HK Klaroen

5 december 2018

HK Klaroen 5 december 2018


Bert Blase informateur voor Molenlanden

Foto: Geurt Mouthaan

molenlanden • Doe Mee! Molenlanden trekt samen op met het CDA in de zoektocht naar een stabiel college. Bert Blase is aangesteld als informateur. Doe Mee! werd met zeven zetels de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 november, het CDA eindigde met zes zetels als tweede.

Bart Blase, onder meer oud-burgemeester van Alblasserdam en (waarnemend) Hardinxveld-Giessendam, gaat het proces leiden. Doe Mee! en CDA hebben hem de volgende opdracht meegegeven: 'Onderzoek de mogelijkheid van een vernieuwend en stabiel college gebaseerd op een gedegen meerderheid in de gemeenteraad en voorzie dit zonodig van een advies'.

Motorblok

Over de keuze om met het CDA het proces verder te lopen zegt Doe Mee!-lijsttrekker Joke Stravers: "Het CDA is niet alleen de tweede partij in grootte, maar het is vooral een herkenbare en stabiele bestuurderspartij. Tegelijkertijd hebben ze tijdens de campagne laten zien dat ze ook willen en kunnen vernieuwen. We kiezen daarmee voor een motorblok van Doe mee! met CDA."

Ad van Rees, CDA-kopman, is ook helder in zijn keuze: "Doe Mee! is de grootste partij geworden. De kiezer heeft daarmee gesproken. Wij doen in ieder geval graag mee om samen met Doe Mee! de uitdagingen van de nieuwe gemeente op alle gebieden duurzaam aan te pakken."

Sfeervolle Winterfair in de Schor in Papendrecht

Winterfair de Schor Richard van Hoek

papendrecht • Koffiebar De Schor aan het Bosch in Papendrecht was zaterdag sfeervol aangekleed voor een winterfair die daar gehouden werd voor Stichting SHIF Oeganda.

Er was constant aanloop en zeker 100 mensen hebben hun weg naar de voormalige koffiebar gevonden en waren bijzonder verrast over de transformatie die het pand heeft doorgemaakt. Zowel aan de bar als in het café beneden werd ruimschoots genoten van koffie met lekkere taartjes en lunchgerechten.

De brocantekraam, kidscorner en verkoop van eten en drinken hebben 560 euro opgebracht voor Stichting SHIF Oeganda. Hier worden de docenten en schoolmaterialen van Grace school van betaald en de schoolgaande (vaak weeskinderen) krijgen op school elke dag een gratis maaltijd.

SGP: maak Alblasserdam vuurwerkvrij

woensdag 5 december 2018 | jaargang 76 no. 49

Plan voor Van Wijngaarden/Vorm-locatie

Ruud en Nel Korteland voor hun nieuwe zaak aan de Coornhertstraat. Foto: Bert Bons

papendrecht • De gemeente Papendrecht is achter de schermen druk bezig om samen met 'marktpartijen' een nieuwe invulling te geven aan het gebied waar nu het kantoor van Vorm Bouw en garagebedrijf Van Wijngaarden staat.

Ook de opslagruimte en werkplaats van rijwielhandel Korteland zou betrokken worden bij het plan voor herontwikkeling van dit gebied. Korteland heeft tevergeefs geprobeerd om een vergunning te verkrijgen voor het openen van een winkel aan de Coornhertstraat. De mededelingen over de herontwikkeling van het gebied werden gedaan door wethouder Arno Janssen, die vragen beantwoordde van commissielid J. van der Linden van D66. Van der Linden had uit betrouwbare bron vernomen dat er geen vergunning gaat komen voor Korteland, zo vertelde hij woensdagavond tijdens de vergadering. Hij vroeg aan PAB-wethouder Janssen of dit zo was en of er een oplossing gaat komen voor de impasse. Korteland wil immers graag een nieuwe vestiging openen aan de Coornhertstraat.

Van der Linden herinnerde wethouder Janssen tevens aan de verkiezingsbelofte van het PAB, dat er een oplossing voor het dossier Korteland zou komen.

Wethouder Janssen reageerde woensdagavond door te stellen dat er geen vergunningaanvraag gedaan is door Korteland en dat het overleg van de gemeente met ondernemers altijd gericht is op het vinden van oplossingen.

De wethouder vertelde verder dat er niet alleen onderhandelingen zijn over herontwikkeling van Vorm Bouw en garagebedrijf Van Wijngaarden, maar ook met 'mensen rondom Korteland'.

Wethouder Janssen: "Er lijkt zich een andere oplossing te presenteren. Ik hoop daarover binnenkort meer te kunnen melden, mogelijk half december of eind december al."

Het gebied dat herontwikkeld gaat worden, ligt grofweg tussen de Constantijn Huygenslaan, de Coornhertstraat, de Vondellaan en de Veerweg en is ongeveer 10.000 vierkante meter groot.

Echtpaar Vervelde 65 jaar getrouwd

Echtpaar Vervelde met burgemeester Paans. Foto: Peter Stam

alblasserdam • Huib Vervelde (94) en Marianne Vervelde-Koorevaar (84) uit de Polderstraat in Alblasserdam zijn deze week 65 jaar getrouwd.

Burgemeester Jaap Paans van de gemeente Alblasserdam ging maandag 3 december bij het tweetal, dat nog steeds zelfstandig woont, op felicitatiebezoek. De burgervader overhandigde het briljanten echtpaar daarbij een boeket bloemen.

Niet vergeten

Meneer Vervelde is een Alblasserdammer en werd geboren in een woning aan de Ruigenhil. Zijn vrouw werd in Schiedam geboren. De twee leerden elkaar kennen, doordat de tante van Marianne naast Huib woonde.

Terugblik

"We leerden elkaar kennen op de boerderij van Huib. Ik was zestien en hij 26", blikt mevrouw Vervelde-Koorevaar terug.

Na een aantal jaar verkering trouwden Huib en Marianne in 1953. "We trouwden op zijn verjaardag, zodat hij de trouwdag niet kon vergeten," lacht mevrouw Vervelde.

Kinderen

Het echtpaar kreeg drie kinderen en heeft inmiddels negen kleinkinderen en elf achterkleinkinderen. Huib was zijn leven lang werkzaam als boer/veehouder en Marianne hielp hem daarbij. Later heeft mevrouw nog bij 'Mees en Hope' in de postverwerking gewerkt.

Het echtpaar heeft het 65-jarig huwelijksjubileum zondag 2 december met de familie in cultureel centrum Landvast gevierd.

Naomi Julicher wint hoofdprijs van de Westpolder

papendrecht • Naomi Julicher (26) uit Papendrecht heeft zaterdagmiddag de hoofdprijs gewonnen van de feestactie van winkelcentrum Westpolder in Papendrecht gewonnen. Meer info; zie links van deze foto. de ondernemers van winkelcentrum Westpolder in samenwerking met Van der Vorm Vastgoed.

Naomi was één van de vele deelnemers die een kassabon ingeleverd had in de periode vanaf de heropening van het vernieuwde winkelcentrum, in oktober dit jaar. De hoofdprijs van de actie was een Fiat 500.

Uit de pot met kassabonnen waren honderd namen getrokken die zaterdagmiddag naar winkelcentrum Westpolder waren gekomen. Zij hadden in hun envelop vel papier gehad met daarop een kleur.
Met een Rad van Avontuur werd uit de deelnemende tien kleur de winnende kleur (wit) gekozen.
Daarna bleven er tien deelnemers over, die allemaal opnieuw een kleur kregen. Uiteindelijk won Naomi Julicher, die vlakbij winkelcentrum Westpolder woont.

"Ik heb de auto niet nodig om naar het winkelcentrum te kunnen komen, maar heb hem wel voor andere dingen nodig", vertelde Naomi na de uitreiking. "Mijn huidige auto is dringend aan vervanging toe, dus het komt goed uit!"

Herdenking bij Mission Belle

nieuw-lekkerland • Bij het monument Mission Belle langs de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland werd zaterdag een herdenkingsplechtigheid gehouden.
Op 1 december 1943, om circa 13.30 uur, crashte de Amerikaanse B-17G bommenwerper Mission Belle in de rivier de Lek ter hoogte van Lekdijk 26 in Nieuw-Lekkerland. In september werd hiervoor een monument onthuld, waar zaterdag de herdenking plaatsvond.
Onder anderen burgemeester Dirk van der Borg van de gemeente Molenwaard en legerpredikant G. van Driesten namen het woord. Daarnaast werden er kransen en bloemen bij het monument gelegd.

Naomi Julicher in de door haar gewonnen Fiat 500. Foto: Bert Bons

Naomi Julicher (26) uit Papendrecht heeft zaterdagmiddag de hoofdprijs gewonnen van de feestactie van winkelcentrum Westpolder in Papendrecht gewonnen. Meer info; zie links van deze foto.

Sinterklaas was ook aanwezig bij de prijsuitreiking en het rad van avontuur. Foto: Bert Bons

SGP: maak Alblasserdam vuurwerkvrij

Vuurwerk zorgt volgens de SGP vooral voor schade en overlast.

alblasserdam • De SGP van Alblasserdam wil graag Alblasserdam vuurwerkvrij maken tijdens de jaarwisseling 2019/2020.

De lokale SGP heeft, samen met de ChristenUnie, de discussie over het vuurwerk aangezwengeld in de raad, maar vond weinig gehoor bij de overige partijen. "We hebben daarna een uitleg gekregen van ambtenaren, die de juridische en praktische mogelijkheden van een vuurwerkverbod op bepaalde plaatsen in het dorp belicht hebben. Daaruit is gebleken dat de gemeente heel beperkte mogelijkheden heeft op dit moment."

Ondanks de geringe mogelijkheden om een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod erdoor te krijgen in Alblasserdam, wil de plaatselijke SGP het er niet bij laten zitten. "We willen graag de discussie aanwakkeren over de zin en de gevaren van vuurwerk", licht raadslid Corné van Werkhoven toe.

"Vuurwerk zorgt elk jaar voor veel overlast, letsel en schade. Daarnaast zijn nog veel meer zaken te noemen: ouderen kunnen ook in december weer gewoon veilig over de straat, hondenbezitters kunnen hun viervoeter weer rustig uitlaten, er breekt geen paniek meer uit onder de dieren in de dierenweides en jonge kinderen durven weer gewoon rustig te gaan slapen. Laten we hierbij niet vergeten dat onze hulpverleners ook weer veilig en met voldoening hun werk kunnen doen tijdens de jaarwisseling."

Kwetsbare patiënten met luchtwegaandoeningen kunnen veel hinder ervaren van de vele zware metalen die in de lucht worden geschoten rondom de jaarwisseling. Van Werkhoven: "Onze gemeente heeft de slogan 'Alblasserdam heeft er schoon genoeg van'. Daar past heel goed een vuurwerkvrije gemeente bij. Dit bespaart vele giftige stoffen in de lucht. Campagne voeren bij de ingang van ons dorp voor schonere lucht staat in schril contrast met het vele gif dat de lucht in gaat met vuurwerk. Hierin zouden we veel consequenter moeten zijn."

Een vuurwerkvrije gemeente heeft volgens de SGP nog meer voordelen; het zal veel kosten besparen. Denk maar aan het weghalen van straatmeubilair, alle vernielingen door vandalisme dat vuurwerk ook met zich meebrengt, de opruimwerkzaamheden na de jaarwisseling, de extra inzet van toezichthouders. Wanneer deze kostenposten opgeteld worden, loopt het bedrag fors op dat de gemeenschap hieraan betaalt.

De plaatselijke SGP beseft dat het afsteken van vuurwerk een oude traditie is, maar niet persé een goede. "Het afsteken van vuurwerk wordt vaak als iets onschuldigs gezien. Zoals al eerder gezegd zorgt vuurwerk jaarlijks voor overlast, letsel en schade."

De SGP sluit af met enkele praktische tips. Van Werkhoven: "Besteed de forse vuurwerkuitgaven dit jaar eens op een andere manier. Denk hiermee vooral aan je kwetsbare medemens en de dieren om je heen. Wat zou het mooi zijn als het vuurwerkgeld bijvoorbeeld dit jaar eens aan de Voedselbank werd geschonken."

Tapperij Tijdloos leukste voetbalkroeg

papendrecht • Tapperij Tijdloos mag zich een jaar lang de leukste voetbalkroeg van Nederland noemen.

Het café aan de Stellingmolen in Papendrecht won zaterdagavond de verkiezing die rechtstreeks uitgezonden werd op Fox Sports. Deze zender had de wedstrijd in de afgelopen maanden op touw gezet. Presentator Koert Westerman kwam de prijs persoonlijk overhandigen.

