HK Leerdam

5 december 2018

HK Leerdam 5 december 2018


Nieuwe coalitie VHL bekend

Informateur Ad de Regt vindt dat CDA, Christenunie, VVD, PvdA en D66 de beste coalitie is voor de gemeente Vijfheerenlanden. Deze brede coalitie steunt op 20 van de 31 zetels. Gevolg van het advies is dat de SGP en VHL Lokaal – de tweede en derde partij na de verkiezingen – buiten de boot vallen. Beide partijen reageerden zeer teleurgesteld op deze ontwikkeling. De SGP struikelde over de koopzondagen, andere partijen vonden VHL Lokaal niet stabiel genoeg.

Arwin van Soest vindt zijn draai

Arwin van Soest maakte afgelopen zomer de overstap van HSSC'61 naar LRC. De middenvelder gunde zich de tijd om zich aan te passen en aan het niveau te wennen. Hij veroverde echter direct een basisplaats. Onlangs verlengde hij zijn contract. Het is hard gegaan met Van Soest. Hij debuteerde onder Marten Boverhof op jonge leeftijd bij Heicop. Nadat hij een basisplaats veroverde, beleefde hij afgelopen jaar een topseizoen, waarin hij 17 competitiegoals maakte.

Bridgecursus BC Leerdam succes

"Geweldig dat de gemeente 'Denken, Doen en Bewegen' wilde steunen." Dat zei voorzitter Wim Bertens van de Bridgeclub Leerdam. Vorige week kregen 46 cursisten hun diploma. Dit voorjaar kwam de vereniging met het nieuws naar buiten dat men bridge toegankelijker wil maken voor nieuwkomers. Ook al omdat in een vergrijzende samenleving het spel er voor zorgt dat de hersenen fit blijven en de beoefenaars niet vereenzamen, omdat ze allerlei contacten leggen.

Vianen koopt plas Middelwaard

Provincie Utrecht heeft het recreatiegedeelte van plas Middelwaard verkocht aan gemeente Vianen - en dus: gemeente Vijfheeerenlanden. Enige eis: dat de plas publiek en vrij toegankelijk blijft. Vianen ziet de plas als een mooie kans om nog meer toeristen naar Vianen te trekken. Als het aan de gemeente ligt, komt er een horecapaviljoen met speelvoorzieningen. De aankoopsom bedroeg 155.000 euro. Maar: als tegemoetkoming aan de onderhoudskosten krijgt Vianen zo'n 2 ton.

Pietendisco in het Dak Foto: Nico Van Ganzewinkel

LEERDAM • Tientallen kinderen waren woensdagmiddag aanwezig op de Pietendisco in Het Dak. En jawel: ook Sinterklaas kwam even kijken naar de feestende kinderen. Veel meer foto's zijn op de website van Het Kontakt te vinden: www.hetkontakt.nl/leerdam.

woensdag 5 december • jaargang 31 no 49

editie Leerdam

CDA, CU, VVD, PvdA en D66 aan de slag

SGP valt af door koopzondag, VHL Lokaal 'niet stabiel'

vijfheerenlanden • Dat betekent dat de SGP en VHL Lokaal – de tweede en derde partij van Vijfheerenlanden – buiten de boot vallen. Beide partijen zijn hierover zeer teleurgesteld. Maandagavond vertelde De Regt in het gemeentehuis van Meerkerk dat hij tien dagen eerder de opdracht kreeg om op zoek te gaan naar een coalitie met een zo breed mogelijk draagvlak. De Regt zocht bij zijn formatie naar overeenkomsten op belangrijke onderwerpen als kernenbeleid, zorg, verkeer, woningbouw en veiligheid.

Op basis daarvan bleek VHL Lokaal een serieuze kandidaat voor de nieuwe coalitie. De partij van lijsttrekker Teus Meijdam werd door de andere partijen echter niet gezien als een stabiele factor. Dat kwam vooral door het 'gedoe' rond Harry van Tilburg, nummer twee op de lijst van VHL en wethouder in Vianen. Hij bracht onlangs het nieuws naar buiten dat de lijsttrekkers niet in zee wilden met Wim Groeneweg als waarnemend burgemeester. Fractievoorzitter Wim van Dijk had weinig waardering voor de opstelling van zijn collega's. "Onze partijgenoot heeft gelekt, maar hij is vervolgens wel uit de partij gezet. Nu vindt men ons toch onstabiel. Betreurenswaardig. Ik leg dit naast me neer, zielig dat men dit argument gebruikt." Bovendien stelde Van Dijk vast dat met de keuze van deze coalitie en de wethouders die daarbij horen de nadruk wel erg op Vianen komt te liggen. "Door het passeren van VHL Lokaal wordt de stem van Leerdam niet meer gehoord. En Zederik komt er wat wethouders betreft wel erg slecht van af." De SGP struikelde over de verruiming van de koopzondagen. Informateur De Regt was bang dat deze kwestie zich zou ontwikkelen tot een splijtzwam, waardoor de stabiliteit van de coalitie in gevaar zou kunnen komen. Vandaar dat hij dit onderwerp naar voren haalde en aanstuurde op een overeenstemming op hoofdlijnen.

De informateur daagde het CDA uit om de nek uit te steken en een notitie over dit onderwerp te maken. De SGP kon niet met het CDA-opzetje leven en kwam met een tegenvoorstel om een onderzoek in te stellen naar alle aspecten van de koopzondag en pas na de volgende verkiezingen een besluit over dit onderwerp te nemen. Na raadpleging van de andere partijen bleef het CDA-voorstel overeind. "Het werd er alleen maar slechter op. Dat maakt het voor ons onmogelijk om met deze coalitie mee te doen", zei Keppel teleurgesteld. "De confessionele partijen halen een meerderheid bij de verkiezingen en dan is dit het resultaat. Treurig." De beoogde coalitie gaat bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart de kiezers meteen enquêteren over de koopzondag. Als de meerderheid van een kern voor verruiming van de zondagopenstelling is én de opkomst tenminste 33 procent bedraagt, mogen de winkels in die kern open van 12:00 tot 17:00 uur. De informateur bond de partijen op het hart te zorgen voor een goede verdeling van de wethouders over de kernen. De aspirant-wethouders zouden op dit moment vooral uit Vianen komen. De coalitiepartijen - met 20 van de 31 zetels - waren vol lof over het rapport. "We zien de formatie met veel vertrouwen tegemoet. Dit is een brede basis voor een stabiel bestuur", klonk het eensgezind.

Namens Groen Links beloofde Erik van Doorn de coalitie positief-kritisch te volgen. Teus Meijdam (VHL) stelde vast dat het Leerdamse geluid door de coalitie wordt 'uitgehold'. "Leerdam wordt onthoofd'. Mét de SGP gaan we stevig oppositie voeren. Daar hebben we samen al twaalf jaar ervaring mee."

André Bijl

Foto: Adrie van Kuilenburg

Echtpaar Van de Plassche uit Asperen vierde woensdag hun 50-jarige huwelijk. Burgemeester Loes van Ruijven feliciteerde het paar.

6 / 64

voor het snoeien en planten van HOOGSTAM en laagstam fruitbomen in uw tuin bel:06-11463178

Zaterdag 15 December 20.00 uur DRAAIAVOND IJsclub de Volharding, dorpshuis De Krakeling in Heukelum

Te koop: Diverse nederlandstalige CD's (ongeveer 100 stuks). Tel. 0345-599226. Graag bellen tussen 12:00 - 13:00 uur.

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Aangeboden voor 450 euro, 1000 exempl. div.jaargangen Modell Eisen Bahner, Miba. Eisenbahn Journal. Eisenbahn Kurier. Rail Hobby e.a. trein tijdschriften in A4 dozen. 06 13924158

LET OP ! Handelaren, antiquairs, scharrelaars en speurders naar Antieke houten/ijzeren sloop- en gebruiksvoorwerpen, huisraad en meubels. Ook 17e, 18e en 19e eeuws antiek:www.antiekachthoven.nl Wekelijkse aanvoer! Achthoven 66 Lexmond

Gemeente Vianen koopt put Middelwaard

vianen • De gemeente Vianen heeft het recreatiegedeelte van de put Middelwaard van de provincie gekocht. De aankoopsom bedraagt 155.000 euro. De raad ging dinsdagavond akkoord met het voorstel

Met de aankoop garandeert de gemeente dat het terrein en de (buiten)zwemgelegenheid publiek en vrij toegankelijk blijft. Daarnaast vormt de put Middelwaard volgens de gemeente "een welkome aanvulling in de aantrekkingskracht van Vianen".

"In samenwerking met een horecaondernemer kan dit gebied bijvoorbeeld worden ontwikkeld tot een hoogwaardig recreatieterrein met een horecapaviljoen, ligweide, zwemplas, speelvoorzieningen en wandelroutes, met aandacht voor minder-validen", zo schrijft het college in het raadsvoorstel. De put Middelwaard heeft als recreatieve voorziening een belangrijke lokale functie. Per jaar trekt het meer dan 16.000 bezoekers, waarvan 88 procent uit de directie omgeving komt.

Door de aankoop van dit deel van de plas zit de gemeente (nu nog Vianen, straks Vijfheerenlanden) vast aan het onderhoud. De provincie heeft een gewenningsbijdrage van 205.000 euro toegezegd. De gemeente meldt in het raadsvoorstel nog dat er in de Put licht verhoogde gehalten gevonden zijn van onder andere slakken, cadmium, cobalt en nikkel. "Deze gehalten in de grond en in het grondwater brengen geen onaanvaardbare risico's met zich mee. Er worden geen belemmeringen gezien voor het huidige en toekomstige gebruik van de locatie als recreatieplas met parkeerterrein."

De Viaanse raad ging vorige week dinsdag unaniem akkoord met het voorstel. Christa Hendriksen (D66) benadrukte dat het gebied rond de Middelwaard veel gebruikt wordt door wandelaars en ook door mensen die daar hun hond uitlaten. "Ik zou graag willen dat we daar niet aan gaan rommelen." Dat is inderdaad het geval.

Wethouder Leendert Wijnmaalen: "Het gebied blijft vrij toegankelijk voor iedereen. Dus ook voor mensen met een smalle beurs." De exploitatie zal er volgens de wethouder op gericht zijn dat iedereen zich in het gebied op een fatsoenlijke manier kan begeven. "Het moet netjes en veilig zijn."

'Glasblazersboek' bij Boek & Co

leerdam • Het boek 'De Pelgrimstocht' van Corina Pelgrim is sinds kort ook te koop in de boekhandel Boek & Co in de Kerkstraat en bij het toeristisch informatiepunt in dezelfde straat. Het boek ligt ook ter inzage bij Kunstplaats Leerdam waar nu de expositie 'De hut en zijn arbeiders' is te zien. 'De Pelgrimstocht' vertelt het verhaal van de familie Pelgrim en hun zwager Meeder die net buiten Leerdam, aan de Lingedijk ter hoogte van Oosterwijk, een glashut oprichtten. De Duitse familie was maar met één doel naar Nederland gekomen: 'Glasmeister' worden in hun eigen fabriek. Na enkele mislukkingen bouwen ze in Leerdam de glashut die later zou uitgroeien tot een fabriek die de toekomst van de hele stad zou bepalen. Het boek is op feiten gebaseerd, overgoten met een laagje fictie. 'De Pelgrimstocht' telt 160 pagina's en is gepubliceerd via Brave New Books. Meer informatie is te vinden op de onderstaande website.

q www.de pelgrimstocht.nl

Gemeente Leerdam neemt afscheid

leerdam • Gemeente Leerdam organiseert drie afscheidsrecepties in het kader van de aanstaande herindeling. Hierbij worden ook de drie zitelementen onthuld worden die samen met een aantal betrokken bewoners zijn ontwikkeld.

Iedere kern krijgt haar eigen unieke 'bankje'. Alleen Leerdam moet nog even maken: dit zitelement kon niet worden gemaakt. De afscheidsbijeenkomst voor Kedichem en Oosterwijk is op maandag 17 december van 19:00 tot 21:00 uur. Het programma begint om 19:00 uur met de onthulling van het zitelement van Oosterwijk – locatie: hoek van de Koenderseweg en Tiendweg, richting Kedichem. Om 19:45 uur wordt het zitelement van Kedichem onthuld, bij zwembad 't Zijtje aan de Lingedijk 4a. Het informele afscheid is vervolgens vanaf 20:00 uur in De Stoof.

De bijeenkomst in Schoonrewoerd is op dinsdag 18 december van 19:00 tot 21:00 uur. Het zitelement voor dit dorp komt bij het tunneltje aan de Overheicop, aan de zijde van Schoonrewoerd. De onthulling is om 19:00 uur, de receptie is vervolgens om 19:30 uur in Partycentrum Schoonrewoerd.

De afscheidsbijeenkomst in Leerdam is op donderdag 20 december van 19:00 tot 22:00 uur in de Glasblazerij aan de Zuidwal. Het officiële gedeelte is van 19:30 tot 20:00 uur. Daarna is er tijd om te borrelen.

