HK Land van Heusden en Altena

10 oktober 2018

HK Land van Heusden en Altena 10 oktober 2018


Grote brand in garageboxen

woudrichem • Aan de Burgemeester Van der Lelystraat in Woudrichem is dinsdagochtend vroeg brand uitgebroken in vijf garageboxen. De brandweer schaalde op naar 'zeer grote brand'. De garageboxen werden gebruikt als opslag door het garagebedrijf dat daar gevestigd is. De brandweer heeft de garage zelf weten te behouden. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.

Werk aan bruggetje uitgesteld

Het Werkendamse college van B&W schort de restauratiewerkzaamheden aan het bruggetje van Jannezand in Hank op. Directe aanleiding is de commotie die daarover de afgelopen dagen in Hank is ontstaan. Maandagmiddag zou wethouder Matthijs van Oosten de aftrap van de eerste fase van de restauratiewerkzaamheden een officieel tintje geven, reden voor Louis de Bot van Archief*Kring Hank om nog eens in de digitale pen te klimmen en zijn onvrede te uiten.

De Halm niet mee naar brede school

GBS De Halm heeft besloten in het huidige schoolgebouw aan de Wethouder Raamsstraat te blijven en niet mee te gaan naar de brede school in Almkerk. Het bestuur van de school geeft aan een heel andere visie te hebben dan de beide andere scholen, De Almgaard en d'Uylenborch, op het gebied van onderwijs, de samenwerking tussen de scholen, de invulling van de kinderopvang en de verdeling van het aantal vierkante meters in de brede school.

Met borst vooruit naar 21 november

In een vooralsnog tamme verkiezingscampagne vormt Christian Alderliesten een uitzondering. De Hankenaar, nummer twee op lijst van Progressief Altena, typt zijn vingers blauw om in de geschreven en online media zijn mening te verkondigen, vaak met een scherp randje en soms tegen het zere been van collega-politici. "Je moet soms wat prikkelen heb ik ooit eens van een journalist gehoord", zegt hij met een grijns. Hij wil de hegemonie in Altena doorbreken.

NOAD'32 met 0-4 afgedroogd

In Wijken Aalburg stonden zaterdag NOAD'32 en Wilhelmina'26 klaar voor de dorpsclash. Voor NOAD'32 werd het een sof. Een effectief Wilhelmina'26 droogde de rivaal met 0-4 af. Het riekte naar een regelrechte blamage, erkende trainer Rob van Loon. "Ik had me er meer van voorgesteld. Wilhelmina'26 speelde veel slimmer en ze dagen uit, maar zijn op tijd weg en wij trappen er in. Dat was niet slim en je komt uiteindelijk met negen man te staan."

Foto: Jan Noorlandt

• De tweede editie van Altena Rond heeft tot nu toe een fantastisch bedrag opgeleverd van 72.300 euro. Het wandelevenement voor Pink Ribbon vond zaterdag plaats bij en rondom Fort Altena.

woensdag 10 oktober 2018 Jaargang 20 NO. 41

Land van Heusden en Altena

Werk aan bruggetje Jannezand uitgesteld

hank • Het Werkendamse college van B&W schort de restauratiewerkzaamheden aan het bruggetje van Jannezand in Hank op.

Directe aanleiding is de commotie die daarover de afgelopen dagen in Hank is ontstaan. Maandagmiddag zou wethouder Matthijs van Oosten de aftrap van de eerste fase van de restauratiewerkzaamheden een officieel tintje geven, reden voor Louis de Bot van Archief*Kring Hank om nog eens in de digitale pen te klimmen en zijn onvrede over de 'sloop' van het bruggetje te uiten. Ook Hankenaar en raadslid van Progressief Altena Christian Alderliesten mengde zich in het online verzet en AltenaLokaal verstuurde zondag een brief met hoge urgentie naar wethouder Van Oosten. "Graag willen wij dat u samen met de Archiefkring Hank de mogelijkheden gaat onderzoeken naar een nieuwe restauratievorm, die wel recht doet aan het historisch karakter van deze brug en dit nieuwe plan ter bespreking en besluitvorming voor gaat leggen aan de raad", zo staat daarin te lezen. Nog geen 24 uur later laat Van Oosten weten dat er inderdaad een pas op de plaats gemaakt wordt. "Ik denk dat we allemaal hetzelfde willen", zegt hij. "En dat is dat het bruggetje in ere hersteld wordt." Overigens zouden maandag pas de eerste werkzaamheden aan de enige verbinding tussen Hank en de Oostwaardpolder gestart worden. Demontage van de huidige burg is nodig vanwege bodemonderzoek naar mogelijke blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog. Een concreet ontwerp voor een nieuw bruggetje - de tweede fase - ligt er nog niet, legt de wethouder uit, en dus is er ruimte voor uitstel. "Nu een groep inwoners van Hank voorstander blijkt van een andere manier van restaureren gaan we samen in gesprek. Als deze andere manier van restaureren ook een andere manier van ontmantelen betekent, staan wij daar in principe voor open en stellen we de geplande werkzaamheden voor nu even uit."

Het besluit zorgt voor opgeluchte reacties uit Hank. "Een grote overwinning voor Hank en iedereen die gehecht is aan de historie en identiteit van de kernen in Altena", schrijft Alderliesten op Facebook.

Duo voor Burgerstem Altena

regio • Pauline van den Tol-de Weert uit Werkendam en Jeffrey Himpers uit Drongelen voeren in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen samen de kieslijst van Burgerstem Altena aan. Het gaat om een zogenaamd 'duolijsttrekkerschap', zegt Himpers namens de nieuwkomer op het politieke toneel van Altena. "Dat betekent dat we samen optrekken in alles wat we doen", zegt hij. Op de lijst staat de Werkendamse wel op de eerste plek. "Ik heb Pauline leren kennen als een echte powervrouw", zegt Himpers. "Ik word er echt heel blij van om met haar samen te werken." De Drongelenaar is ook blij met de in totaal 'veertien enthousiastelingen', die Burgerstem Altena bereid heeft gevonden om de kieslijst verder compleet te maken. Onderaan de lijst staan de namen van Jan Hak uit Almkerk, Adriaan Groeneveld uit Werkendam en Marjolein Loots uit Dussen, door Himpers bestempeld als 'lijstduwers'. Corianne Vos, die samen met Gerard Hardeman in Wijk en Aalburg een biologische bakkersschool runt en nu nog woonachtig in Waalwijk, heeft de intentie uitgesproken bij een eventuele uitverkiezing naar Altena te verhuizen. Vrijdag krijgt Burgerstem Altena officieel groen licht voor deelname aan de verkiezingen in november.

Politie neemt voertuig in beslag

babyloniënbroek • De politie heeft zondagochtend een MMBS-voertuig (motorrijtuig met beperkte snelheid) in beslag genomen. Zo'n auto mag maximaal 25 kilometer per uur. De 18-jarige bestuurder reed er 60 kilometer per uur mee en bleek nog er nog sneller mee te kunnen rijden. De zelf aangebrachte 'kentekenplaat' met daarop 45km, heeft volgens de wijkagenten dan ook geen enkele betekenis. Het voertuig had daarnaast ook nog diverse technische mankementen.

Revolver gevonden in Almkerk

almkerk • De politie heeft donderdag in een woning in Almkerk een revolver in beslag genomen. Dat gebeurde aan De Ster. Het wapen wordt onderzocht, laat de politie weten. Verder wil de politie op dit moment geen mededelingen doen.

Foto: Jan Noorlandt

Een bijzonderheid bij vv Almkerk vrijdagavond: drie broers werden tegelijkertijd koninklijk onderscheiden. Kees, Arie en Adriaan Verwoerdt werden verrast door burgemeester Noordergraaf.

De Halm niet mee naar brede school Almkerk

almkerk • GBS De Halm heeft besloten in het huidige schoolgebouw aan de Wethouder Raamsstraat te blijven en niet mee te gaan naar de brede school in Almkerk.

Het bestuur van de school geeft aan een heel andere visie te hebben dan de beide andere scholen, De Almgaard en d'Uylenborch, op het gebied van onderwijs, de samenwerking tussen de scholen, de invulling van de kinderopvang en de verdeling van het aantal vierkante meters in de brede school. "Wij kregen niet de indruk dat er binnen de brede school een samenwerking ontstaat waar we alle drie beter van worden", zegt Hans Noordman, directeur van De Halm. Zijn school hecht bijvoorbeeld veel waarde aan de kinderopvang met christelijke identiteit die nu al aanwezig is op de huidige locatie van De Halm en aan de ruimte die het pand aan de Wethouder Raamsstraat biedt. "Het is logisch dat je er in een brede school qua vierkante meters op achteruit gaat, maar voor ons is dan een belangrijke vraag hoe je met de gemeenschappelijke ruimtes omgaat. Onze visie is dat kinderen zich niet alleen cognitief ontwikkelen, maar ook een ruimte hebben waar ze zich creatief kunnen uiten. Bovendien willen we graag een gemeenschapsruimte, bijvoorbeeld voor onze vieringen. Daar hadden de andere scholen andere gedachten over." Daarnaast groeit het leerlingenaantal van De Halm. "En we willen doorgroeien. Hier heb ik ruimte voor vijf groepen, in de brede school maar voor vier." Overigens kijkt Noordman zonder rancune terug op de gesprekken met d'Uylenborch en De Almgaard en de gemeente Woudrichem. "Die heeft echt haar best gedaan om vooraf in beeld te brengen wat samengaan in een brede school voor alle partijen betekent. Het is aan de ene kant jammer dat we als bestuur en directie dit besluit hebben moeten nemen. Ik gun ieder kind een brede school, maar we zien in onze eigen school meer mogelijkheden om kinderen van 2 tot 12 jaar goed onderwijs te bieden. Aan de andere kant is ons pand goed onderhouden en kan het nog wel even mee. We zullen alleen wel wat zaken moeten opknappen en iets moeten doen aan de duurzaamheid."

Consultatiebureau Hank verhuist

hank • Het consultatiebureau in Hank verhuist per 1 november naar Almkerk.

