HK Klaroen

6 januari 2016

HK Klaroen 6 januari 2016


Nieuwjaarsduik Lammetjeswiel was dit keer 'goed te doen'

Foto: Peter Stam

alblasserdam • Zo'n twintig mensen, met name leden van zwem- en poloclub Wiekslag, hebben vrijdag een nieuwjaarsduik genomen in het Lammetjeswiel te Alblasserdam.

Rond 15:00 uur werd afgeteld en gingen de deelnemers het water in. Onder hen was ook Petra Ponse, die op Oudejaarsdag op Facebook een oproep deed om het water in gedragen te worden. Twee mannen droegen haar het water in, waarna zij zelf even kon zwemmen. Daarmee ging de nieuwjaarswens van de Alblasserdamse, die door ziekte niet zelf het water in kon rennen, in vervulling.
Met een watertemperatuur van zo'n tien graden was de duik volgens de deelnemers 'goed te doen'. De nieuwjaarsduik, die voor de zestiende keer werd gehouden, werd georganiseerd door zwem- en poloclub Wiekslag.

Burgemeester De Bruin kondigt vertrek aan

papendrecht • Burgemeester Kees de Bruin van Papendrecht heeft maandagavond tijdens zijn nieuwjaarsrede zijn vertrek aangekondigd. Na vijftien jaar burgemeester te zijn geweest van Papendrecht, neemt hij afscheid.

De verrassing van de toespraak van burgemeester Kees de Bruin zat dit jaar aan het einde van zijn nieuwjaarstoespraak. De nieuwjaarsreceptie werd bijzonder goed bezocht. Enkele honderden inwoners gaven acte de présence. Als gebruikelijk werden rondom de beste wensen uitgedeeld. Voor velen is de receptie de gelegenheid weer eens bekenden te zien. De toespraak is een onderdeel van de receptie.
Burgemeester De Bruin heeft de reputatie daar uitgebreid aandacht aan te besteden en dat was ook nu niet anders. Maar de mededeling waar hij mee afsloot sloeg in als een bom. Ook uit later navraag bleek dat absoluut niemand had verwacht dat zijn vertrek bij deze gelegenheid bekend zou worden gemaakt. Ook de leden van het college en fracties waren niet vooraf geïnformeerd. Op zich is de beslissing niet vreemd, omdat De Bruin dit jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Maar een burgemeester hoeft zich daar niet aan te houden zolang de gemeenteraad hem blijf kiezen voor een volgende termijn.

Dat De Bruin toch heeft besloten ontslag te vragen zal ook te maken hebben met de vele nevenfuncties die hij heeft. De Bruin is onder andere voorzitter van de Molenstichting Simav. Binnenkort volgt een interview.

Website Klaroen.nl is vernieuwd

goudriaan • De website van nieuwsblad Klaroen.nl is vernieuwd. De 'oude' website voldeed nog prima, maar Het Kontakt heeft een nieuw mediasysteem in gebruik genomen. Alle disciplines, van redactie tot administratie en van commercie tot dtp, gaan hier in werken. Aan het systeem is ook de website gekoppeld. De nieuwe website biedt ook enkele nieuwe functies, waaronder een Marktplein (Regio-deal).

Als gevolg van de siteverandering moet de app van Klaroen.nl worden geüpdatet. Kies na de update in het menu eerste een editie om het nieuws te kunnen lezen. Enkele onderdelen van de app zijn tijdelijk buiten gebruik. Er volgt zo snel mogelijk een nieuwe update, waarin alle onderdelen weer meegenomen zullen worden.

Happy New Year Sing Along

papendrecht • Op zaterdag 9 januari om 20.00 is er, in het gebouw van de Vrije Baptisten Gemeente aan de Poldermolen 7 in Papendrecht, een zangavond onder leiding van Praisy Pianos. Op het programma van deze 'Happy New Year Sing Along' staan veel bekende Nederlands- en Engelstalige nummers van onder andere Opwekking, Trinity, Chris Tomlin, Sela en Psalmen voor Nu.

De enthousiaste band Praisy Pianos (zang, piano, bas, drums, gitaren, sax, viool) begeleidt de samenzang. Juist aan het begin van het nieuwe jaar is het goed om elkaar moed in te zingen en ons te richten op de eeuwige, onveranderlijke God.

Er is ook ruimte om elkaar te ontmoeten en te genieten van allerlei lekkernijen die tegen betaling verkrijgbaar zijn. De opbrengst van deze avond komt geheel ten goede aan de allerarmste kinderen van de Dominicaanse Republiek in de projecten van Compassion. Sylvia Casilio gaat hiervoor een Muskathlon lopen. Haar verhaal staat op www.muskathlon.com. De toegang is gratis.

Taalstrijd barst los

papendrecht • De sectie Letteren van de Stichting Culturele Raad Papendrecht organiseert op woensdag 3 februari voor de vijfde keer de Papendrechtse Taalstrijd.
De bibliotheek aan De Markt vormt die avond weer het decor van een heuse taalstrijd. Teams van drie personen bestrijden elkaar op onderdelen die te maken hebben met de Nederlandse taal. Spelling, cryptische omschrijvingen, anagrammen, de herkomst van woorden, meerdere aspecten van de taal passeren de revue. Voor meer informatie of opgeven: 078-7706308 of w.vdhoeven@papen-drecht.nl.

woensdag 6 januari 2016

Hamburgers tegen de ruiten

papendrecht • In Papendrecht gooiden drie jongeren vorige week dinsdag hamburgers tegen ruiten. De aanleiding zou een ruzie zijn.

ME grijpt in tijdens
nieuwjaarsnacht

Inbraak in kantine

papendrecht • Tussen 2 januari 19:00 uur en 4 januari 19:30 uur is er ingebroken in de kantine van vv Drechtstreek. Het is niet bekend wat er gestolen is of hoe ze binnen kwamen.

Onrustige jaarwisseling in Papendrecht

ME opgetrommeld, hulpverleners bekogeld, straat afgezet

De politie moest in Papendrecht ingrijpen bij ongeregeldheden in de Sperwerstraat. Foto: Peter Stam

regio • De jaarwisseling is in de regio redelijk rustig verlopen, behalve in Papendrecht. In de Sperwerstraat liep het flink uit de hand. De politie heeft hier tijdens de jaarwisseling ten minste vier personen aangehouden.

Even na middernacht escaleerde de situatie in de straat. Wat de exacte aanleiding was, wordt nog onderzocht. Tientallen (wijk)agenten, onder meer van de Mobiele Eenheid, kwamen met spoed ter plaatse. Er werd volgens de politie onder meer meubilair uit een raam van een woning gegooid en hulpverleners werden bekogeld met vuurwerk. De straat werd afgezet en bij de betreffende woning werd een inval gedaan. Drie mannen werden in de boeien geslagen. Even verderop in de straat werd niet veel later nog een man aangehouden. Tijdens de aanhoudingen liep één agent een hoofdwond op. Hij is door ambulancepersoneel behandeld. Verder werd er door een agent een waarschuwingsschot gelost.

Brandweer

De brandweer in de regio Zuid-Holland Zuid moest op oudejaarsavond en nieuwjaarsnacht zeer regelmatig in actie komen. Op Oudejaarsdag was dit zo'n negentig keer. In de nacht van Oud en Nieuw gebeurde dit nog eens ongeveer negentig keer.

De grote meerderheid van de inzetten betroffen buitenbrandjes, zoals brandjes in containers, heggen, speeltuinen, maar ook auto's en fietsen. Daarnaast is elf keer gealarmeerd voor gebouwbranden. Hier betrof het woningen of schuurtjes. Er hebben zich geen grote branden voorgedaan. In Hoornaar zijn twee katten overleden na brand in een woonkamer, een derde kat kon door de brandweer worden gered en maakt het goed.

Meer dan vorig jaar

Het aantal uitrukken van de brandweer is meer dan vorig jaar, toen over dezelfde periode 103 uitrukken zijn geteld. Bij de meeste alarmeringen die spoed vereisten, kon de brandweer door snel optreden ernstige ongelukken of verdere uitbreiding voorkomen. In een enkel geval was het loos alarm, zo spoedde de brandweer zich oudejaarsdag naar een flat in Dordrecht waar metershoge vlammen op het balkon van een flat werden gemeld. Het bleek te gaan om het aansteken van de barbecue.

Algemeen directeur van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid Carlo Post: "Ik ben trots bij het zien dat ook in deze bijzondere nacht de organisatie paraat stond en wil mijn waardering uitspreken aan allen die de afgelopen nacht zo hard hebben gewerkt."