Drinkwaterprijs Oasen stijgt licht

regio • In 2019 kost 1000 liter drinkwater bij Oasen 1,16 euro. Dat is 2 cent meer dan in 2018. Ook het vastrechttarief stijgt in 2019, van 75,68 euro naar 77,83 euro. Oorzaak van beide stijgingen is de verhoging van het btw- tarief van 6 naar 9 procent. Exclusief belastingen daalde het kubieke metertarief een cent en bleef het vastrecht gelijk. Het drinkwaterbedrijf blijft investeren in het verder verbeteren van de drinkwatervoorziening. De dalende kostprijs was mogelijk door slimmer en efficiënter te werken. Door de prijsverhoging in 2019 betaalt een gemiddeld gezin voor de waterrekening van Oasen op jaarbasis 4,93 euro meer dan in 2018. De 24 gemeentelijke aandeelhouders van Oasen keurden het nieuwe tarief dinsdag goed.

Nova

Ik ben Nova en ik ben als zwerver in het asiel terecht gekomen. Er is dus niets over mijn voorgeschiedenis bekend en mijn leeftijd is lastig te schatten, ik ben in ieder geval niet jong meer. Het eerste contact met mensen vind ik spannend, maar na een wandeling is het ijs voor mij gebroken en ontpop ik mij tot een knuffelaar en wil ik dus graag op schoot zitten. Ik wil niet bij andere honden wonen. Mannen vind ik ook een beetje eng. Meer informatie is te verkrijgen via st.dierentehuisleerdam@gmail.com.

Foto: aangeleverd

Pietenpret bij cbs De Lingelaar in Beesd. Samen met de 'pieten' uit groep 8 oefenden de kinderen woensdag belangrijke pietenvaardigheden.

Leven in de brouwerij bij de Taveerne

ROC-studenten doen werkervaring op bij Fort bij Asperen.

Noèlle Geurts was vrijdagavond de gastvrouw tijdens het Syrisch diner. Foto: Nico van Ganzewinkel

asperen/acquoy • De maaltijd werd bereid door een Syrische vrouw, die in 2015 haar geboortestad Aleppo ontvluchtte en na een succesvolle asielaanvraag en inburgeringscursus een eigen cateringsbedrijf startte in Dordrecht. De gasten waren zeer te spreken over het initiatief. Niet alleen vanwege het heerlijke eten, maar ook door de fijne gesprekken. En eindelijk weer leven in de brouwerij, nadat vorig jaar de stichting Kunstfort Asperen de exploitatie staakte.

Gastvrouw

Noëlle Geurts (18 jaar) was vrijdag gastvrouw. Ze is één van de vijf leerlingen van ROC Rivor die de komende maanden praktijkervaring opdoet bij het leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie, dat voor een periode van anderhalf jaar de exploitatie verzorgt bij het fort en de bijbehorende Taveerne. Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) is een stichting die is opgericht door ROC Rivor, Bouwmensen Rivierengebied en Fort bij Asperen.

Noëlle studeert marketing en communicatie en gaat de komende maanden activiteiten en campagnes bedenken voor wandelaars, fietsers, rustzoekers en andere bezoekers "Ik vind het geweldig om hier te mogen werken. Veel leuker dan school, waar de lesstof wordt voorgekauwd. Hier word je uitgedaagd om zelf met oplossingen te komen. Het is eigenlijk omgekeerd leren. En ook de omgeving hier is fantastisch, veel uitdagender dan elke dag op kantoor bij een commerciële afdeling van een groot bedrijf."

Win-win

"We doen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie diverse projecten", zegt begeleidster Annemieke van Soest. "De komende maanden lopen hier leerlingen van het ROC om te helpen te helpen bij de exploitatie. Bijvoorbeeld in de horeca, administratie, de dienstverlening, recreatie, marketing en communicatie." Volgens Annemieke levert het leerwerkbedrijf daarmee een bijdrage aan de ontwikkeling, het beheer en de exploitatie van het cultuur historisch erfgoed. "Er is echt sprake van een 'win-win' situatie: Studenten van het (v)mbo leren hun vak in een echt bedrijf op een prachtige locatie en dragen bij aan het voortbestaan van het Fort en de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Fort en de Taveerne bieden zoveel mogelijkheden. Het is een ideale plek voor praktijkonderwijs."

Noëlle: "Voor de kleine kinderen hebben we vorige week een Pietenschool georganiseerd. Elke laatste vrijdag van de maand houden we een aanschuiftafel met een bepaald thema. En ook het cultureel café is weer terug van weggeweest. Het café met muziek, hapjes en drankjes wordt twee keer per maand gehouden. En verder zijn we gewoon open van woensdag tot en met zondag. Het is een prachtige plek om elkaar te ontmoeten."


q www.rocrivor.nl

Schilderij 'bloemenhuis' naar Zederik

zederik • Wethouder Maks van Middelkoop krijgt woensdag 5 december (vandaag, red.) een schilderij van het bloemenhuisje van Lakerveld. Het schilderij wordt aan gemeente Zederik geschonken door Cornelis Peters uit Den Haag. Het schilderij is gemaakt door A.C. Sleeswijk en wordt gedateerd rond 1910/1920. Het bloemenhuisje is in 1953 afgebroken. Het huis werd door Lexmonders 'bloemenhuisje' genoemd omdat de bewoners veel werk maakten van de bloemen rondom de woning. Dankzij deze schenking wordt verdwenen onroerend erfgoed in de gemeente Zederik door middel van een schilderij toch bewaard voor de huidige en toekomstige generaties. Alex Sleeswijk (1870-1945) was Nederlands schilder, aquarellist en tekenaar. Hij schilderde figuren, interieurs, landschappen en stadsgezichten in impressionistische stijl.

Publieksprijs voor Joyce

Joyce Wielders, winnaar van de Van der Wal Publieksprijs. Foto: Antony Swiderski

leerdam • Dik Kusters heeft vrijdag de Leerdamse Kunstwedstrijd op zijn naam geschreven. Joyce Wielders won de Van der Wal Publieksprijs. De uitslag werd vrijdag bekend gemaakt.

Maar liefst 75 kunstenaars uit de regio deden mee aan de wedstrijd. Het thema was dit jaar 'Holland herinnerd'. Kusters won met een schilderij met als titel 'Ochtendgloren', de tweede prijs ging naar Jan van de Kolk voor zijn werk 'Griend in wintertijd'. De derde prijs was voor Lida Anceaux voor haar textielcreatie met als titel 'Holland'. De originaliteitsprijs was voor Adelien Bakker met het schilderij 'De handen van Rembrandt'. Veel andere inzendingen kregen een eervolle vermelding van de jury waaronder Joyce Wielders. Tot grote verrassing van Wielders won zij ook de Van der Wal Publieksprijs met haar schilderij 'Oma's erwtensoep'. Alle inzendingen zijn nog tot donderdag 13 december te zien bij Van der Wal Interieuradviseurs in Leerdam. De Leerdamse Kunstwedstrijd is een initiatief van het Leerdams Kunstenaarscollectief.

Tiny houses neergezet in Varik

varik • Woonstichting De Kernen heeft zes tiny houses neergezet aan de Molenstraat in Varik. De kersverse huurders kregen woensdag de sleutels. De Kernen schrijft op haar website dat de vraag van kleinere huishoudens groeit. Maar dat het onzeker is hoe die vraag zich gaat ontwikkelen. "Op de langere termijn is die vraag onzeker. Tiny houses bieden nu een praktische oplossing om in de woonbehoefte te voorzien. Als de vraag wegvalt, zijn deze compacte woningen verplaatsbaar naar een ander dorp waar behoefte is aan een tijdelijke oplossing of krijgen de woningen een andere bestemming. Deze woningen hebben een minder lange levensduur en zijn een proef. De Kernen bouwt woningen vooral om deze lang te kunnen verhuren", zo zegt de woonstichting. In Varik zaten ze te springen om huisvesting voor jongeren. Eén jongere uit het dorp gaat ook daadwerkelijk in één van de tiny houses wonen. De andere bewoners komen uit andere gemeenten, waaronder Neerijnen en Tiel. Ook komt er een statushouder te wonen.

q www.dekernen.nl

Auto te water na aanrijding in Arkel

arkel • Bij een aanrijding op de Vlietskade in Arkel is zondagochtend een auto in de sloot beland. De twee inzittenden konden zichzelf uit het voertuig bevrijden voor de hulpdiensten er waren. Het ongeval gebeurde omstreeks 10:00 uur. Door nog onbekende oorzaak kwamen de twee auto's met elkaar in botsing. Eén van de auto's, met daarin twee inzittenden, belandde vervolgens in de sloot. Direct werd 112 gebeld en werden de brandweer, ambulancedienst en de politie ter plaatse gestuurd. Diverse betrokkenen zijn door het personeel van de ambulancedienst gecontroleerd op verwondingen.

Wijzigingen afval ophalen

leerdam • In verband met de feestdagen wordt het papier in Leerdam en Schoonrewoerd al op vrijdag 21 december vanaf 18:00 uur opgehaald. De minicontainers moeten tijdig op de aanbiedplaats zijn, want er wordt met meerdere voertuigen ingezameld. Waardlanden doet ook alvast een oproep om vuurwerkafval zoveel mogelijk zelf op te ruimen. Vuurwerkresten mogen gewoon in de (ondergrondse) restafvalcontainer gegooid worden. Maar het mag ook naar een afvalbrengstation gebracht worden. Dit geldt ook voor kerstbomen. Hierbij moeten mensen wel letten op het volgende: een boom mag alleen aangeboden worden zonder pot of emmer (houten kruis onder de boom, mag wel). De afvalbrengstations in Gorinchem, Groot-Ammers, Hardinxveld-Giessendam en Leerdam zijn op maandag 24 december en maandag 31 december om 15:00 uur gesloten.

Lintje voor Leerdamse brandweerman

De korpsavond begon met het uitreiken van een koninklijke onderscheiding. Foto: Peter Verbeek

leerdam • De jaarlijkse korpsavond van de brandweerposten Leerdam en Schoonrewoerd kreeg vrijdag een bijzonder tintje. Voorafgaande aan het buffet reikte burgemeester Tjerk Bruinsma een koninklijke onderscheiding uit aan Alfred Bogerd.

Vrijwel alle tafels in de theaterzaal van partycentrum Het Dak waren bezet toen het officiële gedeelte van de laatste brandweeravond onder de vlag van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid werd geopend, en burgemeester Tjerk Bruinsma plaats nam achter het spreekgestoelte. Op hetzelfde moment kwamen drie kleine kinderen achter de coulissen naar voren: Fedde, Esmée en Seb. Ze mochten meehelpen om opa Bogerd te spotten. Hij werd uitgenodigd om met oma Cora op het podium te komen.


Bijkomstigheid

"Ze hebben alles geheim gehouden, maar ik denk dat ik iets krijg", was de eerste reactie van Bogerd. En dat wás ook zo. Bruinsma stond stil bij het feit dat Alfred Bogerd 37 jaar geleden lid is geworden van de vrijwillige brandweer van Leerdam. Dat hij er zijn vrouw leerde kennen was een aardige bijkomstigheid. Als brandweerman rukte Bogerd bij voorkeur uit als chauffeur van de ladderwagen of de hoogwerker. Bruinsma refereerde aan een industriebrand in Alblasserdam, het blussen van een drugslab in Nieuwland en de grote brand bij de Leerdamse glasfabriek in 1999. De aanstichter was evenals Bogerd werknemer van de glasfabriek én collega bij de brandweer, iets dat op iedereen grote indruk heeft gemaakt. Bogerd, die tot januari van dit jaar de functie van manschap vervulde, wordt door het korps omschreven als zeer betrokken, hulpvaardig, enthousiast en plichtgetrouw.

Naast zijn werk als vrijwilliger bij de brandweer is Alfred Bogerd 22 jaar betrokken geweest bij Timmerdorp Leerdam. Ook was hij geruime tijd jeugdtrainer en -leider bij LRC. Op dit moment is hij jeugdleider bij de brandweer en betrokken bij de organisatie van de 24 uur durende wandeltocht Samenloop voor Hoop, waarvan de opbrengst naar het KWF gaat. Vanwege dat grote scala aan vrijwilligerswerkzaamheden is Alfred Bogerd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, en het was Bruinsma een eer om hem de bijbehorende versierselen, in het bijzijn van zijn vrouw Cora, (klein)kinderen, familie en brandweercollega's, op te spelden.

Hoewel Bogerd sinds januari van dit jaar niet meer uitrukt is hij nog heel betrokken bij de brandweer. Hij is al ruim tien jaar een van de vier leiders van de jeugdbrandweer. "Twee jaar geleden zijn de junioren landskampioen geworden en dit jaar is dat ook de aspiranten gelukt. Meer dan de helft van het huidige korps Leerdam is voortgekomen uit de jeugdbrandweer! Ik ben bestuurslid van de personeelsvereniging en neem de inkoop van de kantine voor mijn rekening."

Heffingen waterschap stijgen in 2019

regio • Waterschap Rivierenland moet de waterschapsheffingen volgend jaar met 5 procent laten stijgen.

