HK Land van Heusden en Altena

7 november 2018

HK Land van Heusden en Altena 7 november 2018


70 nieuwe bomen in Hankse bos

Leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen De Wilgenhoek en De Bolderik planten vrijdag in totaal 70 fruit- en notenbomen in wat bij Hankenaren bekend staat als het 'Hankse bos'. Het gaat om een uitbreiding van de plukroute in Hank, waarvan de pluktuin in 2016 geopend werd door toenmalig wethouder Wim de Jong. De tweede fase behelst een groter project, vertelt Irma Kloet, vrijwilligster bij Stichting Plukroute Hank. "Er komt niet alleen eetbaar groen in het Hankse bos."

Noordkant tóch in beeld

Bij de zoektocht naar locaties voor nieuwbouw is de noordkant van Genderen tóch in beeld. Twee weken eerder had wethouder Wijnand van der Hoeven nog aangegeven dat het gebied tussen de N283 en het dorp mede vanwege de mogelijke overlast van de provinciale weg niet geschikt was als zoeklocatie, waardoor de blik verlegd is naar de zuidkant. Het blijkt dat Van der Hoeven zich vergist heeft: zowel de noord- als de zuidkant van Genderen komen in aanmerking.

Jongeren vaak mantelzorger

De term mantelzorg was tot een jaar of acht geleden nog niet zo bekend. Dat is inmiddels wel veranderd. Wat nog niet zo bekend is, is dat er ook heel veel jonge mantelzorgers zijn. "Maar liefst één op de vier kinderen of jongeren tot 23 jaar is mantelzorger", vertelt Mitzy de Groot van Trema. "Maar vaak weten ze zelfs niet eens dat ze mantelzorger zijn. Het gaat ook niet per se om een fysieke zorgtaak: alleen al het samenwonen met iemand die extra zorg nodig heeft, is al genoeg."

'In het veld ben ik een pitbull'

Buiten het veld is Wilty Schaap van Woudrichem een aardige en goedlachse gast. Zodra hij binnen de lijnen stapt en het gras ruikt, verandert er echter iets in zijn kop. "In het veld ben ik een pitbull", geeft hij aan. "Binnen het veld is het voor mij oorlog en moet ik het hebben van buffelen", zegt hij met gevoel voor understatement. "Tegenstanders komen ook niet graag naar Het Bolwerk", lacht Schaap, die er ook niet voor schroomt om aan de noodrem te trekken.

Foto: Jan Noorlandt

• Vogelvereniging De Rietzanger hield dit weekend de jaarlijkse tentoonstelling in het Wapen van Emmickhoven in Almkerk. Bezoekers konden kijken naar ongeveer vierhonderd vogels zoals kanaries, zebravinken, tropische vogels, Agaporniden en grote parkieten.

woensdag 7 november 2018 jaargang 20 NO. 45

Land van Heusden en Altena

70 nieuwe bomen in 'Hankse bos'

hank • Leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen De Wilgenhoek en De Bolderik planten vrijdag in totaal 70 fruit- en notenbomen in wat bij Hankenaren bekend staat als het 'Hankse bos'.

Het gaat om een uitbreiding van de plukroute in Hank, waarvan de pluktuin in 2016 geopend werd door toenmalig wethouder Wim de Jong. De tweede fase behelst een groter project, vertelt Irma Kloet, vrijwilligster bij Stichting Plukroute Hank. "Er komt niet alleen eetbaar groen in het Hankse bos, maar er komen ook een speelbos, een buitenlokaal, een activiteitenbaan en een hondenuitlaatplaats." Kloet benadrukt dat het om een 'participatieproject' gaat. Wat met de tweede fase op de groenstrook naast de A27 gerealiseerd gaat worden is 'voor en door iedereen', legt ze uit. "Het speelbos wordt mede ontworpen door de leerlingen van de basisscholen in Hank en we vragen ook de scouting om mee te denken. Voor de activiteitenbaan hebben we de inbreng van de voetbalclub gevraagd en van iemand die bootcamps verzorgt. Het moet écht iets worden voor de gemeenschap." Een wilgentakkentunnel die de entree van het speelbos markeert moet in februari gereed zijn, de oplevering van de trimbaan staat in het voorjaar van 2019 gepland. Eind volgend jaar moet de gehele tweede fase afgerond zijn, weet Kloet. De stichting heeft overigens zelf geld voor dit project, afkomstig uit donaties, gereserveerd en werkt bij de uitwerking nauw samen met de gemeente Werkendam. Tijdens de Hang Dagen in het weekend van 15 december wordt het plan gepresenteerd en verder toegelicht. Fase 3 - een verbindingsroute tussen de pluktuin en het Hankse bos - zit overigens ook al in de pijplijn. Vanuit de politiek wordt enthousiast gereageerd op de nieuwe plannen. "Het project kan vanwege de betrokkenheid van vele vrijwilligers en inwoners van de kern, maar ook door de inzet en educatieve meerwaarde voor de scholen als groot succes bestempeld worden", zegt Christian Alderliesten, Hankenaar en raadslid voor Progressief Altena. Wie mee wil helpen planten is vrijdag overigens van harte welkom vanaf 10:30 uur.

Achtervolging op A27

werkendam • De politie heeft vrijdagavond na een korte achtervolging op de A27 tussen Hoogblokland en Werkendam een dronken automobilist aangehouden. Een automobilist sloeg, na een stopteken van de politie, op de vlucht. Na een korte achtervolging kon de politie de automobilist bij Werkendam staande houden. De bestuurder bleek onder invloed van alcohol te rijden. Betrof beginnend bestuurder. Hij blies 650 ug/l. Zijn rijbewijs is direct ingevorderd.

Inbraak in Biesbosch Museum

werkendam • De politie heeft vier mensen aangehouden voor een inbraak in het Biesbosch MuseumEiland. De inbraak werd zondagnacht gepleegd in het museum aan de Hilweg in Werkendam. Rond 00:30 uur werd de inbraak gemeld. Diverse agenten gingen ter plaatse. Er werden twee personen op heterdaad aangehouden, een 16-jarig Oosterhouts meisje en een 20-jarige man uit Raamsdonksveer. Ter plaatse werd door de politie onderzoek ingesteld, waardoor er in de omgeving nog twee verdachten aangehouden konden worden. Het gaat om een 24-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats en een 17-jarige man uit Raamsdonksveer. Het is nog onbekend wat er precies is weggenomen. De recherche doet onderzoek. De verdachten zitten vast.

Oud papier opgehaald in Veen

veen • Gymvereniging LIOS komt aanstaande zaterdag 10 november weer het oud papier ophalen in Veen. De gymvereniging verzoekt inwoners van het dorp om al het oud papier voor 8:00 uur aan de straat te zetten.

Foto: Jan Noorlandt

Een uitverkochte sporthal De Jager genoot donderdagavond met volle teugen van het concert van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Dit in het kader van Altena Bruist!.

Noordkant Genderen tóch in beeld

genderen • Bij de zoektocht naar locaties voor nieuwbouw is de noordkant van Genderen tóch in beeld.

Twee weken eerder had wethouder Wijnand van der Hoeven nog aangegeven dat het gebied tussen de N283 en het dorp mede vanwege de mogelijke overlast van de provinciale weg niet geschikt was als zoeklocatie, waardoor de blik verlegd is naar de zuidkant. Het blijkt dat Van der Hoeven zich vergist heeft: zowel de noord- als de zuidkant van Genderen komen volgens de provincie in aanmerking voor nieuwbouw. De wethouder stak vorige week in de Aalburgse raadszaal de hand in eigen boezem voor de 'onnodige verwarring' die hij met zijn eerdere constatering gezaaid had.

Uiteindelijk schaarden alle partijen met uitzondering van Progressief Altena zich achter de nieuwe structuurvisie en het gewijzigde bestemmingsplan voor Genderen. De partij van fractieleider Kees de Waal vond dat de samenvoeging van beide documenten veel leek op 'haastige spoed' en stelde dat er wel erg makkelijk voorbij is gegaan aan de bijna 50 zienswijzen die op de plannen werden ingediend. "Bijna allemaal zijn ze ongegrond verklaard. Blijkbaar doet de mening van de inwoners er niet toe", zei hij. Ook bleef De Waal bij zijn eerdere kritiek op de Ruimte voor Ruimte-kavels aan de Doeverensestraat en zijn standpunt dat de bedrijven aan de noordkant van het dorp hun uitbreiding op bedrijventerreinen zouden moeten zoeken. "Niet alles wat kan moet je willen", vindt hij. Deze week zijn de Genderenaren uitgenodigd om mee te denken over de toekomst van hun dorp. "Op de uitnodiging staat 'Samen bouwen aan Altena'. Een schrijnende tegenstelling met dit raadsvoorstel", aldus De Waal. Zijn betoog schoot CDA'er Arno Bouman in het verkeerde keelgat. "U doet net of er niet gecommuniceerd wordt en alles maar doorgedramd wordt, maar dat beeld is mijns inziens niet terecht. De reacties op de zienswijzen zijn misschien wat juridisch geformuleerd, maar het gaat erom dat we met z'n allen voor een bepaalde taak voor Genderen staan."


Tom Oostra

Klussendiensten gaan samen

regio • Klussendiensten De Vijf Kernen uit de gemeente Werkendam en De Helpende Hand uit de gemeente Woudrichem slaan de handen inéén en gaan samen verder als Klussendienst Altena.

De klussendienst bestaat uit een groep vrijwilligers die mensen helpen met het uitvoeren van het klusje. Als niemand in de gelegenheid is te helpen kan de klussendienst mogelijk uitkomst bieden. De klussendienst is voor ouderen, chronisch zieken, mensen met een beperking of andere inwoners uit de gemeenten Werkendam en Woudrichem die tijdelijk in bijzondere omstandigheden verkeren.

De kosten voor een klusje bedragen 5 euro voor het eerste uur, gevolgd door 3 euro per half uur.

Dit wordt, nadat de klus naar tevredenheid is uitgevoerd, contant afgerekend. Voor het aanmelden van een klusje kunnen mensen de klussendienst bellen.

Er wordt dan gekeken of de aanvraag past binnen de dienstverlening.

Als de aanvraag kan worden uitgevoerd neemt de vrijwilliger van de klussendienst contact met de indiener op.

Klussendienst Altena is bereikbaar op werkdagen van 09:00 uur tot 12:30 uur via telefoonnummer 06-39585170.

40.000 euro voor Vlechtwerk

werkendam • Stichting Trema Beheer en Exploitatie Dorpshuis Werkendam krijgt een bijdrage van 40.000 euro van het Oranje Fonds en 2500 euro van de Rabobank voor de inrichting van multifunctionele accommodatie Vlechtwerk in Werkendam. In Vlechtwerk zijn twee basisscholen, de kinderopvang, de bibliotheek, een sportzaal en het dorpshuis gevestigd. De gift van het Oranje Fonds is aangewend voor de inrichting van het dorpshuis. De bijdrage is gebruikt voor aanschaf van het meubilair, de inrichting, een geluidsinstallatie en het kassasysteem. "We zijn het Oranje Fonds en de Rabobank enorm erkentelijk voor de bijdragen", zegt Marjolijn Wilschut, directeur-bestuurder van Trema. "Vlechtwerk kan zich zo verder ontwikkelen als een fijne ontmoetingsplaats."

Aalburgs nee tegen Maasweide II

wijk en aalburg • Het Aalburgse college van B&W wil in principe geen medewerking verlenen aan de ontwikkeling van tien (half) vrijstaande woningen aan de Maasdijk in Wijk en Aalburg. De ontwikkeling van Maasweide II past volgens het besluit van burgemeester en wethouders landschappelijk en volkshuisvestelijk niet binnen de door de gemeente en provincie gestelde kaders. De firma Bax & Van Kranenburg heeft een verzoek ingediend over haar gronden, die aansluiten aan de huidige ontwikkeling aan de Maasdijk 273B. Deze gronden liggen ten zuiden van de huidige ontwikkeling en deze tweede fase beoogd de realisatie van tien (half) vrijstaande woningen.