Auto bijna de sloot in

De ambulance bracht de bestuurder naar het ziekenhuis. Foto: Peter Stam

nieuw-lekkerland • Een automobilist uit Nieuw-Lekkerland is in de nacht van woensdag op donderdag in zijn woonplaats van de weg geraakt.

De man reed met zijn auto over de Schoonenburgweg en raakte halverwege onwel. Hij kwam net voor een sloot tot stilstand. Een omwonende werd rond 01.00 uur wakker van de claxon van een auto en alarmeerde de hulpdiensten. Ter plaatse bleek dat de automobilist last had van een epileptische aanval. Hij is naar het ziekenhuis in Dordrecht vervoerd. De auto is later opgehaald door een bergingsbedrijf.

Alblasserdam onderzoekt bagger

alblasserdam • Niebeek Milieu start op 5 januari met een onderzoek naar het bagger in sloten, weteringen en andere watergangen in het woongebied van Alblasserdam gelegen boven rivier De Alblas. Dit doet het bedrijf in opdracht van de gemeente en het Waterschap Rivierenland.

Het onderzoek duurt circa drie weken. Het betreft onder andere het peilen van diepte en afnemen van monsters. Hiervan is geen overlast te verwachten. Vervolgens zal een aannemer naar verwachting in het najaar van 2016 de watergangen baggeren. Daarmee houden we de watergangen goed op diepte waardoor het water goed kan doorstromen. Dit is van belang voor de waterkwaliteit en voor de afvoer van het water.

Houten arend gestolen uit tuin

nieuw-lekkerland • Uit een voortuin aan de Jan Bleijsenstraat in Nieuw-Lekkerland werd in de nacht van woensdag op donderdag een uit hout gesneden arend gestolen.

De eigenaar, Erik Snijder, deed op zijn Facebookpagina een oproep. 'Ik stel het zeer op prijs als deze terug komt. Heeft iemand wat gezien of heeft iemand opeens dit beeld in bezit, of ziet u hem te koop staan of wordt hij u aangeboden? Tip mij dan even: 0610621243.'

Prijswinnaars 6Daagse-kaarten

regio • In samenwerking met de Staatsloterij Wielerzesdaagse Rotterdam mag Klaroen.nl een aantal lezers blij maken met gratis kaarten voor het indoor wielerevenement in Ahoy Rotterdam. Belangstellenden hoefden alleen een mailtje te sturen met hun adresgegevens. De winnaars van een setje van twee entreebewijzen op donderdag 7 januari zijn geworden: Niels van Middelkoop, Papendrecht; J. van Oegstgeest, Alblasserdam; en 20 anderen. Zij krijgen hun kaarten thuisbezorgd.

'We willen de afvalberg verslaan'

Nieuw-Lekkerlands koppel gaat strijd aan met de plastic tas

Lisanne Addink zoekt nog oud textiel om nieuwe tassen van te maken. Foto: www.beatthebag.com

nieuw-lekkerland • Gratis plastic tasjes zijn vanaf nu in heel Europa verboden, dus het is zaak een tas mee te nemen of er één te kopen. Dat is waar het duurzame en sociale projectbureau VerdraaidGoed om de hoek komt kijken. Lisanne Addink-Dölle en Remco Addink uit Nieuw-Lekkerland veroveren de markt met hun hippe draagtassen van oud textiel.

VerdraaidGoed gaat de strijd aan met de verspilling. "We willen de afvalberg verslaan", zegt Lisanne strijdvaardig. Per jaar wordt er 200 miljoen kilo textiel weggegooid en per persoon gaan er 300 plastic tasjes per jaar de prullenbak in. "Voor het milieu zijn dat behoorlijk heftige feiten. Met onze tassen bieden we een oplossing voor beide problemen."

Met Beat the Bag zet VerdraaidGoed oud textiel om in een mooie tas. Het eerste wapenfeit is de pilot met modeketen WE fashion. De etalagedoeken van deze keten belandden voorheen in de prullenbak, maar krijgen nu een tweede leven als WE-tas. Dat bespaart duizenden meters stof. Sinds eind december zijn de eerste 3.000 tassen verkrijgbaar in 52 WE-filialen door heel Europa.

Daar is een lang traject aan vooraf gegaan. Van het eerste ontwerp, tot praktische zaken zoals het retourneren van de oude etalagedoeken en het wassen, sorteren en naaien van het textiel en het distribueren van de nieuwe tassen. VerdraaidGoed wil het traject zo duurzaam mogelijk maken en werkt daarom samen met sociale werkplaatsen. Zo zijn er al ruim 2.000 sociale arbeidsuren gecreëerd.

Inmiddels zijn er al meer Beat the Bag-trajecten in voorbereiding. Zo maakt VerdraaidGoed voor de gemeente Rotterdam een echte Rotterdam-tas, gemaakt van voornamelijk oude vlaggen uit Rotterdam. Half januari wordt de tas gepresenteerd en Lisanne hoopt dat deze echt een begrip wordt in de stad. Veel van het voor de Grand Départ gemaakte textiel uit Utrecht, zoals spandoeken, vlaggen en de gele boomversiering, ligt ook al in het depot van VerdraaidGoed te wachten om omgetoverd te worden tot tas. "Het mooie is ook dat de kans dat je iemand met exact dezelfde tas ziet echt nihil is."

En dan zijn er nog de vele andere producten van VerdraaidGoed. De slechts vier jaar oude onderneming verwierf nationale bekendheid met producten zoals fotolijstjes en dienbladen gemaakt van oude NS-dienstregelingen. Stuk voor stuk items die je laten glimlachen en dat is precies de bedoeling. "Duurzaamheid moet niet voortkomen uit angst of een wijzend vingertje, het moet speels en leuk zijn."

Herenclub zoekt nieuwe leden

papendrecht • De meeste leden van Herenclub Soos C70 zijn al jaren lid. Al die jaren delen zij meningen en al verschillen zij van mening, het levert in ieder geval altijd voldoende gespreksstof op voor een avond levendige en boeiende discussies. Vervelen doet dat nooit. Toch zoekt de club naar nieuwe aanwas. "Vanaf een jaar of 50," lacht Dick Groenendijk. "Want we kunnen wel wat nieuwe ideeën gebruiken." Het lijkt een achterhaald concept, maar Papendrechtse Herenclub C70 weet al vele decennia haar leden aan zich te binden. Vooral omdat het voorziet in de behoefte aan menselijk contact, uitwisselen van ideeën en gedachten en de mogelijkheid het eens of oneens zijn met de mening van anderen. Ongeveer vijfentwintig leden treffen elkaar eens in de veertien dagen in de Spil. Uiteraard wordt trouw bezoek van de soosavonden op prijs gesteld, maar men is altijd volkomen vrij om eens een avondje over te slaan. "Belangrijkste doel is het contact en uiteraard de gesprekken die daaruit voortvloeien," legt Nico van Dijl uit. "Dat is vaak individueel, maar ook gezamenlijk." De gemiddelde leeftijd ligt nu rond de 65. Voor meer informatie of aanmelding: voorzitter Nico van Dijl via 078-6153796 of 06-54922924.

Fysiotherapeut Mostard stopt

Fysiotherapeut Mieke Mostard.

papendrecht • Na ruim 41 jaar stopt fysiotherapeut Mieke Mostard met haar praktijk in Papendrecht. "Ik heb altijd met heel veel plezier en voldoening gewerkt", zegt Mostard. "Ik dank iedereen voor het in mij gestelde vertrouwen. Nu is het tijd voor mijn vier kleinkinderen, mijn hobby's en voor alle boeken waar ik steeds maar niet aan toe kwam." Voor alle patiënten is geschikte vervanging gevonden binnen de andere praktijken in Papen-drecht.

Oranje-Nassau in nieuw gebouw

papendrecht • Alle leerlingen van de Oranje-Nassauschool zijn maandag na een verbouwings- en nieuwbouwperiode teruggekeerd naar het schoolgebouw aan de Leeuwerikstraat. Twee nieuwe lokalen werden ook in gebruik genomen. Alle groepen zijn nu gehuisvest in één gebouw.
Samen met Kinderopvang Papen-drecht wordt toegewerkt naar de opening van het eerste Kindcentrum van Papendrecht. Op 1 april zal de officiële opening plaatsvinden.

Nieuwe entree molens stap dichterbij

kinderdijk • Vier lokale Rabobanken ondersteunen de nieuwe ontwikkeling van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (Swek). Door het ondertekenen van een contract is de Rabobank hoofdsponsor van het molengebied en komt de realisatie van een nieuwe entree een stap dichterbij.

