HK Land van Heusden en Altena

8 augustus 2018

HK Land van Heusden en Altena 8 augustus 2018


Geen vertrouwen meer in Jaco Melse

Het CDA-bestuur en de fractie hebben woensdagavond het vertrouwen opgezegd in gemeenteraadslid Jaco Melse. De 53-jarige Melse uit Zaltbommel 'begrijpt er helemaal niks van': "Ik ben echt flabbergasted." Voorzitter John van Wijgerden van CDA Zaltbommel wil niet al te veel zeggen over de kwestie. "Ons besluit is niet genomen op basis van één gebeurtenis", licht hij toe. "Het is een opeenstapeling van zaken. Jaco ging binnen de fractie steeds meer zijn eigen koers varen."

'Water en groen tegen hittestress'

Progressief Altena wil dat in het Land van Heusden en Altena meer ruimte komt voor groen en water om in de toekomst iedere vorm van hittestress tegen te gaan. "Extensiever bouwen, zodat de versteningsgraad per vierkante kilometer eerder af- dan toeneemt", zegt Christian Alderliesten van Progressief Altena. "Niet alleen krijgt het water dan de kans in de bodem te trekken, maar zo is er ook ruimte voor volwaardig groen. En niet het ielig straatboompje."

Vijftig schepen op Aalst Maritiem

De vierde editie van Aalst Maritiem, op zaterdag 1 september, is weer een beetje groter dan de vorige keer. Voorzitter John Krielaart van watersportvereniging 't Wrijfhout verwacht ongeveer vijftig historische schepen in het Esmeer. Bezoekers kunnen op de schepen meevaren voor een mooi tochtje over de Maas naar de Veense Put. Ook aan de wal is er van alles te doen. Kinderen kunnen dit jaar meedoen aan een spectaculaire 'Badeendjesrace'. En er is livemuziek.

Het Gulden Schot op wedstrijdpad

Schietvereniging Het Gulden Schot om Gameren heeft sinds kort een wedstrijdteam. "Het leuke van het wedstrijdteam is dat we een eigen oefenavond hebben met een eigen trainer", vertelt Herman Westerlaken. "Je houding, je ademhaling: alles moet kloppen voor een goed resultaat." Recreanten kunnen terecht op dinsdag- en donderdagavond. Op zaterdag 18 augustus is er een open dag. Iedereen vanaf 18 jaar kan dan kennis komen maken met de schietsport en de vereniging.

Bedrijfsongeval in Biesboschhaven

werkendam • In de Biesboschhaven Noord in Werkendam is maandagmiddag een man om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval op een schip. Het slachtoffer werd in de machinekamer onder een kast aangetroffen. De kast is waarschijnlijk omgevallen, aldus de politie. De toedracht van het ongeval wordt onderzocht. De Inspectie SZW komt ter plaatse om onderzoek te doen. Eerder berichtte een omstander dat het slachtoffer in het ruim van het schip was gevallen. De ladderwagen van de brandweer moest in actie komen en ook waren twee ambulances en een traumahelikopter plaatse.

Stemmen voor BizAwards kan nog

regio • Nomineren voor BizAwards Altena 2018 kan nog tot en met 31 augustus. Op 22 november worden in Altena opnieuw algemene ondernemersverkiezingen georganiseerd: BizAwards Altena 2018. Collega's, zakenpartners, werknemers, vrienden en familie kunnen hiervoor hun favoriete ondernemer nomineren in de categorie Starter of Ondernemer van het Jaar. Op onderstaande website kunnen mensen ondernemers nomineren, van wie zij vinden dat deze zich op een bepaalde manier (hebben) onderscheiden. Bijvoorbeeld in commercieel opzicht, of maatschappelijke betrokkenheid, goed werkgeverschap of opvallende marketing. Ook starters die zich onderscheiden door hun verfrissende aanpak, enthousiaste plannen of een innovatief product ontwikkelen, zijn te nomineren. Na 31 augustus gaat een jury zich buigen over een eindoordeel. De winnaars worden in november dus bekend.

q www.bizawardsaltena.nl

Foto: Jan Noorlandt

• De zomerfeesten in Almkerk zijn maandag officieel begonnen met het timmerdorp. Onder tropische omstandigheden werd er gewerkt aan de hutten. Nog tot en met 18 augustus is er een uitgebreid programma. Dat is na te lezen via zomerfeestenalmkerk.nl.

woensdag 8 augustus 2018 Jaargang 20 NO. 32

Land van Heusden en Altena

CDA zegt vertrouwen op in raadslid

Voorzitter: 'Het is een opeenstapeling van zaken'

Jaco Melse heeft zich de afgelopen jaren onder meer ingezet voor beter mobiel bereik in de dorpen. Foto: aangeleverd

zaltbommel • Het CDA-bestuur en de fractie hebben woensdagavond het vertrouwen opgezegd in gemeenteraadslid Jaco Melse.

"Ik begrijp er helemaal niks van", zegt de 53-jarige Melse in een reactie. Sinds de verkiezingen in maart is Melse, die al acht jaar gemeenteraadslid is, naar eigen zeggen 'nauwelijks politiek actief geweest'. "Mijn vrouw en ik hebben mijn dementerende moeder twee maanden noodopvang geboden en dat is heel zwaar geweest", zegt hij. "Daarna zijn we op vakantie gegaan om daarvan bij te komen. Woensdagavond had ik overleg met het bestuur en de fractie en toen werd het vertrouwen in mij opgezegd. Het is mij volstrekt onduidelijk wat er precies gebeurd is. Ik ben echt flabbergasted." Tot de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar maakte het CDA deel uit van het college. Jaco Melse was in die periode fractievoorzitter. Na de verkiezingen leverde de partij geen wethouder meer. Hein de Kort werd aangewezen als fractievoorzitter en Melse werd weer 'gewoon' gemeenteraadslid.

Voorzitter John van Wijgerden van CDA Zaltbommel wil niet al te veel zeggen over de kwestie. "Ons besluit is niet genomen op basis van één gebeurtenis", licht hij toe. "Het is een opeenstapeling van zaken. Jaco ging binnen de fractie steeds meer zijn eigen koers varen. Wij vonden dat daarmee het belang van de partij niet gediend werd."

Het is nog niet duidelijk of Melse nu uit de gemeenteraad stapt of dat hij zijn zetel behoudt. "Ik moet daar nu over na gaan denken", zegt hij. "Ik ben bij de verkiezingen weer gekozen en die verantwoordelijkheid is zwaar. Ik denk dat ik mijn plek dan ook ga innemen." Melse kondigt aan dat hij in de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering, donderdag 27 september, een korte verklaring zal afleggen. Over het CDA is hij duidelijk: "Ik ben CDA-lid en blijf dat ook in de toekomst." Op Twitter voegde hij daar aan toe: "Ik sta onverkort achter ons verkiezingsprogramma op basis waarvan ik ben gekozen." De fractie van het CDA telt drie leden, waarvan nu dus twee zetels 'leeg' zijn. Simon Buwalda is onlangs wethouder geworden in Culemborg. Hein de Kort is fractievoorzitter. Voorzitter Van Wijgerden verwacht zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben over de opvolging van Buwalda in de gemeenteraad.

Op dit moment bestaat de gemeenteraad van Zaltbommel uit acht fracties, in totaal 21 zetels. SGP en ZVV hebben ieder vier zetels. PvdA/GroenLinks, CDA en ChristenUnie hebben er ieder drie, de VVD twee. SP en D66 allebei een zetel.

Britta Alink

A27 gaat komend weekend dicht

regio • Rijkswaterstaat voert van vrijdag 10 augustus 22:00 uur tot maandag 13 augustus 05:00 uur onderhoudswerkzaamheden uit aan de A27 tussen de knooppunten Gorinchem en Hooipolder, in de richting van Breda. Tijdens dit weekend wordt de slijtlaag vervangen op de Merwedebrug bij Gorinchem. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken wordt dit gecombineerd met diverse kleinere werkzaamheden, zoals het vervangen van de voegen van het viaduct Juliana West op de A27. Weggebruikers moeten rekening houden met een extra reistijd van 30 minuten of meer. Verkeer kan omrijden via Dordrecht of Den Bosch. Gele borden en informatiepanelen langs en boven de weg geven de omleidingsroutes aan. Als gevolg van de werkzaamheden, zal het ook drukker zijn op de N3. Tijdens de weekendafsluiting zijn de toe- en afritten bij Geertruidenberg, Hank, Nieuwendijk en Avelingen afgesloten. Hulp- en nooddiensten mogen gebruik maken van het fietspad aan de westkant van de Merwedebrug. Riveer zorgt in het weekend voor extra vaarten tussen Gorinchem en Sleeuwijk. Op zaterdag 11 augustus tussen 18:15 tot 24:00 vinden extra overtochten plaats. En op zondag 12 augustus van 07:45 uur tot 11:45 uur en van 18:15 uur tot 24:00 uur.

Varik viert vier dagen feest

varik • Actiecomité DSS'14 organiseert van woensdag 8 tot en met zaterdag 11 augustus weer het Variks Feest, de activiteiten vinden veelal plaats aan de Van Daalenstraat.

Op de eerste avond is er bingo, waarbij 250 euro te winnen is. De zaal is open om 19:00 uur, de bingo begint om 20:00 uur. Op donderdag 9 augustus is er een spelavond, mensen kunnen komen sjoelen of kaarten. De zaal is open om 19:00 uur, spelavond begint om 20:00 uur. Inschrijven kan via de website van DSS'14. Op vrijdag 10 augustus is er een kinderochtend onder de noemer 'Het Sprookjesfeest', de aanvang is 11:00 uur en entree is 3,50 euro. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen om 14:00 uur ook meedoen aan de kinderbingo. Entree is ook 3,50 euro. 's Avonds mogen de volwassenen los, dan is er een Hollandse avond met dj Scheur. Aanvang is 20:30 uur, entree is gratis. Op de laatste dag staat natuurlijk de jaarmarkt op het programma, van 10:00 tot 16:00 uur. Ook is dan het beachvolleybaltoernooi, dit begint om 12:00 uur. 's Avonds draait dj Matte Frazzie. Aanvang van deze laatste feestavond is 21:00 uur, entree is 10 euro.

q www.dss14.nl

Zeskamp in 'De Grote Rivieren'

heerewaarden • Bezoekerscentrum De Grote Rivieren houdt op zaterdag 1 september van 10:00 tot 12:00 uur een zeskamp voor kinderen van 4 tot 16 jaar. Deelname kost 2,50 euro per kind. Aanmelden kan via: 0487-572831 of beheer@bcdegroterivieren.nl.

