HK Land van Heusden en Altena

13 juni 2018

HK Land van Heusden en Altena 13 juni 2018


Xinix eigenaar poppodium

Dankzij bijdragen van donateurs en een financier is het bestuur van poppodium Xinix erin geslaagd het pand aan de Doornseweg te kopen van Woonstichting Land van Altena. Het aankoopbedrag, 275.000 euro, ligt een ton lager dan het bedrag waar eerder rekening mee was gehouden. "Zo was het voor het bestuur makkelijker om Xinix te kopen", zegt Kees Biesheuvel, directeur van Woonstichting Land van Altena. De woningcorporatie heeft het eerste recht van terugkoop bedongen.

Gastvrij welkom voor bijen in Uppel

Op de wormenkwekerij The Dutch Nightcrawlers van Bas de Peuter wordt komend najaar een cursus bijen houden gegeven. Het past in de bedrijfsfilosofie van maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat hoog in het vaandel staat bij het bedrijf in Uppel. Michel van der Werff - al jaren werkzaam op het bedrijf in Uppel - en Bas de Peuter zijn twee van de cursisten die zich straks gaan verdiepen in het houden van bijen. Er staan al zestien bijenkasten in Uppel.

Altena in finale nacompetitie

Bij Altena duurt het succes in de nacompetitie voort. De Nieuwendijkers namen Hardinxveld in de halve finale met 0-2 te grazen. Daarmee is Hardinxveld gedegradeerd en staat Altena komende zaterdag in de finale voor promotie naar de tweede klasse. Tegenstander in Nieuwendijk is dan SV Capelle. "Ik hoop dat we mooi af kunnen sluiten en dan kan ik door de voordeur vertrekken", aldus Richard van Gils, de vertrekkende trainer van Altena.

Prijswinnaars Rondje Regio

goudriaan • Arie en Agnes van Stein uit Heukelum mogen mee op ballonvaart. Ze vonden de juiste oplossing van de vestingstedenpuzzel in de bijlage Rondje Regio. De bijlage verscheen begin mei bij de edities van Het Kontakt en BDUmedia in de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, West-Betuwe en het Land van Heusden en Altena. Zo'n 175 lezers bestudeerden de plattegronden en ontdekten welke bij Gorinchem, Heusden, Leerdam, Nieuwpoort en Woudrichem hoorden. Naast de hoofdprijs van de ballonvaart ontvangen vijf inzenders vier entreekaarten voor Avonturenboerderij Molenwaard. Dat zijn Arjette Veenvliet uit Hoogblokland, Elly Alblas uit Sliedrecht, Angelina van Vugt uit Giessen, Mirthe Koppelaar uit Hardinxveld-Giessendam en G. Zondag uit Gorinchem. De winnaars hebben persoonlijk bericht gekregen. Volgend jaar verschijnt de speciale uitgave opnieuw.

q www.hetkontakt.nl

Tweetal doet mee aan 4D Challenge

woudrichem • Loes Frings en Bas van Kollenburg uit Woudrichem doen van 20 tot en met 23 juni mee met de 4D Challenge. Dit is een tweejaarlijkse competitie, die wordt georganiseerd door Land Rover Club Holland. Gedurende vier dagen worden de 22 aangemelde teams uitgedaagd op het gebied van conditie, kracht, uithoudingsvermogen en rijvaardigheid.

De proeven zullen o.a. bestaan uit hardlopen, mountainbiken, kanoën, Land Rover-trials en mentale testen.

Er is ook nog een aantal verrassingselementen.

De proeven van de challenge gaan plaatsvinden in Nederland, België en Duitsland en starten op woensdag 20 juni om 6:00 uur.

De 4D Challenge is te volgen via de pagina van het evenement op Facebook: www.facebook.com/4DChallenge2018.

'Snel oplossing voor De Crosser'

AltenaLokaal wil dat er snel een oplossing komt om te zorgen dat het sportcafé in De Crosser in Werkendam open kan blijven. "AltenaLokaal wil de vicieuze cirkel rond de bezettingsgraad, de bijbehorende exploitatiekosten, de te strakke beleidslijnen en dreigende sluiting doorbreken met een initiatiefvoorstel richting het college van B&W om de toekomst van de volgens AltenaLokaal zeer noodzakelijke horecafunctie in de sporthal te behouden."

Foto: Jan Noorlandt

• Het zomerfeest in Babyloniënbroek werd zaterdagmiddag afgesloten met een zeskamp. Gezien de zomerse temperaturen mocht water daarbij natuurlijk niet ontbreken. Na de zeskamp waren er nog een barbecue en een feestavond. Meer foto's via www.hetkontakt.nl.

woensdag 13 juni 2018 jaargang 20 NO. 23

Land van Heusden en Altena

Deelnemers positief over Leefsamen Aalburg

aalburg • Mensen die hebben deelgenomen aan de pilot Leefsamen Aalburg zijn positief over de proef, waarbij diverse meldingssensoren in huis geplaatst worden.

Ze voelen zich door de sensoren geruster in hun woning en voelen zich meer verbonden met hun sociale omgeving. Driekwart van de deelnemers is dan ook bereid de dienst tegen een betaling van 10 euro per maand voort te zetten, zo staat in een evaluatie te lezen. Vijftien huishoudens binnen de gemeente Aalburg deden tussen september vorig jaar en april van dit jaar mee aan de pilot Leefsamen Aalburg. De proef, die zich richt op op een veilige leefomgeving voor minder zelfredzame mensen, was een samenwerking tussen Altijd Thuis, het Nederlands Instituut voor Gezondheidszorg en Welzijn, Zorgplein Maaswaarden, Correct Groep en de gemeente Aalburg. De woningen van de deelnemers zijn tijdens de pilot voorzien van sensoren, die meldingen doen in geval van brand, inbraak, dwaling en inactiviteit. Die meldingen komen terecht bij het sociale netwerk van de deelnemers en bij Correct Groep. In eerste instantie hadden de partijen ingezet op een groep van 50 deelnemers, maar uiteindelijk meldden zich 25 huishoudens aan. Het oordeel van de deelnemers is voor de gemeente echter belangrijker dan het deelnemersaantal, zo staat in de evaluatie, die nog wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, te lezen.

Ander leermoment voor het zogenoemde consortium is het uitgebreide intakegesprek. "Dit ging te ver de diepte in, waardoor mensen het idee hadden niet tot de doelgroep te behoren." Vijf aanmelders zijn hierdoor afgehaakt voor de pilot.

Door de resultaten in Aalburg zijn in ieder geval twee zorgverzekeraars bereid om de kosten van de dienstverlening (deels) te vergoeden. Als het aan de gemeente Aalburg ligt wordt de samenwerking met Leefsamen voortgezet in Altena-verband, dus op z'n vroegst vanaf volgend jaar. De gemeente Woudrichem doet dit jaar nog een proef met Leefsamen.


Tom Oostra

Aalburger gechanteerd

wijk en aalburg • Een inwoner van de gemeente Aalburg is slachtoffer geworden van online chantage. Via Facebook stuurde hij in een chatbericht zijn naaktfoto naar een vrouw, die zelf eerst een naaktfoto naar de Aalburger had gestuurd. Vervolgens werd een geldbedrag geëist. Volgens de politie zijn de daders afkomstig uit het buitenland, zo staat in een tweet te lezen. Vanwege de privacy van het slachtoffer wil de politie verder niets kwijt over de identiteit van de Aalburger, die overigens wél aangifte gaat doen. Wijkagent Ruud Peters benadrukt dat het bericht op Twitter vooral bedoeld is als waarschuwing: "De ellende met het sturen van naaktfoto's zien we regelmatig. Met name jongeren trappen erin. Tip: Niet doen, hoe leuk en verleidelijk het ook lijkt."

Altena start met buurtbemiddeling

regio • De drie Altena-gemeenten, Woonstichting Land van Altena, Woonservice Meander, Woonlinie, politie en Surplus Welzijn zijn officieel gestart met buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling vermindert woonoverlast en voorkomt ruzies in de buurt. Ergernissen of conflicten worden in een zo vroeg mogelijk stadium gesignaleerd en aangepakt, waardoor escalatie wordt voorkomen. Buurtbemiddeling levert op deze manier een belangrijke bijdrage aan het veiligheidsgevoel en het woongenot, zo laten de gemeenten weten.

Kelpa kiest voor Kop van Brabant

werkendam • Ook Kelpa BV uit Werkendam verhuist naar bedrijvenpark Kop van Brabant. De koopovereenkomst is getekend, de grond notarieel geleverd en eind mei gingen al de eerste heipalen van het nieuwe bedrijfspand de grond in voor de specialist in projectverlichting. Als alles goed gaat, is Kelpa misschien wel als eerste operationeel op Kop van Brabant. De 'supercentrale ligging' nabij de A27 is de belangrijkste reden voor algemeen directeur Vincent Kemper om de overstap te maken naar een eigen bedrijfspand op het Werkendamse bedrijvenpark. Kemper hoopt in september operationeel te zijn op Kop van Brabant. Eind november moet Kelpa definitief verhuisd zijn.

Foto: Jan Noorlandt

Jong en oud stapten zaterdag weer op de fiets voor Aalburg Rond, de jaarlijkse fietstocht langs verschillende Aalburgse ondernemers georganiseerd door de ondernemersvereniging.

Xinix-bestuur eigenaar van poppodium

nieuwendijk • Dankzij bijdragen van donateurs en een financier is het bestuur van poppodium Xinix erin geslaagd het pand aan de Doornseweg te kopen van Woonstichting Land van Altena.

Het aankoopbedrag, 275.000 euro, ligt een ton lager dan het bedrag waar eerder rekening mee was gehouden. "Zo was het voor het bestuur makkelijker om Xinix te kopen", zegt Kees Biesheuvel, directeur van Woonstichting Land van Altena. De woningcorporatie heeft, om te zorgen dat de maatschappelijke functie van het poppodium geborgd blijft, wel het eerste recht van terugkoop bedongen. "Dat het straks over twee jaar niet een discotheek wordt, als Xinix er eventueel mee ophoudt", legt Biesheuvel uit. "Aan de andere kant is het zo'n bijzonder gebouw, dat je er haast niets anders mee kan." Ook als het Xinix-bestuur iets anders van plan is met het gebouw, moet het eerst om toestemming vragen. Het tekent de betrokkenheid van de woonstichting bij het Nieuwendijkse poppodium, door Biesheuvel liefkozend 'het Paradiso van de woonstichting' genoemd. Vorig decennium, toen Xinix de oude school aan de Rijksweg moest verlaten en het masterplan Nieuwendijk werd uitgevoerd, kwam Land van Altena om de hoek kijken als ontwikkelaar van een dienstencentrum, het woonzorgcomplex op de locatie van de oude school en dus ook het poppodium aan de Doornseweg. Biesheuvel vindt het woord 'ontwikkelaar' verkeerd gekozen. "Wij hebben deze gebouwen opgericht, omdat ze een belangrijke bijdrage leveren aan de streek en aan het dorp", zegt hij. In het gebouw van Xinix zijn ook oefenruimtes en muziekschool Music'scool geeft er muzieklessen. In 2016 maakte Stichting Xinix bekend dat ze op zoek ging naar 375.000 euro om zelf eigenaar te kunnen worden van het poppodium in Nieuwendijk. De stichting huurde het gebouw van Woonstichting Land van Altena, maar de huur - 800 euro per week, zo'n 40.000 euro per jaar - drukte te zwaar op de begroting van Xinix. "Het bestuur is blij met de aankoop, omdat de doelstelling om de vaste lasten te drukken zo gerealiseerd wordt", zegt Wim Colijn van Xinix.

400 Ertepikkers doen mee aan quiz

genderen • Ruim 400 mensen verdeeld over 36 teams zullen op 29 juni meedoen aan de eerste editie van de Ertepikkers Quiz in Genderen.