Dat betekent dat ouders voor het reguliere spreekuur voortaan naar het Professor de Quayplein 6 in Almkerk moeten. "We willen ouders meer keuzes bieden om een afspraak te maken. Dit maken we mogelijk door de teams van de consultatiebureaus in Hank en Almkerk samen te voegen op de locatie in Almkerk", schrijft het team Jeugdgezondheidszorg Land van Heusden en Altena in een brief aan de ouders die het consultatiebureau in de Campus van Hank bezoeken. Er zijn voortaan meer tijdstippen mogelijk om afspraken te maken. Tegelijkertijd stopt Jeugdgezondheidszorg (JGZ) met de inloopspreekuren in Sleeuwijk en Nieuwendijk. Daar waren al geen reguliere afspraken meer op de consultatiebureaus, alleen nog inloop. Daar komen echter te weinig mensen op af. Het inloopspreekuur, op maandag van 11:45 uur tot 12:15 uur, blijft in Hank overigens wél voorbestaan. Mensen kunnen hier terecht voor het wegen, meten en vragen over de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Op dit moment beschikken de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem over drie JGZ- hoofdlocaties, namelijk in Werkendam, Almkerk en Wijk en Aalburg. Inwoners mogen op alle locaties afspraken maken, ongeacht de gemeente of kern waar zij wonen.

Inschrijven voor '80 van 1 Altena'

regio • Het organiseren van het wandelfestijn de 80 van 1 Altena op 5 en 6 april 2019 is een hele klus, maar bij organisator wandelvereniging De Vrijbuiters liggen ze op schema. De route die loopt door alle dorpen in het Land van Heusden en Altena is inmiddels bekend en uitgetekend. Na de start in Almkerk (clubgebouw ACKC) voert de wandelroute achtereenvolgens door Uppel, weer Almkerk, Hank, Dussen, Meeuwen, Babyloniënbroek, Eethen, Drongelen, Genderen, Wijk en Aalburg, Veen, Andel, Giessen, Waardhuizen, Uitwijk, Rijswijk, Woudrichem, Oudendijk, Sleeuwijk en Werkendam. De finish is in Almkerk. Op vier plaatsen is een grote rustpost ingelast: Dussen, Genderen, Giessen en Werkendam. Daarnaast zijn er nog twaalf zogenaamde doorloopposten, waar ook iets genuttigd kan worden en waar ook EHBO aanwezig is. Tijdens de tocht zal overal de straatverlichting branden.

De start in Almkerk is vrijdag 5 april 2019 om 22:00 uur. De lopers mogen er maximaal 20 uur over doen en dat betekent dat ze de finishlijn in Almkerk uiterlijk zaterdag 6 april om 18:00 uur gepasseerd moeten zijn willen ze in aanmerking komen voor een oorkonde en herinnering.

Inschrijven

Inschrijven - startgeld is 25 euro - voor de tocht kan alleen met voorinschrijving. Die start op maandag 29 oktober 2018 en sluit op zaterdag 16 maart 2019. Alle wandelaars krijgen gratis een reflectiehesje. Zoals bekend organiseert De Vrijbuiters uit Wijk en Aalburg de 80 van 1 Altena als een soort viering van de fusie van de drie gemeenten per 1 januari 2019. Het is vooralsnog niet de bedoeling om er een jaarlijkse gebeurtenis van te maken, zegt Jan van Rijswijk, voorzitter van De Vrijbuiters. "Het is echt eenmalig, want er komt zoveel bij kijken." Voor het evenement zijn zeker 150 vrijwilligers nodig. Velen hebben zich al aangemeld. "Maar nog meer zijn van harte welkom", vult Van Rijswijk aan. Ook een aantal sportclubs heeft medewerking toegezegd. "Leuk is ook dat zustervereniging Wandelvreugd ons er bij wil helpen", benadrukt Van Rijswijk.

Erepenning voor Dilia Nelissen

vlijmen • Loco-burgemeester Peter van Steen heeft zondag de erepenning van de gemeente Heusden uitgereikt aan Dilia Nelissen uit Vlijmen. Nelissen krijgt de erepenning vanwege haar inzet bij het creatief centrum Het Stuurhuis in Nieuwkuijk. De organisatie achter bestaat Het Stuurhuis 50 jaar en Dilia Nelissen is al jaren één van de drijvende krachten van Het Stuurhuis. Zij vervulde diverse coördinerende functies en heeft het centrum mede gemaakt tot wat het nu is.

Foto: Jan Noorlandt

Hoeve Kraaiveld heeft goed bezochte open dagen gehouden. De hoeve is sinds augustus een nieuwe plek van 's Heeren Loo, waar mensen met een (verstandelijke) beperking terecht kunnen.

'Geen lekkages bij put Zwaanheuvelsedijk'

wijk en aalburg • Het Aalburgse gemeentebestuur heeft geen zorgen over mogelijke lekkages van de boorput aan de Zwaanheuvelsedijk in Wijk en Aalburg.

Dat schrijft het college van B&W in antwoord op schriftelijke vragen van de fractie van Progressief Altena. Volgens die partij blijkt uit onderzoek dat bij afgesloten boorputten het risico bestaat op lekkage van methaan; een broeikasgas dat vele malen schadelijker is dan CO2. Bij tijdelijk afgesloten boorputten is dat risico groter dan bij definitief afgesloten putten.

"Er zijn geen lekkages geconstateerd bij de put aan de Zwaansheuvelsedijk", laat het college weten. "De put is afgesloten met zes cementpluggen (totale lengte van 1495 meter) en één mechanische plug. Deze pluggen zijn getest. Deze testen lieten zien dat alles goed afgesloten is. Hierdoor is de verbinding met de gasvoerende laag afgesloten." Ook op de lange termijn is er geen reden tot zorg, stelt B&W verder. "Voor zover gecontroleerd voldoet de put aan de Zwaansheuvelsedijk aan alle voorschriften. Er worden dan ook geen lekkages verwacht." In het najaar van 2016 is de boorput aan de Zwaansheuvelsedijk in ieder geval tijdelijk afgesloten, omdat de gaswinning niet rendabel bleek. Vermilion Energy beraadt zich momenteel op een mogelijk besluit tot definitieve sluiting. Een evaluatie die zeker tot begin 2019 zal duren, aldus het college, die daarbij tegelijkertijd aangeeft dat definitieve sluiting niet snel aan de orde zal zijn. "Mijnbouwbedrijven zullen niet snel over gaan het indienen van een sluitingsplan. Veelal is er veel geïnvesteerd in een winninglocatie. Na sluiting is het moeilijk een put weer te gaan exploiteren als door marktontwikkelingen (stijgende opbrengstprijzen) over nieuwe technieken een put weer economisch interessant is."

almkerk • Jaap en Grietje de Graaf staan 40 jaar op de markt in Almkerk. Deze mijlpaal werd gevierd in het bijzijn van wethouder Renze Bergsma. 26 jaar was Jaap de Graaf toen hij voor het eerst 's morgens vroeg richting de markt van Almkerk vertrok met vis uit Spakenburg.

Niet meer in rij voor gratis afval

altena • Wat het CDA Altena betreft worden de openingstijden van de milieustations in de gemeente verruimd en beter afgestemd op de behoefte van de inwoners. Beoogd raadslid Rene Roovers uit Sleeuwijk pleit voor ruimere openingstijden van milieustations en een aparte inrit voor gratis afval. Roovers: "Als je met een kar vol groenafval komt, sluit je aan achter in de rij. Dat is niet logisch want groen is gratis. Je hoeft dus niet te wegen en af te rekenen." Ook stelt het CDA voor dat puin en hout voortaan gratis mogen worden ingeleverd. "Afval bestaat eigenlijk niet. Producten als hout en puin kunnen vaak prima worden hergebruikt." Inwoners die hun tuin willen vergroenen, mogen tegels gratis inleveren.

SGP Altena trakteert op gebak

wijk en aalburg • In het kader van Nationale Ouderendag heeft SGP Altena vrijdag de ouderen in het zonnetje gezet. Alle ouderen in de verzorgingshuizen Wijkestein in Aalburg en de Notenhoff in Andel kregen een gebakje aangeboden. Ook de aanwezige medewerkers en vrijwilligers werden getrakteerd. Met deze actie wil de SGP benadrukken dat het enorm belangrijk is om voldoende om te zien naar de ouderen in de gemeente Altena. Corné van Gammeren (nummer 2 op de lijst van SGP Altena) geeft aan dat de SGP Altena staat voor een zorgzaam Altena.

almkerk • Op basisschool De Almgaard in Almkerk startte de Kinderboekenweek met een fikse ruzie tussen meester Jacco en meester Carlo. De vriendschapsmeter bepaalt deze week of de twee weer vrienden worden. Het thema van de Kinderboekenweek is 'Vriendschap'.

sleeuwijk • Op het kleuterplein van de Verschoorschool in Sleeuwijk werd er uitgebreid stilgestaan bij Dierendag. Alle kinderen mochten hun lievelingsknuffel meenemen. 's Middags kwam er ook een kuikentje in de klas, dat even heel voorzichtig mocht worden vastgehouden.

Foto: Damminga Fotografie

werkendam • Het centrum van Werkendam stond vorige week in het teken van kleinkunst. O.a. in de voormalige smederij aan de Kruisstraat was dichteres Erika de Stercke te horen. Organisator Marcel Vaandrager van het Nederlands Dichters Podium spreekt van een 'geslaagde avond'.

Bazaar levert 6000 euro op

wijk en aalburg • De jaarlijkse bazaar van Zorgplein Maaswaarden op de locatie Wijkestein kon weer op veel bezoekers rekenen. Uiteindelijk heeft de bazaar ongeveer 6000 euro opgebracht. Dit bedrag komt ten goede aan extra activiteiten en middelen voor de bewoners.

Open dag Dokman in teken van 3D-kunstgebit

Arnold Dokman van Tandprothetische Praktijk Dokman in Sleeuwijk.

sleeuwijk • Tandprothetische praktijk Dokman in Sleeuwijk houdt vrijdag 12 oktober van 10:00 tot 14:00 uur een open dag aan De Nieuwe Es 165. Vorig jaar stond de open dag nog in het teken van het twintigjarig bestaan, deze keer vooral in het teken van het promoten van hét nieuwe 3D-kunstgebit.

