HK Leerdam

8 augustus 2018

HK Leerdam 8 augustus 2018


Varik viert vier dagen feest

varik • Actiecomité DSS'14 organiseert van woensdag 8 tot en met zaterdag 11 augustus weer het Variks Feest, de activiteiten vinden veelal plaats aan de Van Daalenstraat. Op de eerste avond is er bingo, waarbij 250 euro te winnen is. De zaal is open om 19:00 uur, de bingo begint om 20:00 uur. Op donderdag 9 augustus is er een spelavond, mensen kunnen komen sjoelen of kaarten. De zaal is open om 19:00 uur, spelavond begint om 20:00 uur. Inschrijven kan via de website van DSS'14. Op vrijdag 10 augustus is er een kinderochtend onder de noemer 'Het Sprookjesfeest', de aanvang is 11:00 uur en entree is 3,50 euro. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen om 14:00 uur ook meedoen aan de kinderbingo. Entree is ook 3,50 euro. 's Avonds mogen de volwassenen los, dan is er een Hollandse avond met dj Scheur. Aanvang is 20:30 uur, entree is gratis. Op de laatste dag staat natuurlijk de jaarmarkt op het programma, van 10:00 tot 16:00 uur. Ook is dan het beachvolleybaltoernooi, dit begint om 12:00 uur. 's Avonds draait dj Matte Frazzie. Aanvang van deze laatste feestavond is 21:00 uur, entree is 10 euro.

q www.dss14.nl

Tuin vol fuchsia's en kuipplanten

leerbroek • Familie Verschoor zet vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus haar tuin vol fuchsia's en kuipplanten weer open voor belangstellenden. De kleurige oase aan de Kanaaldijk 10 in Leerbroek is vrijdag van 10:00 tot 20:00 uur open en op zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

'Vanuit de lucht ziet alles er anders uit'

Hoef en Hager Marc Molenaar fotografeerde in 2016 de nieuwe maagdelijke wijk vanuit de lucht. Dat was het begin van een eigen bedrijf: Dronify. Inmiddels heeft hij professionele opdrachten gekregen van diverse bedrijven. "Vanuit de lucht ziet alles er anders uit." Marc wil zijn bedrijf verder uitbouwen en zich ook gaan concentreren op geo-data. "Het grote voordeel van drones is dat ze snel zijn in te zetten, terwijl de kosten zeer aantrekkelijk zijn."

Peter masseur bij Tour for Life

Leerdammer Peter Abbel wordt eind augustus ingezet als professioneel sportverzorger en masseur tijdens Tour for Life, een 1.300 kilometer sponsorfietstocht vanuit het noorden van Italië naar Nederland. Elke dag overbruggen de 200 deelnemers afstanden tussen de 150 en 180 kilometer over wereldberoemde cols uit de Tour de France. Het sponsorgeld is bestemd voor onderzoek naar persoonsgerichte, effectieve behandeling van kanker.

Open dagen bij Varikse stokerij

Stokerij Lubberhuizen & Raaff in Varik organiseert deze zomer elke zondag open dagen. Bezoekers zijn van 13:00-17:00 uur welkom om een kijkje te nemen bij het stoken en de Eau de Vie van de stokerij te proeven. De stokerij is te vinden in een prachtig gerestaureerd brandweerhuisje aan de Waalbandijk, pal naast de Dikke Toren. "We zijn er al een jaar of vijftien mee bezig", vertelt Bas Lubberhuizen. "We droomden er van om ooit een eigen stokerij te beginnen."

Folkert Oostra wint in Noordeloos

Folkert Oostra was maandagavond in de Ronde van Noordeloos bij de mannen Elite en beloften de sterkste. Hij sloeg een gaatje en werd niet meer terug gehaald. Onder tropische omstandigheden kwam het wielerspektakel pas laat op gang. Een ouderwetse superpremie moest er aan te pas komen om het peloton te breken. Van zeven vluchters was Oostra de grootste durfal. Tien kilometer voor het einde ging de Duivendrechter er vandoor en slaagde erin weg te blijven.

Foto: Heleen de Wit

• Het was maandagavond een ideale avond voor ballonvaarten. Hier steken er bij Haaften maar liefst vijf stuks de Waal over.

woensdag 8 augustus • jaargang 31 no 32

editie Leerdam & Vianen

'Vanuit de lucht ziet alles er anders uit'

Marc Molenaar: 'De mogelijkheden van een drone zijn eindeloos' Foto: Aangeleverd

hoef en haag • Hoef en Hager Marc Molenaar is sinds twee jaar professioneel dronefotograaf. Voorlopig nog een paar uur per week, naast zijn werk als it'er. "Eigenlijk wil ik hier volledig mijn beroep van maken."

Toen Marc en zijn vrouw drie jaar geleden verhuisden naar het nog maagdelijke Hoef en Haag in gemeente Vianen was hij al enige jaren actief als hobbyfotograaf. Hij vertelt enthousiast: "In juni 201t heb ik in mijn nieuwe dorp de bouw van de eerste woningen vastgelegd met behulp van een drone. Het bood een heel nieuw perspectief op onze nieuwe wijk. Vanuit de lucht ziet alles er toch anders uit."

De foto's werden gepubliceerd in Het Kontakt en de reacties waren positief. "Toen heb ik bedacht dat misschien ook bedrijven belangstelling zouden hebben voor mijn foto's." Marc benaderde wat bedrijven en al snel kwamen de reacties binnen. "De afgelopen jaren heb ik luchtfoto's gemaakt van distributiecentra in Nieuwegein, Moerdijk en Venlo. Maar inmiddels word ik ook al regelmatig benaderd door makelaars. En ik kreeg zelfs een opdracht om golfterrein Ockenburgh in Den Haag vanuit de drone te fotograferen." Met dronefoto's kunnen klanten van een bedrijf of makelaar volgens Marc eindelijk een goed beeld krijgen hoe een gebied eruit ziet. "De unieke ligging van een pand ten opzichte van uitvalswegen wordt duidelijk. Doordat klanten een beter beeld hebben, zetten ze eerder de volgende stap."


Luchtvaartkaart

Marc maakt gebruik van DJI drone en een 12 megapixel camera. Ook kan de camera video's maken met een zeer hoge resolutie. Via een controller kan ik op de grond met m'n iPhone zien wat de camera ziet." Om commercieel bezig te kunnen zijn, beschikt Marc over een licentie. "Ik heb examen moeten doen. Als piloot moet ik me strikt houden aan de luchtvaartkaart, waar staat aangegeven waar in Nederland wel en niet gevlogen mag worden. Je mag bijvoorbeeld niet vliegen boven de 50 meter of boven een aaneengesloten bebouwing."

Marc wil zijn bedrijf, dat hij Dronify heeft genoemd, verder uitbouwen. "Eigenlijk wil ik hier volledig mijn beroep van maken. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Drones kunnen een prachtig hulpmiddel zijn voor landmeters, dijkinspecteurs of werk waarvoor een hoog gebouw moet worden geïnspecteerd. Ook hennepplantages zijn met drones en infraroodcamera's tegenwoordig heel makkelijk op te sporen." Marc ziet ook veel commerciële mogelijkheden om drones in te zetten voor het verzamelen van geo-data. "Met behulp van de gemaakte foto's kunnen 2D-kaarten en 3D-modellen worden gemaakt." Het is allemaal een stuk handiger dan de conventionele luchtfotografie of gps-metingen in het terrein. "Drones zijn snel in te zetten doordat er ook met wolkenbedekking kan worden gevlogen. Bij het uitvoeren van het werk met behulp van vliegtuigjes kan dit problemen opleveren. Je krijgt ook betere resultaten, zowel in resolutie als nauwkeurigheid, doordat foto's van zeer dichtbij worden genomen. Ook qua kosten is de inzet van een drone zeer aantrekkelijk."

