HK Alblasserwaard

14 juni 2018

HK Alblasserwaard 14 juni 2018


Huzarenstukje van SteDoCo

SteDoCo verloor beide thuiswedstrijden in de nacompetitie, maar trok het op verplaatsing recht. Zaterdag werd in en tegen Capelle een huzarenstukje uitgehaald. De 0-3 winst betekende dat SteDoCo na een afwezigheid van slechts één seizoen weer terugkeert in de derde divisie. SV Meerkerk en Groot-Ammers verging het een stuk minder. Meerkerk degradeerde uit de tweede klasse en Groot-Ammers liep op eigen veld de felbegeerde promotie naar de derde klasse mis.

School De Schakel is vandalisme zat

Basisschool De Schakel in Nieuw-Lekkerland heeft een foto van een jongere die mogelijk de vernielingen op het dak van de school heeft aangericht. Maandag 4 juni kwam de school erachter dat onder andere alle ventilatiepijpjes op het dak kapot waren getrapt en er onderdelen van de regenafvoer rondzwierven. Volgens de school bedraagt de schade minstens 850 euro. Het was niet de eerste keer dat de school problemen ondervindt. Elke week is het raak.

Streep door hondenbelasting

Belasting betalen voor je hond(en); in de nieuwe gemeente Molenlanden hoeft dat straks niet meer. Dat voorstel doen de colleges aan de raden. In zowel Molenwaard als Giessenlanden draagt iedere hondenbezitter jaarlijks zo'n zeven tientjes af aan de gemeente. De wethouders Harmen Akkerman en Frank Meerkerk willen daarvan af. Want: "Het is een achterhaald vehikel", zoals Akkerman het omschrijft. In juli bespreken de gemeenteraden het voorstel.

Eeuwfeest voor Anna van Toor

Anna van Toor geniet landelijke bekendheid. Ze is geen vrouw van vlees en bloed; Anna van Toor is de naam van een jubilerend modemerk uit Meerkerk. Dit jaar viert het familiebedrijf Van Toor zijn honderdste verjaardag. Jan Paul van Toor, kleinzoon van de grondlegger, heeft nu de dagelijkse leiding. "Mijn vader zei altijd: 'Eerst komt het bedrijf, daarna de familie'. Mijn ouders hadden een groot gezin, dat moest gevoed worden."

Foto: Rick den Besten

• Het verlossende laatste fluitsignaal klinkt... Na de 0-1 tegen ZBC'97 deed VVAC het zaterdag opnieuw. ONI werd met 1-3 verslagen, waardoor de Ottolanders na een jaar alweer terugkeren in de derde klasse.

donderdag 14 juni 2018 | jaargang 39 no. 24

alblasserwaard

School De Schakel is vandalisme zat

Één van de vandalen staat waarschijnlijk op de foto

nieuw-lekkerland • Maandag 4 juni kwam de school erachter dat onder andere alle ventilatiepijpjes op het dak kapot waren getrapt en er onderdelen van de regenafvoer rondzwierven. Volgens de school bedraagt de schade minstens 850 euro.

Het was niet de eerste keer dat de school problemen ondervindt. Elke week is het raak: het eerste rondje van de conciërge op maandagochtend is het plein glasvrij maken. "De laatste weken, misschien wel maanden vinden we elke maandag flesjes en glas op het plein", vertelt directeur Henk Kooijman van De Schakel. "Ook liggen er vaak peuken en een halve supermarkt aan verpakkingsmateriaal van grote chipszakken en koeken."

Leeftijdsgenoot

Een bericht op Twitter maakte veel los in Nieuw-Lekkerland en werd opgepikt door de media. Daardoor kreeg Kooijman twee foto's. Een oud-leerling van De Schakel was zo'n twee weken geleden aan het basketballen op het schoolplein toen hij spullen van het dak af zag komen, vertelt Kooijman. "Heel moedig heeft hij toen zijn leeftijdsgenoot aangesproken en gezegd: 'Ben je nu helemaal gek? Je gaat die dingen er toch niet afhalen? Je moet het terugzetten.'. Dat weigerde de jongere op het dak en toen zei onze oud-leerling: 'dan maak ik foto's van je'. Blijkbaar vond degene op het dak dat goed, dat snap je dan toch ook niet?"

Daarop kreeg Kooijman van iemand uit het dorp nog een foto, van jongens die op het dak van een andere school liepen. "Hij stelde dat het mogelijk dezelfde kon zijn en stuurde die foto daarom door. Ik heb even zitten zoomen en ik denk dat dat dezelfde is. Die is dan dus op twee scholen op de daken geweest, maar daar heeft hij niets gesloopt."

De foto van de jongere bij De Schakel is al veertien dagen geleden gemaakt, dus mogelijk dateert de schade al van langer geleden. En dat had voor veel meer problemen kunnen zorgen, dan het nu gedaan heeft. "We mogen blij zijn dat het niet hier keihard heeft geregend, want dan loopt het hier naar binnen. Onder die pijpjes staan dure ventilatieapparaten. Dus als het volregent weet je niet wat er dan gebeurt."

De pijpjes zijn nog niet gerepareerd, omdat de benodigde spullen niet meteen op voorraad zijn. Wel zijn ze afgedekt, zodat de boel niet in kan regenen. Bang dat het wereldkundig maken van de vernielingen nog meer oproerkraaiers naar De Schakel trekt, is Kooijman niet. "Het tegenovergestelde is al aan de orde. Deze tweet is ook rondgegaan in een aantal groepen. En wij hebben gehoord dat zij denken: 'O, voorlopig laten we ons even niet bij De Schakel zien, want straks zijn wij de klos'." De foto's overhandigde Kooijman maandag aan de politie, tegelijkertijd met de aangifte van het vandalisme.

Reorganisatie

Ook in het verleden hadden scholen in Nieuw-Lekkerland vaak last van hangjongeren. Samen met onder andere de politie en een andere basisschool werd er destijds regelmatig overlegd. Volgens Kooijman er toen door politie ook regelmatig gecontroleerd op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond en de jeugd aangesproken. "Met de reorganisatie van de politie is dat uit hun systeem verdwenen. Daarna hebben we wel goede contacten gehad met de wijkagenten, die kwamen langs met de vraag of we nog last hadden of als we aangifte wilde doen. Dan werd er weer even goed aandacht aangegeven en nam de overlast af. Maar ja, als de ene groep goed wordt aangesproken, komt de volgende alweer langs."

Mannen opgepakt voor diefstallen

Foto: Politie

alblasserwaard • De politie hield afgelopen week drie mannen uit Ameide, Noordeloos en Gorinchem aan voor betrokkenheid bij meerdere diefstallen.

Doorzettingsvermogen én een goede kennis van de lokale gemeenschap zijn volgens de politie de twee hoofdingrediënten die hebben geleid tot de aanhouding van het drietal. De oplossing van deze zaak begon toen op 1 juni een 22-jarige man uit Ameide werd aangehouden, nadat hij eind mei een auto in Tienhoven zou hebben gestolen. In het onderzoek naar deze diefstal werd ook de telefoon van de verdachte onder de loep genomen. Daarop werd een filmpje gevonden van een stuk land waarop de verdachte met een zogenaamde tuinfrees aan de slag was.

Volkstuincomplex
Eén van de rechercheurs herkende de locatie als een deel van een volkstuincomplex in Ameide, waar inbrekers recentelijk gereedschap hadden gestolen, waaronder een tuinfrees. In een schuurtje vonden agenten (vermoedelijk) dezelfde tuinfrees én andere gereedschappen die waarschijnlijk ook gestolen waren. De politie stuitte ook op een gestolen quad.

Uit onderzoek kwamen nog twee andere verdachten naar voren. De gearresteerde Ameidenaar bleek gekoppeld te kunnen worden aan twee mannen van 25 jaar uit Gorinchem en Noordeloos. Zij konden ook aan de diefstallen worden gelinkt en zijn zij inmiddels ook aangehouden. De politie zet het onderzoek voort.

Postbussen

regio • PostNL haalt eind juni brievenbussen weg in de Alblasserwaard. In Groot-Ammers wordt de brievenbus aan de Leeuwerikstraat verwijderd, in Langerak die aan het Oranjeplein en in Ottoland die aan de Bloklandsekade. In Nieuw-Lekkerland verdwijnen de brievenbussen aan de Schoonenburglaan en de Purperreiger. De brievenbus aan het Raadhuisplein in Arkel wordt weggehaald door PostNL; dat geldt ook voor de brievenbus aan de Van Brederodestraat in Giessenburg.

In Lexmond gaat het om de brievenbussen aan de Dominee Magendansstraat en aan de Kortenhoevenseweg. Aan de Gregoriuslaan komt een nieuwe te staan. De brievenbus aan de Grote Kanaaldijk in Meerkerk verdwijnt; datzelfde geldt voor de brievenbus aan de Ameliaslaan in Tienhoven. De aanpassingen vinden plaats vanaf 30 juni. 'De reden voor de verandering is dat we in Nederland steeds minder post versturen', stelt PostNL in een persbericht. 'Brievenbussen die weinig worden gebruikt, verwijderen we of verplaatsen we naar plaatsen waar veel mensen komen. Uitgangspunt is dat brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven.'

Foto: Geurt Mouthaan

Op het Kleyburgplein in Nieuw-Lekkerland was zaterdag een kofferbakverkoop, waarbij vanuit auto's tweedehands spullen werden verkocht.

6 / 48

Kom werken in de thuiszorg als Thuishulp-A. Bel 0183 - 63 89 99. Of kijk op www.zorginjection.nl

te koop Gazelle damesfiets €75 en herenfiets zgan €150. Beiden met vesnellingen. 0618863082

Welke gepensioneerde of vutter vindt het leuk om onze tuin (in Bleskensgraaf) bij te houden tegen een leuke vergoeding. Tel. 0184-694193

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Onduidelijkheid toekomst dorpshuis De Linde

meerkerk • Verkopen of verhuren, dat is en blijft voor de gemeente Zederik voorlopig nog de vraag voor dorpshuis De Linde in Meerkerk.

Maandagavond bespraken de raadsleden het voorstel van het college om het besluit over het al dan niet verkopen van De Linde uit te stellen tot de tweede helft van 2019. Vorig jaar was overeengekomen dat deze knoop in het eerste kwartaal van 2018 doorgehakt zou worden. Daarnaast zou het Meerkerkse dorpshuis een forse opknapbeurt krijgen. Die werkzaamheden kenden de nodige hobbels, zo valt in het voorstel te lezen. 'De verbouwing is in 2017 stilgelegd. Er zijn gesprekken gevoerd om de verstoorde verhoudingen tussen gemeente en aannemer weer in orde te krijgen. Het ontwerp is meermalen aangepast om binnen het budget te blijven.'

Inmiddels is de planning dat deze zomer de resterende werkzaamheden afgerond worden. Door de verwikkelingen stelde het college niet toe te zijn gekomen aan de uitvoering van het besluit van vorig jaar en is uitstel dus noodzakelijk. Het leverde in de Zederikse politiek een ondoorzichtige discussie op. Diverse partijen, waaronder ChristenUnie en CDA, voelen sowieso niets voor verkoop van De Linde. VHL Lokaal Zederik wilde van geen uitstel weten. Govert Versluis: "Als we het dorpshuis voor Meerkerk willen behouden, moeten we dit voor de herindeling afronden."

Een voorstel waar de VVD juist helemaal niets in zag. Hanneke van der Leun: "Het is een goed voorstel om het besluit over al dan niet verkopen uit te stellen. We moeten nu niet los uit de heup allerlei andere ideeën op tafel brengen." Ze bracht dit mede in omdat wethouder Arie Donker al voorzichtig de conclusie trok dat de meerderheid van de raad voor verhuur en niet voor verkoop gaat. "Ik wil in september met een nieuw voorstel komen, inclusief de financiële consequenties wat niet verkopen met zich meebrengt."

De knoop werd uiteindelijk niet doorgehakt. De Zederikse partijen bespreken het voorstel verder tijdens de raadsvergadering op maandag 9 juli.