Na een maandenlange periode van voorbereiding en veel voorpret zal op vrijdag 29 juni om 19:00 uur de eerste Genderse Dorpsquiz van start gaan.

De organisatie is blij verrast door het enthousiasme van de inwoners: 36 teams hebben zich ingeschreven. Ruim 400 mensen zullen zich tijdens de quiz gaan bezighouden met allerhande opdrachten.

Ze werken hieraan op een zelfgekozen locatie, maar zullen ook het dorp in moeten om oplossingen te vinden. Om 23:00 uur moeten de uitgewerkte opdrachten weer ingeleverd worden in 't Dorpshuis.

Aansluitend is er een gezellig samenzijn, waar nagepraat kan worden over de quizavond. Op donderdag 23 augustus zal duidelijk worden welk team de winnaar wordt van de eerste editie van de Ertepikkers Quiz.

Strijdlust

Tijdens deze finaleavond kunnen ook nog punten gescoord worden, dus het blijft nog even spannend. De organisatie kijkt uit naar het evenement en hoopt op twee avonden vol strijdlust en vooral veel gezelligheid.


q www.gendersedorpsquiz.nl

Discussie over gemeentewapen

regio • De gezamenlijke colleges van Aalburg, Werkendam en Woudrichem gaan niet direct akkoord met de twee concepten voor een wapen voor de nieuwe gemeente Altena, die de Hoge Raad van Adel heeft ontworpen. "Het gebied Altena kenmerkt zich meer door de landbouw en handel dan door de vis die nu zeer prominent staat afgebeeld", luidt de officiële uitleg. Overigens worden de concepten niet openbaar gemaakt, omdat het proces voor een nieuw gemeentewapen en ook het logo en de nieuwe huisstijl nog in volle gang is. Een commissie van deskundige streekgenoten onder voorzitterschap van de streekarchivaris heeft wél haar voorkeur uitgesproken voor een van de twee ontwerpen. Daarom gaan de colleges en deze commissie nog met elkaar in gesprek. Uiteindelijk wordt aan de fusieraad gevraagd om de keuze voor een nieuw gemeentewapen te onderschrijven en om de colleges opdracht te geven om koning Willem-Alexander te verzoeken dit wapen toe te kennen aan de nieuwe gemeente Altena.

Primeur voor havenmeester

werkendam/babyloniënbroek • Lou Goedel heeft voor een historisch moment gezorgd bij de Vereniging van Havenmeesters in Nederland: hij is de eerste voorzitter die havenmeester is van een binnenvaarthaven. Alle voorzitters in het bijna 70-jarig bestaan van de vereniging kwamen tot nu toe uit een zeehaven. Goedel, woonachtig in Babyloniënbroek, is havenmeester van Werkendam, de derde binnenvaarthaven van Nederland. Goedel is al jaren een actief lid van het bestuur van de Vereniging van Havenmeesters in Nederland en heeft samen met andere leden al veel congressen georganiseerd.

Granaat gevonden in Veen

veen • Een inwoner van Veen heeft in het dorp een explosief uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Volgens de wijkagent gaat het om een granaat. Er is een explosievenverkenner ingezet, die de eerste maatregelen heeft genomen. Vervolgens komt de EOD ter plaatse om het explosief te ruimen. De wijkagent prijst op Twitter de vinder van de granaat. "Deed melding op goede manier: zien, markeren, afblijven en melden."

Wilhelminastraat dicht

dussen • Vanaf maandag 11 juni is de Wilhelminastraat tussen de Molenkade en het Vrijheidsplein afgesloten voor alle verkeer. Tussen de Spar en de Molenkade brengt de gemeente nieuwe bestrating aan en wordt de straat opnieuw ingericht. Basisschool De Sprankel en het kinderdagverblijf zijn bereikbaar via de hoofdingang en het kleuterplein. Eind juli zijn de werkzaamheden klaar.

Foto: Jan Noorlandt

De feestweek ter ere van het 80-jarig bestaan van Oranjevereniging Beatrix uit Uitwijk en Waardhuizen startte vorige week met een zomers timmerdorp.

PARTRIDGE-project officieel afgetrapt

almkerk • De maatregelen binnen het Interreg-project PARTRIDGE in Brabant hebben vrijdag in Almkerk een officieel tintje gekregen.

De maatregelen, o.a. gericht op een beter leefgebied voor de patrijzen op de akkerlanden, worden genomen door twintig deelnemers. Op hun percelen worden veldpanelen geplaatst om uitleg te geven aan voorbijgangers. Daarnaast is op een centrale plek in de polder een rotatiepaneel geplaatst, dat vrijdag onthuld is door Gedeputeerden Johan van den Hout en Annemarie Spierings. In de provincies Brabant en Zeeland is eind 2016 het Interreg-project PARTRIDGE gestart.

Nederland is één van de vijf landen, waar dit vier jaar durende project loopt. Het project heeft tot doel om in Europees verband te demonstreren dat hoge biodiversiteitswaarden en landbouw samen kunnen gaan. In het Land van Heusden en Altena ligt de Oude Doorn, één van de tien demonstratiegebieden, waar 30 procent biodiversiteitswinst geboekt wordt op ruim 500 hectare landbouwgrond. In 2017 is veel tijd gestoken in het werven van deelnemers, de aanleg van een nieuw habitat voor akkernatuur, het aanbieden van wintervoedsel, het opzetten en uitvoeren van tellingen en het geven van excursies en voorlichtingsavonden.

Eerste projectjaar

2018 is het eerste projectjaar, waarin bijna 10 procent van het oppervlak is ingericht met geschikt habitat. De nieuwe maatregelen waaronder bloemenblokken, keverbanken, akerranden en patrijzenhagen werpen hun vruchten af. Er is veel aandacht voor niet-kerende grondbewerkingen, beperking van bestrijdingsmiddelen, goed biotoopbeheer en de sociaaleconomische aspecten van een agrarisch bedrijf.

Na twee jaren tellen laten de cijfers een toename in insecten, patrijzen, wintervogels en hazen zien, aldus Brabants Landschap: "Het Interreg-project PARTRIDGE is een mooi voorbeeld van gebiedssamenwerking, effectief agrarisch natuurbeheer en natuurinclusieve landbouw."

Electro World Veen staat op z'n kop

Een voorproefje van de een van de woonkamers.

veen • 'Wat is er toch aan de hand bij Electro World Veen?' Het is een vraag die de laatste tijd door veel klanten gesteld wordt.

Een groot gedeelte van de elektronicawinkel aan de Bagijnhof staat namelijk op z'n kop, maar dat heeft een vrij eenvoudige reden, zo blijkt uit het verhaal van Dennis van Roosmalen, eigenaar van de zaak. "Wij zijn de komende weken bezig om een heel nieuwe manier van winkelen neer te zetten bij de tv- en audioafdeling", legt hij uit. De bedoeling is dat alle apparaten straks op een manier worden getoond, zoals mensen ze ook in hun woonkamer zouden zetten. Bovendien zijn de apparaten allemaal beschikbaar om uitgebreid te getest te worden, legt Van Roosmalen uit. "Alles wordt op een huiselijke manier getoond en is demo-klaar, dus om naar te kijken en naar te luisteren. Consumenten hebben binnenkort bij Electro World dus geen keuzestress meer als ze een aankoop willen doen."

In de winkel worden drie grote woonkamers gebouwd, waarin, naast televisies en audioapparatuur, ook leuke toepassingen te zien en te ontdekken zijn op het gebied van 'smart'. Oftewel, je kunt met je telefoon de verlichting bedienen of de thermostaat van de verwarming regelen. En je kunt ervaren hoe de deurbel met camera, zodat je weet wie er voor de deur staat, werkt. Ook kun je met camera's je huis bewaken. Maar er is nog veel meer te ontdekken, stelt Van Roosmalen. "We willen onze klanten verrassen en doen dit samen met de merken LG, Samsung, Sony, Loewe, Sonos en Bose. Al deze merken worden gekoppeld aan de smart-oplossingen, die te zien zullen zijn in de woonkamers."

Zwemmen in de Put mag weer

uppel • Het negatieve zwemadvies voor de Put in Uppel is ingetrokken, meldt de provincie Noord-Brabant. Voor de Put geldt echter nog wel een waarschuwing voor blauwalg. Mensen mogen er wel zwemmen, maar ze moeten zelf beoordelen of er een risico is voor de gezondheid, aldus de provincie. Gedurende het zomerseizoen wordt de waterkwaliteit van aangewezen natuurlijke zwemwaterlocaties in de gaten gehouden. Die locaties zijn te herkennen aan de provinciale borden ter plekke en staan vermeld op onderstaande website. Zwemmen op niet-aangewezen locaties wordt altijd afgeraden.

q www.zwemwater.nl

Viswedstrijd voor goed doel

babyloniënbroek • Comité Maaslanden houdt vrijdag 29 juni een viswedstrijd voor Stichting Ontmoeting. Jong en oud is deze avond welkom bij de Broekse Put, Broeksestraat in Babyloniënbroek. Van 19:00 uur tot 21:00 uur kan de hengel worden uitgeworpen. Er worden drie prijzen beschikbaar gesteld. Inschrijfgeld: volwassenen 7,50 euro en kinderen tot en met 12 jaar 5 euro. Voor meer informatie en opgeven: Tamara de Fijter, 0416-692568 of pdefijter@hetnet.nl. Tevens is er deze avond verkoop van vers gebakken vis.

Opbrengst zomermarkt

woudrichem • De zomermarkt in en rondom de hervormde kerk van Woudrichem, die op 1 juni werd gehouden, heeft 2450 euro opgeleverd. Daarnaast heeft de hortensia actie 200 euro opgeleverd en de verkoop van boeken afgelopen maanden bij Dock 60 bijna 100 euro. In totaal is er dus 2750 euro voor het Onderhoudsfonds van de Martinuskerk opgehaald.

Jaarmarkt met WIK en Wijkestein

wijk en aalburg • Net als vorig jaar zal de opening van de Jaarmarkt in Wijk en Aalburg, komende zaterdag om 10:00 uur op het Marktplein worden verzorgd door sportvereniging WIK in samenwerking met de winkeliersvereniging Hart van Aalburg. Zij roepen alle kinderen uit de gemeente Aalburg op om in hun favoriete sportoutfit te komen dansen op het nieuwe nummer van Kinderen voor Kinderen, de Fitlala. Er is een Facebookactie gestart op de pagina van 'Hart van Aalburg'. Sportvereniging WIK zal na de openingsdans een turndemonstratie geven.

Ook Zorgplein Maaswaarden is op de jaarmarkt aanwezig met een informatiekraam, ter hoogte van de hoofdingang van Wijkestein. Oké FM is live aanwezig om het geheel muzikaal op te luisteren.

'Borstkanker in de familie. Wat nu?'

gorinchem • Het mammacareteam van het Beatrixziekenhuis houdt maandag 25 juni van 19:30 tot 21:15 uur een bijeenkomst over 'Borstkanker in de familie. Wat nu?'. Borstkanker wordt bij ongeveer vijf tot tien procent van de patiënten veroorzaakt door erfelijke aanleg. Er is dan sprake van een afwijking in een bepaald gen. Deze afwijking kan worden doorgegeven van ouder op kind. Tijdens de bijeenkomst geeft Tanja Frakking, chirurg in het Beatrixziekenhuis, een medische uitleg. Meer informatie: 0183-644818.

Milieuparkje Dussen gesloten

dussen • Het Milieuparkje aan het Vrijheidsplein in Dussen is gesloten van maandag 18 juni tot en met vrijdag 22 juni. Er wordt gewerkt aan aan de ondergrondse containers. De gemeente Werkendam vraagt inwoners van Dussen om hun afval tijdelijk thuis te bewaren en geen afval naast of binnen de afzetting te plaatsen.

