HK Alblasserwaard

9 mei 2018

HK Alblasserwaard 9 mei 2018


Titelstrijd in 4D lijkt beslist

Nog voordat de toppers Groot-Ammers - Arkel en Arkel - Unitas zijn gespeeld lijkt de titelstrijd in de 4e klasse D beslist. VVAC won de derby tegen Groot-Ammers zaterdag, in een heerlijke ambiance, namelijk met 2-0. Hierdoor staat Arkel nu zes punten los van Groot-Ammers en zeven van Unitas. VVAC staat daar weer slechts één punt achter, zodat de strijd om de plekken twee, drie en vier weer helemaal open is. Deze zijn van belang met het oog op de uitgangspositie in de nacompetitie.

Eis: werkstraf voor brandstichting

De levensgevaarlijke verwondingen die een 53-jarige man opliep tijdens de explosie van een schuur in Nieuw-Lekkerland, krijgt voor hem wellicht nog een vervelend vervolg: justitie eist 240 uur werkstraf tegen hem omdat het om een slecht uitgevoerde brandstichting zou gaan. De strafeis geldt ook voor brandstichting in een chalet van de man in de Brabantse gemeente Ommel en om het in scène zetten van een inbraak in zijn toenmalige huis aan de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland.

Oranjebuurt Arkel blij met meer groen

Inspraak van buurtbewoners leidde in de Oranjebuurt van Arkel tot tevreden mensen. Een terrein met een verwaarloosd schooltje veranderde in een plek met groen en parkeerruimte. Het gras komt voorzichtig boven de grond, deze zomer laat de gemeente ook speeltoestellen en bankjes plaatsen. Anja Hekman maakte deel uit van de werkgroep die meedacht. "Veel mensen wilden groen, een open plek en parkeerplaatsen. Extra parkeerruimte was hard nodig."

Euphonia is meer dan muziek maken

De Meerkerkse muziekvereniging viert dit jaar haar 120-jarig bestaan. Vandaag de dag is de Meerkerkse vereniging, met bijna vijftig muzikanten, nog springlevend en organiseert de club van voorzitter Jan Vonk dit jaar drie concerten. Zo wordt zaterdag 26 mei een reünieconcert gehouden, waarvoor ook oud-leden zijn uitgenodigd om het muziekinstrument weer ter hand te nemen. Sinds het aantreden van dirigent Stephan Koppelaar gaan de prestatieve ambities omhoog.

Verkeerdoorstroming Groot-Ammers

groot-ammers • In een open tafelgesprek kunnen inwoners, ondernemers, overheidspartners en andere belanghebbenden donderdag 17 mei meepraten over de verkeersdoorstroming in Groot-Ammers. 'Bijna nooit hebben alle partijen aan één tafel gezeten', stelt de gemeente Molenwaard. 'Om de mening van alle betrokkenen te horen, houden we een open tafelgesprek over de verkeersdoorstroming Sluis/Voorstraat.' In een open dialoog wil de gemeente komen tot een breed gedragen probleemstelling. De bijeenkomst vindt 17 mei plaats in sporthal De Reiger. De zaal is geopend vanaf 19:30 uur, het programma start om 20:00 uur. Aanmelden (tot 14 mei) via ben.roos@gemeentemolenwaard.nl.

Paniek om te water geraakte skelter

Foto: Peter Stam

nieuw-lekkerland • Hulpdiensten zijn dinsdagmiddag 8 mei met spoed uitgerukt voor een skelter te water langs de Tiendweg in Nieuw-Lekkerland. Een voorbijganger zag de skelter op zijn kop in het water liggen en vreesde het ergste. De achtjarige jongen uit Nieuw-Lekkerland die de skelter had bestuurd, was echter veilig aan de kant gekomen, zo bleek later.

Foto: Geurt Mouthaan

• Het traditionele ringsteken in de Kerkstraat in Bleskensgraaf trok zaterdag, mede dankzij het heerlijke weer, vele belangstellenden. Zij keken vanachter de hekken naar de ruiters en menners die een zo hoog mogelijke score probeerden te halen.

woensdag 9 mei 2018 | jaargang 39 no. 19

alblasserwaard

Eis: werkstraf voor stichten brand

Zwaar gewonde Nieuw-Lekkerlander ontkent en vraagt vrijspraak

De schuur brandde in 2013 tot de grond toe af Foto: Peter Stam

nieuw-lekkerland • Justitie eist 240 uur werkstraf tegen hem omdat het om een slecht uitgevoerde brandstichting zou gaan

De strafeis geldt ook voor brandstichting in een chalet van de man in de Brabantse gemeente Ommel en om het in scène zetten van een inbraak in zijn toenmalige huis aan de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland. Met deze acties zou hij verzekeringsgeld hebben willen innen. Twee maatschappijen eisen bijna 17.000 euro terug van de man, die nu in Oud-Beijerland woont.

De verdachte, met zichtbare brandwonden in zijn gezicht en op zijn handen, ontkende tijdens de rechtszaak alles. Zijn ex-vriendin en zijn buurman in Nieuw-Lekkerland hebben echter belastende verklaringen afgelegd. Ook uit hun afgetapte telefoongesprekken blijkt volgens justitie dat de man alles uitgedacht en uitgevoerd heeft. "Niet zo vreemd dat ze mij beschuldigen, want mijn vriendin had een verhouding met de buurman. Ik denk dat ze alles op elkaar afgestemd hebben toen ik in het ziekenhuis lag", vertelde de man.

De officier van justitie wierp hem tegen dat de buurman zelf een bekentenis heeft afgelegd over zijn betrokkenheid bij de schuurbrand. Hij is ervoor veroordeeld tot 120 uur werkstraf en het terugbetalen van bijna 3200 euro verzekeringsgeld.

De 'inbraak' vond al in 2013 plaats in Nieuw-Lekkerland. De verdachte declareerde onder andere gestolen Swarovski-kristal bij de verzekering, maar zijn ex-vriendin zei tegen de politie dat ze nooit kristal in huis had gezien. De brand in het chalet in Noord-Brabant was al in 2011. Uit een reconstructie bleek dat een rek met wasgoed boven een brandende barbecue had gestaan. De ex verklaarde dat haar man vooraf over de plannen had verteld en dat hij die nacht naar Brabant was gereden.

De meest heftige gebeurtenis was in november 2013 toen langs de Lekdijk een schuur explodeerde en tot de grond toe afbrandde. Velen waren er getuige van. De verdachte liep brandwonden over zijn hele lichaam op. Zijn relaas: "Ik was een mobieltje kwijt en dacht dat het in de schuur lag. De deur stond open en ik rook een benzinelucht. Toen ik binnen het licht aandeed volgde een enorme explosie." De stalen deur van de schuur werd vijf meter weggeblazen. De rechter vroeg: "Waarom belde u pas enkele uren na de brand zwaargewond aan bij uw buurman?" Het antwoord: "Ik brandde als een fakkel en ben in een vijver gesprongen. Misschien ben ik ook wel even bewusteloos geweest. Ik ben gaan lopen en later ben ik ook nog in de Lek gestapt, omdat ik voelde dat mijn gezicht gloeide."

De buurman verklaarde later dat ze samen hadden bedacht de schuur te laten afbranden om nog wat verzekeringsgeld te vangen voor een onverkoopbare motorfiets en een scooter, eigendom van de twee buren. De advocaat van de verdachte, mr. M. van Westrenen, zei dat de verklaringen van de ex-vriendin en de buurman niet serieus genomen kunnen worden. "Ze wisten waarschijnlijk dat hun telefoons werden afgeluisterd en daarom hebben ze hun verhalen in telefoontjes bevestigd", aldus de raadsman. "Verder is er geen bewijs tegen mijn cliënt. Ik vraag dus vrijspraak op alle punten."

De officier van justitie bleef bij zijn eis van werkstraf en terugbetaling aan de verzekering. "Een celstraf zou trouwens normaal zijn, maar die vraag ik in dit geval niet omdat meneer zo zwaar gewond is geraakt", aldus de aanklager. De rechtbank doet op 17 mei uitspraak.

Yad Vashem in museum Nieuwpoort

Piet Kortleve geeft uitleg bij de vitrine met de onderscheiding. Foto: Geurt Mouthaan

nieuwpoort • De Yad Vashem onderscheiding die het het echtpaar Gerrit en Co van de Werken uit Groot-Ammers vorig jaar postuum kreeg, werd zaterdag overhandigt aan de Historische Kring Nieuwpoort.

Het echtpaar Van de Werken ontving de onderscheiding voor het redden van een Joods meisje in de Tweede Wereldoorlog. Piet en Henny Kortleve, familieleden van het kinderloze echtpaar Van de Werken, schonken in overleg met de overige familieleden de onderscheiding aan de Historische Kring. "Daar hoefden we niet lang over na te denken", vertelt Piet Kortleve. "We waren het er allemaal over eens dat het geen zin heeft om dit thuis in de brandkast te doen. Op deze plek kan iedereen hem zien en worden we herinnerd aan wat zij deden in de oorlog. Dat is iets dat we niet moeten vergeten."

Zaterdag vond de officiële overdracht en de onthulling van de vitrine met de Yad Vashem onderscheiding plaats in het museum van de Historische Kring, in het stadhuis te Nieuwpoort. Achter glas zijn de medaille, de oorkonde en foto's te zien. Op één daarvan, afkomstig van de familie Bikker, is het Joodse meisje zelf te zien, gefotografeerd tijdens de bevrijding. Zij leeft nog steeds en woont al jaren in Israël.

Joke van Leeuwen van Historische Kring Nieuwpoort memoreerde aan de inzet van vele inwoners van Groot-Ammers tijdens de Tweede Wereldoorlog om bedreigde mensen op te vangen. "Het ging om 180 personen", vertelde ze. "Van hen waren er dertig Joods. Het draaide niet alleen om de inwoners die hen onderdak gaven. Ook anderen die ervan wisten en wie sommigen een andere mening waren toegedaan, hielden hun mond. Deze onderscheiding is dan ook eigenlijk voor iedereen."

Aanhouding na uit de hand gelopen ruzie bij potje voetbal in Bleskensgraaf

BLESKENSGRAAF • Een man werd woensdagavond door de politie aangehouden na een vechtpartij bij een voetbalpotje in Bleskensgraaf.

Een groepje vrienden speelde woensdagavond een potje voetbal op een veldje aan de Elzenweg. Twee mannen kregen ruzie en raakten slaags. Eén van de ruziemakers vertrok, maar meldde zich om 19.45 uur met een steekwond aan het politiebureau in Sliedrecht.

Hij vertelde dat hij zojuist was gestoken tijdens een ruzie die ontstond bij het partijtje voetbal. De 26-jarige man uit Sliedrecht is na het doen van zijn verhaal richting huisartsenpost vertrokken om zijn wond te laten behandelen.

Agenten vertrokken richting het veldje waar de dader nog aanwezig zou zijn. Daar hielden zij de bewuste man aan.

Politie maakt einde aan feest Streefkerk

Foto: Stockfoto

streefkerk • De politie maakte zondagochtend een einde aan een feest aan de Fortweg in Streefkerk.

Rond 8.20 uur kreeg de politie een melding van geluidsoverlast binnen. Agenten gingen naar de Fortweg - een zijweg van de Middenpolderweg, vlakbij Groot-Ammers - en troffen daar achttien auto's en zo'n 35 feestgangers aan. Die hadden daar een feestje gebouwd waarbij het geluidsniveau van de gedraaide muziek behoorlijk hoog stond. De agenten droegen hen op onmiddellijk te stoppen, de boel op te ruimen en weg te gaan. "Dat deden ze zonder problemen", laat een woordvoerder van de politie weten. "De muziek stopte direct en na een uur was iedereen weg en was de locatie leeg en schoon."

Potje voetbal leidt tot steekpartij

bleskensgraaf • Een man werd vorige week woensdagavond door de politie aangehouden na een vechtpartij bij een voetbalpotje in Bleskensgraaf.

Een groepje vrienden speelde die avond een potje voetbal op een veldje aan de Elzenweg. Twee mannen kregen ruzie en raakten slaags. Eén van de ruziemakers vertrok, maar meldde zich om 19.45 uur met een steekwond aan het politiebureau in Sliedrecht. Hij vertelde dat hij zojuist was gestoken tijdens een ruzie die ontstond bij het partijtje voetbal.

Huisartsenpost

De 26-jarige man uit Sliedrecht vertrok na het doen van zijn verhaal richting huisartsenpost om zijn wond te laten behandelen. Agenten vertrokken richting het veldje waar de dader nog aanwezig zou zijn. Daar hielden zij de bewuste man aan.

Foto: Rick den Besten

Arkel was twee op 4 mei minuten stil op het vernieuwde Plein 983. De dodenherdenking vond plaats bij het eveneens vernieuwde monument.