De afgelopen maanden kreeg Tijdloos al zoveel stemmen van het kijkerspubliek dat het tot provinciewinnaar werd uitgeroepen. De jury was vol lof over het café: "Tapperij Tijdloos ademt sport. Zowel binnen als buiten hangt veel voetbalaankleding, waarmee volop promotie wordt gemaakt voor de wedstrijden die ieder weekend op de tien schermen van de tapperij te zien zijn. Na elke goal klinkt de sirene en neemt de sfeer alleen nog maar meer toe onder de goedgemutste sportliefhebbers en de joviale bediening. Als klap op de vuurpijl is er een ruime keuze aan pubfood om tijdens de wedstrijden van te genieten."

Het komend jaar hoeft Tijdloos geen abonnementsgeld te betalen voor Fox Sports, die de wedstrijd georganiseerd had, en als klap op de vuurpijl krijgt de zaak aan de Stellingmolen een jaar lang gratis bitterballen.

Dartstoernooi

In Tapperij Tijdloos wordt op zondag 30 december overigens het zestiende Breko Eindejaars Dartstoernooi gehouden.

Het inmiddels traditionele toernooi zal wederom in het teken staan van de sportieve strijd om de titel en de euro's, maar ook de gezelligheid speelt een belangrijke rol bij dit eindejaarstoernooi. Voor meer informatie of voorinschrijving: 078-6411120.

Eigenaar gestolen spullen gezocht

papendrecht • De opsporingsafdeling Veel Voorkomende Criminaliteit (VVC) van de politie zijn bij een rechercheonderzoek op zoek naar de eigenaar van gestolen gereedschap in Papendrecht. Tussen 1 en 26 november 2018 zijn er (elektrisch) hand-en tuingereedschappen en een Waveboard aangetroffen bij een aangehouden verdachten. Van niet al het gereedschap heeft de politie tot op heden een eigenaar kunnen traceren. Het gestolen gereedschap is vermoedelijk afkomstig uit de omgeving tussen de Burgemeester Keijzerweg, Veerweg, P.C Hoofdlaan en de Noordhoek in Papendrecht. Voor meer info: 0900-8844.


Inloopmoment van SGP Alblasserdam

alblasserdam • Voorafgaand aan de fractievergadering organiseert SGP Alblasserdam maandagavond 10 december 2018 opnieuw een inloopmoment om in gesprek te gaan met inwoners en ondernemers.

Mede vanwege de renovatie van het gemeentehuis gaat de SGP de komende jaren op wisselende locaties in het dorp vergaderen. Voorafgaand aan fractievergaderingen wil de partij buurtbewoners de mogelijkheid geven om de fractieleden te ontmoeten, vragen te stellen over bijvoorbeeld zaken die in hun wijk of buurt spelen of ervaringen te delen.
De eerste keer dat de SGP zo'n gesprek organiseerde was op maandag 14 mei. Verschillende inwoners maakten van de gelegenheid gebruik om in gesprek te gaan met de fractieleden. De SGP-fractie vergadert maandag 10 december om 19.30 uur in de Joannes Beukelmanschool, locatie Weversstraat, Weversstraat 2. Buurtbewoners zijn van 19.30 tot 20.00 uur welkom om fractieleden te ontmoeten, vragen te stellen en ervaringen te delen.

Inval, huiszoeking en man opgepakt

alblasserdam • Naar aanleiding van een schietpartij op zaterdagavond 24 november heeft de politie donderdag 29 november een inval en huiszoeking gedaan in de Vroegestraat in Alblasserdam.

Het slotenteam van de politie maakte de woning open, waarna rechercheurs en een politiehond het huis doorzochten. Er werden diverse spullen in beslag genomen. Eerder op de dag werd in Alblasserdam ook al een man aangehouden door het arrestatieteam. De man, die in een auto zat, werd door leden van het arrestatieteam uit zijn auto gehaald en meegenomen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij die plaatsvond op zaterdagavond 24 november rond 19.30 uur in de Amerstraat in Breda. Daarbij raakte een 25-jarige man uit Oosterhout gewond. Even later meldde zich ook een gewonde 26-jarige man uit Dordrecht. Ook hij bleek gewond geraakt bij het schietincident.
Tijdens het onderzoek heeft de politie de woning van de vriendin van het slachtoffer uit Oosterhout doorzocht. Bij dit onderzoek werd er in de woning op de Amerstraat een hoeveelheid softdrugs aangetroffen. Hierop is de vrouw aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ook de beide slachtoffers werden als verdachten aangehouden.

Inmiddels zijn de man uit Oosterhout en zijn vriendin weer in vrijheid gesteld. De 26-jarige Dordtenaar en de man die donderdagochtend door het arrestatieteam in Alblasserdam werd aangehouden, zitten allebei vast.

Estafettestaking legt Fokker vrijwel plat

'Nog geen beweging bij de metaalwerkgevers'

Beeld van een eerdere staking bij Fokker. Foto: Bert Bons

papendrecht • De staking is getart op maandag 26 november. Vandaag, maandag 3 december, is er een bij Willaerts aan het Veerplein een programma met sprekers. De metaalwerkers bij Fokker Papendrecht staken de afgelopen dagen steeds op een andere afdeling, waardoor het proces binnen de fabriek al een week zo goed als stil ligt. Afdeling voor afdeling hebben leden van FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie het werk neergelegd en de acties zullen doorgaan totdat er een voor de werknemers fatsoenlijke cao voor de metalektro is. De eerste afdeling begon de estafettestaking al op maandag 26 november. Ook vandaag op maandag 3 december liggen er opnieuw een aantal afdelingen uit. De stakende afdelingen leggen na elkaar het werk neer: Samenbouw Militair, Engineering, Spuiterij, Samenbouw Business Jets, Material Handling, Samenbouw A350, Mallenbouw, Technische Dienst, Sheetmetal, Badenlijn, Hal 97, enzovoorts. De estafettestaking bij Fokker maakt deel uit van een lange reeks van stakingen, waar duizenden metaalwerkers door heel Nederland beurtelings aan meedoen. De bonden eisen een toekomstbestendige en eerlijke cao Metalektro, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5 procent met een vloer van duizend euro en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren.

Jan Meeder, bestuurder FNV Metaal: "Tot op heden is er nog helemaal geen beweging bij de metaalwerkgevers te bespeuren. Ongelooflijk dat het zo lang moet duren in deze betere economische tijd. De werknemers zijn het zat en gaan door met staken voor een fatsoenlijke cao, daar hebben ze gewoon recht op."

Onderdeel van de eisen van de bonden naast een beter loon is ook een generatiepact zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen.

Politie zoekt eigenaar hond die naar bureau loopt

De hond die naar het politiebureau kwam lopen. Foto: Politie

papendrecht • De politie van Papendrecht is op zoek naar de eigenaar van een hond die aan het eind van de middag aan kwam lopen bij het politiebureau aan de Poldermolen. "We weten niet wie de eigenaar is", laat de politie weten. De eigenaar wordt verzocht te bellen met telefoonnummer 0900-8844. Inmiddels is de dierenambulance gebeld om tijdelijke opvang te regelen voor de hond.

DE-puntenaktie weer van start

papendrecht • Voor de vijfde keer staan de inzameldozen voor DE-punten weer verspreid in Papendrecht. Voor de ingezamelde punten, de opbrengst wordt door DE verhoogd met 15%, krijgen de Voedselbanken pakken koffie.

Koffie zit namelijk nooit in de voedselpakketten: het is duur en het bederft niet. De actie is door DE direct geregeld vanuit de Voedselbanken. Vooral omdat de Voedselbank het in december best erg druk heeft, blijft Renée Hassink van Lionsclub Alblasserwaard d'Egelantier het voor Papendrecht doen. Sliedrecht en het bijbehorende Hardinxveld-Giessendam en Alblasserdam doen het wel nu zelf. Inmiddels staan de dozen in de bibliotheek, op de Meent bij Vershoek Kaas, op de Westpolder bij slager De Vries, op de Wilgendonk bij bakker Uljee en in de Middenpolder bij de MCD. Ook staan dozen in de Katholieke kerk, de Morgenster en de Elimkerk.

Agent veroordeeld voor rijden onder invloed

alblasserdam • Een politieagent uit Alblasserdam is maandag 3 december door de rechter in Dordrecht veroordeeld omdat hij drie maanden geleden dronken door het Damdorp heeft gereden.

De agent, die na het voorval direct op non-actief is gesteld door zijn werkgever, hoort één dezer dagen of hij bij de politie mag blijven werken of dat hij wordt ontslagen. De veertiger heeft volgens de rechtbank met 5,5 keer te veel alcohol op in een auto gereden. In die auto zou ook het dochtertje van de man gezeten hebben. Doordat de aan alcohol verslaafde Alblasserdammer zó dronken was, herinnert hij zich zelf helemaal niets meer van het voorval. "U bekent niet, maar ontkent ook niet," concludeerde de rechter.

Buren van de man zagen dat de man beschonken wegreed en belden uiteindelijk 112. Niet veel later kwam de politie ter plaatse en werd er een blaastest afgenomen. De rechter vertelde: "U blies maar liefst 1210 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht, terwijl 220 microgram het maximum is." De Damdorper heeft een alcoholprobleem en wordt daar inmiddels voor behandeld. Hij is erg gemotiveerd om van zijn verslaving af te komen.

De openbaar aanklaagster eiste vervolgens een werkstraf van tachtig uur, waarvan twintig uur voorwaardelijk en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Tot slot eiste het Openbaar Ministerie (OM), ondanks dat de reclassering de kans op herhaling als 'laag' inschat, een meldplicht bij de reclassering. De rechter deed direct uitspraak en ging grotendeels mee in de eis van het OM. "De warme motorkap laat ik buiten beschouwing, maar de rest in het dossier is voor mij voldoende om het feit wettig en overtuigend bewezen te achten." De rechter legde de gevraagde taakstraf en rijontzegging op.

De Damdorper heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Als hij dat niet doet, is de uitspraak definitief.

Qbuzz jaagt reizigers de bus uit en de auto in

Omdat mijn echtgenote zeer regelmatig van Papendrecht Centrum naar Merwebolder Sliedrecht met de bus rijdt eens gekeken hoe de bustijden worden als op 9 december Arriva wijzigt in Qbuszz.
Het ziet er rampzalig uit. Op dit moment vertrekt bus 91 van halte Papendrecht Centrum om 9:28 uur en komt (volgens dienstrooster) bij de halte Merwebolder Sliedrecht om 9:42 uur aan, dus 14 minuten zonder overstappen.
Met Qbuzz wordt dat volgens dienstrooster: 9:08 uur halte Papendrecht Centrum, met stadsbus naar Busstation Perron A, aankomst 9:11 uur, 2 minuten lopen naar Perron D, om 9:28 uur vertrekt bus R-Net, aankomst halte Sliedrecht Deltalaan 9:41 uur, lopen naar halte ingang Merwebolder ca.6 minuten, aankomst 9:47 uur, dus totaal 39 minuten.

Ander voorbeeld: met Arriva halte Papendrecht Centrum 12:23 uur aankomst halte Rotterdam Spinozaweg 12:55 uur, dus 32 minuten zonder overstappen. Met Qbuzz wordt dat volgens dienstrooster: 12:08 uur halte Papendrecht Centrum, met stadsbus naar Busstation Perron A, aankomst 12:11 uur, lopen naar Perron B, om 12:16 uur vertrekt bus R-Net, overstappen Ridderkerk, Oostendam 12:22 uur, vertrek Snelbuzz Ridderkerk, Oostendam 12:25 uur aankomst halte Rotterdam Spinozaweg 12:43 uur, dus totaal 35 minuten.
Ik heb hier twee ritten beschreven, maar dit geldt voor vrijwel elke plek in Papendrecht! Tussenliggende haltes tellen voor Qbuzz niet mee. Voor de R-Net bus heb ik nog een advies om de rijtijd tussen begin en eindpunt te bekorten, nl. alleen een halte bij het begin en eindpunt.
Als ik mijn echtgenote naar de Merwebolder met de auto breng ben ik daar in ca. 10 minuten, heen en terug dus ca. 20 minuten, dus korter dan de tijd die zij met de bus kwijt is. Ik heb dan ook besloten mijn echtgenote maar te brengen en te halen. Met Arriva deed zij dat vrijwel altijd met bus 91.
Ik vraag me af wie er heeft zitten slapen toen de aanbesteding aan Qbuzz werd gegund. Floor Vermeulen gedeputeerde verkeer provincie Zuid-Holland, de provinciale ambtenaren, de plaatselijke wethouders. Inmiddels weet ik ook waar R-Net voor staat, nl. Rottiger OV-Net

N. van Delft, Papendrecht

Expositie Kunstkanjers

De kunstkanjers met de kunstenaars.

alblasserdam • De KunstKanjers van Alblasserdam hebben dinsdag een reeks schilderworkshops afgerond met een mooie expositie.

