HK Vianen

25 september 2018

HK Vianen 25 september 2018


Voorleeslunch op Ouderendag

vianen • Ook dit jaar doet Vianen mee aan de Nationale Voorleeslunch op Nationale Ouderendag, vrijdag 5 oktober. Alle ouderen in Vianen zijn welkom om te komen lunchen en luisteren. De Nationale Voorleeslunch vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Bibliotheek Lek & IJssel, Hof van Batenstein/Zorgspectrum en Welzijn Vianen doen mee aan dit nationale evenement. Alle Viaanse ouderen zijn welkom om aan te schuiven op vrijdag 5 oktober van 12:00 tot 13:30 uur. Locatie is Hof van Batenstein. Schrijfster Yvonne Keuls heeft speciaal voor het evenement een verhaal geschreven Net als overal elders in het land is dit een van de verhalen die worden voorgelezen. Belangstellenden kunnen zich tot zondag 30 september aanmelden bij de receptie van Stichting Welzijn Vianen (SWV) of via 0347-374097. Deelname kost 5 euro per persoon.

Van Beek te gast op Paardenmarkt

vianen • Hoog bezoek voor stichting Paardenmarktcomité. Commissaris van de Koning Willibrord van Beek is woensdag 10 oktober te gast op de Paardenmarkt. Hij zal na de keuring de prijs van de dagkampioen uitreiken. In het voorjaar werd bekend dat Van Beek stopt als commissaris van de Koning, hij bereikt in januari 2019 de leeftijd van 70 jaar en de hoogste bestuurder van de provincie mag niet ouder zijn dan 69 jaar. De planning is dat in het najaar van 2018 bekend is wie de nieuwe commissaris wordt, die Willibrord van Beek opvolgt op 1 februari 2019. Van Beek treft in Vianen een zoete editie van de Paardenmarkt aan, want het evenement staat dit jaar in het teken van de liefde. 'Cupido en de kleur van de liefde' is het officiële thema van de 747ste editie. Het programma is op de website te vinden. Vorige week is ook de sfeerverlichting weer ontstoken, een verslag hiervan is verder op in deze krant te vinden.

q www.paardenmarktvianen.nl/programma

Duits gezelschap in Grote Kerk

vianen • Evangelische Kantorei Aachen SW zingt zaterdag 29 september een reeks motetten in de Grote Kerk van Vianen. Op het programma staan werken van Bach, Bruckner, Homilius, Mendelssohn, Pärt en Sixten. Gastorganist is Rienk Bakker. Het geheel staat onder leiding van Elmar Sauer. Het aanvangstijdstip is ongebruikelijk, namelijk om 18:00 uur. Dit in verband met meerdere optredens van het Duitse zanggezelschap dat weekend. De toegang is gratis. Deur open vanaf 17:30 uur.

Robert de Smet 50 jaar atleet

Robert de Smet (71) vierde onlangs zijn vijftigjarig jubileum als hardloper: een unicum. Hij loopt de 5 kilometer nog steeds in een respectabele tijd onder de 22 minuten. In zijn jeugdjaren was De Smet een subtopper. Robert deed regelmatig mee aan de Nederlandse kampioenschappen maar kwam te kort voor de absolute top. "Ik was een verdienstelijk loper, maar ook niet meer dan dat", relativeert hij zelf. Bij de veteranen won hij echter wel diverse nationale titels.

De ogen en oren in de wijk

In de Vijfheerenlanden verlenen zes wijkambassadeurs ondersteuning bij het opzetten van initiatieven door bewoners. "Het is eigenlijk de bedoeling om mensen een zetje in de rug te geven", zegt Nick van den Tol, die begin september met zijn werkzaamheden startte. "We moeten er voor zorgen dat initiatieven niet vroegtijdig stranden, omdat de initiatiefnemers binnen de gemeentelijke organisatie van het kastje naar de muur worden gestuurd."

Irritatie om actie stadsmanagers

Het statement van centrummanager Hans van Kooten (Vianen) en stadsmanager Lidia van Ingen (Leerdam) dat politiek Vijfheerenlanden een debat over de winkelopeningstijden uit de weg gaat, wekt irritatie. Want: dit klopt helemaal niet, zeggen meerdere politici. De fracties vinden het zorgelijk dat Van Kooten en Van Ingen zo bewust "het wantrouwen in de politiek voeden" door "hun stellige, vooringenomen en eenzijdige toonzetting".

Geen steun voor groene leges

Het initiatiefvoorstel van Joop van Montfoort (PvdA) en Arie de Groot (D66) tot vergroening van de bouwleges kreeg vorige week geen steun in het Vijfheerenlanden Beraad. De twee partijen wilden een korting geven op de bouwleges als projectontwikkelaars, particulieren en woningcorporaties bereid zijn energieneutraal of bijna-energieneutraal te bouwen. De indieners kregen het advies om het voorstel door te schuiven naar de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden.

Burendagontbijt Hoef & Haag Foto: Nico Van Ganzewinkel

• Hoef en Haag vierde zaterdag Burendag, het gezamenlijke ontbijt aan het begin van de dag was een groot succes. Tientallen mensen schoven aan.

dinsdag 25 september • jaargang 27 no 39

editie Vianen

Geen steun voor initiatief groene leges

vijfheerenlanden • De politieke partijen in Vijfheerenlanden hebben hun mond vol over duurzaamheid, maar ze willen er kennelijk niet voor betalen. Dat concludeerde een teleurgestelde Joop van Montfoort (PvdA Vijfheerenlanden) donderdagavond tijdens het Vijfheerenlanden Beraad.

Hij diende samen met D66 Vijfheerenlanden een initiatievoorstel in om een flinke korting te geven op de bouwleges als projectontwikkelaars, particulieren en woningcorporaties bereid zijn energieneutraal of bijna-energieneutraal te bouwen. Maar het voorstel kreeg geen steun. PvdA en D66 hadden het onderwerp het liefst nog voor de fusiedatum van 1 januari 2019 geregeld willen zien. Het voorstel werd echter niet gesteund door de andere fracties, ondanks sympathieke woorden van met name ChristenUnie Vijfheerenlanden en Lijst Nico Gros.


Geen steun

De fracties willen dit onderwerp namelijk liever overlaten aan de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. De gezamenlijke colleges hadden eerder al vraagtekens gezet bij de noodzaak van zo'n regeling. "Er zijn al diverse voorbeelden van bouwplannen die energieneutraal gerealiseerd zijn. Het kan dus al. Moeten we dit dan nog financieel ondersteunen?" Politieke fracties zijn bovendien bevreesd dat de kosten uit hand lopen als veel bouwers van de regeling gebruik zullen gaan maken. Marieke van der Spek (CDA Vijfheerenlanden) wees erop dat er ook veel andere mogelijkheden zijn om duurzaamheidsinitiatieven te financieren, bijvoorbeeld door middel van duurzaamheidsleningen. Matteo Visser (SGP Vijfheerenlanden) schat de extra kosten voor de gemeente tussen de 2,5 en 5 ton. Ook Dico Baars (ChristenUnie) wees op het risico dat de regeling aan zijn eigen succes ten onder gaat. Nico Gros was bovendien bang dat het geld in verkeerde handen zal belanden. "We moeten niet over ons graf heen regeren", vond John van der Velden van VHL Lokaal. "Het geld moet ergens vandaan komen en waarschijnlijk draaien de burgers daar weer voor op", oordeelde Huib Zevenhuizen van VVD Vijfheerenlanden.

Inzamelactie tijdens Paardenmarkt

vianen • Voedselbank Vianen organiseert tijdens de Paardenmarkt op woensdag 10 oktober weer een inzamelingsactie. Op het kerkplein in de Korte Kerkstraat staat Voedselbank Vianen met een kraam die bol staat van mooie prijzen die beschikbaar zijn gesteld door het bedrijfsleven en particulieren. Met de opbrengst kunnen ook het komende jaar inwoners van de stad Vianen en omgeving, die onder het bestaansminimum moeten leven, weer geholpen worden. Voedselbank Vianen geeft overigens geen geld aan voedsel uit. Het voedsel wordt aangeleverd door ondernemers uit Vianen die overtollige voorraden voedsel aan de Voedselbank Vianen schenken. Ook worden tussen de voedselbanken onderling voedsel uitgewisseld indien een hoeveelheid voedsel teveel is voor hun eigen afnemers. Zo werken de Voedselbanken tussen samen om geen voedsel verloren te laten gaan. Kosten die de Voedselbank Vianen wel heeft zijn logistieke kosten. Deze kosten bestaan onder meer uit energie, benzine, wegenbelasting, onderhoud, verzekeringen, kratjes en investeringen ten behoeve van de voedselveiligheid.

Wolting kandidaat provinciale CU

leerdam • Harry Wolting uit Leerdam is een van de kandidaten op de ChristenUnie-lijst voor de verkiezingen van de Provinciale Staten van Utrecht op woensdag 20 maart. Hij staat op plek 8 en vertegenwoordigt de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden, die vanaf 1 januari 2019 deel uitmaakt van de provincie Utrecht. Wolting: "Ik ben blij dat ik de nieuwe gemeente op de ChristenUnie-lijst kan vertegenwoordigen. We moeten namelijk hard werken om de overgang van Zuid-Holland naar Utrecht goed te laten verlopen. Daarom ben ik extra gemotiveerd om onze belangen goed onder de aandacht te brengen. Kijk bijvoorbeeld naar het openbaar vervoer. Mensen vragen zich af of de bereikbaarheid van de gemeente wel goed blijft. Ik wil dit geluid graag in Utrecht laten horen." Harry Wolting is nu fractievoorzitter van ChristenUnie Leerdam en kandidaat namens de ChristenUnie voor de gemeenteraad van Vijfheerenlanden. De leden van de ChristenUnie uit de provincie Utrecht stellen de kandidatenlijst vast op woensdag 3 oktober.

q vijfheerenlanden.christenunie.nl

SGP Vijfheerenlanden kiest kandidaten

vijfheerenlanden • SGP Vijfheerenlanden heeft op haar startavond in Lexmond haar kandidatenlijst bekend gemaakt, na lijsttrekker Arie Keppel uit Leerdam zijn Evert Geluk uit Leerbroek en Dick den Hertog uit Zijderveld op respectievelijk de tweede en derde plek van de kieslijst beland. Op de vierde positie staat Kees Vermaat, het jonge SGP-raadslid uit Zederik. Op plek vijf staat de oude bekende Ton de Bruijn uit Schoonrewoerd en op de volgende plaatsen staan vooral jonge personen als Henri Wijnmaalen (Vianen), Martijn van Genderen (Leerdam) en Dirk de Bruijn (Everdingen). Naast de kandidatenlijst werd ook het verkiezingsprogramma met als thema 'Bereik je bestemming' aan de aanwezigen gepresenteerd. De SGP heeft ook prompt een nieuwe website gelanceerd waar de hele kandidatenlijst is te vinden en meer informatie over de kandidaat-raadsleden.

q www.sgpvijfheerenlanden.nl

Weggeefdag in de Hoeksteen Foto: Nico van Ganzewinkel

Baptistengemeente De Rank Rivierenland in Vianen organiseerde zaterdag een weggeefdag. Mensen konden in De Hoeksteen snuffelen tussen allerlei gratis spulletjes.