De plastic zakken met plastic verpakkingsafval en drankenkartons worden op maandag 18 juni zoals gebruikelijk opgehaald.

Foto: Jan Noorlandt

Het team van Meeuwen heeft zaterdag de 21-Dorpenwedstrijd op Golfpark Almkreek gewonnen. Wijk en Aalburg werd tweede en Dussen derde. Zo'n 85 golfers deden mee.

Ruim 5 miljoen voor Roparun

regio • De Roparun 2018, waaraan diverse teams uit de regio hebben deelgenomen, heeft een bedrag opgebracht van ruim vijf miljoen euro. Tijdens deze 27e editie van Roparun liepen 309 teams in estafette vanuit Hamburg en Parijs naar Rotterdam.

AltenaLokaal: 'Snel oplossing voor De Crosser'

Als het aan AltenaLokaal ligt, komt er snel een oplossing voor het café in De Crosser. Foto: Teus Admiraal

werkendam • AltenaLokaal wil dat er snel een oplossing komt om te zorgen dat het sportcafé in De Crosser in Werkendam open kan blijven.

"AltenaLokaal wil de vicieuze cirkel rond de bezettingsgraad, de bijbehorende exploitatiekosten, de te strakke beleidslijnen en dreigende sluiting doorbreken met een initiatiefvoorstel richting het college van B&W om de toekomst van de volgens AltenaLokaal zeer noodzakelijke horecafunctie in de sporthal te behouden", schrijft de partij in een post op Facebook. Sinds september vorig jaar wordt het sportcafé in De Crosser geëxploiteerd door Partyservice Van den Heuvel BV uit Werkendam. Ondanks grote inspanningen blijkt het sportcafé, net als bij de vorige exploitant, verliesgevend. Het college heeft besloten dit voor het huidige seizoen financieel af te dekken, maar met ingang van het nieuwe seizoen - vanaf 1 september - dit niet meer te doen.

Voor het Werkendamse AltenaLokaal-raadslid Philip den Haan is het onacceptabel als De Crosser straks geen eigen café meer heeft. "Zeker als je kijkt naar basketbalvereniging Virtus, volleybalvereniging Voltena en zaalvoetbalvereniging Transito, die van De Crosser gebruik maken en op hoog niveau presteren. Daar komen veel toeschouwers op af, het zet onze gemeente op de sportkaart van Nederland en daar hoort een goede ontvangst bij in de vorm van een representatieve horeca gelegenheid. Stel je eens voor dat je helemaal uit Groningen komt voor een wedstrijd en alleen wat drinken uit de drankenautomaat kan krijgen. Dat kun je toch niet maken?" Een initiatiefvoorstel heeft AltenaLokaal echter niet, maar volgens Den Haan is het belangrijk dat het onderwerp gezien het aanstaande zomerreces snel op de politieke agenda verschijnt. "Ik zou graag sparren met de andere partijen, maar het is zo lastig om iets op de agenda te krijgen. Ik word hoorndol van die stukken voor de fusieraad, maar als het echt ergens over gaat blijft het stil. Dat vind ik frustrerend." Met de verkiezingen heeft zijn oproep niets te maken. "De gaat om de actualiteit." Overigens benadrukt Den Haan dat hij niet alleen snel, maar ook in gezamenlijkheid met alle partijen tot een oplossing voor het 'nijpende probleem' van De Crosser wil komen. "In het uiterste geval maak je er een café van. Dan kan het altijd open zijn, dus ook tijdens sportwedstrijden." Om te voorkomen dat het sportcafé van De Crosser vanaf 1 september dicht is, is verantwoordelijk wethouder John Bakker in gesprek met de gebruikers van de sporthal om een oplossing te vinden, laat de gemeente Werkendam weten. Daarbij worden verschillende mogelijkheden besproken. Een suggestie is om het sportcafé als verenigingskantine aan de gebruikers ter beschikking te stellen. Ook ander richtingen worden verkend, maar hoe dit uit gaat pakken is nog niet bekend.

Stichting Poëzie Land van Altena ging op zoek naar 21 gedichten voor alle kernen in Altena. Op 30 juni worden ze voorgedragen. Leny van der Ham geeft uitleg.

Foto: Jan van der Ham

1 Hoe heb je in ieder dorp een dichtersduo gevonden?

Leny: 'Bij sommige dorpen hebben we wat langer de tijd nodig gehad: poëzie is niet voor iedereen te schrijven, denkt men. Maar het is gelukt en er zijn verrassende combinaties ontstaan.'

2 Wat kun je zeggen over het niveau van de gedichten?

Leny: 'De gedichten zijn over het algemeen mimetisch-pragmatisch en expressief poëticaal. Het niveau is altijd lastig te benoemen. Uiteraard is symboliek, ritmiek en klankkleur van belang. Daarnaast is het van belang dat de mensen die het lezen, begrijpen wat er staat en wat ermee bedoeld wordt; vandaar het pragmatisch poëticale aspect'.

3 Waar gaan de gedichten zoal over?

Leny: 'De gedichten gaan over de kern (het dorp - stad) in verbinding met de dichters.'

4 Hoe draagt poëzie bij aan verbinding van de kernen?

Leny: 'Door per kern een gedicht door een dichtersduo van 25+ en 25- te laten schrijven en door deze gedichten een permanente plaats in de kernen te geven, laten we met elkaar zien dat we de eigenheid van de kernen belangrijk vinden. Bovendien worden de gedichten tegelijkertijd bekend gemaakt en in eenzelfde lay-out als een rode draad in de Altena-kernen geplaatst. Deze rode draad vormt de verbinding: ieder dorp laat aan de andere dorpen zijn eigenheid zien.'

5 Wat staat er op 30 juni precies te gebeuren?

Leny: '30 juni is er een wandeling – run door de kernen. Deze run verbindt de dorpen. Op het moment dat de renners in een kern komen, zal er een rustmoment zijn. Op die plek op en dat moment declameert het dichtersduo zijn gedicht.'

Rivas zoekt nieuwe leden voor cliëntenraad

regio • Voor de cliëntenraad van het domein Kortdurende Zorg zoekt Rivas enthousiaste, nieuwe leden die zich graag inzetten voor de gemeenschappelijke belangen van de cliënten van Rivas.

Het domein Kortdurende Zorg beslaat een breed terrein van activiteiten, zoals: Revalidatie & Herstel, kortdurend verblijf, jeugdgezondheidszorg, expertisecentrum en pashouders. Leden van de cliëntenraad wonen in het werkgebied van Rivas, kunnen zich verplaatsen met eigen vervoer, zijn voldoende beschikbaar en ontvangen een onkosten- en reiskostenvergoeding. Belangstellenden worden uitgenodigd voor maandag 25 juni te reageren op de vacature op onderstaande website.

"Rivas vindt het belangrijk dat goed geluisterd wordt naar haar cliënten." Aan het woord is enthousiast lid van de cliëntenraad Mary den Dikken. Ze vertelt verder: "De cliëntenraad is de stem van die cliënten en daarmee een belangrijke gesprekspartner voor de directeur Kortdurende Zorg. Zo denkt en praat de raad mee over de kwaliteit van zorg en de verbeteracties. Ook de ontwikkeling van nieuwe vormen van dienstverlening staat op de agenda." De activiteiten van het domein en de ontwikkelingen zijn opgenomen in het businessplan Kortdurende zorg 2018. "De cliëntenraad adviseert over het businessplan en bespreekt de voortgang en realisatie met de directeur Kortdurende zorg. De cliëntenraad vergadert structureel op dinsdagmiddag van 12:00 tot 14:30 uur, zeven keer per jaar. Daarnaast kunnen leden deelnemen in mogelijke werkgroep(en)."


Belangstellenden die affiniteit met de zorg hebben die Rivas biedt en zich graag inzetten voor de cliënten van Rivas, worden van harte uitgenodigd om zich als nieuw lid van de cliëntenraad aan te melden. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met ambtelijk secretaris Nettie Saarloos, op werkdagen en tijdens kantooruren bereikbaar via 0183-645116.


q www.rivas.nl/vacatures

Controle onderhoud dijken

regio • Vanaf 18 juni controleert Waterschap Rivierenland het onderhoud van de dijken in het rivierengebied. Met deze 'zomerschouw' controleren dijkbeheerders of de particuliere percelen aan de dijk gemaaid zijn. Doel van het maaien is het behoud van een sterke grasmat op de dijk. Die sterke grasmat draagt eraan bij dat de dijk goed bestand is tegen hoge waterstanden op de rivier. Ook is het controleren van de dijk op schades beter mogelijk als deze gemaaid is. Eigenaren en gebruikers van dijkpercelen moeten de dijktaluds en de bermen maaien.

Het Baken gaat de grens over

werkendam • Op basisschool Het Baken in Werkendam is heel hard gewerkt aan het 'landenproject'. In iedere groep hebben de leerlingen een land gekozen en hebben ze zich verdiept in de eigenheden van dit land, denk bijvoorbeeld aan tradities, het landschap, het klimaat, de cultuur, de steden, het eten en drinken en de taal met eventueel bijbehorend schrift. Ter afsluiting was er een kijkmoment voor ouders en andere belangstellenden. Tijdens deze druk bezochte afsluiting waren er in iedere klas lekkere hapjes en drankjes, gelinkt aan het betreffende land, te koop. Met een knipkaart kon er gekocht en gesmuld worden. Deze activiteit heeft ongeveer 1500 euro opgebracht dat besteedt gaat worden aan 'schoolzendingsdoelen': Red een Kind (vier adoptiekinderen en een gezin) en Tear (project tegen armoede in India).

Vierdaagse Sleeuwijk

sleeuwijk • Stichting Avond4Daagse Sleeuwijk houdt vanaf dinsdag 19 juni 18:15 uur weer de jaarlijkse wandelvierdaagse, met als nieuwe startlocatie Brede school 'De Esdoorn'. Inschrijven voor 5 euro kan op vrijdag 15 juni tussen 14:00 en 19:00 uur bij Albert Heijn Sleeuwijk en op maandag 18 juni tussen 18:30 en 20:00 uur bij de startlocatie Brede School 'De Esdoorn'. Op 19 juni voor aanvang van de start kan nog worden ingeschreven, dan kost deelname 5,50 euro.

q www.a4dsleeuwijk.nl

12 / 28

Paardetrailer huren va € 36,- Motorva € 22,-www.laaiin.nltel 0653707721

t.k. Caravan Elddis Fleetwood +mover +fietsenrek geheel rijklaar in Giessen 3200,00 tel. 0612862586

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Nieuw in Werkendam, Pop-up Store FOX RECORDS. Open zat. 10-13 uur Merwestraat 3. Inkoop & Verkoop van LP'S - CD'S & SINGLES. Koffie staat klaar!