De komende drie jaar wordt jaarlijks 60.000 euro overgemaakt naar de stichting. Met de bijdrage van de Rabobank komt de Swek op tachtig procent van het streefbedrag van de sponsorcampagne. In totaal is een kleine zeven miljoen euro nodig. De teller staat nu op zo'n vijf miljoen euro.

Bezoekerscentrum

De Swek is nog steeds op zoek naar sponsoren voor de realisatie van nieuwe ontwikkelingen. Belangrijk onderdeel daarvan is het nieuwe Bezoekerscentrum, ontworpen door M&DB architecten uit Den Haag.

Het contract is ondertekend door de directievoorzitters van vier lokale Rabobanken en Cees van der Vlist, algemeen directeur van de Swek. Namens de coöperatieve bank ondertekenden Carin van Huët-Laan van Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden, Piet Hoogendoorn van Rabobank Drechtsteden, Martijn Spijk van Rabobank Krimpenerwaard en Huub Haarlemmer van Rabobank Merwestroom.

Educatie

De gezamenlijke bijdrage wordt onder andere gebruikt voor de ontwikkeling van een doorlopende leerlijn met lesmateriaal en bijbehorende lespakketten. Deze zal worden aangeboden aan basisscholen in het gebied. Ook zal er geld worden gestoken in het realiseren van educatieve middelen in het molencomplex als onderdeel van de gebiedsontwikkeling. Als tegenprestatie biedt de Swek de Rabobank onder andere gelegenheid tot het organiseren van een 'Rabodag' voor haar leden.

Met de bijdrage van de Rabobank komt de Swek op 80 % van het streefbedrag van de sponsorcampagne. In totaal is een kleine zeven miljoen nodig.

BWI zoekt vrijwilliger

papendrecht • De BWI (Brede Welzijns Instelling) Papendrecht is voor wijkgebouw De Spil op zoek naar een vrijwilliger die het team op maandagmiddag wil komen versterken.

In De Spil worden dagelijks activiteiten voor ouderen gehouden, zoals: biljarten, stijldansen, klaverjassen, kegelen en sjoelen. Per toerbeurt werkt een team van 15 vrijwilligers achter het buffet om de bezoekers te voorzien van een kop koffie, thee of fris.

Een buffetdienst loopt 's ochtends van 09.30 tot 11.30 uur en 's middags van 13.30 tot 16.30 uur en is in principe éénmaal in de twee of drie weken. In vakantieperioden of in geval van ziekte kan het voorkomen dat er vaker een beroep op de vrijwilliger wordt gedaan. Naast het verkopen van koffie, thee en fris aan de bezoekers, beheert de vrijwilliger het buffet en de daarbij behorende werkzaamheden.
Voor meer informatie of aanmelding: 078-6154741 (op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur).

q www.bwi-papendrecht.nl

Boerenkoolmaaltijd van de Scouting

alblasserdam • Scouting Alblasserdam viert in 2016 het 80-jarig jubileum. Gedurende het jaar zijn er activiteiten voor leden, ouders, vrijwilligers en oud-leden.

Het feestjaar start zoals elk jaar met een Boerenkoolmaaltijd. De 140 jeugdleden en 40 vrijwilligers verzamelen zich zaterdag 9 januari om 09:00 uur en gaan dan naar een film in cultureel centrum Landvast aan de Haven. Na terugkomst in de clubgebouwen aan de Savornin Lohmanweg in Alblasserdam, rond 13:00 uur, wordt een Boerenkoolmaaltijd gegeten. Een kookploeg is al druk bezig met voorbereidingen om dit jaar weer de heerlijke boerenkoolkroketten te bereiden voor iedereen.

Bij de maaltijd zal ook burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam aanwezig zijn om kennis te maken met de vereniging en leden van Scouting Alblasserdam.

Tegen 14:00 uur gaan de jeugdleden weer naar huis en na het opruimen is er een nieuwjaarsreceptie voor de vrijwilligers.

KWF zoekt lokaal contactpersoon

nieuw-lekkerland • KWF Kankerbestrijding zoekt een contactpersoon die het werk van de 22 lokale vrijwilligers in Nieuw-Lekkerland in goede banen wil leiden. Eric van Veelen, regiocoördinator bij KWF Kankerbestrijding: "Wij zijn bijzonder dankbaar voor de inzet van de vrijwilligers in Nieuw-Lekkerland. Wij vinden het belangrijk dat we dit goede werk ook in de komende jaren veilig kunnen stellen en eventueel uitbreiden. We zoeken daarom een contactpersoon voor de afdeling Nieuw-Lekkerland: iemand die de verbindende schakel vormt tussen KWF en de vrijwilligers en zorgt dat de afdeling stevig op haar voeten staat. Dat is belangrijk, want met elkaar zorgen we ervoor dat er geld bij elkaar komt voor wetenschappelijk kankeronderzoek." Nieuw-Lekkerland haalt met de jaarlijkse collecte in september ruim 4.700 euro op voor kankeronderzoek. Meer informatie of aanmelden bij Erick van Veelen (06-51293346 of aanmelden@kwf.nl)

Alpha-cursus

papendrecht • In de Elimkerk start woensdag 20 januari een nieuwe Alpha-cursus, voor mensen die zich willen verdiepen in het christelijk geloof. De cursus duurt ongeveer twaalf weken, de avonden beginnen om 18:30 uur met een gezamenlijke maaltijd, daarna wordt er gesproken over Jezus, bidden, bijbellezen en de heilige geest. Vrijblijvend kennismaken is mogelijk. In verband met de maaltijd is aanmelden via 078-6153188, 06-51139090 of j.dendekker@filternet.nl gewenst. De avonden zijn in de Elimkerk, P.C. Hooftlaan 178, Papendrecht.

q www.bezichtig.nu/alphacursus

Cursus kinder-ehbo en gesprekstechniek

papendrecht • Volksuniversiteit Papendrecht leert mensen op 15 en 22 januari van 9:15 tot 11:15 uur de eerste levensreddende handelingen bij kinderen. Cursisten worden voorbereid op wat er kan gebeuren met kleine kinderen, leren hoe te reageren en welke hulp te bieden. In de tweede les komt reanimeren aan bod. Deelname kost 40 euro. Op 15 januari start eveneens de cursus 'een goed gesprek'. In vijf lessen leren cursisten praktische vaardigheden om meer resultaat uit een gesprek te halen. Denk aan: goed luisteren, gerichte aandacht geven en met belangstelling vragen stellen. Deelname kost 80 euro. Inschrijven via 078-6154764 of online.

q www.vupapendrecht.nl

Muziekvereniging Excelsior bracht woensdag en donderdag vele honderden oliebollen en appelbeignets 'aan de man'. Vanuit het verenigingsgebouw aan de Rembrandtlaan gingen de vers gebakken traditionele lekkernijen als warme broodjes over de toonbank. Foto: Geurt Mouthaan

Excelsior Papendrecht bracht woensdag en donderdag vele honderden oliebollen en appelbeignets 'aan de man'. De lekkernijen van de muziekvereniging gingen als warme broodjes over de toonbank.

Sensoor zoekt vrijwilligers

regio • Sensoor Zuid-Holland zuid en midden zoekt nieuwe vrijwilligers die emotionele ondersteuning op afstand willen bieden. De gevoerde telefoongesprekken gaan vaak over eenzaamheid, verdriet en zorgen. Op 27 februari start in Rotterdam een basistraining voor nieuwe vrijwilligers. Aanmelden kan online.

q www.sensoor.nl/vrijwilligerswerk

Kinderverhalen leren schrijven

papendrecht • Volksuniversiteit Papendrecht start 18 januari met een vijf avonden durende cursus kinderverhalen schrijven. Alle bouwstenen komen aan bod. Deelname kost 80 euro.

q www.vupapendrecht.nl

Reisboek met persoonlijke impact

Wim en Anja Keesmaat schrijven over hun reis door Zuid-Amerika

Een selfie van Wim en Anja Keesmaat in Zuid-Amerika. Foto: Aangeleverd

alblasserdam/streefkerk • In het boek beschrijven ze de vrijheid, de natuur en de bijzondere ontmoetingen tijdens een rondreis door Zuid-Amerika.

Wim en Anja Keesmaat zijn geboren en getogen streekgenoten: Anja in Streefkerk en Wim in Alblasserdam. Na hun trouwen hebben ze in Sliedrecht en Alblasserdam gewoond. "In 2005 besloten we ons leven om te gooien", vertelt Anja Keesmaat. "We vertrokken met drie tieners richting Suriname en gingen in een huis wonen zonder stromend water en zonder elektriciteit."