De stijging is naast de prijs- en loonontwikkeling een rechtstreeks gevolg van de maatregelen die Waterschap Rivierenland neemt ter bescherming tegen overstromingen en het zorgen voor voldoende en schoon water in het rivierengebied. Met de opbrengst van deze heffingen zorgt het waterschap voor veilige dijken, want zonder dijken staat het rivierengebied regelmatig onder water. Daarom ligt de prioriteit van het waterschap bij de bescherming van het gebied tegen hoogwater op de rivieren en het beperken van de gevolgen van overstromingen. Ook zorgt het waterschap voor voldoende water. Een veranderend klimaat vraagt om een robuust watersysteem dat ook ecologisch gezond is. Om wateroverlast of juist een tekort te voorkomen investeert het waterschap onder andere in de verbreding van watergangen, de aanleg van natuurvriendelijke oevers en het onderhoud aan stuwen en gemalen.

Het beheergebied van Waterschap Rivierenland strekt zich uit over een deel van de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Utrecht. De taken die het waterschap uitvoert zijn in de diverse provincies niet helemaal gelijk. Zo zorgt het waterschap in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden ook voor de polderwegen buiten de bebouwde kom. Daardoor verschillen de waterschapstarieven in Zuid-Holland en Utrecht van de rest van het gebied. De volgende tarieven gelden in 2019:

In de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden bedraagt de aanslag voor een gemiddeld gezin met een huurwoning 305 euro. Een gemiddeld gezin met een eigen woning (WOZ-waarde 250.000 euro) betaalt 446 euro.

Dokman Uitvaarten stopt in 2019

beesd • Dokman Uitvaarten stopt per 1 januari 2019 met haar werkzaamheden, zo maakt de onderneming bekend. De uitvaartorganisatie uit Beesd was 10 jaar actief. Ria Dokman laat in een korte verklaring weten: "Wij hebben ons altijd met veel passie ingezet bij het verzorgen en uitvoeren van elk afscheid. Via deze weg danken wij eenieder voor het jarenlange vertrouwen en het mede mogelijk maken van elke uitvaart." De eigenaar van Dokman Uitvaarten, Rien Dokman, overleed eerder dit jaar heel onverwachts.

q www.dokman-uitvaarten.nl

Sap en stroop van hoogstamfruit

schoonrewoerd • Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden verkoopt ook dit jaar weer streekproducten gemaakt uit het geoogste hoogstamfruit. De vrijwilligers van de natuur- en vogelwacht onderhouden al jaren een aantal hoogstamfruitbomen in deze regio. Om het noodzakelijke onderhoud te te financieren, wordt het afkomende fruit verkocht. Voor de verkoop wordt een groot gedeelte hiervoor verwerkt tot fruitsappen en een appelperenstroop. De beschikbare producten bevatten geen toevoegingen en zijn gemaakt uit onbespoten appels en peren. De producten zijn te koop in het natuurcentrum, ook in geschenkverpakking. Meer informatie is verkrijgbaar via de website van de natuur- en vogelwacht.

q www.natuurcentrum.nl

Kasteeltuin Neerijnen gedupeerd door inbraak

Foto: Janneke Boogaard

neerijnen • Er is ingebroken in de schuur bij de kasteeltuin in Neerijnen. Een gecombineerde heggenschaar en bosmaaier is verdwenen, net als een grasmaaimachine, een onkruidbrander en brandstof.

Vrijwilligers ontdekten de inbraak vorige week donderdagmorgen. De verdwenen spullen en de inbraakschade leveren een kostenpost van zeker 2.000 tot 2.500 euro op. "Het lukt al jaren om zonder subsidie de kasteeltuin en ons tuingereedschap goed te onderhouden. Voor het eerst hebben wij nu met diefstal te maken en zullen wij de schade uit onze reserve moeten betalen om het tuinonderhoud goed te blijven doen", aldus een teleurgestelde Bert Vos van Kasteeltuin Neerijnen. De vrijwilligers hopen dat donaties, giften en verkoop van producten kunnen bijdragen aan vervanging van de spullen. "Maar bovenal zijn wij heel boos over deze naargeestige diefstal en zullen we ons best doen om de tuin in het nieuwe jaar toch in zijn volle glorie te blijven tonen. Als iemand informatie of inlichtingen heeft die de politie kunnen helpen, laat hem of haar dan alstublieft contact met hen opnemen."

Al 23 jaar wordt de kasteeltuin bij het gele kerkje van Neerijnen door een groep enthousiaste vrijwilligers in stand gehouden met als jaarlijks hoogtepunt de pompoenenmarkt op de tweede zaterdag van september, die een grote schare bezoekers uit de omgeving trekt.

Prijswijziging bij Riveer

regio • Klanten die een pontkaartje via de website of de Riveer-app kopen, besparen vanaf volgend jaar op hun overtocht. Riveer voert dan namelijk een tariefverhoging van maar liefst 13 procent door, maar die geldt alleen op tickets die aan boord worden gekocht. De maatregel is volgens de organisatie "het gevolg van ons streven naar een volledig cashless betalingssysteem, wat goedkoper, veiliger en duurzamer is". Riveer heeft de prijs van haar tickets sinds 2014 niet gewijzigd, maar voelt zich nu gedwongen om de tarieven toch te verhoging. "Wij willen de prijsstijging beperken tot de betalingen aan boord, zowel cash als per pin. Vooral deze manier van betalen wordt steeds duurder, waardoor ons streven naar een volledig cashless betalingssysteem steeds groter wordt. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook gemakkelijker, veiliger en duurzamer voor zowel de passagiers als onze medewerkers." De tickets die vóór 1 januari 2019 zijn gekocht, zijn nog tot een jaar na de prijswijziging geldig.

Eén-tweetje van Plus Teeuw en verenigingen

De jeugd kan niet wachten tot de actie begint. Foto: Nico van Ganzewinkel

leerdam • Plus Teeuw aan het Europaplein in Leerdam houdt de komende twee maanden een grote clubactie voor lokale sportverenigingen. Vrijdagavond vond de aftrap plaats. "Ik ga sparen voor mijn eigen poster."

In totaal doen er acht sportverenigingen mee aan de actie: BC Leerdam, DSS Leerdam, Leerdam Sport, LRC, SG de Linge, PCB, voetbalvereniging Asperen, WHV Gym en WHV Volleybal. Leden van deze verenigingen kunnen vanaf 1 december sparen voor gratis, persoonlijke fanartikelen.

Bovendien kunnen ze door hun deelname ook nog eens de verenigingskas spekken. "We hebben regelmatig aantrekkelijke spaaracties, maar nooit eerder werd er zo'n groots opgezette ClubFundactie op touw gezet. Er zijn maar liefst acht lokale verenigingen bij betrokken", vertelt supermarkteigenaar Henk Teeuw.

Fanartikelen

Bij elke tien euro aan boodschappen krijgen klanten een spaarzegel. Alle leden die meedoen, kunnen inloggen op hun eigen website waar ze de zegels mogen verzilveren voor fanartikelen. "Ze kunnen op www.clubfund.nl bijvoorbeeld sparen voor een broodtrommel, een mok, een placemat, teenslippers, een muismat of een sporttas met hun eigen foto. Om dat mogelijk te maken, zijn er van alle deelnemers foto's gemaakt. Aan het einde van de actie halen de leden hun persoonlijke artikelen op. Van elke gespaarde zegel gaat een gedeelte van de verkoopwaarde rechtstreeks naar de clubkas van hun vereniging."

Overweldigend

Vrijdagavond ging de actie van start. De passage naast de Plus is boordevol kinderen, ouders en leden van verenigingen die de materialen op komen halen. "Dit is overweldigend, wat een belangstelling", zegt Teeuw. "Ik ben super trots dat er acht verenigingen meedoen. Alle materialen staan klaar. Morgen kunnen jullie van start", aldus de supermarkteigenaar die laat weten dat er per vereniging ook nog eens drie prijzen van 50, 25 en 10 euro klaar liggen voor de beste spaarders. "Veel succes met het sparen voor je eigen artikelen en ook veel succes voor de clubs." Leden van de activiteitencommissie van Leerdam Sport staan klaar om de materialen voor hun deelnemers mee te nemen. "Dit is een geweldige actie. Leuk voor de leden, maar ook voor onze clubkas", zegt Antoinette de Bruin. "Bij ons doen er zeker 100 leden mee. Iedereen is dolenthousiast. Het leeft, ze hebben er zin in. Ik hoorde al dat sommige pupillen hun ouders opdracht geven om de komende weken extra boodschappen bij de Plus te halen."

Opa en oma

Maxim (10) is lid van de voetbalvereniging Asperen en is samen met zijn moeder en zusje op de start van de actie afgekomen. "Ik ga zeker meedoen. Ik ga sparen voor een poster op mijn kamer." Zus Floriene (7) is lid van WHV in Asperen en 'gaat' voor de broodtrommel. "We halen altijd al onze boodschappen bij de Plus, dus dat komt goed uit", vertelt hun moeder. "De komende weken gaan we ook opa en oma maar eens inschakelen."

Dat is gedeeltelijk ook de bedoeling van de actie, geeft Henk Teeuw toe. "Natuurlijk hopen we dat we zo extra klanten krijgen. Maar ik vind het ook erg leuk om op deze manier het verenigingsleven in Leerdam en omgeving te steunen. Het mooie is dat er ook kleine verenigingen meedoen. Bovendien is het prachtig om het enthousiasme van de kinderen te zien. Ze wilden meteen de artikelen zien, anderen waren benieuwd naar de foto's die in de winkel hangen. Ze vroegen of ze hun eigen foto na afloop van de actie konden krijgen. Dat is natuurlijk geen enkel probleem."

De spaaractie loopt tot 9 februari. De uiterste datum om zegels te verzilveren is 16 februari. Ongeveer drie weken later kunnen de leden hun gespaarde fanartikelen ophalen.

André Bijl

De Fakkel maakt een doorstart

Trudy Bron en Adrie van Klinken blijven actief. Foto: André Bijl

leerdam • Stichting Christelijke Boekwinkel De Fakkel in de Kerkstraat 6 in Leerdam maakt een doorstart.

Voor de zomer maakte de winkel bekend dat het landelijke hoofdkantoor in Leeuwarden heeft besloten om alle winkels per 31 december 2018 te sluiten. Dat komt door de veranderingen in de boekenbranche, bovendien drukten de kosten van de organisatie te zwaar op de deelnemende winkels van de Fakkel. Wél werd de mogelijkheid geboden de winkel tegen betaling over te nemen. Door de vele positieve reacties van de klanten besloten vrijwilligers en een werkgroep deze mogelijkheid te onderzoeken. "Dit heeft ertoe geleid dat we een doorstart maken om zo deze winkel - met een opdracht in de stad en zijn verre omgeving - te behouden", laten de vrijwilligers en het nieuwe bestuur van De Fakkel weten. Volgens werkgroeplid Harry Wolting bestaat er in de regio behoefte aan een winkel als De Fakkel. "We hebben een breed assortiment aan christelijke boeken, dvd's, cd's, kaarten, kalenders en cadeauartikelen en vervullen op dat gebied een belangrijk rol in Leerdam en wijde omgeving." Probleem is wel dat die doorstart begint met een financieel tekort van € 50.000. "Eigenlijk is het geen tekort", relativeert Wolting. "Het gaat om een investering die nodig is om het bestaande assortiment over te nemen. Als dat bedrag eenmaal binnen is, zien we goede mogelijkheden om de Fakkel met onze vrijwilligers zo te runnen dat we jaarlijks op een kleine plus uitkomen. Dat is op zich genoeg, we hoeven geen winst te maken."

Om de eenmalige investering te bekostigen, doet De Fakkel een oproep op klanten en sympathisanten: "Helpt u mee om de fakkel brandend te houden?" De Fakkel hoopt dat klanten en achterban de winkel met hun aankopen en giften steunen om 'dit werk in Gods Koninkrijk' in Leerdam en omgeving voort te kunnen zetten. Om dit financieel aantrekkelijk te maken, is er voor de nieuw gevormde stichting een ANBI status aangevraagd.

Voor nadere informatie kunnen belangstellenden terecht bij info@defakkelleerdam.nl of bij Harry Wolting: 06-42864589 of Harry.Wolting@defakkelleerdam.nl.

