HK Bommelerwaard

16 mei 2018

HK Bommelerwaard 16 mei 2018


Klaar voor Roparun

bommelerwaard • De Brandwijk Bommelerwaard Runners (team 76) zijn er helemaal klaar voor: hun negentiende Roparun, de grootste estafatteloop ter wereld voor het goede doel, hulp aan mensen met kanker. Het team gaat zaterdag 19 mei om 22.18 uur van start; de lopers hopen gemiddeld 13,6 km/uur te rennen. De afgelopen vijf edities eindigden ze telkens op de tweede plaats in het klassement. De route loopt dwars door de Betuwe en Alblasserwaard. Op het sportpark van voetbalvereniging Tricht is een verzorgingspost en ploegwisselplaats ingericht. Hier worden weer veel familie, vrienden en supporters verwacht op de ochtend van Tweede Pinksterdag rond 10:30 uur. Er is voor iedereen koffie en iets lekkers. Er kan nog steeds gedoneerd worden, bijvoorbeeld door 76 te sms-en naar nummer 4333 voor een eenmalige donatie van 3,00 euro. De stand van zaken tijdens de Roparun is te volgen via Facebook, twitter en de website van team 76:

q www.bommelerwaard-runners.nl

Ook Bommels college ingevuld

Nadat woensdag de wethouders in Maasdriel werden geïnstalleerd, volgde vrijdag de bekendmaking van de namen voor het Zaltbommelse college. De SGP draagt Gijs van Leeuwen uit Houten voor. Voor de VVD is Willem Posthouwer de beoogde kandidaat. Adrie Bragt (ChristenUnie) en Kees Zondag (ZVV) hopen opnieuw benoemd te worden. De portefeuilleverdeling is flink gehusseld. Donderdag beslist de raad definitief over de benoemingen.

Jeugdwielerronde

brakel • WTC Maaswaal organiseert zaterdag weer de jeugdronde van Brakel. Alle jeugdcategorieën zullen aan de start verschijnen. De wedstrijden worden verreden op de wielerbaan aan de Langerakseweg 4 te Brakel, waar douche- en kleedruimtes beschikbaar zijn. Om 11.00 uur zal het startsein voor het eerst klinken. De organisatie hoopt op veel jeugd-licentierenners en veel publiek.


Seniorenwerk in Hedel bloeit

Er zijn genoeg mensen die een paar uurtjes de handen uit de mouwen willen steken, genoeg leuke ideeën én genoeg middenstanders die bij willen springen. Kortom: het werk van Stichting Senioren Hedel bloeit. In juni viert de stichting het vijftigjarig bestaan. Het bestuur hoopt dat veel 55-plussers uit het dorp zich aanmelden voor de jubileumactiviteiten. Een muzikaal cabaret, een avond met lokaal talent en een heuse riviercruise staan op het programma.

Roda Boys doet goede zaken

Met twee keer winst in het Hemelvaartweekend brak Roda Boys de titelstrijd in de tweede klasse weer helemaal open. De wedstrijd van donderdag tegen SVW stond vooral bol van de scheidsrechterlijke dwalingen. Ondanks de korte tussentijd wist Roda Boys zaterdag ook van Almkerk te winnen. "Ik wil mijn ploeg een groot compliment maken voor de inzet en de strijd", aldus trainer Frank Brands. Almkerk staat nu nog één punt voor op Roda Boys.

Hailey de Wit (7) BMX-kampioen

ammerzoden • Hailey de Wit (7) uit Ammerzoden heeft zaterdag in Nijkerk het Veluws kampioenschap op haar naam weten te schrijven. Alle manches kwam ze als eerste over de streep waardoor zij in de finale een mooie startpositie wist te verkrijgen. Op Tweede Pinksterdag rijdt Hailey in Haaksbergen het NK bmx, klasse girls 6/7 jaar.


Volop proeven met bermen maaien

Zowel de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel als het waterschap proberen bloemen en bijen te steunen door anders te maaien. Zaltbommel maait al later, Maasdriel start een pilot waarbij op verschillende momenten de bermen worden aangepakt. Door het maaisel af te voeren worden de omstandigheden voor allerlei kruiden ook beter, maar dat is wel duurder. Ook het waterschap is bezig met een proef: door juist vroeg te maaien zouden bijzondere soorten meer kansen krijgen.

Logo voor stadswal

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel heeft een logo laten ontwerpen voor het park op de vestingwerken. Dat komt onder andere op bordjes op de bolwerken. In het beeldmerk staat de tekst 'Stadswallen Zaltbommel', met als ondertitel 'anno 1834 - De Virieu'. Daarmee is er gelijk een eenduidige naam voor het park. Ook de bankjes die De Virieu liet plaatsen komen terug in het logo.


Peace in het Park met Woodstock Tribute Foto: Lya Cattel

• Na Lolliepop en het Shamajo-festival was ook het zaterdagavondprogramma in de Kindertuin een groot succes. Woodstock herleefde in de tent, en ook buiten bleef het nog lang gezellig.

Peace in het Park met Woodstock Tribute Foto: Lya Cattel
Peace in het Park met Woodstock Tribute Foto: Lya Cattel
Peace in het Park met Woodstock Tribute Foto: Lya Cattel
Peace in het Park met Woodstock Tribute Foto: Lya Cattel

woensdag 16 mei 2018 Jaargang 12 NO. 20

Bommelerwaard

Akkoord Maasdriel niet in beton gegoten

De Maasdrielse wethouders, v.l.n.r. Peter de Vries, Erik van Hoften, Anita Sørensen en Jan-Hein de Vreede. Foto: Janneke Boogaard

maasdriel • De gemeenteraad van Maasdriel heeft vorige week woensdag unaniem de vier voorgedragen wethouders benoemd. De onderwerpen waarmee zij de komende vier jaar aan de slag gaan, staan in het bestuursakkoord, maar de praktische uitwerking daarvan moet nog gestalte krijgen.

De oppositiepartijen VVD, PvdA-GroenLinks en D66 vonden het bestuursakkoord weinig concreet. Tom van Engelen (D66) verwoordde dat het scherpst: hij noemde het document 'bijzonder vaag en vrijblijvend'.

"Er zijn precies zeven weken voorbij gegaan sinds de verkiezingen. Die tijd hadden we ons kunnen besparen: CDA en SSM hadden meteen de volgende dag samen aan de gang kunnen gaan, want over de inhoud hebben ze het nog niet gehad."

Kees van Drunen (Pvda-GroenLinks) maakte zich zorgen of SSM en CDA wel allebei hetzelfde bedoelen met sommige passages uit het akkoord, juist omdat het zo algemeen geformuleerd is.

Inbreng van alle partijen

De partijen herkenden overigens wel hun eigen inbreng in het stuk. Daar hadden de coalitiepartijen deze keer vooraf om gevraagd, in plaats van alleen een reactie achteraf.

Bart de Leeuw (formateur en fractievoorzitter van SSM) legde naar aanleiding van de kritiek nog maar eens uit dat het juist de bedoeling is dat de invulling van de 'details' tot stand komt tijdens openbare debatten in de raadszaal. "Het is geen coalitieakkoord, maar een raadsakkoord. Het is niet in beton gegoten."

Vier wethouders

D66 en PvdA-GroenLinks wilden weten waarom er voor een vierde wethouder is gekozen; die kost immers de gemeenschap extra geld. De Leeuw gaf aan dat er grote onderwerpen op het bordje van de gemeente liggen, waaronder de zorg en de nieuwe omgevingswet.

"Ook door de vele samenwerkingsverbanden waar wethouders vertegenwoordigd moeten zijn en de wens dat ze veel onder de inwoners komen, is het met minder eigenlijk niet te doen - hoewel er de afgelopen periode zeker goed werk is verricht."