Veilige nest

Toen de kinderen in 2013 het veilige nest verlieten, besloten ze hetzelfde te doen. Ze verhuurden het lege nest en gaven of gooiden al hun bezittingen weg. Kort daarna vertrokken ze met hun oude 4x4 met een drankprobleem voor een reis door het verre Zuid-Amerika.

Verhalenwedstrijd

De reis veranderde hun blik op de wereld, hun kijk op mensen en hun zicht op God. Van die reis hield Anja een blog bij. In 2014 won ze tot haar stomme verbazing een verhalenwedstrijd van de EO-Visie. Ze schreef een wekelijkse column voor hetzelfde blad en een artikel voor de glossy Puur. Dit stimuleerde haar om zich te wagen aan een boek.

Meereizen

Met hun boek nodigen ze belangstellenden uit om als het ware deze reis met hen mee te maken. "Ooit een verre reis willen maken? Ooit willen ontsnappen uit de dagelijkse hectiek? Op zoek naar rust en ruimte? Nog eens een simpel leven willen leiden? Nog eens de vrijheid willen proeven? Nog eens tijd willen hebben om na te denken over het leven, over God? Dan is dit boek voor jou", nodigt Anja alle lezers uit.

Start in Suriname

De lezer reist in het boek bij wijze van spreken mee, achterin de 4x4. De reis start in Suriname, gaat rijdend door de jungle en savanne van Guyana, via het noorden van Brazilië naar Venezuela. "Daar brak tijdens ons verblijf een opstand uit. We moesten onderhandelen met corrupte agenten", vertelt Anja. Vervolgens gingen ze verder naar beneden via Colombia, waar ze de FARC probeerden mis te houden, naar Ecuador, Peru, Bolivia, Argentinië en Chili.

Regenwouden

Anja somt op: "We gingen door het Andesgebergte, woestijnen, regenwouden, op vulkanen, langs vulkanen, een gigantisch zoutmeer, over smalle weggetjes, tot we uiteindelijk in het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika kwamen, in Patagonië en Vuurland. Onderweg ontmoetten we lieve, leuke, gekke, slimme, irritante en boeiende mensen. En als lezer kun je ondertussen bij jezelf denken: 'Blij dat ik nooit zoiets overhoop heb gehaald,' terwijl je nog even lekker een verse cappuccino voor jezelf inschenkt."

Even in Nederland

Wim en Anja zijn eind 2015 korte tijd in Nederland geweest en gaan voorlopig naar Spanje, waar ze een auto willen kopen. Dat kunnen ze niet in Nederland doen, omdat ze hier niet meer ingeschreven zijn. "Vervolgens vertrekken we naar de Provence, waar we drie maanden op een huis gaan passen. Daarna zien we wel. Zolang er genoeg boeken zijn om te vertalen, maakt het niet zoveel uit waar we zitten."

Kopen

Het boek 'Losers in a Lexus' telt 402 pagina's en is gepubliceerd via Jongboek. Het boek is te koop bij www.jongboek.nl/shop en kost in de papieren versie 16,99 euro (exclusief portokosten). Het e-book in pdf met foto's, filmpjes en verhalen is te koop voor 6,99 euro. Mail naar losersinalexus@hotmail.com en het wordt opgestuurd.

q www.losersinalexus.nl
q www.jongboek.nl/shop

Pedagogisch panel bij PIT

alblasserdam • PIT kinderopvang & onderwijs is gestart met een pedagogisch panel, waar ouders van kinderen die naar PIT opvang of onderwijs gaan, hun opvoedvragen kunnen stellen.

PIT kinderopvang & onderwijs biedt ouders extra hulp bij alledaagse vragen over opgroeien en de ontwikkeling van hun kind(eren). "Samen met de ouders zorgen we ervoor dat ieder kind optimaal kan groeien. Vanuit onze ervaring en de dagelijkse contacten met ouders weten onze pedagogisch medewerkers en leerkrachten wat hen bezighoudt op het gebied van opgroeien, ontwikkelen en opvoeden. Wij hebben deskundigheid die we graag delen met ouders. Als extra vraagbaak hebben we het PIT pedagogisch panel. Ouders van wie de kinderen naar onze opvang en/of ons onderwijs gaan, kunnen via pedagogischpanel@pit-ko.nl hun opvoedvragen aan de leden van het PIT panel stellen. Op onze website behandelt het panel actuele onderwerpen," aldus Monique Fluitsma, bestuurder van PIT kinderopvang & onderwijs.

Het PIT pedagogisch panel geeft antwoord op praktische vragen waar ouders van baby's tot en met beginnende pubers mee kunnen zitten. Indien nodig kan het panel daarbij een beroep doen op hun collega's van PIT die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld logopedie, motorische remedial teaching, beweging, meerbegaafden, lezen en dyslexie, rekenen en dyscalculie, jonge kinderen met beperkingen, gedrags- en/of attitudeproblemen en creatieve ontwikkeling.

Het panel bestaat uit Annemarie Faber, Maud Roebroek, Ester Stam en Petra Buurveld. Ze zijn alle vier moeder en gepokt en gemazeld in de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 13 jaar. Annemarie werkt sinds 2003 in het onderwijs. Ze hoopt in juni haar master Special Educational Needs te halen. Maud is orthopedagoog en startte in 1992 haar loopbaan in de kinderopvang. Ze is kwaliteitsfunctionaris van PIT. Ester begon in 1993 als leerkracht, is sinds 2002 intern begeleider en heeft de master Gedragsspecialist afgerond. Petra is 24 jaar actief in de kinderopvang. Als manager kinderopvang van PIT heeft ze intensief contact met ouders.

Met ingang van 1 januari heeft PIT kinderopvang & onderwijs 18 kindcentra in Alblasserdam, Heerjansdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht en een kindcentrum voor speciaal basisonderwijs in Ridderkerk. Daar begeleiden 375 medewerkers de kinderen.

Simav zoekt jarigen op 10 maart

regio • Simav, de regionale molenstichting in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, bestaat op 10 maart zestig jaar. In het kader daarvan heeft de stichting de actie 'Wie op 10 maart geboren is...' op de agenda gezet.

Het initiatief tot de oprichting werd ooit in Streefkerk genomen en de officiële oprichting vond plaats op zaterdagmorgen 10 maart 1956 in het gemeentehuis van Alblasserdam. Met het motto 'Wie op 10 maart geboren is…' richt de jubileumcommissie van Simav zich tot mensen in de regio die in 1956 op dezelfde datum zijn geboren. De bedoeling is om, mede afhankelijk van het aantal aanmeldingen, op of omstreeks 10 maart van dit jaar iets leuks te organiseren. Vanwege privacyoverwegingen is het niet mogelijk om via de officiële registers van de overheid mensen te benaderen, die op genoemde datum zijn geboren.

Wie 'Op 10 maart 1956 geboren is' kan zich melden bij het bestuur van Simav, Nieuwe Veer 42 2959 AK Streefkerk, bestuur@simav.nl of tijdens kantooruren 0184-681178. In de jubileumcommissie van SIMAV hebben zitting: Jerny Mollema-Gons, Teus van Gelder (voorzitter), Wim Meerkerk en Henk Bovekerk.

Studieavond met ds. Kees van Velzen

alblasserdam • Op dinsdag 12 januari is er in Alblasserdam een studieavond met ds. Kees van Velzen, spreker van de stichting Christenen voor Israël. Hij spreekt over de herrijzenis van Israël en de wederkomst. "Israël is een uniek land en volk," aldus Van Velzen, "het is het enige volk uit de oudheid dat nog steeds bestaat, inclusief taal en tradities. Een teken van Gods onveranderlijke trouw. De Heere God vertrouwde dit volk Zijn Woord toe. Jezus Christus is Jood uit de Joden, geboren en getogen in Israël. Zijn wederkomst en de vestiging van Zijn koningschap over Israël zal plaatsvinden in dezelfde stad als van waar hij vertrok." De bijeenkomst in de Havenkerk aan de Ieplaan 9 start om 20:00 uur. Gratis entree.

Foto: Aangeleverd

Alle leerlingen van de Oranje-Nassauschool zijn maandag na de verbouwing teruggekeerd naar hun school aan de Leeuwerikstraat.