Verkiezingsdebat in Xinix

nieuwendijk • In de Nieuwendijkse poptempel Xinix wordt donderdag 15 november een verkiezingsdebat georganiseerd. Alle regionale politieke partijen zullen vertegenwoordigd zijn, en zij zullen hun licht laten schijnen over zaken als kunst en cultuur, jeugd, sport en welzijn. Niet alleen zullen de partijen hun eigen standpunten toelichten, er is ook ruimte en tijd voor het publiek om actief deel te nemen aan de discussie. De zaal is open om 19:30 uur; de aanvang van het debat is 20:00 uur. Toegang is gratis.

20.000 euro voor dierenasiel

regio • Dankzij de inzet van heel veel collectanten is dit jaar 19.752,22 euro opgehaald voor Dierenasiel Gorinchem. Door extra giften is het totaalbedrag uiteindelijk opgelopen naar 20.015 euro. Mede dankzij deze opbrengst kunnen de medewerkers en vrijwilligers hun werk blijven voortzetten en de in het asiel verblijvende dieren alle (medische) zorg en liefde geven die zij nodig hebben en voor hen allemaal een nieuw thuis te vinden.

Medische campus bij Land van Ooit

drunen • Gemeente Heusden en Jan Kelders Beheer BV hebben donderdag hun handtekening gezet onder de plannen voor de ontwikkeling van een medische campus op Plan Steenenburg. Dit betreft het voormalige terrein van het Land van Ooit in Drunen.

Deze campus omvat onder meer een centrum voor medisch onderzoek en research en diagnostiek. De ondertekening donderdag vond plaats in het gemeentehuis in Vlijmen.

Foto: Jan Noorlandt

De kick-offavond van de tweede Samenloop voor Hoop in Altena kende een goede opkomst. "De eerste aanmeldingen zijn al binnen", constateert een tevreden voorzitter Kees Noorloos.

Verkiezingsdebat SGP-jongeren

werkendam • Eind van deze maand staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de gemeente Altena gepland. Voorafgaand aan deze verkiezingen wordt een lijsttrekkersdebat gehouden door SGP-jongeren Werkendam. Kevin Joosten, werkzaam bij A-FM, zal de debatleider van deze avond zijn, Het debat wordt gehouden op vrijdag 16 november vanaf 19:45 uur in MFA Vlechtwerk in Werkendam.

Tijdens het lijsttrekkersdebat zullen diverse onderwerpen aan de orde gesteld worden: hoe denken de verschillende partijen over koopzondagen? Hoe moet worden omgegaan met huisvesting voor arbeidsmigranten? Wat is de visie van de verschillende partijen op de lokale democratie? Welke acties moeten er worden ondernomen om drugscriminaliteit tegen te gaan? Onderwerpen inwoners van de gemeente Altena ook raken. Daarnaast leent het verkiezingsdebat zich er ook uitstekend voor om zelf als burger een kritische vraag aan de lijsttrekkers te kunnen stellen.

Biesboschzanger houdt vogelshow in de Burcht

werkendam • Vogelvereniging 'de Biesboschzanger' houdt donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 november voor de 55e keer haar jaarlijkse vogeltentoonstelling in buurthuis de Burcht in Werkendam.

De tentoonstelling wordt donderdag 15 november om 19:30 uur geopend door wethouder de Gelder en is daarna nog te bezoeken tot 22:00 uur. Vrijdag 16 november is de tentoonstelling te bezoeken tussen 14:00 en 22:00 uur en zaterdag 17 november van 10:00 uur tot 21.00 uur. Het belooft een mooie en gezellige tentoonstelling te worden met opnieuw een groot aantal vogels in diverse soorten en kleuren. Hierbij valt te denken aan kleur- en postuur kanaries, diverse kromsnavels (onder andere agaporniden), catharina parkieten, grasparkieten, verschillende soorten tropische vogels zoals zebravinken, spitsstaartamadines, gouldamadines en driekleurenglans spreeuw. Op dinsdag 13 november zullen de vogels door een drietal keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers worden gekeurd.

Tijdens de vogeltentoonstelling is inmiddels ook het 'Rad van avontuur' een vast onderdeel geworden. Op donderdagavond zal het rad draaien van 20:00 tot 22:00 uur, op vrijdagavond van 19:30 tot 22:00 uur en zaterdagavond van 19:30 tot 21:00 uur. Ook is hier een kruiwagen vol boodschappen. Wie het dichts bij het juiste bedrag komt dat de inhoud van de kruiwagen gekost heeft, is de winnaar. Marieke de Boef zal in Werkendam ook aanwezig zijn. Zij heeft als hobby het opzetten van dieren. Stapsgewijs vertelt ze hoe dit word gedaan en wat voor materialen daarvoor nodig zijn. Marlène Schippers-Combee is werkzaam op zorgboerderij 'De Bolderhoeve' en besteedt, samen met de bewoners aandacht aan haar hobby als imker. daarover vertelt zij in Werkendam graag meer.

Stemwijzer Altena sinds deze week in de lucht

regio • Kiezers kunnen de stemwijzer voor de eerste gemeenteraadsverkiezingen van Altena invullen om te kijken welke politieke partij het beste bij hun opvattingen past. Via http://altena.mijnstem.nl kunnen mensen stellingen beantwoorden en hun standpunt vergelijken met zeven partijen. Alleen van Burgerstem Altena, de achtste partij die meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen, worden de standpunten niet weergegeven in de online stemhulp. Via http://www.altenakiest.nl kunnen inwoners nog meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen in Altena vinden. Ook verschijnt er nog een verkiezingskrant.

wijk en aalburg • Alle opa's en oma's van de leerlingen van basisschool De Hoeksteen in Wijk en Aalburg waren uitgenodigd om in de klassen één of twee lessen bij te wonen. Dat had glunderende gezichten bij de kleinkinderen én de grootouders tot gevolg.

Foto: Marieke van Gemert

almkerk • De ouderen van Altenahove in Almkerk zijn verrast met een enorme schenking van basisschool De Almgaard. De leerlingen liepen samen ruim 1900 euro bij elkaar tijdens een sponsorloop in september. Het bedrag is bestemd voor alle opa's en oma's, om leuke dingen mee te doen.

giessen/rijswijk • Chr. gem. zangvereniging Laudatio heeft Jakob van Tilborg in het zonnetje gezet. Van Tilborg was medio oktober namelijk 70 jaar lid van het koor. Nog altijd zingt hij met verve zijn baspartij. De jubilaris kreeg een oorkonde en een cadeaubon.

wijk en aalburg • Aan het eind van de Kinderboekenweek heeft Gezamenlijk Onderwijs voor Alle Gezindten (GOAG) voor vermaak gezorgd op OBS J. Henri Dunant in Wijk en Aalburg. Projecto Anagrama, een Portugees circus en straattheatergezelschap, trad op voor de hele school.

Finalisten BizAwards aan het woord

Vier finalisten van de BizAwards 2018.

regio • Zeven ondernemers uit Altena gaan op donderdag 22 november voor goud. Op Fort Altena strijden zij om de titel Starter óf Ondernemer van het Jaar 2018. Om wie gaat het? Vier finalisten stellen zich voor.

Gerlinda van der Stelt runt in Werkendam enthousiast haar FIB Boutique. Zij startte bijna twee jaar geleden en verhuisde al vrij snel naar een grotere locatie aan de Hoogstraat. Haar FIB Boutique is een hippe kledingboetiek met een wekelijks nieuwe collectie. Klanten shoppen bij Gerlinda niet alleen de leukste kleding, maar ook cadeauartikelen en kleine woonaccessoires. Alles wordt voorzien van persoonlijke service en deskundig stylingadvies. Klanten moeten wat haar betreft tevreden de deur uitgaan. Gerlinda: "Ik ben blij met de nominatie voor Starter van het Jaar. Ik zie het echt als een mooie waardering voor het werk dat ik tot nu toe deed. Het motiveert mij om op de ingeslagen weg door te gaan en de zaken verder uit te breiden." 'Lets get dirty!', hét motto van de neven Ben en Günter de Rooy van familiebedrijf De Rooy Hoveniers uit Dussen. De mannen zijn 'blij verrast' met hun nominatie. Lachend vertellen zij: "Het winnen van De Tuin van het Jaar 2018 smaakt naar meer. Met achttien stoere en gedreven mannen buiten in het veld en vier medewerkers op kantoor, creëren realiseren en beheren 'de mannen van De Rooy' uiteenlopende opdrachten in het groen. Zij doen dat particulier en zakelijk op kwalitatief hoog niveau. Ben organiseert, controleert en managet de zaken en houdt de financiën op orde. Günther is de man achter het creatieve proces van de tuinontwerpen. De hoveniers richten zich voornamelijk op Altena. "Een regio die wij graag nóg mooier maken. Altena, bedankt voor de nominatie." Teo van Maastricht, een geboren Nieuwendijker, is directeur van Werkina Werkendam. Zijn bedrijf ontwerpt, levert, installeert en onderhoudt elektrische installaties aan boord van voornamelijk binnenvaartschepen: hybride dieselelektrische en gaselektrische aandrijvingen, alsook volledig accuelektrische voortstuwingen. Teo vertelt: "Wij hebben een innovatieve onderneming, gefundeerd op een zeer hecht, stabiel en intelligent team. Met zestig vaste collega's zoeken wij voortdurend naar nieuwe, toepasbare technieken en mogelijkheden." Wat zijn nominatie betreft voor BizAwards Altena 2018, daar moest Teo even aan wennen. "Maar toen ik hoorde dat ik door mijn eigen team was voorgedragen, voelde dat voor mij al als een overwinning en ben ik er nóg trotser op dan ik al was. De andere finalisten wens ik ook heel veel succes op 22 november."

Wie er dan bij wil zijn, reserveert een plekje via onderstaande website. Wees er dus snel bij, want op is op.


q ww.bizawardsaltena.nl

Excursie naar Haps

heusden • De Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) volgt vrijdag 23 november weer het Heusdense afval, dit keer naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Haps. Rondleiders nemen deelnemers aan deze excursie mee langs het afvalwaterparcours. Ze kunnen met eigen ogen zien dat het vieze afvalwater weer schoon het terrein verlaat. En hoe dat onderweg ook nog bruikbare producten oplevert. Het rioolwater ondergaat in Haps diverse processtappen. Na aankomst op het elf hectare grote terrein wordt uit het water fosfaat en stikstof gehaald; het fosfaat wordt onder de naam 'struviet' verkocht als meststof; de stikstof gaat als neutraal vrij stikstof de lucht in. Vervolgens gaat het naar de vergistingsinstallatie; daar zetten bacteriën de organische stoffen in het water om in biogas. Dit gas wordt op het terrein omgezet in elektriciteit en warmte. De elektriciteit wordt gebruikt voor beluchting van de vergistingsinstallatie. De warmte gaat ook naar de vergistingstank, om die op constante temperatuur te houden. En wat dan nog over is aan warmte wordt gebruikt voor verwarmen van het eigen gebouw. Al met al voorziet dit alles in ruim 60% in de eigen energiebehoefte. Deze activiteit is onderdeel van het NMVH-programma, waarin het Heusdense afval wordt gevolgd. Doel is mensen inzicht te geven in het resultaat van afvalscheiding en zo minder grijs afval te krijgen. Daarnaast is er aandacht voor het verminderen van de totale hoeveelheid afval: hoe kun je ook daar als burger en bedrijf aan bijdragen. De vereniging organiseert excursies, lezingen en workshops over dit onderwerp. Interesse om 23 november mee te gaan? Dan graag van tevoren aanmelden via pr@natuurenmilieuheusden.nl.