De Leeuw memoreerde ook nog even dat na de verkiezingen van 2010 vijf wethouders aantraden. Dat college brokkelde al snel af, waarna drie wethouders 'op de winkel pasten'. "In 2014 wilden we eigenlijk al naar vier, maar dat vonden we niet verantwoord gezien de grote bezuinigingen waar de gemeente voor stond. Nu is er meer financiële ruimte."

Erik van Hoften (SSM) en Anita Sørensen (CDA) krijgen een wethoudersbaan van negentig procent, Jan-Hein de Vreede (SSM) en Peter de Vries (CDA) een fulltime aanstelling.

Kees van Baar (SSM), Rudi van Hooft (SSM) en Marinus Robbemondt (CDA) werden beëdigd als raadslid.

Janneke Boogaard

Van den Anker krijgt erepenning

Gerard van den Anker nam woensdag afscheid. Foto: Janneke Boogaard

maasdriel • Gerard van den Anker (CDA) nam woensdag afscheid als wethouder in Maasdriel. "Ik heb twintig jaar met passie en plezier gewerkt."

Bij zijn vertrek kreeg de Hedelnaar een gouden erepenning van de gemeente Maasdriel. Het is de eerste keer dat de penning, die vijftien jaar geleden werd ingevoerd, wordt uitgereikt.

Van den Anker (46) was bijna twintig jaar actief in de lokale politiek. Hij was van 2002 tot 2010 en van 2014 tot 2018 wethouder in Maasdriel. In 2017 stond hij op plek 25 op de kandidatenlijst voor de landelijke CDA-fractie. Dat bleek niet hoog genoeg om een zetel in de Tweede Kamer te bemachtigen.

Beiden gaan voor de Tweede Kamer Foto: Lya Cattel

"Ik wilde graag naar Den Haag, dat is niet gelukt, maar Zoetermeer ligt in elk geval een eind in de richting", merkte hij in zijn afscheidstoespraak droog op. Daarmee refereert hij aan zijn nieuwe functie van voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie. Naar verwachting wordt Van den Anker in juni benoemd.

CDA-afdelingsvoorzitter Ernst van der Schans refereerde in zijn speech aan de fruitachtergrond van de scheidende wethouder. "De appel valt niet ver van de boom: ook zijn ouders zijn altijd heel betrokken bij de samenleving."

Na de speeches volgde een staande ovatie voor Van den Anker, die aangaf: "Ik denk dat het goed is voor mij en voor Maasdriel om deze stap te zetten en ruimte te maken voor vers bloed."

Er volgt geen afscheidsfeest; de Hedelnaar kiest ervoor om met stille trom te vertrekken.

Janneke Boogaard

Politiek Zaltbommel is eruit

Gijs van Leeuwen wordt in Zaltbommel wethouder voor de SGP. Foto: aangeleverd

zaltbommel • Gijs van Leeuwen uit Houten wordt voorgedragen als wethouder voor de SGP in Zaltbommel. Namens de VVD is de nieuwe wethouderskandidaat Willem Posthouwer. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag worden de vier wethouders naar verwachting benoemd.
De SGP-wethouderskandidaat Gijs van Leeuwen (1962) woont in Houten en was daar ruim twintig jaar raadslid en fractievoorzitter. Ook was hij ruim zes jaar algemeen bestuurslid van waterschap De Stichtse Rijnlanden. Nu is hij factievoorzitter in de Provinciale Staten van Utrecht. Hij werkt bij Intrakoop (de coöperatieve inkoopvereniging in de gezondheidszorg). Van Leeuwen is getrouwd en heeft zes kinderen en inmiddels ook één kleinkind. Hij mag als trouwambtenaar huwelijken sluiten en doet ook nog vrijwilligerswerk voor de Stichting Ontmoeting.
Willem Posthouwer (1961) woont in Zaltbommel en stond op plaats 5 van de VVD-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij is getrouwd en vader van twee dochters. Hij is sinds 2006 werkzaam bij FrieslandCampina op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Hij was als bestuurslid betrokken bij de bouw van nieuwe schoolgebouwen van het Cambium College. Hij zet zich bij Avans Hogeschool in bij afstudeerverdedigingen en als lid van de Werkveld Advies Raad voor Technology Management.
De portefeuille van Van Leeuwen is geconcentreerd rond ruimtelijke ordening. Posthouwer zal zich bezighouden met economie, verkeer, toerisme en kunst en cultuur. Kees Zondag (ZVV) blijft wethouder financiën en regionale zaken. Adrie Bragt (ChristenUnie) neemt zorg en welzijn (waaronder de Wmo) over van Simon Buwalda (CDA), die door de vorming van deze coalitie zijn plek in het college na ruim twee jaar moet afstaan. Han Looijen (VVD) gaf voor de verkiezingen al te kennen te stoppen.

Willem Posthouwer (VVD) is de beoogd wethouder voor VVD Zaltbommel. Foto: aangeleverd

Laf?

Vroeger vonden ze het prachtig als bij echt hoog water aan de overkant de rivierdijk brak. Nou ja, vroeger. Ik schrok in '95 bij de evacuatie pas echt toen ik op woensdag hoorde dat de dijk bij Hurwenen op springen stond. Terwijl burgemeester Zomerdijk in Ochten de dagen daarvoor al paraat was. Met zijn modderlaarzen en zijn ketting. Met andere woorden, niets menselijks is mij vreemd. En jullie dan!

Ik kan je zeggen dat de inwoners van Varik en Heesselt enorm blij zijn dat de nieuwe meestromende arm om hun dorpen er (voorlopig) niet komt. Ik zag wel perspectief maar zij slechts ellende. En dat begrijp ik. Maasdriel en Zaltbommel hebben geprotesteerd. Zij zijn voor die meestromende arm.

En dan kom ik weer op mijn eerste alinea. Of zouden Driel en Bommel een menslievender inslag hebben dan wij gewone stervelingen? Wethouder Van den Anker meldde "zeer onaangenaam verrast" te zijn. Fraai onder woorden gebracht dat ie het klote vindt. Maar het zal toch niet zo zijn dat hij en zijn collega van Zaltbommel stiekem die overlast aan de andere kant van de Waal willen houden?

Als je echt een vent bent, zeg je in zo'n geval: "Doe die meestromende arm maar bij ons. Als dat veertig tot zestig centimeter lager water oplevert, offeren wíj ons wel op."

Johan Cahuzak

Snelfietspad bij voorkeur via Waluwe

zaltbommel • De snelfietsroute van station Zaltbommel tot station Den Bosch gaat waarschijnlijk lopen via de Oude Bosscheweg/Hogeweg.

Het Zaltbommelse college stelt de gemeenteraad voor om het plan voor de fietsverbinding met dit voorkeurstracé verder uit te werken. Daarvoor is 10.000 euro nodig. De aanleg zelf kost in totaal 7,4 miljoen, waarvan 2,7 miljoen voor het traject op Zaltbommels grondgebied. Besluitvorming daarover volgt later. De aanleg zou in 2019 kunnen starten.

Voor het Zaltbommelse stuk van de route waren vier varianten in omloop. Via de Hogeweg rijden de meeste fietsers, dus is het effect van een snelfietspad daar het grootst. Bedrijven pleitten voor een route via de andere kant van de snelweg. Mogelijk wordt ter ondersteuning van het snelfietspad de route over met name het Van Voordenpark nog aangepakt.

In Maasdriel was de route al duidelijk: via de brug bij Hedel. In Den Bosch heeft de variant die naar de 'binnenstadkant' van het station leidt de voorkeur boven één die aan de achterkant uitkomt.

