HK Bommelerwaard

7 november 2018

HK Bommelerwaard 7 november 2018


Auto uitgebrand in Waardenburg

Foto: Bart Meesters

waardenburg • In de nacht van zondag op maandag is rond 04.00 uur aan de Weerdenborch in Waardenburg een geparkeerde auto in vlammen op gegaan. De brandweer heeft de brand snel geblust, maar de auto ging helemaal verloren.
Een auto die erachter geparkeerd stond liep door de hitte behoorlijke schade op. Ook een buitenmuur van een schuur, waarlangs de uitgebrande auto geparkeerd stond, raakte flink beschadigd. De buurvrouw van de eigenaar van het brandende voertuig werd gealarmeerd door haar hond, die begon te blaffen. Na de brand zocht de politie in de buurt van de brand naar mogelijke verdachte personen, die iets met de brand te maken zouden kunnen hebben.
Omdat de auto aan de achterzijde het felste brandde, lijkt het er op dat het voertuig in brand is gestoken. De politie onderzoekt de zaak. Een bergingsbedrijf werd ingeschakeld om het voertuig af te voeren.

Foto: Bart Meesters
Foto: Bart Meesters
Foto: Bart Meesters

Kerkwijk richt zich langzaam op

Na het dramatisch verlopen vorige seizoen, waarin Kerkwijk laatste werd, wist de ploeg van trainer Hans van Gameren dit seizoen in de eerste vijf wedstrijden al de helft van het aantal punten binnen te slepen - namelijk zeven -, van het aantal dat de formatie het gehele vorige seizoen vergaarde. Vervolgens was daar afgelopen zaterdag ineens de enorme 6-1 nederlaag tegen Zuilichem. Het is symbolisch voor het werken met jonge spelers, weet Van Gameren.

Honderd nieuwe huurwoningen

De bouw van goedkope huurwoningen in de gemeente Zaltbommel ligt redelijk op schema. Dat blijkt uit het antwoord op schriftelijke vragen van de fractie van de PvdA/GroenLinks. De partij stelde de vragen naar aanleiding van het 'Deltaplan Goedkope Huurwoningen', dat de gemeenteraad in januari 2016 heeft aangenomen. Daarin staat dat er 101 tot 129 huurwoningen extra zouden worden gebouwd. Volgens het college zijn er tot nu toe 106 nieuwe huurwoningen gebouwd.

Gesteggel over fietssluis

De gemeente Neerijnen was nog wel zo omzichtig te werk gegaan: een klankbordgroep met omwonenden en agrariërs vergaderde meerdere keren over verbetering van de veiligheid voor fietsers op de Oude Bommelsestraat en de Dreef, tussen Ophemert en Est. Toch zijn er dertien bezwaarschriften ingediend tegen de voorgestelde oplossing: een fietssluis. Sommige omwonenden ontkennen dat er überhaupt een probleem is, anderen vinden dit niet de goede oplossing.

Sint Maarten volop in the spotlights

Zijn mensen nog bereid te delen, en wat betekent dat eigenlijk in deze tijd? Die vraag stelde theatermaker Tjerk Ridder zichzelf. Hij maakte een pelgrimstocht langs plaatsen die iets met Sint Maarten te maken hebben en bezocht ook Zaltbommel. Vrijdag komt hij terug met zijn voorstelling 'Bonne Route!' in De Poorterij. Zaterdag wordt het veelbesproken manshoge beeld van de beschermheilige van Zaltbommel onthuld bij de Bossche Poort. Zondag volgt het feest zelf.

Hedelse Paardenmarkt Foto: Lya Cattel

• In Hedel is maandag weer de jaarlijkse Paardenmarkt gehouden, met maar liefst 1390 aangevoerde paarden. Verderop in deze krant een fotopagina. Op www.hetkontakt.nl staan nog veel meer foto's plus een filmpje van André Versteeg.

woensdag 7 november 2018 Jaargang 12 NO. 45

Bommelerwaard

Fietssluis Ophemert weer op agenda

Zowel voor- als tegenstanders hebben bezwaren

ophemert/est • Auto's en zwaar verkeer van Ophemert naar Geldermalsen en terug zouden de Esterweg moeten nemen, maar een aanzienlijk deel gaat over de smalle Oude Bommelsestraat en de Dreef. Dit tot irritatie van omwonenden, die zelfs al eens eigen rechter speelden door stenen op de weg te leggen, containers neer te zetten en auto's net na de wegversmallingen te parkeren.

Toen de Dreef aan de Estse kant toch aan de beurt was voor asfaltwerkzaamheden, besloot de gemeente Neerijnen het knelpunt breder aan te pakken. Betere veiligheid voor fietsers stond daarbij voorop. Deze locatie stond namelijk al als knelpunt in het fietsbeleidsplan van Neerijnen.

Vorige zomer en winter liet de gemeente tellingen uitvoeren. De conclusie daaruit is dat de helft van de gemotoriseerde passanten bestaat uit sluipverkeer. En in een normale werkweek rijdt zeventig procent harder dan de toegestane zestig kilometer per uur.

Actie was dus gerechtvaardigd. Een klankbordgroep werd opgetuigd en boerenorganisatie LTO werd geraadpleegd, omdat agrariërs ook veel van de route gebruik maken om bij hun landbouwpercelen te komen. De meerderheid van de groep was het eens met de keuze voor een fietssluis. De doorgang wordt dan nog maar 1,4 meter breed, met aan weerszijden palen en op advies van de politie busperronbanden. Die kunnen er namelijk niet uitgereden worden en weren ook zwaar verkeer.

Om de snelheid er verder uit te halen wordt een extra 'bocht' in de Dreef gelegd met behulp van versmallingen aan één kant van de weg. Een 'rammelstrook' - ribbels in het asfalt langs de kant van de weg - zorgt dat personenauto's niet te ver uitwijken terwijl zwaar verkeer er wel stapvoets overheen kan.

De gedachte achter de klankbordgroep was dat alle meningen daarin vertegenwoordigd waren, maar bij een bredere bijeenkomst in mei bleek er toch veel weerstand tegen de fietssluis. Wethouder Teus Kool nam het onderwerp mee terug naar het college, dat toch voor de 'knip' koos.

Op 22 augustus werd het verkeersbesluit gepubliceerd; dat leidde tot bezwaren van dertien van de circa dertig huishoudens die direct met de afsluiting te maken krijgen. Grofweg de helft van de bezwaarmakers is tegen de sluis, de rest is het wel eens met de maatregel, maar niet met de procedure, en vindt dat de fietssluis alleen helpt tegen sluipverkeer terwijl juist zwaar verkeer een probleem is.

Dat blijkt overigens niet uit de tellingen, maar de gemeente vermoedt dat mensen het zwaar verkeer als intens ervaren omdat de huizen aan de Dreef direct langs de weg staan.

De bezwaarschriftencommissie heeft zich intussen over de brieven gebogen. Het Neerijnense college heeft de commissie gevraagd versneld uitspraak te doen, zodat de gemeenteraad op 8 november kan debatteren over het onderwerp.


Janneke Boogaard

Zeventien molens open op Molendag

Molen De Vrijheid aan de Molendijk 14 in Beesd. Foto: nl.123rf.com

regio • Zeventien molens in de Tieler- en Bommelerwaard openen op zaterdag 10 november van 10:00 tot 17:00 uur de deuren voor het publiek.

In Zuilichem zijn de molens De Hoop aan de Molenstraat 17 en de Poldermolen aan de Meidijk 15 te bezichtigen. Op de Poldermolen is speciale aandacht voor eeuwenoude historie van polder en molen. Ook in Waardenburg doen twee molens mee aan de Molendag: Het Zeskantje aan de Waalbandijk 23 en de Poldermolen aan de Veerstraat 19. Bij de poldermolen zijn ook model molens te zien.

De molen van Kontakt-columnist Johan Cahuzak is ook te bezoeken. Die molen bevindt zich aan de Ophemertstestraat 13 in Ophemert. In Haaften is De Blauwe Reiger (Waalbandijk 249) te bezichtigen en in Hellouw de Voorste of Hooglandsche molen aan de Zeek 5 en de Achterste of Laaglandsche molen aan de Zeek 6.

De twee wipmolens in Hellouw zijn vrij recent nog gerestaureerd. In de Achterste molen is nu een bezoekerscentrum. Hier is een film van de restauratie en vijf eeuwen dorpspolder Hellouw te zien. Op het werkeiland kan de jeugd onder leiding van de molenaar met een kleine veldmolen aan het werk.

Daarnaast zijn nog molens te bezoeken in Geldermalsen, Ingen, Zoelen, Culemborg, Buren, Deil, Lienden en Beesd. De winkels van de korenmolens in Ingen, Beesd, Culemborg zijn natuurlijk ook open. Bezoekers kunnen hier proeven en kopen. Bij De Vrijheid in Beesd wordt een proeverij gehouden en staat koffie en koek klaar.

Kijk voor meer informatie op:

q www.molensrivierengebied.nl

'Meer subsidie nodig'

Koninklijke Harmonie Semper Crescendo bestaat 130 jaar Foto: Lya Cattel

maasdriel • De muziekverenigingen in Maasdriel hebben het financieel zwaar. Frans Heslenfeld van harmonie Semper Crescendo vraagt de gemeente om meer subsidie. PvdA/GroenLinks pleit voor 20.000 euro meer budget voor komend jaar.

Heslenfeld heeft de Maasdrielse politieke partijen een brief geschreven, naar eigen zeggen namens meerdere muziekverenigingen in de gemeente. "Maatschappelijke ontwikkelingen hebben invloed. Voorheen kon er wel ergens in een schuur gerepeteerd worden, tegenwoordig zijn goede leslokalen en repetitieruimtes vereist; vaak ook verplicht vanuit wettelijke regelgeving", legt de voorzitter van de koninklijke harmonie in Kerkdriel uit.

Ook de kosten voor lessen, leiding en begeleiding zijn door de toenemende professionalisering de laatste tien tot twintig jaar veel meer dan gemiddeld gestegen. De problemen spelen overigens volgens Heslenfeld breder dan in de muziek.

Om de stijgende kosten op te vangen, organiseren de meeste verenigingen nevenactiviteiten. Heslenfeld: "Dat vraagt al veel vrijwilligers naast de vele vrijwillige taken die er al binnen een vereniging zelf zijn. Uitbreiding daarvan is nagenoeg onmogelijk."

De contributies zijn ook al meer dan gebruikelijk verhoogd. "Honderd procent verhoging in een paar jaar tijd is al voorgekomen."

Om deze redenen vragen de clubs om het subsidieplafond voor de categorie 'Amateuristische Kunst- en Cultuurbeoefening' in de begroting te verhogen. Heslenfeld wijst op de brede functie van (muziek)verenigingen: leefbaarheid, specifiek voor kleine kernen; ontwikkeling en behoud van conditie op psychisch vlak en van sociale vaardigheden, en verbindingen tussen mensen met verschillende leeftijden en achtergronden.

De Maasdrielse gemeenteraad bespreekt donderdag (8 november) de begroting voor volgend jaar. PvdA/GroenLinks heeft een amendement (wijziging op de begroting) voorbereid en gaat voorstellen 20.000 euro extra beschikbaar te stellen voor de muziekverenigingen en andere amateuristische kunstverenigingen.


Janneke Boogaard

Gaat goed

Het kan niet op met de financiën van de gemeente Zaltbommel. Nou is dat een regelmatig terugkerend fenomeen dat altijd weer gevolgd wordt een enorme teleurstelling omdat er iets over het hoofd gezien was of tegenviel. Dit stadje had daarom alleen al beter Berg en Dal kunnen heten. Nu is het dus Berg. En men heeft tot op heden al een paar centen uitgegeven: een nieuw voetbalstadion, diverse schoolgebouwen, de N322, het kon niet op. Ik dacht nog even dat het nieuwe zwembad daardoor geschrapt zou worden maar zelfs dat lijkt door te gaan. Een wonder!

En dat je niet denkt dat men in het gemeentehuis voldaan achterover hangt. Er wordt zelfs geld gereserveerd voor donkere tijden, weliswaar slechts een half miljoen maar toch.

En het allerbelangrijkste is dat men de burger gaat ontzien. Wij waren allemaal al zo blij met de eerder genoemde cadeautjes maar nu krijgen we ook nog lasten verlichting: minder rioolrecht.

Natuurlijk worden de dorpen niet vergeten. Tal van wegen worden aangepakt. Dat zal ze leren daar. Altijd maar zeuren over dat ze vergeten worden. Nee, niemand heeft meer iets te miepen, niemand kan ontevreden zijn. In Zaltbommel is het goed. Wat zeg ik; we noemen het vanaf nu Best. Geniet er maar van. Voor je het weet, is het weer Domperdam.

