HK Land van Heusden en Altena

11 juli 2018

HK Land van Heusden en Altena 11 juli 2018


Werkendammers met wapens gepakt

werkendam • De politie heeft maandagavond op de Sigmondstraat in Werkendam twee mannen, van 25 en 42 jaar, uit diezelfde plaats aangehouden, nadat in hun auto wapens waren gevonden. Kort daarvoor had de politie een melding over het horen van mogelijke schoten in de omgeving van de Havenstraat ontvangen. Een melder zag die avond rond 20:10 uur een persoon met een wapen in zijn broeksband lopen. Hij deed direct melding bij de politie. Meerdere getuigen hoorden ook een aantal schoten vanuit het park. Direct zochten meerdere eenheden van de politie naar de auto. De agenten zagen rond 22:00 uur het voertuig rijden op de Sigmondstraat. In de auto zaten twee mannen. De verdachten werden vervolgens met getrokken dienstwapen aangehouden. De politie trof in de auto een mes en vermoedelijk een luchtdrukwapen en een buks aan. De wapens en de auto zijn in beslag genomen. Tijdens de fouillering van de 42-jarige man trof de politie ook een magazijn en munitie aan.

Nog een verdachte voor woningoverval

herwijnen/ steenbergen • Een 19-jarige man uit Herwijnen is maandag aangehouden vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij een woningenoverval in Steenbergen. In februari werd al een eerste verdachte gearresteerd: een 19-jarige man uit Werkendam.

Op dinsdag 6 februari werden de bewoners van een woning aan het Waterhoefke in Steenbergen overvallen in hun eigen woning. Bij de overval werden zij bedreigd met een mes. De overvallers maakten een onbekend geldbedrag buit. De bewoners schrokken destijds hevig van de overval; inmiddels gaat het naar omstandigheden redelijk met hen.

Er is direct een onderzoek gestart. Enkele weken na de overval, op 19 februari, is een 19-jarige man uit Werkendam aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de overval. Hij is aangehouden in zijn woning. De Werkendammer is verschillende keren gehoord door rechercheurs. De man zit nog steeds vast.

Maandag is een tweede verdachte in verband met de woningoverval aangehouden. Dit betreft een 19-jarige jongen uit Herwijnen. De rechercheurs die met de zaak bezig zijn sluiten niet uit dat er nog meer aanhoudingen gaan volgen. De 19-man is overgebracht naar een politiecellencomplex. Hij is daar in verzekering gesteld. De verdachte uit Herwijnen zal in de komende dagen door rechercheurs aan de tand worden gevoeld over zijn betrokkenheid bij de overval op de woning in Steenbergen.

Pim Bouman lijsttrekker VVD

regio • Pim Bouman uit Genderen is de nieuwe beoogd lijsttrekker van VVD Altena. De leden van de partij stemmen donderdag tijdens de algemene ledenvergadering officieel in met zijn lijsttrekkerschap. Bouman volgt daarmee Inge Schuller op. In januari werd het Woudrichemse Statenlid gepresenteerd als VVD lijsttrekker, maar zij ziet nu om persoonlijke redenen af van de eerste positie op de kieslijst. Bouman heeft zin om de VVD-kar in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen te gaan trekken. "Ik stem al jaren landelijk VVD", zegt de huidige BAB-wethouder in Aalburg. "De BAB past goed bij mij, maar die partij stopt ermee en ik niet. Bovendien spreken de liberale standpunten van de VVD mij aan." De Genderenaar, die door VVD Altena waarschijnlijk sowieso wel op een verkiesbare plaats zou zijn geplaatst, vindt het jammer dat Schuller zich terugtrekt. "We zouden samen een mooi koppel gevormd hebben. Inge is een enthousiaste en creatieve vrouw, ik ben weer wat pragmatischer."

Onderzoek naar 80-plusser

'Tachtigplussers zijn niet mobiel, staan negatief in het leven en hebben steeds meer zorg nodig.' Dat leek de conclusie van een eerder gehouden zorgconferentie met zorg- en welzijnsaanbieders, eind 2017 in Aalburg. Des te meer reden voor Stichting Welzijn Pro Seniore om een eerder voorgenomen onderzoek te starten naar het welbevinden van deze 80-plusser. Resultaten van dit onderzoek werden donderdag gedeeld tijdens een tweede zorgconferentie.

Fusie De Riethorst Stromenland

De Riethorst Stromenland, met ook locaties in het Land van Heusden en Altena, onderzoekt een fusie met twee andere Brabantse zorgorganisaties, Schakelring en Volckaert. Om ook in de toekomst goede zorg te kunnen blijven bieden, hebben de raden van bestuur en de raden van toezicht van De Riethorst Stromenland, Schakelring en Volckaert de ambitie uitgesproken om te komen tot een fusie. Deze ambitie is vastgelegd in een intentieovereenkomst.

Dit weekend: Slag om Altena

625 jaar geleden, in 1393, vond het beleg van Altena plaats. Komend weekend wordt die Slag om Altena nagespeeld. "We hopen alleen dat de Slag om Altena dit keer voor Altena zelf een betere afloop kent", lacht Berry Schmaal van de Heeren van Altena, samen met Erfgoed Altena en Liniepadfestival initiatiefnemers voor de Slag om Altena. Berry heeft zich verdiept in de Middeleeuwse geschiedenis van de streek. "Altena heeft een rijke geschiedenis."

Zwemmers in de prijzen

De Biesboschzwemmers hebben afgelopen weekend bij meerdere wedstrijden prijzen in de wacht gesleept. Lars de Kooter en Ingmar Visser wisten bij een openwaterwedstrijd in Vianen een medaille te veroveren. Lars was de beste van zijn leeftijd op de 500 meter vrije slag, terwijl er voor Ingmar een bronzen medaille was op de 1000 meter schoolslag bij de masters. Later op de 1000 meter vrije slag werden Ingmar en Wouter van der Stelt vijfde in hun categorie.

Foto: Jan Noorlandt

• De 25e editie van de Altena Tourtocht kon zaterdag rekenen op een prachtige zonnige dag. Het vertrek was net als voorgaande jaren bij Het Verlaat in Almkerk, waar de oldtimers veel bekijks trokken. Vanwege het jubileum was er dit jaar groots uitgepakt. Meer foto's in deze krant.

woensdag 11 juli 2018 Jaargang 20 NO. 28

Land van Heusden en Altena

Oud papier Veen

veen • Gymvereniging LIOS zal zaterdag 14 juli vanaf 8:00 uur het oud papier in Veen weer op komen halen.

'Hoe gaat het met de 80-plusser?'

Onderzoek levert schat aan informatie

aalburg • Dat leek de conclusie van een eerder gehouden zorgconferentie met zorg- en welzijnsaanbieders, eind 2017 in Aalburg. Des te meer reden voor Stichting Welzijn Pro Seniore om een eerder voorgenomen onderzoek te starten naar het welbevinden van deze 80-plusser. Resultaten van dit onderzoek werden donderdag gedeeld tijdens een tweede zorgconferentie.

Samen met de gemeente Aalburg werd in januari gestart met een kwalitatief onderzoek. Alle ouderen in de gemeente van 80 jaar en ouder werden aangeschreven. In plaats van een enquête af te nemen was het belangrijk om met de oudere een gesprek te voeren. Van onderwerpen zoals mantelzorg tot woonsituatie. Van vrijetijdsbesteding tot lichamelijke beperkingen. In 84 open en gesloten vragen werd er een beeld geschetst van het leven en de visie van de oudere.

