HK Alblasserwaard

16 maart 2017

HK Alblasserwaard 16 maart 2017


Foto: Geurt Mouthaan

CPJ Centrum had vrijda in Het Spant te Ameide de eerste uitvoering van het stuk 'Familie Postma aan de Costa'. Een volle zaal genoot van de komische verwikkelingen van de familieleden. De CPJ-toneelspelers voeren het stuk vrijdag 17 en zaterdag 18 maart (beide in het dorpshuis te Ottoland) ook op.

Gifbeker moet helemaal leeg

Met interim-trainer Mark Weel voor het eerst op de bank moest de gifbeker voor VVAC helemaal leeg op Het Plein. Een 0-1 voorsprong werd verspeeld door een onterechte penalty. De Ottolanders incasseerden daarna ook nog eens twee rode kaarten, waarvan met name de eerste erg makkelijk gegeven was. Zelfs met negen tegen elf kreeg VVAC nog uitstekende mogelijkheden, maar uiteindelijk sloeg HSSC'61 -dat een belangrijke stap zette richting handhaving- toe en werd het 3-1.

Foto: Geurt Mouthaan

CPJ Centrum had vrijdagavond in Het Spant te Ameide de eerste uitvoering van het stuk 'Familie Postma aan de Costa'. Een volle zaal genoot van de komische verwikkelingen van de familieleden in het vakantieoord. De CPJ-toneelspelers komen nog drie keer op de planken met dit toneelstuk. Dat is op zaterdag 11 maart (De Linde in Meerkerk) en vrijdag 17 en zaterdag 18 maart (beide in het dorpshuis te Ottoland).

Project Zon op de Beemd gaat door

oud-alblas • Het project Zon op De Beemd gaat door. Het minimale aantal van tweederde van het aantal panelen is aan de man gebracht.

Dit stemt het stichtingsbestuur van het nieuwe dorpshuis in Oud-Alblas uiteraard tevreden, maar tegelijkertijd is het zo dat er nog steeds een deel van het dak straks ongebruikt zal zijn. Er is op het dak van het nieuwe dorpshuis in totaal ruimte voor 300 zonnepanelen. Voor inlichtingen of aanmelding kunnen belangsetllenden mailen naar info@debeemdoudalblas.nl. Zie ook www.debeemdoudalblas.nl.
Het nieuwe dorpshuis wordt momenteel gebouwd en zal over enkele maanden gereed zijn.

Nieuwland knapt plein zelf op

Op initiatief van buurtbewoners wordt het speel- en parkeerplein in Nieuwland, grenzend aan de Kerkstraat, Zijlkade, Jan Poldermanstraat en Burgemeester Berendsstraat, aangepakt. De werkzaamheden gaan zaterdag van start. Buurtvereniging De vier jaargetijden laat er geen gras over groeien. Tijdens de raadsvergadering op 27 maart valt het officiële besluit, maar de buurtbewoners wachten dat niet af. Er gingen wel enkele jaren aan dit project vooraf.

'Noorderhuis kan niet goedkoper'

Er is geen goedkopere manier om het nieuwe dorpshuis in Noordeloos te realiseren dan de huidige aanpak, ondanks dat die ruim 5,5 ton meer kost dan begroot. Dat was de reactie van wethouder Elisabeth van Leeuwen op de reacties vanuit de Giessenlandse gemeenteraad. De partijen spraken eensgezind hun teleurstelling uit over het feit dat de realisatie van het nieuwe dorpshuis in Noordeloos, het Noorderhuis, 566.778 euro meer gaat kosten dan was gereserveerd.

Hoogbloklanders fietsen voor leven

Het leven van de familie Mol staat al jaren in het teken van de Alpe d'HuZes. Dat was al zo toen hun vrouw en moeder Els Mol nog leefde. Toen ze stierf aan kanker, werd de tocht nog belangrijker.
Maureen Mol uit Hoogblokland is regelmatig geëmotioneerd als ze vertelt over haar herinneringen aan de Alpe d'HuZes. Maar ze is vooral enthousiast over 'de Alp'. Ze vertelt er uitgebreid over in een artikel op de aangegeven pagina.

alblasserwaard

donderdag 16 maart 2017 | jaargang 38 no. 11

Statushouders regio integreren goed

'In een klein dorp kun je niet anoniem zijn, dat helpt bij inburgeren'

De Springplank (Meerkerk) merkt dat Somalische leerlingen het moeilijker hebben dan Syrische of Irakese. Foto: Suus Liedelmeyer

regio • Invoegen in een land met andere waarden en een andere taal en cultuur vraagt veel inzet, zowel van autochtonen als van allochtonen. In de regio lijkt dit proces goed te verlopen.

Anouk Vonk, clusterdirecteur bij O2A5 (openbaar onderwijs) in Molenwaard: "Ik vind dat de kinderen van statushouders enorm snel zijn opgenomen op onze scholen. We hebben op De Tuimelaar in Nieuw-Lekkerland twaalf kinderen van vluchtelingen. Hun socialisatieproces en het taalproces gaan heel snel. Veel Nederlandse ouders komen helpen, bijvoorbeeld met taalspelletjes." Het gebeurde wel dat kinderen van school wisselden. "Twee kinderen zijn overgestapt van een christelijke school naar een van onze scholen, omdat het onderwijs niet paste bij het eigen geloof. Er was ook een Syrische ouder, een yezidi, die juist koos voor een christelijke school. Die wilde beslist niet met moslimkinderen in aanraking komen."

Psycholoog

O2A5 zoekt een psycholoog die kan nagaan of extra hulp nodig is bij het verwerken van alles wat de kinderen meemaakten. "We bekijken of we met verschillende scholen een groepje kunnen vormen van kinderen van statushouders. Een deskundige kan bekijken of therapie nodig is." Vonk spreekt collega's van scholen in Bleskensgraaf, Groot-Ammers, Streefkerk en Nieuwpoort/Langerak. "Net als in Nieuw-Lekkerland hoor ik dat het ook in de andere dorpen met de ouders goed gaat. Bij Nederlandse ouders zien we een bepaalde mate van flexibiliteit om statushouders op te vangen." Om scholen te laten profiteren van elkaars ervaringen bij de opvang, heeft Molenwaard sinds juni vorig jaar een kennisbank waar kennis wordt gebundeld. De gemeente actualiseert de informatie. Uitgangspunt is om de kinderen van vergunninghouders op te vangen binnen de eigen scholen. Binnenkort komt er een tussentijdse evaluatie om te beoordelen of dit uitgangspunt de beste keuze is.

Burgemeester Dirk van der Borg (Molenwaard), is ook tevreden. "Er zijn in Molenwaard in het afgelopen jaar zo'n zeventig statushouders opgevangen. We hebben daar een positief beeld van. Er zijn slechts enkele vraagstukken rond opvang die meer aandacht vragen. En daar zorgen we dan ook voor met alle betrokkenen, zoals wijkagenten. Het komt bijvoorbeeld voor dat statushouders een ander dag- en nachtritme hebben. Het is onze taak daar afspraken over te maken met betrokkenen."

Een woordvoerder van de gemeente Zederik meldt: "We horen nooit van problemen met de omgeving. VluchtelingenWerk en vrijwilligers bieden veel begeleiding, dan ondervang je natuurlijk veel." In Zederik kregen vorig jaar drie Eritreeërs, 35 Syriërs en vijf Somaliërs woonruimte.

Ook in Giessenlanden verloopt de integratie goed. Ambtenaar Joost-Jan Kool: "We werken als gemeente nauw samen met het sociaal team, VluchtelingenWerk en inwoners. Er gebeuren veel mooie dingen, mensen worden geaccepteerd en er is veel positieve aandacht voor deze groep. Er wordt van drie kanten hard aan gewerkt. Wat ik hoor en zie is dat er geen conflicten zijn. En mensen doen hun best om de taal te leren, ze nemen fanatiek deel aan de taallessen."

Martine Verlek van VluchtelingenWerk ziet dat de kleinschaligheid van de dorpen meehelpt bij integratie. "Ik hoor in de Alblasserwaard weinig over onbegrip voor een andere levenswijze. De meeste gezinnen raken betrokken omdat vrijwilligers die hen helpen in hetzelfde dorp wonen en hun netwerk bij de hulp betrekken. En in een klein dorp kun je niet anoniem zijn, zoals in de stad. Dat helpt bij het inburgeren." Wel ziet Martine dat sommige statushouders veel moeite hebben om de Nederlandse taal te leren. "Dat kan verschillende oorzaken hebben: een laag opleidingsniveau of problemen met concentratie omdat familie niet veilig is of omdat ze veel hebben meegemaakt."

Somalische leerlingen

Ellen Vreeswijk van obs De Springplank in Meerkerk ziet grote verschillen tussen kinderen uit Irak, Syrië en Somalië. Kinderen uit het laatste land hebben meer moeite om te integreren. "De kinderen uit Syrië en Irak hebben een onderwijsverleden. Vooral in rekenen zijn zij heel goed. De kinderen uit Irak en Syrië zijn nu ongeveer twee jaar bij ons en maken grote sprongen. Zij hebben ook een goede werkhouding. Met technisch lezen doen zij haast niet onder voor een bijna gemiddelde leerling in de groep. Het voordeel van kleinschalige opvang in een dorp is dat er veel vrijwilligers zijn om hen te helpen. Onze Somalische leerlingen zijn hier alleen met hun vader en hebben het moeilijker. Zij hebben geen onderwijsachtergrond, zijn hier nog geen jaar en moeten veel zelf uitzoeken. Je merkt dat het niveau lager ligt. Wel liggen alle kinderen goed in de groep en dat heeft natuurlijk prioriteit."