Meer informatie over Marc Molenaar is te vinden op zijn website.


q www.dronify.nl

'Het afvalprobleem neemt toe'

Een kruiwagen vol zwerfafval op het strand van natuurgebied De Zaag in Krimpen aan de Lek. Foto: Het Zuid-Hollands Landschap

regio • Afval dat wordt achtergelaten in de natuur. Het komt steeds vaker voor, zo signaleert boswachter Peter de Beer van Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL).

Flesjes, blikjes en chipszakken, maar ook resten van picknicks en barbecues. De Beer komt van alles tegen tijdens zijn rondes door de natuurgebieden die de stichting beheert in de Krimpenerwaard en Vijfheerenlanden. "Het afvalprobleem neemt echt enorm toe", verzucht de boswachter. Een verklaring? "Het is gewoon gemakzucht. Mensen denken er vaak niet eens bij na en laten hun rotzooi gewoon liggen." De Beer spreekt recreanten en jongeren - die natuurterreinen als hangplek gebruiken - aan op hun gedrag. Dat helpt deels. Toch gebeurt het nog wel eens dat bezoekers in een baldadige bui bierflesjes kapot smijten. Met alle gevolgen van dien. "Gebroken glas kun je bijna niet opruimen. De kans is aanwezig dat een klein kind of hond in en stuk glas loopt en zich verwondt."

Veel recreanten beseffen ook niet dat ze, door afval weg te gooien, de natuur schade toebrengen. "Zo duurt de afbraak van een leeg zakje chips tachtig jaar." De Beer en zijn collega's stuiten ook regelmatig op grotere spullen. Meubels, autobanden of een afgedankt konijnenhok zijn slechts een paar voorbeelden van illegale afvaldumpingen. "Ik trof zelfs een keer een auto aan in natuurgebied de Avelingen bij Gorinchem. Lastig, want je mag zo'n voertuig niet gelijk weghalen. Zoiets duurt weken. En dat lokt weer vandalisme uit." Wie wordt betrapt riskeert een flinke boete. Die kan, in het geval van een grote dumping, oplopen tot enkele duizenden euro's. De Beer vindt dat niet vreemd. "Je vervuilt moedwillig de boel. Nu draaien wij als stichting op voor de kosten om die troep op te ruimen. Dat geld steken we liever in leuke dingen."

Hennepkwekerij in Geldermalsen

geldermalsen • Een melding van wateroverlast leidde woensdagavond naar een in werking zijnde hennepkwekerij in een woning aan de Geldersestraat in Geldermalsen. Twee personen werden aangehouden. De politie kreeg rond 23:30 uur de melding van overlast van water in een winkelpand. Het water zou door het plafond lekken. Tijdens controle van de woning boven het winkelpand, troffen agenten een in werking zijnde hennepkwekerij met 356 hennepplanten aan. Na onderzoek door de netbeheerder bleek dat er sprake was van diefstal van stroom. De bewoner en een vrouw die in de woning aanwezig was, werden aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet en ingesloten voor nader verhoor. De hennepplanten zijn in beslag genomen en vernietigd.

A27 richting Breda dicht

regio • Rijkswaterstaat voert van vrijdag 10 augustus 22:00 uur tot maandag 13 augustus 05:00 uur onderhoudswerkzaamheden uit aan de A27 tussen de knooppunten Gorinchem en Hooipolder richting Breda. Tijdens dit weekend wordt de slijtlaag vervangen op de Merwedebrug bij Gorinchem. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken wordt dit gecombineerd met diverse kleinere werkzaamheden, zoals het vervangen van de voegen van het viaduct Juliana West op de A27. Weggebruikers moeten rekening houden met een extra reistijd van 30 minuten of meer. Het verkeer wordt via twee routes omgeleid. Er is een westelijke omleidingsroute via Dordrecht: het verkeer wordt omgeleid via de A15, de A16 en de A59. En een oostelijke omleidingsroute via Den Bosch: het verkeer wordt dan omgeleid via de A15, de A2 en de A59. Gele borden en informatiepanelen langs en boven de weg geven de omleidingsroutes aan. Als gevolg van de werkzaamheden, zal het ook drukker op de N3 zijn. Tijdens de weekendafsluiting zijn er verschillende toe- en afritten afgesloten: Geertruidenberg (20), Hank (21), Nieuwendijk (22) en Avelingen (24).

Aanhouding na diefstal in Vuren

vuren • Dankzij een alerte getuige kon de politie in de nacht van zondag op maandag twee mannen oppakken op verdenking van diefstal. In hun voertuig werden inbrekerswerktuigen gevonden en spullen die mogelijk aan een eerder gepleegde inbraak zijn te linken. Een getuige zag rond 04:05 uur op De Rietput in Vuren twee mannen rond een woning lopen, dit werd bij de politie gemeld. Agenten vonden later in de bewuste straat een bedrijfsbus waaruit gereedschappen gestolen waren. Andere agenten zagen ondertussen op de Graaf Reinaldweg een potentieel verdacht voertuig uit de richting van Vuren rijden, deze auto werd staande gehouden. Dit bleek een goede zet, want in de wagen werden inbrekerswerktuigen gevonden en spullen die mogelijk zijn gestolen. De bestuurder en zijn bijrijder werden prompt aangehouden op verdenking van diefstal. Eén van de verdachten gaf nog een valse naam op. De recherche onderzoekt de inbraak verder. Mensen die ook iets verdachts hebben gezien in de omgeving van De Rietput in deze nacht, kunnen zich melden bij de politie via 0900-8844.

Rijbewijs kwijt na ongeluk

tiel • Een 43-jarige man uit Tiel is donderdag in Ophemert met zijn auto van de weg geraakt. Mogelijke oorzaak: drank. Een blaastest wees uit dat de man een slokje teveel op had. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

7 / 24

Foto: Hille de Bruin

maandag 30 juli • Fotograaf Hille de Bruin wist zaterdag in een stal in Heukelum drie jonge zwaluwen te redden, die met nest en al naar beneden waren geduikeld. De vogels en hun ouders bleken na het weekend prima tevreden met hun nieuwe huis: een hondenmand.

Foto: aangeleverd

dinsdag 31 augustus • Afgelopen weken zijn er door SBS6 opnames voor het programma 'Steenrijk, Straatarm', gemaakt bij Voedselbank Vianen. Ed Sluys en Douwe van der Tuin ontvingen het deelnemende gezin en gaven uitleg over hoe de Voedselbank Vianen te werk gaat.

Foto: aangeleverd

vrijdag 3 augustus • Historische vereniging Het Land van Brederode heeft bloemen gelegd bij de voormalige woning van Mozes Salomon en Albertina Zwanenberg, deze Joodse Vianezen werden precies 75 jaar geleden door de nazi's in Auschwitz vergast.

De politie publiceerde deze foto op facebook en Twitter. Foto: Politie De Waarden

zondag 5 augustus • De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij de Zandput in Herwijnen een verdachte aangehouden in verband met het bezit en het dealen van harddrugs. De man had waarschijnlijk mdma bij zich. Dit meldde wijkagent Erwin van Dalen op Twitter.