Oranjebuurt Arkel blij met meer groen

Nieuwe bestemming voor terrein met verpauperd schooltje

Anja is blij met het nieuwe groen in haar wijk. Foto: Anne Marie Hoekstra

arkel • Inspraak van buurtbewoners leidde in de Oranjebuurt van Arkel tot tevreden mensen. Een terrein met een verwaarloosd schooltje veranderde in een plek met groen en parkeerruimte.

Het gras komt voorzichtig boven de grond, deze zomer laat de gemeente ook speeltoestellen en bankjes plaatsen. Anja Hekman maakte deel uit van de werkgroep die meedacht. Vanuit het zijraam van haar woning kijkt ze uit op het terrein. Als kind bezocht ze de kleuterschool die er stond: 't Zwaantje. Later vonden de peuterspeelzaal en de bibliotheek er onderdak. De laatste jaren zag Anja hoe het gebouw verpauperde. Er trok hangjeugd naartoe, omwonenden klaagden.

Enkele jaren geleden stelde de gemeente voor om asielzoekers te laten wonen in het oude schooltje. "Daar is ophef over geweest", herinnert Anja zich. "Toen hebben ze er vanaf gezien. Omwonenden werden uitgenodigd voor een bijeenkomst in de bibliotheek. We mochten aangeven wat we wilden met het terrein." Er waren ideeën genoeg: seniorenwoningen, een forellenvijver, volkstuinen. En een muziekschool toonde belangstelling. Anja: "Veel mensen wilden groen, een open plek en parkeerplaatsen. Extra parkeerruimte was hard nodig. Ook wilden veel mensen graag een paar speeltoestelletjes."

Kunstwerk

Op het nippertje wist Anja het kunstwerk te redden dat in de muur van de school was gemetseld. Een grote steen waarin de Hoogbloklandse kunstenaar Marcus Ravenswaaij een juf met vijf kinderen beeldhouwde. Hij overleed in 2003. Zijn vrouw Marijke Deege herinnert zich hoe het beeld tot stand kwam. "Kleuterjuf Bep van Raaij-Roza heeft ervoor geposeerd."

Anja bewaart het kunstwerk nu totdat de speeltoestellen geplaatst zijn en het parkje feestelijk kan worden geopend. "We gaan de steen plaatsen in een muurtje en laten er de naam onder zetten in een kleine uitvoering van de letters die vroeger op de school stonden: 't Zwaantje. De historische vereniging bewaart de originele letters."

Anja vindt dat het overleg met de gemeente prettig verliep en waardeert de investering door Giessenlanden. "De gemeente had 97.000 euro beschikbaar gesteld, maar we kwamen toch nog tekort." Voor de aanschaf van speeltoestellen wierf de werkgroep sponsoren. "En we kregen een mooi bedrag van de kringloopwinkel in het dorp." Dankbaar: "Dit heeft geld gekost. Het terrein had ook geld kunnen opbrengen als ze er huizen hadden gebouwd."

Zijn omwonenden niet bang dat er jeugd gaat rondhangen? "Daar is uitvoering over gesproken. Om dat te voorkomen blijven de hagen laag, zodat het overzichtelijk blijft." Ook over voetballertjes is nagedacht. "Rondom het voetbalveldje staat een haag en de doeltjes zijn ook van groen, zodat ballen niet keihard tegen muren of kooien worden geschopt."

Anne Marie Hoekstra

Gesteggel over sorteerstrook pontje

De invoegstrook wordt vervangen door parkeerplaatsen. Foto: Geurt Mouthaan

streefkerk • Een besluit van Waterschap Rivierenland om de voorsorteerstrook bij het veer naar Bergambacht weg te halen, zorgt voor kritiek. Volgens het waterschap wordt het veiliger.

Henk Oudshoorn van Stal Norwind woont vlak bij het veer en heeft geen goed woord over voor het verdwijnen van de voorsorteerstrook aan de Bergstoep, voor verkeer uit de richting Groot-Ammers. "Het naar rechts afslaande verkeer, dat in de spitsuren vaak tot ver op de Bergstoep staat te wachten, moet voortaan op de enige rijstrook voor rechtdoor gaand verkeer wachten. Het blokkeert daarmee het rechtdoor richting Streefkerk rijdend verkeer", zegt hij. "Vanaf de andere kant was de situatie al zo. Daar was de rij wachtende auto's regelmatig zeker 100 meter lang. De voorsorteerstrook wordt nu parkeerstrook."

Ook Piet de Jong van autobedrijf P. de Jong is kritisch: "Vroeger stroopte het verkeer op de dijk op, toen hebben ze die uitvoegstrook gemaakt. Als ze die nu weer weghalen, denk ik dat er meer ongelukken gaan gebeuren. Want als je uit de richting Groot-Ammers komt, moet je op de dijk afremmen; je kunt niet meer vloeiend uitvoegen."

Volgens Jelmer Krom van het waterschap wordt het er wel degelijk veiliger op en is er veel gelegenheid voor inspraak gegeven. "Aan de werkzaamheden gingen twee jaar vooraf", aldus Krom. In die jaren heeft het Waterschap omwonenden, hulpdiensten, busmaatschappijen, de veerdienst en weggebruikers naar hun reactie gevraagd. "Daar is een ontwerp uitgerold, dat is ook toegelicht op avonden. De voorsorteerstrook wordt parkeerstrook, daarmee willen we voorkomen dat er zogenaamde 'afdekongevallen' voor gaan komen. Dat zijn ongevallen waarbij een auto op de afslaande strook staat en dat verkeer vanaf de pont denkt: ik kan de dijk wel op, maar dat achter de afslaande auto nog een recht doorgaande auto schuilgaat. Dan heb je een botsing." Volgens Krom ervoeren omwonenden de oude situatie als onoverzichtelijk. "Als er op de uitvoegstrook auto's staan, dan zie je niet of er nog rechtdoor gaand verkeer rijdt. Verkeer dat vanaf de pont kwam, had in de oude situatie geen goed zicht op hoofdrijbaan." Het werk aan de weg moet in de zomer worden afgerond.

Corné Egas lijsttrekker SGP

Foto: Geurt Mouthaan

molenlanden • Corné Egas (57 jaar) uit Bleskensgraaf is tijdens de herindelingsverkiezingen in november lijsttrekker voor SGP Molenlanden. In het dagelijks leven is Corné Egas bestuurder van Karakter, de Vereniging voor Scholen met de Bijbel Alblasserwaard en directeur van de School met de Bijbel in Bleskensgraaf. Sinds 2002 was Egas raadslid in de gemeente Graafstroom. Vanaf 1 januari 2013 is Egas fractievoorzitter van SGP Molenwaard. Jan Lock (62 jaar) uit Giessenburg staat op plek twee. Hij is fractievoorzitter van SGP Giessenlanden en onder andere voorzitter van de raad van bestuur van stichting Woord en Daad. Op drie staat Wietse Blok (22 jaar) uit Bleskensgraaf, lid van de steunfractie van SGP-Molenwaard en voorzitter van SGP-jongeren Alblasserwaard. In het dagelijks leven is hij leerkracht op een basisschool. Bart Verhoeve (voorzitter SGP Molenwaard): "We zijn blij dat Corné Egas en Jan Lock, mannen die hun sporen in de lokale politiek hebben verdiend, zich beschikbaar stellen voor de eerste plekken op de lijst. We hopen met de kandidatenlijst een goede mix te vinden van ervaring en vernieuwing". Over de verdere invulling met de kandidatenlijst wordt binnenkort door het bestuur en de leden een besluit genomen.

10 / 40

Stress of burn-out? Boek nu gratis coachsessie: www.weienjijcoaching.nl

Gitaar spelen moeilijk?! Ik help je! www.WvanZoelenMuziek.nl

T.K. roeiboot met toebeh. Prijs 250 euro Tel. 0627516273

Te koop 2 zware tuinstoelen wit met kussens en 1 voetkrukje €50,00 0786411054

MEGA SNUFFELMARKT GORINCHEM-OOST.Hemelvaartsdag 10 Mei. Evenementenhal. 400 kramen. Gratis parkeren. vanaerlebv.nl 0492-525483

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Vakanties met een christelijk karakter op campings in midden en zuid Frankrijk. Kampeerplaats, huurtent of vakantiehuisje. Ons animatieteam maakt uw vakantie compleet! www.evavakanties.nl

Gezocht: bijrijder/licht magazijn werk/tuinwerkzaamheden in Nieuwpoort/Industrieterrein Gelkenes. Heb jij interesse in 1 of meer werkzaamheden en ben je minimaal een halve dag beschikbaar?Bel 06-55334972

Eigen klas voor hoogbegaafde kinderen

Eric en Evelien willen kinderen optimale kansen bieden. Foto: Anne Marie Hoekstra

hoornaar • Hoogbegaafde kinderen komen er niet vanzelf, dat weten ze bij scholenstichting O2A5 zeker. De organisatie start daarom in januari 2019 in Hoornaar met een fulltime klas voor deze leerlingen.

Plusklasleerkracht Evelien Verhoek en schooldirecteur Eric Vos van O2A5 zijn blij met de ontwikkeling. Evelien is projectcoördinator voor de SUMMAklas, waarin hoogbegaafde leerlingen uit de groepen 5 tot en met 7 onderwijs op maat zullen krijgen. Eric is een van de drie clusterdirecteuren van het cluster Giessenlanden van O2A5.

Er is al vijf jaar een plusklas. Wat is er anders aan de SUMMAklas? "Leerlingen in een plusklas hoeven niet hoogbegaafd te zijn", legt Evelien uit. "De SUMMAklas is voor kinderen bij wie uit een test blijkt dat ze hoogbegaafd zijn. Dat is meer dan heel slim; het is een combinatie van hoge intelligentie, creatief denkvermogen en motivatie. Je hebt het over 2 à 3 procent van de bevolking. Deze kinderen hebben een wezenlijk andere onderwijsbehoefte en kunnen daardoor uitvallen in het reguliere onderwijs." Evelien benadrukt dat niet elke hoogbegaafde een speciale klas nodig heeft. Voor sommige kinderen uit deze groep is het voldoende als ouders en leerkrachten extra uitdaging en goede begeleiding bieden en er kinderen zijn met wie ze op gelijk niveau kunnen communiceren. O2A5 wil daarom zoveel mogelijk meer- en hoogbegaafde leerlingen in de eigen groep bedienen. Hoe gaan de scholen dat doen? Eric: "We gaan onze leerkrachten meer middelen bieden om kinderen op hun eigen niveau te laten leren. Ook krijgen leerkrachten extra scholing over het aanbieden van verrijkingsstof. En we zetten in op vroegtijdig signaleren, om uitval te voorkomen."

Naast schrijnende verhalen van ouders van hoogbegaafden, vormen twee ontwikkelingen de aanleiding voor het initiatief. Eric: "Het innovatiefonds voor de plusklas is gestopt en de plusklas houdt eind 2018 op te bestaan. Daarnaast heeft de overheid onlangs besloten subsidie te gaan geven voor hoogbegaafde leerlingen. Vanuit het samenwerkingsverband en onze eigen clusterbegroting gaat er geïnvesteerd worden in deze groep. Maar los van het geld: er moet echt wat voor deze kinderen gebeuren." Evelien: "Anders krijgen ze andere problemen, waardoor ze zorg nodig zullen hebben die ook weer geld kost." Ouders van hoogbegaafde kinderen zijn soms wanhopig. Hun kind huilt als het naar school moet en komt ongelukkig thuis. Evelien: "Soms komt er niks meer uit, terwijl je als ouders weet hoe je kind voorheen was." Eric: "Deze kinderen kunnen ook faalangst ontwikkelen. In de hoogbegaafdenklas willen we ook deze groep helpen hun talenten te benutten."

Informatieavond

Op donderdag 17 mei is er in Het Bruisend Hart in Hoornaar een informatieavond voor ouders. Aanvang: 20.00 uur. Aanmelden: everhoek@o2a5.nl.

Korenmolenmarkt bij molen De Regt

Korenmolen De Regt. Foto: Geurt Mouthaan

nieuw-lekkerland • De vrijwilligers van korenmolen De Regt in Nieuw-Lekkerland houden zaterdag 12 mei, Nationale Molendag, van 11.00 tot 16.00 uur de jaarlijkse Korenmolenmarkt.

Evenals voorgaande jaren zijn er weer diverse kramen. Naast producten uit de molen zijn er onder meer ook cadeautjes voor Moederdag verkrijgbaar en is er aandacht voor de kinderen. Daarnaast is er een tweedehands spullenkraam en een boekenkraam. Er zijn diverse lekkernijen te koop.