Geurt Mouthaan

Woningbouw in Hei- en Boeicop

Foto: Stockfoto

hei- en boeicop • In Hei- en Boeicop heeft een aantal inwoners de koppen bij elkaar gestoken om de woningbouw in dit dorp een duw in de rug te geven.

Wethouder Maks van Middelkoop meldde dit maandagavond aan de gemeenteraad. "Met name in Nieuwland en Hei- en Boeicop is nauwelijks nog enige ruimte voor nieuwbouw. In Hei- en Boeicop is inmiddels een burgerinitiatief opgezet. De initiatiefnemers vinden dat er onvoldoende woningen worden gebouwd en maken zich daar grote zorgen over."

Van Middelkoop noemde het 'een mooie ontwikkeling': "Ik vind het een mooie ontwikkeling. We hebben al een aantal gesprekken met hen gehad. Voor de zomervakantie hopen we nogmaals bij elkaar te komen om hier verder handen en voeten aan te geven."

Nieuwland
De wethouder bracht dit in naar aanleiding van vragen van VHL Lokaal Zederik over de woningbouw in de twee dorpen. Govert Versluis vroeg zich naar aanleiding van de beantwoording van Van Middelkoop af of er ook in Nieuwland beweging is. "Daar beweegt niet zoveel", reageerde hij. "Wij staan open voor initiatieven van inwoners. Er zijn al meerdere gesprekken geweest met mensen die plannen hebben. Ik nodig iedereen uit: heb je een geschikt stuk grond, meld je bij de gemeente."

Geld schoolzwemmen

De kinderen doken zelf het sponsorgeld op. Foto: aangeleverd

groot-ammers • Leerlingen en leraren van de Rehobothschool in Groot-Ammers gingen afgelopen week zelf aan de slag om het geld voor het schoolzwemmen bij elkaar te halen. Even hing het schoolzwemmen aan een zijden draadje. De gemeente Molenwaard liet de subsidie per dit seizoen vervallen. De leerlingen en leraren lieten het daar niet bij zitten en zetten met elkaar een sponsoractie op. De kinderen doken donderdag in zwembad De Dompelaar gesponsord het water in voor banen- en estafette-zwemmen. Dankzij dit bedrag ligt het schoolzwemmen voor 2019 in het vooruitzicht.

Dodelijk ongeval voor rechter

streefkerk • De man uit Groot-Ammers die op 15 december 2016 een dodelijk ongeval veroorzaakte op de Middenpolderweg in Streefkerk, moest zich woensdag verantwoorden voor de rechter. De man reed tijdens het ongeval in december 2016 te hard. Volgens het politierapport zou hij 83 kilometer per uur gereden hebben, waar 60 kilometer per uur is toegestaan. Het slachtoffer, een destijds 59-jarige vrouw uit Streefkerk, werd aangereden en kwam in het water terecht. Ze overleed ter plaatse. De vrouw liep langs de weg. Ze was op weg naar een verjaardag bij de buren. Op de Middenpolderweg is op de plek van het ongeval geen trottoir en geen straatverlichting aanwezig.

Foto: Peter Verbeek

Oldtimers trokken zaterdag in een bijzondere stoet door de gemeente Zederik in het kader van de tweede Zederikdag.

Geen hondenbelasting in Molenlanden

Rioolrechten: de vervuiler gaat meer betalen

molenlanden • In zowel Molenwaard als Giessenlanden draagt iedere hondenbezitter jaarlijks zo'n zeven tientjes af aan de gemeente. De wethouders Harmen Akkerman en Frank Meerkerk willen daarvan af. Want: "Het is een achterhaald vehikel", zoals Akkerman het omschrijft. En Meerkerk: "Een soort motorrijtuigenbelasting voor hondenkarren, dat is niet meer van deze tijd." In juli bespreken de gemeenteraden het voorstel om de hondenbelasting af te schaffen, wat in totaal zon 180.000 euro per jaar minder in de gemeentelijke kas betekent.

Daarentegen willen de collegeleden de toeristenbelasting - die er nu alleen in Molenwaard is - in de gehele gemeente Molenlanden laten gelden. "Zodat ook toeristen een bijdrage leveren aan onze gemeenschap."

Rioolheffing

Verandering komt er ook op het gebied van de rioolheffing. Het principe 'De vervuiler betaalt' krijgt daarbij de nadruk. Frank Meerkerk: "Het vaste bedrag wat iedereen betaalt wordt lager, terwijl het variabele deel belangrijker wordt. We meten dat aan de hand van de cijfers van waterbedrijf Oasen. Hoe meer water je gebruikt, hoe hoger deze heffing. We willen er zo naar toe gaan dat de grote vervuilers hun kosten niet afwentelen op anderen." Akkerman vult hem aan: "Het stimuleert ook het duurzamer gebruik maken van water. Je merkt het veel directer in je portemonnee als je de tuin sproeit met slootwater in plaats van water uit de kraan."

Er zit wel een pijnpunt aan deze nieuwe manier van werken. Bij huurwoningen wordt het vaste deel betaald door de woningcorporatie. "Voor huurders gaan de kosten dus relatief meer omhoog. We zijn nu in overleg over hoe we het voordeel van de lagere kosten voor woningcorporaties ten goede kunnen laten komen aan de huurders."

De twee gemeenten hielden overigens aan 2017 beide tonnen over. Giessenlanden ging uit van een overschot van 180.000 euro; het bleek uiteindelijk 680.000 euro. Harmen Akkerman: "Wat mij met name gerust stelt is dat er geen sprake is van grote uitschieters, zowel bij de mee- als bij de tegenvallers."

Eneco

In Molenwaard is het financieel 'bijna saai', zoals Frank Meerkerk het omschrijft. "We hebben een overschot van 720.000 euro; een gezond bedrag op een begroting van 65 miljoen euro."

De twee gemeenten verwachten nog de komst van tientallen miljoenen euro's door de verkoop van de aandelen van energiebedrijf Eneco. Wethouder Akkerman: "Inmiddels heeft ongeveer 95 procent van de gemeenten die aandelen hebben aangegeven te willen verkopen. Er spelen nog wel enkele zaken en we kunnen dus niet exact plannen wanneer de aandelen de markt opgaan, maar we verwachten wel dat dat in de loop van volgend jaar zal zijn." En Meerkerk: "Giessenlanden en Molenwaard hebben samen één procent van de aandelen. Als we uitgaan van een marktwaarde van 3 miljard, dan gaat het voor Molenlanden om 30 miljoen euro."

Hij voegt eraan toe: "Overigens staat Molenwaard er financieel goed voor. Veel beter dan bij de start van deze nieuwe gemeente, toen de financiële basis nog zwak was. We hebben forse stappen gezet."


Geurt Mouthaan

Lisanne Addink uit Nieuw-Lekkerland staat voor de vijfde keer in de landelijke lijst 'Duurzame Jonge 100', een lijst met jonge duurzame ondernemers.

1 Voor de vijfde keer in deze lijst; is het dan nog speciaal?

Lisanne: "Ik vind het nog steeds een eer en heel waardevol om in dit soort lijsten te verschijnen en prijzen te winnen. Voor mij is bezig zijn met duurzaamheid inmiddels een vanzelfsprekendheid geworden, maar dat is nog lang niet voor iedereen zo. Het winnen van zo'n prijs zorgt dan weer voor aandacht voor dit onderwerp."

2 Hoe kom je in deze lijst terecht?

Lisanne: "Je kan voor deze lijst worden voorgedragen. Uit alle inzendingen kiest deze jury dan de 100 winnaars. Er wordt daarbij vooral gelet op de impact die je maakt. Inmiddels ben ik (mede)eigenaar van vijf duurzame bedrijven (VerdraaidGoed, LoopedGoods, Beat the Bag, Coffee Based, De Gespreide Herberg) die bijdragen aan een circulaire economie."

3 Wat is je insteek om zo te ondernemen?

Lisanne: "Natuurlijk is het heel goed als we sommige dingen minder zouden doen, maar persoonlijk geloof ik meer in het brengen van de boodschap; het kan ook 'anders' in plaats van minder."

4 Zit deze zienswijze in de lift?

Lisanne: "Jazeker, steeds meer mensen denken al beter na over de keuzes die ze maken en de invloed die ze als consument hebben. Spullen naar de kringloopwinkel brengen of daar kopen wordt steeds gewoner."

5 En wat zijn je ambities?

Lisanne: "Wij willen graag dat ieder bedrijf en iedere inwoner van Nederland onze bedrijven kent, om zo een bijdrage te leveren aan een betere wereld."

Telefooncirkel Giessenlanden van start

giessenlanden • Hoewel nog wordt gezocht naar een aantal vrijwilligers, start de Telefooncirkel Giessenlanden op 1 juli. Via de Telefooncirkel worden deelnemers iedere morgen rond een vast tijdstip gebeld. Het gaat hierbij met name om alleenwonende mensen, niet alleen senioren. Een geruststelling voor henzelf, maar vaak ook voor hun omgeving. En wordt een keer niet opgenomen, dan wordt actie ondernomen om te zien wat er aan de hand is. Het initiatief voor deze cirkel gaat uit van de Seniorenraad Giessenlanden. Met mensen die zich aanmelden vindt eerst een gesprek plaats om het systeem uit te leggen, bijvoorbeeld hoe te handelen wanneer degene die wordt gebeld, niet opneemt. Vrijwilligers, maar vooral ook mensen, die gebeld willen worden, kunnen contact opnemen met coördinator Arie Slob via 0183-581331 of mrarieslob@hetnet.nl.

Avond school Giessen-Oudekerk

Foto: aangeleverd

giessen-oudekerk • Werkgroep Dorpsschool in Actie houdt 27 juni in de school te Giessen-Oudekerk een bijeenkomst. De werkgroep presenteert de plannen die het afgelopen jaar zijn ontwikkeld met als doel het behoud van een toekomstvaste school in Giessen-Oudekerk. Er wordt onder andere inzicht gegeven in de plannen ten aanzien van de karakter van de school, de oprichting van Stichting GO KIDS! en huisvestingsplannen van de school gecombineerd met kleinschalige woningbouw. De aanvang is 20.00 uur.

Meet & Greet Doe Mee! Molenlanden

Foto: Doe Mee Molenlanden

goudriaan • Doe Mee! Molenlanden houdt 29 juni de tweede meet & greet in De Multistee in Goudriaan. Als vervolg op de eerste meet & greet gaat de partij, een samenwerkingsverband van PvdA en Gemeentebelangen Molenwaard, verder aan de slag met het verkiezingsprogramma. 'Het geraamte van ons programma staat in de steigers met daarbij de opmerkingen die we hebben meegenomen vanuit onze toer langs de kernen', meldt de partij op de site. Aanvang 20.00 uur. Aanmelden: info@doemeemolenlanden.nl.

Stroom valt uit in regio

Een kapotte kabel was één van de oorzaken. Foto: Stockfoto

regio • n de nacht van donderdag op vrijdag viel in verschillende plaatsen in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden enige tijd de stroom uit.

Rond middernacht was dat het geval in delen van Lexmond, Hoogblokland en Arkel. Het ging daarbij om 1290 aansluitingen. Een uur later was het mankement verholpen door Stedin.

Enkele uren later ging het mis in Molenaarsgraaf en omgeving. Daar hadden 945 huishoudens te maken met stroomuitval. De oorzaak was een defecte kabel. Binnen een uur had iedereen weer stroom.

Wethouder Van Middelkoop onthulde maandag het bouwbord van De Weide II in Meerkerk. De voorbereidingen voor de Weide II zijn in volle gang.

DCIM\101MEDIA\DJI_0252.JPG

Tweehonderd huizen Nieuw-Lekkerland

Foto: Stockfoto

NIEUW-LEKKERLAND • De gemeente Molenwaard krijgt in Nieuw-Lekkerland Oost ruimte om 200 nieuwe woningen te realiseren.

De provincie Zuid-Holland heeft de gemeente hiervoor toestemming gegeven. Wethouder Frank Meerkerk reageert verheugd op het besluit van de provincie.