Foto: Adrie van Kuilenburg

donderdag 2 augustus • Vlakbij Hellouw is een veld bomvol bloeiende zonnebloemen te bewonderen. Meestal worden deze geoogst voordat de bloem is geopend, maar vanwege de lage prijs in verband met de hitte, blijven ze nu op veel plaatsen gewoon staan.

Foto: Brandweer Leerdam

zaterdag 4 augustus • Door de droogte afgelopen weken was het risico op bermbranden erg groot. Zo moest Brandweer Leerdam uitrukken voor een brandje aan het Hoogeind in Leerdam. Omwonenden waren daar al met emmers water bezig om het vuur te doven.

Aan de bak als masseur bij Tour for Life

Leerdammer Peter Abbel mag acht dagen mee met zware fietstocht

Masseur Peter Abbel trots dat hij de fietsers mag bijstaan. Foto: Dick Aanen

leerdam • Tour for Life is een sponsortocht van het Daniel den Hoed Fonds. De start is op zondag 26 augustus in het Italiaanse Bardonecchia. De tweehonderd deelnemers fietsen in acht dagen terug naar huis: een afstand van 1.300 kilometer, waaronder 19.000 hoogtemeters. Elke dag overbruggen de fanatieke wieleramateurs afstanden tussen de 150 en 180 kilometer Ze beklimmen wereldberoemde cols uit de Tour de France met adembenemende stijgingspercentages en vergezichten. De routes gaan verder langs idyllische Franse dorpjes en glooiende landschappen. Ook zijn nog enkele venijnige kuitenbijters in de Waalse Ardennen in het routeschema opgenomen. De finish staat gepland op zondag 2 september in het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard.

Bikkels

De deelnemers aan deze tocht zijn echte bikkels, zegt Leerdammer Peter Abbel (48) bewonderend. "Je kunt hier alleen aan meedoen als je hebt aangetoond een geoefende wielrenner te zijn." Naast het inschrijfgeld van 500 euro, moet iedere deelnemer minstens 1.500 euro aan sponsorgeld bij elkaar sprokkelen. Het Daniel den Hoed Fonds gebruikt dit geld weer voor hopelijk succesvol kankeronderzoek, uitgevoerd door Erasmus MC Kanker Instituut. Het onderzoek is gericht op personalized medicine, een hoopgevende methodiek waarbij de nadruk ligt op een persoonsgerichte, effectieve behandeling.

Trots

Peter is maar wat trots dat hij is geselecteerd om de wielerbikkels bij te staan als sportverzorger en masseur. Hij werkt op dit moment bij Thermen Soesterberg als masseur voor twee tot drie dagen. Daarnaast is hij operator bij Friesland Campina. In de overige uren is hij druk met een eigen startende massagepraktijk: Peters Massage Praktijk. Hij weet: "Na 150 kilometer over de bergen is het heerlijk om een massage te krijgen. De ene sporter heeft vooral last van z'n hamstrings, een andere weer van z'n quadriceps. Maar als je een dag aan het klimmen bent en voorovergebogen zit, wordt ook je rug behoorlijk belast." Peter masseert in de sauna in Soesterberg ook regelmatig sporters, ook zeer geoefende wedstrijdsporters. Hij vindt Tour for Life een fantastische kans om als masseur nog meer ervaring op te doen. "Het is heel eervol dat ik hiervoor uitgekozen ben. Dat komt misschien ook door m'n website, waar ik veel aandacht aan besteed heb."

Zijn Peters Massage Praktijk staat misschien nog in de kinderschoenen, maar de Leerdammer heeft plannen genoeg. "Ik werk nu nog vaak bij de mensen thuis. Dat heeft veel voordelen, maar het is ook fijn om op termijn een eigen praktijkruimte te hebben."


q www.petersmassagepraktijk.nl

'Grondeigenaren: maai je sloten'

regio • Waterschap Rivierenland verzoekt met klem grondeigenaren om hun sloten nu al te maaien, om het beschikbare water ruimte te bieden tot in de kleine vertakking van het watersysteem. Tegelijk roept het waterschap iedereen op om spaarzaam te zijn met water.

Het onderhoud van grotere vaarten en weteringen ligt bij het waterschap, de kleinere sloten worden onderhouden door de betrokken grondeigenaren. Jaarlijks wordt dit pas in november gecontroleerd, tijdens de schouw: het watersysteem moet dan klaar zijn om veel water op te vangen in het natte winterseizoen. Diezelfde capaciteit is echter nu al nodig om tijdens de extreme droogte het water zo goed mogelijk te verdelen over de gebruikers. Dichtgegroeide sloten kunnen het water blokkeren, met als gevolg verderop een watertekort. Daarom verzoekt het waterschap met klem grondeigenaren om hun sloten nu al te maaien.

Het is al langere tijd uitzonderlijk droog. Daardoor is nu volgens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat officieel sprake van een watertekort in Nederland. Waterschap Rivierenland sluit zich aan bij de oproep om spaarzaam te zijn met beschikbare water, zo is er sinds juli overdag al een beregeningsverbod ingesteld. Zo lang de waterstand op de grote rivieren het toelaat, laat het waterschap water in het gebied. Bij een dalende rivierwaterstand wordt geprobeerd met extra maatregelen de inlaatcapaciteit op peil te houden. Zoals bij de Pannerling, bij het begin van de Linge in de Over-Betuwe. Op een aantal plekken plaatst het waterschap pompen voor een goede verdeling van het beschikbare water. Desondanks zullen op hogere gronden, bijvoorbeeld op de oeverwallen langs de grote rivieren, sloten droogvallen. Bij de aanhoudende droogte bereidt het waterschap zich voor op verdergaande maatregelen.

Reünie bij Huis ter Leede

leerdam • Huis ter Leede bestaat dit jaar 50 jaar en viert dat op donderdag 23 augustus met een reünie. Tussen 19:00 en 23:00 zijn medewerkers én oud-medewerkers welkom in restaurant De Boulevard. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Belangstellenden kunnen zich opgeven door te mailen naar reunie@huisterleede.nl. Al meer dan vijftig mensen hebben zich aangemeld. Het is op die donderdag 23 augustus precies 50 jaar geleden dat de stichtingsakte van Huis ter Leede getekend werd.

Overdekte rommelmarkt in West

leerdam • Wijkvereniging West-End organiseert zaterdag 1 september een overdekte rommelmarkt in het wijkgebouw aan de P.M. van Genstraat, hiervoor kunnen belangstellenden alvast een tafel reserveren. Bedoeling is dat zoveel mogelijk deelnemers hun tweedehands spulletjes aan de man komen brengen. Er zijn tafels te huur van 0,70 bij 2,50 meter. Een tafel huren kost 7,50 per tafel voor leden van de vereniging. Niet-leden betalen 10 euro. De toegang is gratis. De markt is van 09:30 tot 14:00 uur. Mensen die een tafel hebben gehuurd zijn vanaf 08:30 uur welkom. Aanmelden kan via info@wijkverenigingwestend.nl of bij Lenie de Pender via 0345-619622. Na opgave krijgen mensen een bevestiging met factuur en een tafelnummer. Een reservering is pas van kracht na betaling van het verschuldigde bedrag.

Ingreep tegen verzilting

regio • Rijkswaterstaat laat de komende dagen meer water door de Lek stromen. Die maatregel wordt genomen om de toenemende verzilting bij de monding van de Lek bij Kinderdijk en de monding van de Hollandse IJssel bij Krimpen tegen te gaan.