"We wilden graag weten: wat vindt de 80-plussers nu echt van diverse zaken. Hoe staan zij werkelijk in het leven. Waar liggen wensen en behoeften en waar liggen er problemen. Oftewel: hoe gaat het nu echt met de 80-plusser in de gemeente Aalburg?", zo vertelt Joyce Lubbers namens Stichting Welzijn Pro Seniore.

Tussen januari en juni van dit jaar hebben vier duo's, een combinatie van een professionele interviewer en een vrijwilliger, met in totaal 147 ouderen een gesprek gevoerd. Tijdens die gesprekken werden vragen gesteld over wonen, zorg, welzijn, eenzaamheid, veiligheid, financiën en mobiliteit. Eind juli zal het definitieve rapport worden gepubliceerd.

"In het definitieve rapport zullen we proberen de cijfers te interpreteren. Nu willen we vooral de opvallende zaken delen", legde Annelies Baerveldt van TouchMedia, die het onderzoek heeft gecoördineerd, uit. De eerste uitkomsten werden voorgelegd aan mensen die allemaal met 80-plussers te maken hebben. In de eerste resultaten is terug te zien dat de Aalburgse tachtigplussers trouw is aan zijn of haar geboorteplek: bijna 41 procent van de ondervraagden is in de huidige gemeente geboren. Aalburgers zijn ook verknocht aan hun woning: zij wonen er gemiddeld al 26 jaar en maar liefst bijna 92 procent van de ouderen is tevreden over hun woning. Er was wel iets om minder tevreden over te zijn: 32 procent van de ouderen is ontevreden over de bestrating in hun woonkern. Opvallend is dat Aalburgse ouderen actiever zijn dan het landelijk gemiddelde: bijna 76 procent beweegt nog regelmatig, terwijl het landelijk gemiddelde op 60 procent ligt. Ruim 88 procent van de Aalburgse ouderen komt nog regelmatig buiten en bijna 42 procent rijdt nog zelf auto. De eenzaamheid onder Aalburgse ouderen ligt lager dan het landelijk gemiddelde: 60 procent van de Nederlandse ouderen voelt zich wel eens alleen. In Aalburg is dat 47,3 procent. Uit het onderzoek kwam overigens naar voren dat er onder ouderen behoefte is aan bijvoorbeeld een kookcursus voor mannen en lessen over het gebruik van de smartphone of de tablet.

Al met al levert het onderzoek een schat aan informatie. In het uiteindelijke rapport worden naast alle cijfers ook conclusies en aanbevelingen opgenomen. Duidelijk is dan wat de ouderen belangrijk vinden en wat alle betrokken partijen kunnen ondernemen. Inlichtingen en cijfers kunnen worden opgevraagd bij Stichting Welzijn Pro Seniore: info@st-welzijnproseniore.nl of 06-53636521.

3000 kilo kleding afgekeurd

regio • 3300 kilo kleding uit ondergrondse kledingcontainers in de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem is afgekeurd, vanwege de grote hoeveelheid restafval die tussen de kleding is aangetroffen. De sorteerband bij het bedrijf dat de kleding verwerkt moest zelfs stopgezet worden en schoon gemaakt worden. "Dat er restafval tussen de kledingstukken zit gebeurt vaker, maar zo erg hebben we het nog niet meegemaakt", zegt een gemeentewoordvoerder. "De hele partij is afgekeurd." De drie Altena-gemeenten gaan meerdere ondergrondse kledingcontainers sluiten en vervangen voor bovengrondse containers om misbruik in de toekomst terug te dringen. Ook worden andere maatregelen genomen.

Man valt van dak in Nieuwendijk

nieuwendijk • Een 26-jarige man uit Den Bosch is vorige week woensdagmorgen van het dak van een woning aan de Biesboschstraat in Nieuwendijk gevallen. Hij stond op het dak te werken. Vermoedelijk is hij onwel geworden en toen ineengezakt. Via het dak is het slachtoffer naar beneden gerold en vijf meter lager op de betonvloer gekomen, laat de politie weten. Hij is met onbekend letsel door een ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht. De inspectie SZW (Arbeidsinspectie) is in kennis gesteld. Ook de traumahelikopter was vorige week opgeroepen.

Bijzonder Giessens parkje

giessen • Buurtbewoners hebben vorige week woensdag samen met wethouder Paula Jorritsma het parkje bij De Looveling in Giessen officieel in gebruik genomen. Het ontwerp van het parkje is gebaseerd op de bijzondere archeologische vondst die gedaan is voor de start van de bouw van De Looveling. De regioarcheologen legden er samen met Archeologische Vereniging Land van Heusden en Altena delen bloot van een dertiende-eeuwse waterburcht. Het parkje heet sinds 1972 het J.N. Scholtenhof. De naam wordt zichtbaar op een informatiebord dat na de zomer bij het parkje komt te staan. De gemeente heeft een boekje uitgegeven over de archeologische vondst.

Bij OBS Den Biekûrf in Babyloniënbroek namen drie leerlingen van groep 8 afscheid van hun basisschool. Met een chique wagen werden ze vervoerd.

'Campus Almkerk wordt bevoordeeld'

Liberalen stellen vragen aan het college

De nieuwbouw bij de Campus aan de Laagt.

almkerk • De actuele ontwikkelingen en bouw op het terrein aan de Laagt in Almkerk zijn voor raadslid Robert van Dijk reden om vragen te stellen aan het college van B&W. De VVD wil opheldering over de situatie en de geldende regelgeving voor de Campus. Volgens Van Dijk hoeft de Campus geen rekening te houden met de maximale goothoogte van 3,5 meter uit het bestemmingsplan en is de nieuwbouw 'vele malen groter' dan het oorspronkelijke huisje en het bouwvlak. Ook is de huidige situatie volgens de liberalen zo dat er één huis mag staan.

"Wat men ziet is dat er een dubbele woning voor in de plaats komt", schrijft Van Dijk. Bovendien zet de partij vraagtekens bij het 'tiny house' op het terrein.

"Dat is zogenaamd neergezet om te testen. Een vreemde zaak, want dit soort huisjes staan er al op heel veel plaatsten in ons land. Dus wat moet er dan nog getest worden? Bovendien was er een vergunning verleend voor twee jaar. Die periode lijkt ons ruim genoeg om te testen. Die vergunning liep overigens in maart jongstleden af. Daar is door de gemeente opnieuw een verlenging van één jaar aan toegevoegd. Dat heeft dus niets meer te maken met uittesten. Het is gewoon een woonhuis dat permanent bewoond wordt door familie van de eigenaren van de Campus."

Rek

Wat volgens de VVD wordt uitgetest is 'de rek die de wethouder van Woudrichem bereid is te geven om als nieuwe bewoners van de Campus je eigen gang te kunnen gaan', zo staat verder te lezen. "Wat ook getest wordt is het geduld van de bewoners van de Laagt, die deze ontwikkelingen met lede ogen aanzien. Dit riekt naar bevoordelen van de eigenaren van de Campus."

De Campus Almkerk is een innovatiecentrum voor landbouw en duurzaamheid.

Komt een huiszwaluw bij de dokter in Dussen

dussen • Het gaat niet zo goed met de huiszwaluwen in Nederland. De soort is op de rode lijst terecht gekomen als 'gevoelig', dat betekent dat er sprake is van een behoorlijke afname van het aantal huiszwaluwen in Nederland, er zijn maar liefst tachtig procent minder huiszwaluwen dan in 1970.