Dokman Uitvaarten stopt in 2019

beesd • Dokman Uitvaarten stopt per 1 januari 2019 met haar werkzaamheden, zo maakt de onderneming bekend. De uitvaartorganisatie uit Beesd was 10 jaar actief. Ria Dokman laat in een korte verklaring weten: "Wij hebben ons altijd met veel passie ingezet bij het verzorgen en uitvoeren van elk afscheid. Via deze weg danken wij eenieder voor het jarenlange vertrouwen en het mede mogelijk maken van elke uitvaart." De eigenaar van Dokman Uitvaarten, Rien Dokman, overleed eerder dit jaar heel onverwachts.

q www.dokman-uitvaarten.nl

De Fruitmotor viert jaarfeest

culemborg • De Fruitmotor, de coöperatie die de Betuwse Krenkelaar produceert, heeft reden voor een feestje. Want: onlangs sloten zij een overeenkomst met winkelketen Dille & Kamille. Het traditionele jaarfeest van De Fruitmotor op donderdag 6 december heeft dit jaar dan ook een extra feestelijk tintje. Onder het thema 'Circulair ondernemen' komen diverse vooraanstaande sprekers presenteren. Locatie is de Gelderlandfabriek en het programma start om 14:00 uur. Toegang is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via de website.

q www.defruitmotor.nl

Heerlanden-delegatie wint voorronde EYP

De winnende delegatie van Het Heerenlanden. Foto: aangeleverd

leerdam • Het Heerenlanden-leerlingen Bram Swaanen, Anne Swaanen, Annelies van Brakel, Floor Soons, Iris Boerma, Tasha van Rossum, Marieke Bron, Arne van Iterson en Teun Heijnen waren de beste tijdens de voorronde van het European Youth Parliament (EYP). Ze wonnen deze bijeenkomst in Hoorn en hebben zich daarmee geplaatst voor de nationale sessie in Amsterdam.

Bovendien werd Bram Swaanen ook nog eens door de organisatie van het EYP gevraagd om in Oostenrijk leerlingen te begeleiden bij een soortgelijk evenement.

De jury prees de Leerdamse delegatie verder onder andere om hun sociale vaardigheden, academische denkniveau, en constructieve bijdrage aan het debat. EYP richt op jongeren uit heel Europa en moedigt hen aan om mee te denken over de toekomst van hun continent. Door middel van onder andere debatwedstrijden geeft EYP jongeren de mogelijkheid hun mening te geven.

Over led-lampen

asperen • Jeroen van Agt van de onafhankelijke organisatie OliNo uit Eindhoven geeft dinsdag 11 december in dorpshuis EMM in Asperen uitleg over led-verlichting. Zo vertelt hij belangstellenden waar ze op moeten letten bij de aankoop van led-lampen, welke verschillende soorten er zijn, welke kosten erbij komen kijken en hoeveel er te besparen valt. Ook gaat hij uitgebreid in op het creëren van een fijne sfeer in huis met de juiste led-verlichting. De avond start om 19:45 uur en duurt tot circa 21:30 uur. Inloop vanaf 19:30 uur. Aanmelden wordt op prijs gesteld, dit kan via aanmelden via marisca@11duurzaam.nl.

23 / 64

27 / 64

28 / 64

29 / 64

31 / 64

32 / 64

33 / 64

35 / 64

37 / 64

39 / 64

41 / 64

42 / 64

43 / 64

Foto: aangeleverd

woensdag 28 november • Thirze Kieskamp heeft na een spannende wedstrijd op de Open Poort in Asperen de voorleeswedstrijd gewonnen. De jury was unaniem dat zij de beste voorlezer was. Thirze gaat de school gaan vertegenwoordigen bij de Lingewaalse kampioenschappen.

Foto: Iris Stekelenburg

donderdag 29 november • Bij woon- en zorgcentrum Huis ter Leede in Leerdam zijn de volgende jubilarissen in het zonnetje gezet: Daniëlle van Steijn (12,5 jaar), Anna van Dijk (25 jaar), Miranda Kok (25 jaar) en Géke van de Bilt (12,5 jaar).

Op de foto v.l.n.r. beneden : Ruben van der Linden en Martijn Speijer Op de foto v.l.n.r. boven : Bart Oudenaarden, Jurgen Versteeg en Thomas Nagel Foto: aangeleverd

donderdag 29 november • Jeugdbrandweer Neerijnen heeft tijdens haar slotavond de nodige diploma's uitgereikt voor de leden die het afgelopen jaar zijn geslaagd voor voor hun landelijke toets: Martijn Speijer, Ruben van de Linde, Bart Oudenaarden en Thomas Nagel.

Foto: aangeleverd

donderdag 29 november • De Hobbitstee heeft een groots pietengymspektakel georganiseerd. Met behulp van de leerlingen van groep 8 hebben alle kleuters echte pietenoefeningen gedaan. Van lopen over de daken tot cadeautjes bezorgen in schoorstenen, alle kinderen zijn geslaagd.

Foto: Peter van Meurs

woensdag 28 november • Bij de Pietendisco op ASVZ-locatie Lingebolder hadden niet alleen de bewoners en de begeleiders het goed naar hun zin. Maar ook Sinterklaas en de aanwezige Pieten vermaakten zich prima. Er werd zelfs een polonaise gelopen door de zaal.

Foto: aangeleverd

woensdag 28 november • Desiree Sterk heeft de pompoenwedstrijd die tijdens de najaarsmarkt in Huis ter Leede werd georganiseerd door de de kraam van de Noordermoestuin. Ze wist het totale gewicht van twee grote pompoenen te raden.

45 / 64

deKoningFotografie

vrijdag 30 november • Sinterklaas en zijn Pieten kwamen op bezoek bij sportcomplex 't Elzenbos in Haaften. In de sporthal werd met de Pieten een potje gevoetbald en met Sinterklaas werd er een dobbelspel gespeeld. Ook kregen alle kinderen een leuk cadeautje.

Foto: aangeleverd

maandag 3 december • Mevrouw Van Leuven uit Heukelum werd in het zonnetje gezet. Zij heeft maar liefst 60 jaar gecollecteerd. Burgemeester Loes van Ruijven-van Leeuwen en Bart Hellendoorn van KWF Kankerbestrijding kwamen bij haar langs om haar hiermee te feliciteren.

Foto: aangeleverd

maandag 3 december • Leerdamse Conny den Hartog was zaterdag precies 40 jaar in dienst bij Prócount adviseurs en accountants bv in Meerkerk. Dat was na het weekend reden voor een feestje. Het bedrijf noemt het lange dienstverband "echt een mijlpaal".

Foto: aangeleverd

vrijdag 30 november • Rode Kruis Leerdam hield haar laatste activiteitenavond in Leerdam, na vele jaren actief te zijn geweest in de Glasstad. Er was een warm woord van dank en waardering voor alle goede zorgen van alle gasten voor alle vrijwilligsters en medewerkers.

Foto: FlexplekLeerdam.nl

vrijdag 30 november • FlexplekLeerdam.nl organiseerde een ontspannen netwerkevenement. Gastspreker was Rob Wuijster, na zijn lezing konden de aanwezige ondernemers met elkaar kennismaken tijdens het speednetwerken. Als afsluiting was er een hapje en een drankje.

Foto: aangeleverd

zaterdag 1 december • Maar liefst 35 kinderen en hun ouders zagen afgelopen Sinterklaas en zijn Pieten arriveren bij gastouderbureau Rivierenkind. De goedheiligman had voor alle kinderen een cadeau en uiteraard werden ook de gastouders ook in het zonnetje gezet.

Leerling-handhavers lopen mee in VHL

De ondertekening van de overeenkomst met op de achtergrond de handhavers in opleiding. Foto: Dick Aanen

vianen • De Vijfheerenlandense burgemeesters Tjerk Bruinsma en Wim Groeneweg hadden woensdagmiddag in de raadzaal van het stadhuis in Vianen een ontmoeting met 25 eerstejaars studenten van de ROC-opleiding Handhaver Veiligheid en Toezicht (HTV) in Nieuwegein.

De leerlingen zullen in de Vijfheerenlanden ervaring opdoen in hun vakgebied: veiligheid en handhaving. Ze zullen meelopen met professionele boa's (handhavers) en bij hun rondes vooral aandacht besteden aan zwerfafval bij containers, buurtpreventie, controle op vuurwerkoverlast en jongerenoverlast (hangjongeren). Enkele studenten vertelden al enthousiast over hun eerste ervaringen in de praktijk. Na de kennismaking werd door Groeneweg en Bruinsma een contract ondertekend met ROC-directeur Ruud van Diemen. "De afgelopen twintig jaar is het vak van boa, handhaver en toezichthouder geëvalueerd", vertelde Ruud van Diemen. "Het is echt een vak geworden." Volgens de ROC-directeur gaan de studenten HTV enerverende dingen meemaken. "Natuurlijk fantastische mooie dingen, die je energie geven. Maar je gaat ook vervelende dingen meemaken. Veel mensen zijn blij met jullie, maar er zijn ook veel mensen niet blij met jullie." Soms zullen ze later te maken krijgen met agressie en beledigend taalgebruik. "Die taal is niet gericht alleen naar jullie uniform. Het is ook gericht naar jullie als vakman." Volgens Van Diemen gaan de studenten HTV ook op een andere manier kijken naar dingen die de gewone burger nooit opvalt. "Ik kan je voorspellen: daar kom je ook nooit meer vanaf. Ik heb ooit bij de gemeentepolitie gewerkt en daarna bij de nationale politie. Ik heb het nog steeds als ik een winkel binnenga. M'n vrouw kijkt in de etalage en ik kijk om me heen. Dat is een soort beroepsdeformatie."

Dex Koning - uit het Utrechtse Overvecht - liep vorige week een avondje mee met professioneel handhaver Rick de Kuiper. "Het was leuk, maar in vergelijking met Overvecht is het in Leerdam wel heel erg rustig." De handhavers en de ROC-leerlingen maakten een rondje langs hangplekken in Leerdam. "Op sommige plekken hebben we jongeren weggestuurd en later hebben we nog een keer gekeken of de jongeren waren teruggekomen. De moeilijkheid is wel dat je afhankelijk bent van wat er op zo'n avond gebeurt." Volgens De Kuiper is het overigens niet verboden om ergens rond te hangen. "Zolang jongeren maar niks vernielen of afval achterlaten. Als wij langskomen weten ze wel dat er op hen wordt gelet. Toch luisteren de meeste jongeren wel als je vraagt om weg te gaan." De Kuiper is blij dat er in Nieuwegein een speciale ROC-opleiding HTV bestaat. "Als handhaver moet je een beetje inzicht hebben hoe de maatschappelijk in elkaar zit. In een stad als Leerdam krijg je met verschillende culturen te maken: een Molukse gemeenschap, Turkse mensen, maar ook vluchtelingen."

'VHL, een gemeente die er toedoet'

vijfheerenlanden • De Utrechtse Commissaris van de Koning Willibrord van Beek vindt het knap dat de gemeenten in de Vijfheernlanden op grond van hun eigen kracht besloten hebben tot herindeling.

"Niet uit zwakte", zei Van Beek vorige week tijdens de afscheidsraad van de gemeente Vianen. "Er was geen directe noodzaak. De leidende gedachte was: het gaat goed, maar het kan nog beter. De Vijfheerenlanden is dan ook het resultaat van een beoogde optimaliseringsslag." Er is volgens Van Beek intensief over de herindeling gesproken. "Maar die vormde niet het struikelblok. Wat wel ter discussie stond was de provinciekeuze. U hebt er volmondig en unaniem voor gekozen om de toekomst van uw gemeenschap te borgen in de Utrechtse regio", sprak hij tot de scheidende raadsleden in Vianen. "Kennelijk is het u de afgelopen 16 jaar goed bevallen."

Met een omvang van 54.000 inwoners verrijst er volgens Van Beek een gemeente die er toedoet. "Die verwachtingen wekt. Verwachtingen die je moet kunnen waarmaken. En het is aan het gemeentebestuur om hier invulling aan te geven. Vanuit dit nieuwe perspectief kijken, samenwerken, beleid maken, activiteiten ontplooien. Het is geen sinecure. En het zal in het begin nog wel eens zoeken zijn."

Verantwoordelijkheid nemen betekent volgens Van Beek ook koesteren wat er tot nu tot nu toe is opgebouwd. "Wat u gedaan hebt is al heel mooi en wilt u niet verkwanselen. De huidige kwaliteit wil je naar de toekomst toe versterken. Dat bent u aan uw inwoners verplicht. Zo wordt de leefbaarheid van de kernen overeind gehouden. Dat was een belangrijk programmapunt van alle politieke partijen. Leefbaarheid in termen van fysieke voorzieningen. Maar ook als de mogelijkheid om te zijn wie je bent. Het identiteitsgevoel van de mensen blijft daarmee intact."

Alphacursus in Nieuwland

nieuwland • In Nieuwland start donderdag 10 januari een nieuwe Alphacursus. Deelnemers ontmoeten in een ontspannen sfeer anderen en eten samen een maaltijd. Daarna is er een inleiding over een thema rond het christelijk geloof. Vervolgens gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek. De start is om 19:00 uur en er wordt rond 22:00 uur gestopt. Er zijn elf bijeenkomsten. Deelname is gratis en vrijblijvend. Meer informatie is te verkrijgen via alphanieuwland@gmail.com of bij Ellen Wilkes via 06-25779252.

Kerst Inn in Geldermalsen

geldermalsen • Lions Club Geldermalsen neemt dit jaar de organisatie van de Kerst Inn over, op woensdag 26 december - Tweede Kerstdag - is er voor iedereen die daar behoefte aan heeft in De Lingeborgh een gezellige middag te beleven. Er is kerstmuziek, maar ook de sjoelbakken staan klaar. Mensen kunnen ook een potje komen rummikubben. Als afsluiting is er een buffet. Deelname is gratis. Aanmelden kan bij Michiel den Boer via 06-22232303 of mpadenboer@hotmail.com of bij Jacky Bertens via 0345-652304 of bertensjacky@hotmail.com.