Open dag bij Tibo-Veen

Het pand van Tibo-Veen aan de Peel in Veen.

veen • Tibo-veen opent op zaterdag 17 november tussen 10:00 uur en 16:00 uur de deuren tijdens een open dag. Iedereen kan deze dag kennis maken met alle aspecten van het werk van de bedrijf in elektro- en installatietechniek uit Veen.

De onlangs door minister Arie Slob geopende bedrijfsschool is ook te bekijken. Daarnaast is er volop aandacht voor duurzame technieken, zoals warmtepompen en zonnepanelen. Kijk mee met de medewerkers van Tibo-Veen bij het ontwerpen van complexe projecten in 3D. Ervaar het belang van techniek bij verschillende proeven en leer over de werking van een brandmeldinstallatie.

Ook een gesprek over werken bij Tibo-Veen behoort 17 november tot de mogelijkheden. De open dag vindt plaats aan de Peel 16 in Veen.

q www.tibo-veen.nl

Oliebol voor Zonnebloem

5000 oliebollen voor De Zonnebloem.

andel/werkendam/veen/wijk en aalburg • Bakker Van Ballegooijen - met winkels in Veen, Wijk en Aalburg, Andel en Werkendam - bakt gratis oliebollen voor de afdelingen van De Zonnebloem in Werkendam en Wijk en Aalburg. Tussen 12 en 17 november worden 5000 gasten en vrijwilligers van De Zonnebloem getrakteerd op een heerlijke oliebol. De actie die door het leven gaat als 'de week van De Echte Oliebol' is in het leven geroepen door een groep van ambachtelijke bakkers om eens per jaar met een kleine geste een brede glimlach op het gezicht van de Zonnebloemgasten en vrijwilligers te toveren. Marc Damen, directeur van De Zonnebloem, vindt de jaarlijkse oliebollenactie van de Echte Bakkers hartverwarmend. "Dankzij deze actie komt de oliebol naar de mensen toe." Ook voor de bakkers is de actie een feest, vertelt bakker Rien van Boven: "Wij houden er een hartverwarmend gevoel aan over om dit samen met De Zonnebloem te doen. We krijgen veel positieve reacties van vrijwilligers en klanten, en merken ook dat De Zonnebloem deze actie erg waardeert."

Politieke avond OV De Linden

andel • Ondernemersvereniging De Linden uit Andel organiseert donderdag 8 november vanaf 20:00 uur een politieke avond in 't Buitenhoff. Kandidaten van AltenaLokaal, CDA, SGP, Progressief Altena, ChristenUnie en VVD doen hieraan mee. De belangrijkste onderwerpen deze avond zijn de leefbaarheid van de kleine kernen en hoe de economie versterkt kan worden. De bedoeling is dat iedere deelnemer zijn of haar eigen verhaal in maximaal 3 minuten kan doen en daarna vragen uit het publiek beantwoordt.

Fotowandeling

heusden • Geïnteresseerd in de geschiedenis van Heusden, op zoek naar fotogenieke plekjes en in voor tips en tricks om het perfecte plaatje te schieten? Dan is dit een unieke kans. In samenwerking met Collectief Brabant staat de zondagmiddagwandeling in Heusden op zondag 11 november in het teken van fotografie. Een gids leidt deelnemers langs de mooiste plekjes van de vesting en vertelt boeiend over de historie, terwijl de deelnemers aan de hand van aanwijzingen van een ervaren fotograaf met de eigen toestel de mooiste foto's van de omgeving maakt. Door deze meteen door te mailen naar Collectief Brabant krijg zij, na afloop, indien gewenst, feedback op de foto's. De wandeling wordt afgesloten met een bezoek aan de foto-expositie in het bezoekerscentrum.

q www.hbtheusden.nl

MAAS! draait door

woudrichem • In de Teerkamer in de vesting van Woudrichem wordt donderdag 15 november vanaf 20:00 uur een MAAS! bijeenkomst gehouden. MAAS! is de 'De Wereld Draait Door' op postzegelformaat. Een programma vol actuele interviews, live muziek en een boel gezelligheid, met als rode draad de vesting van Woudrichem. MAAS! is een avond van, voor en door iedereen die geïnteresseerd is in het wel en wee van vesting Woudrichem. De presentatie is in handen van Monique van de Ven en Bart Verkade.

Waar gaat het deze keer over? Over de verkiezingen natuurlijk, maar dan net even anders. En over tal van andere interessante onderwerpen, zoals de ontwikkelingen rondom nieuwbouwproject Op 't Loev (op het Fort terrein aan de Hoge Maasdijk) en de kerken in de vesting.
De Teerkamer aan de Vissersdijk 35 is open vanaf 19:30 uur, de toegang is gratis.

Maaswaarden bakt

wijk en aalburg • Iedereen die graag taarten bakt, en vindt dat die van hem/ haar ook nog eens de lekkerste en de mooiste is, kan meedoen aan de bakwestrijd 'Heel Maaswaarden bakt'. Aanmelden kan door te mailen naar g.combee@maaswaarden.nl. Deelnemers moeten donderdag 15 november om 14:30 uur met hun taart aanwezig zijn in restaurant de Waard, Azaleastraat 26 in Wijk en Aalburg. Om 15:00 uur wordt de winnaar worden gekozen. De taart moet een doorsnee van 24 cm hebben, verder is alles toegestaan. Meer informatie: 0416-698400.

14 / 36

voor het snoeien en planten van HOOGSTAM en laagstam fruitbomen in uw tuin bel:06-11463178

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

DIVA BINGO VRIJDAG 30 NOVEMBER AS KAARTEN VOORAF TE KOOP BIJ EETCAFE MARIE RIJKSWEG 79 NIEUWENDIJK 0183403274 . EURO 30,00 VOOR HEEL DE AVOND INKLUSIEF ALLE HAPJES EN GEWELDIGE PRIJZEN

Mist rond mestverwerkingsbeleid

Raad van State doet over zes tot twaalf weken uitspraak

meeuwen • Dat bleek vorige week tijdens de zitting in Den Haag. Hoewel de provincie Noord-Brabant er zelf van overtuigd is dat haar strenge Verordening Ruimte nieuwe mestverwerkingsinstallaties verbiedt, bleek er tijdens de rechtszitting toch wel wat mist rond het aangescherpte mestverwerkingsbeleid te hangen. In ieder geval bleek dat het nog lang niet zeker is of de aan de Kasteellaan in Meeuwen geplande mestverwerkingsinstallatie door het provinciale beleid onmogelijk wordt gemaakt. Wel zijn veel bewoners van Meeuwen het eens met het provinciebestuur, dat geen nieuwe mestverwerkers meer wil in Noord-Brabant. Brabant vindt dat dergelijke grote mestverwerkers op industrieterreinen thuis horen en niet (meer) in het buitengebied bij (voormalige) boerderijen en loonwerkbedrijven. Het Aalburgse gemeentebestuur is evenwel groot voorstander van een mestverwerkingsinstallatie aan de Kasteellaan. Omdat de provincie en omwonenden tegen zijn, vroeg staatsraad Eric Daalder tijdens de rechtszaak waarom de gemeente zo'n warm pleitbezorger van de installatie is. "Dat initiatiefnemer Van de Vendel voor is kan ik plaatsen. Maar welk belang heeft de gemeente om in het buitengebied een grote mestverwerker te willen?" Volgens de Aalburgse gemeentewoordvoerder vindt het bestuur dat Aalburg zijn eigen mestprobleem lokaal moet oplossen en niet moet uitbesteden aan buurgemeentes of -provincies. Die opmerking leidde tot grote verbazing van tegenstander en omwonende Herman van Krieken. "Dat is klinkklare onzin. Aalburg heeft geen mestprobleem. De gemeente heeft een mesttekort en geen overschot. De meeste mest die straks aan de Kasteellaan wordt verwerkt komt uit de Peel. Dus waar hebben we het over." De raadsman van Van de Vendel wist het wel. Volgens hem is er binnen het strenge Brabantse beleid best nog ruimte voor een mestverwerkingsinstallatie in Meeuwen. Bovendien gaat het om een hoogwaardig innovatief project, dat een voorbeeld in de rest van Brabant en Nederland kan zijn. De provinciewoordvoerster zei innovatie op mestverwerkingsgebied prima te vinden. "Maar dan wel op een industrieterrein." Tijdens de zitting bleek dat de Raad van State de cruciale vraag moet gaan beantwoorden of er in Noord-Brabant al dan niet voldoende mestverwerkingscapaciteit is, of dat er nog extra capaciteit over is. De provinciewoordvoerster legde uit dat Noord-Brabant sinds 2015 het beleid heeft aangescherpt. "Provinciale Staten vinden dat er nu voldoende mestverwerkers zijn en willen er niet meer bij hebben. En als er nog bijkomen, dan alleen op industrieterreinen. Dat staat in de Verordening Ruimte van 2017", aldus de Brabantse woordvoerster. De Raad van State wilde weten waarom de provincie per se niet meer mestverwerkers wil. "Dat is een politieke keuze. Wij hebben al heel veel dieren en mest in Brabant. We willen alleen mestverwerkers voor Brabantse mest en niet voor mest van buiten de provincie. Meer mestverwerkers leveren alleen maar meer milieu-, verkeers-, en gezondheidsproblemen op. Bovendien stuit het steeds groter maatschappelijk verzet. Dat willen we niet", aldus de provinciewoordvoerster. Verder behandelde de raad de beroepen tegen het bestemmingplan voor de Aalburgse mestverwerkingsinstallatie, waaronder het beroep van de provincie. Al met al zal uit de uitspraken moeten blijken of de Brabantse verordening voldoende duidelijk is. De Raad van State gaat dat onderzoeken en doet binnen zes a twaalf weken uitspraak.

Persbureau Cerberus

CU neemt de buurtbus

Buurtbuschauffeurs werden in het zonnetje gezet.

altena • Met bloemen en gebak heeft ChristenUnie Altena buurtbuschauffeurs in het zonnetje gezet tijdens een rondje met de buurtbus door Altena. De buurtbussen in Altena worden gereden door vrijwilligers die daar wat betreft ChristenUnie Altena veel waardering voor verdienen. In kleine groepjes reisden de ChristenUnie kandidaten door Altena om de bereikbaarheid van dorpen zelf te ondervinden. Zo werden onder andere Almkerk, Nieuwendijk, Giessen en Andel aangedaan. ChristenUnie vindt de vorming van Altena het moment om de bereikbaarheid tegen het licht te houden en is van mening dat voor inwoners de reistijd naar het gemeentehuis nooit langer dan een half uur mogen zijn.

Woudrichem Heartsafe

woudrichem • De gemeente Woudrichem is per 1 november HeartSafe. Er is een dekkend netwerk van AED's aanwezig, waarmee mensen met acuut hartfalen geholpen kunnen worden. Binnen zes minuten kan een getrainde vrijwilliger met een AED waar nodig ter plaatse zijn. Deze week heeft wethouder Renze Bergsma daarvoor vijf AED's overhandigd aan de Stichting Reanimatie en AED onderwijs. Met deze AED's is het netwerk volledig dekkend en zijn alle witte vlekken in de gemeente gevuld. De gemeente kan daarmee HeartSafe genoemd worden.

De stichting beheert het netwerk en zorgt voor voldoende getrainde vrijwilligers. Het dekkend maken van het netwerk is mede mogelijk gemaakt door een ruime bijdrage van de regionale ambulancevoorziening. Aanmelden voor een reanimatie en AED training kan via reanimatiealtena@hetnet.nl.

