HK Vianen

27 september 2016

HK Vianen 27 september 2016


Speler uit selectie Brederodes gezet

vianen • In de vorige week zondag gespeelde wedstrijd tussen Brederodes en Amsvorde werd Charley van der Stok na een half uur gewisseld. Dat was dusdanig tegen het zere been van de centrumspits dat hij verbaal flink te keer ging tegen de mensen in de dug-out, waaronder de pupil van de week.

Toen hij later zijn onvrede in de kleedkamer uitte, in bewoordingen die absoluut niet door de beugel konden, kreeg hij een tweede waarschuwing. Twee dagen daarna was er een bespreking waar Van der Stok, zonder opgave van redenen, verstek liet gaan. Dat was voor trainer Michel Blokker de druppel, en hij liet weten geen beroep meer te doen op de 46-jarige Schoonhovenaar. "Hij heeft bovendien ook nog een van onze leidsters bedreigd. Een speler, zéker iemand van zijn leeftijd, zou beter moeten weten. Ik heb hem niet meer nodig."

Oudercafé over draagdoeken

vianen • Het eerstvolgende Oudercafé - op dinsdag 11 oktober - gaat in op het dragen van een baby in een draagdoek. Charlotte Stolker, consulente van de Nederlandse Vereniging van Draagdoekconsulenten, vertelt dan over de mogelijkheden en voordelen van de draagdoek. Er is uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen en in gesprek te gaan. In het Oudercafé kunnen ouders van baby's en peuters elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en antwoord krijgen op opvoedvragen. Het is elke tweede dinsdag van de maand in de Bibliotheek Vianen. Aanvang is 10:00 uur. De bijeenkomst duurt tot 11:00 uur.

q www.bibliotheeklekijssel.nl/vianen

Danswedstrijd in Leerdam

leerdam • Stichting Jeugd Actief organiseert weer een Leerdamse editie van So You Think You Can Dance. Dit jaar viert Jeugd Actief een feestje, want So You Think You Can Dance Leerdam bestaat vijf jaar. Inschrijven voor deze danscompetitie kan door het aanmeldformulier op de website van Jeugd Actief in te vullen. Deelnemen kan individueel, als duo of in teamverband, bijvoorbeeld als school of klas. De aanmelding voor teamverband loopt via school. Inschrijven kan tot aanstaande vrijdag 30 september. Ook dit jaar wordt So You Think You Can Dance weer mede mogelijk gemaakt door jongerencentrum M3 en de Leerdamse dansscholen PuurSport, Nikky's Dance en Elan. De voorrondes van So You Think You Can Dance vinden dit jaar plaats op woensdagen 5 oktober en 12 oktober. De finale vindt plaats op zaterdag 22 oktober. Meer informatie is te vinden op de website.


q www.jeugdactief.nl

Weer gemeentefusie op handen

regio • De colleges van gemeenten Giessenlanden en Molenwaard willen fuseren tot één nieuwe gemeente. De burgemeesters en wethouders verwachten dat een fusie op de lange termijn "een meerwaarde heeft voor onze inwoners, instellingen en bedrijven op de aspecten kwaliteit en kosten". De colleges wijzen ook naar andere fusies in de regio. "Gemeenten om ons heen zijn groter of worden groter. Waar waar anderen groter zijn of groter worden, is het zaak daarmee in evenwicht te zijn."

Hoeksteen-plannen 'weggegooid geld'

De 2,6 miljoen euro die het college wil investeren in aankoop en verbouw van De Hoeksteen is eigenlijk weggegooid geld. Dat betoogde kunstenaar Hans Budding van het Cultureel Forum Vianen zaterdag tijdens een discussiemiddag in de Stadshof. Vianen heeft genoeg geschikte locaties, vindt hij. Ook PvdA-fractievoorzitter Joop van Montfoort heeft nog de nodige vragen bij de plannen van het college. De gemeente heeft bijvoorbeeld nog niet met de omwonenden heeft overlegd.

Plannen centrum worden concreter

Het heeft even geduurd, maar de komende weken worden belangrijke stappen gezet bij de uitwerking van de plannen voor het centrum van Vianen. Dat meldt het college in de vorige week gepresenteerde tweede bestuursrapportage 2016. De plannen zijn de afgelopen maanden uitgewerkt door een stuurgroep. Het gaat om herinrichting van de Voorstraat, aanleg brug over de stadsgracht, versterken historische kwaliteiten en nieuwe bebording.

Brederodes wint verdiend van CDW

De vierde speeldag was de zaterdagbrigade van Brederodes goed gezind. Het elftal won met 1-2 van CDW. Brederodes maakte het zichzelf nog behoorlijk lastig. De te magere 0-1 ruststand werd door CDW snel geëgaliseerd. Halverwege de tweede helft scoorden de bezoekers de bevrijdende en verdiende treffer. CDW en Brederodes begonnen enkele jaren geleden gelijktijdig aan een opmars van de vijfde naar de tweede klasse. De gemiddelde leeftijd van CDW is slechts 20,7 jaar.

Afscheidsetentje voor Ria de Reus

De scootmobielclub in Vianen heeft vorige week dinsdagmiddag afscheid genomen van Ria de Reus van Stichting Welzijn Vianen. Ria heeft de club zes jaar geleden opgericht, samen met Ben Linnenbank en Martin Heijdoorn. Eind dit jaar verlaat ze de SWV. Ze kreeg een afscheidsetentje aangeboden in restaurant Pannenkoekenkluis aan de Weesdijk. Ook kreeg ze een bloemenbon voor haar inzet. Ria is al jarenlang actief bij de Stichting Welzijn Vianen als ouderenconsulent.

De eerste woningen van Hoef en Haag verrijzen onder de rook van Vianen. Het gaat om de 37 woningen van Het Dorpshart. Marc Molenaar - toekomstig bewoner - volgt het project door foto's te maken vanuit de lucht, middels een drone. Meer foto's zijn te vinden op: www.marcusmphotography.com. Foto: Marc Molenaar

• De bouw van Hoef en Haag is echt begonnen. Als eerste zijn de 37 woningen van onderdeel 'Het Dorpshart' aan de beurt. Marc Molenaar - toekomstig bewoner - volgt het project door foto's te maken vanuit de lucht, middels een drone. Meer foto's zijn te vinden op: www.marcusmphotography.com.

dinsdag 27 september • jaargang 25 no 39

editie Vianen

Twijfels over plannen De Hoeksteen

Hans Budding: 'Investering is weggegooid geld'

vianen • Vooral PvdA-fractievoorzitter Joop van Montfoort was dinsdag tijdens de Forumavond uiterst kritisch.

De totale operatie gaat 2,6 miljoen euro kosten. Daarmee kunnen zowel de aankoop (575.000), de verbouw (1.350.000 euro), de benodigde verkeersmaatregelen (300.000 euro) als ook de onvoorziene uitgaven worden bekostigd. De podiumfunctie is nog tot 2017 gevestigd in De Stadshof. Maar dit gebouw wordt gesloopt ten behoeve van woningbouw door LEKSTEDEwonen. De Hoeksteen deed tot enkele jaren geleden dienst als kerkgebouw van de Protestantse Gemeente.

Omwonenden

Van Montfoort vindt het heel jammer dat de gemeente nog geen contact heeft opgenomen met de omwonenden en dat er nog geen duidelijkheid bestaat over het aantal parkeerplekken. Ook denkt hij zeker te weten dat voor de geplande horeca-activiteiten in het voormalige kerkgebouw het bestemmingsplan gewijzigd dient te worden. Van Montfoort vraagt zich ook af wat er gaat gebeuren met de 37 verenigingen, die nu nog gebruik maken van De Stadshof. Die kunnen straks niet allemaal terecht in De Hoeksteen. Van Montfoort vindt het plan onvoldragen. Er zijn nog te veel onzekerheden. "En er is geen plan-B als het misloopt", aldus het PvdA-raadslid.