Man uit Brakel is rijbewijs kwijt

wijk en aalburg/brakel • Een 23-jarige man uit Brakel moest zondagavond zijn rijbewijs inleveren, omdat hij te hard reed op de N267 bij Wijk en Aalburg. De man reed 130 kilometer per uur, waar 80 kilometer per uur is toegestaan.

'Meer water en groen tegen hittestress'

regio • Progressief Altena wil dat in het Land van Heusden en Altena meer ruimte komt voor groen en water om in de toekomst iedere vorm van hittestress tegen te gaan.

"Extensiever bouwen, zodat de versteningsgraad per vierkante kilometer eerder af- dan toeneemt", zegt Christian Alderliesten van Progressief Altena. "Niet alleen krijgt het water dan de kans in de bodem te trekken, maar zo is er ook ruimte voor volwaardig groen. En niet het ielig straatboompje dat nu in een bloempotje tussen de geparkeerde auto's lijkt te staan." Nu het voor een langere periode droog is in Nederland, wijst de partij op de gevolgen van verdere verstening van het Land van Heusden en Altena. "Onder een bladerdak is het zeker tien graden koeler dan onder een parasol. En wat denk je van het opwarmen van al dat beton? 's Avonds, ver nadat de zon onder is, geeft beton nog steeds heel veel warmte af. Een belangrijke oorzaak van slapeloze nachten en extra hittestress", stelt Alderliesten verder. Voor het voorkomen van hittestress zijn bomen 'onontbeerlijk', benadrukt hij. "Maar denk ook eens aan het verminderen van fijnstof, het versterken van de biodiversiteit, het oplossen van waterproblemen en zelfs de waarde van je huis. Allemaal wordt dit in hoge mate bepaald door een groene leefomgeving." Alderliesten noemt het 'wrang' dat de vraag van Progressief Altena voor ruimer opgezette wijken telkens genegeerd wordt. "Het meest recente voorbeeld is de discussie over de vrijkomende schoollocaties in verschillende dorpen in Werkendam. Hierbij is expliciet gekozen voor opbrengstmaximalisatie en heeft Progressief Altena eerst een amendement ingediend om te kiezen voor meer kwaliteit. Uiteindelijk heeft onze partij met een stemverklaring aangegeven tegen het voorstel te zijn, onder andere vanwege duurzaamheids- en leefbaarheidsaspecten, als waterproblematiek en hittestress, die de gemeente veel meer geld kosten dan nu met de opbrengstmaximalisatie binnengehaald wordt." Progressief Altena wil deze trend keren en zal dit thema in de komende verkiezingscampagne dan ook 'waar het maar kan' aankaarten.

Is Heerewaarden de mooiste plaats?

heerewaarden • Heerewaarden doet deze zomer mee het programma 'Zomer in Gelderland' van Omroep Gelderland.

Dit jaar maken vijftien plaatsen in Gelderland kans op de titel 'Mooiste plaats van Gelderland'. Vanaf 6 augustus staat er elke dag van 9:00 tot 19:00 uur een Gelders dorp of Gelderse stad centraal bij de omroep. Heerewaarden is maandag 13 augustus aan de beurt. Iedere plaats heeft zijn eigen dorpsteam, dat verschillende opdrachten uitvoert om te bewijzen dat zij de eretitel verdienen. De inwoners zijn welkom om het team aan te moedigen.

Naast de eretitel kan het dorp 1000 euro verdienen voor een zelfgekozen goed doel: van springkussen tot Zwarte Pieten pakken, alles komt voorbij. Het team is de hele dag te volgen op radio, via de website, de app en de facebookpagina. Om 18:20 uur is het hoogtepunt van de dag: een live televisie-uitzending waarin bekend wordt hoeveel geld de plaats heeft opgehaald en wie er aan kop staat in de strijd om de titel 'Mooiste plaats van Gelderland'.

Dit jaar staat voor het eerst de podiumwagen van Omroep Gelderland op de locaties van Zomer in Gelderland waar live radio gemaakt wordt. Bezoekers kunnen tussen 13:00 en 16:00 uur een plaatje aanvragen bij Eric van den Berg of aanschuiven voor een leuk verhaal.

Gespreksgroep voor mantelzorgers

zaltbommel • Stichting Welzijn Bommelerwaard houdt donderdag 23 augustus weer een gespreksgroep voor mantelzorgers. Onderwerp van gesprek is de de samenwerking met hulpverleners zoals artsen en thuiszorgmedewerkers. Er is gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen en stellen van vragen. Deelname is gratis, aanmelden kan tot 22 augustus bij ouderenadviseur Jacomien de Bruin: 0418-634231 of jdebruin@welzijnbommelerwaard.nl

Janneke

Foto: Dierenasiel

Deze poes van ongeveer vier jaar oud, werd bij de dierenarts gebracht, nadat ze was aangereden. Ze is inmiddels opgeknapt en klaar voor adoptie. Janneke is lief, maar kan soms een mep geven als ze het aaien zat is. Ze wordt niet graag opgetild en vindt andere katten niet zo fijn. Ze zoekt dus een baasje in een rustige omgeving. Janneke mist een tipje van een oor, omdat ze waarschijnlijk ooit gevangen is bij een vangactie van wilde katten. Meer informatie: 0418-643129.

Vermist

Kater, 'Nils', cypers bruin/zwart gestreept met wit, 4 jr. Sinds 26 juli, Tienhont, Zaltbommel.
Kater, 'Frodo', cypersrood met wit, 10 jr. Sinds 3 aug. Middelweide, Zaltbommel.
Poes, 'Xeno', zwart, 5 jr. Sinds 4 aug. J.E.S. Holthausstraat, Rossum.

Gevonden

Kitten, cypers bruin/zwart gestreept, circa 3 mnd. Westlanderstraat, Zaltbommel.

Open Coffee bij Oerlemans Plastics

genderen • Open Coffee Altena 34.0 vindt op donderdag 13 september plaats bij Oerlemans Plastics in Genderen. Onder het genot van goede koffie worden wederom nieuwe contacten gelegd of bestaande uitgediept. Ook dit keer is er de 90 seconden-pitch op de rode Coffee Stip en staat de gele Coffee Spot klaar, waar nieuwkomers welkom zijn voor extra verwijzing of introductie.

q www.ondernemendaltena.nl

Kranten tijdelijk samengevoegd

regio • De edities Land van Heusden & Altena en Zaltbommel van Het Kontakt zijn deze zomer een paar weken samengevoegd vanwege de zomervakantie. U vindt in deze krant dan ook berichten en advertenties uit beide verspreidingsgebieden.

Foto: Kees van den Biggelaar

Kees van den Biggelaar ergert zich groen en geel aan de grote hoeveelheid zwerfafval, die hij na een ronde over het Wijkerzand heeft verzameld. Hij laadde zijn boot vol met wel tien vuilniszakken.

Kijkje in de Wittenbergkeuken van Jaap Jager

Jaap Jager (links) en Carolien Boogert (rechts) met een gedeelte van de keukenbrigade. Foto: Janneke Kok

haaften • Sinds een half jaar heeft Wittenbergzorg een nieuwe kok: Jaap Jager. Hij zit bomvol plannen voor de keuken van het zorgcentrum in Haaften. Eerst de tafeltje dekje-service maar eens promoten.

Er zijn steeds minder zorginstellingen die over een eigen keuken beschikken. Reden: bezuinigingen. Zonde, vindt Jaap Jager. En heus niet alleen omdat het om zijn eigen brood - of zoals hij zelf zegt: "mijn passie" - gaat. Maar hij verklaart simpelweg: "De mensen in zorgcentra hebben ons land grootgemaakt, die verdienen gewoon een vers bereide, warme maaltijd elke dag." Facilitair manager Carolien Boogert van De Wittenberg stemt daarmee in. Maar zegt ook eerlijk: "Voor ons is het financieel haalbaar, omdat we zo'n honderdtwintig maaltijden per dag maken." Immers: De Wittenberg levert ook de uitbrengmaaltijden voor tafeltje dekje-service van Welzijn West Betuwe in de gemeente Neerijnen. Dagelijks zorgt het keukenteam ervoor dat deze vers bereide maaltijden, op tijd rondgebracht kunnen worden. Die honderdtwintig maaltijden bestaan altijd uit drie gangen: soep vooraf, een gebalanceerde hoofdmaaltijd met voldoende groenten en een toetje na. Jager: "Ik probeer altijd met zo weinig mogelijk zout te koken. Bovendien houd ik desgewenst rekening met tal van diëten. Lactosebeperkt, suikervrij, natriumarm, noem het maar op." Boogert benadrukt dat de tijd dat het eten in zorgcentra of bij tafeltje dekje uitsluitend uit aardappelen, vlees en groenten bestond, allang achter de rug is. "Toch kleeft dat imago er nog wel steeds een beetje aan." Jager somt enthousiast op: "We maken natuurlijk heus wel verse stamppot, maar ook macaroni, chili con carne, bami of nasi en ik heb laatst een lekkere Hollandse paella gemaakt. Binnenkort wil ik een lekkere gemengde salade maken met gekookt ei, uitgebakken spekblokjes en gebakken aardappeltjes. Het is voor mij een uitdaging om steeds wat nieuws te verzinnen, dat vind ik echt heel leuk." Ook probeert De Wittenberg ongeveer elke maand 's avonds een themamaaltijd te organiseren in het restaurant. Dan is de maaltijd nog even wat chiquer. Of juist wat speelser. Zo staat er in oktober een buffet op de planning rondom het Leids ontzet. Dat betekent: hutspot en haring met wittebrood. Eerder was er al een voorjaarsbuffet en een speciale activiteit rondom Valentijnsdag.