De organisatoren hopen op mooi weer met een lekker windje, zodat de molen weer ouderwets kan draaien. De molen is open voor bezichtiging en de molenaar gaat graag in op vragen van bezoekers. Ook lopen er diverse vrijwilligers rond die het een en ander vertellen over de Nieuw-Lekkerlandse molen aan de Lekdijk.

De opbrengst van deze Korenmolenmarkt is geheel ten bate van het onderhoud van de molen. Al sinds 1999 is De Stichting Herstel Korenmolen De Regt bezig om van de toen vervallen romp van de molen weer mooie herstelde maalvaardige molen te maken.

Na de opening, alweer vier jaar geleden, is er nu een andere fase ingetreden. Dat is de fase van exploitatie en instandhouding. 'Er zijn nog altijd een aantal zaken die gerealiseerd moeten worden en het jaarlijkse onderhoud aan de molen vraagt ook de nodige financiële middelen', meldt het stichtingsbestuur. 'Daarvoor blijven wij ons inzetten en blijven we de steun nodig hebben van een ieder die Korenmolen De Regt een warm hart toedraagt.'

Protest tegen landgoed in Hoornaar

Foto: Geurt Mouthaan

hoornaar • Initiatiefgroep BinnensteBuiten biedt maandag 14 mei als protest tegen de realisatie van een landgoed in Hoornaar een petitie met meer dan 1.100 handtekeningen aan wethouder Jan de Groot.

In de gemeente Giessenlanden is beroering ontstaan over wijziging van een bestemmingplan waarbij woningbouw zou worden toegestaan middenin een agrarisch gebied. De initiatiefnemer van het voorstel wil twaalf landhuizen bouwen en motiveert dit als natuurbescherming waarvoor de financiering moet worden verkregen uit kavels voor deze landhuizen.

Maar volgens de Initiatiefgroep BinnensteBuiten luidt het plan juist de teloorgang van de natuurwaarden van het gebied in en vormt het een ernstige aantasting van de landschappelijke kwaliteit. 'Zichtlijnen op de vrije polder verdwijnen en weidevogels zullen wegtrekken zodra huizenbouw wordt gestart', stelt de groep in een persbericht.

'Uit rapporten over de cultuurhistorische en natuurwaarden van dit gebied komt naar voren dat de kwaliteiten tot nu toe zijn onderschat. Zo wordt opgemerkt in een flora-inventarisatie dat een unieke 'donkenflora' in oude glorie kan worden hersteld en dat er mogelijkheden zijn voor aansluiting met provinciale weidevogelgebieden. Een ander rapport wijst op grote archeologische en cultuurhistorische waarden.'

Dit gebied mag volgens de Initiatiefgroep Binnenstebuiten niet worden opgeofferd aan een rij landhuizen die middenin het gebied is gepland. 'En het landgoed is niet ontwikkeld op grond van gemeentelijk beleid, maar louter op doelbewust verworven eigendomsrechten van de initiatiefnemer.'

De initiatiefgroep haalde met een petitie tegen dit plan meer dan 1.100 handtekeningen op, waarvan bijna 1.000 van inwoners van de omliggende kernen van Hoornaar. Meer info: www.binnenstebuitengroep.nl

Weer Vijfjesactie in Giessenburg

giessenburg • Net als vorig jaar houdt de Dorpsraad Giessenburg een Vijfjesactie. Inwoners van Giessenburg ontvangen tegelijk met de bezorging van Het Kontakt een cheque van 5 euro welke zij kunnen besteden voor één van de drie genomineerde doelen.

Deze doelen zijn: Sportvereniging Vridos - Een dorpsquiz voor het hele dorp in het kader van het 75-jarig bestaan; Buurtvereniging van Gentwaert - Grote opknapbeurt voor speeltuintje Hardenboekstraat/ van Marlotstraat; Zwembad De Doetse Kom - Zonneboiler voor verwarming douches. Op de cheque staat tevens de motivatie van de drie genomineerden. Het 'Vijfje' kan afgeknipt worden en tot en met 31 mei in één van de drie stembussen gestopt worden bij de Albert Heijn of in het Gezondheidscentrum.

Politie houdt snorfietser aan

arkel • Een bestuurder (49 jaar uit Arkel) kwam er vrijdagavond achter dat drank en het rijden met een snorfiets een slechte combinatie is. Op de Lingedijk in Kedichem verloor hij zijn evenwicht en kwam ten val in de berm. Oplettende burgers zagen hem liggen en belde de politie. De bestuurder was zeer onvast ter been en uit een blaastest bleek dat hij teveel alcohol had gedronken. Hierop werd hij, na behandeling door de ambulancedienst in verband met lichte verwondingen, aangehouden voor het rijden onder invloed van alcoholhoudende drank. Tegen de bestuurder wordt proces-verbaal opgemaakt.

Politie houdt dronken snorfietser uit Arkel aan in Kedichem

ARKEL/KEDICHEM • Een bestuurder (49 jaar uit Arkel) kwam er vrijdagavond achter dat drank en het rijden met een snorfiets een slechte combinatie is.

Op de Lingedijk in Kedichem verloor hij zijn evenwicht en kwam ten val in de berm. Oplettende burgers zagen hem liggen en belde de politie. De bestuurder was zeer onvast ter been en uit een blaastest bleek dat hij teveel alcohol had gedronken.

Hierop werd hij, na behandeling door de ambulancedienst in verband met lichte verwondingen, aangehouden voor het rijden onder invloed van alcoholhoudende drank. Tegen de bestuurder wordt proces-verbaal opgemaakt, aangezien hij op het bureau 740. Ug/l blies, wat veel meer is dan de 220 ug/l die is toegestaan.

Brand in houten schuur in Arkel

arkel • De brandweer rukte donderdagmiddag uit voor een brand in een houten schuurtje aan de Prinses Beatrixstraat in Arkel. Het vuur was ontstaan door slijpwerkzaamheden. De brandweerlieden wisten de brand snel te blussen.

Aangehouden voor geweldpleging

giessenburg • De politie hield zaterdag in Hardinxveld-Giessendam vijf jongeren aan voor geweldpleging. Het ging daarbij om jongens van 18, 16, 16, 15, en15 jaar oud uit Hardinxveld en Giessenburg. De geweldpleging werd waargenomen door camera's.

Molenwaarder rundvlees bij Jumbo

Wim bij de Vaate en Marianne en Daan Meijerink bij de schappen van het Molenwaarder rundvlees. Foto: Bert Bons

molenaarsgraaf • Bij Jumbo Meijerink aan de Dorpsstraat in Molenaarsgraaf ligt sinds vorige week Molenwaarder rundvlees in de schappen.

"Een mooie uiting van regionaal ondernemerschap", zo omschrijft Daan Meijerink de acht soorten rundvlees uit de polder, die duidelijk herkenbaar bij de vleesafdeling uitgestald staan. "Het is niet zomaar vlees", vult Wim bij de Vaate aan. Hij heeft een ambachtelijke slagerij aan de Vuilendam en levert aan Jumbo Meijerink het Molenwaarder rundvlees. "Het is exclusief, authentiek en smakelijk rundvlees, dat we in één keer van boer naar bord brengen."

De twee enthousiaste ondernemers beschouwen de samenwerking als een win-win situatie voor hen beiden. "Wij proberen zoveel mogelijk in de huid te kruipen van de consument en op die manier keuzes te maken voor ons assortiment", legt Meijerink uit. "Het rundvlees van Wim bij de Vaate is een mooie aanvulling. Als slager kun je jezelf over het algemeen niet onderscheiden met kippenvlees of varkensvlees, maar juist wel met rundvlees. De hamburgers van het Molenwaarder rundvlees krimpen niet wanneer je ze in de pan legt. En ik heb nog nooit zo mooie entrecots gezien!"

Daan en zijn vrouw Marianne benadrukken dat ze met de formule van Jumbo veel voordeel bieden dankzij de landelijke inkoopregeling en het uitgebreide assortiment kwaliteitsproducten. "Daarnaast kunnen we ons als afzonderlijke filialen lokaal onderscheiden. Dat doen we met de keuze voor het Molenwaarder rundvlees van Wim."

Naast de smaakvolle en ambachtelijke uitbreiding van het vleesassortiment, hebben Daan en Marianne Meijerink nog een ander nieuwtje: binnenkort wordt de supermarkt uitgebreid met maar liefst 200 vierkante meter. Alle productgroepen krijgen extra ruimte, maar met name het diepvrieseiland dat nu gecreëerd kan worden, is Daan uit het hart gegrepen. "We komen nu voortdurend ruimte tekort op de vriesafdeling."

Andere bijzonderheden waar straks (meer) ruimte voor is, zijn een plaats waar verse pizza gemaakt kan worden, een afdeling voor schepvis en een slijterij. Ook gaat het verseiland volledig op de schop. Om de uitbreiding van Jumbo mogelijk te maken, zal de Wereldwinkel opschuiven naar een unit verderop in het winkelcentrum. Ook zal de Landgraaf iets verkleind worden. De vernieuwde en uitgebreide Jumbo Meijerink wordt geopend op 5 september.

Documentaire over crash Lancaster op dvd

Een groepsfoto met nabestaanden voor een Lancaster.

brandwijk • Een documentaire over de Engelse bommenwerper die op zondagmorgen 22 mei 1944 boven de Alblasserwaard beschoten werd en explodeerde en waarvan in 2015 een propellor met motor werd opgegraven en tentoongesteld in Brandwijk, is beschikbaar gekomen op een dvd.

We stellen de initatiefnemers Antoine de Zeeuw en Arjan Wemmers enkele vragen.

Waarom hebben jullie deze documentaire gemaakt?

"Vorig jaar hebben we in Brandwijk een mooi oorlogsmonument mogen onthullen. Dit monument, wat bestaat uit een motorblok en een propeller van het vliegtuig, maakt letterlijk de geschiedenis tastbaar. Door het zien van het monument, kunnen mensen zich een beeld vormen van het vliegtuig, maar niet van de zeven mannen die in het vliegtuig zaten en hoe mensen in het dorp deze ingrijpende gebeurtenis hebben ervaren. Wij willen juist díe kant van het verhaal laten zien."

Kunnen jullie iets meer vertellen over de film?

"We hebben geprobeerd om het verhaal van meerdere invalshoeken te belichten. Zo hebben we gesproken met diverse ooggetuigen, die als kind hebben gehoord en gezien hoe het toestel is verongelukt. Zij vertellen wat er direct na dit ongeluk gebeurde en hoe zij dit hebben beleefd. Ook hebben we door middel van foto's en computeranimatie de gebeurtenissen voor en na de ontploffing zo goed mogelijk gereconstrueerd. Daarnaast hebben we gesproken met nabestaanden van enkele vliegers en laten we beelden zien van de opgraving die in 2015 is gedaan en wat daar allemaal aan vooraf ging."

Wat vinden jullie de meeste bijzondere beelden op de dvd?

"De gesprekken die we hebben gehad met een broer en een zus van twee overleden crewleden. Door met deze mensen te praten, leer je de vliegers zelf een beetje kennen."

Hoe kan de dvd besteld worden?

"De dvd kost 12,50 euro. Met de opbrengst wordt Stichting Oorlogsmonument Molenaarsgraaf-Brandwijk ondersteund. Bestellen kan via lancasterindepolder@hotmail.com."

Een timmerfabriek als catwalk

Denize Bleijenberg, Shirley Broer en Judith Otten. Foto: Jan Volwerk

groot-ammers/streefkerk • Melanie Gerlich, een jonge modestyliste in spé, regelde voor een eindexamenopdracht drie modellen, kleding, schoenen, een kapster, een make-up-artist en zelfs een complete timmerfabriek.

Het was een apart beeld. Drie jonge modellen paradeerden zaterdag in een uiterst bijzondere outfit door de hallen van de timmerfabriek De Jong en Van Aartrijk op industrieterrein Gelkenes in Groot-Ammers. Langs zaagmachines en pas gespoten kozijnen. In diverse posities voor een fotograaf. De immens grote hallen leken voor even het decor van een professionele modeshow.

De 22-jarige Melanie Gerlich uit Groot-Ammers volgde alles nauwlettend. Kritisch, regisserend, maar met een tevreden glimlach om haar mond. "Dit is een onderdeel van mijn examenopdracht,'' legt de Ammerse uit. "Ik volg een HBO-opleiding aan academie Artemis in Amsterdam met als richting modestyling. De opdracht is om een vernieuwend modeconcept te bedenken. Mijn collectie is geïnspireerd op werkkleding. Ik combineer dit met normale kleding en een kapsel in Renaissancestijl."