De podiumfunctie stond zaterdag ook centraal tijdens een drukbezochte discussiemiddag in De Stadshof. Cees Heikoop en Hans Budding van het Cultureel Forum zwengelden de discussie aan en daarna gingen de aanwezigen uiteen in groepjes. Volgens Budding is de investering in de Hoeksteen eigenlijk weggegooid geld. "Het is de vraag of we zo'n extra gebouw nodig hebben in Vianen. Bovendien: het gebouw ligt buiten het centrum en is ook nog in gebruik voor kerkelijke activiteiten en als uitvaartcentrum."

Er is na het wegvallen van De Stadshof in Vianen echt geen gebrek aan geschikte ruimten, vindt Budding. "Wat denk je van de Grote Kerk, die je kunt gebruiken voor grote concerten. Maar ook Het Klooster daarnaast heeft een prima podium en is geschikt voor zo'n 150 bezoekers." Volgens Budding kan de 2,6 miljoen euro beter worden geïnvesteerd in versterking van het culturele aanbod, in samenwerking van culturele Vianense initiatieven en in talentontwikkeling. In zijn bijdrage tijdens de discussiemiddag noemde Budding het voorbeeld van Culemborg, waar met een aantal zzp'ers en heel veel vrijwilligers in een prima locatie in de binnenstad wordt gezorgd voor een sprankelend cultuuraanbod. "Als dat in Culemborg kan, waarom zou dat dan niet in Vianen kunnen."

Reactie wethouder

Wethouder Marcel Verweij gaf zaterdag een uitgebreide Powerpoint-presentatie over de plannen. In reactie op Hans Budding zegt hij: "In het voorjaar van 2016 hebben we een quick scan laten uitvoeren naar mogelijke locaties voor een cultuurpodium. Dit bleek uiteindelijk te duur. De Hoeksteen kwam later als locatie aan bod toen uit gesprekken bleek dat de Protestantse gemeente het gebouw aan de gemeente wilde verkopen. Rekening houdend met de gemeentelijke herindeling en het feit dat er geen andere geschikte en betaalbare locaties in Vianen zijn, is de Hoeksteen op dit moment het enige alternatief voor een podiumfunctie. De gemeente wil zich daarvoor inzetten en het cultuurpodium voor Vianen behouden."


Dick Aanen

Vianen in beweging tijdens Sportweek

Marcel Verweij bij de opening van de Sportweek. Foto: aangeleverd

vianen • Vorige week vond de Nationale Sportweek plaats. Deze werd zaterdag in Vianen lokaal geopend door Sportservice Vianen en wethouder sport Marcel Verweij.

Afgelopen weken konden mensen meedoen aan karate, bootcamp, kickboksen, running therapie en vele andere activiteiten. Speciaal voor de oudere doelgroep was een boottocht georganiseerd over de Lek. De enthousiaste reizigers, waarvan de oudste liefst 95 jaar was, bekeken de omgeving van Vianen vanaf het water en deden ondertussen mee aan een sportdeelnameonderzoek. Met de resultaten kan Sportservice Vianen meer ouderen in beweging krijgen en houden. Een aantal gaf in het onderzoek aan graag persoonlijk beweegadvies te krijgen, om zo weer actief te worden.

De Nationale Sportweek wordt jaarlijks georganiseerd door NOC*NSF met als doel meer mensen kennis te laten maken met een sport- of beweegactiviteit die bij hen past en ze vervolgens de weg naar de sportvereniging te laten vinden. Nog steeds sporten en bewegen veel mensen niet. De organisatie van de Nationale Sportweek is een van de initiatieven die de positieve bijdrage die sport geeft aan mensen en maatschappij vergroot.

Voor meer vragen over de Nationale Sportweek of sport- en beweegactiviteiten in Vianen kan contact worden opgenomen met Patrick Hilhorst van Sportservice Vianen. De sportconsulent is bereikbaar via telefoonnummer 0347-778788.


q www.sportservicevianen.nl

Boetes voor lokale overtreders

regio • De politie heeft woensdagmiddag diverse verkeersovertredingen beloond met bekeuringen. Bij een verkeerscontrole op de Kanaaldijk te Hei-en Boeicop werden vier bestuurders bekeurd voor het negeren van de geslotenverklaring (tegen sluipverkeer). Bij een verkeerscontrole op de Kortenhoevenseweg te Lexmond werden 13 bestuurders bekeurd voor het te snel rijden in de 30-kilometerzone. De hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 69 km/uur. Ook waren er bekeuringen voor het niet dragen van de autogordel en het tijdens het rijden vasthouden van een mobiele telefoon. Saillant detail was dat van de totaal 17 uitgeschreven bekeuringen er 16 zijn uitgeschreven aan lokale inwoners of inwoners van direct aangrenzende plaatsen.

Inloopspreekuur Open Huizen Dag

regio • Tijdens de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 1 oktober zijn vijf kantoren van Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden geopend. De deelnemende woningen zijn te bezichtigen van 11:00 tot 15:00 uur. De kantoren in Gorinchem (Einsteinstraat en Rabo Wooncafé), Nieuw-Lekkerland, Vianen en Leerdam zijn van 13:00 tot 16:00 uur geopend voor een inloopspreekuur over hypotheken. "Als je net een mooie woning hebt bezichtigd, wil je snel weten of je het kunt betalen en wat dat betekent voor je maandlasten. Daarom kan men 1 oktober vrijblijvend terecht voor een kort oriëntatiegesprek met een van onze hypotheekadviseurs. Hier zijn geen kosten aan verbonden", zegt directeur Walther Buijs.

Diefstal velgen in Culemborg

culemborg • De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Lange Meent een 23-jarige Culemborger aangehouden. De man wordt verdacht van een poging om velgen van een auto te stelen. Even na 03.30 uur kreeg de politie een melding dat op een parkeerplaats aan de Lange Meent twee mannen bezig waren om van een geparkeerde auto de velgen te verwijderen. Agenten die snel ter plaatse waren, wisten een 23-jarige man aan te houden.

Tweede Editie Walking Dinner Rotaryclub Vianen-Vreeswijk Foto: Nico van Ganzewinkel

Rotaryclub Vianen-Vreeswijk organiseerde zaterdag voor de tweede keer een walking dinner.

Centrumplannen: eindelijk schot in de zaak

vianen • Het heeft even geduurd, maar de komende weken worden belangrijke stappen gezet bij de uitwerking van de plannen voor het centrum van Vianen. Dat meldt het college in de vorige week gepresenteerde bestuursrapportage 2016.

De plannen zijn de afgelopen maanden uitgewerkt door een stuurgroep. Het gaat concreet om herinrichting van de Voorstraat, de realisering van een brug over de stadsgracht, het versterken van de historische kwaliteiten van het centrum en de bebording. Bij de herinrichting van de Voorstraat wordt gekozen voor het concept van 'shared space', een straat waar verschillende vormen van vervoer met elkaar de ruimte delen en waarbij de auto 'te gast' is.

Stadsgracht

Over de stadsgracht bij de Lijnbaan komt een ingetogen brug met dunnen pijlers, waarmee de impact op de historische omgeving wordt beperkt.

Voor het behouden, versterken en beter benutten van monumenten worden twee fondsen in het leven geroepen: een Fonds Monumentale Panden en het stimuleringsfonds Beeldkwaliteit. Het eerste fonds betreft het gehele monumentale object, het tweede heeft betrekking op uitstallingen, gevel en verlichting. Binnenkort wordt gestart met de inventarisatie van de kwaliteit en staat van het monumentenbestand.

Deze inventarisatie vormt het vertrekpunt voor de uit het fonds te subsidiëren activiteiten. De regelingen worden momenteen ambtelijk uitgewerkt. Eind dit jaar of begin volgend jaar moet de gemeenteraad er nog een klap op geven.

Bebording

Ook krijgt het centrum nieuwe bebording, waaronder komborden, toeristische borden en Vrijplaatsborden. Er komt een eind aan de wirwar van soms verwarrende en overbodige borden. Het streven is om de eerste nieuwe borden eind dit jaar te plaatsen. De komborden worden zodanig uitgewerkt dat ze na de gemeentelijke herindeling eenvoudig te vervangen zijn.