Voetbalvelden

"We hebben deze ruimte voor Nieuw-Lekkerland hard nodig en hebben de Provincie hiervan weten te overtuigen. Met de woningen op de voormalige voetbalvelden alleen redden we het namelijk niet", aldus wethouder Meerkerk.

Verantwoord
Hij wil snel maar ook verantwoord bouwen. "We willen in Nieuw-Lekkerland Oost een gevarieerd woningbouwprogramma realiseren voor de inwoners van Nieuw-Lekkerland dat past bij de kern. In de komende tijd kunnen we hiermee aan de slag. Als gemeente hebben we 4,5 ha. aan grond verworven."

Ontwikkelaar Adriaan van Erk heeft 16,5 ha. grond in eigendom. "Het streven is om samen een plan voor betaalbare, duurzame woningen te maken."

Bedrijventerrein
Naast woningbouw heeft de provincie toestemming gegeven om het bedrijventerrein Veenweide uit te breiden met 2 ha. Dit komt aan de oostkant van het huidige bedrijventerrein.

Voor zowel bedrijventerrein als de nieuwe woonwijk is het streven zo snel mogelijk te starten met de realisatie. In dit stadium is het nog niet concreter te maken. "We hopen in ieder geval dat we na afronding van het woningbouwplan op de voetbalvelden, gepland eind 2021, kunnen beginnen met bouwen in Nieuw-Lekkerland Oost", zegt wethouder Meerkerk.

Invulling

Hij voegt eraan toe dat hij '"graag de inwoners van Nieuw-Lekkerland te zijner tijd uitnodigt om mee te denken over de invulling van hun woonwijk van de toekomst."

Controle dijken door waterschap

regio • Vanaf 18 juni controleert Waterschap Rivierenland het onderhoud van de dijken in het rivierengebied. Ook de boezemkades en de kanaaldijken in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden worden gecontroleerd. Met deze 'zomerschouw' controleren de dijkbeheerders of de particuliere percelen aan de dijk gemaaid zijn.

Doel van het maaien is het behoud van een sterke grasmat op de dijk. 'Die sterke grasmat draagt eraan bij dat de dijk goed bestand is tegen hoge waterstanden op de rivier', stelt het waterschap. 'Ook is het controleren van de dijk op schades beter mogelijk als deze gemaaid is.'

Eigenaren en gebruikers van dijkpercelen moeten de dijktaluds en de bermen maaien. Het maaisel moet zijn opgeruimd worden en alle distels en brandnetels verwijderd. De dijkbeheerder controleert of dit gereed is vanaf 18 juni. Als het onderhoud niet op tijd in orde is, voert het waterschap het alsnog uit, op kosten van de betreffende eigenaar.

Maria de Jong lijsttrekker bij CDA

vijfheerenlanden • Maria de Jong-Middelkoop uit Ameide is tijdens de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden lijsttrekker van het CDA.

De Jong is momenteel fractievoorzitter van CDA Zederik. In de top drie zijn ook de andere Vijfheerenlanden-gemeenten vertegenwoordigd: op plaats twee staat de Viaanse wethouder Marcel Verweij en op plaats drie Martine Visser, momenteel fractievoorzitter in Leerdam. In de aanloop naar de herindelingsverkiezingen voor Vijfheerenlanden in november heeft CDA Vijfheerenlanden deze week haar kandidatenlijst vastgesteld.

De overhandiging van het programma aan de lijsttrekker.
Maria de Jong-Middelkoop.
De top 10 van de CDA-lijst.

De lijst bevat een gevarieerd gezelschap van ervaren (raads-)leden en wethouders, maar verwelkomt ook een aantal nieuwkomers in de politiek. Nagenoeg alle kernen van de nieuwe gemeente zijn vertegenwoordigd op de lijst van 37 kandidaten.

Frank Koen, voorzitter van het interimbestuur CDA Vijfheerenlanden is enthousiast over de kandidatenlijst: "Deze lijst bevat een divers team aan CDA'ers, met een evenwichtige verdeling tussen verschillende leeftijden, man-vrouw en de vele dorpen en steden van Vijfheerenlanden. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze kandidaten een sterk team gaan vormen dat hard aan de slag gaat om de uitdagingen voor de nieuwe gemeente op te pakken."

Politie rolt hennepkwekerij op in Hoogblokland

Foto: ZHZ Actueel

HOOGBLOKLAND • De politie rolde donderdagmiddag een hennepkwekerij op in een woning aan de Bazeldijk in Hoogblokland.

Rond 12.00 uur werd door een voorbijganger melding gemaakt van een mogelijke kwekerij. Toen de politie ter plaatse kwam bleek er inderdaad een hennepkwekerij te zitten, in een kamertje op zolder van ongeveer twee bij twee.

Na telling bleken er 283 hennepplanten in het kamertje te staan, meldt de politie. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. Zij worden onder meer beschuldigd van diefstal van stroom en van de hennepkwekerij zelf.

De politie is de hele middag bezig geweest met het opruimen van de materialen en planten. Degenen die meer informatie hebben, wordt verzocht contact op te nemen met de politie: 0900-8844.

Tekst: ZHZ Actueel

Hennepkwekerij Hoogblokland

hoogblokland • De politie rolde donderdag een hennepkwekerij op in een woning aan de Bazeldijk in Hoogblokland. Rond 12.00 uur werd door een voorbijganger melding gemaakt van een mogelijke kwekerij. Er bleek inderdaad een hennepkwekerij te zitten, in een kamertje op zolder van ongeveer twee bij twee. Er stonden 283 hennepplanten. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. Zij worden onder meer beschuldigd van diefstal van stroom en van hennepteelt.

Voor rechter voor kinderporno

noordeloos • Een 53-jarige inwoner van Noordeloos staat donderdag voor de rechter voor het bezitten van en verspreiden van kinderporno. Hij wordt ervan verdacht 229 foto's en 239 films met kinderporno in 2016 in Leerdam en Hoogblokland in zijn bezit te hebben gehad en te hebben verspreid.

Daarnaast zou hij in 2015 in Leerdam ook een foto met kinderporno zelf gemaakt hebben. Als laatste wordt hij ervan verdacht twee foto's met dierenporno in zijn bezit te hebben gehad.

Mishandelen en opsluiten vrouw

giessenburg • Een 57-jarige inwoner van Giessenburg staat donderdag voor de rechter voor het opsluiten en mishandelen van zijn vrouw. Hij wordt ervan verdacht in 2015 zijn echtgenote een hele nacht in de bijkeuken te hebben opgesloten. Daarnaast zou hij haar aan haar voeten de trappen hebben afgesleept. Ook zou hij haar hebben geschopt, geslagen en bedreigd met het in het in brand steken van het huis.

Foto: Camiel Groffen

De rommelmarkt bij de Maranathakerk in Giessenburg leverde zaterdag ruim 10.400 euro op. De helft van de opbrengst is voor de 36 jongeren die via World Servants volgend jaar naar Zambia gaan.

Administratie op slimme manier

Sjoerd van Ginneken, Trudie de Kloe en Corné den Besten. Foto: Aangeleverd

alblasserdam • De start van SNIP zorgt voor een nieuwe speler op de markt van financiële dienstverlening. Het administratie- en advieskantoor is vooruitstrevend op het gebied van automatisering, zodat er tijd vrijkomt voor ondernemers verder helpen met financieel advies.

Eigenaar van SNIP is Corné den Besten. De oud-inwoner van Groot-Ammers werkte na zijn opleiding bij drie accountantskantoren en koos er toen voor om een eigen bedrijf op te zetten. "Als zelfstandig ondernemer kan ik nu mijn ideeën in alle vrijheid in de praktijk brengen. En die draaien om ondernemers hun financiële 'gedoe' uit handen te nemen op een slimme, moderne én leuke manier."
De focus ligt op de manier waarop SNIP dingen doet. "De administratie hebben we zoveel mogelijk geautomatiseerd om meer tijd beschikbaar te hebben voor het adviseren van onze klanten. We zorgen niet alleen dat belastingaangiftes, jaarrekeningen en salarisadministraties kloppen, maar helpen ondernemers op financieel gebied verder en laten hen zien welke voordelen ze uit de cijfers kunnen halen. We zijn altijd bereikbaar: als je zaterdagavond via de app een vraag stelt, krijg je daar antwoord op."
SNIP richt zich met name op ondernemers die behoefte hebben aan goede financiële inzichten, maar geen budget hebben voor een financiële medewerker. "We noemen deze dienst CFO voor het MKB. Ook zijn er bedrijven waar geen personeelsleden voor honderd procent met de financiële administratie bezig zijn. Het wordt dan naast andere werkzaamheden gedaan, wat er vaak voor zorgt dat een accountant er veel werk aan heeft en dus een hoge rekening stuurt. Wij kunnen dit uit handen nemen. In overleg met de klant bespreken we hoever zij de financiële administratie in onze handen leggen; dat kan voor honderd procent, maar ook in mindere mate. We zijn een specialist, geen generalist. Dat houdt in dat we met één geoptimaliseerde boekhoudstraat werken en dus niet met allerlei administratiesystemen aan de slag gaan."

De cijfers die bij SNIP op tafel komen, vormen de basis voor het advies dat gegeven wordt. "Gevraagd en ongevraagd", vult Corné aan. "Klanten kunnen altijd bij ons aankloppen, maar als wij zelf zien dat zaken voor verbetering vatbaar zijn, nemen we meteen contact op. Je kunt daarbij denken aan personeelsbeleid en de liquiditeit van een bedrijf; we zien tot op de dag van gisteren wat de stand van zaken is en kunnen met onze expertise de ondernemer ondersteunen." Info: sniponline.nl.

Landwaard Agro: kwaliteitsveevoer

Marcel Houdijk (links) en Erik Blom. Foto: Bert Bons

ottoland • Ottolander Erik Blom is begin juni samen met compagnon Marcel Houdijk gestart met Landwaard Agro.

In vrijwel de gehele provincie Zuid-Holland en delen van Utrecht verzorgen zij voor het toonaangevende bedrijf ForFarmers voor boeren alle voeding voor koeien, vleesvee, schapen en geiten. Ook leveren ze namens For Farmers aanverwante zaken zoals graszaden, meststoffen en inkuilmiddelen.

"Blom Ottoland bestaat inmiddels al ongeveer 125 jaar", begint Erik Blom over het bedrijf dat grote bekendheid geniet in de Alblasserwaard. "We hebben altijd gewerkt met een grote Nederlandse veevoederfabriek, die in de afgelopen jaren diverse malen naamsveranderingen heeft ondergaan."

Het bedrijf is door overnames en samenvoegingen ontwikkeld tot een groot Europees opererend veevoederbedrijf, dat graag het marktaandeel in de provincie Zuid-Holland wil uitbreiden. Erik en zijn compagnon Marcel Houdijk uit Utrecht gaan hiervan werk maken. Erik: "Tot voor kort waren er drie dealerbedrijven voor ForFarmers actief in Zuid-Holland en een klein stukje van Utrecht. Twee van de drie werden geleid door dealers die geen opvolging hadden voor hun bedrijf. Ik wilde juist doorgaan en het werkgebied uitbreiden."

Al enkele maanden voor het onverwachte overlijden van zijn vader, dit voorjaar, vond Erik een compagnon in Marcel Houdijk, die tot voor kort als verkoopleider actief was bij ForFarmers. Nu gaat hij samen met Erik als zelfstandig ondernemer aan de slag. De naam van het bedrijf is voor die gelegenheid veranderd van Landwaard Agri Business naar Landwaard Agro. De twee compagnons worden in hun productaanbod ondersteund door ForFarmers, die graag het marktaandeel in de provincie wil. uitbreiden. Dit gebeurt met ondersteuning van de ervaren specialisten van ForFarmers

Als gevolg van de veranderingen krijgt de winkel aan de B 150 in Ottoland andere openingstijden: voortaan is die geopend op dinsdag, vrijdag en zaterdagochtend. Voor meer informatie: www.landwaardagro.nl.