Arnold Dokman (60), die al 36 jaar in het vak zit en samen met echtgenote Liesbeth (58) en zoon Daan (28) de praktijk runt, toonde vorig jaar al met trots de nieuwste ontwikkeling van digitale prothesetechnieken, de 3D-technologie. Je mag hem best een digitale specialist noemen. "Nu hebben we inmiddels twee 3D-printers en twee scanners. Ik denk dat we in de regio de enige zijn. Het is een zeer positieve innovatie", wijst hij op de apparatuur. "We willen tijdens de open dag de digitale prothese promoten, al heeft het inmiddels alweer een grote vlucht genomen."

Werd tot een poos geleden het kunstgebit altijd op dezelfde manier gemaakt, met het 3D-kunstgebit is het totaal anders. Het biedt enorme voordelen, vertelt Dokman. Het is acht keer sterker, het geeft een perfecte pasvorm, het bespaart tijd door minder afspraken, de kans op irritatie en drukplekken is minder, er is geen sprake meer van extra mondgeur en minder kans op zwarte tandrandjes. "En als iemand zijn gebit kwijt is dan kan er binnen enkele dagen een nieuw 3D-kunstgebit worden vervaardigd. Alle gegevens zijn digitaal opgeslagen", noemt Dokman nog een fraai pluspunt.

Meer dan twintig jaar is Tandprothetische praktijk Dokman in het Land van Heusden en Altena en daarbuiten een bekend baken op het gebied van de gebitsprothese. Een periode van vooral ook veel innovatie, zegt Arnold Dokman. "Innovatie , patiëntvriendelijkheid, nauwkeurigheid en goede voorlichting zijn onze speerpunten."

Zonder tussenkomst

Was het vroeger een eenvoudig kunstgebit, tegenwoordig kun je voor implantologie, digitale prothesetechnieken, een prothese, een klikgebit en reparaties, allemaal zonder tussenkomst van de tandarts, bij de Sleeuwijkse tandprotheticus terecht. Meegaan met de nieuwste ontwikkelingen staat bij Dokman, die aangesloten is bij de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici, hoog genoteerd. "We hebben altijd geprobeerd bij de les te blijven en hebben de ontwikkelingen op ons vakgebied nauwlettend gevolgd." Liesbeth Dokman vertelt dat de tandprotheticus de wettelijk erkende specialist in de mondzorg voor uitneembare constructies is, maar dat dit niet bij iedereen bekend is. "Veel mensen weten niet dat er voor gebitsprotheses geen verwijzing meer nodig is van de huisarts of tandarts. Wij als tandprothetici zijn vrij toegankelijk, hebben contracten met de zorgverzekeraars, waardoor een belangrijk deel van de zorg die geleverd wordt onder de basisverzekering valt."

Bij Tandprothetische praktijk Dokman kunnen ze ook alles vertellen over vergoedingen. "Als het eigen risico verbruikt is, krijgt de klant 75 procent van het totaalbedrag van de nieuwe prothese vergoed uit de basisverzekering. Bij een goede aanvullende verzekering kan de vergoeding nog hoger zijn."

Visitekaartje

Een tandprotheticus kan een cliënt ook doorverwijzen naar een tandarts of implantoloog, mondhygiënist en kaakchirurg. Bij Dokman gaan ze er altijd van uit dat de mond een visitekaartje van de klant is. "En daar proberen we zorgvuldig mee om te gaan. We hebben voor onszelf ook altijd de lat telkens hoger gelegd."

Tijdens de open dag kan een ieder die dat wil, gratis zijn of haar gebitsprothese laten digitaliseren.

q www.tandprotheticus.org

Malle Pietje verhuisd naar groter pand

Miep en André van Wordragen van Malle Pietje.

sleeuwijk • Malle Pietje in Sleeuwijk is verhuisd. De tweedehandsgoederenwinkel was uit zijn jasje gegroeid.

"We gaan naar zeven deuren verder", grapt Miep van Wordragen, die samen met haar man André de zaak bestiert. Het pand waar voorheen Van Schuppen zat aan de Rijksstraatweg 69 wordt de nieuwe locatie. Zaterdag 13 oktober is de opening. "Maar we doen niets bijzonders. Geen acties. We draaien gewoon om half tien de sleutel om. Wel is er voor iedereen koffie", lacht André van Wordragen. In augustus 2013 opende Malle Pietje aan de Rijksstraatweg 55 voor het eerst de deuren. In eerste instantie was slechts een deel van de voormalige autogarage in gebruik. Door de jaren heen werd vanwege de aanzwellende activiteiten het hele pand gehuurd. Uiteindelijk moest er uitgezien worden naar een groter pand. Het pand van Van Schuppen naast het Chinees restaurant is de oplossing. "Het is groter, mooier en warmer", legt Miep uit. "We gaan van 1250 vierkante meter naar 1750 vierkante meter. Twee verdiepingen met een lift. Het is beter geïsoleerd. We zijn er blij mee", vult André aan. Qua bedrijfsvoering verandert er niet veel. "Alleen zullen we vanaf heden geen kledingwisseling meer doen", legt Miep uit. "We hadden altijd een aparte zomer- of wintercollectie. Dat doen we niet meer. Scheelt een maand stress voor ons en een hoop spierpijn", lacht ze. Dan de naam Malle Pietje. "Ik heb die naam destijds gekozen, nadat ik was gestruikeld toen ik iets moest pakken. Een mevrouw zei: het lijkt hier wel Malle Pietje. Ik dacht gelijk dat is een mooie naam voor mijn bedrijf", legt André het verband uit. Malle Pietje is een puur tweedehandsgoederenwinkel. "Je kunt ons niet vergelijken met een kringloop. Het verschil met vijf jaar geleden is dat we onze goederen meer sorteren op kwaliteit en netheid." André en Miep houden zich ook bezig met verhuizen en ontruimingen. "De goede spullen nemen we mee en de rommel voeren we af. We maken het huis helemaal woningbouwklaar. We hebben soms wel vier of vijf huizen per week." Bij Malle Pietje blijft nog één ding ongewijzigd. Dat is het inleveren van olie en vet.

Adri van de Graaf wint zomerfotowedstrijd

De winnende foto. Foto: Adri van de Graaf

regio • De zomerfotowedstrijd 2018 van Het Kontakt is gewonnen door Adri van de Graaf uit Groot-Ammers.

De winnende foto laat juichende meisjes op een zalmschouw zien op het moment dat de molens van Kinderdijk worden bereikt. De foto geeft een mooi beeld van de warme zomer in eigen streek.

De overige prijzen gaan naar: Wim Nobel uit Lekkerkerk, Henrieke van Loon-Roza uit Veen, Gert van der Hee uit Groot-Ammers en Dennis van Driel uit Poederoyen.

Beoordeling

De ingezonden foto's konden door de bezoekers van de website van Het Kontakt worden beoordeeld. Ook de stem van de vakjury telde mee bij het bepalen van de prijswinnaars.

Alle inzendingen van de zomerfotowedstrijd 2018 zijn terug te zien via de website van Het Kontakt.


q www.hetkontakt.nl

Nieuwe schoenenzaak in Heusden

heusden • De ware liefhebbers van unieke handgemaakte schoenen kunnen sinds vrijdag terecht aan de Engstraat 1 in Heusden.

De Heeren van 's-Hertogenbosch opende daar de tweede winkel met schoenen en bijbehorende accessoires van de Spaanse merken Pepe Milán en New Rock. Onder de grote rivieren kunnen mensen deze extravagante, maar ook chique en customized schoenen alleen in 's-Hertogenbosch en nu dus ook in Heusden kopen. De meeste modellen in de winkel zijn voor heren, maar elke schoen is ook in verschillende damesmodellen te bestellen.

BizAwards Altena

altena • Stichting B2B-Platform Ondernemend Altena® houdt op 22 november in Fort Altena de algemene ondernemersverkiezingen. Kaarten voor het evenement zijn inmiddels te bestellen via onderstaande website. Genomineerd voor 'Ondernemer van het jaar': Arjan Hak (Bresc Produits Culinaires); Mark Timmermans (PT Creations); Teo van Maastricht (Werkina BV); Ben en Günther de Rooy (De Rooy Hoveniers) en Rory en Cindy Damen (Dampack International). 'Starter van het jaar': Lonneke Kikkert (Ondernemen met ballen); Sandy Spiering (DNS Solutions) en Gerlinda van der Stelt (FIB Boutique).

q www.BizAwardsAltena.nl

Met de borst vooruit de verkiezingen in

Nummer twee van Progressief Altena hecht aan moreel kompas

Christian Alderliesten: 'Wat zijn partijen bereid te vallen om mee te regeren?' Foto: Tom Oostra