De stuw bij Hagestein zal deels open worden gezet, zodat er 30 kuub water per seconde kan worden doorgelaten, in plaats van de huidige acht kuub per seconde. Het is de eerste keer dat de stuw om deze reden verder wordt opengezet. Deze extra kuubs worden grotendeels ingelaten via de Bernardsluizen bij Tiel. Door de droogte en lage waterstanden komt het zoute water uit de zee steeds verder het land in. Door meer zoet water richting Rotterdam te sturen - waar de verzilting is geconstateerd - wordt het zeewater teruggedrongen.

De ingreep leidde kort tot hinder voor de scheepvaart in de Bernardsluizen, die vanwege de veiligheid gestremd waren. Schepen komende uit Duitsland konden via de Neder-Rijn in de richting Amsterdam varen. Rijkswaterstaat voerde metingen uit om te achterhalen hoe sterk de stroming was, daaruit bleek dat deze minder sterk was dan verwacht. Het scheepvaartverkeer mag inmiddels weer gebruik maken van de sluizen bij Tiel.

Speelweek Asperen klaar voor de start

Thema van dit jaar is 'Asperen rond de wereld'

Tijdens de speelweek wordt ook een bezoekje aan China gebracht. Foto: Aangeleverd

asperen • Traditiegetrouw wordt de speelweek gehouden in de laatste week van de zomervakantie. "We willen de kinderen een leuke week bezorgen voor ze weer naar school gaan. Bovendien is het een mooie gelegenheid voor de kinderen om elkaar weer te ontmoeten", vertelt Monique Temminck van het speelweekcomité. Volgens haar is de speelweek al jaren een belangrijk evenement voor Asperen. "De sfeer is heel relaxed en laagdrempelig. We zorgen voor een aansprekend programma met een combinatie van sport en spel. Veel verenigingen en vrijwilligers werken mee om deze week mogelijk te maken."

Professioneel

De organisatie doet er alles aan om de speelweek zo professioneel mogelijk te laten verlopen. Zo 'draaien' er twee programma's naast elkaar: één voor groep 1 tot en met 9 en een programma voor de groepen 6 tot en met 9 dat bekend staat als 'de expeditie'. "De expeditie is er de laatste jaren bij gekomen. Dat maakt het voor de oudere kinderen nog leuker. De expeditieteams voeren de hele week opdrachten met elkaar uit. Daarmee kunnen ze expeditiegeld verdienen. Donderdagavond wordt de finale gespeeld, het team dat wint krijgt een prijs en een wisselbeker mee naar huis." Kinderen die geen zin hebben om mee te doen aan de expeditie kunnen toch het gewone programma volgen. Het thema dit jaar is 'Asperen rond de wereld'. "We gaan tijdens de speelweek langs vijf continenten. Elke dag komt er een ander continent aan de beurt. We hebben onze activiteiten zoveel mogelijk aangepast aan dit thema", vertelt Monique Temminck.

Hoogtepunten

Het programma bevat de nodige hoogtepunten. Zo staat er maandag een fotospeurtocht en spuitbal op het programma, terwijl de expeditiedeelnemers tijdens de 'Australian Games' getest worden op snelheid, behendigheid en samenwerking. De dinsdag staat bol van de activiteiten, waarbij een bezoek aan de Noordpool centraal staat met onderdelen als sneeuwvolley, de Poolwandeling en wakvissen. Voor de kleintjes is er een bedtijdverhaal, terwijl later op de avond voor de expeditiegroepen het vragenvuur volgt. Met deze bloedstollende quiz is er weer expeditiegeld te verdienen.

Woensdagmorgen wordt er geknutseld en getekend. 's Middags leidt een bezoek aan China tot een Olympische gymwedstrijd, terwijl 's avonds een landengeluidenspel op het programma staat. De expeditiedeelnemers gaan in de muziektent in het bos een dansbattle aan met elkaar. Donderdag staat in het teken van een bezoek aan Amerika. 's Morgens is er een bingo, 's middags wordt voor de kleintjes een pretpark georganiseerd, terwijl de oudere deelnemers naar de Crossfit gaan. 's Avonds kunnen de kinderen in een big band muziekinstrumenten uitproberen en samen muziek maken. De dag wordt afgesloten met het eindspel van de expeditiedeelnemers. Op de slotdag staat het EK voetbal op het programma. Met voor de groepen 1 tot en met 4 allerlei voetbalspelletjes, terwijl de oudere kinderen op het complex van voetbalvereniging Asperen een landentoernooi afwerken. Vrijdagavond wordt in het Dorpshuis de spetterende slotavond gehouden.

Het speelweekcomité kiest elk jaar een goed doel uit. "Dit jaar hebben we daarvoor Speeltuinvereniging Asperen uitgekozen. De vereniging heeft plannen om naast de ijsbaan een nieuwe, grote speeltuin te realiseren. Ze zijn al volop in gesprek met de gemeente. We willen ze graag bij hun plannen steunen", aldus Temminck.

Het complete programma en alle gegevens staan in het boekje dat in Asperen huis aan huis is verspreid én op de website. Ook zijn de activiteiten van het comité te volgen via Facebook. Deelname aan de speelweek kost 7,50 euro. Voor dat bedrag kan worden meegedaan met alle activiteiten. De kinderen kunnen zich tot vrijdag 17 augustus opgeven voor het evenement.


q www.speelweekasperen.nl

Open dagen bij Lubberhuizen & Raaff

De stokerij gebruikt het beste fruit uit de Betuwe. Foto: Aangeleverd

varik • Stokerij Lubberhuizen & Raaff in Varik organiseert deze zomer elke zondag Open Dagen. Bezoekers zijn van 13:00-17:00 uur welkom om een kijkje te nemen bij het stoken en de Eau de Vie van de stokerij te proeven.

De stokerij is te vinden in een prachtig gerestaureerd brandweerhuisje aan de Waalbandijk, pal naast de Dikke Toren. "We zijn er al een jaar of vijftien mee bezig", vertelt Bas Lubberhuizen die samen met Henk Raaff destijds 'het volkomen stookboek' publiceerde. "We waren enthousiaste thuisstokers en droomden er van om een eigen stokerij te beginnen. Het was onze hobby, onze passie en dat is een beetje uit de hand gelopen. Stapje voor stapje werden we beter, we volgden cursussen en werkten aan onze kwaliteit." Na studiebezoeken aan buitenlandse destilleerderijen importeerden de vrienden een hoogwaardige, handgeslagen koperen destilleerketel uit een Zuid-Duits wijngebied. Anno 2018 destilleren Lubberhuizen en Raaff het beste vers geplukte fruit uit de Betuwe tot Eaux (meervoud) de Vie van de allerpuurste kwaliteit. "Onze stokerij is de eerste Nederlandse ambachtelijke stokerij van Eaux de Vie. In tegenstelling tot fabrieksprocessen, waarbij industriële alcohol – gemengd met essences – als alcoholische drank op de markt wordt gebracht, stoken wij volledig ambachtelijk, handmatig en duurzaam." De stokers gebruiken bekende fruitsoorten uit de Betuwe, zoals peren, appels, kweeperen, pruimen en frambozen voor hun Eaux de Vie. Daarnaast verstoken Lubberhuizen en Raaff ook fruit dat moeilijk verkrijgbaar of lastig te plukken is: hulst, mispel, de morel en de zwarte bes. "De hoeveelheden daarvan zijn doorgaans beperkt. Dus wie het eerst komt, het eerst proeft", lacht Lubberhuizen. Het eindproduct is Eau de Vie, de verzamelnaam voor alle van vergiste vruchten en kruiden gedestilleerde dranken met een alcoholpercentage tussen de 35 en 45 procent. In het buitenland maken duizenden kleine stokers Eaux de Vie. Bekende voorbeelden zijn Calvados en Cognac uit Frankrijk en Slivovits van de Balkan. Na al die jaren zijn Lubberhuizen en Raaff nog altijd razend enthousiast. "Het is zo leuk om te doen. Bovendien maken we een mooi product. Wonderlijk: straks staat het hier vol pruimen, een paar weken later hebben we daar sterke drank van gemaakt. De geur is zo lekker, de smaak zo zuiver. Wij zeggen: Eau de Vie moet je niet drinken, maar proeven." De Open Dagen worden gehouden t/m 9 september. Die dagen is ook de Dikke Toren open en is er een schilderijententoonstelling. Op 1 september en 6 oktober zijn er rondleidingen mét een proeverij. Nadere informatie: www.lubberhuizen-raaff.nl.        