Haringparty voor ondernemers

groot-ammers • Present houdt samen met Stichting Gouden Dagen 22 juni voor ondernemers een samenzijn onder het genot van Hollandse Nieuwe. De zorgorganisatie, actief in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, wil laten zien hoeveel zij mogelijk maken voor ouderen. 'Dit onder andere met als doel om de eenzaamheid te bestrijden', meldt Present. Het 'haring happen' is van 16.30 tot 18.30 uur in de Hof van Ammers, Bernhardstraat 15 in Groot-Ammers. Tijdens de haringparty is ook een veiling onder toeziend oog van notaris Gijsbert van der Heiden uit Streefkerk. Info: welzijn.hva@presentvooru.nl of 088-4080115.

Aanmelden voor gratis energiescan

regio • Honderd bedrijven in de regio kunnen om energie te besparen een energiescan opvragen bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) en de gemeenten. Zij willen bedrijven helpen minder energie te gebruiken. 'Gemiddeld kunnen bedrijven tussen de 10% en 30% besparen', stelt de Omgevingsdienst in een persbericht. 'Om de mogelijkheden in kaart te brengen, krijgen 100 bedrijven in de regio een energiescan en tools om direct aan de slag te gaan.' Daaruit komen concrete bespaaradviezen.Aanmelden kan via energie@ozhz.nl. Vermeld bij aanmelding de bedrijfsnaam, bezoekadres en contactgegevens.

Van Hoorne steunt MAMAS Zuid-Afrika

molenaarsgraaf • "Niets is vanzelfsprekend, zeker niet een onbezorgde jeugd." Vanuit deze gedachte zet Van Hoorne Entertainment uit Molenaarsgraaf zich in voor de Zuid-Afrikaanse MAMAS en de kinderen die zij onder hun hoede nemen. Zo steunt het productiebedrijf Kinderfonds MAMAS met een bijdrage aan zang, dans en drama in 28 projecten, verspreid over heel Zuid-Afrika. De vrouwen steunen een kind langdurig, totdat het kind volwassen is en op eigen benen kan staan. Met de bijdrage van Van Hoorne kunnen de MAMAS de kinderen met zang, dans en drama weer even kind laten zijn.

Graan & Zo steunt Mercy Ships

oud-alblas • Voedingswinkel Graan & Zo in korenmolen De Hoop in Oud-Alblas steunt sinds enige tijd Mercy Ships, een organisatie die met een ziekenhuisschip medische zorg biedt aan mensen in ontwikkelingslanden. "We zijn altijd al gewend om je 'eerstelingen' weg te geven van wat je hebt gezaaid. Dat betekent dat we tien procent van onze winst investeren in het Koninkrijk van God. We vinden Mercy Ships geweldig omdat het om praktische hulpverlening gaat: medische zorg voor de allerarmsten", vertellen de eigenaren Gert-Jan en Heleen de Groot.

'Toerisme: kans of bedreiging?'

nieuwpoort • Stichting Nieuwpoort 700plus houdt in Het Arsenaal in Nieuwpoort vrijdag 15 juni een Ontmoet en Groet. De aanwezigen praten dan over 'Toerisme: een uitdaging of een bedreiging?'. Aanvang 13.30 uur. Een aantal mensen, onder wie Kees Commijs en Michael van Hoorne, is uitgenodigd om hun visie te geven op de kansen/bedreigingen van toerisme in onze leefomgeving. Daarnaast is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en te komen tot nieuwe ideeën. Aansluitend is er om 16.30 uur in het stadhuis de officiële opening van het feestjaar Nieuwpoort 735 jaar stadsrechten.

Zomermarkt Sterk Tuincentrum in Arkel

arkel • Sterk Tuincentrum aan de Vlietskade 1074 houdt zaterdag 16 juni een Zomermarkt. Het Rad van de Tuin draait. Eigenaar Wim Sterk geeft informatie en advies over tuinaanleg en tuinonderhoud. Er zijn hapjes en smoothies van groenten, kruiden en fruit uit eigen tuin. Els van Lis van Gorcum Natuurlijk Groen vertelt over 'Tegels eruit, planten erin'. Om 11.00 uur start de workshop naaldvilten. De kinderen kunnen 's middags aan de slag met hun Moestuin in pot. Meer info: www.tuincentrumsterk.nl.

Foto: Aangeleverd

gouden huwelijk • Het echtpaar Brandt-Korevaar te Bleskensgraaf viert hun vijftigjarig huwelijk. Burgemeester Dirk van der Borg en echtgenote feliciteren het bruidspaar.

Foto: aangeleverd

duofiets • Stichting Vrienden van Graafzicht schenkt een duofiets aan woonzorgcentrum Graafzicht. Dankzij de stichting kon deze eerder dan gepland worden gekocht.

Foto: Peter Verbeek

diamanten huwelijk • Ter gelegenheid van het diamanten huwelijk van echtpaar Van Dijk uit Lexmond komt burgemeester André Bonthuis langs om hen te feliciteren.

Foto: Camiel Groffen

openluchtdienst • De openluchtdienst bij de gereformeerde Maranathakerk in Giessenburg wordt zondag druk bezocht. Het thema is 'Mag ik dan bij jou'.

Foto: Aangeleverd

gouden huwelijk • Het echtpaar Arie en Hetty den Boer uit Giessenburg viert hun vijftigjarig huwelijk en wordt gefeliciteerd door wethouder Elisabeth van Leeuwen.

Foto: Aangeleverd

wandelen • Met 160 deelnemers en het mooie weer wordt de Avond4Daagse in Goudriaan een succes. Vrijdagavond krijgen alle deelnemers een medaille en een ijsje.

Foto: Aangeleverd
Foto: Aangeleverd

fietstocht • De gereformeerde kerk in Meerkerk houdt in het kader van het 125-jarig jubileum een sponsorfietstocht langs kerkspitsen, waaraan tientallen fietsers meedoen.

Foto: Politie

ongeval • Aan de Bordenweg in Ameide raakte donderdagochtend een auto te water. De bestuurster, die met haar mobiele telefoon bezig was, bleef ongedeerd.

huwelijk • Juf Van Genderen van de School met de Bijbel uit Bleskensgraaf trouwt met haar Coen en wordt door leerlingen van haar klas met erebogen verwelkomd.

Foto: Aangeleverd

gouden huwelijk • Het echtpaar Teus en Jeanny Kortenhoeve uit Giessenburg viert week hun 50-jarig huwelijksjubileum en krijgen de felicitaties van wethouder Jan de Groot.

Foto: Aangeleverd

gouden huwelijk • Het echtpaar Van der Wulp uit Oud-Alblas viert het feit dat ze vijftig jaar geleden in het huwelijk traden. Wethouder Kees Boender feliciteert hen.

Foto: aangeleverd

KiKA • SteDoCo Mo11 haalt tijdens het Robert Mars toernooi in Beesd 138,25 euro op voor stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Ze winnen ook het toernooi.

Pastorale hulp met Bijbel als basis

'Ik mag op de eerste rang zitten als God aan het werk is'

Tijdens pastorale gesprekken ligt de Bijbel altijd binnen handbereik. Foto: Anne Marie Hoekstra.

goudriaan • Mensen helpen door naar hen te luisteren en de juiste vragen te stellen, dat vindt Arja Huisman uit Goudriaan 'geweldig mooi werk'.

Enkele jaren geleden behaalde Arja haar diploma hbo theologie, met als specialisatie pastoraat. De Bijbel is de basis voor haar hulpverlening. Tijdens haar stage merkte ze al dat dit boek een waardevolle inspiratiebron is. Terwijl ze in haar praktijkruimte op de bovenste verdieping van haar woning glazen thee op tafel zet, vertelt ze: "In Gods woord liggen veel psychologische principes. Het is Zijn verlangen te helen en herstellen. Het is heel bijzonder om dat te zien gebeuren. Ik mag op de eerste rang zitten als God aan het werk is."

Meerwaarde

Ze erkent volmondig dat ze niet iedereen kan helpen. En dat aanvullende hulp vaak nodig is. "Natuurlijk heb ik ook trajecten gelopen met mensen bij wie herstel niet plaatsvond. Soms is het probleem heel complex, soms is medicatie nodig, waar ik te weinig vanaf weet. Het is mijn verlangen samen te werken met psychiaters en psychologen. Het gebeurt steeds vaker dat die daarvoor openstaan. In de praktijk waar ik stage liep kwam een cliënt van wie de psycholoog had gezegd: 'Voor jou is je geloof heel belangrijk, zoek ook iemand die jou vanuit je geloof verder kan helpen.' Ik heb bij haar heel mooie dingen zien gebeuren. Als je gelovig bent en God bij je problemen wilt betrekken, is dat een meerwaarde."

Hoe helpt God volgens Arja? "Ik geloof in God als de Persoon die iedereen door en door kent. Op het moment je samen met God een weg van herstel wil gaan, laat Hij je dingen zien; wat Hij in je gelegd heeft, wat er vroeger gebeurd is, wat je met Hem mag opruimen. Ik doe mijn werk biddend. Het is iets wat God door mij heen doet, God geef ik de regie. Natuurlijk dragen ook levenservaring en studie eraan bij. Tijdens mijn studie had ik het vak psychologie, leerde ik over onder andere rouwverwerking, conflicthantering en pastorale principes uit de Bijbel, zoals vergeving."

Kerken

Arja ziet haar werk als een aanvulling op wat pastoraal medewerkers in kerken kunnen doen. "Ik heb mijn folder naar kerken in de regio gestuurd. Het pastorale gesprek vindt eerst in de gemeente plaats, maar pastoraal medewerkers hebben niet altijd de gelegenheid om lang met iemand mee te lopen."

Jarenlang werkte Arja als verpleegkundige. Toen dit steeds moeilijker te combineren was met de zorg voor haar gezin, koos ze voor een switch. "Al heel lang wilde ik graag de studie theologie doen. En pastoraat past bij me, ik was altijd al heel erg geïnteresseerd in de verhalen van anderen. Mensen komen makkelijk naar me toe om over hun problemen te vertellen. Ik heb wel moeten leren om mijn eigen grenzen te bewaken. Tot een paar jaar geleden dacht ik dat ik altijd beschikbaar moest zijn als mensen het moeilijk hadden. 's Avonds laat in bed, onder het eten of tijdens een dagje uit. Dit was niet wijs en deze fout zal ik nu niet meer maken. De Bijbel zegt dat we elkaars lasten moeten dragen, maar de ander blijft wel zelf verantwoordelijk."

Arja stimuleert mensen zelf met oplossingen te komen. "Mensen vragen me soms: wat zou jij doen? Dat vertel ik nooit. Het moet iemands eigen verantwoordelijkheid blijven. Ik vraag wel: wat levert het je op als je links gaat en wat als je rechts gaat? Waarom zou je voor rechts kiezen? Als iemand zelf gaat zien wat de gevolgen van zijn keuzes zijn, help ik de ander daar meer mee."

Balans herstellen

Ze koos het Hebreeuwse woord 'shalom' als naam voor haar praktijk. "Dat betekent: innerlijke vrede, in balans komen. Ik zie zoveel mensen die genoegen nemen met hoe het is, bijvoorbeeld in relaties. Je kunt een situatie vaak niet veranderen, maar door zelf te veranderen en je kijk op de situatie te veranderen, kun je de balans herstellen."

Voor meer informatie: www.pastoralepraktijkshalom.nl.

Kamerkoor Canticum zoekt koor voor voorprogramma

Canticum Amicorum.

Kamerkoor Canticum zoekt koor voor voorprogramma

HARDINXVELD-GIESSENDAM • Op zaterdag 20 oktober 2018 brengt Kamerkoor Canticum Amicorum uit Hardinxveld-Giessendam het programma Muzikale Sche(r)ts: een mix van geestelijke en niet-geestelijke werken. Het koor biedt voor het eerst andere koren de gelegenheid op te treden in een speciaal voorprogramma.

Hiervoor is Canticum Amicorum op zoek naar jeugd- of jongerenkoren uit Zuid-Holland die graag een kijkje achter de schermen van een kamerkoor krijgen. Naast de mogelijkheid om op deze manier de achterban te verbreden, kan het jeugd- of jongerenkoor zich ook laten scholen door dirigent Patrick van der Linden. Hij biedt een avond coaching aan dirigent en koor tegen een scherp tarief.

