijd tegen NOCKralingen -bij een stand van 2-1- winnend afsluit (datum uitspelen restant nog onbekend), dan stijgt het elftal van Rob van Gardingen met twaalf punten uit zeven duels naar een gedeelde zesde plaats. Haastrecht speelde in Rotterdam op de valreep gelijk tegen Blijdorp: 1-1. Uit een hard genomen hoekschop werkte een speler van Blijdorp de bal in eigen doel. Haastrecht, dat in dezelfde klasse is ingedeeld als Stolwijk, neemt na zeven wedstrijden met dertien punten de vijfde plaats in.
Cabauw moest na de 2-1 zege een week eerder nu in en tegen Slikkerveer een 10-0 (!) nederlaag incasseren. Cabauw staat met drie punten uit zeven duels op de twaalfde plaats, waardoor het vrijwel zeker al vaststaat dat het na een halve competitie in een nieuw te vormen poule moet strijden voor lijfsbehoud.

Gouderak en Bergambacht kiezen de aanval

Foto: wijntjesfotografie.nl

gouderak • Als twee teams volop voor de aanval kiezen, krijg je een aantrekkelijke derby met veel doelpunten. Gouderak-Bergambacht eindigde daarom in 3-4. Bij rust was de stand al 3-3 en leken beide vierdeklassers op weg naar een korfbaluitslag. Het matige verdedigen leverde voor beide doelen hachelijke momenten op. Bergambacht nam steeds een voorsprong, maar zag Gouderak drie keer langszij komen. In de tweede helft speelden de bezoekers meer vanuit een strakke organisatie en kreeg Gouderak geen kansen meer. Pieter Meijer werd matchwinnaar door de 3-4 langs Gouderak-doelman Stef Hoogendoorn te schieten. Meijer bracht daarmee de productie op twee treffers. De andere Bergambachtse doelpunten kwamen op naam van Farouk el Kadiri en een eigen goal van Rens van Ommen (Gouderak). Namens de thuisclub schoten Gerben Slaman, Nelis Speksnijder en Hugo Bitter raak. Beide trainers waren tevreden over de inzet van hun spelers. De vele fouten namen ze voor lief.

Lekkerkerk niet bij de les

lekkerkerk • Derdeklasser Lekkerkerk was tegen DVO '32 niet bij de les en verloor met 3-1.

De bezoekers stonden in Vlaardingen na 10 minuten al met 2-0 achter. DVO '32 vergat daarna door te drukken waardoor Lekkerkerk weer in de wedstrijd kon komen, overigens zonder veel kansen te creëren. Uit een vrije trap van Hamid Sarrafsadeh scoorde Pim Molenaar tien minuten voor rust de aansluitingstreffer: 2-1. Dat gaf de supporters hoop, maar In de tweede helft kon Lekkerkerk geen vuist maken. DVO '32 scoorde vlak voor tijd 3-1.

Battle of the referees

gouda • Scheidsrechtersvereniging Gouda en Omstreken organiseert donderdag 15 november voor zowel haar eigen (bonds-)scheidsrechters als voor scheidsrechters van de voetbalclubs in de Goudse regio een 'Battle of the Referees'. Deelnemers worden getest op hun algemene (voetbal)kennis en spelregelkennis. Aanvang 19.30 uur in het clubgebouw van korfbalvereniging Gemini, in het Goudse Groenhovenpark.

30 / 36

Te koop: Een mooie aanhangwagen. Afmeting: 2 bij 1 mtr. Laadverm. 850 kg. Tel: 0629538890

Nieuwe thuiskapster in Krimpen aan de Lek Knippen, kleuren en styling. Afspraak maken? freshfellow.nl 0642261749

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Piotr Havik vindt zijn plek in het peloton

Piotr Havik in de finale van de Sluitingskoers.

ammerstol • Eliterenner Piotr Havik sloot het wielerseizoen in het Belgische Putte-Kapellen, achter de nieuwe Lotto-Jumbo-aanwinst Taco van der Hoorn, af met een tweede plaats in de Sluitingskoers.

Na een stroeve start vanwege maagproblemen kon Piotr Havik dit seizoen in grote wedstrijden met de besten mee. Hij won de Ronde van Overijssel, eindigde als vierde in de Ronde van Estland en scoorde tussen de gelouterde profs een zevende plaats in de Antwerp Port Epic.

Deze uitslagen leverden de wielrenner flink wat UCI-punten op. Wereldwijd staat de 24-jarige Beatcoureur van de 3.212 geregistreerde beroepsrenners op de 425ste plaats. Vlak achter Jos van Emden (Lotto-Jumbo) en oud-Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam, die in Franse dienst rijdt.

Appje

"Ik heb bewezen, dat ik op het hoogste niveau mee kan," zegt Piotr Havik strijdvaardig. "Een appje van Erik Breukink, die mij feliciteerde met mijn tweede plaats in Putte-Kapellen, is natuurlijk hartstikke leuk, maar een plaats in een procontinentaal team of Worldtourploeg is nog niet weggelegd voor mij. Bij Beat Cycling, dat plannen heeft om door te groeien naar een procontinentale status, heb ik het goed naar mijn zin. De ploegleiding ziet het in mij zitten en verbeterde mijn contract."

Piotr Havik gaat niet stil zitten na dit wielerseizoen. Om de dag werkt hij een duurtraining af. Half november neemt hij deel aan de Ronde van Panama, die uit tien etappes bestaat. "Ik probeer in drie of vier ritten voor de winst te gaan" kijkt Havik naar deze uitdaging uit. " Na Panama zijn er enkele trainingskampen gepland in Spanje. Tussendoor rijdt Havik een aantal strandraces. "In Egmond-Pier-Egmond was ik al eens vijfde. Een podiumplek moet nu mogelijk zijn."