Anne Marie Hoekstra

Zeer positieve reacties op L'Expo

Een kijkje in de L'Expo. Foto: Peter Verbeek

lexmond • L'Expo, de eerste Lexmondse bedrijvenbeurs, heeft zich neergezet als een gezellig en laagdrempelig evenement. Afgelopen vrijdag en zaterdag werden pakweg 750 bezoekers verwelkomd die zich er positief over hebben uitgesproken.

Ruim tien jaar geleden organiseerden drie bedrijven aan de Nieuwe Rijksweg voor het eerst een 'open dag': Verkeersschool Elar, Steenplaza Frans de Bruyn en hoveniersbedrijf Jaap van Reeuwijk. Het initiatief werd omarmd door de Lexmondse Ondernemers Vereniging (LOV) en groeide geleidelijk uit tot een open bedrijvendag waar ruim twintig ondernemers uit het hele dorp zich presenteerden. Vorig jaar werd in het centrum een overdekt Ondernemersplein gehouden waar acht bedrijven aan meededen. En dat is weer uitgegroeid tot de L'Expo, een professioneel opgezette tweedaagse bedrijvenbeurs die is gehouden in Huis Het Bosch.

"We hadden niet gerekend op dertig deelnemers", vertelde Karin Verhoef (Duval Bedrijfsondersteuning), een van de zeven commissieleden die zich bezig hebben gehouden met de voorbereidingen van deze bedrijvenbeurs. "De animo was zo groot dat we zelfs enkele ondernemers teleur hebben moeten stellen omdat er geen ruimte meer was in Het Bosch."

Twee zalen en de gangen waren gebruikt om alle exposanten een plaatsje te geven. De bezoekers kregen een goede indruk van de geweldige diversiteit aan bedrijven dat is gehuisvest in een betrekkelijk kleine samenleving als Lexmond. "Er is hier inderdaad veel bedrijvigheid", beaamde Karin Verhoef. "Daar komt bij dat de bereidheid om hier met zijn allen aan mee te doen erg groot is. De open bedrijvendag was voorheen erg versnipperd, met een treintje of paard en wagen als verbindend element. Er waren daardoor bedrijven die nauwelijks bezoekers over de vloer kregen. De L'Expo is geconcentreerd op één plaats, waardoor alle deelnemers verzekerd zijn van aandacht."

Een van de deelnemers is Peter Mesker, die anderhalf jaar geleden is begonnen met Scootmobiel actief. "Aan de verkoop van scootmobiels, rollators, drempelaanpassingen en loophulpmiddelen was behoefte in deze regio. Sinds twee weken ben ik de dealer van Life & Mobility, de Rolls Roys onder de scootmobiels. Hij heeft een uniek veringsysteem en ik ben blij dat ik dit merk hier kan introduceren."

Dirk Veenvliet was aanwezig met een groot aantal e-bikes. Hij had contacten met veel gerichte bezoekers en heeft voor velen een bestelling mogen noteren. "Ik ben hier zeker niet voor niets geweest!"

Giessenburg schoon

Een schets van het nieuwe dorpshuis van Oud-Alblas.

giessenburg • Het dorp Giessenburg wordt op zaterdag 25 maart schoongemaakt. Helpende handen zijn welkom.

De vereniging van Jagers maken het buitengebied schoon, de vissers hebben die week al de Giessen schoongemaakt en de bewoners van het dorp gaan de kern schoonmaken. De start is vanuit de Dorpskamer. Van 08.30 tot 9.00 uur is er inloop. Koffie en koek staat klaar. Daarna worden de wijken ingedeeld en gaan de vrijwilligers aan de slag. Om 11.00 uur eindigen de deelnemers bij de Dorpskamer daar staat dan voor iedereen een kopje soep klaar. Voor inlichtingen en eventueel opgeven: dorpskamer@giessenburg.nl of 06-53192887.

Opknappen plein doet Nieuwland zelf

Het plein in Nieuwland dat aangepakt gaat worden. Foto: Geurt Mouthaan

nieuwland • Op initiatief van buurtbewoners wordt het speel- en parkeerplein in Nieuwland, grenzend aan de Kerkstraat, Zijlkade, Jan Poldermanstraat en Burgemeester Berendsstraat, aangepakt. De werkzaamheden gaan zaterdag van start.

Buurtvereniging De vier jaargetijden laat er geen gras over groeien. Vorige week maandag gaf de Zederikse gemeenteraad groen licht om voor de herinrichting 15.000 euro uit te trekken. Tijdens de raadsvergadering op 27 maart valt het officiële besluit, maar de buurtbewoners wachten dat niet af. Er gingen wel enkele jaren aan dit project vooraf. "Eind 2012 constateerde de buurt dat het parkeren van auto's en de spelende kinderen te dicht bij elkaar kwamen", vertelt Jan Donker, bestuurslid van buurtvereniging De vier jaargetijden. "Het speelterrein ging zo over in parkeerplaatsen. Meerdere keren raakten auto's beschadigd en ook ging het diverse keren maar net goed als een kind onverwachts tussen de auto's door het plein opreed."

Er werd een tekening gemaakt om de situatie aan te pakken, maar omdat de 'kartrekker' verhuisde, kwam het stil te liggen. "Zelf kwam ik hier in 2014 wonen en men vroeg mij dit weer op te pakken. In juni 2015 nam ik contact op met de gemeente." Het bleef lange tijd stil. In mei 2016 mailde Donker de gemeente met de vraag naar de stand van zaken. "Ze boden hun excuses, maar gaven aan de zaak niet te zijn vergeten. En toen ging het balletje rollen."

Het oorspronkelijke idee om de veiligheid te verhogen, werd uitgebreid naar een complete herinrichting van het plein. Een groot deel van de vele struiken wordt verwijderd, om ruimte te maken voor een grotere speeltuin en een grasveld. "Er komt een nieuw groot speeltoestel met vier torens en allerlei verbindingsstukken voor vooral de jongere kinderen. Voor hen was er nu niets. De rubber tegels gaan eruit en worden vervangen door kunstgras. De bestaande toestellen worden opgeknapt; alleen de glijbaan en eventueel het tuimelrek gaan weg. Bij het parkeerterrein komen er afscheidingen in de vorm van begroeiing en hekjes, om zo het speelgedeelte en de parkeerplaatsen te scheiden."

De gemeente Zederik levert een geldelijke bijdrage, maar het werk zelf wordt de komende weken grotendeels door de buurt zelf uitgevoerd. "Het geld is voor het kunstgras, beplanting en de materialen. Daarnaast hebben we voor sommige klussen specialistische hulp nodig. Dit wordt zo veel mogelijk met plaatselijke ondernemers gedaan. Maar verder doen we alles zelf; dat moet ook wel, want voor het beschikbare budget had dit nooit allemaal gekund. Het streven is om op Koningsdag klaar te zijn. Veel langer moet het ook niet duren; je kunt niet van de buurtbewoners verwachten dat ze maandenlang elke zaterdag besteden aan dit plein."

Geurt Mouthaan

Trots op helpende weggebruikers

Foto: Politie

lexmond • De politie is trots op weggebruikers die hulp verleenden bij het ongeval dat maandagmiddag plaatsvond op de A27

Ter hoogte van Lexmond kantelde tussen de middag een vrachtwagen. Die vloog in brand. De chauffeur heeft zijn leven mede te danken aan omstanders die ervoor gezorgd hebben dat het vuur niet oversloeg naar de cabine, waar hij bekneld zat tussen het verwrongen staal.

Hard remmen

Het ongeval gebeurde op de rijbanen in de richting Utrecht. Volgens de politie raakte de vrachtwagen, geladen met frituurvet, van de weg toen de chauffeur te hard moest remmen. De vrachtwagen, die in de berm belandde en kantelde, vloog in de brand. De A27 werd tot aan het eind van de middag afgesloten.

Lint van mensen

Al snel na het ongeval ontstond er een lint van tientallen mensen die met emmers water halen uit de nabijgelegen sloot en de cabine nat houden. De emmers kwamen waarschijnlijk uit één van de vrachtwagens of bestelbusjes die in de file stonden achter het ongeval. Ook werden er brandblussers uit auto's en vrachtwagens gebruikt om het vuur te doven, zodat het de chauffeur niet zou bereiken.

De toegesnelde brandweer bevrijdde hem en de 52-jarige man uit Haarlem werd overgebracht naar het ziekenhuis in Utrecht. De snelweg werd na het ongeval richting Utrecht geheel afgesloten. Dit duurde tot halverwege de avondspits. Pas later op de avond, rond 21.00 uur, haalde een bergingsvoertuig de truck weg.

Erg blij

De politie is erg blij met de hulp van de weggebruikers die allemaal niet twijfelden maar direct in actie kwamen.

Zaterdag komt-ie uit: de nieuwe single van Kees Versluys. Het is een eerbetoon aan wijlen Gerrit van Veen uit Meerkerk, die altijd een trouwe fan van hem was.

1 Waarom heb je de single juist aan hem opgedragen?

Kees: "We reden vaak met elkaar mee naar optredens en dan draaiden we dit liedje, 'Ik leef m'n leventje zoals ik wil'. Het was de b-kant van één van de nummers die ik had uitgebracht. Gerrit zei dan altijd: 'Dit nummer moet je opnemen.'"