Concert in Hof van Batenstein

vianen • Ensemble De Thuiskomt geeft dinsdag 14 augustus een concert in zorgcentrum Hof van Batenstein in Vianen. Het duo bestaat uit Quirine van Hoek (viool) en Ellen Zijm (accordeon). Zij kennen elkaar van de middelbare school en ontdekten al snel dat muziek een gedeelde passie was. De combinatie viool en accordeon bleek goed te werken. Zo werd in 2010 duo 'De Thuiskomst' opgericht. De Thuiskomst maakt onder meer thematische programma's die het publiek naar een bepaalde plek of tijd voeren. Bijvoorbeeld naar Spanje waar tapasgeur en flarden tangomuziek over het dorpsplein waaien. In Vianen voert het duo een gevarieerd programma op met werken van onder meer Vivaldi, Offenbach, Stravinsky en Satie. Het programma duurt één uur, zonder pauze. Het optreden is op verzoek van Hof van Batenstein georganiseerd door stichting Muziek in Huis. Het wordt mede mogelijk gemaakt door stichting Vrienden van Batenstein, R.C. Maagdenhuis, Stg. Elise Mathilde Fonds, Mr. August Fentener van Vlissingen Fonds en particuliere donaties. Het concert begint om 10:30 uur, entree is 3 euro.

Door en over vluchtelingen

beesd • In de St. Pieterskerk in Beesd is in augustus de expositie 'De vluchtelingen' van Aafke Steenhuis te zien. Dit is een reizende tentoonstelling, die ontstond nadat Steenhuis het boek 'Dit zijn de namen' van Tommy Wieringa had gelezen. Dit relaas over 'een eindeloze zwerftocht vol ontberingen' bracht haar tot het maken van kleine, uitgeholde figuurtjes. Het werden er uiteindelijk veertig, deze vertolken de oneindige stroom vluchtelingen. Maar Steenhuis exposeert in Beesd niet alleen, er zijn werken van verschillende 'ex-vluchtelingen' te zien. Zo is een kunstenaarsechtpaar uit Syrië aangesloten, Ali Khalil en Elena Kukuy. Ali kijkt met nieuwe ogen naar de Nederlandse natuur en gebouwen en legt dit vast in zijn schilderijen, een Syrische toets in het Nederlandse landschap als het ware. Elena Kukuy vindt haar inspiratie in dieren en is zeer kundig in de aquareltechniek. Met zorg en precisie probeert ze de blik van een dier, de houding of de kleuren weer te geven. Bovendien zijn er werken van Mohammad Aglah uit Culemborg te zien, hij heeft zijn opleiding in Irak gevolgd en heeft in Nederland de Fotoacademie afgerond. Hij combineert verschillende technieken en materialen en verbindt die samen tot nieuw werk. Tot slot doet Amer Bader mee, hij is een Irakese kunstenaar. Hij is opgeleid aan de Universiteit van Bagdad. Bader haalt zijn inspiratie uit de natuur. De huidige maatschappelijke onrust en vluchtelingenproblematiek zijn voor hem ook belangrijke thema's. Deze groepsexpositie toont verschillende werelden, maar ook overeenkomsten. De expositie is in het weekend te zien, de kerk is op zaterdag geopend van 11:00 uur tot 14:30 uur.

Weer zomermarkt in Leerdam

leerdam • In het centrum van Leerdam barst zaterdag 11 en zondag 12 augustus weer de zomermarkt los. Er is weer een ruim aanbod, denk onder andere aan kleding, cosmetica, woondecoratie en speelgoed. Ook aan lekker eten is gedacht: er zijn onder meer hamburgers, loempia's en churros op de kop te tikken. Er staan ongeveer honderd kramen opgesteld. De markt is zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur geopend en zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

Kerkdiensten

ACQUOY - Herv. Gem. 09.30 uur dhr. P. v.d. Hoff.

ASPEREN - Geref. Kerk 09.30 uur dienst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. P. Vermaat, 18.30 uur ds. C. van Andel.

BEESD - Protestantse Gemeente Beesd 10.00 uur dienst in Enspijk. `t Veld Beesd/Acquoy 10.00 uur dhr. S. Visser.

ENSPIJK - Herv. Gem. 10.00 uur mw. Chr. van Harten.

EVERDINGEN - H.H. Petrus en Paulus Parochie 19.00 uur Eucharistieviering (zaterdag 11 augustus). Herv. Gem. 09.30 uur ds. A.N. v.d. Wind, 18.30 uur ds. L. Plug.

GELDERMALSEN - Vrije Evang. Gem. de Ark(Helicon,Burg. Roozeveld v.d. Venlaan 7) 10.00 uur A. v.d. Sande.

HAAFTEN - Herv. Gem. PKN 09.30 uur ds. P.M. van 't Hof, 18.30 uur ds. M. Baan.

HAGESTEIN - Herv. Gem. 09.30 uur ds. M. van Dam, 18.30 uur ds. J.P. Nap.

HEI- EN BOEICOP - Herv. Gem. 09.30 uur prop. A.H. van Mourik, 18.30 uur ds. J.P. Ouwehand.

HELLOUW - Herv. Gem. 09.30 uur ds. C. Mijderwijk, 18.30 uur ds. W. van Weelden.

HERWIJNEN - Geref. Kerk 09.30 uur ds. J. Bruin, 18.30 uur ds. J. de Goei. Herv. Gem. 09.30 uur ds. C. v.d. Scheur, 18.30 uur ds. P.L. Tolhoek.

HEUKELUM - Herv. Gem. 10.00 uur ds. C. Nieuwenhuizen, 18.30 uur zomeravondgebed, diak. L. Wind en A. Hoogenboom.

KEDICHEM - Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. v.d. Meiden.

LEERBROEK - Herst. Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. N. den Ouden.