Er wordt grotendeels gebruik gemaakt van bestaande fietspaden. Verharding, verbreding en voorrang op kruisingen maakt van de bestaande paden een 'fietssnelweg'.

De snelle fietsverbinding leidt er volgens onderzoeken niet toe dat veel meer mensen de fiets pakken. Wel wordt verwacht dat het aantal gewonden door ongelukken op de route met zeker een kwart omlaag kan. De afgelopen tien jaar vielen er zestien gewonden en vier doden op het tracé tussen Zaltbommel en Den Bosch. Naar schatting fietsen er bijna 22.000 mensen per dag via deze route naar hun werk of school en 53.000 voor recreatief gebruik.


Janneke Boogaard

Bouwplan Kooihoek moet beter

brakel • De gemeente Zaltbommel werkt mee aan de bouw van tien huizen op het perceel Kooihoek 10 in Brakel. Maar het plan dat ingenieursbureau Ermstrang heeft ingediend, kan de toets der kritiek niet doorstaan.
Een goede aansluiting op de bestaande dorpsstructuur ontbreekt, laat staan dat het project de bestaande dorpsstructuur versterkt. Het plan bevat ook relatief veel verharding en weinig groen en is daardoor inefficiënt ingedeeld.
"Het gaat hier om een waardevolle open ruimte in het dorp Brakel op de besloten Waal-oeverwal. Er kan alleen meegewerkt worden aan het initiatief als de waarde van de open groene ruimte op zijn minst deels behouden blijft. Verder biedt dit plan mogelijk de kans om een groene ontmoetingsruimte voor Brakel te creëren", schrijft het Zaltbommelse college. Wethouder Adrie Bragt licht toe: "Het moet vooral een mooi plan zijn dat past bij het dijklint waar het aan grenst."
De gemeente is op zich blij dat de locatie ruimte biedt voor huizen, want daar is in Brakel behoefte aan, zo blijkt uit onderzoek. De tien woningen worden dan ook opgenomen in het woningbouwprogramma.

Goed bermbeheer is nog niet zo eenvoudig

regio • Er wordt volop geëxperimenteerd met het maaien van de bermen om bloemen en bijen zoveel mogelijk kansen te geven. Over de beste aanpak zijn de meningen nog verdeeld.

De gemeente Zaltbommel maaide onlangs alleen een strook van een meter langs de gemeentelijke wegen, plus plekken waar hoge planten het verkeer kunnen hinderen. Maar langs de N322 is alles gekortwiekt. ZVV heeft gevraagd of het Zaltbommelse college daarover wil overleggen met de wegbeheerder: de provincie.

Dan zijn er nog de dijktaluds, die vallen onder het waterschap. Menigeen schrok vorige week, toen de weelderig bloeiende bermen tussen Zaltbommel en Gameren plotseling kaal waren.

Maar dat is bewust gedaan, legt Lotte Katee van Waterschap Rivierenland uit. "Dit stuk dijk maakt deel uit van een proef. We hebben gemaaid om juist een bloemrijke dijk te creëren. De planten die nu bloeien zijn eigenlijk de verkeerde: grassen, distels, brandnetels, fluitenkruid. Hierdoor is er geen ruimte voor de zomerbloeiers zoals wilde marjolein en aardaker. Juist door vroeg te maaien, kunnen die wel groeien."

Ton van Balken van Natuurwacht Bommelerwaard heeft zijn vraagtekens bij de aanpak van het waterschap. "Op plekken waar veel ongewenste kruiden staan zoals distels en brandnetels is het goed vroeg te maaien, zodat het zaad zich niet kan ontwikkelen. Maar waar al een grote diversiteit is, zoals langs de dijk bij de Kloosterwiel, werkt het averechts. Dan kunnen immers de bijzondere planten zoals knautia, beemdkroon, marjolein geen zaad vormen. De beste oplossing is natuurlijk maatwerk. Voor de bijen en vlinders moet je sowieso niet gaan maaien als er veel bloemen in bloei staan." De natuurwacht wil in gesprek met het waterschap over het maaibeleid.

Maasdriel gaat op verschillende momenten maaien om te zien wat het beste is. Het maaisel wordt afgevoerd, waardoor de grond verschraalt. Daarvan wordt een positief effect op de soortenrijkdom verwacht.


Janneke Boogaard

Mijlpaal voor Maas-Waalweg

regio • Het bestemmingsplan voor de verlenging van de Maas-Waalweg is af. Daarmee komt de aanleg weer een stap dichterbij.

De weg loopt grotendeels over Maasdriels grondgebied en een stukje door de gemeente Zaltbommel. De colleges van beide gemeenten vragen de gemeenteraden nu om instemming met het bestemmingsplan.

De voorbereidingen zijn overigens nog niet klaar. In het Maasdrielse deel wordt nog met ten minste drie agrariërs overlegd van wie de gemeente grond wil kopen voor de aanleg van de weg. Als 'minnelijke verwerving' niet lukt, wordt overgegaan tot onteigening.

Naast de drie omwonenden met wie nog onderhandeld wordt, hebben vier anderen kritiek geuit op het ontwerp-bestemmingsplan. Hun bezwaren gaan met name over de mogelijke geluidsoverlast van de nieuwe, drukkere weg. Het uitgevoerde verkeersonderzoek is al tien jaar uit. De gemeenten hebben naar aanleiding van deze zienswijzen nieuwe gegevens uit 2017 toegevoegd. Dat heeft geen gevolgen voor de haalbaarheid van het plan.

Wethouder Han Looijen van Zaltbommel noemt de vaststelling van het bestemmingsplan 'een heuglijk moment'. "De wens om de Maas-Waalweg te verlengen speelt al meer dan veertig jaar."


Janneke Boogaard

Meiden maken plan speelvoorziening

Drie leerlingen van De Leiboom overhandigden een plan aan de wethouder. Foto: gemeente Zaltbommel

zaltbommel • Drie leerlingen uit groep acht van De Leiboom hebben een plan voor een speelvoorziening overhandigd aan wethouder Kees Zondag. In februari waren de meiden met hun klas te gast op het gemeentekantoor. De uitleg over hoe een aanvraag in zijn werk gaat, zette het drietal aan tot actie. Zij haalden handtekening op, maakten een tekening en schreven een klein plannetje. De gemeente heeft laten weten er 'serieus naar te gaan kijken'.

Wedstrijd voor modelvliegtuigen

Foto: aangeleverd

bruchem • Modelvliegclub The Flying Dutchman organiseert op zaterdag 19 mei een wedstrijd voor modelzweefvliegtuigen. Een motorloos zweefvliegtuig wordt omhoog getrokken door een modelvliegtuig met motor. Eenmaal op hoogte wordt de zwever losgelaten. Doel van de wedstrijd is om exact zes minuten in de lucht te blijven. Publiek is welkom om tussen 11:30 uur en 14:00 uur te komen kijken op het vliegveld van The Flying Dutchman aan de Kolkweg 5 te Bruchem.

Berta is de naam van deze lieve vriendelijke enthousiaste jonge teef van 1 jaar. Berta is samen met haar broertje uit het buitenland naar het asiel gekomen omdat ze daar geen schijn van kans hadden op een baas. Berta is een enorme lieverd en dol op kroelen en knuffelen. Berta verblijft bij één van de gastgezinnen van het asiel waar ze al wat eerste dingen leert die een huishond moet weten. Denkt u het nieuwe baasje te zijn voor deze leuke lieve teef bel dan met het asiel: 0418-643129.