Het voorprogramma voorafgaand aan Muzikale Sche(r)ts zal ongeveer een kwartier duren; voorafgaand krijgt het koor een halfuur repetitietijd op locatie. Om er één geheel van te maken, vraagt Canticum wel om in de programmering aan te sluiten bij het repertoire van het hoofdprogramma. De aanmelddeadline voor koren is 1 juli. Zie www.canticumamicorum.nl voor meer informatie.

Senioren 60+ zwemmen

Wethouder Piet Vat verricht de opening. Foto: Gemeente Molenwaard

groot-ammers • Een veertigtal senioren uit Molenwaard nam donderdag deel aan een nieuwe activiteit van Vrienden van zwembad De Dompelaar: Senior Fit 60+ zwemmen.

Dankzij Molenwaards Gezond Initiatief zwommen de senioren in een warm bad van 28 graden. Molenwaard Actief gaf een presentatie en Optisport een workshop. Nadien konden de senioren vrij zwemmen. De gemeente Molenwaard heeft inwoners uitgedaagd om een project te starten dat gezond leven stimuleert. Eén van die ideeën werd ingestuurd door Vrienden van het zwembad De Dompelaar. Met subsidie gingen zij aan de slag met een nieuwe activiteit voor senioren: Senior Fit 60+ zwemmen.

De opkomst was hoog en voor meer dan de helft van de deelnemers was dit een eerste kennismaking met zwemmen. Senior fit 60+ staat dinsdag 3 juli en donderdag 9 augustus weer op de agenda.

Foto: Gemeente Molenwaard

Molenwaards Dictee

molenwaard • Dit jaar vindt het laatste Molenwaardse Dictee plaats, omdat Giessenlanden en Molenwaard per 1 januari fuseren. Op 14 juni doen zestien van de achttien basisscholen aan het derde Molenwaards Dictee mee.

Elke school vaardigt twee leerlingen uit groep 7/8 af om deel te nemen aan het dictee dat Jan Boele, voorzitter van de historische vereniging Binnenwaard én schrijver van de biografie van J.W. Ooms, opstelde.

Wellantcollege

Wethouder Paul Verschoor leest het dictee voor in het schoolgebouw van de gastheer: Wellantcollege De Bossekamp in Ottoland. Tijdens het nakijken krijgen de kinderen een rondleiding aangeboden in de praktijkruimten van de school. De leerlingen strijden om een wisselbeker. Voor de winnaars op plaats nummer 1, 2 en 3 zijn er bovendien prijzen die uitgereikt worden. De leerlingen krijgen bovendien een herinnering aangeboden.

De zestien deelnemende scholen zijn: De Knotwilg Nieuwpoort, Eben-Haëzer, Nieuwpoort, Rehoboth, Groot-Ammers, Eben-Haëzer, Groot-Ammers,De Boomgaard, Streefkerk; School met de Bijbel, Streefkerk; De Tuimelaar, Nieuw-Lekkerland; Petrus van der Veldenschool, Nieuw-Lekkerland; Groen van Prinstererschool, Oud-Alblas; De Zaaier, Wijngaarden; School met de Bijbel, Bleskensgraaf; De Ammers, Groot-Ammers; De Fakkel – Goudriaan; Eben-Haëzer, Ottoland; De Bron, Molenaarsgraaf; De Stapsteen, Bleskensgraaf.

Voorlezen aan baby of peuter

giessenlanden • Tijdens Boekstartbijeenkomsten in Giessenburg en Arkel gaan deelnemers interactief aan de slag met voorlezen aan baby's of peuters. Centraal staat de vraag: 'Waarom is voorlezen aan de allerkleinsten zo belangrijk en welke boekjes gebruik je hiervoor?' Consulente Inge van der Kolk van de Bibliotheek AanZet vertelt er over en neemt boeken mee.

Op vrijdag 15 juni, 8.30 tot 9.30 uur is er een boekstartbijeenkomst in Servicepunt Arkel. Op vrijdag 22 juni van 8.45 tot 9.45 uur is Inge in De Dorpskamer in Giessenburg. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Baby's en peuters zijn ook welkom. Info: www.debibliotheekaanzet.nl.

Koor gezocht voor voorprogramma

hardinxveld-giessendam • Op zaterdag 20 oktober brengt Kamerkoor Canticum Amicorum uit Hardinxveld-Giessendam het programma Muzikale Sche(r)ts: een mix van geestelijke en niet-geestelijke werken. Het koor biedt voor het eerst andere koren de gelegenheid op te treden in een speciaal voorprogramma. Hiervoor is Canticum Amicorum op zoek naar jeugd- of jongerenkoren die graag een kijkje achter de schermen van een kamerkoor krijgen. Naast de mogelijkheid om op deze manier de achterban te verbreden, kan het jeugd- of jongerenkoor zich ook laten scholen door dirigent Patrick van der Linden. Meer info: www.canticumamicorum.nl.

'Borstkanker in de familie. Wat nu?'

gorinchem • Het mammacareteam van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem houdt maandag 25 juni van 19.30 tot 21.15 uur een bijeenkomst over 'Borstkanker in de familie. Wat nu?'. De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp, vooral (ex)borstkankerpatiënten en familie van (ex)borstkankerpatiënten. Naast lezingen worden ook rondetafelgesprekken gehouden. Aanmelden of meer info: mammab1@rivas.nl of 0183-644818.

Diabetescafé

gorinchem • Tijdens het Diabetescafé op donderdag 21 juni in woonzorgcentrum Bannehof, Voermanstraat 169 in Gorinchem, gaan de deelnemers zelf aan de slag met het lezen van etiketten en het leren rekenen met koolhydraten. Het programma duurt van 19.30 tot 21.00 uur, inloop vanaf 19.15 uur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk: diabetescafe.gorinchem@gmail.com of 0183-76 05 21.

Lotenverkoop Symphonia

hoogblokland • Op dinsdagavond 19 juni worden er met muzikale begeleiding van de fanfare en de drumband van Symphonia weer huis-aan-huis loten verkocht in Hoogblokland. De opbrengst is onder meer voor opleiding van jeugdleden en aankoop van instrumenten. Er worden 2500 loten verkocht en de uitslag wordt bekend gemaakt op de Symphoniabazar op zaterdag 29 september.

Open tuin Arkel

arkel • Natuur- en vlindertuin De Punt in Arkel is van 10.00 tot 16.00 uur te bezoeken; er worden rondleidingen gegeven. Het startpunt is op het pleintje naast Wereldwinkel de Punt Arkel, Schotdeuren 52.

Gewilde mode uit Meerkerk

Anna van Toor weet wat vrouw wil

Lisette en Jan Paul van Toor tonen stoffen waarmee wordt gewerkt in het creatief centrum van het concern. Foto: Anne Marie Hoekstra

Anna van Toor geniet landelijke bekendheid. Dit jaar viert het familiebedrijf Van Toor zijn honderdste verjaardag. Vandaag zijn het de derde en vierde generatie van de familie die het modebedrijf runnen.

Vanaf de A27 is het pand van Anna van Toor aan de Energieweg goed zichtbaar. De strakke achtergevel, met kenmerkende boogvorm boven de entree, verbergt verrassend veel. Daarachter worden trends gezet, stoffen geselecteerd, ontwerpen gemaakt. Dagelijks verpakken medewerkers grote hoeveelheden kleding om die vanuit Meerkerk naar de dertig eigen winkels, groothandels en retailers te sturen. En naar de honderden klanten die via de webshop mode bestellen.
De start van het bedrijf zag er honderd jaar geleden heel anders uit. In 1918 werd Cornelis van Toor uit Waarder (bij Lopik) erkend als zelfstandig ondernemer. Hij verkocht onder andere stoffen, naaimachines en garens. In 1920 opende hij samen met zijn vrouw Aletta Bouwmeester een winkel in Tienhoven. Daarnaast bleef hij aan huis verkopen, zoals zoveel middenstanders destijds. Door de groei van de confectie-industrie veranderde het bedrijf in de loop der jaren ingrijpend.

Groot gezin

'De branche is heel dynamisch; je moet continu scherp zijn'

Jan Paul van Toor, kleinzoon van Cornelis, heeft nu de dagelijkse leiding. Zijn vader, Jan Hugo van Toor, fietste nog met kleding langs boeren en buitenlui. De negen kinderen van Jan Hugo hoorden aan tafel de verhalen over het bedrijf. "Daar draaide het om in de familie", vertelt Jan Paul. "Mijn vader zei altijd: 'Eerst komt het bedrijf, daarna de familie'. Mijn ouders hadden een groot gezin, dat moest gevoed worden." Over zijn opvoeding zegt hij: "Mijn ouders waren mensen met een nuchtere, calvinistische inslag. We woonden aan de Voorstraat in Ameide. De kinderen moesten koper en schoenen poetsen, boodschappen doen. Toen ik een jaar of veertien was, ben ik gaan werken in het bedrijf: auto's wassen, hangers uitzoeken, kleding prijzen. Later deed ik de verkoop van herenmode. Je groeit erin."
Het was voor Jan Paul vrij snel duidelijk dat hij ondernemer wilde worden. En dat hij zijn brood wilde verdienen in het bedrijf van zijn ouders. "Ik heb gekozen voor de opleiding textielmanagement in Doorn. De branche is heel dynamisch; je moet continu scherp zijn om de tijdgeest te kunnen duiden. En je doelgroep goed in het vizier houden."

De verandering van de naam – Van Toor Fashion werd Anna van Toor – was een strategische keuze. Het bedrijf wilde persoonlijkheid uitstralen. "Anna is een bekende Hollandse naam. Ze staat voor alle vrouwen die zich aangetrokken voelen tot Anna van Toor. Onze doelgroep bestaat uit dertigplussers die kleding kopen in het midden- en hoogsegment. Onder de naam Anna Blue brengen we een sportieve kledinglijn."

Kronkelbeweging

De ontwikkeling van het bedrijf was geen rechte lijn omhoog. Jan Paul maakt met zijn wijsvinger een kronkelbeweging in de lucht. "Er zijn meerdere crises geweest. Als het je lukt om daar iedere keer weer bovenuit te komen, doe je blijkbaar iets goed. Je moet goed inspelen op ontwikkelingen. De transitie van winkel naar internet is een enorme verandering die nog volop aan de gang is. We geloven in de combinatie van winkel en internet. Juist in deze tijd van digitalisering geloven we in menselijk contact. We willen nog graag winkels openen in onder andere Maastricht, Rotterdam en Alkmaar. Daarnaast breiden we de online verkopen flink uit. We werken samen met zestig groothandels en met collega-retailers in gebieden waar we geen eigen winkel hebben."

Anders dan bij Jan Paul thuis stond bij Lisette niet alles in het teken van het familiebedrijf. "Maar mijn ouders waren en zijn er wel altijd fulltime aan het werk. Met passie. Ik voelde me altijd betrokken. Na mijn studie economie en bedrijfskunde besloot ik dat ik me liever wilde inspannen voor dit bedrijf dan voor een ander."

"In de afgelopen jaren hebben we veertien van onze winkels gerestyled, met lichte kleuren en natuurlijke materialen. Dit jaar investeren we in de restyling van nog meer winkels. Maar: voor alles willen we een goed en gezond bedrijf zijn, dat gaat vóór een groot bedrijf."

Drie keer feest opening dorpshuis De Beemd

oud-alblas • Dorpshuis De Beemd in Oud-Alblas opent op zaterdag 23 juni officieel de deuren. Om dat te vieren, zijn er op drie dagen festiviteiten.

Het dorpshuis in Oud-Alblas kwam er na jarenlange voorbereidingen, als vervanger van het Trefpunt. De Beemd is inmiddels alweer enkele maanden in gebruik. Nu volgt dus de officiële feestelijke opening.

Praiseavond

De feestelijkheden beginnen op donderdag 21 juni met een praiseavond in De Beemd. Praise Oud-Alblas heeft de band All in One hiervoor uitgenodigd. De avond duurt van 20.00 tot 22.00 uur. De entree is gratis.