De ogen en oren van de wijk

Wijkambassadeurs Vijfheerenlanden ondersteunen initiatieven bewoners

Mark Mom (l.) en Nick van der Tol, de nieuwe wijkambassadeurs in de Vijfheerenlanden. Foto: Dick Aanen

vijfheerenlanden • In Leerdam zijn wijkambassadeurs al wat langer actief. Sinds dit jaar hebben ook Vianen en Zederik kennis kunnen maken met het nieuwe type ambtenaar. Mark Mom begon zijn werkzaamheden in januari, Nick van den Tol is sinds een maandje in dienst bij de nieuwe ambtelijke organisatie van de drie gemeenten. Wijkambassadeurs ondersteunen mensen die hun omgeving socialer, mooier en gezelliger willen maken en zo'n plan willen uitvoeren samen met de straat, dorps- of buurtbewoners. Nick: "Het is eigenlijk de bedoeling om mensen een duwtje in de rug te geven. We moeten er voor zorgen dat initiatieven niet vroegtijdig stranden, omdat de initiatiefnemers binnen de gemeentelijke organisatie van het kastje naar de muur worden gestuurd. We kunnen ze helpen met de juiste formulieren, we zijn behulpzaam bij het maken van 'to do'-lijstjes en we brengen ze met andere instanties of andere groepen in contact." Mark is dit jaar onder andere betrokken geweest bij een groep jongeren in Lexmond, die graag een eigen hangplek willen. En ook bij de kringloopwinkel die de activiteiten wil uitbreiden met een groentetuin. "Ik breng ze in contact met de Bewonersorganisatie Monnikenhof, die bankjes kunnen maken. Of ik zorg dat de kringloopwinkel in contact komt met mensen van de groenvoorziening, die misschien gereedschap beschikbaar willen stellen." Ook is Mark trots op de inzet van een groep bewoners uit de oude kern van Ameide. Die willen overstappen op zonnepanelen, maar de daken op hun woningen zijn daarvoor niet geschikt. Er is nu een bedrijf gevonden die bereid is om z'n dak beschikbaar te stellen. Via de postcoderoos-regeling is dat fiscaal heel aantrekkelijk."

Deelautoproject

Nick: "Ik ben nogal enthousiast over het deelauto-project in Everdingen. Dat zou ook een prima idee zijn voor andere kernen in de gemeente waar geen bussen rijden."

Mark: "Het idee is dat we niet alles op het stadskantoor hoeven te bedenken. We leven als ambtenaren niet in een ivoren toren. We moeten veel meer onze ogen en oren de kost geven en kijken wat er leeft. Je ziet steeds meer burgers die elkaar opzoeken en gezamenlijk met goed doordachte ideeën komen. Soms moet je ze wel wijzen op de consequenties. Het mooie voorbeeld zijn de bewoners in Soest die besloten om een meidoornhaag van 300 meter aan te leggen. Het idee was goed. Maar ze hadden zich niet gerealiseerd dat je zo'n haag ook moet onderhouden." Nick: "Het is allemaal nog een beetje pionieren. Dat heeft tijd nodig en een cultuuromslag. We gaan toe naar een tijd dat burgers een andere verwachting hebben van de gemeente, die niet meer alles tot in detail voor ze regelt. En dat is nog even wennen."

Initiatieven of ideeën kunnen worden doorgegeven via wijkambassadeurs@vijfheerenlanden.nl.

De lichtjes in de gracht branden weer

Vrijdagavond even na acht uur werd het licht ontstoken. Foto: Nico van Ganzewinkel

vianen • Vrijdagavond hebben leden van het Paardenmarktcomité de sfeervolle verlichting in de gracht ontstoken. Dat gebeurde op het grasveldje tussen de gracht en de stadsmuur, tegenover de Lijnbaan.

Het was nog even heel spannend, want een paar minuten voordat de kerkklok acht uur sloeg begon het even hard te regenen. De genodigden moesten even terug naar 't Klooster, maar precies op tijd kon de jaarlijkse ceremonie toch nog net op tijd beginnen.

Voorzitter Ben Heinink wees er in zijn toespraak op dat het bestuur van de Paardenmarkt dit jaar te maken kreeg met een aantal fikse uitdagingen. De grootste uitdaging was de renovatie van de Voorstraat. "Konden we nog wel een paardenmarkt houden? En zo ja, hoe dan?" Maar gelukkig ziet er volgens Heinink naar uit dat alles op tijd klaar is. Ook was het lange tijd onzeker of er nog wel een kermis kon worden gehouden. "Hoe gaat dat na de bouw van de huizen op Sluiseiland. Na diverse gesprekken ziet er naar uit dat ook deze uitdaging overwonnen wordt. Kees de Kruijf heeft zich hiervoor zeer ingespannen. Alleen al om één lantaarnpaal weg te krijgen zijn diverse mails en besprekingen geweest."

Grachtenverlichting

Ook dit jaar is er weer hard gewerkt aan de door de bevolking zeer gewaardeerde grachtenverlichting. "Vorige week was alles klaar en gecontroleerd. Wie schetst onze verbazing dat toen vorige week vrijdag ineens vele pontons in de gracht werden gelegd. Bij navraag bleek dat men aanstaande dinsdag begint met de bouw van het bruggetje over de gracht. Men heeft het hele jaar de tijd gehad en ook na de paardenmarkt had men dit op tijd af kunnen hebben. Men belooft wel dat het bruggetje net voor de paardenmarkt klaar is."

De voorzitter van het paardenmarktcomité neemt het de gemeente zeer kwalijk dat met de voorbereidingen is begonnen zonder enige melding of waarschuwing. "Dat neem ik de gemeente echt kwalijk. Want we moeten nu tijdelijk de zaak aanpassen van het stuk van Mama Mia naar de rondeel."

De Paardenmarkt wordt gehouden op woensdag 10 oktober.

Britt Dekker naar Fokveedag

regio • De 106e Fokveedag Boerenlandfeest op zaterdag 6 oktober in Hoornaar verwelkomt een bekende gast: Britt Dekker. Zij maakt momenteel furore met PaardenpraatTV en verzorgt op het evenement in Hoornaar in de middagpauze een clinic. Aansluitend is er mogelijkheid haar te ontmoeten.

Britt Dekker zal de clinic rijden op haar Fries Vito. Grand Prix-amazone Daniëlle van Mierlo begeleidt haar en geeft uitleg aan het publiek. Britt Dekker maakt snel naam als dressuuramazone; eerder dit jaar was ze in de hoogste klasse de nummer 13 op het Nederlands kampioenschap. De PaardenpraatTV On Tour bestaat naast een clinic uit een Meet & Greet, waar naar verwachting erg veel belangstelling voor zal bestaan. Tijdens de Meet & Greet kunnen kinderen en tieners met Britt en Daniëlle op de foto en delen zij handtekeningen uit. De Meet & Greet start om ongeveer 13:45 uur. Het pauzeprogramma, dat uit drie onderdelen bestaat, begint om 12:00 uur. PaardenpraatTV is erg populair op You Tube. Het kanaal heeft bijna 138.000 abonnees. Britt Dekker werd in 2010 bekend door haar deelname aan het televisieprogramma 'Echte meisjes in de jungle', dat ze won.


10 / 32

Huwelijksfeest op uw locatie? Vanripevents.nl Tel. 06 51 26 78 90

Bedrijfsfeest/Themafeest op uw locatie? Vanripevents.nl 06 51 26 78 90

Feestje? vanripevents.nl Tel. 06 51 26 78 90

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

'Wij gaan geen debat uit de weg'

De stadsmanagers en hun 'stormram'-methode

vijfheerenlanden • Het is donderdagavond als er een ronkend statement van de stadsmanager Hans van Kooten (Vianen) en centrummanager Lidia van Ingen (Leerdam) naar de media gaat. De strekking: de politiek laat een debat over de winkelopeningstijden in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden varen. Dit debat stond voor later deze week gepland, in het voormalige ABN AMRO-gebouw in Leerdam. Maar volgens Van Kooten was er te weinig animo. De partijen zouden hebben aangegeven dat het onderwerp "te smal" is. "Uiteraard mag die keuze worden gemaakt, we leven tenslotte in een vrij land. (…) Neemt niet weg dat ik echt teleurgesteld ben in de meeste politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen in november", schrijft Van Kooten. "Het voelt als weglopen voor dit onderwerp. Hoe serieus neemt de politiek de inwoners als je niet eens de moeite wilt nemen te luisteren naar de wensen van ondernemers en consumenten?" De stadsmanager wil dat er voorafgaand aan de verkiezingen 100 procent duidelijkheid komt over het vrijgeven van de winkeltijden. Want het "mag echt niet meer gebeuren", schrijft hij, dat ondernemers dit straks niet zelf mogen bepalen. "Het past niet binnen onze democratie en dus het kunnen maken van eigen keuzes."

Bij politiek Vijfheerenlanden is de persverklaring van Van Kooten totaal verkeerd gevallen. Want, de partijen willen heus wél in debat over het item, onderstrepen meerdere partijen. Maar, ze voert de discussie bij voorkeur in een breder verkiezingsdebat over de algehele economische visie in de toekomstige gemeente. Dat verzoek om een economiedebat te organiseren, lag nog bij de stadsmanagers. "Er spelen natuurlijk meer items op economisch gebied dan alleen de winkeltijden", zegt VVD Vijfheerenlanden-leider Hanneke van der Leun - overigens groot voorstander van het loslaten van de winkeltijden. Van der Leun somt in hoog tempo op: "Vestigingsbeleid, vergunningsbeleid, leegstand, zzp-ers, boerderijen die ermee stoppen… Het leek ons voor de politiek én de bewoners interessanter om het breder te trekken, dan om een avondvullend programma te maken over één item."

Lijsttrekker Maria de Jong (CDA Vijfheerenlanden) heeft vrijdagochtend het gewraakte mailtje dat namens de fractieleiders naar de stadsmanagers is gestuurd, nog even opgezocht. "We hebben daarin enkel gevraagd of de stadsmanagers het een idee zouden vinden om het winkeltijdendebat in te passen in een groter debat, bijvoorbeeld ééntje over economie en ondernemen. Er stond nog netjes bij vermeld ook, dat het maar een voorstel was. En vervolgens kwam dit statement naar buiten." PvdA-fractievoorzitter Joop van Montfoort beaamt dit: "Wij staan open voor elk debat en hebben slechts gevraagd of het mogelijk was een en ander te combineren."

Als Termeise moet CDA-er De Jong sowieso nog een beetje wennen aan het principe van een stadsmanager, dus ze heeft ook maar even de definitie van de functie opgezocht. "Dan lees ik dat zo'n stadsmanager toch vooral een verbinder moet zijn. Dit is niet heel verbindend", zegt ze nuchter. Dát is juist zorgelijk, vindt Tirtsa Kamstra, de kartrekker bij ChristenUnie Vijfheerenlanden. "De stadsmanagers laten het overkomen alsof het onderwerp winkeltijden onbespreekbaar is. Ze hanteren een soort stormram. Als wij als lijsttrekkers niet precies doen wat zij willen, dan is het mis. Ik zie hier stadsmanagers aan het werk die niet het algemeen belang dienen, maar het wantrouwen in de politiek voeden. En dat baart me zorgen."

Arie Keppel – de SGP Vijfheerenlanden-leider – kan zich helemaal vinden in de reacties van de andere fractieleiders. Hij hekelt ook de "stellige, vooringenomen en eenzijdige toonzetting" van de stadsmanagers. En onderstreept: "Als SGP gaan we geen enkel debat over welk onderwerp dan ook uit de weg. Want het is wel degelijk een belangrijk onderwerp, zeker voor onze partij."

Centrummanager Hans van Kooten wil nu het onderwerp van de winkelopeningstijden "positioneren binnen een van de andere debatten". Waarbij hij opmerkt dat het daarin natuurlijk "nooit de aandacht krijgt, die het in het debat over alleen winkelopeningstijden wel zou krijgen".

'Harmonisatie mag niet leiden tot leegloop'

vijfheerenlanden • De harmonisatie van de kinderopvang en de peuteropvang heeft als consequentie dat de financiering een stuk ingewikkelder wordt. De ouderbijdrage bij de peuteropvang gaat namelijk van een vast bedrag naar een inkomensafhankelijk bedrag.

Ouders kunnen hebben straks bij de peuteropvang recht op een kinderopvangtoeslag, die ze zelf moeten aanvragen. De overheid berekent de kinderopvangtoeslag echter tot een uurtarief van maximaal 8 euro, terwijl de peuterspeelzalen verwachten op een tarief van zo'n 10 euro per uur uit te komen. Bovendien wordt niet alle uren voor de opvang van de peuters betaald.