Vermist

Kater Pippi, cypers bruin/zwart gestreept met wit, 1 jaar, gecastreerd, gechipt. Is vermist sinds 7 mei uit de Nicolaas Hooijkaasstraat in Zuilichem.

Gevonden

Agapornis, groen met rood. Is gevonden op 8 mei in de Piekenwaardweg in Kerkdriel.
Hangoor konijn, beige met bruin. Is gevonden op 13 mei in de Kruisstraat in Kerkdriel.

Dauwzwemmen in de Kreek Foto: Lya Cattel

Zwemvereniging Kerkdriel organiseerde op Hemelvaartsdag traditiegetrouw het 'dauw-zwemmen'. Lekker ravotten in het water, met na afloop chocolademelk en een krentenbol.

Dauwzwemmen in de Kreek Foto: Lya Cattel
Dauwzwemmen in de Kreek Foto: Lya Cattel

Waterweken

kerkdriel • Oud-profwielrenner Erik Dekker, wethouder van Maasdriel Erik van Hoften en medewerkers van de gemeenten Maasdriel, Zaltbommel en GGD delen dinsdag 22 mei herbruikbare, opvouwbare waterzakken uit aan alle deelnemers van de avondvierdaagse.

Facebook-schandaal maakt weinig indruk

Foto: stock

regio • Privacyschandalen of niet, slechts vijftien procent van de panelleden van TipBommelerwaard.nl die vragen over social media beantwoordden, overweegt te stoppen met Facebook of andere kanalen.

Zes op de tien panelleden zijn niet onder de indruk van het nieuws dat Cambridge Analytica oneigenlijk gebruik maakte van de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers. De oproep van Arjen Lubach om ervan af te stappen deed de meeste respondenten dan ook niks.

De oplossing is simpel volgens dit panellid: "Ieder weldenkend mens weet dat hij zo min mogelijk persoonlijke gegevens via het internet (op wat voor manier dan ook) moet delen."

Facebook is de meest gebruikte vorm van social media, 69 procent van de 180 respondenten heeft een account. LinkedIn wordt door 42 procent gebruikt, Instagram door 31 procent en Twitter door 25 procent. Van de panelleden die reageerden geeft 21 procent aan niet actief te zijn op social media.

Bijna tweederde van de respondenten heeft liever persoonlijk contact dan via social media. Maar vooral voor mensen die wat verder weg staan, zowel qua band als qua afstand, wordt de meerwaarde van contact via Facebook of twitter gevoeld. "Ik kan het contact met de familie en vrienden in de hele wereld juist via social media onderhouden! Ben er blij mee", antwoordt iemand.

TipBommelerwaard.nl is een panel van ruim achthonderd mensen in de Bommelerwaard. Ook meepraten over actuele, vaak lokale onderwerpen? Aanmelden kan via de website.

Bommels team naar landelijke scoutingwedstrijd

regio • Zes jongens uit Zaltbommel en omstreken streden afgelopen weekend namens Scouting St. Martinus hard tijdens de regionale scouting wedstrijd (RSW) in Berlicum.
Het Superieure Evolutie Team, zoals ze zich hadden gedoopt, bouwde een prachtige kampkeuken en liep een lange hike op zaterdag. Hierna hebben de Bommelaren een blok creatief bezig moeten zijn door onder andere een nieuw volkslied te schrijven. Ook hebben ze op het gebied van sport en spel top gepresteerd; dit blok wisten ze te winnen. Overall moesten ze genoegen nemen met de derde plaats.
Daarmee hebben ze wel een ticket bemachtigd voor de LSW, de landelijke scoutingwedstrijden. De laatste keer dat een jongenspatrouille van St. Martinus dit mocht was in 1998. Wie weet, misschien hebben ze genoeg reserves achter de hand voor komend weekend, wanneer de LSW plaatsvindt?

Puddingbroodjes voor Alpe d'HuZes

nederhemert • In Nederhemert worden vrijdag huis aan huis puddingbroodjes verkocht. Met de opbrengst willen de initiatiefnemers dorpsgenoot Gerrit Robbemondt steunen, die dit jaar meedoet aan Alpe d'HuZes, de sponsortocht van KWF Kankerbestrijding. Robbemondt steunde bij de editie van 2014 als voorzitter van de oranjevereniging Team Nederhemert. De puddingbroodjes kosten 6,00 euro per doosje van vier stuks.

Collecteren voor het Oranje Fonds

zaltbommel • In Zaltbommel wordt van 22 tot en met 26 mei gecollecteerd voor een socialer Nederland. Twee organisaties uit Zaltbommel doen deze week mee aan de Oranje Fonds Collecte. Met de opbrengsten steunen zij projecten die bijvoorbeeld eenzaamheid en armoede bestrijden in Gelderland. Daarnaast kunnen zij hiermee hun eigen organisaties draaiende houden: de helft van de opbrengst mag een vereniging houden voor de eigen doelstelling.

Avond over Zuidwestboog

geldermalsen • Ondanks verzet van gemeenten Geldermalsen, Neerijnen, Zaltbommel, Maasdriel en 's-Hertogenbosch lijkt staatssecretaris Stientje van Veldhoven de komst van de zogenaamde Zuidwestboog bij Meteren door te willen zetten. De staatssecretaris heeft in een recent werkbezoek aangegeven dat nut en noodzaak van de aanleg voldoende is aangetoond. De Zuidwestboog zal een hoogte hebben van zo'n 20 tot 25 meter. Volgend jaar valt het definitieve besluit. Daarop vooruitlopend is er in het gemeentehuis van Geldermalsen dinsdag 22 mei vanaf 20:00 uur een beeldvormende bijeenkomst over de Zuidwestboog, zowel politici en bewoners uit Lingewaal, Geldermalsen en Neerijnen zijn hiervoor uitgenodigd.

Feestweek Opijnen Foto: Lya Cattel

Feestweek • Opijnen vierde rond Hemelvaart het traditionele dorpsfeest. Eén van de hoogtepunten was de optocht op vrijdag. Op donderdag was er de jaarmarkt. De kinderen konden vrijdag ook nog komen knutselen en zaterdag werd er een zeskamp georganiseerd.

Feestweek Opijnen Foto: Lya Cattel
Feestweek Opijnen Foto: Lya Cattel
Feestweek Opijnen Foto: Lya Cattel
Feestweek Opijnen Foto: Lya Cattel
Afscheidsconcert Mispelkrakers Foto: Lya Cattel

Afscheid • Carnavalsband De Mispelkrakers maakte er zaterdag nog één keer een groot feest van in sporthal De Ring in Zaltbommel. De kapel heeft na 46 jaar besloten te stoppen, omdat er niet genoeg nieuwe aanwas is.

Frans Duijts met VIP Tom. Foto: Shamajo

VIP-concert • Zo'n vijfhonderd gehandicapten en hun begeleiders genoten zaterdagmiddag in de Kindertuin in Zaltbommel van Nederlandstalige hits van verschillende bekende artiesten. De eerste editie van het Shamajo VIP-concert op deze locatie krijgt volgend jaar zeker een vervolg.

Jong en oud lezen Het Zonnelied door Foto: Wim van den Bogaard

Zonnelied • De hele maand mei is er in zorgcentrum Het Zonnelied in Ammerzoden aandacht voor het oude Zonnelied, lang geleden geschreven door Franciscus van Assisi. Afgelopen week kwamen kinderen van De Schakel op bezoek met een lied en tekeningen.

Poldermenu verbindt producenten

Patron cuisinier Luc van Iersel ziet 'zijn' streekproducenten genieten. Foto: Cynthia Brandwijk

zaltbommel • Bij La Provence namen telers en kwekers uit de streek vorige week een voorproefje van de polderlunch. De ontmoeting tussen de producenten leverde geanimeerde tafelgesprekken op.