Meer woningen in de Boomgaard

De Boomgaard in Zijderveld. Foto: Dick Aanen

zijderveld • Op de Boomgaard in Zijderveld komen meer woningen dan aanvankelijk gepland. Giessen Projektontwikkeling bouwt 23 in plaats van 21 rijwoningen (koop en huur).

Bovendien worden nog eens drie vrijstaande/geschakelde woningen toegevoegd, bestemd voor verkoop door de eigenaren van Kerkweg 18.

De gemeenteraad heeft al op 11 maart 2014 ingestemd met het plan. Bij de uitwerking stuitte de ontwikkelaar op een aantal problemen, zoals een lastig te realiseren ontsluiting, waterberging en inrichting van de openbare ruimte. Daardoor duurde het proces langer dan oorspronkelijk verwacht. Eind 2015 maakten de eigenaren van Kerkweg 18 kenbaar dat zij ook graag woningbouw op hun perceel wilden realiseren. Op advies van de gemeenten hebben de ontwikkelingen en Zijderveldse bewoners afspraken gemaakt over een totaalbouwplan. In het gewijzigde bouwplan worden meer woningen gerealiseerd en is meer ruimte voor een goede ontsluiting. "Dit komt de kwaliteit van het bouwplan ten goede", schrijft het college in het raadsvoorstel dat op 4 oktober aan de orde komt. Afgelopen dinsdag tijdens de Forumavond is afgesproken dat het een hamerstuk wordt.

Met de ontwikkelaar is overeengekomen dat voor het project een inspraakprocedure wordt gevolgd. De reden hiervoor is dat het bouwplan aanzienlijk gewijzigd is ten opzichte van de plannen zoals deze eerder aan de betrokkenen in Zijderveld zijn gepresenteerd. De bewoners hebben nog geen kennis kunnen nemen van de nieuwe plannen. Binnenkort wordt een inspraakavond georganiseerd.

Speurtocht naar mantelzorgers

vianen • De najaarscampagne van het Steunpunt Mantelzorg staat in het teken van het opsporen van mantelzorgers in Vianen, Hagestein, Zijderveld en Everdingen. "Het blijft lastig om mantelzorgers op te sporen", zegt Carolien Sterk, coördinator Steunpunt Mantelzorg Vianen. "Voor de meeste mantelzorgers is het de normaalste zaak van de wereld dat ze hun naaste(n) verzorgen en zij voelen zich dan ook niet aangesproken tot het begrip mantelzorger. Dit is de reden dat we nu de rest van de Viaanse bevolking aanspreken met 'Kent u een Mantelzorger?'." Het Steunpunt Mantelzorg hoopt op deze manier meer mantelzorgers in beeld te krijgen en deze mantelzorgers te waarderen voor het vele werk dat ze doen. De waardering bestaat uit een Dankjewel-pakket ter waarde van ongeveer tweehonderd euro. Het pakket is tot stand gekomen in samenwerking met gemeente Vianen en lokale ondernemers.

Vianezen onterecht aangehouden

vianen • Meerdere vrouwelijke inwoners van Vianen zijn in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden in Hardinxveld-Giessendam. Ze zouden betrokken zijn geweest bij een vechtpartij in een shop van een tankstation. Maar later bleek dat de vrouwen uit Vianen niets strafbaars hadden gedaan. Ook de NOS maakte melding van het incident. Het zou gaan om een grote vechtpartij waarbij vijftien mensen uit Vianen en Utrecht met elkaar op de vechtpartij zijn gegaan. In de shop van het tankstation zou het een chaos zijn geweest toen de politie kwam.

Inzamelingsactie Voedselbank

lexmond • Voedselbank Giessenlanden-Zederik houdt op vrijdag 30 september een voedselinzamelingsactie in de Spar in Lexmond. De producten die gedoneerd worden, zijn voor mensen in de omgeving die onder de armoedegrens leven en tijdelijk te weinig geld hebben om een volwaardige maaltijd op tafel te zetten.

Gemeente haalt snoeihout op

vianen • Gemeente Vianen haalt in de week van maandag 24 oktober weer snoeihout op. Mensen kunnen zich hiervoor bij de Stadswerf aanmelden vanaf donderdag 13 oktober tot en met maandag 24 oktober, tussen 09:00 uur en 12:30 uur. Bij het aanmelden, wordt meteen verteld op welke dag het snoeihout opgehaald wordt. Na deze datum worden meldingen niet meer aangenomen. Snoeihout moet wel hanteerbaar gebundeld worden met een touw, de bos mag niet langer zijn dan 1,50 meter en niet dikker dan achttien centimeter. Voor aanmeldingen: 0347-369911.

Concert 'De Beeldenstorm' door het HEMONY ensemble Foto: Nico van Ganzewinkel

In de Grote Kerk vond woensdag het concert 'Beeldenstorm' plaats door het Hemony Ensemble. Dit muzikale gezelschap is gespecialiseerd in zestiende en zeventiende eeuwse muziek.

Dancearts groeit door in Vianen

Leerlingen van Dancearts treden op. Foto: aangeleverd

nieuwegein/vianen • Dansstudio Dancearts heeft naast haar vestiging in Nieuwegein nu ook een dansstudio in Vianen. In korte tijd is Vianen uitgegroeid tot een groot succes.

"Dit heeft vooral te maken met de unieke formule die dansstudio Dancearts hanteert", aldus de enthousiaste Dominique Hartman. De 26-jarige is de eigenaresse van de dansschool. "Onze formule is dat we meer aanbieden dan alleen dans. We geven ook zang- en theaterlessen. Hiermee hebben we jarenlange kennis en ervaring opgedaan in Nieuwegein. En natuurlijk hebben we een gemotiveerd team van leraressen en de positieve reacties van de leerlingen over onze aanpak."

Gratis proefles

Iedereen vanaf 2,5 jaar is welkom bij Dancearts en met ingang van het nieuwe dansseizoen worden de lessen aangeboden in de basisschool De Voorhof gelegen aan de Looch 3-5 in Vianen. "Hierdoor hebben wij ons lespakket stevig kunnen uitbreiden van urban tot musicalles. Ik nodig iedereen uit om met onze dansstudio in Vianen kennis te maken met en een gratis proefles aan te vragen."

Dansstudio Dancearts is een unieke dansschool op het gebied van dans, zang en acteren. Het lesaanbod is zeer gevarieerd en kinderen kunt al vanaf 2,5 jaar meedoen aan de algemene dansvorming. Daarnaast kunnen belangstellenden kiezen uit jazzmodern, musical, tapdance, urban, streetdance, klassiek ballet en modern. En dus zang- en acteerlessen om een echte musicalster te worden. Dominique Hartman legt uit: "Deze veelzijdige aanpak is niet alleen aantrekkelijk, maar kan je klaarstomen als musicalster in spe."

Tenslotte start Dansstudio Dancearts dit jaar met een speciale klas voor verstandelijk beperkte kinderen en ook nog een eigen zangkoor. En medio volgend jaar wordt het seizoen wederom afgesloten met een spectaculaire theatershow in theater De Slinger in Houten. Met optredens van alle leerlingen en familie en vrienden als enthousiast publiek.


Open week

Belangstellenden die kennis willen maken met dansstudio Dansarts zijn welkom op de open week, deze start op maandag 3 oktober. Geïnteresseerden kunnen dan kennismaken met alle dansstijlen en docenten. Aanmelden kan via info@dansstudiodancearts.nl. Op de website is meer informatie over de dansschool te vinden, onder andere het lesrooster van Vianen.

Overigens is het dus mogelijk om een gratis proefles te volgen bij dansstudio Dancearts. Hiervoor moeten belangstellenden zich wel eerst per mail of telefonisch (06-22321144) aanmelden.


q www.dansstudiodancearts.nl

Ria de Reus in het zonnetje gezet

Ria de Reus (met bril) tijdens het afscheidsetentje bij de Pannenkoekenkluis. Foto: Dick Aanen

vianen • De scootmobielclub in Vianen heeft vorige week dinsdagmiddag afscheid genomen van Ria de Reus van Stichting Welzijn Vianen.