Met name de hogere middeninkomens en de hoge inkomens komen hierdoor op hoge bijdragen per maand uit. Tijdens het vorige week donderdag gehouden VHL Beraad spraken Maria de Jong (CDA), Tirtsa Kamstra (CU), Christel van 't Pad (PvdA) de vrees uit dat dit wel eens zou kunnen leiden tot leegloop van de peuterspeelzalen. Daardoor kan het gebeuren dat kleinere peuterspeelzalen in de kleinere kernen (zoals Nieuwland) in gevaar komen. Ook komen gemengde groepen waarin ook peuters zitten met een taalachterstand in de gevarenzone. De Jong, Kamstra en de eenmansfractie van Nico Gros hadden het wel redelijk gevonden als de gemeente het plusbedrag van twee euro had gecompenseerd. Ze pleiten voor een zogenaamde 'zachte landing'.

'Valt mee'

Volgens portefeuillehouder Bart Bruggeman valt het landelijk gezien met de leegloop wel mee. "Er zijn voorbeelden bekend van gemeenten waar de ouders meer zijn gaan betalen, maar waar dit niet heeft geleid tot een grote uitstroom." Bruggeman voelt er weinig voor om het bedrag tussen de werkelijke kosten voor de opvang en de vergoeding te compenseren. Er is inderdaad een paar ton extra beschikbaar, maar dat geld houdt hij liever achter de hand om kernen te ondersteunen waar op enig moment de peuteropvang helemaal in gevaar dreigt te komen. De politieke fracties gingen daarmee akkoord, maar pleiten er wel voor om de zaak goed te monitoren.

Groot feest aan de Voorstraat

Het schiet lekker op aan de Viaanse Voorstraat. Foto: aangeleverd

vianen • Het noordelijke plein van de Viaanse Voorstraat vormt vrijdag 5 oktober het toneel van een bijzonder feestje: aannemer Agterberg legt dan namelijk de laatste stenen - en wel hele bijzondere stenen - op haar plek. Bovendien is er een kruiwagenrace én de prijsuitreiking van de kras- en winactie van de ondernemers. Alles wordt gepresenteerd door Edward van Cuilenborg (oud-verslaggever bij Studio Sport).

De kruiwagenrace staat als eerste op de planning, deze begint om 16:00 uur. De organisatie is in handen van Team Sportservice Vianen. Meedoen is gratis, deelnemers moeten hun gevulde kruiwagen zonder kleerscheuren langs de pionnen weten te krijgen. Om 16:30 uur worden de Stolpersteine aan de Voorstraat 1 teruggeplaatst, zij herinneren aan de Joodse Mozes Salomon en Alberdina van Zwanenburg, die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. Harry Hoving, van het Comité Stolpersteine Vianen, geeft een toelichting. Ook de twee zwarte keitjes vlak voor de Lekpoort komen weer terug. Tot slot volgt de onthulling van 'Het Paard', dat weer terugkeert naar zijn vertrouwde plek. Oud-wethouder Thea Schaafsma zal iets over de historie van het beeld vertellen.

Sluitstuk van de middag is de prijsuitreiking van de kras- en winactie van de ondernemers. Edward van Cuilenborg maakt samen met de deelnemende ondernemers en sponsoren ter plekke de winnaars bekend. Die prijzen liegen er niet om. De hoofdprijzen zijn: 1 minuut gratis shoppen bij de Albert Heijn, 1 minuut gratis shoppen bij de Jumbo, een reischeque van 400 euro, twee elektrische fietsen. En verder zijn er nog tal van royale cheques en cadeaus te winnen.

Nieuw rioolvoertuig voor buitendienst

vijfheerenlanden • Door samenwerking van de drie buitendiensten van de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik, kan er bespaard worden op gemeentelijke voertuigen en machines. Vijfheerenlanden verkoopt daarom een tractor, vrachtauto, maaimachine, rioolspuit (aanhanger) en een bedrijfsbus die ingericht is met rioolspuit. De opbrengst levert ook nog eens ruim voldoende middelen op om onder andere een nieuw rioolvoertuig aan te schaffen.

Gebouw M3 wordt gezondheidscentrum

leerdam • Jongerencentrum M3 in Leerdam wordt omgebouwd tot een gezondheidscentrum. De gemeente Leerdam verkoopt het pand voor 385.000 euro aan de initiatiefnemers.

Ook was er de laatste maanden nog belangstelling van een oud-vrijwilliger uit het jongerenwerk om M3 nieuw leven in te blazen als poppodium. Toch had het gezondheidscentrum de voorkeur van het college. "Een plan dat wat ons betreft het beste aansluit bij het voorzieningencluster Broekgraaf/Leerdam en daaraan een waardevolle bijdrage kan leveren, zeker gezien de groei van wijk West met de verdere realisatie van Broekgraaf", schrijft het college aan de raad. Het gebouw stond overigens nog voor 542.240 euro in de boeken. Het verschil ('verlies') van 157.000 euro zal worden afgeboekt ten laste van de algemene reserve.


Het gezondheidscentrum is een initiatief van huisarts C. Noppe, fysiotherapeute Elise Temminck en personal trainer Marco Middelkoop. Daarnaast zal er een nauwe samenwerking plaatsvinden met aanvullende disciplines zoals een diëtist en geestelijke gezondheidszorg. En mogelijk nog aangevuld bijvoorbeeld caesartherapie, ergotherapie, wondzorg, jeugdgezondheidszorg, logopedie, wijkverpleging.

Ook worden samenwerkingsverbanden gezocht met specialisten van de Lingepolikliniek en het Beatrixziekenhuis. "Gezondheidscentrum M3 staat garant voor laagdrempelige zorg; voor de huidige en toekomstige bewoners van het nieuwbouwproject De Broekgraaf' en Leerdam.

Renovatie stuwcomplexen

hagestein • Rijkswaterstaat renoveert de drie stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek. Een van de onderdelen van deze renovatie betreft de sluizen. Dat betekent dat de sluizen in Driel, Amerongen en Hagestein de komende jaren om de beurt gestremd zullen zijn. Zo is sluis Hagestein tot en met 16 december gestremd. In deze periode is geen scheepvaart mogelijk door sluis Hagestein. Verkeer vaart deze periode om via de Waal of het Amsterdam-Rijnkanaal. De totale renovatie van de drie stuwcomplexen bestaat uit het vervangen van technische installaties en beweegbare delen van stuwen en sluizen, het repareren van de betonconstructies in sluizen en stuwen, het geschikt maken van de sluizen voor zwaardere schepen en het schilderen van de complexen. Ook realiseert Rijkswaterstaat in Amerongen een centraal bedieningsgebouw van waaruit het de drie stuwcomplexen gefaseerd centraal gaat bedienen. De renovatie is naar verwachting eind 2019 afgerond.

Nieuwe uitdossing voor De Recreanten

Op bezoek bij het sportieve buitenbeentje van Vianen

De Recreanten met hun begeleiders, Wim Hoedeman (in de rolstoel) en Jan Scheringa (links naast hem). Foto: Nico van Ganzewinkel

vianen • De nieuwe tenues bieden meteen een mooie gelegenheid om dit buitenbeentje onder de Viaanse sportverenigingen eens wat beter te leren kennen. De ongeveer dertig leden van De Recreanten hebben met elkaar gemeen dat ze graag lekker en op hun eigen niveau willen bewegen, maar bij een reguliere sportvereniging niet terecht kunnen om uiteenlopende redenen.

Jan Scheringa nam ongeveer dertig jaar geleden het initiatief om De Recreanten op te richten, samen met Wim Hoedemakers. Wim, die zich alleen in een rolstoel kan voortbewegen, was actief op maatschappelijk gebied binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jan was destijds voorzitter van de Viaanse omnivereniging ASV '68. Deze laatstgenoemde vereniging omvatte zo goed als alle binnensporten in Vianen. Jan en Wim staken de koppen bij elkaar en vanuit ASV '68 is dertig jaar geleden sportvereniging De Recreanten opgericht. De twee mannen tafeltennissen nog steeds elke maandagavond fanatiek tegen elkaar.


De Regenboog

In beginsel draaide het bij de gehandicaptensport in Vianen toentertijd alleen om De Regenboog. Dit kleinschalige wooninitiatief voor mensen met een verstandelijke beperking was in 1998 in Vianen opgericht. Daarnaast was er niets in Vianen voor deze doelgroep. "Vanuit De Regenboog zijn we op een gegeven moment gewoon maar eens begonnen", zegt Jan. "Met een stel vrijwilligers zijn we op cursus gegaan." Scheringa voelde zich wel een beetje een buitenstaander, zo vertelt hij. "Het was een heel ander wereldje. De manier waarop mensen met een beperking met je omgaan, daar moet je aan wennen en op een goede manier mee omgaan. Daarom was de cursus goed, maar ook voor het bedenken van allerlei spelvormen."

Het sporten van De Recreanten begon in de toenmalige mavo aan de Lijnbaan en vindt tegenwoordig plaats in het nieuwe sportcentrum Helsdingen. Jan: "We hebben ervoor moeten vechten om die maandagavond als vaste avond te houden door de jaren heen. Maar dat is voor deze sporters wel heel erg belangrijk: een vaste avond, op een vaste plek, op een vast tijdstip."

Ambities

Vereniging De Recreanten draait op vrijwilligers die de sporters op maandagavond begeleiden. Ze verzinnen spellen en zoeken contact met andere verenigingen die een of twee keer per jaar een trainer 'uitlenen' voor een uurtje. Op die manier kunnen de sporters kennismaken met bijvoorbeeld volleyballen (Servia), korfballen (Viko) en hockeyen (MHC). Ook handbal (Omega), yoga, judo (Sport en Bewegen), zaalvoetbal en zitvolleybal zijn al langsgekomen bij De Recreanten in Helsdingen. De wisselwerking op maandagavond tussen de sporters onderling en met de begeleiders, is volgens Scheringa uniek. Hij vertelt: "De tekortkoming van de een kan juist een aanvulling zijn voor de ander. Zo kom je samen tot iets moois, of dat nou een punt is voor het team met trefbal of een mooie pass waaruit een doelpunt komt met voetballen."

Heeft De Recreanten nog ambities? Nee, die zijn er volgens Jan niet echt. Althans niet in de zin dat het allemaal beter, sneller, mooier moet. Jan: "Als ik dan toch een ambitie aan moet geven, dan is het: zo lekker door blijven gaan. Met een opkomst op maandag van vaak honderd procent heb je niet zoveel meer te wensen. Iedereen betrokken houden is een doel van ons. Verder geniet ik bijna elke maandag van mijn potje tafeltennis met Wim. Dat is voor mij genoeg."


Trainingen geven

Ook een keertje training geven van 19:00 tot 20:00 uur aan De Recreanten? Laat het weten en mail naar astridpel@gmail.com voor meer informatie over de mogelijkheden.


Astrid Pel

Aftrap winterwerk

De sing-in werd goed bezocht. Foto: aangeleverd

zijderveld • De hervormde gemeente in Zijderveld organiseerde zaterdag verschillende activiteiten in het kader van de opening van het winterwerk.

Zo was er een autopuzzeltocht en aansluitend een sing-in in de kerk, deze werd muzikaal begeleid door leden van de hervormde gemeente. Ook konden mensen die niet aanwezig konden zijn meeluisteren en zingen via de kerkradio. De dag werd afgesloten met een barbecue waar veel leden die overdag moesten werken, nog even aanschoven.

Met de opening van het winterwerk beginnen weer vele activiteiten voor de leden van de gemeente Zijderveld en overige geïnteresseerden. Voor meer informatie over alle activiteiten kunnen mensen terecht op de website van de gemeente.


q www.hervormdzijderveld.nl

Speelterrein geopend

De opening was zaterdag een beetje regenachtig. Foto: aangeleverd

vianen • Tijdens Burendag is op De Zeven Boompjes in Vianen een speelterrein officieel in gebruik genomen.

's Ochtends waren er activiteiten georganiseerd om het terrein netjes te maken en de puntjes op de i te zetten. 's Middags was er een officiële opening met genodigden en de dag is afgesloten met een barbecue voor de bewoners.

Het speelterrein is gerealiseerd door de bewoners samen lokale sponsoren uit Vianen, waaronder LEKSTEDEWonen, Kringloop Vianen, Steenplaza en Boaz Bank. Ook hebben de bewoners gecollecteerd in de wijk met Jantje Beton om geld op te halen voor de realisatie. De speeltuin is gelegen op het mandelig terrein dat eigendom is van de bewoners van De Zeven Boompjes. De afgelopen maanden is hard gewerkt door de bewoners om er een speeltuin gerealiseerd te krijgen. Het speelterrein is door de kinderen van de straat officieel geopend.