De shoot geeft geen reëel beeld van de werkelijke collectie die Melanie Gerlich in haar hoofd heeft. "De foto's moeten de eindexamenopdracht ondersteunen. Op de werkkleding die ik heb bedacht komen allerlei borduursels. Tijdens het examen moet ik diverse voorbeelden en materialen laten zien. Mijn oma zit al achter haar naaimachine.''

De shoot was door Melanie Gerlich tot in de puntjes voorbereid. "Mijn vriendinnen Judith Otten en Shirley Broer en mijn nichtje Denize Bleijenberg wilden wel als model opdraven en ook haarstyliste Ravenna Visser en make-up artist Luca Slotboom hielpen mee. Door bemiddeling van een bevriende fotograaf mochten we de hele zaterdag de timmerfabriek van De Jong en Van Aartrijk gebruiken. Een prachtige locatie met de industriële uitstraling die ik zocht." Als Melanie Gerlich volgende maand slaagt, krijgt zij een heuse expositie.

Jan Volwerk

Avond over AVG

nieuw-lekkerland • In het Carillon te Nieuw-Lekkerland wordt op dinsdag 15 mei vanaf 20.00 uur een ondernemersavond gehouden over de AVG.

Vanaf 25 mei vervangt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) de huidige privacywetgeving. De Europese Unie kent hiermee één privacywet; de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer. Op dinsdagavond 15 mei nemen Dennis Baaten (Baaten ICT security) en Daphne Verstegen en Sanne Jeukens (trainees bij de gemeente Molenwaard) ondernemers mee in de AVG. Aanmelden kan door een email te sturen naar ondernemersloket@gemeentemolenwaard.nl.

Rommelmarkt en braderie Bleskensgraaf

bleskensgraaf • Op zaterdag 12 mei vindt de jaarlijkse braderie en rommelmarkt plaats in Bleskensgraaf. Er zijn weer ruim honderd kramen, oude ambachten, rad van avontuur, springkussen, stoomtreintje, eten, drinken en nog meer. Blikvanger is de Formule 1-simulator waar prijzen te winnen zijn. De rommelmarkt start om 8.00 uur en de braderie om 9.00 uur. De verkoop eindigt om 16.00 uur. Vanaf 9.00 uur wordt er een kindermarkt gehouden. Kinderen die spulletjes willen verkopen, kunnen hun kleedje en spulletjes meebrengen naar de speciale kindermarkt op de braderie. Info: www.braderiebleskensgraaf.nl.

Euphonia is meer dan muziek maken

Jubilerende vereniging had maar elf voorzitters en acht dirigenten

Euphonia begeleidt de intocht van Sinterklaas, halverwege de jaren zeventig. Foto: Aangeleverd

meerkerk • De kroning van Wilhelmina was in 1898 een goede reden voor een grootse feestdag in Nederland. Ook in Meerkerk, waar de pas opgerichte muziekvereniging Euphonia voor de muzikale omlijsting zorgde. Vandaag de dag is de Meerkerkse vereniging, met bijna vijftig muzikanten, nog springlevend en organiseert de club van voorzitter Jan Vonk dit jaar drie concerten. Onder andere een groots najaarsconcert met als thema: Dance Dance, Dance."

"We zijn in goed gezelschap, want dit jaar bestaan heel veel muziekverenigingen 120 jaar", weet Vonk. "In die tijd waren er nog geen DJ's of grote geluidsspeakerst. Om muziek te maken was het oprichten van een vereniging de enige serieuze optie."

En zo geschiedde, ook in Meerkerk. Euphonia, Grieks voor 'welluidend', werd 1 december 1898 opgericht. "Er was weinig geld in die tijd en omdat koper toen relatief goedkoop was, zag een fanfare het levenslicht. Geoefend werd er in een muziektent. In de wintermaanden fungeerde het bekende café Sap en Sap als oefenruimte, waar uiteraard ook de goed bezochte voor- en najaarsconcerten werden gehouden. Een van de eerste dirigenten was de heer Gerritsen uit Gorinchem, die vanaf 1905 maar liefst vijftig jaar de dirigentstok hanteerde."

Gezelligheid

Kenmerkend voor de club. "In al die jaren hebben we slechts acht dirigenten en elf voorzitters gehad. We zijn met recht een stabiele vereniging, die niet alleen muziek maakt maar waar ook de gezelligheid een belangrijk onderdeel is van het verenigingsleven."

De 42-jarige preses weet waarover hij praat. "Ik ben al ruim 32 jaar lid. Na de eerste blokfluitlessen op de muziekschool in Gorinchem, werd ik gelijk in het diepe gegooid. Met een bugel in de hand zat ik tussen de grote mensen. Onze verenigingsdocent Jaap Versluis leerde mij de fijne kneepjes van het instrument. In het begin viel dat niet mee. Ik had nog nooit samengespeeld met andere muzikanten en dus was ik na anderhalve tel de maat volledig kwijt. Maar ik heb het volgehouden, want eenmaal in de puberleeftijd zag ik veel leeftijdsgenoten afhaken. En nog steeds, maar daar is de muziek geen uitzondering in."

Breed inzetbaar

Euphonia is breed inzetbaar. "Wij zijn meer dan een muziekvereniging en niet alleen tijdens oefenavonden actief. Zo spelen we tijdens de intocht van Sinterklaas en de aubade op Koningsdag. Maar ook op de slotdag van de Avondvierdaagse en zijn we natuurlijk present tijdens de jaarmarkt. Verder halen we al jaren het oud papier op in het dorp. Dergelijke activiteiten zijn goed voor de uitstraling van de dorpsfanfare, die we willen zijn. Bovendien is het goed voor onze eigen teambuilding en levert het de nodige centjes op. Net als de optredens van de boerenkapel 'Toeter nog maar 1'."

Sinds het aantreden van dirigent Stephan Koppelaar gaan de prestatieve ambities ook omhoog. "We hebben vorig jaar weer meegedaan aan een landelijk concours en werden daar verdienstelijk vierde. Verder zijn we een campagne gestart op de lagere scholen van Meerkerk en Lexmond om jonge kinderen enthousiast te maken om een instrument te gaan spelen. Het oubollige gaat er van lieverlee wel af, muziek maken is hip. We spelen graag moderne stukken."

Reünieconcert

Op de voor zaterdag 26 mei geplande reünie maakt Euphonia een uitzondering. "Via social media hebben zich veertig oud-leden gemeld. Na wat oefenen, hopen we aan het eind van de middag een concertje te geven. Misschien worden oud-leden enthousiast en melden ze zich weer aan. Het wordt ongetwijfeld een feest der herkenning, want wie is niet opgegroeid met de aloude mars Jubilissimo en Free World Fantasy van de bekende componist Jacob de Haan. Daarna bergen we deze klassiekers op en gaan we nog meer op de moderne toer."

Theo Sprong

Gebedswake Dag tegen Homofobie

lexmond • In kerkelijk centrum Lux Mundi te Lexmond vindt zondag 13 mei een IDAHOT-wake plaats. Op 17 mei is het Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT).

In Lux Mundi worden tijdens de wake (avondgebed) in stilte en in woorden, met liederen, lezingen, gebeden en getuigenissen van LHBT's (Lesbisch Homoseksueel Biseksueel Transgender) de slachtoffers van geweld en discriminatie herdacht. 'Gezamenlijk wordt het vertrouwen uitgesproken dat onder de hemel ruimte voor iedereen is, zonder onderscheid', melden de organisatoren in een persbericht. 'Met de IDAHOT-wake willen we de hoop levend houden dat die ruimte er eens in de hele wereld zal zijn.' De aanvang is 18.30 uur.

Training 'Minder piekeren' in regio

gorinchem • Indigo Zuid-Holland Zuid start in samenwerking met Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam, Zederik en in opdracht van de Dienst Gezondheid & Jeugd met een gerichte training 'Minder piekeren'. Het doel is om piekeren te verminderen.

De gemeenten zijn ervan overtuigd dat deze preventieve aanpak bijdraagt aan het algemeen welzijn van haar inwoners. De cursus is bedoeld voor volwassenen die last hebben van piekeren en spanningsklachten. De training start 14 mei in het stadhuis van Gorinchem en bestaat uit vier wekelijkse bijeenkomsten, op maandag van 13.30 tot 15.30 uur. De kosten voor de training, inclusief het werkboek, 12,50 euro. Informatie en aanmelding: 088 - 40 50 607 of secretariaat@indigozhz.nl.

Expo fotograaf in Beatrixziekenhuis

gorinchem • In de hal van het Beatrixziekenhuis te Gorinchem is tot eind juni een expositie te zien van kunstenaar en fotograaf Hans van Vrouwerf. De inwoner van Leerdam ontwikkelde al op jonge leeftijd een grote interesse in geschiedenis en kunst. Dit is terug zien in zijn werk. Verlaten huizen, afgebrokkelde muren en kapotte meubels beelden vergane glorie uit.

Nieuwe expo Reghthuys

giessenburg • In museum Het Reghthuys te Giessenburg is vanaf zaterdag 12 mei een nieuwe expositie te bezichtigen. Deze keer draait de tentoonstelling om verzamelingen.

De titel van de nieuwe expositie is 'Kleine verzamelingen'. Meer dan twintig verzamelaars laten hun verzameling of , indien deze te groot is, een gedeelte hiervan zien in het museum van de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen.

Gevarieerd

De bezoekers kunnen rekenen op een gevarieerd aanbod van de diverse collecties. Zo zijn er onder meer grote Afrikaanse beelden en Dinky Toys te zien, maar ook verzamelingen van lampetkannen en vliegenmeppers.

Ook de nostalgische verzamelingen van vroeger, zoals speldjes, sigarenbandjes, sinaasappelwikkels, lucifermerken en postzegels zijn vertegenwoordigd in Het Reghthuys. 'Maar daarnaast is er nog veel meer', stellen de organisatoren in een persbericht. 'Het is verbazingwekkend wat er allemaal verzameld wordt.'

De tentoonstelling is te zien tot en met zaterdag 8 september. Het museum is elke woensdag- en zaterdagmiddag open van 13.30 tot 17.00 uur.

Foto: A. Brandt

Bij de familie Brandt in Bleskensgraaf vloog afgelopen week een jonge albino merel uit het nest.

Foto: A. Brandt
Foto: A. Brandt

De muziekkoffer wordt opgeborgen

Dj en entertainer Stefan van Goolen hangt de cd's in de wilgen

Stefan van Goolen. Foto: Aangeleverd

hoogblokland • De cirkel is rond voor Stefan van Goolen. In 1993 werd hij officieel geboekt voor een – eerste - optreden in de feesttent van Nieuwpoort. Afgelopen week was hij er voor het laatst.

"Ik houd nog steeds van een feestje bouwen en zal heus nog wel een keer op een verjaardag bij vrienden of de derde helft van mijn voetbalclub Schelluinen verzorgen. Maar de officiële boekingen zijn verleden tijd. Het is mooi geweest, zeker omdat mijn werkzaamheden het niet meer toelaten", bekent de 47-jarige inwoner van Hoogblokland.

Buitenland

"Het laatste jaar moest ik vaak een vervanger zoeken voor mijn optredens. Dat vond ik niet netjes tegenover de klanten, die mij persoonlijk hadden geboekt. Voor mijn werk zit ik regelmatig in het buitenland en kan ik een optreden in het weekend er simpelweg niet bij hebben."

Van Goolen is ruim 20 jaar mede-eigenaar van ixxxi jewelry, een groothandel in sierraden en horloges. "De laatste vijf jaar gaat het meer dan goed, met name de verwisselbare ringen lopen als een trein. We zijn gegroeid van vijf medewerkers naar op dit moment dertig personeelsleden. In het weekend bezoeken we beurzen en onderhouden we de contacten met onze verkoopadressen, die zitten inmiddels over de hele wereld. De ene week vliegen we naar Hongkong of Dubai en een week later naar Roemenië of Spanje. Een leuk, maar druk bestaan."

Jeugdsoos Action

De ondernemer kijkt terug op mooie jaren als entertainer. "Op de lagere school was ik al gek van muziek en op de jeugdsoos Action in Schelluinen draaide ik mijn eerste singletjes, toen nog op vinyl. Ik vond het leuk om gek te doen, nog steeds trouwens en trad regelmatig op als bandparodist op verjaardagen van mijn ouders."

Après Ski

Van Goolen lacht. "Van het een kwam het ander, want op een gegeven moment stond ik een keer op het podium van een playbackshow en zocht men toevallig ook nog een discjockey. Een mooie combinatie was geboren. Ik draaide en praatte de avond als een entertainer aan elkaar. Die rol bevalt mij wel, want ik zie mij absoluut niet als mixer en wil mij zeker niet vergelijken met Armin van Buren of Hardwell. Ik ben meer het type van de Après Ski."