Johan Cahuzak

Illegale bewoning op De Geerden

velddriel • Bij een integrale veiligheidscontrole, vorige week woensdag, zijn in enkele panden op bedrijventerrein De Geerden 'grote aantallen' arbeidsmigranten aangetroffen. Dat meldt de gemeente Maasdriel. "Er is geconstateerd dat deze personen niet bij de gemeente staan ingeschreven", aldus de gemeente. "Een pand wordt ontruimd vanwege strijdigheid met het bestemmingsplan een gevaarlijke brandonveilige huisvesting van arbeidsmigranten." Naast de gemeente werkten de brandweer, politie, omgevingsdienst, Werkzaak, Liander en de arbeidsinspectie mee aan de grote controle.
Behalve de illegale huisvesting voor arbeidsmigranten is een geval van vermogensfraude geconstateerd. Ook werd een aantal brandonveilige situaties geconstateerd. Burgemeester Henny van Kooten geeft aan 'dergelijke onveilige situaties en misstanden niet te tolereren'. Hij zal dan ook handhavend optreden. De laatste tijd zijn soortgelijke acties gehouden op camping Maaszicht in Kerkdriel.

Foto: Jan Noorlandt

L'Union Bladel werd dit weekend tweede bij de Slag om Ammerooie. Concordia Liempde ging er met de wisselbeker vandoor.

Foto: Jan Noorlandt
Foto: Jan Noorlandt
Foto: Jan Noorlandt
Foto: Jan Noorlandt
Foto: Jan Noorlandt

Zaltbommel op schema met huurwoningen

zaltbommel • De bouw van goedkope huurwoningen in de gemeente Zaltbommel ligt redelijk op schema. Dat blijkt uit het antwoord op schriftelijke vragen van de fractie van de PvdA/GroenLinks.

De partij stelde de vragen naar aanleiding van het 'Deltaplan Goedkope Huurwoningen', dat de gemeenteraad in januari 2016 heeft aangenomen. Daarin staat dat er 101 tot 129 huurwoningen extra zouden worden gebouwd. Volgens het college zijn er tot nu toe 106 nieuwe huurwoningen gebouwd. In De Waluwe, achter het noordelijkste blok van de Fiep Westendorpstraat zijn 28 nieuwe woningen gebouwd, die onlangs zijn opgeleverd. Het gaat om twaalf studios voor jongeren, zes woningen met een huur van 597,30 euro, vier kamers voor jongeren en een vrije sector-huurwoning.

In november 2017 zijn in de Waluwe de appartementengebouwen 'Pim' en 'Pom' opgeleverd, met hierin goedkope woningen voor jongeren, senioren en doorstromers. De huurprijzen liggen onder de 575 euro per maand.

In Aalst zijn in de Ham III vijftien goedkope woningen gebouwd en in Zuilichem negen. Een project in Brakel, met vier woningen aan de Vrijheidslaan is vervallen. Ook de geplande splitsing van ongeveer twintig huizen verspreid over de gemeente is niet doorgegaan.

De fractie van de PvdA/GroenLinks wilde ook van het college weten of er nogmaals een Deltaplan Goedkope Huurwoningen kan komen, voor het geval er nog steeds sprake is van een tekort. "Een nieuw Deltaplan wordt op dit moment nog niet geadviseerd", luidt daarop het antwoord. "Nu de in het Deltaplan benoemde projecten bijna zijn afgerond, zien we gedeeltelijk positieve resultaten. Er zijn echter ook op sommige locaties, vooral in de dorpen, verbeterpunten te constateren."

De gemeente heeft dit jaar weer een 'woningbehoefteonderzoek' laten uitvoeren. De resultaten daarvan worden binnenkort bekend gemaakt. "Via de prestatieafspraken 2019 worden de concrete bouwplannen voor volgend jaar met de gemeenteraad gedeeld", aldus het college.

Karen Coesmans naar West Betuwe

west betuwe • Karen Coesmans wordt de eerste gemeentesecretaris en algemeen directeur van de nieuwe gemeente West Betuwe.

Het nieuwe college van West Betuwe zal haar benoeming bekrachtigen in de eerste collegevergadering. Karen Coesmans is op dit moment nog directeur en loco-gemeentesecretaris bij de gemeente Gooise Meren. Zij start op 1 januari 2019 in West Betuwe. De eerste periode liggen haar prioriteiten bij het nieuwe college van burgemeester en wethouders en bij het verder bouwen aan de organisatie.

Karen Coesmans heeft ruime ervaring met bestuurlijke samenwerking en met organisatieontwikkeling van gemeentelijke organisaties. Als directeur bij de fusiegemeente Gooise Meren, heeft ze meegebouwd aan de nieuwe organisatie die ontstond door de fusie. Coesmans: "West Betuwe wil een organisatie zijn die dichtbij de samenleving staat. Daarbij passen nieuwe vormen van samenwerken met inwoners, bedrijven, verenigingen en bestuur. Dat is een mooie uitdaging voor de komende tijd! Ik vind het een hele eer om hier als eerste gemeentesecretaris van West Betuwe samen aan te mogen bouwen."

De gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal fuseren per 1 januari 2019 tot de nieuwe gemeente West Betuwe. De nieuwe gemeente telt ongeveer 50.000 inwoners, verdeeld over 26 kernen.

Auto's van de weg

hoenzadriel/gameren • Op de Hoenzadrielsedijk in Hoenzadriel is maandagavond een auto van de weg geraakt. De bestuurder was waarschijnlijk onwel geraakt achter het stuur; hij moest worden gereanimeerd door de toegesnelde hulpdiensten.
Aan de Middelkampseweg in Gameren is zaterdagavond een auto in de sloot beland. Brandweer, politie en ambulance waren snel ter plaatse om hulp te verlenen. De inzittenden waren spoorloos.

Subsidie voor dorpshuis Opijnen

opijnen • Dorpshuis Keijsershof in Opijnen krijgt 10.000 euro voor vervanging van meubilair en aanschaf van een beamer en kassasysteem. Het dorpshuis deed een beroep op het leefbaarheidsfonds van de gemeente Neerijnen. Het college honoreerde de aanvraag, omdat die helpt om het Opijnense gemeenschapshuis toekomstbestendig te maken. Het bestuur is enkele maanden geleden begonnen met renovatie van het gebouw en deze nadert zijn voltooiing.

Remco

Foto: Dierenasiel

Remco kwam als zwerver naar het asiel. Hij wordt geschat op 7 jaar oud. Hij zoekt een rustig baasje, die hem de tijd geeft om te wennen. Hij wordt dan ook niet geplaatst in een druk gezin met kleine kinderen. Het is niet bekend of hij met honden kan. Hij is buiten gevonden, dus waarschijnlijk vindt hij een baas met een tuin wel fijn. Remco heeft in het asiel niets met de andere katten. Hij zal graag de enige kat in huis willen zijn. Meer informatie: 0418-643129.

Gevonden

Kater - Cypersrood met wit. Gevonden op 31 oktober in de Van Heemstraweg in Heerewaarden.

Vermist

Agapornis - 'Pjotr', groen met rood. 5 jaar oud. Vermist sinds 28 oktober uit de M. Baksstraat in Aalst.

Kijk voor meer informatie en foto's op de website:

www.amivedi.nl

Vier brandweerlieden van Post Gameren zijn zaterdag gehuldigd: jubilarissen Bas van Wijk en Catha-rinus Baijense (Henk van Wijk kon er niet bij zijn) en bevorderden Joris van de Berg en Johnny Keijnemans.

Auto brandt uit na aanrijding

Foto: Jurgen Versteeg / Meesters Multi Media

zaltbommel • Op de Kloosterwiel in Zaltbommel botsten maandag rond 17:45 uur twee auto's op elkaar. Eén van de twee voertuigen brandde vervolgens uit. Bij het ongeval vielen geen gewonden, maar de auto moet als verloren beschouwd worden.

Foto: Jurgen Versteeg / Meesters Multi Media
Foto: Jurgen Versteeg / Meesters Multi Media
Foto: Jurgen Versteeg / Meesters Multi Media

Eindelijk eens écht grip krijgen op je stress? Een kwaliteitscursus Leren omgaan met stress?Dat kan al voor € 9,95!Kom op 21 november om 19.30 u naar de gratis info avond in Den Bosch. Meld je aan via 073-8449910 of info@newheroes.com

voor het snoeien en planten van HOOGSTAM en laagstam fruitbomen in uw tuin bel:06-11463178

Te Huur in Heerewaarden: Etage: woonkamer,keuken,badkamer en 3 slaapkamers. per 1dec. Info 06 27190926

Reparatie van bijna alle uurwerken. Te denken valt aan polshorloges, zakhorloges en (antieke) klokken. Goed, snel en voordelig. Tel. 06 427 13 180.

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

PIANO STEMMEN www.pimpapiano.n; info@pimpapiano.nl Varik, 0612767866

MEGA VLOOIENMARKT NIEUWEGEIN, BEURSFABRIEK 17+18 NOVEMBER 350 KRAMEN DonEvents.nl 0294-237320

Fotoreportage Paardenmarkt Hedel

Topdrukte in Hedel. Foto: Lya Cattel

Met 1390 aangevoerde paarden was het maandag in Hedel drukker van de afgelopen jaren tijdens de Paardenmarkt. Met dit aantal dieren as de paardenmarkt in Hedel dit jaar weer de grootste van Europa. Burgemeester Van Kooten is tevreden over het verloop van het evenement. Dierenwelzijnsorganisaties blijven kritisch over de markt, vooral over het te kort aanbinden van dieren waardoor ze niet bij water of stro kunnen. Volgens de gemeente let de Stichting Paardenmarkt juist steeds beter op dierenwelzijn.

Tijdens de feestavond op zaterdag werden de 78-jarige Marietje Krugten en haar 56-jarige dochter Annelies Scheij uitgeroepen tot de nieuwe Hedelnaar van 't Jaar. Ze werden in het zonnetje gezet door burgemeester Henny van Kooten.

De Paardenmarktpuzzel die twee weken geleden in de Paardenmarktkrant stond, is gewonnen door Corine van den Bogert. Kijk voor de oplossingen op www.hetkontakt.nl

Hengelen op de kermis. Foto: Lya Cattel
Lekker eten. Foto: Lya Cattel
Pony's in alle soorten en maten. Foto: Lya Cattel
De markt start midden in de nacht. Foto: Bart Meesters
Knuffelen met pony's. Foto: Lya Cattel
Handelaren onder elkaar. Foto: Lya Cattel

Moeder en dochter nieuwe 'Hedelnaar van 't Jaar'

Foto: HAS

HEDEL • Marietje van Krugten en haar dochter Annelies Scheij zijn de nieuwe Hedelnaar van 't Jaar.

Burgemeester Henny van Kooten maakte dit zaterdagavond bekend tijdens een gezellig Paardenmarktfeest in het dorpshuis Gelre's End.

Moeder Marietje van 78 en haar 56-jarige dochter zijn beiden actief bij de plaatselijke voetbalvereniging waar zij samen alweer meer dan vijftien jaar de kleedkamers schoonmaken.

Verder helpen zij bij de kindervakantieweek.

Roel Scheij

Annelies staat ook paraat om te helpen wanneer er acties in het dorp zijn voor haar neef Roel Scheij, die naar de Paralympics wil. Hoe serieus Annelies dit neemt bleek zaterdagavond tijdens het Paardenmarktfeest. Zij verliet het feest vroegtijdig om het toiletbeheer te doen bij herberg De Zwaan. De opbrengst hiervan gaat naar de Stichting El Toro die zich inzet om de droom van Roel te realiseren.

Andere genomineerden

De andere twee genomineerden waren Annie van 't Zand-van der Elst en Henry Stuiver.

Alle genomineerden ontvingen een oorkonde en een bos bloemen.

Medaille

De nieuwe Hedelnaren van 't Jaar kregen een medaille opgespeld door Van Kooten, een boodschappenkar van de Hoogvliet ter waarde van 100 euro en van de HAS (Hedelse Activiteiten Stichting) een bedrag van 300 euro dat zij mogen besteden aan een goed doel naar eigen keuze.

Het tweetal weet hier al een bestemming voor. De helft gaat naar de Stichting El Toro en de andere helft naar de voetbalvereniging die een nieuwe hogedrukspuit nodig heeft.

Eerste foto's van Paardenmarkt Hedel

Foto: Bart Meesters

HEDEL • In Hedel is maandagochtend de paardenmarkt van start gegaan. Het was al vroeg erg druk in het dorp.

Rond 23.00 uur zondagavond kwamen de eerste paarden het dorp in en in de loop van de nacht barstte de markt echt los.

Foto: Bart Meesters
Foto: Bart Meesters
Foto: Bart Meesters
Foto: Bart Meesters
Foto: Bart Meesters

Wie rond 06.00 uur Hedel in kwam, kon al over de koppen lopen. Er lopen al, of nog, opvallend veel jongeren rond. 'Nog' want de kermis heeft de hele nacht doorgedraaid.

Corine van den Bogert wint paardenmarktpuzzel

Foto: aangeleverd

HEDEL • De uitslag van de fotoquiz in de Paardenmarktkrant 2018 is bekend.

De juiste antwoorden zijn:

1.         Jenny v/d Beemt-Murray
2.         Dirma Stam
3.         Heimen van Hemert en Cor v/d Anker
4.         Kim en Anne Zeldenrust
5.         Nikita Bosch, Esmée van Geffen, Mees Ruisbroek, Guus Kooiman
6.         Hilbert Bok
7.         Irna v/d Ven-Quik en Karin Biesheuvel-Quik
8.         Albert en Margé Quik
9.         Piet Aarts
10. Ad Quik
11. Piet Kluft
12. Bas v/d Broek, Ton Quik, Arie v/d Broek
13. Sjan Viguurs-v/d Schoot, Wim v/d Schoot, Ineke van Dulmen-v/d Schoot, Hein v/d Schoot
14. Anna van Wijk-van Hekezen
15. Dirk en Janny Jaarsveld
16. Buck Jagtenberg
17. José en Sarah van Berge

Corine van den Bogert is dit jaar de gelukkige winnaar.