'Ze hebben me zelfs geleerd te skypen'

Teuny van der Gun achter Funda in het Taalhuis Vianen. Foto: aangeleverd

vianen • Bibliotheek Vianen helpt in haar inloopspreekuur digidigiTaalhuis Vianen mensen niet alleen met lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal. Maar ook mensen beter om te gaan met de computer, tablet of smartphone. De Viaanse Teuny van der Gun (67) nam de proef op de som.

Teuny wilde beter om leren gaan met haar iPad. Ze klopte daarvoor aan bij digiTaalhuis Vianen, het inloopspreekuur van Bibliotheek Vianen. "Ik werd heel prettig opgevangen", vertelt ze later. "Echt, ze helpen je heel goed. De vrijwilligers vroegen me eerst wat ik wilde leren. Ik wilde graag leren hoe ik iets op kan zoeken op mijn iPad. Googelen dus. Ik ben zeker een keer of zes geweest op maandagochtend. Met een kopje koffie erbij, leerden de vrijwilligers me stap voor stap hoe ik dingen moest opzoeken. Op mijn eigen tempo. Ik vind het leuk om dingen op te kunnen zoeken. Ik kijk op de iPad bijvoorbeeld graag op Funda, volg het nieuws op rtv Utrecht en kijk weleens op de site van de Libelle of van de kerk."

Skype

Na haar bezoekjes aan digiTaalhuis Vianen heeft ze meer plezier van haar iPad. "Als je iets leest of hoort, kun je er iets over opzoeken, dat vind ik erg leuk en maakt je wereld een beetje groter. De vrijwilligers hebben me zelfs geleerd om te skypen met mijn familie in Canada. Toen het niet helemaal duidelijk was, hoe het thuis met de internetverbinding zat, kwamen de vrijwilligers zelfs bij mij thuis ook nog bij helpen. Ik oefende eerst met hen met Skype, daarna kon ik het met mijn familie. Dat is toch geweldig? Ik heb daarna ook nog de cursus 'Klik en tik' gevolgd in Hof van Batenstein."

Ze adviseert anderen om ook naar het inloopspreekuur van digiTaalhuis Vianen te gaan. "Ik zou willen zeggen: 'Ga nou maar, het is leuk én gezellig en ze doen erg hun best om het aan je verstand te krijgen'." Teuny denkt dat ze in de herfstperiode nog weleens binnenloopt bij digiTaalhuis Vianen om haar kennis weer wat op te frissen. Dit is namelijk ook altijd mogelijk.

Inlopen

digiTaalhuis Vianen is elke woensdag- en zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur geopend in Bibliotheek Vianen aan de Spekdam. Opgeven is niet nodig. En deelname is helemaal gratis. digiTaalhuis Vianen is er voor iedereen die aan de slag wil met lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal. Maar vrijwilligers geven dus ook concrete tips over het gebruik van de computer, tablet of smartphone. Afhankelijk van wat mensen willen weten. Maar mensen kunnen er ook terecht voor vragen over het gebruik van een DigiD en het omgaan met overheidswebsites van bijvoorbeeld de Belastingdienst of de gemeente.

Meer informatie is ook te vinden op de website van Bibliotheek Vianen.


q www.bibliotheeklekijssel.nl/vianen

Duizenden Utrechtse luchtfoto's

utrecht • De website Utrechtinvogelvlucht.nl is officieel gelanceerd tijdens het Symposium 'Cultuurhistorie op de kaart'. Op deze site zijn zo'n 2.000 foto's te bekijken en als open data te downloaden.

De provincie gaat de informatie koppelen aan kaarten in de nieuwe Cultuur Historische Atlas en voegt zo een nieuwe laag aan informatie toe.

Provincie Utrecht heeft enkele jaren geleden zo'n 2.000 foto's vanuit de lucht laten maken van monumenten en andere erfgoedlocaties met een belangrijke waarde. Maar wat te doen met een harde schijf vol luchtfoto's van de provincie? Want een luchtfoto alleen zegt niet zoveel. Om ze goed te kunnen gebruiken is het belangrijk om te omschrijven wat er op de foto's te zien is, waar het vliegtuig met de fotograaf zich bevond en wat de kijkrichting in het gezichtsveld van de foto is. Die gegevens ontbraken, wat goed gebruik van de foto's in de weg stond.


Crowd

Tweeduizend foto 'op de kaart zetten' is een flinke klus. Om dat karwei te kunnen klaren is de provincie de samenwerking met HetVolk.org aangegaan. Dit platform faciliteert crowdsourcingsprojecten waarin data worden ontsloten waardoor het mogelijk is om het verleden en cultureel erfgoed beter te beschrijven en verbinden. Dat doen zij met behulp van 'the crowd' oftewel 'het volk'. Het volk zijn vrijwilligers die het leuk vinden om aan dergelijke projecten mee te werken.

In juni werd het project Utrecht in Vogelvlucht gestart. En tegen alle verwachting is waren binnen no time alle foto's door enthousiaste vrijwilligers op de kaart gezet. Met de site Utrechtinvogelvlucht.nl kan nu iedereen gebruik maken, van de data die door deze actie is verzameld.


q www.Utrechtinvogelvlucht.nl

Bijzondere woonboot

De woonboot Mississippi op de helling. Foto: aangeleverd

vreeswijk • Op de helling van Museumwerf Vreeswijk valt sinds vorige week een bijzonderheid te bewonderen: de monumentale woonboot de Mississippi. Ze is naar de helling gekomen voor groot onderhoud.

Thuisbasis van de Mississippi is de Utrechtsestraatweg in de Nieuwegeinse wijk Jutphaas. Ze ligt daar normaal gesproken verscholen achter het groen, als eerste in de rij woonboten. Op de helling bij de Museumwerf is ze echter in volle glorie te zien. Ze ligt daar nog voor een aantal weken voor wat broodnodige onderhoudswerkzaamheden. Het woonschip is opgebouwd in een mix van De Stijl en Het Nieuwe Bouwen, dat maakt haar een unieke verschijning.

Over de diagnose dementie

vianen • Welke informatie en onderzoeken zijn er nodig om de diagnose dementie te stellen? Wat is de rol van een arts in deze zoektocht naar antwoorden? Het gaat niet alleen om het stellen van de diagnose, maar ook om het bespreken van de consequenties die deze ziekte met zich mee brengt, op allerlei gebieden. Om deze en nog meer vragen beantwoord te krijgen, komt aanstaande maandagavond 1 oktober Mirjam Bezemer, specialist ouderengeneeskunde spreken in het Alzheimer Café Vianen. Het Alzheimer Café is de plaats waar iedereen die persoonlijk of in de directe nabijheid te maken heeft met dementie terecht kan. Ook medewerkers uit de zorg wereld, buren of andere belangstellenden zijn van harte welkom. Er staat iedere keer een ander thema centraal waarvoor een gastspreker wordt uitgenodigd. Er is een muzikaal intermezzo en ruimte voor gezelligheid en contact met elkaar. De avonden vinden plaats in het grand café van zorgcentrum Hof van Batenstein in Vianen. De koffie staat om 19:00 uur klaar, het programma begint om 19:30 uur en eindigt om 21:30 uur. Daarna is er nog gelegenheid om een drankje te nemen en na te praten met de andere aanwezigen. De toegang is gratis en aanmelding niet nodig.

Weer inzameling voor Roemenië

vianen • Ook deze herfst en winter gaat stichting Contacten Roemenië-Vianen door met de maandelijkse inzamelingen. De eerstvolgende inzameling is zaterdag 29 september. Tussen 10:00 tot 12:00 uur kunnen mensen weer terecht bij de inzamellocatie aan de Lange Dreef 22 in Hagestein. Naast de gebruikelijke goederen blijft incontinentiemateriaal zeer welkom, omdat dit ter plaatse zeer kostbaar is. Houdbare voedingsmiddelen in blikken, pakken rijst, bakmeel, olie en dergelijke zijn ook van harte welkom. De financiële positie van de stichting blijft een jaarlijkse uitdaging omdat het overgrote deel van de begroting bestaat uit donaties. Bij het inzamelingspunt staat een bus voor donaties om de transporten te kunnen bekostigen. Bijdragen zijn ook welkom op rekeningnummer NL06 INGB 0000 0375 48 t.n.v.: stichting Contacten Roemenië-Vianen in Vianen. Meer informatie over de stichting is te vinden op de onderstaande website.

q www.stichtingroemenie-vianen.nl

Nieuw: Leerdam & Zederik Doet!

regio • Stichting SamenDoen organiseert zaterdag 13 oktober 'Leerdam & Zederik Doet!', een soort lokale versie van NL Doet. Het evenement moet mensen laten zien hoe mooi vrijwilligerswerk kan zijn. Voor organisaties is het een kans om nieuwe vrijwilligers aan te trekken en natuurlijk om klussen geklaard te krijgen. Allerlei organisaties hebben werkzaamheden aangemeld. Van tuinonderhoud tot schilderwerk. Meedoen als vrijwilliger is simpel: zij kunnen een activiteit opzoeken op de website van de stichting (onder kopje 'nieuwsberichten') en zich vervolgens aanmelden. Het Dr. Reilinghplein ontpopt zich op de dag zelf tot coördinatiecentrum. Om 09:30 uur wordt er het startsein van Leerdam & Zederik Doet! gegeven. Vanaf 12:30 uur kan er geluncht worden en na afloop is er rond 16:15 uur een borrel. Er wordt op verschillende locaties gewerkt van 10:00 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 15:30 uur. Meer informatie is te vinden op de website.

q www.samendoen.expert

Over werk en mantelzorg

vianen • Er zijn nog vijf tickets beschikbaar voor de bijeenkomst over werk en mantelzorg in het Viaanse gemeentehuis op donderdag 4 oktober. Lenette van Tienhoven van Werk & Mantelzorg verzorgt deze bijeenkomst op uitnodiging van Mantelzorg Vianen, de informatieavond gaat over het combineren van mantelzorg met een deeltijd- of fulltimebaan. Geïnteresseerden krijgen deze avond tips die hen moeten helpen om de balans tussen werk en privé goed te bewaren. Zoals bijvoorbeeld: hoe belangrijk het is om goed contact met de werkgever te houden over de mantelzorg. Maar Van Tienhoven geeft ook advies op het gebied van mogelijke wettelijke regelingen. Bovendien is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. De avond is van 19:00 tot 21:00 uur in het stadhuis van Vianen. Deelname is gratis. Vanwege het beperkt aantal plaatsen, is aanmelden wel noodzakelijk. Dit kan tot en met zondag 30 september via mantelzorg@welzijnvianen.nl.

Bartiméus zoekt collectanten

regio • Vereniging Bartiméus Sonneheerdt zoekt collectanten in gemeente Vianen die tijdens de landelijke collecteweek met de collectebus op stap willen. De collecteweek is van maandag 15 tot en met zaterdag 20 oktober. De opbrengst gaat naar onderzoek naar een betere behandeling van zeldzame, ernstige oogaandoeningen bij kinderen. In Nederland zijn duizenden blinde en slechtziende kinderen die dromen over later. Omdat ze ook bij de brandweer willen, of muzikant of zwemkampioen willen worden. Bartiméus Sonneheerdt zet zich voor hen in. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich direct aanmelden bij Lammie Winters via 06-10156733. Meer informatie over de projecten van Bartiméus Sonneheerdt is te vinden op de website.

q www.steunBartimeus.nl/collecte

Vragenuurtje Project Amazing

vianen • Stichting Project Amazing gaat naast haar vragenuurtjes in Bibliotheek Vianen ook dergelijke inloopgelegenheden organiseren in het wijkcentrum van Bewonersorganisatie Monnikenhof (BOM). Aan de Langeweg 6b zitten ervaringsdeskundigen van de stichting in één keer in de maand op dinsdagochtenden van 10:00 tot 12:00 uur klaar om vragen te beantwoorden over de opvoeding van zorgintensieve kinderen. Deze vragen kunnen gaan over dagelijks zorg, opvoeding, contact maken, maar ook: extra begeleiding en het eventueel inschakelen van instanties. Eerstvolgende data van het vragenuurtje bij BOM: dinsdagen 23 oktober en 27 november. Het vragenuurtje in Bibliotheek Vianen is op dinsdagen 2 oktober, 6 november en 4 december - ook van 10:00 tot 12:00 uur. Meer informatie over Project Amazing is te vinden op de website.

q www.projectamazing.nl

Concert door orkesten fusiegemeenten

Viva Musica uit Hagestein. Foto: Aangeleverd

regio • Drie liefhebbers van muziek bereiden een concert voor waaraan jeugd meedoet uit Zederik, Leerdam en Vianen. In de aanloop naar de fusie van de drie gemeenten willen de initiatiefnemers vast een muzikale eenheid smeden.