13 / 28

almkerk • Fleur Spaapen uit Woudrichem en Mara Koekkoek uit Almkerk hebben tijdens de Alpe d'HuZes fietstocht voor het KWF maar liefst twee keer de berg beklommen, samen met de moeder van Fleur. Daarmee hebben de twee 13-jarige meiden 7124,24 euro opgehaald voor KWF.

altena • Vrijwillige woonscanners en voorlichters hebben de afgelopen weken een training gevolgd. Zij gaan zich de komende tijd inzetten voor het project Mijn Huis Op Maat in Altena. Wethouder John Bakker kwam hen verrassen met een officieel certificaat en een bosje bloemen.

sleeuwijk • Hennie van Herwijnen, instructeur van EHBO-vereniging afdeling Sleeuwijk, heeft acht EHBO-diploma's uit mogen reiken, namelijk aan: Angela van Genderen, Ellis Micic-van Hofwegen, Helen Wu, Wilma van Rijn, Martin van Bladel, Rob Heuts, Vivian Verschoor en Dirk Duijster.

veen • Tijdens de ledenvergadering van EHBO Vereniging Veen, werd een aantal jubilarissen in het zonnetje gezet: Wim Schreuders (45 jaar); Jan van de Boogaard (25 jaar); Astrid Dekker, Marieke Vos (niet op de foto) en Tonnie Scherf (10 jaar) en Eric en Wendy Haar (5 jaar).

werkendam • De Werkendamse Ondernemers Arjan Quartel Auto's, Autobedrijf De Jong, Alex Autocenter Altena, ESSO Kieboom, Jece Automaterialen en Van Der Pijl Reklame zorgen ervoor dat Stichting GSW Altena de komende jaren zorgeloos iedere dag brood kan halen en uitdelen.

woudrichem • Kyara Mikhout uit Woudrichem heeft meegedaan aan de Kippenloop in Katwijk aan Zee en daar 25 kilometer gelopen voor KWF Kankerbestrijding. Dankzij sponsors, en klasgenoten, heeft Kyara 3500 euro opgehaald. De opbrengst van de Kippenloop bedroeg 160.500 euro.

Gastvrij welkom voor bijen in Uppel

Cursus bijen houden bij wormenkwekerij van Bas de Peuter

Bas de Peuter controleert de bijenkasten op zijn bedrijf, rechts Michel van der Werff. Foto: Hannie Visser-Kieboom

uppel • Op de wormenkwekerij The Dutch Nightcrawlers van Bas de Peuter wordt komend najaar een cursus bijen houden gegeven. Het past in de bedrijfsfilosofie van maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat hoog in het vaandel staat bij het bedrijf in Uppel.

Michel van der Werff - al jaren werkzaam op het bedrijf in Uppel - en Bas de Peuter zijn twee van de cursisten die zich straks gaan verdiepen in het houden van bijen. Inmiddels staan zestien bijenkasten van imkerij Ecopoll uit Geffen op het bedrijf in Uppel in een speciaal daarvoor ingezaaide bloemstrook met onder andere klaprozen en koolzaad. "Uppel is een ideale leefomgeving voor de bijen volgens die imker uit Geffen", zo vertelt Bas de Peuter. "We nemen al deel aan het patrijzenproject in de Doornse polder en met de speciaal ingezaaide bloemenranden daar en de randen rondom ons bedrijf kunnen de bijen dichtbij veel honing vinden. Ook de wormenkwekerij levert een natuurlijk product, net als de honing die we straks willen gaan verkopen als streekproduct. Bijen zijn altijd wat ondergewaardeerd, maar ze zijn noodzakelijk voor de bestuiving. Daarom is het houden van bijen zo belangrijk voor de natuur. Voor ons is het ook even een vorm van ontspanning om tijdens ons werk even te kijken of het goed gaat bij al die bijenvolken. Bij één van de kasten lag vanmorgen de koningin buiten; misschien zaten er twee in de kast en is één van hen naar buiten gewerkt."

De wormenkwekerij in Uppel levert haar producten onder andere aan Walmart in Amerika. Binnenkort wordt het bedrijf in Uppel uitgebreid met 1.000 m2 door de groeiende vraag naar viswormen. Bas de Peuter en Michel van der Werff werken samen al langer aan het verduurzamen van het bedrijf in Uppel. "Door het leggen van 700 zonnepanelen op ons dak werken we al energieneutraal. Ook is de wormenkwekerij circulair gemaakt, ze levert geen reststromen op, de wormenhumus is weer goed voor jonge bomen. De papierpulp die we voorheen nog gebruikten is al vervangen door bladafval. We werken nu aan het verpakkingsmateriaal van de wormen, dat zit nu nog in plastic bakjes die vissers vaak ongemerkt achterlaten in de natuur. We hebben nu een bakje dat volledig biologisch afbreekbaar is, we zijn nu aan het testen in Finland. Bij dat biologische karakter van ons bedrijf past het houden van bijen juist heel goed." Naast de wormenkwekerij heeft Bas de Peuter een melkveebedrijf met 70 koeien, dat gerund wordt door Casper van de Wetering. Een deel van de melk wordt verwerkt in zijn kaasmakerij in Genderen. Tevens beheert hij met zijn vrouw de boerenminicamping 't Hulpgat. Voor de cursus bijen houden hebben zich inmiddels al twaalf mensen ingeschreven. Zij zijn welkom op de speciale informatieavond, daar wordt overlegd wanneer de cursus wordt gegeven. De cursus zelf start na de zomer en bestaat uit zes praktijklessen en zes theorielessen. Deze worden op de wormenkwekerij gegeven door Robert Schuurmans van Imkerij Ecopoll uit Geffen. Naast zijn imkerij beheert hij ook een bijenteeltmuseum. Iedere cursist krijgt na afloop een certificaat voor het houden van bijen. "We zoeken wel serieuze cursisten, die mogelijk geïnteresseerd zijn in het houden van bijen. Na afronding van de cursus kan iedere cursist zelf aan de slag met het houden van bijen en het verzamelen en slingeren van honing. De aanschaf van kasten en ander materiaal om echt bijen te gaan houden is uiteraard voor rekening van de cursisten zelf." De Peuter en Van der Werff gaan niet alleen de cursus volgen, maar ze gaan volgend jaar ook zelf bijen houden en honing slingeren.

De Peuter: "Bijen hebben me altijd gefascineerd, overigens net als molens. Op de lagere school hield ik al een spreekbeurt over molens. Misschien ga ik na de cursus bijen houden wel lessen volgen om molenaar te worden."

Mensen die meer informatie willen of zich op willen geven voor de cursus bijen houden, kunnen contact opnemen met Bas de Peuter of Michel van der Werff via info@thedutchnightcrawlers.nl.


Hannie Visser-Kieboom

Beachvolleyballen voor een goed doel

werkendam • Kiwanisclub Heusden en Altena houdt 22 juni een beachvolley toernooi op Copakadijk in Werkendam. Een uniek event waarbij op een sportieve, gezellige wijze in beachsfeer, bedrijfsteambuilding en netwerken met lokale ondernemers wordt gecombineerd. Het event start om 17:00 uur. Bijna de gehele opbrengst is bestemd voor het goede doel: Stichting Sport en Spel Gehandicapten in Andel. Veel mensen kennen Stichting Sport en Spel Gehandicapten uit Andel vooral van de jaarlijkse Truckerdag. Er gebeurt echter veel meer: er is een zwemclub, De Woelwaters; op woensdagavond is er fysiofitness en ze vieren samen Sinterklaas, kerst en dergelijke.

Er kunnen 24 teams aan de wedstrijd deelnemen, er wordt vier tegen vier gespeeld. Er is plaats voor nog een paar teams. Deelname kost 250 euro per team of 450 euro per twee teams, inclusief barbecue, drankjes, DJ en beachsfeer. Meer informatie of aanmelden: Hein van Laar, h.vanlaar@hakkers.com, 06-30578774 of bij Arjen van der Schaaf, a.vd.schaaf@diesekogroup.com, 06-27887156.

Vrijwilligers voor restaurant gezocht

wijk en aalburg • Tijd over en interesse om als vrijwilliger bewoners van Zorgplein Maaswaarden te begeleiden naar het restaurant zodat ze daar gezellig met elkaar koffie kunnen drinken of de maaltijd gebruiken? Dan hoort Zorgplein Maaswaarden dat graag! De hulp tijdens de koffie is nodig tussen 9:15 en 11:00 uur en bij de maaltijd tussen 11:00 en 13:30 uur. Uiteraard drinken vrijwilligers zelf ook een kopje koffie mee. En wie helpt bij het maaltijdmoment, wordt na afloop een maaltijd aangeboden. Voor meer informatie of aanmelden, kan contact worden opgenomen met Gunther Soumokil, 0416-698400. Mailen kan ook: g.soumokil@maaswaarden.nl.

Doener en Droom 2017

heusden • Er zijn de afgelopen weken maar liefst 5000 stemmen uitgebracht op de genomineerden voor de Dromen. Doen. Heusden. -awards. De uitreikingen van de awards vormden een speciaal onderdeel van het open-podium festival 'Ongehoord' dat vrijdag 8 en zaterdag 9 juni plaats vond.

Stichting Hart van Haarsteeg wint de titel Droom van 2017. De stichting heeft zich in 2017 ingezet om een bruisende en levendige toekomst voor de kern Haarsteeg te realiseren. In 2017 zijn de plannen gesmeed om 'de Hut' om te toveren tot buurthuis De Steeg. Inmiddels is de droom werkelijkheid geworden.

Thomas Brok wint de titel van Doener 2017 in de categorie ondernemer. Thomas is een YouTuber en ondernemer uit Drunen. Met zijn kanaal trekt hij per maand gemiddeld tussen de vijfhonderd duizend en een miljoen kijkers. Daarnaast kun je in zijn webwinkel echte KORTHOM-merchandise kopen. Met zijn kanaal KORTHOM op YouTube is hij in 2017 genomineerd voor een VEED Award in de categorie 'Comedy'.

Op zondag 17 juni, tijdens het Vlijmens Spektakel, wordt de award uit voor Heusdenaar van 2017.

In 2018 is de restauratie van de vesting Heusden 50 jaar geleden afgerond, bestaat de Harmonie st. Cecilia in Haarsteeg 175 jaar, viert Skeeler Vrienden Drunen haar 20-jarig jubileum en heeft de vesting ongeveer 700 jaar stadsrechten. Er is dus al zeven eeuwen een Heusden met tal van hoogtepunten.


q www.heusden700.nl


Oud papier

andel • Leden van het Andels Fanfare Corps halen zaterdag 16 juni weer oud papier op in wijk 2: Boveneind, Uitbreiding-Zuid, uitgebreid met andere straten.

In Drongelen zijn de ooievaars weer druk bezig om een nest met vier jongen groot te brengen. Jopke van Mersbergen maakte deze foto.

Hankse geeft eigen boek uit

Rijan van Leest presenteert haar debuutroman.

Een paar jaar geleden is Van Leest er serieus mee aan de slag gegaan en dat resulteert in haar debuutroman 'Eerste Reserve', die dit weekend wordt gepresenteerd in 't Uivernest. "Vanaf het moment dat ik echt een eerste stuk op papier had, totdat mijn boek in de winkel ligt, zit zo'n drie jaar. In eerste instantie ging het schrijven erg moeizaam. Ik had het verhaal wel in mijn hoofd, maar telkens als ik ervoor ging zitten, drukte ik na vier zinnen alweer op de backspaceknop en zat ik aan het einde van de dag nog steeds naar een wit scherm te staren. Toen las ik iets over de Schrijversacademie en dacht: dit is wat ik nodig heb, schrijfopdrachten met deadlines en groepsdruk. Wekelijks iets moeten inleveren en bespreken met andere schrijvers, heeft me van mijn schrijfblokkade afgeholpen."
Inspiratie voor haar eerste boek vond Rijan onder andere in haar jeugd. "Schrijven is vooral ook kijken wat er om je heen gebeurt, veel lezen, luisteren naar verhalen van anderen en daar je eigen ervaringen en standpunten aan toe voegen. Maar ik heb veel inspiratie gevonden in de geschiedenis van mijn familie en die van het dorp, Moerdijk, waar ik ben opgegroeid. Moerdijk was een echt vissersdorp, mijn familie een echte vissersfamilie. Toch is het dorp in het boek geen kopie van Moerdijk. Dat kan ook niet, want het verhaal dat ik vertel is verzonnen, daarbij past ook een dorp dat verzonnen is."