Deelnemers van tafeltje dekje en bewoners van De Wittenberg kunnen zelf bepalen wat ze op hun bord krijgen. Ze krijgen één keer per week een uitgebreide menulijst, daarop kunnen ze aankruisen wat ze wanneer willen eten. Elke dag is er in elke menugang keuze uit twee varianten. En dan kunnen mensen ook nog eens aangeven of ze van hun voor- of hoofdgerecht een groot of een klein portie willen. "Het is echt maatwerk geworden door de jaren heen." Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe brengen tussen 11:30 en 12:30 uur de maaltijden rond in de regio. Maar: ze kunnen ook aanschuiven in restaurant De Gastenhof in De Wittenberg als ze dat gezelliger vinden. Boogert: "Op deze manier wordt de maaltijd ook een moment van ontmoeting. Ook in het zorgcentrum vinden wij het belangrijk om een knusse sfeer te creëren rondom de maaltijd in onze huiskamers, dus hier staan 'de pannen' gewoon op tafel en wordt zoveel mogelijk op tafel opgeschept." Dat huiselijke, daar hecht Wittenbergzorg veel waarde aan. En dat is – naast het belang van gezonde voeding – de hoofdreden dat het zorgcentrum haar eigen keuken koestert. Jager benadrukt: "Voor veel mensen is de maaltijd het hoogtepunt van een dag, daar leven ze echt naartoe. En een keuken in zo'n instelling, dat heeft toch wel iets. Mensen ruiken het als ze langs de keuken lopen en vragen: Jaap, wat ben je vandaag aan het koken?" Mensen die zich willen aanmelden voor tafeltje dekje, kunnen dit doen bij Welzijn West Betuwe via 0418-652371. Dan komt er een zorgcoördinator langs om eventuele specifieke wensen door te nemen.

Boek tegen 'vakantiedip' bij kinderen

Sofie van de Waart en Tineke Ingwersen.

dussen • Sofie van de Waart, geboren en getogen in Dussen, heeft samen met Tineke Ingwersen een boek geschreven om de vakantiedip bij leerlingen van groepen 7 en 8 tegen te gaan.

'Basisschoolbundel - leerwerkboek voor groep 7-8' is voor leerlingen van groep 7 die met een voorsprong aan groep 8 willen beginnen of leerlingen van groep 8 die bijvoorbeeld de stof van groep 7 en 8 willen herhalen voor ze naar de middelbare school gaan. Ook is het werk handig voor ouders die hun kinderen willen helpen bij de lesstof op school. Het verschijnsel vakantiedip staat de laatste jaren steeds vaker in de belangstelling in onderwijsland. Bekende pedagogen en orthopedagogen in binnen- en buitenland geven aan dat kinderen in de vakantieperiode in niveau gelijk blijven of achteruit gaan. Leerkrachten zien in de klas dat lees- en rekenvaardigheid niet meer hetzelfde is als vóór de zomervakantie en proberen daar wat tegen te doen. Om de niveauverschillen tussen leerlingen tegen te gaan, attenderen leerkrachten de ouders er op om te blijven oefenen en (voor)lezen in de vakantie. Actieve ouders die bezig blijven met het leerproces van hun kind maken het verschil waardoor hun kind start met een voorsprong na de vakantie in plaats van met een achterstand. 'Basisschoolbundel - leerwerkboek voor groep 7-8' speelt in op deze behoefte van leerlingen, ouders en leerkrachten om achteruitgang in de vakanties tegen te gaan, vertelt Sofie van de Waart, die tot haar achttiende in Dussen woonde. "Voor ouders is het vaak lastig hun kind te enthousiasmeren om te lezen, reken en spellen in de vakantie. Ook weten ze vaak niet welk materiaal geschikt is om mee aan de slag te gaan", zegt Van de Waart. "Vervolgens ontbreekt meestal een duidelijke uitleg en dat maakt helpen ingewikkeld." Juf Tineke en juf Sofie hebben hun jarenlange ervaring in het basisonderwijs gebundeld in een boek voor ouders én leerlingen van groep 7 en 8. Een boek waarin uitleg én oefeningen gecombineerd zijn, perfect aansluitend bij de eindfase van het basisonderwijs.


q www.basisschoolbundel.nl

Speuren en spelen in Kasteel Ammersoyen

Foto: Ton Rottengatter

ammerzoden • In de zomervakantie kunnen kinderen al speurend en spelen kasteel Ammersoyen ontdekken met de nieuwe Speuren & Spelentocht. De kinderen doen opdrachten op het kasteelterrein en kraken een code waarmee ze een schatkist kunnen openen. Daarna gaan ze op pad in het kasteel. Onderweg zijn er allerlei opdrachten en spelletjes en komen ze langs alle mooie plekken van Ammersoyen. De tocht is leuk voor het hele gezin. Deelname aan de tocht kost 2,50 euro per gezin (bovenop de normale entreeprijs voor het kasteel). Reserveren is niet nodig. Meedoen kan tot en met 2 september.

Foto: Ton Rottengatter

Bistro In Petto in Rossum zet foodtruck op terras

De foodtruck is een Ford Transit uit 1969. Foto: Bistro In Petto

rossum • Bistro In Petto is sinds kort de trotse eigenaar van een foodtruk: 'In Petto on Wheels'. Het dijkterras is deze zomer bekroond met plek 30 in de Terras Top 100 van Misset.

De foodtruck, een Ford Transit uit 1969 was bij aanschaf toe aan een flinke opknapbeurt, een flinke uitdaging die Paul Leuven en Sjaak de Lang met beide handen aangrepen. Met een nieuw motorblok, nieuwe remschijven, accu's, een likje verf en nog veel meer geknutsel rijdt de truck weer als een zonnetje.De truck is in te huren voor feesten en partijen thuis of op bedrijfsfeesten. Daarnaast staat de foodtruck op het dijkterras als mobiele bar.

De foodtruck is een Ford Transit uit 1969. Foto: Bistro In Petto

Eigenaar Bram Hoorn is trots op hun 30ste plaats in de Terras Top 100. Na een bezoek van de vakjury werden er lovende woorden geschreven: "We laten ons onderdompelen in het bad van gastvrijheid dat het team van In Petto Rossum is.Ze doen hun werk met liefde en ze verstaan hun vak. Eredivisie-niveau wat ons betreft."

Zomerbridge

hurwenen • Brigdeclub Rossum organiseert in de maand augustus elke maandagavond een zomerse bridgedrive in dorpshuis De Kil in Hurwenen. Bridge(echt)paren zijn elke maandagavond welkom. De drive begint om 19:15 uur. Deelname kost 2 euro per paar. Er zijn ludieke prijzen. Bridgeclub Rossum is een ontspannen, sfeervolle gezellige bridgeclub. Zomerbridge is een goede gelegenheid om een keertje kennis te komen maken. De ruimte in het dorpshuis is beperkt. Daarom is het nodig om vooraf in te schrijven. Dat kan steeds tot zondagavond 20:00 uur het liefst per e-mail: martinevlasman@gmail.com (u ontvangt een bevestiging) of via: 06-53815498.

Kaarsenprocessie

bommelerwaard • De rooms-katholieke kerken in de Bommelerwaard blazen deze week een oude traditie nieuw leven in: een kaarsenprocessie ter ere van Maria ten Hemelopneming. Deze katholieke feestdag is op 15 augustus, maar wordt in de Bommelerwaard op zondag gevierd, zodat meer mensen aan de processie en de Mariaviering kunnen deelnemen. In Alem is er op zondag 12 augustus een gebedsviering met kaarsenprocessie om 9:30 uur. Op zondag 19 augustus om 9:30 uur gebeurt dat in Velddriel, Rossum en Ammerzoden en om 11:00 uur in Kerkdriel en Zaltbommel. In de vieringen klinken vertrouwde Maria liederen.

Seniorengym weer van start op diverse locaties

bommelerwaard • In Well, Gameren en Zaltbommel starten binnenkort de wekelijkse sportieve beweeglessen voor senioren weer.

In Gameren op maandag 20 augustus van 14:00 tot 14:45 uur in De Slotshof, in Zaltbommel op vrijdag 24 augustus van 9:45 tot 10:30 uur in De Grote Aak en in Well op maandag 27 augustus van 15:30 tot 16:15 uur. Iedereen vanaf 65 jaar kan meedoen op zijn of haar eigen niveau. De lessen zijn leuk en gevarieerd, er worden verschillende materialen gebruikt en geoefend mét en zonder muziek. De eerste les is gratis. Meer informatie bij Elzemiek Korteweg: 0418-513602.

Musiceren met oude muziekvrienden

Showkorps Wilhelmina houdt reünieconcert

Showkorps Wilhelmina is op zoek naar zoveel mogelijk muzikanten. Foto: Coen Boom Fotografie

sleeuwijk • Showkorps Wilhelmina uit Sleeuwijk houdt namelijk ter ere van haar 120-jarig bestaan een reünieconcert, zo vertelt Eleonora Weima namens de vereniging. "Hiervoor zijn we natuurlijk op zoek naar zoveel mogelijk oud-leden, die graag weer eens muziek willen maken. Daarnaast is het natuurlijk erg leuk om oude tijden weer te laten herleven en muziek te kunnen maken met 'oude' muziekvrienden."

Eleonora mag zich namens de Sleeuwijkse muziekvereniging bezighouden met de organisatie van het reünieconcert. "De grote lijnen zijn inmiddels uitgezet, maar er zijn ook nog veel dingen die geregeld moeten worden. De punten moeten echt nog op de i worden gezet." De muzikante legt uit dat dat alles te maken heeft met het feit dat Showkorps Wilhelmina eerst wilde afwachten hoeveel mensen zich aan zouden melden. "Je kunt natuurlijk van alles uit de kast trekken, maar als er dan maar twee mensen mee willen doen, is dat toch een beetje jammer." Van dat scenario kan de vereniging echter al afstappen. Een grote groep oud-leden heeft inmiddels een uitnodiging ontvangen en ook op de Facebookpagina van Showkorps Wilhelmina is inmiddels informatie over het concert verschenen. "En dat heeft tot nu toe geweldig resultaat opgeleverd: inmiddels hebben zich al 25 oud-muzikanten aangemeld om mee te doen."

Zoals het er nu naar uitziet zal de eerste repetitie van Showkorps Wilhelmina en de oude muziekvrienden plaatsvinden op donderdag 30 augustus in De Bolderik in Sleeuwijk. "Aan het einde van de zomervakantie zal er meer duidelijk zijn. Wat we nu wel weten is dat het reünieconcert gelijk gehouden zal worden met het traditionele nieuwjaarsconcert van Showkorps Wilhelmina. En dat is op zaterdag 5 januari 2019."

Oud muzikanten die het inmiddels wel voelen kriebelen en die het leuk vinden om nog een keer met z'n allen muziek te maken, kunnen zich nog steeds aanmelden via info@showkorps-wilhelmina.nl. "Bij de aanmelding kunnen ze vermelden welk instrument ze spelen en of ze dat instrument zelf hebben, of dat ze dat in bruikleen willen hebben van Wilhelmina." Naast dat het voor veel mensen leuk is om weer eens muziek te maken, hoopt Showkorps Wilhelmina dat er na het reünieconcert muzikanten zijn die eigenlijk wel weer onderdeel willen uitmaken van de vereniging. "We hebben in ieder geval plannen om een Showkorps Wilhelmina 3 op te richten, een zittend orkest. Er zijn mensen die het leuk vinden om muziek te maken, maar het lopen niet zien zitten, of niet aankunnen. Zij zouden zich dan bij dit orkest aan kunnen sluiten. Maar ook bij het Showkorps zelf zijn nieuwe muzikanten van harte welkom." Wie nog twijfelt, of gewoon liever kijkt en luistert, kan in ieder geval op zaterdag 15 september weer terecht in het park aan de Notenlaan in Sleeuwijk. Dan houdt Showkorps Wilhelmina namelijk de jaarlijkse Taptoe Sleeuwijk.