Heel Altena Bakt VIPS

sleeuwijk • In het Altena College in Sleeuwijk hing een aantal weken geleden een zoete walm in de gangen. Heel Altena Bakt Vips, een online-wedstrijd waarin leraren hun baktalenten konden ontplooien, was in volle gang. Het mediaplatform Altenatief bedacht dit programma en organiseerde de wedstrijd. Het thema van de eenmalige aflevering was 'koekjes'. De leraren waren verdeeld in zes duo's en begonnen met een technische opdracht. Daarna kregen ze de mogelijkheid hun creativiteit los te laten op het spektakelstuk voor de tweede opdracht: een taart, waarin in ieder geval één soort koekje moest zijn verwerkt. Wie deze wedstrijd gewonnen?Dat is vanaf woensdag 7 november te zien op www.altenatief.nl of op het YouTube-kanaal van Altenatief.

Opbrengst collecte HandicapNL

altena • Veel vrijwilligers hebben zich in september ingezet voor de collecte voor HandicapNL. Dat heeft een mooi resultaat opgeleverd. De helft van het bedrag zal ook nog eens in het Land van Heusden en Altena blijven en verdeeld worden tussen 'Bonnevie' in Wijk en Aalburg, die een dagje uit gaan met cliënten, en 'De Boer op' in Dussen. Zij gaan een bewegingsapparaat aanschaffen waardoor cliënten op een leuke manier meer gaan bewegen.

De opbrengst in de diverse dorpen: Werkendam, 3090,40 euro; Genderen, 808,56 euro; Oudendijk, 158,68 euro; Veen, 1198,13 euro; Sleeuwijk, 897,69 euro; Andel, 886,09 euro; Uitwijk/ Waardhuizen, 317,93 euro; Drongelen, 150 euro; Eethen, 270 euro en Wijk en Aalburg, 669,46 euro.

q www.handicap.nl

Open huis

woudrichem • Bij Atelier Klaas en Tineke, Postweide 34 in Woudrichem, wordt vrijdag 9 en zaterdag 10 november open huis gegeven. Dit zal volledig in het teken staan van de kerstworkshops die komende kerst gegeven zullen gaan worden. Onder het genot van een kopje koffie of thee met iets lekkers kunnen diverse bekeken worden. Ook kan worden ingeschreven voor één van de workshops. Er is een minimarkt met verschillende standhouders: Tas van Ties (leren tassen); Hennie Neven (verkoop van kerstcadeautjes) en pedicurepraktijk 'Noortje'. Vrijdag 9 november van 18:30 tot 21:30 uur en zaterdag 10 november van 11:00 tot 16:00 uur.

Minister Hugo de Jonge naar Almkerk

almkerk • Op uitnodiging van het CDA Altena brengt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdag 7 november een werkbezoek aan Almkerk. De minister, en tevens viceminister-president, is te gast bij verpleeghuis Altenahove, dat verzorging, revalidatie, verpleging en gespecialiseerde psychogeriatrische zorg biedt.

Het werkbezoek start met een presentatie over Altenahove. Hierna krijgt minister De Jonge een korte rondleiding door de zorglocatie. Vervolgens gaat minister De Jonge aan tafel met bewoners, zorgprofessionals, vrijwilligers en mantelzorgers die bij Altenahove betrokken zijn. Zangeres Bettina Kraaieveld zal een mini-interview afnemen en zorgen voor een vrolijke, muzikale omlijsting.

Mantelzorgdag

wijk en aalburg • Voor mantelzorgers uit de gemeente Aalburg, jong en oud, wordt zaterdag 10 november tijdens de mantelzorgdag een speciaal programma georganiseerd. De dag bestaat uit twee delen: een ochtend- en een middagprogramma. Mantelzorgers mogen de hele dag komen, maar ook een keuze maken uit één van de twee dagdelen. De dag start om 10:00 uur in d'Alburcht in Wijk en Aalburg. Er zijn diverse workshops te volgen, er is lunch en een bingo. Aanmelden kan via 0416-698700 of b.nijhof@aalburg.nl. Meer informatie: www.aalburg.nl.

CDA Altena bezoekt Wijkestein

wijk en aalburg • Een delegatie van CDA Altena heeft een bezoek gebracht aan de inwoners van zorgcentrum Wijkestein in Wijk en Aalburg.
CDA ging in gesprek met de ouderen, de organisatie en vrijwilligers om zo te weten te komen wat er bij hen leeft. Zijn de bewoners bijvoorbeeld tevreden over de zorg en ervaren zij dat er voldoende personeel is om te helpen? Ervaart het personeel werkdruk? Als dank voor hun input kregen alle inwoners, zij het een beetje vroeg, alvast een mini kerstboompje aangeboden.

Leerkrachten van De Wilgenhoek in Hank ondersteunen de actie voor een studie naar Q-koorts door twee roze/ paarse speldjes gekruist te dragen.

'Even dat luisterend oor bieden'

Jonge mantelzorgers in het zonnetje gezet

Eén op de vier kinderen of jongeren is jonge mantelzorger. Trema wil aandacht voor hen. Foto: © Eugenio Marongiu

nieuwendijk • Cement dat de samenleving bij elkaar houdt. Zo worden vrijwilligers en mantelzorgers met regelmaat genoemd. En terecht: ze verzetten bergen werk en zijn onmisbaar voor de mensen waar zij omheen staan. Vaak wordt dat belangrijke werk in stilte verricht, bijna onzichtbaar. Trema vindt dat het werk dat dagelijks wordt verzet ook een beetje zichtbaar gemaakt mag worden. Om te laten zien wàt er wordt
gedaan en hoe leuk dat is. En dat meer 'vuisten' altijd welkom zijn.

De term mantelzorg was tot een jaar of acht geleden nog niet zo bekend. Dat is inmiddels wel veranderd. Wat nog niet zo bekend is, is dat er ook heel veel jonge mantelzorgers zijn. "Maar liefst één op de vier kinderen of jongeren tot 23 jaar is mantelzorger", vertelt Mitzy de Groot van Welzijnsorganisatie Trema. "Maar vaak weten ze zelfs niet eens dat ze mantelzorger zijn. Het gaat ook niet per se om een fysieke zorgtaak: alleen al het samenwonen met iemand die extra zorg nodig heeft, is al genoeg. Dat kan een broer of zus zijn, maar ook een ouder. Voor de meeste kinderen is de situatie echter vaak heel normaal: ze groeien ermee op. Zijn geboren in een gezin waar iemand nu eenmaal extra aandacht nodig heeft en zijn zich niet bewust van hun rol." Mitzy vindt dat er meer aandacht voor deze groep jongeren mag komen. Ze ontwikkelde een lesbrief, Matz, en bood die aan bij de middelbare scholen in de regio. "Het is een hapklaar programma, dat school kan inzetten om het onderwerp bespreekbaar te maken. Het is belangrijk dat school, de mentor, op de hoogte is van de thuissituatie. Zodat er eens naar gevraagd kan worden, er even aandacht voor is. Het is ook belangrijk voor jongeren dat ze weten dat ze bij iemand terecht kunnen, en dat ze zich er bewust van worden dat ze niet de enige zijn." Overigens kan ook binnen het gezin gebruik worden gemaakt van Matz. "Wanneer er samen naar gekeken wordt, is het soms makkelijker om naar aanleiding daarvan het gesprek aan te gaan. En dat is belangrijk. Het is namelijk uit onderzoek gebleken dat het verlenen van langdurige zorg op jonge leeftijd, op latere leeftijd problemen kan veroorzaken. Jonge mantelzorgers krijgen op jonge leeftijd met hele andere thema's te maken dan leeftijdsgenoten. Wanneer het om een ouder met een (chronische) ziekte gaat, spelen er bijvoorbeeld zaken als financiële problemen omdat een ouder arbeidsongeschikt is en kinderen denken dan ook veel meer na over het leven en de dood. Dat kan voor een onveilig gevoel zorgen. Soms zie je dat kinderen de rol van hun ouders gaan overnemen, en als dat zich op den duur niet normaliseert, en een kind uiteindelijk weer gewoon kind kan zijn, kan dat heel schadelijk zijn. Maar ook als er in huis een broertje of zusje is met bijvoorbeeld ADHD of autisme kan dat voor veel onrust zorgen waar een kind echt onder kan lijden. En kinderen die een broer of zus hebben met ernstige verstandelijke of lichamelijke problemen hebben soms de neiging om zich voorbeeldig te gaan gedragen, dingen zelf te regelen om zo de ouders te ontlasten. Er zijn mensen die zeggen dat het niet erg is dat kinderen leren om rekening te houden met een ander, of voor een ander te zorgen, want: 'daar worden ze hard van'. Natuurlijk is het niet verkeerd om om te zien naar een ander, maar daar moet wel goede begeleiding tegenover staan. Dat luisterende oor. Een kind moet het gevoel hebben dat er altijd iemand is met wie zij over hun zorgen kunnen praten, en die hen begrijpt."

Om jonge mantelzorgers een hart onder de riem te steken, en omdat het 10 november de dag van de mantelzorg is, houdt Trema komend weekend een leuke activiteit voor hen. "Natuurlijk om lekker even ontspannen met iets anders bezig te zijn. Maar ook bedoeld om elkaar te leren kennen, contacten te leggen en eens met leeftijdsgenoten te praten die ongeveer hetzelfde mee maken." Jonge mantelzorgers tussen de 10 en 18 jaar kunnen zich aanmelden voor deze activiteit, die wordt gehouden op zaterdag 10 november tussen 10:00 en 14:00 uur. "We gaan onder andere iets met graffiti doen. Jongeren die het leuk vinden kunnen zich aanmelden via M.de.Groot@Trema.org."

Voorverkoop 'The Young Messiah'

genderen • In de gereformeerde kerk in Genderen zal zaterdagavond 17 november een uitvoering van Tom Parkers moderne bewerking van Händels 'Messiah' plaats vinden door The Choir Company onder leiding van Maarten Wassink. Het concert start om 19:30 uur. Kaartjes zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Spar Roza in Genderen, boekhandel 't Schrijvertje in Veen en bij Hennie Bouman, hennie@boumanautos.nl, 0416-352244, 06-20575876 en zo lang de voorraad strekt bij de ingang van de kerk.

q www.gereformeerdekerkgenderen.nl

Boeken voor BoekbankHank

hank • Als men boeken over heeft zijn deze altijd zeer welkom bij de BoekbankHank. In januari 2019 is er weer een boekenmarkt en de organisatie heeft nog opslagruimte beschikbaar. Het inleveren van boeken is het handigst aan de Kerkstraat 15A in Hank, de nieuwere pastorie, op maandag, dinsdag en donderdag van 10:00 tot 12:00 uur. Eventueel kan men ook terecht bij Corina van Kuijk-Klute, Kerkstraat 35 en bij Annie en Arie Dolislager-Heere, Julianastraat 23, beide adressen ook in Hank.

Open Andel 2018

andel • Samen met Brutus-Darts houdt het Andels Fanfare Corps vrijdagavond 9 november 'Open Andel 2018' in Andel. Ook dit jaar kan iedereen weer meedoen aan dit darttoernooi voor koppels. Inschrijven kan tot vrijdagavond 9 november 19:30 uur, deelname kost 10 euro per koppel. De feestelijke dartzaal aan de Middenweg 23 in Andel is open vanaf 18:30 uur. Bij een darttoernooi hoort publiek, dus supporters zijn van harte welkom. Meer informatie:

q www.brutus-darts.eu

Debattle in Altena

woudrichem • Bibliotheek CultuurPuntAltena houdt woensdag 14 november vanaf 19:30 uur 'Debattle!' in de Werf in Woudrichem. Het debat tussen jongeren en lijsttrekkers van Altena op weg naar de verkiezingen.

Het debat wordt geleid door Kevin van Oort, wethouder van gemeente Geertruidenberg. Jongeren van onder andere het Altena College en het Willem van Oranjecollege stellen kritische vragen over het verkiezingsprogramma van de verschillende lokale politieke partijen. Het debat is ook live te volgen via de Facebookpagina van Bibliotheek CultuurPuntAltena.