hank • In een vooralsnog tamme verkiezingscampagne vormt Christian Alderliesten een uitzondering. De Hankenaar, nummer twee op lijst van Progressief Altena, typt zijn vingers blauw om in de geschreven en online media zijn mening te verkondigen, vaak met een scherp randje en soms tegen het zere been van collega-politici. "Je moet soms wat prikkelen heb ik ooit eens van een journalist gehoord", zegt hij met een grijns. Het blijkt voor een kleine partij in de oppositie vaak moeilijk om de standpunten voor het voetlicht te brengen, terwijl andere partijen ogenschijnlijk eenvoudig de krantenkoppen weten te halen, vindt hij. "Neem nou het CDA in Werkendam. Ze stellen Rijkswaterstaat vragen over de uitstoot van fijnstof vanaf de A27. Maar dan bevragen ze, in de rondvraag nota bene, hun eigen wethouder daarop." Ook legt de partij - in de ogen van Alderliesten overigens terecht - de nadruk op een duurzame aanpak van de A27. "Maar dat plan is voor 99 procent klaar en dan vraag ik me af: waarom nu pas? Daar word ik altijd een beetje knarrig van." Alderliesten is duidelijk teleurgesteld in de christen-democraten. "Met veel van wat ze opschrijven kan onze partij het eens zijn, maar in de praktijk laten ze het vaak afweten." Dat de partij van lijsttrekker Roland van Vugt niet aanwezig was bij het duurzaamheidsdebat van Progressief Altena, maar in hetzelfde pand een fractievergadering hield, is daarbij een teken aan de wand. "Hoe serieus neem je dan die duurzaamheid?" In de ogen van Alderliesten blijft die partij wel erg makkelijk aan de macht in Altena. "Was Machiavelli soms een CDA'er? De partij is alléén kritisch op het Rijk, de provincie en het waterschap, maar nooit op de eigen gemeente. Waarom zien mensen dat niet?" Is Alderliesten dan echt zo zuur? Spreekt hier Calimero vanuit de oppositie? Weer die grijns. "Ik ben niet zuur en toegegeven, het CDA doet het natuurlijk ook gewoon heel slim, zeker in het naar buiten treden en de contacten met de pers. Daarin wordt Progressief Altena mondjesmaat wel professioneler. De afgelopen jaren hebben we ervoor gezorgd dat ons merk in ieder geval staat. Mensen weten wat ze kunnen verwachten bij Progressief Altena. Nu gaat het erom dat we nog meer gezien worden, dat mensen weten dat we er voor ze zijn." Feit is wel dat een sociaal-progressieve partij de wind niet mee heeft in het Land van Heusden en Altena. "Mensen willen graag bij winnaars horen. Maar in potentie zouden wij de winnaars kunnen zijn", zegt Alderliesten. Een belangrijk speerpunt van Progressief Altena is duurzaamheid, een onderwerp dat sterk verankerd is in het verkiezingsprogramma. "En ons programma is ons kompas, dat zou ik ook graag bij andere partijen zien. Als je zegt dat je duurzaam bent, wil ik dat terugzien in de besluiten die je neemt." Vandaar ook de kritische houding van Progressief Altena bij de komst van een nieuwe woonwijk in Werkendam. "Ja, de wijk moet gasloos, maar dat is tegenwoordig verplicht. Er is meer nodig. Nergens in het voorstel is er aandacht voor hittestress of andere ingrepen in het kader van duurzaamheid. Wij zijn niet tegen de uitbreiding van Werkendam, integendeel. Maar we zijn wél kritisch, je bouwt voor de toekomst." Wie de verkiezingsprogramma's van alle partijen naast elkaar legt, ziet dat er maar weinig échte verschillen zijn, merkt Alderliesten op. "Tijdens ons debat over energie stonden alle neuzen dezelfde kant op. Het gaat uiteindelijk wel om die verschillen. Als je mee kan regeren, wat ben je dan bereid te laten vallen om toe te treden tot het bestuur?" Progressief Altena zou na 21 november een coalitie met progressieve invloed compleet kunnen maken, maar Alderliesten wil meer. "Wij gaan een hele goede uitslag boeken. We gaan met de borst vooruit de verkiezingen in. Dit is Progressief Altena, kom maar op." Het is volgens hem dan ook geen abc'tje dat grote partijen als het CDA en AltenaLokaal elkaar straks vinden. "Eén Altena is wat mij betreft een goed moment om de alleenheerschappij van de traditionele bestuurspartijen te doorbreken."

Tom Oostra

Lege flessen voor het Kornhuys

hank • Kerk en Samenleving Hank heeft dit jaar het Kornhuys in Dussen als project gekozen en gaat hier acties voor houden. De eerste actie bestaat uit het innen van lege flessen bonnen. Deze bonnen kunnen ingeleverd bij de Jumbo in Hank. De actie gaat 22 oktober van start en duurt tot en met 4 november.

Ook de actie 'Zon in de schoorsteen' begint weer. Er kunnen mensen opgegeven worden voor een pakketje met Sinterklaas. Dat kan bij Corina van Kuijck en Annette Versluis of via het contactformulier op onderstaande site. Op de eerste zaterdag van de maand zal de koopzegelactie voor Kerk en Samenleving starten bij de Jumbo in Hank.

q www.kerkensamenlevinghank.com

EHBO cursus Werkendam

werkendam • In MFC Vlechtwerk in Werkendam start dinsdag 30 oktober een EHBO cursus, inclusief Eerste Hulp aan kinderen. De in totaal tien lessen zullen om de veertien dagen worden gegeven. De cursuskosten, inclusief proefexamen en examen, kost 175 euro. Diverse zorgverzekeraars vergoeden een EHBO cursus.

Ook jongeren kunnen zich opgeven voor deze lessen, er kan al examen gedaan worden op 16-jarige leeftijd. Meer informatie bij EHBO vereniging Werkendam, A. Baas, 06-81569829 of secretariaat@ehbowerkendam.nl.

q www.ehbowerkendam.nl

Elluf elluf bal

dussen • De Klaitrappers zijn zich aan het opmaken voor Carnaval 2019. Op 10 november vindt het traditionele 'elluf elluf bal' plaats. De Klaitrappers hopen dan ook een volledige Raad van Elf te presenteren. Wie de deelnemers aan de grote klets zijn en wie de nieuwe trappers zijn, wordt geheim gehouden tot aan het bal. Dit alles natuurlijk onder het carnavalsmotto voor Carnaval 2019: 'Ge zit r'aon vaast'.

Hop van Altena

woudrichem • Onder de noemer 'Hop van Altena' wordt een informatie-avond gehouden om de plannen voor het aanleggen en onderhouden van een hopveld op Hoeve Kraaiveld in Woudrichem te bespreken.

Het initiatief is door het Woerkumer Bier genomen en het is de bedoeling om tijdens de avond een werkgroep op te richten die de plannen verder gaat uitwerken. Het streven is om in april 2019 van start te gaan met de aanplant van diverse soorten aromatische- en bitterhopplanten. Speciaal voor deze avond is Henk Wesselink uitgenodigd. Wesselink is al jaren dé man achter de herintroductie van hop in Nederland. Als adviseur was hij betrokken bij bijna alle hopvelden die de laatste jaren zijn aangelegd. Op een onlangs in het Visserij Museum gehouden lezing door historicus Freek Ruis werd wederom bevestigd dat de hopteelt in het land van Altena eeuwen lang van economisch belang is geweest.

Door de indrukwekkende groei van kleine, lokale bierbrouwerijen, zoals het Woerkumer Bier, en de wens van de consument om meer te weten van de herkomst van eten en drinken, liggen er kansen voor de Nederlandse hopteelt. Vooral naar aromatische hoppen is veel vraag, want er is wereldwijd een fors tekort. 'Hop van Altena' wil graag de eeuwenoude traditie van hopteelt herstellen.

Geïnteresseerden zijn op 16 oktober vanaf 19:30 uur welkom op Woon-Werk boerderij Hoeve Kraaiveld, De Roef 4 in Woudrichem. Meer informatie: 06-53206099 of info@woerkumer.nl.


Leerlingen van J. Henri Dunant in Wijk en Aalburg brachten een bezoek aan de Loonse en Drunense Duinen: op zoek naar dingen die in het zand leven.

donderdag 11 oktober

ADHD café
20:00, Heusden, Botermarkt 12. Inloopavonden AD(H)D Café Heusden vanaf 19:30 uur bij Zin in Boeken. Het officiële programma start om 20:00 uur. Entree: 2,50 euro. Doel: één keer in de maand in contact komen met lotgenoten met AD(H)D, dyslectie en dyscalculie om ervaring uit te wisselen en voor (h)erkenning, elkaar adviseren en als uitlaatklep voor gelijkgestemden. AD(H)D Café Heusden biedt een laagdrempelige ontmoetingsplek, bedoeld voor mensen met (een vermoeden van) AD(H)D en voor betrokkenen. Meer informatie: epjhendriks@gmail.com.

The Fiddle Case
20:00, Dussen, Kasteel Dussen. De Ierse formatie 'The Fiddle Case' komt naar kasteel Dussen. Met respect voor de traditie speelt de band, afkomstig uit het westelijk gelegen County Clare, op eigentijdse wijze swingende tunes en sfeervolle songs. Entree 10 euro per persoon inclusief een kopje koffie of thee bij binnenkomst. Vriendenpashouders of CJP 3 euro korting. Reserveren via www.kasteel-dussen.nl of via de reserveringslijn 06-22150247.

Palliatieve zorg
20:00, Almkerk, gereformeerde kerk. Het CGB/ CV houdt een avond over palliatieve zorg. Zorg voor lichaam, geest en ziel in de fase dat de ziekte van de patiënt ongeneeslijk blijkt te zijn. Zorg voor de zieke maar ook voor de naasten. De bekende spreekster Alie Hoek-van Kooten zal bezoekers meenemen in dit onderwerp.

vrijdag 12 oktober

Tessa van Olst
9:30, Wijk en Aalburg, Tulpstraat 5. Elke maand wordt in Wijk en Aalburg een kleinschalige interkerkelijke vrouwenochtend gehouden, met volop tijd voor ontmoeting en gesprek. Deze vrijdag komt motivatiespreekster en coach Tessa van Olst angst. Zij zal naar aanleiding van Romeinen 12:2 het thema 'de vernieuwing van ons denken' behandelen. Wat betekent dit nou eigenlijk praktisch?

Culinaire avond
19:00, Rijswijk, hervormde kerk. Culinaire avond bij de hervormde gemeente in Rijswijk. Een unieke kans om samen met familie, vrienden, buren te genieten van de culinaire hoogstandjes van het kookteam. Kosten: 25 euro, exclusief consumpties. De opbrengst komt ten goede aan de gemeente. Meer informatie of reserveren: diana.westerlaken@ziggo.nl of marjon31arie@ziggo.nl, 0183-442049.

Bingo
20:00, Wijk en Aalburg, Noad'32. Bingo in de kantine van NOAD'32.

Rikken
20:00, Meeuwen, Dorpshuis Meeuwen. Rikavond van GDC en NOAD'32 in het Dorpshuis van Meeuwen. Inschrijven vanaf 19:30 uur.

zaterdag 13 oktober

Wandelen
7:30, Wijk en Aalburg, BuBeClu. De wandelende leden van wandelsportvereniging de Vrijbuiters doet mee aan de Pater Vos-wandeltocht in Schaijk. De keuze afstanden zijn: 15, 20 of 25 kilometer. Vertrek vanaf BuBeClu, om half acht.

Actiedag
9:00, Wijk en Aalburg, Tulpstraat. Actiedag met rommelmarkt van de hervormde gemeente Wijk. Kom tot 13:00 uur zeker kijken voor oude, maar goede, spullen, maar ook bloemenverkoop, koffie-thee schenkerij, food-stands, rad van avontuur en meer.

Open huis bakkerij Verba
9:00-15:00, Brakel, bakkerij Verba (Burg. Posweg 34). Open huis vanwege 25-jarig jubileum van bakker Christiaan van de Vegt. Gratis vervoer vanaf de winkels in Sleeuwijk en Rijswijk.