Avondvierdaagse nog steeds op zoek

nieuwendijk • De organisatie van de avondvierdaagse in Nieuwendijk zet de zoektocht naar vrijwilligers voort. "We kunnen iedereen gebruiken", zegt secretaris Karl Duijzer.

Een paar weken geleden luidde de organisatie van de avondvierdaagse in Nieuwendijk, dit jaar van 4 tot en met 7 september, al de noodklok. Door gebrek aan vrijwilligers staat het evenement op losse schroeven. "Ieder ander jaar deden we een beroep op onze vaste vrijwilligers, maar steeds meer zegden voor deze editie af", vertelt secretaris Karl Duijzer. "Eerder dit jaar speelde hetzelfde in Oosterhout en daar heeft men toen de media gezocht. Dat heeft gewerkt, dus wij volgen dezelfde strategie." Tot nu toe leverde de campagne een handjevol aanmeldingen op, terwijl de avondvierdaagse nog wel een stuk of vijftien mensen kan gebruiken. "Meer mensen zijn natuurlijk altijd welkom. We kunnen iedereen gebruiken." Met name verkeersregelaars en mensen voor de start- en controleposten zijn gewenst.

Terwijl het moeilijk is om vrijwilligers te vinden, valt het op dat het aantal wandelaars stijgt. Vorig jaar deden zo'n 450 mensen mee aan de avondvierdaagse in Nieuwendijk en dankzij goede sponsors uit de omgeving lukt het de organisatie ook deze dertiende jaargang weer om het inschrijfgeld relatief laag te houden.

"Het zou dan ook echt jammer zijn als zo'n evenement voor Nieuwendijk verloren gaat", zegt Duijzer. Want de realiteit is dat de organisatie twijfelt over het voortbestaan, als vrijwilligers uitblijven. "Mensen denken dat het altijd wel weer goed komt, maar dat is dus niet zo. We kunnen niet zonder vrijwilligers."


q www.avondvierdaagsenieuwendijk.nl

Expositie in Museumcafé

zaltbommel • Tot en met zondag 5 augustus is in het museumcafé van Stadskasteel Zaltbommel het bijzondere werk te zien van Wanda Janota en Nicole Prein. Wanda Janota maakt driedimensionale composities, die uit diverse onderdelen zijn samengesteld. Het zijn verrassende assemblages. Nicole Prein laat zich inspireren door emoties van mensen. Zij is op zoek naar het unieke van de mens en laat dit zien in haar schilderijen en beelden. Museumcafé en tuin zijn gratis te bezoeken.

Vakantiebijbelweek

aalst • In Aalst gaat dinsdag 14 augustus de Vakantiebijbelweek weer van start.

Kinderen van de basisschool zijn van 10:00 tot 12:15 uur welkom in hervormd centrum 't Kruispunt aan het kerkepad. Tieners vanaf 12 jaar kunnen vanaf 19:00 uur meedoen aan een sportieve avond bij de familie Klop aan de Maasdijk 16.

Woensdag 15 augustus zijn alle kinderen tot en met groep 8 welkom van 10:00 tot 14:00 uur. Vanaf 19:30 uur is er voor iedereen de 'Zoek het uit Sing-In'. Tot 20:00 uur zijn de liederen vooral gericht op de kinderen. Op donderdag 16 augustus is er van 15:00 tot 17:15 uur een programma voor de basisschoolkinderen. Vanaf 17:15 uur zijn alle ouders en andere belangstellenden welkom op de slotavond met een 'Amerikaanse maaltijd'.

Zondag 19 augustus om 9:30 uur is de afsluitingsdienst in de Witte Kerk. Na afloop is er koffie en thee op het kerkplein.

Kinderen t/m groep 8 kunnen zich aanmelden bij Ellen Vernooij: ellen@hoveniermarcel.nl of 06-20855267. Tieners kunnen zich aanmelden bij Nelleke den Daggelder: nellekedendaggelder@gmail..com

Laudatio begint weer met repeteren

giessen/rijswijk • CGZV Laudatio uit Giessen/Rijswijk begint donderdag 9 augustus weer met de repetities. Van 19:45 tot 21:45 uur komen de koorleden bij elkaar in de Maaszaal van de hervormde kerk in Rijswijk. Mensen worden uitgenodigd om een repetitieavond bij te wonen. Onder leiding van Herman Mak worden diverse nieuwe en ook oudere stukken doorgenomen en gerepeteerd.

Tot aan de kerst staan al weer enkele optredens gepland in verschillende kerken, bejaarden- en verzorgingshuizen. Ook een gezamenlijke kooravond met drie koren uit de omgeving staat op het programma. "Er zijn geen drempels; dus kom allen. Want een toekomstig 'Giessen-Rijswijk één' kan niet zonder Laudatio", laat de zangvereniging weten.

Hartstocht door de Biesbosch

regio • De Hartstichting organiseert op zaterdag 8 september een wandeling dwars door Nationaal Park De Biesbosch. Er zijn vier verschillende routes mogelijk; de routes zijn beschikbaar in 5, 10, 15 of 20 kilometer. Ook is er een speciaal kinderprogramma. De tocht staat inteken van 'Kom in actie' en is een van de manieren om geld op te halen voor nieuw onderzoek naar hart- en vaatziekten. Van het inschrijfgeld gaat minstens 7,50 euro naar onderzoek. Meer info via www.debiesbosch.hartstocht.nl.

Aalst Maritiem elke keer beetje groter

Vierde editie krijgt 'Badeentjesrace'

John Krielaart in de historische haven aan het Esmeer in Aalst. Foto: Lya Cattel

aalst • Bij de eerste editie van Aalst Maritiem in 2012 zagen rond de duizend bezoekers zo'n 25 historische schepen. Dit jaar zijn er bijna vijftig schepen op het Esmeer en verwacht de organisatie ongeveer drieduizend mensen.

Initiatiefnemer van het maritieme evenement is watersportvereniging 't Wrijfhout. Voorzitter John Krielaart (31) heeft de liefde voor de historische schepen van huis uit meegekregen. "Mijn opa had er al een", vertelt hij. "Hij was altijd aan het klussen aan zijn schip. Hij heeft veertien jaar lang gebouwd en met 'oude rommel' een heel mooi jacht gemaakt. Toen kon hij eindelijk gaan varen." Ook John's vader Arie was altijd in de buurt van het water te vinden. Zijn schip ligt nu bij De Rietschoof.

John was als puber vooral geïnteresseerd in motorcross. Maar op zijn twintigste begon hij meer belangstelling te krijgen voor de historische schepen en kocht hij zijn eerste sleepbootje. Zes jaar geleden kocht hij een groter exemplaar, een militair schip uit 1950. Daarnaast heeft hij twee kleinere zalmschouwen. Overdag werkt John als manager Design & Proposal Engineering bij Damen Shipyards Hardinxveld. De avonden en weekenden brengt hij meestal door op zijn schip. "Altijd aan het rommelen en het klussen, net als mijn vader en mijn opa", lacht hij.

Bezoekers aan het evenement kunnen op deze dag ook lekker meevaren. De watersportvereniging legt in de zelf aangelegde historische haven op het Esmeer pontons in het water, zodat bezoekers makkelijk aan boord kunnen komen en er weer van af kunnen stappen. De hele dag varen schepen en scheepjes een mooie route over het Esmeer, een stukje over de Maas naar de Veense Put en weer terug. "Een leuke tocht van ongeveer een half uur", licht John toe. De pontons zijn zo ingericht dat het ook voor mensen met een rolstoel geen probleem is om bij de schepen te komen en mee te varen.

De schepen op het evenement komen uit de regio, maar ook vanuit het hele land. John verwacht onder meer deelnemers uit Nijmegen en Leiden. Eigenaren van historische boten kunnen zich overigens nog aanmelden om mee te doen. Daarnaast kunnen bezitters van andere 'oude spullen' hun waren laten zien. "Acht jaar geleden organiseerden we de eerste editie met de bedoeling om ook oude tractoren, motoren, bromfietsen enzo te laten zien", vertelt John. "Er zijn zoveel mensen die leuke spullen in hun schuur hebben staan. Niet zomaar 'oude teringzooi', maar 'móóie oude teringzooi'."

Speciaal voor de kinderen heeft 't Wrijfhout dit jaar voor het eerst een 'Badeendjesrace' georganiseerd. De vereniging heeft driehonderd knalgele badeendjes aangeschaft. Op elk eendje staat een nummertje. "Kinderen kunnen er voor 1,50 euro een kopen", legt John uit. "Om een uur of vier 's middags laten we de badeendjes tegelijk los in het water. Het eendje dat het eerst naar de kant gedreven is, is de winnaar."

Ook voor volwassenen is er op de wal van alles te beleven. Er staat een grote feesttent met bar, waar een biertje slecht 1 muntje (1,50 euro) kost. Een palingroker levert vers gerookte paling, in een andere kraam wordt rode poon gebakken en weer een andere kraam serveert 'pulled porc'. Bij het Rad van Fortuin kunnen bezoekers een gokje wagen en maken ze kans op leuke prijzen. En er staan optredens op het programma van verschillende muzikanten en artiesten, waaronder een optreden van een visserskoor.

Het programma duurt van 10:00 tot 17:00 uur. Als de rust in de haven is weergekeerd verzamelen de eigenaren van de schepen plus de vele vrijwilligers die zich deze dag inzetten zich voor een barbecue. "Die bieden we gratis aan", zegt John. "Daarmee bedanken we iedereen voor hun inzet op die dag."

Britta Alink

q www.aalstmaritiem.nl

Over zuster Beppie en de amaryllis (2)

Moeder Overste verzorgde de amaryllis zelf. Niemand die het waagde om de plant zelfs maar water te geven. Ze deed dat met een maatbekertje om de andere dag. Precies de juiste, afgemeten hoeveelheid.

Het stofvrij houden van de kamer gebeurde twee keer per week en het boenen van het houten bureau diende één keer per maand te gebeuren. Het was een vast onderdeel van het werkrooster.