Ria heeft de club zes jaar geleden opgericht, samen met Ben Linnenbank en Martin Heijdoorn. Eind dit jaar verlaat ze de SWV. Ze kreeg een afscheidsetentje aangeboden in restaurant Pannenkoekenkluis aan de Weesdijk. Ook kreeg ze een bloemenbon overhandigd voor haar inzet. Ria is al jarenlang actief bij de Stichting Welzijn Vianen als sociaal cutlureel werkster en ouderenconsulent. Ze is bijvoorbeeld goed op de hoogte van lokale regelingen voor ouderen.

Mooie tochten

De scootmobielclub telt momenteel zo'n veertien leden. De club gaat in de lente, de zomer en nazomer maandelijks op woensdag op stap voor een mooie tocht door de natuur. "Meestal over een afstand van zo'n 22 tot 23 kilometer", zegt mevrouw Den Hartog, een actieve deelneemster. De routes worden met veel zorg en aandacht uitgezet. De stoet wordt vooraf gegaan door begeleiders op de fiets. Vaak blijft men in de buurt van Vianen, bijvoorbeeld via de Lekdijk naar Hagestein en dan binnendoor naar Lexmond. "Maar we toeren ook naar IJsselstein en Tull en 't Waal. En onderweg drinken we dan een bak koffie." Gezelligheid staat altijd voorop bij de leden van de scootmobielclub. In april waren de leden te gast bij Scootmobielactief in Lexmond. Hier werden de leden getrakteerd op koffie en een befaamde Speculaas van bakkerij Van Dijk. De scootmobielers werden toen ook nog bijgepraat over de nieuwste mogelijkheden op het gebied van scootmobielen.

Taartenactie voor Tovertafel

lexmond • Om een Tovertafel voor de bewoners van verpleeghuis Laakse Hof in Lexmond te kunnen aanschaffen, houden Rivas-medewerkers van het verpleeghuis een taartenactie.

Er is nog vierduizend euro nodig voor de aanschaf van de gewilde Tovertafel. Mensen kunnen tot en met eind december een taart bestellen. Er is keuze uit appeltaart, kwarktaart en monchoutaart. De prijzen voor de taarten variëren van acht tot tien euro per stuk.

Met de verkoop van de taarten hoopt men een mooi bedrag op te halen voor de Tovertafel. "De Tovertafel is speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie", vertelt Rianne Blom, zorgregisseur in Laakse Hof. De Tovertafel is specifiek voor ouderen in de midden tot late fasen van dementie. De unieke en interactieve spellen zijn ontwikkeld om de spelers te stimuleren in zowel fysieke activiteit als sociale interactie. En minstens zo belangrijk: ze brengen een heleboel vrolijkheid en plezier.

"Mensen met dementie worden uitgedaagd meer actief bezig te zijn, zowel met lichaam als geest. De Tovertafel is een projector waarmee licht en kleur op een tafel wordt geprojecteerd. Met dit licht kunnen de bewoners spelen. De lichtprojecties reageren namelijk op de beweging van handen en armen van de bewoners. Als er bladeren geprojecteerd worden, kunnen bewoners deze van tafel vegen. Vissen gaan sneller zwemmen en de bal springt weg als de tafel wordt aangeraakt. Ook komen er spreekwoorden en oude liedjes tevoorschijn. De Tovertafel bestaat uit zeven spellen."

Voor meer informatie of een bestelling: r.blom@rivas.nl of 0347-349580.


q www.rivas.nl

Over dementie als diagnose

vianen • Specialist ouderengeneeskunde en mantelzorgers Nieske Heerema is maandag 3 oktober te gast in het Alzheimer Café in Hof van Batenstein. Zij gaat tijdens de avond in op vragen als: hoe wordt de diagnose dementie gesteld, is er een hersenscan nodig en welke soorten dementie zijn er. Zoals altijd is er voor bezoekers ook ruimte om hun vragen te stellen. De avond vindt plaats in het grand café in Hof van Batenstein. De koffie staat klaar vanaf 19:00 uur, programma begint om 19:30 uur en eindigt om 21:30 uur. Daarna is er nog gelegenheid om een drankje te nemen en na te praten. De toegang is gratis en aanmelding niet nodig. Mensen die problemen hebben met vervoer, kunnen contact opnemen met Wickey van den Brink via 0347-361200.

Belang van goede fietsverlichting

vianen • Repair Café Vianen besteedt zaterdagochtend 1 oktober extra aandacht aan goede fietsverlichting. Maar belangstellenden zijn natuurlijk ook voor andere reparaties welkom. De vrijwilligers zijn te vinden van 09:00 tot 12:00 uur in wijkcentrum Monnikenhof in Vianen.

Opbrengst collecte KWF

vianen • De collecte voor KWF Kankerbestrijding in Vianen heeft maar liefst 9.820,99 euro opgebracht. Te weten: 7.364,94 euro in Vianen, 1.149,70 euro in Hagestein, 650,93 euro in Everdingen en 655,42 euro in Zijderveld.

11 / 28

15 / 28

17 / 28

fotoreportage taptoe vianen

Vrijstad Vianen Taptoe Foto: Nico van Ganzewinkel

zaterdag 24 september • De taptoe die zaterdag in Vianen plaatsvond, is een succes geworden. Er deden diverse lokale verenigingen mee met mooie shows. Ook van verder weg stalen marching bands de show, zoals Door Vriendschap Sterk uit Katwijk. Fotograaf Nico van Ganzewinkel maakt een uitgebreide fotoreportage van het spektakel.

Eerste Vrijstad Vianen Taptoe Foto: Nico van Ganzewinkel
Eerste Vrijstad Vianen Taptoe Foto: Nico van Ganzewinkel
Vrijstad Vianen Taptoe Foto: Nico van Ganzewinkel
Vrijstad Vianen Taptoe Foto: Nico van Ganzewinkel
Vrijstad Vianen Taptoe Foto: Nico van Ganzewinkel

Nieuw cursusaanbod bij La Troupe

Scene uit een eerdere voorstelling van La Troupe. Foto: aangeleverd

leerdam • Bij de Leerdamse toneelvereniging La Troupe gaat binnenkort weer een nieuw cursusaanbod van start. Nieuw dit seizoen: een vrijblijvende toneelcursus die niet naar een voorstelling toewerkt.

"Toneelspelen gaat om loslaten." Regisseur Mirjam Gosselink is even stil. Zegt dan: "In het dagelijks leven gaat het toch vaak om het hebben van controle. Bij het toneelspelen leer je dat los te laten. En vervolgens ontdek je dat er dan ook hele mooie dingen ontstaan." Mirjam is overtuigd van de meerwaarde van toneelspelen. Niet alleen ben je een avond even helemaal weg – "letterlijk in een andere wereld" – maar je leert er ook veel van. "Het gaat veel om improviseren. Daar word je in het dagelijks leven ook creatiever van." Ze grinnikt. "En bovendien mag je bij ons weleens iets doen, wat je normaal nooit zou doen. Iemand keihard afwijzen bijvoorbeeld. Of even volledig uit je slof schieten."

Voor iedereen

Het kersverse cursusaanbod van La Troupe heeft voor iedereen wat wils. Beginners, gevorderden, liefhebbers van straattheater. Er is dit najaar zelfs een verplichtingsvrije toneelcursus. Titel: 'Gelukkig, het is weer maandag!'. Vooral bedoeld voor mensen die wel met toneel bezig willen zijn, maar die niet per definitie zitten te wachten op de verplichting van een voorstelling. Mirjam: "Er zijn genoeg mensen die gewoon willen spelen. Willen leren. Zonder iets te moeten aan het einde van de cursus." Daar zijn de toneelavonden op maandag voor bedoeld. "Je kunt het ook zien als kennismakingslessen. Voor mensen die even willen ruiken aan La Troupe, aan het toneelspelen." Er zijn tien spelavonden ingepland, maandag 3 oktober is de eerste avond.