En naar wie kun je het beste gaan als het niet zo goed met je gaat: naar de dokter! Dat is precies wat de huiszwaluwen in Dussen hebben gedaan. Aan de oostgevel van de huisartsenpraktijk van dokter Maarten Vermeulen heeft zich dit jaar een flinke kolonie huiszwaluwen gevestigd. Huiszwaluwen zoeken elkaar in het broedseizoen namelijk graag op en maken de nesten het liefst bij elkaar in de buurt. Zo ontstaat er in Dussen onder de dakgoot bij de dokter inmiddels een groep met wel tien nestjes naast elkaar. Huiszwaluwen maken hun nestjes van kleine klontjes klei die ze zorgvuldig aan elkaar plakken. Wekenlang zijn de stelletjes hier vlijtig mee bezig, tot het kleikommetje groot en stevig genoeg is voor gezinsuitbreiding. Een van de redenen waardoor het niet goed gaat met de huiszwaluwen is dat er in dorpen en steden nauwelijks meer plekken te vinden zijn om klontjes modder en klei te vinden. Hoe anders was dat dit jaar in het centrum van Dussen. Door de renovatie van het plein en het ontstaan van de Dussenaar was er voor de huiszwaluwen bouwmateriaal in overvloed en gingen ze bij de dokter aan de slag. Inmiddels is het plein zo goed als klaar waardoor ook de bouw van de nesten een stuk minder vlot gaat, maar de huiszwaluwen doen hun best en gaan overal op zoek naar geschikt materiaal.

Dokter Vermeulen en zijn vrouw Maria zijn er trots op dat deze mooie en kwetsbare vogels zich bij de praktijk hebben gevestigd. Zo draagt de dokterspraktijk een steentje bij aan de bescherming van deze vogel van de rode lijst. Tegelijkertijd kunnen de dorpsbewoners midden in het dorp genieten van de zwaluwen, die bovendien de muggen en vliegjes boven het dorp vangen.

Naterop sluit drugspand

veen • Burgemeester Fons Naterop van de gemeente Aalburg heeft besloten om een woning aan de Hubertus Schreudershof in Veen, waar eind vorige maand een grote hoeveelheid harddrugs en verboden wapen werden gevonden, per direct te sluiten. Vrijdag 29 juni vond de politie in de woning onder andere 4 kilo amfetamine, ruim 150 gram cocaïne en zo'n 250 pillen. Naast de verdovende middelen trof de politie in de woning ook wapentuig aan. De gedwongen sluiting duurt drie maanden, tot 2 oktober. "Inwoners van de gemeente Aalburg, maar ook die van de nieuwe gemeente Altena moeten zich veilig kunnen voelen in hun gemeente, dorpen en wijken", licht Naterop zijn besluit toe. "Om die reden sluit ik dit huis voor drie maanden. Het gaat hier immers om een zorgelijke situatie, zeker als ik kijk naar de grote hoeveelheden drugs die werden gevonden. Samen met andere partijen blijven we actief optreden tegen drugshandel en drugsoverlast."

Veegronde gestart

werkendam • De gemeente Werkendam is deze week in Dussen gestart met de tweede veeg- en borstelronde. Tijdens deze ronde wordt door de aannemer geveegd en geborsteld Met een veegauto en twee borstelmachines veegt en borstelt de aannemer de straat. Na Dussen volgen de komende weken Hank, Nieuwendijk, Sleeuwijk en Werkendam. De gemeente kan niet zeggen wanneer de aannemer in een bepaalde straat zal zijn. De veeg- en borstelronde duurt in totaal zes tot acht weken.

6 / 20

Opslagruimte/caravanstalling te huur.(Meeuwen) Tel.0623164535 (niet op zondag)

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

De Riethorst Stromenland wil fuseren

De Dotter in Hank, onderdeel van De Riethorst Stromenland.

regio • De Riethorst Stromenland, met ook locaties in het Land van Heusden en Altena, onderzoekt een fusie met twee andere Brabantse zorgorganisaties, Schakelring en Volckaert.

Om ook in de toekomst goede zorg te kunnen blijven bieden, hebben de raden van bestuur en de raden van toezicht van De Riethorst Stromenland, Schakelring en Volckaert de ambitie uitgesproken om te komen tot een fusie. Deze ambitie is vastgelegd in een intentieovereenkomst. Daarvoor winnen de organisaties nu advies in bij onder andere de drie ondernemingsraden en drie centrale cliëntenraden. Deze adviesorganen hebben tot 1 september de tijd om de bestuurders van advies te voorzien op de ambitie en de inhoud van de intentieovereenkomst. Daarna wordt duidelijk of de intentieovereenkomst getekend wordt en of er een vervolg wordt gegeven aan een verdere uitwerking. De drie zorgorganisaties werken al samen. Aernswaert en De Dotter in Hank, Altenahove en Antonia in Almkerk, De Lemmenskamp in Woudrichem en Goezate in Werkendam zijn onderdeel van De Riethorst Stromenland. Door een fusie wil het drietal de zorg en het zorgaanbod beter laten aansluiten op de toenemende en complexere zorgvragen. Mireille de Wee, bestuurder van De Riethorst Stromenland, legt uit: "Door samen op te trekken zijn we daar in de toekomst beter toe in staat. Zo kunnen we kwalitatief goede zorg blijven leveren en blijven aansluiten op de wens van de cliënt, ook in onze regio's tussen de steden Breda, Gorinchem, Den Bosch en Tilburg." Mensen hoeven voor zorg hun vertrouwde omgeving niet te verlaten, benadrukken De Riethorst Stromenland, Schakelring en Volckaert in een gezamenlijk persbericht. "De zorgorganisaties krijgen door een fusie meer expertise in huis en een breder aanbod aan zorgproducten. Het streven is om mensen bij elke zorgvraag te kunnen helpen. Wanneer de zorgorganisaties samen verder gaan, ontstaat er een krachtige organisatie. Door krachten te bundelen in de zorg en een aantrekkelijke werkgever te zijn, hopen de bestuurders in de toekomst voldoende en gekwalificeerd personeel te kunnen blijven aantrekken en te behouden voor de zorgsector." De Riethorst Stromenland, Volckaert en Schakelring zijn alle drie financieel gezond met een vergelijkbare missie en visie.

Na de zomer wordt duidelijk of de bestuurders een handtekening gaan zetten onder de intentieovereenkomst. Vervolgens wordt er op de websites van De Riethorst Stromenland, Volckaert en Schakelring gecommuniceerd over de besluitvorming. In het vervolgtraject worden ook de stakeholders van de drie zorgorganisaties betrokken en wordt de formele toestemmingsaanvraag opgestart bij de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Cum laude geslaagd

De leerlingen werden in het zonnetje gezet. Foto: S. Louwerse

wijk en aalburg • Zeven leerlingen van het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg zijn tijdens de diploma-uitreiking in het zonnetje gezet, omdat zij cum laude geslaagd zijn voor hun eindexamen.

Het Willem van Oranje College heeft in samenwerking met een van bedrijven uit de kring Vrienden van het Willem van Oranje College een passend cadeau aangeboden aan deze leerlingen.

Laptop

Het cadeau is een tegoedbon, waarmee zij een laptop uit mogen zoeken bij Electro World Veen. In 2016 kon voor het eerst het judicium cum laude officieel op het diploma vermeld worden. De vermelding cum laude staat bovenaan het diploma. Op het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg zijn de afgelopen drie schooljaren meerdere leerlingen cum laude geslaagd.

Groep 8 toert rond in SUV's

De leerlingen van groep 8 van de Oranje Nassauschool.

veen • Groep 8 van de Oranje Nassauschool in Veen heeft in stijl afscheid genomen van de basisschool.