Paddenstoelen, frambozen, slakken, snijbiet: chefkok Luc van Iersel verwerkt al deze ingrediënten in overheerlijke gerechten. Zoals in de polderlunch, een zesgangenmenu met een verhaal.

Dat verhaal vertelden ruim tien producenten vorige week zelf. Henk Biesters van Anguilla vangt rivierbaars in de Maas en Waal en paling in de Vinkeveense plassen. "Luc wilde graag baarzen, maar die mogen we in deze periode van het jaar niet vangen. Dus werden het Amerikaanse rivierkreeften, voor ons eigenlijk bijvangst. Het is prima om die op te eten, want ze vormen in Nederland een plaag."

Gecombineerd met bietenblad en asperges van De Sterregaard in Hedel is het gerecht een streling voor oog én tong. Net als het hoofdgerecht met onder andere een gehaktballetje klaargemaakt in Bommelaar Bier en een smaakvolle paddenstoel van Paddestoelenrijk uit Rossum. De boter van Den Eelder uit Well combineert weer prachtig met de eetbare bloemen van Look & Taste in Bruchem.

De kwekers, telers, de wijnspecialisten van Luuc van Boort en het team van La Provence horen elkaars toelichtingen vol belangstelling aan. Behalve de streek is er nog iets wat hen verbindt: passie voor hun vak. Aan tafel ontstaan dan ook spontaan de leukste gesprekken.

De wijnbouwer die op natuurvriendelijke wijze slakken wil weren gaat te rade bij de slakkenkweker, en krijgt van de biologische teler de tip dat hij het heermoes dat hem grijze haren bezorgt tot een middel tegen schimmel kan brouwen. Peter van Wijgerden van de eetbare bloemen vindt herkenning bij Geert de Weert van kwekerij De Westerbouwing waar het gaat om de interesse bij de consument om zelf iets te kweken.

Al deze verhalen krijgen de gasten die de polderlunch bestellen bij La Provence er normaal gesproken niet bij, maar het is Luc en zijn team zeker toevertrouwd om ze met hetzelfde enthousiasme over te brengen. "We werken graag met lokale producten: wat je van dichtbij haalt, is altijd verser. We versterken elkaar en de Bommelerwaard als regio", vindt Van Iersel.

Het poldermenu is tot en met 30 juni te bestellen voor de gereduceerde prijs van 42,50 euro per persoon.


Janneke Boogaard

'IJs is ook heerlijk bij koeler weer'

Piek Wei en Bart maken iedereen blij met ijs. Foto: Janneke Boogaard

zaltbommel • IJs, koffie, gezelligheid. Die tekst op het raam vat goed samen wat er te beleven valt bij Hygge in de Boschstraat.

Hygge is Deens voor diezelfde gezelligheid. Bij de Denen zit 'm dat niet in allerlei tierlantijntjes, maar in een eenvoudige frisheid. Die sfeer hebben Bart en Piek Wei Leijten dan ook gecreëerd in hun nieuwe ijs- en koffiesalon in de Bommelse binnenstad.

"In april zijn we zonder tamtam van start gegaan in de weekends, zodat we een beetje konden proefdraaien en zien welke smaken ijs mensen het lekkerst vinden", vertelt ijsmaker Bart. Vooral de witte chocola, oreo en citroen kregen lovende reacties. "Bij ons smaakt citroen niet naar snoepgoed, maar naar... citroen", lacht Bart. Hij maakt alle ijssoorten zelf, op basis van room of fruit. "Ik heb al contacten met een kersenteler: in het seizoen gaan we zeker kersenijs maken met vruchten uit de streek." Piek Wei: "Omdat we alles vers maken, zijn we flexibel. Tips van klanten proberen we soms dezelfde dag nog uit. Dat wordt gewaardeerd, merken we."

Bart is altijd al een groot liefhebber geweest van ijs en besloot uiteindelijk de pittige opleiding tot ambachtelijk ijsbereider te volgen. Piek Wei kun je ook wakker maken voor een koele traktatie en zij kan bogen op de nodige horeca-ervaring.

Beiden genieten van Hygge en van Zaltbommel. "Een jaar geleden zijn we hier komen wonen en gaan verbouwen. We vinden Zaltbommel 'het best bewaarde geheim van Nederland'. En nu de zaak open is, leren we snel meer mensen kennen."

Achterin is ruimte voor een knus zitje met veel hout, lichte kleuren en kaarsjes. Met koffie en chocolademelk hoopt Hygge het hele jaar door gasten te trekken. "Voor ijs hoeft het ook niet per se mooi weer te zijn. Wij zijn het misschien niet zo gewend, maar in Scandinavië eten ze meer ijs dan wij, en daar is het toch echt niet warmer." Bart sluit af: "Een ijscultuur kun je ook creëren!"

Hygge is te vinden op Boschstraat 80 en is in de zomer alle dagen open behalve dinsdag.


Janneke Boogaard

Na 50 jaar weg bij de veiling

zaltbommel • Lia van Hemert uit Haaften is op woensdag 2 mei met pensioen gegaan, na vijftig jaar trouwe dienst bij Veiling Zaltbommel. Op 16-jarige leeftijd begon zij als tuindersdochter met een baan als telefoniste en receptioniste bij de veiling. Die functie vervulde ze een halve eeuw lang. Kopers en telers zullen er vast aan moeten wennen dat ze Lia eerste aanspreekpunt voortaan moeten missen. In de begintijd van haar carrière waren er nog ruim honderd groente- en fruitveilingen in Nederland. Daar zijn er maar een handjevol van overgebleven. Bestuur en collega's zijn Lia erg dankbaar voor haar trouwe inzet.

Privacywet voor toerismesector

regio • Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland houdt op donderdag 17 mei een informatiebijeenkomst over de nieuwe privacywet. Deze Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) treedt op 25 mei in werking. Tijdens de bijeenkomst vertelt Bierman Advocaten uit Tiel wat ondernemers in de toerismesector kunnen verwachten en wat ze moeten doen. De nieuwe wet legt meer nadruk op verantwoordelijkheid voor organisaties wat betreft het verwerken van persoonsgegevens. Deelname aan de bijeenkomst (van 14:00-17:00 uur in Tiel) kost 25,00 euro. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Woongroep houdt open dag

zaltbommel • Woonwaard, woongroep voor vijftigplussers, opent de deuren op zaterdag 19 mei van 13:00-16:00 uur. Bezoekers kunnen op de Johan de Wittstraat 50 in Zaltbommel onder het genot van een kopje koffie/thee informatie krijgen over gemeenschappelijk wonen, een paar appartementen bezichtigen en een rondleiding krijgen in de Nije Hof.
Gemeenschappelijk wonen is steeds meer ingeburgerd, nu voorzieningen niet meer zomaar voorhanden zijn. Meer informatie: 06-22923964; woonwaard@live.nl of:

q www.woonwaard-zaltbommel.nl

Weg vrij voor vijf huizen Dorpsstraat

bruchem • Er kunnen vijf huizen gebouwd worden op de plek van de voormalige fietsenwinkel aan de Dorpsstraat 55 in Bruchem.

Het pand stond lange tijd leeg na het overlijden van de eigenaar en is vorig jaar gesloopt. In juni werd een inloopbijeenkomst georganiseerd waarbij de schetsplannen voor de te bouwen woningen positief werden ontvangen. Omwonenden hebben ook geen kritische noten geplaatst bij het ontwerp-bestemmingsplan. Daarom gaat de gemeenteraad nu het bestemmingsplan goedkeuren, zodat de bouw van start kan gaan.

