HK Bommelerwaard

14 november 2018

HK Bommelerwaard 14 november 2018


Kermis Kerkdriel in andere handen

Kermis Kerkdriel Foto: Lya Cattel

kerkdriel • De kermis in Kerkdriel wordt volgend jaar niet meer georganiseerd door de Duursma Groep. De Theater-Technische Compagnie heeft de nieuwe aanbesteding gewonnen die de gemeente Maasdriel had uitgeschreven. Er meldden zich vier geïnteresseerde partijen. Theater-Technische Compagnie is als beste uit de selectie gekomen qua prijs-kwaliteitverhouding. Duursma organiseerde de kermis sinds 2012. Dat jaar besloot de gemeente de kermis te privatiseren. Dat leidde tot veel politiek debat en hevig protest van inwoners, maar uiteindelijk was iedereen vanaf het begin dik tevreden over Duursma. René Duursma vindt het 'heel jammer' dat hij de opgebouwde band met de gemeente, horeca en bewoners niet kan voortzetten. "Maar die kans is er altijd bij een aanbesteding", reageert hij nuchter. "Voor het bedrag dat de Theater-Technische Compagnie heeft neergelegd hadden wij de kermis nooit kunnen organiseren. Dat maakt deze uitkomst voor mij wat minder zuur."

Maximaal vier arbeidsmigranten

zaltbommel • In vijf woningen aan de Elzenstraat in Brakel, de Dorpsstraat in Bruchem, de Bieskamp in Nieuwaal en 't Stikske in Zuilichem wonen op dit moment teveel arbeidsmigranten. De gemeente Zaltbommel wil dat er in die huizen maximaal vier arbeidsmigranten komen te wonen. De eigenaren van de huizen wordt verzocht een 'omgevingsvergunning' aan te vragen bij de ODR. Volgens burgemeester Peter Rehwinkel is er bij de genoemde woningen sprake van te beperkte parkeerruimte of van overlast door de bewoners. "In één van de woningen wonen nu tien arbeidsmigranten, waarvan er twee in de garage slapen", zegt hij. Volgens wethouder Gijs van Leeuwen passen de maatregelen in het 'huidige beleid'. "Het gaat ons om de leefbaarheid in de wijken, ook om de leefbaarheid voor de arbeidsmigranten", aldus Van Leeuwen. Volgens hem gaat het op sommige adressen waar meerdere arbeidsmigranten wonen wel goed.

Zaltbommel zoekt burgemeester

Installatie nieuwe raadsleden Foto: Lya Cattel

zaltbommel • Zaltbommel gaat op zoek naar een nieuwe burgemeester. Dat heeft plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad Kees Metz donderdagmiddag bekend gemaakt. Na het vertrek van burgemeester Albert van den Bosch, die Tweede Kamerlid werd voor de VVD, kreeg Zaltbommel een waarnemend burgemeester: Peter Rehwinkel. Loco-commissaris van de Koning, Jan Markink, vindt het tijd om de vacature voor een vaste burgemeester nu open te stellen. Markink heeft daar vorige week overleg over gehad met alle fractievoorzitters van Zaltbommel, een lid van het college en de gemeentesecretaris. De gemeenteraad zal eind februari, begin maart 2019 een profielschets opstellen voor de nieuwe burgemeester. Zaltbommel heeft dan waarschijnlijk na de zomervakantie een nieuwe burgervader. Peter Rehwinkel heeft aangegeven niet te zullen solliciteren en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

Tuinbeurs van vijf dagen in Ophemert

De populaire vereniging voor tuinliefhebbers Groei & Bloei bereidt een groot tuinevenement voor en heeft als locatie Kasteel Ophemert gekozen. De bedoeling is dat daar in mei volgend jaar vijf dagen lang tweehonderd ondernemers uit de groensector mensen inspireren om op een eenvoudige manier hun tuin natuurlijker te maken. De organisatie mikt op 25.000 bezoekers. Kasteelvrouw Alexandra van Dedem vertelt over haar drijfveren en de voorbereidingen.

Geen feesten op ijsbaan Brakel

Op de mogelijk nieuwe ijsbaan langs de Langerakseweg in Brakel zijn 'feesten en partijen expliciet uitgesloten'. Dat zegt wethouder Gijs van Leeuwen. De gemeente Zaltbommel heeft vorig jaar een afspraak gemaakt met aannemersbedrijf Van der Ven over het verplaatsen van de huidige ijsbaan langs de Van Heemstraweg. Van der Ven wil op de oude locatie een bedrijventerrein realiseren. Omwonenden vrezen dat het nieuwe clubgebouw gebruikt gaat worden voor feesten en partijen.

Maasdriel ziet 'stip' nog steeds

De gemeente Maasdriel gaat de meningen van inwoners inventariseren over de toekomst van de Bommelerwaard. Hoever moet de samenwerking met buurgemeente Zaltbommel volgens de inwoners en ondernemers gaan? 'Stip op de horizon' is voor de meeste politieke partijen een herindeling tot één gemeente. In Zaltbommel is daar geen meerderheid voor. De verschillen kwamen eens te meer aan het licht tijdens de begrotingsvergaderingen in beide gemeenten.

Nivo Sparta werkt verder aan missie

Tweedeklasser Nivo Sparta weerde zich zaterdag kranig tijdens het bekerduel met eersteklasser LRC, maar verloor de strafschoppenserie. De focus kan dus weer op de competitie. De doelstelling is glashelder: promotie naar de eerste klasse. Voorlopig moet Nivo Sparta nog vier ploegen boven zich dulden: EBOH, Woudrichem, Pelikaan én rivaal Roda Boys. Maar trainer Theo de Boon is ervan overtuigd dat zijn elftal mee kan in het tempo van de eerste klasse.

Veiliger fietspad

Foto: 123rf Foto: 123rf

nederhemert • Gemeente Zaltbommel gaat de provincie Gelderland vragen de Bergsche Maasdijk tussen Well en Nederhemert-Zuid veiliger te maken voor fietspad. Op dit moment ligt er langs de vijf kilometer lange dijk een paar honderd meter fietspad. "Hoewel het aantal ongevallen met fietsers wel meevalt, is het een gevaarlijke weg om te fietsen", aldus Geert Bok van de SGP. De hele gemeenteraad steunde zijn motie.

Onthulling standbeeld Sint-Maarten Foto: Lya Cattel

• Sint Maarten geeft voortaan iedereen die via de Boschstraat Zaltbommel in gaat het goede voorbeeld. Zaterdag werd het beeld van Maria van Gerwen onthuld door burgemeester Peter Rehwinkel en twee jonge mantelzorgers.

Bommelerwaard

woensdag 14 november 2018 Jaargang 12 NO. 46

'Geen feesten en partijen op nieuwe ijsbaan'

brakel • Op de mogelijk nieuwe ijsbaan langs de Langerakseweg in Brakel zijn 'feesten en partijen expliciet uitgesloten'.

Dat zegt wethouder Gijs van Leeuwen. De gemeente Zaltbommel heeft vorig jaar een afspraak gemaakt met aannemersbedrijf Van der Ven over het verplaatsen van de huidige ijsbaan langs de Van Heemstraweg. Van der Ven wil op die plek een bedrijventerrein realiseren. Tegelijkertijd is in Brakel behoefte aan een waterberging. Die waterberging is volgens de gemeente prima te combineren met de nieuwe ijsbaan. Toen de plannen voor de nieuwe ijsbaan bekend werden, ontstond er onrust bij omwonenden. Zij vreesden dat hun uitzicht verpest zou worden en dat het terrein en vooral ook het nieuwe clubgebouw gebruikt zouden gaan worden voor (grote) evenementen. Die angst is niet meer nodig, aldus Van Leeuwen. Ook andere bezwaren zijn volgens de wethouder in het nieuwe voorstel weggenomen. "Zo komt er geen wal om de ijsbaan heen", licht hij toe. "De verlichting wordt inklapbaar, hekken en masten worden in donkere kleuren uitgevoerd." Op de plaats waar nu de oude schapenschuur staat, kan het nieuwe clubhuis voor de ijsvereniging komen. "Omwonenden maken zich zorgen over met name de aard van het clubgebouw van de ijsbaan", schrijft het college in een informatienota aan de gemeenteraad. "Daarom hebben wij de bouw- en gebruiksmogelijkheden van de bestemming beperkt. Het houden van feesten in het clubgebouw gaan wij bijvoorbeeld expliciet uitsluiten." De omwonenden blijven de ontwikkelingen met argusogen volgen en zijn er niet helemaal gerust op. "Het probleem is niet de ijsbaan, maar blijft het grote clubgebouw van de BOG dat volgens ons geen directe functie heeft voor de ijsbaan", aldus een woordvoerder van de bewoners. Ook hebben omwonenden bezwaar tegen de bestemmingswijziging van agrarisch naar recreatie.

Volgens de omwonenden is het logischer als het clubgebouw voor de BOG bij de nieuwe multifunctionele accommodatie komt.

Britta Alink

Bang

Maandagmorgen reed ik tussen stapels pubers weer eens over de brug. Ik ging naar Bommel om van alles te zien. En wat ik zag, deed mij schrikken. Allereerst die kolossale vrachtwagens die toen met een gangetje van slechts veertig over de weg scharrelden. Als dat spul honderd rijdt, is het hekje tussen snelweg en fietspad opeens een stuk kleiner. Ik heb bij onze brug nog niet gehoord dat een camion over dat hek kwam. Gelukkig gaat dat altijd goed.

Er kwam een supergrote landbouwtractor, werkelijk op topsnelheid, uit zuidelijke richting ons tegemoet. Achter het stuur een nonchalant aapje, amper ouder dan de gemiddelde fietser van dat moment. Menig puber zat op zijn telefoon te loeren toen het gevaarte op schootsafstand kwam. Ik zag het al voor me maar gelukkig gaat het altijd goed.

En toen werden we ingehaald. Alweer een tractor, nu met glimmende ploegscharen achter zich. Ik kon niet zien of het ooit zwaarden waren geweest maar ik constateerde wel dat ze vlijmscherp waren. Dat snijdt als een mes door een puber.

Is het niet een goed idee daar een snelheidsbeperking in te stellen? Even een bord: landbouwverkeer 10 km per uur en wat handhaven, moet jij eens zien. Want het is best lullig als je moeder je in het mortuarium moet herkennen aan je t-shirt.

Johan Cahuzak

Huiskamer De Schans blijft open

Foto: Janneke Boogaard

zaltbommel • Een oproep eerder dit jaar voor nieuwe vrijwilligers voor huiskamer De Schans heeft succes gehad. Drie buurtbewoonsters meldden zich en na kennismaking en overleg houden zij de huiskamer open. Zij nemen het stokje per 1 december over van de huidige beheerster. Er is een werkgroep waarin naast de drie buurtbewoners ook Stichting Welzijn Bommelerwaard, Buurtteam Zaltbommel en de wijkcoördinator zitten. Zij ondersteunen de nieuwe vrijwilligers de komende periode. De eerste maanden blijft alles zoveel mogelijk bij het oude. Bijna alle vaste activiteiten die nu plaatsvinden blijven op het programma staan. De dinsdagavondopenstelling stopt voorlopig tot er meer vrijwilligers zijn gevonden. Naast de voortgang van de huidige activiteiten gaat de werkgroep meer bekendheid geven aan het doel van de huiskamer. Het is niet bij alle wijkbewoners duidelijk dat de huiskamer een ontmoetingsplaats is voor de hele wijk. Mensen die een handje mee willen helpen bijvoorbeeld met nieuwe ideeën voor activiteiten zijn welkom. Zij kunnen mailen naar wijkcoördinator Jos Meerssman: ameerssman@zaltbommel.nl.

Openbaar toilet in oude binnenstad

zaltbommel • Als het aan de gemeenteraad ligt, krijgt de binnenstad van Zaltbommel er een openbaar toilet bij. Op dit moment biedt de HEMA een openbaar toilet. "Ontzettend mooi dat die winkel dit doet", vindt fractievoorzitter Geert Bok van de SGP. "Maar ook de HEMA is wel een dicht. Dan is er geen alternatief en het zou wel wenselijk zijn als dat er wel is. En dan uiteraard altijd open." De SGP deed het voorstel tijdens de behandeling van de begroting voor 2019, donderdagavond. In een motie vroeg de partij om de extra toiletvoorziening het komende jaar te realiseren, daarbij rekening houdend met de toegankelijkheid voor mindervaliden. De overige fracties schaarden zich er unaniem achter. Wethouder Adrie Bragt vond de motie 'wel wat stellig', maar beloofde met een voorstel te komen.

Stijns met pensioen

poederoijen • Ien Stijns, directeur-bestuurder van Stichting Museum Slot Loevestein, gaat in april 2019 met vervroegd pensioen en legt haar functie neer. In april 1999 trad zij aan als interim directeur. De Raad van Toezicht zoekt een waardige opvolger.

Sint-Maartensfeest Foto: Lya Cattel

Het Sint-Maartensfeest in Zaltbommel was zondag weer een feest voor jong en oud. Kijk voor meer foto's op www.hetkontakt.nl

Raad tegen fietssluis Oude Bommelsestraat

ophemert • De gemeenteraad van Neerijnen is unaniem tegen de afsluiting van de Oude Bommelsestraat in Ophemert.

De raad nam donderdagavond een motie aan waarin het college wordt opgeroepen om af te zien van het verkeersbesluit om de straat deels op slot te gooien. In plaats daarvan komen er verkeersborden waarop staat dat alleen nog maar bestemmingsverkeer en fietsverkeer welkom is in de Oude Bommelsestraat, de Dreef en de Elzevierstraat.

Het besluit om de Oude Bommelsestraat dicht te doen, had te maken met het vele sluipverkeer tussen Ophemert en Geldermalsen. Ook komt er veel zwaar verkeer door de smalle straten. Het besluit leidde tot zowel positieve als negatieve reacties.

