HK Alblasserwaard

15 november 2018

HK Alblasserwaard 15 november 2018


Tiende verjaardag voor Speelbank

Honderden spellen, tientallen leden, de viering van het tweede lustrum; er zijn in Leerbroek dankzij de Speelbank al heel wat spelletjes gespeeld. Een bibliotheek, dat kennen we allemaal wel. Maar dat je het uitleenprincipe ook toe kunt passen op spellen is veel minder algemeen. In Leerbroek vinden ze het al tien jaar volstrekt normaal. De Speelbank is er voor iedereen. De ongeveer vijftig leden wonen voor het overgrote deel in Leerbroek, al komt een enkeling uit Nieuwland en Leerdam.

Promovendus Arkel aan kop

Promovendus Arkel is de nieuwe koploper in de 3e klasse C. De ploeg van Leon Elands dankt die status aan een 5-1 derbyzege op het Gorinchemse SVW. Komende zaterdag kan Arkel de eerste periode pakken. Dat moet dan wel gebeuren tegen een directe concurrent, De Zwerver. Een pittige klus dus. Dinsdagavond bereikte Arkel ook de derde ronde van het districtsbekertoernooi. In Giessenburg werd dankzij een hattrick van Remie Schuurman met 2-3 gewonnen van Peursum.

Vertraging voor aanleg glasvezel

VVD Molenwaard is bang dat de aanleg van glasvezel in Molenwaard vertraging oploopt, door de selectieprocedure voor de uitvoerder langer zou gaan duren dan de beloofde zes weken. "Er bereiken ons nu berichten dat dit minstens drie maanden gaat duren", stelt VVD-raadslid Bert Moret. "Misschien zelfs een half jaar. Opnieuw vertraging; dit is eigenlijk onacceptabel." Wethouder Boender laat weten dat er alles aan wordt gedaan om de procedure zo snel mogelijk te starten.

Lijstrekkersdebat blijft braaf

Vriendelijke lijsttrekkers die keurig op hun beurt wachten en hun opponenten rustig hun zegje laten doen; het lijsttrekkersdebat in Molenlanden leverde maandag weinig tot geen vuurwerk op. Met één op één-debatten en het reageren op vragen via Twitter en vanuit de zaal worden de lijsttrekkers uitgedaagd hun standpunten naar voren te brengen en hun politieke tegenstanders verbaal te lijf te gaan. Het eerste gaat meer dan goed, het tweede blijft wat uit.

Foto: Geurt Mouthaan

• Minister Arie Slob van Onderwijs en Mediazaken bracht maandagmiddag een werkbezoek aan Kontakt Mediapartners in Goudriaan, uitgever van onder meer nieuwsblad Het Kontakt. Hij maakte daarbij kennis van de werkzaamheden op de redactie, de commerciële afdeling en de Studio.

donderdag 15 november 2018 | jaargang 39 no. 46

alblasserwaard

Braaf debat zonder echte winnaar

Jezus Leeft: 'Wij zien liever een molen dan een moskee'

• Ook vanuit de zaal werden vragen gesteld aan de lijsttrekkers. Foto: Geurt Mouthaan

giessenburg • Maandag, De Til in Giessenburg. De zaal zit helemaal vol en niet alleen met sympathisanten van de zeven kopmannen en de ene kopvrouw van de politieke partijen. Op de vraag van Rick den Besten van Het Kontakt, die samen met Peter de Waard van Klokradio de avond leidt en presenteert, wie de keuze nog niet bepaald heeft, gaan tientallen handen de lucht in. "We doen dit dus niet voor niets", constateert Den Besten. Ook via de livestream op de site van Het Kontakt kijken nog eens ruim vierhonderd belangstellenden mee.

Met één op één-debatten en het reageren op vragen via Twitter en vanuit de zaal worden de lijsttrekkers uitgedaagd hun standpunten naar voren te brengen en hun politieke tegenstanders verbaal te lijf te gaan. Het eerste gaat meer dan goed, het tweede blijft wat uit. Braaf laten ze elkaar uitpraten en houden ze zich aan de spelregels die hen zijn opgelegd. Voor het vuur in het debat zou wat burgerlijke ongehoorzaamheid niet verkeerd zijn geweest.

Smaakmaker is, of je het met hem eens bent of niet, ontegenzeggelijk Florens van der Spek van Jezus Leeft. Af en toe onvervalst evangeliserend ("Hoe wij eenzaamheid willen bestrijden? Als je Jezus kent, ben je nooit meer eenzaam") en met onverwachte uitspraken weet hij de aandacht te trekken. Een goed voorbeeld is zijn reactie op hoe er om moet worden gegaan met de spanning tussen woningbouw en molenbiotopen. "Wij zien liever een molen dan een moskee", laat hij weten.

Startersleningen

Woningbouw, het is één van de vier gespreksonderwerpen. Dat er gebouwd moet worden, daar is iedereen het over eens. De manier waarop loopt wel uiteen. Ad van Rees (CDA) wijst op de kansen van Collectief Particulier Ondernemerschap (CPO), terwijl Harry Stam (ChristenUnie) pleit voor thuishuizen, hofjes en starters- en blijversleningen voor starters en ouderen. Vooral de VVD en Progressief Molenlanden blijken lijnrecht tegenover elkaar te staan. Bram Visser (VVD): "Wij kijken naar de markt en als gemeente willen we alleen faciliteren en stimuleren." En Paul Verschoor (Progressief Molenlanden): "De VVD slaat de spijker helemaal mis. De gemeente moet veel meer het initiatief nemen, zelf gronden kopen en zorgen dat gebouwd wordt voor mensen met een smalle beurs en jongeren."

De Hoeken

In het kielzog van dit thema komt het veelbesproken landgoed De Hoeken in Hoornaar aan bod. De reacties zijn eensgezind: het huidige plan heeft bij de partijen geen draagvlak. Doe Mee Molenlanden! had al eerder laten weten überhaupt niets in dit plan te zien, gezien het verzet vanuit het dorp. Met name CDA, VVD en SGP waren wat voorzichtiger. Van Rees: "Het juiste plan hebben we nog niet gezien." En Corné Egas (SGP): "Voldoende draagvlak is heel belangrijk. Dat is er volgens ons nu nog niet voor De Hoeken. Daarom gunnen we de tijd aan de mediation tussen de partijen."

Felheid

Via Twitter komt in de pauze de vraag waarin de twee lokale nieuwkomers Doe Mee! Molenlanden en Progressief Molenlanden nu van elkaar verschillen. "Wij zijn enige echte lokale partij, zonder een christelijke, sociale of liberale achtergrond. Iedereen kan met ons meedoen", reageert Joke Stravers, samen met Berend Buddingh' lijsttrekker van Doe Mee!. Dat zorgt voor een stukje felheid in het debat. Want de andere partijen laten nadrukkelijk weten zich ook voor iedereen in te zetten. Bram Visser: "En onze banden met de landelijke partij zijn handig om in te zetten als je een probleem hebt waar we de landelijke overheid voor nodig hebben." Paul Verschoor benadrukt dat Progressief Molenlanden juist wel een koers kiest. "Wij bedrijven politiek vanuit een voluit linkse visie. Doe Mee! is vlees noch vis; wij hebben duidelijke sociale uitgangspunten."


Geurt Mouthaan

'Sluit wegen af tegen sluipverkeer'

• De Zuidzijde in Goudriaan. Foto: Geurt Mouthaan

molenwaard • Sluit in de spits in Oud-Alblas, Ottoland en Goudriaan wegen af voor niet-bestemmingsverkeer om sluipverkeer tegen te gaan; die oproep doet Ondernemersvereniging de Graafstroom.

De vereniging doet deze oproep in een schrijven aan het Molenwaardse gemeentebestuur. De bereikbaarheid van de bedrijven in de gemeente staat volgens de Graafstroom onder druk. 'In toenemende mate ervaren ondernemers die werkzaam zijn langs de Graafstroom last van het sluipverkeer dat in de ochtend de avondspits de files op de rijks- en provincialewegen probeert te ontwijken.'

Daarom stelt de ondernemersvereniging voor om tijdens de spitsuren (van 7.00 tot 9.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur) het Westeinde in Oud-Alblas, de A en B in Ottoland en de Zuidzijde in Goudriaan af te sluiten voor niet-bestemmingsverkeer. 'Elders in het land blijkt dit een adequaat middel te zijn om sluipverkeer tegen te gaan; in het verleden heeft de gemeente Graafstroom (en haar voorgangers) vergelijkbare besluiten genomen. Ook dat bleek toen een effectief middel te zijn.'

Daarnaast vraagt de Graafstroom het gemeentebestuur om samen met Papendrecht en Alblasserdam bij de landelijke overheid en de provincie te pleiten voor de aanleg van een verbindingsweg tussen de Witte Brug/Veerweg in Papendrecht en de Edisonweg in Alblasserdam. 'Dit relatief korte stukje weg, parallel aan de A15, zal niet alleen het sluipverkeer door Oud-Alblas definitief onnodig maken, maar zal ook een positieve uitwerking hebben op de verkeersafwikkeling in de Alblasserdam en Papendrecht.'