De leerlingen werden door elf luxe SUV's opgehaald bij Het Dorpshuis en vervolgens door het hele dorp gereden.

Bij school lag er een rode loper klaar en stond de portier klaar om ze te laten uitstappen, waarna een mooie avond volgde. Een fijne afsluiting van een mooie schooltijd.

Aalburgse zomer boekenverkoop

wijk en aalburg • Extra zomer boekenverkoop door Zorgplein Maaswaarden op woensdag 25 juli van 13:30 tot 16:00 uur op de eerste etage bij Van Bergeijk Mode & Wonen aan de Grote Kerkstraat 18 in Wijk en Aalburg. Er staan weer duizenden boeken te wachten om aan een nieuwe eigenaar te worden verkocht. De zomerverkoop is ook een mooie gelegenheid voor alle vakantiegangers die in de buurt op campings verblijven om een paar uurtjes te komen snuffelen tussen de boeken. Informatie: Bert Noorloos, 0416-698400.

De Hoofdzaak ook in de zomer open

wijk en aalburg • In het Ontmoetingscentrum 'de Hoofdzaak', voor mensen met Dementie en Niet- Aangeboren Hersenletsel (NAH) en hun naasten, wordt donderdag 26 juli weer een bijeenkomst gehouden. 'De Hoofdzaak' is een laagdrempelige gelegenheid voor mensen met Dementie en NAH om elkaar te ontmoeten en, als men wil, activiteiten te ondernemen. Naaste familieleden of andere geïnteresseerden zijn ook welkom. Er is een deskundige aanwezig om gericht informatie aan te vragen of de eigen situatie te bespreken. 'De Hoofdzaak' wordt georganiseerd door Zorgplein Maaswaarden, Thebe en Buurtzorg en ondersteund door de gemeente Aalburg en de huisartsen in Aalburg. Iedere laatste donderdag van de maand van 15:00 tot 17:00 uur bij Zorgplein Maaswaarden aan de Azaleastraat 26 in Wijk en Aalburg.

Kindpakket

regio • Alle kinderen kunnen meedoen, daarvoor is het Kindpakket in het leven geroepen, zodat ook kinderen van ouders die minder geld hebben, mee kunnen doen. Wanneer het inkomen van ouders lager is dan 120 procent van de bijstandsnorm of er hoge lasten zijn waardoor er netto weinig inkomen overblijft, dan is er het Kindpakket.nl. Voor meer informatie kan ook contact worden opgenomen met Loket Altena via 0183-507200.

q www.kindpakket.nl

Geen steun voor sportcafé

werkendam • Met het indienen van een motie tijdens de Werkendamse raadsvergadering hoopte AltenaLokaal het openhouden van het sportcafé van De Crosser in Werkendam te forceren. Behalve de ChristenUnie zag echter verder geen van de andere fracties iets in het plan van AltenaLokaal, waarin onder andere om een financiële bijdrage wordt gevraagd. SGP, CDA en Progressief Altena lieten weten het niet de verantwoordelijkheid van de gemeente te vinden om te betalen voor het openhouden van het sportcafé. Zij vinden dat verenigingen, door het inzetten van bijvoorbeeld vrijwilligers, zelf het sportcafé draaiende moeten houden. Wethouder John Bakker beloofde wel in gesprek te gaan met de verenigingen op zoek naar een oplossing.

Steun voor preventieteam

werkendam • CDA Altena heeft tijdens het vragenuurtje in de Werkendamse raadsvergadering vragen gesteld over de, in hun ogen, minimale ondersteuning voor het Buurtpreventieteam Sleeuwijk. De CDA heeft signalen ontvangen dat er bijna geen overleg is en er geen directe lijnen zijn tussen het buurtpreventieteam en de BOA en wijkagent. CDA Altena wilde weten of het college op de hoogte is van deze minimale ondersteuning en of het bereid is zich in te zetten voor voor ondersteuning en communicatie met deze Sleeuwijkse groep vrijwilligers. Portefeuillehouder Yves de Boer liet daarop weten dat hij graag de ondersteuning wilde verbeteren, maar eigenlijk geen hulpvragen kreeg. Het CDA wil nu een gesprek organiseren om zaken te bespreken zodat er meer duidelijkheid komt wat van elkaar verwacht mag worden: "Mensen die zich belangeloos inzetten voor de gemeente moeten we koesteren."

Avontuur en educatie

vlijmen • Team Geerpark heeft woensdag een bewonersbijeenkomst gehouden over de inrichting van het park. In dit nieuwe ontwerp heeft de hoge zandheuvel plaatsgemaakt voor een aantal lagere heuvels. Deze vormen straks een natuurlijke scheiding tussen het natte en droge deel in het park. Ook komen er verschillende routes: een avontuurlijke route (blotevoetenpad), een natuurlijke route (struinpad en knuppelpad) en een sportieve route waar bijvoorbeeld geskeelerd kan worden. De eerste grondwerkzaamheden zijn inmiddels begonnen.

Avond CDA aan de Taxhof

wijk en aalburg • De avond voor, door en mét inwoners van Wijk en Aalburg, die Jeannet Schouten van CDA Altena organiseert op dinsdag 28 augustus, wordt gehouden aan de de Taxhof 11 en niet in het gemeentehuis in Wijk en Aalburg. Roland van Vugt en Arie-Pieter Verdoorn zullen bij de avond aanwezig zijn. De aanwezigen praten deze avond over wat zij belangrijk vinden voor het dorp. De bijeenkomst begint om 19:30 uur en aanmelden kan via jeannet.schouten@ziggo.nl.

11 / 20

Big Jump met Jochem van Gelder Foto: Lya Cattel

aalst • Jochem van Gelder gaf zaterdag het startsein voor de derde editie van The Big Jump, springen voor schoon water, bij De Neswaarden in Aalst. Bestuurders, inwoners en consumenten van waterbedrijf Dunea sprongen in het water om aandacht te vragen voor het belang van schoon water.

andel • Basisschool De Zaaier in Andel heeft vrijdag afscheid genomen van Wilma van der Hoek, die na 46 jaar onderwijs met pensioen gaat. Juf Wilma genoot samen met de kinderen van een feestelijke ochtend die in het teken stond van zingen, dans- en boksworkshops en vooral veel vrolijkheid.

Foto: Patrick Mortko

drongelen • Muziekvereniging Excelsior uit Genderen gaf een openluchtconcert op het terras van dorpshuis De Oude School in Drongelen. Het was de eerste keer dat het concert gegeven werd in Drongelen. Het weer was mooi en er was veel publiek om van de muziek te genieten.

gorinchem • De leerlingen van Praktijkschool Merewade in Gorinchem hebben spintollen gemaakt, waarmee Natuurcentrum Gorinchem zelf de wol van de schapen kan spinnen. Twee van de leerlingen kwamen, met hun docent, de spintollen aanbieden.

rijswijk • Muziekvereniging Kunst & Vriendschap uit Rijswijk heeft het jaar afgesloten met een buitenconcert. Er werden ook drie jubilarissen gehuldigd. Zowel Tanja Naaijen-de Fijter als Jedidja van Loenen-de Fijter vanwege hun 25-jarig lidmaatschap. Kees Westerlaken is 50 jaar lid.

veen • Juffrouw Willie was de laatste drie jaar een bekend gezicht in de gymzaal aan de Hardenbergh in Veen. Met ingang van het nieuwe seizoen stopt zij echter bij LIOS Veen. Maaike van Baaren uit Oudheusden zal de lessen van juffrouw Willie over te nemen.