Sc Heerenveen

Zijn talenten bleven niet onopgemerkt en de bekende Gorcumse Dj Andries de Swart nam hem op in zijn boekingsbedrijf. "Vanaf die tijd, 25 jaar geleden dus, draai ik op feesten en partijen. Soms twee avonden in het weekend. Vaak met mijn collega's Tommy Netten en Henry Wessels. Met Henry heb ik mooie jaren meegemaakt in het supportershome van Sc Heerenveen. Tijdens thuiswedstrijden vermaakten wij de supporters. Dat deden we ook in 2009, toen de KNVB-beker werd gewonnen en we op het stadionplein de spelersbus opwachtten. In aanwezigheid van maar liefst 40.000 man."

Skihut Schatzi

Een absoluut hoogtepunt voor de altijd goedgehumeurde Hoogbloklander. "Maar ook de optredens tijdens de dinershows in het Groningse Hoogkerk, Centerparcs Meerdal, de Foute Cross in Lopik en in een Oostenrijkse skihut Schatzi in Kirchberg vergeet ik niet gauw. Mooie herinneringen, net zoals mijn gastoptreden tijdens een zakenreis. In Hongkong zette ik een plaatselijke discotheek op zijn kop. Aan de andere kant was een privéfeestje ook altijd leuk om te doen. Met de klant stemde ik af wat er gedraaid moest worden en oefende ik op mijn eigen kamertje, want het moest een uniek feestje zijn. Ik probeerde ook origineel te zijn en niet op de automatische piloot het volgende nummer te laten horen. Hierdoor was het voor mijn bezoekers en mijzelf leuk. Heel belangrijk, want anders houd je het geen 25 jaar vol."

Theo Sprong

Verwendagen oncologiepatiënten

gorinchem • Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem houdt donderdag 24 en vrijdag 25 mei verwendagen voor mensen met kanker en voor mensen die kanker hebben gehad. In samenwerking met verschillende professionals worden allerlei verwenactiviteiten aangeboden.

Zij kunnen dan onder andere genieten van een ontspanningsmassage, een schoonheidsbehandeling, een voetreflexmassage of een manicure. Info: www.beatrixziekenhuis.nl. Aanmelden kan tot en met donderdag 17 mei via 0900-8440.

Expositie 'Wat glas vertelt' in Arkel

arkel • In museum Het Kaaspakhuis, Folkertstraat 2a in Arkel, is tot en met 14 juli de expositie 'Wat glas vertelt' te zien. Glas is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en kent vele toepassingen. Veel glazen voorwerpen uit het verleden zijn bewaard gebleven. Tijdens de tentoonstelling vertelt elk stuk glas zijn (persoonlijke) verhaal door de mensen die er herinneringen aan hebben.

Gedurende de glastentoonstelling is Het Kaaspakhuis elke dinsdag van 9.30 tot 12.00 uur en van 19.30 tot 21.30 uur en nu ook elke zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur open. De entree is gratis. Meer informatie: www.arkel-rietveld.nl.

Vragen over gebruik computers

nieuw-lekkerland • De L. & N. Smit's Stichting houdt donderdag 24 mei voor 55-plussers een computerspreekuur. Van 9.00 tot 12.00 uur zijn welkom om met hun problemen of vragen over het gebruik van I-pad, smartphone of laptop naar de Kleine Wael, Ooievaar 10 in Nieuw-Lekkerland, te komen. Er staan dan vrijwilligers klaar. De entree is gratis. Info: 0184-689360 of de E. Hartsuiker, 06-24482530.

Dagreis ouderen Hoogblokland

hoogblokland • Op donderdag 17 mei verzorgt het comité ouderenwerk van Hoogblokland een dagreis richting de Peel. In Melderslo wordt museum De Locht bezocht. In de gerestaureerde boerderij is onder meer alles te zien over de champignon- en aspergeteelt van vroeger en nu.

Na de lunch is er een bezoek aan het museum Klok en Peel in Asten. Er is een rondleiding waarbij bezoekers zelf klokken mogen luiden, op het carillon spelen en de werking van uurwerken ontdekken, zoals klokken die geheel op water werken. Daarna is gelegenheid om de natuurcollectie, film of tuin te bekijken. Aansluitend is er een drie-gangen diner.

Het vertrek is om 8.30 tegenover de kerk en om 21.00 de thuiskomst. De prijs is 70 euro en voor introducees 82,50 euro. Opgeven tot en met vrijdag 11 mei bij mevrouw C. de Groot, 0183-562738.

Masterclass popkoor

Het popkoor tijdens de masterclass. Foto: Mieneke Lever

lexmond • Popkoor Let's get Started uit Lexmond kreeg vorige week een van de tien masterclasses van opera- en musicalzanger Henk Poort en Rosite van der Woude.

Zij gaven daarbij praktische adviezen over het op een juiste manier inzingen, tekstbeleving, techniek en interpretatie. Ook het zingen door een slang in water hoorde daarbij met als direct resultaat een spatzuivere klank. Het popkoor is uitgekozen uit honderden koren die zich hadden aangemeld. Marianne Weijers vertelt dat deze masterclass in samenwerking met Isla en BALK mogelijk is gemaakt. "We zijn bijzonder blij dat ons deze eer te beurt is gevallen!"

Donderdag 10 mei treedt Let's get Started vanaf 14.00 uur op in Hoornaar in de tent bij de start van de Stapen Trap wandel-en fietsmeerdaagse. Bij dit evenement is er dagelijks een koor of zanger die de wandelaars en fietsers tijdens de stempelpauzes vermaakt.

Parkinson Café

gorinchem • 'Valpreventie' is het thema van het Parkinson Café Gorinchem e.o. op woensdag 16 mei. Hierop gaat geriatriefysiotherapeut Lilian van Loon in De Bannehof, Voermanstraat 169 te Gorinchem, in. Zaal open 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. Entree is gratis. Aanmelden kan via info@parkinsoncafegorinchem.nl.

Mooie opbrengst beurs

streefkerk • Afgelopen april is de tweedehands kinderkledingbeurs van Streefkerk gehouden. De helft van de opbrengst was voor degenen die de kleding hadden ingeleverd, de andere helft was voor het goede doel. De organisatie heeft 2879,50 euro kunnen overmaken naar Woord en Daad.

donderdag 10 mei

Koffie-ochtend Hoogblokland
10:00, Hoogblokland, dorpskamer. Koffieochtend tot 12.00 uur. Inloop voor een praatje of een bezoek aan de bibliotheek.

Open eettafel Streefkerk
12:00, Streefkerk, De Strevenaer. Meer informatie: Sonja IJsbrandy, 0184-684211.

vrijdag 11 mei

Open eettafel De Vijverhof
12:00, Nieuwpoort, De Vijverhof. Meer informatie: Diny Brinkman, 0184-601710.

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open.

Asperge-avond in De Zes Molens
17:30, Hoornaar. In De Zes Molens vindt een asperge-avond plaats. Gasten zijn vanaf 17.30 uur welkom bij deze maaltijd. De kosten zijn 19,75 euro. Aanmelden: 0184-678043.

Cameretten Finalistentoernee
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. Cameretten Finalistentoernee met de onbetwiste winnares dit seizoen, van zowel de jury- als de publieksprijs, Janneke de Bijl. Andries Tunru won de Persoonlijkheidsprijs en de derde finalist is Mark Waumans. Entree 13,50 euro, kaartverkoop www.theaterdewillem.nl.

zaterdag 12 mei

Coopmarkt in Hei- en Boeicop
9:00, Hei- en Boeicop. Tot 13.00 uur kunnen bezoekers terecht voor onder meer antiek en curiosa, boeken, kleding, Moederdagartikelen, speelgoed en eigengemaakte wenskaarten. Ook deze keer weer ruime keus in perkplanten als datura's, geraniums en komkommerplanten. De verkoop bij opbod start om 10.00 uur. De sponsorwedstrijd is dit jaar spijkerbroek hangen.

Molens open op Nationale Molendag
10:00, Regio • Molenstichting SIMAV en de vrijwillige molenaars zullen tot 16.00 uur de molens vrij toegankelijk maken voor bezoekers.

Lentefeest
10:00-16:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. De natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden houdt een lentefeest in en rondom het natuurcentrum in Schoonrewoerd. De activiteiten zijn speciaal gericht op kinderen. Tussen 10:00 en 16:00 uur is er van alles te doen en te beleven. Info: www.natuurcentrum.nl

Dieselgemalen zetten deuren open
10:00, Regio. Tijdens Nationale Gemalendag zijn drie historische dieselgemalen met unieke motoren in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden voor het publiek geopend. Info: www.gemalenalblasserwaardvijfheerenlanden.nl.

Molen Vriendschap open voor publiek
10:00, Bleskensgraaf. Korenmolen de Vriendschap is tot 17.00 uur te bezichtigen. De entree is gratis.

Korenmolenmarkt bij molen De Regt
11:00, Nieuw-Lekkerland. De vrijwilligers van korenmolen De Regt houden tot 16.00 uur de jaarlijkse Korenmolenmarkt bij de molen aan de Lekdijk.

Projectkoor Credo zingt 'Jezus op aarde'
14:30 uur, Noordeloos, hervormde kerk. Projectkoor Credo zingt onder begeleiding van pianist Hugo van der Meij en organist Jan Rozendaal. Uitgevoerd wordt het oratorium 'Jezus op aarde' van Marco den Toom. Credo zingt over de storm op het meer, de genezing van de verlamde, de verloren zoon, de koninklijke bruiloft en de wonderbaarlijke spijziging. Via verbindende teksten vormen muziek en het gesproken woord één geheel. Solisten zijn Willem Nijhof en Marina de Rijke. Entree: 7,50 euro, kinderen tot en met 12 jaar gratis. Bij het reserveren van kaarten via www.korenindekerk.nl geldt een korting van 2,50 euro per persoon. Collecte voor Kerk in Actie.

Concert Streefkerk
19:30, Streefkerk. In de hervormde kerk vindt een concert plaats. Het thema is 'Verwachtend zaaien!'.

Sing-in in hervormde kerk Oud-Alblas
19:30, Oud-Alblas. In de hervormde kerk vindt een sing-in plaats. Het thema is 'Bestemming (on)bekend?!'. De kerk gaat om 19.00 uur open.

Concert slagwerkgroep EMS
19:30, Hardinxveld-Giessendam. De slagwerkgroep van muziekvereniging EMS houdt een avondvoorstelling in partycentrum 't Hart, dat voor een avond wordt omgetoverd in een vliegtuig. Met vijftien verschillende nummers nemen de leden het publiek mee naar onder meer Saoedi-Arabië, El Dorado, Japan, Parijs, Ierland, Spanje en Amerika. De slagwerkgroep bespeelt naast de traditionele drums ook de marimba, xylofoon en vibrafoon bespeelt. De zaal is open vanaf 19:15 uur. De entree is gratis.

Rob de Nijs in De Willem
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. De éminence grise van het Nederlandse lied laat in zijn nieuwe theatertour alle hoeken van zijn muzikale veelzijdigheid zien, waarbij tal van zijn klassiekers de revue zullen passeren. Entree 29,50 euro, kaartverkoop www.theaterdewillem.nl.

zondag 13 mei

Band in Plug In Café
15:00, Gorinchem, Plug In Café. De band Soundbites treedt op: een coverband met nummers uit de 80's en 90's tot actuele nummers, zowel Nederlands- als Engelstalig. De entree is gratis.

IDAHOT-wake
18:30, Lexmond. Kerkelijk centrum Lux Mundi houdt een wake om het geweld en de discriminatie waar LHBT's wereldwijd onder lijden te gedenken.Gezamenlijk wordt het vertrouwen uitgesproken dat onder de hemel ruimte voor iedereen is, zonder onderscheid. Met de IDAHOT-wake wil de werkgroep de hoop levend houden dat die ruimte er eens in de hele wereld zal zijn.

maandag 14 mei

Lezing Waterlinie in 't Waellant
14:30, Nieuw-Lekkerland. Kees Schipper, sinds 2000 gids op Forteiland Pampus, vertelt in 't Waellant over de Hollandse Waterlinie. Inloop vanaf 14.00 uur. Kosten 2,50 euro. Aanmelden, ook voor vervoer: L&N Smit's stichting, 0184-689360.

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open.

dinsdag 15 mei

Huis van de Waard Liesveld
9:30, Groot-Ammers, Bernhardstraat 15. Inloop vanaf 9.30 uur voor een gezellig samenzijn. Nieuwe gasten zijn welkom.

Huis van de Waard Lekkerland
13:30, Nieuw-Lekkerland, Pand 83, Planetenlaan 83. Inloop tot 16.30 uur voor een praatje, spelletje, koffie, thee of een activiteit.

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open. Van 19.30 tot 20.30 uur is er 'Samen praten, samen leren'.