Beppie bekeek 's middags de werklijst en zag dat ze de volgende dag de kamer van Moeder Overste moest doen en ook het bureau in de was moest zetten. Een uur laten intrekken en dan weer uitboenen. Ze vond het maar niks. Die kamer bezorgde haar altijd een onbehaaglijk gevoel.

Op de dag dat het bureau moest worden geboend, plande Moeder Overste altijd haar maandelijkse bezoek aan de Bisschop. Deze had zijn residentie op de Parade. Moeder Overste liet zich daar rond koffietijd naar toe rijden. Ze had dan een eerste inleidend gesprek dat meestal over 'koetjes en kalfjes' ging. Na de lunch volgde er dan een vergadering waaraan diverse vertegenwoordigsters van verschillende orden deelnamen. Die bijeenkomst duurde vaak tot ver in de middag. Ze zorgde er altijd wel voor dat ze tijdens de vespers (het avondgebed) weer thuis was.

Beppie zuchtte even diep en betrad de kamer van Moeder Overste, gewapend met haar mandje schoonmaakartikelen en de stofzuiger. Het eerste werk was het bureau afstoffen en daarna in de boenwas zetten. Tijdens het intrekken van de was kon ze mooi de rest van de kamer doen en ten slotte stofzuigen.

Op de hoek van het bureau stond fier de amaryllis. De bloem gericht naar het raam met de afbeelding van de Heilige Borromeus. Onder de bloem zat een tweede stengel met een knop, met daarin de belofte van opnieuw een wonderschone lelie-achtige bloem.

Er was haar, en de andere verpleegsters uiteraard ook, op het hart gedrukt dat de amaryllis niet mocht worden gedraaid. Tijdens het poetsen van het bureau mocht deze alleen voorzichtig worden opgetild en daarna weer worden teruggezet. Precies op dezelfde plek.

Het bureau werd ingewreven met was uit een grote glazen pot met een eveneens glazen deksel. Deze pot stond in één van de wandkasten.

Beppie zette de pot op de rand van het bureau en legde de deksel er naast. Tenminste, dat dacht ze. De deksel schoof van het bureaublad en dreigde te vallen. Ze ving hem nog net op maar stootte met haar andere arm tegen de amaryllis die met een daverende klap op de plavuizen vloer belandde.

Verstijfd van schrik bekeek Beppie het tafereel op de grond. 'Wat nu?", dacht ze. Vertwijfeld keek ze omhoog en prevelde zachtjes 'Heilige Borromeus, help me alsjeblieft!'

Wordt vervolgd

Kindervakantieweek

Burgemeester opent Kindervakantieweek Hedel op kameel Foto: Lya Cattel

hede • In Hedel gaat maandag 13 augustus de vijftigste editie van de Kindervakantieweek van start.

De week is georganiseerd door stichting jeugdwerk De Molshoop. Dit jaar doet het maximale aantal van 350 kinderen mee.

De kinderen beginnen met het bouwen van hun eigen onderkomens, waarna loco-burgemeester Peter de Vries de officiële opening zal verrichten. De rest van de week staan verschillende leuke activiteiten voor de kinderen op het programma. Zo gaan ze woensdag met zeven bussen naar Toverland in Sevenum en is er woensdag een 'dwazenjacht' en een fakirshow.

Donderdag gaan alle kinderen naar een echte bioscoop in Den Bosch. Verder is er een bezoek aan de poppen- en berendokter voor de kleintjes en een 'goudspeurtocht' voor de grotere kinderen.

Kermis

Vrijdag 17 augustus is de spectaculaire afsluiting van de week met onder andere een optocht een kermis met modern vertier en nostalgische attracties zoals de rups uit 1932, de opduwzweefmolen uit 1938 en de schipschommel. Verder zijn er trampolines, de kop van jut, de spiraal, een rodeostier, een suikerspinnentent en een popcornkraam. De middag wordt gestart met het maken van een groot spandoek voor de optocht 's avonds. Rond 21:00 uur gaan de kinderen en hun begeleiders in optocht naar 't Gelre's End waar om 21:45 uur een grandioos vuurwerk wordt ontstoken.


Wandelen in Neerijnen

De wandeling begint om 9:30 uur. Foto: Koos Dansen

neerijnen • De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen begeleid zondagochtend 19 augustus een wandeling door het parkbos van landgoed Waardenburg en Neerijnen.

Via het park gaan de wandelaars naar de Waalbandijk. Onderweg brengen ze een bezoek aan de kasteeltuin van Huis Neerijnen. De excursie staat in het teken van 'historie. De gids vertelt alles over over de verschillende bewoners van beide plekken. De wandeling begint om 9:30 uur vanaf de parkeerplaats bij Het Stroomhuis aan de Van Pallandtweg 1. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Deelname kost 5 euro, kinderen t/m 12 jaar betalen 2,50 euro.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Anton van der Velde: 06-83086024, Jan Taat: 06-83086024 of Bert Vos: 06-19717255. Reserveren is noodzakelijk en kan via:

q www.glk.nl/evenementen.

Kerkdiensten
zondag 12 augustus

AALBURG - Evang. Yeshua Gem. (d'Alburcht, Perzikstr. 14a) 11.00 uur dienst. Geref. Gem. 09.30 uur Leesdienst, 18.00 uur ds. M.H. Schot. Vrije Oud Geref. Gem. 09.00 en 15.00 uur ds. A. Kot.

ALMKERK - Altenahove 11.00 uur ds. W. Stijf. Christelijke gemeente Focus op God, in 't Verlaat 10.00 uur samenkomst. Geref. Kerk 09.30 uur ds. B. Ridder, gez.dienst in NHK, 18.30 uur Jeroen Dorstijn, tentdienst. Geref. Kerk Vrijgem. 18.30 uur tentdienst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. B. Ridder, gez.dienst NHK, 18.00 uur spreker: Jeroen Dorstijn, tentdienst.

ANDEL - Geref. Kerk 09.30 en 18.30 uur ds. F. de Jong. Herv. Gem. 09.30 uur ds. A.T. v. Blijderveen, 18.00 uur ds. G. Boer. Vrije Evang. Gem. De Koningshof 10.00 uur Robbert Speelman.

BABYLONIENBROEK - Herv. Gem. 09.30 uur ds. P.L. Tolhoek, 18.30 uur ds. G.D. Hoff.

DUSSEN - Geref. Kerk "De Hoeksteen" Dussen-Meeuwen 09.30 uur mw. G. Bijl-Bor. Herv. Gem. 09.30 uur ds. L. de Wit, 18.30 uur ds. G.D. Kamphuis.

EETHEN - Herv. Gem. Eethen/Drongelen 09.30 uur ds. N. de Boo.

GENDEREN - Geref. Kerk 09.30 uur ds. W.A. Boer, 18.30 uur ds. G. Bos(dienst in NHkerk). Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. G. Bos.

GIESSEN - Herv. Gem. 09.30 en 18.00 uur dienst.

HEUSDEN - Prot. Gem. 10.00 en 17.00 uur ds. F.W. Verbaas.

NIEUWENDIJK - Geref. Kerk 10.00 uur ds. W. Bisschop.

RIJSWIJK - Christengem. 10.00 uur R. v.d. Sleen. Geref. Kerk 09.30 uur ds. K.D. v.d. Hout, 18.15 uur ds. C.G. Kant. Herv. Gem. 09.30 uur gereformeerde voorganger, 18.00 uur ds. C.G. Kant.

SLEEUWIJK - Geref. Kerk Sleeuwijk-Woudrichem 10.00 uur ds. L.J. Oosterom, gez.dienst in Ontmoetingskerk. Herv. Gem. 10.00 uur ds. L Oosterom, Ontmoetingskerk. Herv. Gem. Ichthus 09.30 uur ds. J. v. Dijk, 16.00 uur prop. H.J. Molenaar. Messiaanse huisgem. Beth-Shalom 10.00 uur samenkomst (zaterdag 11 augustus). Ned. Geref. Kerk Sleeuwijk (v.h. NGK Almkerk-Werkendam) 10.00 uur ds. B. Eikelboom. Vrije Evang. Gem. De Burcht 10.00 uur Peter Sleebos.

UITWIJK-WAARDHUIZEN - Geref. Kerk Vrijgem. 09.30 uur ds. H.T. Wendt, 18.30 uur leesdienst. Prot. Gem. Uitwijk-Waardhuizen 09.30 uur ds. P.J. Droogers, 18.30 uur ds T. Wegman.

VEEN - Geref. Gem. 09.30 en 18.00 uur ds. E. Bakker. Herst. Herv. Gem. 11.00 uur ds. W.M. Mulder, 18.30 uur ds. W. v. Klinken. Herv. Gem. 09.30 en 18.00 uur ds. J. Brouwer.

WERKENDAM - Chr. Geref. Kerk 10.00 en 17.00 uur ds. J.M.J. Kieviet. Evang. Gem. de Graankorrel 10.00 uur Gert Nap. Geref. Kerk 10.00 en 18.00 uur ds. N.J. Dekker. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur Leesdienst, 16.00 uur ds. A.C. Rijken. Herv. Gem. wijk 1 10.00 uur ds. G.R.G. v.d. Neut(BBK), 18.00 uur ds. J. Smit. Herv. Gem. wijk 2 10.00 uur ds. L Hak(DK), 18.00 uur ds. J Belder(BBK). Vrije Gereformeerde Gemeente in Nederland 10.00 en 18.00 uur ds. B.G. Ippel. 19.30 uur ds. B.G. Ippel (woensdag 15 augustus).

WIJK - Herst. Herv. Gem. 09.00 en 18.30 uur ds. W.M. Mulder. Herv. Gem. 09.30 uur ds. M.A. Kuijt, 18.30 uur ds. L. Hak.