Wethouder slaat eerste paal Mainfreight

zaltbommel • Wethouder Adrie Bragt slaat vandaag (woensdag) de eerste paal van het distributiecentrum voor Mainfreight. De raad moet nog wel beslissen over opslag van gevaarlijke stoffen.

In het vierde kwartaal van dit jaar wordt op De Wildeman een distributiecentrum van 50.000 vierkante meter opgeleverd op een perceel van negen hectare.

De gemeente Zaltbommel is er blij mee. Bragt: "De komst van Mainfreight betekent een forse impuls voor de regionale werkgelegenheid en bewijst dat bedrijventerrein De Wildeman een geweldige vestigingslocatie voor logistieke bedrijven is."

Mainfreight slaat consumentenproducten op zoals shampoo en deodorant. Omdat het om grote hoeveelheden gaat, valt de opslag onder het Besluit risico's zware ongevallen. Volgens het bestemmingsplan voor De Wildeman II - het nieuwe deel, waar onder andere Mainfreight komt - zijn bedrijven uit die categorie niet toegestaan. De gemeenteraad kan daarvan wel afwijken. Volgens het college is dat verantwoord. Een verklaring van geen bezwaar door de raad is nodig voordat de provincie de vergunning kan verlenen.

IJsclub Joviaal goedkoper uit

gameren • De gemeente Zaltbommel koopt het perceel waarop de ijsbaan in Gameren ligt en verhuurt de grond vervolgens aan ijsvereniging Joviaal. De gemeente kan deze actie kostenneutraal uitvoeren: de jaarlijkse kapitaallasten worden als huur doorberekend aan de ijsclub. Die is op deze manier stukken goedkoper uit dan voorheen, toen de club huur betaalde aan de eigenaar. De eigenaar had eerst voorgesteld dat Joviaal de grond zou kopen, maar de 105.000 euro die dat kost is voor een vereniging moeilijk op te brengen. De eigenaar kan de komende vijf jaar nog wel over de grond beschikken voor agrarisch gebruik.

16 / 28

Te Huur Appartement Binnenstad Zaltbommel, Tel. 06-51166550

Internationale Kunstmarkt in Buren zondag 20 mei (1e Pinksterdag) In de tuinen van het Marechausseemuseum van 12.00 tot 17.00 uur Toegang gratis

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Te koop tour caravan merk bustner met mover. voortent met luivel 2 keer gebruikt.caravan van 1998 volledig ingericht u kan er zo mee op vacantie. 2500 euro tel.041813263

LUIKSE MARKT UTRECHT JAARBEURS. 2e Pinksterdag 21 mei. 400 kramen met spullen van vroeger. Mooiste markt van het land. vanaerlebv.nl / hele dag parkeren 3,50 euro.

Drie keer feest voor Hedelse senioren

'Als je het vrijwilligerswerk verdeelt, wil iedereen best meedoen'

Het bestuur van SSH, v.l.n.r.: Christ Brok, Jos de Grouw, Sije van Malsen en Lia den Bol. Foto: aangeleverd

hedel • Het kan haast geen toeval zijn: zowel de secretaris als de voorzitter van Stichting Senioren Hedel (SSH) woont in de Burgemeester C. van de Werkenstraat in Hedel. Deze burgervader had in 1968 een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Comité Open Bejaarden Werk, zoals de SSH tot een paar jaar geleden heette.

Die oprichting is dit jaar dus vijftig jaar geleden, om precies te zijn op 19 juni. Dat viert de stichting met maar liefst drie feestjes in de jubileummaand. Het eerste is meteen al op vrijdag 1 juni: een optreden van MarieChristien en Striepke Veur. "Dat hebben we al tijden geleden vastgelegd", verheugt voorzitter Jos de Grouw zich al. De combi van gezellige meezingers en carnavalesk cabaret zal een breed publiek aanspreken.

Op zaterdag 16 juni is het opnieuw feest met een avond vol Hedels talent. Marieke en Loek zijn onder andere bekend van het All you need is love-concert van muziekvereniging DES en het Paardenmarktfeest. Van DES werkt het koperensemble mee. Mannenzanggroep Cantamus zingt licht en herkenbaar repertoire. Eén van de leden is Henk Hofmans, die ook solo zal optreden.

Conny de Louw-Maas is een echte Hedelse. In haar vrije tijd zingt, danst en acteert ze bij musicalvereniging Theabelle. Ook Hèls Kabaol mag deze avond niet ontbreken. De vriendengroep is al ruim twintig jaar actief en speelt nieuwe en 'gouwe ouwe' nummers zoals 'Het kleine café aan de haven'.

Riviercruise

Last but not least organiseert Stichting Senioren Hedel op vrijdag 29 juni een riviercruise, van Kerkdriel via de Maas naar Grave en over de Waal weer terug. Deze geheel verzorgde boottocht wordt met een sterk gereduceerde prijs aangeboden dankzij een bijdrage van het Coöperatiefonds van Rabobank Bommelerwaard. De cruise maakt deel uit van de bekende Senioren Vakantieweek, die wordt georganiseerd door meerdere seniorenorganisaties in Maasdriel.

En dan te bedenken dat juni normaal gesproken de rustigste maand is voor SSH. "De rest van het jaar organiseren we elke maand een activiteit", vertelt secretaris Christ Brok. "We hebben altijd een toneelavond met Uit Vriendschap, soms een lezing, of er komt een koor optreden. Het belangrijkste is dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dat wordt zeer gewaardeerd, merken we vaak aan de reacties."

Jos de Grouw en Christ Brok hopen dat veel ouderen aan de jubileumactiviteiten deelnemen. De Grouw: "Normaal gesproken komen er zestig tot tachtig mensen naar de activiteiten. We houden nu rekening met 125 mensen per feest. Ook degenen die nog nooit geweest zijn, zijn juist nu van harte welkom", drukt hij alle belangstellenden op het hart. Aan de publiciteit zal het niet liggen: twee bestuursleden fietsten een paar jaar geleden het hele dorp door om in alle straten te vragen waar zestigplussers wonen. Zo is het bestand waar de maandelijkse flyer wordt bezorgd verdubbeld tot ruim zeshonderd adressen. "Dankzij een gulle sponsor worden de boekjes tegenwoordig in kleur gedrukt, we merken dat ze daardoor nog beter gelezen worden", vertelt Brok enthousiast.

Het loopt lekker in het seniorencomité, concluderen Brok en De Grouw tevreden. "Je moet creatief blijven in het bedenken van activiteiten. Gelukkig hoeven we niet alles zelf uit te vinden, we hebben een groot netwerk waaruit we veel tips krijgen. En veel mensen zijn bereid te helpen. Dat werkt vooral als je ze voor een paar uurtjes vraagt. Een goed voorbeeld is onze appelflappenactie: daar is wel vijftig man bij betrokken. Zo kost het niemand veel tijd en blijft het leuk."


Opgeven voor de feestjes van 1 en 16 juni kan via het formulier in het boekje dat is bezorgd bij de ouderen in Hedel. Het formulier moet vóór zaterdag 26 mei zijn ingeleverd bij Lia den Bol, Koningin Wilhelminastraat 25 of Jos de Grouw, Burg. C. van de Werkenstraat 2.


Janneke Boogaard

Muzikanten in de dop

Het thema van het optreden was Fantasy. Foto: aangeleverd

hedel • Muziekschool DES, onderdeel van muziekvereniging DES uit Hedel, heeft twee fantastische dagen georganiseerd om muziekles op blaas- en slaginstrumenten via de eigen muziekschool te promoten.