Slaatjesactie
9:30, Giessen/ Rijswijk. Leden van muziekvereniging Kunst&Vriendschap komen langs de deur om slaatjes te verkopen. Vanaf 9:30 uur zal de verkoop starten in Giessen/ Rijswijk.

Indian Summer-Jam
13:00, Nieuwendijk, Xinix. Enthousiaste muziekleerlingen die twintig pop- en rocknummers ten gehore zullen brengen, zo kan Indian Summer-jam het beste omschreven worden. Iedereen heeft de afgelopen weken met zijn of haar leraar de partij van het eigen instrument geoefend en vormt samen met andere leerlingen een gelegenheidsband.

Bakkie bij de Boer
14:00, Altena. Circa 100 leden van LTO Noord, ZLTO en LLTB nodigen geïnteresseerden uit voor 'Bakkie bij de boer' om kennis te maken met de land- en tuinbouw van nu, zo ook zeven bedrijven in Altena. Tussen 14:00 en 16:00 uur is iedereen van harte welkom bij het melkveebedrijf van familie Van Asseldonk, Midgraaf 11 in Almkerk; de boomkwekerij van familie Van der Beek, Parallelweg 20 in Wijk en Aalburg; pluimveehouderij van familie Koekoek, Uppelse Hoek 28 in Almkerk), de imkerij van familie Bin, Veldstraat 53 in Wijk en Aalburg; het akkerbouwbedrijf van familie Straver, Provincialeweg Zuid 34 in Almkerk; korenmolen De Hoop, Maasdijk 381 in Veen; korenmolen Nooitgedagt, Rijkswal 7 in Woudrichem en het fruitteeltbedrijf van familie Oostveen, Schans 5a in Werkendam.

Draaimiddag en loterij
14:00, Woudrichem, Rondeel. Ouderencentrum De Zalmtrek houdt een draaimiddag met mooie prijzen in de soos tegenover de Lidl. Tevens vindt de trekking van de loterij plaats.

Heusden proeven
14:30, Heusden, Bezoekerscentrum. Wandeling 'Heusden Proeven'. Begeleid door een verhalenverteller maken deelnemers een ontdekkingstocht door het vestingstadje Heusden en wordt de rol van voedsel door de eeuwen heen ervaren. Heusden wordt letterlijk geproefd, want tijdens deze smakelijke tijdreis worden diverse hapjes en drankjes aangeboden, waardoor de sfeer van weleer optimaal beleefd kan worden. Meer informatie: www.hbtheusden.nl.

Avondje Chinees
18:00, De Pomp, Almkerk. Zo af en toe gaat De Pomp op de culinaire toer en soms wordt dat gecombineerd met een bepaalde bestemming. Deze zaterdag gaat de reis naar China. De bedoeling is dat er vanaf uiterlijk 18:00 uur gewerkt kan worden aan de eigen maaltijd oftewel: een soort workshop Chinees koken. Opgeven kan bij de crew via: opgave@depomp.com of de app: 06-12811195. Kosten: 3 euro per persoon.

Jubileumconcert
19:30, Brakel, hervormde kerk. Jubileumconcert Mannenkoor Ons Genoegen uit Poederoijen, ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan. Naast mannenkoor Ons Genoegen zal medewerking verleend worden door het Gelders Politie Mannenkoor uit Apeldoorn en jeugdkoor Kol Sjofar uit Leerbroek. De toegang is vrij, er zal een collecte zijn ten behoeve van Stichting Hulp Vervolgde Christenen.

Koor- en Samenzang-avond in Aalburg
19:30, Wijk en Aalburg, Oude Kerkstraat 19A. In de Oude Kerk van Aalburg wordt een 'Koor- en Samenzang-avond' gehouden. Medewerkenden zijn 'Christelijk Gemengd Koor Sjier Hasjiriem uit Werkendam onder leiding van Reinier Korver. En het 'Duo Virtuoso' bestaande uit Mark Brandwijk en Reinier Korver op orgel een piano. De toegang is gratis. Er zal een collecte worden gehouden voor 'Help je Naaste'(Bolivia).

Rock over Hank
20:30, Hank, Uivernest. Na het succes van vorig jaar is er dit jaar de tweede editie Rock over Hank. De aftrap begint met AC/ DC Tribute Bells Hells, rond de klok van 20:30 uur een uur lang de klassiekers van AC/DC. Naar een half uurtje pauze begint Deep White ,een uur lang de klassiekers van Deep purple en Whitesnake. De headliner van deze avond is Snaggletoöth of te wel Nederlandse beste Motörhead tribute. De zaal is open om 19:30 uur. Kaarten aan de deur 15 euro en in de voorverkoop 10 euro, te koop bij Uivernest Hank, José haarmode Hank, Posterij Raamsdonksveer en Quist Geertruidenberg of via 06-24403205.

zondag 14 oktober

Jeugddienst
18:00, Rijswijk, hervormde kerk. De eerste jeugddienst van het nieuwe seizoen met spreker Joren IJzerman rond het thema 'Gaan voor Go(u)d', het leven in een prestatiemaatschappij staat centraal. De risico's hiervan, maar ook de manier waarop we hier als christenen mee om mogen gaan komen tijdens deze dienst aan bod. Frans Korpershoek (bekend van Sela) zal de samenzang muzikaal begeleiden en eigen liederen ten gehore brengen.

Jeugddienst
18:30, Andel, gereformeerde kerk. Jeugddienst rondom het thema: 'Got lost?!' Praiseband Xpress verleent medewerking aan deze dienst.

maandag 15 oktober

Vakantie Bijbel Week
14:00, Genderen, gereformeerde kerk. In de herfstvakantie is het weer Vakantie Bijbel Week voor álle kinderen van de basisschool. Vakantie Bijbel Week is een feestelijke actie, die vanuit beide kerken in Genderen wordt georganiseerd voor de kinderen. Op maandag 15 en dinsdag 16 oktober zijn de kinderen welkom van 14:00 tot 16:30 uur en op woensdag 17 oktober van 9:30 tot 12:00 uur voor muziek, gezellig samen zijn, sketches met een boodschap, (knutsel) workshops en een 'vossenjacht'. Op zondag 30 oktober om 16:30 uur is er een speciale dienst voor en met de kinderen. Thema van deze week: 'Zoek het uit'.

Dementie en zingeving
19:30, Woudrichem, De Lemmenskamp. Alzheimer café Altena rondom het thema: 'Dementie en zingeving'. Cees van Andel, geestelijk verzorger van de Riethorst Stromenland gaat deze avond in gesprek over deze vraag: hoe kan ik opnieuw zin geven aan het leven met dementie? Meer informatie: 06-12327847.

dinsdag 16 oktober

Hop van Altena
19:30, Woudrichem, Hoeve Kraaiveld. Onder de noemer 'Hop van Altena' wordt een informatie-avond gehouden om de plannen voor het aanleggen en onderhouden van een hopveld op Hoeve Kraaiveld in Woudrichem te bespreken. Het initiatief is door het Woerkumer Bier genomen en het is de bedoeling om tijdens de avond een werkgroep op te richten die de plannen verder gaat uitwerken. Meer informatie: 06-53206099 of info@woerkumer.nl.

woensdag 17 oktober

Herfstvakantie
13:00, Dussen, Kasteel Dussen. Speciaal voor kinderen van de basisschool is er in de herfstvakantie, twee keer op woensdagmiddag, een supergave rondleiding. Het wordt een leuke, extra lange reis door de tijd, met mooie weetjes over ridders, jonkvrouwen en met spannende verhalen. De rondleidingen, om 13:00 en 14:30 uur, zijn ook nog op 21 en 24 oktober. Graag een kwartiertje van tevoren aanwezig. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur. Aanmelden: 0416-392444/ 06-53604858 of info@kasteel-dussen.nl.

Stoere laarzenstruintocht
14:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Familiestruintocht. Samen met de gids van Staatsbosbeheer door de wilde natuur rondom Slot Loevestein. Met spelletjes en opdrachtjes. Deelname kost 3 euro voor kinderen, 5 euro voor volwassenen. Betalen aan de kassa van Slot Loevestein (ongeveer 10 minuten vanaf de parkeerplaats). Meer informatie:
www.staatsbosbeheer.nl

Kinderconcert
18:30, Eethen, kerk. Marcel Zimmer hoopt een prachtig kinderconcert te geven in de kerk van Eethen. Dit concert vormt de afsluiting van de Vakantie Bijbelweek , die in Eethen zal worden gehouden op 15, 16, en 17 oktober. Kaartjes à 5 euro zijn te verkrijgen bij Willemieke Riphagen, 06-22548768 en Sandra Vastenhout, 0416-351388.

Passageavond
19:45, Sleeuwijk, Trefpunt. Schrijfster Joke Verweerd zal op de Passageavond in het Trefpunt van de Ontmoetingskerk in Sleeuwijk vertellen uit eigen werk. Niet leden zijn van harte welkom, de entree bedraagt 2,50 euro, inclusief koffie.

Kleine geschiedenis
20:00, Dussen, Kasteel Dussen. Van de hand van Ton Lensvelt verscheen in 2017 de publicatie 'Kleine geschiedenissen van Dussen'. Dit boekje staat centraal in de lezing die de auteur houdt. Entree: 10 euro, vriendenpashouders of CJP krijgen 3 euro korting. Reserveren: www.kasteel-dussen.nl of via de reserveringslijn: 06-22150247.

donderdag 18 oktober

De Toneelvoorstelling
14:00, Rijswijk, de Nijenburcht. De Toneelvoorstelling, een voorstelling over criminaliteit. Deze voorstelling geeft tal van alledaagse voorbeelden over hoe mensen slachtoffer kunnen worden van criminaliteit. De entree is gratis en deelnemers hoeven zich niet aan te melden.

Publiekslezing
19:00, Gorinchem, Het Gasthuis. Specialisten en zorgprofessionals van Rivas Zorggroep delen hun kennis over dementie tijdens een publiekslezing in het Grand Café van Het Gasthuis in Gorinchem. Bezoekers worden op een laagdrempelige manier geïnformeerd over dementie en krijgen praktische tips over het omgaan met dementie, zowel thuis als in een verpleeghuis. Aanmelden kan tot maandag 15 oktober via www.rivas.nl/publiekslezingdementie of via Rivas Zorglijn 0900-8440.