WOUDRICHEM - Herv. Gem. 09.30 uur R. Antes, 18.00 uur ds A v. Duinen.

donderdag 9 augustus

Daredevils
20:00, Almkerk. Na Serious Request, Paaspop en de Zwarte Cross is de tent van de Zomerfeesten Almkerk nu aan de beurt. Ze knallen door de geluidsbarrière heen en laten, naar eigen zeggen, een spoor van confetti, lege glaze en voldoening achter. Dit jaar voor het eerst op de eerste donderdag tijdens de Zomerfeesten. De officiële opener als het gaat om de artiesten van de Zomerfeesten Almkerk 2018.

vrijdag 10 augustus

Qmusic the Party
21:00, Almkerk. Terwijl Qmusic uitgroeit tot het populairste radiostation van Nederland is Qmusic the Party in het land al jarenlang de populairste garantie voor feest. Honderden events zijn in een bruisende party getransformeerd door de meest innovatieve show van Nederland. Het adembenemende decor overstijgt ieders verwachting en maakt de beleving ongekend. Uiteraard zijn ook de belangrijkste ingrediënten voor een groots feest meer dan goed geregeld: alleen de grootste hits en de aller foutste muziek uit het populaire Foute Uur door de beste DJ's. Meer informatie:
zomerfeestenalmkerk.nl

zaterdag 11 augustus

Jeu de Boules toernooi
10:00, Oudheusden, Kasteellaan. Jaarlijkse grote toernooi van Jeu de Boules vereniging Allée du Château. Deelnemende verenigingen komen uit Vlijmen, Haarsteeg, Herpt, Drunen, Elshout, Haaren, en Oudheusden. Met grote loterij met mooie prijzen.

Autovoetbal
12:00, Almkerk. Met 10 teams, 10-tallen auto's, 100 strobalen en een ruim 300 kilo wegende rood-wit geblokte bal van een meter hoog zijn alle benodigdheden aanwezig voor een spectaculaire middag voor jong en oud met het autovoetbal in Almkerk. Met nog meer teams dan voorgaande jaren, belooft deze dag nog meer spektakel op te leveren. Meer informatie:
www.zomerfeestenalmkerk.nl

Zeroes Night
21:00, Almkerk. Deze avond tijdens de Zomerfeesten Almkerk worden bezoekers meegenomen naar de beginjaren van het millennium. Toen het internet nog traag was en alle cool kids een Nokia 3310 hadden. Pop, indie, dance of early urban. De Dj's draaien alle hits van de jaren nul aan elkaar tot één dampende dansavond. Met ook: Lasgo & Anna Grace, Yes-R, Jody Bernal en Johean & Moark.

zondag 12 augustus

De Troubabrours
13:00-17:00, Gorinchem, Theater Het Zevende Huis. Culturele Route met o.a. optreden van De Troubabrours (Frans Lodewijk, Marcus Mulder en Marcel Vaandrager). Muziek, mijmeringen en conference. Wisselende optredens van circa 15 minuten.

Tentdienst
18:30, Almkerk, feesttent. In de zomerweken zal de tentdienst in Almkerk weer plaatsvinden, de tent is open van af 18:15 uur. Spreker is Jeroen Dorstijn van Compassion. Thema: 'Gods hart, jouw hart'. Muziek wordt verzorgd door de Summer Worship Band.

maandag 13 augustus

Drive-In bioscoop
20:30, Almkerk. Heerlijk vanuit je auto naar een enorm scherm kijken op het veld naast Iveco Schouten aan de Waardhuizenseweg. 145 vierkante meter groot scherm. Voor de mensen die gewoon willen genieten van een hapje en een drankje is er ook een sfeervol terras aanwezig. De film zal starten zodra de schemering begint te vallen.

dinsdag 14 augustus

Repair Café
9:30-11:30, Almkerk, Kringloopcentrum Altena. Kapotte spullen laten repareren en herstellen. Deskundig advies, ontmoeten en inspiratie opdoen. Weggooien? Mooi niet. Deelname kost een vrijwillige bijdrage.

Autopuzzelrit
18:00, Almkerk. Goed met puzzelen en/ of heerlijk om een rondje te rijden door de pittoreske landschappen? Dan is daar de vertrouwde Autopuzzelrit van de Zomerfeesten Almkerk. Meer informatie: zomerfeestenalmkerk.nl

Fietspuzzelrit
18:00, Almkerk. Het oude, vertrouwde concept dat al verschillende jaren op het programma van Zomerfeesten Almkerk staat, is er dit jaar weer bij. Een route die deelnemers langs de mooiste plekjes van de omgeving brengt, voorzien van een cryptische routebeschrijving en vragen waardoor ogen goed op, maar vooral langs de weg gehouden moeten worden. Kortom: de fietspuzzelrit.

Bingo
19:00, Almkerk, Het Verlaat. De koffie en thee zullen dit jaar weer klaarstaan bij de bingo tijdens Zomerfeesten Almkerk. Net als de vele leuke prijzen.

woensdag 15 augustus

Beachvolleybal
18:45, Almkerk. Beachvoleybaltoernooi tijdens de Zomerfeesten in Almkerk. Inschrijven is niet meer mogelijk omdat het maximum aantal deelnemers bereikt is. Meer informatie: zomerfeestenalmkerk.nl

donderdag 16 augustus

WC Experience
21:00, Almkerk. Braborock sinds 1989 met de WC Experience! Nummers van internationaal allure voorzien van 'n Brabantse onzintekst, eigen nummers met 'n hoog rockgehalte, polka's en inhakers.

vrijdag 17 augustus

Dave Roelvink
21:00, Almkerk. Na het grote succes van vorig jaar, zal ook dit jaar de tent in Almkerk gevuld worden met de lekkerste beats voor de jeugd. Met eerst De Lievelings DJ's van Je Zusje, vervolgens Dopebwoy en als afsluiter: Dave Roelvink. Meer informatie: zomerfeestenalmkerk.nl

zaterdag 18 augustus

Boerenerfdag 2018
10:00, Wijk en Aalburg. Vijftiende editie van de Boerenerfdag, dit jaar bij familie Combee. Er zijn verschillende activiteiten voor kinderen. Zij kunnen zich helemaal uitleven op een springkussen, een prachtig ponyritje maken en konijnen en cavia's knuffelen in de knuffelhoek. De Boerenerfdag is een jaarlijks evenement van ZLTO Altena Biesbosch.

Kijk voor meer activiteiten op: www.hetkontakt.nl

Foto: Teus Admiraal

vrijdag 31 augustus

Sterkste Man van Altena

andel • Stichting De Sterkste Man van Altena houdt op vrijdag 31 augustus opnieuw een competitie om 'De Sterkste Man'. Het evenement vindt plaats bij de Romboutstoren in Andel en duurt van 18:30 tot 22:00 uur. Professionele sporters en strijdlustige beginners kunnen zich inschrijven voor de wedstrijd. Ook voor vrouwen en kinderen wordt een wedstrijd georganiseerd. Gastcoach is Fouad Hasaini, zevenvoudig 'Sterkste Man van Nederland' in de klasse tot 105 kilo. Aanmelden kan via: info@sterkstemanvanaltena.nl of 06-53475032 of 06-10581108. (archieffoto: Teus Admiraal)

De Daredevils in feesttent Almkerk

Het sterrenteam van Daredevils komt de bühne van de tent van de Zomerfeesten in Almkerk betreden. De opkomende coverband speelt gegarandeerd de tent plat. Een muzikale blikseminslag van astronomische proporties, waarbij classics en gewaagde actuele hits in elkaar versmelten. Het is de officiële opener als het gaat om de artiesten van de Zomerfeesten dit jaar. Aanvang 20:00 uur.

De Troubabrours te zien in Gorinchem

De Troubabrours (Frans Lodewijk, Marcus Mulder en Marcel Vaandrager) geven tussen 13:00 en 17:00 uur een aantal gratis optredens in theater Het Zevende Huis aan de Knipsteeg in Gorinchem, tijdens de Culturele Route Gorinchem. Het trio brengt muziek, mijmeringen en conferences voor een aandachtig publiek. De optredens duren deze middag steeds een kwartiertje.

Q Music The Party met het Foute Uur

Bruisende party in de tent van de Almkerkse Zomerfeesten. Met de grootste hits en de allerfoutste muziek in het populaire Foute Uur door de beste DJ's. Aanvang 21:00 uur.

donderdag 9 augustus

Kinderrondleiding
14:00, Ammerzoden, Kasteel Ammersoyen. Rondleiding speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders. De kinderen mogen zich verkleden tot jonkvrouw of ridder en gaan daarna met de gids een tour maken door het kasteel. Na afloop is er een knutselactiviteit in de taveerne. Deelname kost 5,25 euro voor kinderen en 9,50 euro voor volwassenen. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.glk.nl/ammersoyen

zaterdag 11 augustus

Maliënkolder armbandjes
13:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Workshop Maliënkolder armbandjes maken met de ringetjes waar vroeger een maliënkolder van werd gemaakt. Voor kinderen en volwassenen. Deelname kost 5 euro per persoon. Meer informatie:
www.slotloevestein.nl

Autoshow Bommelweek
19:00, Zaltbommel, binnenstad. Autoshow met gepimpte auto's.

Orgelconcert
20:00, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. Kees van Houten speelt werken van Johann Sebastian Bach op het orgel van de Sint-Maartenskerk. Van Houten (1940) was meer dan 50 jaar organist van de St. Lambertuskerk in Helmond. Hij geeft concerten in binnen- en buitenland. Het programma in Zaltbommel bestaat uit zeven van Bach's mooiste koraalbewerkingen voorafgegaan door Prealudium und Fuge i e moll BWV 533 en afgesloten met Praeludium und Fuge in C dur BWV 545. Entree: 8 euro, jongeren krijgen korting.
www.muziekkringbommelerwaard.nl

'Lekker aan de Waal'
20:30, Zaltbommel, Rotterdamse Bol. Voorheen Buitenhofpop. Muziek in de uiterwaarden. Met o.a. Mrs Stuyvenberg en DJ Seepman. Rock 'n Roll, klassiekers uit de jaren '70 en '80 en blues wisselen elkaar af.

zondag 12 augustus

'Lekker aan de Waal'
14:00, Zaltbommel, Rotterdamse Bol. Voorheen BuitenhofPop. Muziek in de uiterwaarden. Met o.a. de band Mill Street (muziek uit eind jaren '70 en begin jaren '80 zoals Iggy Pop, David Bowie, Icehouse, Depeche Mode, ZZ Top, Snowy White en Roxy Music), Friction & The Roots Drivers (onweerstaanbare mix van reggae met Afrikaanse en Caribische vibes en onvergetelijke liveshow). De afsluiter is Moonshine Brigade uit Den Bosch (Americana, bluegrass en country).

Tentdienst VBC
15:00, Zuilichem, IJsbaan. Feestelijke tentdienst ter opening van de VakantieBijbelClub. Dit jaar bestaat de VBC in Zuilichem 10 jaar. Iedereen is welkom bij de dienst.

maandag 13 augustus

Frits Stehmann Toernooi
15:00, Zaltbommel, ZTV. Start van het Frits Stehmann 50+ toernooi op de banen van de Zaltbommelse Tennisvereniging. Voor iedereen die dit jaar 50 wordt en ouder is. De inschrijving sluit opo 5 augustus en loopt via www.toernooi.nl De finales zijn op zondag 19 augustus. Op vrijdagavond is er een gezellige avond. Meer informatie bij Wieneke Scholtens: 06-57233166.