Vrijdag vond een muzikale ochtend plaats op basisschool De Pollenhof en zaterdag volgde een open dag in het Gelre's End. De dag werd afgesloten met een concert georganiseerd en uitgevoerd door de leden van het opleidingsorkest Da Capo, met als thema Fantasy.

DES biedt muziekles voor jong en oud op diverse blaasinstrumenten die je in de fanfare tegenkomt, en op slagwerk. Belangstellenden kunnen zich nog tot 25 mei aanmelden voor vier proeflessen voor 10,00 euro via muziekschool@deshedel.nl. Deze proeflessen starten in juni in Gelre's End.

Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd

DES geeft ook cursussen 'Algemeen muzikale vorming' en voor de allerjongsten 'Muziek op schoot'.

Titel voor Van Alles Wa?

Alles voor een avondje lekker lachen. Foto: aangeleverd

rossum • Toneelgroep Van Alles Wa uit Rossum is genomineerd voor de verkiezing 'Vereniging van het jaar'. Nu nog stemmen verzamelen via internet.

Om de verkiezing te winnen roept de toneelgroep iedereen op om te stemmen. Voor de winnende vereniging, maar ook voor de stemmers zijn prijzen te verdienen. De clubs met de meeste stemmen en hoogste beoordeling maken kans op masterclasses van professionals en een professionele promotiefilm om de vereniging extra in de schijnwerpers te zetten.

Loesjean van Krieken, secretaris/regisseur van de toneelgroep: "We zijn een zeer enthousiaste groep die zoveel mogelijk publiek elk jaar een heerlijk avondje lachen wil bezorgen. Spelers, decorbouwers, grimeur, souffleur, kleding, en PR, er komt heel wat bij kijken voor het zover is."


q www.verenigingvanhetjaar.nl

Over de veranderde uiterwaarden

heesselt • Middels schilderijen en beelden brengen kunstenaars Loes ten Brink en Carla Wiersma - beiden uit Heesselt - de veranderende uiterwaarden in beeld. Omdat ze beiden aan de dijk wonen, hebben ze allebei goed zicht op alle werkzaamheden. Gegrepen door de vergaande veranderingen in de uiterwaarden, besloten ze de metamorfose in kunst uit te drukken. "Als je wandelt door de uiterwaard, verdwijnen je voetstappen achter je voeten. Alles wat vertrouwd en dierbaar is, wordt grootschalig afgegraven. We zullen er aan moeten wennen." Ten Brink vangt haar indrukken in krachtige schilderijen, waarin ze met rake lijnen en kleurvlakken orde en schoonheid schept in de chaos. Wiersma doet dit met keramische beelden: poëtische reacties op een rauwe werkelijkheid. Hun duo-expositie is vanaf zaterdag 26 mei te zien in Stroomhuis Neerijnen, de tentoonstelling wordt om 15:00 uur geopend. De werken zijn nog tot zondag 17 juni te zien. Meer informatie is op de website van Stroomhuis te vinden.

q www.stroomhuisneerijnen.nl

Straks bloemenzee in Poederoijen

poederoijen • Afgelopen week zijn de bermen in en rondom Poederoijen ingezaaid met gemengde bloemen. Het gaat om de Burgemeester Posweg, de gehele Achterdijk, het Pronkpad en een gedeelte van de Egter van Wissekerkeweg. Verder zijn er zaadpakketjes verdeeld onder de particulieren en bedrijven in het dorp die zich hiervoor hadden opgegeven om zelf een stukje in te zaaien. Imker Koos Tromp is de kartrekker van dit initiatief, het is één van de vele projecten in het kader van Levend Landschap, wat weer uit de koker van gemeente Zaltbommel en stichting Landschapsbeheer Gelderland komt. Het bloemenlint van 1,8 kilometer met een breedte van ruim 2 meter, moet vlinders, bijen, kevers en vogels lokken. Als het mengsel uitgebloeid is, blijft het gewas langs de wandelpaden staan om ook in de winter als beschutting en voedsel voor andere dieren te dienen. Bij het inzaaien van het bloemenmengsel, dat maximaal 80 centimeter hoog kan worden, zijn er piketpaaltjes geplaatst om te zorgen dat het gewas tijdens het bermen beheer niet wordt afgemaaid. De bermen in de buurt van de oversteekplaatsen zijn vrij gehouden om het zicht op de weg voor overstekende kinderen niet te hinderen en zo ongelukken te voorkomen. Koos Tromp vraagt alle inwoners van Poederoijen wel om rekening te houden met de zaaibedden langs de wandelpaden en de invalswegen. "Geen honden tijdens het uitlaten in de bedden laten graven of hun uitwerpselen laten deponeren en niet met auto's, fietsen, brommers dan wel quads door de bedden gaan rijden", waarschuwt hij.

q www.landschapsbeheergelderland.nl

donderdag 17 mei

Open Maaltijd Bruchem
11:30, Bruchem, gebouw Eben Haëzer. Voor 55-plussers uit de dorpen Bruchem, Kerkwijk, Delwijnen en Nederhemert. Deelname kost 5 euro. Aanmelden kan t/m 14 mei bij Bep van Holland: 0418-551988 of Wilma Kreling: 0418-644601.

Inloopspreekuur Klik & Tik Zaltbommel
15:00-16:30, Zaltbommel, bibliotheek. Voor beginnende computergebruikers, die in een veilige omgeving willen oefenen op de computer. Deelname is gratis.

Leerpunt Maasdriel
18:30-21:30, Kerkdriel, bibliotheek. Beter leren schrijven, lezen, rekenen of omgaan met de computer en internet. Deelname kost een kleine bijdrage voor de lesmaterialen. Meer informatie en aanmelden: 06-29462318 of leerpuntmaasdriel@kw1c.nl

Alzheimer Café
19:00-21:30, Ammerzoden, De Weesboom. Thema: 'Muziek als hulpmiddel in het zorgen voor elkaar'. Ingnar Rip ontwikkelde de website 'Alzheimer Muziekgeluk' en geeft workshops aan mantelzorgers en verzorgenden. Door inzetten van muziek als brenger van ontspanning kan het zorgen voor iemand met dementie gemakkelijker/beter verlopen. Toegang gratis. Meer informatie bij Saskia Cornelissen, mantelzorgconsulent: 0418-634231.

'Arjan's Big Year'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Film 'Arjan's Big Year' over de Nederlandse vogelaar Arjan Dwarshuis, die 2016 de wereld rondreisde om zoveel mogelijk vogels te spotten. Toegang: 5 euro.

Geestelijke Groeiavonden Bommelerwaard
20:00, Zaltbommel, De Ontmoeting. Laatste Geestelijke Groeiavond van het seizoen. Gerrit van Valen neemt ons weer mee door het boek Handelingen. Interactief Bijbelonderwijs, verrassende doorzichten en ontdekkende feiten. Koffie, thee of fris gratis. Breng allemaal iemand mee.
www.geestelijkegroeiavondenbommelerwaard.nl

vrijdag 18 mei

TaalPlus
9:00-11:30, Ammerzoden/Kerkdriel. Voor vrouwen en mannen die beter Nederlands willen leren om sterker en zelfstandiger in het leven te staan en die actief mee willen doen in de maatschappij. Deelname kost 10 euro per maand incl. boek. Aanmelden via kompasjokeverkuijlen@upcmail.nl of 06-44614237.

Inloopspreekuur Vluchtelingenwerk
11:30-13:30, Kerkdriel, bibliotheek. Wekelijks inloopspreekuur voor statushouders.Voor vragen op juridisch, maar ook op maatschappelijk gebied. Meer informatie: Anetta Scheurwater of Christa Thom: ascheurwater@vluchtelingenwerk.nl of bel naar: 0418-541017 of 06-82815577. Toegang gratis.