Qmusic

Op vrijdag 22 juni staat er een feestavond op het programma met Qmusic the Party, inclusief het 'Foute Uur Live'. Dit feest begint om 20.30 uur. Kaarten zijn tot en met donderdagavond 21 juni gratis af te halen in De Beemd. Aan de deur kost een kaartje 5 euro, tenzij alle vijfhonderd kaarten al zijn uitgedeeld.

De officiële opening vindt plaats op zaterdag 23 juni. Burgemeester Dirk van der Borg knipt het lint door. Dat doet hij samen met een grote groep kinderen uit het dorp, die allemaal hun eigen schaar mogen meebrengen.

Markt

Om 11.00 uur start op de parkeerplaats een kleedjes- en verenigingsmarkt. Ook is er een springkussen en wordt er popcorn verkocht. Verenigingen uit het dorp verzorgen in en om De Beemd demonstraties. Ter gelegenheid van de opening houden ook Wasko en kinderdagverblijf De Regenboog open dag. Zij bevinden zich onder hetzelfde dak als het dorpshuis.

Om 15.30 uur begint er in De Beemd een poprockfestival. Beheerders Patrick en Anne Brocken organiseren dit samen met Biggelmee. Er treden vier bands op: The Acoustic Maniacs, Skinny D and the Fatman, Fonzie's-Triumph en Solid Rocks. Het festival duurt tot 1.30 uur.


Anne Marie Hoekstra

Uitslag verloting markt Giessenburg

giessenburg • Tijdens de rommelmarkt van de Maranathakerk in Giessenburg vond ook een verloting plaats. De uitslag daarvan was: 1 HAK - tegoedbon € 150 1620 2 Peter Kraaijeveld – fotoreportage 291 3 Kaasboerderij Slob - Hele kaas 3172 4 Cor Verhoeven - Haakse slijptol 1464 5 Miek-cadeau – Tegoedbon 2818 6 Miek-cadeau – tegoedbon 1225 7 Overduin – waardebepaling 2476 8 Hanneshoeve - Sampan 2 uur 2270 9 AH - Tas met boodschappen 3613

10 Welkoop-Waardebon 528 11 Welkoop – Waardebon 850 12 Kaasboerderij de Kuiper – Kaasmandje 2811 13 Gelecon - doos schoonmaakmiddelen 23 14 Gelecon - doos schoonmaakmiddelen 2026 15 Esthemare – kadobon 1912 16 Esthemare – kadobon 269 17 Esthemare – kadobon 1881 18 Plein 2 - tegoedbon 1718 19 Drogisterij Flach – tegoedbon 2237 20 Slagerij Bouter – tegoedbon 1756 21 Bakkerij van der Grijn – kadobon 3701 22 Bakkerij van der Grijn – kadobon 199 23 Bakkerij van der Grijn – kadobon 143 24 Bakkerij van der Grijn – kadobon 3816 25 Bakkerij van der Grijn – kadobon 1909 26 Bloemsierkunst Klimop 3351. Degenen die hun prijs nog niet hebben ontvangen, kunnen contact opnemen via 06-52518804.

Henny Huisman in Linde

Henny Huisman en Kees Versluys. Foto: aangeleverd

meerkerk • Oud-presentator van de Soundmixshow Henny Huisman is 29 september te gast tijdens de jubileumshow van zanger Kees Versluys in dorpshuis De Linde te Meerkerk.

Tijdens de show vindt de release plaats van het Nederlandstalige album van Versluys en het eerste exemplaar wordt door Henny Huisman overhandigd. "Het is dan exact 25 jaar geleden dat ik bij hem in de Soundmixshow mijn bekende optreden had, waarmee ik meteen landelijke bekendheid kreeg", vertelt de Meerkerkse zanger. "Toen ging ik naar Henny en nu, 25 jaar later, komt hij naar Meerkerk toe." De kaarten zijn bijna uitverkocht. Info: 06-21436136, kmpromotion@planet.nl of www.keesversluys.com.

Barbecue OV Hoogblokland

hoogblokland • Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Oranjevereniging van Hoogblokland wordt op zaterdag 16 juni vanaf 16.00 uur een barbecue voor de leden van deze vereniging gehouden. Tijdens deze maaltijd zal het Arkels Visserskoor twee optredens verzorgen en zingt dan over de zee en verre reizen en liederen over de oceanen, de drank en de vrouwen. Het optreden vindt plaats nabij het zwembad in de straat Het Hoog. Ook het Hoogbloklands Dorpslied wordt ten gehore gebracht.


Boerderijdag op Riekjeshoeve

Prijswinnaars Rondje Regio

regio • Arie en Agnes van Stein uit Heukelum mogen mee op ballonvaart. Ze vonden de juiste oplossing van de vestingstedenpuzzel in de bijlage Rondje Regio.

De bijlage verscheen begin mei bij de edities van Het Kontakt en BDUmedia in de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, West-Betuwe en het Land van Heusden en Altena. Zo'n 175 lezers bestudeerden de plattegronden en ontdekten welke bij Gorinchem, Heusden, Leerdam, Nieuwpoort en Woudrichem hoorden.

Naast de hoofdprijs van de ballonvaart ontvangen vijf inzenders vier entreekaarten voor Avonturenboerderij Molenwaard. Dat zijn Arjette Veenvliet uit Hoogblokland, Elly Alblas uit Sliedrecht, Angelina van Vugt uit Giessen, Mirthe Koppelaar uit Hardinxveld-Giessendam en G. Zondag uit Gorinchem. De winnaars hebben persoonlijk bericht gekregen. Volgend jaar verschijnt de speciale uitgave opnieuw.

Barbecue OV Hoogblokland

hoogblokland • Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Oranjevereniging van Hoogblokland wordt op zaterdag 16 juni vanaf 16.00 uur een barbecue voor de leden van deze vereniging gehouden. Tijdens deze maaltijd zal het Arkels Visserskoor twee optredens verzorgen en zingt dan over de zee en verre reizen en liederen over de oceanen, de drank en de vrouwen. Het optreden vindt plaats nabij het zwembad in de straat Het Hoog. Ook het Hoogbloklands Dorpslied wordt ten gehore gebracht.

Jubileumavond Salon Present

bleskensgraaf • Op woensdag 20 juni verzorgt Salon Present in Graafzicht een jubileumavond. De organisatoren bieden een avondje ontspanning aan de bezoekers van voorgaande avonden.

Wethouder Piet Vat zal namens de gemeente Molenwaard het woord voeren. Aan de hand van een verhaal over 5 jaar Salon, geschreven door Dineke van der Zee (verzorgende thuiszorg bij Present) wordt bingo gespeeld. Het zangkoortje 'Met hart en stem' komt liederen zingen. Daarnaast is koffie met wat lekkers en een drankje met een hapje. De avond begint om 19.00 uur met inloop en om 19.30 uur zal het programma starten. De verwachting is dat de avond rond 21.00 uur afgesloten wordt.

Boerderijdag op Riekjeshoeve

brandwijk • Boerenlandwinkel en koffieboerderij Riekjeshoeve, Brandwijksedijk 28a in Brandwijk, houdt zaterdag 16 juni een Boerderijdag. Bezoekers zijn van 10.30 tot 15.00 uur welkom. Er zijn dieren om te aaien, kramen, een springkussen, workshops voor kinderen en allerlei andere activiteiten. Info: www.boerenlandwinkel-riekjeshoeve.nl.

Foto: Joke Snoek

Marjolein van Till, finaliste 'Heel Holland Bakt', reikte maandag aan Tera Donk, Amy van Leussen en Franca Korevaar de prijzen van de wedstrijd uit die Den Hâneker tijdens de Streekparade hield.

Fotoreportage Sweetwoodstock

• Het festival Sweetwoodstock dat de band Sweetwood Experiment zaterdag voor de eerste keer in Wijngaarden hield werd een groot succes. In plaats van de verwachte vierhonderd bezoekers kwamen er meer dan duizenden festivalgangers. Zij genoten aan het Oosteinde van onder meer muziek, theater, sport, filosoferen, eten én het heerlijke weer. (foto's: Jaap Braaksma)

Foto: Jaap Braaksma
Foto: Jaap Braaksma
Foto: Jaap Braaksma
Foto: Jaap Braaksma

AMEIDE - Chr. Geref. Kerk 09.30 en 18.00 uur ds. W.A. Capellen. Geref. Sionkerk 10.00 uur mw. ds. J. Dekker, 18.00 uur ds. J. v.d. Berg. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J.C. van Trigt, 18.30 uur ds. W.J. Dekker. Open Vensters 10.00 uur prop. A. Branger.

ARKEL - Prot. Gem. - Koepelkerk 10.00 uur C. v.d. Vate, bed. H.A..

BLESKENSGRAAF - Herst. Herv. Gemeente 09.30 uur ds. B. Reinders, H.A., 18.30 uur ds. B. Reinders, dankz. H.A.. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J.R. Volk, 18.30 uur ds. J.P.J. Voets. Vrije Baptisten Gemeente Graafstroom (in Voormalig Gemeentehuis, Kerkstraat 8) 10.00 uur Pascal de Jong.

BRANDWIJK - Geref. Kerk 09.30 uur P. van Dam, 18.30 uur E. Versloot. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J.A.H. Jongkind, 18.30 uur prof. dr. M.J. Paul.

GIESSEN-NIEUWKERK - Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. Holtslag, H.A., 18.30 uur ds. M. Dubbelman, H.A..

GIESSEN-OUDEKERK - Herv. Gem. 09.00 en 10.45 uur ds. R. van Renswoude, 18.30 uur ds. W.G. van Iperen, voorber. H.A..

GIESSENBURG - Geref. Kerk 09.30 uur ds. L. Donkersloot, 18.30 uur ds. K. de Jong. Rafaël Gemeenschap Giessenlanden 10.00 uur samenkomst in de Til.

GOUDRIAAN - Herv. Gem. 09.30 uur ds. A.F. de Fijter, 18.30 uur ds. L. van Wingerden.

GROOT-AMMERS - Geref. Gem. in Ned. 10.00 en 18.30 uur Leesdienst. Herv. Gem. 09.30 uur kand. C. Budding, 18.30 uur ds. G.C. Bergshoeff. VBG De Levensboom 10.00 uur Samenkomst in sporthal De Reiger.

HEI- EN BOEICOP - Herv. Gem. 09.30 uur ds. T.C. Guijt, 18.30 uur ds. P. Vroegindeweij.

HOOGBLOKLAND - Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. Noordam, 18.30 uur ds. L.P. Blom.

HOORNAAR - Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur dr. H. Klink, H.A..

KINDERDIJK - Herv. Gem. Kinderdijk 10.00 uur ds. H.J. van der Veen, voorber. H.A., 18.00 uur ds. A. van Lingen. Herv. Gem. Rehoboth 10.00 uur ds. A. van Lingen, voorb. H.A., 18.00 uur ds. J. Blom.

LANGERAK - Geref. Kerk Vrijgem./Koningskerk 09.30 uur Leesdienst, 18.30 uur Gez. dienst in NGK. Herv. Gem. 09.30 uur ds. M.W. Westerink, H.A., 18.30 uur ds. M.W. Westerink, dankz. H.A.. Ned. Geref. BethelKerk 09.30 uur ds. T. Viezee, 18.30 uur ds. J.G. Vel Tromp. LEERBROEK - Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. N. den Ouden, 18.30 uur ds. N. den Ouden, dankz. H.A.. LEXMOND - Herv. Gem. 09.30 uur ds. P. Vroegindeweij, 18.30 uur ds. W. Stijf. Prot. Gem. Lux Mundi 09.30 uur ds. J. Visser, 18.30 uur ZWO-viering.

MEERKERK - Chr. Geref. Kerk 09.30 en 18.30 uur ds. K. Hoefnagel. Christengemeente Meerkerk 10.00 uur dienst in 'De Pukkel'. Geref. Ichthuskerk 09.30 uur dhr. A.B. den Hartog, 18.30 uur mw. ds. A. de Kuiper. Herv. Gem. 09.30 uur ds. C. Mijderwijk, bed. H. Doop, 18.30 uur ds. U.W. van Slooten. Ver. Vrijz. Protestanten Open Gemeente 10.00 uur ds. L.J. Lamens.