Meer paarden op markt in Hedel [FOTOREPORTAGE]

Hedelse Paardenmarkt Foto: Lya Cattel

HEDEL • Met 1390 aangevoerde paarden was het maandag in Hedel drukker dan de afgelopen jaren.

Daarmee was de paardenmarkt in Hedel dit jaar weer de grootste van Europa. Vorig jaar kochten handelaren voor 1132 paarden een toegangskaartje en in 2016 waren dat er 1235.

Fotograaf Lya Cattel maakte deze reportage.

Hedelse Paardenmarkt Foto: Lya Cattel
Hedelse Paardenmarkt Foto: Lya Cattel
Hedelse Paardenmarkt Foto: Lya Cattel
Hedelse Paardenmarkt Foto: Lya Cattel
Hedelse Paardenmarkt Foto: Lya Cattel

Dierenwelzijnsorganisaties blijven kritisch over de markt, vooral over het te kort aanbinden van dieren waardoor ze niet bij water of stro kunnen en over de combinatie van levende have met de drukte van de kermis en het uitgaanspubliek.

Bart Meesters is 's nachts op de markt geweest, zijn foto's staan op www.hetkontakt.nl Ook van Lya Cattel staan veel meer foto's op de website.

Stoelen niet aan te slepen bij debat

Als politici uit één gemeente elkaar treffen, komt oud zeer boven

geldermalsen • Ruim voor acht uur zit de theaterzaal al bomvol; als even later de koffiedrinkers uit de hal zich ook melden, moeten er stoelen worden bijgesleept. Naar schatting volgen uiteindelijk zo'n 130 inwoners het debat, buiten de theaterzaal proberen tientallen belangstellenden de discussie te volgen.

Onder leiding van Albert Heller van De Gelderlander dagen de lijsttrekkers in korte één tegen één debatjes hun concurrenten uit. Elke politicus komt twee keer aan de bak: een keer als 'aanvaller', een keer als 'verdediger'.

De debatten lopen sterk uiteen. Sommige zijn fel. Zeker de schermutselingen tussen politici uit dezelfde gemeente, waarbij het nodige oud zeer boven komt drijven. Over andere onderwerpen bestaat nauwelijks verschil van mening. Soms maant Heller de sprekers toch vooral te reageren op de gestelde vraag en niet over te gaan op een ander onderwerp.

Agrarische groei

Andrea Zierleyn daagt namens nieuwkomer GroenLinks CDA-lijsttrekker Dittie van Zee uit. Zierleyn stelt vast dat het CDA mikt op agrarische groei. GroenLinks maakt zich zorgen over de toekomst van het fraaie landschap. "Hoe wilt u dat samen laten gaan met groei? Het moet echt anders, alleen groeien kan niet. Ik zie zoveel van die grote stallen verschijnen."

Maar Dittie van Zee – zelf agrariër – weet op dit gebied van wanten. "Het zijn juist de agrariërs die dit landschap beheren. Groei hoeft niet per se, maar agrariërs moeten wel een eerlijke boterham verdienen. Bovendien investeren ze al veel in duurzaamheid. En die grotere stallen komen juist door de voorschriften van de overheid", aldus Van Zee die haar opponent aan het eind van het debat een kistje met agrarische streekproducten aanbiedt.

Koopzondag

D66-lijsttrekker Ashley Karsemeijer gaat met Martha Kool – het 'gezicht' van de ChristenUnie in Geldermalsen – in debat over de koopzondag. "Ondernemers willen graag ondernemen. Geef ze de kans om zelf te beslissen of ze hun winkels open doen. Ondernemers zijn bang dat de klanten met Kerst hun inkopen in Tiel doen."

Volgens Kool loopt dat zo'n vaart niet. "Winkels zijn nog zes andere dagen in de week open." Bovendien heeft de CU principiële bezwaren tegen de koopzondag. "Wij kiezen voor een zorgzame samenleving: rust voor de ondernemer die niet open wil, het personeel en de gezinnen. Een collectief rustmoment voorkomt dat ondernemers en werknemers in tweestrijd raken."

VVD-voorman Edwin Loeff legt SGP-er Lourens van Bruchem het vuur na aan de schenen over deelname van de SGP aan de coalitie in Geldermalsen. Loeff vindt dat de SGP verzuimd heeft om tijdig in te grijpen toen het financieel mis dreigde te gaan bij De Pluk. Het treffen tussen Jos Rietbergen van Verenigd West Betuwe en PvdA-lijsttrekker Annet IJff over de Tweede Lingebrug is veel minder scherp.

Woningbouw

Petra van Kuilenburg van Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe voelt Ed Goossens van Dorpsbelangen aan de tand over woningbouw. "U zit al jaren in de coalitie, maar de woningbouw in Beesd is niet doorgegaan. Nu heeft dat jullie prioriteit. Wij willen bouwen in alle kernen."

Goossens legt uit dat door de crisis en de aandacht voor stagnerende projecten Beesd het kind van de rekening is geworden. "We moeten hard aan het werk om het woningcontingent van de provincie open te breken. Niet mauwen, maar bouwen. In alle kernen."

Heller sluit de avond af met de vraag welke partij verwacht minstens vier zetels in de nieuwe raad te halen. Na enige aarzeling steken alle tien politici hun hand omhoog; dat wordt dringen in een gemeenteraad met 31 zetels.

Een echtpaar uit Varik is in ieder geval een stuk wijzer geworden. "Jammer van dat onderling gekrakeel af en toe, maar wij hebben vanavond veel opgestoken. We zijn een stuk dichter bij onze keuze gekomen."


André Bijl

Vrijwilligers gezocht voor klompenpad

Foto: Stichting Landschapsbeheer Gelderland

brakel/poederoijen • Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zoekt vrijwilligers die mee willen helpen aan de ontwikkeling van een nieuw Klompenpad in het buitengebied van Brakel en Poederoijen.

Op dit moment zijn al enkele inwoners van de dorpen bij het project betrokken. Zij gaan het Klompenpad nalopen, de markering controleren en beheren. Maar ze zijn op zoek naar versterking. Vrijwilligers die het leuk vinden om buiten actief te zijn en zich samen in te zetten voor deze bijzondere wandelroute, kunnen contact opnemen met Martijn Grievink: 026-3537444 of m.grievink@landschapsbeheergelderland.nl.

In Gelderland en Utrecht zijn inmiddels 111 Klompenpaden ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht.

Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, over landgoederen en waar mogelijk dwars door het boerenland. Bij voorkeur door weilanden en langs akkers, zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven.

Alle Klompenpaden worden onderhouden door vrijwilligers. SLG ondersteunt deze werkgroepen met materiaal en gereedschap.

Het pad in Brakel en Poederoijen wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zaltbommel en de provincie Gelderland.

Meer informatie:


q landschapsbeheergelderland.nl

q klompenpaden.nl

Rico speelt saxofoon op Knoopgala

Rico (zittend) wordt verrast tijdens zijn werk op De Harmonika. Foto: 's Heeren Loo

zaltbommel • Rico Alberts (21 jaar) uit Zaltbommel is donderdagochtend verrast tijdens zijn werk op dagbesteding De Harmonika door een cameraploeg van NTR.

In een persoonlijke boodschap op de iPad nodigt Paul de Leeuw Rico uit om saxofoon te komen spelen op het Knoopgala, het muziekgala met optredens van artiesten met een verstandelijke beperking.

Candy Dulfer

Rico kreeg zijn eerste saxofoon toen hij twaalf jaar oud was. Hij is groot fan van Candy Dulfer. De muzikaliteit heeft hij van zijn opa, die accordeon en mondharmonica speelt. De 21-jarige werkt bij de hout- en tuingroep van De Harmonika. Hij is voor het Knoopgala opgegeven door zijn begeleiders. "Het is zijn grote droom om op televisie te mogen spelen, wij vinden het geweldig dat deze droom nu uitkomt."

Tijdens het Knoopgala zingen en/of spelen mensen met een beperking de sterren van de hemel. Dit doen zij samen met grote Nederlandse artiesten. Dit jaar zijn dat Nick & Simon, Trijntje Oosterhuis, OG3NE, Broederliefde, Roxeanne Hazes en Boef.

De artiesten worden begeleid door het Metropole orkest. Paul de Leeuw presenteert deze avond in het Koninlijk Theater Carré in Amsterdam. Dieuwertje Blok brengt verslag uit van achter de schermen. Het Knoopgala wordt uitgezonden op zaterdag 22 december om 20:25 uur op NPO1.

Gijs van Leeuwen krijgt lintje in Utrecht

Foto: Rick Huisinga

utrecht/zaltbommel • Gijs van Leeuwen, wethouder in Zaltbommel, is maandag koninklijk onderscheiden bij zijn afscheid van Provinciale Staten van Utrecht.

Als blijk van waardering voor zijn lange politieke staat van dienst mag Van Leeuwen zich vanaf nu 'lid in de Orde van Oranje Nassau' noemen.

Niet te combineren

Gijs van Leeuwen (SGP) werd in mei wethouder in Zaltbommel. Deze functie bleek lastig te combineren met het statenlidmaatschap.

"Agenda-technisch ben ik niet meer in staat om de combinatie van beide in stand te houden", legt Van Leeuwen uit. "Ik heb het erg naar mijn zin gehad in de Staten, maar er kwam een mooie kans voorbij. Wethouder in de prachtige gemeente Zaltbommel. Dertien kernen, stad en platteland. Wat wil je nog meer."

Gijs van Leeuwen begon zijn politieke carrière in 1989 als commissielid bij de gemeenteraad van Houten. Van 1994 tot en met 2015 was hij in diezelfde gemeente raadslid. Vanaf 2015 nam Van Leeuwen plaats in de Utrechtse statenzaal.

Scherp debater

"Gijs van Leeuwen is een scherp debater die bij zijn lidmaatschap van Provinciale Staten direct fractievoorzitter werd", vertelt de commissaris van de koning, Willibrord van Beek. "Hij heeft de SGP-fractie in de provincie Utrecht een duidelijk profiel gegeven."

In Provinciale Staten is Bertrick van den Dikkenberg geïnstalleerd als opvolger van Gijs van Leeuwen.

Benali schrijft dictee

regio • Abdelkader Benali schrijft het dictee voor de Grote DigiTaalStrijd dit jaar. Tijdens het evenement op maandagavond 26 november is de schrijver ook aanwezig op één van de zes locaties - waaronder het gemeentehuis in Kerkdriel - waar de 'strijd' plaatsvindt. Doel van deze tweede editie is opnieuw mensen bewust te maken van het probleem van laaggeletterdheid in de regio Rivierenland. Vorig jaar deden er 88 teams met in totaal 264 deelnemers mee. De Grote DigiTaalStrijd is een ludieke battle. Teams van drie personen gaan de strijd met elkaar aan: wie beschikt over de beste taal-, reken en digitale vaardigheden? Het dictee is het enige onderdeel dat offline - gewoon op papier - uitgevoerd wordt. Abdelkader Benali schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. 'Bruiloft aan zee' is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. Meer informatie over het evenement is te vinden op:

q grotedigitaalstrijd.nl

VVD vraagt naar fietsen op station

Foto: Janneke Boogaard

zaltbommel • De fractie van de VVD twijfelt of de oplossingen voor de overvolle fietsenstalling op het station wel voldoende zijn. Het college maakte twee weken geleden bekend onder andere 'weesfietsen' en wrakken uit de stalling weg te gaan halen. Raadslid Isabel Plessius wil van het college weten wat het gaat doen als de acties niet het gewenste effect hebben. De fractie wijst verder op vandalisme en diefstal, en op de 'gebruiksonvriendelijke' bovenste rekken van de stalling.

'De Rabobank luistert echt naar ons'

Bjorn van der Wal en Imani Rike maken deel uit van Rabo Young Ambition. Foto: Janneke Boogaard

zaltbommel • Sinds begin dit jaar is het jongerenpanel Rabo Young Ambition actief. Hun eerste grote event vindt woensdag 14 november plaats. Voor jongeren, door jongeren.

Imani Rike (19) en Bjorn van der Wal (22) zijn twee van de panelleden. Imani vertelt hoe ze op het idee kwam om zich aan te melden: "Ik was als Rabobank-lid bij de huiskamersessie met Geraldine Kemper en Jan Versteegh in de Poorterij. Daar zag ik een flyer liggen over het jongerenpanel. Dat leek me interessant, en dat bleek het ook zeker te zijn." Ze vertelt enthousiast: "De Rabobank vraagt regelmatig onze mening, bijvoorbeeld over de beste manier om met jongeren te communiceren. Soms vinden wij de aanpak achterhaald en hebben we er andere ideeën bij. Die worden dan overgenomen. De Rabobank luistert dus echt naar ons."

Ook Bjorn bevalt het goed om deel te nemen aan Rabo Young Ambition. "Ik ben gevraagd toen ik begin dit jaar bij het kantoor aan de Hogeweg een tweede rekening kwam openen. Ik studeer international event management. Alles wat ik in mijn opleiding leer, komt terug in het panel."