Een boek schrijven is één ding, een uitgeverij vinden die het uit wil geven, is iets heel anders. Omdat de Hankse zich ervan bewust is, dat uitgeverijen honderden scripts per jaar ontvangen, besloot ze het na verloop van tijd anders aan te pakken. "De uitgeverijen hebben het zwaar en kunnen eigenlijk geen commerciële risico's nemen. En ik ben zo'n risico, want ik ben onbekend. Ik wil echter zo graag dat mijn boek wordt gelezen, dat ik zelf het risico heb genomen. Ik ben mijn eigen uitgeverij begonnen: Uitgeverij ZL7. ZL7 is een scheepsnummer dat al sinds 1870 aan mijn familie verbonden is. Het dorp Moerdijk bestond vroeger uit twee delen: gemeente Klundert en gemeente Hooge en Lage Zwaluwe. De vissers op het Zwaluwse gedeelte kregen ZL op hun schip, mijn familie kreeg zo ZL7. Toen mijn vader een paar jaar geleden door overheidsmaatregelen gedwongen werd te stoppen met de visserij, werd ook de boot verkocht. Door de uitgeverij te vernoemen naar onze kotter, is het nummer weer terug in de familie." De presentatie van haar debuutroman vindt Rijan best spannend. "Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren voor stijl en genres. Ik heb dus niet de illusie dat ik het elke lezer naar de zin kan maken. Toch verwacht ik wel dat liefhebbers van literaire romans van mijn verhaal kunnen genieten."
Bovendien leeft de Hankse zo ook na wat ze in haar boek probeert over te brengen: "Laat je niet door anderen van je dromen afleiden: voor je het weet leef je een leugen."

'Ieder jaar weer meer nesten'

Weidevogels hebben de bescherming van hun nesten hard nodig.

"In de afgelopen twintig jaar is er in het Land van Altena een unieke driehoeksamenwerking opgebouwd met enerzijds gebiedscoördinator Meeuwis Millenaar en de Agrarische Natuur Vereniging (ANV) en anderzijds met het Brabants Landschap en natuurbeschermingsvereniging Altenatuur", vertelt Len Bruining, coördinator Weidevogelbescherming bij Altenatuur. "Gezamenlijk trekken de partijen op om de leefomstandigheden voor de weidevogels te optimaliseren. Dat zijn bijvoorbeeld de aanleg van kruidenrijke akker- en bloemranden, de collectieve afspraken die boeren in samenwerking met Millenaar maken om in de kerngebieden niet allemaal tegelijkertijd te maaien, maar gefaseerd en pas na 1 juni. De laatste ontwikkeling is de aanleg van plasdrasweilanden, waar het bodemleven voor zowel de oudervogels als de kuikens optimaal zijn. In de Beerse Overlaet heersen ongeveer dezelfde omstandigheden, er is een kennisuitwisseling tussen de medewerkers van de beide poldergebieden."

Die aandacht voor de bescherming van weidevogels is hard nodig, want in veel gebieden in Nederland loopt de weidevogelpopulatie schrikbarend terug. Met gepaste trots vertelt Len dat het, tegen de landelijke trend in, in het Land van Altena beter gaat met de weidevogels. "De vrijwilligers vinden ieder jaar weer meer nesten. Dat ligt waarschijnlijk aan een aantal factoren: boeren, loonwerkers en vrijwilligers werken in het voorjaar hand in hand om de nesten en kuikens van de weidevogels te beschermen. In twintig jaar is er wat dat betreft een geweldige samenwerking opgebouwd. Steeds meer boeren zien ook het belang van de bescherming in, de zoekgebieden nemen ieder jaar toe. De nattere kleigrond kan ook een rol spelen, het vermoeden bestaat dat de vogels van de zandgronden naar de nattere kleigronden migreren waar meer bodemvoedsel is. Maar ook de enorm diepe percelen in de polders waar rust heerst kunnen een factor van betekenis zijn." Len vindt het vooral ook heel mooi om te zien dat de weidevogelbescherming echt een plaats heeft ingenomen onder de bevolking. "Het aantal gemotiveerde vrijwilligers dat zich in wil zetten, groeit gestaag. Dit jaar werken we met meer dan tachtig vrijwilligers bij meer dan 120 boeren."

Omdat twintig jaar weidevogelbescherming niet ongemerkt voorbij mag gaan, wordt zaterdag 16 juni tussen 10:00 en 16:00 uur het Weidevogelfestival Altena gehouden op het terrein van Fort Giessen. Het belooft een bedrijvige dag te worden waar boeren- en natuurorganisaties zich op de 'natuurmarkt' met een kraam aan het publiek en aan elkaar zullen presenteren. Voor volwassenen is er onder andere een doorlopende workshop met informatie over weidevogels, waaronder ook een demonstratie van de weidevogeldrone. De vogelwerkgroep is er met informatie over kerk- en steenuilen, zwaluwen, en tal van andere activiteiten. Ook voor kinderen is er van alles te doen en te beleven.

donderdag 14 juni

Bieswald Landler Musikanten op muziektent
19:30, Almkerk, Muziektent. De Kapel van de Bieswald Landler Musikanten treedt op op de Muziektent te Almkerk. Zij zorgen weer voor een goede 'ambiance' in Tiroler sfeer en een stevige interactie met het publiek. Deze kapel uit Werkendam geeft een geheel in stijl gekleed optreden. Zij zullen Oostenrijkse, Duitse, maar ook Nederlandse stukken ten gehore brengen. Bij slecht weer wordt het optreden verplaatst naar een zaal van Altenahove te Almkerk.

Ocean's 8 Prosecco Première
20:00, Almkerk, Hollywoud. Tijdens de Prosecco Première in Hollywoud op 14 juni ben je van actie verzekerd. Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Sarah Paulson, Awkwafina, Rihanna, Helena Bonham Carter én James Corden in één film: de stoere actiekomedie Ocean's 8. Tijdens de Prosecco Première betalen bezoekers op vertoon van hun toegangsbewijs slechts 1,50 euro voor een glas Prosecco of een schaaltje chocolade zoetigheden. Meer informatie www.hollywoud.nl of 0183-307286.

Roelofs & Van Bommel
20:00, Dussen, kasteel Dussen. Het duo Roelofs & Van Bommel speelt in kasteel Dussen. Deze twee door-en-door ervaren muzikanten brengen een optreden met als insteek gospel/ New Orleans en alles wat daarmee verwant is, soms met een jazzy benadering en hier en daar zelfs rootsy feestmuziek. Na jaren in de studio met elkaar gewerkt te hebben en als sidemen bij menig singer-songwriter en americanaband, hebben Mike Roelofs (keys en zang) en Sjoerd van Bommel (percussie en zang) besloten om ook als duo het livecircuit in te duiken. Het resultaat: een denderend optreden met zeker ook zeer verstilde intense, diepgravende muziek door twee 'oud' gedienden met nieuw elan. Entree 10 euro per persoon inclusief een kopje koffie of thee bij binnenkomst. Vriendenpashouders of CJP 3 euro korting. Reserveren via www.kasteel-dussen.nl.

Generaal Pardon! Goes On
20:00, Almkerk, Wapen van Emmickhoven. De spelers van improvisatie-theatergroep Generaal Pardon! een show ter afsluiting van het theaterseizoen 2018-109. Bij improvisatietheater mogen de mensen in het publiek suggesties roepen, waar de spelers vervolgens scenes van gaan maken. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd om een locatie waar een scène zich moet gaan afspelen, of een relatie tussen twee spelers. Een grappige of ontroerende scène wordt door het publiek beloond door het gooien van een roos.Deze keer spelen Loes, Albert, Jorien, Cor, Lianne, Rob en onze twee nieuwe spelers Martin en Wim. De entree bedraagt 5 euro, reserveren is fijn. Kijk hiervoor op www.yrrostheater.com.

vrijdag 15 juni

Stroopwafels en drop
18:00, Giessen en Rijswijk. Leden van muziekvereniging Kunst & Vriendschap komen langs de deur om stroopwafels en drop te verkopen.

BFF-Night
19:00, Almkerk, Hollywoud. Het grappige en oprechte liefdesverhaal 'Love, Simon' is te zien tijdens de BFF-Night in Hollywoud. De film is gebaseerd op het boek: 'Simon vs the Homosapiens Agenda', het favoriete boek van veel LHBTI+ jongeren tijdens hun coming in en coming out periode. Iedereen wordt deze avond feestelijk ontvangen met een welkomstdrankje en tijdens de film wordt een High Fris geserveerd, bestaande uit een frisdrank naar keuze en een schaaltje met lekkernijen. Meer informatie www.hollywoud.nl of 0183-307286.

Bevertocht
19:30, Hank, jachthaven Vissershang. Bevertocht, een vaartocht van ruim twee uur onder leiding van een natuurgids. Geruisloos wordt gevaren door smalle kreken om de bevers in de schemering actief bezig te zien. Reserveren: www.vissershang.nl of 0162-403666.

Bingo Eethen
20:00, Eethen, Dorpshuis Teratina. Bingo in dorpshuis 'Teratina' in Eethen. De zaal is open om 19:00 uur, het spel begint om 20:00 uur. In de pauze is er een verloting.

zaterdag 16 juni

Weidevogelfestival
10:00, Giessen, Fort Giessen. De Weidevogelbescherming Altenatuur in het land van Heusden en Altena bestaat dit jaar twintig jaar. Een mooie reden om hier uitgebreid bij stil te staan tijdens het Weidevogelfestival Altena op het terrein van Fort Giessen. Om 10.00 uur gaan de hekken open, waarna jong en oud tot 16.00 uur welkom is deel te nemen aan de vele activiteiten. Eerder om 6:00 uur 's morgens, nodigen ervaren vogelaars natuurliefhebbers uit om gewapend met verrekijkers in het nabijgelegen Almbos op zoek te gaan naar de vele vogelsoorten.

Jaarmarkt
10:00, Wijk en Aalburg. Net als vorig jaar zal de opening van de Jaarmarkt worden verzorgd door sportvereniging WIK in samenwerking met de winkeliersvereniging Hart van Aalburg. Zij roepen alle kinderen uit de gemeente Aalburg op om in hun favorieten sportoutfit te komen dansen op het nieuwe nummer van Kinderen voor Kinderen, de Fitlala. Er is ook een Facebook actie gestart op de pagina van 'Hart van Aalburg'. Sportvereniging WIK zal na de openingsdans een turndemonstratie geven.

Drakenbootraces
10:00, Almkerk, Poortweg. Tweede editie van de Drakenbootraces Almkerk aan de Poortweg tussen Almkerk en Uitwijk. Dit jaar zullen er 16 teams van start gaan, de eerste wedstrijd zal om 10:00 uur beginnen, naar verwachting zal de finale rond 17:00 uur gepeddeld gaan worden. Voor de kinderen zijn er springkussens en is er een viswedstrijd. Houd voor het laatste nieuws de Facebookpagina van Drakenbootraces Almkerk in de gaten.

Grenzeloos Loevestein
11:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Ook op zondag 17 juni. Ridders en soldaten zetten hun tenten op, geven een wapenschouw en vechtdemonstraties. Leer hoe je moet schieten met een grote katapult en trebouchet. Speciale workshops voor kinderen zoals een 'kiddy battle'. Toegang tot de vesting is gratis, toegang kasteel: het normale tarief.
www.slotloevestein.nl

Grote grazers
14:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Staatsbosbeheer houdt samen met kuddebeheerder FREEnature een excursie speciaal gericht op de grote grazers in het Munnikenland. De excursie duurt twee uur. De excursie start vanuit de vesting van slot Loevestein. Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Jeff Korsmit, j.korsmit@staatsbosbeheer.nl.

Zangavond
19:30, Wijk en Aalburg, hervormde kerk. Zangavond Woord en Daad. Aan deze avond werken drie koren mee, namelijk Mannenkoor 'Ons Genoegen' uit Poederoijen, Jongerenkoor `Maranatha` uit Hedel en Jongerenkoor 'Rejoice' uit Haaften. De entree van de avond is gratis. De collecteopbrengst van de avond is voor Woord & Daad, met de bestemming christelijk lesmateriaal in Haïti. Rina Molenaar van Woord en Daad doet de opening, appelwoord en sluiting.