2 Het is niet de enige link met Meerkerk, toch?

Kees: "Nee, want we hebben de clip opgenomen op de watertoren in Meerkerk. Dat was nog een hele klus om met het hele camerateam de honderden treden naar boven opgegaan. Maar het is wel heel bijzonder geworden. Zaterdag komen het nummer en de clip uit."

3 Het past goed bij de nieuwe weg die je bent ingeslagen.

Kees: "Dat klopt. Een jaar of twee geleden besefte ik ineens hoe mooi mijn eigen stem is, na al die jaren waarin ik als Elvis Presley op de planken stond. Dit ben ik gewoon zelf en dat bevalt goed. Er zijn al drie singles van eigen nummers uit. Waarschijnlijk volgend jaar is de release van mijn nieuwe album, 'The Story of my Life'."

4 Maar heb je Elvis dan helemaal achter je gelaten?

Kees: "Niet helemaal, want dit jaar doe ik nog enkele Elvis-shows. Het is namelijk veertig jaar geleden dat hij overleed. Die shows zijn voor mij een mooie afsluiter van deze periode in mijn leven."

5 Vervelen is er dus nog niet bij, Kees?

Kees: "Nee, ze hebben me bijvoorbeeld zaterdag gevraagd om in een theater nummers van André Hazes te zingen. Maar dat doe ik nu als Kees, met mijn eigen stem." (foto: William Rutten)

'Onderzoek naar geluidsoverlast'

Meer auto's zorgen voor meer geluid.

giessenlanden • De gemeente Giessenlanden heeft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu per brief gevraagd om onderzoek te doen naar toenemende geluidsoverlast van de A15 en Betuweroute en waar nodig maatregelen te nemen.

Dit is mede namens de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem, Molenwaard. Ook de provincie Zuid-Holland ondersteunt dit verzoek. Sinds de Betuweroute in bedrijf is genomen, krijgen de betrokken gemeenten regelmatig klachten van bewoners en uitingen van zorg over geluidsoverlast en daarmee samenhangend hun welzijn en gezondheid. De overlast neemt steeds verder toe. Zo is het aantal treinen dat per dag over de Betuweroute rijdt, gestegen van 200 treinen per week in 2008 naar 550 per week in 2014. Recente cijfers zijn niet bekend, maar liggen waarschijnlijk nog iets hoger. Daarnaast neemt de filedruk op de A15 tussen knooppunt Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam steeds verder toe. Van 38.401 kilometerminuten in 2011 naar 59.669 in 2015. Daardoor is er ook steeds meer sluipverkeer via de N214 tussen Papendrecht en Meerkerk.

Met de toename van het aantal treinen op de Betuweroute in combinatie met de hoeveelheid verkeer op de Rijksweg A15 neemt de geluidsoverlast steeds verder toe. Gelet op de groeicijfers en prognoses van de economie kan vrij zeker worden voorspeld dat de hoeveelheid verkeer op zowel de A15 als de Betuweroute komende jaren verder toeneemt. Hierdoor zal ook de geluidsoverlast toenemen. De betreffende gemeenten dringen er daarom bij de minister op aan om het ervaren geluidsprobleem door de combinatie van de Betuwelijn en de A15 objectief in beeld te brengen en adequate maatregelen te nemen daar waar geluidsnormen overschreden worden of gaan worden.

'Weg met inlijving'

[INGEZONDEN BRIEF}

'Wij uit Arkel willen net als Jan van Arkel naar Gorinchem' stond er op het spandoek. Die tekst getuigt van weinig historisch besef. Ja, Jan van Arkel ging wel naar Gorinchem , maar nee, niet om zijn naam te verliezen. Dat is wel wat er gebeurt als Arkel door Gorinchem wordt ingelijfd. Daarna wordt de plaatsnaam Arkel van de landkaart geveegd. Dan blijft Hoog Blokland bestaan, maar Arkel verdwijnt en valt na 1030 jaar het doek. Wie nu aan de Dam in Arkel woont, woont dan aan de Dam in Gorinchem en mag, net als alle andere mensen in Arkel, adreswijzigingen gaan versturen. ASV is dan een gorinchemse sport vereniging in de periferie en KNA komt niet meer uit Arkel, maar uit Gurrekum. Jan van Arkel zou zich in zijn graf omdraaien .

Kees Zwakhals, Arkel

Fusie besturen zes basisscholen

molenwaard • Vijf besturen van zes christelijke basisscholen in de Alblasserwaard zijn per 1 maart bestuurlijk gefuseerd. Het betreft christelijke basisscholen uit Bleskensgraaf, Goudriaan, Nieuw-Lekkerland, Ottoland en Wijngaarden. De Vereniging voor Scholen met de Bijbel Alblasserwaard gaat nu aan de slag met de werving- en selectie van een bestuurder.

Te Koop leuk orgeltje Mason /Hamlin uit 1891 in redelijke staat 250 euro tel 0627105708

Jongeman 20 jr. zoekt met spoed woonruimte in Nieuw-Lekkerland of omgeving. Bel06-40650673.

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD met SPOED,Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Kom werken in de thuiszorgals Thuishulpin de huishoudelijke ondersteuning. Ochtenden of middagen. 10-12 uur per week Bel nu 0183-63 89 99 of kijk op zorginjection.nl

Straalkast met toebehoren. Verstelbare kruk. Aggregaat 6,5 PK, Lier, een band 1/3, Conti 5.50-16. Wielkeg, dieplader 7,5m, Topstang. Tel. 06 31 59 52 27

'Geen goedkopere oplossing Noorderhuis'

noordeloos • Er is geen goedkopere manier om het nieuwe dorpshuis in Noordeloos te realiseren dan de huidige aanpak, ondanks dat die ruim 5,5 ton meer kost dan begroot.

Dat was de reactie van wethouder Elisabeth van Leeuwen op de reacties vanuit de Giessenlandse gemeenteraad. De partijen spraken eensgezind hun teleurstelling uit over het feit dat de realisatie van het nieuwe dorpshuis in Noordeloos, het Noorderhuis, 566.778 euro meer gaat kosten dan was gereserveerd.

De overschrijding van het geplande budget wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de betere situatie op de bouwmarkt. Dat zorgt ervoor dat aannemers bij de aanbesteding hogere prijzen neerleggen. Uitgaande van de hoogste inschrijving die er momenteel ligt wordt het bouwbudget met 341.178 euro overschreden.

De tweede reden is het feit dat de kosten voor het bouwrijp maken van de bouwlocatie hoger uitvallen dan gepland. "Is dit nu echt nodig, bovenop de ruim zes miljoen euro die we hier al in willen steken", vroeg Ruud van Rijn (PvdA). "We geven straks ruim 4.000 euro per inwoner uit. Wat zijn de gevolgen als we nu niet akkoord gaan en het uitstellen?" Daarnaast vroegen meerdere raadsleden zich af wat de overschrijding betekent voor het budget van de andere projecten. Esther Renes (Fractie Esther Renes): "Ook in Schelluinen en Hoogblokland zijn we bezig met nieuwe multifunctionele centra. Past dit in het totaalplan? Wij hebben daar onze twijfels over."

Wethouder Van Leeuwen lichtte toe dat er voor het Noordelose project een bandbreedte van 700.000 tot 1 miljoen euro was ingeschat. "Daar blijven we dus binnen. Het uitstellen van Het Noorderhuis kost zeker een jaar. De kosten van het bouwen zullen met de aantrekkende markt alleen maar hoger uitvallen. Het is nu of nooit; goedkoper dan dit kunnen we geen expoitabel dorpshuis neerzetten."

Tijdens de eerstvolgende raadsvergadering hakt de raad de knoop door of er al dan niet groen licht komt voor de extra bijdrage aan Het Noorderhuis.


Geurt Mouthaan

CPO Noordeloos 'loopt rimpelloos'

noordeloos • Het CPO nieuwbouwproject in Noordeloos, op de locatie waar de School met de Bijbel staat, verloopt rimpelloos. Dat deelde wethouder Teus van Houwelingen donderdagavond mee aan de Giessenlandse raad. "De CPO-groep wordt binnenkort formeel opgericht, in de vorm van een stichting of vereniging. Ondertussen wordt gewerkt aan een intentieovereenkomst. Alles verloopt volgens schema."
Het bouwoppervlak is door een extra investering uitgebreid. Dit betreft de aankoop van schildersbedrijf van Genderen. "Vanuit Noordeloos kwam de vraag of we de voormalige kleuterschool, waar nu een werkplaats in zit, ook konden kopen. We zijn tot overeenstemming hierover gekomen met de eigenaar. Het is een investering die ervoor zorgt dat we een veel mooier en couranter perceel hebben." De School met de Bijbel gaat over naar het nieuwe Noorderhuis.

21 Overtredingen tijdens ochtendspits

regio • Tijdens een mobiele verkeerscontrole in de Alblasserwaard werden woensdagochtend 21 bekeuringen uitgedeeld. Op de N214 werden een aantal bestuurders bekeurd voor het overschrijden van de doorgetrokken streep, te snel rijden (hoogst gemeten snelheid 108 kilometer per uur) en het geven van onnodige lichtsignalen (ter waarschuwing dat er werd gecontroleerd). Verder viel op dat een zeer groot aantal vrachtwagenbestuurders hun autogordel niet droegen. Vier van hen werden hiervoor bekeurd. Op de Melkweg te Langerak, waar 60 gereden mag worden, werden nog een aantal excessieve snelheidsoverschrijdingen gemeten. De hoogste overschrijding was voor een 23-jarige bestuurder uit Schoonhoven. Hij reed daar 99 kilometer per uur.