MOLENAARSGRAAF - Herv. Gem. 09.30 uur ds. W.P. v.d. Aa, 18.30 uur ds. G. van Goch.

NIEUW-LEKKERLAND - Geref. Kerk 09.30 uur ds. A.W.W. de Ruiter, 18.30 uur ds. mw. H.C.L. Boot. Geref. Kerk Vrijgem. De Hoeksteen 09.30 uur ds. A. Buursema. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. van Meggelen, H.A., 18.00 uur ds. J. van Meggelen, dankz. H.A.. Herv. Gem. Dorp 10.00 uur ds. A. de Lange, 18.30 uur ds. E. Gouda. Herv. Gem. Maranatha 09.30 uur ds. W.J. Bakker. Vrije Baptisten Gem.(Maranathakerk, Mattenbies 1) 13.30 uur Tiemen Westerduin.

NIEUWLAND - Herv. Gem. 09.30 uur ds. J.W. Verboom, 18.30 uur ds. A. v.d. Stoep.

NIEUWPOORT - Chr. Geref. Kerk 09.30 en 18.30 uur ds. A.K. Wallet. Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. I. Hoornaar.

NOORDELOOS - Chr. Geref. Kerk 09.30 en 18.30 uur ds. G.J. Capellen. Geref. Kerk 09.30 uur mw. ds. A. Driebergen, 18.30 uur ds. A. Noordam. Herv. Gem. 09.30 uur ds. W.F. Jochemsen, 18.30 uur ds. T. van Bruggen. OTTOLAND - Geref. Kerk 09.30 uur ds. M.C.E. Kollenstaart, 18.30 uur ds. M.J. Kollenstaart-Muis. Herv. Gem. 09.30 uur ds. G. van Driesten, 18.30 uur ds. A.F. de Fijter. OUD-ALBLAS - Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. W. van Weelden. SCHELLUINEN - Herv. Gem. 09.30 uur prop. G.J. Anker, 18.30 uur ds. H.E. Veldhuijzen. STREEFKERK - Herv. Gem. 10.00 uur ds. T. van Bruggen, 18.30 uur ds. W.F. Jochemsen. WIJNGAARDEN - Herv. Gem. 09.30 uur ds. M.C. Stehouwer, 18.30 uur kand. A. van Kralingen.

HUISARTSEN - Bleskensgraaf – Brandwijk – Molenaarsgraaf – Ottoland – Oud-Alblas – Wijngaarden (Vr.middag 17.30 uur tot ma.morgen 07.00 uur) 16 en 17 juni: drs. M. den Breeijen, Burg. Dekkingstraat 3, Bleskensgraaf, tel. 0184-691453. Spreekuurbezoek uitsluitend voor spoedeisende hulp tussen 12.00 en 12.30 uur. Gelieve hiervoor telefonisch een afspraak te maken tussen 11.30 en 12.00 uur. Waarneemgroep "Alblasserwaard-West-Noord-West" Huisartsen Groot-Ammers – Streefkerk – Nieuw-Lekkerland – Kinderdijk. Middagdiensten ma. t/m vr. Wie er dienst heeft is te vinden op het antwoordapparaat van uw eigen huisarts. Avond-, nacht- en weekenddiensten: de regionale Huisartsenpost Dordrecht, tel. 078-2020020. Alleen voor nood- of spoedgevallen, ongevallen 112. Inlichtingen over de dienstdoende apotheek, tel. 0184-415546. Huisartsengroep "Alblasserwaard-Oost" Huisartsen Ameide – Arkel – Giessenburg – Goudriaan – Hoogblokland - Hoornaar – Langerak – Meerkerk – Nieuwland – Nieuwpoort – Noordeloos – Tienhoven. De Centrale Huisartsenpost Gorinchem e.o. verzorgt de spoedeisende huisartsenzorg tijdens avonden, nachten, weekenden en feestdagen in Giessenlanden, Molenwaard en Zederik. De Huisartsenpost werkt op afspraak. Bel eerst 0183–646410. De Huisartsenpost is open tijdens werkdagen van 17.00 tot 8.00 uur, van vrijdag 17.00 tot maandag 08.00 uur en tijdens feestdagen. Neem een legitimatiebewijs mee. Info: www.chpgorinchem.nl.

vrijdag 15 juni

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open. Van 19.30 tot 22.00 uur is er het Auticafé.

Fancy fair Lexmond
15:30, Lexmond. De activiteitencommissie van de hervormde kerk in Lexmond houdt tot 20.00 uur een fair rondom de kringloopwinkel en het kerkplein. Er zijn kraampjes met cadeauartikelen, boeken, plantenbakken en verlotingen. Voor de kinderen is er een springkussen, een speelgoedkraam en een grabbelton.

Anjerconcert
19:30, Leerdam, partycentrum Het Dak. Gemeenten Zederik, Vianen en Leerdam organiseren dit jaar voor het eerst gezamenlijk de Veteranendagen. Onderdeel van het programma is het Anjerconcert, ook voor niet-veteranen. Fanfare Bereden Wapens komt met hun 'Tour of Duty in Concert' naar Leerdam. Bezoekers zien videobeelden waarin de veteranen vertellen over hun werk in oorlogsgebieden en welke muziek belangrijk voor hen is geweest. De fanfare Bereden Wapens telt achttien professionele blazers en een band. Ook zanger Dennis Kroon, zelf veteraan, en zangeres Ingrid van den Nieuwenhuizen treden op. Het concert vindt vanaf 19:30 uur plaats. Tickets zijn te koop in de gemeentehuizen in Zederik, Vianen en Leerdam. Een kaartje kost 7,50 euro en is inclusief een consumptie.

zaterdag 16 juni

Rommelmarkt in Oud-Alblas
8:00, Oud-Alblas. Rond de kerk is tot 14.30 uur de rommelmarkt. Verkrijgbaar zijn onder meer meubels, speelgoed, fietsen, curiosa, salades, pannenkoeken en bloempotten. Ook is er een creakraam, een springkussen en een koffiehoek. Van de opbrengst is zeventig procent voor de hervormde gemeente. Wycliffe Bijbelvertaling en Stichting Ambulancewens krijgen beide vijftien procent.

Fiettocht De Wingerdse Pijl
8:30, Wijngaarden. IJsclub Nooit Gedacht houdt voor het hele gezin de fietstocht De Wingerdse Pijl. De afstanden zijn 50, 100 en 150 kilometer. De routes zijn voorzien van routepijlen. De deelnemers van de 50 kilometer (inschrijfgeld 4 euro) starten tussen 9.30-14.00. Degenen die kiezen voor 100 of 150 kilometer starten tussen 8.30-11.00 uur. Het inschrijfgeld is 7,50 euro. De start is vanuit 't Wingerds Hof, Dorpsstraat 31, waar men een routebeschrijving krijgt. De route van de 100 en 150 kilometer is ook als gpx.bestand voor de fietscomputer beschikbaar. Meer info: ijsclub.wijngaarden@gmail.com, Jan Booij (06-20675249) of Sander de Bondt (06-46032425).

9Dorpenfietstocht
9:00, Krimpenerwaard. In de Krimpenerwaard vindt de 9Dorpenfietstocht plaats, een fietsroute van ongeveer 85 kilometer. Daarnaast zijn er drie korte routes van 45 kilometer. De kosten zijn 5 euro, kinderen tot en met 12 jaar gratis. Info: Facebook 9dorpentocht of 9dorpenfietstocht@gmail.com.

Geitenkeuring in Lexmond
9:30, Lexmond, Nieuwe Rijksweg 8. Geitenfokvereniging Streven naar Beter houdt een geitenkeuring. Vanaf 11.30 uur is er een voorbrengwedstrijd voor kinderen. Er is voor hen ook een springkussen.

Open tuinendag in Alblasserwaard
10:00, Alblasserwaard. Groei en Bloei Alblasserwaard houdt een open tuinendag. Er doen in de Alblasserwaard acht tuinen mee. Deze zijn open van 10.00 tot 17.00 uur. De adressen zijn: Miriam van Heest, Kerkbuurt 56, Papendrecht. Bijentuin en ook deelnemer aan de kunst en cultuurweek, open atelier van Piet en Miriam; Lida aan de Wiel, Rembrandtlaan 67, Papendrecht. Ook deelnemer aan de kunst en cultuurweek, open atelier 't Venster van Lida; Paul en Lonneke Klein, Standerdmolen 8, Papendrecht; Arie en Rita Grooteman, Boezem2, Streefkerk; Leo en Saskia van de Berg, Dorpsstraat 28, Streefkerk; Teo en Margo Korevaar, Van Alveringenweg 5, Bleskensgraaf; Wim en Erica Stout, Graafdijk-oost 11, Molenaarsgraaf; Aart en Bapke de Jong, Damseweg 28, Brandwijk.

Fietsen tijdens Zederikdagen
10:00, Hei- en Boeicop. Op de derde en laatste Zederikdag staat fietsen centraal, voor het eerst vanuit Hei-en Boeicop. Er zijn routes van twintig en veertig kilometer uitgezet met leerzame en gezellige plekjes in de omgeving die wat minder bekend zijn. Inschrijving bij eetcafé 't Trefpunt tussen 10.00 en 12.00 uur. De kosten zijn 5 euro. Tijdens de terugkomst vermaakt troubadour Eduard Hagenstein de gasten.

Open tuin Arkel
10:00, Arkel. Natuur- en vlindertuin De Punt is van 10.00 tot 16.00 uur te bezoeken; er worden rondleidingen gegeven. Het startpunt is op het pleintje naast Wereldwinkel de Punt Arkel.

Lekker Leven Event
11:00, Gorinchem, Kazerneplein. Ondernemers op en rond Kazerneplein hebben de handen ineengeslagen om inwoners van Gorinchem en omstreken kennis te laten maken met de hier gevestigde ondernemingen tijdens het 'Lekker Leven Event'. Tot 16:00 uur.

Toerrit voor motoren Zederik
13:00, Zederik. Motor- en Auto Club de Magneet houdt een toerrit voor motoren. Dit in het kader van de Zederikdagen. De route gaat door midden Nederland. Inschrijven tussen 13.00 en 14.30 uur in cafetaria Het Trefpunt, Hei- en Boeicopseweg 88 in Hei- en Boeicop. Kosten 5 euro. De route is vooraf te bestellen. Afstand circa 120 kilometer. Inlichtingen: Goos Middelkoop 0347-351264 of Aad van Zanten 0345-641446; zijdervelders@hetnet.nl.

Metalnight in Gorinchem
21:00, Gorinchem, PoGo, Grote Haarsekade 120. De bands Chigurh en Moonstruck treden op tijdens de metalnight.

Waterconcert KNA met waterorgel
21:30, Nieuwpoort. Ter ere van het 95-jarig jubileum van muziekvereniging KNA is voor het concert aan de Binnenhaven een waterorgel toegevoegd. Christa Rijneveld en Jan van Vliet zingen bij diverse stukken. Het waterorgel spuit op het ritme van de muziek water in figuren en kleuren. Stichting Nieuwpoort 700+ verbond het thema 'Water' aan het 735-jarig bestaan van Nieuwpoort.

zondag 17 juni

Plug In Café
15:00, Gorinchem, PoGo, Grote Haarsekade 120. Op het podium tijdens het Plug In Café komen meer dan vijftig zangers en de bands JHHNMN, Flavour en Graveyard. De entree is gratis.

Zangdienst in Giessen-Oudekerk
18:30, Giessen-Oudekerk. Zangdienst door kerkkoor Vita Nova in de hervormde kerk met dominee W. van Iperen. Het thema is 'Wind en water'. Het genre van de liederen varieert van gezangen, psalmen van nu tot spirituals.

maandag 18 juni

Familieconcert Ichthus
20:00, Sliedrecht, Grote Kerk. Christelijk Sliedrechts mannenkoor Ichthus sluit het seizoen af met een familieconcert. Medewerking verlenen dertien familieleden, vrienden en bekenden van de koorleden. De jongste is 10 jaar. De entree is gratis. Na afloop is er gelegenheid samen wat te drinken. Info: www.mannenkoor-ichthus.nl.

dinsdag 19 juni

Huiskamer Ottoland en Goudriaan
9:30, Ottoland, Achter het Regthuys, A 94. Tot 12.00 uur: inloop voor een praatje, kopje koffie, spelletje, mini-bibliotheek. Info: www.huisvandewaard.nl.