Geschiedenis Altena komt tot leven

Zwaardgekletter en kanongebulder als welkom

Dit weekend zal er strijd worden gevoerd om Altena. Foto: William Quartier

almkerk • "We hopen alleen dat de Slag om Altena dit keer voor Altena zelf een betere afloop kent", lacht Berry Schmaal van de Heeren van Altena, samen met Erfgoed Altena en Liniepadfestival initiatiefnemers voor de Slag om Altena.

Berry heeft zich verdiept in de Middeleeuwse geschiedenis van de streek. "Altena heeft een rijke geschiedenis, maar de Middeleeuwen zijn onderbelicht. Dat is erg jammer. Ik vind het dan ook bijzonder dat we de Slag om Altena na zullen gaan spelen op vrijwel exact dezelfde locatie als destijds. Bovendien is straks na de fusie het Middeleeuwse Altena zo goed als terug. In naam, maar ook de grenzen van Altena zijn na het samengaan van Aalburg, Werkendam en Woudrichem bijna weer zoals ze in de Middeleeuwen waren. Altena was toen echt een begrip: een rijke, welvarende streek."

Het beleg van Altena was onderdeel van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Door trouwbreuk, waaronder het achterhouden van tolgeld, moest Willem VI van Horne, de bouwer van de stadsmuren in Woudrichem, het leen teruggeven aan Albrecht van Beieren, graaf van Holland. Deze gaf hem door aan zijn zoon Willem van Oostervant in 1387. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten wordt de vermeende minnares van graaf Albrecht, door Hoeken vermoord. Willem wordt mede verantwoordelijkheid gehouden voor de moord en breekt met zijn vader Albrecht. Deze ontneemt hem het recht op bezit in Holland, wat bestond uit het land van Altena bij Woudrichem. Willem vlucht hierop naar slot Altena. Albrecht trok met een leger naar Altena waar hij beleg sloeg op 1 juli 1393. Na twee weken werd het kasteel op zondag 13 juli 1393 overgegeven en na de aftocht van de bezetting wordt deze in brand gestoken. "Het kasteel is nooit meer opgebouwd, maar de verhoging in het landschap, De Motte, is nog altijd zichtbaar. Het is dan ook hartstikke leuk dat de bewoners van de Altenahoeve en de boer die eigenaar is van het land erom heen, beiden meteen enthousiast waren toen we de plannen voor de Slag om Altena ontvouwden." Ook de gemeenten reageerden enthousiast en zo is de Slag om Altena nu een van de culturele evenementen binnen het programma Altena Bruist, een aanloop naar de fusie tot één gemeente Altena.

Het programma rondom de Slag om Altena beslaat twee dagen. Zowel zaterdag 14 als zondag 15 juli is er van alles te doen rondom Hoekje 7B in Almkerk. "Het hele weekend staat bol van activiteiten voor jong en oud. Er zijn kinderspelen, er is boogschieten, een zwaardvechtersworkshop, een roofvogel- en een paardenshow. Ook is te zien hoe er in de Middeleeuwen geleefd werd. In het kampement wordt gekookt en gewerkt zoals destijds. Bezoekers kunnen dus ruiken, zien, proeven en ervaren hoe het er toen aan toe ging. Een soort levende geschiedenis. Dat is weer eens wat anders dan stoffige geschiedenisboeken."

In aanloop naar de Slag om Altena hebben de Heeren van Altena op diverse basisscholen in de omgeving les gegeven over de Middeleeuwen en de Slag om Altena in het bijzonder. "Daarnaast mochten de kinderen ook een nieuw wapenschild ontwerpen. Het ontwerp van de winnaar wordt afgebeeld op een echt wapenschild dat dit weekend ook te zien zal zijn."

Hoogtepunt dit weekend is natuurlijk de daadwerkelijke Slag om Altena waarin ridders en soldaten elkaar te lijf zullen gaan. "We hopen op veertig tot vijftig soldaten in het veld. Ook zullen er boogschutters zijn, dus de pijlen kunnen bezoekers om de oren vliegen. En natuurlijk zullen er ook kanonnen zijn: de nieuwe gemeente wordt met kanongebulder en zwaardgekletter ingeluid." Schmaal hoopt op een betere afloop dan in 1393. "De ridders zullen in de drie kleuren van de gemeente ten strijde trekken. Op dit moment ziet het er nog slecht uit. Maar wanneer de drie afzonderlijke riddermachten de krachten bundelen, zullen zij de vijand wellicht kunnen verslaan."

Meer informatie en het programma voor het komend weekend is terug te vinden op de Facebookpagina Slag om Altena 2018.

Aftrap Puur uit Altena

altena • Lokale boeren en tuinders gaan meer samenwerken voor een betere PR en om zich zo sterk te maken voor de 'license to produce.' Onder de vlag van Puur uit Altena werken initiatiefnemers ZLTO Altena Biesbosch, ANV Altena Biesbosch en de Streekproducenten samen. Dit krijgt al aardig vorm.

Op dit moment wordt hard gewerkt om de Boerenerfdag weer tot een succes te maken. Momenteel treffen boerinnen uit de buurt voorbereidingen voor het bakken van de appeltaarten en de commissie deelt het terrein in. Puur uit Altena houdt zich natuurlijk niet alleen bezig met de Boerenerfdag. Binnenkort volgt bijvoorbeeld meer informatie over de jaarlijkse Appelplukdag bij de Fruitschuur. Dit evenement vindt jaarlijks plaats rondom de appeloogst, in september. Dit is zomaar een greep uit de evenementen. Er zullen er nog meer volgen, zo belooft de organisatie. Wat Puur uit Altena ook wil laten zien aan iedereen is wat voor moois de boeren en tuinders uit de streek allemaal te bieden hebben. Dagelijks zetten zij zich in voor groente, zuivel, eieren, bloemen en nog veel meer en dat alles natuurlijk van een hoge kwaliteit. Puur uit Altena wil ook laten zien hoe dat allemaal in Altena groeit, bloeit en ontwikkelt. Waar komen bijvoorbeeld de rode bieten vandaan? Puur uit Altena wil aan iedereen vertellen dat de rode bieten van Hak 'gewoon' in het Land van Heusden en Altena geteeld worden.

ZLTO Altena Biesbosch, ANV Altena Biesbosch en de Streekproducenten merken dat er al meer interacties ontstaan tussen verschillende lokale organisaties. Dit leidt hopelijk tot nog meer samenwerkingen en evenementen waar iedereen kan ervaren hoe mooi Altena met haar boeren en tuinders is.

Boerenerfdag

De Boerenerfdag wordt dit jaar op zaterdag 18 augustus gehouden bij de familie Combee in Wijk en Aalburg.

Oscar en Anita Combee runnen samen een melkgeitenbedrijf met 650 geiten. "We zijn heel enthousiast en hebben er zin in", lieten de melkgeitenhouders eerder al weten. De commissie die de Boerenerfdag organiseert sluit zich hier natuurlijk helemaal bij aan en hoopt iedereen te zien op 18 augustus bij de familie Combee aan de Dodesteeg 1 in Wijk en Aalburg.

Meer informatie over de ontwikkelingen rondom Puur uit Altena of over de Boerenerfdag is te vinden op de facebookpagina van de Boerenerfdag.


Klaiendamse raad weer met elf

dussen • Hier komt de Prins met zijn raad van 8 zo werden De Klaitrappers ook wel aangekondigd. Enkelen deden daar lacherig over, sommigen dachten: 'dit gaat mis met die Klaitrappers, die bestaan straks niet meer', maar het overgrote deel van Klaiendam bleef achter De Klaitrappers staan. Met die steun in gedachten werden de carnavalsschouders er ieder jaar opnieuw weer onder gezet, wat resulteerde in mooie optochten, gezellige kletsmaaiersavonden, te gekke kindermiddagen en fijne gebaren naar de ouderen toe.