De kinderen mochten onder begeleiding van Teus van Kooten, Raymond Koop en Yvette van Maanen verschillende schilderopdrachten uitvoeren in de ateliers in het Participand.

En er was nog een verrassing. De KunstKanjer expositie wordt onderdeel van de expositie van Teus van Kooten in Landvast. De opening hiervan vindt plaats op dinsdag 11 december. KunstKanjers is een samenwerking tussen de gemeente Alblasserdam en het Servicebureau Onderwijs en Cultuur. Voor meer informatie: www.abcalblasserdam.nl.

Inbraken in de Alblasserwaard

Foto: nl.123rf.com

regio • Inbrekers waren donderdag en vrijdag op meerdere plaatsen actief in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

In woningen aan de Achthoven in Lexmond, Hofwegen in Bleskensgraaf, de Prinses Beatrixstraat in Oud-Alblas en de Dreef in Streefkerk werd ingebroken.
De inbraken vonden voornamelijk vroeg in de avond plaats. In alle gevallen kwamen de daders binnen door een raam in te slaan.

Amazing mag meedoen met Trinity

De Amazing Teens.

dordrecht • De Amazing Teens van Gert-Jan en Hanneke Scherff mogen op zaterdag 22 december meedoen met het Kerstoptreden van Trinity in Dordrecht. De Amazing Teens hadden een auditiefilmpje gemaakt en opgestuurd en werden door de band geselecteerd om mee te mogen doen aan de show, die plaatsvindt in een manege. "We vonden jullie Amazing Teens het tofst! Lekkere groove en jullie hebben echt een toffe energie", liet Niek, de drummer van de band weten aan Gert-Jan en Hanneke Scherff. De Teens mogen op het podium meezingen met zes liedjes van Trinity. Daarnaast mogen ze bij binnenkomst van het publiek eigen kerstliederen zingen. "Super leuk voor de Teens natuurlijk!", reageert Hanneke Scherff enthousiast. De Kerststallen tour van Trinity vindt plaats op vijf locaties in Nederland, waaronder in Dordrecht. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.bandtrinity.com.

Noordtunnel even dicht vanwege een te hoge lading

Foto: Rijkswaterstaat

alblasserdam • De Noordtunnel bij Alblasserdam was maandagochtend even dicht vanwege een te hoog beladen vrachtwagen.

"We hebben hem de wind uit de zeilen genomen en 'm van de weg gehaald", meldde Rijkswaterstaat na afloop over de vrachtwagen met daarop een boot die ervoor zorgde dat de tunnel van de A15 even afgesloten moest worden.

Weer overlast op De Schakel

nieuw-lekkerland • Op het schoolplein van basisschool De Schakel in Nieuw-Lekkerland hebben jongeren in het afgelopen weer voor veel overlast gezorgd. "De jeugd heeft dit weekend weer genoten op het schoolplein." Deze schampere opmerking heeft de school geplaatst op haar twitteraccount. "Rum, wodka en bier gaat er goed in als je weet dat je voor controle niet bang hoeft te zijn." Politiewoordvoerder Wim Erkelens meldt dat de wijkagenten weten van de overlast, maar helaas weinig rechtstreekse meldingen krijgen. "Als er klachten zijn, is het belangrijk om te bellen. Dat kan via 112 als het bedreigend is en anders via 0900-8844. Beide nummers worden 24 uur per dag opgenomen."

Foto: Geurt Mouthaan

Langs de rivierdijken in de Alblasserwaard vond zaterdag een grote hoogwateroefening plaats door Waterschap Rivierenland. In de oefening werd een situatie nagebootst van hoogwater op de rivier.

Tweede hospice van De Cirkel

Wethouder de Ruijter (rechts) en Ad van Driel op de locatie waar het hospice moet komen. Foto: Richard van Hoek

papendrecht • Hospice De Cirkel en de gemeente Papendrecht hebben de intentie om binnenkort een koopovereenkomst af te sluiten voor een perceel in de wijk Oostpolder.

Het plan is op een kavel die ligt aan de Roerdomp (hoek Andoornlaan), een tweede vestiging van hospice De Cirkel te realiseren die zich richt op het westelijke gedeelte van de Alblasserwaard. De afgelopen maanden heeft een afvaardiging van hospice De Cirkel gesprekken gevoerd met onder anderen de burgemeesters van de gemeenten Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Molenwaard, Papendrecht en Sliedrecht. Zij omarmen het initiatief van harte en hebben meegedacht over een eventuele locatie. Vanwege de strategische ligging is uiteindelijk gekozen voor Papendrecht-Oost. "Er is daar een prachtig perceel beschikbaar dat een maatschappelijke bestemming heeft en prima geschikt is om een nieuw hospice conform ons Plan van Eisen te laten bouwen. Daarnaast is het prima bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer," zegt bestuursvoorzitter Ad van Driel van hospice De Cirkel. Wethouder Kees de Ruijter, die onder meer volksgezondheid in zijn portefeuille heeft, is verheugd dat het nieuwe hospice in de gemeente Papendrecht komt. "Het college van burgemeester en wethouders en onze gemeenteraad vinden het een mooie voorziening. We erkennen volledig de regionale behoefte aan zo'n huis waar mensen die niet langer dan drie maanden te leven hebben hun laatste levensfase kunnen doorbrengen. Wij zijn blij dit te mogen faciliteren en deze kavel met een maatschappelijke bestemming hiervoor beschikbaar te kunnen stellen."

Het hospice krijgt een regionale functie en richt zich op de West-Alblasserwaard. "Wij hopen dat mensen uit dit gebied ons snel weten te vinden en dat wij net zoveel draagvlak krijgen als in de Zwijndrechtse Waard waar wij sinds 2011 een hospice in Hendrik-Ido-Ambacht hebben," aldus Ad van Driel. Inmiddels is kennisgemaakt met de naaste buren van de Roerdomp. Begin volgend jaar zal het hospice zich voorstellen aan de andere buren in de wijk. "Wij hechten zeer aan een goede verstandhouding met onze omgeving."

Hospice De Cirkel heeft om een tweede vestiging te realiseren een prachtige, substantiële donatie gekregen van de stichting Fleur in Alblasserdam. Inmiddels is er ook al een aantal andere bedrijven en particulieren dat steun heeft toegezegd.

Investeringen voor bruisend centrum

De betrokkenen bij de ondertekening van de statuten. Foto: Richard van Hoek

papendrecht • Met de oprichting van de coöperatie Centrum slaan de ondernemers, eigenaren en de gemeente Papendrecht de handen ineen om het centrum aantrekkelijker en bruisender te maken.

Elders in het land wordt wel vaker samengewerkt in een centrumgebied. In Papendrecht is gekozen voor een zwaardere samenwerking; deelname aan een coöperatie. En dat schijnt uniek te zijn.

"We zijn er allemaal van overtuigd dat we elkaar nodig hebben om het centrum verdergaand te verbeteren. We kiezen bewust voor een intensieve en verplichtende samenwerking. De schouders eronder en actie", dat is vooral te horen uit het bestuur van de nieuwe coöperatie.

"Met een deel van de opbrengsten uit de BIZ (BedrijvenInvesteringsZone) en een gemeentelijke bijdrage zijn we in staat om het verschil te maken. En dat zijn we ook verplicht aan onze achterban: de inwoners en ondernemers van Papendrecht", aldus de voorzitter van het coöperatiebestuur, Fred Lingen. Zoals bekend is in 2018 uit de BIZ gelden al het (eerste twee uur) gratis parkeren onder het centrum gerealiseerd.

De Vereniging Vastgoedeigenaren Papendrecht Centrum, De Vereniging Winkelcentrum De Meent en de gemeente zijn de oprichters van de Coöperatie Centrum. De coöperatie is opgericht om het centrum beter te laten functioneren en aantrekkelijker te maken voor ondernemers en inwoners van Papendrecht.

De coöperatie beschikt gedurende vier jaar over een deel van de opbrengsten van de BIZ en over een gemeentelijke bijdrage. De komende periode gaat de coöperatie in gesprek met ondernemers en eigenaren om vooral de koers te bepalen en verbetervoorstellen te ontwikkelen. Het bureau Ik Onderneem uit Arnhem zal ook in het nieuwe jaar de ondernemers en eigenaren hierbij helpen.

De coöperatie is ontstaan nadat de gemeenteraad begin 2018 groen licht had gegeven voor het starten van een Bedrijveninvesteringszone voor het centrumgebied.

'Fien & Teun en de mooie molens van Kinderdijk'

Fien en Teun tijdens de presentatie. Foto: Cees van der Wal

kinderdijk • Bij de molens van Kinderdijk heeft vrijdagochtend de boekpresentatie plaatsgevonden van 'Fien & Teun en de mooie molens van Kinderdijk'.

Bij Museummolen Blokweer overhandigden Fien en Teun het eerste exemplaar aan Jeanet de Jong, manager marketing & sales van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en Michael van Hoorne, directeur Van Hoorne Entertainment en Avonturenboerderij Molenwaard.

Het voorleesboek 'Fien & Teun en de mooie molens van Kinderdijk' is ontstaan uit de gemeenschappelijke visie van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) en Van Hoorne Entertainment op het gebied van kindereducatie over de Hollandse polder. Het verhaal van Fien en Teun, het vrolijke boertje en boerinnetje, dient hierbij als rode draad voor de humorvolle, speelse wijze waarop de werking van de molens van Kinderdijk wordt uitgelegd. "Dit is zo'n ontzettend prachtige samenwerking", vindt Michael van Hoorne. "We zijn trots dat we samen met deze lokale partner aan kinderen het bijzondere verhaal van de molens kunnen vertellen en hen zo een stukje bewustwording kunnen meegeven over de kracht van het water en het mooie Hollandse landleven." Jeanet de Jong vult aan: "Een leuk en leerzaam verhaal om voor te lezen. Een mooie samenwerking om verder voort te zetten."

In het verhaal van 'Fien & Teun en de mooie molens van Kinderdijk' spelen Fien en Teun in de sneeuw. Plots valt er een koude druppel in de nek van Fien. Waar komt dat koude water ineens vandaan? Om daarachter te komen, brengen Fien en Teun een bezoekje aan de molens van Kinderdijk. Maar wat hebben de molens en die koude druppel met elkaar te maken? In dit vrolijke verhaal leren kinderen samen met Fien en Teun, alles over sneeuw, water en de molens van Kinderdijk. Het voorleesboek is te koop voor 9,99 euro bij diverse boekhandels, in de souvenirshops in Werelderfgoed Kinderdijk en bij Avonturenboerderij Molenwaard. Het boek is ook verkrijgbaar in een Engelse versie: 'Fien & Teun and the mighty mills of Unesco Kinderdijk'.

Voorleesboekje Fien en Teun over molens bij Kinderdijk

KINDERDIJK • Fien en Teun, de populaire kinderkarakters van RTL Telekids en Avonturenboerderij Molenwaard, nemen in hun allernieuwste voorleesboekje een kijkje bij de bekende molens van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk.

Op vrijdag 30 november om 10:30 uur vindt de boekpresentatie op deze unieke locatie plaats. Fien en Teun overhandigen het eerste exemplaar aan Cees van der Vlist, directeur Kinderdijk, en Michael van Hoorne, directeur Van Hoorne Entertainment en Avonturenboerderij Molenwaard.

Het verhaal
Het verhaal gaat over Fien en Teun terwijl ze spelen in de sneeuw. Plots valt er een koude druppel in de nek van Fien. Waar komt dat koude water ineens vandaan? Om daarachter te komen, brengen Fien en Teun een bezoekje aan de molens van Kinderdijk. Maar wat hebben de molens en die koude druppel met elkaar te maken? In dit vrolijke verhaal leer kinderen samen met Fien en Teun alles over sneeuw, water en de molens van Kinderdijk.

Kleuters leren v- en f-klanken met kinderboek

nieuw-lekkerland • Agnes Janse- van der Beek uit Nieuw-Lekkerland heeft onlangs haar boek 'Visje Vinnengoud zoekt vriendschap - v- en f-klanken leren voor kleuters' gepresenteerd.