Verdachte ontsnapt in Suriname

noordeloos • In Suriname is de verdachte van een dubbele liquidatiepoging in Noordeloos in december, ontsnapt uit een gevangenis. Dat meldt de Telegraaf. In Suriname en Nederland wordt met man en macht naar de man gezocht. Hij zette zondag in de gevangenis Flora in Paramaribo een vuurwapen tegen het hoofd van een bewaarder, ontwapende hem en liep de gevangenis uit. Dat was kort na het bezoek van een advocaat, meldt de Telegraaf. De verdachte zou worden uitgeleverd aan justitie in Nederland.

Het verhaal voert terug naar zaterdag 10 december 2016. Twee Rotterdammers van 28 en 35 jaar van Antilliaanse afkomst, werden even voor middernacht op de Middenweg in Noordeloos beschoten. De twee zijn bekenden van de politie. Ze werden ernstig gewond gevonden in een weiland langs de provinciale weg N214 tussen Noordeloos en Hoornaar. De verdachte werd enkele weken aangehouden in Suriname, maar is nu dus weer ontsnapt.

Cartoontekenen voor kinderen

hoornaar • Cartoonist Arjen Niezen verzorgt op ?maandagmiddag 20 en 27 maart een workshop Cartoontekenen voor kinderen. Tijdens de workshop in 't Winkeltje van Gideon aan de Dorpsweg 3a in Hoornaar.leren de kinderen hoe ze zelf cartoons kunnen tekenen. De workshop is geschikt voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar. De kosten bedragen 27,50 euro per person (inclusief een werkboek en materialen). Aanmelden kan via winkel@gideonboeken.nl.

Foto: Geurt Mouthaan

Een vrachtwagen raakte donderdag aan het einde van de middag van de weg op de N214 bij Oud-Alblas. Niemand raakte gewond. Pas aan het eind van de avond kon de weg weer vrijgegeven worden.

Foto: Geurt Mouthaan
Foto: Geurt Mouthaan
Foto: Gyselle Blokland

donderdag 9 maart • Bijgaande foto die in de 'Ja, ik wil'-bijlage van Het Kontakt van vorige week stond (pagina 31), is gemaakt door Gyselle Blokland van Belle Fotografie. Per abuis was haar naam niet bij de foto van Claudia Mulckhuijse en Thijs den Braven geplaatst.

vrijdag 10 maart • CBS De Zaaier in Wijngaarden start als 40e deelnemer in het project Afvalvrije Scholen, waarbij jong en oud leert dat afval heel waardevol kan zijn. Op een afvalvrije school wordt al het afval gescheiden voor hergebruik en streeft men naar zo weinig mogelijk restafval.

zaterdag 11 maart • De jeugdschaatsers van IJsclub Alblasserwaard genieten van de laatste schaatsdag in Breda. Ondanks dat het buiten 14 graden boven nul is, schaatsen de deelnemers heerlijk op goed ijs. In oktober start het nieuwe schaatsseizoen weer en nieuwe leden welkom.

zaterdag 11 maart • Gymvereniging Olympus uit Ameide wil iedereen bedanken die loten heeft gekocht voor de Grote Club Actie. Van de opbrengst heeft de gymclub uit Ameide een flik-flakker aangeschaft.

Foto: Geurt Mouthaan

zaterdag 11 maart • Op het Kleyburgplein in Nieuw-Lekkerland wordt een drukbezochte Lentefair gehouden. De opbrengst van 6806,75 euro is voor Stichting Stéphanos. De marsepeintaart is gewonnen door Hannie Noordzij. De pop met de naam Anne-Sophie is gewonnen door Rieneke Hak.

Foto: Geurt Mouthaan
Foto: Geurt Mouthaan
Foto: Geurt Mouthaan
Foto: Geurt Mouthaan
Foto: Geurt Mouthaan

donderdag 9 maart • De kinderen van de groepen 3 tot en met 6 gaan op bezoek bij de bewoners van De Zes Molens in Hoornaar. De kinderen doen samen met de bewoners spelletjes. Zowel de ouderen als de jongeren genieten enorm van het bezoek.

'Ik ben open, wanneer ik thuis ben'

Frans de Leeuw stopt bij Univé Leksprong

Frans de Leeuw denkt voorlopig niet aan stoppen. Foto: Geurt Mouthaan

leerbroek • Na ruim 30 jaar werkzaam te zijn geweest bij de Onderlinge Brandwaarborgmaatschappij Leerbroek en Omstreken, tegenwoordig Univé Leksprong genaamd, neemt directeur-bestuurder Frans de Leeuw op 23 maart officieel afscheid.

Hij heeft met liefde en plezier bij Univé Leksprong gewerkt en kijkt tevreden terug op een heel mooie periode in zijn leven.

Land-Huis

"Maar aan stoppen met werken denk ik voorlopig niet", lacht de 57-jarige De Leeuw. "Met mijn vrouw Gerdien heb ik al jaren ons makelaarskantoor Land-Huis, waar inmiddels mijn studerende zoon Anne ook werkt. We hebben nog twee zonen. Maar Anne is een kopie van mij, samen verzamelen we oude motoren. We hebben er ondertussen 160 en in die, uit de hand gelopen, hobby ga ik nu mijn vrije uren steken."

Vanaf januari deed de in Meerkerk opgegroeide De Leeuw een stapje terug. "Ik heb al voorzichtig geproefd aan een iets minder volle agenda. Samen met Gerdien heb ik zelfs al een dag gewinkeld, dat was even geleden..."

'Dat wordt nooit wat'

Na zijn MEAO-diploma werd De Leeuw gevraagd om bij Rabobank Leerbroek te komen werken. "Ik heb er zeven jaar met plezier gewerkt en alle bankpapieren gehaald. Maar ik miste toch de handel. In 1986 belde de "Onderlinge" of ik de verzekeringsmaatschappij, in 1909 door negentien boeren opgericht, nieuw leven wilde inblazen. Mijn oude werkgever raadde mij ten zeerste af. 'Dat wordt nooit wat'. Het was in mijn kantoor aan huis hard werken, zes dagen per week. Op mijn antwoordapparaat had ik de zin ingesproken 'ik ben open, wanneer ik thuis ben'.

En het werkte. Mede door de lage premies en onze persoonlijke service, begon het bedrijf te groeien. Elk jaar is er een personeelslid aangenomen."

Lopik en Houten

Begin deze eeuw ging het door de fusie met de Onderlinge Lopik en later met een volgende fusie in Houten nog sneller. "We zijn met 30 medewerkers de kleinste binnen de Univé-formule. Maar wel de meest solide", knipoogt de welbespraakte De Leeuw.

Persoonlijke benadering

"Afgelopen jaar hebben we het kantoor in Houten verdubbeld, maar toch houdt Univé Leksprong vast aan een goede relatie met haar 17.000 klanten. Wij zijn het kantoor om de hoek en dat blijft zo. En niet zoals de Rabobank, die uit het straatbeeld is verdwenen. Persoonlijke benadering is heel belangrijk. Niet voor niets werken er bij Univé Leksprong mensen uit de regio, waardoor we altijd direct aanspreekbaar zijn. Naast verzekeringen, kunnen klanten bij Univé Leksprong ook terecht voor een hypotheek. Met eigen middelen kunnen we zonder tussenpersoon snel handelen, net zoals bij verzekeringen."

Mooie momenten

"Een paar jaar geleden brandde er een bovenverdieping van een huis af. De eigenaren waren op vakantie in Amerika en op mijn advies bleven ze daar. Direct heeft Univé Leksprong een aannemer aan het werk gezet en het huis was bij thuiskomst weer volledig ingericht. Dat zijn mooie momenten", geniet De Leeuw nog na.

DKW

De Leeuw houdt van aanpakken, maar zijn functie veranderde van adviseur naar bestuurder, waardoor het persoonlijke klantencontact veel minder werd. "Voor mij hoofdoorzaak om twintig jaar geleden met een makelaarskantoor te beginnen. Het is toch heerlijk om een fris, fruitig jong stel aan een huis te helpen. En heb ik even geen bezichtiging van een huis, boerderij of bedrijfsgebouw, dan knap ik tussendoor een DKW-motor uit 1938 op of help ik een van mijn schapen met lammeren. Met grote dank aan Gerdien, mijn stille kracht die mij zakelijk als privé al jaren steunt."

Donderdag 23 maart krijgt Frans de Leeuw in Huis het Bosch in Lexmond van 15.30 tot 19.00 uur een afscheidsreceptie aangeboden en kunnen zijn relaties hem de hand schudden.

Theo Sprong

Grote schoonmaak van zwerfvuil Alblasserwaard

REGIO • Onder het motto 'de natuur hou je natuurlijk schoon' gaan op zaterdag 18 maart vrijwilligers de Alblasserwaard in om zwerfvuil op te ruimen uit watergangen. Waterschap Rivierenland steunt de actie van hengelsport-, watersport- en wildbeheereenheden en andere natuurliefhebbers.