De raad kiest nu voor een tussenoplossing, maar het is de vraag of die gaat werken. Burgemeester Harry de Vries wees op een advies van de politie dat er geen capaciteit is om op bestemmingsverkeer te handhaven.

Wethouder Teus Kool (SGP) ziet wel mogelijkheden voor de nieuwe gemeente West-Betuwe. Die kan mogelijk bijzondere opsporingsambtenaren inzetten die de bevoegdheid krijgen om het verkeer op de nieuwe maatregel te controleren. Kool wil de nieuwe situatie over een maximaal een jaar evalueren. PvdA-raadslid Rijk van de Wardt pleit als enige voor 'rechtsaf-borden'. Die zijn in zijn ogen dwingender en makkelijker te handhaven dan verkeersborden waarop staat dat de weg alleen toegankelijk is voor bestemmingsverkeer.

Voordat de motie donderdag ter stemming werd aangeboden lagen er nog twee moties. Op een voorstel van Gemeentebelangen Neerijnen (GBN) volgde te elfder ure een nagenoeg identieke motie van CDA, Voor Neerijnen en VVD. Na wat politiek gesteggel en een schorsing werd besloten om beide moties te bundelen.

Het is overigens nog niet zeker dat het verkeersbesluit wordt teruggedraaid: de aangenomen motie is nu als zienswijze aangeboden aan het college van B&W. Dat neemt deze week een definitief besluit.


André van der Vlerk

Verzoek woningbouw Est afgewezen

est • De gemeente Neerijnen werkt vooralsnog niet mee aan de bouw van negentien woningen op de voormalige locatie van aannemersbedrijf Blom in Est.

De eigenaar van grond en opstallen aan de Wethouder van Akenstraat 26 heeft bij de gemeente geïnformeerd of die wil meewerken aan aanpassing van het bestemmingsplan om dit plan mogelijk te maken. Dat doet de gemeente niet, omdat het maximumaantal woningen dat Neerijnen van de provincie mag bouwen al is bereikt. Er zou dan een ander plan moeten sneuvelen en dat is niet aan de orde, geeft de gemeente aan.

Om een plan aan de gemeenteraad ter goedkeuring voor te leggen, moet er sprake zijn van een verbetering van het dorpsaanzicht of het oplossen van een ruimtelijk knelpunt. Ook moet behoefte zijn aan het soort woningen dat de initiatiefnemer wil bouwen. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar (levensloopbestendige) woningen voor starters en senioren. Verder mag het verzoek geen directe concurrentie zijn met bestaande plannen in de omgeving en moet het 'iets extra's' hebben, bijvoorbeeld collectief particulier opdrachtgeverschap, extra aandacht voor duurzaamheid of een zorgcomponent.

De panden aan de Wethouder van Akenstraat dateren uit de jaren zestig. Aannemersbedrijf Blom werd in 2016 failliet verklaard.

Bianca

Foto: dierenasiel

Bianca is nog maar 1 jaar oud en stelt zich zeer onderdanig op naar andere honden en naar mensen. Ze is dol op knuffelen. Ze zoekt een baas met een andere lieve sociale hond. Ze komt uit het buitenland en moet nog leren hoe ze een goede huishond kan zijn. Ze wordt niet geplaatst bij een gezin met kleine kinderen. Katten zijn waarschijnlijk geen probleem voor deze lieverd. Meer informatie over Bianca is verkrijgbaar via: 0418-643129.

Brand in Aalst

Foto: Jurgen Versteeg / Meesters Multi Media

aalst • In een huis aan de E.P. van Ooijenstraat in Aalst is zondag rond 21:00 uur brand uitgebroken. De brand bleek mee te vallen, maar één bewoner moest toch voor controle naar het ziekenhuis. De brandweer uit Nederhemert, Brakel en de hoogwerker uit Waardenburg werden opgeroepen. Eén bewoner zou bij het blussen van de brand rook in hebben geademd en moest daarom naar het ziekenhuis. Over de oorzaak van de brand was zondagavond nog niet veel duidelijk.

Foto: Jurgen Versteeg / Meesters Multi Media
Foto: Jurgen Versteeg / Meesters Multi Media

Onderzoek naar parkeren station

zaltbommel • Het college van Zaltbommel gaat de parkeerproblematiek rond het station in Zaltbommel volledig in beeld brengen. Het onderzoek komt er op verzoek van de fractie van het CDA, die daarover donderdagavond tijdens de behandeling van de begroting een motie over indiende. Volgens fractievoorzitter Hein de Kort valt de drukte op de parkeerplaats in de ochtendspits nog wel mee. "Maar vooral overdag kunnen reizigers hun auto vaak niet kwijt", zei hij.

Vermist

Kater - 'Mambo', kruising Britse korthaar, cypersrood met wit, 8 jr. grijze vlooienband. Sinds 6 nov. uit Veluwe, Heerewaarden.

Kater - 'Amaris', grijs, 13 jr. Sinds 11 nov. uit Hogebankweg, Kerkdriel.

Gevonden

Poes, cypers grijs/zwart gestreept. Gevonden op 9 nov. in Van Voordenpark, Zaltbommel.

Foto: Jürgen Versteeg

Een Ferrari, die vanwege een lekke band stilstond in Hedel, is maandagavond avond van achteren aangereden. Niemand raakte gewond, maar de schade was aanzienlijk.

Bartiméus

poederoijen/aalst • Enthousiaste vrijwilligers hebben gecollecteerd voor Bartiméus Sonneheerdt. In Poederoijen was de opbrengst 380,51 euro en in Aalst 781,26 euro. Deze gelden worden besteed aan het onderzoek naar een betere behandeling van zeldzame oogaandoeningen bij kinderen.

Onderzoek naar nieuwbouw asiel

'Huidige gebouw voldoet niet meer aan de eisen'

Foto: Janneke boogaard

zaltbommel • Het college van de gemeente Zaltbommel gaat onderzoeken hoe zij kan helpen bij een nieuw onderkomen voor het dierenasiel in Bruchem.

De fractie van de VVD heeft hierom gevraagd en de hele gemeenteraad schaarde zich donderdagavond achter dat verzoek.

Volgens fractievoorzitter Danielle van der Wiele van de VVD is het huidige gebouw aan de Steenweg in Bruchem 'letterlijk en figuurlijk afgeschreven': "Het voldoet niet meer aan alle huisvestingseisen", aldus Van der Wiele. "Het is door materiaalgebruik moeilijk te reinigen en het is slecht geïsoleerd. Een en ander is het gevolg van de keuze destijds om een goedkoop gebouw te willen realiseren."

Volgens de VVD is de bestaande huisvesting van het dierenasiel 'beneden waardigheid voor dier en mens'.

In het asiel worden zwerfkatten en -honden opgevangen totdat er een nieuwe baas voor is gevonden. Als mensen niet meer voor hun huisdier kunnen zorgen, dan kunnen ze afstand doen en zorgt het dierenasiel dat er een nieuwe baas voor ze gezocht wordt.

Wettelijk verplicht

Gemeenten zijn wettelijk verplicht te zorgen voor opvang van zwerfdieren. De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel betalen het asiel in Bruchem dan ook een vergoeding om die opvang voor ze te regelen.

Als het Bommelerwaardse asiel de opvang niet meer kan regelen, dan zou die bijvoorbeeld door Tiel overgenomen kunnen worden en zouden Zaltbommel en Maasdriel de vergoeding aan dat asiel moeten betalen.

50.000 euro

Al sinds 2012 heeft het dierenasiel in Bruchem plannen om een nieuw onderkomen te bouwen op dezelfde locatie. De totale kosten van een nieuw pand worden volgens de VVD geraamd op een half miljoen euro. "Een groot deel daarvan zal worden betaald uit sponsoring en overige eigen middelen", aldus Van der Wiele. "Het verzoek vanuit het asiel is aan Zaltbommel en Maasdriel om éénmalig een bedrag van 50.000 euro vrij te maken voor realisatie van de nieuwbouw."

Garant staan

De twee gemeenten zouden ook kunnen helpen door garant te staan tijdens de bouwperiode. "Nu het goed gaat met de economie is er gelegenheid om te investeren in zaken als deze om de continuïteit te waarborgen van de maatschappelijke rol, die dit dierenasiel al jaren met verve vervuld", vindt de VVD. De VVD benadrukte dat het asiel niet alleen belangrijk is voor de opvang van zwerfdieren, maar dat het asiel ook een 'belangrijke en onmisbare maatschappelijke rol heeft', omdat er veel mensen werken die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. "Bijvoorbeeld vanuit 's Heerenloo of vanuit re-integratietrajecten na celstraf of taakstraf."

De voltallige gemeenteraad steunde het voorstel van de VVD en wethouder Adri Bragt beloofde er mee aan de slag te gaan. "Wij staan er positief in om in kaart te brengen hoe wij het dierenasiel kunnen helpen", aldus Bragt.

Dat de motie is aangenomen, betekent niet dat het asiel automatisch 50.000 euro krijgt overgemaakt. De gemeente Zaltbommel gaat in opdracht van de raad onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om te helpen bij mogelijke nieuwbouw. En als het aan de gemeenteraad van Zaltbommel ligt gebeurt dat in samenwerking met buurgemeente Maasdriel.

Britta Alink

'Steun vrijwilligers en mantelzorgers'

Zaltbommel • De gemeente Zaltbommel gaat een 'mantelzorgbeleid' ontwikkelen en onderzoeken hoe vrijwilligers meer ondersteuning kunnen krijgen.

Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond unaniem besloten. Jaco Melse van Groep Melse vroeg met twee moties aandacht voor mantelzorg. Hij en zijn vrouw werden eind maart van dit jaar plotseling mantelzorger, toen Melse's licht dementerende moeder tijdelijk bij hen in huis kwam wonen. "Dat werden ruim twee maanden van prachtig contact met mijn moeder", aldus Melse. "Maar ook twee maanden die ons totaal overrompelden. Ik ben er toen met mijn neus op gedrukt hoe belastend mantelzorg kan zijn. En hoe belangrijk ondersteuning van een mantelzorger dan is."

Op basis van landelijke cijfers zou de gemeente Zaltbommel een kleine zevenduizend mantelzorgers kunnen hebben. "En van die zevenduizend zouden zich dan zo'n twaalfhonderd zwaarbelast voelen", aldus Melse. Uit gesprekken met ambtenaren en Stichting Welzijn Bommelerwaard blijkt dat er zo'n driehonderd mantelzorgers in de gemeente staan geregistreerd. "De waarheid zal ergens in het midden liggen." Alzheimer Nederland verwacht dat het aantal mensen met dementie van 270.000 dit jaar, explosief gaat stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. "Tegelijkertijd constateren landelijke onderzoekers dat waar er nu voor iedere 85-plusser dertien mantelzorgers beschikbaar zijn, dat er in 2040 nog maar vijf zullen zijn", aldus Melse.

Stichting Welzijn biedt momenteel al ondersteuning aan mantelzorgers, maar volgens Melse zijn niet alle mantelzorgers daarvan op de hoogte. Hij heeft het college dan ook gevraagd om samen met de stichting mantelzorgondersteuning optimaler bekend te maken. Daarnaast vraagt hij het college om mantelzorgbeleid te ontwikkelen en daarbij met name aandacht te besteden aan respijtzorg

Vrijwilligers

Hein de Kort van het CDA diende een vergelijkbare motie in, maar dan over vrijwilligers. "Maatschappelijke verenigingen en organisaties hebben te kampen met een tekort aan vrijwilligers", zei hij, verwijzend naar een groot artikel dat Brabants Dagblad onlangs over dit onderwerp publiceerde.

In dat artikel werd onder andere verwezen naar het Sint-Maartensfeest in de Spellewaard, dat dit jaar niet doorgaat en naar de Oranjevereniging voor Kerkwijk, Bruchem en Delwijnen die wegens gebrek aan vrijwilligers is opgeheven. Ook de bezetting van de buurtbus zou in de knel komen en Huiskamer De Schans zit binnenkort zonder beheerder. Niet alleen het tekort aan vrijwilligers is een probleem. Want ook krijgen vrijwilligers volgens De Kort steeds vaker te maken met 'ingewikkelde zaken en en regelgeving bij activiteiten.

"Via Stichting Welzijn Bommelerwaard ondersteunt de gemeente Zaltbommel onze vrijwilligers", aldus De Kort. "Helaas zien we in de praktijk dat het niet voldoende is, het tekort aan vrijwilligers neemt toe en daarmee de druk op de belangrijke maatschappelijke activiteiten die afhankelijk zijn van deze vrijwilligers." De Kort wil dat het college onderzoekt hoe de gemeente de vrijwilligers meer zou kunnen ondersteunen.