Bevertocht
19:30, Hank, jachthaven Vissershang. Bevertocht, een vaartocht van ruim twee uur onder leiding van een natuurgids. Zo'n 30 jaar geleden werden bevers uitgezet in de Biesbosch. Overal zijn nu sporen van hun aanwezigheid. Geruisloos wordt gevaren door smalle kreken om ze in de schemering actief bezig te zien. Reserveren: www.vissershang.nl of 0162-403666.

Kienen
20:00, Dussen, De Dussenaar. In De Dussenaar wordt weer een onvervalste Kienavond gehouden. De aanvang is 20:00 uur en de zaal is open om 19:00 uur.

The Nino's
21:30, Wijk en Aalburg, Proeflokaal den Dijk. Wereldberoemd in Altena en omgeving 'The Nino's'. Traditiegetrouw sluiten ze ook in 2018 de jaarmarkt in Wijk en Aalburg weer af in Proeflokaal den Dijk. De entree voor deze gezellige muziekavond is gratis.

zondag 17 juni

Zinderend Zomerconcert
13:30, Heusden, Vismarkt. Harmonie De Eendracht Heusden houdt weer haar jaarlijkse concert op de Vismarkt in Heusden-vesting. Naast het optreden van Harmonie Heusden zijn er optredens van het koor Da Capo uit Drunen, Metallikoor uit Nieuwkuijk en Fanfare Eendracht Maakt Macht uit Elshout.

Fluistertocht
14:00, Hank, jachthaven Vissershang. Biesbosch Fluistertocht, een vaartocht van anderhalf uur onder leiding van een natuurgids. Reserveren: www.vissershang.nl of 0162-403666.

Tentdienst
14:30, Veen, Feesttent. Tentdienst met spreker Chris Snoep, Freedom for Free. Muzikale begeleiding door een gelegenheidsband.

Aangepaste kerkdienst
15:00, Almkerk, gereformeerde kerk. Aangepaste kerkdienst met en voor mensen met een verstandelijke beperking. Voorganger is dominee B. Ridder uit Almkerk, en het thema luidt: 'God is steengoed!' Muzikale medewerking in deze dienst zal worden verleend door kinder- en tienerkoor 'Grace' uit Gorinchem onder leiding van Christina Herwig.

Choral Evensong
18:30, Eethen, hervormde kerk. Choral Evensong door het Alblasserwaards Vocaal Ensemble onder leiding van Henny Korevaar. Op enkele korte gesproken bijdragen na, wordt de Choral Evensong in zijn geheel gezongen. De Evensong kent een vaste orde van dienst, waarbij de teksten soms 'a capellla', soms met orgelbegeleiding worden vertolkt.

maandag 18 juni

Fietsvierdaagse
18:00, Almkerk, Voorstraat 16. De activiteitencommissie van de gereformeerde kerk Almkerk houdt traditiegetrouw een jaarlijkse fietsvierdaagse. Dit jaar vindt de vierdaagse plaats van 18 tot en met 21 juni. Elke avond kan een route van circa 20-25 km worden gefietst. De fietstochten starten tussen 18:00 en 19:00 uur vanuit de 'Ontmoeting' aan de Voorstraat 16 in Almkerk. Het inschrijfgeld bedraagt 1,50 euro per avond of 5 euro voor vier avonden. De routes zijn geschikt voor het hele gezin. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Feestweek Veen
18:30, Veen. Start fiets 4-daagse. 's Avonds vanaf 18:30 uur is er een kinderbingo.

Brandveiligheid
19:30, Almkerk, het Verlaat. Voorlichtingsavond over Brandveilig Leven. Inwoners van Aalburg, Werkendam en Woudrichem zijn van harte welkom vanaf 19:00 uur. Aan de orde komen: 'brandveiligheid bij u thuis', 'hoe kunt u brand voorkomen' en 'wat moet u doen als er toch brand uitbreekt'. Ook is door een speciale VR-bril te ervaren wat er gebeurt bij een brand. De avond duurt tot 21:00 uur. Voor iedereen die de avond bijwoont is er een gratis rookmelder beschikbaar.

Alzheimer Café Altena
19:30, Woudrichem, De Lemmenskamp. Alzheimer café Altena rond het thema: 'Als opname in zicht komt'. Coby Ippel en Rita Verboom, beide Gespecialiseerd Verzorgende in de Psychogeriatrie van De Riethorst Stromenland vertellen er deze avond meer over. Tevens is er een ervaringsdeskundige die vertelt over deze vaak ingrijpende periode. Toegang van het Alzheimer Café Altena is geheel gratis, aanmelden vooraf is niet nodig, meer informatie: 06-42857125.

dinsdag 19 juni

Feestweek Veen
19:30, Veen. Toneelvoorstelling van Toneelgroep 'Ingewikkeld Veens'. Kaarten voor deze avond zijn te koop in de voorverkoop op vrijdagavond 25 mei tussen 20:00-22:00 uur en op zaterdagmiddag 26 mei tussen 12:00-14:00 uur in het Dorpshuis te Veen. Prijzen? €7,50 per volwassene en €3,50 voor kinderen t/m 12 jaar.

Avondvierdaagse Sleeuwijk
17:30, Sleeuwijk. Stichting Avond4Daagse Sleeuwijk al weer volop bezig om ook dit keer weer een mooi wandelevenement in Sleeuwijk te houden en wel van dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 juni. Start en finish bij Brede school 'De Esdoorn'. Op vrijdag 22 juni worden de wandelaars feestelijk onthaald tijdens de defilé dat zal starten vanuit de Vijfmorgen en zo zijn weg vervolgt naar Winkelcentrum de Nieuwe Es en 'De Esdoorn'. De te lopen afstanden bedragen 3, 5, 10, start vanaf 18:15 uur of 15 kilometer, start vanaf 17:30 uur. Meer informatie: www.a4dsleeuwijk.nl

woensdag 20 juni

Feestweek Veen
13:30, Veen. Kidsmiddag met spelletjes en een voetbaltoernooi. Na afloop gezamenlijk frietjes eten. 's Avonds is er een Veeeense Bingo met mooie (geld)prijzen.

Lois Tvorberg
20:00, Werkendam, Maranathakerk. Lois Tverberg woont in Holland in Michigan maar reisde al vaak naar Israël om inzicht te krijgen in de Joodse wereld in de tijd van Jezus en in de Bijbelse cultuur. Tverberg is directeur van het En-Gedi Resource Center en heeft vier boeken geschreven over haar studie van de Bijbel vanuit de Joodse achtergrond. In juni maakt Lois Tverberg een rondreis door Nederland. Dominee Maathuis uit Werkendam nodigde haar uit om in de Maranathakerk te spreken. De ontvangst is vanaf 19:30 uur. De toegang is gratis en er is een tolk aanwezig.

Gein op 't Plein in Nieuwendijk

In Nieuwendijk wordt opnieuw Gein op 't Plein gehouden.

nieuwendijk • Het leukste buurtfestival van Nieuwendijk, volgens de organisatie, wordt vrijdag 22 juni om 15:30 uur geopend.

Na het grote succes van vorig jaar, staat de Hank-O-Motief ook dit jaar voor de oudere generatie van Nieuwendijk klaar. Zij kunnen om 13:30 uur opstappen bij de bushalte aan de Van der Steltstraat of bij de uitgang van het Jan Biesheuvel Dijkhuis. Bij terugkomst op het plein krijgen deze deelnemers nog een kopje koffie en versnapering aangeboden. De Brabo's zingen uit volle borst een heerlijk deuntje. Opgeven kan door te bellen naar 06-12675384.

Glittertattoo

De activiteiten voor de kinderen zijn gratis. Zo kunnen ze zichzelf uitleven op de springkussens en rodeostier of spelen in een berg zand. Een potje voetballen kan natuurlijk ook. Er kan geknutseld worden, maar een glittertattoo laten zetten is natuurlijk ook leuk. Ook de brandweer is, bij geen calamiteiten, weer van de partij! Voor een lekker ijsje kunnen bezoekers terecht bij Pinokkio. Een hapje blijven eten behoort ook tot de mogelijkheden: bij Foodtruck Pizza del Blocco en Franks Pannenkoekenfabriek. Uiteraard ontbreken ook de hamburgers niet.

Rond 19:00 uur start het avondprogramma. Dan brengt JA! Jeugdfanfare Altena een toprepertoire ten gehore. Daarna is het tijd voor zanger Willem de Jong en als afsluiter staat zanger Dennis van der Stelt op het podium. DJ Dani draait de hele dag de plaatjes aan elkaar.


q www.geinoptplein.nl

Fietsvierdaagse vanuit Almkerk

almkerk • De activiteitencommissie van de gereformeerde kerk Almkerk houdt traditiegetrouw een jaarlijkse fietsvierdaagse. Dit jaar vindt deze vierdaagse plaats van 18 tot en met 21 juni. De fietsroutes leiden de deelnemers weer door de verschillende dorpen in het Land van Heusden en Altena. Elke avond kan een route van ongeveer 20 tot 25 kilometer worden gefietst. De fietstochten starten tussen 18:00 en 19:00 uur vanuit de 'Ontmoeting' aan de Voorstraat 16 in Almkerk. Halverwege de route is er een stop waar koffie/ thee of iets fris genuttigd kan worden tegen een kleine vergoeding. Het inschrijfgeld bedraagt 1,50 euro per avond of 5 euro voor vier de avonden. De routes zijn geschikt voor het hele gezin. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Het Groot Heusdens Dictee 2018

heusden • Woonachtig of werkzaam in de gemeente Heusden, en liefhebber van taal? Mis het Groot Heusdens Dictee dan niet. Dit is de avond waarop getest kan worden of de taalliefhebbers ook de fijne kneepjes van de taal meester zijn. 25 deelnemers strijden donderdag 21 juni vanaf 19:30 uur om eeuwige roem en natuurlijk de Mees Douglas-wisseltrofee.

De Heusdense kunstenaar Mees Douglas heeft speciaal voor het dictee een bronzen beeld ontworpen vol symboliek: een pluim met aan het uiteinde twee kroontjespennen die samen de letter V van victorie vormen. Maar de V is ook de eerste letter van verbondenheid van de kernen van de gemeente Heusden. Het groot Heusden Dictee wordt georganiseerd door Stichting Honsoirde in samenwerking met Bibliotheek Heusden en zal plaatsvinden in de Cultuurtoren van Honsoirde. De tekst met als thema de viering van Zeven Eeuwen Heusden is geschreven door Dimph Vos en wordt voorgelezen door waarnemend burgemeester Roel Augusteijn. Aanmelden kan via honsoirde@kpnmail.nl, kosten voor deelname zijn 5 euro.

Ocean's 8 prosecco première in Almkerk

Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Sarah Paulson, Awkwafina, Rihanna, Helena Bonham Carter én James Corden in één film: de stoere actiekomedie Ocean's 8. Tijdens de Prosecco Première in Hollywoud betalen bezoekers op vertoon van hun toegangsbewijs slechts 1,50 euro voor een glas Prosecco of een schaaltje chocolade zoetigheden. Meer informatie: www.hollywoud.nl.

Drakenbootraces met 16 teams

Tweede editie van de Drakenbootraces Almkerk aan de Poortweg tussen Almkerk en Uitwijk, met 16 teams. De eerste wedstrijd zal starten om 10:00 uur, naar verwachting zal de finale rond 17:00 uur gepeddeld gaan worden. Naast deze spannende wedstrijden is er voldoende gelegenheid om op het gezellige terras een hapje en drankje te gebruiken. Voor de kinderen zijn er springkussens en is er een viswedstrijd.