LEERDAM - Chr. Geref. Kerk 10.00 en 18.00 uur prof. H. Selderhuis. Evang. Lutherse Gem. 17.00 uur mw. G.A. Voerman. Geref. Bethelkerk 09.30 uur ds. M.F. Meeder-van Hof. Geref. Gem. Adullamkerk 10.00 uur Leesdienst, 18.00 uur ds. P. van Ruitenberg. Geref. Gem. in Ned. 09.30 en 18.30 uur Leesdienst. Geref. Kerk Vrijgem. De Hoeksteen 09.30 uur ds. H.J. Room, 16.30 uur ds. A.O. Reitsma. Herv. Gem. Grote Kerk 09.30 uur dr. M. van Campen, 17.00 uur ds. N.M. Tramper. Herv. Gem. Pauluskerk 10.00 uur ds. C.H. Bax. Immanuel Gemeente Leerdam, in "Het Dak" 10.00 uur Leo Laisiwy. Ned. Geref. Kerk (Hoogstraat) 10.00 uur br. R. van Lente. R.K. Mariakerk 19.00 uur Eucharistieviering (zaterdag 11 augustus). ROCK CCM Gemeente, Meent 24 10.30 uur Pastor Rita. Verpleeghuis Lingesteijn 10.45 uur ds. B. Oosterom.

LEERDAM-OOSTERWIJK - Hersteld Hervormde Gemeente (in Luterse kerk) 09.30 uur kand. D. Baarssen, 18.45 uur ds. P.C. Hoek.

LEXMOND - Herv. Gem. 09.30 uur ds. H.J.P. de Pater, 18.30 uur ds. A.L. Molenaar. Prot. Gem. Lux Mundi 09.30 uur ds. W.A. Roskam, 18.30 uur Zomerzondagavond.

NIEUWLAND - Herv. Gem. 09.30 uur ds. A. v.d. Stoep, 18.30 uur prop. G.J. Anker.

OOSTERWIJK - Herv. Gem. PKN 09.30 uur ds. J.A.H. Jongkind.

RUMPT - Herv. Gem. 09.30 uur ds. B. Oosterom.

SCHOONREWOERD - Geref. Kerk 10.00 uur mw. J. v.d. Berg-Kesbergen. Herst. Herv. Kerk 09.30 uur kand. Korving, 18.30 uur kand. J. Fekkes. Herv. Gem., 09.30 uur ds. E. v.d. Poel, 18.30 uur ds. L. van Wingerden.

SPIJK - Herst. Herv. Gem. 09.30 en 14.30 uur ds. H.H. de Haan.

TRICHT - Herv. gem. "Maranatha" 14.30 uur ds. J. de Jong, 19.00 uur ds. W. Arkeraats.

TUIL - Evangelische Gemeente Elohim (Dorpshuis) 12.00 uur Noes Tahamata, H.A.. Ned. Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. Verdijk.

VIANEN - Chr. Geref. Kerk 10.00 en 18.00 uur ds. C.P. de Boer. Herst. Herv. Gem. Eben Haëzer 09.30 uur ds. J.G. van Tilburg, 14.30 uur ds. W.J. Teunissen. Prot. Gem. - Grote Kerk 10.00 uur ds. J.H. Langelaar. R.K Parochie Maria ten Hemelopneming 10.00 uur Eucharistieviering.

VUREN - Geref. Kerk 10.00 uur dr. I. Terlouw. PKN Gem. Thaborkerk 10.00 uur ds. T. Verbeek.

WAARDENBURG - Herst. Herv. Gem. (Kerkstraat 17a) 09.30 en 18.30 uur ds. K. Veldman. Herv. Gem. Waardenburg-Neerijnen PKN 10.00 uur dienst in Neerijnen, 18.30 uur ds. J.B. Kamp.

ZIJDERVELD - Herv. Gem. 09.30 uur ds. D. Verkuil, 18.30 uur prop. G.F. Willemsen.

woensdag 8 augustus

'Belle et Sébastien'
19:00, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) toont de film 'Belle et Sébastien' over een jongen - Sébastien - en zijn vriendschap met een wilde hond - Belle. De filmvertoning in de Kwantzaal begint om 19:30 uur. Entree is 2 euro, inclusief koffie of thee en een hapje en een drankje. Aanmelden is niet nodig.

Variks Feest
19:00, Varik, Van Daalenstraat. Actiecomité DSS'14 organiseert het Variks Feest. Vier dagen lang zijn er tal van activiteiten, deze vinden veelal plaats aan de Van Daalenstraat. Zo is er een bingoavond en een kinderochtend, maar natuurlijk ontbreekt ook de jaarmarkt op zaterdag niet. Het volledige programma is op de website van DSS'14 te vinden.
www.dss14.nl

donderdag 9 augustus

Koffie en spelletjes
10:00, Everdingen, sportcomplex sc Everstein. Vitaal Dorp in Everdingen organiseert elke donderdagochtend tot eind augustus een koffie- en spelochtend op het sportcomplex van sc Everstein. Deelname kost 2 euro per deelnemer, dit is inclusief twee drankjes.

zaterdag 11 augustus

De Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur is open van 09:00 tot 12:00 uur. De organisatie is in handen van de gereformeerde kerk.

maandag 13 augustus

Brei- en haakcafé
19:00-21:00, Vianen, Hof van Batenstein. Maandelijkse bijeenkomst van het Brei- en haakcafé van Stichting Welzijn Vianen (SWV). Deelnemers breien en haken met elkaar en delen tips met elkaar. Entree is 2 euro, inclusief een kop koffie of thee en een sapje.

dinsdag 14 augustus

Concert
10:30, Vianen, Hof van Batenstein. Ensemble De Thuiskomt geeft een concert in zorgcentrum Hof van Batenstein in Vianen. Het concert begint om 10:30 uur, entree is 3 euro.

Verrassingsmiddag
13:30-16:30, Leerdam, Hoogeind 20. Bezoekboerderij Het Achterhuis organiseert in de zomer weer verschillende verrassingsmiddagen. Zowel jong als oud is welkom, de hele middag wordt verzorgd. Dus er zijn drankjes en hapjes voor iedereen. De activiteit zelf is nog een verrassing, maar dit speelt zich wel af op de boerderij. Vooraf opgeven is noodzakelijk, dit kan via 0345-619887 of info@bezoekboerderij.nl. Deelname kost 8 euro per persoon.

Aan de gang met glas en art deco

Beeldend kunstenaar Marleen van Zwienen geeft in het Nationaal Glasmuseum de workshop 'Beschilder een glas in art deco-stijl'. Deelnemers hoeven geen eigen drinkglas mee te nemen. De middag is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar. Aan deelname zitten kosten verbonden. De workshop is van 13:30 tot 15:30 uur. Reserveren via reserveringen@nationaalglasmuseum.nl of 0345-614960.

Op zoek naar sporen in de natuur

Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een natuurochtend voor kinderen uit de regio. Deze keer staan sporen in de natuur en de bijbehorende dieren centraal. De ochtend is van 10:00 tot 12:00 uur en geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Deelname kost 2,50 euro per kind. Dit is inclusief een glas limonade en een koek. Opgeven kan bij S. van Baren via 0345-612829 of k.van.baren1@kpnplanet.nl.

Landgoedfair staat weer voor de deur

Sfeerfoto van een eerdere editie van de Landgoedfair. Foto: PR Mariënwaerdt

beesd • Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt organiseert woensdag 15 tot en met zondag 19 augustus weer haar befaamde Landgoedfair. Nieuw dit jaar: bezoekers kunnen sushi bestellen en laten bezorgen met een drone.