Een van de bedenkers is dirigente Marilou Krouwel uit Everdingen. "De aankomende fusie heeft er alles mee te maken", vertelt ze. "We dachten dat het enorm leuk zou zijn om orkesten bij elkaar te voegen tot een groot orkest aan de vooravond van de fusie."

Krouwel is dirigente van de leerlingenorkesten Viva Musica (van muziekvereniging Excelsior uit Hagestein) en Aurora (Leerdam). De leerlingencoördinatoren van beide orkesten, Karin van Gent en René van Putten, zijn de andere twee initiatiefnemers.

Plezier

In de drie gemeenten zijn zeven leerlingenorkesten actief. De initiatiefnemers hopen op tenminste honderd deelnemers.

"We krijgen heel enthousiaste reacties, mensen doen graag mee. Overigens kunnen kinderen en jongeren ook individueel meedoen. Onze doelgroep is jeugd van 8 tot 25 jaar. Voor de kleintjes hebben we startpartijen gemaakt, zodat ze ook goed mee kunnen doen. Ook mensen van buiten de drie gemeenten zijn welkom. Het gaat ons erom dat we zo mooi mogelijk muziek kunnen maken en veel plezier zullen hebben. Er spelen ook enkele volwassenen mee. Een mijnheer met een bas bijvoorbeeld, omdat dit instrument moeilijk door kinderen te bespelen is."

Het concert vindt plaats op zaterdag 10 november, in Het Spant in Ameide. De deelnemers treden op onder de naam: Groot Vijfheerenlanden jeugdorkest 2018. De initiatiefnemers hopen dat er meer gezamenlijke optredens zullen volgen. "Het concert in november is een eerste aanzet." De leerlingenorkesten beginnen ieder afzonderlijk met repeteren. "Per gemeente spreken we in de aanloop naar november een aantal gezamenlijke repetities af. Op 10 november zijn we voor het eerst allemaal bij elkaar en hebben we een generale repetitie. De uitvoering is om 16.00 uur."

Programma

Het programma is gevarieerd. Op het repertoire staat onder andere Viva la Vida van de popband Coldplay. "Maar we spelen bijvoorbeeld ook een heel mooie mars waarin het slagwerk kan excelleren. En een heel virtuoos stuk: 'Lord of the dance'. Het is promotie van muziek in zijn algemeenheid en van blaasmuziek in het bijzonder. De entree is 3 euro, voor kinderen tot zestien jaar is de entree gratis."

Individuele deelnemers kunnen zich nog steeds aanmelden via de website van het orkest:

q vhljeugdorkest.nl

Anne Marie Hoekstra

Pubquiz bij Zas & Fratsen

vianen • Vianenvoorelkaar.nl organiseert donderdag 4 oktober een pubquiz bij Zas & Fratsen. Er komen vragen over actualiteiten, sport, muziek en Vianen voorbij. Deelnemen kan met een team van 4 tot 6 personen. "Wij willen dat iedereen mee kan doen en aan kan sluiten. Wanneer je je als individu opgeeft, matchen we je met een team", aldus Simone Visser, coördinator van Vianenvoorelkaar.nl. "De pubquiz valt in de Week tegen de Eenzaamheid, daarom vraagt Vianenvoorelkaar.nl de komende periode hier extra aandacht voor." Visser legt uit: "We zien op onze site dat heel veel mensen graag nieuwe buurtbewoners leren kennen om samen iets te ondernemen of gezellig een kopje koffie te drinken. Daarom willen we met deze pubquiz inwoners van Vianen de mogelijkheid bieden om op een leuke en gezellige manier samen te komen." Vianenvoorelkaar.nl vindt het belangrijk om inwoners met elkaar te verbinden. "'Deze pubquiz is speciaal voor iedereen die een gezellig avondje uit kunnen gebruiken: want pubquizzen kun je niet in eentje! Kijk bij het samenstellen van je team ook eens naar mensen die je niet zo goed kent, bijvoorbeeld je nieuwe buren. Nodig iemand uit die wel een gezellig avondje kan gebruiken en verras hem of haar met een fantastisch avondje uit." De pubquiz start om 19:30 uur, deelname is gratis. Opgeven kan door te mailen naar info@vianenvoorelkaar.nl. Meer informatie over Vianenvoorelkaar.nl is op de website te vinden.

q www.vianenvoorelkaar.nl

Op zoek naar de 'Klooikampioen'

vianen • Tijdens de Kinderboekenweek kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar in Vianen bij de bieb en Bruna op drie dagen komen 'Klooien met kinderboeken'. Deelname aan alle activiteiten is gratis.

De Kinderboekenweek is dit jaar van woensdag 3 tot en met zondag 14 oktober en staat helemaal in het teken van vriendschap. Bibliotheek Vianen en Bruna noemen zichzelf "dikke vrienden" en werken daarom samen om de kinderen van Vianen een leuke Kinderboekenweek te bezorgen. De opening van de week is op woensdag 3 oktober bij de boekenwinkel op de Voorstraat. Daarna is er tijdens de Klooidagen- en middagen op woensdag 3, zaterdag 6 en woensdag 10 oktober van alles te ontdekken en te doen in de bibliotheek en bij Bruna.


Slijm maken

De ideeën voor de activiteiten komen uit de vele doe-boeken voor de jeugd: zo kunnen de deelnemers fluffy slijm maken, cartoons tekenen, perfecte vliegtuigjes vouwen en nog veel meer. Jongens en meisjes van 6 tot 12 jaar kunnen zo binnenlopen om samen met hun vrienden aan de slag te gaan en al doende nieuwe vrienden maken. Op woensdag 3 en zaterdag 6 oktober kunnen de kinderen komen 'Klooien met Kinderboeken' tussen 14:30 en 16:00 uur, op woensdag 10 oktober (Paardenmarkt) tussen 10:00 en 16:00 uur. Team Sportservice Vianen is tijdens de Paardenmarkt de hele dag in de bibliotheek om de jongens en meisjes te laten ervaren dat je ook sportief kunt 'Klooien'.

Kinderen die meedoen, sparen stickers op een speciale stickerkaart. Als ze zes stickers hebben, zijn ze officieel 'Klooikampioen' en krijgen ze een leuke verrassing.


q bibliotheeklekijssel.nl/kinderboekenweek

'Lekkerste kaas van de wereld'

Kaasboerin José van Rossum. Foto: fam. Van Rossum

vianen • De kaaskeuring die traditiegetrouw aan de vooravond van Fokveedag Boerenlandfeest gehouden wordt, is voor veel kaasboeren een spannende dag.

Zo ook voor José van Rossum uit Vianen. "Het is een eer om er te winnen." Dat laatste overkwam José van Rossum twee jaar geleden. Ze had toen de beste babykaas, niet voor niets haar specialiteit. "Leuk om op deze manier eens in de picture te komen staan."

De kaaskeuring is op vrijdag 5 oktober van 10:00 tot 12:00 uur in Het Bruisend Hart in Hoornaar. "Het aantal inzenders is altijd groot", weet José van Rossum. "De concurrentie is dus hevig en dat maakt het extra spannend."

In de aanloop naar de Fokveedag is er op de kaasboerderij in Vianen nog wel tijd en ruimte om schoolklassen te ontvangen. Natuurlijk mogen de kinderen ook kaas proeven. 'De lekkerste kaas van Vianen; nee, van de hele wereld, roepen ze dan in koor', lacht de kaasboerin. Kaasboerderij Van Rossum produceert wekelijks ongeveer 30 grote kazen (van 12 kg) en 200 kleine kazen (van 1 kg). Tegen de kerst loopt dat aantal op tot wel 500 kleine kazen per week. De kazen van Van Rossum worden niet afgezet via de handel, maar verkocht vanuit huis, rechtstreeks aan de consument en onder meer aan de horeca.

De sterk wisselende weersomstandigheden -kou in februari en maart, langdurige hitte en droogte in de zomer- maken het dit jaar tot een topprestatie de kazen 'constant' te houden. "Het is natuurlijk materiaal", benadrukt José van Rossum. "Dat maakt kaasmaken tot een vak en een passie; zeg maar gerust een ambacht." José van Rossum stuurt drie kazen in voor de Fokveedag-keuring. Jaarlijks neemt ze aan twee of drie keuringen deel.

Theater Vianen start met nieuw seizoen

vianen • Theater Vianen trapt op zaterdag 13 oktober om 20:15 uur het gloednieuwe seizoen in een gloednieuw theater, af met de hilarische voorstelling 'Patroon' van Daniëlle Schel. Voor het nieuwe seizoen zijn er wel een aantal belangrijke vernieuwingen doorgevoerd.

Stichting Cultuur en Theater Vianen (SCTV) heeft de bouw van het nieuwe podium aangegrepen om een aantal veranderingen door te voeren. Zo is het in de nieuwe zaal mogelijk om met vaste rij- en stoelnummers te werken. Bezoekers kunnen nu al van te voren hun favoriete plaats reserveren en hoeven niet meer ver van te voren in de rij staan om zich te verzekeren van een goede plaats.

Verder heeft SCTV besloten om de garderobe vanaf dit seizoen gratis aan te bieden. Ook wordt er dit seizoen gewerkt met een gratis consumptie in de pauze. Hierdoor wil de stichting in samenwerking met de horeca, De Vijf Heeren, lange wachttijden in de pauze vermijden. Daarnaast gaat het scannen van de toegangskaarten vanaf komend seizoen met infraroodscanners en kunnen kaarten alleen nog maar via de website en aan de kassa van het theater worden gekocht.

Voor wie het allemaal zelf wil ervaren, er zijn nog kaarten beschikbaar voor de openingsvoorstelling op zaterdag 13 oktober om 20:15 uur. Deze zijn te boeken via de website.


q www.theatervianen.nl

Bevergroep bij scouting Batenstein opgericht

regio • Met ingang van dit seizoen is de Viaanse Scouting Batenstein gestart met een bevergroep. Bevers zijn de jongste groep van kinderen, vanaf 5 jaar. De bevers worden meegenomen op avontuur en gaan spelen en leren in de natuur.

De avonturen van de bevers spelen zich af in een het fictieve dorp Hotjetonia waar de dorpsbewoners allemaal hun eigen interesses hebben. Elke zaterdag gaan de bevers met een dorpsbewoner op stap. Zo maken de bevers kennis met 'Bas Bos' en 'Rebbel' en leren van hen scoutingtechnieken. De bevers komen tot rust bij 'Noa' en gaan koken met 'Rozemarijn'. Ook met 'Professor Plof' en 'Stanley Stekker' is er altijd wat te beleven. Door regelmatig met de verschillende bewoners op te trekken is er een gevarieerd programma waar de bevers op een ongedwongen manier een veelzijdige ontwikkeling doormaken.

Scouting Batenstein heeft een aantal ervaren en getrainde vrijwilligers weten te vinden die zich inzetten voor dit initiatief om de jongste jeugd op zaterdagmorgen van 10:00 tot 12:00 uur kennis te laten maken met scoutingactiviteiten. Geïnteresseerde kinderen kunnen altijd eerst een aantal keer komen kijken voor zij zich inschrijven. Op woensdag 10 oktober is scouting Batenstein net zoals de laatste jaren te vinden op het kinderplein van de Paardenmarkt. Daar kunnen kinderen komen klimmen en klauteren.