'Schrijf Gorinchem op stembiljet'

molenlanden • De Ontkoppeling doet een oproep om 'Gorinchem' op de stembiljetten te schrijven om te protesteren tegen het feit dat Arkel meegaat naar de nieuwe gemeente Molenlanden en niet bij Gorinchem gevoegd wordt. 'Wij zetten uit protest Gorinchem op ons stembiljet en maken hem ongeldig. Dit kunt u ook doen, terwijl uw stem toch geldig is', meldt de Arkelse groep via Facebook. 'U kleurt uw favoriete kandidaat in van uw gekozen partij en onderaan uw stembiljet kunt u er Gorinchem met het rode potlood op schrijven. Daarmee willen we een duidelijk signaal afgeven.' Volgens De Ontkoppeling is er nog steeds een kans dat Arkel naar Gorinchem gaat. De groep verwijst naar de motie die in de Tweede Kamer is aangenomen, over het onderzoek naar de ontwikkelingsruimte van Gorinchem. 'Dit onderzoek is eind van dit jaar afgerond; als daaruit blijk dat er niet voldoende ontwikkelingsruimte is voor Gorinchem en daardoor de centrumfunctie niet kan behouden, zou het zomaar kunnen dat er toch nog wat anders besloten wordt door de regering.'

Bijna helft kiezers heeft stem nog niet bepaald

molenlanden • De toekomstige gemeente Molenlanden telt nog veel zwevende kiezers.

Dat blijkt uit het eerste panelonderzoek van bureau Toponderzoek, waarmee Kontakt Mediapartners samenwerkt. Van de 301 respondenten laat 43 procent weten dat ze op woensdag 21 november gaan stemmen, maar nog geen idee te hebben op welke partij ze dat gaan doen. Een exact gelijk percentage zegt te gaan stemmen 'omdat het een democratisch recht is'. Meest gegeven reden (50%) om niet te gaan stemmen: 'Ik geloof niet dat mijn stem het verschil maakt.

Van de respondenten zegt 41 procent dat ze op dezelfde partij gaan stemmen als de vorige keer; 12 procent kiest ditmaal een andere partij. Bij ruim één op de drie stemmers (37 procent) is het partijprogramma doorslaggevend voor het maken van een keuze. Op de vraag: 'Waar haal je de informatie vandaan om tot een steumkeuze te komen?' is het meest gegeven antwoord (62%): de krant.

Zestien procent van de respondenten vindt het '(zeer) moeilijk om in contact te komen met een gemeenteraadslid. 38% vindt dat juist '(zeer) makkelijk'.

Wordt er vooral naar de politieke partij óf naar de kandidaten gekeken? Negenenvijftig procent van de respondenten antwoordt: 'Ik kijk met name naar de politieke partij'. Voor vijftien procent geeft de kandidaat de doorslag en bij 25% van de respondenten is het om het even.

Iedereen vanaf 16 jaar kan via burgerpanel TipMolenlanden zijn of haar mening geven over actuele thema's in de gemeente. "Dat betekent dat we inwoners vragen om mee te denken. We zoeken naar tips om de gemeenschap van Molenlanden mooier te maken. Geen opiniepeilingen maar concrete zaken", zegt Martijn Hulsen, eigenaar van onderzoeksbureau Toponderzoek.

Het platform draagt de naam TipMolenlanden.nl, waarbij Tip staat voor Transparant Inwoners Panel. De website is te vinden via: www.TipMolenlanden.nl. Deelname staat open voor inwoners en mensen die werken in Molenlanden. Aanmelden kan via de website.

Foto: Rick den Besten

De wielerveldtoertocht Molenlanden van Team 'Met 'n Gr?n(s) en en 'n traan' trok zaterdag 90 deelnemers en bracht 1850 euro op voor Alpe D'Huzes 2019.

Impuls voor Giessen-Oudekerk

Gemeenteraad akkoord met onderzoek school en woningen

giessenlanden • Het plan voor een nieuw schoolgebouw en de bouw van (aanvankelijk werd het getal dertien genoemd, in het uiteindelijke voorstel staat geen aantal meer) woningen in de dorpskern van Giessen-Oudekerk is afkomstig van de Dorpsraad. Het aantal leerlingen van de school zit maar net boven de kritische ondergrens. Dit heeft de Dorpsraad in beweging gebracht in een poging het leerlingental weer te laten groeien. Een nieuw schoolgebouw maakt deel uit van de acties.

Gelederen sluiten

Vanuit jeugdsoos De Korf is kritisch gereageerd op de plannen. Mogelijk zou de soos moeten wijken en dat viel bij bestuur en de betrokken kerken bepaald niet in goede aarde. Uit een brief van de Dorpsraad en actiegroep Dorpsschool in Actie blijkt dat de ergste kou inmiddels uit de lucht is. 'We kijken met elkaar naar het grotere plan en dat is behoud van leefbaarheid van het dorp Giessen-Oudekerk, waarbij zoveel als mogelijk rekening gehouden wordt met ieders belang. He is nu zaak om de gelederen te sluiten en met elkaar de schouders eronder te zetten'.

Meerdere varianten

Het college vroeg de gemeenteraad donderdagavond 50.000 euro beschikbaar te stellen voor een haalbaarheidsonderzoek. Er zal gekeken worden naar de realisatie van een nieuwe schoolgebouw en nieuwe woningen, met inbegrip van een plek voor de jeugdsoos. In het onderzoek zullen meerdere varianten worden uitgewerkt.

Boost

VVD, ChristenUnie, SGP, CDA, PvdA en Fractie Van der Koelen reageerden positief. "Dit zal de leefbaarheid een boost geven", zei liberaal Bram Visser.

Fractie Renes maakte daarentegen van meet af aan duidelijk niet honderd procent zeker te zijn van instemming. Volgens Esther Renes zou handhaving van de soos op de huidige locatie het eerste uitgangspunt moeten zijn. "Want een kwalitatief alternatief is er niet, dat weten we met z'n allen. En het is al zo treurig gesteld met voorzieningen voor de jeugd. Dat wat daar nu zo mooi is, zou zomaar kunnen doodbloeden. Ik ben dan ook geneigd om tegen te stemmen."

Renes stuitte op een muur van onbegrip. "Niets doen is geen optie", aldus Ruud van Rijn. "Dan dreigt sluiting van de school."

"Ik begrijp de aarzeling van Renes werkelijk niet", zei Visser. "Dit is er nu een sprekend voorbeeld van dat kerngericht werken werkt. Laten we richting Giessen-Oudekerk een krachtig en unaniem signaal afgeven."

Ferry van der Koelen: "Ik snap haar niet. Ik ga er vanuit dat we een aantal varianten voorgeschoteld krijgen. Snel starten met de onderzoek."

Voordeel van de twijfel

In tweede termijn zocht Esther Renes andermaal naar een klip en klare bevestiging dat handhaving van de soos op de huidige plek één van de opties zal zijn. "Dan stem ik graag voor." Wethouder Jan de Groot wilde zover niet gaan. "Ik doe geen andere toezegging dan wat in het voorstel staat. We zoeken naar uitkomsten waar we met z'n allen blij mee kunnen zijn. Ik heb daar alle vertrouwen in."

Toen puntje bij paaltje kwam, besloot Renes het college 'het voordeel van de twijfel te geven'. En dus werd er unaniem ingestemd met het haalbaarheidsonderzoek.


Rick den Besten

Raad steunt GiessenlandenNet

giessenlanden • De gemeente Giessenlanden gaat ervoor zorgen dat GiessenlandenNet, verantwoordelijk voor de aanleg van het glasvezelnetwerk, op korte termijn de rekeningen kan betalen. Hierover werd donderdagavond in de raad nog wel stevig gedebatteerd.

Het aansluitpercentage op het glasvezelnetwerk ligt inmiddels op 36%, maar dit is niet voldoende voor een dekkende exploitatie vanaf de start. In de eerste zeven jaar zullen naar verwachting beperkte verliezen ontstaan, waardoor de cashflow problematisch is. Na verloop van tijd wordt een omslagpunt voorzien.

Het college stelde de raad onder meer voor de lening van 700.000 euro aan Stichting GiessenlandenNet om te zetten in aandelen. Voordeel voor GiessenlandenNet is dat de rente- en aflossingsverplichtingen vervallen. De gemeente loopt geen grote risico's, volgens het college.