Waardevol

Mirjam hoopt dat er dit seizoen ook weer een toneelgroep gevormd kan worden met de allerkleinsten: kinderen van vijf tot zeven jaar. Dat is de afgelopen twee jaar bij La Troupe niet gelukt. Terwijl het zo waardevol kan zijn, betoogt de regisseur. "Er zijn kinderen waarvan de ouders zelf zien dat het toneelspelen hen ligt. Die houden ervan om 'te doen alsof'. Maar toneelspelen kan ook juist verlegen kinderen helpen om wat uit hun schulp te komen." Voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar start er eind oktober een lessenserie onder de noemer 'Wat een bak'. En voor de oudere jeugd (brugklassers en ouder) start er in november een nieuwe cursus.

Maar La Troupe heeft natuurlijk meer in petto. Monique Sentjens stort zich dit najaar op een rauw karakterstuk. En Mirjam zelf heeft een theaterstuk op locatie in voorbereiding. Meer informatie over het aanbod van La Troupe is te vinden op de website.


q www.latroupe.nl

Muziekschool Vianen laat zich horen

vianen • Muziekschool Vianen houdt verschillende muzikale demonstraties in de Viaanse binnenstad op zaterdag 1 oktober.

Tussen 11:00 en 14:00 uur zijn er optredens op de Voorstraat en de Lijnbaan. In de Grote Kerk kunnen belangstellenden luisteren naar akoestische instrumenten en op de Voorstraat en de Lijnbaan treden er bands op. Mensen die al een instrument bespelen, zijn hierbij van harte uitgenodigd om mee te spelen. Geïnteresseerden kunnen deze dag zelf ook een muziekinstrument van Muziekschool Vianen proberen te bespelen. Jong en oud heeft onder meer de mogelijkheid op een gitaar te tokkelen, te toeteren op een trompet of te strijken op een viool. En natuurlijk kan er ook getrommeld worden op een drumstel of gefloten op een dwarsfluit. Het docententeam van de Muziekschool Vianen is aanwezig om de instrumenten te demonstreren.

Door de veelzijdigheid van de docenten heeft Muziekschool Vianen een gevarieerd aanbod aan muzieklessen. Zo gaat er voor de jongere leerlingen (groep 3 tot en met 5 van de basisschool) op dinsdag 4 oktober weer een muziekcursus van start, die kinderen in vijftien lessen op een leuke manier laat kennis maken met muziek. Populair zijn ook de bandlessen van Muziekschool Vianen, waarbij de leerlingen een band vormen die gecoacht wordt door de docenten.

Meer informatie is te verkrijgen bij Adriaan Dropsie via 06-48196434 of via info@muziekschoolvianen.nl.


q www.muziekschoolvianen.nl


Verlichting Paardenmarkt weer aan

Wethouder Frank Meurs ontsteekt de grachtverlichting. Foto: Nico van Ganzewinkel

vianen • Na maanden werk was het vrijdag zover: de sfeervolle verlichting langs de gracht kon aan. Een teken dat de Paardenmarkt eraan komt.

Afgelopen maand hebben de vrijwilligers van het paardenmarktcomité weer de eerste werkzaamheden verricht voor de grachtverlichting. Inmiddels hangt en staan de lampjes er prachtig bij. Aan wethouder Frank Meurs vrijdagavond de eer de verlichting te ontsteken.

De Paardenmarkt barst woensdag 12 oktober weer los. Dan is er de hele dag een kermis, een grote warenmarkt en een kunst- en ambachtenmarkt op de Kanaalweg en het Valkenplein. Maar: vooral ook een grote paardenkeuring op de Voorstraat. Rond 14:00 uur begint het ringsteken onder het zadel en rond 15:30 uur het ringsteken met aanspanningen.

Maar op dinsdag 11 oktober is het ook al een beetje feest. Om 18:00 uur wordt dan de kermis op het Evenemententerrein geopend. En om 19:30 uur begint de traditionele lampionnenoptocht. CreaBeez organiseert alweer een paar jaar voorafgaande daaraan een een workshop waarbij kinderen hun eigen lampion kunnen maken. Bijvoorbeeld in de vorm van een paard, een hoefijzer of een Pokémon. Deelnemers krijgen er ook een lichtstaafje bij. De workshop is op vrijdag 7 (13:00-14:15 of 14:15-15:30 uur) en zaterdag 8 oktober (van 13:00 tot 14:15 of van 14:15 tot 15:30 uur). Deelname is mogelijk vanaf vijf jaar, kosten: vijf euro. Aanmelden kan op de site van CreaBeez of door even te bellen met Puck de Haan via 06-18793980.


q www.creabeez.nl

Opening van de Kinderboekenweek

vianen • Opa's en oma's staan centraal in de Kinderboekenweek 2016. Daarom vindt er in Bibliotheek Vianen een feestelijke opening plaats voor kinderen én hun grootouders.

Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is 'Voor altijd jong!'. Kinderen van vijf tot en met twaalf jaar zijn daarom woensdag 5 oktober van 15:00 tot 17:00 uur welkom in de Viaanse bibliotheek mét hun grootouders. Ook vaders en moeders en 'geadopteerde' opa's en oma's zijn natuurlijk welkom. Meedoen is gratis en aanmelden is niet nodig. Om 15:00 uur leest Saïda Rachak (van de Rabobank) een verhaal voor uit de bundel Verhalen van Vianen, geschreven door Coen Bouwstra. Daarmee is de Kinderboekenweek geopend. En om 16:00 uur leest John Toxopeus het verhaal voor over Paul de Brulkikker, dat hij speciaal voor zijn kleindochter Evi heeft geschreven. Grootouders en kleinkinderen kunnen deze middag samen van 'ouderwetse' bordspelletjes spelen, de kinderen kunnen een herfstknutsel maken, een huisje bouwen met Coen Bouwstra of meedoen aan andere creatieve activiteiten. Bibliotheek Vianen organiseert deze middag in samenwerking met BSO Wijs, Speel-o-theek Vianen, John Toxopeus, Coen Bouwstra, Rabobank Vianen, Vianen voor Elkaar en het JIP.

Tijdens de Kinderboekenweek is in de bibliotheek het gratis tijdschrift 'Voor altijd jong!' verkrijgbaar. Dit is een magazine dat geheel in het teken staat van het thema van de Kinderboekenweek en zowel voor kinderen als grootouders leuk is om te lezen. Het magazine gaat onder andere over bijzondere opa's, de leukste boeken over het thema van de Kinderboekenweek en geeft tips voor leuke activiteiten.


q www.bibliotheeklekijssel.nl

Klusavond bij Chillclub Vianen

vianen • Door de inzet van Project Amazing, kan er weer een start worden gemaakt met een nieuw seizoen van de Chillclub Vianen. Chillclub is een club, waar jongeren met een beperking bij elkaar komen om leuke activiteiten te ondernemen. Chillclub Vianen wil het nieuwe seizoen beginnen met een metamorfose, daarom staat er een klusavond op het programma op vrijdag 30 september. De organisatie wil de ruimte van de Chillclub wat leuker maken door een bar te maken van palletjes. Kinderen kunnen deze avond helpen door schilderijen te schilderen en kussenhoezen te stempelen. Deze avond zijn daarom ook sterke vader en handige moeders welkom. De avond begint om 19:30 uur, ouders hebben gratis toegang, voor jongeren is de entree 7,50 euro. Locatie is De Prenter in Vianen. Meer informatie via projectamazing@hotmail.com.

Terugkomdag vakantiebijbelweek

vianen • Het team van vakantiebijbelweek in Vianen organiseert vrijdag 30 september een terugkomdag. Alle kinderen in de basisschoolleeftijd zijn welkom op deze middag in basisschool De Rank in Vianen. Het thema is: 'Help! Het licht is uitgevallen'. Het programma loopt van 15:45 tot 17:00 uur. De toegang is gratis. Deze middag is ook bedoeld voor kinderen die niet tijdens de vakantiebijbelweek in de voorjaarsvakantie aanwezig waren.

q www.vbwvianen.nl

Feestelijke open dag in De Schaapskooi

schoonrewoerd • De natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert zaterdag 1 oktober een feestelijke open dag in natuurcentrum De Schaapskooi in Schoonrewoerd.