De Mariënwaerdt vindt: aan een succesrecept moet je niet tornen. Dus de Landgoedfair zit weer bomvol de vertrouwde ingrediënten, veel standhouders, workshops en demonstraties. Zo kunnen bezoekers kruidenhapjes leren maken bij De Kruidenbrouwerij of aan de gang met handlettering bij De Lettertantes. En wijnmaker Diederik Beker van het Betuws Wijndomein geeft zondag 19 augustus uitleg over het maken van wijn. Er zijn natuurlijk ook weer doorlopend demonstraties met paarden, honden en roofvogels in de demonstratiering. Op zondag 19 augustus kunnen mensen aanschuiven in het Landgoedcafé voor een stevig ontbijt. Dit begint om 10:00 uur.

De Landgoedfair is van woensdag 15 tot en met zondag 19 augustus elke dag open van 10:00 tot 18:00 uur. De entree is 15 euro en 7,50 euro voor kinderen van 13 tot en met 16 jaar. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis entree. Parkeren kost 2 euro.

Foto: nl.123rf.com

Bezoekboerderij Het Achterhuis in Leerdam organiseert deze zomer verschillende verrassingsmiddagen. Zo ook op dinsdag 14 augustus.

Koffieochtend in De Prenter

Foto: nl.123rf.com

Iedere tweede en vierde dinsdag van de maand is er onder de noemer 'Haagse koffie' een koffieochtend in De Prenter in Vianen. Iedereen is welkom. De ochtend is van 10:00 tot 11:30 uur.

21 / 24

Deze foto van Hans Deursen uit Tuil geeft een goed beeld van de warme zomer. Foto: Hans van Deursen

Ook meedoen aan de zomerfotowedstrijd van Het Kontakt? Ga snel naar: fotowedstrijden.hetkontakt.nl/zomer-2018. Foto's uploaden kan tot en met zaterdag 15 september, stemmen op ingezonden foto's is mogelijk tot en met zaterdag 22 september.

Karin Verhoeks uit Gameren zocht het wat verder van huis: in Thailand. Foto: Karin Verhoeks
Suzanne van der Poll uit Zaltbommel stuurde een vrolijk vakantiekiekje uit Oostenrijk. Foto: Suzanne van der Poll
Viaanse Petra Martens maakte deze foto's van jonge ooievaars. Foto: Petra Martens
Ook de zonen en man van Lilian Kraaij uit Werkendam waren op zoek naar verkoeling. Foto: Lilian Kraaij
Gert van der Hee trof deze zwemmende koe aan in Ameide. Foto: Gert van der Hee
Zomer aan de Lek, gemaakt door Ed Visser uit Zijderveld. Foto: Ed Visser
22 / 24

GEMOTIVEERDE FRUITPLUKKERS gevraagd, vanaf week 35 voor ongeveer 5 weken. Voor info: 06-5580 5343. Fruitbedrijf G.M. Koemans te Deil.

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Folkert Oostra ijzersterk in Noordeloos

Folkert Oostra soleert naar de zege in Noordeloos. Foto: Jan de Bruin

noordeloos • Folkert Oostra was maandagavond in de Ronde van Noordeloos bij de mannen Elite en beloften de sterkste. Hij sloeg een gaatje en werd niet meer terug gehaald.

Onder tropische omstandigheden kwam het wielerspektakel in Noordeloos maandag pas erg laat op gang. Een ouderwetse superpremie moest er aan te pas komen om het peloton te breken. Van een zevental vluchters was Folkert Oostra de grootste durfal. Tien kilometer voor het einde snelde de Duivendrechter van het Alecto Cycling team vooruit. En Oostra slaagde erin weg te blijven.

Leidersprijs

Met zijn tong uit zijn mond reed hij - en passant ook de leiderprijs in de rugzak - naar de winst. "Ik hoopte dat de wedstrijd eerder open zou breken, maar dat gebeurde niet. Het ging lekker met zijn zevenen. Ik vloog er goed in en toen ik eenmaal het gaatje had geslagen, konden ze mij niet meer terughalen", analyseerde de winnaar.

"Ik houd wel van verrassingen en daardoor eindig ik meer op plek 80, dan op de eerste plaats. Dit is mijn tweede overwinning, na Huybergen in het voorjaar", genoot Oostra, die toen ook kort voor het einde de gok waagde.

Geraint Thomas

"De laatste tijd heb ik meer klassiekers gereden. Ik kom net terug van een hoogtetraining in Frankrijk. Afgelopen weekend reed ik nog een Duits profcriterium, dat gewonnen werd door Geraint Thomas. Geen schande om van de Tourwinnaar te verliezen."

Er was in Noordeloos sprake van een eentonige wedstrijd. In de beginfase reed Jan van Arckel-renner Derek Heek goed van voren. Met onder andere David van den Berg wist hij even weg te komen, maar die vreugde was van korte duur. Ondanks de goedgevulde premiepot bleef het complete peloton bij elkaar. Voor Bart van den Berg uit Wijngaarden ging het te hard, maar de voormalig marathonschaatser bleef het peloton een viertal ronden nipt voor en kreeg, tot genoegen van het talrijke publiek, een leuk zakcentje mee naar huis.

Op de wagen

Niet veel later ging het spel dus wél op de wagen. Diederik Deelen, Martijn Veling, Jelmer Nuijten, Tom Wijfje, Eddy Gödde en dus Folkert Oostra gingen er van tussen. Oostra houdt wel van een gokje en werd beloond. Door de spontane actie van de latere winnaar, viel de groep vluchters uiteen. In de slotronden kwam het uitgedunde peloton terug. In de sprint was Jordi Talen de rapste, hij bleef Eddy Gödde een paar centimeters voor. "Folkert reed bij ons heel hard weg en was niet bij te houden. Er was bij ons even paniek en het viel stil", aldus Gödde, die afgelopen weekend nog wel zegevierde in Haamstede.

Theo Sprong

Colin Kooyman wint Ed Belder trofee

Elly Belder overhandigt de trofee aan Colin Kooyman. Foto: Aangeleverd

leerdam • De Leerdamse Hengelaarsvereniging De Snoek viste zaterdag om de Ed Belder trofee. Winnaar werd Colin Kooyman.

Het was zaterdag de eerste keer dat er om deze trofee werd gestreden. De wedstrijd is vernoemd naar de erevoorzitter van De Snoek. Ed Belder is zelf niet meer in staat om de trofee uit te reiken, daarom kwam zijn echtgenote Elly dit doen. Het is de bedoeling om deze wedstrijd voortaan elk jaar te houden. Er werd gevist in de Linge, langs de steile dijk, tussen Leerdam en Kedichem. Het weer was goed. Er stond een zwakke tot matige noordenwind, het was zonnig en de temperatuur liep op naar een graad of dertig. Aan het einde van de wedstrijd was het snikheet. Er stond een leuk stroompje in de Linge. De omstandigheden waren goed en er werd veel vis gevangen. Alle negentien deelnemers vingen vis. De buit bestond uit enkele brasems en verder veel kleine vissen, zoals voorns, baarzen, blieken en grondels. In totaal werd er ruim 33 kilo vis boven water gehaald. De grootste vis werd gevangen door Silvia van den Oever: een brasem van 53 centimeter.

Winnaar van de bokaal werd Colin Kooyman, hij ving 5.000 gram. Tweede werd Cor den Hartog met 4.800 gram en derde Kees Kool met 3.650 gram. De verdere top tien: 4. Kerst Sjouken en Ton van Kooten met 2.650 gram, 6. Kees Kleijn 2.400 gram, 7. Silvia van den Oever 2.100 gram, 8. Nico Middag 2.000 gram, 9. Arie van den Oever 1.250 gram en 10. Henri Zwijnenburg 1.100 gram. De volgende wedstrijd vanaf de kant wordt op zaterdag 1 september gehouden. Dit is de wedstrijd om de Piet Blom bokaal. Deze wedstrijd wordt gevist in de Linge bij Filius, tussen Heukelum en Spijk.