Zeker nu het panel het Rabo Carrière Event voorbereidt, kan Bjorn zijn hart ophalen. Ook voor Imani, die haar opleiding tot management assistent heeft afgerond en daarin nu een vervolgstudie volgt, biedt zo'n event een mooie kans om praktijkervaring op te doen. Bjorn: "Als je namens de Rabobank contact opneemt met een bedrijf, word je eerder serieus genomen. En we hebben ervaren bankmedewerkers achter ons staan die helpen om de organisatie goed op poten te zetten."

Imani: "Ik vind het best bijzonder dat ik aan zo'n groot event mag meewerken. De Rabobank stelt een behoorlijk budget beschikbaar. Dit is wel even iets anders dan bijvoorbeeld een stage-opdracht."

Het Rabo Carrière Event is bedoeld om jongeren uit de Bommelerwaard een goede start op de arbeidsmarkt te geven. De doelgroep bestaat grofweg uit de leeftijdsgroep van 16 tot 25; van
scholieren die een bijbaan zoeken tot studenten en jongeren die een eerste baan hebben en een volgende stap willen maken. "Eén van de dingen waar je als jongere tegenaan loopt, is dat er bij bijna alle vacatures werkervaring wordt gevraagd", merkt Imani. "Dat is lastig als je net van school komt. Het is dus belangrijk om al tijdens je opleiding een bijbaan te vinden die aansluit bij je toekomstige werk. Tijdens het event is er een workshop hoe je je netwerk kunt uitbreiden om aan zo'n baan te komen." Andere workshops zijn een goede cv en sollicitatiebrief maken of je eigen bedrijf starten.

Meteen de daad bij het woord voegen kan op de stage- en banenmarkt. Bjorn: "We hebben de deelnemende bedrijven gevraagd een ervaren en een jonge werknemer af te vaardigen. We denken dat jongeren op die manier een goede inkijk krijgen in een bedrijf."

De panelleden zijn druk bezig hun achterban te mobiliseren en hopen op veel animo. Waar ze het meest naar uitkijken? Bjorn: "Ik ben benieuwd om van anderen te horen hoe zij zichzelf versterken. En ik hoop dat ze door het event zien dat je hier zó naar binnen kan stappen." Imani: "Ik vind het leuk dat wij ingezet worden als gastheren en -vrouwen. Ik hoop veel ervaringen te delen die avond."

Het event is gratis toegankelijk, iedereen - ook mensen die geen klant zijn bij de Rabobank - kan gewoon binnenlopen tussen 18:00 en 22:00 uur in het Coöperatiehuis aan de Hogeweg 55 in Zaltbommel. Een DJ zorgt voor een gezellige sfeer en er zijn hapjes en drankjes. Alsof dat allemaal nog niet motiverend genoeg is, wordt er ook nog een fashionbon voor een zakelijke outfit verloot onder belangstellenden die zich vooraf opgeven. Overigens kan het jongerenpanel nog deelnemers gebruiken. Aanmelden en info:


q www.rabobank.nl/bommelerwaard

Janneke Boogaard

'Rijden Zonder Invloed'

Het team 'Rijden zonder Invloed' gaat regelmatig op pad om op allerlei locaties voorlichting te geven over alcohol en verkeer. Foto: aangeleverd

zaltbommel • Het campagneteam van 'Rijden Zonder Invloed' komt zaterdagavond 10 november naar het centrum van Zaltbommel. Het team heeft een bakfiets vol alcohol- en drugstesten en zal bezoekers actief aanspreken. Bestuurders kunnen op vrijwillige basis testen doen. Als blijkt dat de automobilist geen alcohol en/of drugs heeft gebruikt krijgt hij of zij een cadeautje. Voor automobilisten die wel een te hoog alcohol- of drugspercentage in hun bloed hebben, wordt een alternatieve vervoersmogelijkheid gezocht.

q www.rijdenzonderinvloed.nl

Week van de Ondernemer in de regio

Op maandag is er stamppot voor ZZP'ers. Foto: nl.123rf.com

bommelerwaard • De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel zetten in de week van 12 november ondernemers in de gemeente in het zonnetje.

"Ondernemers zijn belangrijk voor de Bommelerwaard", aldus de gemeenten. "Zij zorgen voor economische groei, banen, welvaart en leefbaarheid."

Daarom organiseren de twee gemeenten drie gratis bijeenkomsten voor alle ondernemers tijdens de Week van de Ondernemer in de Bommelerwaard. Op maandag 12 november zijn ZZP'ers van 17:30 tot 19:00 uur welkom in het gemeentehuis van Kerkdriel. Gastspreker Wilfred van der Meer neemt de ZZP'ers mee in een luchtig verhaal over 'klantgericht ondernemen'. Voor alle aanwezigen staat een stamppot buffet klaar. Op donderdag 15 november wordt in het stadskantoor in Zaltbommel een netwerkavond gehouden. Thema is arbeidsparticipatie en arbeidsrecht. Collega-ondernemers delen de ervaringen die zij hebben opgedaan en vertellen over de voordelen die arbeidsparticipatie met zich meebrengt. De avond is georganiseerd in samenwerking met Werkzaak Rivierenland en duurt van 19:00 tot 21:00 uur.

Vrijdag 16 november is het de 'Landelijke Dag van de Ondernemer'. Wethouders van Maasdriel en Zaltbommel bezoeken op deze dag verschillende bedrijven. De dag wordt afgesloten met een gezamenlijke netwerkborrel in het Van der Valk Hotel in Zaltbommel, van 16:00 tot 18:00 uur.

In Maasdriel onthult burgemeester Henny van Kooten in de Week van de Ondernemer op dinsdag 13 november het eerste bordje met daarop 'Welkom in gastvrij Maasdriel'. Op het bordje, dat in verschillende horecagelegenheden opgehangen gaat worden, staan gezamenlijke afspraken over een veilig en gastvrij Maasdriel. Op woensdag 14 november gaat wethouder Jan-Hein de Vreede op bezoek bij de voorzitters van de ondernemersverenigingen OVA, OVVH, OVM en De Zandmeren om ze te bedanken voor hun inzet.

Aanmelden voor de bijeenkomsten kan via www.zaltbommel.nl of www.maasdriel.nl

Bouw GSM-mast Nederhemert is gestart

nederhemert • De bouw van de nieuwe GSM-mast in Nederhemert is gestart, maar de antenne kan waarschijnlijk pas volgend jaar in gebruik genomen worden.

Eén van de trafo's in de omgeving moet worden verzwaard en daarvoor moet ook een groot deel van de bekabeling naar de trafo worden vernieuwd. Wanneer de locatie in dienst gaat is afhankelijk van de elektralevering en helaas is daar nog geen planning van afgegeven.

Dat meldt het Zaltbommelse raadslid Jaco Melse op basis van informatie van KPN. "De mast zou eind dit jaar in bedrijf gaan maar die planning wordt waarschijnlijk niet gehaald. Da's jammer, maar geen nood, ik blijf volhouden totdat 'ie er echt staat!" aldus Melse.

De mast in Nederhemert is één van de twee extra GSM-masten die KPN in de gemeente plaatst, resultaat van jarenlang aandringen en volhouden. Vooral het feit dat het noodnummer 112 niet overal bereikbaar is vanaf een mobiele telefoon is reden om de strijd vol te houden.

Appartementen in pand van Solipsis

brakel • In het voormalige gemeentehuis op het Marktplein in Brakel komen misschien appartementen. Het pand is momenteel in gebruik door Solipsis, een dienstverlener op ICT-gebied. Solipsis wil het pand echter gaan verkopen. Omdat er momenteel weinig vraag is naar kantoorruimte in Brakel heeft het bedrijf aan de gemeente gevraagd of het eventueel mogelijk is om er appartementen in te bouwen. "De locatie lijkt ons daar uitermate geschikt voor", zegt wethouder Gijs van Leeuwen. Volgens hem zou het gaan om appartementen in het 'luxere segment'. Hoeveel nieuwe appartementen er in zouden komen, is nog niet bekend.

Museumschat 'Onder den Sint-Maarten'

zaltbommel • Museum Stadskasteel Zaltbommel legt voor de museumschat van november de link naar het naamfeest van Sint Maarten. Dit jaar is de tuin van het Stadskasteel ook geopend op de avond van 11 november. Een relikwie van Sint Maarten is er niet in de collectie, wel is er in het museum aandacht voor meubelmakerij 'Onder den Sint-Maarten'. In 1900 begon de bouwkundige Bommelaar Johan Adam Pool (1872-1948) zijn onderneming in ateliers in de Ruiterstraat en aan het Kerkplein. De museumschatten deze maand zijn drie van zijn werkstukken die normaal gesproken opgeborgen zijn in het depot.

Driedubbel feest rond 11 november

'Deuren gaan open, er is vuur, eten en drinken...'

Tjerk Ridder trok veel bekijks tijdens zijn pelgrimstocht. Vrijdag staat hij in De Poorterij. Foto: Lars Sørensen

zaltbommel • Hoe bereidwillig zijn mensen tegenwoordig nog om te delen? Met die vraag experimenteerde de Utrechtse theatermaker Tjerk Ridder. Met ezeltje Lodewijk wandelde hij van Parijs naar Groningen, in het voetspoor van Martinus van Tours. "Elke dag zocht ik een plek om te eten, mijn tent op te zetten en Lodewijk te stallen. Zo ben ik ook door Zaltbommel gekomen", vertelt Ridder. Hij koestert mooie herinneringen aan dat deel van zijn tocht. "Ik kwam via Brakel en Nieuwaal over de dijk. Ik houd van de lichtheid en energie van rivierenlandschappen. Het was prachtig weer en ik zag de toren van Zaltbommel al van verre."

Aangekomen in de stad werd hij al snel naar het huis van Ton van Balken geloodst. De oud-wethouder zet zich al jaren in voor het Sint Maartensfeest en voor een beeld van Sint Maarten, de schutspatroon van Zaltbommel. Van Balken ontving Tjerk Ridder met open armen en nam hem ook mee naar het atelier van Maria van Gerwen, die het bewuste beeld heeft ontworpen. "Bijzonder om te zien hoe stevig de traditie van Sint Maarten in Zaltbommel staat", vindt Ridder. Hij kwam vorig jaar op 11 november terug om het feest mee te maken. "In mijn geboorteplaats Utrecht wordt het ook gevierd, maar hier in Zaltbommel viel mij de menselijke maat op. Deuren gaan open, er is vuur, eten en drinken... Echt prachtig."

En nu is het weer november en komt Tjerk Ridder weer naar Zaltbommel. Met 'Bonne Route!', zijn voorstelling over de belevenissen tijdens zijn tocht. "Ik heb het reizen nodig om de schoonheid en waarde van alledaagse dingen weer te ervaren. Als 'vreemdeling' kijk ik met andere ogen. Daar heb ik het dan over met mensen die ik onderweg ontmoet, waardoor zij het ook weer beseffen."

Ook de theatervoorstelling zelf wordt geleid door 'ontmoetingen', maar dan met het publiek in de zaal. "De intro is altijd hetzelfde, daarna mogen mensen hun hand opsteken om een thema te kiezen. Daardoor is er minder een scheidslijn tussen mij en hen en komen de verhalen veel directer aan. Ik maak het zo concreet en persoonlijk mogelijk, maar leg ook de link naar macroniveau: hoe gaan we om met de planeet, met energie, met wereldvrede? Zijn we bereid te delen?"

Zaltbommelaren worden voortaan steeds aan die vraag herinnerd als ze via de Boschstraat de stad in komen. Daar wordt immers een dag later, zaterdag 10 november, het beeld van Sint Maarten onthuld dat is gemaakt door Maria van Gerwen.

Ruim een jaar geleden begon zij haar ontwerp om te zetten in realiteit. "Het is opgebouwd uit een combinatie van staal, hout, piepschuim en pur. Daar is een laag was overheen gegaan en na het uitharden heeft de bronsgieter daar wel twintig of dertig mallen van gemaakt. Na het gieten zijn de bronzen delen in elkaar gelast", vertelt Van Gerwen, die zo'n zeven maanden fulltime aan het beeld heeft gewerkt voordat bronsgieter Steylaert aan de slag ging.

Ook het maken van de sokkel was een heel karwei. Het gevaarte van zevenduizend kilo - zo'n tien keer zo zwaar als het beeld - is door aannemer Van der Ven uit Brakel gesponsord en afgelopen week op zijn plaats gezet.

Van Gerwen kijkt uit naar de onthulling. "Het is voor mij als kunstenaar spannend hoe het beeld het doet in z'n definitieve omgeving. Zo zijn er verschillende spannende momenten in het proces. Tijdens het ontwerpen verandert de vormgeving steeds. Als dat dan definitief is en je maakt het in het groot, ga je pas zien of het werkt. Daarna is het omzetten in brons bij de gieter weer zo'n moment. En nu dus de onthulling."

Naaiatelier Elliz in Company heeft met vrijwilligers een groot onthullingsdoek gemaakt dat de toren van Zaltbommel voorstelt. Na het officiële moment zal koperensemble Fohkes een speciaal gemaakte compositie van Sint Maarten spelen en alle klokken in Bommel gaan luiden. En dan moet het echte Sint Maartensfeest nog beginnen.