En nu, terwijl wegens de hitte de mussen van het dak vallen en bijna niemand aan Carnaval denkt, kunnen De Klaitrappers melden dat de Raad van Elf weer echt uit elf bestaat. Wie die nieuwe leden zijn wordt nog even geheim gehouden tot het 'Elluf Elluf Bal' op 10 november in Eetcafé 't Pleintje.

Alzheimer Café over WMO en WLZ

vlijmen • In 'zorgland' worden veel afkortingen gebruikt zoals WMO, WLZ, ZVW. Dit is voor veel mensen verwarrend en kan in de zoektocht naar hulp veel frustratie opleveren. De overgang van de ene naar de andere regeling verloopt bovendien niet altijd soepel en er kan sprake zijn van de zogenaamde 'zorgval'.

Vanuit de gemeente Heusden en Zorgorganisatie Schakelring wordt tijdens het Alzheimer Café Heusden op donderdag 26 juli uitgelegd waar WMO en WLZ voor staan, wanneer is het WMO-zorg en wanneer WLZ en waarvoor kunnen mensen bij wie terecht? Hoe is ondersteuning aan te vragen en is er bijvoorbeeld een eigen bijdrage verschuldigd? Gastspreeksters zijn: Chantal Martens van de gemeente Heusden en Chayenna van de Pol van Schakelring.

Het café gaat om 19:30 uur open, het programma start om 20:00 uur en duurt tot 21:30 uur. Geïnteresseerden zijn welkom in het Sint Janshof, ingang ontmoetingscentrum De Hop, Pastoor van Akenstraat 30 in Vlijmen. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie is verkrijgbaar bij Sjef van Herpt, 06-37614842 of alzheimercafeheusden@gmail.com.

Juf Mariet Haasakker van basisschool Het Fundament in Genderen heeft het onderwijs gedag gezegd en mag gaan genieten van haar pensioen.

FOTOREPORTAGE 25e ALTENA TOURTOCHT

Foto: Jan Noorlandt

zaterdag 7 juli • Mooi weer, mooie voertuigen en een mooie route door de regio. Stichting Altena Course, organisator van de jaarlijkse Altena Tourtocht voor oldtimers, kon zich geen betere jubileumeditie wensen. Fotograaf Jan Noorlandt zorgde voor deze reportage. Meer foto's op www.hetkontakt.nl.

Foto: Jan Noorlandt
Foto: Jan Noorlandt
Foto: Jan Noorlandt
Foto: Jan Noorlandt
Foto: Jan Noorlandt

Kerkdiensten zondag 15 juli

AALBURG - Evang. Yeshua Gem. (d'Alburcht, Perzikstr. 14a) 11.00 uur dienst. Geref. Gem. 09.30 uur leesdienst, 15.00 uur ds. A. T. Huijser. Vrije Oud Geref. Gem. 09.30 en 15.00 uur kand. R. v. Asselt.

ALMKERK - Altenahove 11.00 uur ds. G.C. Lock. Christelijke gemeente Focus op God, in 't Verlaat 10.00 uur samenkomst. Geref. Kerk 09.30 uur Mw. G. Bijl-Bor, 18.30 uur ds N. Dekker, gez.dienst in GK. Geref. Kerk Vrijgem. 09.30 uur ds. W. Scherff, 16.30 uur ds. C. v. Breemen. Herv. Gem. 09.30 uur ds. C. Hendriksen, 18.00 uur ds.N. Dekker,gez.dienst GK.

ANDEL - Geref. Kerk 09.30 uur ds. C.P. Koole, 18.30 uur ds. W.M. Schraven. Herv. Gem. 09.30 uur ds. A. Groeneveld, 18.00 uur ds. G. de Fijter. Vrije Evang. Gem. De Koningshof 10.00 uur Jaco van 't Sant.

BABYLONIENBROEK - Herv. Gem. 18.30 uur ds. A.L.A. de Kwaadsteniet.

DUSSEN - Geref. Kerk "De Hoeksteen" Dussen-Meeuwen 09.30 uur ds. G.C. Lock. Herv. Gem. 09.30 uur dienst, 18.30 uur ds. C.H. Bijl.

EETHEN - Herv. Gem. Eethen/Drongelen 09.30 uur ds. M. Vastenhout.

GENDEREN - Geref. Kerk 09.30 uur ds. J. v.d. Brink-Dekker, 18.30 uur ds. L.W. de Haan(dienst in NHkerk). Herv. Gem. 09.30 uur ds. G. de Jong, 18.30 uur ds. L.W. de Haan.

GIESSEN - Herv. Gem. 09.30 uur ds. T.Meijer, 18.00 uur dienst.

HEUSDEN - Prot. Gem. 10.00 uur mevr. ds. H.B. Graafland, 17.00 uur ds. D.J. Versloot.

NIEUWENDIJK - Geref. Kerk 10.00 uur ds. R.A. Wouda.

RIJSWIJK - Christengem. 10.00 uur R. v.d. Sleen. Geref. Kerk 09.30 uur ds. H.J.K. Gierkink-v. Geerestein. Herv. Gem. 09.30 uur ds C.D. Zonnenberg, 18.00 uur kand. A.H. v. Mourik.

SLEEUWIJK - Geref. Kerk Sleeuwijk-Woudrichem 10.00 uur ds. M.C. v.d. Zouwen, gez.dienst in Ontmoetingskerk. Herv. Gem. 10.00 uur ds. M.C. v.d. Zouwen, gez.dienst Ontmoetingskerk. Herv. Gem. Ichthus 09.30 uur ds. P.L. Tolhoek, 16.00 uur ds. T.J. Korten. Messiaanse huisgem. Beth-Shalom 10.00 uur samenkomst (zaterdag 14 juli). Ned. Geref. Kerk Sleeuwijk (v.h. NGK Almkerk-Werkendam) 10.00 uur ds. W.H. Louwerse, bed. H.A.. Vrije Evang. Gem. De Burcht 10.00 uur Jochem Schermers.

UITWIJK-WAARDHUIZEN - Geref. Kerk Vrijgem. 09.30 uur ds. H.T. Wendt, 18.30 uur ds. P. Schelling. Prot. Gem. Uitwijk-Waardhuizen 09.30 uur ds. Sj. Jumelet, 18.30 uur ds. G.C. Lock.

VEEN - Geref. Gem. 09.30 en 18.00 uur leesdienst. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. N. v.d. Want, 18.30 uur ds L. Treur. Herv. Gem. 09.30 en 18.00 uur ds. J. Brouwer.

WERKENDAM - Evang. Gem. de Graankorrel 10.00 uur Frank Ouweneel. Geref. Kerk 10.00 en 18.00 uur ds. R.R. Maathuis. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. L. Treur, 16.00 uur ds. R.W. Mulder. Herv. Gem. wijk 1 10.00 uur ds. D.M. v.d. Wel(BBK), 18.00 uur ds. G. v.d. Linden(DK). Herv. Gem. wijk 2 10.00 uur prop. J.A. de Kruijf(DK), 18.00 uur prop. dr. A.A. Teeuw(BBK). Vrije Gereformeerde Gemeente in Nederland 10.00 en 18.00 uur ds. B.G. Ippel. 19.30 uur ds. B.G. Ippel (woensdag 18 juli).

WIJK - Herst. Herv. Gem. 14.00 uur ds. A. Vlietstra, 18.30 uur ds. J.G. Blom. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J.P.J. Voets, 18.30 uur ds. K. Hak.