De dag is van 10:00 tot 16:00 uur, maar vanwege de Euro Birdwatch is er om 08:00 uur al een vroege vogeltelling. Zowel ervaren als beginnende vogelaars kunnen hieraan meedoen. Kinderen vanaf acht jaar zijn ook welkom. Verder zijn er gedurende de dag tal van activiteiten, zoals een excursie onder leiding van een gids in het natuurreservaat achter De Schaapskooi (aanvang 10:00 uur en 14:15 uur). In een grote tent achter het gebouw presenteren verschillende werkgroepen van de vereniging zich. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten zoals onder meer helpen bij het vlechten van een grote hut van wilgenhout, het maken van een appelhanger, brood bakken of een appeltje poffen. Ook liggen er kleurplaten en spelletjes klaar.

Verder is er onder meer een imker en een mandenvlechter aanwezig, er is een kraampje met zelfgemaakte jam en houten artikelen. En een oude griendwerker komt vertellen over vroeger tijden en zijn ambacht, ook toont hij oude gereedschappen en gebruiksartikelen. Omdat De Vijfheerenlanden vijftig jaar bestaat, treedt het Arkels Visserskoor tussen 13:30 en 15:30 uur op. Een uitgebreid programma is op de website te vinden.


q www.natuurcentrum.nl


woensdag 28 september

Vrouwen van Nu Lexmond
19:45, Lexmond, dorpshuis Het Bosch. Een eendagsbestuur verzorgt de avond. Het programma is een verrassing. Ook niet-leden zijn welkom tijdens deze open avond.

donderdag 29 september

Postzegels
19:30-21:30, Vianen, De Stadshof. Postzegelvereniging De Posthoorn houdt een bijeenkomst in De Stadshof. Liefhebbers zijn welkom om postzegels te veilen of ruilen. Alle verzamelaars zijn welkom.

vrijdag 30 september

Vakantiebijbelweek
15:45-17:00, Vianen, basisschool De Rank. Het team van vakantiebijbelweek in Vianen organiseert een terugkomdag. Alle kinderen in de basisschoolleeftijd zijn welkom op deze middag in basisschool De Rank in Vianen. Het thema is: 'Help! Het licht is uitgevallen'. Het programma loopt van 15:45 tot 17:00 uur. De toegang is gratis. Deze middag is ook bedoeld voor kinderen die niet tijdens de vakantiebijbelweek in de voorjaarsvakantie aanwezig waren.
www.vbwvianen.nl

Chillclub
19:30, Vianen, De Prenter. Chillclub Vianen wil het nieuwe seizoen beginnen met een metamorfose, daarom staat er een klusavond op het programma op vrijdag 30 september. De organisatie wil de ruimte van de Chillclub wat leuker maken door een bar te maken van palletjes. Kinderen kunnen deze avond helpen door schilderijen te schilderen en kussenhoezen te stempelen. Deze avond zijn daarom ook sterke vader en handige moeders welkom. De avond begint om 19:30 uur, ouders hebben gratis toegang, voor jongeren is de entree 7,50 euro. Locatie is De Prenter in Vianen. Meer informatie via projectamazing@hotmail.com.

zaterdag 1 oktober

Repair Café
09:00-12:00, Vianen, wijkcentrum Monnikenhof. Repair Café Vianen besteedt extra aandacht aan goede fietsverlichting. Maar belangstellenden zijn natuurlijk ook voor andere reparaties welkom. De vrijwilligers zijn te vinden van 09:00 tot 12:00 uur in wijkcentrum Monnikenhof in Vianen.

Open dag
10:00-16:00, Schoonrewoerd, De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een open dag in het kader van haar vijftigjarig bestaan. Om 11:00 uur wordt oud-voorzitter Jan Vink gehuldig, hij wist in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw de vereniging landelijke bekendheid te geven door radio- en tv-optredens. 's Middags is er ook een bijzondere happening. Vanaf 13:30 uur komen namelijk de zangers van het Arkels Visserskoor liederen zingen voor alle aanwezigen. Ten slotte worden om 15:30 uur de prijswinnaars van de fotowedstrijd 'Vroeger en nu in de Vijfheerenlanden' bekendgemaakt. De dag begint officieus al om 8:00 uur met een vroege vogeltelling voor jong en oud achter De Schaapskooi. Deze telling is onderdeel van EuroBirdWatch 2016, een trekvogeltelling die op 1 oktober in een groot deel van Europa plaatsvindt. De fruitoogst is alweer even aan de gang en dus is er weer volop onbespoten hoogstamfruit te koop. Ook de hiervan gemaakte sappen en een heerlijke appelstroop zijn ruim voorradig. De vrijwilligers zullen vers sap persen dat zeker geproefd kan worden. Traditiegetrouw komen velen juist deze dag hun wintervoorraad inslaan. Er is ook een pomoloog (fruitkundige) aanwezig die bezoekers aan de hand van meegebracht fruit kan vertellen om welke fruitsoort het gaat. Ook voor de kinderen is er deze dag van alles te doen. Ze kunnen meedoen aan de vogeltelling en enkele andere excursies in het natuurgebied achter De Schaapskooi. Verder wordt er dit jaar van wilgenhout een hut gebouwd. Voor de kleintjes zijn er ook leuke activiteiten. Een mandvlechter toont zijn vaardigheden en er is een imker die vertelt over de noodzaak van bijen in de fruitteelt.

Demonstraties
11:00-14:00, Vianen, binnenstad. Muziekschool Vianen houdt verschillende muzikale demonstraties in de Viaanse binnenstad. Tussen 11:00 en 14:00 uur zijn er optredens op de Voorstraat en de Lijnbaan. In de Grote Kerk kunnen belangstellenden luisteren naar akoestische instrumenten en op de Voorstraat en de Lijnbaan treden er bands op. Mensen die al een instrument bespelen, zijn hierbij uitgenodigd om mee te spelen. Geïnteresseerden kunnen deze dag zelf ook een muziekinstrument van Muziekschool Vianen proberen te bespelen. Jong en oud heeft onder meer de mogelijkheid op een gitaar te tokkelen, te toeteren op een trompet of te strijken op een viool. En natuurlijk kan er ook getrommeld worden op een drumstel of gefloten op een dwarsfluit. Het docententeam van de Muziekschool Vianen is aanwezig om de instrumenten te demonstreren. Meer informatie is te verkrijgen bij Adriaan Dropsie via 06-48196434 of via info@muziekschoolvianen.nl. www.muziekschoolvianen.nl

Bachconcert
19:30, Vianen, Grote Kerk. Reitze Smit - vaste bespeler van de orgels in de Grote Kerk - wijdt een concert aan Johann Sebastian Bach. Het negende deel in de serie complete Bachwerken voor orgel, draagt de titel 'Partita's en Variaties II'. Het programma heeft een pauze, waarna ook enkele werken gespeeld zullen worden op het kabinetorgel in het Vrouwekoor. Entree is acht euro.