Niet marktconform

Van dat laatste waren ChristenUnie en Fractie Renes bepaald niet overtuigd. Aart Schalk vond het voorstel 'niet rijp voor besluitvorming'. Hij had veel financiële vragen, wees op de gerechtelijke procedure die E-Fiber tegen gemeente en GiessenlandenNet is gestart en beoordeelde enkele voorstellen als niet marktconform. De CU-voorman pleitte voor een beoordeling door een onafhankelijke registeraccountant. "Die expertise is meer dan gewenst."

Geen weg terug

Alle andere fracties gingen wel met het college mee. "We lopen een groter risico als we niet samen optrekken met GiessenlandenNet", stelde Huib Glerum (CDA) vast. "Dan gaan anderen dat doen, maar onder heel andere condities. Als wij nu niets doen, gaan we spijt krijgen."

"Een reddingsplan is nodig", stelde ook Ruud van Rijn (PvdA) vast. "We hebben onze nek uitgestoken en kunnen nu niet meer terug."

Foute veronderstellingen

"Ik weet niet wat ik met het betoog van Schalk aan moet", opende wethouder Harmen Akkerman zijn beantwoording. "Het zit vol foutieve veronderstellingen en verkeerde uitgangspunten."

Volgens Akkerman is er geen nijpend probleem. "Het percentage van 36% zorgt er alleen voor dat het wat langer duurt voordat de rekeningen betaald kunnen worden." Dit betreft overigens vooral aan de gemeente verschuldigde rente. Akkerman: "We verstrekken geen nieuwe financiering. Het is in ons eigen belang. Ik zie er geen enkel probleem in."

Akkerman kon zijn criticasters niet overtuigen. "We geven 1,3 miljoen extra", hield Schalk vol. "Wij willen GiessenlandenNet overigens beslist niet uit de lucht halen, maar hebben slechts behoefte aan expertise." En Esther Renes: "Ook mijn zorgen en twijfels zijn niet weggenomen. We zijn in deze situatie toch soort een bank; ik heb daar geen goed gevoel bij." Beiden fracties stemden dan ook tegen. En dat begreep Akkerman op zijn beurt niet. "Het kost ons niks en helpen de stichting verder. Allemaal tevreden, zou ik zeggen."


Rick den Besten

'Grote zorgen over veiligheid in Korenbloemstraat'

hoogblokland • Ten overstaan van de gemeenteraad van Giessenlanden heeft Ronald Aalbertse van het Dorpsberaad Hoogblokland donderdagavond zijn 'grote zorgen' geuit over de veiligheid in de Korenbloemstraat. "Ondanks gesprekken met de gemeente Giessenlanden wordt er nog steeds geen actie ondernomen. Vanwege de parkeeroverlast kunnen de hulpdiensten nergens bij, als dat nodig zou zijn", betoogde Aalbertse. Op de volgende informatieavond van de gemeenteraad van Giessenlanden zal dit onderwerp, indien nog opportuun, door de partijen nader worden besproken.

64 kilometer te hard in Langerak

langerak • Een 35-jarige bestuurder uit Lopik moest afgelopen weekend zijn rijbewijs inleveren omdat hij veel te hard reed in Langerak. Bij een snelheidscontrole van de politie op de Wielweg reed hij 124 kilometer per uur, terwijl zestig daar het maximum is.

Er werd zaterdag en zondag door de politie op meerdere plekken in de Alblasserwaard gecontroleerd op het naleven van de maximumsnelheid. Dat leverde meerdere overtredingen op. Zo reed een automobilist op de provincialeweg N216 bij Goudriaan 116 kilometer per uur en een andere bestuurder haalde 106 kilometer per uur op de Melkweg in Langerak, waar zestig is toegestaan.

Foto: Geurt Mouthaan

Het Groot Vijfheerenlanden Jeugdorkest gaf zaterdagmiddag een spetterend eerste optreden in Het Spant te Ameide.

Vertraging dreigt voor glasvezel Molenwaard

molenwaard • VVD Molenwaard is bang dat de aanleg van glasvezel in Molenwaard vertraging oploopt, doordat de selectieprocedure voor de uitvoerder langer zou gaan duren dan de beloofde zes weken.

"Er bereiken ons als VVD-Molenwaard nu berichten dat dit minstens drie maanden gaat duren", stelt VVD-raadslid Bert Moret. "Misschien zelfs een half jaar. Opnieuw vertraging; dit is eigenlijk onacceptabel. Veel inwoners van Molenwaard houden hierdoor nog weer langer traag internet. Bovendien bestaat het gevaar dat de inschrijvingskosten verder stijgen door de krapte op de arbeidsmarkt. De prijzen lopen voortdurend op." De liberalen vragen het college daarom wanneer de selectieprocedure start en wanneer deze wordt afgerond.

Uitstel

Voor Stichting Glasvezel Molenwaard is uitstel geen optie. "Het halen van de datum 1 januari om echt van start te kunnen gaan, is essentieel", benadrukt voorzitter Edwin van der Ham. "Formeel gaan we nog steeds uit van de beloofde zes weken, maar in de wandelgangen heb ik ook geluiden gehoord van vertraging." Dat mag wat de stichting betreft niet gebeuren. "Na 1 januari heb je te maken met een nieuw college. Dat zal vertragend werken. Daarnaast zijn we met aannemers in gesprek en krijgen we offertes van hen. 1 januari is voor een ideale datum om de prijzen te verhogen. En we zijn dit in Molenwaard begonnen, dan moeten we het daar toch ook af kunnen ronden?"

Wethouder Kees Boender kan die garantie niet geven, laat hij in een reactie weten. "De selectieprocedure is nog niet van start gegaan. Donderdag hebben we weer overleg met de experts en hoop ik aan te kunnen geven wanneer de procedure begint. We zetten alles op haren en snaren om het proces zo snel mogelijk te laten verlopen. Ik begrijp het standpunt van de stichting, maar het is van het grootste belang dat dit nauwkeurig en zuiver gebeurd, om te voorkomen dat we dure fouten maken."


Geurt Mouthaan

Op initiatief van de klankbordgroep Wijngaarden wordt het schoolplein van De Zaaier getransformeerd naar een dorpsplein. In december gaan de werkzaamheden van start.

Ansichtkaarten tegen overtoerisme

Molenbewoners Kinderdijk zijn overlast beu

• Molenbewoonster Petra Hoek deelt kaarten uit. De toeriste wijst naar Petra's molen. Foto: Peter Paul Klapwijk

kinderdijk • De molenbewoners zijn verontwaardigd dat ze, ondanks beloften, niet betrokken worden bij plannen in het Werelderfgoed Kinderdijk. "Toerisme overkomt ons en heeft grote gevolgen voor ons Werelderfgoed en voor onze leefomgeving."

De ansichtkaarten, met tekst in het Engels, tonen het beroemde panorama van Kinderdijk. Met daarop de tekst (vertaald uit het Engels): "Bedankt voor je bezoek. Wij wonen hier al eeuwen. 600.000 toeristen per jaar, 60 bewoners. Verhouding 10.000 tegen 1."

In Kinderdijk heeft toerisme gevolgen voor de bewoners. Een overvloed aan mensen op en buiten de paden, niet één rondvaartboot maar vier, niet twee bezoekmolens maar drie, openingstijden die worden uitgebreid, parkeeroverlast in het dorp.

Grootste bezwaar

Maar het grootste bezwaar van de bewoners is dat er met hen geen overleg is. Ondanks afspraken daartoe in een bewonersovereenkomst uit 2017 worden ze niet betrokken bij het maken van plannen. In het afgelopen jaar is bijvoorbeeld een nieuwe rondvaartboot gaan varen langs de molens van de Nederwaard. Openingstijden zijn verruimd. Riet wordt gemaaid ten behoeve van fotograferende toeristen. Zonder voorafgaand overleg. "De directie van de SWEK (Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk) vaart zijn eigen koers, gericht op meer toeristen. Niet op meer kwaliteit met begrip voor de belangen van de molenaars. Terwijl we, ook volgens diezelfde overeenkomst, een wezenlijk onderdeel van het werelderfgoed vormen."

Meer toezicht

Peter Paul Klapwijk, molenbewoner en ook lid van de bewonerscommissie vindt dat de SWEK gehouden moet worden aan de overeenkomst. Hij is kandidaat-raadslid voor Progressief Molenlanden bij de komende verkiezingen. "De gemeente moet meer toezicht houden op de gang van zaken hier. Ook het beleid van de SWEK moet tegen het licht gehouden worden. Wat kan het gebied aan? Moeten we wel zover tegemoetkomen aan de wensen en behoeften van toeristen? Mag het gebied zoveel aangetast worden? Of moeten we ook kijken naar de waarde en het karakter van het erfgoed en de belangen van de bewoners?"

"Wij denken dat dat nu veel te weinig gebeurt. Kijk maar: De SWEK vraagt om meer parkeerruimte om overlast te voorkomen, maar adverteert wel op de site dat je makkelijk met de auto naar Kinderdijk kunt komen. Het moet en kan gewoon anders", aldus Peter Paul Klapwijk.