Veel kinderen hebben moeite met het uitspreken van bepaalde klanken. Ze krijgen vaak logopedie hiervoor. Dit boek is een speelse en uitdagende manier om een kind kennis te laten maken met de v- en f-klank. Dit kinderboek wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout. Het boek telt 30 pagina's, is uitgevoerd in paperback en kost 14,99 euro.

Sanidrõme Wemmers failliet verklaard

papendrecht • Sanidrõme Wemmers aan de Coornhertstraat 18 in Papendrecht is dinsdag 27 november failliet verklaard. Het bedrijf was in Papendrecht actief op het gebied van sanitair, zoals badkamers en toiletten. Gerard Wemmers van Wemmers Installatiebedrijf uit Bleskensgraaf had het bedrijf, dat toen Sanidrõme Bouter heette, per 1 september 2016 overgenomen en de naam veranderd naar Sanidrõme Wemmers. Bij Wemmers Installatiebedrijf in Bleskensgraaf wordt benadrukt dat het faillissement van zusterbedrijf Sanidrõme Wemmers geen gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering van Wemmers Installatiebedrijf.

Christelijke kinderopvang bij Dikkie Dik

alblasserdam • Wasko Kinderopvang start met ingang van 1 februari 2019 met een christelijke verticale dagopvanggroep op haar locatie Dikkie Dik aan de Koningin Wilhelminaweg in Alblasserdam.
Kinderen van ouders met een christelijke geloofsovertuiging waren altijd al welkom. Wasko biedt dit extra naast de bestaande opvang. Dit sluit aan bij wensen van ouders."Op de nieuwe groep geven we kinderen de ruimte spelenderwijs kennis te maken met de bijbel", aldus Bianca Bollaart, teamleider Wasko Kinderopvang. Inschrijven kan via de website www.wasko.nl.

Heffingen Waterschap gaan fors omhoog

Foto: Waterschap Rivierenland

regio • Waterschap Rivierenland moet de waterschapsheffingen volgend jaar met 5 procent laten stijgen.
De stijging is naast de prijs- en loonontwikkeling een rechtstreeks gevolg van de maatregelen die Waterschap Rivierenland neemt ter bescherming tegen overstromingen en het zorgen voor voldoende en schoon water in het rivierengebied. Met de opbrengst van deze heffingen zorgt het Waterschap voor veilige dijken, want zonder dijken staat het rivierengebied regelmatig onder water. Daarom ligt de prioriteit van het waterschap bij de bescherming van het gebied tegen hoogwater op de rivieren.

Opfrisdag voor de rijvaardigheid

alblasserdam • De gemeente Alblasserdam organiseert op dinsdag 11 december samen met Veilig Verkeer Nederland en de RPV Drechtsteden een opfriscursus Rijvaardigheid voor inwoners van 65 jaar en ouder in het bezit van een B-rijbewijs.
Doel van de cursus is om door het geven van praktische tips ervoor te zorgen dat men zo lang mogelijk veilig auto kan blijven rijden. Deze cursus heeft geen gevolgen voor het rijbewijs. De kosten bedragen 15 euro per persoon. Voor informatie of inschrijven (dit kan tot uiterlijk 8 december) kan men bellen of mailen naar mevrouw L. de Jong via 0184-685317 of werkgroepsenioren@kpnmail.nl.

Foto: René Kruik

lego league • Vrijdag 23 november deden drie brugklasleerlingen van het Willem de Zwijger College (Malik Boughmari, Mohamad Bokdash en Anouk Bijl) mee aan de Lego League wedstrijd op de RDM campus in Rotterdam. Ze vielen niet in de prijzen, maar waren een mooie ervaring rijker!

schoen zetten • Het was maandagavond een drukte van jewelste op de Prins Florisschool in Papendrecht. De jongste kinderen in pyjama gekleed mochten samen met hun ouders hun schoentje zetten op school. In de hal van school werden ze door muziekspelende leerkrachten opgewacht.

rookworsten • Leerlingen van de School met de Bijbel in Streefkerk hebben van 17 oktober tot 5 november rookworsten voor stichting Timotheos verkocht. Met het mooie opgehaalde bedrag van 1451,45 euro steunen de kinderen het werk van de Stichting Timotheos in Malawi.

pyjamafeest • Alle kinderen van OBS De Wielen uit Papendrecht kwamen woensdagavond in pyjama naar school om gezellig met Pietje Verliefd een feestje te vieren. Pietje verliefd gaat 5 december trouwen met Piet Pitty. Hij had de hulp van de kinderen nodig om harten te maken.

sinterklaas • Op Kindcentrum Prins Constantijn heeft iedere maand een groep een eigen groepsopvoering. Afgelopen vrijdag was groep 3 aan de beurt. Het onderwerp van hun opvoering was in deze tijd natuurlijk Sinterklaas! Er werden veel Sinterklaasliedjes gezongen en gedanst.

dlw experience • Meer dan 1000 groep acht leerlingen waren vorige week maandag- en dinsdagmiddag op beide locaties van christelijke scholengemeenschap De Lage Waard in Papendrecht voor de DLW Experience. Zo'n 30 basisscholen kwamen zich oriënteren op De Lage Waard.

22 / 32

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117


Breicafé: meer dan handwerken alleen

Enkele dames van de breiclub. Foto: Janny den Besten

nieuw-lekkerland • Elke woensdagmorgen in de even weken is er breicafé in de bibliotheek van Nieuw-Lekkerland. Enthousiaste dames delen hun liefde voor handwerken en geven aandacht aan elkaar.

"Oma, bent u thuis? Moest u niet naar het café?", was de vraag van een achterkleinkind van een van de dames die regelmatig het breicafé bezoekt. "Eerst moest ik over een drempel, maar vanaf de eerste keer voelde ik me er echt prettig. We handwerken in een heel leuke sfeer. Er ontstaat verbinding met elkaar. Dat kan je niet maken, dat gebeurt gewoon."

Ontmoetingsplek

Van 09.30 tot 12.00 uur is er breicafé in de bibliotheek van Nieuw-Lekkerland. Oorspronkelijk vond dit plaats in d' Ouwe School onder de paraplu van Huis de Waard. Twee jaar geleden vroeg de bibliotheek of ze deze activiteit naar hun locatie wilden verhuizen. Bibliothecaris Winnifred Bouwman: "De bibliotheek is immers een ontmoetingsplek bij uitstek, met plaats genoeg aan de leestafel." Een groep van veertien mensen is aan het handwerken. De leeftijd varieert van 43 tot 82 jaar. Er wordt zeker niet alleen gebreid. Sommigen borduren, anderen haken, weer anderen zijn bezig met patchwork of quilten.

De dames nemen hun eigen werk mee van huis. Vaak krijgen ze adviezen of worden geïnspireerd door elkaar. Een 79-jarige vrouw vertelt: "Sommigen verbluffen ons door kilometers te haken, anderen maken ingewikkelde patronen. Als mijn brei- en quiltwerk af zijn, wil ik gaan breien met looms, een soort breiramen. Dat lijkt een beetje op het ouderwetse punniken. Ik vond er vier voor 1,50 euro bij de kringloopwinkel en had er meteen zin in. Je doet hier nieuwe ideeën op als je met elkaar zit te kletsen. Natuurlijk gaat alles niet meer zo soepel nu ik ouder ben. Regelmatig gebruik ik een loep. En soms mis ik een breinaald, omdat ik niet meer voel dat ik hem in mijn hand heb, maar dat is allemaal te overzien. Ik ga gewoon door met mooie dingen maken!"

Meeleven

Anneke Bakker, Wilma Delen en Anneke Gaal zijn de gastvrouwen die 'de motor gaande houden'. Iedereen is van harte welkom. Ook enkele dames statushouders hebben hier leren breien. Er wordt koffie en thee gedronken uit meegenomen bekers, zodat er geen plastic afval ontstaat. Pluspunt is dat de bibliotheek open is tijdens het handwerken, zodat het regelmatig voorkomt dat bezoekers zich bij het breicafé aansluiten. Behalve gezellig over koetjes en kalfjes te kletsen, wordt er ook lief en leed gedeeld. Bij ziekte of anderszins worden kaarten en briefjes geschreven om elkaar te bemoedigen. "We zijn geen anoniem café, we zórgen voor iemand die ziek is."

Janny den Besten

Zangdienst rond 50 jaar psalmberijming

papendrecht • In De Morgenster aan de Muilwijckstraat 1 te Papendrecht wordt op zondagmiddag 9 december om 17:00 uur een zangdienst gehouden rond 50 jaar nieuwe psalmberijming.

Deze nieuwe berijming paste destijds geheel in de sfeer van vernieuwing en wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De oude melodieën bleven, daarin werd geen verandering gebracht. In de Middagviering op 9 december gaat men de Psalmen zingen zoals men dat gewend is in de 50 jaar van het bestaan er van. Naast het zingen zal er een toelichting gegeven worden over de totstandkoming van deze Nieuwe berijming.

De Psalmen zingen kent een rijke geschiedenis. Na de Reformatie verscheen in 1562 te Genève de complete definitieve psalmenbundel met de 150 psalmen, ja in het Frans natuurlijk. Petrus Datheen vertaalde dit Geneefse Psalter dat in 1566 verscheen voor het gebruik in de Nederlandse gemeenten. De Nationale Synode van Dordrecht in 1578 onder voorzitterschap van Datheen schreef deze psalmberijming dan ook voor. In 1773 verscheen de Staatsberijming, een keuze uit drie berijmingen, die tot 1967 stand hield.
In 1951 werd een interkerkelijke Werkcommissie Psalmberijming in het leven geroepen. Deze Commissie voor de Psalmberijming was van oordeel dat een nieuwe psalmberijming mogelijk zou zijn wanneer men dichters zou weten te vinden. Deze werden inderdaad gevonden: eerst Martinus Nijhoff en Muus Jacobse en later onder anderen ook Willem Barnard, Ad den Besten, Jan Willem Schulte Nordholt en Jan Wit met Adriaan C. Schuurman als muzikaal adviseur. Op 21 juni 1967 werd de 'nieuwe psalmberijming' (het groene boekje met de harp) door de Generale Synode (Gereformeerd en Hervormd) voor kerkelijk gebruik aanvaard. Op 6 december 1967 verscheen de eerste druk.

Echtpaar Sterrenburg 50 jaar getrouwd

Echtpaar Sterrenburg met burgemeester Paans. Foto: Bert Bons

alblasserdam • Echtpaar Peter en Mien Sterrenburg uit Alblasserdam viert deze week hun vijftigjarig huwelijk.

De officiële dag was op woensdag 28 november Op donderdag 29 november kwam burgemeester Jaap Paans langs om te feliciteren en op zaterdag 1 december wordt het feest gevierd met familie en vrienden.

Mien (76) en Peter (73) leerden elkaar kennen in de bus naar Kampen. Er werd daar een jaarlijkse dag van de theologische school gehouden en de bus pikte her en der bezoekers op. Nadat eerst Mien was ingestapt in Alblasserdam, voegde Peter zich in Langerak bij het gezelschap. Ze kregen verkering en trouwden in 1968. Uit hun huwelijk zijn zes kinderen en achttien kleinkinderen voortgekomen.

Ze woonden eerst langs de Oost-Kinderdijk en de Merwedestraat, maar inmiddels genieten ze alweer enkele tientallen jaren van huis aan de Schaepmanstraat in Alblasserdam. In zijn werkzame leven heeft Peter als productmaker gewerkt bij de Graafstroomfabriek en als broodverbeteraar bij Damco Bakkerij in Vlaardingen.

Peter houdt van tuinieren, was kerkenraadslid, rijdt op de Shuttle van Waardeburgh en brengt maaltijden rond voor Tafeltje. Tevens is hij raadslid namens de ChristenUnie. Zijn vrouw heeft twintig jaar lang eten rondgebracht in De Wielen, was vrijwilliger bij De Zonnebloem en beheerde de verrassingspot bij de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Alblasserdam. "Als er ergens problemen waren of er was iets te vieren, dan gingen we erheen. Ik heb er altijd van genoten om dit te doen", blikt mevrouw Sterrenburg terug.

Burenraad DuPont en Chemours

dordrecht/regio • De Burenraad van DuPont en Chemours heeft op maandagavond 10 december overleg met de directies van beide bedrijven. De vergadering is deze keer bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid in het Leerpark in Dordrecht.