Musical 'Jozef' in Lux Mundi
19:45, Lexmond, Lux Mundi. Regiokoor Musica Pro Deo voert de musical 'Jozef' op in Lux Mundi, Zuidernes 45 in Lexmond. Musica Pro Deo brengt het verhaal op een vernieuwende en toegankelijke manier. De liederen worden ook op de beamer weergegeven, zodat de aanwezigen het hele verhaal van Jozef kunnen volgen. Voor meer informatie:
www.musicaprodeo.nl.

zondag 2 oktober

Bezinningsdienst in de Grote kerk
18:30, Vianen, Grote Kerk. De protestantse gemeente in Vianen en de rooms-katholieke parochie De Heilige Drie organiseren een gezamenlijke bezinningsdienst. Want het is dit jaar niet alleen 450 jaar geleden dat Hendrik van Brederode – De Grote Geus – het Smeekschrift der Edelen aanbood aan Margaretha van Parma. Het is ook 450 jaar geleden dat de eerste protestantse dienst in Vianen plaatsvond: op 1 oktober 1566. De bezinningsdienst is dan ook geen reden tot een feestje, schrijven de Viaanse protestanten en rooms-katholieken. "Het nodigt eerder uit tot bezinning. Vanuit de overtuiging dat Gods liefde verbinding bewerkt, willen we dat in oecumenisch verband doen." De dienst vindt plaats in de Grote Kerk. Pastoor en predikanten van Vianen zullen voorgaan in de vespers van zondag 2 oktober. De aanvang is 18:30 uur.

maandag 3 oktober

Alzheimer Café
19:00, Vianen, Hof van Batenstein. Specialist ouderengeneeskunde en mantelzorgers Nieske Heerema is te gast in het Alzheimer Café in Hof van Batenstein. Zij gaat tijdens de avond in op vragen als: hoe wordt de diagnose dementie gesteld, is er een hersenscan nodig en welke soorten dementie zijn er. Zoals altijd is er voor bezoekers ook ruimte om hun vragen te stellen. De avond vindt plaats in het grand café in Hof van Batenstein. De koffie staat klaar vanaf 19:00 uur, programma begint om 19:30 uur en eindigt om 21:30 uur. Daarna is er nog gelegenheid om een drankje te nemen en na te praten. De toegang is gratis en aanmelding niet nodig. Mensen die problemen hebben met vervoer, kunnen contact opnemen met Wickey van den Brink via 0347- 361200.

dinsdag 4 oktober

Start muziekcursus
16:00-16:40, Vianen, Oosterlicht College. Bij Muziekschool Vianen start een cursus algemene muzikale vorming (amv). Kinderen uit groep 3 tot en met 5 van de basisschool kunnen dan vijftien dinsdagen lang tussen 16:00 en 16:40 uur onder meer komen tokkelen, toeteren en trommelen. Docente is Marilou Krouwel, zij is niet alleen docente amv, maar verzorgt ook de dwarsfluitlessen bij de Muziekschool Vianen. Na de cursus kunnen de kinderen die dat willen verder gaan met muzieklessen op een muziekinstrument naar keuze bij Muziekschool Vianen. Voor info en aanmelden voor de amv-cursus: 0347-351168 of m.krouwel@casema.nl.

Open middag in het hertenkamp

Dit jaar is het vijf jaar geleden dat stichting Hertenkamp Vianen door een aantal bewoners rondom het hertenkamp in het leven geroepen is. Om dit te vieren, is er dinsdag 4 oktober een open middag in het hertenkamp. Tussen 14:00 en 18:00 uur zijn belangstellenden welkom. Er is gelegenheid om vragen te stellen aan de leden van de stichting, voor de kinderen is er een quiz.

Foto: PR De Stadshof

zondag 2 oktober

Ernst en Bobbie in De Stadshof
vianen • Ernst en Bobbie treden twee keer op in De Stadshof met de voorstelling 'Vakantieshow'. Er is een optreden om 13:00 en één om 15:30 uur. Het verhaal: Ernst en Bobbie hebben vakantie maar er gaat meteen van alles mis: Op weg naar de camping zijn ze verdwaald in het bos en Bobbie is ook nog hun tent vergeten mee te nemen… Als ze uit eindelijk bij de camping aankomen, is het overvol. Gelukkig heeft Ernst de oplossing. Ernst en Bobbie worden het animatieteam van de camping maar of dat nou een goed idee is….? Kaarten kosten vijftien euro en zijn verkrijgbaar bij De Stadshof, Cigo en Bibliotheek Vianen of via de website.
www.destadshofvianen.nl

Kerkdiensten zondag 2 oktober

EVERDINGEN - H.H. Petrus en Paulus Parochie 19.00 uur Eucharistieviering (zaterdag 1 oktober). Herv. Gem. 09.30 uur ds. M. van Dam, 18.30 uur prop. G. van Wolfswinkel.

HAGESTEIN - Herv. Gem. 09.30 uur prop. J.A. de Kruijf, 18.30 uur kand. N.F.L. de Leeuw.

LEXMOND - Herv. Gem. 09.30 uur ds. M. v.d. Zwan, 15.00 uur ds. C. Mijderwijk, Aangepaste dienst. Prot. Gem. Lux Mundi 09.30 uur ds. W.A. Roskam, 18.30 uur werkgroep toerusting en gem.opbouw.

VIANEN - Baptistengemeente De Rank Rivierenland - De Hoeksteen 10.00 uur Bert Rietdijk, H.A.. Chr. Geref. Kerk 10.00 en 18.00 uur ds. A.A. Egas. Herst. Herv. Gem. Eben Haëzer 09.30 uur ds. A. Vlietstra, 15.30 uur ds. R.W. Mulder. Ned. Herv. Comité 19.30 uur ds. B. Reinders (dinsdag 27 september). Prot. Gem. - Grote Kerk 10.00 uur ds. J.H. Langelaar, 18.30 uur ds. J.H. Langelaar, in Vrouwenkoor. R.K Parochie Maria ten Hemelopneming 10.00 uur Eucharistieviering.

ZIJDERVELD - Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. D. Verkuil.

Sandra Vanreys weer in Vianen

Trio Sandra Vanreys treedt nog een keer op in Hof van Batenstein. Het trio bestaat uit Sandra Vanreys, Marius Duurland en Pauline Duurland. Het repertoire omvat folk, Ierse blues, pop en Nederlandstalig. Ook de country- en bluegrassmuziek ontbreekt niet. Entree is vijf euro. De avond wordt georganiseerd door Stichting Welzijn Vianen, kaarten te bestellen via 0347-374097.

Oktoberfest in De Stadshof

Foto: ingimage

De Stadshof trapt het nieuwe seizoen af met een Oktoberfest. Dj's Mark en Mathijs starten de muziek vanaf 20:30 uur. Natuurlijk is er bier en broodworst in overvloed.

In de Grote Kerk in Vianen vindt zondag 2 oktober een bezinningsdienst plaats.

26 / 28

Adverteren via Kontaktjes.nl Simpel-Snel-Eenvoudig. Adverteren voor een super laag bedrag v.a. € 5,- ! Uw kontaktje komt onder de aandacht van duizenden lezers.

NET ALS VELE ANDEREN EXTREEM VEEL OP UW DRUKWERK BESPAREN! Wim Jonkers Druk en Print. Gratis overstapservice, advies en begeleiding. Tel.: 0418-648 984 Nieuwstraat 17, Gameren.

Brederodes haalt eerste punten op bij CDW

Tjerk Heestermans gaat het duel met volle inzet aan. Foto: Peter Verbeek

wijk bij duurstede • De vierde speeldag was de zaterdagbrigade van Brederodes goed gezind, al maakten de groengelen het zich nog erg lastig. De te magere 0-1 ruststand werd door CDW snel geëgaliseerd. Halverwege de tweede helft scoorden de bezoekers de treffer waar ze het meeste recht op hadden: 1-2.

CDW en Brederodes begonnen enkele jaren geleden gelijktijdig aan een opmars van de vijfde naar de tweede klasse. Het grote verschil tussen beide ploegen is dat de gemiddelde leeftijd van de basis van CDW (20,7) aanzienlijk lager is dan die van Brederodes (26,6).

Het was een opsteker voor de bezoekers dat ze al in de vijfde minuut scoorden. Een voorzet van Kevin Kroeze werd door Mike de Groot van dichtbij ingekopt: 0-1. Niet veel later kreeg de thuisclub zijn beste kans van de eerste helft. Na een diepe bal met een hoge stuit lepelde Lennard Nienhuis de bal hoog over de lat. Beide teams wilden vooruit voetballen, maar door verkeerd inspelen raakten ze de bal vaak snel kwijt. Brederodes was de bovenliggende partij en speelde vooral op de helft van de tegenstander.

CDW-doelman Ibrahim el Salih kreeg veel meer te doen dan hem lief was, maar bij schoten van onder andere Kroeze en Ivo Toxopeus stond hij steeds op de goede plaats. Pas in het laatste kwartier ging er meer dreiging uit van de acties van de thuisclub, maar los van een lage diagonale vrije trap werd doelman Bastian Spriel nauwelijks op de proef gesteld.