Choral Evensong in hervormde kerk

18:30, Eethen, hervormde kerk. Choral Evensong door het Alblasserwaards Vocaal Ensemble onder leiding van Henny Korevaar, vanaf 18:30 uur in de hervormde kerk in Eethen. Op enkele korte gesproken bijdragen na, wordt de Choral Evensong in zijn geheel gezongen. De Evensong kent een vaste orde van dienst, waarbij de teksten soms 'a capellla', soms met orgelbegeleiding worden vertolkt.

Zomerse ontmoeting in Hank

De Vogelbuurt in Hank houdt, samen met een aantal omliggende straten, een zomerse ontmoeting in de Zwaanstraat, naast de speeltuin. Vanaf 16:00 uur zullen buurtgenoten elkaar ontmoeten, onder het genot van meegebrachte etenswaren en een barbecue. Wie mee wil eten, kan zich tot 16 juni aanmelden via tonydamen@live.nl. Zomaar even langskomen om een gezellig praatje te maken, mag natuurlijk ook.

Kerkdiensten

AALBURG - Evang. Yeshua Gem. (d'Alburcht, Perzikstr. 14a) 11.00 uur dienst. Geref. Gem. 09.30 en 18.00 uur leesdienst. Herv. Gem. 10.00 uur ds. A.J. Mouw, 18.30 uur ds. J.T. de Koning. Vrije Oud Geref. Gem. 09.30 en 15.00 uur dhr. D.J. v. Keulen. 19.30 uur ds. C.L Onderdelinden (dinsdag 19 juni).

ALMKERK - Altenahove 11.00 uur ds. K.D. v.d. Hout. Christelijke gemeente Focus op God, in 't Verlaat 10.00 uur samenkomst. Geref. Kerk 09.30 uur ds. B. Ridder, 18.30 uur ds. B. Ridder, aangepaste kerkdienst. Geref. Kerk Vrijgem. 09.30 uur ds. A.O. Reitsema, H.A., 16.30 uur ds. W. Scherff. Herv. Gem. 09.30 uur ds. G.J. Wolters, bed. H.A., 18.00 uur ds. G.J. Wolters, dankz. H.A..

ANDEL - Geref. Kerk 09.30 en 18.30 uur ds. F. de Jong, H.A.. Herv. Gem. 09.30 uur pastor P. Mostert, 18.00 uur ds. J. Brouwer. Vrije Evang. Gem. De Koningshof 10.00 uur Steven Verhorst.

BABYLONIENBROEK - Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. Vis, bed. H.A., 18.30 uur ds. M.A. Kuijt, dankz. H.A..

DUSSEN - Geref. Kerk "De Hoeksteen" Dussen-Meeuwen 09.30 uur dhr. H. Dekekr. Herv. Gem. 09.30 uur ds. M. v.d. Ruitenbeek, 18.30 uur ds. M. Noorderijk.

EETHEN - Herv. Gem. Eethen/Drongelen 09.30 en 18.30 uur ds. M. Vastenhout.

GENDEREN - Geref. Kerk 09.30 uur ds. J. v.d. Brink-Dekker, bed. H.A., 18.30 uur ds. E.J. v.d. Brink, bed. H.A.. Herv. Gem. 09.30 uur ds. L.W. de Haan, bed. H.A., 18.30 uur ds. L.W. de Haan, bed. en dankz. H.A..

GIESSEN - Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. Alma, 18.00 uur ds. C.H. Buitink.

HEUSDEN - Prot. Gem. 10.00 uur ds. D.J. Versloot, 17.00 uur ds. F.W. Verbaas.

NIEUWENDIJK - Geref. Kerk 10.00 uur ds. R.A. Wouda, H.A., 14.30 uur ds. R.A. Wouda, H.A. steunpunt. Herv. Gem. 10.00 uur ds. N.M. van Ommeren, 18.30 uur ds. J. de Wit.

RIJSWIJK - Christengem. 10.00 uur J. v. Dalen. Geref. Kerk 09.30 uur ds. H.J.K. Gierkink-v. Geerestein. Herv. Gem. 09.30 uur dienst, voorber. H.A., 18.00 uur ds. M.L.W. Karels.

SLEEUWIJK - Geref. Kerk Sleeuwijk-Woudrichem 10.00 uur mw. ds. C. Flier, jeugd- en jongerenkerk, skybox. Herv. Gem. 10.00 uur dr. H.J. Siebrand. Herv. Gem. Ichthus 09.30 uur ds. P.J. Droogers, 16.00 uur ds. C.N. v. Dis. Messiaanse huisgem. Beth-Shalom 10.00 uur samenkomst (zaterdag 16 juni). Ned. Geref. Kerk Sleeuwijk (v.h. NGK Almkerk-Werkendam) 10.00 uur ds. A.H. Reitsema, bed. H.A.. Vrije Evang. Gem. De Burcht 10.00 uur Corné Platschorre.

UITWIJK-WAARDHUIZEN - Geref. Kerk Vrijgem. 09.30 uur drs. G. den Dulk, 18.30 uur ds. H.T. Wendt. Prot. Gem. Uitwijk-Waardhuizen 09.30 uur ds. G.C. Lock, 18.30 uur dr. G. den Hartogh.

VEEN - Geref. Gem. 09.30 en 18.00 uur leesdienst. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. L. Treur, bed. H.A., 18.30 uur ds. L. Treur, dankz. H.A.. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. Brouwer, 18.00 uur ds. J. Belder.

WERKENDAM - Chr. Geref. Kerk 10.00 en 17.00 uur ds. D. Bos. Evang. Gem. de Graankorrel 10.00 uur Jan de Jong, nieuw adres samenkomst: H.J. Roubosstraat 3. Geref. Kerk 10.00 uur ds. D.C. Hellinga, 18.00 uur ds. D. Westerneng. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur kand. Joh. Fekkes, 16.00 uur ds. L. Treur, voorber. H.A.. Herv. Gem. wijk 1 10.00 uur ds. W.P. v.d. Hoeven(BBK), 18.00 uur ds. I. Pauw(DK). Herv. Gem. wijk 2 10.00 uur ds. J.C. de Groot(DK), 18.00 uur ds. A. de Lange(BBK). Vrije Gereformeerde Gemeente in Nederland 10.00 en 18.00 uur ds. B.G. Ippel. 19.30 uur ds. B.G. Ippel (woensdag 20 juni).

WIJK - Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. W.M. Mulder, bed. H.A., 18.30 uur ds. W.M. Mulder, dankz. H.A.. Herv. Gem. 09.30 uur ds. M.A. Kuijt, voorber. H.A., 18.30 uur ds. P.J. Teeuw.

WOUDRICHEM - Herv. Gem. 09.30 uur ds. B.A. Belder, bed. H.A., 18.00 uur ds. G.J. v. Beek, dankz. H.A.. R.K. Kerk 09.30 uur Woord- en communieviering, John v.d. Laer, pr.

Stroopwafels en drop te koop

giessen/ rijswijk • Leden van muziekvereniging Kunst & Vriendschap komen vrijdag 15 juni vanaf 18:00 uur in Giessen en Rijswijk langs de deur om stroopwafels en drop te verkopen.

BFF-Night met 'Love, Simon'

Het grappige en oprechte liefdesverhaal 'Love, Simon' is te zien tijdens de BFF-Night in Hollywoud. Iedereen wordt deze avond feestelijk ontvangen. Meer informatie: 0183-307286.

Seniorenorkest Da Capo in muziektent

Seniorenorkest Da Capo zal vanaf 19:30 uur een muzikaal optreden verzorgen op de muziektent in Almkerk. Bij slecht weer wordt het optreden verplaatst naar een zaal van Altenahove.

Foto: Gert Bosch

Grote grazers excursie in het Munnikenland op zaterdag 16 juni, 14:00 uur vanaf Slot Loevestein.

'Ze gaan huilend naar huis'

Finale op eigen veld tegen SV Capelle

Na De Zwerver een week eerder, nam Altena zaterdag Hardinxveld te grazen. Foto: Jan Noorlandt

hardinxveld/nieuwendijk • Daarmee is Hardinxveld gedegradeerd en staat Altena komende zaterdag in de finale voor promotie naar de tweede klasse. Tegenstander is dan SV Capelle.

Nadat de rookwolken waren opgetrokken na de clash in Hardinxveld, heerste er grote vreugde bij Altena. De Nieuwendijkers hadden na het mirakel een week eerder bij De Zwerver ook de klus tegen Hardinxveld geklaard. Ayhan Uslu, die de wedstrijd had opengebroken met de 0-1, stapte monter het veld af. "Ik ben heel blij", bekende de spits. "We hebben er met de hele groep hard voor gewerkt. Voor de rust ging het nog een beetje stroef, maar na de rust kwamen we los. Dan zie je dat wij gewoon stukken beter zijn en ik heb een doelpuntje gemaakt. Dat bracht weer wat rust." Vervolgens feliciteerde Uslu ook zijn maten met de overwinning na de slijtageslag. Het maakte de ervaren Uslu ook niet uit, wie komende zaterdag de tegenstander is in de finale voor promotie naar de tweede klasse. "Wie er ook komt, ze gaan huilend naar huis", verzekerde Uslu. De tegenstander in Nieuwendijk wordt zaterdag SV Capelle, dat SV Meerkerk naar de derde klasse duwde. Ook Hardinxveld was de sjaak tegen Altena. De klapper in Hardinxveld begon met een vervelend incident. Bij het eerste kopduel klapten Remy Roodenburg en Vincent van Lopik hard met de hoofden tegen elkaar. Roodenburg, helemaal dizzy, kon niet verder en moest voor controle naar het Beatrixziekenhuis. Ook Van Lopik kwam er niet ongeschonden uit en moest zich nog voor de rust laten vervangen. Wat verder op was gevallen, was het feit dat Hardinxveld verzaakte de trekker over te halen. Zo schoof Robin Kok een uitgelezen vrije mogelijkheid nog naast de paal. Aan de andere kant kwam Altena maar tot één klein kansje in de stugge eerste helft voor Uslu, die de bal over het Hardinxveldse doel tilde. Verder hielden beide ploegen met de 0-0 bij de rust elkaar aardig in evenwicht.

Verschil

Na de rust verzaakte Hardinxveld meteen weer het eerste verschil te maken. Richard Zwakhals zag keeper Bas Visser nog knap redden op zijn vrije inschieter. Aan de andere kant begon Altena zich wat meer te roeren. Een knal van invaller Edwin Pluijster bonkte op de vuisten van keeper Marc Koning. De Hardinxveldse sluitpost bleef in de korte hoek ook Eddy Wijnvliet de baas. Even later stortte Altena de thuisploeg in de rouw na een lange trap. Een Hardinxveldse verdediger tastte mis en de attente Uslu sloeg meteen toe om de wedstrijd open te breken met de 0-1. Nu was het hek eindelijk van de dam. Met nog ruim een kwartier te gaan gaf Altena de aangeslagen Hardinxvelders de genadeslag. Invaller Edwin Pluijster werd de held met een magnifieke vrije trap, die als een kogel in de hoek vloog voor de 0-2. Het arme Hardinxveld probeerde nog wel terug te komen. Na mistasten van keeper Bas Visser liet Aron Eijkelboom echter zien dat het bij Hardinxveld schortte aan stootkracht. Van dichtbij kopte de invaller nog naast. Daarna was het wel gebeurd. Altena probeerde de uitslag nog meer cachet te geven. Zowel Brian de Graaf als Kennith Kops kopten de mogelijkheden echter op de lat. Anderzijds had Altena toch al een mooie prestatie geleverd. Daar kon Niels Nomen met de laatste mogelijkheid voor Hardinxveld ook niets meer aan veranderen. Komende zaterdag moeten de Nieuwendijkers de promotie naar de tweede klasse nu maar gestalte geven tegen SV Capelle. Van tevoren had trainer Richard van Gils zijn ploeg nog wel even met beide benen op de grond gezet. "Je kan wel heel leuk winnen bij De Zwerver, maar als je vandaag bij Hardinxveld had verloren, dan sta je hier voor Jan met de korte achternaam. Nu win je hier en kan je in Nieuwendijk de finale spelen. Een beter scenario kan je niet hebben. Ik hoop dat we mooi af kunnen sluiten en dan kan ik door de voordeur vertrekken", aldus de vertrekkende trainer van Altena. "We gaan nu even dit met z'n allen vieren en richten ons dan op de finale."