Huis van de Waard Lekkerland
13:30, Nieuw-Lekkerland, Pand 83, Planetenlaan 83. Inloop tot 16.30 uur voor een praatje, spelletje/activiteit, koffie of gezelligheid.

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Dorpskamer. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open.

Lezing '50 jaar in Israël' in De Rank
19:30, Giessenburg. Hava en David Levene spreken op uitnodiging van Christenen voor Israël in De Rank, Dorpsstraat 57. Het echtpaar Levene is betrokken bij Neve Michael, een opvanghuis voor kansarme Israëlische jongeren. Deze zomer wonen Hava en David vijftig jaar in Israël. Het thema is: '50 jaar in Israël – vier het leven!'. Entree is gratis.

woensdag 20 juni

Huis van de Waard Lekkerland
9:30, Nieuw-Lekkerland, bibliotheek, Raadhuisplein 1. Handwerkcafé tot 11.45 uur voor wie van handwerken houdt of dit wil leren.

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Dorpskamer. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open. Van 19.30 tot 20.30 uur is er 'Samen praten, samen leren'.

Midzomerzangavond in Streefkerk
18:45, Streefkerk, Vijf Lelies. Op woensdagavond 20 juni organiseert kinderdoor De Streefzangertjes uit Streefkerk een Midzomerzangavond, met als thema de Goede Herder. Dit kinderkoor zingt onder leiding van Joëlle van Zessen. Deze avond is er medewerking van Praising Voices, Joy en I Believe. Deze koren zingen onder leiding van Vincent van Dam. De aanvangstijd van de Midzomerzangavond is 18.45 uur en is in de Vijf Lelies in Streefkerk. De toegang is gratis, er is wel een collecte. Voor meer informatie: www.destreefkerksekoren.nl.

donderdag 21 juni

Dorpskamer Giessenburg
10:00, Giessenburg, Tilplein. Tot 12.00 uur is er het Repaircafé. Van 18.30 tot 19.30 uur is de bibliotheek open.

Koffie-ochtend Hoogblokland
Op donderdagmorgen is onze koffieochtend van 10 tot 12 uur. Gaat u toch naar de markt, loop dan gerust eens binnen voor een praatje met dorpsgenoten en een kopje koffie of thee. U kunt dan ook eens rondkijken in onze bibliotheek; we hebben prentenboeken voor de allerkleinsten, stripboeken, jeugdboeken, romans, thrillers enz.

Open eettafel Brandwijk
12:00, Brandwijk, gebouw MeVe, Julianastraat 3. Open eettafel voor 55-plussers uit Molenaarsgraaf en Brandwijk. Aanmelden bij Bea den Besten, 0184-641206.

Huis van de Waard Lekkerland
13:30, Nieuw-Lekkerland, Pand 83, Planetenlaan 83. Inloop tot 16.30 uur voor een praatje, spelletje/activiteit, koffie of gezelligheid.

Huiskamer Ottoland en Goudriaan
13:30, Ottoland, Achter het Regthuys, A 94. Van 13.30-14.15 uur: Bewegen 60+. Daarna inloop voor een praatje, kopje koffie, spelletje. Om 14.30 uur Breicafé De Insteek. Van 15.00-16.30 uur spreekuur vrijwilligerscoördinator Ria de Mul. Vanaf 17.30 uur gezamenlijke maaltijd. Kosten minimaal 2 euro. Mee-eten: Lyda van Leussen, 0184-64 90 40.

Koersbal in De Strevenaer
14:30, Streefkerk, De Strevenaer. Koersbal voor senioren.

Presentatie over reis naar Ghana
20:00 uur, Hoogblokland, Dorpskamer, Schoolstraat 9A. Luna Boom (leerling) en Arno Pruissen (docent) van het gymnasium Camphusianum vertellen over hun reis met Edukans naar Ghana. Entree is gratis.

zaterdag 23 juni

Zomeravondconcert
19:30, Giessenburg, plein aan de Giessenlaan. Muziekvereniging Da Capo geeft een zomeravondconcert. De entree is gratis en er is koffie en een ijsje verkrijgbaar. Bij regen gaat het concert niet door. Info: www.dacapo.giessenburg.nl.

The Young Messiah in Ameide

Jongerenkoor Esperanza zingt delen uit The Young Messiah in de hervormde kerk in Ameide. Aanvang 20.00 uur, deuren open 19.30 uur. Entree is 7,50 euro (2,50 euro voor kinderen). Bestellen kaarten: www.jongerenkooresperanza.nl. The Young Messiah is een bewerking van Tom Parker van het meesterwerk van Händel. Nummers die gezongen worden zijn onder meer 'Worthy is the Lamb' en het 'Hallelujah'.

Fietsen tijdens 16e editie Zederikdagen

Op de derde en laatste Zederikdag staat fietsen centraal, voor het eerst vanuit Hei-en Boeicop. Er zijn routes van twintig en veertig kilometer uitgezet met leerzame en gezellige plekjes in de omgeving die wat minder bekend zijn. Inschrijving bij Eetcafé 't Trefpunt tussen 10.00 en 12.00 uur. De kosten zijn 5 euro. Tijdens de terugkomst vermaakt troubadour Eduard Hagenstein de gasten.

Foto: LIa Guis

Tot en met 14 juli

Foto-expositie De Ontspanner

gorinchem • In de Grote Kerk te Gorinchem was deze week voor het eerst de foto-expositie van Fotoclub De Ontspanner uit Giessenlanden te zien. De tentoonstelling is opgezet ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van de club. "We zijn er trots op dat we in de Grote Kerk een expositie mogen houden", vertelt voorzitter Gerrit van der Steldt. "We hebben jaren op een wachtlijst gestaan. Het thema is '5'; ieder lid van de fotoclub heeft vanuit zijn of haar stijl dit thema vormgegeven. Het zorgt voor een verrassende mix van foto's." De openingstijden zijn elke woensdag van 13.00 tot 16.30 uur en elke zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur. Daarnaast zijn de foto's te zien tijdens de culturele route op zondag 8 juli. Info: www.fotoclubdeontspanner.nl.

Waterconcert KNA met waterorgel

Ter ere van het 95-jarig jubileum van muziekvereniging KNA is voor het concert aan de Binnenhaven te Nieuwpoort een waterorgel toegevoegd. Christa Rijneveld en Jan van Vliet zingen bij diverse stukken. Het waterorgel spuit op het ritme van de muziek water in figuren en kleuren. Stichting Nieuwpoort 700+ verbond het thema 'Water' aan het 735-jarig bestaan van Nieuwpoort. Aanvang 21.30 uur.

Open tuinendag

alblasserwaard • Groei en Bloei Alblasserwaard houdt een open tuinendag op zaterdag 16 juni. Er doen in de Alblasserwaard acht tuinen mee. Deze zijn open van 10.00 tot 17.00 uur. De adressen zijn: Miriam van Heest, Kerkbuurt 56, Papendrecht; Lida aan de Wiel, Rembrandtlaan 67, Papendrecht, open atelier 't Venster van Lida; Paul en Lonneke Klein, Standerdmolen 8, Papendrecht; Arie en Rita Grooteman, Boezem2, Streefkerk; Leo en Saskia van de Berg, Dorpsstraat 28, Streefkerk; Teo en Margo Korevaar, Van Alveringenweg 5, Bleskensgraaf; Wim en Erica Stout, Graafdijk-oost 11, Molenaarsgraaf; Aart en Bapke de Jong, Damseweg 28, Brandwijk.

Fancy fair Lexmond

lexmond • De activiteitencommissie van de hervormde kerk in Lexmond houdt vrijdag 15 juni van 15.30 tot 20.00 uur een fair rondom de kringloopwinkel en het kerkplein. Er zijn kraampjes met cadeauartikelen, boeken, plantenbakken en verlotingen. Voor de kinderen is er een springkussen, een speelgoedkraam en een grabbelton.

Lezing '50 jaar in Israël' in De Rank

Hava en David Levene spreken op uitnodiging van Christenen voor Israël in De Rank, Dorpsstraat 57 in Giessenburg. Aanvang 19.30 uur. Het echtpaar Levene is betrokken bij Neve Michael, een opvanghuis voor kansarme Israëlische jongeren. Deze zomer wonen Hava en David vijftig jaar in Israël. Het thema is: '50 jaar in Israël – vier het leven!'. Entree is gratis.

Zwemvierdaagse in Groot-Ammers

groot-ammers • In zwembad De Dompelaar te Groot-Ammers is van 18 tot en met 22 juni weer de zwemvierdaagse. Iedere avond kan er tussen 18.00 en 20.00 uur banen gezwommen worden. Net als voorgaande jaren wordt het zwemfestijn opgezet door de Vrienden van de Dompelaar, samen met Optisport en andere verenigingen.

Inschrijven voor de hele week kost 4 euro voor abonnementhouders. Zonder abonnement is dat 7,50 euro. Er zijn iedere avond activiteiten: de brandweer en buikschuiven op maandag, spelletjes met Molenwaard Actief op dinsdag. Woensdagavond is de inhaalavond met tafeltenniscompetitie en zwemclinics door zwemvereniging SVO.

Op donderdag is het traditionele muntjesduiken met suikerspin en nieuw zijn dan de funbroekraces. Vrijdag wordt de zwemvierdaagse afgesloten met een optreden door de streetdance groep, superbom, hindernisbaan en zeemeermin zwemmen. Voor meer informatie: www.facebook.com/vriendenvandedompelaar

Slingeland Festival: 'SamenLeven'

De band Relion. Foto: Marieke J. van Dijk

alblasserwaard • Van 22 tot en met 24 juni vindt het Slingeland Festival weer plaats bij de Slingelandse Plassen in Goudriaan.

Dit jaar is het thema 'SamenLeven'. 'Hiermee proberen we de kerken in de Alblasserwaard meer te verbinden en zo ons christen-zijn nog directer in de praktijk te brengen', stellen de organisatoren. Op vrijdagavond trappen jongeren van kerken uit de Alblasserwaard af met de sponsoractie Nacht Zonder Dak. Deze actie wordt gehouden in samenwerking met Tear en is van 19.00 uur tot 7.00 uur. De tieners brengen een nacht door in een zelfgebouwen 'krot' en laten zich daarvoor sponsoren door familie, vrienden en buren.

Zaterdagmiddag treedt om 15.30 uur zang- en theatergroep Kids & Teens op. De kinderen vertellen met zang, dans en theater over God. Aansluitend is er rond 17.00 uur de mogelijkheid wat te eten en een spelletje te spelen in afwachting van het optreden van Reyer wat begint om 20.00 uur. Reyer treedt op met zijn Hoop in mij Tour en aanbidt in zijn liederen God. Hij stond eerder al op de EO Jongerendag en enkele nummers van hem verschenen ook in de de Opwekkingsbundel. Na het concert is er gelegenheid elkaar te ontmoeten en te spreken bij het kampvuur. Kees Nap verzorgt hier een inleiding.

Zondagmiddag 24 juni is de afsluiting, traditioneel met een openluchtdienst. Arie de Rover gaat hierin voor en de muzikale begeleiding wordt verzorgd door de band Relion. De dienst begint om 14.30 uur. Meer info:


q www.hartvoordewaard.nl

Zangdienst in kerk Giessen-Oudekerk

Foto: Geurt Mouthaan

Kerkkoor Vita Nova geeft in de kerk te Giessen-Oudekerk vanaf 18:30 uur een zangdienst. Thema: 'Wind en water'. De liederen variëren van gezangen, psalmen van nu tot spirituals.

Geitenkeuring in Lexmond

Geitenfokvereniging Streven naar Beter houdt vanaf 9.30 uur een geitenkeuring in Lexmond, Nieuwe Rijksweg 8. Vanaf 11.30 uur is er een voorbrengwedstrijd voor kinderen.