Bijbel Open Avond Werkendam
20:00, Werkendam, Vlechtwerk. Bijbel open avond met M. Ezinga. De studie in Openbaringen wordt vervolgd met hoofdstuk 20, de studies die hieraan vooraf gingen, zijn terug luisteren op de website: www.bijbelopenwerkendam.nl.

woensdag 17 oktober

Kleine geschiedenissen Dussen
dussen • Van de hand van Ton Lensvelt verscheen in 2017 de publicatie 'Kleine geschiedenissen van Dussen'. Hierin beschrijft hij in 33 verhalen vijf eeuwen geschiedenis (1461-1961) van 'zijn' dorp. Microgeschiedenis over de buurt, het bestuur, de inwoners, hun werk, vermaak en aansprekende gebeurtenissen. Dit boekje staat centraal in de lezing die de auteur houdt op woensdag 17 oktober vanaf 20:00 uur. En waar kan zoiets nu beter tot zijn recht komen dan in de sfeervolle ambiance van het kasteel? Tijdens de lezing komen niet alleen de verhalen uit zijn werk aan bod, maar ook nieuwe verhalen over bijvoorbeeld de touwslagerij in Dussen of de best wel verrassende oorsprong van café De Bocht. Entree: 10 euro, vriendenpashouders of CJP krijgen 3 euro korting. Reserveren: www.kasteel-dussen.nl of via de reserveringslijn: 06-22150247.

Gratis vervoer naar open dag Verba

regio • Bakker Christiaan van de Vegt viert zijn 25-jarig jubileum bij Verba. Alle klanten zijn van 9:00-15:00 uur welkom bij de bakkerij in Brakel. Daar worden doorlopend demonstraties gegeven en kunnen kinderen samen met de echte bakkers een taartje maken. Bovendien geldt op het hele assortiment in Brakel 25 procent korting. Vanaf de winkels in Sleeuwijk en Rijswijk is gratis vervoer geregeld. Wie met de auto naar Brakel komt, kan parkeren op het marktplein en in het treintje naar de Burgemeester Posweg 34 stappen.
Christiaan en zijn vrouw Gijsje startten in 1999 de winkel in Rijswijk. Een jaar later kwam Sleeuwijk erbij en in 2005 namen ze het hele bedrijf over van de vader van Christiaan. De Brakelse bakker is dol op uitdagingen en valt met zijn team regelmatig in de prijzen bij wedstrijden. "Voor de toekomst blijven we die uitdaging zoeken. Omzetgroei is geen doel, groeien in geluk en tevredenheid wél", zegt Christiaan. Zijn betrokkenheid bij bakkerijopleidingen in ontwikkelingslanden in Afrika heeft bijgedragen aan die visie. "Daar zijn de mensen blij met niks."

Kerkdiensten 14 oktober

AALBURG - Evang. Yeshua Gem. (d'Alburcht, Perzikstr. 14a) 11.00 uur dienst. Geref. Gem. 19.30 uur ds. J.J v. Eckeveld (donderdag 11 oktober). 09.30 en 18.00 uur leesdienst. 19.30 uur ds. M. Joosse (woensdag 17 oktober). Herv. Gem. 10.00 uur prop. H.Z. Klink, 18.30 uur ds. A.J. Mouw. Vrije Oud Geref. Gem. 09.30 en 15.00 uur dhr. D.J. v. Keulen.

ALMKERK - Altenahove 11.00 uur dhr C.J.J. Waas. Christelijke gemeente Focus op God, in 't Verlaat 10.00 uur samenkomst. Geref. Kerk 09.30 uur ds. P.M. v. Dam, 18.30 uur jeugddienst. Geref. Kerk Vrijgem. 09.30 uur ds. G. Zomer, 16.30 uur ds. G. Hagens. Herv. Gem. 09.30 uur kand. C. Hendriks, 18.00 uur ds. B. Ridder, gez.dienst NHK.

ANDEL - Geref. Kerk 09.30 uur ds. F. de Jong, 18.30 uur jeugddienst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. G. de Fijter, 18.00 uur ds. L.M. Aangeenbrug. Vrije Evang. Gem. De Koningshof 10.00 uur Henk Schouten.

BABYLONIENBROEK - Herv. Gem. 09.30 uur ds. G.E. v.d. Hout, 18.30 uur ds. G.J. Wolters.

DUSSEN - Geref. Kerk "De Hoeksteen" Dussen-Meeuwen 09.30 uur ds. W. v. Herwijnen. Herv. Gem. 09.30 uur kand. H. Meijer, 18.30 uur kand. J. Meerkerk.

EETHEN - Herv. Gem. Eethen/Drongelen 09.30 uur ds. J. Mulderij, 18.30 uur ds. M. Vastenhout.

GENDEREN - Geref. Kerk 09.30 uur ds. J. Alma, 18.30 uur ds. L. v. Wingerden. Herv. Gem. 09.30 uur ds. P. Nobel, 18.30 uur ds. L.W. de Haan.

GIESSEN - Herv. Gem. 09.30 uur ds.M.W. Westerink, 18.00 uur ds. J. Verboom.

HEUSDEN - Prot. Gem. 10.00 uur ds. F.W. Verbaas, 17.00 uur ds. C. van Andel.

NIEUWENDIJK - Geref. Kerk 10.00 uur ds. J.H. Meijer. Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. Groeneveld, voorber. H.A., 18.30 uur ds. N.M. van Ommeren.

RIJSWIJK - Christengem. 10.00 uur M. Kalin. Geref. Kerk 09.30 uur mw. ds. G.C. de Vries. Herv. Gem. 09.30 uur ds. M.H. Vastenhout, 18.00 uur dienst.

SLEEUWIJK - Geref. Kerk Sleeuwijk-Woudrichem 10.00 uur ds. L.J. Oosterom, 17.00 uur mw. ds. C. Flier. Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. Blom. Herv. Gem. Ichthus 10.00 uur ds. N.M. van Ommeren, 16.00 uur prop. P.L. v. Steenselen. Messiaanse huisgem. Beth-Shalom 10.00 uur samenkomst (zaterdag 13 oktober). Ned. Geref. Kerk Sleeuwijk 10.00 uur ds. W.H. Louwerse. Vrije Evang. Gem. De Burcht 10.00 uur Arjan Treuren.

UITWIJK-WAARDHUIZEN - Prot. Gem. Uitwijk-Waardhuizen 09.30 uur ds. G.C. Lock, 18.30 uur ds. A.B. v. Campen.

VEEN - Geref. Gem. 09.30 en 18.00 uur ds. E. Bakker. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. L. Treur, 18.30 uur kand. A.I. Kazen. Herv. Gem. 09.30 uur ds. W. Westland, 18.00 uur ds. J. Brouwer.

WERKENDAM - Chr. Geref. Kerk 10.00 en 17.00 uur ds. D. Bos. Evang. Gem. de Graankorrel 10.00 uur Andries van de Steeg. Geref. Kerk 10.00 uur ds. G. den Hartogh, voorber. H.A., 18.00 uur ds. D. Westerneng. Herst. Herv. Gem. 09.30 en 15.30 uur kand. G.J. Veldhuis. Herv. Gem. wijk 1 10.00 uur ds. G.R.G. v.d. Neut(DK), 18.00 uur ds. W. de Graaf(BBK). Herv. Gem. wijk 2 10.00 uur ds J.P.J. Voets(BBK), 18.00 uur ds. H.J Lam(DK). Vrije Gereformeerde Gemeente in Nederland 10.00 en 18.00 uur ds. B.G. Ippel.

WIJK - Herst. Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. W.M. Mulder. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. Belder, 18.30 uur ds. M.A. Kuijt.

WOUDRICHEM - Herv. Gem. 10.00 uur ds. A.J. Molenaar, 18.00 uur ds. F.J. v. Harten. R.K. Kerk 09.30 uur Woord- en communieviering, Kees Waas, p.w.

Jubileumconcert

wijk en aalburg • Christelijk Mannenkoor Altena geeft zaterdag 3 november een concert ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum. Aan het concert werken naast het mannenkoor ook Jeroen de Weerdt op orgel, Martin Zonnenberg op vleugel, Marjolein de Wit op fluit, Diana Abspoel op hobo en een strijkersensemble mee. Het concert wordt vanaf 20:00 uur gehouden in de hervormde kerk De Burg in Wijk en Aalburg. Tijdens het concert wordt de nieuwe CD gepresenteerd. Kaarten voor het jubileumconcert kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar via jubileumcma@hotmail.com of 06-10221541.

Altena Streekfestival

andel • Andels Fanfare Corps houdt zaterdag 20 oktober het 46e Altena Streekfestival. De organisatie van dit festival past mooi in de activiteiten die in AFC's jubileumjaar, 125 jaar, plaatsvinden. Deelnemende verenigingen zijn brassbands, fanfares en harmonieën. Vanaf 12:00 uur wordt er gemusiceerd in Partycentrum 't Buitenhoff in Andel, de entree bedraagt 3 euro. E

Avondje Chinees in De Pomp Almkerk

Zo af en toe gaat De Pomp in Almkerk op de culinaire toer en soms wordt dat gecombineerd met een bepaalde bestemming. Deze zaterdag gaat de reis naar China. De bedoeling is dat er vanaf uiterlijk 18:00 uur gewerkt wordt aan de eigen maaltijd oftewel: een soort workshop Chinees koken. Opgeven kan bij de crew via: opgave@depomp.com of de app: 06-12811195. Deelname kost 3 euro.

'Zoek het uit' tijdens VBW Genderen

In de herfstvakantie is het weer Vakantie Bijbel Week voor álle kinderen van de basisschool. Vakantie Bijbel Week is een feestelijke actie, die vanuit beide kerken in Genderen wordt gehouden. Op maandag 15 en dinsdag 16 oktober zijn de kinderen welkom van 14:00 tot 16:30 uur en op woensdag 17 oktober van 9:30 tot 12:00 uur in de gereformeerde kerk. Thema: 'Zoek het uit'.

Eethen sluit VBW af met Marcel Zimmer

Marcel Zimmer zal vanaf 18:30 uur een kinderconcert geven in de kerk van Eethen. Dit concert vormt de afsluiting van de Vakantie Bijbel Week, die in Eethen zal worden gehouden op maandag 15, dinsdag 16, en woensdag 17 oktober. Kaartjes voor het concert kosten 5 euro en zijn te verkrijgen bij Willemieke Riphagen, 06-22548768 en Sandra Vastenhout, 0416-351388.