Britta Alink

Raad Zaltbommel is het over veel eens, maar niet over herindeling

Foto: Britta Alink

Raad verdeeld over herindeling

zaltbommel • De Zaltbommelse gemeenteraad heeft opnieuw unaniem voor de begroting van 2019 gestemd. Maar over één belangrijk punt staan coalitie en oppositie lijnrecht tegenover elkaar: herindeling met de gemeente Maasdriel. De oppositie wil het gesprek daarover aangaan met de inwoners, de coalitie wil dat deze coalitieperiode absoluut nog niet.
Donderdagavond kwam het onderwerp weer aan de orde tijdens de bespreking van een motie over het maken van een strategische visie over de invoering van de omgevingswet in 2021. Die wet betekent voor gemeenten dat ze op een andere manier moeten gaan werken als het gaat over het inrichten van bijvoorbeeld openbare ruimte, over ruimtelijke ordening, het omgaan van natuur, milieu en water en nog veel meer.
De fracties SGP, ZVV, ChristenUnie en VVD (die samen de coalitie vormen) willen de inwoners van de gemeente actief betrekken bij het opstellen van die strategische visie.
Prima plan, vinden ook de oppositiepartijen D66, PvdA/GroenLinks, SP, CDA en Groep Melse. "De omgevingswet gaat over de inrichting van het gebied, over fysieke zaken", aldus fractievoorzitter Nico van Wijk van PvdA/GroenLinks. "Wij willen een echte discussie met de inwoners en ook over andere zaken praten." Daarmee doelde hij op culturele en maatschappelijke onderwerpen, maar ook op de bestuurlijke toekomst van de Bommelerwaard.
Oftewel: moeten Maasdriel en Zaltbommel één gemeente worden of doen we dat maar liever niet. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar leek het er op dat politiek Zaltbommel het onderwerp bespreekbaar wilde gaan maken. Tijdens de verkiezingscampagnes kwam het bij veel partijen en in verkiezingsdebatten regelmatig aan de orde. Maar de coalitiepartijen met SGP en ZVV voorop willen er op dit moment nog niet serieus over praten. En omdat zij een ruime meerderheid hebben in de gemeenteraad (dertien zetels, tegen acht van de oppositie), gaat het er voorlopig niet van komen dat het onderwerp op de agenda komt. Dit tot grote frustratie van de oppositie.
Ondertussen heeft buurgemeente Maasdriel wél besloten om met de inwoners in gesprek te gaan over de toekomst (zie elders in deze krant).

Britta Alink

De voorbereidingen voor de tv-opnames met wethouder Gijs van Leeuwen en kunsthistoricus Roland Gieles. Foto: Gemeente Zaltbommel

De Stadswallen van Zaltbommel zijn 16 december te zien in 'Holland van Boven' van SBS6. Vorig week zijn de opnamen gemaakt.

Maasdrielse fracties trekken samen op

Voor ruim twee ton aan nieuwe plannen komend jaar

De politiek trok een ton uit om de plannen langs de Maas te regisseren. Archieffoto: Britta Alink

maasdriel • De begroting die het college heeft opgesteld kon de goedkeuring van de fracties wegdragen. Wel hadden ze nog allerlei aanvullende wensen.

Opvallend was de eensgezindheid bij het indienen en aannemen van moties en amendementen. Daarvan lagen er bijna twintig op tafel, waarvan ruim de helft al vooraf van voldoende handtekeningen voorzien was. En dat gold niet alleen voor ideeën van coalitiepartijen. Daaruit kan worden afgeleid dat de sfeer in de gemeenteraad van Maasdriel positiever is dan de afgelopen jaren. Toch duurde het tot na middernacht voordat alle plannen besproken waren.

Hondenbelasting

Op initiatief van SSM komt er een onderzoek naar de kosten die de gemeente maakt voor honden. De hoogte van de hondenbelasting zou op die kosten gebaseerd moeten zijn en niet gebruikt moeten worden voor andere doeleinden, is de achterliggende gedachte.

Paardenmarkt

De Stichting Paardenmarkt krijgt volgend jaar eenmalig 15.000 euro extra voor het promoten en feestelijk aankleden van de jubileumeditie. De Hedelse paardenmarkt vindt in 2019 voor de driehonderdste keer plaats. D66 plaatste hierbij de kanttekening dat er in overleg met de organisatie nog meer aandacht moet komen voor het dierenwelzijn.

Masterplan Maas

Honderdduizend euro is beschikbaar voor een 'regisseur' die meer samenhang moet brengen in de verschillende wensen en plannen langs de Maas, zoals ruimte voor de rivier bij Alem en het verplaatsen van de zandbedrijven in Kerkdriel.

Buurtsportcoaches

Ook de buurtsportcoaches en de straathoekwerker kunnen op extra geld rekenen; 29.000 euro komend jaar en 41.000 euro vanaf 2020.

Ondermijning

Om extra hard op te kunnen treden tegen met name drugsoverlast stelde de gemeenteraad voor 2019 50.000 euro beschikbaar voor concrete acties om ondermijning tegen te gaan. "We willen de burgemeester graag meer armslag geven om ondermijning van het lokaal bestuur tegen te gaan", motiveerde Peter van Boxtel (CDA) dit amendement.

Subsidie verenigingen

Het subsidiebudget voor clubs op het gebied van volksfeesten, jongeren en amateurkunst gaat met tien procent omhoog. Dat gaat om ruim 10.000 euro. PvdA/GroenLinks trok het idee om inwoners tegemoet te komen via minimaregelingen in, nadat wethouder Erik van Hoften had uitgelegd dat dit idee niet past bij de bedoeling van de regelingen. Hij lichtte ook toe dat het subsidieplafond voor de muziekverenigingen voor komend jaar al is bereikt terwijl de uiterste datum nog niet is verstreken. Bij de andere twee categorieën is het probleem minder nijpend.

Voor de aanvullende plannen wordt 115.000 euro uit bestaande spaarpotjes gehaald. Nog eens een ton gaat af van het oorspronkelijke overschot op de begroting voor 2019. Dat overschot slinkt daardoor tot 150.000 euro.

Wethouder Jan-Hein de Vreede gaf wel een 'winstwaarschuwing': de bijdrage van het rijk voor de gemeente Maasdriel voor volgend jaar zal bijna een ton lager uitpakken dan verwacht. Maar ook dan blijft Maasdriel dus nog in de groene cijfers.

De totale uitgaven voor 2019 van de gemeente Maasdriel bedragen ruim vijftig miljoen euro. Daarvan gaat zeventien miljoen naar het sociaal domein en bijna acht miljoen naar overheadkosten. Inwoners gaan 2,5 procent meer belasting betalen, waarmee de inflatie is gedekt. De rioolheffing en hondenbelasting blijven gelijk.

Janneke Boogaard

Dienstverlening en winkel mag samen

maasdriel • De gemeente Maasdriel gaat de centrumvisie voortaan ruimer interpreteren. Daarmee wordt het bijvoorbeeld mogelijk dat ondernemers zowel winkels als dienstverlenende bedrijven vestigen buiten de drie aangewezen centra in Kerkdriel, Ammerzoden en Hedel. Het moet dan wel gaan om gebieden waar al bedrijvigheid is, zoals aan de Hogebankweg in Kerkdriel. "Dat gebied is van oorsprong een buurtwinkelcentrum. Het is belangrijk dat panden daar niet leegstaan", zegt wethouder Jan-Hein de Vreede. De Hogebankweg was de aanleiding om de visie tegen het licht te houden, want een ondernemer die daar een kapperszaak, schoonheidssalon en kledingwinkel wilde beginnen kreeg nul op het rekest. Er mocht óf dienstverlening óf een winkel gevestigd worden, om te stimuleren dat detailhandel zoveel mogelijk in de drie centra geconcentreerd zouden blijven. De betreffende ondernemer koos voor de dienstverlening, maar kan nu ook een vergunning aanvragen voor een winkel. Detailhandel op versnipperde locaties wordt wel ontmoedigd; vrijkomende locaties krijgen bij voorkeur een andere functie.

Subsidie voor cultuur

Kasteel Ammersoyen. Foto: RBT

bommelerwaard • Ook de komende drie jaar stellen de gemeenten in Regio Rivierenland en de provincie geld beschikbaar voor laagdrempelige beleving van cultuur en erfgoed.

De provincie betaalt de helft, voor de gemeente Maasdriel gaat het om een kleine 7500 euro per jaar. "Voor een relatief klein bedrag wordt een leuk programma geboden, zoals de Muzikale Monumenten en aanbod voor senioren", zegt wethouder Anita Sørensen. Het cultuur- en erfgoedpact wordt aangestuurd door een beroepskracht vanuit cultuurcentrum Zinder in Tiel. Lokale partners vullen het programma in, zoals muziekverenigingen die in de maand september optreden in monumenten in de regio.

Weerbaarheid voor jongens tot 12 jaar

zaltbommel • Stichting Orizon start op donderdag 15 november een nieuwe cursus Weerbaarheid voor jongens. De groep is groot genoeg om te starten, maar er kunnen nog een paar jongens bij. De training is bedoeld voor kinderen van 9 tot 12 jaar (groep 6 t/m 8). Het biedt hen de mogelijkheid om dichter bij zichzelf te komen en te leren opkomen voor zichzelf. De training is psycho-fysiek, dat wil zeggen dat er gewerkt wordt aan lichaam en geest, lichaamshouding en uitstraling, stevig leren staan en lopen. Ook is er aandacht voor ontspannen, aan technieken om los te komen uit diverse grepen en te schreeuwen als dat nodig is. De cursus bestaat uit tien lessen, steeds van 18:30 tot 20:00 uur. De trainingen worden gegeven in brede school De Uitkijk aan de Aakstraat 6 in Zaltbommel. Meer informatie en aanmelden kan bij de trainer Marco van Gulik via: 06-41390884 of trawecotraining@gmail.com Meer informatie over de cursus en over andere activiteiten van Stichting Orizon staat op:

q www.stichtingorizon.wordpress.com

Minder stenen, meer groen

Foto: nl.123.rf.com

bommelerwaard • De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel sluiten zich aan bij Stichting Operatie Steenbreek, een organisatie die zich inzet voor meer groen en minder stenen in tuinen. Dat hebben beide gemeenteraden donderdagavond besloten tijdens de behandeling van de begroting voor 2019. Deelname aan die organisatie kost 2500 euro per jaar.

Het initiatief om met de stichting in zee te gaan kwam in Zaltbommel van PvdA/GroenLinks, CDA, SP, D66, Groep Melse en ZVV en in Maasdriel van PvdA/GL. In Zaltbommel konden alle overige fracties zich er helemaal in vinden. In Maasdriel stemde de VVD tegen, uit angst dat Operatie Steenbreek de keuzevrijheid van inwoners bij het inrichten van hun tuin beperkt.
Stichting Operatie Steenbreek is in 2015 opgericht met als doel voor- en achtertuinen van particulieren 'groener' te krijgen. Door de vele tegels in tuinen kan regenwater, met name bij de steeds vaker voorkomende hoosbuien, niet zo goed meer worden afgevoerd. 'Groen' is beter en daarom pleit de stichting voor 'ontharding'. Groenere tuinen zorgen daarnaast voor een grotere biodiversiteit en een gezondere omgeving voor de mens. De stichting richt zich met name op bewustwording en hoopt mensen zo te beïnvloeden om hun tuinen met minder steen en meer groen in te richten.

In Maasdriel werd verder 5200 euro vrijgemaakt waarmee bezoekerscentrum De Grote Rivieren een lespakket voor lokale basisscholen kan ontwikkelen, zodat het belang van groen wordt meegegeven aan kinderen.

Maasdriel denkt wél na over toekomst

maasdriel • De gemeente Maasdriel gaat met inwoners in gesprek over de toekomst van de Bommelerwaard. Tegelijk maakt Zaltbommel juist terugtrekkende bewegingen.
De Maasdrielse burgemeester Henny van Kooten gaat het Zaltbommelse college aanspreken op de afspraak om in beide gemeenten met de burgers open in gesprek te gaan over de toekomst van de Bommelerwaard. Willen betrokkenen het houden bij samenwerken tussen ambtenaren op praktisch vlak, wordt die samenwerking uitgebreid of is er draagvlak voor een complete herindeling?
Die afspraak maakten de gemeentebesturen van Maasdriel en Zaltbommel in 2017, toen Bureau Berenschot advies had uitgebracht over samenwerken in de Bommelerwaard. PvdA/GroenLinks en D66 herinnerden het Maasdrielse college daar donderdag aan via een motie. Die werd ondersteund door de meerderheid; alleen de VVD stemde tegen.
Zo mogelijk wordt een gezamenlijk plan van aanpak gemaakt met Zaltbommel. Maar ook als dat niet lukt, gaat Maasdriel ermee aan de slag. Uiterlijk zomer 2021 moet het traject doorlopen zijn.
In Zaltbommel werd op dezelfde dag bekend dat de zoektocht naar een vaste burgemeester in plaats van waarnemer Peter Rehwinkel wordt gestart. Dat wordt gezien als een teken dat Zaltbommel niet aan een herindeling wil denken. Later op de avond werd nog duidelijker dat de Zaltbommelse coalitie het gesprek over de bestuurlijke toekomst met de inwoners nog niet aan wil gaan. De oppositie denkt daar anders over.
"De stip op de horizon is nu afwezig, maar ik denk dat de lijntjes uiteindelijk toch bij elkaar gaan komen. Dus willen we toch meningen gaan inventariseren", zei Tom van Engelen (D66).

Burgmeester Rehwinkel ontbijt op De Wegwijzer Dirk Brugmans

Schoolontbijt Nederhemert • Burgemeester Peter Rehwinkel heeft op 'De Wegwijzer' in Nederhemert meegedaan aan het Nationaal Schoolontbijt, waar de school in Nederhemert voor de 16e keer aan mee deed.

Eerst werd er door Peter Rehwinkel koffie gedronken met de collega's van de school en daarna ging hij naar groep 8.

Samen aan de groepstafel werd er heerlijk gegeten en ondertussen ook met elkaar gepraat. Alleereerst natuurlijk over ontbijten. Waarom is dat gezond en goed?

Burgmeester Rehwinkel ontbijt op De Wegwijzer Foto: Dirk Brugmans

Er was ook nog tijd om aandacht te besteden aan het bezoek wat groep 8 op 15 november aan de burgemeester gaat brengen. De 30 leerlingen hopen dan Gast van de Raad te zijn en de raadsvergadering te bezoeken.

Het was fijn dat de burgemeester er was!

Foto: Aangeleverd

Schoolontbijt Poederoijen • Wethouder Gijs van Leeuwen van de gemeente Zaltbommel heeft woensdag het schoolontbijt op de Juliana van Stolbergschool bijgewoond. Na een heerlijk en gezond ontbijt nam hij de tijd om vragen van leerlingen te beantwoorden.