Een ruim hart en huis

Familie Janse: open voor pleegkinderen

Klaas-Jan, Noelle, Saranne, Evelien, Hidde en Myrthe Janse. Foto: Jenny den Besten

Klaas-Jan en Evelien Janse verlenen samen met hun vier kinderen Noëlle, Saranne, Myrthe en Hidde al enkele jaren opvang aan kinderen die acuut in een pleeggezin geplaatst moeten worden. "Je moet het werkelijk met zijn zessen doen. Onze kinderen helpen mee doordat ze er enthousiast over zijn en doordat ze accepteren dat ze enige tijd en aandacht moeten inleveren."

Pleegouders zijn heel gewone mensen net als alle anderen. Met de eigenschap dat ze kinderen in een moeilijke thuissituatie graag een poosje willen opvangen. Klaas-Jan (40) is in het dagelijkse leven werkzaam als bedrijfskundige voor agrarische bedrijven, Evelien (36) werkt twaalf uur in de gehandicaptenzorg. Zij hebben vier kinderen in de leeftijd van acht tot veertien jaar. Klaas-Jan heeft aardig wat verbouwd in huis, zodat ieder kind zijn eigen kamer kan hebben. Eén kamer in het huis is op het moment van dit schrijven leeg, maar dat kan morgen alweer anders zijn. Die kamer wacht op het eerstvolgende pleegkind. Er staan een ledikantje, commode, kast en maxicosi in. Bovendien liggen er op zolder diverse kratten waarin kleertjes zijn opgeborgen vanaf babymaatjes tot kleutermaten, zowel voor jongens als voor meisjes. Een paar knuffeltjes erbij beloven een warm welkom voor het nieuwe kindje.

Het gezin Janse biedt crisisopvang aan kinderen die snel ergens geplaatst moeten worden doordat er ernstige problemen in de thuissituatie zijn, zoals drugsgebruik, mishandeling, verwaarlozing. Klaas-Jan vertelt: "Als je aan zoiets denkt, maak het dan maar tien keer zo erg. Het zijn schrijnende toestanden waaruit de kinderen gehaald worden. Wanneer wij door Horizon Pleegzorg gebeld worden, moeten we binnen een halfuur beslissen of we er 'ja' of 'nee' op zeggen. Normaal gesproken staan wij open voor alle kinderen tussen 0 en 4 jaar, ook voor hen met een medische geschiedenis. Ze blijven net zolang bij ons tot de rechterlijke instanties en Jeugdzorg uitgezocht hebben wat er met hen moet gebeuren. Daarna gaat het kind naar het eigen gezin terug, of naar een gezin uit de eigen familie of naar een pleeggezin. Wijzelf fungeren als noodopvang. We geven het kind rust in een acute situatie. Zodra het kind bij ons over de drempel komt, heeft het dezelfde rechten en plichten als de andere vier."
"In de pleegzorg moet je in kleine stapjes denken," vertelt Evelien. "Het is vaak vier stapjes vooruit, drie terug. Een van de kinderen waar we voor mochten zorgen was een meisje van drie jaar. Ze is één maand gebleven. Dit was behoorlijk intensief. Toen ze kwam zei ze alleen: 'Ik wil' en 'jij moet'. Daarnaast had ze moeite met respect voor ouderen. Met haar mond kon ze heel vertederend 'sorry' zeggen, maar daar meende ze niets van. Toch was ze wel leerbaar. Eerst vroeg ze steeds weer om een koekje, maar later zei ze zelf: 'Eén koekje is genoeg, hè. Als we weer koffie drinken, doen we weer een koekje.' Het is belangrijk om ten opzichte van zo'n meisje heel consequent én heel liefdevol te zijn."

'Wij doen wat de eigen vader en moeder zouden moeten doen, maar niet kunnen'

"We kregen een kindje van elf maanden dat ondervoed was en almaar huilde. Ze wilde haar flesje enkel opdrinken als ze alleen in de box zat. We hebben haar moeten leren wat veiligheid is. Steeds namen we haar op schoot terwijl we haar de fles gaven. Toen ze op tweejarige leeftijd werd overgeplaatst, wilde ze niets anders meer dan bij ons op schoot zitten."
"Wij zijn als pleeggezin bij Horizon Pleegzorg aangesloten. Als je pleegouder wilt worden, moet je bij deze instantie van tevoren een soort levensboek over jezelf schrijven. Natuurlijk krijg je daar richtlijnen voor. Daarna volg je een cursus van zes avonden gevolgd door een eindgesprek. Tijdens de opname van een pleegkind kan je altijd gebruik maken van de expertise van de medewerkers van Horizon."

"We blijven toch wel 'open'?" vroegen de kinderen toen het laatste pleegkindje naar een ander adres ging. Dat gaat zeker weer gebeuren, maar toch lassen Klaas-Jan en Evelien na ieder kind dat weggaat in principe een pauze van drie maanden in. Dit dient als een soort verwerking voor henzelf. Momenteel wachten ze op een volgende oproep. "Deze kinderen verdienen een thuis," merken Klaas-Jan en Evelien op. "En er is ruimte in ons huis en in ons hart. Eigenlijk doen wij wat de eigen vader en moeder zouden moeten doen, maar door omstandigheden niet kunnen. Wij houden de eigen ouders in ere. Eens per week brengen wij samen met het pleegkind een bezoek aan de eigen ouders van ongeveer een uur. Soms is hier een begeleider bij. Behalve wij zijn er veel anderen die een pleegkind in huis ontvangen. Gelukkig maar, want er is grote behoefte aan pleegzorg. Als nog meer mensen zoiets op zouden pakken, zou de wereld een stukje mooier zijn."

Kerkdiensten

Kerkdiensten
zondag 10 januari

        
ALBLASSERDAM

Baptisten Gem. 'De Hoeksteen' 09.30 uur br. C. Terpstra. Chr. Geref. Kerk 09.30 uur Leesdienst, 15.00 uur ds. H. de Graaf. De Alblashof/De Waard 11.00 uur mw. L. van Houten-Boon. Evang. Gem. Jozua Alblasserwaard 10.00 uur Gerrit Mes. Geref. Gem. Eben-Haezerkerk 09.30 en 16.30 uur ds. B. v.d. Heiden. Geref. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst. Geref. Kerk De Haven 09.30 uur de heer G.J. de Haan. Geref. Kerk Vrijgem. De Levensbron 09.00 uur ds. J. Ophoff, 16.30 uur ds. D.C. Meijer, te Nw-L. Herst. Herv. Gem. Alblasserdam 19.30 uur ds. W.J. Teunissen (donderdag 7 januari). 09.30 en 18.00 uur ds. W.J. Teunissen. Herv. Elthetogem. Alblasserdam i.s.m. de Ver. van Vrijz. Herv. 10.00 uur drs. H. de Boer.

Herv. Gem. I Grote Kerk 09.30 uur ds. F. Hoek, 14.30 uur ds. F. Hoek, Afscheidsdienst. Herv. Gem. II Ichthuskerk 09.30 uur ds. J.H. Reijm, 18.00 uur ds. C. van de Berg. Herv. Gem. III Ontmoetingskerk 09.30 uur ds. J. van Walsum. Immanuël, Gem. van het Levende Woord (De Havenkerk) 10.30 uur br. André Duijzer (Sabbat) (zaterdag 9 januari). 20.00 uur br. Wim Verdouw (Nieuwe Maan). Jehovah's Getuigen, Fazantstraat 20 10.00 uur Openbare lezing. 19.15 uur Bijbelstudie (dinsdag 12 januari).

Oud Geref. Gem. in Ned. 19.30 uur ds. A.F.R. van der Veen (woensdag 6 januari). 10.00 en 18.00 uur leesdienst. Parochie O.L.V. Fatima 09.30 uur Woord- en Communieviering, Diaken F. Baggen.

KINDERDIJK

Herv. Gem. Kinderdijk 10.00 uur ds. A. van Lingen, 18.00 uur ds. J. Blom. Herv. Gem. Rehoboth 10.00 uur ds. A.J. Mensink, 18.00 uur ds. A. van Lingen.

NIEUW-LEKKERLAND

Geref. Kerk 09.30 uur ds. A.A. Wisman, 18.30 uur ds. R.A. Wouda. Herst. Herv. Gem. 09.30 en 18.00 uur ds. J. van Meggelen. Herv. Gem. Dorp 10.00 uur prop. P.D. Teeuw, 18.30 uur ds. E. Gouda. Herv. Gem. Maranatha 09.30 uur ds. J.F. Kievit, 17.00 uur ds. P.L. de Jong. Vrije Baptisten Gem.(Maranathakerk, Mattenbies 1) 13.30 uur Ansel Pronk.