Tijdens deze avond zullen de deelnemende lijsttrekkers zich kort voorstellen om vervolgens kritische vragen van jongeren, over stellingen uit de kieswijzer, te beantwoorden. Ook presenteren jongeren hun gemiste stellingen: wat vonden ze niet in de kieswijzer en vinden zij wél belangrijk? Onder leiding van de debatleider reageren de lijsttrekkers op de gemiste stellingen. Er zal door middel van een online poll via Social Media ter plekke door het publiek en thuisblijvers gestemd kunnen worden: welke door de jongeren geformuleerde stelling vindt het publiek het belangrijkst? De stelling met de meeste stemmen zal worden beloond met eeuwige roem en een trofee.

Doel van het debat is om jeugd van binnenuit kennis te laten maken met en te betrekken bij de lokale politiek. Maar ook om het voor de jeugd inzichtelijk te maken hoe verkiezingen voor de gemeenteraad in zijn werk gaan. Belangrijk deze avond is echter ook dat de lokale politiek inzicht krijgt in wat jongeren belangrijk vinden.

Gered gereedschap

hank • In Hank wordt gebruikt gereedschap ingezameld. Afgeven kan aan Sluiske 6 in Hank, in het kachelhouthok staan zwarte kratten.

VVD Altena bracht vrijdag samen met de VVD-statenfractie een werkbezoek aan bedrijven in de Werkendamse haven.

donderdag 8 november

Leven vanuit het zoonschap
20:00, Wijk en Aalburg, Tulpstraat 5. Henk Bruggeman zal spreken over het Vaderhart van God en over zijn boek 'Leven vanuit het zoonschap' op donderdagavond 8 november, aanvang 20:00 uur en op de interkerkelijke vrouwenochtend op vrijdagochtend 9 november van 9:30 tot 11:30 uur. Locatie: Wouter en Nelleke Kok, Tulpstraat 5 in Wijk en Aalburg. Voor meer informatie: Aartje Verschut, 0416-692935.

Ad(H)D café
20:00, Heusden, Botermarkt 12. Inloopavonden AD(H)D Café Heusden vanaf 19:30 uur bij Zin in Boeken. Het officiële programma start om 20:00 uur. Entree: 2,50 euro.AD(H)D Café Heusden biedt een laagdrempelige ontmoetingsplek, bedoeld voor mensen met (een vermoeden van) AD(H)D en voor betrokkenen. Meer informatie: epjhendriks@gmail.com.

vrijdag 9 november

Open Andel
18:30, Andel, Middenweg 23. Samen met Brutus-Darts houdt Andels Fanfare Corps 'Open Andel 2018' in Andel. Kijk voor meer informatie over 'Open Andel 2018' op www.brutus-darts.eu. Inschrijven kan tot vrijdagavond 9 november 19:30 uur en de inschrijfkosten zijn € 10,= per koppel. De feestelijke dartzaal, Middenweg 23 in Andel, is open vanaf 18:30 uur.

Open huis
18:30, Woudrichem, Postweide 34. Bij Atelier Klaas en Tineke wordt open huis gegeven. Dit zal volledig in het teken staan van de kerstworkshops die komende kerst gegeven zullen gaan worden. Er is ook een minimarkt met verschillende standhouders: Tas van Ties (leren tassen); Hennie Neven (verkoop van kerstcadeautjes) en pedicurepraktijk 'Noortje'. Vrijdag van 18:30 tot 21:30 uur, zaterdag van 11:00 tot 16:00 uur.

Rikken
20:00, Meeuwen, Dorpshuis. Het door GDC en NOAD'32 georganiseerde rikken vindt plaats in het Dorpshuis van Meeuwen. Inschrijven vanaf 19:30 uur.

Bingo
20:00, Wijk en Aalburg, kantine NOAD'32. Gezellige bingoavond in de kantine van NOAD'32.

Judy Blank
21:00, Nieuwendijk, Xinix. Judy Blank, opgegroeid in Aalst en oud-leerlinge van het Altena College, is terug op de podia. Met een koffer vol nieuwe liedjes over klein geluk, je draai proberen te vinden in de wereld en de dagelijkse gang van zaken in de Southern States, betreedt ze vrijdag 9 november het podium in Xinix tijdens het Xinix Rootscafé. De Amerikaanse Sarah Peacock, die Judy tijdens haar verblijf in Nashville ontmoette, zal ook in Nieuwendijk optreden, als support-act.

zaterdag 10 november

Joodse bijbelleraar
10:00-15:00, Wijk en Aalburg, Bubeclu (Nijverheidstraat 2). Ds. Jossi Ben Zvi, de Joodse Bijbelleraar en predikant van de Messiasbelijdende gemeente Bat Tsion (Dochter van Sion) uit Jeruzalem is weer in Wijk en Aalburg. Ben Zvi geeft uitleg van de Bijbel vanuit het Hebreeuws. Zijn Nederlandse vrouw Miriam zal hem vertalen. Het seminar is bedoeld voor iedereen die zich wil verdiepen in de Bijbel. Kosten: 30 euro per persoon inclusief lunch en koffie/thee. In verband met aantal beschikbare plaatsen en catering is het nodig om op te geven bij: janwillem.aartjeverschut@gmail.com, tel. 0416-692935, of m.furster@solcon.nl, tel. 0416-694192.

Houten Poppenhuis
10:00, Dussen, Dorpsstraat 8B. Open Dag Het Houten Poppenhuis voor iedereen die een kijkje wil nemen achter de schermen van de webwinkel én voor iedereen die zich wil laten inspireren voor Sinterklaas inkopen. Het Houten Poppenhuis is een online winkel gespecialiseerd in de verkoop van kwalitatief houten speelgoed. Van poppenhuis tot tractor en van speelgoed pop tot kinderkeuken. Iedere bezoeker van de Open Dag ontvangt tien procent korting op het gehele assortiment. Informatie: www.hethoutenpoppenhuis.nl/service/open-dag-2018/.

Mantra's
10:30, Giessen. Mantra-belevingsdag in Giessen. Samen naar uitgekozen video's kijken en luisteren en eventueel meezingen, afgewisseld met een wandeling en een vegetarische lunch. Programma: 10:30 uur kennismaking of weerzien met koffie/ thee; 11:00 uur, mantra's ervaren; 12:00, wandeling in de omgeving, gevolgd door een vegetarische lunch. 14:30 uur, mantra's; 15:30 uur, einde of napraten bij een kop thee. Een halve dag, al of niet met de maaltijd kan ook. Een vrije bijdrage gaat naar het Rainforest Action Network (RAN). Opgeven vóór 9 november. Meer informatie: Cornelis Vriens, 0183-440086, corvri@online.nl.

Expositie
12:00, Heusden, Pelsestraat 17. Collectief Brabant presenteert inspirerend werk in het voormalige stadhuis van de vestingstad Heusden. De expositie is zowel zaterdag als zondag tussen 12:00 en 17:00 uur te bezoeken.

Theaterhoppen
19:00, Woudrichem, café 't Hoekske. Voor de vijfde keer is er Theaterhoppen tijdens het unieke Woerkumse huiskamertheaterfestival. In één avond of middag bezoeken deelnemers, lopend door de Woerkumse vesting, in kleine groepen van 25 personen, vier speellocaties. In de huiskamers en op bijzondere locaties kan op aanraakafstand genoten worden van verschillende podium-genres. Het programma en meer details: www.theaterhoppen.nl. Daar kunnen ook kaarten worden besteld. De ontvangst is centraal in café 't Hoekske om respectievelijk 19:00 uur (zaterdag) en 13:00 uur (zondag).

Nerfgames
19:30, Almkerk, De Pomp. Jongerencentrum De Pomp houdt weer een Nerfgames avond. Er wordt deze avond gebruik gemaakt van een sportzaal dus neem zaalsportschoenen of gymschoenen mee. Wie een eigen Nerfgun heeft, wordt gevraagd deze mee te nemen. De organisatie zorgt voor veiligheidsbrillen en voldoende pijltjes. Entree: 3,50 euro. Verzamelen om 19:30 uur bij 'De Pomp', vertrek rond 19:50 uur naar de sporthal. Meer informatie: contact@depomp.com of www.depomp.com.

25 jaar Barechja
19:30, Wijk en Aalburg, hervormde kerk Oude Kerkstraat. Jubileumconcert Barechja o.l.v. Wibo Hijink. Thema: 'Geprezen zij de Heer' (tevens de betekenis van Barechja). Liederen uit de afgelopen 25 jaar. Toegang gratis, collecte voor onkosten.

Elluf-Elluf-Bal Dussen
21:00, Dussen, eetcafé 't Pleintje. Start van het nieuwe carnavalsseizoen van CS De Klaitrappers. Presentatie van de nieuwe Prins en de kandidaten voor de Andre Schelle Wisseltrofee. Ook wordt, na jaren van onderbezetting, weer een voltallige Raad van Elf gepresenteerd. Het motto van Carnaval 2019 is: 'Ge zit r'aon vaast'.

zondag 11 november

Indoor rommelmarkt
10:00, Hank, café-restaurant Vissershang. Café-restaurant Vissershang houdt een indoor rommelmarkt. Naast de particuliere verkopers, die een leuk aanbod aan spullen hebben, heeft de rommelmarkt ook nog iets speciaals, want café Vissershang gaat ook ruimen. Het café heeft zoals iedereen heel veel spulletjes op zolder staan, en af en toe is het tijd om te ruimen. Bierglazen, bordjes, wijnglazen, pannetjes, potjes, reclamemateriaal. De rommelmarkt is open vanaf 10:00 uur tot 17:00 uur en de toegang is gratis. Meer informatie: www.vissershang.nl of 0162-403666.

Jos Refo
10:00, Werkendam, MFA Vlechtwerk. Samenkomst met zang en woordverkondiging door Jos Refo en band.

Beverburchtentocht
14:00, Hank, Jachthaven Vissershang. Beverburchtentocht, een vaartocht van ruim twee uur onder leiding van een Biesboschgids. Eventueel met een korte uitstap. Reserveren: www.vissershang.nl of 0162-403666.

Fotowandeling
14:30, Heusden, bezoekerscentrum. In samenwerking met Collectief Brabant staat deze zondagmiddagwandeling in het teken van fotografie. Een gids leidt je langs de mooiste plekjes van de vesting en vertelt boeiend over de historie, terwijl jij aan de hand van aanwijzingen van een ervaren fotograaf met je eigen toestel de mooiste foto's van de omgeving maakt. Door deze meteen door te mailen naar Collectief Brabant krijg je, na afloop, indien gewenst, feedback op je foto's. Kijk voor meer informatie op: www.hbtheusden.nl/2018-fotograferen-zondagmiddagwandeling.

Gezinsdienst
16:00, Sleeuwijk, Oude Kerkje. Hervormde gemeente Ichthus Sleeuwijk houdt een gezinsdienst voor jong en oud. De dienst zal worden geleid door dominee Van Kapel uit Waspik. Muzikale medewerking zal worden verleend door Willemijn van der Ven op harp en Jantine van der Ven op viool.

Gadget
16:00, Gorinchem, Theater Peeriscoop. De dames van Gadget, allen geboren en getogen in Nieuwendijk, treden op in Theater Peeriscoop in Gorinchem bij 'Peeriscoop op Zondag'. Het theater maakt er dan een gezellige middag van. Er is een uur muziek en in de entreeprijs zitten een drankje en hapjes na afloop. Gadget speelt een gedeelte van hun theaterprogramma. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te reserveren via www.peeriscoop.nl.