Janneke Boogaard

Programma Sint Maarten

Vrijdag: voorstelling Poorterij

Zie artikel hiernaast. De voorstelling van Tjerk Ridder begint om 20:15 uur.

q www.de-poorterij.nl

Zaterdag: onthulling

Om 15:00 uur is iedereen welkom bij de onthulling van het grote bronzen beeld van Sint-Maarten aan de Bossche Poort in Zaltbommel (ter hoogte van de begraafplaats). De burgemeester verricht deze taak samen met de kersverse eigenaar van de Mantelzorgpenning 2018. Na afloop kan iedereen een Sint-Maartensbiertje drinken in de bierbrouwerij Orion.

Zondag: het grote feest

Op zondag 11 november om 16:30 uur geven herauten op de Sint Maartenstoren het sein dat de deuren van de kerk geopend kunnen worden voor het grote feest. In de kerk is muziek, dans en zang. De Hussein Foudation serveert soep en pannenkoeken voor het goede doel. Sint Maarten is het feest van delen, daarom wordt bezoekers gevraagd producten mee te nemen voor de Voedselbank (koffie, thee, rijst, olie, conserven en ontbijtgranen).
Om 17:40 uur wordt Sint-Maarten verwacht. Na de manteldeling volgt de optocht door de binnenstad; daarna mogen de kinderen aanbellen waar huizen waar een lichtje brandt. Ook in de Waluwe start om 17:50 uur de lampionnenoptocht. Om 18:45 uur komt Sint Maarten bij zorgcentrum De Wielewaal en om 19:05 uur in de Heer Balderikstraat.
Tip: van 18:30-20:00 uur is de tuin van Museum Stadskasteel Zaltbommel in de Nonnenstraat feeëriek verlicht en staat er een warm drankje of marshmallow klaar. Het Stadskasteel is rond 1535 gebouwd door ridder Maarten van Rossem, naamgenoot van Sint-Maarten.

q www.sintmaartensfeest.org

Sint Maartenfeest in Rossum

Ook in de kerk aan de Maasdijk in Rossum wordt het feest van Sint Maarten gevierd. Het begint om 18:30 uur. Het verhaal over Sint Maarten wordt verteld, gevolgd door een sfeervolle lampionnenoptocht. Het bij elkaar gezongen lekkers wordt gedeeld met de Voedselbank.

Hedel: een barrevoetse pelgrimage en een kasteelschat

Foto: Rob Reis

Een drukbezochte Hedelse herberg was in de zomer van het jaar 1383 het toneel van een ernstig ongeval. De kleine Peter van den Heuvel viel tijdens het spelen in een brouwerskuip en verdronk. De stamgasten van de herberg, die het verdronken kind uit de kuip visten, deden hun uiterste best om de kleine Peter te redden van de dood. Maar het mocht niet baten.

Zijn moeder was ontroostbaar en smeekte de Heilige Maagd Maria om genade. Haar smeekbeden werden verhoord, en na twee uur kwam Peter weer tot leven. Uit dankbaarheid ondernamen de ouders van Peter samen met nog veertig dorpsgenoten een pelgrimage naar 's-Hertogenbosch. Peters moeder was gekleed in een wollen habijt en ondernam de tocht barrevoets. Bij het beeld van 'Onser Soeter Vrouwen' offerde het gezelschap het gewicht van Peter in wijn en graan. Het Hedelse wonder werd opgetekend in het Mirakelboek van de Bossche Sint Jan.
Niet lang na het wonderlijke voorval, kwam Hedel in handen van de invloedrijke adellijke familie Van den Bergh. Onder hun gezag kreeg Hedel een eigen munt. Dat was heel bijzonder voor een dorp. Vanaf 1565 kwam de Hedelse munt tot grote bloei. Tot in Antwerpen waren Hedelse munten bekend.
Maar niet voor lang. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog verklaarden de Staten-Generaal de Hedelse munt illegaal. Muntmeester Anthonie van Eembruggen trok zich daar niets van aan en liet duizenden munten slaan. Toen hij werd betrapt op fraude (hij deed te weinig edelmetaal in de munt), werd de muntmeester veroordeeld tot 'executie met de koorde'.

Dat er illegale praktijken hebben plaatsgehad, bewijst de vondst van 34 muntstempels in 1981 en 1982, die verstopt waren in een holte van een muur van het kasteel. De kasteelschat is te zien in Historisch Museum Hedel.

donderdag 8 november

Leerpunt Maasdriel
18:30-21:30, Kerkdriel, bibliotheek. Voor iedereen die het soms lastig vindt om met de computer om te gaan of internet te gebruiken, brieven te schrijven, te appen of mailen of formulieren in te vullen.Deelname kost een kleine bijdrage voor de lesmaterialen. Aanmelden is noodzakelijk. Meer informatie: 06-29462318.

vrijdag 9 november

TaalPlus
9:00-11:30, Ammerzoden/Kerkdriel, bibliotheek. Voor vrouwen en mannen die beter Nederlands willen leren om sterker en zelfstandiger in het leven te staan en die actief mee willen doen in de maatschappij. Deelname kost 10 euro per maand incl. boek. Aanmelden via kompasjokeverkuijlen@upcmail.nl of 06-44614237.

De Ontmoeting
10:00-16:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Samen met vrijwilligers koffie drinken, een spel spelen, een kaartje leggen en mensen ontmoeten. Deelname kost 2,50 of 5 euro als bijdrage voor koffie/thee. Iedere vrijdag en maandag.

Troubabrours in Het Stroomhuis
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Conferences, mijmeringen en liederen. De Troubabrours bestaat uit dichter Marcel Vaandrager, geschoolde zanger Marcus Mulder en singer-songwriter Frans Lodewijk. Een programma met nadenkertjes en schatermomenten. Reserveren is noodzakelijk, entree: 12,50 euro.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Veiling Aalst 2105
20:00, Aalst, café-zaal Halosta. Verrassingsveiling van dozen vol artikelen, die beschikbaar zijn gesteld door inwoners van Aalst. Schilderijen, gebruiksartikelen, dranken, sieraden en huishoudelijke apparatuur. De spullen worden in dichte dozen geveild. De opbrengst is voor de 1205e verjaardag van Aalst, die op 24 augustus 2019 wordt gevierd.

Pelgrim in De Poorterij
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. Theaterstuk van Tjerk Ridder, die samen met zijn ezel een Sint-Maarten-pelgrimstocht heeft gemaakt van Tours in Frankrijk, naar Amiens, Parijs en België om te eindigen in Sint-Maartensstad Utrecht. Onderweg overnachtte hij o.a. in Zaltbommel.

zaterdag 10 november

Open Dag Fonkelsteen
10:00-12:00, Zaltbommel, brede school De Waluwe. Kennismaken met Ervaringsgericht Onderwijs. In gesprek met ouders en leerkrachten. Kinderen geven een rondleiding. Aanmelden niet nodig.

Herfstmarkt
10:00-15:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Kramen met o.a. sieraden, kaarten, woon- en groendecoraties, tassen en bloemen. Veel cadeaus voor de feestdagen, muziek en lekker eten en drinken. Ook het Rad van Avontuur draait weer. De opbrengst is o.a. voor de Kerst-In en wordt verdubbeld door het Ouderenfonds.

Grote Grazers excursie
14:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Samen met kuddebeheerder FREE Nature op excursie naar de grote grazers in het Munnikenland. O.a. langs de toegangsweg naar Slot Loevestein. Hier delen de Konikpaarden en Rode Geuzen de weg met automobilisten. Hoe reageer je als de kudde op de weg staat? Start vanaf de vesting (10 min lopen van parkeerplaats). Deelname is gratis, aanmelden niet nodig. Trek kleren aan die vies mogen worden en eventueel laarzen. Honden mogen aangelijnd mee.
www.staatsbosbeheer.nl

Beeld Sint-Maarten
14:45, Zaltbommel, Stadsbrouwerij Orion. Verzamelen bij Orion. Om 15:00 uur onthulling van het standbeeld van Sint-Maarten door burgemeester Peter Rehwinkel samen met mantelzorgers. Met muziek van koperkwintet Fohkes. Na afloop een Sint-Maartensbiertje en een verrassing van bierbrouwer Adrie van der Meijden.

Huis vol Bernstein
15:00, Hurwenen, Hurns Kerkje. Het honderdste geboortejaar van Leonard Bernstein is aanleiding voor de zangpedagogen Ien Bouwmans en Cora van Rijn om voor hun leerlingen een masterclass te organiseren rondom deze componist. Vijfentwintig (koor)zangers brengen sololiederen, duetten en ensemblestukken uit o.a. 'Peter Pan','Candide' en de 'West Side Story. Met Frank de Koning op piano. Entree 7,50 euro. Kaarten via info@coravanrijn.nl.

Johnny's Garden
17:00, Zaltbommel, Stadsbrouwerij Orion. Eerste optreden van nieuwe Zaltbommelse band. Met Bert Wernke (gitaar en zang), Gerrit Groeneveld (gitaar), Jan van maren (basgitaar) en Hans Grandia (percussie). Lekkere luisternummers door vier ervaren muzikanten, die elkaar gevonden hebben met hun voorliefde voor muziek uit de jaren zeventig met af en toe uitschieters richting 21e eeuw. O.a. Neil Young, CCR, Lou Reed, America en Bob Dylan. Toegang gratis.

Slapstick in Stroomhuis
18:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Start van een nieuwe filmcyclus 'Film en Droom'. Hoofdfilm en filmfragmenten uit de jaren twintig met Buster Keaton en Charley Chaplin. Entree: 10 euro. Inclusief etentje: 25 euro. Het etentje begint om 18:00 uur, de film om 19:30 uur. Met inleiding door Marc Westermann. Reserveren voor het etentje is nodig.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Jubileumconcert
19:00, Opijnen, hervormde kerk. Zangvereniging Crescendo bestaat 95 jaar dit jaar en viert dat met een jubileumconcert in de kerk in Opijnen. Het koor voert deze avonden liederen uit de hele wereld op, om haar veelzijdigheid als vereniging te tonen. De avond staat onder leiding van Sam ten Velden en Simone Damman. Als gast is het vrouwenkoor Cantadora uit Zaltbommel uitgenodigd, ook zij zingen een selectie uit hun internationale repertoire. Dit koor staat onder leiding van Patries Knoot. De kerk is open om 19:00 uur, de aanvang is 19:30 uur. www.crescendo-opijnen.nl

Try Out Concert in Well
19:00, Well, Ons Huis. Try Out concert van muziekvereniging OBK Well en fanfare St Caecilia uit Ammerzoden voor de uitvoeringen op het concours in Veldhoven. M.m.v. van harmonie OLTO uit Loenen. Toegang gratis.

'Luid en Duidelijk'
20:00, Waardenburg, hervormde kerk. Concert 'Luid en Duidelijk' met Gerald Troost en Wim Hoddenbagh. Entree: 5 euro.
www.zingenindekerk.nl

Schrobbelèr Pub Quiz
20:30, Bruchem, 't CAF. Pubquiz samengesteld door de makers van het Tilburgse kruidendrankje Schrobbelèr, die ook de prijzen beschikbaar stellen. Vragen, fragmenten, filmpjes en muziek. Team van max 6 personen (18+) kunnen zich nog aanmelden via: 06-54365508. Deelname kost 7,50 euro incl. welkomstborrel.

zondag 11 november

Opera Familia
14:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Een waar muzikaal festijn met 'Opera Familia' op. Dit trio, bestaande uit sopraan Belinda Vermeer, haar moeder mezzosopraan Carla van der Veldt en haar pleegvader Paul van der Veldt, verzorgt dan de voorstelling 'Rondje Vrijthof'. Ze brengen met begeleiding het succesvolle repertoire van André Rieu. Een populair programma vol warmte en ontroering op komische en verleidelijke manier. Entree: 6 euro incl. koffie/thee. Maximaal 150 kaartjes. Reserveren: 0418-638638, 06-13517036 of leyenstein.programmaraad@brabantzorg.eu

Sint Maartensfeest
16:30, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. Feest van Sint-Maarten in de kerk, daarna optocht door de stad.

Sint Maartensfeest Waluwe
17:50, Zaltbommel, Fiep Westendorplaan/Thijs de Torenwachterlaa. Start Lampionoptocht onder begeleiding van Sambaband de Bommelero's. Op het Heer Balderikplein is muziek, branden vuurkorven en kan iedereen tegen een kleine vergoeding terecht voor chocomel en soep. Om 19.05 komt Sint Maarten op bezoek en er kan snoep en fruit worden gedeeld voor de voedselbank.

Jeugddienst Well
18:30, Well, hervormde kerk. Thema: 'Schepping of evolutie, moet ik kiezen?'

Sint Maarten Stadskasteel
18:30-20:00, Zaltbommel, Het Stadskasteel. Het Stadskasteel ontsteekt de lichten en laat het in een betoverend schijnsel opgloeien. In de feeëriek verlichte tuin zijn er warme drankjes en geroosterde marshmallows.