OUD-ALBLAS

Herv. Gem. 09.30 uur ds. W.P. Emaus, 18.30 uur ds. R. Veldman.

PAPENDRECHT

Agape Pinkstergemeente, Papendrecht (Pr. Florisschool, Zuidkil 53) 10.30 uur br. Wicher Krabbe. Chr. Geref. Kerk 10.00 en 17.00 uur ds. S. Otten. Evang. Gem. De Schuilplaats (Schooldwarsstraat 50) 10.00 uur dienst. Gemeente God Redt te Papendrecht (Prins Constantijnschool) 10.00 uur dienst. Geref. Kerk De Morgenster 10.00 uur ds. P. van Die. Hersteld Hervormde Gemeente Papendrecht 09.30 uur ds. P. den Ouden, 14.30 uur ds. K. ten Klooster.

Herv. Gem. Bethlehemkerk 10.00 uur ds. A.J.T. Bouwman (Doopdienst). Herv. Gem. Grote Kerk 09.30 uur ds. J.C. van Trigt, 17.00 uur ds. P.J. Teeuw. Herv. Gem. Sionskerk 09.30 uur ds. P.J. Teeuw, 17.00 uur ds. J.C. van Trigt.

Oud Geref. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst. R.K. Parochie 11.30 uur Woord- & Communieviering, Gebedsleider. Verg. van Gelovigen (Pr. Florisschool) 09.30 uur Eredienst. Vrije Baptisten Gem. Papendrecht (Poldermolen 7) 10.00 uur dienst.

STREEFKERK

Herv. Gem. 10.00 uur ds. H. Penning, 18.30 uur ds. A. Bloemendal.
        

woensdag 6 januari

Spelmiddag voor senioren
14:00, Streefkerk, De Strevenaer. Spelmiddag voor senioren.

Presentatie over vervolgde christenen in Irak
15:30, Alblasserdam, 't Scheepke, Rijnstraat 434. Stichting Hulp Vervolgde Christenen verzorgt een presentatie over vervolgde christenen in Irak. De middag wordt georganiseerd door Evangelische Gemeente 't Scheepke. Entree: gratis, wel collecte. Na afloop is er voor belangstellenden een broodmaaltijd. Info: Henk en Marijke Ritmeester (078-6915971 of h.ritmeester@hetnet.nl).

zaterdag 9 januari

Koffieconcert
10:30-11:15 uur, Papendrecht, Zorgcentrum De Markt 24. Koffieconcert van organist André de Jager. Hij is hoofdorganist op het Blank-orgel in de Bethlehemkerk te Papendrecht. De Jager won in 1979 en 1980 een eerste prijs op het Nationale Orgelconcours te Elburg en is vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek onderscheiden met een zilveren medaille door de "Société Académique d'éducation et d'encouragement "Arts, Sciences, Lettres". Namens het hoofdbestuur van de PKN-kerk in Nederland is op 16 januari 2010 aan André de Jager toegekend het Draaginsigne in Zilver wegens het vervullen van de functie van kerkorganist gedurende 25 jaren. Muzikanten die belangstelling hebben om in het volgende seizoen één van de koffieconcerten te verzorgen kunnen zich opgeven via rivaskoffieconcerten@gmail.com

Verzamelbeurs
12:00-15:00, Alblasserdam, Landvast, Haven 4. Verzamelaars van ansichtkaarten, postzegels, munten, sigarenbandjes e.d. komen bijeen om hun verzameling uit te breiden. Er worden ook verzamelingen te koop aangeboden. Info: 078-6156814.

Weens nieuwjaarsconcert
14:30, Alblasserdam, Landvast, Haven 4. Chr. Muziekvereniging Soli Deo Gloria Alblasserdam houdt een Nieuwjaarsconcert in Weense stijl. In samenwerking met Landvast wordt het beste uit twee werelden samengebracht tot een onvergetelijke middag uit. Vanaf 15:00 uur vullen de klanken van het fanfareorkest van Soli Deo Gloria de zaal en wordt een overbekend programma gebracht zoals men dat ook wel kent van het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker op nieuwjaarsdag. Met Walsen, Polka's en als afsluiter de overbekende Radetzky Mars neemt Soli Deo Gloria het publiek mee naar de tijd van Johann Strauss en zijn tijdgenoten. Het concert is vrij toegankelijk. Aansluitend is er een High-Wine arrangement. Gezellig napraten onder het genot van prachtige wijnen en mooie culinaire hapjes, ondersteund door muziek van het koperensemble Soli klassiek. Dit arrangement kost 15 euro per persoon en kaarten zijn verkrijgbaar in Landvast en via de leden van Soli Deo Gloria. (-18 en geen alcohol 10 euro). Reserveren via 078-6912923 is noodzakelijk. Info: www.sdgalblasserdam.nl

Snertparty met Variety
21:30, Alblasserdam, Vestzaktheater Biggelmee, West Kinderdijk 375. De band Variety speelt nummers van de jaren '60 tot heden in de stijl van Rock-Bluesrock van onder andere The Eagles, The Stones, Ilse de Lange, Amy Winehouse, John Mayer, Adele, Caro Emerald, The Beatles, Eric Clapton en meer. Er wordt ook snert geserveerd. Entree: Leden 4 euro, introducé's 8 euro. Info: www.biggelmeevzt.nl

zondag 10 januari

Jeugddienst
17:00, Papendrecht, Elimkerk, PC Hooftlaan 178. Jeugddienst. Ds. Otten spreekt over het thema rouw/verdriet. Muziek van de band One Man Audience.

dinsdag 12 januari

PCOB Nieuw-Lekkerland
14:00, Nieuw-Lekkerland, De Hoeksteen, Vonckstraat 13. J. Trapman geeft een presentatie over N-O Hongarije. Inloop is vanaf 13.30 uur. Info: 0184-681836.

Studieavond met ds. Van Velzen
Alblasserdam, Havenkerk, Ieplaan 9. Studieavond met ds. Kees van Velzen over 'De herrijzenis van Israël en de wederkomst'. "Israël is een uniek land en een uniek volk," aldus Van Velzen, "het is het enige volk uit de oudheid dat nog steeds bestaat, inclusief taal en tradities. Een teken van Gods onveranderlijke trouw en Zijn almachtig handelen. De Heere God vertrouwde dit volk Zijn onfeilbare Woord toe. Onze verlosser en Koning Jezus Christus is Jood uit de Joden, geboren en getogen in Israël. Zijn wederkomst en de vestiging van Zijn koningschap over Israël zal plaatsvinden in dezelfde stad als van waar hij vertrok: Jeruzalem."

woensdag 13 januari

Koffie met een oortje
10:00, Papendrecht, Bethlehemkerk, Van der Palmstraat 1. Behoefte aan een praatje, gezelschap of contact? Of gewoon eens binnenlopen? Dat kan tijdens deze open koffie ochtend die iedere tweede en vierde woensdag van de maand wordt gehouden.

Open eettafel in 't Waellant
12:30, Nieuw-Lekkerland, 't Waellant. Welkom zijn vijftigplussers uit Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk. Aanmelden kan tot 11 januari, 10.00 uur, via 0184-689360 (ook voor vervoer).

donderdag 14 januari

Open eettafel Streefkerk
12:00, Streefkerk, De Strevenaer. Info: Tineke den Haak, 0184-682853, of Sonja IJsbrandy, 0184-684211.

Cameretten Finalisten Toernee
20:15, Papendrecht, Theater de Willem, Van der Palmstraat 3. De finalisten van Cameretten 2015 zijn op toernee. Drie aanstormende talenten spelen een deel van hun voorstelling. Onder anderen Bert Visscher, Guido Weijers, Theo Maasen en Daniel Arends begonnen hun carrière via Cameretten. Plus: het is feest want Cameretten bestaat 50 jaar. En wie jarig is, trakteert….. Waarop, dat blijft nog even een verrassing! Entree: 13 euro. www.theaterdewillem.nl

vrijdag 15 januari

Gort & de liefde zijn even gelukkig
20:15, Alblasserdam, Landvast, Haven 4. Theatergroep Gort & de Liefde speelt de cabaretvoorstelling: Gort & de liefde zijn even gelukkig. Wanneer zijn we het gelukkigst? En hoe houden we dat vast? In een cabaretvoorstelling met liedjes en typetjes gaan Cor de Bruin en Peter de Liefde op zoek naar antwoorden. Voorstelling op vrijdag en zaterdag om 20:15 uur, zondag om 15:00 uur. Entree: 15 euro. Info: www.gortendeliefde.nl

Javier Guzman speelt Absurd Verlicht

Chr. Muziekvereniging Soli Deo Gloria uit Alblasserdam.