Dat weekend begint het broedseizoen. De actie sluit aan op de landelijke Natuurschoonmaakdag. Mensen die betrokken zijn bij hun omgeving, steken als vrijwilliger hun handen uit de mouwen om zwerfvuil op te ruimen. Ook scholen en de scouting doen mee. De actie past bovendien in het Natuurbeleidsplan, waarin gebruikers van een gebied zelf een bijdrage leveren aan het leefgebied van wild en vissen.

De actie wordt ondersteund door Waterschap Rivierenland, Reinigingsdienst Waardlanden en de gemeenten Papendrecht en Alblasserdam. Speciale containers staan bij café Het Raadhuis te Goudriaan, brug Ammersekade te Groot Ammers, Doetseweg, Smoutjesvliet, Polderweg West te Molenaarsgraaf, Graafstroom te Oud-Alblas en kanocentrum Vinkenwaard te Alblasserdam.

Wie deze ochtend wil meehelpen, is van harte welkom op 18 maart om 08.00 uur op drie locaties: café Boerenklaas te Brandwijk, De Stigt te Giessenburg en de IJsbaan te Alblasserdam.

Paasmiddag PCOB Graafstroom

brandwijk • PCOB Graafstroom houdt maandag 27 maart een Paasmiddag. Dominee M.C. Stehouwer uit Wijngaarden verzorgt een meditatie over het lijden, sterven en opstanding van Jezus Christus. Aansluitend is er een broodmaaltijd. Opgeven kan via de nieuwsbrief. De middag is in De Akker, Gijbelandsedijk 54 te Brandwijk. Aanvang 14.30 uur.

Lammetjesdag in Ottoland

ottoland • In De Schaapskooi te Ottoland vindt zaterdag 18 maart een lammetjesdag plaats. Bezoekers zijn welkom van 10.00 tot 17.00 uur. Naast het het kijken naar en het aaien van de lammetjes kunnen kinderen meedoen aan workshops. Er is onder meer een workshop 'zeepje vilten'. Ook is er een kleine warenmarkt met streekprodukten. Entree: 1 euro.

Open dag Piazzahof

gorinchem • Woonvoorziening Piazzahof aan de Banneweg 123 in Gorinchem doet me ana de week van Zorg en Welzijn en houdt op zaterdag 18 maart van 11.00 tot 15.00 uur open dag. Piazzahof is op zoek naar vrijwilligers voor de cliënten, die activiteiten met cliënten willen doen. Er kan daarbij gedacht worden aan bijvoorbeeld: koken, fietsen, wandelen, zwemmen, winkelen, breien, sporten, knutselen, muziek maken, uitgaan, computeren, koffie drinken, boodschappen doen, spelletjes doen, onderhoudsklusjes. Ook mensen die interesse hebben in wonen bij de Piazzahof zijn welkom. De Piazzahof is van Stichting Philadelphia en biedt 24-uurs begeleiding. Bewoners hebben een eigen appartement met een woonkamer, een keukentje, een douche, wc en een slaapkamer.

Grote schoonmaak van zwerfvuil

regio • Onder het motto 'de natuur hou je natuurlijk schoon' gaan op zaterdag 18 maart vrijwilligers de Alblasserwaard in om zwerfvuil op te ruimen uit watergangen. Waterschap Rivierenland steunt de actie. Mensen die betrokken zijn bij hun omgeving, steken als vrijwilliger hun handen uit de mouwen om zwerfvuil op te ruimen. Ook scholen en de scouting doen mee. Speciale containers staan bij café Het Raadhuis te Goudriaan, brug Ammersekade te Groot Ammers, Doetseweg, Smoutjesvliet, Polderweg West te Molenaarsgraaf, Graafstroom te Oud-Alblas en kanocentrum Vinkenwaard te Alblasserdam. Wie deze ochtend wil meehelpen, is van harte welkom op 18 maart om 08.00 uur op drie locaties: café Boerenklaas te Brandwijk, De Stigt te Giessenburg en de IJsbaan te Alblasserdam.

Opbrengst kledingbeurs

hei- en boeicop • De kleding- en speelgoedbeurs die afgelopen donderdag in Hei- en Boeicop werd gehouden, heeft 1700 euro opgebracht voor de kerk. De volgende beurs is op donderdag 14 september 2017.

Opgeven voor kofferbakverkoop

nieuw-lekkerland • Op het Kleyburgplein in Nieuw-Lekkerland vindt zaterdag 25 maart een kofferbakverkoop plaats. Van 9.00 tot 13.00 uur kunnen vanuit de kofferbak tweedehands spullen verkocht worden. Aanmelden is nodig en kan via Anneke van Vliet, 0184-685096.

Ledenvergadering Vridos

giessenburg • Sportvereniging Vridos uit Giessenburg houdt op maandag 20 maart een algemene ledenvergadering in de kantine van sportzaal Neerpolder. Aanvang is om 20.00 uur.

Collectanten nodig

regio • In de week van 26 maart tot en met 1 april word weer de jaarlijkse collecte gehouden van het Fonds Gehandicaptensport. Er zijn nog collectanten nodig. Voor meer informatie of aanmelding: emmschram@hotmail.com.

Fietsen voor het leven

'Het hoofddoel is: zoveel mogelijk sponsorgeld ophalen'

Vlnr: Jan, Els en Maureen Mol in 2011, voordat Els ziek werd. Foto: familie Mol

hoogblokland • Maureen Mol uit Hoogblokland is regelmatig geëmotioneerd als ze vertelt over haar herinneringen aan de Alpe d'HuZes. Maar ze is vooral enthousiast over 'de Alp'.

De kennismaking met de Franse berg, de Alpe d'Huez, was in 2007. "Mijn vader Jan en ik hebben toen de Alp gereden, samen met voormalig wielrenner Hennie Kuiper. Gewoon één keer. Later hoorden we dat er mensen zijn die voor de actie Alpe d'HuZes op één dag zes keer de berg op fietsen, om geld bijeen te brengen voor onderzoek naar kanker. Toen we dat hoorden, was de zus van mijn vader net overleden aan kanker. Hij zei: ik ga meedoen. Dat heeft hij in 2009 gedaan."

Klachten

Het enthousiasme van Jan was aanstekelijk. "In 2010 hebben we samen meegedaan; we hebben hem vier keer gereden op één dag." Het jaar erna hadden Maureen en haar man net een huis gekocht dat grondig verbouwd moest worden. "Ik had geen tijd om te trainen en ben gaan meedoen met de organisatie." Els, de moeder van Maureen, was ook gaan deelnemen; drie jaren achtereen wandelde ze de berg op. Totdat ze klachten kreeg en artsen haar vertelden dat ze kanker had. "In 2014 was ze er nog bij, maar kon ze al niet meer deelnemen."

De twee zomers erna was Els zo ziek dat ook Jan thuisbleef, om voor zijn vrouw te zorgen. Toch voelde hij zich een beetje deelnemer, want in zijn garage had hij een Tacx Cycletrainer gezet, een geavanceerde hometrainer die is verbonden met een computer en beeldscherm. Op het scherm zag hij de route van de tocht. Terwijl Maureen en haar zus Esther in Frankrijk aan de beklimming te voet begonnen, stapte Jan op zijn Tacx. "Via Whatsapp en Skype hielden we onderweg contact met mijn moeder, die doorgaf in welke bocht mijn vader was. Zo konden we ons tempo op elkaar afstemmen en tegelijk over de finish gaan."

Hemel

In oktober 2016 overleed Els, op 69-jarige leeftijd. Jan is inmiddels zeventig. En hij gaat wéér meedoen. Hij vertelt: "Ik leef er nu totaal anders naartoe. Eerdere jaren nam ik dierbaren die aan kanker overleden symbolisch mee op de bagagedrager. Nu zit Els er ook op. Het wordt moeilijk. Maar dichter bij de hemel dan boven op die berg kom ik niet. Ik zie ernaar uit om het te kunnen doen. Het is heel hevig, maar ik zie er niet tegenop." Maureen: "De tocht is een manier om het een plek te geven."
Jan noemt nog een reden: "Het hoofddoel is: zoveel mogelijk sponsorgeld ophalen, zodat de wetenschap onderzoek kan doen en mensen uiteindelijk niet meer aan kanker overlijden."

Maureen is dit jaar opnieuw lid van het team dat de communicatie verzorgt. Ze spreekt goed Frans. "Ik heb bijvoorbeeld contact met de brandweer, het ziekenhuis en burgemeesters in de regio. En ik ga op pad om voor 300 liter bouillonblokjes te kopen als het erg warm is, of om een paar duizend liter water in half-literflesjes te regelen. Ook moest ik de Franse ambassadeur een keer begeleiden."

Wat maakt deelname aan de tocht zo bijzonder? Maureen: "Er lopen daar veel mensen rond die kanker hebben of herstellende zijn van die ziekte. Als je er vaker geweest bent, kom je steeds mensen tegen die je eerder hebt ontmoet. Het is een soort familie aan het worden. En het is heel normaal om daar over kanker te praten. Vooral in Frankrijk rust er nog een taboe op het onderwerp. Als je thuiskomt, is het alsof je het onderwerp weer in een kastje moet stoppen."

Bijzonder vindt Maureen ook de kaartjes met teksten die mensen in bochten langs de weg laten zetten. "Je ziet veel mensen afstappen in een bocht. Voor een moment van bezinning, om aan een zieke of overledene te denken. Je ziet mensen die elkaar vastpakken. Dan word ik ook geraakt. Het gaat voor ons de eerste keer zijn dat ma er niet meer is."