Vrouwen van Nu Meerkerk
19:45, Meerkerk. De afdeling Meerkerk van Vrouwen van Nu houdt in dorpshuis De Linde de slotavond van het seizoen. De Herman Singers treden op en brengen daarnaast een kaasproeverij en een kaasquiz.

Beter filmen met smartphone
20:00, Schelluinen, Sportlaan 1. Het maken van een mooie vakantie- of familiefilm begint met goed camerawerk. Tijdens een open avond van De Merwefilmers worden hiervoor simpele basistips gegeven. De deuren gaan om 19.30 uur open. De entree is gratis. Info: www.demerwefilmers.nl.

Israëlavond in Nieuwpoort
20:00, Nieuwpoort, Hervormd Centrum, Bij de Kerk 10. De Israëlcommissie Nieuwpoort-Langerak houdt een Israëlavond met Farshid Seyed Mehdi uit Almere. Deze geboren Iraniër was aanvankelijk een fanatiek moslim, maar na zijn bekering tot het christendom vluchtte hij naar Nederland. Daar ontdekte hij dat hij Joodse wortels heeft. In Almere is hij raadslid voor de ChristenUnie. Hij zal spreken over het thema: 'Het verschil tussen Allah en de God van Israël.'

'Mozes' in Peeriscoop
20:30, Gorinchem, Theater Peeriscoop. Helmert Woudenberg brengt de theatervoorstelling 'Mozes'. Na zijn solo's over onder anderen Fortuin, Hitler en zijn grootvader, buigt Woudenberg zich in zijn vijftiende solo over het verhaal van Mozes: de man die met zijn volk op de vlucht sloeg, op zoek naar een betere toekomst. Entree 17,50 euro, reserveren www.peeriscoop.nl.

woensdag 16 mei

Huis van de Waard Lekkerland
9:30, Nieuw-Lekkerland, bibliotheek, Raadhuisplein 1. tot 11.45 uur handwerkcafé voor iedereen die van handwerken houdt.

Dorpskamer Giessenburg
10:00, Giessenburg, Tilplein. Tot 12.00 uur is het Repaircafé open. Van 15.15 tot 17.00 uur is er de Speelkamer, van 18.30 tot 19.30 uur is er schaken voor groep 5 tot en met 8. De bibliotheek is open van 18.30 tot 19.30 uur.

Spelmiddag in De Strevenaer
14:00, Streefkerk, De Strevenaer. Spelmiddag voor senioren.

Bingo in De Zes Molens
15:00, Hoornaar. Bingo in woonzorgcomplex De Zes Molens. De kosten voor externen zijn 3 euro.

donderdag 17 mei

Koffie-ochtend Hoogblokland
10:00, Hoogblokland, dorpskamer. Koffie-ochtend tot 12.00 uur. De bibliotheek is open.

Open eettafel in Brandwijk
12:00, Brandwijk, gebouw MeVe, Julianastraat 3. Open eettafel voor 55-plussers uit Molenaarsgraaf en Brandwijk. Opgeven bij Bea den Besten, 641206. Op de agenda staat de jaarlijkse pannenkoekenmaaltijd.

Huis van de Waard Lekkerland
13:30, Nieuw-Lekkerland, Pand 83, Planetenlaan 83. Inloop tot 16.30 uur voor een praatje,spelletje, koffie of gezelligheid. Van 16.30 tot 19.00 eten koken: twee gangen voor 3 euro. Opgeven tot uiterlijk 10.00 uur bij Wilma Neven, 06-27281714.

PCOB Liesveld
14:00, Nieuwpoort, De Vijverhof. Mevrouw S. Houter geeft voor PCOB-Liesveld een presentatie met als thema: 'Leven en werken van een schippersvrouw'.

Ons Genoegen in teken van Máxima
14:30, Groot-Ammers, Hof van Ammers. De soosmiddag van seniorensoos Ons Genoegen staat in het teken van koningin Máxima. De deuren gaan om 14.00 uur open.

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open. Van 19.30 tot 22.00 uur is er het Auticafé.

Molens open op Nationale Molendag

De Vlietmolen in Lexmond, één van de molens van de SIMAV. Foto: Geurt Mouthaan

regio • Molenstichting SIMAV en de vrijwillige molenaars zullen op zaterdag 12 mei de molens vrij toegankelijk maken voor bezoekers.

Op zaterdag 12 mei is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Dit jaar is het thema: 'Ontmoet de molenaar'. Dit naar aanleiding van de UNESCO inschrijving van het Nederlands Molenambacht op de Representatieve lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Met dit thema zullen de molenaars van de regionale molenstichting hun beste beentje voorzetten en boeiende verhalen vertellen over het leven van de molenaar op de molen. De vrijwillige molenaars laten daarnaast graag zien hoe een molen werkt.

'Voor de kinderen is een bezoek aan de molens ook erg leuk', stelt de SIMAV in een persbericht. 'Ze ontvangen een molen-ontdekboekje dat speciaal voor deze Nationale Molendag is uitgebracht.'

De molens zullen open zijn van 10.00 tot 16.00 uur. Molen De Hoop bij de Dalempoort in Gorinchem is ook geopend op zondag 13 mei vanaf 11.00 uur. Tijdens de Nationale Molendag is Stadsbrouwerij Dukes met de originele Volkswagenbus aanwezig op het terrein naast Korenmolen De Hoop. Bezoekers en voorbijgangers kunnen genieten van een lekker getapt biertje. Bij de andere Gorkumse molen, de Nooit volmaakt, zijn diverse soorten meel en streekproducten te koop. Tevens zijn van 9 tot 12 mei de 'stap en trap' fiets- en wandelroutes gepland met alle dagen het startpunt in Hoornaar. De route zal ook langs enkele molens voeren.

Dieselgemalen zetten deuren open

regio • Op zaterdag 12 mei, Nationale Gemalendag, zijn drie historische dieselgemalen met unieke motoren in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden voor het publiek geopend. De openstelling is van 10.00 tot 17.00 uur. Het betreft de gemalen: Dieselgemaal Polder Sliedrecht, Abbekesdoel 93a te Bleskensgraaf; Dieselgemaal Over- en Neder-Slingeland, Postkade in Giessenburg; Dieselgemaal Langerak, Nieuwpoortseweg 2 in Langerak. Tijdens de openstelling zullen de oude dieselmotoren in de gebouwen in werking te zien zijn. Info: www.gemalenalblasserwaardvijfheerenlanden.nl.

Lezing 'baakster' Francien Overduin

hoogblokland • 'Baakster' Francien Overduin verzorgt donderdag 17 mei een humoristische en leerzame lezing over kraamtijd door de eeuwen heen in de Dorpskamer te Hoogblokland. Ze besteedt aandacht aan de pet, de muts, de muis en de ooievaar. De entree is 5 euro, de aanvang is 20.00 uur. De locatie is de voormalige openbare basisschool.

Concert Streefkerk

streefkerk • In de hervormde kerk te Streefkerk vindt zaterdag 12 Mei een concert plaats. Het thema is 'Verwachtend zaaien!' Medewerking verlenen een projectkoor en gemengd koor Comt nu met Sangh, Jan Rozendaal en Reinier Korver(orgel), Gerco Brouwer(panfluit), Anita van Tienhoven (sopraan). Aanvang 19.30 uur, kerk open om 19.00 uur. De collecte is voor Stichting Kimon, voor het werk van Lea Luiten in Zuid-Afrika.

Lezing Waterlinie in 't Waellant

nieuw-lekkerland • Kees Schipper, sinds 2000 gids op Forteiland Pampus, vertelt maandag 14 mei in 't Waellant te Nieuw-Lekkerland over de Hollandse Waterlinie. In de tijd van Prins Maurits werd de Oude Hollandse Waterlinie aangelegd. Napoleon realiseerde de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig is de Nieuwe Hollandse Waterlinie een natuurgebied, waarin je de geschiedenis kunt beleven. Inloop vanaf 14.00 uur. Aanvang 14.30 uur. Kosten 2,50 euro. Aanmelden, ook voor vervoer: L&N Smit's stichting, 0184-689360.

Molen Vriendschap open voor publiek

Korenmolen de Vriendschap in Bleskensgraaf is van 10.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. "Wij zullen die dag open zijn voor het publiek, uitleg geven en bij voldoende wind geven we demonstraties van het malen van graan op windkracht. Voor de kinderen is er een handmolensteen waar ze zelf graan kunnen malen. Er is brood te koop dat gemaakt is van meel dat gemalen is door de Vriendschap. De entree is gratis.

Wandeltocht GiGa Giessenlanden

GiGa Giessenlanden houdt in samenwerking met een natuurgids een wandeltocht. Tijdens deze tocht wordt de deelnemers verteld over de natuur en de historie van de Alblasserwaard. De wandeling start om 15:00 bij De Zes Molens te Hoornaar en duurt ongeveer een uur. Kosten zijn 2 euro. Opgeven voor 21 mei opgeven via Ike Slob, 06 - 2884 08 20 of ike.slob@gigagiessenlanden.nl.

Dagreis voor ouderen Hoornaar

Het Ouderencomité van Hoornaar houdt een dagreis met een kastelenroute in de ochtend en in de middag een bezoek aan de zandsculpturen en de Beeldentuin in Garderen. Ook staan er een koffiemoment, een lunch en een diner op het programma. Het vertrek is om 9.00 uur vanaf De Zes Molens en om 9.15 uur vanaf Het Bruisend Hart. De kosten zijn 70 euro. Opgeven tot 18 mei via 0183-581755 of 0183-581654.

Foto: Mae Brown

zondag 13 mei

Ode aan alle moeders
gorinchem • In Theater Peeriscoop te Gorinchem brengt Mae Brown met haar band op Moederdag een ode aan alle vrouwen. Zij zingt songs van haar favoriete muzikale powervrouwen. Denk dan aan Ann Peebles, Bonnie Raitt en Etta James, maar ook minder bekende zangeressen als Koko Taylor en Abbey Lincoln hebben een plaats in de persoonlijke eregalerij van Mae. Al deze vrouwen hebben met elkaar gemeen dat ze bejubeld en internationaal gewaardeerd zijn voor hun bijdragen aan pop, blues, jazz en soulmuziek en dat ze op eigen wijze hun muzikale pad hebben bewandeld. Mae Brown heeft voor Peeriscoop een selectie samengesteld. De voorstelling begint om 16:00 uur. De foyer is een uur eerder open. De entree is 12,50 euro, inclusief een consumptie en hapjes na afloop. Reserveren via www.peeriscoop.nl of 0183-690022.

'Verschil Allah en God van Israël'

De Israëlcommissie Nieuwpoort-Langerak houdt in het Hervormd Centrum, Bij de Kerk 10 te Nieuwpoort een Israëlavond met Farshid Seyed Mehdi uit Almere. Deze geboren Iraniër was een fanatiek moslim, maar na zijn bekering tot het christendom vluchtte hij naar Nederland. Daar ontdekte hij zijn Joodse wortels. Hij spreekt over het thema: 'Het verschil tussen Allah en de God van Israël.' De aanvang is 20.00 uur.

Sing-in in hervormde kerk Oud-Alblas

Foto: Geurt Mouthaan

In de hervormde kerk te Oud-Alblas vindt een sing-in plaats. Het thema is 'Bestemming (on)bekend?!'. De aanvang is 19.30 uur, de kerk gaat een half uur eerder open.

Rommelmarkt in Nieuwland

Foto: Geurt Mouthaan

Aan de Zijlkade in Nieuwland vindt van 9:00 tot 14:00 uur de rommelmarkt plaats. De verkoop per opbod start om 10.00 uur. De opbrengst is voor de kerk en het jeugdwerk.

'Titel pakken ze ons niet meer af'

Groot-Ammers wil Arkels feestje op Gelkenes voorkomen

'We hebben het laten afweten op De Put', beseft Joost Schaap. Foto: Rick den Besten

groot ammers • Bij Groot-Ammers kwam de klap hard aan. Tegen VVAC werd een eind gemaakt aan de zegereeks van negen duels op rij. Arkel nam dit nieuws met gejuich in ontvangst. Met nog drie wedstrijden te gaan en zes punten voorsprong op Unitas kan de schaal bijna niet meer aan sportpark Schoonzigt voorbij gaan.

"Na afloop van de wedstrijd tegen Brakel zeiden ze dat VVAC met 2-0 voor stond", herinnert Jari van Baalen zich. De doelman van Arkel dacht aan een grap. "Ik zei: ja leuk hoor. Maar ik geloofde het niet. Toen het echt zo bleek te zijn hebben we wel een klein feestje gevierd in de kleedkamer."