Bij Scouting Batenstein zijn er nu voor alle leeftijden speciale groepen. Meer informatie is te vinden op de website.


q www.batenstein.nl

Kerkdiensten

EVERDINGEN - H.H. Petrus en Paulus Parochie 19.00 uur Eucharistieviering (zaterdag 29 september). Herv. Gem. 09.30 uur ds. G. v. Wolfswinkel, 18.30 uur ds. E. v.d. Poel.

HAGESTEIN - Herv. Gem. 09.30 uur ds. H.P. Brendeke, 18.30 uur ds. W. Stijf.

LEXMOND - Herv. Gem. 09.30 uur ds. P. Vermaat, 18.30 uur ds. L. van Wingerden. Prot. Gem. Lux Mundi 09.30 uur ds. W.A. Roskam, 16.00 uur Muziekviering.

VIANEN - Baptistengemeente De Rank Rivierenland - De Hoeksteen 10.00 uur Dirk Jan Horjus. Chr. Geref. Kerk 10.00 uur ds. M. v.d. Sluys, bed. H.doop, 18.00 uur ds. M. v.d. Sluys. Herst. Herv. Gem. Eben Haëzer 09.30 en 15.30 uur ds. W.J. op 't Hof. Prot. Gem. - Grote Kerk 10.00 uur ds. J.H. Langelaar. R.K Parochie Maria ten Hemelopneming 10.00 uur Eucharistieviering.

ZIJDERVELD - Herv. Gem. 09.30 uur ds. D. Verkuil, 18.30 uur ds. J. Vis.

Medische diensten

MEDISCHE DIENSTEN VIANEN, zaterdag 29 en zondag 30 september 2018.        

TANDARTSEN - Asperen, Beesd - Buren - Culemborg - Everdingen - Geldermalsen - Heukelum - Leerdam - Lexmond - Tricht - Vianen. 29 en 30 september: Tandartsenpraktijk Van Ginkel, Panoven 27C, 4191 GW Geldermalsen, tel. 0345-571961.

HUISARTSEN - Huisartsenzorg in avond, nacht, weekend en feestdagen aangesloten bij de huisartsenpost in het Antonius Ziekenhuis. Alle patiënten uit Vianen en Lexmond kunnen voor dringende huisartsenhulp buiten de praktijkuren bellen naar de huisartsenpost Nieuwegein: 088-1309660 (op werkdagen van 17.00 tot 08.00 en in het weekend van vr.middag 17.00 tot ma.morgen 08.00 uur). Receptenlijn: 24 uur per dag, 7 dagen per week doorbellen, herhaalrecepten via receptenlijn: tel. 0347-355995.
Zijderveld - Informatie welke arts dienst heeft gaat via het antwoordapparaat.

APOTHEKEN - Apotheek Vianen, Hof van Batenstein 2, Vianen, tel. 0347-372311. Ma. t/m vr. 08.00-17.30 uur. Za. 10.00-12.00 uur.
Apotheek Monnikenhof, Rietkamp 62, Vianen, tel. 0347-372521. Ma. t/m vr. 08.00-12.30 uur en 13.30-17.30 uur. Voor alle geneesmiddelen die uw huisarts, tandarts of EHBO-arts buiten deze uren heeft voorgeschreven en die u met spoed nodig heeft, kunt u terecht bij de gezamenlijke dienstapotheek SANEO (tel. 088-3207350) in het Anthonius Ziekenhuis, Koekoekslaan 1, Nieuwegein. Tot 21.30 uur kunt u terecht bij de apotheek in de hal van het ziekenhuis, daarna bij het loket naast de huisartsenpost.

JEK - Je Eigen Keus - Begeleiding aan kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking of een stoornis binnen het autismespectrum, in het gezin waar ze deel van uitmaken en hun netwerk.
JEK biedt o.a. PPG, vroeghulp, ouderbegeleiding, sociale vaardigheidstraining. Tel: 06-57115585, www.jeeigenkeus.nl, info@jeeigenkeus.nl.

SERVICEPUNT VIANEN - in Hof van Batenstein 1, Vianen, tel.0347-361430, info@servicepuntvianen.nl - Vraagbaak voor informatie en advies voor alle inwoners van Vianen. Dagelijks toegankelijk, gratis folders, spreekuur ma. 11.00-12.00 uur. Informatie en advies over huishoudelijke hulp en verzorging, aanpassingen in huis, mantelzorg, dagverzorging en dagbehandeling, huur- en zorgtoeslag, ontspannings- en educatieve activiteiten, alarmopvolging, maaltijden, PlusBus, etc.

HOF VAN BATENSTEIN - Hof van Batenstein 1, Vianen, tel. 0347-361200 (inlichtingen), www.zorgspectrum.nl. - Voor verblijf in het woonzorgcentrum, op de verpleegafdelingen of voor kortdurende opname. Voor huishoudelijke hulp, verzorging, verpleging, begeleiding en/of zorgbemiddeling in het Batensteinplantsoen. Voor dagverzorging en dagbehandeling Het Buitenhof.

HET MOBIEL GERIATRISCH TEAM (M.G.T.) - Het M.G.T. helpt thuiswonende ouderen en bewoners van woonzorgcentra met zowel geheugen- als fysieke problemen.Tevens staat zij klaar voor mantelzorgers. Dienstenpakket bestaat o.a. uit diagnostiek, ondersteuning en behandeling.
Folder te downloaden op www.zorgspectrum.nl. Inlichtingen Wickey v.d. Brink, tel. 0347-361200.

ALZHEIMER CAFE VIANEN - Hof van Batenstein 1, Vianen. - Iedere 1e maandag van de maand vanaf 19.00 uur. Ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, mantelzorgers, hulpverleners en belangstellenden. Voor informatie over dementie en uitwisselen van ervaringen. Inlichtingen Elly van Stiphout of Wickey v.d. Brink, tel. 0347-361200.

WIJKWINKEL DE HAGEN - Titus Brandsmaschool, Vijfheerenlanden 333,Vianen, tel. 0347-344365, 06-46752854, www.dehagen@divers.nl. Plaats waar mensen terecht kunnen met vragen, opmerkingen, problemen en ideeën over allerlei zaken (het invullen van officiële formulieren, informatie over de rechten van burgers, deskundigen inschakelen). Openingstijden di. en do. 09.00-12.00 uur en 13.00-16.00 uur.

woensdag 26 september

Spelletjesmiddag
13:30-15:30, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) organiseert een spelletjesmiddag in Hof van Batenstein. Deelnemers kunnen onder meer sjoelen, rummikubben of een potje kaarten. Entree is 2 euro inclusief een kop thee of koffie met een drankje en een hapje.

Kinderfluisteraar
20:00-22:30, Vianen, De Prenter. Deze keer is Patricia Sluis-Akkerman te gast bij spiritueel centrum Iris. Zij is kinderfluisteraar, bezoekers mogen een foto van een kind meenemen. De leeftijd maakt niet uit. Entree is 6 euro.

donderdag 27 september

Postzegelbeurs
19:00-21:30, Vianen, De Prenter. Postzegelvereniging De Posthoorn organiseert weer een beurs. Verzamelaars zijn welkom om zegels te ruilen, er is ook een veiling.

vrijdag 28 september

Klaverjasavond
20:00, Hagestein, dorpshuis De Biezen. Kaartavond Schoppen Aas houdt haar eerste klaverjasavond in De Biezen. De avond begint om 20:00 uur. Voor leden is de entree 1,50 euro, voor niet-leden 3 euro. Er wordt gekaart om mooie vleesprijzen. Mensen die lid willen worden van de kaartclub, kunnen zich opgeven via cornelis123@hotmail.com.

zaterdag 29 september

Motetten
18:00, Vianen, Grote Kerk. Evangelische Kantorei Aachen SW zingt een reeks motetten in de Grote Kerk van Vianen. Op het programma staan werken van Bach, Bruckner, Homilius, Mendelssohn, Pärt en Sixten. Gastorganist is Rienk Bakker. Het geheel staat onder leiding van Elmar Sauer. Het aanvangstijdstip is ongebruikelijk, namelijk om 18:00 uur. Dit in verband met meerdere optredens van het Duitse zanggezelschap dat weekend. De toegang is gratis. Deur open vanaf 17:30 uur.

maandag 1 oktober

Alzheimer Café Vianen
19:00, Vianen, Hof van Batenstein. Mirjam Bezemer, specialist ouderengeneeskunde, is te gast bij het Alzheimer Café Vianen. De koffie staat om 19:00 uur klaar, het programma begint om 19:30 uur en eindigt om 21:30 uur. Daarna is er nog gelegenheid om een drankje te nemen en na te praten. De toegang is gratis en aanmelding niet nodig.

dinsdag 2 oktober

Vragenuurtje Project Amazing
10:00-12:00, Vianen, Bibliotheek Vianen. Vragenuurtje van stichting Project Amazing. Ervaringsdeskundigen beantwoorden vragen over de opvoeding van zorgintensieve kinderen. Deze vragen kunnen gaan over dagelijks zorg, opvoeding, contact maken, maar ook: extra begeleiding en het eventueel inschakelen van instanties. www.projectamazing.nl

woensdag 3 oktober

Koffie drinken
09:00-11:00, Vianen, De Hoeksteen. De deuren van De Hoeksteen gaan om 09:00 uur open voor iedereen die een kop koffie of thee wil komen drinken. Deelname is gratis.

Over Willem van Oranje
20:00, Lexmond, Historium. Jeroen Punt verzorgt voor de Vereniging Historisch Lexmond en Hei-en Boeicop een lezing over het leven en de familie van Willem van Oranje, de tachtigjarige oorlog en de machtsverhoudingen in het Europa van die tijd. Punt is als conservator bij het Nationaal Militair Museum zeer nauw betrokken bij de opzet en organisatie van de tentoonstelling over Willem van Oranje in Soesterberg. De avond vindt plaats in het Historium aan de Kortenhoevenseweg 28, aanvang 20:00 uur. De lezing is een prima voorbereiding op de najaarsexcursie naar bovengenoemd museum op zaterdag 13 oktober. Opgeven voor deze excursie kan via arievanderzouwen@hetnet.nl of 06-18188357.

donderdag 4 oktober

Over werk en mantelzorg
19:00-21:00, Vianen, stadhuis. Lenette van Tienhoven van Werk & Mantelzorg verzorgt op uitnodiging van Mantelzorg Vianen een informatieavond over het combineren van mantelzorg met een deeltijd- of fulltimebaan. Geïnteresseerden krijgen deze avond tips die hen moeten helpen om de balans tussen werk en privé goed te bewaren. Zoals bijvoorbeeld: hoe belangrijk het is om goed contact met de werkgever te houden over de mantelzorg. Maar Van Tienhoven geeft ook advies op het gebied van mogelijke wettelijke regelingen. Bovendien is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. De avond is van 19:00 tot 21:00 uur in het stadhuis van Vianen. Deelname is gratis. Vanwege het beperkt aantal plaatsen, is aanmelden wel noodzakelijk. Dit kan tot en met dinsdag 25 september via mantelzorg@welzijnvianen.nl.

Pubquiz
19:30, Vianen, Zas & Fratsen. Vianenvoorelkaar.nl organiseert in de Week van de Eenzaamheid een pubquiz bij Zas & Fratsen. Er komen vragen over actualiteiten, sport, muziek en Vianen voorbij. Deelnemen kan met een team van 4 tot 6 personen. De pubquiz start om 19:30 uur, deelname is gratis. Opgeven kan door te mailen naar info@vianenvoorelkaar.nl. Meer informatie over Vianenvoorelkaar.nl is op de website te vinden. www.vianenvoorelkaar.nl

zaterdag 6 oktober

Kledingbeurs
10:00-13:00, Vianen, basisschool De Wegwijzer. Tweedehands kledingbeurs in de Viaanse school. Er is herfst- en winterkleding te koop, voor zowel baby's, kinderen als tieners. Ook zijn er wintersportartikelen te vinden. Bezoekers zijn welkom van 10:00 tot 13:00 uur. Deze dag zal ook de Stichting Kinderopvang Vianen (SKV) aanwezig zijn om de kinderen te vermaken, zo kunnen bezoekers rustig shoppen.

woensdag 10 oktober

Koffie drinken
09:00-11:00, Vianen, De Hoeksteen. De deuren van De Hoeksteen gaan om 09:00 uur open voor iedereen die een kop koffie of thee wil komen drinken. Deelname is gratis.