SWEK niet blij met actie van de molenbewoners

kinderdijk • De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) is onaangenaam verrast door de actie die molenbewoners zaterdag 10 november hielden in het werelderfgoedgebied (zie artikel hiernaast).

Woordvoerder Jan Dirk Verheij van de SWEK: "Het verwijt dat we bewoners van het werelderfgoed nergens bij betrekken, klopt niet. Het grootste bezwaar van inwoners is dat er met hen geen overleg is. Maar eerder dit jaar is er naar alle bewoners een uitnodiging gegaan. Daarin stond dat er elke laatste woensdag van de maand een inloopavond is in het dijkmagazijn, om te worden bijgepraat over de ontwikkelingen in Kinderdijk. Omdat het werelderfgoed constant in ontwikkeling is. Maar de laatste vier inloopavonden kwam er niemand. We vragen ons af waarom niet."
Voelen inwoners zich op die avonden wel voldoende gehoord? Verheij: "Onze insteek is om met hen in overleg te gaan. De avonden zijn een eerste aanzet om in gesprek te gaan over de ontwikkelingen. Om te bekijken of je er met elkaar uit kunt komen. De eerste was in mei, toen waren er drie molenaars. We geven mensen de gelegenheid om vragen te stellen. Vanuit ons is er de behoefte om met elkaar in gesprek te gaan. Maar het moet ook van de kant van inwoners komen." De stichting betreurt het dat de molenbewoners zaterdag toeristen gaan benaderen. Verheij: "Het is jammer. De toerist komt hier om een mooie dag te beleven en wordt nu hiermee geconfronteerd."


Geen directe bus Dordt

Foto: QBuzz

nieuw-lekkerland • Het westelijk deel van Nieuw-Lekkerland heeft straks, met de nieuwe busregeling van Qbuzz, geen directe verbinding meer met Dordrecht.

Nieuw-Lekkerlanders maken zich daarover zorgen, blijkt uit een melding die op de Facebookpagina van Het Kontakt Alblasserwaard gedaan werd. Ouderen zouden te ver moeten lopen om straks van het openbaar vervoer gebruik te kunnen maken.

Routewijziging

"Het klopt dat door de routewijziging van lijn 93 het westelijke deel van Nieuw-Lekkerland straks geen directe verbinding meer heeft met Dordrecht", legt een woorvoerder van Qbuzz uit.

"Op dit moment rijdt deze bus eenmaal per uur vanuit Rotterdam via Alblasserdam naar Nieuw-Lekkerland en vanaf daar door naar Papendrecht en Dordrecht."

Lijn 93

Lijn 93 krijgt straks een andere route en rijdt daarbij van Dordrecht tot Nieuw-Lekkerland dezelfde route via Papendrecht, maar gaat vervolgens in Nieuw-Lekkerland via de Dr. Slotstraat en Standerdmolen naar de Lekdijk en vanaf daar richting Streefkerk en Groot-Ammers (en verder naar Gorinchem).

Westelijk deel

Reizigers uit het westelijke deel van Nieuw-Lekkerland die met de bus naar Dordrecht willen reizen, kunnen bij de kruising Planetenlaan/Standerdmolen opstappen, of met lijn 489 vanaf iedere andere halte reizen en bij het Jan van Nassauplein in Nieuw-Lekkerland overstappen op lijn 93.

Nauwelijks extra reistijd

"Door een goede aansluiting is hier ondanks de extra overstap nauwelijks sprake van extra reistijd", meent Qbuzz.

"Bovendien kan ook via Alblasserdam gereisd worden met diezelfde lijn 489. Men kan daar overstappen op lijn 316 naar Dordrecht. Deze verbinding is altijd tweemaal per uur mogelijk, zelfs 's avonds en in het weekend", besluit de woordvoerder van Qbuzz haar uitleg over de nieuwe dienstregeling.

Dorps(be)raden bang voor keurslijf

Onrust in fusiegemeenten over burgerinspraak

molenlanden • De zeven dorps(be)raden in Giessenlanden hebben hun gemeente vorige maand een brief gestuurd waarin zij de Molenwaardse groepen typeren als verlengstuk van de politiek. Het kernoverleg Nieuw-Lekkerland is daar boos over.

De twee gemeenten tellen samen negentien dorpen en het stadje Nieuwpoort. Om te weten wat er in deze twintig kernen leeft, zijn er enkele jaren geleden comités gevormd die de schakel vormen tussen de dorpen en het gemeentebestuur.

Wel onafhankelijk

De Giessenlandse dorpsraden schrijven dat ze bang zijn 'dat onze werkwijze in het keurslijf van de klankbordgroepen van Molenwaard terecht komt. Daarmee gaat energie en enthousiasme verloren en wordt de teloorgang van de Dorpsraden ingeluid.' Het kernoverleg Nieuw-Lekkerland reageerde verbolgen en schreef een boze brief naar de dorps(be)raden en de gemeente.

Gevraagd om een reactie mailt secretaris Edwin de Baat dat het kernoverleg er is voor de dorpsgenoten en wel degelijk onafhankelijk functioneert, bijvoorbeeld door plannen van de gemeente kritisch te beoordelen of zelf met initiatieven te komen en die uit te voeren.

Ook over de financiën is onrust ontstaan. De Giessenlandse dorpsraden vragen in hun brief aan de gemeente om budget voor een onafhankelijk verbinder, die sparringpartner en adviesgever kan zijn en kan 'helpen het initiatief op een hoger niveau te krijgen'. Ze willen die onafhankelijke persoon zelf kunnen inhuren. Nu de gemeente zo'n verbinder in vaste dienst wil nemen, luiden de Giessenlandse dorpsraden de noodklok. Ze vinden dat daarmee hun onafhankelijke functioneren in gevaar komt.

Meer geld

Het verzoek om extra budget is de Nieuw-Lekkerlandse leden van het kernoverleg in het verkeerde keelgat geschoten. Ze vinden het oneerlijk dat er bij de vaststelling van het budget voor de klankbordgroepen, dorps(be)raden en kernoverleggen geen rekening wordt gehouden met de omvang van de kern. Daardoor kunnen er verschillen ontstaan in het bedrag dat per inwoner beschikbaar is voor kerngericht werken. Secretaris De Baat laat per e-mail weten dat inwilliging van het Giessenlandse verzoek om extra budget dit verschil alleen maar groter zou maken.

"Voor het kernoverleg Nieuw-Lekkerland - veruit de grootste kern binnen de gemeente Molenwaard en de toekomstige gemeente Molenlanden - is dat niet acceptabel en dat hebben wij in onze brief aangegeven", aldus De Baat.

Tijdens de gezamenlijke raadsvergadering van Molenwaard en Giessenlanden op 1 november kwam het onderwerp ter sprake. Burgemeester Rinette Reynvaan vertelde de raadsleden: "De essentie is dat de dorpsraden niet gelijk zijn. Er mag ook verschil zijn. (…) De dorpsraden zijn tevreden over de samenwerking met de gemeenten." Ze beloofde de raadsleden met alle dorpsraden aan tafel te gaan. Ook zei ze: "Ik hoop van harte dat de verschillen dan boven tafel komen en dat we die kunnen behouden. Want we willen maatwerk leveren."

Afgelopen zaterdag, 10 november, was er op initiatief van het CDA in Noordeloos een bijeenkomst voor alle kernoverleggen in de twee fusiegemeenten. Het dorpsberaad Noordeloos en de klankbordgroep Goudriaan waren vertegenwoordigd. CDA'er Teunis Jacob Slob: "Het was zeer nuttig om opnieuw bevestigd te zien dat er diversiteit is, dat de groepen op hun eigen manier activiteiten ontwikkelen. Eigen invulling hoort bij de eigenheid van de kernen. Benut die energie vanuit de kernen. Dat is de kunst in de nieuwe gemeente, om met meer kernen die kwaliteit te behouden." Ook de onafhankelijk verbinder kwam ter sprake. "De dorpsraden hechten eraan dat die de vrijheid heeft onafhankelijk te overleggen. In Goudriaan zou men dat ook graag willen. Ik heb het gevoel dat dit in meer kernen zo ervaren wordt." Over de financiering: "Bij de vraag of een dorpsraad ergens geld voor krijgt, is een goed plan meer bepalend dan de vraag of een kern groot of klein is."

ChristenUnie pleit voor versimpelteam in zorg

vijfheerenlanden • ChristenUnie Vijfheerenlanden wil complexe regels en moeilijke taal in de zorg aanpakken. Een versimpelteam moet dit gaan realiseren.