Sint Maarten Rossum
18:30, Rossum, kerk Maasdijk. Eerst luisteren naar het verhaal van Sint Maarten en daarna met lampionnen in optocht door het dorp (neem je eigen lampion mee). In kleine groepjes langs de deuren en liedjes zingen. Eerst naar De Vaste Burcht, daarna, Kerkstraat, Slotselaan, Kerkplein. Afsluitend chocolademelk bij de kerk. De kinderen delen hun snoep met de kinderen van de Voedselbank.

maandag 12 november

Avond voor ZZP'ers
17:30-19:00, Kerkdriel, gemeentehuis. Week van de Bommelerwaardse ondernemer. Gastspreker Wilfred van der Meer vertelt een luchtig verhaal over Klantgericht Ondernemen. Met stamppot. Kijk voor aanmelden op:
www.maasdriel.nl

Samen Creatief Zaltbommel
19:30-21:00, Zaltbommel, Harrie van de Laakstraat 2. Neem kleurpotloden, klei,verf of ander hobbymateriaal mee. En schuif gezellig bij bij Janine en Henriëtte. Aanmelden: samencreatiefzb@gmail.com.

dinsdag 13 november

Brei of haak je mee ?
13:30-15:30, Zaltbommel, bibliotheek. Kleine wollen mutsjes breien voor op de smoothies van Innocent. Dit om de aandacht te vragen en geld in te zamelen het Nationaal Ouderenfonds. Deelname is gratis en garen is aanwezig.

Rolstoel/rollator dansen
14:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Dansen voor mensen in rolstoel of met rollator.

iPad Café Zuilichem
14:00-16:00, Zuilichem, dorpshuis Den Ham. Inge de Haas van Bibliotheek Rivierenland vertelt over het optimaal gebruik van een iPad, iPhone en e-reader. Toegang gratis, aanmelden niet nodig. Neem apparatuur mee. Maar ook zonder iPad, iPhone of e-reader bent u welkom.

Tiende Kapellezing
20:00-22:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. Tiende Kapellezing door mr.dr.ir.ir. Lambèr Royakkers, universitair hoofddocent Ethiek aan de TU Eindhoven. Hij spreekt over het eventuele gevaar van kunstmatige intelligentie voor onze samenleving. Iedereen praat erover, maar wat is het eigenlijk? De inleider laat het publiek op inspirerende en begrijpelijke manier laten kennis maken met dit niet meer weg te denken fenomeen. Entree: 8 euro (scholieren gratis).

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Maria by Callas'. film van debuterend documentairemaker Tom Volf. Aan de hand van uitvoeringen, interviews, geluidsopnames, home-movies, familiefoto's, persoonlijke brieven en dagboekfragmenten onthult 'Maria by Callas' de essentie van een buitengewone vrouw, die van een bescheiden achtergrond opklom tot een van de grootste kunstenaars aller tijden. Gepassioneerde ode, die een intieme kijk biedt in Maria Callas' leven en werk.

woensdag 14 november

iPad Café Zaltbommel
10:00-11:30, Zaltbommel, bibliotheek. Samen met andere gebruikers onder deskundige begeleiding apps uitwisselen en tips en trucs delen. Aanmelden niet nodig, deelname is gratis.

Open Morgen
10:00-12:00, Zaltbommel, Pand 9. Koffie met iets lekkers en een luisterend oor. Georganiseerd door evangelische gemeente.

Inloopspreekuur E-books
11:00-12:00, Zaltbommel, bibliotheek. Wekelijks gratis inloopspreekuur. Neem eReader, smartphone of tablet mee. Aanmelden niet nodig.

Open eettafel
11:30, Nederhemert, dorpshuis De Gaarde. Voor 50-plussers. Georganiseerd door Senioren Comité Welzijn Ouderen Nederhemert. Deelname kost 8 euro. Aanmelden: bij Anneke Bouman:06-12488802 en voor eventueel vervoer bij Bets van Ooijen: 0418-552337.

Repair Café
14:00-16:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen en meubeltjes, computers.

Carrière Event jongeren
18:00, Zaltbommel, Coöperatiehuis Rabobank. Rabo Carrère Event voor jongeren van 16 tot 25 jaar. Met o.a. stage- en banenmarkt en diverse workshops. Aanmelden:
www.rabobank.nl/bommelerwaard

Toelichting concert De Schepping
20.00 uur, Zaltbommel, Gasthuiskapel. KZM-Belcanto (Koninklijk Zaltbommels Mannenkoor - Belcanto, gemengd koor) i.s.m. Natuurwacht Bommelerwaard. Toelichting op en vertolking van enkele delen uit concert 'De Schepping' van Haydn. De Natuurwacht vertelt over het belang van de nieuwe natuur langs de diverse grote rivieren. Entree: 3 euro.

donderdag 15 november

Luisterkring Klassieke Muziek
10:00-11:30, Zaltbommel, bibliotheek. Samen met andere liefhebbers luisteren naar klassieke muziek en er over praten. Deelname is gratis.

Lezing over Zadkine
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Lezing over Ossip Zadkine (1890-1967), die vooral bekend is van het herinneringsmonument 'De Verwoeste Stad' aan het bombardement op Rotterdam, dat in de volksmond 'Jan Gat' wordt genoemd. Museum 'Beelden aan Zee' in Scheveningen brengt tot 16 februari een groots retrospectief over deze belangrijke beeldhouwer. Lezing door Lisette le Blanc. Entree: 12,50 euro. Reserveren is nodig:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Alzheimer Café
19:00-21:30, Ammerzoden, partycentrum De Weesboom. Thema: 'Mantelzorger zijn van iemand met dementie. Wat betekent dat?' Met gespreksleiders ervaringen en tips uitwisselen, die kunnen helpen om in balans te blijven. Toegang gratis. Meer informatie bij geestelijk verzorger Marten Tel: 073-6119170 of psycholoog Eelke Visser: 06-20207635.

Netwerkavond ondernemers
19:00-21:00, Zaltbommel, Stadskantoor. Week van de Bommelerwaardse Ondernemer. Netwerkavond over arbeidsparticipatie en arbeidsrecht. Georganiseerd door gemeenten Maasdriel en Zaltbommel i.s.m. Werkzaak Rivierenland. Aanmelden:
www.maasdriel.nl

Geestelijke groeiavond
20:00, Zaltbommel, De Ontmoeting (Nieuwe Tijningen). Spreker: Gerrit van Valen.
geestelijkegroeibommelerwaard.nl

vrijdag 16 november

Gedachtenisdienst
10:30, rossum, De Vaste Burcht. De namen van overleden bewoners worden genoemd. Familieleden en andere belangstellenden kunnen een kaarsje aansteken voor hun gestorven geliefden. Voorgangers zijn: pastor Bertus Bus, ds. Lia Davidse en pastor Kees Smits.

Hebbedingen Event
15:00-22:00, Ammerzoden, Hoppies. Hebbedingen Event met allerlei leuke spulletjes, happen en dranken.

Netwerkborrel ondernemers
16:00-18:00, Zaltbommel, Hotel Van der Valk. Afsluiting van de Week van de Ondernemer van gemeente Maasdriel en Zaltbommel. Kijk voor aanmelden op;
www.maasdriel.nl

Celtic Songs in De Poorterij
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. geen extravagante would-be Schotse of Ierse uitdossingen met pruiken en kilts. Ogham laat de muziek spreken. Stuwende folksongs, breekbare ballads, sfeer, gezelligheid en goede muziek. Celtic Folk met een eigen sound, eigen composities, maar ook bekende klassiekers. Entree: 17,50 euro.
www.de-poorterij.nl
(foto: Johannes van Dam)

zaterdag 17 november

Introductieles Tang Soo Do (6+)
9:30-10:30, Zaltbommel, gymzaal Klipperstraat. Eerste kennismaking met Tang Soo Do! Gericht op kinderen van groep 3 t/m 8. Door deze sport leren kinderen hun eigen lijf beheersen, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Dat vergroot zelfvertrouwen en weerbaarheid, waarbij respect naar elkaar voorop staat. Aanmelden kan via:
www.sjorssportief.nl

Wintermarkt Brakel
9:30-15:00, Brakel, De Plataan. Wintermarkt met diverse kramen, met o.a. fruit, planten, tweedehands boeken en kinderkleding, speelgoed, decoratie enz.. Koffie en snackhoek is aanwezig. De opbrengst is voor de HHG Zuilichem.

Soldaten op Loevestein
11:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Soldaten van het 2e Bataillon Grenadiers Compagnie en burgers uit de tijd van Napoleon betrekken een soldatenhuisje. Ze marcheren, oefenen met musket en nog veel meer. De burgers lokken op een kampvuur. Ook op zondag 18 november.

Intocht Alem
13:30, Alem, jachthaven. Na de aankomst van Sint en de Pieten vertrek naar dorpshuis De Drie Linden.

Jubileum Haeel Immanoe
19:30, Brakel, hervormde kerk. Jubileumconcert ter ere van het 40-jarig bestaan van Gospelkoor Haeel Immanoe. M.m.v. het koor Charim uit Raamsdonkveer en kinderkoor Immanuel uit Brakel o.l.v. Wim van Kuik.

zondag 18 november

Koffieconcert
10:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Koffieconcert in De Terp.

Soldaten op Loevestein
11:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Soldaten van het 2e Bataillon Grenadiers Compagnie en burgers uit de tijd van Napoleon betrekken een soldatenhuisje. Ze marcheren, oefenen met musket en nog veel meer. De burgers lokken op een kampvuur.

Miniaturen, modelbouw en poppenhuizen
Kom kijken naar miniaturen, modelbouw en poppenhuizen en laat u inspireren door de enthousiaste verhalen van mensen over hun passie voor deze 'klein'kunst! Werkelijk prachtige boerengereedschappen van hout met afwerking van ijzer, wagentjes en karretjes, de verschillende poppenhuizen, groot en klein. En kom kijken hoe door modelbouw de sfeer van toen gecreëerd wordt. Entree €1 p.p.

Intocht Kerkdriel
13:00, Kerkdriel, De Loswal. Sinterklaas en zijn Pieten maken na de intocht een rondrit door Kerkdriel. Vanaf 14:00 uur activiteiten in De Kreek.

Intocht Ammerzoden
14:15, Ammerzoden, jachthaven. Sint en zijn Pieten komen aan in de jachthaven nabij het oude veerhuis. Daarna maken ze een rondrit door het dorp en is er een bijeenkomst in partycentrum De Weesboom.

Irene Maessen
16:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. De internationaal bekende Zaltbommelse sopraan Irene Maessen brengt samen met het trio Tripletov een programma met muziek van Joodse componisten. Van klassiek tot klezmer. Tripletov bestaat uit Andrea Bentivoglio (viool), Hans van der Maas (accordeon) en Sylvia Maessen (contrabas). Concert georganiseerd door Engelenbak samen met Stichting Mikwe. Entree: 20 euro. Vrijwilligers van Mikwe gratis toegang, donateurs betalen 10 euro.

Jeugddienst Andel
18:30, Andel, gereformeerde kerk. Thema: 'Don't be ashamed', met Corné Burger. Muzikale medewerking door Shine.
www.devoorhofandel.nl

maandag 19 november

De Ontmoeting
Mensen ontmoeten, een kopje koffie drinken, een kaartje leggen, een spel spelen of nieuwe activiteiten ontwikkelen. Bezoekers betalen € 2,50 of € 5,00 (tot 16.00 uur) als bijdrage voor koffie en thee.

dinsdag 20 november

Smartlappenkoor
14:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Vrolijke middag met smartlappenkoor 'déHeurdevaneiges'. Toegang: 4 euro.

woensdag 21 november

Open Morgen
Elke woensdagmorgen is het in Pand 9 van 10.00 tot 12.00 uur 'Open Morgen': iedereen is welkom voor een kop koffie of thee met iets erbij en voor gezelligheid en een luisterend oor. De Open Morgen wordt gehouden in een ruimte die vanuit de centrale hal van Pand 9 te bereiken is. Diverse borden wijzen de weg. Het vaste team nodigt iedereen van harte uit om een keer langs te komen.

Repair Café
14:00-16:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen en meubeltjes, computers.

Culinair: Belgische wafels
14:30-15:30, Kerkdriel, Kulturhus De Leyenstein. Heerlijke Belgische wafels, vers van de pers en nog een beetje warm. Met wat kersen of slagroom of gewoon gewoon. Samen deze overheerlijk lekkernij maken, eten en mee naar huis nemen.

Nieuwe filmcyclus in Het Stroomhuis

O.a. Buster Keaton is te zien op de eerste filmavond. Foto: aangeleverd

neerijnen • Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen brengt deze maand november de nieuwe, vierdelige filmcyclus 'Film en Droom'. De eerste aflevering is op zaterdag 10 november. Voorafgaand is er een bijpassend filmetentje.

In de eerste aflevering van deze opmerkelijke cyclus zijn er een hoofdfilm en filmfragmenten te zien uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Die eerste films werden vertoond in variété theaters. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen uit deze wereld van vermaak een rol gingen spelen in de cinema. Twee genieën van de slapstick zijn hieruit voortgekomen: Buster Keaton en Charley Chaplin. In hun humoristische films zien we vaak een voorkeur voor het uitbeelden van een droom, omdat daarin alles wat in het dagelijkse leven niet lukt noch is toegestaan, toch gebeurt. Het zijn geestige films vol verrassende stunts.