Toneelvoorstelling over criminaliteit

'De Toneelvoorstelling' geeft tal van alledaagse voorbeelden over hoe mensen slachtoffer kunnen worden van criminaliteit. Op een leuke manier wordt meer informatie en allerlei behulpzame tips over dit onderwerp gegeven. De middag, verzorgd door de Altena-gemeenten, politie, KBO-PCOB, Stichting Zalmtrek, Rabobank en Trema, start om 14:00 uur in De Nijenburcht in Rijswijk. De entree is gratis.

Circus Alexander in Wijk en Aalburg

Circus Alexander komt naar de Markt.

wijk en aalburg • Circus Alexander verzorgt zaterdag 13 oktober drie voorstellingen in Wijk en Aalburg.

'Hoog geëerd publiek!' Het is een zin die veel mensen zullen herkennen. Het zijn de woorden van een spreekstalmeester in het circus. Deze spreekstalmeester is op zaterdag 13 oktober te horen in de circustent op de Markt in Wijk en Aalburg.

Circus Alexander verzorgt jaarlijks zo'n 70 voorstelling door heel Nederland heen en zorgt ervoor dat jong en oud samen van een prachtig voorstelling kunnen genieten. De voorstelling wordt verzorgd door zeven enthousiaste, professionele artiesten. Het geheel vormt een vrolijke mix van muzikaal entertainment, acrobatiek, clownerie, jongleren en kleine dieren. Circus Alexander is een flonkerende diamant in een kleine verpakking en de acts zijn artistiek en technisch van hoog niveau.

Dit speciale circus geeft zaterdag 13 oktober, op uitnodiging van de winkeliersvereniging Hart van Aalburg en Zorgplein Maaswaarden, drie voorstellingen: om 11:00, 13:30 en 15:30 uur.

Tijdens elke voorstelling zijn er plaatsen gereserveerd voor cliënten van Zorgplein Maaswaarden. De overige kaarten zijn via een spaaractie bij de aangesloten winkeliers van Hart van Aalburg tegen een gereduceerde prijs te verkrijgen. Klanten van Hart van Aalburg kunnen middels een spaaractie een toegangskaart kopen voor slechts 6 euro. Deze kaarten en overige losse kaarten zijn verkrijgbaar bij CIGO Lucas aan de Markt in Wijk en Aalburg.

In en om het Biesbosch MuseumEiland is van alles te doen: wandelen, fietsen, varen, museumbezoek.

Ontdekkingstocht Heusden Proeven

Photography by: Maurice Vinken / www.kleurstof.eu Foto: Maurice Vinken / www.kleurstof.eu

Begeleid door een verhalenverteller maken deelnemers een ontdekkingstocht door Heusden. Vertrek om 14:30 uur vanaf het Bezoekerscentrum aan de Pelsestraat.

Herfstvakantie in kasteel Dussen

Foto: Jan van Dalen

Speciaal voor kinderen van de basisschool is er in de herfstvakantie een rondleiding XL op 17, 21 en 24 oktober, steeds om 13:00 en om 14:30 uur. Het wordt een extra lange reis door de tijd.

18 / 28

voor het snoeien en planten van HOOGSTAM en laagstam fruitbomen in uw tuin bel:06-11463178

SNUFFELMARKT GORINCHEM OOST. Zondag 14 Oktober. Evenementenhal. 500 kramen.vanaerlebv.nl - Gratis parkeren.

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

'Vanaf het begin heer en meester'

Wilhelmina'26 droogt dorpsgenoot af

NOAD'32 had zaterdag weinig in te brengen tegen Wilhelmina'26. Foto: Jan Noorlandt

wijk en aalburg • Een ludieke geest had zaterdag voor aanvang van de dorpsclash alvast de middenstip mee genomen van Het Korenzand. Het sloot goed aan bij de ellende die NOAD'32 die middag te wachten stond in het duel tegen Wilhelmina'26. De Korenzanders eindigde niet alleen met negen man, maar kregen bovendien een flinke 0-4 nederlaag aan de broek. Daarop was niets af te dingen. Spits Samuel Hartgers, die het schuttersfestijn voor Wilhelmina'26 had geopend, kwam in ieder geval breed lachend het veld af. "Dit was wel een opsteker voor ons, al hadden we op het laatst wel de score moeten uitbreiden naar een 0-6 of 0-7. Het was jammer dat de derby een beetje dood bloedde", aldus de blije spits van Wilhelmina'26. "We wisten wel dat als we snel op voorsprong zouden komen dat NOAD'32 het hoofd zou verliezen. Dan gaat het toch in hun koppies zitten, zo bleek vandaag."

Het gevecht tussen beide rivalen kwam niet echt op gang, al was de opkomst met spelertjes aan de hand van beide dorpsrivalen door een boog van vuurwerk wel mooi. NOAD'32 kon de verwachtingen echter totaal niet inlossen. Het was slordigheid troef bij de Korenzanders, die geen moment in de wedstrijd kwamen. Bij Wilhelmina'26 liep het ook niet over van vernuft, maar de buren toonden wel meer slag- en daadkracht. De 0-1 al in de zevende minuut was dan ook niet onverwacht. Samuel Hartgers stond op de goede plek om de score open te breken na een voorzet van Christiaan van der Velden. NOAD'32 moest in de achtervolging, maar bakte er niets van. De ploeg had nog geluk dat Fabio de Lang uitgleed, maar vijf minuten voor rust kopte De Lang wel de verdiende 0-2 binnen. Enkele minuten later ging het mis, nadat Ruben de Waal van NOAD'32 en De Lang van Wilhelmina'26 met de koppen tegenover elkaar stond. De Waal liet zich na een trap van De lang uit de tent lokken en deelde een klap uit. Scheidsrechter Metsemakers bestrafte Ruben de Waal, die van frustratie een drinkfles weg trapte, met rood en laste een afkoelingsperiode in.

Na de hervatting gebeurde er niets meer voor de rust.

Weinig vuur

In de tweede omgang kwam er van het verwachte vuur aan de kant van NOAD'32 ook weinig terecht. Het bleef bij een woest schot van Julian Vos. Wilhelmina'26 nam het heft weer in handen en de snelle 0-3 was een logisch vervolg. Samuel Hartgers trok de bal voor en De Lang scoorde de derde treffer. Net na het kwartier na de rust viel ook al de 0-4 van het effectieve Wilhelmina'26 door Tim de Laat.

Even later kreeg ook Souffiane Bakkali rood en stond NOAD'32 met negen man, die maar niet in de wedstrijd kwamen. Het gaf aanleiding om te verwachten dat Wilhelmina'26 nu helemaal gehakt van NOAD'32 zou maken. De strijd was er echter ook bij de gasten van De Ebbe af en de derby bloedde dood. De winnende trainer Marcel van Helmond van Wilhelmina'26 hinkte dan ook op twee gedachten. "Ik snap ook wel, het is 0-4 en allemaal prachtig, maar als je zoveel beter bent en zeker op het laatst tegen negen man, dan had de uitslag gewoon veel groter moeten zijn", had Van Helmond een punt waar nog aan gewerkt moet worden. "Voor de rest ben ik natuurlijk tevreden. We waren vanaf het begin heer en meester en hebben de derby gedicteerd."

Blamage

Meer zorgen moet collega en trainer van NOAD'32 Rob van Loon zich maken. Het riekte naar een regelrechte blamage, erkende Van Loon.

"Ik had me er meer van voorgesteld. Wilhelmina'26 speelde veel slimmer en ze dagen uit, maar zijn op tijd weg en wij trappen er in. Dat was niet slim en je komt uiteindelijk met negen man te staan. Iedereen keek uit naar deze wedstrijd, maar we zijn afgegaan met 0-4. Dit is zeker een klap voor ons."


Nico van Es

Woudrichem troeft ook Altena af

Foto: Ad Fricke

woudrichem • Inzet en passie was er wel bij Woudrichem in de derby tegen Altena. Beide ploegen gingen echter niet over de scheef en het bleef bij een treffer van Dillis De Vries na een voorzet van Tim Saaman. Met de 1-0 had Woudrichem de buit wel binnen tegen de Nieuwendijkers, die niet meer dan een halve kans kregen. "De uitslag was dik verdiend. We waren de bovenliggende partij", vond de Woercumse kant wel dat de score te laag was uitgevallen, maar met de derde keer 1-0 op rij blijft Woudrichem wel op kop in de tweede klasse. Altena staat door het verlies op de tiende plaats in het rechterrijtje.

UITSLAGEN

zaterdag 6 oktober

VVSB – Kozakken boys 3-4
Capelle – Achilles Veen 4-2
Almkerk – VVGZ 1-2
WNC – GRC 14 1-3
NOAD'32 – Wilhelmina'26 0-4
Woudrichem – Altena 1-0
Sleeuwijk – GDC 2-2
Haaften – Sparta'30 1-6


zondag 7 oktober

Blauw Wit'81 – Be Ready 4-2
Dussense Boys – Berkdijk 1-2
SC Elshout – HHC'09 1-1

PROGRAMMA

zaterdag 13 oktober

Kozakken Boys – HHC Hardenberg
Rijnvogels – Achilles Veen
Oranje Wit – Almkerk
GRC 14 – LRC
Altena – Heukelum
Papendrecht – NOAD'32
Wilhelmina'26 – Drechtstreek
Pelikaan – Woudrichem
GDC – RFC
Sparta'30 – Sleeuwijk


zondag 14 oktober

Be Ready – RFC
DIA – Dussense Boys
HHC'09 - WSJ

Jakko Sport Topscorersbokaal

regio • Schutter van de week is Sparta'30-middenvelder Lennard van Andel. Hij scoorde in de met 1-6 gewonnen wedstrijd tegen Haaften liefst drie keer. Vier spelers waren in het weekeinde tweemaal productief. Bij Sparta'30 was het dubbel raak voor Anrico Visser Voor GRC scoorde de tweeling Van den Oever waarvan Michael twee keer. Fabio de Lang werd door Wilhelmina'26 twee keer gefeliciteerd voor zijn twee treffers in de Maasdijkderby tegen NOAD'32. De allermooiste doelpunten kwamen van de voet van Ahmed el Azzouti, die Kozakken Boys naar de winst op VVSB schoot. Robin van den Noort scoorde een keer en blijft lijstaanvoerder. De stand in de Jakko Sport Topscorersbokaal: Robin van den Noort (Be Ready): zes doelpunten; Ahmed el Azzouti (Kozakken Boys), Pasqualle Verwoerdt (Sleeuwijk), Lennard van Andel (Sparta'30): vier doelpunten; André Segeren (Dussense Boys): drie doelpunten.