Raadslid Dico Baars: "In de gesprekken met inwoners en organisaties valt me een ding steeds weer op: mensen worden geconfronteerd met complexe regels en moeilijke taal. Vaak snappen mensen nauwelijks de brieven die zij van de gemeente krijgen. Dat moet anders." ChristenUnie Vijfheerenlanden wil dat de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden werk gaat maken van het versimpelen van regels en eenvoudig taalgebruik door een versimpelteam in het leven te roepen. Dit team kan binnen de ambtelijke organisatie aan de slag met alle standaardbrieven die worden verzonden en met het trainen van medewerkers. Dico Baars: "Ook de raadsvoorstellen voor de gemeenteraad kunnen wat mij betreft wel eens wat eenvoudiger en toegankelijker verwoord worden. De lokale politiek moet een stap maken naar toegankelijk taalgebruik, zodat het ook voor meer mensen makkelijker te volgen wordt wat de gemeenteraad doet."

Uitslagenavond

bleskensgraaf • Op woensdag 21 november vinden de gemeenteraadsverkiezingen van Molenlanden plaats. Diezelfde avond worden de tussenstanden en voorlopige uitslagen bekend gemaakt tijdens de uitslagenavond in de Spil, Willem van den Heerikweg 1 te Bleskensgraaf. Inwoners kunnen de uitslagenavond live meemaken en zijn vanaf 21:00 uur welkom. Ook Het Kontakt is aanwezig. Via www.hetkontakt.nl/alblasserwaard zijn de (tussentijdse) uitslagen te volgen.

Keuzes van het 'levend kieskompas'

• Burgemeester Van der Borg ondervraagt de leerlingen. Foto: Anne Marie Hoekstra

ottoland • Leerlingen van het Wellantcollege in Ottoland hebben donderdagochtend 8 november deelgenomen aan 'levend kieskompas', waarbij ze luisterden naar lokale politici en zich een mening vormden over politieke stellingen.

De school projecteerde diverse stellingen op een groot scherm in de aula. Bij elke stelling mochten de leerlingen in een vak gaan staan dat het best bij hun mening paste, variërend van 'helemaal niet mee eens' of 'mee eens' tot 'helemaal mee eens'. Lokale politici deden ook mee en legden uit waar zij zich sterk voor maken.

Docent maatschappijleer Benno van Gils, grotendeels verantwoordelijk voor de organisatie: "Ik was vooraf benieuwd hoe het met de spanningsboog zou gaan. Maar het gaat goed. Het gaat over hun eigen gemeente, dat spreekt de leerlingen aan." De docent concludeert dat het met elkaar nadenken over stellingen zin heeft. "Je zag dat de tweede peiling totaal anders uitpakte dan die voorafgaand aan het programma."

Foto: Anne Marie Hoekstra
Foto: Anne Marie Hoekstra
Foto: Anne Marie Hoekstra
Foto: Anne Marie Hoekstra

Van Gils zag verschillen tussen de eerste groep, leerlingen uit het vmbo-kader, en de tweede groep, leerlingen uit het vmbo-gl. "In de eerste groep werd voorafgaand aan het nadenken over de stellingen vooral VVD gestemd en stemde niemand ChristenUnie. Na afloop waren er veel stemmen voor de ChristenUnie bij gekomen. Bij de tweede groep kreeg de VVD voorafgaand aan het kieskompas maar een paar stemmen en scoorde de ChristenUnie veel hoger. Ik ben benieuwd naar de oorzaak." Voor de volledige uitslag zie: het kontakt.nl.

Live verslag

vijfheerenlanden • SRC FM doet woensdag 21 november live verslag van de uitslag van de verkiezingen in gemeente Vijfheerenlanden. De streekomroep is aanwezig in partycentrum Het Dak. Vanuit diverse stembureaus in de regio komen daarnaast live reportages. Meer informatie is te vinden op www.src.fm.

Partijen tekenen Stembusakkoord niet

VHL Lokaal, SGP en ChristenUnie zetten geen handtekening

• Drie partijen ondertekenen het Regenboog Stembusakkoord niet. Foto: Aangeleverd

vijfheerenlanden • De andere partijen - PvdA, CDA, VVD, D66 en GroenLinks – zetten wel hun handtekening. De ondertekening vond plaats vlak voor het slotdebat in Theater Vianen op woensdag. Met het ondertekenen van het Regenboog Stembusakkoord beloven deze partijen zich in te zetten voor de lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (oftewel: de LHBTI's) in hun gemeente. Volgens de voorzitter van COC Midden-Nederland, Simon Timmerman, is dit hard nodig. "Al is er in ons land veel bereikt voor LHBTI's, op lokaal gebied is actie nog hard nodig. LHBTI's krijgen bijvoorbeeld nog altijd te maken met geweld en discriminatie, en 'homo' is op school het meest gebruikte scheldwoord."

VHL Lokaal ondertekent het akkoord niet; de partijleden zitten niet op één lijn hierover. Bovendien, zegt lijsttrekker Teus Meijdam: "Het heeft nogal wat impact voor de nieuwe gemeente, dus vind ik dat je dat aan de nieuwe raad en college moet overlaten." ChristenUnie Vijfheerenlanden heeft te maken met de achterban. De partij geeft aan dat ze zich volledig kan vinden in de oproep van COC Midden-Nederland om oog te hebben voor de LBTHI-gemeenschap. Maar, stelt lijsttrekker Tirtsa Kamstra: "Met respect voor de diversiteit in onze eigen achterban tekent ChristenUnie Vijfheerenlanden het Regenboog Stembusakkoord niet. In Vijfheerenlanden blijven de volksvertegenwoordigers zich voluit inzetten voor een samenleving waarin iedereen meetelt."

SGP-leider Arie Keppel vindt apart beleid per groep sowieso niet nodig. Bovendien: "De opvattingen die het COC hanteert inzake de man-vrouwverhouding en de wijze waarop dat in onze lokale samenleving gestalte zou moeten krijgen, kunnen op basis van wat de Bijbel zegt niet onze instemming hebben. Uiteraard zijn we het wel helemaal eens met hun opvatting dat veiligheid en respect voor iedereen moet gelden."

Ambulancepost Meerkerk verdwijnt

Foto: stockfoto

vijfheerenlanden • De ambulancepost voor de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden komt te staan in Schoonrewoerd, met een extra steunpunt op Lakerveld in Lexmond. De huidige post in Meerkerk verdwijnt.

Door de herindeling komen de huidige Zuid-Hollandse gemeenten Leerdam en Zederik in de provincie Utrecht te liggen. Het gevolg is dat de spoedzorg voor deze huidige Zuid-Hollandse gemeenten overgaat van de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid naar de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU).

Niet ideaal

De huidige post Meerkerk ligt aan de rand van de nieuw te vormen gemeente Vijfheerenlanden. Een locatie die volgens de Utrechtse ambulance-organisatie bepaald niet ideaal is voor de aanrijtijden van de ambulances. 'Het ritje van Meerkerk naar bijvoorbeeld Leerdam gaat over smalle polderweggetjes, waar niet hard kan worden gereden.'

Via de posten in Schoonrewoerd en Lexmond kunnen alle kernen van de Vijfheerenlanden volgens de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht beter en sneller worden bediend.

Ambulancezorg

De ambulancepost in Schoonrewoerd en het servicepunt in Lexmond worden in eerste instantie ingericht voor een periode van vijf tot tien jaar. Vanuit de bestaande post in Nieuwegein blijft de RAVU ook volgend jaar de ambulancezorg bieden aan inwoners van Vianen en Zijderveld.

Volgens de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht gaat er voor bewoners van de gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen niets veranderen. 'De kwaliteit van de ambulancezorg blijft op hetzelfde niveau staan. Wanneer bewoners spoedeisende hulp nodig hebben, bellen zij net als nu naar 112. Telefoontjes worden dan doorgeschakeld naar de meldkamer van de RAVU.'


Dick Aanen

Minister bezoekt fabriek Graafstroom

• Minister Schouten krijgt een rondleiding. Foto: aangeleverd

bleskensgraaf • Minister Carola Schouten bracht maandag een bezoek aan zuivelfabriek De Graafstroom in Bleskensgraaf. Het bezoek stond in het teken van de kringlooplandbouw.

'De visie van de minister, de ChristenUnie Molenlanden en de werkwijze van de Zuivelfabriek kwamen mooi samen', stelt de ChristenUnie in een persbericht. Minister Schouten: "Ik zie hier in de gemeente Molenlanden bij de zuivelfabriek terug waar het met kringlooplandbouw naar toe moet. Lokale productie met lokale grondstoffen. Het gaat erom dat we de brug tussen boer en consument weer slaan."

De minister werd ontvangen door een delegatie van ChristenUnie Molenlanden en leden, directie en bestuur van de zuivelfabriek en de coöperatie DeltaMilk. Tijdens een rondleiding maakte de minister kennis met productieproces in de kaasfabriek. De zogenaamde weistraat is een innovatieve productielijn waar het afvalproduct wei op een zeer lage temperatuur geschikt wordt gemaakt als grondstof voor hoogwaardige voedselproducten. "Mooi om te zien dat er op de fabriek er al zo nagedacht wordt over grondstoffen", reageerde minister Schouten.