Foto: aangeleverd

Crescendo 95 jaar • Zangvereniging Crescendo uit Opijnen heeft zaterdag met een jubileumconcert haar 95e verjaardag gevierd in de hervormde kerk. Vrouwenkoor Cantadore uit Zaltbommel was als gastkoor uitgenodigd. Een gevarieerd programma met liederen van over de hele wereld.

Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd
Foto: Marielle Pelle

Voedselactie Dorcas • Inwoners van de Bommelerwaard hebben vrijdag en zaterdag in totaal 749 voedselpakketten gevuld voor Dorcas tijdens het boodschappen doen. Tijdens de 23e landelijke actie zamelden plaatselijke vrijwilligers voedsel in bij elf supermarkten in de Bommelerwaard.

Foto: Gemeente Neerijnen

Schoolontbijt Neerijnen • Zestien kinderen van de Freule van Pallandtschool brachten vrijdag een ontbijtje bij burgemeester Harry de Vries. Aan het eind van het ontbijt betaalde de burgemeester De Vries voor zijn ontbijtje met een donatie aan stichting Kinderpostzegels.

Foto: Gemeente Neerijnen
Jeanine Kant-Vermeulen uit Zuilichem (rechts) kreeg uit handen van eigenaar Jasper Bax van Van Osch Rijwielen (midden) en van Cortina (links) een reischeque voor twee personen naar Ibiza. Foto: aangeleverd

Prijs Van Osch Rijwielen • Jeanine Kant-Vermeulen uit Zuilichem kreeg uit handen van eigenaar Jasper Bax van Van Osch Rijwielen (midden) en van Cortina (links) een reischeque voor twee personen naar Ibiza. Zij won deze trip bij aankoop van de Cortina Ibiza-fiets: de Cortina U4 Pearl Frappé.

Gastvrij, maar wel met grenzen

De burgemeester overhandigt het eerste bord aan Jeroen van Liempt (Opa Pietje). Links Maarten Mulder. Foto: Lya Cattel

maasdriel • 'Veilig uit in Maasdriel'. Onder dat motto hebben horecaondernemers samen met de gemeente en de politie regels opgesteld.

Dinsdag werd het eerste bordje met de huisregels onthuld bij Opa Pietje in Kerkdriel. Gasten worden er onder meer op gewezen dat hun legitimatie gevraagd kan worden, dat drugs en wapens niet getolereerd worden, dat glaswerk binnen moet blijven, dat ze zich ordentelijk moeten kleden en dat ze netjes moeten parkeren zodat anderen er geen last van hebben.

Zaltbommel en Maasdriel hebben deze week uitgeroepen tot Week van de Bommelerwaardse ondernemer. Elke dag zijn er activiteiten. Alle horecagelegenheden krijgen deze week het bordje. Ook sportverenigingen met een horecavergunning kunnen het ophangen in de kantine. "Omdat het overal hangt, wordt het herkenbaar voor mensen die de horeca in Maasdriel bezoeken", zegt Maarten Mulder, één van de accountmanagers voor bedrijven bij de gemeente Maasdriel.

Onder aanvoering van de gemeente werken restaurants, cafés en uitgaansgelegenheden aan een gezamenlijke uitstraling. "In juli is er een eerste bijeenkomst georganiseerd waarin wij als gemeente, de horecaondernemers en de politie konden delen wat eenieder bezighoudt en wat ons kan verbinden", vertelt Mulder. "Vroeger was er een horecaconvenant. Dat is nu nog een stap te ver, maar een bord met huisregels vond iedereen een goed idee."

Vijf ondernemers vormden een werkgroepje om de tekst samen te stellen. Ook brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland was betrokken bij het project.

Eén lijn

Gaat het dan zo vaak mis in de horeca dat er ge- en verboden opgesteld moesten worden? "Nee, het bordje is geen reactie op incidenten. Gastvrijheid is het uitgangspunt, maar het is goed om één lijn te trekken en handvatten te hebben om mensen op ongewenst gedrag te kunnen wijzen. En stel dat de politie moet optreden wegens huisvredebreuk, dan zijn duidelijke regels ook handig."

De horecaondernemers gaan voortaan twee keer per jaar overleggen over actuele zaken, gefaciliteerd door de gemeente. "We kunnen het bijvoorbeeld hebben over veranderingen in landelijke wetgeving waar ondernemers mee te maken hebben, zoals het rookbeleid. Ook daarin is samen optrekken nuttig en fijn."


Janneke Boogaard

Solipsis Brakel verkoopt oude gemeentehuis

Het pand mag verbouwd worden tot wooncomplex. Foto: Britta Alink

brakel • Solipsis gaat het oude gemeentehuis aan het Marktplein in Brakel volgend jaar verlaten en verhuist naar alle waarschijnlijkheid naar Zaltbommel.

"We zijn ontzettend gegroeid", zegt algemeen directeur Wim Buitenhuis, die het bedrijf in 1990 oprichtte. "Ik speelde wel eens tennis met de toenmalige burgemeester van Brakel. Op een dag vertelde hij me dat de herindeling er echt ging komen. Ik had meteen belangstelling voor het nog vrijwel nieuwe gemeentehuis." Zo snel als Buitenhuis het wilde, liep het niet. De vergunningen lieten op zich wachten, er kwam een openbare aanbesteding. "Het pand heeft een tijdje leeg gestaan, er kwam anti-kraak in", vertelt de ICT-ondernemer. "Hangjongeren namen bezit van het bordes, er was veel overlast." Maar in 1999 was de koop een feit en kon Solipsis na een opknapbeurt haar intrek in het gebouw. "Het is een fantastisch pand", vindt Buitenhuis nog steeds. "Het straalt rust uit. Voor ons was het ook heel belangrijk dat er voldoende parkeerruimte was, we hadden veel ambulante medewerkers." De afgelopen twintig jaar is Solipsis uitgegroeid tot een zeer belangrijke speler op ICT-gebied. Het bedrijf heeft grote klanten als BMW en Volkswagen, verschillende gemeenten en diverse salarisverwerkers, ook in Scandinavië. Naast Brakel werden twee nieuwe kantoren geopend; op Schiphol-Rijk en in Zaltbommel. Het bedrijf heeft op dit moment meer ruimte nodig. "We hebben alle opties bekeken", licht Buitenhuis toe. "En toen bleek dat er bij de locatie aan de Schimminck kantoorruimte vrij kwam, hebben we daar voorlopig in principe voor gekozen." Het pand op de Ooijk wordt daarvoor helemaal aangepast aan de wensen van Solipsis. Lensen zorgt voor het interieur. Medio december wordt definitief besloten of de uitgangspunten nog steeds kloppen. "Snelle en goede dataverbindingen zijn voor ons natuurlijk het allerbelangrijkste. Dat komt er dus ook." Het bedrijf hoopt in de zomer van volgend jaar te verhuizen. Het kantoor in Brakel komt te koop. "Er is in het dorp behoefte aan appartementen en/of woningen voor senioren of een zorgcentrum", aldus Buitenhuis. De gemeente heeft al laten weten geen bezwaar te hebben, mochten er plannen komen om er woningen in te bouwen.

Ben de Wit viert veertigjarig jubileum

Ben de Wit heeft veertig jaar ervaring. Foto: Janneke Boogaard

zaltbommel • Schoenmaker Ben de Wit repareert al veertig jaar schoenen in zijn shop-in-shop bij Albert Heijn aan de Steenweg.

De tijd is voor zijn gevoel voorbij gevlogen. Al die tijd zit zijn winkel al op dezelfde plek.

Natuurlijk heeft De Wit heel wat ervaring opgedaan in al die jaren. Hij repareert alle soorten schoenen en laarzen en is specialist in de merken Van Bommel, Van Lier en Avang Greve. Ook voor reparaties aan berg- en wandelschoenen is dit het juiste adres.

"Het gebeurt eigenlijk nooit dat ik een opdracht niet kan aannemen. Een enkele keer zijn er wel speciale uitdagingen, dan overleg ik met collega's hoe ik het zal aanpakken", vertelt de vakman vanachter zijn toonbank.

Een vraag teruggeven aan een klant gebeurt af en toe wel om een andere reden, namelijk als het niet meer de moeite is om iets te repareren. "Dan zeg ik dat eerlijk, daar hebben de mensen toch het meest aan."

Naamplaten

Naast zijn werkplaats hangt een samenvattend overzicht van wat hij aan naamplaten te bieden heeft. In totaal zijn meer dan duizend verschillende modellen leverbaar. De Wit levert naamplaten van plexiglas, messing, glas, gravoply en emaille.

Ook voor het kopiëren van sleutels draait hij zijn hand niet om. Dat geldt voor huis-, auto-, caravan-, fiets- en kluissleutels en ook certificaatsleutels mits voorzien van een pasje.

Klanten kunnen gebruik maken van de grote parkeerplaats bij de supermarkt. De eerste anderhalf uur is parkeren daar gratis. Als het nodig is, voert De Wit reparaties en het bijmaken van sleutels uit terwijl de klant wacht. Maar meestal kiest die ervoor om in de tussentijd boodschappen te doen bij Albert Heijn of even de stad in te gaan.

Schoen- en sleutelmakerij Ben de Wit is ook actief op Facebook.


q www.bendewit.nl

Prijswinnaars kassabonnenactie Portage

zaltbommel • Bij de kassabonnenactie van winkelcentrum Portage zijn afgelopen week de volgende klanten in de prijzen gevallen.

Adries Hairstyling: Johan Dingemans, Marijke Eek, Eva van Driel.

Aldi: fam. Koenen, J. de Leeuw, Rita van Maaren, Trekpleister, Grada Oomen, Karlijn Bruinsslot, dhr./mevr. Penning.

Primera: fam. Sprong, V. van der Pas, mw. Van Tongerlo.

Slagerij De Vries: fam. Jonkers, fam. Van Steenbergen, Evelyn van Meerten, fam. Van Veen.

Pimpernel: Anneke Kievit, Jaap Zondag, Daan Markusse. Jumbo: A. Krijgh, K. de Kuiper, L. van Hezik.

Bakkerij Van Horssen: fam. Sjauken, Karin van Bruchem, Heleen Overkamp.

De winnaars van Brillen in Bommel waren bij het ter perse gaan van de krant niet bekend. De gelukkigen hebben persoonlijk bericht ontvangen.

Dirma Bloem & Stijl bestaat 5 jaar

hedel • Vijf jaar geleden startte Dirma Stam haar eigen bloemenwinkel in Zaltbommel. Na twee jaar verhuisde ze naar Raadhuis 4 in Hedel, waar ze een moderne bloemenwinkel runt met mooie merken in glas, aardewerk en porselein. Natuurlijk staat er altijd een groot assortiment verse en ook exclusieve snijbloemen. Ook leuke woonaccessoires en cadeautjes voor elke prijs zijn er te vinden. Het jubileum wordt gevierd met allerlei aanbiedingen, die ook worden aangekondigd op Facebook en Instagram (Dirma Bloem en Stijl).

q www.dirmabloemenstijl.nl

Hedel heeft weer een reisbureau

hedel • Laura van Haren is terug in het kantoor in Hedel met een nieuw reisbureau: Traveltastic. Van Haren heeft tientallen jaren ervaring in de branche. Eind 2009 sloot ze het stenen reisbureau, maar bleef actief in het wereldje. Afgelopen week gingen de deuren aan de Blankensteijn weer open. Ook het hoofdkantoor van Foodtastic Hospitality Solutions heeft zich hier gevestigd, waarvan Bram Verleg de oprichter en eigenaar is. Naast hun eigen kerntaken zullen zij ook samenwerken, bijvoorbeeld door culinaire reizen te organiseren voor particulieren en bedrijven.

q travel-tastic.nl

Addy van den Krommenacker

Foto: ingimage

zaltbommel • De beroemde couturier Addy van den Krommenacker is woensdag 28 november aanwezig bij de kick-of van een expositie met jurken die hij heeft ontworpen in Milaan. De avond begint om 18:30 uur in Markt Twee in Zaltbommel. Om 20:00 uur is in restaurant La Provence een 'Fashion Dinner'. Tussen de gangen door vertelt Van den Krommenacker over zijn leven en is er een modeshow. Gasten kunnen zich laten adviseren en items uit de collectie kopen. Deelname kost 75 euro exclusief wijn van Menheere Wijnatelier. Reserveren: info@menheerewijnatelier.nl. Meer informatie bij Olivia Brundel-Menheere: 06-51426821.

Nieuwe inzichten tussen oude bomen

Kasteel Ophemert in mei decor van vijfdaagse tuinbeurs

Alexandra van Dedem op het nieuw ingezaaide grasveld. Foto: Janneke Boogaard

ophemert • Alexandra en Arthur van Dedem zetten de poorten van Kasteel Ophemert wijd open voor de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde (KMTP), bij velen beter bekend onder de naam Groei & Bloei. "In deze organisatie is kennis van meer dan honderd jaar aanwezig en wordt nieuwe kennis opgedaan over actuele ontwikkelingen, bijvoorbeeld over ecologie en duurzaamheid. Dat alles komt terug tijdens Gardenista", vertelt Alexandra van Dedem enthousiast.

Het evenement staat van 15 tot en met 19 mei op de kalender. De ambities zijn groot: de organisatie hoopt tweehonderd deelnemers uit de groensector te trekken en 25.000 bezoekers. De bedoeling is om de beurs jaarlijks te organiseren en door te groeien naar 100.000 bezoekers.

Bij de zoektocht naar de ideale locatie zocht Groei & Bloei naar intimiteit, een oude tuin met oude bomen en liefst een historisch gebouw, en goede bereikbaarheid. Op al die aspecten scoorde Kasteel Ophemert hoog.