Wereldlichtjesdag op GeoFort

asperen • Stichting De Oranje Vlinder organiseert zondag 9 december Wereldlichtjesdag op het GeoFort, tijdens de jaarlijkse Wereldlichtjesdag steken mensen over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. "Door met elkaar een kaars aan te steken hopen we dat de wereld zo even letterlijk wat lichter wordt voor alle ouders die een kind verloren hebben en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet", schrijft De Oranje Vlinder over de bijeenkomst op het GeoFort. Overigens zijn naast ouders natuurlijk ook kinderen - bijvoorbeeld broertjes of zusjes - welkom. Mensen zijn deze avond vanaf 17:45 uur welkom. De ceremonie begint om 18:30 uur. Meer informatie is te verkrijgen via wereldlichtjesdaggeofort@gmail.com.

VoorleesExpress zoekt voorlezers

leerdam • Voor VoorleesExpress Leerdam zoekt de bibliotheek nog voorlezers. Deze vrijwilligers gaan 20 weken langs langs bij een gezin in de buurt om voor te lezen, het gaat hierbij om families die zich vrijwillig hebben aangemeld en gemotiveerd zijn, maar die moeite hebben om hun kinderen zelf te stimuleren in de taalontwikkeling. Het voorlezen gebeurt één keer per week op een vaste middag of avond naar keuze. Voorlezen is belangrijk voor de woordenschat van kinderen, door regelmatig voor te lezen kan een taalachterstand worden weggewerkt. Aanmelden kan via voorleesexpressleerdam@debibliotheekaanzet.nl. Meer informatie is ook te vinden op de website.

q www.voorleesexpress.nl

Kerstlunch van De Zonnebloem

opijnen • De Zonnebloem, afdeling Neerijnen organiseert dinsdag 11 december een kerstlunch in Maranatha in Opijnen. De activiteit is meteen de laatste van 2018, in januari 2019 zijn er weer nieuwe activiteiten. De ontvangst is rond 11:30 uur, afsluiting is om 14:30 uur. Opgeven kan bij Marjan van der Dennen via 0418-591584, deelnemers moeten wel zelf voor vervoer naar Opijnen zorgen.

Ehbo-cursus in Leerbroek

leerbroek • De EHBO-vereniging in Leerbroek start volgend jaar met een ehbo-cursus voor beginners, de eerste cursusdag is woensdag 16 januari. Tijdens de cursus leren de deelnemers diverse verwondingen en ongevallen te beoordelen en daarna zo nodig eerste hulp te verlenen of verband aan te brengen. Ook reanimatie en het gebruik van een aed komen tijdens deze cursus aan bod. De cursus wordt afgesloten met een examen, deelnemers die slagen krijgen een erkend ehbo-diploma. De cursuslocatie is hervormd centrum De Overkant in Leerbroek, er zijn in totaal zes cursusdagen (steeds op woensdag en in principe elke week). Deelname kost 150 euro, dit is inclusief lespakket, koffie en thee en het examen. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt een gedeelte van het cursusgeld. Meer informatie is te verkrijgen via ehboleerbroek@live.nl. Bellen kan ook, Leen Bijl is hiervoor de contactpersoon: 0345-599623.

Kerststerren te koop in Herwijnen

herwijnen • Vrijwilligers van de hervormde kerk in Herwijnen komen vrijdag 7 december weer langs de deuren in het dorp om kerststerren te verkopen. Ze starten in de loop van de ochtend met de verkoop.

Laatste optreden zanggroep Gideon

'We vulden het gat tussen de koren en de gospel'

Cor Barten met gitaar, tijdens een optreden van Gideon. Foto: Geurt Mouthaan

nieuwpoort • Barten werd geboren in een gelovig gezin in het Noord-Hollandse Anna Paulowna. Op zondagen verzamelde de familie zich rond het harmonium en werd er gezongen. Barten hield er een liefde voor het eenvoudige geestelijke lied aan over. Sinds enkele maanden woont de zanggroepleider in een seniorenappartement in Nieuwpoort. Zijn leeftijd, hij is 66, noopt hem te stoppen met Gideon. Hij gaat het zeker missen, zegt hij. Misschien wordt hij wel lid van een mannenkoor. "Lekker zingen en geen taken meer." Zijn auto zal minder slijten in de toekomst. "Ik reed zesduizend kilometer per jaar voor Gideon."

Meezingen

Hoe typeert hij zijn zanggroep? "We zijn geen hoogstaande musici, de liederen moeten op accordeon en gitaren te begeleiden zijn." Ze waren een fenomeen, optredens trokken soms honderden mensen. "We vulden het gat tussen de koren en de gospel. Gideon voegde veel toe. Het publiek mocht altijd 40 tot 60 procent van de liederen meezingen, dat sloeg aan. We zongen het geestelijke lied op eenvoudige wijze. De bedoeling was: je geloof uitzingen, de boodschap doorgeven, bemoedigen, vertroosten."

Tot aan zijn 26ste was hij onzeker over zijn geloof. "Je bent een kind van God of niet. Dat was in mijn jeugd echt wel een item. Je moest bekeerd worden, anders liep het fout met je af. In mijn tienertijd heb ik daar best mee geworsteld. Je hoorde om je heen: de Heer moet je bekeren." Hij bad om bekering, lag er soms wakker van.

Als jongvolwassene zorgde de preek van een nieuwe predikant voor een omslag. "Hij sprak over Johannes 1 vers 12. Dat is de tekst die voor mij en mijn vrouw als eye opener heeft gewerkt. Het was religie, het werd een relatie. Ik ging zingen vanuit zekerheid en blijdschap, ook door moeilijke perioden heen."

De verandering lag aan de basis van de zanggroep. "Als wij niet bewust tot geloof waren gekomen, was Gideon niet ontstaan." De zanggroep kwam voort uit een bijbelstudie- en zanggroepje in Hei- en Boeicop. Bij elk optreden van Gideon hoopte Barten dat de liederen ook anderen zouden overtuigen. "Er zit altijd lijn in de programma's. We begonnen met getuigenisliederen, deden een oproep en dan kwam het beslissingslied. We hebben heel veel mensen bereikt." Het selectiebeleid voor leden was ruim. "Je hoefde je geen kind van God te weten om mee te kunnen zingen, je mocht er ook mee worstelen. Maar het werkte naar de groep zelf ook, er zijn leden tot zekerheid gekomen."

In hoogtijperioden telde het koor honderd leden. "Met zelfs een ledenstop." Over aantallen gesproken: ooit waren er bij een optreden drieduizend mensen aanwezig. "Maar we hebben ook wel eens voor zeven mensen gezongen." Aanvragen stroomden binnen. "De laatste jaren hadden we ruim zestig optredens per jaar, er was vraag naar nog meer. Ook in de zomermaanden traden we op, in feesttenten en op campings. En verder in ziekenhuizen, evangelisatietenten, kerken en woon-zorgcomplexen."


Het koor telt nu nog 86 leden, uit vijf provincies. Maar het is vergrijsd: de gemiddelde leeftijd is 68 jaar. Ook bij Barten zelf ging de leeftijd meewegen. "Ik merkte de laatste jaren dat met name repetities te zwaar werden. Ik heb altijd gehoopt op een jonger iemand aan wie ik het zou kunnen overdragen. In mijn optiek is die niet gekomen. Het bestuur heeft besloten te stoppen. Er is wel een nieuw initiatief gekomen: 48 mensen willen per se doorgaan, onder de naam Pro Deo. Ze willen het voorlopig zonder zangleider doen, met muzikanten." Met een lach: "Ik zegen ze."

Over het afscheid zegt hij: "Ik voel geen weemoed, heb in vrede de keuze gemaakt. Als het zover is, ga ik dankbaar terugzien. Op zaterdag 8 december nemen we afscheid van het publiek, in de christelijk gereformeerde kerk kerk in Noordeloos, vanaf 19.30 uur. Op zaterdag 5 januari nemen we afscheid van elkaar."

Café Up met poppenkast

lexmond • In café De Gouden Leeuw in Lexmond wordt op zaterdagmiddag 8 december vanaf 14.00 uur weer een Café Up gehouden met een ouder- en kindactiviteit met poppenkast van Eva van aap van poot met knutsel, schmink en grabbelton. Het is de bedoeling dat belangstellenden samen met hun kind of kinderen of kleinkind, oppaskind naar het café komt om juist samen deze activiteit te doen. De bar is gewoon open, wel op eigen kosten, er is geen entree. Aanmelden is ook niet nodig. Het programma duurt tot ongeveer 16:00 uur. Daarna is er eventueel tegen een vergoeding een ouder- en kindmenu te bestellen.

Alzheimer Café in Gorinchem

gorinchem • In het Gasthuis aan de Banneweg 57 in Gorinchem wordt op dinsdag 11 december van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur een Alzheimer Café gehouden. Thema is 'Als het htuis moeilijker wordt'. Daya Sterk van zorgboerderij Hoeve Zorgzicht in Hei en Boeicoop en Cobi Bassa van zorgboerderij Boer en Bont in Meerkerk geven informatie.

Verkoop boekje 'Varenderwijs'

ameide • Bij Marijtje A. Struik, kamer 315 in woonzorgcentrum Open Vensters in Ameide, is het boekje 'Varenderwijs' verkrijgbaar. De kosten zijn 10 euro. Het boekje gaat over de Terra Nova, een bedrijfsvaartuig uit 1929. Het is eigendom van de vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig; in de feestweek lag het aan de Loswal in Ameide om te worden bezichtigd. De verkoop is mogelijk van 09:00 tot 13:00 uur op zaterdag. Informatie: 06-20123910.

Laudate Deum viert Kerst en zoekt leden

leerbroek • Christelijk gemengd koor Laudate Deum in Leerbroek is aan het oefenen voor een kerstoratorium en zoekt nieuwe leden. Op 15 en 20 december wordt met nog twee koren het kerstoratorium 'In de volheid van de tijd; uitgevoerd in Ouderkerk aan de IJssel en in Gorinchem. Het koor repeteert eens in de twee weken op woensdagavond van half negen tot kwart over tien in dorpshuis De Schakel in Leerbroek. Voor informatie: Trudi de Groot via 06-36183909.

Oliebollen tijdens Kaarsjesavond

nieuwpoort • Tijdens Kaarsjesavond in Nieuwpoort, op 12 december, verkoopt de Commissie Ondersteuning Kerkewerk weer oliebollen. Van 10.00 tot 14.00 uur worden ze gebakken en verkocht vanuit de schuur van de familie Van der Heul aan de Schippersweg. Van 16.00 uur staat de verkoopkraam in de tuin van Het Arsenaal. De opbrengst is voor projecten gesteund binnen de hervormde gemeente van Nieuwpoort.

Kerststukjes maken in Noordeloos

noordeloos • Voor de laatste keer kan er donderdag 13 december vanaf 20.00 uur een kerststukje gemaakt worden in het dorpshuis te Noordeloos. Deelnemers dienen een snoeischaartje, een ijzerkniptangetje en een mesje mee te nemen. Op 10 december zijn er nog enkele plaatsen over. Opgeven: 0183- 581409 of Ina Teeuwen, 06-12794941.

Basiscursus over bijenhouden

Weer cursus bijenhouden. Foto: nl123rf.com

ottoland • Wegens groot succes organiseert Bijenvereniging Gorinchem en Omstreken opnieuw een beginnerscursus bijenhouden.

De cursus is bedoelt voor mensen die op zoek zijn naar een uitdagende hobby en altijd de wens gekoesterd hebben om een eigen bijenvolk achter in de tuin te zetten. Ook mensen die belangstelling voor de natuur hebben, kunnen deelnemen. De cursus begint op dinsdag 12 februari met een theoriegedeelte van vijf avonden, om inzicht te krijgen in een bijenvolk. Na de theorie volgt de praktijk bij de bijenkasten; tweemaal op zaterdag en elf dinsdagavonden. Voor meer informatie: Arnelle van Wijngaarden via 06-54676803 of nbv.gorinchem@gmail.com.

Nieuw: Breincafé Camino in Vianen

vianen • Welzijn Vianen start met hulp van gemeente Vianen met Breincafé Camino, een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met geheugenklachten. De eerste bijeenkomst is maandag 7 januari in De Prenter.

Petra de Vries is als coördinator betrokken bij de start van het gloednieuwe Breincafé Camino in Vianen. Een initiatief van Welzijn Vianen, gesteund en gefinancierd door gemeente Vianen. Breincafé Camino is bedoeld voor mensen met (beginnende) geheugenklachten en/of dementie. Er zijn elke week twee inloopmomenten: op maandag van 10:00 tot 12:00 uur en op woensdagmiddagen van 13:30 tot 16:30 uur. De Vries licht toe: "Eigenlijk is het gewoon een fijne ontmoetingsplek. We werken zonder indicatie om het laagdrempelig te houden." Doel is mensen de kans te geven om gelijkgestemden te ontmoeten. Dat ze ervaringen kunnen uitwisselen, informatie kunnen inwinnen. Maar ook: er gewoon even uit zijn. De maandagen zijn vooral gericht op ontmoeting, daarnaast is het de bedoeling om op woensdagmiddagen vooral activiteiten te organiseren. De Vries denkt aan workshops, maar ook uitstapjes. "Bij mij staat bewegen altijd hoog in het vaandel. Maar het ligt ook aan de doelgroep zelf, wat zij willen."