In de kantine ging de minister met een groep melkveehouders uit Molenlanden en andere betrokkenen bij de agrarische sector in dit gebied in gesprek tijdens een mini-symposium over de toekomst van de landbouw in Molenlanden. Minister Carola Schouten sprak haar waardering uit voor de manier waarop in Molenlanden voedsel wordt geproduceerd. "Ons voedsel is waardevol. Het aandeel van ons inkomen dat we besteden aan voedsel is sterk afgenomen, voedsel heeft daardoor bijna geen waarde meer. Het weggooien van voedsel en grondstoffen is zonde. We moeten aan het brede publiek weer overbrengen wat er gebeurt op de boerderij."

Bestuurder beschadigt vier auto's in Nieuw-Lekkerland en rijdt door

Foto: Peter Stam

NIEUW-LEKKERLAND • Een automobilist is in de nacht van donderdag op vrijdag uit de bocht gevlogen op de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland.

De bestuurder kwam eerst in de rechterberm terecht en knalde vervolgens door naar de linkerkant van de weg. Daar botste hij tegen een geparkeerde auto. Deze geparkeerde auto botste tegen een auto die daarachter stond en dat voertuig schoof weer door tegen Opel Combo. Ook belandde er een kapotte ruit in honderden kleine stukjes over de drie geparkeerde voertuigen.

De bestuurder ging er na het ongeval vol gas vandoor. Volgens de gedupeerden lijkt het erop dat de automobilist in een donkere / zwarte Volkswagen heeft gereden. Zij baseren die op de brokstukken die op de plek van het ongeval zijn aangetroffen.

Doorrijder
Het ongeval gebeurde rond 00.30 uur. Buurtbewoners en passanten hebben tot diep in de nacht naar de doorrijder gezocht. De sporen volgend lijkt het erop dat de auto na de botsing van de Lekdijk is afgeslagen naar de Middelweg.

De schade bedraagt vele duizenden euro's. Ook het voertuig van de doorrijder moet behoorlijke schade hebben opgelopen. Het voertuig mist in ieder geval één van de ruiten.

Stichting wil Waterlinieprijs instellen

NIEUWPOORT • Er komt een jaarlijkse waterlinieprijs voor het beste initiatief om de waterlinie te promoten: dat was een van de besluiten van het symposium, dat de Stichting Oude Hollandse Waterlinie afgelopen vrijdag hield.

Bijna honderd bestuurders, ambtenaren en vrijwilligers waren hiervoor naar het eeuwenoude Arsenaal van vestingstad Nieuwpoort gekomen.

Bidbook jubileum
Burgemeester Dirk van der Borg opende het symposium. De Stichting Oude Hollandse Waterlinie bestond op deze dag precies een jaar. Margot Stolk, lid van het Dagelijks Bestuur blikte kort terug en lichtte vervolgens de plannen toe voor de viering van het waterlinie jubileum in 2022. Deze plannen zijn samengevat in een zogenaamd bidbook (te vinden op www.oudehollandsewaterlinie.nl).

Ir. Catharine Visser van DaF Architecten schreef voor de provincies Zuid-Holland en Utrecht de Actualisatie gebiedsvisie van de Oude Hollandse Waterlinie en liet met enkele voorbeelden zien hoe het gebied net buiten de wallen van de vestingsteden weer (net als in de 17de eeuw) een groene bestemming zou kunnen krijgen. bijvoorbeeld door middel van moes- en pluktuinen.

Beplanting vestingwallen
Een nieuw initiatief van de stichting is het instellen van een prijs voor een goed uitgevoerd plan/idee dat bijdraagt aan het behoud van de waterlinie. Twee voorbeelden van 'best practice' werden naar voren gehaald: Marlien van de Ven hield voor de gemeente Molenwaard een presentatie over de beplanting op de vestingwallen van Nieuwpoort en Marina Perdijk nam de zaal mee op haar waterliniewandelingen langs de Vlist. Dit was om te illustreren dat een breed scala aan activiteiten voor de prijs in aanmerking zouden kunnen komen.

Fotowedstrijd watererfgoed
Als laatst punt stond de uitreiking van de prijzen voor de fotowedstrijd 'watererfgoed' op het programma. De zaal kreeg een selectie prachtige inzendingen te zien, waarbij vooral molens een favoriet onderwerp bleken. Tanja Molendijk ontving de eerste prijs uit handen van hoogheemraad Bernard de Jong van waterschap HDSR.

Burgemeester van de Borg sloot een geslaagde ochtend af en benadrukte dat de Oude Hollandse Waterlinie zich de oudste en spannendste linie mocht noemen. Na het symposium maakten verschillende deelnemers gebruik van de mogelijkheid om aan een vestingwandeling mee te doen onder leiding van de historische kring Nieuwpoort.

Doe Mee Molenlanden wil SWEK omvormen tot coöperatie

Foto: Geurt Mouthaan

KINDERDIJK • Doe Mee Molenlanden wil de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) omvormen tot een coöperatie waarvan de molenaars, inwoners, ondernemers, overheden en de stichting lid kunnen zijn. Deze coöperatie moet het gebied gaan exploiteren.

Doe Mee heeft vrijdagavond 9 november bij alle inwoners van Kinderdijk aangebeld en hen een brief met actiepunten overhandigd. De partij vindt dat de lusten en lasten van het wonen in en nabij het werelderfgoed eerlijk verdeeld moeten worden en doet daarvoor concrete voorstellen.

Begrenzen bezoekersaantal
Een van de andere voorstellen is: de discussie starten over het begrenzen van het aantal bezoekers, om zo de leefbaarheid te verbeteren.

Parkeervergunningen
Een ander concreet voorstel van Doe Mee is het invoeren van parkeervergunningen. Deze moeten gratis zijn voor inwoners. Dit maakt het mogelijk om niet-vergunninghouders te bekeuren.

Jongerenafdeling voor SGP

vijfheerenlanden • SGP Vijfheerenlanden krijgt een eigen jongerenafdeling, Tweede Kamerlid Roelof Bisschop is vrijdag 16 november aanwezig bij de officiële oprichting daarvan. Kees Vermaat is de beoogd voorzitter, hij is nu raadslid in Zederik en ook verkiesbaar voor de nieuwe raad van gemeente Vijfheerenlanden. "Met de oprichting van de jongerenafdeling willen we jongeren een stem geven binnen de nieuwe gemeente en zeker ook binnen de partij", licht hij toe. Omdat de afdeling onder de vlag van de landelijke SGP-jongeren valt, heeft de afdeling direct al ruim honderd leden. SGP-jongeren Vijfheerenlanden wil jongeren warm krijgen en houden voor de politiek. Onze eerste activiteit is het organiseren van gratis busvervoer voor de Mars voor het Leven op zaterdag 8 december in Den Haag. Meer informatie is te vinden op onderstaande website.

q schreeuwomleven.nl/vervoer/

Tweede plaats voor Beatrixziekenhuis

gorinchem • Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem hoort volgens de AD Ziekenhuis Top 100 weer bij de beste ziekenhuizen van Nederland. In 2015 stond het ziekenhuis op nummer twee en vervolgens prijkte het Beatrixziekenhuis afgelopen twee jaar bovenaan de AD Ziekenhuis Top 100. 'Samenwerking binnen de keten en met andere zorgpartners is van groot belang, zoals de goede samenwerking met huisartsen in de regio', reageert het ziekenhuis.

Zussen openen eerste huiskamerrestaurant in regio

• De oude herberg inspireert Willeke (links) en Suzanne te doen waar ze goed in zijn. Foto: Anne Marie Hoekstra

lexmond • De zussen Willeke en Suzanne Versluis geven het eeuwenoude café De Drie Snoecken in Lexmond een nieuwe bestemming. Het wordt het eerste huiskamerrestaurant in de regio.

Het beeldbepalende historische pand aan de Dorpsstraat heeft een rijke historie. Het wordt al in een akte uit 1636 genoemd. De laatste uitbaters waren Joost en Hetty van Iperen. Sinds 2016 is de oude herberg het woonhuis van Willeke, haar man Simon en hun twee kinderen. Een oude droom van zus Suzanne kwam weer ter sprake: diners organiseren in het rijksmonument. "Twee jaar geleden kwam het te koop", vertelt Suzanne. Ze attendeerde Willeke op de foto's van de makelaar.

Gaaf pand

Toevallig waren Willeke en Simon op zoek naar een groter huis. Maar Lexmond stond niet op hun lijstje. Totdat ze op de foto's zagen hoe prachtig het oude café met woonhuis was opgeknapt. Willeke verwachtte dat Simon nooit naar haar geboortedorp zou willen verhuizen. "Hij komt uit Amsterdam, we woonden toen in Utrecht. Die stad is voor hem al een dorp. Maar toen hij de foto's zag zei hij: 'Dat is wel een heel gaaf pand'." Ze gingen er kijken, werden verliefd. "We hebben het op gevoel gekocht."