Van Dedem: "We zijn heel onbekend, maar onze ligging is supercentraal in het land. We willen graag bijdragen aan het overdragen van kennis en enthousiasme aan een breed publiek. Van mensen die altijd in de natuur gewoond hebben tot flatbewoners, en van jong tot oud. De entreeprijzen worden zo laag mogelijk gehouden, kinderen tot vijftien jaar mogen zelfs gratis het terrein op. Er worden allerlei workshops georganiseerd, waarin je bijvoorbeeld ideeën opdoet voor een groen balkon."

Het kasteel zelf zal ook open zijn, binnen is onder meer ruimte voor verkoop van brocante.

Spannend - want kostbaar - onderdeel qua organisatie zijn de showtuinen die op het terrein van Kasteel Ophemert zullen worden aangelegd. Ter inspiratie ging Van Dedem samen met twee leden van het kernteam van Groei & Bloei naar de Chelsea Flower Show in Londen. Ook bracht Gary Graham, showmanager van het populaire Bloom in Dublin, een bezoek aan Ophemert. Hij heeft Bloom in tien jaar tijd naar 160.000 bezoekers in 2018 getild en is erg enthousiast over de locatie voor Gardenista.

De komst van het evenement heeft al voor de nodige reuring gezorgd op het landgoed waar de Van Dedems sinds tien jaar wonen. Het grasveld rond de eeuwenoude bomen bleek te hobbelig. Daar moet onder meer een tribune en een tent verrijzen, waar naast groene presentaties ook dans- en muziekuitvoeringen plaats zullen vinden. "Ik hield wel even mijn hart vast voor de boomwortels toen we het besluit hadden genomen dat het terrein geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid zou worden. Maar het is heel voorzichtig aangepakt en komt vast goed."

Ook even slikken was de beslissing om alle buxus in de formele tuin van het kasteel te vervangen. En dat terwijl Van Dedem de struiken zoveel mogelijk had vertroeteld om ze te beschermen tegen de buxusrups die sinds een paar jaar in het hele land een plaag vormt. "We spuiten zo min mogelijk en maken in plaats daarvan de planten sterk met voeding. Dat is best goed gelukt, maar toch niet goed genoeg. De hagen waren bovendien al oud en verwaarloosd toen wij hier kwamen. Een paar echt oude beestjes hebben we gelukkig kunnen redden." Samen met de Buxus Dokter, ook een exposant op Gardenista, wordt nu gezorgd dat de buxusmotten gevangen worden, ook een goed alternatief voor gif sproeien.

In de groentetuin is 'moestuingoeroe' Simon Kranenburg aan de slag gegaan. De oogst uit de tuin en de kas wordt tijdens het evenement gebruikt door de cateraar. Na het spitten en een goede laag mest van een boerderij uit de buurt wordt de grond bedekt met stukken karton, met gaten waar de plantjes komen. Daaroverheen gaat weer snoeiafval van het landgoed. "Ik geloofde er niks van dat dit zou werken, maar het helpt enorm tegen het onkruid. Zo leuk, ik leer hier zelf ook enorm veel van. Kijk, de eerste prei komt al op!"

q www.gardenista.nl

Janneke Boogaard

De verdwenen kapel van Sint Kiliaan bij Oensel

Foto: Rob Reis

In het Gelders Rivierengebied stonden in de middeleeuwen heel wat kleine kerkjes en kapellen. Eén van die kerkjes was de kapel van Sint Kiliaan bij Oensel, het buurtschap ten oosten van de stad Zaltbommel.

Tekst: Robbie Dell'Aira

Illustraties: Rob Reis

Waar die kapel precies gestaan heeft, is niet bekend. Nog in de zestiende eeuw werd bouwland in de Neerijnense uiterwaard de 'Kyliaansweerd' genoemd. Als gevolg van een stroomverlegging van de Waal in de vijftiende eeuw is het denkbaar dat toen resten van de kapel ter hoogte van Neerijnen te vinden waren.

Volgens de geschiedenis was Kiliaan een Ierse monnik die omstreeks het jaar 640 geboren werd en via het Europese vasteland naar Duitsland reisde om daar het christelijke geloof te verspreiden. Kiliaan vestigde zich in Würzburg en ondernam vandaaruit een tocht naar Rome om er door paus Conon tot bisschop te worden gewijd. Na terugkomst in Würzburg was Kiliaans invloed groot. Toch werd Kiliaan slachtoffer van een hoogoplopende ruzie aan het hof. De echtgenote van hertog Gosbert, Gailana genaamd, was eerder met de broer van de hertog getrouwd geweest, wat volgens de toenmalige kerkelijke regels als bloedschande werd beschouwd. Gailana was zo verbolgen over de afkeuring van bisschop Kiliaan, dat zij tijdens afwezigheid van Gosbert de bisschop liet doden.

De schedel van Sint Kiliaan wordt als reliek in de kathedraal van Würzburg bewaard. Dat de verering van Sint Kiliaan ook in onze streken terechtkwam, zegt wel iets over de internationale betrekkingen die er toen waren. In een archiefstuk uit 1337 is te lezen dat vanuit Bommel ter ere van de heilige een processie werd ondernomen naar de Kiliaanskapel.

Sint Kiliaan, wiens feestdag op 8 juli is, wordt aangeroepen tegen jicht, reuma en oogklachten.        

Bommelaren op leeftijd exposeren

neerijnen • Het echtpaar Theun van Zanden (1933) en Jeanne Groenendijk (1936) uit Zaltbommel toont in het Stroomhuis in Neerijnen schilderijen, keramiek en beelden. De expositie is voor het laatst te zien van donderdag 15 tot en met zondag 18 november, van 12:00-16:00 uur.
"Het zijn de kleuren en vormen die me blijven boeien en niet in de eerste plaats wat het moet voorstellen; dat mag de kijker zelf invullen", zegt Theun, die begin deze maand 85 jaar is geworden en dat viert met de tentoonstelling.
Theun volgde teken- en schilderles van Ties Allersma (Emmen) en Vogel Mosterd (Haren). Zijn vrouw Jeanne begon met keramieklessen bij Ted den Uijl en bekwaamde zich verder bij anderen.

q stroomhuisneerijnen.nl

Gedachtenisdienst Vaste Burcht

rossum • Ieder jaar worden in De Vaste Burcht in Rossum de overledenen herdacht. Dit jaar zal dat zijn op vrijdag 16 november vanaf 10:30 uur in het Trefpunt in de Vaste Burcht. De namen van bewoners zullen worden genoemd. Familieleden en andere belangstellenden zijn hierbij van harte welkom. Ook is er gelegenheid om zelf een kaarsje aan te steken voor gestorven geliefden uit de kring van de eigen familie of vrienden. Voorgangers in deze dienst zijn pastor Bertus Bus, dominee Lia Davidse en pastor Kees Smits.

Bierviltje voor vrijwilligers

zaltbommel • Het bedankje voor de vrijwilligers van het Sint Maartensfeest in Zaltbommel bestaat dit jaar uit een bierviltje, beschilderd door de Rossumse kunstenaar Rob Reis. "Het waren er driehonderd, een hele klus, maar het is op tijd gelukt", meldt Reis. Het zijn allemaal unica's, beschilderd met aquarel en Oost-Indische inkt. Ieder jaar wordt er een kunstenaar gevraagd om een genummerd kunstwerk(je) te maken als waardering voor iedereen die zich inzet rond het feest op 11 november.

'Mooie en creatieve jaren'

'Dit gebied is mooi, mooi, mooi'

Thom Ummels verhuist terug naar Lelystad. Foto: Lya Cattel

Tijdens carnaval gaat Thom Ummels altijd terug naar zijn geboorteplaats Helmond om naar de optocht te kijken. En hij ging de afgelopen jaren ook altijd naar de optocht in Zaltbommel en die in Ammerzoden. "In Ammerzoden is de optocht op zondag", vertelt de 68-jarige politicus en dichter. "Groot feest, veel muziek, drank en gekkigheid. Als we daarna terugkwamen in onze woonplaats Nederhemert heerste daar de complete stilte en liepen de kerkgangers rustig naar hun kerkdienst. Twee dorpen, vlak bij elkaar, de inwoners zo verschillend, met respect voor elkaar. Dat is democratie met een grote d."

Thom Ummels neemt deze week afscheid van de politiek. En van Zaltbommel. Hij gaat samen met zijn vrouw Inge terug naar Lelystad, vlakbij Almere, waar ook hun twee kinderen wonen, waar de vier kleinkinderen geboren zijn en opgroeien. Hij stopt met zijn actieve politieke werk voor D66. "Er zijn belangrijker dingen in het leven", vindt hij. Al is het politieke werk volgens hem wel 'licht verslavend'. Wie de gemeentepolitiek in Zaltbommel een beetje kent, kent ook Thom Ummels. Als hij het woord kreeg in de raadszaal vloeiden de woorden schijnbaar moeiteloos met veel beeldspraak, maar zonder poeha, uit zijn mond. Hij reageerde scherp op de overige gemeenteraadsleden en het college, kon blijven hameren op zijn eigen standpunten, daarbij wel goed luisterend naar zijn opponent. Vooral voor herindeling met Maasdriel maakte hij zich sterk. "Dat is geen stokpaardje van D66 of van mij", zegt hij. "Het is mijn diepe overtuiging dat de bestuurlijke kracht van dit gebied en dus het belang van onze inwoners is gediend met de komst van één gemeente Bommelerwaard."

In 2006 begon hij als burgerraadslid voor D66, vier jaar later volgde het 'echte werk' als gemeenteraadslid. Samen met Frits van der Schans vormde hij een kleurrijk duo, een opvallend geluid in de raad. In 2014 kon het duo het raadswerk na de verkiezingen samen voortzetten. Maar toen kwamen er scheurtjes in de samenwerking, die grote scheuren werden met een echte crisis in de plaatselijke D66-afdeling. "Het ging niet om een gevecht tussen Frits en mij", benadrukt Ummels. "Een groot deel van de afdeling had een gebrek aan vertrouwen in Frits en ik werd aangewezen als lijsttrekker. Dat viel niet goed en Frits stapte uit de fractie." Ummels moest als éénmansfractie verder. Het positieve van die crisis is volgens hem dat de afdeling met nieuw elan werd opgebouwd. Meer schaduwfractieleden, meer mensen meldden zich aan als lid van de partij. "Vooral voorzitter Piet van Wesemael heeft er heel hard aan getrokken", zegt hij. "Het hoogtepunt was dat D66 dit jaar voor het eerst aan de gemeenteraadsverkiezingen meedeed in Maasdriel en daar meteen een zetel behaalde in de gemeenteraad. Het is heel goed dat onze partij ook daar ons geluid kan laten horen." Toen zijn partij in Zaltbommel dit jaar maar één zetel haalde, was hij diep teleurgesteld. "De nacht na de uitslag heb ik besloten er mee te stoppen", vertelt hij. Het bestuur vroeg hem nog even aan te blijven, zodat hij zijn opvolgster Elke Meyers goed kon inwerken. "Zij is er nu klaar voor."

'Politiek is licht verslavend, maar er zijn belangrijker dingen in het leven'

Hij gaat Zaltbommel missen. " "We hebben mooie en creatieve jaren gehad. Het is een prachtig gebied, een prachtig stadje, een prachtige gemeente. Mooi, mooi, mooi", zegt hij. En kritisch als hij is: "We kunnen er veel meer uithalen, zeker als Maasdriel en Zaltbommel samen gaan. De Betuwe is landelijk veel bekender, maar de Bommelerwaard heeft zeker zoveel. Daar zou het gemeentebestuur krachtiger mee aan de slag moeten, maar dat schiet helaas nog niet zo op."

Ook de sfeer en de mensen gaat hij zeker missen. "Het is hier gemoedelijk, bijna Brabants. Ik voel me hier echt thuis. In Flevoland heerst toch meer een Randstad-mentaliteit. Aan de andere kant is Lelystad nog steeds 'de nieuwe stad', een stad vol geweldige uitdagingen." Bang voor verveling is hij dan ook zeker niet. Samen met Inge gaat hij wonen in een fijn huis aan het water. Hij wil meer tijd met de kleinkinderen doorbrengen en blijft ook actief in de Bommelerwaard. Zo zit hij in de organisatie van Tour de Waal, het jaarlijkse evenement op Bevrijdingsdag en is hij betrokken bij de organisatie een onderdeel van het Bommelerwaard Festival in 2019.

Een speciale boodschap voor zijn collega-raadsleden heeft hij niet. "Begraaf je niet teveel in papieren dossiers", is het enige dat hij ze mee wil geven. "Ga naar buiten, praat met de inwoners, weet wat er leeft. En onthoud dat ook politiek betrekkelijk is."

donderdag 15 november

Luisterkring Klassieke Muziek
10:00-11:30, Zaltbommel, bibliotheek. Samen met andere liefhebbers luisteren naar klassieke muziek en er over praten. Deelname is gratis.

Lezing over Zadkine
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Lezing over Ossip Zadkine (1890-1967), die vooral bekend is van het herinneringsmonument 'De Verwoeste Stad' aan het bombardement op Rotterdam, dat in de volksmond 'Jan Gat' wordt genoemd. Door Lisette le Blanc. Entree: 12,50 euro. Reserveren is nodig:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Alzheimer Café
19:00-21:30, Ammerzoden, partycentrum De Weesboom. Thema: 'Mantelzorger zijn van iemand met dementie. Wat betekent dat?' Met gespreksleiders ervaringen en tips uitwisselen, die kunnen helpen om in balans te blijven. Toegang gratis. Meer informatie bij geestelijk verzorger Marten Tel: 073-6119170 of psycholoog Eelke Visser: 06-20207635.