Breincafé Camino is toch wat anders dan het Alzheimer Café, benadrukt De Vries. "Het Alzheimer Café is natuurlijk sowieso maar één keer in de maand. Bovendien zijn die bijeenkomsten veel informatiever van aard. Die zijn gericht op mensen met dementie, maar ook vooral op mantelzorgers en professionals." Breincafé Camino is laagdrempeliger en informeler qua karakter. En: vooral bestemd voor de mensen met beginnende geheugenklachten. "Overigens zijn partners natuurlijk wel gewoon welkom om een kop koffie te drinken. Om de mantelzorger te ontlasten kan hij of zij, de partner ook een ochtend brengen en hierna iets voor zichzelf gaan doen."

De eerste bijeenkomst van Breincafé Camino is maandag 7 januari van 10:00 tot 12:00 uur. Welzijn Vianen zoekt nog vrijwilligers voor de bijeenkomsten. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij Petra de Vries via p.devries@welzijnvianen.nl.

fotoreportage sinterklaashuis

Foto: Angela Bor

vrijdag 30 november • Leerlingen van groep 1 en 2 van basisschool De Wegwijzer uit Heukelum ging op het bezoek bij het sinterklaashuis in Asperen, de goedheiligman slaapt namelijk in het gemeentehuis. De kinderen hadden het prima naar hun zin met de sint en zijn gevolg (Foto's: Angela Bor).

Foto: Angela Bor
Foto: Angela Bor
Foto: Angela Bor
Foto: Angela Bor
Foto: Angela Bor

Bridgecursus doorslaand succes

Bart Bruggeman reikt het diploma uit aan Ben Wallenburg. Foto: André Bijl

leerdam • "Als bridgeclub hebben we een visie ontwikkeld. De gemeente Leerdam sloot daarbij aan met een mooie subsidie. Geweldig dat de gemeente het project 'Denken, Doen en Bewegen' wilde steunen." Dat zei voorzitter Wim Bertens van de Bridgeclub Leerdam. Vorige week kregen 46 cursisten hun diploma.

"Bridgen is een prachtig spel, het levert een gezellige avond op en het zorgt voor mooie ontmoetingen", maakte Bertens nog eens duidelijk waarom de vereniging deze cursus organiseerde. Dit voorjaar kwam de club met het nieuws naar buiten dat men bridge toegankelijker wil maken voor nieuwkomers. Ook al omdat in een vergrijzende samenleving bridge er voor zorgt dat de hersenen fit blijven en de beoefenaars niet vereenzamen. Met het project 'Denken, Doen en Bewegen' van de Bridgebond als uitgangspunt bedachten de Leerdamse bridgers daarom een manier om het spel te promoten en de doelgroepen te benaderen. De cursus 'Bridge leren voor starters' begon in september. Elf middagen lang werd het spel uitgelegd en met de cursusleiders Hans de Lange en Theo Alderlieste geoefend. De cursus had een ongekend succes. "Maar liefst 48 inschrijvingen, een record", juichte bestuurslid Piet Segers. "Acht daarvan kenden het spel al, twee haakten af, dus hebben 38 'nieuwelingen' leren bridgen." Segers reikte samen met wethouder Bart Bruggeman en een vertegenwoordiger van de landelijke Bridgebond de diploma's uit. "Vergelijk het met zwemmen. Je hebt nu je A-diploma. Het is belangrijk om je kennis in de praktijk te brengen. Ga spelen, ervaar hoe leuk bridge is en kijk zeker in het begin niet te veel naar de resultaten." Wethouder Bart 'Bridge' Bruggeman herinnerde zich als de dag van gisteren dat het bestuur van de bridgeclub bij hem op bezoek kwam om te kijken welke rol de vereniging in Leerdam kon spelen. "Ze vroegen niet om geld en dat gebeurt niet vaak", grapte de wethouder. Bruggeman was zo onder de indruk van de plannen dat hij namens de gemeente aanbood het burgerinitiatief via een subsidie een steuntje in de rug te geven. "En moet je kijken wat dat heeft opgeleverd. Ongekend hoeveel mensen aan de cursus hebben meegedaan. Prachtig om te zien hoe het initiatief dat we destijds met elkaar bespraken een succes is geworden. Dit smaakt naar meer", aldus de wethouder die beloofde mee te doen met de volgende cursus. Ben Wallenburg (73) is een van de 46 bridgers – het merendeel 55-plussers - die een diploma behaalde. "Jaren geleden heb ik het spel al eens gespeeld en ik wilde mijn kennis opfrissen. Het is een leuke sport. Je moet je hersens erbij gebruiken. Ik heb de cursus met veel plezier gevolgd. Ik tennis ook nog en daar bridgen ze één keer in de week, daar kan ik nu mooi aan meedoen." Zo'n 25 cursisten meldden zich aan als lid van de Bridgeclub Leerdam. Het succes is voor de vereniging aanleiding de cursus komend seizoen te herhalen.

Joris Linssen weer naar Leerdam

Ook dit jaar komt Joris Linssen weer naar Leerdam. Foto: Heleen Hoppesteijn

leerdam • Wethouder Teus Meijdam verzorgt vrijdag 7 december om 19:00 uur de 'opening' van Joris' Kerstboom in Leerdam. Op de slotdag - vrijdag 21 december - is Joris Linssen weer present in Leerdam.

Aan Teus Meijdam vrijdag 7 december de eerst om de eerste bal in de boom te hangen. Na de opening gaan ook de lichtjes in de boom aan en kunnen andere mensen de kerstboom verder versieren met kerstballen. Er is gratis warme chocolademelk te krijgen, bovendien zijn er oliebollen. Het thema van de boom is: 'Wie wil u in het licht zetten met kerst?'. Tussen vrijdag 7 december en vrijdag 21 december kunnen mensen een kerstbal maken voor iemand die hen lief is. Om hem of haar te gedenken of sterkte wensen. Of door simpelweg te laten weten hoe lief deze persoon is geweest. De organisatie vindt: vaak zeggen we de mooie dingen over elkaar te weinig tegen elkaar.

Joris' Kerstboom is te vinden aan de Vlietskant 8 op het pleintje voor de nieuw geopende Rabobank. In de Rabobank zelf staat een team van vrijwilligers klaar om bezoekers te helpen gratis een bal te maken en op te hangen in de boom.

Het initiatief voor kerstboom ontstond een paar jaar geleden als Lichtboom Leerdam. De eerste keer werden er al meteen tweehonderd flessen - daar begon de organisatie mee - in de boom gehangen. Het jaar erop verdubbelde dat meteen. Vorig jaar werd het initiatief omgedoopt tot Joris' Kerstboom, de presentator kwam toen op de slotdag naar Leerdam om de laatste kerstbal in de takken te hangen. Dit doet hij dit jaar weer: hij is vrijdag 21 december van 19:00 tot 20:00 uur aanwezig aan de Vlietskant. Om 20:00 uur hangt hij de laatste bal in de boom.

Lezing over Maria van Gelre

neerijnen • Thea Willemsen geeft donderdag 13 december in Stroomhuis Neerijnen om 14:00 uur een kunstlezing naar aanleiding van de expositie 'Ik, Maria van Gelre' in museum Het Valkhof in Nijmegen.

Hertogin Maria van Gelre (1380 - circa 1428) werd geboren als Marie d'Harcourt en leefde aan het Franse hof. In 1405 trouwde ze met Reinoud IV, hertog van Gelre. De voortzetting van diens dynastie was een belangrijke reden voor dit huwelijk, maar evenzo een bezegeling van de banden met Frankrijk. Niemand minder dan Lodewijk van Orléans, broer van de Franse koning, betaalde een aanzienlijke bruidsschat om Maria, tot dan hofdame van zijn echtgenote, tot deze positie te promoveren. Deze eerste grote expositie over Maria van Gelre vertelt het levensverhaal van deze moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin en 'powervrouw'. Vanwege de vele parallellen kan zij worden gezien als de Máxima van de vijftiende eeuw.

In Het Valkhof is haar boeiende levensreis te volgen aan de hand van ruim honderd (kunst)objecten: miniaturen en handschriften, schilderkunst en sculpturen, textiel en sieraden en uiteraard haar gebedenboek. Wegens de kwetsbaarheid van het gebedenboek worden de pagina's in twee reeksen getoond. Op de expositie in Nijmegen zijn er maar liefst veertig miniaturen te bewonderen.

Hierover geeft kunsthistorica Thea Willemsen in Stroomhuis een inleiding. Ook met andere objecten schetst zij een beeld van het luxe hofleven toen. De entree voor de lezing bedraagt 12,50 euro. Reserveren is nodig en kan via de website van Stroomhuis Neerijnen.


q www.stroomhuisneerijnen.nl.

Muzikale kerstwandelingen

leerdam • Stichting SamenDoen organiseert woensdagen 12 en 19 december met Emma, Huis van de Wijk Noord en Huis ter Leede kerstwandelingen in Leerdam, deelnemers én vrijwilligers zijn nog welkom. Het zijn wandelingen met muzikale begeleiding van een accordeonist. Onderweg wordt er dus ook samen gezongen. Deelnemers kunnen zich op woensdag 12 december om 10:00 uur verzamelen in het plein van Emma, woensdag 19 december kunnen mensen zich om 10:00 uur verzamelen in De Boulevard van Huis ter Leede. Eerst wordt er, afhankelijk van de startlocatie, naar de basisscholen Klimop of de Koningin Wilhelminaschool gewandeld om een groep kinderen op te halen. Terug op de startlocatie is er koffie met wat lekkers en is er tijd samen nog enkele liedjes te zingen. Opgeven kan voor locatie Emma kan bij Constance Vrijhof via 06-26040013 en voor locatie Huis ter Leede bij Ageeth Vrolijks via 06-45672870. Deelname is gratis.

Vogelshow van De Vogelvriend

leerdam • Vogelvereniging De Vogelvriend organiseert vrijdag 7 en zaterdag 8 december een grote vogelshow in het verenigingsgebouw aan de P.M van Gentstraat 23. Er zijn ruim vijfhonderd vogels te zien. De tentoonstelling is op vrijdag open van 14:00 tot 22:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. Voor informatie over het lidmaatschap of het kweken van vogels kunnen bezoekers terecht bij de bestuursleden die op de show aanwezig zijn.

Kerstmatinee Song of Joy met Petra Berger

asperen • Koor Song of Joy organiseert zondag 9 december weer een kerstmatinee in De Schildkamp in Asperen, deze keer met Petra Berger en Arwin Kluft.

Het Leerdamse koor heeft ook dit jaar voor haar kerstoptreden een bijzondere artiest weten te strikken die haar sporen heeft verdiend in zowel de musicalwereld als als zelfstandige artieste. Petra Berger is onder andere bekend van haar vertolkingen van nummers van Barbera Streisand. Daarnaast zal zanger Arwin Kluft tijdens het kerstmatinee acte de présence geven, Kluft is een professionele zanger die zowel pop als klassiek als geen ander weet te combineren. Hij heeft daarnaast ook zijn sporen reeds verdiend op muzikaal vlak door zowel als dirigent en als producer werkzaam te zijn. Het geheel zal worden omlijst door het koor zelf: Song of Joy. Het gezelschap staat onder leiding van haar vaste dirigent Lex van Diepen en het geheel zal worden begeleid door Peter Bontje achter de vleugel, het combo met op toetsen en saxofoon Christan Grotenbreg, op de bas Kees den Hoed en op het slagwerk Han Wouters.

De middag begint om 14:00 uur, de zaal is om 13:30 uur open. Locatie is De Schildkamp in Asperen. Entree is 22,50 euro, inclusief een koffie compleet. Kaarten zijn te koop bij Bergwerff Coiffures via 0345-612681 of via de website.


q www.songofjoyleerdam.nl

donderdag 6 december

Boeken inleveren
10:00-12:00 & 19:00-21:00, Leerdam, oude Emmahuis. Boekenmarkt Leerdam houdt weer een inzameling. Boeken inleveren kan tussen 10:00 en 12:00 en tussen 19:00 en 21:00 uur. Een andere afspraak maken is ook mogelijk, dit kan via 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com.