De drie verdere afleveringen van de cyclus zijn op donderdagavonden. Op 15 november gaat het over psychoanalyse (zoals van misdaadregisseur Alfred Hitchcock), op 22 november zijn dat nachtmerries (zoals van de beroemde Zweed Ingmar Bergman), en op 29 november staat de hedendaagse sciencefiction centraal (zoals van regisseur Christopher Nolan). De nieuwe filmserie wordt gepresenteerd door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis.

De films beginnen steeds om 19:30 uur. Op zaterdag 10 november is een combinatie met een etentje mogelijk (om 18:00 uur). Entree per avond: 10 euro (inclusief het etentje: 25 euro).Reserveren voor etentje is nodig en kan via de website.

q www.stroomhuisneerijnen.nl

Foto: Milan Renkens

zaterdag 10 november

Nieuwe Bommelse band in Orion

zaltbommel • De nieuwe Zaltbommelse band Johnny's Garden speelt zaterdag 10 november vanaf 17:00 uur voor het eerst in de Zaltbommelse Stadsbrouwerij Orion. Verwacht van dit viertal geen rock, metal of Hollandstalige meezingers, maar wel lekkere luisternummers. Zonder te verworden tot kampvuurliedjes. De ervaren muzikanten hebben elkaar gevonden met hun voorliefde voor muziek uit de jaren zeventig met af en toe uitschieters richting 21e eeuw. Houd je van Neil Young, CCR, Lou Reed, America of Bob Dylan dan ben je hier aan het goede adres. De band bestaat uit Bert Wernke (gitaar en zang), Gerrit Groeneveld (gitaar), Jan van Maren (basgitaar) en Hans Grandia (percussie). De toegang is gratis. (foto: Milan Renkens)

Verrassingsveiling bij café Halosta

Stichting Aalst 1200 houdt een verrassingsveiling van dozen vol met artikelen, die beschikbaar zijn gesteld door de inwoners van Aalst. De artikelen variëren nogal; mooie schilderijen, nieuwe gebruiksartikelen, dranken, huishoudelijke apparatuur zijn in dichte dozen gestopt. De opbrengst is voor de 1205e verjaardag van Aalst, op 24 augustus 2019. Aanvang: 20:00 uur.

Verrassingsveiling bij café Halosta

Stichting Aalst-1200 houdt een verrassingsveiling van dozen vol met artikelen, die beschikbaar zijn gesteld door de inwoners van Aalst. De artikelen variëren nogal; mooie schilderijen, nieuwe gebruiksartikelen, dranken, huishoudelijke apparatuur zijn in dichte dozen gestopt. De opbrengst is voor de 1205e verjaardag van Aalst, op 24 augustus 2019. Aanvang 20:00 uur.

'Rondje Vrijthof' met de Opera Familia

Sopraan Belinda Vermeer, haar moeder mezzosopraan Carla van der Veldt en haar pleegvader Paul van der Veldt geven in kulturhus De Leijenstein in Kerkdriel de voorstelling 'Rondje Vrijthof' met het succesvolle repertoire van André Rieu. Een populair programma vol warmte en ontroering op komische en verleidelijke manier. Aanvang 14:00 uur, entree: 6 euro (maximaal 150 plaatsen).

Henk Murraij vertelt over pelgrimstocht

Henk Murraij liep vanaf Hedel via Santiago de Compostella naar Finisterre. De as van zijn overleden broer reisde met hem mee. In zijn reisverslag 'Durven Zijn' publiceert Marraij een verhaal dat tegen de stroom ingaat, maar tegelijkertijd herkenbaar is voor iedereen. De lezing in bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden begint om 20:00 uur. Entree: 4 euro.

Kunstlezing over Ossip Zadkine

Beeldhouwer Ossip Zadkine (1890-1967) is vooral bekend door zijn herinneringsmonument aan het bombardement op Rotterdam. 'De Verwoeste Stad' wordt in de volksmond 'Jan Gat' genoemd. Lisette le Blanc geeft een kunstlezing over hem n.a.v. de expositie in Museum Beelden aan Zee. Aanvang: 14 uur, entree: 12,50 euro. Reserveren via de website van Het Stroomhuis, Neerijnen.

Kerkdiensten
zondag 11 november

AALST - Herst. Herv. Gem. 11.00 uur kand. J.W. Bonenberg, 18.30 uur ds. M.W. Muilwijk. Herv. Gem. 09.30 uur kand. T.J. Lucas, 18.30 uur ds. M. v.d. Ruitenbeek.

ALEM - H. Hubertus 09.30 uur Eucharistieviering, pastor B. Bus, 13.00 uur Doopviering, pastoor R. Putman.

AMMERZODEN - Verpleeghuis de Lindeboom 16.00 uur Oecumenische viering, Marten Tel (vrijdag 9 november). Verpleeghuis Het Zonnelied 14.30 uur Oecumenische viering, Marten Tel (vrijdag 9 november). 19.00 uur Eucharistieviering, R. Putman (zaterdag 10 november). 14.30 uur prot.viering, B.A. Belder. 19.00 uur Gedachtenisbijeenkomst (dinsdag 13 november).

BRAKEL - Herv. Gem. a.h. Marktplein 09.30 uur ds. B.A. Belder, 18.30 uur ds. J.C. v. Trigt.

BRUCHEM - Herv. Gem. PKN 09.30 uur ds. A.N. v.d. Wind, 18.30 uur ds. K.M. Teeuw.

EST - Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. Hogenhout, voorber. H.A., 18.30 uur ds. W.J. Westland.

GAMEREN - Herst. Herv. Gem. 09.30 uur kand. G.J. Veldhuis, 18.30 uur ds. M. v. Sligtenhorst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. M. Noorderijk, 18.30 uur ds. J. Belder.

GELDERMALSEN - Vrije Evang. Gem. de Ark(Helicon,Burg. Roozeveld v.d. Venlaan 7) 10.00 uur C.H. Zondag.

HEDEL - Herv. Gem. 09.30 uur ds. M. v. Campen, 18.30 uur ds. B.L.P. Tramper.

HEEREWAARDEN - Prot Tweestromengem. Rossum-Heerewaarden-Hurwenen 10.00 uur dienst in Rossum.

KERKDRIEL - Alemzaal Leijenstein 17.30 uur Eucharistieviering, pastoor R. Putman (zaterdag 10 november). Prot. Gem. 10.00 uur ds. M. Baan. St. Martinus Parochie 09.00 uur Eucharistieviering (vrijdag 9 november). 11.00 uur Eucharistieviering, pastor B. Bus. 08.00 uur Gebed (woensdag 14 november).

KERKWIJK - Herst. Herv. Gem. Kerkwijk e.o. 09.30 uur ds. P. Verhaar, 18.30 uur ds. C.M. Visser. Herv. Gem. PKN Kerkwijk/Delwijnen/Nederhemert 09.30 uur ds. A. van Zetten, voorber. H.A., 18.30 uur ds. A.N. v.d. Wind.

NEERIJNEN - Herv. Gem. Waardenburg/Neerijnen PKN 19.30 uur ds. K.E. Schonewille.

NIEUWAAL - Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. N. v.d. Want, 18.30 uur ds. P. Verhaar.

OPIJNEN - Herv. Gem. 10.00 uur ds. Maathuis.

POEDEROIJEN - Herst. Herv. Gem. Poederoijen en Loevestein 09.30 uur kand. G.M. Bosker, 18.30 uur ds. G. Meuleman. 14.30 uur ds. M.w. Muilwijk, 19.00 uur ds. R.J. Oomen (woensdag 14 november). Herv. Gem. Poederoijen en Loevestein 09.30 uur prop. M.M.J. Verheuvel, 18.30 uur ds. A. Wit.

ROSSUM - Prot. Tweestromengem. Rossum-Heerewaarden-Hurwenen 10.00 uur ds. C.A. Davidse.

VARIK - Protestantse kerk 10.00 uur ds. M. Cevaal-Erbrink. R.K. Kerk 09.30 uur Woord- en Communieviering, pw. E. v.d Moosdijk.

VELDDRIEL - Parochie H. Martinus 09.30 uur Eucharistieviering, pastoor R. Putman. 09.00 uur Eucharistieviering (dinsdag 13 november).

WELL - Ned. Herv. Gem. te Well/Ammerzoden 10.00 uur dienst in Ammerzoden, 18.30 uur dhr. P. Balogh.

ZALTBOMMEL - Evang. Gem. Bommelerwaard (Pand 9, van Heemstraweg west 9) 10.00 uur eigen spreker. Evangelisatie Herst. Herv. Kerk 14.00 uur cand. J. Fekkes. Geref. Kerk Vrijgem. 10.00 uur ds. C. v.d. Berg, 16.30 uur ds. A. Balk. Protestantse Gemeente Zaltbommel i.w. Het Anker 10.00 uur ds. J. de Heer. R.K. St. Martinuskerk in de Franciscus-parochie 13.00 uur Doopviering, pastor B. Bus. 08.45 uur Oecumenisch gebed (woensdag 14 november). Volle Evangelie Gem. De Kandelaar (sportcomplex Cambium, Courtine 4) 10.00 uur Arie v. Oosterom.

ZUILICHEM - Geref. Kerk Gameren/Zuillichem 09.30 en 18.30 uur ds. I. Eckhardt. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. G. Meuleman, 16.00 uur ds. P. Verhaar. Herv. Gem. 09.30 uur ds. E. Mijnheer, 18.30 uur ds. P. Molenaar.

Foto: Staatsbosbeheer

Zaterdag 10 november. Grote Grazersexcursie in het Munnikenland.

Drie orkesten samen in dorpshuis Well

Try Out concert door Fanfare St. Caecilia uit Ammerzoden en OBK Well. M.m.v. Harmonie OLTO uit Loenen. Aanvang 19:00 uur in dorpshuis Ons Huis, toegang gratis.

Cinemaarten toont 'Maria by Callas'

Foto: Cinemaarten

Gepassioneerde ode van debuterend documentairemaker Tom Volf over het leven van operazangeres Maria Callas, 'De Diva aller Diva's'. Aanvang 20:15 uur, De Poorterij, Zaltbommel.

Vallen en opstaan voor Kerkwijk

'Iedereen krijgt vandaag een enorme stomp voor zijn hersens'

Kerkwijk kwam zaterdag op alle fronten tekort tegen het ervaren Zuilichem. Foto: Jan Noorlandt

kerkwijk • Wie afgelopen zaterdag de uitslagen bekeek in de vierde klasse D, viel het waarschijnlijk niet eens op: Zuilichem-Kerkwijk: 6-1. Maar als je verder kijkt dan alleen die uitslag, die overigens absoluut boekdelen sprak en honderd procent terecht was, lijkt Kerkwijk bezig zich op te richten. Na het dramatisch verlopen vorige seizoen, waarin de ploeg van trainer Hans van Gameren laatste werd, wist het dit seizoen in de eerste vijf wedstrijden al de helft van het aantal punten binnen te slepen - namelijk zeven -, van het aantal dat de formatie het gehele vorige seizoen vergaarde.

Vier van die punten behaalde het op zeer bijzondere wijze. De 3-1 overwinning op titelkandidaat Herovina was vorige week een verrassing van jewelste, maar het punt van een week eerder sprak nog veel meer tot de verbeelding. Kerkwijk kwam op bezoek bij Lekvogels op een 4-1 achterstand bij rust, terwijl ook 10-1 niet geflatteerd was geweest. Waar menig ploeg bij een dergelijke stand de 'kopppies' had laten hangen, bleef Kerkwijk geloof houden. In de tweede helft viel eerst ook nog de 5-1, maar Kerkwijk gaf zich niet gewonnen. Door middel van doelpunten van Jorel Helderman, Michel van den Hanenberg en tweemaal Bart de Waal voltrok het mirakel van Lexmond zich met een 5-5 gelijkspel.

En na die twee prestaties van de buitencategorie was daar afgelopen zaterdag ineens de enorme 6-1 nederlaag tegen Zuilichem. Het is symbolisch voor het werken met jonge spelers, weet Van Gameren. Hij is inmiddels aan zijn 28e seizoen als hoofdtrainer bezig, maar weet nog niet van ophouden. Daar verandert een grote uitglijder tegen Zuilichem niets aan, al had ook hij meer van zijn ploeg verwacht: "Ten opzichte van vorig seizoen hebben we een stap gemaakt. We hebben in een aantal wedstrijden laten zien dat we het aankunnen. Je komt heel sterk terug tegen Lekvogels, je pakt de winst tegen Herovina. En dan in één keer krijgt iedereen vandaag een enorme stomp voor zijn hersens. Dat zijn die pieken en dalen. Maar ik wil me ook niet continu blijven verschuilen achter 'het zijn jonkies'. Ook zij hebben laten zien dat ze het aan kunnen. Het is voor heel veel van die jongens hopelijk weer een mooi leermomentje. Maar ik heb ook positieve dingen gezien. Tom van Zanten als voorstopper bijvoorbeeld. Dat mannetje was een van de betere vandaag. Daaraan moet ik me vasthouden."

De 20-jarige verdediger maakt sinds april van dit jaar, zij het op parttime-basis, deel uit van het eerste elftal. Hij speelde tot voor kort met zo'n viertal spelers van '1', samen in de jeugd. Ondanks de lovende woorden van zijn trainer, blijft hij kritisch: "Ik heb mijn man teveel ruimte gegeven. Ik vond ook dat we heel zwak begonnen. Er vielen steeds te grote gaten op het middenveld, waardoor zij veel ruimte kregen. Ik had het idee dat het bij ons na 60, 70 minuten 'op' was. Misschien kwam dat ook wel door de stand. Het zal volgende week toch beter moeten." Desalniettemin is Van Zanten optimistisch over de toekomst van Kerkwijk: "Ik denk dat er een goede toekomst is. Met de jongens die er nu zijn, kun je als trainer best wel wat opbouwen, denk ik."