Joost Schaap, middenvelder van Groot-Ammers, baalde er flink van. "Het was echt pijnlijk. We gingen nog voor het kampioenschap, maar dan hadden we wel alle vier de wedstrijden moeten winnen. Het liep niet zoals het moest. We hebben ook terecht verloren. We maakten geen moment aanspraak op winst op De Put. Het kwam aan op energie en wilskracht en daarin hebben we het laten afweten."

Het zet de topper tussen Groot-Ammers in Arkel in een ander licht. Het had een duel om het kampioenschap kunnen worden, maar nu hebben de blauwwitten dat al bijna binnen en richten de geelhemden hun pijlen op de nacompetitie.

"We ruiken de titel en ik verwacht dat we zaterdag ook gaan winnen", geeft Van Baalen aan. "Het zou prachtig zijn om het kampioenschap op Gelkenes nagenoeg veilig te stellen en hen bovendien het eerste thuisverlies te bezorgen. Vervolgens is het dan het mooist om thuis kampioen te worden tegen Unitas." Toch is even winnen bij Groot-Ammers geen uitgemaakte zaak weet de keeper. "Thuis stuurden zij ons in de eerste helft van het kastje naar de muur en mochten we blij zijn dat we bij rust slechts met 0-1 achterstonden. Na rust kantelde de wedstrijd en wonnen we met liefst 4-1."

Strijdbaar

Schaap toont zich ondanks de klap strijdbaar. "Arkel willen we pakken. Hopelijk kunnen we, mocht Unitas punten laten liggen, hun feestje aanstaande zaterdag verstoren."

Bovendien is winst nog altijd van groot belang voor Groot-Ammers. "Een plekje in de nacompetitie behalen kan eigenlijk niet meer fout", weet Schaap. "De derde periode is zo goed als binnen, die komt niet meer in gevaar. Maar we willen tweede worden, want dan hebben we een thuiswedstrijd. En thuis hebben we tot nu toe alles gewonnen. Dit zal echter een spannende strijd worden, want ook Unitas en VVAC azen op deze plek. Dus we moeten alles op alles zetten om de laatste drie potjes te winnen."

Ook Schaap herinnert zich de heenwedstrijd goed. "Ik scoorde onze enige goal. We speelden goed in de eerste 45 minuten, maar kregen in de slotfase het deksel op de neus. We werden compleet overlopen en verloren toch wel wat geflatteerd."

Minst gepasseerd

Van Baalen maakt een bijzonder eerste jaar mee bij Arkel. De 21-jarige inwoner van Dalem kwam over van GJS, waar hij voorheen zijn hele leven speelde. Dit seizoen is de sluitpost in de vierde klasse D tot nu toe veruit het minst gepasseerd. "En daar ben ik trots op. Als keeper wil je altijd de nul houden. We geven ook bijna niks weg en daarvoor moet ik de defensie en verdedigende middenvelders complimenteren. Helaas voor hen gaat de aandacht meestal alleen uit naar de aanvallers", knipoogt de doelman.

Hoewel Schaap zijn ploeg stabieler vindt ten opzichte van vorig jaar speelt hij zelf misschien iets minder, zo geeft hij aan. "Vorig seizoen maakte ik de meeste speelminuten. Dit jaar is dat niet het geval. Ik speel redelijk en negen goals voor een middenvelder is best aardig, maar het kan altijd beter."

Ondanks dat Groot-Ammers niet meer meedoet om de titel is het vertrouwen in promotie er niet minder om. "Zeker als we die tweede plek bereiken. Tegenstanders kennen de statistieken ook en zullen niet graag naar Gelkenes afreizen."

Het vertrouwen is er bij Arkel ook niet minder om geworden. "Dit kampioenschap laten we ons niet meer afpakken", meldt Van Baalen. "We moeten tegen Groot-Ammers en Unitas laten zien dat we echt de beste zijn."


Marco van Vlijmen

VVAC berooft Groot-Ammers in heerlijke ambiance van titelaspiraties

'Youngster' Tom Kooijman besliste de derby. Foto: Rick den Besten

ottoland • Er was vuurwerk vooraf, tijdens en na afloop van de derby tussen VVAC en Groot-Ammers. Met uiteindelijk de gastheer als meer dan terechte winnaar. De Put-bewoners gingen goed met de druk om en wonnen met 'slechts' 2-0 in een wedstrijd en ambiance die pure reclame was voor het amateurvoetbal.

De titel lijkt vergeven aan Arkel, maar de plaatsen 2, 3 en 4 en daarmee ook het aantal wedstrijden in de nacompetitie nog lang niet. "Er is nog niks verloren, als we de derde periode pakken kunnen we nog steeds promoveren", sprak elftalleider Edwin de Leeuw van Groot-Ammers direct na afloop. "De drive van de afgelopen negen wedstrijden ontbrak vandaag. We begonnen mat, terwijl we de afgelopen weken de tegenstanders opvraten en er overheen vlogen. De mooie reeks is vandaag verbroken, in een geweldige ambiance. Die we samen met VVAC hebben weten te creëren. Een verdiende overwinning, VVAC was vandaag de betere ploeg", vulde trainer Leon Hutten aan.

Kruitdampen

En dat was VVAC al vanaf het allereerste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Laros uit Waalwijk. Tom den Besten kreeg na amper 60 seconden al een dot van een kans om de openingstreffer op zijn naam te schrijven. De nummer 7 had misschien nog wat groenwitte kruitdampen in zijn ogen en verprutste de kans. Niet veel later faalden ook Mark Wemmers en Tom Kooijman oog in oog met doelman Lennart Vink. Op slag van rust, een mooi moment voor VVAC, was het dan uiteindelijk wel raak. Tom den Besten ontving een lange bal van keeper Matthijs de Hoop en leverde een perfecte voorzet af op Wemmers; 1-0.

Direct na de thee leek VVAC het karwei te gaan klaren. Maar twee keer bracht het aluminium -zoals voor rust ook al een keer het geval was- redding voor het dolende Groot-Ammers. Zowaar was kort daarna de eerste en de laatste kans van de geelhemden te noteren. Topscorer Jan-Willem Renes vond de nagenoeg werkloze De Hoop op zijn weg. Met het inbrengen van de niet volledig fitte routinier Ruud Ouweneel en aanvaller Nando Odems werd aan Ammerse zijde gehoopt op een ommekeer, maar men kwam bedrogen uit. Op een terugspeelbal riep Vink 'los'; dat deed de sluitpost iets te letterlijk en Tom Kooijman was er als de kippen bij om de bal behendig over de ongelukkige doelman heen te wippen.

"Dit is genieten, bovendien fantastisch voor mijn jonge ploeg", genoot VVAC-trainer Marten Boverhof met meer dan volle teugen. "Vandaag is er heel compact gespeeld. Zoals ik ze graag zie voetballen. Volle bak vooruit, maar dichtbij elkaar." Zo staan VVAC, Unitas en Groot-Ammers ook in de stand. "We doen weer mee, zelfs nog voor plek 2. Die recht geeft op één nacompetitiewedstrijd, thuis op De Put..."


Theo Sprong

Ameide wipt na winst over Schelluinen heen

Foto: Gerco van Oort

ameide • Op een zonovergoten sportpark Meihoven boekte gastheer Ameide een belangrijke 4-2 zege op concurrent Schelluinen. De blauwwitten kwamen via Diego Kemp al vroeg in de wedstrijd op een 0-1 voorsprong. Maar Termei stelde voor rust nog orde op zaken. "We hebben geleerd van tegenstanders als Alblasserdam en Asperen. Toen kregen we het deksel op de neus, vandaag niet. We hebben de lijn van de afgelopen weken kunnen doorzetten en dat is leuk om te zien", vond Ameide-coach Gert-Jan Westerhout. Hij zag Dennis Tamming, Joran Visee, Richard den Hartog voor rust scoren.

"We begonnen goed, maar al snel pakte Ameide het helemaal op", zag Schelluinens elftalleider Henk de Jong. Met enkele wissels werd geprobeerd het tij te keren. Maar na de 4-1 van Izak Westerhout, direct na rust, was het gedaan met de Schelluinse dadendrang. Zouhair Labyad scoorde voor de statistieken nog wel 4-2.

Streefkerk haakt af in race om kampioenschap

streefkerk • De strijd om het kampioenschap van de derde klasse C wordt de komende weken uitgevochten door een trio in plaats van een kwartet. Streefkerk haakte namelijk zaterdag af na een vrij kansloze 0-2 thuisnederlaag tegen EBOH.

De Dordtenaren gaan nu samen met (vooral) De Zwerver en De Alblas uitmaken wie over een week of drie met bloemen staat en aan de champagnefles mag lurken. Dat Streefkerk het op eigen kunstgras niet wist te redden tegen EBOH zag je al tamelijk vroeg in de wedstrijd aankomen. Tegenover de met vijf verdedigers spelende gasten stelde Streefkerk twee spitsen die niet lekker in vorm zijn (Andy van Vugt en Lennert de Vries) en een verdediging die in defensief opzicht heel behoorlijk stond, maar in aanvallende zin niet veel verder kwam dan het geven van lange ballen. En daar wist het solide spelende EBOH wel raad mee.

De ploeg van trainer Ries Fok toonde zich daarnaast akelig zorgvuldig in de afwerking. In negentig minuten zomers voetbal kreeg men drie scoringskansen. Twee daarvan werden koeltjes benut (door Leroy Verkerk in de 26e en de 71e minuut). Pikant genoeg speelde EBOH een groot gedeelte van de wedstrijd met tien man, nadat Mohammed Al Salman met een rode kaart van het veld gestuurd was na een stevige duw ten opzichte van Christiaan de Jong. Het pleitte niet voor Streefkerk dat men niet van het overtal wist te profiteren.

Lekkerland diep in de min bij Kloetinge

kloetinge • Afgezien van de eerste tien minuten -waarin men op de paal schoot en Jeroen Wolf onterecht werd teruggefloten in kansrijke positie- bakte Nieuw-Lekkerland er niet veel van in de uitwedstrijd tegen Kloetinge. Het duel eindigde in 5-0. En daar baalde Lekkerland-trainer Ronald Hulsbosch stevig van. "Ik ben nu bezig aan mijn laatste wedstrijden als trainer van deze club. De voorbije vier jaar hebben we het geweldig gehad met elkaar en goed gepresteerd. Een extra reden om die lange periode goed te willen afsluiten. Hopelijk pakken we de komende weken nog wat puntjes. Dat maakt het afscheid straks fijner."

Knook geniet van solide De Zwerver

kinderdijk • Heel af en toe heb je er als trainer een wedstrijd tussen zitten waarin je al halverwege de tweede helft lekker achterover kunt leunen. De Zwerver - Groote Lindt wás zo'n wedstrijd. Edward Knook genoot van het spel, de balans en de 3-0 uitslag door goals van Guido Luiten (2x) en Lucas Adelino. De zege betekende ook dat De Zwerver de tweede periode in zijn achterzak kon steken. Een ideale startpositie derhalve voor de grote kampioensfinale die komende donderdag zijn eerstkomende aflevering krijgt met het inhaalduel tegen Schelluinen. Winst levert de Kinderdijkers de koppositie in 3C op.

Tienklapper houdt De Alblas op koers

oud-alblas • De Alblas walste zaterdagmiddag met liefst 10-0 over staartclub Leerdam Sport'55 heen en liet daarmee zien dat het nog altijd een serieuze titelkandidaat in de derde klasse C is. Bij rust was de stand 3-0 door goals van Stefan Bakker (2x) en Alex Barnhoorn (die later met een zware knieblessure uitviel). Na de pauze was een telraam nodig om de score verder bij te houden. Opnieuw Bakker (dit keer drie goals), Jeffrey Gelderblom (2x), Rianto Vrutaal en Ger Zuidgeest maakten de 10 vol.

SteDoCo na zege op tweede plaats

hoornaar • Door in de inhaalwedstrijd tegen Zwaluwen met 2-0 te zegevieren is SteDoCo naar de tweede plaats gestegen in de Hoofdklasse A. "Lekker om dit duel te winnen in zo'n belangrijke fase", klonk het bij een tevreden Frans Adelaar. De trainer zag zijn ploeg met name in de eerste helft heel aardig spelen. "Na rust ging het wel wat minder, maar toen stond het al 2-0." De twee doelpunten kwamen op naam van Remco Buist en Jesse Wielinga. De driepunter is tevens een mooie opsteker richting het treffen met Hoek, de huidige nummer vier.