Je kan zeggen wat je wil, maar Javier Guzman maakt wat mee! Absurd Verlicht is zijn zevende avondvullende programma. Daarin laat hij het verleden achter zich, want Javier jaagt liever het nieuwe, verfrissende na. Met zijn unieke kijk op de wereld belicht hij zaken op een manier die je doet lachen en nadenken. De show begint om 20:15 uur in theater De Willem te Papendrecht. Entree: 21 euro.

Excelsior Papendrecht. Foto: Aangeleverd

zaterdag 9 december

Nieuwjaarsconcert in De Willem

papendrecht • Muziekvereniging Excelsior verzorgt het Papendrechtse Nieuwjaarsconcert, in Theater De Willem om 20:15 uur. Het orkest speelt onder leiding van Ruud Welle samen met de internationaal bekende zangeres Sae-jeong Kim en zanger Roman van der Werff een sfeervol en veelzijdig repertoire van diverse stijlen en componisten. Burgemeester C. de Bruin houdt zijn nieuwjaarstoespraak. Entree: 10 euro. Kaarten verkrijgbaar bij Primera (winkelcentrum De Meent), Ciga (Westpolder), via www.theaterdewillem.nl of telefonisch via 078-6158226.

Dennis Ebert slaat zijn slag in Lekkerland

Wim de Bruin werd tijdens de wintercompetitie tweede in de A-klasse. Foto: Jan de Bruin

nieuw-lekkerland • De MTB wintercompetitiewedstrijd in Nieuw-Lekkerland werd zaterdag gewonnen door Nieuwendijker Dennis Ebert. Hij troefde Wim de Bruin, Christiaan de Graaff en klassementsleider Kelvin van den Dool af.

Aan de binnenzijde van de Lekdijk was een pittig parcours uitgezet rondom het erf van een boerderij. Het was voor de renners veel draaien en keren langs boerenschuren. De brug over een container was zwaar, terwijl op het betonpad in een weiland juist tempo kon worden gemaakt.

In de A-klasse (licentiehouders) gold Christiaan de Graaff als outsider. Hij maakte deel uit van een kopgroep met Kelvin van den Dool, Dennis Ebert en Wim de Bruin. Om beurten werd van koppositie gewisseld. Van den Dool moest zich uiteindelijk gewonnen geven. Ebert werd steeds sterker en pakte de overwinning. De Bruin hield zich knap staande en zag zijn rijden beloond met de tweede plaats.

A-klasse: 1. Dennis Ebert (Nieuwendijk), 2. Wim de Bruin (Hardinxveld), 3. Christiaan de Graaff (Rijswijk), 4. Kelvin v.d. Dool (Hoogblokland), 5. Jesse Bikker (Hoogblokland).
Klassement: 1. Van den Dool, 2. Ebert, 3. Niels Bongers (Giessenburg).

Met 100 renners vormde de B-klasse (recreanten) weer veruit de grootste groep. Vanaf de start werd het lange lint aanvankelijk aangevoerd door Govert en Rudolf Vlot, gevolgd door Max de Jong, Nico Noorlandt en Martin Timmer. Rudolf Vlot reed steeds verder weg bij de rest en boekte alweer zijn vierde overwinning op rij en lijkt hard op weg naar de eindzege.

B-klasse: 1. Rudolf Vlot (Hardinxveld), 2. Nico Noorlandt (Groot-Ammers), 3. Max de Jong (Giessenburg), 4. Martin Timmer (Hoornaar), 5. Govert Vlot (Hardinxveld).
Klassement: 1. Rudolf Vlot, 2. Noorlandt, . De Jong.

C-klasse: 1. Jeanne Korevaar (Groot-Ammers), 2. Riikka Vreeswijk-Kelja (Gorinchem), 3. Daniëlle Sluijter (Rijswijk).
Klassement: 1. Riikka Vreeswijk-Kelja, 2. Ingrit Verhoeff (Groot-Ammers), 3. Sluijter.

D-klasse (12-14 jaar): 1. Lars Hohmann (Oosterhout), 2. Geert van Kappel (Sleeuwijk), 3. Sam Stolk (Nieuwendijk).

E-klasse (9-11 jaar): 1. Christiaan van Rees (Groot-Ammers), 2. Bryant Boogert (Hoogblokland), 3. Jari Prins (Hank).

F-klasse (6-8 jaar): 1. Daam Hartog (Giessenburg), 2. Rif v.d. Berg (Pijnacker), 3. Luuk Wolthuis (Hank).

De volgende wedstrijd is op zaterdag 16 januari rond de Slingelandse Plassen in Goudriaan.

q www.janvanarckel.nl/wintercompetitie

Jeffrey Stigter wint de Open Breko

Jeffrey Stigter won de Open Breko in Papendrecht. Foto: aangeleverd

papendrecht • De dertiende editie van de Open Breko werd weer druk bezocht. Liefst 107 heren en 16 dames hadden de weg naar Tapperij Tijdloos in Papendrecht gevonden. Zij streden om de hoofdprijs van 750 euro.

Onder de deelnemers diverse toppers, waaronder de Engelsman Tony West en de PDC WK deelnemers Jerry Hendriks, Mareno Michels en Jeffrey de Zwaan.

De Zwaan was op het huidige PDC WK één van de sensaties door het de nummer 8 van de wereld Michael Smith zeer moeilijk te maken. In de beslissende leg was het Smith (inmiddels kwartfinalist op het WK) die de beslissende dubbel wist te vinden.

Spannende partijen

In de winnaarsronde spannende partijen waarbij de regionale spelers het opvallend goed deden. Jeffrey Stigter bereikte de finale door onder andere overwinningen op Roy Gokoel en Wesley Plaisier. Zijn tegenstander werd Alex den Breejen, die won van Joey ten Berge bij de laatste 8 en in de halve finale met liefst 4-1 te sterk was voor Tony West.

De finale was een Sliedrechts onderonsje waarin Jeffrey Stigter uiteindelijk met 2-1 in sets de sterkste was en met 750 euro een mooie bonus pakte.

De verliezersronde werd gewonnen door Kevin Blomme, die in de finale met 4-0 te sterk was voor voormalig toernooiwinnaar Freddy de Geus.

Bij de dames won Anja Stuiver met 4-3 van Dushi Wouters in de finale. Bij de verliezersronde was het Ria de Pan die Cretienne Godschalk naar plek 2 verwees.

Wiekslag houdt limietwedstrijd

alblasserdam • De zwemselectie van Wiekslag heeft zondag de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar gezwommen. Deze wedstrijd was een van de laatste kansen voor junioren en jeugdzwemmers om de limiet te halen voor het NJJK.
Fenna Herwig mag met 1.28.74 een ticket ophalen voor de 100 en 200 school bij de meisjes junioren 1. Irma van der Wulp had de limiet al op zak en verbeterde haar tijd tot 1.26.33. Celina Brandt tikte de 100 school aan in 1.32.80. Isabel Scheepbouwer zwom de 200 rug in 2.48.66 en dat was 3.72 seconden sneller dan voorheen.
Tom Romeijn zwom 3.66 seconden eerder aan op de 100 vrij en zwom nu 1.03.57. Wendy ten Wolde zwom in 1.25.58 de 100 school; een verbetering met 1.05 seconde. Jorrit de Vries zwom eindelijk de 50 vrij onder de 27 seconden, 0.26.59. Wesley Scheepbouwer zwom 0.43 seconde sneller op de 200 rug, zijn nieuwe pr is 2.33.02. Sofia de Graaf zwom de 50 school 0.3 seconde sneller en tikte aan in 0.41.15. Melvin Prins zwom de 50 vrij met 0.23.96 voor het eerst onder de 24 seconden. Ryan de Laat was op de 100 school met 1.15.27 zeven honderdste sneller.

Van Gastelen nieuwe trainer Papendrecht

Van Gastelen nieuwe hoofdtrainer vv Papendrecht

papendrecht • Maarten van Gastelen wordt de nieuwe hoofdtrainer van Papendrecht. De huidig vv Streefkerk-coach volgt daarmee Joop Warner op. Van Gastelen werd gekozen uit negen kandidaten.