Paardenmarkt Vianen
10:00, Vianen, verschillende locaties. De Viaanse Paardenmarkt barst los. Er is kermis op het evenemententerrein, een grote warenmarkt en een oude ambachtenmarkt. Ook zijn er allerlei kinderactiviteiten op het Valkenplein. Tussen 08:30 en 13:00 uur is de grote paardenkeuring op de Voorstraat met de Gert van Peettrofee en Zilveren Sporen voor de dagkampioen. Het volledige programma is op de website van de Paardenmarkt te vinden.
www.paardenmarktvianen.nl/programma

Lampionnen optocht en kermis, Paardenmarkt Vianen Foto: Nico van Ganzewinkel

vrijdag 5 & zaterdag 6 oktober

Lampionnen maken bij CreaBeez
vianen • CreaBeez organiseert weer verschillende knutselactiviteiten in aanloop naar de lampionnenoptocht van de Paardenmarkt. Kinderen kunnen vrijdagmiddag 5 oktober van 14:30 tot 15:45 uur of 15:45 tot 17:00 uur een eigen lampion komen knutselen. Dit kan ook nog op zaterdag 6 oktober van 11:00 tot 12:15 uur, 12:15 tot 13.30 uur of 13:30 tot 14:45 uur. Puck de Haan helpt de deelnemers bij het maken van een originele lampion. Denk aan: een minion, eenhoorn, vampier en nog veel meer. De leeftijd is vanaf 5 jaar en de kosten zijn 5 euro, dit is inclusief een veilig lampje inclusief batterijen. Aanmelden via info@creabeez.nl of bel met Puck de Haan via 06-18793980.

Dansavond in Hof van Batenstein

Dj Rietje verzorgt weer een dansavond in zorgcentrum Hof van Batenstein, op uitnodiging van Stichting Welzijn Vianen (SWV). Iedereen is welkom om te komen luisteren en een dansje te wagen. Alleen toekijken mag natuurlijk ook. De avond begint om 20:00 uur, entree is 3 euro inclusief een kopje koffie of thee en een hapje. De avond is rond 23:00 uur weer afgelopen.

Kindervoorstelling in Lux Mundi

Kinderkoren De Krekels uit Oud-Alblas en De Wingerdknopjes uit Wijngaarden brengen in Lux Mundi een programma over Ruth en Boaz. De koren zingen liederen over het verhaal van Naomi en haar gezin. Het verhaal van Ruth en Boaz wordt verteld en uitgebeeld met kinderen vanuit Lux Mundi. Deze middag is vooral voor kinderen vanaf 2 à 3 jaar. Aanvang is 16:00 uur.

Spullen inzamelen voor Roemenië

Stichting Contacten Roemenië-Vianen houdt weer een inzameling. Tussen 10:00 tot 12:00 uur kunnen mensen weer terecht bij de inzamellocatie aan de Lange Dreef 22 in Hagestein.

Vianen wordt pas wakker na rode kaart

De rentree van Vianen ging gepaard met een gelijkspel. Foto: Peter Verbeek

vianen • Na een seizoen zonder eerste elftal maakte Vianen zaterdag in eigen huis zijn rentree. Faja Lobi KDS, dat bij rust met 0-1 leidde, verspeelde die voorsprong nadat de thuisclub in ondertal was geraakt, maar kwam in blessuretijd tóch nog langszij: 2-2.

Vianen begon prima. In de derde minuut had Sander Beniest de score moeten openen, maar hij schoot de bal hoog over. Nog geen minuut later schoot Johan Scheffer raak uit de tweede lijn, maar wegens buitenspel werd die treffer geannuleerd. Lange tijd was alles wat de thuisclub liet zien.

Vrijstaand mannetje

De Utrechters combineerden erg gemakkelijk, hadden langdurig balbezit, vonden altijd wel ergens een vrijstaand mannetje en voetbalden vooral op de helft van Vianen. In de twaalfde minuut ontrafelden ze de Viaanse defensie en Racinho Assen gaf keeper Rick Meijer het nakijken: 0-1.

Vaak was Vianen de bal na een of twee passes al weer kwijt. De ploeg kreeg daardoor nooit controle op het gebeuren en liep alleen maar achter zijn tegenstander aan. Na bijna een half uur spelen schoot Danny Stoffelen de bal net naast het Faja-doel. In de tegenaanval knalde Assen de bal buiten bereik van Meijer op de lat.

Na een verkeerde uittrap van de Utrechtse sluitpost ving Achim Rabinig de bal op bij het zestienmetergebied. Hij schrok dusdanig van de enorme kans dat hij de bal recht in de handen van de keeper schoot.

In de slotfase zette Saber Rafat aan voor een fraaie rush. Met een prima reactie bracht Meijer redding.

Rode kaart

Na rust veranderde er niet veel aan het spelbeeld. Op het kwartier reageerde Marcel Peters zich verbaal af op de scheidsrechter, die hem trakteerde op een tweede gele kaart. Kort daarna werden Stoffelen en Beniest vervangen door Dean Brookman en Mitchell Akkerman. Prompt stond de organisatie beter, kwam er meer beleving en creativiteit in het spel en werd er eindelijk vooruit gevoetbald.

Na enkele minuten scoorde Scheffer de gelijkmaker (1-1), terwijl hij Jort Binneveld tien minuten later in staat stelde er 2-1 van te maken. Faja Lobi KDS schoof een middenvelder door naar de frontlinie, maar kwam niet veel verder dan wat losse flodders uit de tweede lijn. In blessuretijd sprong de bal na een vrije trap van de gasten via de onderkant van de lat terug in het veld. Biko Brazil reageerde attent en schoot de gelijkmaker van dichtbij in de touwen: 2-2. "Even slikken omdat Faja Lobi KDS nog zo laat langszij is gekomen, maar gezien over de hele wedstrijd zijn we tevreden met dit gelijkspel", vond trainer Marcel Akkerman.


Peter Verbeek

SC Everstein wint, Brederodes verliest

everdingen/vianen • Sinds 2010/2011 is Brederodes er niet in geslaagd zijn eerste competitieduel te winnen. De groengelen redden het afgelopen zaterdag niet tegen Pelikaan: 0-1.

Brederodes bood Pelikaan goed partij, miste echter diepgang en stootkracht, maar gaf nagenoeg niets weg. Pelikaan miste een kans voor open doel, terwijl Dennis de Kruyk, in een een-op-een situatie, iets te gehaast was en de bal recht op de vijandelijke goalie schoot. Ook in de tweede helft waren beide elftallen aardig aan elkaar gewaagd. De beste mogelijkheid was voor de bezoekers, maar met een miraculeuze redding met zijn knie voorkwam Bowan de Bruin een treffer. Na een fase waarin de thuisclub flink onder druk stond sloeg Pelikaan, na zwak wegwerken van de Viaanse ploeg, zijn slag een kwartier voor tijd: 0-1. "We hadden minimaal een punt verdiend, maar gezien de voorbereiding ben ik tevreden over het vertoonde spel", was de reactie van Brederodes-trainer Charly Olf.

Korte metten

SC Everstein maakte korte metten met GVV '63: 3-0. "Gezien de wisselvallige voorbereiding hebben we vandaag een geweldige pot op de mat gelegd", vond trainer Carel van der Velden. In tegenstelling tot voor rust werden na rust de kansen wel benut. Nieuwkomer Luuk van der Harst opende de score in de tiende minuut. De bezoekers uit Gameren probeerden het tij te keren door met een derde spits te gaan voetballen. Meer dan enkele kansjes, waar de 15-jarige doelman Rens Huntjes goed het oog in, had leverde dat echter niet op. Logisch uitvloeisel van het uitstekende veldspel van de roodwitten was dat De Roos en Van Zante de voorsprong uitbouwden tot 3-0.

Scorende keeper redt punt voor Ameide

Foto: Rick den Besten

ameide • De op sportpark Meihoven teruggekeerde Ruud de Groot kan nu al niet meer stuk bij de supporters van Ameide. Uitgerekend de keeper schoot de thuisploeg zaterdag acht minuten voor tijd naast (VVAC) door een afvallende hoekschop hard tegen de touwen te jagen. "In mijn eerste voetbaljaar onder trainer Frans van Oort was ik voetballer, toen scoorde ik mijn laatste doelpunt", herinnerde een gelukkige De Groot (33) zich. "Achteraf kwam ik er pas achter dat er nog best lang te spelen was (minuut 82 - TS). Het scorebord deed het niet en ik had geen idee hoeveel minuten er nog gespeeld moesten worden. Voor de gein vroeg ik bij een corner of ik mee naar voren mocht. En toen de trainer toestemming gaf, ben ik mee gegaan. Hij zat er goed in..." Het was Rick Damsteegt die promovendus VVAC in de tweede helft koppend op voorsprong had gezet. De uiteindelijke 1-1 was een uitslag waar beide ploegen mee konden leven.

Vijfheerenlanden-voetbalpagina

vianen • Bij het begin van het nieuwe voetbalseizoen speelt Het Kontakt Vianen alvast in op de vorming van de fusiegemeente Vijfheerenlanden. Voortaan wekelijks in onze krant een 'Vijfheerenlanden-voetbalpagina'. Met uiteraard nieuws en verslagen van Brederodes, vv Vianen en SC Everstein. Maar vanaf nu aangevuld met berichten over: LRC Leerdam, Leerdam Sport'55, HSSC'61, Lekvogels, vv Ameide en SV Meerkerk. Niks missen? Kijk dan dagelijks op onze website:

q www.regio-voetbal.nl

Molenaar geniet van HSSC'61

hei- en boeicop • HSSC'61 en sv Capelle bleven op de eerste speeldag met 2-2 in balans. HSSC-trainer Gerrit Molenaar genoot volop van de wedstrijd. "Zowel van mijn eigen ploeg als van de tegenstander", zei Molenaar. "Capelle wordt volop genoemd als titelkandidaat en daar kan ik me alleen maar achter scharen. Een heel sterke ploeg." Toch had HSSC'61 kans om de zege te pakken. Na de 0-1 ruststand keerden de kansen in de tweede helft. Koen Looij maakte van elf meter gelijk en Nicky van Dam zette de thuisploeg op 2-1. Diezelfde Van Dam was op weg naar de 3-1 toen hij neergehaald werd. Met tien man kwam Capelle echter nog terug tot 2-2.

Lekvogels onderuit in Hellouw

hellouw • De eerste twintig minuten waren de Vogels uit Lexmond de veel betere ploeg. Maar in tien minuten tijd wist een uiterst effectief ASH de wedstrijd volledig te kantelen en met een ruime 3-0 zege te rusten. "We speelden in die fase te naïef. Na de eerste goal knakte er iets en was de wedstrijd gespeeld", aldus Lekvogels-oefenmeester Ton Delfgou, die Swen van Dorp in de slotfase de spreekwoordelijke eer zag redden.

LRC kan leven met gelijkspel

leerdam • LRC startte de competitie met een 1-1 gelijkspel tegen Oranje Wit. Daar kon trainer Rob Hilbers best mee leven. "Ik begrijp dat Oranje Wit een ploeg is die bovenin mee gaat doen, dus dan is dit resultaat gezien de wedstrijd prima." De Dordtse gasten kwam voor rust op voorsprong en LRC moest alle zeilen bijzetten de score niet hoger te laten oplopen. "We hadden het lastig, maar nadat we het in de rust wat hadden omgezet, ging het beter", zag Hilbers. LRC kwam na rust op gelijke hoogte via Arwin van Soest. De middenvelder was het eindstation van een goede Leerdamse aanval waarbij eerst Ansu Camara zijn duel won en daarna Mauro van Dijk een voorzet afleverde. "Daarna hebben beide ploegen de kans gehad om de wedstrijd nog te winnen", vond Hilbers. "Al met al is een gelijkspel wel terecht."