Jeugddienst met oud-voetballer
18;00, Woudrichem, NH kerk. Gastspreker is oud-voetballer Ardon de Waard die o.a. speelde bij Heereveen, Testar, VVV Venlo en Quick Boys. Tegenwoordig werkt hij in het onderwijs. Daarnaast is hij directeur van Stichting Geloofshelden, die de sportwereld wil bereiken met het evangelie.

Jeugddienst
18:30, Genderen, hervormde kerk. Jeugddienst rond het thema: 'Hoe hoog leg jij de lat?', waarbij het verhaal van de ontmoeting van Jezus en Zacheüs centraal staat. Dominee de Haan zal dit onderwerp behandelen en de muzikale begeleiding ligt in de handen van de gelegenheidsband van Hervormd Aalburg.

dinsdag 13 november

Repair Café Altena
9:30-11:30, Almkerk, kringloopcentrum Altena, Kerkstraat 1. Repair Café is samen kapotte spullen repareren, deskundig advies, ontmoeten en inspiratie opdoen. De koffie staat klaar. Kosten? Een vrijwillige bijdrage.

Eritrea
10:00, Heusden, Senioren Sociëteit. Theo Janssen komt aan het woord bij de Open 50+ Sociëteit van de Stichting Senioren Heusden. Hij spreekt over Eritrea waar hij als vrijwilliger driemaal werkzaam was voor het Programma Uitzending Managers (PUM). Leden betalen 1,50 euro, buitenstaanders 3 euro, inclusief twee kopjes koffie of thee.

Contactmiddag
14:30, Wijk en Aalburg, d'Alburcht. Contactmiddag PCOB, afdeling Aalburg. Deze middag zal Joke Verweerd vertellen over haar boek 'Retour Rantepao'.

Eerste Wereldoorlog
20:00, Almkerk, 't Verlaat. Jan van Oudheusden houdt op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena een lezing over de Eerste Wereldoorlog met als thema 'De Eerste Wereldoorlog, moedercatastrofe van de 20ste eeuw.' Entree voor niet-leden: vier euro.

woensdag 14 november

Koersballen
14:00, Genderen, Dorpshuis. Koersballen voor senioren in het Dorpshuis van Genderen.

PCOB-middag Andel
14:30, Andel, De Schutskooi (Beatrixstraat). Thema: 'Gezondheidszorg'. Joke Kraal uit Gouda maakt een terugblik naar vroegere tijden: 'Aderlaten of Haarlemmerolie'.

Debattle
19:30, Woudrichem, De Werf. Bibliotheek CultuurPuntAltena houdt 'Debattle!'. Een debat tussen jongeren en lijsttrekkers van Altena op weg naar de verkiezingen. Jongeren van onder andere het Altena College en het Willem van Oranjecollege stellen kritische vragen over het verkiezingsprogramma van de verschillende lokale politieke partijen. Het debat is live te volgen via de Facebookpagina van de bieb!

Kersten bij 't Nut
20:00, Heusden, Open Hof. Rinie Kersten trakteert de leden van het Nut in de gemeente Heusden op een spannend betoog over 'Verhalen, mythen en sagen in relatie tot de natuur'. Ook mensen die geen lid zijn van het Nut, mogen naar hem komen luisteren. Voor hen geldt een entree van vijf euro, inclusief twee kopjes koffie of thee. Veel natuurverschijnselen en diverse planten en dieren met een bijzonder uiterlijk of naam stellen ons ook in onze tijd nog voor vraagtekens. In het verre verleden waren ze aanleiding voor uiteenlopende verhalen, allemaal pogingen om die gebeurtenissen te verklaren of ze in ieder geval een plaats te geven.

Coldplay
21:00, Almkerk, Hollywoud. Goed nieuws voor fans van Coldplay. Deze woensdag ertoont Hollywoud de muziekdocumentaire 'A Head Full Of Dreams' waarin een van de grootste bands ter wereld haar eigen verhaal vertelt. De film combineert spectaculaire optredens van iconische nummers, zoals 'Fix You' en 'Viva La Vida', met intieme momenten die de vriendschap en broederschap van de band onthullen. Meer informatie en reserveren via www.hollywoud.nl of 0183-307286.

Judy Blank bestormt podium Xinix

Judy Blank treedt op in Xinix.

nieuwendijk • Judy Blank, opgegroeid in Aalst en oud-leerlinge van het Altena College, is terug op de podia.

Met een koffer vol nieuwe liedjes over klein geluk, je draai proberen te vinden in de wereld en de dagelijkse gang van zaken in de Southern States, betreedt ze vrijdag 9 november het podium in Xinix tijdens het Xinix Rootscafé. De Amerikaanse Sarah Peacock, die Judy tijdens haar verblijf in Nashville ontmoette, zal ook in Nieuwendijk optreden, als support-act. Xinix opent de deuren om 21:00 uur.

Voor een 23-jarige heeft Judy al flink wat ervaring op haar naam staan. Blanks' debuutalbum 'When The Storm Hits' kwam uit in 2014, waarna ze speelde op festivals als North Sea Jazz, Lowlands en Pinkpop. Ze was geregeld te zien bij De Wereld Draait Door en reisde later in het jaar het land door voor haar eerste eigen clubtour. Later bleek dit slechts het begin van een zinderend avontuur dat zich niet liet beperken tot de Nederlandse grenzen. Wilde plannen en grote dromen leidden tot meerdere reizen naar de zuidelijke staten van Amerika. Daar speelde ze in donkere kroegen en koffiebarretjes in Louisiana. Binnen een mum van tijd werd ze gevraagd te spelen op het lokale radiostation en stroomden de aanvragen voor nieuwe optredens binnen. Niet veel later vertrok ze naar Nashville, Tennessee. Geïnspireerd door alle pure country en americana die ze had gehoord keerde ze terug naar Europa, waar ze speelde in voorprogramma's van The Wood Brothers, Langhorne Slim en Macy Gray, en door Engeland toerde met bluesgitarist Matt Phillips. Judy Blank nam haar zojuist verschenen tweede album 'Morning Sun' op in de Southern Ground studios in Nashville.

Avond over astma bij kinderen

wijk en aalburg • Stichting Kruiswerk Aalburg houdt donderdag 15 november een avond rondom het thema '(Kinder)astma'. Wanneer een kind astma heeft, hebben ouders vaak veel vragen: 'Wat moet ik nu doen? Komt mijn kind er ooit vanaf?'. Op deze vragen geeft Anne Nieuwenhuis, kinderarts in het Jeroen Bosch ziekenhuis, antwoord. Aan de hand van voorbeelden gaat ze in op de klachten van kinderen en welke factoren astma kunnen beïnvloeden. Ook de behandeling van astma en wat te doen als de klachten toenemen komen aan bod. Inloop vanaf 19:30 uur, de avond start om 20:00 uur in d'Alburcht, Perzikstraat 14a in Wijk en Aalburg.

Parkinson café

gorinchem • Mensen met de ziekte van Parkinson en hun naasten zijn weer van harte welkom bij een nieuw Parkinson Café op dinsdag 20 november in woonzorgcentrum Bannehof in Gorinchem. Het thema van deze avond, die om 19:30 uur begint, is cognitieve stoornissen en de spreker is Ad Nouws.

WinterFair Heusden

heusden • Onder de koepel van 'Wat bezielt Heusden?' is er op 17 november een WinterFair in de vestingstad. Dat alles speelt zich tussen 10:00 en 15:00 uur af in en rond De Open Hof, Breestraat 10. Net als eerdere edities, kunnen bezoekers terecht voor bloemen en planten, bloemstukjes, zuivel en diverse streekproducten. Ook zijn er kerstkransen, cadeautjes, presentjes voor Sint en kerst. Dit jaar worden er ook brocante-artikelen aangeboden zoals antieke Franse Louvre-deuren en, beschilderde paspoppen. Uiteraard wordt eraan de inwendige mens gedacht en er wordt weer een grote verloting gehouden, loten kosten 1 euro, met als prijs onder andere een citytrip naar een Europese stad.

Jeugddienst

genderen • Jeugddienst in de hervormde kerk in Genderen op zondag 11 november vanaf 18:30 uur. Het thema is: 'Hoe hoog leg jij de lat?' en het verhaal van de ontmoeting van Jezus en Zacheüs staat hierbij centraal. De muzikale begeleiding ligt in de handen van de gelegenheidsband van hervormd Aalburg.

Jubileumconcert 21-04-2018 Foto: Wouter Leusden

zaterdag 17 november

Bijzonder najaarsconcert AFC
woudrichem • In het jubileumjaar van het Andels Fanfare Corps, dat 125 jaar bestaat, wordt zaterdag 17 november vanaf 20:00 uur een najaarsconcert gegeven in de Sint Martinuskerk in Woudrichem. Voor de laatste keer zal het jubileum centraal staan. Speciale gast dit concert is Pierre Volders, solotrombonist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij zal samen met Andels Fanfare Corps enkele solowerken spelen. Deze avond beleeft ook het speciaal voor het jubilerende AFC door Egbert van Groningen gecomponeerde muziekstuk haar première. Daarnaast wordt het jubileumboek 'Andels Fanfare Corps 125 jaar' gepresenteerd. In dit boek wordt de rijke geschiedenis van Andels Fanfare Corps beschreven. Het boek kost 34,95 euro en is te bestellen via info@andelsfanfarecorps.nl. Hier zijn ook de kaarten voor het concert te bestellen.

Indoor rommelmarkt in Vissershang

Café-restaurant Vissershang houdt van 10:00 tot 17:00 uur een indoor rommelmarkt. Naast de particuliere verkopers, die een leuk aanbod aan spullen hebben, heeft de rommelmarkt ook nog iets speciaals. Café Vissershang heeft namelijk net zoals iedereen heel veel spulletjes op zolder staan: bierglazen, bordjes, wijnglazen, pannetjes, potjes, reclamemateriaal: veel te veel om allemaal te bewaren.

Rinie Kersten over mythen en sagen

Rinie Kersten trakteert de leden van het Nut in de gemeente Heusden op een spannend betoog over 'Verhalen, mythen en sagen in relatie tot de natuur'. Aanvang: 20.00 uur in de Open Hof. Veel natuurverschijnselen en diverse planten en dieren met een bijzonder uiterlijk of naam stellen de mens ook nu nog voor vragen. In het verre verleden waren ze aanleiding voor uiteenlopende verhalen.

Nerfgames bij De Pomp in Almkerk

Jongerencentrum De Pomp houdt een Nerfgames avond.Zin in een actief avondje waarin in teamverband allerlei bekende spellen gepsseld worden, zoals 'Capture the flag' en 'V.I.P.'? Deze avond wordt gebruik gemaakt van een sportzaal dus neem zaalsportschoenen of gymschoenen mee. Verzamelen om 19:30 uur bij De Pomp in Almkerk, vertrek richting gymzaal om 19:50 uur.

Elluf-elluf-Bal in Klaiendam

In Klaiendam start de carnavalsperiode met het vierenvijftigste Elluf-elluf-Bal in eetcafé 't Pleintje in Dussen. Een hoogtepunt op de agenda is uiteraard de voorstelling van de Prins die de scepter gaat zwaaien over Carnaval vierend Klaiendam. Bijzonder is ook dat, na jaren van onderbezetting, een volledige raad van elf gepresenteerd wordt. Dit alles onder het motto voor Carnaval 2019: 'Ge zit r'aon vaast'.

Kerkdiensten

AALBURG - Evang. Yeshua Gem. (d'Alburcht, Perzikstr. 14a) 11.00 uur dienst. Geref. Gem. 09.30 uur leesdienst, 15.30 uur ds. A.T. Huijser. 09.30 uur ds. B. v.d. Heiden, 15.00 en 19.30 uur ds. J. van Laar (woensdag 14 november). Herv. Gem. 10.00 uur ds. L.M. Aangeenbrug, 18.30 uur ds. A.J. Mouw. Vrije Oud Geref. Gem. 09.30 en 15.00 uur dhr. D.J. v. Keulen. 15.00 uur ds. A. Kot, 19.30 uur dhr. D.J. v. Keulen (woensdag 14 november).