Ondanks de dromen van zus Suzanne hadden Willeke en Simon geen plannen met het café. "Maar we kregen vragen van mensen: kunnen wij bij jullie een verjaardag vieren? En ons burgerlijk huwelijk is hier gesloten, met na afloop een borrel in de tuin. We dachten: hoe leuk zou het zijn als andere mensen hier ook kunnen trouwen." Allerlei ideeën borrelden op.

Willeke: "Vorig jaar tijdens de feestweek hebben we de Thai uit Utrecht uitgenodigd om hier te koken. Mensen konden zich vooraf opgeven. Dat was zo leuk dat we daarna de gemeente belden met de vraag: als we zoiets vaker willen doen, wat is er dan nodig?" Ze regelden de benodigde papieren en organiseerden een Italiaanse avond. "Met lange tafels, zodat de mensen bij elkaar aanschoven. Op 16 november en 8 december hebben we een vijfgangen-wilddiner." Suzanne: "We huren dan een oud-collega van de Gieser Wildeman in." Willeke: "We werken met verschillende koks, willen elke keer wat anders doen."

Themadiners

De oude herberg inspireert beide zussen om te doen waar ze goed in zijn. Willeke is programmamanager bij SNS Bank en beschikt over organisatietalent, Suzanne deed de Middelbare Hotelschool en werkt bij de Gieser Wildeman in Noordeloos. "Ik vind het leuk om het mensen naar de zin te maken", zegt ze. Willeke: "Jij hebt oog voor detail, je ziet alles." Jarenlang werkte Suzanne in de bediening, sinds ze moeder is van drie jonge kinderen doet ze de boekhouding voor haar werkgever. "Dat is prettig in combinatie met het moederschap, maar het ging weer kriebelen." In De Drie Snoecken mag ze weer zorgen voor prachtig gedekte tafels en goede bediening. Een keer per maand kunnen mensen inschrijven voor een diner met steeds een ander thema. "Er kan van alles: verjaardagen vieren, vergaderen in combinatie met koffie, lunch of diner tot veertig personen."

Familiebrunch

Op 22 november is er een wintersfeermarkt in het dorp. Bezoekers kunnen dan een kijkje nemen in De Drie Snoecken en er wat drinken. Willeke: "Op tweede kerstdag willen we een familiebrunch doen, ook voor kinderen." In de oude slijterij maakten ze een speelkamer voor de jongste gasten. Ze hebben nog meer ideeën. Mogelijk komen er een wijnproeverij, theatervoorstelling, een Valentijnsdiner, een high tea of high wine en een kerstlunch voor bedrijven. "We zeggen tegen mensen: als je een idee hebt, kom ermee!"

q www.dedriesnoecken.nl

Anne Marie Hoekstra

Minister in gesprek over verkeersdruk

• Minister Van Nieuwenhuizen ging het gesprek aan. Foto: Nico Van Ganzewinkel

vijfheerenlanden • Minister Cora van Nieuwenhuizen van Verkeer en Infrastructuur bracht zaterdag een bezoek aan de Vijfheerenlanden en West-Betuwe. Ze bezocht plaatsen waar verkeersdrukte wordt ervaren. VVD Vijfheerenlanden was gastheer.

De minister werd vergezeld door de verkeersgedeputeerden van Gelderland (Conny Bieze), Zuid-Holland (Floor Vermeulen) en Utrecht (Dennis Straat) en VVD-woordvoerder in de Tweede Kamer Remco Dijkstra. Tijdens een rondrit werden de grootste file- en sluipproblemen (onder meer Meerkerk, Vianen en Leerdam) en uitdagingen met betrekking tot verkeersveiligheid en openbaar vervoer besproken met aanwonenden en lokale VVD-kandidaten bij de herindelingsverkiezingen.

Intensief

Naast de al voorgenomen verbredingen van de A27 en A15 is door de minister uitgelegd dat intensief wordt gewerkt aan een juiste afstemming met provincies, gemeenten en uitvoerende bedrijven om bij de uitwerking van alle plannen te zorgen voor een zo beperkte mogelijke overlast voor de weggebruikers en inwoners van de aanliggende gemeenten. In deze 'Minder Hinder Aanpak' wordt onder meer gekeken naar OV-verbindingen waarmee tijdens de werkzaamheden het verkeersaanbod kan worden gestuurd en worden afspraken gemaakt met werkgevers om het verkeersaanbod te verminderen.

Oplossingen

'De minister deelt de zorg die wij als lokale bestuurders uitten en onderschrijft de noodzaak dit gezamenlijk (gemeente – provincies – rijk) aan te pakken', meldt de VVD in een persbericht. "Alleen samen en over provinciegrenzen heen zijn structurele oplossingen realiseerbaar", stelde Van Nieuwenhuizen.

'In de komende periode zal in een aanvullend gepland overleg opnieuw worden stilgestaan bij verdere uitbreiding van korte termijn maatregelen. De directe lijn tussen VVD-bestuurders lokaal, provinciaal en in het kabinet is hier van grote toegevoegde waarde.'

Lustrum Open Eettafel Nieuwpoort-Langerak

• Vrijwilligers assisteren bij het opscheppen en uitdelen. Foto: Anne Marie Hoekstra

nieuwpoort • De Open Eettafel in Nieuwpoort/Langerak heeft vrijdag 9 november het tienjarig bestaan gevierd.

Een kleine zestig personen genoten in woonzorgcentrum De Vijverhof in Nieuwpoort van een diner van meerdere gangen. Het eten komt al tien jaar uit de keuken van woonzorgcomplex Open Vensters in Ameide.

Start

Bij de start was het aantal deelnemers nog een stuk lager; toen aten er vijftien mensen mee. In de afgelopen jaren groeide het aantal deelnemers gestaag. Enkele personen komen al vanaf het eerste begin.

Dankzij een subsidie van de gemeente Molenwaard en daarnaast ook giften van sponsoren kunnen de ouderen elke maand van een heerlijke maaltijd genieten. Er zijn zeven vrijwilligers die tijdens elke Open Eettafel onder andere zorgen voor mooi gedekte tafels in De Vijverhof.

Men's Club bij Zwijnenburg Mode

meerkerk • Zwijnenburg Mode aan de Tolstraat 17 in Meerkerk houdt op vrijdag 16 en zaterdag 17 november 'Men's Club'. 'Winkelen mét', dat is een heel speciaal recept. Daar weten ze bij Zwijnenburg Mode alles van. Het programma duurt op vrijdag 16 november van 14.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 17 november van 09.30 tot 17.00 uur. Op beide dagen is er live muziek en zijn Juwelier Reijersen van Buuren en De Opticien ten Voorde aanwezig. Op vrijdag tussen 19.00 en 21.00 uur vindt er een Whiskeyproeverij van 't Kleine Uiltje plaats en op zaterdag is er een Vanguard specialist aanwezig. Kijk voor het hele programma op www.zwijnenburgmode.nl/mens-club.

Agrarische bedrijven in het groen

regio • Den Hâneker heeft een nieuw groenproject, waarbij op circa tachtig boerenbedrijven van leden van Den Hâneker een goede erfbeplanting gerealiseerd wordt. Erfbeplanting die het bedrijf in het groen zet, met een goede landschappelijke inpassing. En een groen erf is goed voor de biodiversiteit. Dit moet een visitekaartje worden van het bedrijf en het zorgt voor landschappelijke inpassing, schaduw, biedt bescherming tegen de wind en meer privacy. Beplanting vangt fijnstof in en legt CO2 vast en levert een bijdrage aan biodiversiteit. Voor vragen of aanmelding: Gijsbert Pellikaan via gcpellikaan@gmail.com.

Glasvezel buitenaf

vijfheerenlanden • Glasvezel buitenaf is onlangs gestart met de voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Leerdam, Vianen en Zederik.

Opbrengst collecte

regio • De onlangs gehouden Diabetescollecte heeft in Hoornaar 801,38 euro opgebracht. In Noordeloos was het eindbedrag 845 euro.

38 / 64

Wij zoeken nieuwe gastouders in de Alblasserwaard.Kijk op www.gobziezo.nl

BLOEMSCHIK WORKSHOP in BRANDWIJK !! Do 13 dec 2018 info: 06-29233292

voor het snoeien en planten van HOOGSTAM en laagstam fruitbomen in uw tuin bel:06-11463178

TK; 4 Velgen met Winterbanden.Bandenmaat 185/65. Profieldiepte 7mm.Afstand wielgaten 105 mm t.e.a.b. Tel.0184-662051 of 06-53220437

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

LET OP ! Handelaren, antiquairs, scharrelaars en speurders naar Antieke houten/ijzeren sloop- en gebruiksvoorwerpen, huisraad en meubels. Stampvolle opslag! Ook antiek: antiekachthoven.nl Wekelijkse aanvoer! Achthoven 66 Lexmond

Verduurzamen woningen in Bleskensgraaf

bleskensgraaf • De werkgroep Duurzaam Graafstroom start samen met de Gemeente Molenwaard en het Regionaal Energieloket een duurzame buurtactie om de inwoners van Bleskensgraaf te informeren over de mogelijkheden om de eigen woning te verduurzamen.