Anne Marie Hoekstra

Sari Fair Fashion bij de Wereldwinkel

arkel • Wereldwinkel De Punt in Arkel organiseert op zaterdag 25 maart vanaf 15.00 uur een modeshow rondom rechtvaardige handel, duurzaam produceren en kritisch consumeren.
Karin Kaashoek van Sari Fair Fashion verzorgt de presentatie. Zij vertelt over de achtergronden van haar werk. Eigen modellen met 'gewone mensen maten' van Wereldwinkel de Punt presenteren de voorjaars- en zomerkleding, die wordt geïllustreerd met beelden van de producenten op een groot scherm. De collectie blijft aansluitend een week in de Tuinkamer.
Bezoekers van de modeshow hebben op zaterdag 25 procent korting op sieraden, tassen en shawls in de Wereldwinkel. Voor wie niet in de gelegenheid is deze presentatie bij te wonen, wordt aansluitend in de Tuinkamer achter de winkel een week lang een Fair Fashion pop-up store ingericht. Hier kunnen de Sari kledingproducten en accessoires in alle rust gepast en bekeken worden. In verband met de beperkte ruimte is plaatsreservering nodig. Kaarten zijn in de winkel aan de Schotdeuren 52 in Arkel verkrijgbaar á 5 euro. Voor meer informatie; de winkel, 0183-563002 of info@depuntarkel.nl.

Tweedehands kledingbeurs

ameide • De christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage uit Ameide-Tienhoven organiseert op woensdagavond 22 maart van 19.00 tot 22.00 uur en donderdag 23 maart van 09.00 tot 17.00 uur een kledingbeurs in gebouw De Hoven op de J.W.v.Puttestraat 83. In de verkoop gaan onder meer dames-, heren en kinderkleding vanaf maat 80, dat bestemd is voor het voorjaar en zomerseizoen. Ook worden er schoenen, tassen sieraden en sjaals verkocht. De helft van de opbrengst is voor de personen die de kleding inleveren, de andere helft voor de onkosten en goede doelen. De kleding die de inbrengers niet terug willen hebben gaat ook naar goede doelen zoals: Dress for succes, Dorcas, Woord en Daad.
Kleding kan worden ingeleverd op dinsdagavond 21 maart van 19.00 tot 22.00 uur; kinderkleding onbeperkt, volwassen kleding tot 30 stuks. Op vrijdagavond 24 maart van 19.00 tot 20.00 uur is er de mogelijkheid voor uitbetaling en kan de kleding worden teruggehaald. Voor meer informatie: Ina Boer via 0183-602112.

Verkiezing beste mantelzorger

regio • Deze week wordt tijdens de Week van Zorg en Welzin aandacht gevraagd voor het belangrijke werk van zorgprofessionals en vrijwilligers in de zorg. In dit kader wordt de verkiezing van de 'Beste Mantelzorg(st)er 2017' georganiseerd door de DIO drogisterijen. Tot en met vrijdag 17 maart kan iedereen zijn of haar favoriete mantelzorg(st)er nomineren via www.diodrogist.nl/bestemantelzorger2017 of door in een van de 230 DIO winkels het aanmeldformulier in te vullen.

Atelierdagen bij Rikkoert

schoonhoven • Rikkoert Juweliers aan de Haven 1-13 in Schoonhoven houdt op vrijdag 24 maart van 14.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 25 maart van 10.00 tot 16.00 uur de Atelierdagen. Bezoekers krijgen dan de kans om vakmensen aan het werk te zien en hen vragen te stellen over het geheim van de zilversmid. Tevens wordt op die dagen de nieuwste collectie van de ambachtelijke sieraden van Jéh gepresenteerd. Mensen die zelf een sieraad willen ontwerpen, krijgen daartoe op de Atelierdagen de gelegenheid. Deelname is gratis.

Jan de Vries naar CNV Connectief

goudriaan • Jan de Vries uit Goudriaan is woensdag verkozen tot voorzitter van CNV Connectief. CNV Connectief is de vakvereniging die CNV Onderwijs, CNV Zorg & Welzijn, CNV Overheid en CNV Publieke Diensten verenigt. "Ik mag mij sterk gaan maken voor al die mensen die iedere dag met hart en ziel werken voor goede en liefdevolle zorg, goed onderwijs, een betrouwbare overheid en een dienstbare publieke dienstverlening."

Foto: Bert Bons

De uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer konden niet meer meegenomen worden in deze krant. Zie www.hetkontakt.nl voor de uitslagen.

Collecteweek ZOA

regio • In de week van 20 tot en met 25 maart gaan vrijwilligers in Ameide en Tienhoven collecteren voor ZOA.

Feest gaat niet door

lexmond • Het feest Back 2 my youth op 18 maart in Het Bosch in Lexmond gaat niet door vanwege geringe belangstelling.

Schrijfsters helpen meiden met boek

Leven in balans, dankzij Bijbelse principes

Marije (links) en Ploni willen meiden inspireren met hun boek. Foto: Michiel Grootendorst

molenwaard • Keuzes maken en prioriteiten stellen: voor iedereen moeilijk, maar als je nog bezig bent jezelf te leren kennen extra moeilijk. Marije en Ploni zien veel meiden worstelen.

Marije komt uit Bleskensgraaf, is schrijfster en spreekster en organiseert met BUtogether regelmatig evenementen, voor toerusting van jonge vrouwen of jonge stellen. Ploni komt uit Brandwijk en is eigenaar van Voedingspraktijk Balanz. Marije: "Ons boek raakt thema's die belangrijk zijn voor meiden om over na te denken. Het zijn twaalf hoofdstukken, we hebben er ieder zes geschreven." Ploni: "Ik schreef over zelfbeeld, voeding, beweging en ontspanning, Marije over seksualiteit, keuzes, prioriteiten en grenzen."

"Veel jongeren en jongvolwassenen kampen met depressies en burn-out", vertelt Marije. "Dat heeft alles te maken met druk vanuit de maatschappij. Op social media wordt ons een perfecte wereld voorgehouden, maar het is kunstgras. Je hoeft die druk niet te accepteren, kunt autonoom zijn."

Verkeerde patronen

Jarenlang maakte Marije deel uit van een animatieteam op vakantieparken, waar ze jongeren en hun ouders sprak. "Ik zag kinderen die verkeerde gedachtepatronen overnamen van hun ouders, dat gaat door van generatie op generatie. Dat vond ik schrijnend en het is de reden waarom ik schrijf en spreek over Bijbelse principes voor ons leven."

Ploni volgt een opleiding psychologie, om mensen in haar praktijk nog beter te kunnen helpen. "Voeding is gedrag", zegt ze. "Ik leer over de lagen eronder. Hoe kun je een eetbui voorkomen? Veel factoren hebben daar invloed op. En er zijn zoveel fabels. Wat onderschat wordt, is de impact die het op je lijf kan hebben als je op een verkeerde manier gaat schrappen in je eetpatroon. Je stofwisseling kan veranderen, je kunt schade toebrengen aan je lijf. Dit kan tot op hoge leeftijd doorwerken. Maar als je jong de goede principes en gewoonten leert, kun je veel problemen vóór zijn. Als iemand eenmaal veertig of ouder is, is het lastig om gewoonten te veranderen."

Marije: "Ik denk altijd: wat zegt de Bijbel ergens over? Als je die principes toepast in je leven, kun je filteren wat er op je afkomt. Als je geen goed filter hebt, is het nooit genoeg. Je moet altijd meer presteren en bezitten. Terwijl God zegt: je bent goed genoeg, je hoeft niet perfect te zijn. Wat voor mij als tiener heel belangrijk was: wat voor mij werkt, hoeft niet voor anderen te werken. Je hoeft geen eenheidsworst te zijn. Introverte jongeren zijn bijvoorbeeld af en toe graag alleen. Het is niet zo dat je zoveel mogelijk onder de mensen moet zijn omdat je anders niet cool bent. Je hoeft geen drie feestjes af te gaan en nergens écht te zijn."

Ploni: "Ontspanning is heel belangrijk. De wereld ziet dat als een eindstation, terwijl het een randvoorwaarde is om te kunnen doen wat God van je vraagt." En het streven naar leven in balans moet niet voor een nieuwe druk zorgen. "Je hoeft niet elke dag perfect in balans te zijn. Soms zit je in een drukke periode. Als je maar overzicht hebt, weet waarom je dingen doet, prioriteiten kunt stellen."

Marije spoort moeders aan om het goede voorbeeld te geven, juist ook met daden. "En bespreek je keuzes met je dochters. Als je eerlijk zegt wat je moeilijk vindt, dan heb je een gesprek."

Over Bijbelse principes voor een leven in balans hebben Ploni en Marije lessen gegeven, ook op openbare scholen. Marije: "Dan heb ik het gewoon over mijn principes. Als leerlingen doorvragen, zeg ik wel dat ik die uit de Bijbel haal." Met een lachje: "Ergens voelt iedereen wel dat die principes kloppen." Ploni: "Het mooie is dat ze bij iedereen werken."

High tea

Op donderdagavond 30 maart presenteren Marije en Ploni hun boek tijdens een high tea voor moeders en dochters in De Burgemeester in Bleskensgraaf. Deelname voor twee personen kost 40 euro, inclusief het boek. 'Joy' is bedoeld voor meiden van 14 tot en met 17 jaar. Aanmelden via: www.voedingspraktijkbalanz.nl.