Uit gesprekken met omwonenden is gebleken dat de veiligheid een belangrijk aandachtspunt is voor bewoners. De Veiligheidsregio, gemeente Dordrecht en de bedrijven geven uitleg over hoe de veiligheid voor de omwonenden geborgd wordt en welke verantwoordelijkheden bedrijven en de overheden hebben.

Een ander punt op de agenda is de presentatie van Chemours over onder andere hun afvalstromen en de stappen die ze nemen om GenX-emissies verder te minimaliseren. Chemours heeft deze presentatie eerder gegeven bij een informatiebijeenkomst voor bewoners op de Staart. Uiteraard is de Burenraad ook benieuwd naar de stand van zaken rondom de aanvraag van de nieuwe afzonderlijke vergunningen.

De vergadering bij de Veiligheidsregio is voor publiek toegankelijk. Echter er is een beperkt aantal plaatsen. Aanmelding vooraf is daarom noodzakelijk en kan tot 7 december via het contactformulier op www.burenraad.nl. Er geldt: vol is vol. Wij sturen vervolgens een ontvangstbevestiging en de agenda.

De Burenraad is inmiddels anderhalf jaar actief. De gedachte bij de oprichting ervan is dat we allemaal een gezonde en veilige leefomgeving willen waar het prettig leven, wonen en werken is. Om dit te bereiken is het belangrijk om goed contact te hebben. De Burenraad van DuPont en Chemours helpt daarbij als onafhankelijk platform voor een dialoog en als luisterend oor. De raadsleden zijn betrokken omwonenden uit Sliedrecht, Papendrecht en Dordrecht.

Alblasserdam staat carbidschieten op één plaats toe

alblasserdam • In de gemeente Alblasserdam mag tijdens de komende jaarwisseling carbid worden afgeschoten van 18.00 tot 02.00 uur.

Carbidschieten mag alleen nadat de gemeente hiervoor toestemming heeft gegeven en het moet plaatsvinden op het grasveld aan de Kabelbaan tegenover de carpoolplaats. De gemeente realiseert zich dat mensen daar hun honden uitlaten en vraagt hondenuitlaters begrip voor dit tijdelijke ongemak.

Voor de veiligheid van het publiek en de eigen veiligheid mag alleen iemand carbidschieten die ten minste zestien jaar oud is. Tenminste één persoon van achttien jaar houdt toezicht op het carbidschieten. Hij of zij is aanspreekbaar voor de ordehandhavers en niet onder invloed van alcohol en/of drugs.

Het schieten mag alleen plaatsvinden in een richting die tegengesteld is aan de richting van de dichtstbijzijnde bebouwing en waar geen busdeksels of andere gevaarlijke voorwerpen worden weggeschoten. Het gebruik van (voet)ballen of andere afsluitingen gebeurt zodanig, dat daardoor geen schade wordt veroorzaakt.

De melding om carbid te schieten kan gedaan via evenementen@alblasserdam.nl.

Er zijn bij de gemeente geen aanvragen gedaan voor grootschalige activiteiten, ook zijn er geen aanvragen voor verlenging van de sluitingstijd gedaan door horecaondernemers.

Vergadering NPV

nieuw-lekkerland • De Nederlandse Patiënten Vereniging NPV houdt op dinsdag 11 december vanaf 19.45 uur een vergadering in het Onderkomen van de Hervormde gemeente aan de Lekdijk 118 in Nieuw-Lekkerland.

De inleiding gaat over liefdevolle zorg voor onze demente naaste. Emerituspredikant Ds J.van Amstel uit Ede wil handvatten aanreiken voor de omgang met de dementerende medemens. Ook niet-leden zijn uitgenodigd.

Kerstengel-project van Present

papendrecht • 'En toen stond daar zomaar iemand op de stoep die me verraste met een kerstpakket. Net in een periode dat ik het soms even niet zie zitten door alle omstandigheden. Het was gewoon even een kleine knipoog dat het goed komt.'

Dit was een reactie na het Kerstengel-Project van vorig jaar. Dit jaar is er weer een Kerstengel-Project via Stichting Present Papendrecht/Dordrecht. Het doel hierbij is dat op een laagdrempelige wijze het omzien naar elkaar wordt gestimuleerd en de verbondenheid zo wordt versterkt. Een kerstengel bemoedigt iemand. Die bemoediging kan bestaan uit werkelijk van alles.

Wereldwinkel trakteert

alblasserdam • De Wereldwinkel aan het Cortgene 3 in Alblasserdam trakteert op zaterdag 15 december op koffie en thee en wat lekkers. Ook geeft de Wereldwinkel die dag 10 procent korting op cadeau-artikelen (behalve food, zilver en boeken).

donderdag 6 december

Koersbal in De Strevenaer
14:30, Streefkerk, De Strevenaer. Koersbal voor senioren.

The Bluebirds in De Willem
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. In Theater De Willem aan de Van der Palmstraat in Papendrecht treden op donderdag 6 december vanaf 20.15 uur The Bluebirds op. Zangeressen Elske DeWall, Krystl en Rachèl Louise vormen The Bluebirds. Zij brengen een ode aan de mooiste americana en country songs. Entree bedraagt 23,50 euro. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

vrijdag 7 december

Kerstmarkt in de Elthetokerk
15:00, Alblasserdam, Elthetokerk. De Hervormde Elthetogemeente aan de Blokweerweg te Alblasserdam houdt op vrijdagmiddag 7 december van 15.00 tot ongeveer 20.00 uur en op zaterdag 8 december van 10.00 tot ongeveer 12.00 uur weer haar jaarlijkse kerstmarkt. Behalve een groot aanbod van vakkundig opgemaakte kerststukjes, (vanaf 5 euro) zijn er allerlei leuke kerstartikelen.

Actiemarkt Kleyburgplein
15:30, Nieuw-Lekkerland, Kleyburgplein. Op het Kleyburgplein in Nieuw-Lekkerland wordt vrijdag 7 december een actiemarkt gehouden. De organisatie is in handen van de stichting Christian Refugee Relief. Tijdens de markt, die om 15.30 uur start en om 22.00 uur is afgelopen, zijn er onder meer oliebollen, hamburgers en erwtensoep te koop. Verder zijn er een springkussen, een rad van avontuur, een schiettent en verkoop per opbod. Het Kleyburgplein is sfeervol ingericht met vuurkorven, zitplekjes en een groot aantal kramen. Opbrengst De opbrengst gaat naar Christian Refugee Relief.

zaterdag 8 december

Kerstmarkt in de Elthetokerk
15:00, Alblasserdam, Elthetokerk. De Hervormde Elthetogemeente aan de Blokweerweg te Alblasserdam houdt op vrijdagmiddag 7 december van 15.00 tot ongeveer 20.00 uur en op zaterdag 8 december van 10.00 tot ongeveer 12.00 uur weer haar jaarlijkse kerstmarkt.

Beurs voor verzamelaars
12:00, Alblasserdam, Landvast. In Landvast aan de Haven 4 in Alblasserdam wordt op zaterdag 8 december weer de maandelijkse verzamelaarsbeurs gehouden. Verzamelaars van munten, postzegels, sigarenbanden en dergelijke ontmoeten elkaar en breiden hun verzamelingen uit. De beurs is geopend van 12.00 tot 15.00 uur. Voor inlichtingen en reserveringen: 078-6156814.

Winterfair bij De Klok
14:00, Kinderdijk, De Klok. In partycentrum De Klok aan de Molenstraat 117 te Kinderdijk wordt op zaterdag 8 december van 14.00 tot 21.00 uur een winterfair gehouden. Er is koek en zopie, uilen kijken en er zijn raad- en winspelletjes te doen.

Groot Kerstconcert in Papendrecht
19:30, Papendrecht, Bethlehemkerk. In de Bethlehemkerk aan de Van der Palmstraat 1 in Papendrecht wordt op zaterdag 8 december een groot FamilieKerstconcert gehouden met het Inspire2liveChoir uit Alblasserdam (ruim 190 leden) o.l.v. Peter Overduin en het Oost Nederlands Mannenkoor (150 leden) o.l.v. Gezinus Veldman.
Verder werken aan deze avond mee sopraan Annelies Schep, organist André de Jager, pianist Gezinus Veldman aan de vleugel en het bekende trompetduo Arjan en Edith Post. Bijzonder verheugd is de organisatie met de medewerking van de bekende bariton Marco Bakker. De opbrengst van de avond is voor kankerbestrijding. In het bijzonder voor Support Casper van Prof. dr. Casper van Eijck. Toegangsprijs bedraagt 15 euro (5 euro voor kinderen tot en met twaalf jaar. Inlichtingen en kaarten: kaartverkoop@inspire2livemusic.nl of 06-40329257, bij de koorleden en 's avonds aan de kerk Ook voorverkoop bij Sjaloom aan de Veerpromenade 18 te Papendrecht. Zie ook www.inspire2livemusic.nl.

John Maasbach spreekt in De Schuilplaats
19:30, Papendrecht, De Schuilplaats. Op zaterdagavond 8 december spreekt John Maasbach in evangelische gemeente De Schuilplaats. Deze bijeenkomst start om 19.30 uur in het kerkgebouw van De Schuilplaats aan de Schooldwarsstraat 50 in Papendrecht. John Maasbach zal spreken over het thema dat Jezus Christus 'Nieuw Leven' geeft. Na afloop is er ruimte voor kennismaking en gesprek onder het genot van koffie en thee.

Excelsior Ontmoet Het GNTV
20:15, Papendrecht, De Willem. Het orkest van Muziekvereniging Excelsior uit Papendrecht en het Groot Niet Te Vermijden (GNTV) verzorgen op zaterdag 8 december vanaf 20.15 uur een optreden in Theater De Willem aan de Van der Palmstraat te Papendrecht. Excelsior en het Groot wisselen elkaar af maar spelen ook veel nummers samen. Entree bedraagt 20 euro. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

zondag 9 december

Verkoping in Lokaal76
13:00, Papendrecht, Lokaal76. Vanuit Lokaal76 aan het Westeind 78 in Papendrecht, boven café De Trap Af, wordt op zondag 9 december van 13.00 tot 16.00 uur een verkoping van Kerstcadeautjes gehouden. Lokaal76 wil ruimte bieden aan creatieve mensen die bijvoorbeeld een workshop willen geven, zodat ze kunnen kijken of hun idee aanspreekt. De opbrengst is voor de verkopers zelf, zij verkopen af en toe wat vanuit de hobby-sfeer. Het zijn allemaal kleine lokale aanbieders. Er worden ruim 1200 pop en rock-lp's van Sounds for Sure, mooie meubels en woonaccessoires uit de jaren vijftig, zestig en zeventig van Emporium Joeria verkocht en een kleine oplage handgemaakte zilveren sieraden van Marleen Fok. Pinnen is niet mogelijk.

Denise Jannah in Theater De Willem
14:30, Papendrecht, Theater De Willem. Denise Jannah treedt op zondag 9 december vanaf 14.30 uur op in een Matinee in Theater De Willem aan de Van der Palmstraat te Papendrecht. Voorafgaand aan deze voorstelling is er ook een lekkere en gezellige High Tea. Aanvang 12.30 uur, entree bedraagt 15,75 euro. Kaarten voor de high tea kunnen tegelijk met de kaarten voor de voorstelling besteld worden, maar uiterlijk maandag 3 december. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

Zangdienst in Papendrecht rond 50 jaar nieuwe psalmberijming
17:00, Papendrecht, Morgensterkerk. In De Morgenster aan de Muilwijckstraat 1 te Papendrecht wordt op zondagmiddag 9 december om 17:00 uur een zangdienst gehouden rond 50 jaar nieuwe psalmberijming.

maandag 10 december

PCOB Nieuw-Lekkerland
14:00, Nieuw-Lekkerland, De Hoeksteen, Vonkstraat 13. PCOB Nieuw-Lekkerland houdt de kerstmiddag. Medewerking verleent het kleinkoor Leatare. De deuren gaan om 13.30 uur open. Ook niet-leden zijn welkom. Info: Annie Stam, 0184-681836.

dinsdag 11 december

De Zonnebloem Nieuw-Lekkerland 25 jaar
11:00 uur, Nieuw-Lekkerland, 't Waellant. De Zonnebloem afdeling Nieuw-Lekkerland viert het 25-jarig bestaan in de grote zaal van 't Waellant, samen met gasten en vrijwilligers. 's Morgens reikt de Rabobank een cheque uit voor de organisatie en wordt een aantal jubilerende vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Luisterclub Popmuziek uit de vorige eeuw
14:00, Alblasserdam, SWA. De luisterclub voor oudere liefhebbers van popmuziek uit de vorige eeuw, komt op dinsdagmiddag 11 december van 14.00 tot 16.00 uur weer bij elkaar in het gebouw van de Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) aan het Cortgene 20 in Alblasserdam. Er wordt muziek gedraaid die het waard is om nog eens van te genieten en te luisteren en de deelnemers kunnen steeds hun mening geven, vragen stellen en ideeën aandragen. De toegang is gratis, wel graag even aanmelden via 078-2021220.