Nico van Es

Ervaren Rijsdijk naar Kozakken Boys

werkendam • Kozakken Boys heeft zich voor komend seizoen versterkt met Jeffrey Rijsdijk. De 30-jarige middenvelder komt over van Almere City FC, waar hij de afgelopen twee seizoen 52 wedstrijden in de Jupiler League speelde. Rijsdijk tekent voor één seizoen in Werkendam. "Ik ben blij met de overstap naar Kozakken Boys. Het is in mijn ogen één van de mooiste clubs in de amateurwereld", zegt Rijsdijk op de website van Kozakken Boys. "Ik ben nu 30 jaar en vind het profvoetbal mooi geweest. Ik ben nog fit, dus kan ik hopelijk van waarde zijn in de Tweede Divisie en daarnaast mijn maatschappelijke carrière opbouwen." De in Rotterdam woonachtige Rijsdijk doorliep de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam, waar hij in 2009 in de Eredivisie debuteerde. Na twee seizoenen FC Groningen en twee seizoenen FC Dordrecht tekende Rijsdijk in 2013 bij eredivisionist Go Ahead Eagles. Na drie seizoenen in Deventer maakte Rijsdijk in 2016 de overstap naar Almere City, waar hij in het eerste seizoen kon rekenen op 26 basisplaatsen. Afgelopen seizoenen maakte Rijsdijk twaalf keer zijn opwachting en de Jupiler League en had met tien duels in de Derde Divisie aan aandeel in de promotie van Jong Almere City.

Topscorer blijft bij Be Ready

hank • Ondanks tal van aanbiedingen van hoger spelende clubs heeft goaltjesdief Robin van den Noort besloten bij zondagvierdeklasser Be Ready te blijven. Van den Noort, die er dit seizoen in de competitie 44 maakte, vertoont zijn kunsten dus ook komend seizoen op De Schiethoek. "Na vele gesprekken kwamen Robin en de TC tot de conclusie dat ze dezelfde ambities koesteren en deze graag in Hank willen waarmaken", laat Be Ready weten. Ook het feit dat zijn broer Bas besloot om nog een beschikbaar te zijn, heeft meegewogen in zijn keuze.

Roda Boys blijft tweedeklasser

Foto: Gerald van Zanten

langbroek/aalst • Roda Boys is er zaterdag op bezoek bij SVL niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de nacompetitiefinale. Daardoor zullen de manschappen van trainer Frank Brands ook volgend seizoen in de tweede klasse uitkomen. Even leek het duel bij een stand van 1-1 af te stevenen op een verlenging, maar het was SVL dat de wedstrijd in slotfase besliste in haar voordeel: 3-1. Met het einde aan de promotie-aspiraties is ook het seizoen definitief voorbij voor Roda Boys. "Het is zoals het is, volgend jaar zullen we het weer moeten laten zien in de tweede klasse", aldus Brands zaterdag na de wedstrijd. "Ik heb net in de kleedkamer tegen de jongens gezegd dat ze trots mogen zijn op wat ze over het hele seizoen hebben laten zien. Maar we hebben ook uitgesproken dat we vandaag tekort zijn geschoten. Dat zul je hoe dan ook moeten accepteren. Hoe moeilijk dat ook is."

HHC'09 voorkomt degradatie

heusden • HHC'09 redde zondag het vege lijf. De Heusdenaren wonnen met 0-3 bij Gloria UC. Genoeg om het vierdeklasserschap te redden na de eerdere 1-1 in Heusden. Voor HHC'09 namen Shakeb, Pim Kievits en Dennis Alkan de treffers voor hun rekening.

Erelid Achilles Veen overleden

veen • Oud-voorzitter en erelid Dick Honcoop van Achilles Veen is op 87-jarige leeftijd overleden. Honcoop was voorzitter van oktober 1999 tot juni 2003. Op 6 juni 2012 is hij benoemd tot erelid van Achilles Veen.

Lars van de Wende terug naar NOAD'32

wijk en aalburg • Lars van de Wende (31) keert komend seizoen terug bij NOAD'32. Van de Wende, die hersteld is van een kruisbandblessure, komt over van RKVV.

Ad van den Broek overleden

regio • Ad van den Broek is donderdagochtend op 72-jarige leeftijd overleden. Van den Broek reikte als speler tot het nationaal amateurelftal, alvorens hij het trainersvak ging uitoefenen. Als hoofdtrainer was hij in de regio werkzaam voor Woudrichem, Altena, Sleeuwijk, Sparta'30, Wilhelmina'26 en Achilles Veen.

Tiende plaats voor Lieve Colijn

breda/wijk en aalburg • Lieve Colijn, turnster van turnvereniging WIK uit Wijk en Aalburg, is zaterdag in Breda als tiende geëindigd.

Lieve Colijn turnde afgelopen zaterdag in haar categorie jeugd 1D2 tegen de beste turnsters van Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Zo'n 30 meiden turnden hun meerkamp in Breda. Colijn mocht starten op de balk. Aan het begin van haar oefening liet ze wat punten liggen door het maken van een grote wankel. Dit compenseerde zij echter door het uitvoeren van een perfecte handstand. Bovendien turnde ze als afsprong een salto achterover van de balk. Een voor haar nieuw element, waar zij hard op heeft geoefend de afgelopen trainingen.

Op het onderdeel vloer liet de WIK-turnster een hele nette en beheerste oefening zien. Zij ontving zelfs het hoogste cijfer van alle deelneemsters, een 13,750. Bij sprong ging Colijn voor een hoge moeilijkheidsgraad. De uitvoering liep echter niet zoals verwacht, maar door de moeilijkheidsgraad ontving zij toch een mooi cijfer voor dit onderdeel.

Brug

Het laatste toestel was brug. Tijdens het inturnen ging haar oefening niet zo goed, maar ze herpakte zich heel goed en ze liet een hele goede brugoefening zien met mooie gespannen benen en een hele hoge salto af.

Lieve Colijn heeft een super knappe prestatie neergezet door op een mooie tiende plaats te eindigen.

Zij kan trots terug kijken op een heel succesvol turnseizoen.

Komende zaterdag nemen de laatste turnsters van WIK deel aan de districtsfinale turnen in Zevenbergen

GRC 14 MO13

Het verhaal: De tien meiden van GRC14 MO13 hebben de KNVB-beker gewonnen na een mooie winst van 3-9 op RKTVC. Speelsters Zoey van den Berg, Merel Branderhorst, Roos de Graaf, Yara de Jong, Joy van der Mooren, Sophie van Oostrum, Babette Rietveld, Sandrine Turindwa Umwali, Dana Vos, Tessa van Wijk en trainsters/leidsters Caroline, Petra en Gerlanda gefeliciteerd!

Sparta'30 JO19

Het verhaal: Sparta '30 JO19 is ongeslagen kampioen geworden in de derde klasse. Het team bestaat uit Twan Pelle, Ryan van der Kleij, Rody Meerburg, Walter van Willegen, Dennis van Wijgerden, Djordy Meerburg, Max van Bommel, Mike van der Kleij, Bart Weenk, Jarno Vos, Derk Groenenberg, Zion Krauweel, Rick van Heukelum, Nick van Brakel, Marten Nieuwkoop, Frank Verbruggen en Luuk Hartman.

TV De Hei

Het verhaal: De clubkampioenschappen bij tennisvereniging De Hei in Nieuwendijk zijn goed geslaagd. Een topweek eindigde met een heerlijke dag voor de finales. Schitterend weer, mooie sportieve partijen en veel belangstelling langs de banen in Nieuwendijk tijdens de clubkampioenschappen leverden de kampioenen die op de foto staan op voor 2018.

Tess Vonk

Foto: Norma de Kooter

Het verhaal: In Roosendaal kwamen dit weekend de beste zwemmers uit Noord-Brabant om te strijden om de medailles. Er waren zes Biesboschzwemmers aanwezig en bijna alle zwemmers gingen met verbeteringen naar huis. Tess Vonk was op vier van haar vijf starts de beste. Ook werden nog zeven top 10-noteringen behaald en drie richttijden gezwommen voor de Jaargangfinale en twee clubrecords.

Nieuwkoop wint in Nieuwendijk

nieuwendijk • Gijsbert Nieuwkoop uit Veen heeft zaterdag de 48e Ronde van Nieuwendijk op zijn naam geschreven. Bij de Amateurs/Sportklasse hield hij Stefan Laurijssen na 80 kilometer koers achter zich. Giessenaar Robert van Dalen werd derde. Bij de Junioren won Olav Kooij, gevolgd door Sam Gademan en Lars Loohuis. In de categorie Recreanten ging Sander Spoolder met de winst aan de haal. Jurriën voor in Holt werd tweede en Govert Tukker derde.

Sleeuwijker wil samen fietsen

sleeuwijk • Sleeuwijker Dinco Stoutjesdijk roept zoveel mogelijk dorpsgenoten met een racefiets op om zaterdag 14 juli samen met hem een toertocht van tussen de 80 en 100 kilometer te maken. "Als ik in ons dorp zie wie er zo allemaal rond rijdt op een racefiets, denk ik vaak: het zou mooi zijn om een keer met elkaar te gaan fietsen", schrijft de Sleeuwijker op de Facebook-pagina 'Sleeuwijk racefietst'. De rit vertrekt op zaterdag 14 juli om 13:15 uur vanuit De Es.

Wielrenner Geert van Kappel plaatst zich voor NK

sleeuwijk • Ook bij de Nieuwelingen en Junioren zal RC Jan Arckel vertegenwoordigd zijn bij het NK wielrennen op de weg op zondag 24 juni in het Zeeuwse Philippine. Bij de Nieuwelingen koersen voor JvA: Jens Bassa (Noordeloos), Joël Nederveen (Hardinxveld), Delano Swenne (Heukelum) en Timo de Zeeuw (Molenaarsgraaf). De clubkleuren worden bij de Junioren verdedigd door Dylan van Beuzekom (Ameide) en Geert van Kappel (Sleeuwijk). Ook Rosanne van Rees (Groot-Ammers, Nieuwelingen-dames) en Thirza Korevaar (Groot-Ammers, Junioren-dames) hebben zich geplaatst voor het NK.

Rosabel Dikkes in actie in Breda

breda/dussen • DGV-turnster Rosabel Dikkes kwam zaterdag uit op de districtsfinale in Breda. Ze had zich tijdens de regiofinale als vijfde geplaatst voor deze finale. Dikkes turnde tegen de beste turnsters in het niveau Pupil 1 D2 uit de provincies Noord–Brabant, Zeeland en Limburg. Ze turnde tot het laatste toestel een heel stabiele wedstrijd. Ze liet een mooie loopoverslag radslag zien op vloer. Op brug turnde ze een vlotte oefening met hoge opzwaaien. Dit werd beloond met een 13.150. Op balk was ze de controle even kwijt. Dit zorgde er voor dat ze een daling maakte in het klassement.

Winst voor beachduo

werkendam • Beachvolleybalteam Mexime van Driel-Flore Gravesteijn wist dit weekend de eredivisie beachvolleybaltour in Leeuwarden te winnen. Voor Van Driel betekende dit haar eerste overwinning.