Kontakt-bokaal

De stand in de strijd om de Kontakt-bokaal: Kozakken Boys: 9 punten; GDC: 8 punten; Sleeuwijk, Woudrichem: 7 punten; Sparta'30 , Wilhelmina'26: 6 punten; Achilles Veen, Almkerk, Be Ready: 5 punten.

Makkelijke middag voor ACKC

almkerk • ACKC heeft zaterdagmiddag eenvoudig laagvlieger Thor aan de kant gezet.

In Almkerk werd het 21-7 voor de thuisploeg, een duidelijk voorbeeld van het krachtsverschil tussen de Almkerkers en de Rotterdammers.

Via een 5-0 voorsprong na tien minuten kon ACKC gemakkelijk via o.a. de goed op schot zijnde Frank Bakker, Stef Mommers en Wietze de Vries de ruststand op 10-3 bepalen. In de rust werden de puntjes nog eens goed op de i gezet en in het tweede bedrijf liep ACKC gemakkelijk uit naar 16-3. Het gas ging er een beetje af, maar uiteindelijk werden de gasten nog getrakteerd op een 21-7 nederlaag.

Nog altijd staat ACKC samen met Korbatjo ongeslagen aan kop in de derde klasse.
Komende zaterdag 13 oktober speelt ACKC een uitwedstrijd in Spijkenisse tegen Olympia. Aanvang van deze wedstrijd is 15:30 uur.

Terecht verlies voor SKV in Spijkenisse

sleeuwijk • Onder prachtige weersomstandigheden is het SKV zaterdag niet gelukt om van Olympia de winnen.

De wedstrijd in Spijkenisse eindigde in 17-11. Beide ploegen hadden in de beginfase moeite om de korf te vinden. Zo scoorde Stefan de Jong pas na 7 minuten de 0-1 uit een afstandsschot. Daarop volgde al snel een score van Olympia. SKV moest wel duidelijk wennen aan het grote veld. Toch pakte de ploeg dit goed op en bleef in het kielzog van Olympia aanhaken tot 4-3. Vlak voor rust werd het echter al 9-4. Na rust kon SKV ook geen potten breken. Olympia speelde slim en maakte een sprongetje naar 11-5. De topschutter van vorige week Joost de Jong werd gebracht. Hij maakte gelijk de 12-6 en zorgde voor meer tempo in de aanvallen. SKV probeerde aan te pikken na de 14-9, met weer een strafworp van Robin Duizer. De aansluiting kwam echter niet en Olympia liep uit naar 17-9 en 17-11. Routinier Arne van Weelden scoorde nog twee keer.

Nieuwe voorzitter vv Woudrichem

woudrichem • Hanno de Joode (49) is de nieuwe voorzitter van vv Woudrichem. De Joode neemt de hamer over van Kees Braat, die drie jaar voorzitter is geweest. Eerder zat Braat ook drie jaar als secretaris en elf jaar als penningmeester in het bestuur. Andreas Nederveen is de nieuwe penningmeester van de zaterdagtweedeklasser en Martijn van den Heuvel werd in de algemene vergadering gekozen als bestuurslid Facilitaire Zaken. Remco Pronk wordt bestuurslid Voetbalzaken. Hiermee is het bestuur van vv Woudrichem weer compleet. De Joode brengt verjonging in het bestuur. Hij heeft onder meer een persoonlijke reden om zijn kandidatuur te aanvaarden: "Het is mijn club. Ik ben net als Kees al 43 jaar lid van de vereniging. Mijn opa is bij de oprichting van vv Woudrichem betrokken geweest in 1932 en mijn vader is tien jaar voorzitter geweest. Ik heb daarom altijd al het gevoel gehad dat ik ook voorzitter zou worden. Verder heb ik ruimte gekregen om de vacatures van penningmeester en facilitaire zaken in te vullen. Met Andreas Nederveen en Martijn van den Heuvel heb ik jaren gevoetbald en kan ik goed overweg. Verenigen wil ik overigens in alle geledingen binnen de club. Iedereen moet zich prettig en veilig voelen op de vereniging. Het streven is ook om zelfstandig te blijven als club en met het eerste elftal zo hoog mogelijk te acteren." Kees Braat kijkt terug op drie succesvolle jaren als voorzitter waarin een kunstgrasveld is gerealiseerd, nieuwe kleedkamers, ledverlichting en een opgefriste clubkrant. Zonnepanelen is nog de enige wens die niet ingevuld is, maar als het aan Braat ligt wil hij zich daar voor inzetten. Met zijn netwerk en de goede relatie met de gemeente hoopt hij ook op het punt van verduurzaming iets te kunnen doen voor zijn vereniging.

Snertrit door Altena

regio • Menvereniging Het Munnikenlands Gerij houdt aanstaande zaterdag 13 oktober weer de jaarlijkse snertrit door Altena. De route is uitgezet over verharde wegen, maar men gaat ook via ruiterpaden en onverharde paden. Meerdere aanspanningen vertrekken zaterdag om ongeveer 10:30 uur vanaf de startplaats in Oudendijk. Hierna gaat men richting Almkerk om in Sleeuwijk uit te komen voor een pauze en tussenstop voor verzorging van paard en menner. Na de pauze gaat men via Woudrichem en Uitwijk om weer terug te keren bij de beginplaats. Hier staat voor de deelnemers en hun passagiers de erwtensoep al klaar. Voor inlichtingen en opgave: 06-51147821.

Het Munnikenlands Gerij is is opgericht op 27 mei 1999 door erelid Koos Tromp. "Iedere menner, groen of ervaren, kan bij ons terecht", laat de vereniging weten. "Het woord gezelligheid reist met ons mee op de bok." Op dit moment telt het Munnikenlands Gerij ongeveer 30 actieve leden.

ZVDO verliest

andel • ZVDO heeft zaterdag verzuimd om de drie punten uit Schijndel mee te nemen. Daar werd namelijk het duel gespeeld tussen het gepromoveerde SWNZ en ZVDO. Voor ZVDO was SWNZ een onbekende tegenstander. De afgelopen 20 jaar hebben deze herenploegen elkaar namelijk niet getroffen in de competitie. De ambiance liet te wensen over in het zwembad waar de wedstrijd gespeeld werd voor een bijna lege tribune. Gelukkig voor de waterpoloërs uit Andel waren er nog een aantal supporters met ZVDO meegereisd. Die zagen hun team op een 1-2 voorsprong komen in het eerste deel van de wedstrijd, maar met rust keek ZVDO tegen een 5-3 achterstand aan. De vierde periode kwam ZVDO weer in de wedstrijd door een mooie lob van Jan-Willem Vaneker. Stand 5-4. SWNZ raakte hierdoor echter niet in paniek en wist door middel van een counter zelfs op 6-4 te komen. Het verzet was gebroken. ZVDO kreeg nog wel een uitgelezen kans, maar de winst zat er niet meer in.

Winst voor Cross Smash

werkendam • Het eerste team van BC Cross Smash heeft weer belangrijke punten gepakt.

Na de altijd lastige uitwedstrijd in Krimpen aan de Lek tegen Shuttlek gingen de Werkendammers met een 5-3 overwinning naar huis. Al ging dat zeker niet gemakkelijk. Een 4-0 voorsprong werd bijna weggegeven. Gelukkig wist het gemend dubbel Marianne van der Hoff/Joep Sijtsma het hoofd koel te houden en het vijfde punt binnen te slepen. Door dit resultaat staat ook het eerste team voorlopig aan kop, al gaan de nummers 2 en 3, met een inhaalwedstrijd voor de boeg, waarschijnlijk nog langszij komen.

Het tweede team van BC Cross Smash heeft deze speelronde erg goede zaken gedaan. Zonder de afwezige Ronald van Wijk wisten de overige spelers Cas Beumer, Willem Schouten, Kristel Verduyn en Kimberley Verwoert tegenstander DVS uit Utrecht met de maximale score van 8-0 te verslaan. Door dit resultaat staan de Werkendammers los aan kop, met een mooie voorsprong op de concurrentie.

Stefan vrijwilliger van het jaar

Stefan Timmermans van NOAD'32.

wijk en aalburg • Stefan Timmermans is vrijdag door NOAD'32 in het zonnetje gezet als vrijwilliger van het jaar. Op dezelfde avond zette de club haar jubilarissen in het zonnetje en vond een bestuurswissel plaats. Jerry Bouman geeft de bestuurshamer tijdelijk over aan Paul Bartels en Anton de Waal.

Vier jubilarissen bij vv Almkerk

De jubilarissen kregen een bosje bloemen.

almkerk • Tijdens de jaarlijkse medewerkersavond van vv Almkerk zijn vier jubilarissen gehuldigd. Ad Maat (40 jaar lid) Laurens van Wijk (40 jaar lid), Cor Vink (40 jaar lid) Huib Colijn (50 jaar lid) werden in het zonnetje gezet. Een aantal jubilarissen wordt in januari tijdens de nieuwjaarsreceptie nog gehuldigd.

Virtus versterkt koppositie door zege

werkendam • Virtus heeft zaterdag de koppositie versterkt door het nog ongeslagen Black Eagles met 58-73 te verslaan.

Black Eagles kwam goed uit de startblokken en via tussenstanden als 27-19 en 14-13 werd een 41-32 ruststand bereikt. In de loop van het tweede kwart werd echter al duidelijk dat Virtus steeds meer vat op de wedstrijd begon te krijgen, mede door betere rebounds en verdedigend werk. Direct na de thee was het dan ook raak, de Eagles wisten maar vijf punten op het bord te zetten en de Werkendammers achttien. In het vierde kwart was Partick Both goed voor zestien punten om zijn team in de race te houden. Opvallend was de sterke inbreng van jeugdspeler Daan van de Pol (19 jaar) aan Werkendamse zijde. Hij scoorde in de tweede helft twaalf punten, waarvan drie driepunters.

Scooterrijder Antony Juinen uit Wijk en Aalburg heeft zijn seizoen afgesloten met een derde plek in het dagklassement.