WOUDRICHEM - Herv. Gem. 09.30 uur ds. G.J. Wisgerhof, 18.00 uur ds G. Boer. R.K. Kerk 09.30 uur Eucharistieviering, John v.d. Laer, pr..

vrijdag 13 juli

Open tuindagen
10:00, Dussen, Munsterkerk 35. Familie Leenhouts houdt dit jaar weer de open tuindagen aan de Munsterkerk 35 in Dussen. René Leenhouts, hobbyist- fuchsiakweker, heeft ook dit jaar weer 140 soorten fuchsia soorten opgekweekt, maar er is ook ruimte voor andere bloemen in de tuin. Die bloemenpracht wil de familie Leenhouts graag delen met belangstellenden. De toegang is gratis en de koffie en cake staan klaar, meer informatie 06-53764430.

Kleine dieren van het Munnikenland
14:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Kom met je kinderen naar het Munnikeland en ga met de kleine-beestjestocht! Wist je dat een moederoorwurm haar eitjes iedere dag wast? Of dat het stekelbaarsmannetje vrouwtjes lokt met zijn rode buik? En wat weet je over al die bijen, zweefvliegen en vlinders die nectar verzamelen op de vele wilde bloemen die hier bloeien.
www.staatsbosbeheer.nl

zaterdag 14 juli

Braderie Sleeuwijk
10:00, Sleeuwijk, De Nieuwe Es. Gezellige braderie in het Sleeuwijkse winkelcentrum. Naast de marktkramen is er ook ruimte voor activiteiten als workshops en live muziek en kunnen sport verenigingen zich actief presenteren. Hapjes en drankjes maken de beleving compleet.

Slag om Altena
11:00, Almkerk, rondom Hoekje 7B. Twee dagen vol Middeleeuws vermaak, met als hoogtepunt de Slag om Altena, op zaterdag om 16:00 uur, op zondag om 14:00 uur. Speciaal op zaterdag zal het Friezen Carrousel Phaidra om 13:00 uur een spectaculaire paardenshow in middeleeuwse stijl rijden. Behalve dit is er natuurlijk nog veel meer te doen en te vinden op de Slag om Altena: bezoek de middeleeuwse kampementen en middeleeuwse markt. Beproef je geluk met boogschieten of neem een kijkje bij de workshop zwaardvechten. Ook de kleintjes kunnen hun ridderproeven uitleggen, of luisteren naar magische middeleeuwse verhalen. Zie echte roofvogels van dichtbij, en kijk naar de verschillende middeleeuwse ambachten. Luister de muziek, proef het eten, ervaar de middeleeuwen op de Slag om Altena. Meer informatie is te vinden op de Faceboohpagina Slag om Altena 2018.

Bevertocht
19:30, Hank, Vissershang 2. Bevertocht, een vaartocht van ruim twee uur onder leiding van een natuurgids. Zo'n 30 jaar geleden werden bevers uitgezet in de Biesbosch. Overal zijn nu sporen van hun aanwezigheid te zien. Meer informatie en reservren: www.vissershang.nl of 0162-403666.

zondag 15 juli

Fluistertocht
14:00, Hank, Vissershang 2. Biesbosch Fluistertocht, een vaartocht van anderhalf uur onder leiding van een natuurgids. Meer informatie en reserveren: www.vissershang.nl of 0162-403666.

Themadienst Israël
18:00, Werkendam, Maranathakerk. Deze avonddienst zal in het teken staan van het thema 'Jood en Christen in de gemeente'. Met andere woorden: vanuit Christus horen we bij elkaar. De Bijbellezing is uit Efeze 2 : 11-22. De voorganger is dominee R.R. Maathuis. Organist Jeanette van Oord, Karin van Andel en Hanneke de Peuter zullen hun muzikale medewerking aan deze dienst verlenen. Via de beamer zullen er beelden getoond worden van Israël en een synagoge.

dinsdag 17 juli

Bevertocht
19:30, Hank, Vissershang 2. Bevertocht, een vaartocht van ruim twee uur onder leiding van een natuurgids. Zo'n 30 jaar geleden werden bevers uitgezet in de Biesbosch. Overal zijn nu sporen van hun aanwezigheid te zien. Meer informatie en reservren: www.vissershang.nl of 0162-403666.

woensdag 18 juli

Zomerstruintocht
14:00, Poederoijen, Munnikenland. Staatsbosbeheer houdt een avontuurlijke struintocht voor de hele familie in de uiterwaarden rond Slot Loevestein. De tocht duurt twee uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Startlocatie is de vesting van Slot Loevestein. De tocht gaat buiten de paden en is daarom niet geschikt voor mindervaliden of kinderwagens. Betalen kan aan de kassa van Slot Loevestein. De kosten zijn 3 euro voor kinderen tot 12 jaar en 5 euro voor volwassenen. Honden mogen mee, maar alleen als ze zijn aangelijnd en goed luisteren. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Jeff Korsmit, dewaarden@staatsbosbeheer.nl.

donderdag 19 juli

Bevertocht
19:30, Hank, Vissershang 2. Bevertocht, een vaartocht van ruim twee uur onder leiding van een natuurgids. Zo'n 30 jaar geleden werden bevers uitgezet in de Biesbosch. Overal zijn nu sporen van hun aanwezigheid te zien. Meer informatie en reserveren: www.vissershang.nl of 0162-403666.

vrijdag 20 juli

Zomeravond struintocht
19:00, Poederoijen, Munnikenland. Staatsbosbeheer houdt een avontuurlijke zomeravond struintocht voor de hele familie in de uiterwaarden rond Slot Loevestein. De tocht duurt twee uur. Onder leiding van een gids van Expeditie Loevestein ontdekken deelnemers dit mooie en ruige gebied en komen misschien wel oog in oog te staan met een Rode Geus of Konik. Vooraf aanmelden is niet nodig. Startlocatie is de vesting van Slot Loevestein. De tocht gaat buiten de paden en is daarom niet geschikt voor mindervaliden of kinderwagens. De kosten zijn 3 euro voor kinderen tot 12 jaar en 5 euro voor volwassenen. Honden mogen mee, maar alleen als ze zijn aangelijnd en goed luisteren. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Jeff Korsmit, dewaarden@staatsbosbeheer.nl.

Zomerexcursie
19:30, Werkendam, Noordwaard. Het is volop zomer in de Noordwaard. In twee jaar tijd hebben de grazers zich helemaal aangepast aan dit unieke gebied. De waterbuffels liggen regelmatig te badderen in één van de kreken en de Schotse hooglanders zwemmen inmiddels als de beste. Benieuwd naar de verhalen achter de kuddes? Ga dan mee op zomerexcursie. De excursie is gratis en start vanaf het kruispunt Braspenning/ Galeiweg. Aanmelden kan via manon.willemstein@freenature.nl onder vermelding van datum, naam en aantal personen.

Open tuindagen bij familie Leenhouts

De familie Leenhouts houdt dit weekend de open tuindagen aan de Munsterkerk 35 in Dussen. Tot en met zondag 15 juli kunnen steeds vanaf 10:00 uur de bloemen en planten in Dussen bewonderd worden. René Leenhouts, hobbyist- fuchsiakweker, heeft ook dit jaar weer 140 soorten fuchsia soorten opgekweekt, maar er is ook ruimte voor andere bloemen in de tuin. De toegang is gratis.