Verrassend ruime zege Leerdan Sport

zuilichem • Leerdam Sport begon de competitie met een verrassend ruime uitzege bij Zuilichem: 1-5. Enes Saikaya opende namens de Leerdammers de score en maakte daarmee het enige doelpunt van de eerste helft. Na rust duurde het lang voor de gasten verder uitliepen dan de 0-2 van Joshua Cohen. In de slotfase scoorden Ray Kant, Reynaldo Zandhuizen en Fabian van der Wel nog voor Leerdam Sport. Tussendoor deed Zuilichem met de 1-3 ook wat terug.

SV Meerkerk kan spel niet maken

alblasserdam • Na een goede start, maar geen goals, gaf SV Meerkerk op sportpark Souburgh de regie uit handen. De gewezen tweedeklasser speelde -tegen tien man- een ongelijke strijd en verloor uiteindelijk met 2-0 van gastheer Alblasserdam. "We waren zeker niet de mindere ploeg, maar we weten nog niet om te gaan met de tegenstanders die aan ons het spel overlaten. Mijn spelers zijn nog gewend reactievoetbal te spelen, maar in deze klasse moeten wij het spel maken", stelde trainer Gerrie Schaap vast.

Uniek jubileum voor Robert de Smet

Robert de Smet tijdens een trainingsloopje vlak bij huis. Foto: Peter Verbeek

vianen • Vijf decennia lid zijn van een sportvereniging is niets bijzonders. Een halve eeuw dezelfde sport beoefenen komt heel wat minder vaak voor. Maar vijftig jaar actief als atleet is heel uitzonderlijk. Tijdens de onlangs gehouden Sluizenloop in Nieuwegein vierde Robert de Smet (71) zijn unieke jubileum als hardloper. Op de 5 kilometer werd hij, in een tijd van 21:42 minuten, tweede bij de wedstrijd- en recreatieloop voor 55-plussers.

Min of meer bij toeval is atletiek op het pad van De Smet gekomen. In het laatste jaar van zijn kweekschooltijd stond gymnastiek niet meer op het lesrooster. Omdat hij graag aan sport deed is hij gaan hardlopen. "En dat terwijl ik voorheen nooit ook maar één meter had gerend! Ik woonde destijds in Gouda en ben lid geworden van de lokale atletiekvereniging. Omdat er geen atletiekbaan was deed het gros van de leden aan veldlopen. Maar er waren ook twee middellangeafstandslopers die Nederlands kampioen waren geweest."

Supertijd

Tijdens zijn allereerste training, in 1968, liep Robert de Smet een rondje van 4.700 meter in een tijd van 17:40 minuten. Voor een ongetraind iemand was dat een supertijd. Hij maakte grote vorderingen en binnen een jaar liep hij al twintig wedstrijden. Hij legde zich toe op afstanden tussen 800 en 5.000 meter, zowel op de baan als op de weg. "Ik was heel gemotiveerd en het gebeurde niet vaak dat iemand mij voorbij kwam. Voor een middellangeafstandsloper had ik een geweldige eindsprint. Dat was een belangrijk wapen waar ik altijd op kon vertrouwen. Ik heb heel veel wedstrijden gewonnen, zowel regionaal als provinciaal."

In de jaren zeventig trainde De Smet vier tot vijf keer per week, terwijl hij op jaarbasis zo'n veertig wedstrijden liep. In het toenmalige klassensysteem kwam hij uit in de A-klasse. Robert deed regelmatig mee aan de Nederlandse kampioenschappen maar kwam te kort voor de absolute top. "Ik was een verdienstelijke loper, maar ook niet meer dan dat", relativeert hij. "In 1973 heb ik in de Groenoordhallen in Leiden meegedaan aan een historische indoorwedstrijd over 3.000 meter. Ik ben gedubbeld door de Belg Emiel Puttemans, die er een nieuw wereldrecord liep." Pas op latere leeftijd, toen hij meedeed bij de Masters (boven 40 jaar), won hij nationale titels. Vanaf 2014 is hij vijf keer Nederlands kampioen geworden, op afstanden tussen 3.00 en 10.000 meter, zowel in- als outdoor. Dat hij inmiddels vijftig jaar hardloopt is voor een deel geluk en een vrij straffe discipline. Daarnaast is hij altijd zuinig geweest op zijn lijf en had hij nooit ernstige blessures. "Vroeger was lopen iets voor jonge mensen maar tegenwoordig zie ik bij wedstrijden méér 40-plussers dan senioren."

Peter Verbeek

Verlies Servia bij debuut 2e divisie

vianen • De volleyballers van Servia zijn hun eerste wedstrijd in de tweede divisie begonnen met een nederlaag. Tegen Gemini Kangoeroes werd het 3-1.

Ondanks een overtuigende voorbereiding, waar o.a. eerste divisionist Velo aan de kant werd gezet, startte Servia deze zaterdag zonder veel zelfvertrouwen aan de wedstrijd. Gemini had een goede servicedruk, waardoor Servia niet aan aanvallen toekwam. Dankzij een sterke servicereeks halverwege de set van Johan Beijen kwamen de Viaanse heren nog wel terug. Het herstel was echter van korte duur: 25-19.

In de tweede set werd Servia opnieuw serverend onder druk gezet. Passend was er bij vlagen wat verbetering zichtbaar, maar de Viaanse mannen slaagden er niet in om aanvallend te overtuigen. Gemini bleef goed op schot: 25-21. In de derde set was Servia volledig van slag. Passes kwamen niet aan en ook blokkerend werd het de Voorschotense heren niet moeilijk gemaakt: 25-13. De vierde set verliep heel wat beter.

De Viaanse heren werkten hard, terwijl Germini juist wat in slaap leek te sukkelen door de eerder gemakkelijk gewonnen sets. De thuisploeg sputterde aan het einde van de set nog wat tegen, maar met een slimme aanval van Bart de Groot had Servia het initiatief weer terug en rondde de set snel af: 20-25.

Komende zaterdag speelt Servia thuis tegen Maatwerkers VCN. De wedstrijd in sporthal Helsdingen begint om 16.30 uur.

De Rooie Reigers verlamt De Bergerie

breukelen • Het libreteam van De Rooie Reigers, op bezoek bij De Bergerie, is uitstekend begonnen aan de competitie.

Jhon Burggraaf (15) opende tegen Frans Jutte (163) met een serie van 34 caramboles en nam daarna wat gas terug. Jutte kwam niet verder dan een reeks van 10 caramboles. Na een tussenstand van 45-69 schoot de Vianer in de slotfase uit zijn slof: hij had voor zijn resterende 81 caramboles slechts vier beurten nodig (55-150 in tien beurten): 0-2. Cok Florie (131) begon veel bedaarder. Na elf beurten was er nog weinig te zeggen over de afloop: 37-30.

Peter Faber (156) stootte eerst een serie van 31 caramboles en daarna nog twee van 20: 115-83. De Vianer had ook een productieve slotfase en in 24 beurten zette hij de pot naar zijn hand (142-131): 0-4. Joop Florie (81) kon toen niet achterblijven. Tegen de sterke Ton van den Heuvel (135) leidde de Vianer vanaf de eerste beurt. De Breukelaar had zijn avond niet en werd in achttien beurten onder de tafel geveegd (66-81): 0-7 (inclusief bonuspunt).

Het Fust

Het driebandenteam van Het Fust -versterkt met Maurice de Vré- won in de hoogste poule van de Woerdense Bond met 2-5 van Het Groene Hart 2. De Vré opende ijzersterk. Na vijftien beurten had hij Cock van der Dussen (30) op grote achterstand gezet: 4-15. Het verschil werd nooit minder dan 10 caramboles, en na 43 beurten waren de punten binnen (21-35): 0-2. Niek Schermer had over het hoofd gezien dat hij nu 20 in plaats van 17 caramboles moet maken. Na 44 beurten dacht hij Frans Stigter (24) te pakken te hebben: 16-17. Pas een dag later kwam hij erachter dat hij te vroeg was gestopt. Hij kreeg toch nog één punt voor de moeite. Bert Vroege zette tegen Gijsbert Nieuwenhuizen tussenstanden neer van 4-8 en 6-11. De Lopiker kwam laat langszij maar slaagde er niet in voldoende voorsprong te nemen om te winnen (18-16 in 44 beurten).

Hockeyoverwinning in de regen

vianen • De hockeydames van Vianen boekten zondag in de stromende regen een verdiende zege tegen Culemborg: 3-2. Culemborg is een bekende tegenstander voor Vianen en de dames waren om die reden zeer vastberaden om deze wedstrijd te winnen. Vanaf het begin was Vianen overduidelijk de betere partij, maar veel kansen werden om zeep geholpen.

Uiteindelijk wist Juliette Verweij een fraai doelpunt via een tip-in te scoren. Kort daarna werd er een tegendoelpunt gemaakt via een eigen stick van Vianen. De dames van Vianen lieten zich niet wegspelen. Sterre Lieftinck sloeg de bal via een strafcorner hard op de plank. Ook invalster Eef van Gool droeg haar steentje bij. Ze scoorde na mooi samenspel met Baukje van den Heuvel. Vlak voor de rust wist Culemborg nog een doelpunt te maken. Ruststand: 3-2.

In de tweede helft was Vianen merendeels aan de bal, maar de dames wisten de kansen niet te benutten. Zondag speelt Vianen een uitwedstrijd tegen MHC Geldermalsen D1. De wedstrijd begint om 12:30 uur.

Laatste wedstrijd hsv De Reiger

vianen • De laatste wedstrijd van de viscompetitie van hengelsportvereniging De Reiger op het Merwedekanaal is een overwinning geworden voor A. van Dam met 4150 gram, voor G. de Jong met 2900 gram, R. Kluvers met 2250 gram en B. Ponssen met 1750 gram. Het waren overigens ook de enige vier vissers die vis wisten te vangen.

Op zondag 30 september start de wintercompetitie. De eerste wedstrijd wordt gehouden op het Amsterdam-Rijnkanaal. Aanvang 9:00 uur.

Voetbalprogramma

vianen • Wilhelmina '26, dat afgelopen zaterdag met liefst 9-2 klop kreeg van Heukelum, is de volgende tegenstander van Brederodes. De wedstrijd in Wijk en Aalburg begint om 14.30 uur.

SC Everstein moet naar het 'onbekende' NEO '25 (Waalwijk), dat zijn eerste wedstrijd met 4-1 verloor van SV BLC. Aanvang: 14.30 uur. VVJ, dat de competitie opende met een 5-2 nederlaag bij 't Vliegdorp, ontvangt Vianen op sportpark Overvecht-Noord in Utrecht. Ook dit duel begint op 14.30 uur.

Jonathan verslaat Everstein met 2-1

zeist • SC Everstein gaf midweeks voorrang aan een oefenpotje tegen Jonathan in plaats van te trainen. De Zeistenaren, waar vorig seizoen van werd verloren en gewonnen, hadden zich flink versterkt. Tegen de verre van complete bezoekers, die experimenteerden in een 4-4-2 formatie, kwam Jonathan voor rust op 1-0. In de tweede helft kozen de roodwitten voor de vertrouwde 4-3-3 opstelling. Vanuit een omschakelmoment werd het 2-0. Met een knap doelpunt zorgde Martin Shijakov in de slotfase voor aansluiting: 2-1.

Koppeltijdrit in Noordeloos

noordeloos • RC Jan van Arckel sluit het wegseizoen op zaterdag 6 oktober af met de Koeienvlaaien Koppeltijdrit. Deelname staat open voor leden van RC Jan van Arckel. Ook niet-leden kunnen meedoen. Voowaarde is dat minimaal één renner per koppel woonachtig is in de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Duo's van buiten de regio kunnen alleen buiten mededinging, op uitnodiging van de organisatie, meefietsen. Er is startgelegenheid in elf categorieën: van jeugd tot vrouwen en van gemengd tot echtparen. Start (vanaf 14:00 uur) is op de Kerkweg, finish op de Tiendweg. Het inschrijfgeld bedraagt 10,00 euro per koppel. Voorinschrijven is verplicht en kan via de website van Jan van Arckel: www.janvanarckel.nl (kopje Tijdrit Koeienvlaai). Meer info bij Ine van der Laar, 06-19472143, e-mail: ine@vanderlaar.com.

30 / 32

32 / 32