Kerstwandeling en kerstmarkt in Streefkerk
17:00, Streefkerk. Middenstandsvereniging Streefkerk houdt een kerstmarkt. Tot 21:00 uur staan er ruim 40 kramen met onder meer kleding, woonaccessoires, kerstspullen en eten en drinken. Nieuw is een kerstwandeling bij kaarslicht door Streefkerk, waarbij deelnemers het kerstverhaal kunnen ervaren en beleven. Deze is opgezet door het Tentweekteam en muziekvereniging OKK. De start is tussen 18:45 en 19:15 uur vanaf het grasveld bij De Bongerd. Langs de met kaarslicht verlichte route wordt het kerstverhaal verteld en uitgebeeld. In de kerk brengt OKK kerstliederen. Bij de start van de kerst staat een wensboom. In deze boom kunnen mensen een wens plaatsen voor mensen die een steuntje kunnen gebruiken. In de winkels in Streefkerk kunnen mensen nu al een wens achterlaten die op 11 december in de wensboom komt te hangen.

woensdag 12 december

Koersbal en spelmiddag in Strevenaer
9:45, Streefkerk, De Strevenaer. Koersbal voor senioren. Vanaf 14.00 uur is er een spelmiddag voor senioren.

Aan Tafel MFC Maasplein
Waardeburgh en Smile organiseren iedere woensdag van 12.00 tot 13.30 uur 'Aan Tafel' in het MFC Maasplein, een gezamenlijke maaltijd voor senioren. Een driegangenmenu kost 6,50 euro (exclusief consumpties). Aanmelden kan tot uiterlijk de maandag van te voren bij de receptie van zorgcentrum De Waard via 078-6921515. Meer informatie: www.waardeburgh.nl/aantafel bij MFC Maasplein.

Lezing over de wolf
19:30, Papendrecht, Streeknatuurcentrum. In het Streeknatuurcentrum van de Natuur- en Vogelwacht, aan de Matenaweg 1 in Papendrecht, wordt op woensdagavond 12 december een lezing gehouden over de wolf. Al enkele jaren is komst van de wolf in Duitsland, Nederland en België bekend. In welke mate zal deze trend zich voortzetten? Hoe kunnen wij om gaan met de komst van de wolf in Nederland? Dick Klees van de zoogdierenvereniging en actief bij 'Wolven in Nederland') vertelt over de levenswijze, ecologie en verspreiding van de wolf. Entree bedraagt 2,50 euro.

Bijbelstudie over het nieuwe Jeruzalem door Esther Noordermeer
20:00, Alblasserdam, Jozua. Evangelische gemeente Jozua organiseert op woensdag 12 december een bijbelstudieavond met Esther Noordermeer uit Wijngaarden. Het thema is de komst van het nieuwe Jeruzalem. De avond begint om 20:00 uur. Vanaf 19:45 uur inloop met koffie in het gebouw van Jozua, Ampèrestraat 4 te Alblasserdam.

Wereldmeiden spelen cadeauspel

Foto: nl.123rf.com

alblasserdam • Met de feestdagen in het zicht gaan de Wereldmeiden van Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) het cadeauspel spelen. Dit doen zij op donderdag 6 december van 09.30 tot 12.00 uur in de huiskamer van de SWA aan de Cortgene 20.

Dames die deze ochtend willen meemaken, moeten twee ingepakte cadeautjes meenemen ter waarde van maximaal 5 euro. Daarnaast is het de bedoeling om ook iets van thuis mee te nemen en in te pakken, als derde cadeau. Op de ochtend zelf worden alle cadeaus op één hoop gegooid en gaat het spel van start. Aan de hand van vragen en opdrachten worden de cadeaus uitgedeeld. Na afloop heeft iedereen een aantal cadeaus om mee naar huis te nemen.
De Wereldmeiden is een groep dames, van alle leeftijden en afkomsten, die iedere twee weken op donderdagochtend samenkomt. De ene keer is het een creatieve bijeenkomst, de andere keer informatief en bovenal is het altijd heel gezellig. Aanmelden of meer informatie kan via leroy@stichtingwelzijnalblasserdam.nl of via www.stichtingwelzijnalblasserdam.nl.

Kerkdiensten zondag 9 december

ALBLASSERDAM - Baptisten Gem. 'De Hoeksteen' 09.30 uur br. F.S.L. Koopmans. Chr. Geref. Kerk 09.30 en 16.30 uur ds. R. Kok, H.A.. De Alblashof/De Waard 11.00 uur ds. A.A. Wisman. DoorBrekers, in Landvast 10.30 uur samenkomst. Evang. Gem. 't Scheepke in Alblasserdam 09.00 uur M. Lelie. Evang. Gem. Jozua Alblasserwaard 10.00 uur Timon Kitsz. Geref. Gem. Eben-Haezerkerk 09.30 en 16.30 uur ds. C. Sonnevelt. Geref. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur ds. O.M. v.d. Tang. Geref. Kerk De Haven 09.30 uur dhr. G.J. de Haan, 17.00 uur Stilte viering. Geref. Kerk Vrijgem. De Levensbron 09.30 uur ds. J. Poutsma. Herv. Elthetogem. Alblasserdam i.s.m. de Ver. van Vrijz. Herv. 10.00 uur dhr. J.H.B. de Waard. Herv. Gem. I Grote Kerk 09.30 uur ds. R.W. van Mourik, H.A., 18.00 uur ds. R.W. van Mourik, dankz. H.A.. Herv. Gem. II Ichthuskerk 09.30 uur ds. F. Wijnhorst, 18.00 uur ds. W.M. Dekker. Herv. Gem. III Ontmoetingskerk 09.30 uur ds. J. van Walsum, H.A.. Immanuël, Gem. van het Levende Woord (De Havenkerk) 10.30 uur Willem Pluym (Sabbat) (zaterdag 8 december). Jehovah's Getuigen, Fazantstraat 20 10.00 uur Openbare lezing. 10.00 uur Bijbelstudie (dinsdag 11 december). Joods Messiaanse Kehila 'Ashuv Eleicha' gebouw "het Scheepke", Rijnstraat 434 10.30 uur Rav. Jaäcov Noorland (zaterdag 8 december). Oud Geref. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur Leesdienst.

KINDERDIJK - Herv. Gem. Kinderdijk 18.00 uur ds. J.J. Mulder. Herv. Gem. Rehoboth 10.00 uur ds. A. van Lingen, 18.00 uur prop. J.G. Macdaniel.

NIEUW-LEKKERLAND - Geref. Kerk 09.30 en 18.30 uur ds. A.A. Wisman. Geref. Kerk Vrijgem. De Hoeksteen 09.30 uur ds. C. v.d. Berg, 16.30 uur ds. Z.J.C. van Harten. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. van Meggelen, voorber. H.A., 18.00 uur ds. J. van Meggelen. Herv. Gem. Dorp 10.00 uur ds. A. de Lange, 18.30 uur ds. E. Gouda. Herv. Gem. Maranatha 09.30 uur ds. G.J. van Beek. Vrije Baptisten Gem.(Maranathakerk, Mattenbies 1) 13.30 uur Ard Vergunst.

OUD-ALBLAS - Herv. Gem. 09.30 uur ds. W. van Weelden, 18.30 uur ds. M. van Kooten.

PAPENDRECHT - Agape Pinkstergemeente, Papendrecht (Pr. Florisschool, Zuidkil 53) 10.30 uur br. Wicher Krabbe. Chr. Geref. Kerk 10.00 en 17.00 uur ds. S. Otten. Evang. Gem. De Schuilplaats (Schooldwarsstraat 50) 10.00 uur dienst. Geref. Kerk De Morgenster 10.00 uur ds. P. van Die, H.A.. Hersteld Hervormde Gemeente Papendrecht 09.30 uur ds. J.G. Blom, 14.30 uur ds. N. v.d. Want. Herv. Gem. Bethlehemkerk 10.00 uur ds. H. Talsma. Herv. Gem. Grote Kerk 09.30 uur prop. J.G. Macdaniel, 17.00 uur ds. C.J. v.d. Plas, voorber. H.A.. Herv. Gem. Sionskerk 09.30 uur dr. J. Kommers, 17.00 uur ds. B.E. Weerd. Iglesia di Cristo 10.30 uur pastor Benjamin Coutinho. Oud Geref. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst. R.K. Parochie 11.30 uur Woord- & Communieviering, 15.00 uur Eucharistieviering. Verg. van Gelovigen (Pr. Florisschool) 09.30 uur Eredienst. Vrije Baptisten Gem. Papendrecht (Poldermolen 7) 10.00 uur dienst.

STREEFKERK - Herv. Gem. 10.00 uur ds. T. van Bruggen, H.A., 18.30 uur ds. T. van Bruggen, dankz. H.A..

Digitaal Inloopspreekuur

In de bibliotheek aan de Veerweg in Papendrecht wordt op maandag 10 december van 15.00 tot 17.00 uur weer een digitaal inloopspreekuur gehouden. Hier kan iedereen gratis binnenlopen met vragen over het gebruik van internet en digitale media. Een deskundig begeleider is aanwezig om alle vragen te beantwoorden. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Natuurpresentatie in 't Waellant

De L. & N. Smit's Stichting verzorgt op maandag 10 december vanaf 15.00 uur een natuurpresentatie voor 55-plussers in 't Waellant. Te gast is jachtopziener en natuurfotograaf Frederik Bunt. De presentatie is rond 17.00 uur afgelopen. Na afloop is er gelegenheid om erwtensoep te eten. Kosten presentatie 4,50 euro, kosten erwtensoepmaaltijd inclusief toetje 5,50 euro. Aanmelden kan via 0184-689360.

Bijbelstudie over het nieuwe Jeruzalem

Evangelische gemeente Jozua organiseert op woensdag 12 december een bijbelstudieavond met Esther Noordermeer uit Wijngaarden. Het thema is de komst van het nieuwe Jeruzalem. De avond begint om 20:00 uur. Vanaf 19:45 uur inloop met koffie in het gebouw van Jozua, Ampèrestraat 4 te Alblasserdam. Voor meer informatie over de bijbelstudie, zie ook www.jozua-ega.nl.

Feestavond in de bibliotheek

In de bibliotheek van Alblasserdam aan het Wilgenplein wordt op vrijdag 14 december van 17:00 tot 22:00 uur een feestavond gehouden. Thema is 'Back to the future' en er is snertlezen met Smile en een fototentoonstelling over Alblasserdam in de jaren vijftig. Het Kaasmes sponsort onder andere de hapjes deze avond en natuurlijk staat er koffie, thee en fris voor bezoekers klaar. Entree is gratis.

zaterdag 15 december

Concert Vocaal Ensemble Yadah

nieuw-lekkerland • Vocaal Ensemble Yadah, een onlangs opgerichte groep van vijftien enthousiaste zangeressen onder leiding van dirigent Nico Stam, verzorgt op zaterdag 15 december haar eerste concert; een Kerstconcert. Dit vindt plaats in de Hervormde kerk Dorpskerk van Nieuw-Lekkerland en begint om 19.30 uur. Het repertoire bestaat uit psalmen, geestelijke liederen, opwekking en licht klassieke muziek. Yadah is een Hebreeuwse naam dat 'lof' betekent. "Door onze zang willen we God loven en eren", laat Heleen Hak van Yadah weten. De koorleden willen dit graag delen. Het eerste concert op zaterdag 15 december vindt plaats in de Dorpskerk aan de Lekdijk 118 te Nieuw-Lekkerland. Ook kinderkoor De Jonge Lofstem onder leiding van Dineke Stam zal die avond optreden.

Doorstart Papendörfer Musikanten

Archieffoto van Papendörfer Musikanten.

papendrecht • Die Papendörfer Musikanten hebben een doorstart gemaakt met een nieuwe dirigent, Sebastian Petersen, en met nieuwe leden.

Het eerste optreden vindt plaats op donderdag 6 december 2018 van 14.30 tot 16.00 uur in de PUP Up feesttent op de Markt te Papendrecht.