Zomerstruintocht in het Munnikenland

Staatsbosbeheer houdt vanaf 14:00 uur een avontuurlijke struintocht voor de hele familie in de uiterwaarden rond Slot Loevestein. Onder leiding van een gids van Expeditie Loevestein ontdekken deelnemers dit mooie en ruige gebied en komen misschien wel oog in oog te staan met een Rode Geus of Konik. Startlocatie is de vesting van Slot Loevestein. Kinderen betalen 3 euro, volwassenen 5 euro.

Themadienst Israël in Maranathakerk

De dienst van 18:00 uur in de Maranathakerk in Werkendam zal in het teken staan van het thema 'Jood en Christen in de gemeente'. Voorganger is dominee R.R. Maathuis.

Biesboschzwemmers in de prijzen

werkendam • De Biesboschzwemmers hebben afgelopen weekend bij meerdere wedstrijden prijzen in de wacht gesleept.

Lars de Kooter en Ingmar Visser wisten bij een openwaterwedstrijd in Vianen een medaille te veroveren. Lars was de beste van zijn leeftijd op de 500 meter vrije slag, terwijl er voor Ingmar een bronzen medaille was op de 1000 meter schoolslag bij de masters. Later op de 1000 meter vrije slag werden Ingmar en Wouter van der Stelt vijfde in hun categorie. Annette Wijnja en Nico Swart waren naar Eindhoven gegaan om zich te testen in voorbereiding op de Europese masterskampioenschappen die in Slovenië gehouden gaan worden. Annette kwam aan de start van de 100 en 200 schoolslag en de 200 rugslag. Annette was vooral tevreden over haar tijden op de schoolslag. Nico zwom de 100 en 200 rugslag en 100 schoolslag. Op de laatste afstand wist Nico zijn persoonlijk record aan te scherpen. Daarnaast was de tijd op de 100 rugslag ook goed te noemen. Margonda Versluis wist op zowel de 50 rugslag als de 50 vlinderslag dikke persoonlijke records te zwemmen. Op de rugslag haalde Margonda 3,5 seconden van haar tijd af en op de vlinderslag ging Margonda ruim 2,5 seconde sneller dan zij ooit gedaan heeft in een 50 meter bad. Romée van Rossen kwam op drie nummers aan de start en zwom op twee afstanden nieuwe toptijden. Op de 100 schoolslag haalde bijna drie seconden van haar tijd af en op de 50 vlinderslag ging ze ruim twee seconden sneller dan ooit. Op de 50 rugslag lukte het haar niet om haar beste tijd aan te scherpen. 's Zomers doen enkele zwemmers mee aan diverse triatlons. In Gasselte deed Paul Wijnja samen met Harry Cornet en Arjon de Bok mee aan een teamtriathlon. Paul zwom 1500 meter, Harry mocht 45 kilometer fietsen en Arjon liep 18 kilometer hard door het bos. De heren waren acht minuten sneller dan een jaar geleden en net als vorig jaar wisten zij tweede te worden. Erik Huisman deed de triatlon solo, maar zijn afstanden waren iets korter. Erik zwom 1000 meter, hij moest 30 kilometer fietsen en 12 kilometer hardlopen. Erik was net iets meer dan drie en een half uur bezig.

Rallyteam gaat voor topklassering

Rally Team Leemans met de Mitsubishi Lancer Evo VI. foto: Edwin Hengelman

breda/hank • Rally Team Leemans gaat zaterdag voor een topklassering in de GTC Rally in Breda.

Deze wedstrijd, die dit jaar voor de eerste keer Breda International Airport als thuisbasis heeft, telt als de thuiswedstrijd van het Hankse team. Daarom zal het team in complete samenstelling aan de start verschijnen. Roald Leemans uit Hank en zijn vaste navigator Christiaan Paul van Waardenburg zullen de in cannabis bladeren uitgedoste DS3 aan de start brengen. "We hebben dit jaar veel mechanische pech gehad," zegt Roald tijdens de presentatie van de GTC Rally. "Ieper was de eerste keer en misschien heb ik me vergist en iets te laat geremd. Maar ja, dat kan gebeuren, dat is de sport. Als je dat niet wil moet je gaan biljarten."

Naast Roald staat ook vader Ronald aan de start van de wedstrijd in Breda. "De proef bij Achtmaal is helemaal mijn proef," zegt Ronald. "Ik presteer op die proef altijd goed." De resultaten van Ronald waren de afgelopen jaren aansprekend. Zo behaalde hij in de toch al oude Mitsubishi Lancer Evo VI de vierde plaats in 2017, werd hij derde in 2016 en ook in 2015 wist hij de top-10 binnen te rijden. "Het seizoen staat eigenlijk in het teken van mijn zoon Roald," zegt vader Ronald. "De GTC Rally echter is onze thuiswedstrijd en daar sta ik toch wel graag aan de start. Herhaling van mijn prestaties wordt, gezien de zwaarte van het startveld vooraan moeilijk, maar een plaats in de top 7 hoop ik toch wel te halen." De GTC Rally start zaterdag om 14:00 uur op Breda International Airport. De wedstrijd kent twaalf klassementsproeven, waarbij ruim 152 kilometers moeten worden afgelegd.

Vierde Biesbosch Challenge

regio • De vierde editie van de Biesbosch Challenge wordt gehouden op zaterdag 8 en zondag 9 september. Dit jaar is er op de zaterdag voor het eerst een oud-kindparcours. De deelnemers ontdekken dit jaar een nieuw stuk van de Brabantse Biesbosch en het natuurgebied tussen Hank, Werkendam en Woudrichem. Tijdens de races moeten teams van twee personen non stop een traject op eigen kracht afleggen, waar men onderweg natuurlijke en opgebouwde hindernissen tegenkomt. De organisatie verschaft de deelnemers een kaart met daarop ingetekend de punten waar men langs moet. De teams moeten middels navigatie zoveel mogelijk checkpoints (cp's) en verplichte punten verzamelen. Het team met de meeste cp's en de snelste tijd wint de wedstrijd. De routekeuze van de deelnemers is overwegend vrij. Het kaartlezen is dan ook een belangrijk onderdeel, omdat het een grote invloed heeft op de hoeveelheid tijd die ze nodig hebben om het parcours af te leggen. Onderdelen in het parcours zijn lopen, fietsen, steppen en kanoën. Ook dit jaar is de start en finishen bij De Kurenpolder in Hank. De Biesbosch Challenge is onderdeel is van de DARS-competitie. Deze landelijke competitie waaraan deelnemers meerdere adventure races volgen, daar punten mee verzamelen en meedingen naar de Nederlandse titelzegen.

q www.biesboschchallenge.nl

Tweede plaats Elena Poppelaars

sleeuwijk • Tijdens de landelijke jeugdcompetitiewedstrijd in Apeldoorn hebben de Jan van Arckel-mountainbikers van zich laten spreken met driemaal een tweede plaats. In categorie 1 reed Isis Versluis uit Meerkerk een sterke race. Ze werd knap tweede achter thuisrijdster Jasmijn Weijers.
In categorie 4 was het Rick Versloot uit Hardinxveld-Giessendam die uitstekend startte en ook Elena Poppelaars uit Sleeuwijk ging voortvarend uit de startblokken. Samen met Rick wist ze de koppositie te veroveren. Na twee ronden koers moesten de renners echter hun kopposities prijs geven, maar er waren uiteindelijk wel twee zeer verdienstelijke tweede plaatsen in categorie 4.

Foto: Jan Noorlandt

Roy Hoornweg uit Papendrecht passeerde als eerste de finish van de Van der Straatenloop in Werkendam. De atleet van AV Passaat voltooide de 5 kilometer in een tijd van 14.52.