Lammergier gespot

De Lammergier die over de streek vloog. Foto: Sven Visser

regio • Vogelaars hebben maandag de Lammergier gespot boven de Alblasserwaard.

De grootste roofvogel die in Europa rondvliegt, met een vleugel spanwijdte van tweeënhalf tot drie meter, komt normaal gesproken voor in de Alpen of de Pyreneeën, maar maakt dus soms ook uitstapjes naar noordelijke landen in Europa. Vogelaars zagen het dier onder meer in bij Rotterdam en de Zwijndrechtse waard richting Dordrecht vliegen. Nabij Papendrecht stak de vogel de Merwede over en werd gezien in Wijngaarden, Bleskensgraaf, Giessenburg en Hardinxveld-Giessendam. Daarna vloog hij via Gorinchem en Brabant weer naar het zuiden. De lammergier voedt zich met vlees en vooral ook met botten van kadavers.

Foto: Sven Visser

Bijgaande foto's zijn genomen door Sven Visser, toen de Lammergier boven Wijngaarden vloog.

Verbreding A27 jaar uitgesteld

regio • Tijdens de commissie Grondgebied in Werkendam heeft het CDA maandag bij monde van raadslid Otto van Breugel gevraagd wat de gevolgen zijn van het besluit van de minister om de bruggen in de A27 te vervangen. Zoals het er nu uitziet zullen de werkzaamheden minimaal een jaar later starten.

Van Breugel is verbaasd dat er nu plotseling geld is voor nieuwe bruggen en er eerder geen geld was voor drie rijstroken in de gemeente Werkendam. Vanaf de Tol richting Raamsdonksveer is, in verband met financiën, besloten de verbreding van de snelweg uit te voeren met spitsstroken.

Wethouder Van Oosten heeft aangegeven dat door het besluit van de minister om de bruggen te vervangen, de start van de werkzaamheden aan de A27 minimaal een jaar later zal zijn. De bruggen worden gefinancierd vanuit een ander budget, namelijk onderhoud bruggen.

"Al voor 2000 zijn we bezig met de verbreding van de A27. Het duurt straks meer dan twintig jaar voordat er een schop in de grond gaat. Wij kunnen de burgers dit niet meer uitleggen", aldus Van Breugel.

Wandelen in de wijk

bleskensgraaf • Vanaf 6 april organiseren de beweegcoaches van Molenwaard Actief iedere donderdag om 10.15 uur een wandeling voor zestigplussers vanuit Graafzicht in Bleskensgraaf. Iedere donderdag kan men gezellig aansluiten op het eigen niveau. Ook mensen met een rollator zijn van harte welkom. Voor aanmelden of extra informatie kan men contact opnemen met Stan de Groot via 06-57659344.

Jaarvergadering SGP-kiesvereniging

bleskensgraaf • SGP-kiesvereniging De Heere zij onze Banier houdt dinsdag 21 maart de jaarvergadering in gebouw Diakonia te Bleskensgraaf. Hans Maljaars, fractiemedewerker van de Tweede Kamerfractie van SGP, houdt een inleiding over 'De toekomst van de agrarische sector in Nederland'. Aanvang 20.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Schuurverkoop voor Oost-Europa

bleskensgraaf • De Werkgroep Hulp Oost-Europa Bleskensgraaf houdt op zaterdag 18 maart een schuurverkoop. De opbrengst gaat naar de Romaschool in Szernye in Oekraïne. Ook deze keer is er een aparte schuur met cd's en tweedehands boeken.
De verkoop duurt van 09.30 tot 13.00 uur en vindt plaats op het adres aan de Hofwegen 50. Verdere info: www.hoebleskensgraaf.nl.

Jaarvergadering NPV Zederik

leerbroek • In De Schakel aan het Raadhuisplein 1 in Leerbroek wordt op maandag 20 maart vanaf 20.00 uur de jaarvergadering gehouden van de Nederlandse Patiënten Vereniging afdeling Zederik.

Behalve de jaarverslagen en bestuursverkiezingen wordt het thema 'Kinderwens en vruchtbaar leven in Bijbels licht, ook als de kinderwens onvervuld blijft' behandeld. Wie geen vervoer heeft, maar toch graag wil komen, kan bellen met 06-42546329.

Restauratie is begonnen

ameide/rome • De restauratie van twee geliefde fonteinen in Rome is nu officieel gestart.

De restauratie is opmerkelijk, omdat de door vertegenwoordigers van de Nederlandse gemeenschap in Rome opgerichte Vereniging Salviamo la Barcaccia en restauratiebedrijf Koninklijke Woudenberg uit Ameide samen de gemeente Rome hebben aangeboden de twee Romeinse fonteinen te herstellen als geste van solidariteit naar aanleiding van de beschadiging van de Barcaccia-fontein in de Italiaanse hoofdstad. Nu, na intensieve voorbereiding, zijn de werkzaamheden begonnen. De bekende 'Bijenfontein' Fontana delle Api en de Fontana dei Giardini van de Viale Tiziano in Rome worden weer in ere hersteld door de Nederlanders.

De beelden van de beschadigde fontein gingen in 2015 de wereld over toen Feyenoord daar een wedstrijd speelde en hooligans van die club tekeer gingen in de stad. Direct volgden er spontane inzamelingsacties door vertegenwoordigers van de Nederlandse gemeenschap in Rome, verenigd in Salviamo la Barcaccia (Red de Barcaccia). Restauratiebouwbedrijf Koninklijke Woudenberg bood aan om de fontein gratis te herstellen.

De Bijenfontein.
De Fontein dei Giaridini bij Viale Tiziano.

De Romeinen gingen destijds zelf aan de slag om de Bernini fontein te restaureren. Toch wilden de Nederlandse organisaties hun belofte verwezenlijken en besloten in overleg met de gemeente Rome twee andere monumentale fonteinen te restaureren, waaronder Bernini's 'Bijenfontein' Fontana delle Api.

Gedurende de afgelopen tijd is de samenwerking tussen de Nederlandse bedrijven en de Italiaanse partners steeds hechter geworden. Bij de restauratie van de beide fonteinen zijn 'vakmanschap' en 'partnerschap' belangrijke elementen om het cultureel erfgoed voor de Romeinen eervol en op basis van vertrouwen te herstellen. De samenwerkende partijen benadrukken dat de instandhouding van cultureel erfgoed voor iedereen belangrijk is. Het kunnen blijven genieten van monumentaal erfgoed gaat over landsgrenzen heen.

De restauratie werkzaamheden worden door het specialistische bedrijf Meesters In, onderdeel van Koninklijke Woudenberg, uitgevoerd. Daarin werkt het bedrijf samen met het Romeinse restauratiebedrijf Conservazione Beni Culturali (CBC) dat onlangs ook de Trevi-fontein heeft gerestaureerd.

Activiteiten NLdoet in de regio

Schoonmaken bij Stichting Het Landje Ottoland Foto: Nico van Ganzewinkel

regio • Bijna tienduizend klussen werden er vrijdag en zaterdag onder de noemer NLdoet geklaard in Nederland. Ook in deze regio staken veel vrijwilligers de handen uit de mouwen. Zo werd er volop geklust bij de zwembaden in Groot-Ammers en Giessenburg, daar werd alles in gereedheid gebracht voor het zomerseizoen. Ook moest er nog het nodige geverfd worden. Bij Open Vensters in Ameide werden rollators schoongemaakt en de Dierenweide in Nieuw-Lekkerland ziet er weer prachtig uit.

NLdoet is de vrijwilligersactie van het Oranje Fonds. Ook prinses Beatrix deed weer mee, zij hielp in een speeltuin in IJsselstein. En koning Willem-Alexander en koningin Maxima kwamen in actie in Breda.

De Doetse Kom in Giessenburg Foto: Nico van Ganzewinkel
Maalsteen plaatsen bij korenmolen De Regt.
Op de Huiberthoeve in Hei- en Boeicop werd een boomhut gemaakt.
Medewerkers van de Rabobank gingen vrijdag aan de slag.
Schoonmaken van de Dierenweide in Nieuw-Lekkerland. Foto: Geurt Mouthaan
De kinderen Hendrik van Brederode maken rollators schoon bij Open Vensters.

HADINXVELD-GIESSENDAM • In het kader van de nationale vrijwilligersactie NLdoet hebben medewerkers van de Rabobank Merwestroom uitstekend werk verricht bij Museum De Koperen Knop.

Op vrijdag 10 maart kreeg de wagenschuur van het museum en alles wat zich daarin bevindt een grondige schoonmaakbeurt. Een prachtig initiatief van de bank om op die manier mee te werken aan een belangrijk stuk cultuurhistorie.

Allereerst waren de wagens, die in de wagenschuur permanent zijn gestald aan de beurt. De open wagens, zoals de dresseerwagen, de boerenwagen en de mestkar werden grondig met water bespoten en alle stof en rommel verdween als sneeuw voor de zon. De dokterskoets, die door de Histori-sche Vereniging Hardinxveld-Giessendam bij het museum is ondergebracht vergde wat nauwkeuriger aandacht. Die werd met de hand afgedaan en staat er nu ook weer pico bello bij.

Vervolgens was al het andere aan de beurt. En dat bleek nodig, want de wind had de afgelopen tijd heel wat bladeren en andere ongewenste rommel de wagenschuur ingeblazen.