"Man, ik ben zo trots als een pauw", laat Van Gastelen geen twijfel bestaan over zijn enthousiasme. "Er waren meer clubs in me geïnteresseerd, maar toen Papendrecht in beeld kwam, wist ik dat ik vooral bij die vereniging graag wil werken. Lijkt me ook logisch: ik heb hier zes mooie seizoenen gehad als speler van Zondag 1 en heerlijk gewerkt met de A1 jeugd en Papendrecht Zaterdag 2. Bovendien ken ik hier nog veel mensen en loopt er een selectie rond met uitstekende voetballers."

Best moeilijk

Momenteel is Maarten van Gastelen bezig aan zijn derde seizoen als hoofdtrainer van vv Streefkerk. "Ik vond het vrijdag nog best moeilijk om spelers en bestuur te melden dat er voor mij geen vierde seizoen op sportpark Streveland aankomt", zegt hij. "Per slot van rekening heb ik hier altijd heerlijk kunnen werken en heb ik bij deze vereniging mijn eerste stappen kunnen zetten als hoofdtrainer. Bovendien was er mooi sportief succes met onze promotie naar de derde klasse. Alleen daarom al is me er alles aan gelegen om Streefkerk op dat niveau te houden. Vanaf 23 januari willen we die ambitie nieuwe invulling geven. We krijgen twee thuiswedstrijden achter elkaar: tegen Ameide en SC Everstein. Ik ben er van overtuigd dat we er dan stáán."

Ervaring

Hij volgt momenteel de cursus oefenmeester UEFA-A en hoopt dit diploma komend voorjaar te behalen. "Wij zochten naar een trainer die zelf op niveau gespeeld heeft, ervaring heeft met de jeugd en het UEFA-A diploma bezit", vertelt secretaris Theo Wolters namens het bestuur van vv Papendrecht.

"Het laatste moet Maarten nog binnenhalen maar daar hebben we alle vertrouwen in. Verder heeft Van Gastelen bewezen goed bij de vv Papendrecht te passen en komt hij deze zomer bij ons een aantal spelers tegen die hij in de jeugd getraind heeft."

Papendrecht naar Algarve Cup

papendrecht • Hoofdklasser LRC Leerdam en tweedeklasser Papendrecht doen tijdens hun trainingskamp in Portugal mee aan de Algarve Cup. Papendrecht heeft 9 januari in Estadio Guia vv Woudenberg, UDI'19 en FC Rijnvogels als tegenstanders. Om 17:15 uur spelen de twee poulewinnaars in Estadio Ferreiras tegen elkaar om de Algarve Cup. Alle wedstrijden duren twee keer twintig minuten.

John den Dunnen blijft bij Wieldrecht

dordrecht • John den Dunnen blijft na dit seizoen nog minimaal twee jaar aan Wieldrecht verbonden, meldt Voetbal Rotterdam. Voorzitter Peter Tempelaar maakte dit tijdens de nieuwjaarsreceptie bekend. De Papendrechter is bezig aan zijn eerste jaar en heeft het uitstekend naar zijn zin. Den Dunnen zal zich naast zijn taken als hoofdtrainer ook gaan bezighouden met de doorstroom van talenten uit de jeugd naar het eerste en tweede seniorenelftal. De sportieve doelstelling is om zo snel mogelijk terug te keren naar de tweede klasse.

'Ik wil vooral vooruit kijken'

Miguel Munoz: 'Ik denk dat Drechtstreek en ik goed bij elkaar passen.' Foto: Jan Timmer

Spaanse passie en Hollandse nuchterheid; ze komen samen in de persoon van Miguel Munoz, de nieuwe hoofdtrainer van zaterdagderdeklasser vv Drechtstreek.

Gisteren - dinsdagavond- stond de 60-jarige inwoner van Hendrik-Ido-Ambacht voor de eerste keer op het trainingsveld met zijn Papendrechtse manschappen. Daarmee zette hij definitief een streep onder exact twee en een half jaar Groote Lindt, de club waar hij enkele weken geleden te horen kreeg dat men er geen derde seizoen aan zou vastplakken. "Ik nam die mededeling voor kennisgeving aan", blikt Munoz terug. "Redenen waarom men niet met mij verder wilde, kreeg ik niet te horen. Het zou iets te maken kunnen hebben met het feit dat ik geen blad voor de mond neem als er in mijn ogen dingen niet gaan zoals ze zouden moeten gaan. Het trainerschap en het leiden van een selectie zie ik als een baan, waar ik al mijn professionaliteit in leg. Daar ben ik voor aangetrokken en dat neem ik serieus. Het is best raar dat er vervolgens mensen over mijn functioneren gaan oordelen, vaak zonder dat ze serieuze kennis van zaken hebben op mijn vakgebied. Maar goed, zo gaat dat bij veel clubs."

Goed gevoel
Normaal gesproken zou Munoz zijn contract met Groote Lindt hebben uitgediend, ware het niet dat Drechtstreek na het plotseling overlijden van haar trainer Bill Tukker per 1 januari 2016 een nieuwe hoofdcoach zocht. "Tijdens een trainersbijeenkomst enkele weken geleden in Dordrecht zeiden een paar collega's tegen mij: 'Miguel, dat is écht een club voor jou. Eerlijk gezegd voelde ik dat zelf ook zo. In eerste instantie wilde ik niet solliciteren, maar ik heb er toch maar een telefoontje tegen aan gegooid. Met voorzitter Bas Rietveld had ik meteen een klik, met de Technische Commissie ook. Drechtstreek voelt goed. Ik heb er zin in en hoop hier een aantal mooie jaren te mogen beleven. Dat ik Bill Tukker opvolg doet me wel wat. Hij was een buitengewoon kundige collega die zowel als speler en als trainer op hoog niveau heeft gewerkt. Goeie vent ook die met Drechtstreek 1 duidelijk op de goede weg was. Ik wil op die voet verder, maar zal niet teveel terugkijken. De spelers en de club willen en moeten het sportieve vizier op de toekomst richten, zodat het recente verleden een plekje kan krijgen. Ik wil die stappen met de jongens en met de technische staf en de begeleiders zetten."

'Het trainerschap zie ik als een baan, waar ik al mijn professionaliteit in leg'

Lange loopbaan
Voor Miguel Munoz is Drechtstreek de elfde club in een trainersloopbaan die 32 jaar geleden begon met de A-jeugd van Merwe Boys en hem bracht langs Groote Lindt, Spartaan'20, Sliedrecht-zondag, IFC, opnieuw Spartaan'20, Excelsior Pernis, OVV Oostvoorne en weer Groote Lindt. Bij die laatste club volgde hij ruim twee jaar geelden Arthur Dorré op en kreeg hij de opdracht om van een zonder zelfvertrouwen voetballend elftal weer een winnende ploeg te maken. Munoz slaagde met glans. Groote Lindt haalde in zijn eerste seizoen de nacompetitie. Het seizoen erop gebeurde hetzelfde met promotie als fraai eindresultaat. In de finale speelde 'De Lindt' twee legendarische wedstrijden tegen NSVV.

Overtuigd
"Na de zwaar geflatteerde 5-0 verliespartij in de eerste ontmoeting gaf niemand meer een cent voor onze kansen", weet hij nog goed. "Ik was er echter van overtuigd dat we die vijf goals weg konden poetsen Die 5-0 nederlaag was voor ons gunstiger dan een 2-0 verlies, voelde ik. Bij NSVV verslapte de focus volledig na die enorme overwinning. Op de trainingen tussen de twee wedstrijden door was de helft van hun selectie afwezig, terwijl een paar meter verderop al voorbereidingen werden getroffen voor een groots promotiefeest. 'Wie doet ons wat met 5-0 in de knip?!' Voor mij een reden om mijn jongens scherp te zetten. Het was zaak om er voor rust twee of drie goals in te prikken, hield ik de jongens voor. Dat gebeurde: we kwamen met 3-0 voor. Daarna stortte NSVV finaal in en konden we door knallen naar 7-0. Ik had het voorspeld en het kwam uit. Dat Groote Lindt het in de tweede klasse D lastig heeft, was ook te voorzien. Je speelt tegen clubs uit West 2, en dat is wel even iets anders dan Zuid 1. De jongens uit 'West' brengen een stadse mentaliteit mee in het veld. Ze hebben meer bluf, voetballen vaak rauwer en gewiekster. In een 'zuidelijke afdeling zou Groote Lindt zeker zes punten meert hebben gehad dan nu het geval is. Drechtstreek had vorig jaar soortgelijke ervaringen. Drechtstreek: mijn nieuwe club. Ik heb er veel zin in. De blik gaat vooruit. Ik ben er klaar voor."

23 / 26

26 / 26