ALMKERK - Altenahove 11.00 uur dhr. R. Verkaik. Christelijke gemeente Focus op God, in 't Verlaat 10.00 uur samenkomst. Geref. Kerk 09.30 uur ds. B. Ridder, 17.30 uur ds.G.J. Wolters, KSG in NHK. Geref. Kerk Vrijgem. 09.30 uur ds. J. Luiten, 16.30 uur ds. A.J. Holsappel. Herv. Gem. 09.30 uur ds. K.E. Schonewille, 17.30 uur ds. G.J. Wolters, KSG-dienst.

ANDEL - Geref. Kerk 09.30 uur ds. N.J. Dekker, 18.30 uur ds. P.M. v. Dam. Herv. Gem. 09.30 uur ds. A. Naijen, 18.00 uur ds. L.M. Aangeenbrug. Vrije Evang. Gem. De Koningshof 10.00 uur Rob Hondsmerk.

BABYLONIENBROEK - Herv. Gem. 09.30 uur kand. A. de Wit, 18.30 uur ds. P.M. v. 't Hof.

DUSSEN - Geref. Kerk "De Hoeksteen" Dussen-Meeuwen 09.30 uur ds. B. de Graaf, H.A.. Herv. Gem. 09.30 uur kand. T. Beekman, 18.30 uur ds. F. Wijnhorst.

EETHEN - Herv. Gem. Eethen/Drongelen 09.30 uur ds. A. Hamstra, 18.30 uur ds. A. Zoutendijk.

GENDEREN - Geref. Kerk 09.30 uur dhr. J. Veltrop, 18.30 uur ds. J.T. Wolleswinkel. Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. L.W. de Haan.

GIESSEN - Herv. Gem. 09.30 uur dienst, voorber. H.A., 18.00 uur ds. P. Vermaat.

HEUSDEN - Prot. Gem. 10.00 uur ds. C. Huisman, 17.00 uur ds. F.W. Verbaas.

NIEUWENDIJK - Geref. Kerk 10.00 uur ds. R.A. Wouda, bed. H.A., 14.30 uur ds. R.A. Wouda, H.A. Steunpunt. Herv. Gem. 10.00 uur ds. P.J. Droogers, 18.30 uur ds. L. v. Wingerden.

RIJSWIJK - Christengem. 10.00 uur W. Luchthart. Geref. Kerk 09.30 uur ds. J. v.d. Hout. Herv. Gem. 09.30 uur kand. L.L v.d. Dool, 18.00 uur ds. C. Hendriksen.

SLEEUWIJK - Geref. Kerk Sleeuwijk-Woudrichem 10.00 uur mw. ds. A. de Kuiper. Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. Blom. Herv. Gem. Ichthus 10.00 uur ds. A. de Wit, 16.00 uur ds. H.J. v. Kapel. Messiaanse huisgem. Beth-Shalom 10.00 uur samenkomst (zaterdag 10 november). Ned. Geref. Kerk Sleeuwijk (v.h. NGK Almkerk-Werkendam) 10.00 uur ds. H.F. Kaldeway. Vrije Evang. Gem. De Burcht 10.00 uur Robbie van Veen.

UITWIJK-WAARDHUIZEN - Geref. Kerk Vrijgem. 09.30 uur ds. K. Harmanny, 18.30 uur ds. H.T. Wendt. Prot. Gem. Uitwijk-Waardhuizen 09.30 uur ds. L.W. de Haan, 18.30 uur ds. G.C. Lock.

VEEN - Geref. Gem. 09.30 en 18.00 uur ds. E. Bakker. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. L. Groenenberg, 18.30 uur ds. J.P. Stoel. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. Brouwer, 18.00 uur ds. W. Peene.

WERKENDAM - Chr. Geref. Kerk 10.00 en 17.00 uur ds. J. de Bruijn. Evang. Gem. de Graankorrel 10.00 uur Jos Refo en band. Geref. Kerk 10.00 uur ds. P.H. Zaadstra, 18.00 uur ds. A. Spaans. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. L. Treur, 16.00 uur ds. J. Koppelaar. Herv. Gem. wijk 1 10.00 uur pasat. med. H. Dekker(DK), 18.00 uur ds. C.H. Wesdorp(BBK). Herv. Gem. wijk 2 10.00 uur ds. H.J. Lam(BBK), 18.00 uur ds. G. v. Wijk(DK). Vrije Gereformeerde Gemeente in Nederland 10.00 en 18.00 uur ds. B.G. Ippel. 19.30 uur ds. B.G. Ippel (woensdag 14 november).

WIJK - Herst. Herv. Gem. 09.30 uur kand. A.J Speksnijder, 18.30 uur ds. J.W. Baan. Herv. Gem. 09.30 uur ds. A. v.d. Stoep, 18.30 uur ds. M.A. Kuijt.

WOUDRICHEM - Herv. Gem. 10.00 uur ds. A.J. Molenaar,voorber. H.A., 18.00 uur Ardon de Waard met Nathalie Booy. R.K. Kerk 09.30 uur Woord- en communieviering, Kees Waas, p.w..

Foto: Joyce Hoedelmans

De dames van Gadget treden zondag 11 november op in Theater Peeriscoop in Gorinchem.

'Moedercatastrofe van de 20ste eeuw'

Jan van Oudheusden houdt vanaf 20:00 uur in het Verlaat in Almkerk een lezing over WO I met als thema 'De Eerste Wereldoorlog, moedercatastrofe van de 20ste eeuw.'

Jossi Ben Zvi komt naar Wijk en Aalburg

Jossi Ben Zvi, Joodse Bijbelleraar en predikant zal vanaf 10:00 uur in BuBeClu uitleg geven over de Bijbel vanuit de oorspronkelijke grondtekst, vanuit het Hebreeuws. Zijn vrouw zal vertalen.

'In het veld ben ik een pitbull'

Wilty Schaap loopt al een tijdje mee

Aanvoerder Wilty Schaap zat zaterdag al zijn eerste schorsing uit. foto: Jan Noorlandt

woudrichem • Buiten het veld is Wilty Schaap een aardige en goedlachse gast. Zodra hij binnen de lijnen stapt en het gras ruikt, verandert er echter iets in zijn kop. "In het veld ben ik een pitbull", geeft hij aan. "Binnen het veld is het voor mij oorlog en moet ik het hebben van buffelen", zegt hij met gevoel voor understatement. "Tegenstanders komen ook niet graag naar Het Bolwerk", lacht Schaap, die er ook niet voor schroomt om aan de noodrem te trekken of een keer als het nodig is over de grens te gaan. Het zit een beetje in de aard van het beestje. Zo liep Wilty Schaap in de overigens knap met 2-4 gewonnen wedstrijd bij Roda Boys al tegen zijn eerste schorsing aan. "Daar baal ik dan wel enorm van, want nu miste ik de wedstrijd tegen Nivo Sparta", aldus Schaap.

De 27-jarige Schaap loopt al een tijdje mee bij Woudrichem en debuteerde al op 16-jarige leeftijd in het eerste elftal. Hij maakte Jan van Straten, Leon van Loon, Corné Rooster, Robbie van Wijngaarden en Wim Holster als aanvoerder mee.

Nu is hij zelf de man met de aanvoerdersband. Wilty Schaap kan zich wel vinden in zijn nieuwe rol. "Ik heb altijd wel in de as van het veld gespeeld en in de huidige spelstijl kan je mij wel beschouwen als het slot op de deur. Het houdt in dat ik vaak in het duel kom, maar daar schroom ik niet voor. Verder heb ik het spel lekker voor me en kan mijn medespelers coachen, dat ligt mij wel. Ik ben er ook trots op dat ik de aanvoerdersband mag dragen. Ik ben een echte Woerkumse jongen en dan is het super gaaf dat je de band van het vlaggenschip mag dragen."

Wilty Schaap kan ook goed door een deur met de nieuwe trainer Piet Saaman. "Hij ligt supergoed in de groep, staat er boven, maar hij is ook in voor een geintje en kan het allemaal goed overbrengen. We doen veel met de bal en als het acht uur is, hebben we al vijfhonderd keer de bal aangeraakt. Je ziet ook dat spelers, die wel eens een bal lieten glippen, nu veel vaster aan de bal zijn. We zijn verder ook op en top fit en trainen twee uur langer", aldus Schaap, die afgelopen seizoen nog tobde met een afgescheurde kruisband en er bijna een jaar uit lag.

Rauwdouwer

"Ze zeggen tegen mij altijd: 'jij gaat niet tot je veertigste voetballen'. Ik ben natuurlijk ook wel een beetje een 'rauwdouwer', maar ben er toch sterker uit gekomen", aldus de accountmanager bij Amari Metals, die uit een sportieve Woerkumse familie komt. Ook vader Wim Schaap speelde in het eerste elftal van vv Woudrichem. Daarnaast speelde ook oudere broer Arjon Schaap in het eerste en nu dus Wilty, samen met zijn jongere broer Danny.

Wilty Schaap maakte ook de victorie bij Woudrichem van de vierde klasse naar de tweede klasse mee. Het kampioenschap in de vierde klasse maakte de meeste indruk.

"Dat vergeet ik nooit meer, Brakel uit. De ontlading was geweldig. Het was super met de pont terug naar Woerkum. Je moet weten, dat het 43 jaar geleden was, dat Woudrichem kampioen was geworden en ik zag mensen van 75 jaar janken", herinnert Schaap zich, die ook het kampioenschap in de derde klasse beleefde. Nu is de tweede klasse voor het tweede seizoen aan de orde.

Woudrichem doet het boven verwachting en proefde al aan de koppositie. Het is echter veel te vroeg om al aan een titel te denken, weet ook Schaap. "De bal is rond en je moet er niet raar van op kijken", grapt hij wel.

Top vijf

"Wij kunnen voetballen als het moet, maar ook tot het gaatje gaan. We moeten maar kijken waar het schip strandt." Doel is wel de top vijf.

"Alleen kaarten pakken, daar ligt wel onze valkuil dit seizoen", besluit Schaap.


Nico van Es

Woudrichem krijgt tiental niet klein

Foto: Jan Noorlandt

woudrichem • Zonder de geschorste Wilty Schaap en Dillis de Vries had Woudrichem zaterdag een zware kluif aan Nivo Sparta. De gasten kwamen ook op 0-1 voor de rust. Een rode kaart voor Nivo Sparta na een onbesuisde charge op Aron Timmer veranderde het spelbeeld. Tegen de tien uit Zaltbommel nam Woudrichem het heft in handen. Tim Saaman had nog pech met een vrije trap op de kruising. Niet veel later viel wel de 1-1 middels Bori Secreve. De winst lonkte, maar beide trainers het doen met een puntendeling. Trainer Piet Saaman moest even slikken. "Na de rust hebben we super goed gevoetbald tegen een goed verdedigend Nivo Sparta. We zijn vol voor de winst gegaan en dan moet je het geluk hebben. Ik had liever gewonnen", recapituleerde de trainer van Woudrichem. Theo de Boon van Nivo Sparta kon beter leven met de puntendeling. "Als je tweederde van de wedstrijd met tien man staat, dan weet je dat je de druk niet tegen kan houden. Dan weet je dat de treffer van Woudrichem een keer gaat vallen."