Foto's: Nico van Ganzewinkel, Geurt Mouthaan en aangeleverd.

Geld ophalen voor strijd tegen kanker

Vertrouwd programma tijdens Hans den Ouden Marathon

De commissie van de Hans den Ouden Marathon. Foto: Aangeleverd

oud-alblas • In de feesttent aan de Beemdweg in Oud-Alblas vindt donderdag 23, vrijdag 24 en zaterdag 25 maart weer de Hans den Ouden Marathon plaats. Na een 'uitstapje' waarbij de opbrengst bestemd was voor het inloophuis Helianthus in Dordrecht, keert het tweejaarlijkse evenement terug naar de roots. De vele duizenden euro's waar de Hans den Ouden Marathon gaan in 2017 gewoon weer naar het vertrouwde goede doel: KWF Kankerbestrijding.

"Ik merk ook dat het daarmee makkelijker is om geld binnen te halen", vertelt naamgever en grondlegger Hans den Ouden, die samen met een grote groep vrijwilligers het evenement 'runt'. "Bij Helianthus moest ik veel meer uitleg geven; de drempel is bij KWF Kankerbestrijding een stuk lager. En we merken heel goed dat de economische crisis minder merkbaar is. Er wordt nu weer aan me gevraagd: 'Hans, heb je nog wat te sponsoren?'."

Zo zijn de prijzen voor de verloting allemaal al binnen. Met als traditionele hoofdprijs: een gloednieuwe auto. Al even traditioneel is de tweede prijs, een quad. Vrijwilligers zijn nog druk bezig om de 16.000 loten aan de man en vrouw te brengen. Dat gebeurt letterlijk in het hele land, van Alkmaar tot Zeeland. "We hebben er deze keer voor gekozen ze voor 2,50 euro in plaats van 5 euro te verkopen. We wilden zo kijken of mensen ze eerder zouden kopen. Dat loopt aardig, maar we hebben nog voldoende loten beschikbaar."

Grote Piratenshow van Van Hoorne

Ook aan de kinderen is gedacht bij de Hans den Ouden Marathon; Van Hoorne Entertainment uit Molenaarsgraaf verzorgt gratis de Grote Piratenshow. Normaal kost deze show in het theater rond de 15 euro per persoon, maar op zaterdag 25 maart in Oud-Alblas is de entree voor kinderen vanaf 4 jaar en volwassenen 5 euro per persoon.

De show gaat om 14.00 uur van start in de feesttent aan de Beemdweg. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de voorverkoopadressen: Erik's Brood en Banket in Oud-Alblas; Cees den Breejen Woninginrichting in Alblasserdam; Autobedrijf P. de Jong in Streefkerk; Bakkerij Van der Grijn in Groot-Ammers; Boerenklaas in Brandwijk en Hans den Ouden in Oud-Alblas.

Het programma van de Hans den Ouden Marathon oogt vertrouwd. Donderdagavond draait het weer om mensen die kanker hebben of hebben gehad en hun naasten. Het koor Inspire2livechoir uit Alblasserdam treedt dan op. "We hebben gericht kaarten verspreid op plekken waar we denken dat mogelijke bezoekers komen. Ik verwacht dat er heel veel bezoekers komen, meer dan de gebruikelijke honderd, tweehonderd. Het is wat mij betreft de meest indrukwekkende en emotionele avond. Ook na al die jaren went dat nooit. De fakkels die binnengedragen worden, de twee minuten stilte, het besef hoeveel mensen met kanker te maken krijgen; het maakt me alleen maar feller om me hiervoor in te zetten. En geld inzamelen is het enige wat ik kan doen."

Vrijdag- en zaterdagavond treedt een keur aan Nederlandstalige artiesten op, onder wie Frans Duijts, Jannes, de Lawineboys, Helemaal Hollands en Django Wagner. Zaterdag is er net als twee jaar geleden 't Rondje van Alblas. Dan kunnen deelnemers hardlopen of wandelen voor het goede doel. Er zijn routes van vijf of tien kilometer. De start is om 11.00 uur bij de feesttent, het inschrijfgeld is 7,50 euro. Voor de kinderen is er vanaf 14.00 uur de Grote Piratenshow van Van Hoorne Entertainment (zie kader).

In het verleden bleek de Hans den Ouden Marathon goed voor opbrengsten van vele tienduizenden euro's. "We hebben er goede hoop op dat er ook dit keer weer een mooi resultaat bereikt wordt", knikt Hans den Ouden. "Wat ik zelf heel leuk vind is dat er los van onze activiteiten ook andere mensen initiatieven voor de Marathon nemen. Zo liet Arnold Tuytel uit Oud-Alblas zich voor zijn deelname aan Navigate North sponsoren voor de Marathon. De opbrengst daarvan wordt 25 maart bekend gemaakt."


Geurt Mouthaan

Paasfeest PCOB

giessenburg • De leden van PCOB Giessenlanden vieren maandag 27 maart het Paasfeest. Lizanne Bak-Lanser uit Hoornaar verzorgt de viering, die begint om 16.00 uur in De Til in Giessenburg. Aansluitend vindt er een Paasdiner plaats. Opgeven hiervoor kan tot 17 maart via woutencobykwakernaak@gmail.com of 0184-652414. Niet-leden zijn welkom.

Jaarvergadering NPV Zederik

leerbroek • De afdeling Zederik van de Nederlandse Patiënten Vereniging houdt maandag 20 maart in dorpshuis De Schakel te Leerbroek de jaarvergadering. De aanvang is 20.00 uur. Na de vergadering gaat Astrid Bokhorst van de NPV is op het thema 'Kinderwens en vruchtbaar leven in Bijbels licht, ook als de kinderwens onvervuld blijft?'. Ook niet-leden zijn welkom.

'Historie van de waterhuishouding'

giessenburg • De Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen besteedt donderdag 23 maart aandacht aan de historie van de waterhuishouding in de Alblasserwaard.

In De Til te Giessenburg wordt stap voor stap de ontginning van de streek met dia's duidelijk gemaakt. De afsluiting is de vraag: 'Hoe lang houden we nog droge voeten?'. Aanvang 20.00 uur. Toegang voor leden gratis en voor niet-leden 2 euro.

Toneelavond in De Linde

meerkerk • De algemene toneelvereniging uit Ameide brengt vrijdag 24 maart voor de Vrouwen van Nu Meerkerk in dorpshuis De Linde te Meerkerk het komische stuk 'Erfenis te koop' op de planken.

Er gaat heel wat heel wat aan vooraf voordat de erfenis kan worden verdeeld. Entree voor leden gratis, niet-leden betalen 5 euro. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. In de pauze is er een verloting.

Met ijsclub naar de ijsbaan in Den Haag

groot-ammers/den haag • IJsclub De Telegraaf uit Groot-Ammers organiseert op vrijdagavond 17 maart een gratis uitje voor de leden naar de ijsbaan in Den Haag. Lid worden en meegaan is heel eenvoudig door een mailtje te sturen naar ledenadministratie@ijsclubdetelegraaf.nl. Er mogen maximaal vijf kinderen mee per één volwassnen. Het vertrek is om 18.00 uur vanaf het Fortuijnplein in Groot-Ammers. Opgeven kan via de website www.ijsclubdetelegraaf.nl.

Tweede editie Molenpop gaat sportief

Vorig jaar vond de eerste editie van Molenpop plaats. Foto: Aangeleverd

nieuw-lekkerland • Na de succesvolle editie van Molenpop in 2016, zoekt Stichting Molenpop dit jaar de samenwerking met verenigingen.

Op zaterdag 1 juli staat de zaterdagochtend en –middag in het teken van sportclinics, wedstrijden en demonstraties. Molenpop vindt plaats op het evenemententerrein tussen de tennisvereniging en het zwembad. Vorig jaar trok het festival ruim 600 bezoekers. Om het dit jaar nog groter op te zetten, is de samenwerking gezocht met tennisvereniging NLTC, basketbalvereniging Klipperstars, gymvereniging Kracht en Vriendschap, volleybalvereniging Molenwiek en zwembad Schoonenburg.

's Ochtends kunnen kinderen tot en met twaalf jaar meedoen met een sportcarrousel. Hierbij maken zij kennis met tennis, basketbal en (beach)volleybal. 's Middags is er plaats voor eigen leden om te sporten op het tijdelijke beachvolleyveld en basketbalcourt. Ook is er een open beachvolleybaltoernooi . De verenigingen geven demonstraties. Zwembad Schoonenburg blaast de zwemmarathon nieuw leven in. Vanaf vroeg in de ochtend tot halverwege de middag wordt er in teams gezwommen.

Erwin Groenendijk van stichting Molenpop: "Onze maatschappelijke rol vinden wij zeer belangrijk. Wij zijn dan ook blij met de samenwerking met de verenigingen. Zo kunnen de clubs hun kwaliteiten laten zien en krijgen ze de kans meer leden te werven. Door de combinatie van sport en muziek in Nieuw-Lekkerland, waar we weer een podium zijn voor regionale bands en DJ's, kan het niet anders dan een mooie dag worden voor Nieuw-Lekkerland en omstreken." Info: www.facebook.com/stichtingmolenpop.

Voorjaarsbazaar

lexmond • Voetbalvereniging Lekvogels in Lexmond houdt 18 maart de voorjaarsbazaar in de rust en na afloop van de wedstrijd Lekvogels 1-Vuren 1 (aanvang 14.30 uur).