Zeskamp Bommelweek
19:00, Zaltbommel, Markt. Zeskamp van de Bommelweek.

dinsdag 14 augustus

Zeepkistenrace Bommelweek
17:30, Zaltbommel, Waterstraat. Spectaculaire Zeepkistenrace.

woensdag 15 augustus

Open Morgen
Elke woensdagmorgen is het in Pand 9 van 10.00 tot 12.00 uur 'Open Morgen': iedereen is welkom voor een kop koffie of thee met iets erbij en voor gezelligheid en een luisterend oor. De Open Morgen wordt gehouden in een ruimte die vanuit de centrale hal van Pand 9 te bereiken is. Diverse borden wijzen de weg. Het vaste team nodigt iedereen van harte uit om een keer langs te komen.

Struinen door het Munnikenland
14:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Ontdek de natuur langs de rivier en maak samen met de gids van Staatsbosbeheer een struintocht door de ruige uiterwaarden van het Munnikenland. Onderweg vertelt hij je over de planten en dieren die hier leven en wie weet sta je oog in oog met een van de bewonders van het gebied: een rode geus of een konikpaard.
www.staatsbosbeheer.nl

Repair Café
14:00-16:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes en computers.

Culinair: Mexicaanse mini hapjes
14:30-15:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Een heerlijk Mexicaans mini-hapje, eenvoudig in elkaar te zetten. Kom proberen en proeven in 't Hoekske. Deelname kost 3 euro voor bewoners van De Leyenstein, 6 euro voor anderen.

Volleybal Toernooi Bommelweek
19:00, Zaltbommel, Sporthal De Ring. 15e editie van het Phoenix Recreatief Zomeravond Volleybaltoernooi. Samen met vrienden, familie, collega's, medesporters of buren een avondje volleyballen voor de fun. Teams hebben minimaal 6 spelers, waarvan 2 niet-competitiespelers. Deelname kost 22,50 euro per team. Inschrijven kan tot vrijdag 10 augustus.
www.vvphoenix.nl

donderdag 16 augustus

Braderie Bommelweek
13:00, Zaltbommel, Binnenstad. De grootste braderie van de wijde omtrek. Met aansluitend vanaf 21:00 uur het Braderiebal op de Markt.

Kinderrondleiding
14:00, Ammerzoden, Kasteel Ammersoyen. Rondleiding speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders. De kinderen mogen zich verkleden tot jonkvrouw of ridder en gaan daarna met de gids een tour maken door het kasteel. Na afloop is er een knutselactiviteit in de taveerne. Deelname kost 5,25 euro voor kinderen en 9,50 euro voor volwassenen. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.glk.nl/ammersoyen

Nick van Wijk Trio
19:30, Zaltbommel, Café De Bossche Poort. Gitaarviruoos Nick van Wijk brengt samen met Rob Roemers en Jan van Ballegooijen eigen nummers en covers van wereldberoemde artiesten. Toegang gratis.

vrijdag 17 augustus

Swipe Off XXL Bommelweek
18:30, Zaltbommel, Markt. Spectaculaire stormbaan 'Swipe Off XXL'.

Een avondje struinen
19:00-21:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Beleef een zwoele zomeravond langs de rivier in het Munnikenland. Krekels tsjirpen, vogels zingen nog even hun avondlied voor de stilte invalt. Het land geurt heerlijk door alle bloeiende planten. Langzaam zakt de oranje zomerzon weg aan de horizon.De gids van Staatsbosbeheer vertelt je over de planten en dieren die hier voorkomen.
www.staatsbosbeheer.nl

zaterdag 18 augustus

Paardendag
9:00, Ammerzoden, Heiligenweg. Bommelerwaardse Paardendag op het terrein van de Gelderse Boys. Met spectaculaire shows, clinics en wedstrijdelementen voor recreanten en wedstrijdruiters. Nieuw dit jaar: prachtige Friese paarden voor de concourwagen. Het strodorp is ingericht als doe-plein voor de allerkleinsten, waar zij kunnen knutselen, ponyrijden, knuffelen en zich laten schminken. Kijk voor het laatste nieuws op facebook of op:
www.bwpaardendag.nl

Kijk voor meer activiteiten op: www.hetkontakt.nl

Kerkdiensten
zondag 12 augustus

AALST - Herst. Herv. Gem. 11.00 en 18.30 uur ds. N.A. Donselaar. Herv. Gem. 09.30 uur dienst, 18.30 uur ds. J.M. v. Wijk.

ALEM - H. Hubertus 09.30 uur Woord- en Communieviering.

AMMERZODEN - Verpleeghuis Het Zonnelied 19.00 uur Eucharistieviering, R. Putman (zaterdag 11 augustus). 14.30 uur ds. P. Verhaar.

BRAKEL - Herv. Gem. a.h. Marktplein 09.30 uur ds. J. Reehorst, 18.30 uur ds. G.A. Termaat.

BRUCHEM - Herv. Gem. PKN 09.30 uur ds. J. Niesing, 18.30 uur ds. C.H. Buitink.

EST - Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. Hogenhout.

GAMEREN - Herst. Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. A.C. Rijken. Herv. Gem. 09.30 uur ds. M Messemaker, 18.30 uur ds. L. de Wit.

GELDERMALSEN - Vrije Evang. Gem. de Ark(Helicon,Burg. Roozeveld v.d. Venlaan 7) 10.00 uur A. v.d. Sande.

HEDEL - Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. L.H. Oosten.

HEEREWAARDEN - Prot Tweestromengem. Rossum-Heerewaarden-Hurwenen 10.00 uur ds. C.A. Davidse.

KERKDRIEL - Alemzaal Leijenstein 17.30 uur Eucharistieviering, pastoor R. Putman (zaterdag 11 augustus). Prot. Gem. 10.00 uur dienst in Heerwaarden. St. Martinus Parochie 09.00 uur Eucharistieviering (vrijdag 10 augustus). 11.00 uur Eucharistieviering, pastoor R. Putman. 08.00 uur Gebed (woensdag 15 augustus).

KERKWIJK - Herst. Herv. Gem. Kerkwijk e.o. 09.30 uur ds. J.C. den Toom, 18.30 uur ds. J.G. Blom. Herv. Gem. PKN Kerkwijk/Delwijnen/Nederhemert 09.30 uur ds. D.C. Floor, 18.30 uur ds. A.N. v.d. Wind.

NIEUWAAL - Herst. Herv. Gem. 09.00 uur ds. N.A. Donselaar, 18.30 uur ds. P. Verhaar.

OPIJNEN - Herv. Gem. 10.00 uur ds. Verdijk, gez.dienst in Tuil.

POEDEROIJEN - Herst. Herv. Gem. Poederoijen en Loevestein 09.00 uur ds. H. Juffer, 15.30 uur kand. A.I. Kazen. Herv. Gem. Poederoijen en Loevestein 09.30 uur prop. B. Coster, 18.30 uur ds. A. Hamstra.

ROSSUM - Prot. Tweestromengem. Rossum-Heerewaarden-Hurwenen 10.00 uur dienst in Heerwaarden.

VARIK - Protestantse kerk 10.00 uur dhr S. Both. R.K. Kerk 09.30 uur Woord- en Communieviering-pw. L. Langendijk.

VELDDRIEL - Parochie H. Martinus 09.30 uur Eucharistieviering, pastoor R. Putman, 13.00 uur Doopviering, pastoor R. Putman. 09.00 uur Eucharistieviering (dinsdag 14 augustus).

WELL - Ned. Herv. Gem. te Well/Ammerzoden 10.00 uur ds. J. de Goei.

ZALTBOMMEL - Evang. Gem. Bommelerwaard (Pand 9, van Heemstraweg west 9) 10.00 uur Martjan de Bijl. Evangelisatie Herst. Herv. Kerk 14.00 uur ds. A.P. Muilwijk. Geref. Kerk Vrijgem. 10.00 uur ds. H. Jagersma, 16.30 uur ds. H. Wendt. Protestantse Gemeente Zaltbommel i.w. Het Anker 10.00 uur ds. T. Bouw. Protestantse Gemeente Zaltbommel i.w. Sint Maarten 10.00 uur ds. T. Bouw. R.K. St. Martinuskerk in de Franciscus-parochie 08.45 uur Oecumenisch gebed (woensdag 15 augustus). Volle Evangelie Gem. De Kandelaar (sportcomplex Cambium, Courtine 4) 10.00 uur Ed Sebök.

ZUILICHEM - Geref. Kerk Gameren/Zuillichem 09.30 uur ds. I. Eckhardt, 18.30 uur ds. W. v. Herwijnen. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. P. Verhaar, 18.30 uur ds. K. v. Olst.

Foto: aangeleverd

zaterdag 18 augustus

Historische Oogstdag Ophemert

ophemert • Aan de Molenstraat in Ophemert vindt op zaterdag 18 augustus van 10:00 tot 17:00 uur de jaarlijkse historische Oogstdag plaats. De organisatie is in handen van de Betuwse Historische Tractoren Club (BHTC). Op de dag kunnen bezoekers zien hoe in vroeger tijden graan en aardappels geoogst werden, met handgereedschap, met paardenkrachten en met historische tractoren en werktuigen. Voor de kinderen is er van alles te zien en te doen. Daarnaast zijn er diverse marktkraampjes, oude ambachten en een door paarden voort getrokken Pipowagen. De toegang is gratis.

Kees van Houten geeft orgelconcert

In de serie zomerorgelconcerten van Muziekkring Bommelerwaard is Kees van Houten (1940) zaterdag de organist in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Zijn concert bestaat geheel uit werken van Johann Sebastian Bach. Op het programma staan over meer zeven van Bach's mooiste koraalbewerkingen. Het concert begint om 20:00 uur. De entree is 8 euro, jongeren krijgen korting.

Braderiebal op Markt in Zaltbommel

Traditiegetrouw gaat de grote braderie in de binnenstad van Zaltbommel om 21:00 uur over in het Braderiebal. Dit jaar staat de band Solid-6 op het podium. Geen onbekende in de stad, want in 2014, 2015 en vorig jaar maakte deze band ook al een groot feest van het Braderiebal. Een energieke coverband met verzorgd podium, sensationele lichtshow en uitmuntende geluidsinstallatie en technici.