Netwerkavond ondernemers
19:00-21:00, Zaltbommel, Stadskantoor. Week van de Bommelerwaardse Ondernemer. Netwerkavond over arbeidsparticipatie en arbeidsrecht. Georganiseerd door gemeenten Maasdriel en Zaltbommel i.s.m. Werkzaak Rivierenland. Aanmelden:
www.maasdriel.nl

Geestelijke groeiavond
20:00, Zaltbommel, De Ontmoeting (Nieuwe Tijningen). Spreker: Gerrit van Valen.
geestelijkegroeibommelerwaard.nl

Vogelshow Zaltbommel
20:30-22:00, Zaltbommel, Steenweg 10. Vogelshow van vogelvereniging De Edele Zangers. Gratis parkeren.

vrijdag 16 november

De Ontmoeting
10:00-16:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Elke vrijdag en maandag. Mensen ontmoeten, een kopje koffie drinken, een kaartje leggen, een spel spelen of nieuwe activiteiten ontwikkelen.

Gedachtenisdienst
10:30, rossum, De Vaste Burcht. De namen van overleden bewoners worden genoemd. Familieleden en andere belangstellenden kunnen een kaarsje aansteken voor hun gestorven geliefden. Voorgangers zijn: pastor Bertus Bus, ds. Lia Davidse en pastor Kees Smits.

Hebbedingen Event
15:00-22:00, Ammerzoden, Hoppies. Hebbedingen Event met allerlei leuke spulletjes, happen en dranken.

Netwerkborrel ondernemers
16:00-18:00, Zaltbommel, Hotel Van der Valk. Afsluiting van de Week van de Ondernemer van gemeente Maasdriel en Zaltbommel. Kijk voor aanmelden op;
www.maasdriel.nl

Wintermarkt Gameren
17:00-21:30, Gameren, Nieuwstraat 16a. Wintermarkt met om 19:30 uur een veiling van mooie producten. Verder groot terras, tweedehands kleding/boeken, lekker eten en drinken, gereedschap, bloemen, kaarten en nog veel meer. De opbrengst is voor het bouwfonds van de hersteld hervormde gemeente Gameren.

Klaverjasavond
20:00, Rossum, clubgebouw Ratjetoe. Klaverjasavond bij Oranjevereniging Rossum. Ook voor beginnende kaarten, want gezelligheid staat voorop. Er zijn leuke prijzen te winnen. Deelname is gratis.

Celtic Songs in De Poorterij
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. geen extravagante would-be Schotse of Ierse uitdossingen met pruiken en kilts. Ogham laat de muziek spreken. Stuwende folksongs, breekbare ballads, sfeer, gezelligheid en goede muziek. Celtic Folk met een eigen sound, eigen composities, maar ook bekende klassiekers. Entree: 17,50 euro.
www.de-poorterij.nl
(foto: Johannes van Dam)

Vogelshow Zaltbommel
14:00-22:00, Zaltbommel, Steenweg 10. Vogelshow van vogelvereniging De Edele Zangers. Gratis parkeren.

zaterdag 17 november

Wintermarkt Brakel
9:30-15:00, Brakel, De Plataan Kooiweg 6. Wintermarkt (overdekt) hersteld hervormde gemeente Zuilichem/Brakel. Tweedehands boeken, kinderkleding, brood, boodschappen, zuivel van Den Eelder, vogelvoer, fruit, speelgoed, planten enz. De opbrengst is voor het aflossen van schulden van kerk en pastorie.

Introductieles Tang Soo Do (6+)
9:30-10:30, Zaltbommel, gymzaal Klipperstraat. Eerste kennismaking met Tang Soo Do! Gericht op kinderen van groep 3 t/m 8. Door deze sport leren kinderen hun eigen lijf beheersen, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Dat vergroot zelfvertrouwen en weerbaarheid, waarbij respect naar elkaar voorop staat. Aanmelden kan via:
www.sjorssportief.nl

Wintermarkt Gameren
9:30-14:00, Gameren, Nieuwstraat 16a. zie ook vrijdag.

Intocht Zaltbommel
14:15, Zaltbommel, haven. De pakjesboot met Sinterklaas en de Zwarte Pieten wordt rond 14:15 uur verwacht in de haven van Zaltbommel. Daarna feest op de Markt.

Vogelshow Zaltbommel
10:00-16:00, Zaltbommel, Steenweg 10. zie kader bovenaan.

Soldaten op Loevestein
11:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Soldaten van het 2e Bataillon Grenadiers Compagnie en burgers uit de tijd van Napoleon betrekken een soldatenhuisje. Ze marcheren, oefenen met musket en nog veel meer. De burgers lokken op een kampvuur. Ook op zondag 18 november.

Intocht Alem
13:30, Alem, jachthaven. Na de aankomst van Sint en de Pieten vertrek naar dorpshuis De Drie Linden.

Yvonne Hooijmans
14:00-17:00, Hedel, Historisch Museum Hedel. Expositie van Yvonne Hooijmans. Kleurrijk, vloeiend en beweeglijk, speels en vaak spiritueel. Ook portretten van mens en dier en stillevens. Toegang gratis. Ook nog te zien op maandag 19 november van 19:00 tot 22:00 uur.

Jubileum Haeel Immanoe
19:30, Brakel, hervormde kerk. zie kader bovenaan.

Carnaval Kick-Off
20:11, Zaltbommel, Het Hof. Start van het carnavalsseizoen in Mispelgat. Thema: 'Carnaval Kick-Off'. M.m.v. het hilarische trio Deejay Team Double. Hollands Themafeest. Verkleed naar eigen wens, toegang gratis. Tijdens het openingsbal is een uniek carnavalsembleem te koop voor 1 muntje.

Aonslingerbal
20:33, Ammerzoden, partycentrum De Weesboom. 'Aonslingerbal' van 't Malse Arckeldurp. Met installatie van de jeugdraad, nieuw dansje van de Dansmariekes, een kort momentje van de bezoekende prinsen met Prins Gijs XVI. Feestband de Party Criminals maakt er een dolle boel van nadat ook de kapellen, waaronder Hofkapel De Dorstvlegel, hun steentje hebben bijgedragen.

zondag 18 november

Koffieconcert
10:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Koffieconcert in De Terp.

Miniaturen
11:00-17:00, Hurwenen, Hurns Kerkje. Verzamelaars laten hun miniaturen, modelbouw en poppenhuizen zien. Werkelijk prachtige boerengereedschappen van hout met afwerking van ijzer, wagentjes en karretjes, de verschillende poppenhuizen, groot en klein. Entree: 1 euro.

Soldaten op Loevestein
11:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. zie ook zaterdag.

Jeugddienst Zuilichem
11:00, Zuilichem, gereformeerde kerk Zijlstraat 1. Thema: 'Checkpoint'. Lezen uit Openbaringen en lezen dat Christus ook zoekt naar wat er 'in ons zit'. Voorganger: ds. Inge Eckhardt-Groenveld. Optredens en muziek door de band 4Tune uit Hardinxveld-Giessendam.

Intocht Kerkdriel
13:00, Kerkdriel, De Loswal. Sinterklaas en zijn Pieten maken na de intocht een rondrit door Kerkdriel. Vanaf 14:00 uur activiteiten in De Kreek.

Intocht Ammerzoden
14:15, Ammerzoden, jachthaven. Sint en zijn Pieten komen aan in de jachthaven nabij het oude veerhuis. Daarna maken ze een rondrit door het dorp en is er een bijeenkomst in partycentrum De Weesboom.

Rivierenland Klassiek (finale)
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Met optredens van Katerina Verbovskaya (piano), Ketevan Sharumashvili (piano) en Mirna Ackers (dwarsfluit) en Vital Stahievitch (piano). Zijn spelen: Chopin (Ballade No. 1), Fauré (Fantasie Op. 79), Debussy (Sijrinx), Ian Clarke (The Great Train Race), Liszt (Constelations N3), Schubert (Arpeggione Sonata 1 allegro), Schumann (ABEGG variations op.1) en Verdi (Liszt Rigoletto Praphrase). Entree: 10 euro. Reserveren is nodig:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Irene Maessen
16:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. De internationaal bekende Zaltbommelse sopraan Irene Maessen brengt samen met het trio Tripletov een programma met muziek van Joodse componisten. Van klassiek tot klezmer. Tripletov bestaat uit Andrea Bentivoglio (viool), Hans van der Maas (accordeon) en Sylvia Maessen (contrabas). Concert georganiseerd door Engelenbak samen met Stichting Mikwe. Entree: 20 euro. Vrijwilligers van Mikwe gratis toegang, donateurs betalen 10 euro.

Jeugddienst Andel
18:30, Andel, gereformeerde kerk. Thema: 'Don't be ashamed', met Corné Burger. Muzikale medewerking door Shine.
www.devoorhofandel.nl

dinsdag 20 november

Inloopspreekuur voeding
14:00-15:00, Ammerzoden, bibliotheek. Inloopspreekuur zelfstandig diëtist Nicole Lamers. Over diëten, voeding en lifestyle. Voor kinderen, volwassenen en ouderen.

Smartlappenkoor
14:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Vrolijke middag met smartlappenkoor 'déHeurdevaneiges'. Toegang: 4 euro.

Cursus fotografie
19:15-21:30, Zaltbommel, bibliotheek. In vier avonden leer je de techniek achter fotografie. Voor mensen met een digitale spiegelreflexcamera of digitaal camerasysteem met lens. Vervolglessen op 27 november, 4 en 11 december. Deelname kost 197 euro p.p. incl. koffie/thee en cursusmateriaal. Aanmelden is noodzakelijk en kan via
www.kijkenziefotoschool.nl

ZVV Inloopavond
19:30-20:00, Nederhemert, Robbemondt Nijverheidstraat 12. In gesprek met raadsleden en/of de wethouder van ZVV.

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'The Children Act', film van Richard Eyre met o.a. Emma Thompson, Stanley Tucci en Fionn Whitehead. zie kader bovenaan.

woensdag 21 november

Open Morgen
Elke woensdagmorgen is het in Pand 9 van 10.00 tot 12.00 uur 'Open Morgen': iedereen is welkom voor een kop koffie of thee met iets erbij en voor gezelligheid en een luisterend oor. De Open Morgen wordt gehouden in een ruimte die vanuit de centrale hal van Pand 9 te bereiken is. Diverse borden wijzen de weg. Het vaste team nodigt iedereen van harte uit om een keer langs te komen.

Inloopspreekuur e-books
11:00-12:00, Zaltbommel, bibliotheek. Neem e-reader, smartphone of tablet mee. Aanmelden is niet nodig, het spreekuur is gratis.

Scrabble Café
14:00-15:30, Ammerzoden, bibliotheek. Gezellig samen een potje scrabbelen. Aanmelden niet nodig, deelname gratis.

Repair Café
14:00-16:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen en meubeltjes, computers.

Culinair: Belgische wafels
14:30-15:30, Kerkdriel, Kulturhus De Leyenstein. Heerlijke Belgische wafels, vers van de pers en nog een beetje warm. Met wat kersen of slagroom of gewoon gewoon. Samen deze overheerlijk lekkernij maken, eten en mee naar huis nemen.

Bommelerwaard Natuurlijk
19:30, Zaltbommel, De Grote Aak. Ton van Balken geeft lezing over het derde deel van zijn boek 'Bommelerwaard Natuurlijk!'. Over vogels, bloemen, vlinders, zoogdieren en insecten in de 58 natuurgebieden in de Bommelerwaard. Entree: 2,50 euro.

donderdag 22 november

Knagend Vooruit
13:00-17:00, Nederhemert, dorpshuis De Gaarde. 58ste clubshow van kleindierenvereniging Knagend Vooruit. Circa 400 hoenders, dwerghoenders, konijnen en sierduiven. Verloting en Rad van Avontuur met mooie prijzen zoals vleesschotels, taarten en koude schotels. Superronde met meer dan 60 prijzen. Toegang gratis.

Sinterklaasfeest
18:30-20:00, Kerkwijk, dorpshuis. Lampionoptocht vanaf het dorpshuis naar de versierde tuin van Jeroen en Irene waar het feest plaatsvindt. Kaartverkoop van 12 tot 19 november. Georganiseerd door dorpsvereniging D'n Treffer.
www.dntreffer.nl

vrijdag 23 november

Stiltewandeling
9:30-10:30, Zaltbommel, parkeerplaats Beersteeg. Stiltewandeling met onderweg enkele yoga-oefeningen. Deelname kost 5 euro.
www.yoga-rivierenland.nl

Seniorenmiddag
13:30-16:00, Ammerzoden, De Dissel. Themamiddag seniorenvereniging St. Jozef. F. de Beer van Budget Consulaat in Zaltbommel houdt een lezing o.a. over financiële uitbuiting van ouderen. Ook over het levenstestament. In het tweede deel stelt de nieuwe mantelzorgconsulente van Stichting Welzijn Bommelerwaard zich voor.

Taxatiedag oude boeken
14:00-17:00, Kerkdriel, bibliotheek. Taxateur Arie Molendijk uit Rotterdam taxeert zeldzame boeken zoals (staten)bijbels, oude atlassen, geïllustreerde boeken, handschriften, documentatiemateriaal uit WOII, oude brieven, foto's en ansichtkaarten. Kosten: 5 euro voor 1 tot 10 boeken. Meer informatie:
www.molendijkboeken.nl

Kerkdiensten
zondag 18 november

AALST - Herst. Herv. Gem. 11.00 uur ds. M.W. Muilwijk, 18.30 uur kand. L.D.A. Hartevelt. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. Domburg, 18.30 uur ds. J. Tadema.

ALEM - H. Hubertus 09.30 uur Eucharistieviering.

AMMERZODEN - Verpleeghuis Het Zonnelied 14.30 uur prot.viering, S. Jumelet.

BRAKEL - Herv. Gem. a.h. Marktplein 09.30 en 18.30 uur ds. B.A. Belder.

BRUCHEM - Herv. Gem. PKN 09.30 en 18.30 uur ds. A.N. v.d. Wind.

EST - Herv. Gem. 10.00 uur ds. K. Groenendijk, bed. H.A..