Door het Regionaal Energieloket zal van meerdere type woningen in Bleskensgraaf een adviesrapport en stappenplan worden gemaakt, waarvan de uitkomsten op een speciale Informatiemarkt Energiebesparing op 4 februari in dorpshuis De Spil worden gepresenteerd.

Voorbeeldwoningen gezocht

Voor deze actie is het Regionaal Energieloket op zoek naar een aantal voorbeeldwoningen waarvoor kosteloos een maatwerkadvies over energie, de EnergieScan, wordt uitgewerkt met daarin een stappenplan richting volledig duurzaam en aardgasvrij wonen. Per voorbeeldwoning brengen zij in kaart wat mogelijk is op het gebied van energiebesparing, comfortvergroting en energieopwekking. Het advies is dan ook te gebruiken voor de buren in hetzelfde woningtype, maar ook als richtlijn voor andere bewoners.

Degenen die meer willen weten van de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen kunnen voor meer informatie terecht op go.regionaalenergieloket.nl/bleskensgraaf en klik op de roze knop 'Aanmelden EnergieScan'. Hier kunnen de gegevens achtergelaten worden die nodig zijn om kans te maken op een gratis maatwerkadvies. Dit kan tot uiterlijk 22 november. Met de eigenaren van één van de geselecteerde voorbeeldwoningen nemen de adviseurs van het Regionaal Energieloket contact op.

Informatie

Voor meer informatie over de Energiescans kunnen belangstellenden contact opnemen met het Regionaal Energieloket door te mailen naar info@regionaalenergieloket.nl of telefonisch via 088 525 41 10. Ook is er de website www.regionaalenergieloket.nl. Voor vragen over Duurzaam Graafstroom: Herbert Schaap (06-24702173) of Gert-Jan de Vries (06-27159314).

Videoreeks CDA Molenlanden

molenlanden • CDA Molenlanden lanceert de komende week, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 november, een reeks ludieke video's om inwoners wegwijs te maken bij het CDA. Jan-Arie Koorevaar van het CDA neemt de kijkers de komende weken in de video's aan de hand. "Samen met Gerjan van Beeldbruis hebben wij een vlotte serie bedacht om op een laagdrempelige manier uit te leggen waar wij voor staan en dat het belangrijk is om te gaan stemmen. Deze serie richt zich echt op de jongeren en de kiezer die niet weet of hij of zij gaat stemmen", licht Jan Arie toe.

Hij vervolgt: "Doordat het CDA vanuit elk dorp, vanuit elke leeftijd, vanuit allerlei verschillende achtergronden vertegenwoordigd is, heeft CDA Molenlanden een goed passend 10-puntenplan kunnen opstellen. Het CDA heeft bijvoorbeeld geconcludeerd dat elk dorp een regisseur kan gebruiken: het gezicht van de gemeente dichtbij. Hoe het hele 10-puntenplan precies in elkaar steekt leggen we ook in de video's uit." Meer info is te vinden op de social media van CDA Molenlanden of cdamolenlanden.nl.

Militairen oefenen in Molenwaard

molenwaard • Van donderdag 22 tot en met zaterdag 24 november oefent het 20 Natresbataljon in de gemeente Molenwaard. In de oefening werkt het korps samen met politie en brandweer uit Molenwaard. Er is een oefenplan dat zich richt op de beveiliging van drukbezochte locaties en nutsvoorzieningen in de gemeente. De oefening vindt vooral plaats in en rondom Groot-Ammers, Bleskensgraaf, Nieuwpoort en Nieuw-Lekkerland en wordt deels te voet en deels via voertuigen uitgevoerd. Aan de oefening Falcon Mills nemen 110 personen en 30 (militaire) wielvoertuigen deel.

Defensie zet zich in om de overlast van de oefening te beperken. Het dagelijks leven en doorgaand verkeer wordt niet gehinderd, maar wellicht dat inwoners en passanten wel enige overlast ervaren. Het Korps Nationale Reserve (Natres) bewaakt en beveiligt het Nederlands grondgebied. Dit deel van Defensie bestaat uit circa 3.000 reservisten. Zij hebben naast hun militaire functie een 'burger'baan of volgen een studie. Meer informatie: Kapitein Jasper van Koppen, 070-3165234/06-53783284 en jjc.v.koppen@mindef.nl.

Sfeer proeven op de Uilenhof

gorinchem • Leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs zijn woensdag 21 november welkom in De Uilenhof voor een doemiddag. Van 14.00 tot 16.00 uur kunnen de leerlingen in groepen drie minilessen volgen. Op deze manier wil de school de leerlingen van groep 7 en 8 laten kennismaken met de manier van leren in het voortgezet onderwijs en het onderwijs op de school. Woensdagavond 21 november houdt de school van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur een informatieavond voor ouder(s)/verzorger(s) van leerlingen in groep 7 en 8. Op deze avond wordt uitleg gegeven over de opleidingen: Nieuwe Mavo, Havo Junior en ook krijgen de vernieuwde leerrichting Versnelde Mavo en het Flexrooster aandacht. Aanmelden: www.uilenhof.cvo-av.nl. Op vrijdag 1 februari verzorgt de Uilenhof van 16.00 tot 20.30 uur een open dag. Leerlingen en hun ouder(s)/verzorger(s) kunnen dan uitgebreid de school bekijken. Op de open dag presenteren alle domeinen van de school zich, is er informatie over De Nieuwe Mavo en het Havo Junior programma en zijn er rondleidingen door leerlingen.

De Cirkel onderzoekt komst tweede hospice

• Bestuursvoorzitter Ad van Driel van hospice De Cirkel. Foto: Com’an

alblasserwaard • De afgelopen maanden heeft een afvaardiging van hospice De Cirkel de mogelijkheden onderzocht voor een tweede hospice in de regio Alblasserwaard.

Aanleiding voor deze verkenning was de wens van voormalig ondernemersechtpaar Wim en An Roelfzema uit Alblasserdam om een dergelijke voorziening ook in de regio waar zij wonen, op te richten. "Wij hebben te vaak in onze omgeving meegemaakt dat mensen die niet lang meer te leven hebben geen fijne plek kunnen vinden om hun laatste levensfase door te brengen. Een hospice kan daar een belangrijke rol in vervullen."

Bestuursvoorzitter Ad van Driel: "Voor ons was dit aanleiding om in de regio te verkennen of er daadwerkelijk behoefte is aan een bijna-thuis-huis voor mensen die niet lang meer te leven hebben. We hebben gesprekken gevoerd met onder andere de bestuurders en het management van de verschillende zorginstellingen, de burgemeesters van de gemeenten en huisartsen in dit gebied. Alle gesprekspartners waren enthousiast en omarmden het initiatief. Concreet betekent dit dat de lichten op groen staan voor een tweede vestiging van hospice De Cirkel."


Het voornemen is dat er in het nieuwe hospice zes palliatieve bedden komen. "We hebben hiervoor gekozen vanwege de toenemende vergrijzing en de toenemende vraag naar palliatieve bedden." De komende tijd gaat de aandacht uit naar het werven van sponsoren. "We zijn ontzettend blij met de prachtige donatie van de stichting Fleur, maar voor de realisatie van een hospice hebben we nog meer geld nodig. We hopen daarom dat bedrijven, instellingen en organisaties uit de regio onze plannen ook een warm hart toedragen en ons willen steunen bij de realisatie van hospice De Cirkel voor de Alblasserwaard." Voor meer informatie: bestuur@hospicedecirkel.nl.

Stem op laatste kandidaat

21 november mogen we naar de stembus voor het kiezen van een nieuwe gemeenteraad.

Veel van de inwoners van de nieuwe gemeente Vijfherenlanden zullen het moeilijk gaan vinden om naar de stembus te gaan. Kiezen voor een nieuwe gemeente die ook nog in de provincie Utrecht komt te liggen daar hebben zeker de bewoners van Zederik moeite mee. Wij voelen ons verbonden met de Alblasserwaard die in de provincie Zuid-Holland ligt.

We zijn als bewoners niet betrokken geweest bij de beslissing over de overgang en een referendum was niet noodzakelijk. Laat staan dat we goed zijn geïnformeerd over de gevolgen.

Neem onder meer de volkshuisvesting, de veiligheidsregio, de ambulance diensten, de natuurgebieden van Het Zuid Hollandslandschap. Veel dingen met losse eindjes. Ook de claim van Niemans Beton op de gemeente Vianen is nog steeds niet afgewikkeld en die miljoen