Bridgen voor starters bij BC Leerdam

leerdam • Bridgeclub Leerdam begint in september met de cursus 'bridge leren voor starters'. Deze starterscursus begin op 18 september.

De cursus wordt gegeven in het kader van 'denken, doen en bewegen'. "Bridge is een sport van de geest: het houdt je hersenen en geheugen scherp. Daarnaast is bridgen pure ontspanning, is te leren door iedereen en zorgt voor ontmoetingen met de ander", aldus het enthousiaste bestuur van BC Leerdam. Volgens het bestuur is het 't leukst om de sport te beoefenen in clubverband. "Dan gaat het niet alleen om het spelelement, maar ook om het sociale aspect. In clubverband ontmoet je 'toffe' medebridgers en kun je leuke contacten leggen. Bridgen is een gezellige hobby voor jong en oud." De starterscursus begint op 18 september. In een aangepast tempo wordt het spel eerst uitgelegd en daarna met behulp van de cursusleiders geoefend. Voorkennis van bridge is niet nodig, zelfs ervaring met kaartspelen is geen vereiste. De cursus duurt elf middagen en wordt van 13:30-16:00 uur gegeven in gebouw De Vogelvriend aan de P.M. van Gentstraat 23. De kosten bedragen 25 euro, inclusief lesboek. Cursusleiders zijn Hans de Lange en Theo Alderlieste. "Het mooie van deze sociale hobby is dat iedereen, man en vrouw, jong en oud met elkaar kunnen spelen. In elf dinsdagmiddagen leert u het mooie spel. De cursus wordt ondersteund door gemeente Leerdam. Voor slechts 25 euro kunt u deelnemen. Wat let u nog", aldus het bestuur. Belangstellenden kunnen voor nadere informatie of aanmelding terecht bij bridge.leerdam@hotmail.com of telefonisch via 0345-611556. Ook is het mogelijk te bridgen in clubverband. BC Leerdam is elke maandagavond en donderdagmiddag actief. Op maandag wordt er gespeeld in Het Dak, op donderdagmiddag in De Vogelvriend.

Delano Swenne 22e

boxmeer • De JvA-nieuwelingen Noël Luijten uit Meerkerk, Joël Nederveen uit Hardinxveld, Delano Swenne uit Heukelum en Timo de Zeeuw uit Molenaarsgraaf reden op 30 juli mee in 'Daags na de Tour' in Boxmeer. Delano Swenne eindigde als 22e, Joël werd 10e, Noël 17e en Timo 19e.

Hsv De Reiger

vianen • Hsv De Reiger uit Vianen hield de laatste koppelwedstrijd van dit seizoen. Winnaar werd het koppel W. van Bergen/M. Bambacht met 10.950 gram. Op de tweede plaats eindigden J. Hirt /G. Uitenbogert met 4.650 gram. Derde werden A. van Dam/G. de Jong met 3250 gram. Als vierde eindigden R. Kluvers/B. Ponssen met 2.400 gram, terwijl het koppel J. Tukker/T. Bakker met 2.150 gram beslag legde op de vijfde plaats.

De Snelle Vogel

asperen • Duiven van pv De Snelle Vogel uit Asperen werden vrijdag 3 augustus gelost in Perigueux. De uitslag: Ad de Jong: 1,4; Lida de Jong: 2,3,5. Zaterdag werden de duiven gelost in Chateaudun. De uitslag: De Jong van Kampen en zoon: 1,2,9; combinatie De Jong: 3,4,5,6; Ad de Jong: 7,8. De jonge duiven werden zaterdag gelost in Niergnies. De uitslag: De Jong van Kampen en zoon: 1,2,3,4,5,6,7,8,10, 13,15,16,17,18,19,20; combinatie De Jong: 9,11,14; Ad de Jong: 12.

Voetballers starten met voorbereiding

vianen • De Viaanse voetbalclubs gaan weer aan de slag. Everstein hield gisteren (dinsdag) de eerste training. Zaterdag 11 augustus staat om 17:00 uur op sportpark Ries van Arnhem het oefenduel tegen BVV Den Bosch op het programma. Brederodes werkt komende zaterdag twee trainingen af, terwijl de selectie van Vianen maandag 13 augustus start met de training.

Regionale pullingteams doen goede zaken

lochem • Bij de tractorpullingwedstrijden in Lochem maakten outsiders afgelopen weekend voor de verandering de dienst uit in de klasse Sport 2,5 ton Topniveau.

Adriaan pakte de eerste plaats met een afstand van 110,30 meter, terwijl Rednix volgde met 109,59 meter.

Red Passion vierde

Little Red Passion van Massey Ferguson Team Hagestein eindigde op de vierde stek met 107,21 meter.

Koploper Red Passion kwam in Lochem niet verder dan de zevende plaats. Zodoende bracht Aart de With zijn achterstand op de leider terug tot vijf punten (182 om 177 punten). Met nog twee wedstrijden voor de boeg is de strijd om het competitiekampioenschap door de uitslagen van afgelopen zaterdag nog helemaal open.

Onverwachte winnaar

Ook in de klasse Supersport 4,5 ton Topniveau was er een onverwachte winnaar. Het anoniem meedraaiende Steel to Steal pakte de dagzege met een afstand van 104,97 meter.

Koploper Simply Green (101,60 meter) moest enig terrein prijsgeven, terwijl Red Impact met 100,24 meter de laatste podiumplaats pakte.

Van Stappust, de directe concurrent van het Zijderveldse team, was afwezig. Red Impact staat nu afgetekend derde met 154 punten.

Uitslagen Bridgeclub Leerdam

leerdam • Leden van de BC Leerdam speelden maandagavond een onderlinge wedstrijd. De uitslag in de A-lijn: 1. Ria Lodewijks & Marian Knirim 58,85%, 2. Wim Bertens & Walter Roks 57,81%, 3. Nico van Dijk & Rietje Segers 56,25%, 4. Maaike van Es & Piet Segers 51,56%, 5. Thea Bosch & Frank de Groot 51,04%. In de B lijn: 1. Arie van Mourik & Nol Groot 77,08%, 2. Ina de Heus & Gerry Uelderink 61,98%, 3. Peter Otten & Ineke Otten 54,38%, 4. Riet de Keijzer & Janske van der Sanden 53,75%, 5. Elly Clemenkowff & Gré Kolenberg 53,13%.

Uitslag 30 juli in de A-lijn: 1. Ria Lodewijks & Marian Knirim 62,08%, 2. Marjo Eitjes & Walter Roks 57,92%, 3. Nico van Dijk & Rietje Segers 56,50%, 4. Maaike van Es & Piet Segers 55,42%. B lijn: 1. Janske van de Water & Wil de Zeeuw 68,75%, 2. Clemens Middelkoop & Rein Richters 56,94%, 3. Aly de Vaal & Dicky van Zee 56,60%.

De Snelvlucht

leerdam • Leden van p.v. De Snelvlucht uit Leerdam deden zaterdag mee aan een wedvlucht uit Chateaudun. De afstand bedroeg 501 kilometer. De duif van Joop van Opijnen was het eerst binnen. De uitslag: Joop van Opijnen: 1; Van Dijk-Groenenberg: 2-3-4-5-7; Valentijn Groenenberg: 6.