Inleveren goederen
19:30-20:30, Waardenburg, Dorpsstraat. In kerkelijk centrum De Oude School in Waardenburg kunnen mensen weer spullen inleveren voor de kerkmarkt. Alle bruikbare spullen zijn welkom. Maar geen grote meubelstukken, gebruikte matrassen en beddengoed. Oud ijzer is wel weer welkom. De opbrengst van de kerkmarkt en de verkoop van oud ijzer is bestemd voor de kerkgebouwen van de hervormde gemeente in Waardenburg en Neerijnen. De volgende inlevering is donderdag 3 januari.

vrijdag 7 december

Mamacafé
10:00-12:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Stichting Verkering met jezelf is te gast bij het Mamacafé in Leerdam. Het gaat deze ochtend over de vraag: hoe zorg je voor jezelf als ouder. "De relatie die we met onszelf hebben, is de allerbelangrijkste relatie die er is. Een goede relatie hebben met jezelf betekent dat je goed voor jezelf zorgt, dat je weet wie je bent en dat je verantwoordelijkheid neemt voor al je keuzes. Deze relatie is de basis voor hoe je in het leven staat en hoe je in relatie bent met je kind(eren) en je partner en andere", aldus de organisatie. De toegang is gratis, moeders, vaders en andere opvoeders zijn welkom. www.debibliotheekaanzet.nl

Demonstratie glasblazen
13:00, Leerdam, de Kristalfabriek. Glasontwerper Bibi Smit geeft samen met meesterglasblazers Marco Lopulalan en Mehmet Okkuscu een demonstratie glasblazen in de Kristalfabriek van Royal Leerdam Crystal. Glaskunstliefhebbers zijn uitgenodigd om bij de demonstratie aanwezig te zijn. Aanmelden kan via de website, info@royalleerdamcrystal.nl of 0345-636 545. Aanvang: 13:00 uur in de Kristalwinkel. Deelname is gratis, het aantal plaatsen is beperkt.
www.royalleerdamcrystal.nl

Vogelshow
14:00-22:00, Vianen, verenigingsgebouw De Vogelvriend. Vogelvereniging De Vogelvriend organiseert in het verenigingsgebouw aan de P.M van Gentstraat 23. Er zijn ruim vijfhonderd vogels te zien. De tentoonstelling is op vrijdag open van 14:00 tot 22:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. Voor eventuele inlichtingen omtrent het lidmaatschap of het kweken van vogels kunnen bezoekers terecht bij één der bestuursleden die op de show aanwezig zijn.

LingeFilm: 'L'Atelier'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de Franse film 'L'Atelier' te zien, over een jongeman die gefascineerd is door de angsten van deze tijd. Hoofdpersoon Antoine neemt deel aan een schrijfworkshop voor jongeren in de havenstad Le Ciotat. Ze komen samen om een misdaadverhaal te schrijven met de hulp van Olivia, een bekende romanschrijfster. Het schrijfproces doet herinneringen oproepen aan het industriële verleden van de stad, een vorm van nostalgie die Antoine niet interesseert. Hij is meer begaan met de angsten van de moderne wereld en botst al gauw met de groep en Olivia, die zowel geschrokken als gefascineerd raken door het geweld van Antoine. De culturele spanningen in de groep worden meesterlijk blootgelegd door regisseur Laurent Cantet: de dialoog als suspense in de film.

zaterdag 8 december

Kerstmarkt
09:00-13:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur organiseert een kerstmarkt, bezoekers zijn welkom van 09:00 tot 13:00 uur. Er zijn allerlei kerstartikelen en kerstbloemstukjes te koop. Op het overdekte en verwarmde terras is er koffie, thee en fris met zelfgebakken taart en cake. Later is er soep en zijn er broodjes hamburger te koop. Ook de boekenschuur is open.

Grote boekenverkoping
10:00-16:00, Leerdam, oude Emmahuis. Boekenmarkt Leerdam houdt weer een grote boekenverkoping. Alle boeken zijn van mooie kwaliteit en kosten slechts 1 euro per stuk. Verder is er een boekentafel met boeken over de streek tegen schappelijke prijzen en zijn er kerstkaarten te koop. Er zijn ook oliebollen en appelbeignets te koop. De totale opbrengst van deze dag is voor de stichting African Hands, die zich inzet voor het verbeteren van de levensomstandigheden van de meest kwetsbare aidsslachtoffers in Zuid-Afrika. www.boekenmarktleerdam.nl

'Klanken van oorsprong'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de documentaire 'Klanken van oorsprong' te zien, de film geeft op indringende wijze weer hoe Nederlands-Indische muzikanten met een vleugje heimwee wisten te assimileren. En hoe ze zonder dat ze het wisten een verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten. Tijdens deze muzikale reis zien we artiesten als The Tielman Brothers, The Blue Diamonds, Boudewijn de Groot, Sandra Reemer en vele anderen. De film laat de invloeden zien van hun afkomst, de veranderingen en de successen.

zondag 9 december

Kerstconcert
13:30, Asperen, De Schildkamp. Streekkoor Song of Joy geeft een kerstconcert in De Schildkamp met medewerking van zangeres Petra Berger en zanger Arwin Kluft. Het koor staat onder leiding van Lex van Diepen. De zaal is open om 13:30 uur, kaarten kosten 22,50 euro (inclusief een koffie compleet) en zijn te bestellen via 0345-612681 of de website van Song of Joy.
www.songofjoyleerdam.nl

Kerstfair
14:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. De Pluk, Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe en LingeFilm organiseren vanaf 14:00 uur een kerstfair. De kerstboom in De Pluk wordt ceremonieel ontstoken. Er is een vernissage van Piet Mulder met de titel 'Winterlandschappen', een jeugdprogramma met een kerstballen-wens-project. Er zijn optredens, hapjes en drankjes en kerstartikelen te koop. Van 18:00 uur tot 20:00 uur treedt het Hadiah Trio op, met muziek die zijn oorsprong vindt in Indonesië.

Jeugddienst
18:30, Asperen, hervormde kerk. Jeugddienst in de hervormde kerk. Aanvang is 18:30 uur, thema is: 'Geloven als Petrus'. Dominee Van den Berg zal voorgaan en zal onder andere onderwerpen als twijfel en kleingelovigheid behandelen. De muziek zal deze keer worden verzorgd door de eigen muziekgroep van de hervormde kerk.

maandag 10 december

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open. SPAR Pruissen komt langs om te vertellen over diepvriesmaaltijden. Iedereen is verder natuurlijk weer welkom voor een kop koffie of een praatje.

Creatieve middag
13:30-15:30, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een creatieve middag in het wijkcentrum. Haken, breien, borduren, kaarten maken: alles is mogelijk. Gezelligheid staat voorop. Deelname kost 1,50 euro per persoon, inclusief een kop koffie of thee. Deelnemers moeten wel hun eigen materialen meenemen.

Bevrijd
19:30, Nieuwland, Oase. Lezing met als uitgangspunt het boek 'Bevrijd, door traumaverwerking en healing', geschreven door Dimphy Boetzkes. Om het onderwerp seksueel misbruik bespreekbaar te maken en een positieve draai te geven. Kosten: 7,50 euro, dit wordt gebruikt om het werk verder te ondersteunen. Aanmelden via info@stichtingzielsverwanten.nl.
www.stichtingzielsverwanten.nl.

dinsdag 11 december

Kerstlunch
11:30, Opijnen, gebouw Maranatha. De Zonnebloem, afdeling Neerijnen organiseert een kerstlunch in Maranatha in Opijnen. De activiteit is meteen de laatste van 2018, in januari 2019 zijn er weer nieuwe activiteiten. De ontvangst is rond 11:30 uur, afsluiting is om 14:30 uur. Opgeven kan bij Marjan van der Dennen via 0418-591584, deelnemers moeten wel zelf voor vervoer naar Opijnen zorgen.

Passage Hei- en Boeicop
18:00, Hei- en Boeicop. De kerstavond van Passage Hei- en boeicop wordt verzorgd door de eigen leden. Er wordt begonnen met een broodmaaltijd.

Rouw rond overlijden partner
19:30 uur, Geldermalsen, De Pluk, Rijksstraatweg 64-005. Het overlijden van een partner verandert het leven voor altijd. Iedereen verwerkt op zijn of haar eigen manier het gemis. Welzijn West Betuwe organiseert het lotgenotencontact rouw rond overlijden van partner. Aanmelden is niet noodzakelijk. Meer informatie: Pieter van der Keur, 0345-573688 of info@welzijnwestbetuwe.nl.

Najaarsbijeenkomst
20:00, Asperen, dorpshuis EMM. Vereniging Oud-Asperen organiseert haar najaarsbijeenkomst in EMM. Gastspreker is Gerrit jan van Herwaarden, auteur van het boek 'Herinneringen aan de vooruitgang', een beschrijving van Asperen in 1968 door de ogen van de destijds 8-jarige auteur. Het boek bevat avonturen, maar ook levendige beschrijvingen van de stad Asperen en haar bewoners in de jaren zeventig. Toegang is gratis en vrij voor iedereen, koffie is gratis.

Paranormale avond
20:00, Leerdam, Noorderberg. PASO organiseert weer een paranormale avond, de avond wordt verzorgd door Ria Verhoeks. Het gaat om de kerstviering van de vereniging. Voor iedereen is er wat lekkers bij de koffie, alle bezoekers krijgen bovendien een kleine attentie. De aanvang is 20:00 uur.

woensdag 12 december

Kerststukjes maken
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open, mensen kunnen aanschuiven om kerststukken en -decoraties te maken. Opgeven kan tot zaterdag 8 december bij Bart van Zandwijk via 06-13784043. Mensen die geen zin hebben in het maken van kerststukken, kunnen overigens gewoon binnenlopen voor een kop koffie en een praatje.

Kerstwandelingen
10:00, Leerdam. Emma en Huis ter Leede. Twee kerstwandelingen in Leerdam, deelnemers én vrijwilligers zijn nog welkom. Het zijn wandelingen met muzikale begeleiding van een accordeonist. Onderweg wordt er dus ook samen gezongen. Deelnemers kunnen zich voor deze wandeling om 10:00 uur verzamelen in het plein van Emma. Er is ook een wandeling op woensdag 19 december. Hiervoor kunnen mensen zich om 10:00 uur verzamelen in De Boulevard van Huis ter Leede. Eerst wordt er, afhankelijk van de startlocatie, naar de basisscholen Klimop of de Koningin Wilhelminaschool gewandeld om een groep kinderen op te halen. Terug op de startlocatie is er koffie met wat lekkers en is er tijd samen nog enkele liedjes te zingen. Opgeven kan voor locatie Emma kan bij Constance Vrijhof via 06-26040013 en voor locatie Huis ter Leede bij Ageeth Vrolijks via 06-45672870. Deelname is gratis.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

'Vertel mij wat'
20:00, Acquoy, tapperij Lingezicht. Mensen uit de streek vertellen waargebeurde verhalen. Deelnemers zijn van harte welkom na contact vooraf met Charlotte Vonk (06-24854850 / charlotte@la-pas.nl) of Adje Steijn (0345-681860, 06-24768135 of adjesteijn@upcmail.nl).

Lezing Modeste Herwig
20:00-22:00, Geldermalsen, dorpshuis Ons Huis. Modeste Herwig geeft een lezing bij Groei & Bloei West Betuwe. Thema: 'Kleurenpalet van de tuinontwerper'. Herwig vertelt over het maken van mooie kleurcombinaties en de 'kleurtheorie' voor tuiniers. Ze laat veel foto's van haar tuinreizen zien. De aanvang is 20:00 uur. Niet-leden betalen 3,50 euro entree. Leden hebben gratis toegang.
www.west-betuwe.groei.nl

donderdag 13 december

Kunstlezing
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Kunsthistorica Thea Willemsen geeft lezing n.a.v. de expositie 'Ik, Maria van Gelre' in museum Het Valkhof in Nijmegen. Hertogin Maria van Gelre (1380-1428) werd geboren als Marie d'Harcourt en leefde aan het Franse Hof. In 1405 trouwde ze met Reinoud IV, hertog van Gelre. Entree: 12,50 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Kerstmarkt
16:00-20:00, Leerdam, Lingebolder. Op ASVZ-locatie Lingebolder vindt weer een kerstmarkt plaats. De markt is open van 16:00 tot 20:00 uur. Mensen die nog een kraam willen reserveren, kunnen contact opnemen met Madelene Boender via mboender@asvz.nl of 06-12217422.

'The leisure seeker'
20:00-22:30, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. In de bieb is de roadcomedy 'The leisure seeker' te zien, deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Zadoorian. John en Ella Spencer zijn al tientallen jaren getrouwd. Ze hebben ze een mooi leven opgebouwd en genieten samen met de kinderen van hun oude dag. Maar voormalig professor John wordt steeds vergeetachtiger en ook Ella krijgt steeds meer gezondheidskwaaltjes. In een opwelling besluiten de twee met hun camper een trip te maken door de VS en het huis van Ernest Hemingway te bezoeken. Tijdens deze reis gaat het geheugen van John steeds verder achteruit en blijkt Ella lichamelijk erg broos te zijn. Voor iedereen vanaf 12 jaar. De filmavond begint om 20:00 uur, toegang is 5 euro voor leden van de bibliotheek. Niet-leden betalen 7,50 euro. Aanmelden kan bij de balie van de bibliotheek.

vrijdag 14 december

Kerstmiddag
16:30, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert weer haar jaarlijkse kerstmiddag voor haar leden en donateurs in het wijkgebouw. De zaal is open om 16:30 uur, de middag begint om 17:00 uur en duurt tot ongeveer 20:00 uur. Deze middag is gratis voor leden en donateurs van de wijkvereniging. Introducees betalen 5 euro. Er is muziek van Just For Fun. Aanmelden kan tot maandag 10 december bij: Rika Holtjer via 0345-615882 of Martha Middelkoop via 0345-617050. Of per e-mail via info@wijkverenigingwestend.nl.