GAMEREN - Herst. Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. A.C. Rijken. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. v. Oostende, 18.30 uur ds. G. Wassinkmaat.

GELDERMALSEN - Vrije Evang. Gem. de Ark(Helicon,Burg. Roozeveld v.d. Venlaan 7) 10.00 uur Arjan Baan.

HEDEL - Herv. Gem. 09.30 uur ds. M.B. v.d. Akker, 18.30 uur prop. A. Langeweg.

HEEREWAARDEN - Prot Tweestromengem. Rossum-Heerewaarden-Hurwenen 10.00 uur dienst in rossum.

KERKDRIEL - Alemzaal Leijenstein 17.30 uur Eucharistieviering, pastoor R. Putman (zaterdag 17 november). Prot. Gem. 10.00 uur ds A. den Boer. St. Martinus Parochie 09.00 uur Eucharistieviering (vrijdag 16 november). 11.00 uur Woord- en Communieviering, diaken v. Bemmel, 13.00 uur Doopviering, pastoor R. Putman. 08.00 uur Gebed (woensdag 21 november).

KERKWIJK - Herst. Herv. Gem. Kerkwijk e.o. 09.30 uur ds. J.C. den Toom, 18.30 uur ds. L. Groenenberg. Herv. Gem. PKN

Kerkwijk/Delwijnen/Nederhemert 09.30 uur ds. A. van Zetten, bed. H.A., 18.30 uur ds. A. van Zetten, dankz. H.A..

NEERIJNEN - Herv. Gem. Waardenburg/Neerijnen PKN 10.00 uur ds. K.E. Schonewille, 18.30 uur ds. P.J. den Admirant.

NIEUWAAL - Herst. Herv. Gem. 09.30 en 16.00 uur ds. P. Verhaar.

OPIJNEN - Herv. Gem. 10.00 uur ds. v. Wijk.

POEDEROIJEN - Herst. Herv. Gem. Poederoijen en Loevestein 09.30 uur ds. W.F. 't Hart, 18.30 uur ds. M.W. Muilwijk, voorber. H.A.. Herv. Gem. Poederoijen en Loevestein 09.30 uur ds. M. van Campen, 18.30 uur ds. J. v. Dijk.

ROSSUM - Prot. Tweestromengem. Rossum-Heerewaarden-Hurwenen 10.00 uur ds. R.P.M. Braakhuis.

VARIK - R.K. Kerk 09.30 uur Woord- en Communieviering.

VELDDRIEL - Parochie H. Martinus 09.30 uur Eucharistieviering, pastor J. Verhoeven. 09.00 uur Eucharistieviering (dinsdag 20 november).

WELL - Ned. Herv. Gem. te Well/Ammerzoden 10.00 uur ds. L. v. Wingerden.

ZALTBOMMEL - Evang. Gem. Bommelerwaard (Pand 9, van Heemstraweg west 9) 10.00 uur Gerrit Mes, bed. H.A.. Evangelisatie Herst. Herv. Kerk 14.00 uur hr. B. Klootwijk. Geref. Kerk Vrijgem. 10.00 uur ds. H. Jagersma, bed. H.A., 16.30 uur ds. A. Balk. Protestantse Gemeente Zaltbommel i.w. Het Anker 11.00 uur ds. J. de Heer, pastor B. Bus, 17.00 uur Avondgebed, St. Maarten. Protestantse Gemeente Zaltbommel i.w. Sint Maarten 17.00 uur Avondgebed. 08.45 uur Oecumenisch gebed (woensdag 21 november). Volle Evangelie Gem. De Kandelaar (sportcomplex Cambium, Courtine 4) 10.00 uur Johan Seepma.

ZUILICHEM - Geref. Kerk Gameren/Zuillichem 09.30 uur ds. I. Eckhardt, 18.30 uur ds. E.P. v.d. Veen. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur kand. L.G de Deugd, 18.30 uur ds. P. Verhaar. Herv. Gem. 09.30 uur dhr. T.R. Rietveld, 18.30 uur ds. M.G.M. Mudde.

Cinemaarten toont 'The Children Act'

Fiona Maye is een gerespecteerd kinderrechter in Londen. Ze krijgt de moeilijkste zaak uit haar loopbaan: een spoedprocedure over de 17-jarige Adam, die dringend een bloedtransfusie nodig heeft. Hij en zijn ouders weigeren die, vanwege hun geloofsovertuiging. Verbluffende hoofdrol voor Emma Thompson. Naar de roam van Ian McEwan. De Poorterij, Zaltbommel, aanvang 20:15 uur.

Haeel Immanoe viert veertigjarig bestaan

Gospelkoor Haeel Immanoe bestaat veertig jaar. En dat viert het koor met een jubileumconcert onder leiding van Wim van Kuik in de hervormde kerk op het Marktplein Brakel. Aan het concert wordt medewerking verleend door kinderkoor Immanuel uit Brakel en het koor Chaverim uit Raamsdonkveer. Het concert begint om 19:30 uur, toegang gratis, wel is er een collecte.

Wintermarkt HHG bij De Plataan

Hoveniersbedrijf De Plataan aan de Kooiweg in Brakel stelt ook dit jaar weer haar terrein beschikbaar voor de Wintermarkt van de hersteld hervormde gemeente Zuilichem/Brakel. Er is weer een ruime keus aan artikelen: tweedehands boeken, kinderkleding, brood, booschappen, zuivel van Den Eelder, fruit speelgoed, vogelvoer, planten en nog veel meer. Van 9:30 tot 15:00 uur.

De Edele Zangers houdt Vogelshow

Vogelvereniging De Edele Zangers in Zaltbommel start vandaag met de jaarlijkse Vogelshow in het clubgebouw aan de Steenweg 10, vlakbij De Beersteeg, waar men gratis kan parkeren. De show is van 20:30 tot 22:00 uur geopend voor publiek. Op vrijdag 16 november is de show geopend van 14:00 tot 22:00 uur en op zaterdag 17 november van 10:00 tot 16:00 uur.

Foto: Foppe Schut

zaterdag 13 april

Nieuwe opzet Matthäus Passion

zaltbommel • De 55e editie van de Matthäus Passion in Zaltbommel, op zaterdag 13 april 2019, gaat er anders uitzien dan de afgelopen jaren. De productie ligt deze keer in de artistieke handen van dirigent Johannes Leertouwer (foto), die de uitvoering leidt vanaf zijn viool. Indringend vertelt hij het verhaal van de Matthäus Passion. De Nieuwe Philharmonie Utrecht en Koorschool Senta zorgen voor de zang. De productie is met een kleinere en intieme bezetting totaal anders dan die met het Matthüskoor en -orkest en solisten, een podium vol. De koorpartijen worden gezongen door de solisten. De kaartverkoop voor deze bijzondere uitvoering is gestart. Kaarten zijn vanaf 33 euro verkrijgbaar via: www.matthauspassion.nl (foto: Foppe Schut)

Kick-off avond voor Bommelrevu 2019

Jong en oud kan meedoen aan de Bommelrevu. archieffoto: Fotolux

zaltbommel • Achter de schermen wordt al weer maanden gewerkt aan de Bommelrevu 2019. Wie mee wil doen, is van harte welkom op donderdag 22 november tijdens de Kick-off avond in Het Hof.

Bij het organiseren van deze revu staan de voorbereidingen in het teken van 'vernieuwing'. "Dat was namelijk de belangrijkste conclusie uit de enquête die we hebben gehouden onder spelers en vrijwilligers", laat het bestuur weten. "Er is hard gewerkt om deze vernieuwing door te voeren en we willen het resultaat graag met iedereen delen." De schrijvers hebben maanden gewerkt aan het nieuwe script, de regisseur is een nieuw gezicht, die zich aan de aanwezigen zal voorstellen. Ook het bestuur stelt zich voor. Belangrijk kenmerk van de Bommelrevu is nog steeds: 'Iedereen die zich opgeeft, mag meedoen'. "Doe je een wandeling of ga je lekker vissen?", vraagt het bestuur, waarmee ze hopen iedereen nieuwsgierig te maken. "Heb je nog vrienden, broers, zussen, kinderen of kennissen die ook geïnteresseerd zijn om voor of achter de schermen mee te werken aan alweer de elfde Bommelrevu, neem ze dan gezellig mee."

De presentatie van Bommelrevu 2019 is op donderdag 22 november om 20:00 uur in Het Hof aan de Oliestraat in Zaltbommel. Tijdens deze avond kunnen belangstellenden zich inschrijven om mee te doen. Inschrijven kan ook via de website. Daarnaast kan het bestuur nog wat helpende handen gebruiken, dus nieuwe bestuursleden zijn ook van harte welkom. Meer informatie is verkrijgbaar via info@bommelrevu.nl en staat op:

q www.bommelrevu.nl

Carnaval Kick-Off met Hollandse avond

Foto: aangeleverd

Carnavalsvereniging de Wallepikkers trappen het seizoen af met een Hollandse avond in Het Hof van Zaltbommel. M.m.v. Deejay Team Double. Aanvang 20:11 uur, de toegang is gratis.

Copyright Johannes van Dam Foto: Johannes van Dam

Vrijdag 16 november. Celtic Folk door Ogham in De Poorterij, 20:15 uur.

'The Groovy Gents' in café De Spin

Foto: aangeleverd

Met twee gitaren, contrabas en een beat zetten de mannen van The Groovy Gents covers uit de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 op hun eigen swingende manier neer. Aanvang 21:00 uur.

'Alles gaat gewoon sneller'

Nivo Sparta weert zich kranig, maar focus kan weer op competitie

De pas 17-jarige Charaf Kaouass (midden), manifesteerde zich tegen LRC uitstekend. Foto: Marco Oomen

zaltbommel • "Er echt bovenuit steken is (Nivo Sparta) de laatste jaren niet gelukt. Dat is nu wel de bedoeling. Want alleen dan heb je iets te zoeken in de eerste klasse." Was getekend: Theo de Boon. De trainer van Nivo Sparta sprak die woorden vlak na de teampresentatie, die afgelopen zomer plaatsvond en volledig in het teken stond van de doelstelling voor het lopende seizoen: promotie naar de eerste klasse. De kans dat de eerste periodetitel daartoe gaat leiden is daarentegen nihil. Zaterdag wordt dat eerste nacompetitieticket vergeven en in de strijd daar om moet Nivo Sparta maar liefst drie ploegen voor zich dulden die twee punten meer hebben. EBOH heeft één punt meer dan de manschappen van trainer De Boon. Van 'erbovenuit steken' is bij Nivo Sparta vooralsnog dus geen enkele sprake.

Die achterstand op EBOH, Woudrichem, Pelikaan én rivaal Roda Boys is voor een groot deel te wijten aan de onverwachte zeperd tegen eerstgenoemde. In eigen huis ging de formatie uit Zaltbommel pijnlijk en totaal onnodig onderuit tegen de promovendus. Het is tekenend voor Nivo Sparta, dat in het verleden al regelmatig de aandacht liet verslappen wanneer er weer een 'zekere' driepunter op het programma stond.

Is dat dan een teken dat Nivo Sparta niets geleerd heeft van de ervaringen uit het verleden? Nee, want daartegenover staat de kwaliteit en kracht die de ploeg weet op te brengen in de wedstrijden tegen opponenten die op een niveau hoger acteren. In de poulefase van het bekertoernooi versloeg het al eersteklassers HVCH en WNC en zaterdag stond met de bekerwedstrijd tegen LRC de derde vuurproef te wachten.

Na een onthutsend eerste half uur, waarin het op een 0-2 achterstand komt, recht Nivo Sparta de rug. Een uur lang biedt het de eersteklasser prima tegenstand, met uiteindelijk een 3-3 stand tot gevolg. Strafschoppen moeten derhalve de beslissing brengen. Dat gebeurt, dankzij missers van sterkhouders Willem Looijen en Frenk Schaap, in het voordeel van de uitploeg. Maar die bekeruitschakeling kan De Boon na afloop weinig deren. Hij was allang blij dat zijn ploeg zich had weten te herstellen van de valse start: "We speelden een heel erg zwakke eerste helft. Dan sta je binnen een zucht en een scheet al achter. We reageerden constant te laat. En dan loop je met 0-2 helemaal achter de feiten aan. Vanaf het moment dat we de 1-2 maken, zitten we beter in de wedstrijd. En in de tweede helft vond ik ons gewoon beter dan LRC", aldus De Boon, die kort analyseert waar het pijnpunt in de eerste helft lag: "Je ziet dat we moeite hadden met het uitstappen. In de tweede klasse komt dat probleem bijna niet aan de orde, maar op een hoger niveau wel. Je merkt ook gelijk dat een eersteklasser in een hoger tempo speelt. Alles gaat gewoon sneller. Maar in de eerste klasse zouden we meekunnen in dat tempo. Daar ben ik van overtuigd. En dat hebben we in de tweede helft ook laten zien. Dat zijn voor ons leermomenten. In de beker hebben we al twee keer eerder tegen eersteklassers gespeeld en twee keer gewonnen. Vandaag had het niet veel langer moeten duren, anders hadden we de wedstrijd ook naar ons toe getrokken. We hebben, net als de laatste weken, veerkracht getoond. Nu gaan we er gewoon voor zorgen dat we aan het einde van de competitie op de hoogste trede staan. Dat is dé missie."

Tenslotte winnend LRC-trainer, Rob Hilbers. Hij komt iedere week eersteklassers tegen en kan dus prima inschatten of Nivo Sparta op een hoger niveau tot zijn recht komt. Volgens hem lag het krachtsverschil met de tweedeklasser vooral in de achterhoede van de ploeg uit Zaltbommel: "Ze kunnen voetballen. Zijn slim. Hebben momenten. En zijn aan de bal heel goed. Maar je ziet dat het verdedigend minder is. Dat is helder. We scoren vandaag drie goals, maar dat hadden er ook tien kunnen zijn. In de eerste klasse hebben we niet één keer zoveel kansen gehad als vandaag. Dat zegt toch wel heel veel."