Zijn ambitie om door te stoten naar het hoogste niveau blijft overeind. "Ik zal dan wel nog betere uitslagen moeten rijden. Winst in een UCI 1.1-wedstrijd, zoals de Antwerp Port Epic of Veenendaal-Veenendaal Classis, zou mooi zijn. Het zou mijn kansen vergroten om de stap naar een topteam te maken."

Wim Kroone

Patrick Roest een klasse apart

heerenveen/lekkerkerk • Patrick Roest heeft zijn succesvolle weekend op het World Cup Kwalificatietoernooi afgesloten met een indrukwekkende zege op de 10.000 meter.

De 22-jarige Lekkerkerker haalde in Thialf in Heerenveen op de langste afstand ruim dertig seconden van zijn persoonlijk record af en finishte in 12.47,89.

"Dit is absoluut mijn beste weekend uit mijn loopbaan tot nu toe", aldus Roest na afloop van de 10.000 meter waarop hij slechts twee seconden boven het baanrecord van Sven Kramer (12.45,09) bleef. De Team Jumbo-schaatser, die eerder dit toernooi al de 1500 en 5000 meter op zijn naam schreef, was ook op de tien kilometer een klasse apart.


Roest won de langste afstand met grote overmacht. Uiteindelijk eindigde hij bijna negen seconden voor teamgenoot Douwe de Vries, die tevens een PR reed: 12.56,71. Jorrit Bergsma eindigde op de derde plek met een tijd van 12.56,89.

Grote hap

"Dit is mijn derde PR van het weekend, maar dit keer ging er wel een heel grote hap in één keer af", zegt een wat verbaasde Roest op de website van zijn sponsor (www.teamlottojumbo.nl). "Mijn vorige PR stond op 13.21,00, dus ik wilde niet te veel risico nemen. Ik was bang dat ik anders de tol zou betalen op het eind. Het was een goede rit, maar dat ik zo veel tijd van mijn PR af zou halen, had ik niet verwacht."

Vanwege zijn goede resultaten keek Roest alvast met veel vertrouwen naar de komende maanden. "Ik wil bij alle wedstrijden waar ik aan de start sta voor het podium gaan. De vorm die ik nu al heb, moet ik zien vast te houden. Ik hoop en denk dat er nog rek in zit en dat het alleen nog maar sneller kan. Het is aan mij om dat bij de volgende wedstrijden te laten zien."

Sterk crossdebuut

bergambacht • Avantri-atleet Filimon Meles won zaterdag in Boskoop met overmacht de Floracross, de eerste veldloop van de crosscompetitie van het district Zuid-Holland-Midden. De talentvolle A-junior uit Bergambacht nam in de 6000 meter lange cross meteen de leiding en finishte in een tijd van 24.35 minuten.

Bij de senioren eindigde Cornelis Verboom als negende in het sterke deelnemersveld. De Krimpenaar klokte op de 9.000 meter een tijd van 39.12 minuten. Ammerstollenaar Piet van Wijngaarden eindigde bij de Masters-60+ als vijfde.

Domper voor Gianni de Bruin

lopik • De 16-jarige Gianni de Bruin, die dit seizoen een basisplaats veroverde bij zaterdagtweedeklasser Lopik, heeft de voorste kruisband van één van zijn knieën gescheurd. Dit nieuws hoorde de Lopik-speler nadat een week eerder een mri-scan was gemaakt.

Gianni de Bruin haakte in de wedstrijd tegen Almere geblesseerd af. "Ik maakte een onverwachtse beweging en voelde iets knappen in mijn knie."

Schellevis zevende op EK-cross

stolwijk • Veldrijder Remco Schellevis eindigde zaterdag in Rosmalen tijdens de EK Cross bij de Masters-35+ als zevende in zijn categorie. Met de latere winnaar Ondrej Zeleny (Tsjechië), kende de Stolker een bliksemstart. Schellevis kon zijn tempo echter niet volgen en kwam in een groepje te zitten dat op het snelle parkoers met drie hoge bruggen streed voor de vijfde plaats. De nummer zes van het onlangs verreden districtskampioenschap was tevreden met zijn klassering op anderhalve minuut van de Tsjech.

Succesvol weekend MHC Krimpen

krimpen aan den ijssel • Heren 1 van MHC Krimpen wist met 1-2 te winnen in Naaldwijk. De Krimpense hockeydames konden thuis een 5-1 overwinning bij schrijven.

Heren 1 begon uit bij koploper Westland sterk en georganiseerd en wist na een kleine twintig minuten via Martijn Hofwegen te scoren uit een strafcorner. Lang konden de gasten zonder echt in de problemen te komen de voorsprong behouden, maar na de gelijkmaker van Westland wisselde de thuisploeg even voor het einde de keeper voor een extra veldspeler om zo vol voor de winst te gaan. Dit pakte voor hen verkeerd uit. Na een goede actie op het middenveld stuurde aanvoerder Jeroen Vermeulen Jamil Abraham richting open goal: 1-2.
Dames 1 was doeltreffend tegen HC IJssel. De treffers kwamen op naam van Beau van der Heijden, Romy Brugman (beiden 2) en Floortje Buijs.

Sponsorfoto's

• Ronnor Hypotheken & Verzekeringen en Starframe zijn de nieuwe shirtsponsors van het veteranenelftal van vv Dilettant.

• De spelers van vv Gouderak J017 kregen van Efbe Beveiliging en
KaBoom Vuurwerk wedstrijdtassen.