En dat is ook precies wat Van Gameren wil doen. "We hebben de fundering gestort. En als ik zie wat we tot nu toe hebben neergezet, dan zie je dat er progressie is. Maar ik wil wel aan het einde van het seizoen kunnen zeggen hoever we zijn met het bouwen. Als we dit seizoen onderaan het linkerrijtje eindigen, denk ik dat we er het meeste hebben uitgehaald. Kerkwijk is geen ploeg die voor het kampioenschap gaat, helemaal niet. Maar het is wel een club die het de kampioen moeilijk kan maken. Ik probeer in ieder geval uit iedereen het maximale te halen. Dat ze me niet kunnen verwijten; 'hij loopt al een paar jaar mee', 'hij geeft er niet zoveel meer om'. Wat betreft fanatisme en inzet ben ik zo gedreven als wat. Dat is altijd zo geweest en dat zal niet veranderen. Het is een heerlijke groep om mee te werken. Daar heb ik heel veel plezier in. En dat is op mijn leeftijd ook wel weer belangrijk, denk ik."

Martin van Hemert

Stehmann Sport Toscorersbokaal

Lijstaanvoerder en regiotopscorer Kevin de Vries stond in de wedstrijd tegen Maaskantse Boys droog. Er wordt door Brakel-spits Jasper Gouda Quint op de koppositie gejaagd. Hij was tegen RKVSC twee keer trefzeker. Willem Looijen opende de score voor Nivo Sparta in de topper tegen Woudrichem. Ook Looijen komt op acht treffers en zit op zijn doelstelling van minstens een doelpunt per wedstrijd. Twee treffers waren er voor Roda Boys-spelers Martijn de Wildt en Christian van Aalst en ook voor de Zuilichemers Max van Zanten en Erik van Dalen.

Tussenstand Topscorersbokaal:
Negen doelpunten: Kevin de Vries (HRC'14).
Acht: Jasper Gouda Quint (Brakel), Willem Looijen (Nivo Sparta).
Zes: Sten Pijlman (Brakel), Bas Vos (DSC), Thom de Looijer (Jan van Arckel), Frenk Schaap (Nivo Sparta), Martijn de Wildt (Roda Boys).

Tussenstand Kontakt-bokaal:
Zestien punten: Roda Boys/Bomm.
Vijftien: Brakel, Nivo Sparta.
Veertien: Alem.
Dertien: DSC, HRC'14.
Twaalf: Jan van Arckel.
Elf: Zuilichem.

Tiental Nivo Sparta houdt stand

Foto: Jan Noorlandt

woudrichem • Zonder de geschorste Wilty Schaap en Dillis de Vries had Woudrichem zaterdag een zware kluif aan Nivo Sparta. De gasten kwamen ook op 0-1 voor de rust. Een rode kaart voor Nivo Sparta na een onbesuisde charge op Aron Timmer veranderde het spelbeeld. Tegen de tien uit Zaltbommel nam Woudrichem het heft in handen. Tim Saaman had nog pech met een vrije trap op de kruising. Niet veel later viel wel de 1-1 middels Bori Secreve. De winst lonkte, maar beide trainers het doen met een puntendeling. Trainer Piet Saaman moest even slikken. "Na de rust hebben we super goed gevoetbald tegen een goed verdedigend Nivo Sparta. We zijn vol voor de winst gegaan en dan moet je het geluk hebben. Ik had liever gewonnen", recapituleerde de trainer van Woudrichem. Theo de Boon van Nivo Sparta kon beter leven met de puntendeling. "Als je tweederde van de wedstrijd met tien man staat, dan weet je dat je de druk niet tegen kan houden. Dan weet je dat de treffer van Woudrichem een keer gaat vallen."

Boze trainer bij Jan van Arckel

den bosch • Voor de tweede week op rij moest Jan van Arckel een grote nederlaag incasseren. Wilhelmina was op het eigen sportpark veruit de meerdere: 6-1. Trainer Marco van Loon was zwaar teleurgesteld. "En na de wedstrijd nog flink kwaad ook. We hadden afgelopen week geëvalueerd en ik had toch verwacht dat er meer vechtlust was getoond. Het was echt belabberd." Van Loon hamert er telkens op dat zijn team vanaf de eerste minuut beleving, vechtlust en mentaliteit toont. "Dat zal moeten want anders komen we er niet in die vierde klasse."

UITSLAGEN

Zaterdag 3 november

WNC - Sliedrecht         0-1
Woudrichem - Nivo Sparta         1-1
Brederodes - Roda Boys         1-5
GVV'63 - Sparta'30         s.n.o.
RKVSC - Brakel         0-4
Well - Groot Ammers         0-6
Zuilichem - Kerkwijk         6-1


Zondag 4 november

Maliskamp - Hedel         4-1
Wilhelmina - Jan van Arckel         6-1
DSC - SCR         0-0
GVV - Alem         1-1
DSS'14 - MEC'07         0-3
HRC'14 - Maaskantse Boys         1-1
MOSA'14 - Ophemert         1-4
DESO - Heerewaarden         4-1


PROGRAMMA


Zaterdag 10 november

Competitie

GVV'63 - Sparta'30
Kerkwijk - SVS'65

Beker

Nivo Sparta - LRC Leerdam
Roda Boys - Sleeuwijk

Chris Korsten wint Hedels Paardje

Chris was de beste van de 64 deelnemers. Foto: aangeleverd

hedel • Bij jeu de boulesvereniging Hatalle in Hedel is zaterdag het elfde Paardenmoppentoernooi gehouden onder prachtige omstandigheden.

Er waren 64 deelnemers die op de zeventien banen streden om de wisseltrofee: het Hedels Paardje. Er werden drie partijen gespeeld. Naast de wisseltrofee waren er ook prachtige prijzenpakketten waarbij de paardenmoppen natuurlijk niet ontbraken.

De eerste prijs werd gewonnen door een lid van Hatalle en wel Chris Korsten. Hij had drie gewonnen partijen met 28 pluspunten. Tweede werd Bets van Dungen, die ook al haar partijen won en 28 pluspunten noteerde. Op de derde plaats eindigde Janneke Malipaard met drie gewonnen potjes en 21 pluspunten.

De vijf andere prijzen werden verloot onder de deelnemers. De prijzen werden uitgereikt door Daniel van den Berg en Adriaan van den Bogert van de Stichting Paardenmarkt. Het toernooi trok veel bezoekers.

Dertigste Maasloop

Maasloop WTC De Trillende Spaken Foto: Lya Cattel

kerkdriel • Traditioneel wordt de eerste zondag van december de Maasloop georganiseerd door De Trillende Spaken. Zondag 2 december is de dertigste editie, de start is om 11:00 uur bij de Zandmeren in Kerkdriel.

TWC de Trillende Spaken staat bekent als een toerfietsclub. Maar TWC staat voor Trim Wieler Club, tijdens de oprichting van de club was de doelstelling breder dan alleen fietsen. Mede om de naam eer aan te doen wordt de Maasloop georganiseerd.

Ruim honderd deelnemers

Het evenement is in de lange historie al een aantal keer verhuisd, van het centrum van Kerkdriel naar de Dorpswaard, weer terug naar centrum en uiteindelijk nu al weer ruim vijftien jaar vanuit de Zandmeren. De loopt trekt altijd ruim honderd deelnemers. Daar is de organisatie trots op want de lopers kunnen te maken krijgen met verschillende weersomstandigheden: de ene keer zon en sneeuw, de andere keer koud en guur...

Zandmeren

Het parcours bestaat uit een ronde van vijf kilometer door recreatiegebied de Zandmeren en de Maasdrielse uiterwaarden. Het gehele parcours is verhard. Lopers die zich inschrijven voor de tien of de vijftien kilometer zullen deze ronde respectievelijk twee of drie keer afleggen. Aan het begin van ronde twee en drie is een drankpost aanwezig.

Bij voorinschrijving via de website (t/m woensdag 28 november) zijn de kosten 5,00 euro. Bij daginschrijving is dat 6,00 euro. Actuele info is ook te vinden op de Facebookpagina van de Maasloop.


q detrillendespaken.nl/maasloop

Stehmann-Viking zet stijgende lijn voort

utrecht/zaltbommel • Het lijkt erop dat debutant Stehmann-Viking zich als een vis in het water voelt in de Topdivisie.

Nadat vorige week twee rijders in de top-dertig eindigden, verraste de formatie van ploegleider Mario Donker zaterdag in Utrecht met een knappe 16e en 23e stek. Op de Vechtsebanen was het vanaf de start direct koers. Al na twee ronden plaatste Erik Jan Kooiman een aanval. Hij kreeg acht man mee, waaronder Stehmann-Viking-rijders Danny Stam en Jesse Vriend. Maar de vluchters werden teruggepakt.

De mannen van ploegleider Donker bleven voorin meerijden. Met het rondebord op 62 kwam Vriend ten val. Dat was jammer, aangezien hij steeds beter in de race kwam. Sjors van der Meer had de wedstrijd zeven ronden eerder al verlaten.

Stam en Van Dalen zaten nog in het peloton en bleven zich sterk handhaven. Vlak voor de finale barstte de koers definitief los. Uiteindelijk wist Bart Swings weg te springen, waarna de Belg er met de winst vandoor ging. Arjan Stroetinga en klassementsleider Sjoerd den Hertog vervolmaakten het podium.

Van Dalen en Stam streden voor wat ze waard waren en finishten op een nette 16e en 23e plaats. Daarmee werd Stam de één na beste jongere van de dag.

De ploegleiding was na afloop diktevreden en hoopt ook volgende week in Heerenveen hoge ogen te gooien. Dan vindt in Thialf de vierde wedstrijd in de KPN-marathon-cyclus plaats.

Rotac'82 versterkt koppositie

rossum • Het eerste team van tafeltennisverenging Rotac'82 versloeg vrijdag Budilia 4 met 9-1. Marcel Wijgerse, Antoinette Lacet en Nelson Cheung speelden erg sterk. Alleen Nelson moest één van zijn enkelpartijen afgeven aan de tegenstanders. Zowel Marcel als Antoinette wonnen al hun enkelpartijen. Door deze monsteroverwinning loopt het eerste team uit in de poule en staat inmiddels dertien punten los van de nummer 2. Als team 1 dit goede spel weet door te zetten, staat volgens seizoen hopelijk terugkeer in de tweede klasse op het programma. Ook team 3 en 5 speelden vrijdag thuis in dorpshuis De Parel. Het derde team versloeg JCV 8 met 7-3. Het vijfde team verloor van OTTC 7 met 4-6. Het tweede speelde gelijk tegen Never Despair 7; ook voor het vierde team stond een uitwedstrijd op het programma, die werd verloren met 6-4 van TraverboSabo 7.

Podarwic zoekt volleyballers

aalst • Mensen die actief en sportief bezig willen zijn bij een gezellige club, of deze zomer niets hebben gedaan maar het nu weer voelen kriebelen, worden opgeroepen om te gaan kijken bij volleybalvereniging Podarwic in Aalst.
Iedere volwassene kan vrijblijvend een keertje komen kijken of meetrainen bij de recreanten. Ze zijn elke maandag van 20:30-22:00 uur te vinden in de sporthal De Maayenbogerd in Aalst.

q www.podarwic.nl

Marcella van Lit wordt eerste

gameren/neerijnen • Leden van paardensportvereniging De Bommelerwaard in Gameren deden zaterdag met succes mee aan wedstrijden in Neerijnen. India van Steenbergen startte in de klasse Z2 met haar paard Fado. De combinatie behaalde een tweede plaats met 212,5 punten.
Marcella van Lit reed zaterdag ook in Neerijnen, met haar paard Tascan. Hun deelname in de klasse L1 was goed voor een eerste plek met 204 en een tweede plek met 200,5 punten.

q paardensportbommelerwaard.nl

HRC'14 JO15

Foto: Jos Schriever

Wat: tenues en trainingspakken

Sponsor: Autoservice Valentijn

NIEUWE JASSEN EN TASSEN

Foto: aangeleverd

Wat: wedstrijdshirts

Sponsor: Hitachi

Vv Ophemert MO15

Wat: Nieuwe tassen

Door wie: Betuwse Speelboerderij Varik

WSV Well JO9

Foto: aangeleverd

Wat: Tenues

Sponsor: Schildersbedrijf Bert van Aalst

Heerewaarden 2

Foto: aangeleverd

Sponsors: Metselbedrijf Witteveen, Dalcom, Welsing en van Eijk, Spic en Span Transport, Caliz

NIEUWE JASSEN EN TASSEN

GVV'63 2

Foto: Gijs van Tuijl

Wat: Tenues

Sponsor: Slagerij Oomen

Heerewaarden 1

Foto: aangeleverd

Wat: Tenues

Sponsor: Jobe International

HRC'14 JO15

Foto: Jos Schriever

Wat: Tenues en trainingspakken

Sponsor: Autoservice Valentijn