Hartstilstand

Twee jaar geleden heeft Jaap Kooijman, de oprichter en de Kapelleider, nadat hij op een repetitieavond in september op de fiets huiswaarts keerde, een hartstilstand gekregen. Doordat hij snel is gereanimeerd, is hij er nog goed van af gekomen. Maar de Kapel kon hij niet meer leiden en dirigeren.

Moeilijke tijd

Het was moeilijk om een nieuwe Kapelleider te vinden, zeker omdat er weinig Egerländer kapellen in de buurt zijn. Dat heeft Die Papendörfer Musikanten leden gekost. "Maar nadat we een fantastische Kapelleider en nieuwe leden hebben gevonden, hebben we een doorstart kunnen maken", meldt Joan de Wekker, secretaresse van Die Papendörfer Musikanten.

Eigenlijk had de kapel zich in september dit jaar willen presenteren op de Markt, maar vanwege het gezinsdrama wat toen plaatsvond, werd die dag afgelast.

Er is nu gekozen om de eerste presentatie van de doorgestarte Papendörfer Musikanten te laten plaatsvinden op donderdag 6 december.

Volgend jaar, op 16 januari 2019, wordt er afscheid genomen van oprichter en oud-dirigent Jaap Kooijman.

Gedichtenbundel over sacramenten

De voorkant van het boek Evangelie en Sacramenten.

alblasserdam • Onlangs is het nieuwe boek van Gertjan van der Kraan uit Alblasserdam verschenen: 'Evangelie & Sacramenten - Onlosmakelijk verbonden'.

Evangelie en Sacramenten is een boek met gevoelige elementen omtrent beleving en naleving van het christelijk geloof. De interpretatie van de evangeliën en sacramenten heeft in de loop der eeuwen voor veel onbegrip gezorgd bij de viering van doop en avondmaal binnen diverse denominaties. De schrijver heeft geprobeerd om met inleidende teksten, gedichten, en korte samenvattingen en spreuken, een heldere schets te geven vanuit bijbels perspectief. Daarbij is uitgegaan van de bijbelse boodschap, zonder een eigen visie te verwerken. Zijn drijfveer is het verlangen tot eenheid onder de christenen, zonder afbreuk te doen aan de persoonlijke beleving van christenen onderling.

Evangelie & Sacramenten - Onlosmakelijk verbonden telt 108 pagina's en is geïllustreerd. Verkoopprijs bedraagt 16,99 euro. Het boek is uitgevoerd in paperback.

Vrijdag waren 30 leerlingen van de Van der Veldenschool bezig met Zappen in hun dorp.

Medische diensten: zaterdag 8 en zondag 9 december

HUISARTSEN; Alblasserdam - Regionale huisartsenpost Drechtsteden, Albert Schweitzer, locatie Dortwijk: 078-2020020.

Graafstroom - Bleskensgraaf – Brandwijk – Molenaarsgraaf – Ottoland – Oud-Alblas – Wijngaarden: 0184-691363.

Waarneemgroep "Alblasserwaard-West-Noord-West" Huisartsen Streefkerk – Nieuw-Lekkerland – Kinderdijk: 078-6542600.

Alleen voor nood- of spoedgevallen: 112.

Adventszang in kerk Oud-Alblas

Foto: Geurt Mouthaan

In de hervormde kerk wordt op dinsdag 11 december vanaf 19.30 uur een adventszang gehouden, met christelijk zangkoor Eensgezindheid en veel samenzang. Entree gratis, wel collecte.

Freek de Jonge in De Willem

Foto: Bibi Veth

Freek de Jonge komt op woensdag 12 december om 20.15 uur naar Theater De Willem aan de Van der Palmstraat te Papendrecht. Entree bedraagt 25 euro. www.theaterdewillem.nl.

Vol vertrouwen op weg naar dé derby

Rijntjes en Van Aggelen leven toe naar Papendrecht - Drechtstreek

Ties van Aggelen en Roy Rijntjes. Foto: Richard van Hoek

papendrecht • "Ik heb 8 december 'Papendrecht-rood' omcirkeld in mijn agenda staan!", lacht Papendrecht-doelman Roy Rijntjes. "En er met dikke letters onder geschreven: 3 punten! Ik ben er van overtuigd dat we gaan winnen. Dat Drechtstreek de laatste weken flink is opgeleefd is fijn voor die club, maar wij zijn sterker."

Drechtstreek-speler Ties van Aggelen (19) neemt de teksten van zijn tegenstander voor kennisgeving aan. "Wij hebben de voorbije weken laten zien dat we als collectief prima kunnen presteren. Voor deze derby hoeft niemand opgeladen te worden. Het is een wedstrijd die alle kanten op kan én een duel om je enorm op te verheugen. Voor mij wordt het mijn eerste 'klassieker' bij de senioren. Bij de jeugd speelde ik al eerder tegen Papendrecht. Dat waren al bijzondere potjes, zaterdag zal opnieuw speciaal zijn. Ik weet dat de wedstrijd bij iedereen enorm leeft. Het is toch een soort officieus dorpskampioenschap, hè!?"

Roy Rijntjes (23) keerde deze zomer terug bij Papendrecht, de club waar hij ooit begon. "Ik was hier in mijn pupillentijd lid en kwam vervolgens terecht in de jeugdopleiding van FC Dordrecht. Daarna heb ik bij Feyenoord en Excelsior onder de lat gestaan. Ik heb lang de droom gekoesterd om profdoelman te worden, maar door verschillende zware blessures moest ik die ambitie opgeven. Ik weet nog goed dat de dokter na wéér een operatie zei dat keepen er voor mij niet meer in zat. ik wilde en kon dat niet geloven en ben vanaf dat moment keihard aan mijn herstel gaan werken. Hoe? Door krachttraining te doen en goed op mijn voeding te letten. Uiteindelijk leidde dat tot mijn rentree. De voorbije drie seizoenen stond ik onder de lat bij RVVH en nu ben ik terug bij Papendrecht, de club waar ik al die jaren nog regelmatig langs kwam. De keuze om uit Ridderkerk weg te gaan is de beste geweest in mijn hele keepersloopbaan. Bij RVVH was het kil en ging het vooral over geld. Bij Papendrecht hangt sfeer en voelt het als een warm bad. Bovendien hebben we een prima selectie en een trainer - Johan Sturrus, jt) niet alleen structuur, maar ook goed voetbal in het team gebracht heeft. Met de coach en spelersgroep moeten we al dit seizoen in de top 3 kunnen eindigen. Met wat scorend vermogen erbij zie ik ons in een later stadium naar de eerste klasse promoveren."

Dergelijke gedachten hebben ze bij Drechtstreek voorlopig niet. Na de trainerswissel van enkele weken gelden - Bart Toom nam het over van Miguel Munoz- is er sprake van een flinke opleving in sfeer en prestaties, maar beide nemen niet weg dat de club nog steeds 'naar onderen' moet kijken. "Toch denk ik dat we richting middenmoot kunnen opschuiven", vindt Ties van Aggelen, die onder het bewind van Toom vooralsnog op een basisplaats kan rekenen en in het tweede seizoen van Miguel Munoz in de hoofdmacht debuteerde. Op het gedwongen afscheid van Miguel Munoz kijkt hij met gemengde gevoelens terug. "Persoonlijk had ik niets op deze trainer tegen, maar ik merkte wél dat de chemie tussen hem en de groep was uitgewerkt. De ploeg had nieuwe inspiratie nodig. Bart Toom vult dat goed in." Diezelfde Toom zette Ties van Aggelen twee weken geleden thuis tegen Woudrichem in de basis. Als 'beloning' kreeg de coach een wervelend optreden van de linkshalf te zien. Tegen Pelikaan mocht Van Aggelen opnieuw starten, ditmaal als spits. Ook dat ging hem goed af: hij speelde goed scoorde. "Het ging in beide wedstrijden lekker, maar ik vind óók dat ik nog veel beter kan dan wat ik tot nog toe heb laten zien. Maar nog belangrijker is dat we als elftal blijven presteren. Punten pakken, daar gaat hem om. Ik zou er graag weer wat bij hebben als we zaterdag Het Slobbengors verlaten!"

Vergeet het maar, denkt de in bloedvorm verkerende Roy Rijntjes, terwijl hij een blik slaat op zijn agenda. Hoe dan ook: de punten blijven komende zaterdag in Papendrecht; daar kan geen ambitieuze voorspelling iets aan veranderen!"

Jan Timmer

Sportlust beter dan Nieuw-Lekkerland

woerden • "Deze tegenstander was simpelweg beter dan wij", concludeerde Nieuw-Lekkerland-trainer Maarten van Gastelen na de 1-0 nederlaag tegen Sportlust '46. "Die ploeg heeft vooral in aanvallend opzicht veel kwaliteit rondlopen, was scherper in de persoonlijke duels en alerter in de omschakeling." De enige goal van de wedstrijd viel in de 20e minuut, waarbij de bal via een been van Marc Kruiper in het doel belandde. In de slotfase van het duel probeerde Lekkerland de 1-1 te forceren door zijn uit Gertjan Stout en Marc Kruiper bestaande 'luchtmacht' naar voren te sturen. Sportlust '46 verblikte of verbloosde er geen moment van en liet de Lekkerlandse 'storm' relaxed over zich heenkomen.Van Gastelen: "Dit team gaat met Sliedrecht om de titel strijden."

De Zwerver weet weer wat winnen is

kinderdijk • De Zwerver wist wat het te doen stond tegen het laaggeklasseerde Unitas: winnen. Dat lukte tot tevredenheid van trainer Edward Knook ruimschoots. De Kinderdijkers wonnen met 4-1 dankzij treffers van Robert Kuipers (strafschop), Mark Hendriks (beide goals vielen vóór rust) een eigen doelpunt van de Unitas-keeper en een rake uithaal van invaller Gauthier Luwawa. "Deze overwinning hadden we echt even nodig na onze nederlagen tegen Arkel en VVAC", aldus een opgeluchte Knook, die in de slotfase een paar A-junioren via een invalbeurt liet ruiken aan het grote werk.

De Alblas naar nipte overwinning op IFC

oud-alblas • Mike Jongeneel mocht zich zaterdagmiddag op een druilerig Souburgh 'matchwinnaar' noemen in het duel met staartploeg IFC. De gasten speelden beter dan hun lage klassering deed vermoeden, zo mochten De Alblas-coach John den Dunnen en zijn team vaststellen. "We stonden al binnen een paar minuten met 0-1 achter en het werd ook nog 1-2", zag de keuzeheer, voor wie Stefan Bakker (strafschop) en Richard van den Berg in de eerste helft scoorden.

Streefkerk: één goede helft is voldoende

Foto: Rick den Besten

streefkerk • Streefkerk heeft zijn felbegeerde driepunter binnen. De ploeg van trainer Raymond Sponselee versloeg streekgenoot VVAC met 2-1. "Een zeer welkome overwinning", stelde Sponselee tot zijn niet geringe genoegen vast. "Vooral vóór rust maakten we goed gebruik van VVAC's zwakte. Die ploeg heeft moeite om het spel te maken, reden voor ons om wat teruggetrokken te beginnen en te wachten op Ottolandse foutjes in de opbouw." "Die waren er volop", stelde VVAC-collega Ton Vonk teleurgesteld vast. "We konden ons optreden tegen De Zwerver geen passend vervolg geven. Voor rust liepen we in het mes en kregen we twee goals tegen (treffers van Andy van Vugt en Mark de Lange, red.). Pas na de pauze liep het beter en kwamen er via Rick Damsteegt, Joran Houweling en Jelle de Wit een aantal riante scoringskansen. We hadden echter de pech dat Streefkerk-doelman Bouke de Jong in topvorm verkeerde. Uiteindelijk scoorde Bart Koomans in de 93e minuut alsnog de aansluitingstreffer.

Papendrecht scherp

woudrichem • Papendrecht kwam zaterdag met een licht geflatteerde 1-4 overwinning terug uit Woudrichem. In de 40-e minuut accentueerde Jay Luciano het overwicht van de gasten met de 0-1. Na de pauze wist Luciano opnieuw het net te vinden en scoorden ook Koen Lighaam en Justin Beemsterboer. Lighaam miste tussendoor een strafschop.

Kleinzoon en punt

papendrecht • De zaterdag begon uitstekend voor Bart Toom. 's nachts werd Guus, zijn eerste kleinzoon, geboren.'s Middags voegde het eerste elftal van Drechtstreek daar een aantrekkelijk duel met Tricht aan toe. "Het werd 3-3 maar het had net zo goed 6-6 kunnen worden", aldus Opa Bart. 't was een heerlijke open pot."