Martin van Hemert

Kerkwijk verslaat SVS'65

kerkwijk • Kerkwijk boekte een klinkende 5-0 overwinning op SVS'65 en achterhaalde de ploeg uit Spijk op de ranglijst. SVS'65 had bij een zege in de inhaalwedstrijd de gedeelde derde plaats kunnen pakken, maar kwam daar geen moment in de buurt. Hans van Gameren genoot na afloop. "Er is met z'n allen geknokt en bij vlagen goed gevoetbald. Dit is een prachtig resultaat. Daar mogen we best even van genieten." SVS-trainer José van de Ven zag zijn ploeg ploeteren. "Het was te slap. Het verschil tussen uit- en thuiswedstrijden is bij ons nog erg groot." Na een kwartier leidden twee glijpartijen bij SVS'65 de openingstreffer in. Bart de Waal scoorde beheerst die 1-0. Daarna werd het steeds slordiger bij de gasten. Nadat Luuk Oomen namens Kerkwijk al dicht bij de 2-0 was, viel die treffer vlak voor rust toch nog. Jur van Haaften prikte binnen. Na rust torpedeerde SVS'65-speler Jerzy Timmersmans de tot dan toe prima spelende Kerkwijk-aanvoerder Aart de Jong en moest terecht met rood van het veld. De Jong haakte geblesseerd af. Kerkwijk liep in de slotfase uit naar 3-0 door de tweede treffer van Van Haaften. De laatste twee doelpunten werden door invallers gemaakt: Michel van den Haanenberg en Jorel Helderman.

GVV'63 verliest inhaalduel

gameren • GVV'63 heeft het inhaalduel met Sparta'30 zaterdag met 0-2 verloren. Een week eerder kon de wedstrijd niet doorgaan omdat de scheidsrechter niet kwam opdagen. De ploeg uit Gameren blijft met slechts drie punten uit zeven wedstrijden de hekkensluiter in de derde klasse D. De situatie wordt voor de ploeg van trainer Denny van Geffen met de week penibeler. Volgende week wacht GVV'63 met het uitduel bij NEO'25 het onderlinge treffen met de nummer vijf in 3D.

UITSLAGEN

Zaterdag 10 november

Competitie

GVV'63 - Sparta'30         0-2
Kerkwijk - SVS'65         5-0

Beker

Nivo Sparta - LRC Leerdam         3-3
Roda Boys - Sleeuwijk         8-0


PROGRAMMA

Zaterdag 17 november

VVGZ - WNC
Nivo Sparta - NOAD'32
Roda Boys - Papendrecht
NEO'25 - GVV'63
Brakel - SVS'65
Noordeloos - Zuilichem
Kerkwijk - Rhelico
Leerdam Sport'55 - Well
Herovina - RKVSC


Zondag 18 november

Alem - Buren
Jan van Arckel - DSC
Hedel - Teisterbanders
Ophemert - DSS'14
Heerewaarden - SV Ruwaard
OKSV - HRC'14

Roda Boys wint met gemak van Sleeuwijk

Foto: Gerald van Zanten

aalst • Roda Boys was niet één, maar vele maatjes te groot voor Sleeuwijk. De tweedeklasser liep in het onderlinge bekerduel met speels gemak over de derdeklasser heen: 8-0. Roda Boys-trainer Frank Brands startte met de sterkste elf en dat wierp al snel zijn vruchten af tegen het gemankeerde Sleeuwijk. De ruststand was 4-0, dankzij tweemaal twee goals van Christian van Aalst en Jordy de Wit. In de tweede helft vond Nick Linnenbank driemaal het net. Tom Diender deed nog een laatste duit in het zakje, waarmee de 8-0 bekerzege een feit was. Trainer Brands kon na afloop dan ook niet anders dan tevreden zijn: "Wij hebben het goed gedaan. We zijn de hele wedstrijd blijven voetballen om goals te maken. Zij misten een paar jongens, daardoor waren ze ook niet echt een partij voor ons."

Na het bekerduel kan Roda Boys zich nu weer volledig richten op de competitie. Daarin kan de ploeg volgende week tegen Papendrecht de eerste periodetitel opeisen, als Pelikaan geen roet in het eten strooit.

30 / 32

Rieske aanhangwagens: Nu winterklaar maken van aanhangwagens 0487-573114

PIANO STEMMEN www.pimpapiano.nl info@pimpapiano.nl Varik, 0612767866

voor het snoeien en planten van HOOGSTAM en laagstam fruitbomen in uw tuin bel:06-11463178

MEGA VLOOIENMARKT NIEUWEGEIN, BEURSFABRIEK 17+18 NOVEMBER 350 KRAMEN DonEvents.nl 0294-237320

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Eindelijk eens écht grip krijgen op je stress? Een kwaliteitscursus Leren omgaan met stress?Dat kan al voor € 9,95!Kom op 21 november om 19.30 u naar de gratis info avond in Den Bosch. Meld je aan via 073-8449910 of info@newheroes.com

Ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen hartelijk dank voor alle bijzondere reacties na mijn vertrek van de Juliana van Stolbergschool in Poederoijen. Opnieuw mocht ik grote verbondenheid ervaren, het was ontroerend en hartverwarmend! Ook deze herinneringen neem ik mee en graag deel ik met jullie het volgende versje wat ik meerdere keren in een poëziealbum geschreven heb: Bewandel geen wegen, al schijnen ze recht, alvorens te weten wat God ervan zegt. Juf Christine van der Stelt

Podarwic schrijft veel winstpunten bij

De heren staan gedeeld tweede; de dames nu eerste in de competitie. Foto: aangeleverd

aalst • Zowel het eerste heren- als het eerste damesteam van volleybalvereniging Podarwic boekte dit weekend winst tegen Vridos.

Na de verliespartij vorige week bij WHV had het eerste herenteam van Podarwic zaterdag iets recht te zetten in Aalst. Dat deden de mannen: tegen Vridos 2 werd het 3-1. De eerste set werd maar net gewonnen (25-23). De tweede set werd er gewisseld op de buiten maar door veel persoonlijke fouten aan de kant van Podarwic bleef Vridos bij. Door een opeenstapeling van foutjes werd deze set vervolgens met 25-22 verloren. De derde en vierde set waren de heren echter vervolgens volledig overtuigend. Deze sets werden met goede passes, snelle sets en knallende aanvallen binnen geslagen. 25-16 en 25-15 waren de uitslagen van deze sets. Met deze uitslag staat Podarwic heren 1 voor nu gedeeld tweede, volgende week staat de wedstrijd tegen Benevia 2 op de agenda.

De dames van Podarwic waren zo mogelijk nog meer gebrand op winst. Iedereen was in volle focus om een 4-0 winst te behalen, want dan zou Podarwic klimmen naar de koppositie in de competitie.

De eerste set hebben de dames laten zien wat ze waard zijn. Vridos maakte geen schijn van kans en met bizarre aanvallen van Melissa Biesheuvel, perfecte set-ups van Romy van der Velden, op maat gemaakte passen van Irene Verbree en lange servicereeksen van Berber van Driel was het snel gedaan: 25-14.

Ook de tweede set werd er steengoed gespeeld. Vridos kwam iets meer in het spel, maar de dames van Podarwic wisten ook dit te onderdrukken: 25-18.

De derde set behaalden de dames de top. De trukendoos ging open en Vridos werd afgedroogd met 25-8.

Iedereen had zijn aandeel in de wedstrijd. Dewi Vermeulen en Naïma den Dekker sloegen de deuken in de grond op de midden en wisten de blokkering goed te hangen. Mirthe van Veen was het geheime wapen op de diagonaal om zo ook de ballen op de grond te krijgen. Ook Emma van Rijwijk, die mee was als versterking vanuit de meiden A, wist haar punten te scoren en de vierde set eindigde ook in winst voor Podarwic: 25-11. Met deze wedstrijd waarin werkelijk alles te zien was bij de dames staan de dames van Podarwic nu officieel bovenaan.

Vrijdag is de klapper van dit jaar: Podarwic DS1 tegen nummer 2 OKK'70. Om 20:30 uur start deze spectaculaire wedstrijd in de sporthal te Hardinxveld-Giessendam. Publiek is heel gewenst.

Hamarithi grijpt naar NK-ticket teamturnen

De deelneemsters aan de kwalificatie. Foto: aangeleverd

rotterdam/aalst • Drie teams namen zaterdag namens Hamarithi deel aan de kwalificatie voor de NK teams in Rotterdam. Alle drie de teams schopten het tot de top tien.

Fleur Danklof en Vera Westervoort debuteerden vandaag bij het hoogste niveau dat Hamarithi biedt (C). Fleur was zeer succesvol op het onderdeel vloer, waar zij de hoogste score in haar ronde in de wacht sleepte. Ook op sprong deed zij prima mee.

Vera kon vooral haar balkoefening al meten aan de rest. Nienke Veninga en Tessa van Dalen turnden de meeste toestellen, als wat meer ervaren turnsters. Emma Burghout was de benjamin van de groep maar deed niet onder voor de rest. Het team eindigde als tiende.

Naar NK

Mari-Lynn van Boggelen, Marjorie Brandsma, Emma van de Werken en Jasmine Szalla turnden bij de jeugd N3 mee. Ook hier waren er slechts acht startbewijzen. Marjorie turnde voor het eerst een reusoefening met salto af, Jasmine was vooral sterk op sprong en balk, Emma turnde de meerkamp en Mari-Lynn kon op balk en vloer al goed meekomen.

Door individuele talenten te bundelen tot het team kwamen er mooie resultaten. Het team werd achtste en plaatst zich voor het NK teamturnen dat volgende week in Nijmegen zal plaatsvinden.

In de avond turnde het team jeugdturnsters in de tweede divisie. Ondanks een niet optimale voorbereiding wegens ziekte en blessure deed dit team verrassend goed mee. Hannah van Boggelen turnde naar een van de hogere vloerscores (11,876) en Valérie Brandsma was succesvol op balk en sprong (11,500).

Janinka Egas turnde voor het eerst haar vloeroefening en Nayinthe van den Heuvel turnde mee op de brug. Zij werden negende van de twintig teams.

De beste acht teams (met daarin de meisjes van jeugd N3 van Hamarithi) mogen volgende week aantreden in het nieuwste turnparadijs, de SportQube in Nijmegen.

q www.hamarithi.nl

Schaatsers houden stand in afvalrace

Robert van Dalen (nummer 31) in actie in Heerenveen. Foto: Michel Pichot du Plessis

heerenveen/zaltbommel • Robert van Dalen heeft zaterdag in Thialf wederom zijn waarde bewezen. De rijder van Stehmann-Viking reed in een loodzware Topdivisie-wedstrijd naar een 23e plaats.

De rijders van de Zaltbommelse hoofdsponsor Stehmann reisden zaterdag af naar Heerenveen voor de vierde wedstrijd om de KPN Marathon Cup. Vanaf het begin werd er aanvallend gereden. De mannen van Team Stehmann-Viking zaten goed voorin het peloton.

Ontsnappingen waarvan onder andere Danny Stam en Robert van Dalen onderdeel waren, ontkwamen niet aan de greep van de A-Ware-ploeg. Plotsklaps kwam in de 65e ronde Sjors van der Meer ten val. Hij baalde hier ontzettend van, gezien zijn resultaten van de voorbije weken.

Ondertussen zaten Van Dalen, Stam en Jesse Vriend nog altijd voorin. Stam moest na een intensieve aanvalspoging de strijd staken met nog 25 ronden te gaan. Het was dus aan Vriend en Van Dalen om de kleuren van Stehmann-Viking te verdedigen. De twee Stehmann-Viking-rijders hadden de grootst mogelijke moeite om zich in de tweede groep van het peloton te handhaven. Door de hoge snelheid, van gemiddeld 30,6 seconde per ronde, waren er nog slechts 23 man in koers. Vriend en Van Dalen moesten met nog drie andere rijders lossen uit het peloton.

Bij Vriend was de pijp na 105 ronden echt leeg en hij moest de strijd staken. Van Dalen zat nog wel in koers, maar reed achterin het peloton. Met nog acht ronden te gaan moest Van Dalen volgens de regels de wedstrijd verlaten, maar niet voordat hij op een zeer verdienstelijke 23e plek werd geklasseerd.

De wedstrijd in Thialf was wederom een spectaculaire afvalrace, waarin ook weer goed te zien was dat de vier grote ploegen de lakens uitdelen. De ploegleiding toont zich tevreden: "Hoewel de uitslagen het niet altijd laten zien, houdt een kleine ploeg als Stehmann-Viking zich sterk staande tussen dat grove geweld. We zijn nog steeds een opleidingsteam en de jongens ontplooien zich goed", zegt ploegleider Mario Donker.

Winst voor Lotte en Nina van Mook

gameren • Lotte van Mook, lid van paardensportvereniging De Bommelerwaard te Gameren, reed zondag in Ravenswaaij met haar paard Ilinda M. In de klasse L2 behaalde het duo een eerste plek met 202,5 punten en in de klasse M1 werden ze tweede met 189,5 punten.
Clubgenote en zus Nina van Mook reed daar zaterdag ook. Ze kwam met haar paard Illusionist M uit in de klasse M2. Hun optreden werd tweemaal beloond met een eerste prijs, met 219 en 228,5 punten.

q paardensportbommelerwaard.nl

Dressuuruitslagen

gameren • Lotte van Mook van PSV De Bommelerwaard te Gameren werd zondag in Ravenswaaij met haar paard Ilinda M in de klasse L2 eerste en in de klasse M1 tweede. Nina van Mook haalde met Illusionist M in de klasse M2 twee keer een eerste prijs.