Hoekschoppen

De tweede helft begon met een heel aanvallend CDW, dat een aantal hoekschoppen forceerde. De derde werd op het hoofd van Nienhuis gemikt die de bal hard en onhoudbaar inknikte: 1-1. Het koste Brederodes enige moeite zich te herstellen van die tik. De ploeg leed veel balverlies en miste, ondanks een zeer geroutineerd middenveld, het vermogen om de touwtjes weer in handen te krijgen. CDW zat veel korter op de man en op de bal, won meer duels dan voorheen en liet de gasten niet in hun spel komen. Halverwege de tweede helft kreeg de Wijkse goalie de bal na een hoekschop onvoldoende onder controle, en de hoog opspringende De Groot kopte de bal uit zijn handschoenen in het doel. Ondanks hevige protesten van de thuisclub kende arbiter het doelpunt toe: 1-2.

Vijf minuten later had De Groot de wedstijd in het slot moeten gooien. Hij kreeg een vrije kans, maar schoot de bal royaal naast het vijandelijke doel. In een buitengewoon rommelige slotfase hield Brederodes zijn kostbare voorsprong vast, mede doordat CDW té veel met de moed der wanhoop voetbalde om het overzicht te bewaren.

Peter Verbeek

SC Everstein: 3 keer langszij bij VVAC

Eversteiner Nader Mechichi aan de bal in het duel tegen VVAC. Foto: Rick den Besten

ottoland • Trainer Peter de Vaal was content over de inzet van SC Everstein. Dat kwam bij mede-hekkensluiter VVAC tot drie keer toe terug van een achterstand. Zodoende werden de punten gedeeld: 3-3.

SC Everstein had verwacht dat VVAC met drie spitsen zou aantreden. De Ottolanders kozen echter voor een concept met twee aanvallers, en veel lopende middenvelders. De bezoekers hadden daar moeite mee, en na zwak reageren op het middenveld nam VVAC in de zesde minuut de leiding: 1-0.

De roodwitten gingen goed om met die tegenslag. Na een mooie aanval deed Robbie de Roos, op aangeven van Jori Goené, snel iets terug: 1-1. Op het kwartier krulde linkspoot Lars Coerts een vrije trap prachtig in de touwen: 2-1. SC Everstein kwam opnieuw goed terug. Halverwege de eerste helft werd een voorzet van Jently Lemmer door Goené op waarde geschat: 2-2. Pal voor de pauze werd laks verdedigen van de bezoekers afgestraft. Nadat een verdediger was uitgekapt volgde een prima schot: 3-2.

Sander Bergshoeff

In de rust werd de geblesseerde Sander Bergshoeff vervangen door Klaas Hazendonk, en schoof Mark den Hertog door naar het middenveld. De eerste tien minuten waren voor de thuisclub, maar daarna maakte SC Everstein de dienst uit. Het overwicht leverde echter geen grote kansen op. Een kwartier voor tijd werd invaller Guillermo Ooft bediend door Nader Mechichi, en voor de doelman van VVAC was er geen houden aan: 3-3. Beide teams kregen nog een grote kans op de winnende treffer, maar die had geen van de twee verdiend.

Vuriger Well geeft Vianen het nakijken

vianen • Vianen tobde niet alleen met personele problemen, maar vooral met zich zelf. Tegenstander Well had minder individuele kwaliteiten, maar compenseerde dat door heel veel werklust. De tricolores gingen de duels, vooral op het middenveld, uit de weg, waardoor de defensie vaak onder druk stond en de aanvallers nauwelijks werden bereikt. Na een foutje van doelman Orm Kranenburg namen de bezoekers door een intikkertje de leiding: 0-1. Met een droge knal uit de tweede lijn scoorde Johan Scheffer even later de gelijkmaker: 1-1. Nog voor rust profiteerde Well van weer een foutje in de Vianense achterhoede: 1-2. In het tweede bedrijf probeerde Vianen vergeefs wat meer druk op de verdediging van de gasten te zetten. Invaller Annouar Ahabbad kon met twee keer geel, en dat was al de tweede keer dit seizoen, snel gaan douchen, waardoor Vianen een half uur in ondertal moest voetballen. Nadat het 1-3 was geworden stopte Kranenburg een wat dubieus toegekende strafschop. Kort voor tijd bepaalde Adil Ahabbad de eindstand na een individuele actie op 2-3.

Brederodes krijgt pak rammel

utrecht • Brederodes begon gretig tegen Hoograven, en nam in de zesde minuut zowaar de leiding. Na een goede interceptie van Tasos Iltsidis legde Rick van Leijenhorst de bal met succes breed op Ignatios Eustratiadis: 0-1. Van een uitgelaten stemming was na twee minuten niets meer over, want toen maakten de Utrechters gelijk: 1-1. Binnen een kwartier stonden de groengelen met 2-1 achter, en pas in de voorlaatste minuut van de eerste helft werd het 3-1. Twee minuten na de hervatting kwam de thuisclub op 4-1, en die voorsprong werd uitgebouwd tot 6-1. "Met De Dreef is Brederodes de zwakste van deze poule", was het oordeel van trainer Michel Blokker. "Dat is een trieste constatering, maar het is niet anders. Ik heb vandaag nog het meest genoten van het mooie weer, en dat zegt genoeg."

't Fust na latertje met lege handen

vianen • Het driebandenteam van Het Fust kijkt met een slecht gevoel terug op de ouverture van de competitie. Alle partijen tegen Padoc 14 duurden veel te lang, en leverden uiteindelijk niets op voor de Vianense biljarters.

Robbert Geuze (22) begon goed tegen Peter Loosemore (20) maar liet het er daarna bij zitten. De Woerdenaar kwam steeds dichterbij en maakte in de 61ste beurt een einde aan de pot (20-20): 0-2. Niek Schermer (19) nam tegen Rob de Vries (17) meteen de leiding (9-4). Vanaf de twintigste beurt ging het lopen bij de Woerdenaar, die zijn achterstand omboog in een voorsprong: 13-15. Schermer draaide de partij weer naar zijn voordeel (16-18), maar moest de vlag na 57 beurten alsnog strijken (18-17): 0-4.

Bert Vroege (16) maakte zijn eerste carambole pas in de 25ste beurt. Arjan Swinkels (15) stond er toen aanmerkelijk beter voor, en bleef aan de goede kant van de score. Bij beiden bleef het echter sprokkelen, en pas in de 89ste beurt kwam er een einde aan de beproeving (11-16): 0-6.

Libreteam Vianen begint met zege

woerden • Het libreteam van Vianen begon uitstekend aan de competitie. In de uitwedstrijd tegen Padoc 2 nam Jhon Burggraaf (150) het op tegen Hennie Overbeek (170).

De Vianer opende met een serie van 22, en plakte er daarna reeksen van 34 en 59 caramboles aan vast. Zodoende leidde hij na zes beurten met 80-127. Na vijf magere beurten, met slechts 7 caramboles, tikte hij de partij in de twaalfde beurt uit (125-150): 0-2.
Cok Florie (135) trof in Rob van den Broek (119) een biljarter die zijn avond niet had. Met gedegen spel bouwde de Vianer geleidelijk een maximale voorsprong van 53 caramboles op (29-82 na dertien beurten). Ondanks een serie van 41 caramboles van de Woerdenaar kwam die veilige voorsprong niet in gevaar (89-135 in 21 beurten): 0-4.

Met te weinig trainingsuren in de vingers miste Joop Florie (76) het gevoel een beetje. Met lage series en een achttal poedels kwam hij te kort tegen Wim Paardekoper (106), die geen enkele poedel liet noteren, en in 21 beurten won (106-50): 2-4.

Programma

vianen • Zaterdag 1-10: Vianen-Arkel (14:00), Everstein-EHBO (14:30), Brederodes za-GDC (14:30), Zondag 2-10: Brederodes zo - DWSV (14:00).