Schoonewil is trots

schelluinen • Tot drie minuten voor tijd stond Alblasserdam nog met 2-0 achter tegen Schelluinen. Daarna sloegen Youri Groenendijk en Danien Buwalda toe. "Ik ben trots op de spirit binnen mijn ploeg", keek vertrekkend trainer Dennis Schoonewil terug. "Wat een topinstelling!"

Kinderdijk zet wedstrijdverslag op rijm

CKC Kinderdijk heeft haar verslag op rijm gezet. Foto: ingimage

alblasserdam • De pr-commissie van korfbalvereniging CKC Kinderdijk heeft, met een knipoog naar Sinterklaas, het wedstrijdverslag van de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Weidevogels (15-24 winst) volledig op rijm gezet.

Hieronder staat het gedicht.

Op zaterdag 1 december was het zover, Een stukje rijden maar dan was je er.

In Bleiswijk werd er een wedstrijd gespeeld, Het publiek heeft zich echt niet verveeld.

Wel was het een beetje apart in de zaal, Dat was wel te merken voor allemaal.

De Weidevogels konden er niks aan doen, De zaalverhuurder had niet het fatsoen.

Om tribunes neer te zetten, En op de zaaltemperatuur te letten.

Maar ondanks de kou en velen zonder stoel, Hadden beide teams een belangrijk doel.

We lieten ons hierdoor niet kisten, En voor we het goed en wel wisten.

Was de wedstrijd gestart, En kreeg CKC het al snel benard.

Binnen een minuut een strafworp voor de tegenpartij, Maar gelukkig kwam CKC er weer redelijk bij.

Na 12 minuten een doorloop voor Martijn, Een mooi punt, die mocht er wel zijn.

Met nog 15 minuten voor de thee, Zat het Kinderdijk niet echt mee.

Vooral door het slordige spel, Wisten de Weidevogels het wel.

Dit kunnen we zomaar winnen, Misschien halen we zelfs de winst wel binnen.

7 minuten voor de rust scoorden de dames wel vaak, En was het voor CKC nog 5x raak.

Nee opgeven deden ze allerminst, En met de rust stond CKC zelfs op winst.

Met een ruststand van 10-11 voor CKC, Deden ze zeker nog mee.

Om de winst binnen te halen, En de wedstrijd te bepalen.

De tweede helft startte Kinderdijk goed, En werd er vol goede moed.

Steeds een bal in de korf gelegd, En wist het publiek het dan ook echt.

Deze keer gaat de winst mee met ons, En kwam er bij weidevogels een steeds grotere frons.

Vooral Simone was deze keer op schot, Ze heeft haar tegenstandster vaak bedot.

Door steeds weer weg te draaien zoals zij kan, En op deze manier scoorde ze dan.

Er werd gewisseld en Marjolein en Koen, Mochten ook een kwartier meedoen.

En Marjolein had echt veel zin, Binnen een minuut legde ook zij er 1 in.

De tegenstander werd een beetje laks, En hop daar was de 5e van Max.

En ook Koen pikte zijn puntje mee, Daarmee was iedereen tevree.

15-24 was de de uiteindelijk stand, En was er voor Kinderdijk dus niks aan de hand.

8 december mogen ze weer, Tegen DVS '69 deze keer.

In sporthal Molenzicht om 10 over 4, Misschien zien we jullie dan hier.

De Geul presteert goed ondanks aantal zieken

papendrecht • In Papendrecht werd afgelopen zaterdag de tweede ronde in de Regiocompetitie gezwommen. Helaas kon De Geul niet in de sterkste opstelling aan de start komen, omdat een aantal zwemmers zich ziek had moeten melden. De overige zwemmers zwommen voor wat ze waard waren en het resultaat was daarnaar.

Er werden flink wat persoonlijke records gezwommen met als uitschieter Lois van Valen, die in de categorie meisjes junioren 3 op de 200 vrij maar liefst 20 seconden van haar beste tijd afhaalde. Het leverde haar een mooie 6e plaats op.

De middag begon met een aantal estafettes. Op de 4x50 wissel gemengd voor de jongste zwemmers pakte het Geulteam met Thijn Versloot, Donna Verhoef, Jesper van Tilburg en Marie-Elise Verschoor een 4e plaats. Laura 't Lam, Evi Kleijn, Salomé van Loo en Dan Kleijn zwommen naar een 5e plaats op de 4x50 vrij meisjes jeugd. Op de 4x50 wissel meisjes junioren bleek maar weer eens dat een estafette zwemmen ook betekent dat alles technisch moet kloppen en het Geulteam met Donna Verhoef, Daphne van Tilburg, Laura 't Lam en Lois van Valen deed dat als beste en pakte zo het goud.

Bij de dames zwom Sam IJzerman naar een 5e plaats op de 200 rug, een 6e plaats op de 50 vlinder en een 2e plaats op de 200 vrij. De overige wedstrijdpunten kwamen op naam van Debra de Lange en Zoë van Gool. Bij de heren zwom juniorenzwemmer Aaike de Tender op de 200 school de punten bij elkaar, op de 200 vrij tikte Max Muller als 11e aan, op de 50 vlinder werd hij 10e.
Esmée Roodenburg zorgde met een 2e plaats op de 100 wissel bij meisjes senioren voor belangrijke punten, de overige punten kwamen van Faustine Mussig. Op de 50 school voegde Esmée hier nog een 4e plaats aan toe. Bij de jongens zwom Brandon Groeneveld een PR op de 100 wissel en ook op de 50 school verbeterde hij zich. Erik Verhagen liet op de 50 school ook een PR noteren.
Salomé van Loo, Daphne van Tilburg en Dana Kleijn zwommen op de 100 wissel bij meisjes jeugd alle drie naar een PR. Salomé liet ook op de 100 school een PR noteren. In de categorie jongens junioren 4 zwom Tjomme de Tender op de 100 wissel maar liefst 10 seconden van zijn beste tijd af en Dylan Groeneveld verbeterde eveneens zijn tijd.
Ook in de categorie jongens junioren 2 kwamen Tjomme en Dylan een de start. Op de 50 vlinder zwommen beiden een PR en Tjomme pakte de 6e plaats. Op de 200 vrij werd Tjomme knap 3e in een PR en Dylan pakte de 5e plaats.

Laura 't Lam zwom op de 200 vrij meisjes junioren 3 in een mooi PR naar de 3e plaats, op de 50 vlinder werd ze 5e en de 4e plaats op deze afstand was voor Lois van Valen.
De jongste zwemmers kwamen aan de start voor de 50 vlinder en de 100 vrij. Donna Verhoef was in vorm en pakte zowel op de vlinder als op de vrij het zilver, beide keren in een flink PR. De overige wedstrijdpunten kwamen op naam van Marie-Elise Verschoor. Bij de jongens zwom Paul Ruitenberg voor de eerste keer 50 vlinder en bracht het er prima vanaf, op de 100 vrij zette hij een flink PR op de klokken. Thijn Versloot werd 8e op de 100 vrij.

De afsluitende estafettes verliepen ook zonder problemen voor de Geul. Op de 4x50 wissel dames zwommen Debra de Lange, Faustine Mussig, Esmée Roodenburg en Sam IJzerman naar een knappe 3e plaats.

Heren 1 van DES '72 pakken koppositie

papendrecht • Door de volle buit te pakken tegen Atomium '61 uit Rotterdam hebben de heren senioren 1 de koppositie overgenomen van WHC uit Den Haag.

De eerste helft speelden de heren mee in het langzame tempo van Atomium '61, waardoor Atomium '61 kon blijven aanhaken.

Op snelheid

De winst werd eigenlijk pas gepakt in de tweede helft, doordat er toen wel op snelheid werd gespeeld. De eindstand werd vervolgens bepaald op 33-17 voor DES'72. WHC verloor zelf van Dios, waardoor de heren van DES '72 nu 2 punten los staan.

Heren senioren 2 kon het de eerste helft tegen Helius aardig bijhouden. Maar in de tweede helft lieten zij het lopen en verloren met 21-29.

Dames

De dames midweeks speelden een spannende wedstrijd tegen Gemini en speelden gelijk met 15-15. Bij de jeugd Verloor afgelopen weekeinde alleen de dames C. De dames C die de afgelopen weken zo goed speelden, lieten het zaterdag totaal afweten. Zij verloren kansloos tegen Helius met 16-26.

De D-jeugd speelden een hele goede wedstrijd tegen Vires et Celeritas. Door sterk verdedigend werk en aanvallend de kansen goed af te ronden, werden de punten in Papendrecht gehouden. Er werd gewonnen met 13-8.

Volle winst

De E-jeugd pakten ook de volle winst tegen Savosa en wonnen met 16-9. De F-jeugd speelden tegen HVOS uit Spijkenisse. In een leuke wedstrijd werd met dubbele cijfers gewonnen.

Na het laatste fluitsignaal stond er een stand van 13-2 in het voordeel van DES '72 op het scorebord.

PKC/SWKGroep wint doelpuntrijke wedstrijd

bennekom • PKC/SWKGroep heeft afgelopen zaterdag in Bennekom de uitwedstrijd tegen DVO met 32-38 gewonnen.

De zeventig doelpunten betekende een evenaring van het record van de hoogste score in de Korfbal League.
De Papendrechtse korfballers leken een gemakkelijke wedstrijd tegemoet te gaan toen het na een paar minuten spelen al 1-6 stond. Nadat het 2-10 werd kwam DVO iets terug (7-14), maar PKC kon de marge groot houden. Dankzij enkele geslaagde doelpunten voor de thuisclub werd er met 14-21 gerust in Bennekom.
In de tweede helft knokte DVO zich terug in de wedstrijd, terwijl voor PKC de doelpuntenmachine iets haperde. Kleiner dan vier doelpunten werd het gat tussen DVO en PKC overigens niet.
"DVO pakte met goede verdedigende druk veel ballen weg", blikte Laurens Leeuwenhoek na afloop terug op de wedstrijd. Hij werd met acht treffers topscorer van de wedstrijd. Richard Kunst scoorde zeven keer en Olav van Wijngaarden vijfmaal.

Badmintontoernooi PBC

Het toernooi in volle gang. Foto: R. van Bruggen

papendrecht • In sportcentrum Papendrecht werd zaterdag 1 december het open recreanten badmintontoernooi gehouden, georganiseerd door de Papendrechtse Badminton Club PBC.

Aanleiding was het 50-jarig bestaan van PBC. Deelnemers uit alle windhoeken van het land hadden zich ingeschreven, van Almere tot Breda en natuurlijk veel badmintonners uit de regio. Totaal waren er 112 deelnemers die verdeeld over 12 poules, van beginners tot gevorderden, 222 wedstrijden hebben gespeeld. Het toernooi werd onder andere gesponsord door de middenstand van Papendrecht en Sliedrecht. Een sportieve maar bovenal gezellige dag die zeker voor herhaling vatbaar is.

Papendrecht verlengt met Johan Sturrus; optie voor derde seizoen

papendrecht • VV Papendrecht heeft met hoofdtrainer Johan Sturrus overeenstemming bereikt over contractverlenging. Sturrus tekent voor een jaar bij, met een optie voor een derde seizoen.
Johan Sturrus is op Het Slobbengors aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer bezig. De club geeft aan 'zeer tevreden' te zijn over de trainer. Papendrecht staat momenteel zesde in de 2e klasse F en won afgelopen zaterdag met 1-4 van Woudrichem.
Ook assistent-trainer Richard Nardten zal volgend seizoen aan de Papendrechtse selectie verbonden blijven.

PKC speelt Drechtstedenderby tegen Deetos

papendrecht • Komende week speelt PKC voor het eerst sinds jaren weer de Drechtstedenderby tegen Deetos. De promovendus uit Dordrecht oogst waardering met goed verzorgd korfbal, maar trekt in veel duels nog aan het langste eind. PKC daarentegen is te vinden in het linker rijtje en moet in staat geacht worden om de kruisfinale te bereiken.

Offroadwedstrijd in Bleskensgraaf

bleskensgraaf • De vierde wedstrijd van de regionale winter(offroad)competitie van RC Jan van Arckel wordt zaterdag 8 december verreden in Bleskensgraaf. De MTB'ers en cyclocrossers koersen op een parcours aan de Weideweg, waar spectaculaire hindernissen zullen worden gebouwd. De eerste (jeugd)categorie start om 11:00 uur. Meer informatie op: www.ovoranjeboven.nl en www.janvanarckel.nl.