SV Meerkerk gelijk tegen Brederodes

meerkerk • Sv Meerkerk heeft tegen Brederodes met 1-1 gelijk gespeeld. "Zij hebben een lastige en fysiek sterke ploeg", wist Arwin van Dijk. "Uit verloren we met 6-1." Het elftal van het interim-trainersduo Van Dijk en Michael de Boon speelde met Melvin van den Heuvel in de spits en Bart Koomans op de bank. Binnen een minuut kwamen de geelzwarten al aan de leiding via Youri van Blanken. Even later miste de aanvaller een strafschop. In de tweede helft zette Brederodes aan en kwam op gelijke hoogte. Het trainersduo heeft Ruud Vink gevraagd om mee te trainen, zodat hij fit is om mee te kunnen doen in de nacompetitie.

Arkel kan schaal al bijna ruiken

brakel • Arkel versloeg Brakel met 4-2, terwijl Groot-Ammers op De Put onderuit ging. Met nog drie wedstrijden te gaan bedraagt de voorsprong op Unitas zes punten en op 'Ammers' zeven. "Dit is het ideale scenario", wist trainer Richard Smaal. Er volgen nu echter wel twee lastige ontmoetingen, namelijk met Groot-Ammers en Unitas. "We willen tegen onze concurrenten laten zien dat we staan waar we horen." Tegen Brakel ging het aanvankelijk niet vanzelf. Corné van Horik scoorde vanaf de stip, maar bij rust stond het 2-1 voor de gastheren. In de tweede helft zette Arkel het recht middels treffers van Robin Vogel en nog tweemaal Van Horik.

Geen beleving: SV Noordeloos verliest

noordeloos • ASH bleek met 1-2 te sterk voor SV Noordeloos. Dat was volgens trainer Laurens Gerlich niet vreemd. "We hadden geen beleving en toonden geen inzet. Dan redden we het niet." Vooral de eerste helft was niet om aan te zien. Na rust werd er nog wel wat gecreëerd en scoorde Patrick Slijkoort de 1-2. "Een kleine opleving was niet genoeg om nog punten uit het vuur te slepen."

Ruime zege voor ervaren Peursum

giessenburg • Met een ervaren ploeg had Peursum geen kind aan Rhelico: 5-0. In de eerste helft was het een wonder dat er slechts twee goals vielen; Jesse Baan en Marijn Korevaar scoorden. Na de thee gebeurde er een vreemd incident. Een speler van Rhelico gaf een zet aan Dennis Boer die daardoor in botsing kwam met een reclamebord. De JO19-speler moest naar het ziekenhuis om een hoofdwond te lijmen en hij hield er wellicht een hersenschudding aan over. Denny van Geffen had al driemaal gewisseld, dus Peursum moest met tien man verder. Geen probleem, want voor Twan Romeijn, Rody Korevaar en Mark de Heer was het raak.

SteDoCo - Zwaluwen 2-0

Kloetinge - Nieuw-Lekkerland 5-0

SV Meerkerk - Brederodes 1-1

De Zwerver - Groote Lindt 3-0

Streefkerk - EBOH 0-2

Ameide - Schelluinen 4-2

De Alblas - Leerdam Sport 10-0

VVAC - Groot-Ammers 2-0

Brakel - Arkel 2-4

SV Noordeloos - ASH 1-2

Peursum - Rhelico 5-0

Donderdag 10 mei

Bruse Boys - Nieuw-Lekkerland

De Zwerver - Schelluinen

De Alblas - Groote Lindt

Zaterdag 12 mei

SteDoCo - Hoek

DCV - Nieuw-Lekkerland

SV Meerkerk - Papendrecht

De Zwerver - Vuren

Streefkerk - Ameide

IFC - Schelluinen

DFC - De Alblas

SV Lopik - HSSC'61

Groot-Ammers - Arkel

Peursum - VVAC

SV Noordeloos - Brakel

Lekvogels - VIOD

Schelluins duo naar SV Meerkerk

meerkerk/schelluinen • Paul Luzineau en Tim de Jong verruilen Schelluinen volgend seizoen voor SV Meerkerk. Luzineau traint en begeleidt dit seizoen als stageproject JO13-1 van Meerkerk. Hij heeft nu besloten op 't Hoog te blijven, ook als voetballer. Tim de Jong keert terug bij Meerkerk, na een korte periode om samen met zijn broer bij Schelluinen te voetballen.

Marko Luksen naar HSSC'61

hei- en boeicop • Marko Luksen speelt komend seizoen bij HSSC'61. Hij komt over van Leerdam Sport'55. De aanvaller kwam eerder uit voor onder meer LRC, SteDoCo en FC Lienden. De in Hei- en Boeicop woonachtige Luksen wordt op Het Plein ook jeugdtrainer.

Hsv 't Stekelbaarsje

arkel • Vakwinnaars in de vierde wedstrijd van blok 2 van hsv 't Stekelbaarsje -39 deelnemers- waren Ricardo Mellema (24.723 gr), William Teuling (11.830 gr), Bram Boogert (6024 gr) en Fred Kleijn (1754 gr).

Einde carrière Alex Barnhoorn

oud-alblas • Aan de voetbalcarrière van De Alblas-speler Alex Barnhoorn is zaterdag definitief een einde gekomen. Voor de tweede keer in korte tijd heeft de pas 25-jarige aanvaller een ernstige blessure aan zijn knie opgelopen.

Peursum VR op kampioenskoers

waardenburg/giessenburg • Peursum VR1 ligt op kampioenskoers na winst in de topper tegen MVV'58. Het werd, na een 1-0 achterstand, 1-3 in Meteren door drie goals van Gelinda Boon.

Organisatie AWM zal uitslag 2009 niet herzien

meerkerk • De organisatie van de Arno Wallaard Memorial zal de uitslag van 2009 niet herzien, zoals her en der is gesuggereerd.

In zijn boek 'Het Beest' zegt Lieuwe Westra de zege in 2009 voor 1000 euro te hebben gekocht van de Duitser Eric Baumann. 'Het aanpassen van uitslagen ligt niet binnen onze verantwoordelijkheden. Dit kan enkel door overkoepelende organen worden uitgevoerd en niet door wedstrijdorganisaties', laat de AWM-organisatie in een verklaring weten.

De bekentenis van Lieuwe Westra zal wel worden meegenomen in de jaarlijkse evaluatie. 'Om ervan te leren en om de wedstrijd beter te maken. We kijken nu al uit naar de komende wedstrijden in de Holland Cup en naar de Arno Wallaard Memorial 2019. Met het volste vertrouwen dat het een spannende, eerlijke, prachtige polderkoers wordt. Door hard werk en een kritische blik komen we met vernieuwende manieren om de koers voor deelnemers, publiek en sponsors leuk te maken, en dragen we iets bijzonders bij aan de wielersport'.

Krakelingenloop in Heukelum

heukelum/regio • De Krakelingenloop in Heukelum is zaterdag 19 mei de vierde wedstrijd in het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit 2018. Het is de veertiende aflevering van de loop rond het prachtige dorp aan de Linge waar zo vaak scherpe tijden gelopen zijn.

Ten opzichte van vorig jaar is er een kleine aanpassing in het parcours. De start- en finishboog is weer teruggezet voor dorpshuis De Krakeling aan de Prins Bernhardstraat. Zo was de situatie oorspronkelijk ook, maar de afgelopen jaren was dat niet mogelijk vanwege werkzaamheden.

De wedstrijdloop over 10 kilometer begint om 15.00 uur op zaterdag 19 mei. Tien minuten eerder is de start van de prestatieloop over 5 kilometer en de jeugdlopen in verschillende leeftijdscategorieën beginnen vanaf 13.30 uur. Voorinschrijven is mogelijk tot en met 13 mei op: www.inschrijven.nl. Op de dag zelf kunnen lopers zich aanmelden in dorpshuis De Krakeling, waar ook de kleed- en douchegelegenheid is.

Jaco Vonk nog geen kampioen

giessenburg • In de 30e schaakronde van SC De Giessen en Linge is Jaco Vonk nog geen kampioen geworden. Vonk kwam tegen Jeroen Brandsma niet verder dan remise. Eddy Korevaar speelde een sterke partij tegen Tim Schakel.

Uitslagen: Jeroen Brandsma-Jaco Vonk 0.5-0.5, Tony Else-Henk Boot 0-1, Eddy Korevaar-Tim Schakel 1-0, Arjan Uittenbogaard-Hans Karelse 0-1, Bert van Geldere-Louis Rutgers 0-1. Henk v.d. Hoek-Bram Capelle 0.5-0.5, Jan Post-Marc Couwenberg 1-0, Ton Lodder-John Dessens 0-1, Gijs Bos-Rob van Driel 0-1, Ernst Delwel-Henk van Houwelingen 1-0, Bert den Boer-Huig Viser 0-1, Wim Deurloo-Gerard de Gans 0-1.

Jens van den Dool 2e in Couriers Race

hoogblokland • Jens van den Dool is tweede geworden in de Carpathian Couriers Race, een zesdaagse etappekoers door Hongarije, Slowakije en Polen. In de laatste etappe zat de Hoogbloklandse renner mee in de kopgroep. Bergop bleef Van den Dool samen met een Italiaan over, maar zeven renners wisten nog aan te sluiten. Hierbij Lexmonder Rens Tulner, die zich echter weer moest laten terugzakken om klassementsleider Sjoerd Bax bij te staan. De Pool Maciejuk greep uiteindelijk de eindzege, met Jens van den Dool op slechts acht seconden achterstand. Sjoerd Bax werd vierde en Rens Tulner negende. Met Delta Cycling wonnen ze het ploegenklassement.

Hsv Ameide

ameide • De achtste competitiewedstrijd van hsv Ameide is gewonnen door B. den Braven en H. Bogaard.

Vrije hengel: 1. B. den Braven, 3340 gram; 2. G. Romijn, 1800 gram.
Vaste hengel: 1. H. Bogaard, 1850 gr; 2. G. Verrips, 1380 gr; 3. W. Streefkerk, 1000 gr.

Red Dream aan de leiding

streefkerk • Het Streefkerkse tractorpullingteam Red Dream heeft in Oud Gastel de tweede nationale competitiewedstrijd in de 4,5 ton SuperSport Promoklasse gewonnen. E werd floating finish gereden, waarbij Laurens van Vuuren een afstand van 87.98 meter neerzette. Dat was 33 centimeter meer dan Black Magic. Na twee van de negen wedstrijden zijn er drie koplopers in het klassement: Red Dream, Meter Vreter en Black Magic met 34 punten. De volgende wedstrijd is zaterdag 12 mei in Erichem.

Zomeravond Beachvolleybal

lexmond • Op de velden van LKV Het Bosch gaat donderdag 17 mei het beachvolleybalseizoen weer van start. Onder leiding van Daniel de Wit (AVVA) kan er wekelijks worden gespeeld van 20:00 tot circa 21:00 uur. De eerste drie keer op donderdag, vanaf juni weer op de vertrouwde woensdagavond. Voor 25 euro kan men het hele seizoen meedoen. Aanmelden via e-mail: lexmondbeach@live.nl.

PV De Snelvlucht

ameide • De wedvlucht Peronne is bij PV De Snelvlucht gewonnen door De Hoog & De Kruijk.

Uitslag: De Hoog & De Kruijk 1, 2, 4; M. Jansen 3, 8, 12; E. Kool 5; Jarco de Jong 6; Boon-v.d. Heuvel 7; Bakker & Alblas 9, 10; Leo v.d. Ham 17; H. Bouwmeester & Zn 18.

Daan Hartog wint in Oosterhout

Zege voor Daan Hartog in Oosterhout. Foto: Privéfoto

oosterhout/regio • Daan Hartog heeft zaterdag in cat.4 de ronde van Oosterhout gewonnen. De Giessenburgse JvA-renner sprintte naar de zege. Zijn clubgenoot Tim Verwolf (Langerak) moest het peloton 3 ronden voor het einde laten gaan, maar werd keurig 11e. Merel Hartog klasseerde zich in cat. 5 als 19e.

Christiaan van Rees tweede in Limburg

regio • Jan van Arkel-jeugdrenner Christiaan van Rees (Groot-Ammers) werd zaterdag tweede in de Kleeberg Challenge in het Limburgse Mechelen. Mees Bassa (Noordeloos) kwam als dertiende over de meet en werd uitgeroepen tot renner van de dag. Zondag in Netersel werd Christiaan op 100 meter voor de finish de hekken in gereden. De schade aan lichaam en fiets viel mee. Overige uitslagen:

Honselersdijk, cat. 4: 4. Daan Hartog (Giessenburg), 11. Mees Bassa (Noordeloos).
Cat. 5: 18. Merel Hartog (Giessenburg).

Foto: Privéfoto

Bas Ottevanger was in de Dorpenomloop Drenthe met vijf andere renners in de aanval. Een valpartij in de aanloop naar de laatste kasseienstrook zette een streep door zijn kansen. Enigszins teleurgesteld finishte de Groot-Ammerse in zijn favoriete koers als twaalfde.

HTV wint tafeltennistafel