Kerstzangavond
20:00, Hellouw, hervormde dorpskerk. De zussen Cornelia en Arinda van Bruchem zullen tijdens een kerstzangavond in Hellouw een aantal stukken ten gehore brengen op viool en panfluit. Er zingt een koor onder leiding van Tineke Trappenburg. Dominee A.J. Hagedoorn hoopt een meditatie verzorgen en er is ook samenzang.

Een paar Jong Gelre-leden deden alvast een proefduik.

dinsdag 1 januari

Nieuwjaarsduik in Herwijnen
herwijnen • Jong Gelre gaat dit jaar voor het eerst een nieuwjaarsduik organiseren in Herwijnen, in samenwerking met Unox. De duik is natuurlijk op nieuwjaarsdag – dinsdag 1 januari – om 14:00 uur bij De Zandput. Deelnemers kunnen zich vanaf 13:00 uur officieel inschrijven en meedoen aan een warming-up van Health Challenge Herwijnen. Er zijn geen kleedruimtes op de locatie, maar er staan wel tenten. Vanzelfsprekend zorgt Unox voor warme soep voor de dappere deelnemers, Jong Gelre zorgt voor frisdrank. Overigens is er voor alle deelnemers ook een Unox-muts. Duikers van Onderwatersportclub Gorkum zijn present, bij ongevallen staat EHBO-vereniging Herwijnen paraat. Opgeven voor de duik kan bij Jong Gelre door een berichtje te sturen naar 06-53450370. Vooraf opgeven is noodzakelijk, zodat er voldoende mutsen en blikken soep aanwezig zijn.

Kerkdiensten

ACQUOY - Herv. Gem. 10.00 uur ds. H. Dijk.

ASPEREN - Geref. Kerk 10.00 uur ds. G. Rietberg. Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. Riemersma, 18.30 uur ds. P.G.I. v.d. Berg.

BEESD - Protestantse Gemeente Beesd 10.00 uur R.H.L. Fechner. `t Veld Beesd/Acquoy 10.00 uur dienst.

DEIL - Herv. Gem. 10.00 uur ds. K. Touwen.

GELDERMALSEN - Remonstrantse Werkgroep West-Betuwe ism Doopsgezinde Broederschap 09.30 uur ds. F. Kruyne. Vrije Evang. Gem. de Ark(Helicon,Burg. Roozeveld v.d. Venlaan 7) 10.00 uur H. Eilander.

HAAFTEN - Evang. Gem. Elohim (Burcht van Haeften, Vredeplein 1) 10.00 uur Anton Doornenbal. Herv. Gem. PKN 09.30 uur ds. J.P. Nap, H.A., 18.30 uur ds. W. van Weelden, dankz. H.A..

HEI- EN BOEICOP - Herv. Gem. 09.30 uur dhr. R. Verkaik, 18.30 uur ds. H.J. Lam.

HELLOUW - Herv. Gem. 09.30 uur ds. P.H. van Trigt, 18.30 uur ds. A.J. Hagedoorn.

HERWIJNEN - Geref. Kerk 10.00 uur drs. J.B. Mulder, 18.30 uur ds. W. Hordijk. Herv. Gem. 10.00 uur ds. A.P.D. Zijlstra, 18.30 uur ds. G. Mulder.

HEUKELUM - Herv. Gem. 10.00 uur ds. G.T. Molenaar, H.A., 18.30 uur ds. M.C. Dekker, H.A..

KEDICHEM - Herv. Gem. 10.00 uur ds. S. Jumelet.

LEERBROEK - Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. N. den Ouden, H.A., 18.30 uur ds. N. den Ouden, dankz. H.A.. 19.30 uur ds. N. den Ouden (woensdag 12 december).

LEERDAM - Bethelkerk, Kerk a.d. Linge 09.30 uur ds. N. Rijneveld-Schep (in Mariakerk). Chr. Geref. Kerk 10.00 en 18.00 uur ds. J. v. Walsem. Evang. Lutherse Gem. 17.00 uur ds. J. Huttenga. Geref. Gem. Adullamkerk 19.30 uur ds. A. Schot (donderdag 6 december). 10.00 uur Leesdienst, 18.00 uur ds. C. Sonnevelt. Geref. Gem. in Ned. 09.30 en 18.30 uur ds. A. van Voorden. Geref. Kerk Vrijgem. De Hoeksteen 09.30 uur ds. W. Schaaij, 16.30 uur ds. J. Ophof. Herv. Gem. Grote Kerk 09.30 uur ds. A. Schroten, H.A., 17.00 uur ds. C. Nieuwenhuizen. Herv. Gem. Pauluskerk 18.30 uur ds. A. Schroten, dankz. H.A.. Immanuel Gemeente Leerdam, in "Het Dak" 10.00 uur Ferry Harmusial. Ned. Geref. Kerk (Hoogstraat) 10.00 uur dr. C.P. Kleingeld, H.A.. R.K. Mariakerk 19.00 uur Eucharistieviering (zaterdag 8 december). ROCK CCM Gemeente, Meent 24 10.30 uur Pastor Rita. Verpleeghuis Lingesteijn 10.30 uur ds. B. Oosterom, H.A..

LEERDAM-OOSTERWIJK - Hersteld Hervormde Gemeente (in Luterse kerk) 09.30 uur ds. A.A.F. v.d. Weg, 18.45 uur ds. G.J. Blankers.

NIEUWLAND - Herv. Gem. 09.30 uur ds. A. v.d. Stoep, H.A., 18.30 uur ds. A. v.d. Stoep, dankz. H.A..

OOSTERWIJK - Herv. Gem. PKN 09.30 uur ds. J. Westland, voorber. H.A., 18.30 uur ds. A. Visser.

RHENOY - Prot. Gem. 10.00 uur mw. C. van Harten.

RUMPT - Herv. Gem. 10.00 uur Gezinsdienst.

SCHOONREWOERD - Geref. Kerk 10.00 uur ds. A. Roding-Schilt, 18.30 uur ds. S. van Meggelen. Herst. Herv. Kerk 09.30 uur ds. J. Koppelaar, 18.30 uur ds. H. Verheul. Herv. Gem., 09.30 en 18.30 uur ds. E. v.d. Poel.

SPIJK - Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. C. Oorschot, H.A., 14.30 uur ds. C. Oorschot, dankz. H.A..

TRICHT - Herv. gem. "Maranatha" 14.30 uur ds. J.N. Zuiderduijn, 19.00 uur ds. P.J. Teeuw.

TUIL - Ned. Herv. Gem. 10.00 uur ds. F.W. van IJsseldijk.

VUREN - Geref. Kerk 10.00 uur ds. M. van Duijn, 18.30 uur ds. W. van Herwijnen. PKN Gem. Thaborkerk 10.00 uur mw. ds. M.J.G. Baan.

WAARDENBURG - Herv. Gem. Waardenburg-Neerijnen PKN 10.00 en 18.30 uur ds. K.E. Schonewille, H.A..

ZIJDERVELD - Herv. Gem. 09.30 uur ds. D. Verkuil, 18.30 uur ds. I. Hoornaar.

Weer kerstmarkt in Vuren

vuren • In de Thaborkerk vindt vrijdag 7 december voor de 19de keer een kerstmarkt plaats. Vanaf 17:00 uur 's middags zijn er allerlei kerstartikelen te koop, er is ook een groot assortiment kerststukjes. Het enthousiaste kinderkoortje van jeugdsoos De Halte zingt op verschillende tijdstippen kerstliedjes. In de Thaborkerk zijn er ook weer kramen met handwerkartikelen, zelfgemaakte lekkernijen en tweedehands kerstartikelen. Bovendien is er een kraam van de Wereldwinkel. In de 'eet'-bijzaal kunnen bezoekers tevens ook allerlei lekkers eten en drinken, zoals ambachtelijke erwtensoep en champignonsoep, worstenbroodjes, warme chocomel en nog veel meer. Ook is het mogelijk erwtensoep af te halen. Hierbij geldt echter wel: op is op. Er zijn soepbekers van een halve liter en één liter verkrijgbaar om mee te nemen. De markt vindt altijd doorgang en duurt tot ongeveer 20:00 uur 's avonds. De opbrengst van deze kerstmarkt is – uitgezonderd de opbrengst van de kraam van de Wereldwinkel - bestemd voor het onderhoud van de Thaborkerk. De kerk is te vinden aan de Mildijk 119.

Tentoonstelling 'De hut...' geopend

Er was direct veel belangstelling voor de expositie. Foto: Heidi Timmer

leerdam • Onder grote belangstelling werd zaterdag in Kunstplaats Leerdam de tentoonstelling 'De hut en zijn arbeiders' geopend.

De expositie werd samengesteld door Tom van Campenhout, eigenaar van Kunstplaats Leerdam, in samenwerking met gemeente Leerdam en het Nationaal Glasmuseum en met spontane steun van diverse particulieren. Bij de tentoonstelling staat de arbeider in de Glasfabriek rond de jaren dertig van de vorige eeuw centraal. Tekeningen, machines en glas uit die tijd geven een prachtig tijdsbeeld van het leven op de werkvloer. Wethouder Cees Taal opende zaterdag de tentoonstelling onder grote belangstelling van publiek. Recent zijn drie nieuwe kunstwerken van industrieschilder Herman Heijenbrock aangekocht en deze werden feestelijk onthuld door Taal en de ook aanwezige wethouder Teus Meijdam en Astrid Hertog en Helene Besancon van Glasmuseum Leerdam. Ook was er buiten een korte film over glasstad Novi Bor te zien. Het idee om een voorstelling te maken over de arbeider in de Glasfabriek begon ook met de vondst van pasteltekeningen van Herman Heijenbrock. Die maakten deel uit van de historische collectie van Leerdam. De vraag was wel: zijn ze echt. Dat bleken ze te zijn. Zo ontstond het idee voor 'De hut en zijn arbeiders'. Als onderdeel van de expositie is er ook een oude glasmachine uit de glasfabriek in Schiedam te zien, dit loodzware apparaat staat buiten opgesteld.

De expositie is geopend op elke donderdag, vrijdag, zaterdag en na telefonische afspraak.


q www.kunstplaatsleerdam.nl

60-plussers uit Deil welkom bij de soos

In gebouw Kerkestein in Deil is er een soos, speciaal voor 60-plussers uit het dorp. Meedoen aan de gym kan vanaf 14:00 uur. Daarna hebben de deelnemers tijd voor een spelletje en een praatje. Meer informatie over de soos is te verkrijgen bij Grada van der Eijk via 0345-652195. Aanmelden is niet nodig. Kerkestein is te vinden aan de Deilsedijk 27 in Deil.

Winterfair in De Krakeling

Jeugdsoos Empty Purse organiseert van 11:00 tot 17:00 uur een winterfair in dorpshuis De Krakeling in Heukelum. Er zijn volop kraampjes aanwezig met voor ieder wat wils: kleding, woondecoratie, posters, (winterse) lekkernijen, kaartjes, accessoires, cadeautjes en nog veel meer. Ook aan de kinderen is gedacht: ze kunnen zich laten schminken, hun haar in laten vlechten en knutselen.

Matinee door UDI in De Stoof

Gemengde zangvereniging Uitspanning door Inspanning verzorgt onder leiding van dirigent Raimond Metting een zondagmiddagmatinee in wintersfeer. Mies Romeyn vertelt het verhaal 'Wolven in de kerstnacht', ook soliste Marjolein Henderson is van de partij. Aanvang is 14:30 uur in het dorpshuis De Stoof in Kedichem, de zaal is open om 14:00 uur. Entree is 6 euro, kinderen tot en met 11 jaar betalen 3 euro.

Kerstmiddag bij PCOB in Leerdam

PCOB organiseert weer een contactmiddag in Huis ter Leede. Deze middag staat helemaal in het teken van het komende kerstfeest. Er zal een meditatie worden gehouden, daarnaast is er een kerstdeclamatorium met samenzang en zal ook een kerstverhaal worden gelezen. De middag begint om 14:30 uur, maar de koffie en thee staat al klaar om 14:00 uur. Afsluiting is om 16:30 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

LingeFilm draait 'L'Atelier'

Foto: nl.123rf.com

Bij LingeFilm is de Franse film 'L'Atelier' te zien, over een jongeman die gefascineerd is door de angsten van deze tijd. Aanvang is 20:30 uur in mfc De Pluk in Geldermalsen.

Contactmiddag in kerstsfeer in Opijnen

Foto: nl.123rf.com

De diaconie organiseert een contactmiddag in Maranatha in Opijnen, van 14:30 tot 16:30 uur. Mieke van Oostveen uit Utrecht komt deze keer met een mooi kerstprogramma.