UITSLAGEN

zaterdag 3 november

IJsselmeervogels – Kozakken Boys 3-0
Achilles Veen – Ter Leede 1-2
GRC 14 – SVL 1-0
GJS – Almkerk 2-6
NOAD'32 – Drechtstreek 2-1
Woudrichem – Nivo Sparta 1-1
Altena – Pelikaan 1-3
Papendrecht – Wilhelmina'26 3-1
HSSC'61 – GDC 3-1
SSC'55 – Sleeuwijk 1-5
GVV'63 – Sparta'30 (afgelast)


zondag 4 november

Right'Oh – Be Ready 2-3
Dussense Boys – Blauw Wit'81 1-1
HHC'09 – Were Di 0-2

PROGRAMMA

zaterdag 10 november

districtsbeker tweede ronde:
Almkerk – Achilles Veen
Roda Boys – Sleeuwijk
Wilhelmina'26 - GDC

Kozakken Boys loot Vitesse

werkendam • En weer rolde er zaterdagavond in de KNVB-beker een mooie loting uit de koker voor tweededivisionist Kozakken Boys. In de 1/8-finales krijgen de Werkendammers Vitesse op bezoek. Geen Ajax of Feyenoord dus voor Kozakken Boys, maar wel een mooie tegenstander. Kozakken Boys-Vitesse zal worden gespeeld op 18, 19 of 20 december. Kozakken Boys haalde vorige week dinsdagavond weer een superstunt uit in de beker. Eerstedivisionist Almere City werd met 2-1 uit de beker geknikkerd. Ahmed el Azzouti was er in de laatste minuut van de blessuretijd als de kippen bij om in tweede instantie vol overgave en kiezelhard de 2-1 binnen te koppen.

Jakko Sport Topscorersbokaal

regio • Robin van den Noort blijft maar raakschieten. In de derby tegen Right'Oh weer tweemaal voor Be Ready, dat hierdoor koploper blijft. Van den Noort staat op precies twee treffers per wedstrijd en dat gemiddelde is hoger dan vorig seizoen toen hij op 44 doelpunten eindigde. Schutter van de week in het Jakko Sport Topscorersklassement is Bart Dirven van Almkerk. Hij schoot er voor zijn club drie binnen in het met 6-2 gewonnen duel tegen GJS. Frans van den Steenhoven is een liefhebber, traint nog zo af en toe, maar is voor het Sleeuwijk van trainer Pieter Tuns onmisbaar. Tegen SSC'55 was het weer twee keer raak voor Van den Steenhoven. Sleeuwijk kan over twee weken de periodetitel pakken.

Kontakt-bokaal

De stand in het klassement om de Kontakt-bokaal is als volgt:

Achttien punten: Sleeuwijk;
Vijftien: Be Ready, Kozakken Boys;
Dertien: Almkerk, Woudrichem;
Elf: GDC, Sparta'30;
Tien: Wilhelmina'26;
Negen: Achilles Veen;
Zeven: Dussense Boys, GRC 14;
Zes: NOAD'32;
Vijf: Altena.

Harry Cornet zwemt wedstrijdrecord

werkendam • Harry Cornet wist dit weekend in Roermond een Zuidelijke Cirkel en Brabants Masters Record te zwemmen.

Biesboschzwemmer Cornet kwam aan de start op de 25 en 400 vrije slag en 25 schoolslag. Daarnaast maakte hij ook nog deel uit van de 4x50 vrije slag estafette. Op alle persoonlijke onderdelen was hij de snelste in zijn categorie, maar vooral zijn tijden op de vrije slag stemde hem tevreden. De tijd op de 400 vrije slag was goed voor een clubrecord, Brabants Masters Record en zelfs een Zuidelijke Cirkel record. Dit is de snelste tijd gezwommen door een deelnemer aan de Zuidelijke Cirkel in de afgelopen 25 jaar in een categorie. Ook op de sprintnummers zwom Cornet clubrecords. Als startzwemmer zorgde hij er mede voor dat hij samen met Paul Wijnja, Antoinette Kant en Annette Wijnja op de 4x50 vrije slag ook een Zuidelijke Cirkel record zwom. De persoonlijke records kwamen deze middag op naam van Neel Gielen en Antoinette Kant. Kant verbeterde zichzelf op de 25 meter schoolslag met 0,01 seconde en dit deed ook Gielen. Zij haalde ruim een seconde van haar schoolslag tijd af. Op de 25 rugslag was ze bijna een halve seconde sneller dan ooit.

Annette Wijnja, Paul Wijnja en Sander van Tilburg waren de andere zwemmers die persoonlijk clubrecords zwommen. Annette zwom op de 50 vrije slag een nieuw clubrecord en Paul Wijnja verbeterde het clubrecord op de 100 wisselslag. Van Tilburg was bij de heren 30-plus sneller dan het clubrecord. Het laatste clubrecord dat gezwommen werd, was een estafette nummer. Nico Swart, Dick Burghout, Antoinette Kant en Annette Wijnja wisten op de 4x25 schoolslag dit te realiseren.

Voor Bastiaan Baggerman, Sabrina Boekhout, Erik Huisman, Sigrid Koekkoek, J.P. van Rossem en Ingmar Visser waren er geen persoonlijke records, maar hun tijden op de verschillende nummers geven aan dat ze in goede vorm zijn. Over vier weken is de laatste wedstrijd van de Zuidelijke Cirkel, in het gehalveerde 50 meter wedstrijdbad in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion.

ZVDO laat zich zien

andel • ZVDO heeft koploper De Schelde zaterdag goed partij geboden. Het duel in Terneuzen eindige in 6-5 voor de gastheren. In de eerste periode begon ZVDO aftastend aan de wedstrijd. Dit voorzichtige spel resulteerde snel in een 0-1 achterstand. Halverwege deze periode wist Jan-Willem het eerste doelpunt voor ZVDO te maken, maar de heren van De Schelde wisten met een doelpunt wederom de voorsprong in de wedstrijd te pakken. Aan het begin van de tweede periode was het spelbeeld bij tijd en wijle niet al te best. ZVDO gaf het achterin soms te gemakkelijk, waardoor er veel kansen kwamen voor de mannen uit Zeeland. Gelukkig voor ZVDO werden deze kansen niet goed afgemaakt of wist keeper Rob Vos knap redding te brengen. Desondanks wist De Schelde in deze tweede periode de score uit te breiden naar 3-1. Het verdedigende spel van de heren van ZVDO werd aan het begin van de derde periode een stuk beter en zij wisten het in deze periode achterin goed dicht te houden. Ook het aanvallende spel werd beter en er werden voorin goede kansen gecreëerd. Het lukte dan ook om weer aan te haken door de 3-2 te maken.
Het goede verdedigende spel uit de derde periode werd aan het begin van de vierde periode doorgezet.

Achtereenvolgens wisten Emiel, Arie en Berry het net van de tegenstander te vinden, waardoor er halverwege deze laatste periode een 3-5 voorsprong op het scorebord stond. Het lukte ZVDO echter niet om de knappe voorsprong te verdedigen en uiteindelijk werd het dus nog 6-5 in Zeeland.

Dames Voltena foutloos

nieuwendijk • De dames van Voltena bleken zaterdag ook oppermachtig tegen Dros-Alterno dames 2. In eigen huis werd het 3-0 in sets. De volleybalster blijven thuis zo ongeslagen. Vanaf het startsignaal werd geconcentreerd gespeeld. Tegen het einde van de eerste set ging het echter fout aan de kant van Voltena. Middenspeelster Mexime van Driel moest noodgedwongen de wedstrijd staken. Met de schrik in de benen stond IMS/Voltena op als team en wist zo de eerste set binnen te slepen: 25-22. In de tweede set leek de thuisploeg feller te spelen waarbij de druk naar de overkant werd opgevoerd. De pass liep goed waardoor de aanval via mooie sets kon worden bediend. In sneltreinvaart werd de tweede set binnen gehaald met 25-12.

Wat spannender leek het te worden in de derde set waarin het even gelijk op ging. IMS/Voltena voerde de druk nogmaals op en maakte het verschil door foutloos te spelen. Dit niveau werd tot het einde van de set vastgehouden en met een verdienstelijke 25-14 was het wel duidelijk dat het thuisteam de sterkste van dit duel was.

Zilver voor Marianne Vos

rosmalen • Marianne Vos is zondag als tweede geëindigd tijdens het EK Veldrijden in Rosmalen. De strijd bij de Elite ging met name tussen Annemarie Worst, Marianne Vos, Denise Betsema en Sanne Cant. In de voorlaatste ronde gaf eerstgenoemde flink gas. Worst hield vervolgens knap stand. "Ik merkte al snel dat het voor mij lastig was om vandaag het verschil te maken. Op het einde probeerde ik te redden wat er te redden viel. Annemarie Worst was duidelijk de sterkste. Mooi dat er vandaag zoveel oranje van voren te zien was", zegt Marianne Vos op de website van haar ploeg WaowDeals Pro Cycling. Ze last nu een break in.

Ongelukkige nederlaag Cross Smash

werkendam • De afgelopen speelronde stond de badmintontopper op het programma tussen BC Cross Smash en BC Alblasserdam, de (respectievelijke) nummers 2 en 1 van de ranglijst. Helaas moesten de Werkendammers een 6-2 nederlaag slikken, maar een gelijkspel behoorde zeker tot de mogelijkheden. Zo verspeelde het herendubbel Sijtsma/Visser 3 matchpoints in de beslissen derde set (21-23) en ging ook het gemengddubbel Sijtsma/Van der Hoff in de verlenging van de derde set (20-22) verloren. Marianne van der Hoff moest tevens ook in haar enkelspel met 19-21 in de derde set het onderspit delven. Deze drie partijen hadden ook zomaar in het voordeel van de Werkendammers kunnen uitvallen. De twee gewonnen partijen kwamen op naam van Sebastiaan Visser en Rick van de Boom, die beide hun enkelspel zeer overtuigend wisten te winnen.
Het tweede team van BC Cross Smash deed betere zaken door in Breukelen tegen de nummer 3 van de competitie met de maximale score van 8-0 naar huis te gaan.

Foto: Jan de Bruin

Rowan van Oord uit Hank schreef zaterdag bij wedstrijd om de wintercompetitie van Jan van Arckel in Giessenburg op zijn naam. Ook in het klassement van de D-klasse staat hij bovenaan.

ACKC E2

Het verhaal: Het is ACKC E2 gelukt om met drie van de vier teams uit poule E-140 kampioen te worden. In een spannende wedstrijd speelden ACKC en Albatros zaterdag 4-4 gelijk en werden alle kinderen uit deze teams kampioen. De E2 kreeg een mooie medaille en een cupcake. Trainers Julia en Jitske en coaches Sven en Derrek zijn supertrots op Jorren, Jasmijn, Giel, Fleur, Sofie en Casper.

ACKC E1

Het verhaal: ACKC E1 haalde in de thuiswedstrijd het kampioenschap al binnen door met 13-1 te winnen van de E1 van buurvereniging SKV. Afgelopen zaterdag werd ook gewonnen bij GKV en zo werd de E1 ongeslagen kampioen. Felicitaties gaan uit naar coach Jitske, Jayden, Bram, Sem, Bas, Saar, Frederieke en Anjanette.

LTC Altena dames

Het verhaal: Marlot Nugteren, Karin van Loon, Wilma van der Kleijn, Hilde Branderhorst en Heleen van der Dussen wonnen namens LTC Altena de KNLTB najaarscompetitie Dames 17+ tweede klasse. Met dank aan sponsor Geld en Gezin voor de mooie shirts, jasjes en de bloemen. Op naar de eerste klasse.

ACKC C1

Het verhaal: ACKC C1 wist het kampioenschap te pakken in de 1e klasse van de najaarscompetitie. Een prachtig resultaat, zeker ook omdat het werd bereikt zonder puntverlies. De C1 van GKV, HKC en Merwede, verloren zowel de uit- als thuiswedstrijden van de Almkerkse talenten.

KAMPIOENEN/NIEUWE JASSEN EN TASSEN

ST VV Almkerk/VV Altena MO15

Foto: Marian Verheij

Wat?: Nieuwe tenues

Door wie?: Ace Caferacerparts van Ferry Westerlaken uit Dussen