'Lekker aan de Waal' in de Bommelweek

Buitenhofpop 2016 Foto: Lya Cattel

Zaterdagavond en zondagmiddag live muziek aan de Waalkade in Zaltbommel. 'Lekker aan de Waal' (voorheen BuitenhofPop) is een evenement voor het hele gezin.

25 / 28

Deze foto van Hans Deursen uit Tuil geeft een goed beeld van de warme zomer. Foto: Hans van Deursen

Ook meedoen aan de zomerfotowedstrijd van Het Kontakt? Ga snel naar: fotowedstrijden.hetkontakt.nl/zomer-2018. Foto's uploaden kan tot en met zaterdag 15 september, stemmen op ingezonden foto's is mogelijk tot en met zaterdag 22 september.

Karin Verhoeks uit Gameren zocht het wat verder van huis: in Thailand. Foto: Karin Verhoeks
Suzanne van der Poll uit Zaltbommel stuurde een vrolijk vakantiekiekje uit Oostenrijk. Foto: Suzanne van der Poll
Viaanse Petra Martens maakte deze foto's van jonge ooievaars. Foto: Petra Martens
Ook de zonen en man van Lilian Kraaij uit Werkendam waren op zoek naar verkoeling. Foto: Lilian Kraaij
Gert van der Hee trof deze zwemmende koe aan in Ameide. Foto: Gert van der Hee
Zomer aan de Lek, gemaakt door Ed Visser uit Zijderveld. Foto: Ed Visser
26 / 28

Aangeboden: stalling voor caravans, campers, oldtimers in geïsoleerde schuur in Rossum. Tel. 06-53206545

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Gezocht: Huurhuisje met tuin, liefst landelijk gelegen. Prijs tot €700,-. Mijn partner en ik willen weg uit de stad (Den Bosch) dus ook mogelijkheid tot woningruil.06-13157539

Schutters wagen zich op wedstrijdpad

Kennismaken kan tijdens open dag op 18 augustus

Herman Westerlaken maakt deel uit van het wedstrijdteam. Foto: Janneke Boogaard

gameren • De schietsport heeft niets te maken met 'even lekker knallen'. Tot die conclusie kwam ook Herman Westerlaken uit Haaften nadat hij vorig jaar de open dag bezocht bij Het Gulden Schot in Gameren. "Ik maakte als vrijwilliger een website voor een andere schietclub. Toen ik zag dat er een open dag was bij een vereniging dicht bij huis, dacht ik: laat ik eens gaan kijken wat het nou eigenlijk inhoudt."

Zoals de meeste mensen moest hij na die open dag zijn beeld bijstellen. Stoere cowboys liepen er niet rond op het sportpark in Gameren. "Het draait allemaal om concentratie en rust." Na die eerste positieve ervaring besloot Herman een verenigingsavond bij te wonen. "Ik was op zoek naar een sport, iets waar je beter in kunt worden door te oefenen. Maar ik wilde eerst weten hoe de onderlinge sfeer was." Ook die nadere kennismaking beviel, waarna Herman besloot lid te worden.

Vervolgens ging het snel: hij volgde de verplichte veiligheidstraining van zeven lessen, legde de proeve van schietveiligheid met goed gevolg af en werd al snel door clubgenoot en bestuurslid Bloem Visser gevraagd als baancommandant én lid van het kersverse wedstrijdteam.

"Het leuke aan het wedstrijdteam vind ik dat we een eigen oefenavond hebben met een trainer. We werken dan aan alle aspecten van het schieten en dat zijn er heel veel. Je houding, je ademhaling: alles moet kloppen voor een goed resultaat", legt Herman uit.

Dat ook zaken als temperatuur en geur een rol spelen, ontdekte het driekoppige team tijdens hun eerste twee wedstrijden. Bloem: "De eerste keer was het ontzettend koud in de schiethal. De tweede keer had ik dikke kleding aan, maar was het juist heel warm. En één keer rook het 's ochtends al naar frituur. Voor dat soort zaken moet je je allemaal af kunnen sluiten."

Natuurlijk blijven ook recreatieve schutters van harte welkom bij Het Gulden Schot. Voor iedereen geldt dat een serieuze basishouding vereist is. "We zoeken mensen die enthousiast zijn voor de sport, niet voor vuurwapens op zich", verwoordt Bloem de insteek van de club. De recreanten kunnen op dinsdag- en donderdagavond terecht, woensdag is de training voor het wedstrijdteam. Op zaterdag 18 augustus van 10:00-16:00 uur is er een open dag. Iedereen vanaf achttien jaar kan dan op vertoon van een legitimatiebewijs kennismaken met de schietsport en de vereniging.


Janneke Boogaard

q svhetguldenschot.nl

Ploegentijdrit voor recreanten

Een ploeg bestaat uit vier renners. Foto: Jan de Bruin

regio • Rennersclub Jan van Arckel organiseert op woensdagavond 22 augustus een ploegentijdrit voor recreanten.

Deze tijdrit vindt plaats op het vaste tijdritparcours, in de polder tussen Noordeloos en Ameide. De permanence is gevestigd in de kantine van voetbalvereniging Noordeloos aan de Nieuwendijk 8 in Noordeloos, parallel aan de Provincialeweg N214. De individuele districtstijdrit is komen te vervallen. Het programma: 17:30 uur: permanence open; 18:00 uur: Start uitgifte rugnummers, kosten 10 euro per ploeg. Inschrijving ploegen uitsluitend vooraf via de website van de club; 19:00 uur: Start van de ploegentijdrit recreanten (21 kilometer; twee ronden). Er wordt gestreden in vier categorieën: damesploegen regionaal, herenploegen regionaal, gemengde ploegen en gezinsploegen.

"Formeer zelf een ploeg van vier deelnemers en doe mee", laat rennersclub Jan van Arckel weten. "Een prachtige kans voor snelle mannen en vrouwen die doordeweeks in groepjes de wegen onveilig maken om er met elkaar een flinke snok aan te geven. Het Is maar iets meer dan 20 kilometer, meedoen dus!" Vier starters per ploeg, de aankomst van het derde ploeglid is bepalend voor de uitslag. Per ploeg van vier is maximaal één licentiehouder van de Sportklasse of Amateurs toegestaan. Ploegen met uitsluitend licentiehouders van rennersclub Jan van Arckel kunnen buiten mededinging deelnemen.

Aanmelden via de website is verplicht. Regionale ploegen krijgen de voorkeur.

q www.janvanarckel.nl

Nederlands CP-voetbalteam vierde op EK in eigen land

zeist • Het Nederlands CP-voetbalteam is op het Europees kampioenschap in eigen land net naast het podium beland. Gerard Bambacht uit Zuilichem maakte de voorbije weken deel uit van de selectie die het toernooi afwerkte op de KNVB Campus in Zeist. De ploeg van bondscoach Max Raeven verloor zondag met 1-2 het duel om de derde plaats. Daarin was Ierland de opponent; dezelfde ploeg die in de groepsfase al met 0-1 te sterk was. De 19-jarige Bambacht bleef de hele wedstrijd op de bank. Op vrijdag nam Oranje het in de halve finale op tegen Rusland. Nederland ging met 5-0 onderuit, waarna de Russen zich tot Europees kampioen kroonden door in de finale af te rekenen met mede-gedoodverfde favoriet Oekraïne. In de halve finale maakte 'Bambi' tien minuten voor het einde zijn opwachting.

Inbraak bij vv Well

well • Op sportpark De Hoef is maandag op klaarlichte dag ingebroken. Een bijgebouw en het materiaalhok onder de tribune moesten het ontgelden. Op het complex van de vierdeklasser is geen materiaal buitgemaakt, omdat de daders iets na 14:00 uur op heterdaad werden betrapt door een oplettend clublid. Daarop vluchtten de daders razendsnel per auto. Well-voorzitter Adri Sprong koestert nog hoop op gerechtigheid: "Er is heel veel schade gemaakt, het bedrag is nog onbekend. Maar het kenteken van de auto is genoteerd. Misschien dat de politie daar nog iets mee kan."

Almkerker wereldkampioen

almkerk • Luciën de Rade uit Almkerk is in het Italiaanse Cavo Lama wereldkampioen vissen in de categorie U25 geworden. In een tweedaagse wedstrijd, afgelopen vrijdag en zaterdag, wist De Rade 70 vissers uit veertien landen voor te blijven. Tevens wist hij met het landenteam van Nederland goud te pakken en liet hij respectievelijk Engeland en Kroatië achter zich. Luciën de Rade, lid van HSV Groot Woudrichem, vist al geruime tijd aan de Nederlandse top en heeft al vele internationale wedstrijden gevist.

Nieuwe spelers RKVSC

velddriel • RKVSC, dat komend seizoen voor het eerst op zaterdag gaat spelen, heeft nog drie nieuwe spelers aan zich weten te binden. Het zijn Henk Damen, de zanger uit Zaltbommel en die in het verleden nog voor FC Den Bosch uitkwam, de Pool en ex-prof Arkadiusz Wierbzbicki en Nassir Belkacem, die overkomt van CHC. De ploeg uit Velddriel komt in het nieuwe seizoen uit in de 4e klasse D met onder meer Brakel, Kerkwijk, Well en Zuilichem als tegenstanders.

Wijzigingen bekerduels

regio • De start van het nieuwe seizoen staat voor de meeste regioclubs alweer op het punt van beginnen. Zo ook het bekertoernooi, dat door de KNVB is ingepland in de eerste drie weekenden van september. Wanneer het voor clubs om praktische redenen niet mogelijk is om bekerduels af te werken op 1/2, 8/9 en 15/16 september zal de KNVB toestemming verlenen als één van deze wedstrijden op een andere dag wordt ingepland. Het doorgeven hiervan moet wel vóór donderdag 20 september gebeuren.

Transfer naar Omonia Aradippou

werkendam • Lang leek het erop dat Everton Pires Tavares Kozakken Boys zou verlaten voor een avontuur bij Sparta in de Jupiler League. Vorige week werd bekend dat de middenvelder heeft getekend bij het Cypriotische Omonia Aradippou. De club uit Aradippou eindigde vorig seizoen op de zesde plaats in de op één na hoogste divisie van Cyprus, de 2. Division.

Tot officiële speelminuten op Het Kasteel kwam het daarmee niet voor de 27-jarige middenvelder.

Vloggen voor Regio-Voetbal

regio • Je eigen voetbalvlog op onze website Regio-Voetbal. Het zou komend seizoen zomaar kunnen! Regio-Voetbal is er afgelopen seizoen mee gestart vloggers een podium te geven. Aanmelden: info@regio-voetbal.nl.