Voorjaarsmarkt
16:00-20:00, Waardenburg, Industrieweg 9. De hersteld hervormde gemeente van Haaften en Waardenburg organiseert weer een voorjaarsmarkt. Deze begint om 16:00 uur en duurt tot 20:00 uur. Er zijn weer veel producten en etenswaren te koop: van appelkoeken, tweedehands en nieuwe boeken tot modeaccessoires en vla van Den Eelder, maar ook zelfgemaakte jam, worsten, sieraden en kaas is op de markt verkrijgbaar.

High School Music
19:30, Zaltbommel, De Poorterij. Jeugdmusical door Musicalvereniging PITT, gebaseerd op de Amerikaanse film High School Music. M.m.v. fanfare Prins Hendrik uit Aalst. Regie: Annigje en Gonnie van Genderen. Entree: 8,50 euro.
www.de-poorterij.nl

zaterdag 19 mei

Wedstrijd model zweefvliegtuigen
11:30, Bruchem, Kolkweg 5. Modelvliegclub The Flying Dutchman houdt een wedstrijd voor model zweefvliegtuigen. Hierbij zal een motorloos zweefvliegtuig omhoog getrokken worden door een modelvliegtuig met motor. Eenmaal op hoogte zal de zwever los gelaten worden. Doel van de wedstrijd is om exact zes minuten in de lucht te blijven. De piloot moet dus goed de tijd en thermiek in de gaten houden om te winnen. Entree is gratis.

Open dag Woonwaard
13:00, Zaltbommel, Johan de Wittstraat 50. Gemeenschappelijk Wonen opent de deuren. Het gemeenschappelijk wonen is een belangrijk maatschappelijk verschijnsel geworden. Vanzelfsprekendheden uit het verleden vallen weg, voorzieningen zijn niet meer zomaar voorhanden, men moet het leven veel meer zelf inrichten, organiseren en vormgeven. Gemeenschappelijk wonen past daar goed in voor veel mensen. Woonwaard, woongroep voor vijftigplussers, opent deze zaterdag de deuren van 13:00 uur tot 16:00 uur. Er is gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie/ thee informatie te krijgen over gemeenschappelijk wonen, een paar appartementen te bezichtigen en een rondleiding te krijgen in de Nije Hof. Meer informatie: 06-22923964; woonwaard@live.nl; www.woonwaard-zaltbommel.nl.

High School Music
19:30, Zaltbommel, De Poorterij. Jeugdmusical gebaseerd op de Amerikaanse film High School Music. M.m.v. fanfare Prins Hendrik uit Aalst. Regie: Annigje en Gonnie van Genderen. Entree: 8,50 euro.
www.de-poorterij.nl

Voorjaarsconcert Bruchem
19:30, Bruchem, hervormde kerk. Voorjaarsconcert m.m.v. mannenkoor Asaf uit Hardinxveld-Giessendam en chr. gem. zangvereniging Sursum Corda, beide o.l.v. Nelly van de Broek en diverse muzikanten. Toegang gratis, collecte ter bestrijding van de onkosten.

Samenwerkingsconcert
19:30, Alem, dorpshuis De Drie Linden. Muzikale avond met fanfare Juliana uit Rossum en fanfare Alem. Slagwerkgroep Alem o.l.v. Lynyrd Denissen en slagwerkgroep Juliana o.l.v. Marcel van Vught, fanfare Juliana o.l.v. Jan Danckaerts en fanfare Alem o.l.v. Joost van Wichen. De vereniging spelen apart van elkaar, maar ook een aantal stukken gezamenlijk. Toegang gratis.

Primos del Norte
20:00, Poederoijen, de Gevleugelde Ezel. In de Gevleugelde Ezel aan de Maasdijk 74 wordt prachtige Flamencomuziek gespeeld door het trio Primos del Norte. De mooie doordringende stem van Erminia Fernández Córdoba wordt meesterlijk begeleid door het virtuoze gitaarspel van Arturo Ramón. De precieze Flamenco-ritmiek wordt nog eens verdiept door percussionist Udo Demandt. Het samenspel is soepel, spontaan, vurig en magisch. Het concert begint om 20:00 uur, de prijs is, inclusief koffie in de pauze en een licht souper na afloop, 40 euro. In verband met de voorbereidingen is reserveren via 0418-673597 of Mascha.v.Peijpe@inter.nl.net gewenst, liefst voor donderdagavond.

zondag 20 mei

Kofferbakverkoop De zandmeren
10:00-16:30, Kerkdriel, De Zandmeren. Kofferbakverkoop. Gratis entree voor het publiek. Het terrein is om 10:00 uur open. Informatie voor de verkopers: Dit is de grootste kofferbak verkoop van dit jaar in de wijde omgeving. Dus mocht u nog spulletjes willen verkopen meld u dan nu aan. Info: 06-47028121 ook whatsapp dagelijks bereikbaar van 10:00u tot 21:00u.

Ammersoyen Middeleeuws Bewoond
11:00-17:00, Ammerzoden, Kasteel Ammersoyen. Het jaarlijkse middeleeuwse evenement Ammersoyen Middeleeuws Bewoond. Twee dagen lang logeert de hertog van Gelre in kasteel Ammersoyen en kan het publiek meemaken hoe het leven eruit zag in de middeleeuwen. In en om het kasteel bruist het van de activiteiten en er is een uitgebreid programma voor kinderen.
www.middeleeuwsammersoyen.nl

Bommel Beach
11:00, Zaltbommel, Markt. Het leukste en gezelligste beachvolleybaltoernooi in de Bommelerwaard.

Oude Moestuin
13:00-17:00, Brakel, achter Huis Brakel. Open middag Oude Moestuin. Zo'n 2000 soorten planten. Het vrijwilligersechtpaar Ermstrang dat de tuin onderhoudt is aanwezig om toelichting te geven. Toegang gratis.

Japanse pianist
14:30, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Tijdens het Rivierenland Klassiek zondagmiddagconcert speelt de Japanse pianist Ayunu Yamanska. In het voorprogramma spelen de broertjes Hu, uit Waardenburg, allen piano.

maandag 21 mei

Tractoren in Varik
9:00, Varik, de Bol. Net als voorgaande jaren organiseert de Betuwse Historische Tractoren Club (BHTC) op Tweede Pinksterdag een happening met prachtig opgepoetste en gereviseerde oude tractoren op de Bol in Varik. Om 15:00 uur arriveert er met het pontje een dweilorkest. Aanmelden voor de toertocht kan via J.H. Leenders, 06-14639620. deelname kost 15 euro.

Beleef de boerderij
10:00, Ammerzoden en Hedel. Bij zes boeren en telers uit Hedel en Ammerzoden kan er een kijkje nemen achter de schermen worden genomen. Tijdens 'Beleef de Boerderij' kunnen bezoekers zien wat er allemaal gebeurt voor de streekproducten op het bord liggen. De dag wordt georganiseerd door de Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer in de Bommelerwaard De Capreton in samenwerking met de deelnemende bedrijven. De koeiendans vindt plaats om 12:00 uur op de boerderij van de familie van Zeelst, Achterdijk 57 in Hedel. De toegang tot de boerderijen is gratis. Ook dit jaar is er weer een gevarieerd programma. Het volledige programma, de kleurplaat voor de kleurwedstrijd en de deelnemende bedrijven zijn ook te vinden op: www.capreton.nl.

Bommel Beach
11:00, Zaltbommel, De Markt. Beachvolleybaltoernooi. Met beachvolley clinic door Debora Kadijk, internationaal top-(beach-)volleybalster van de Kadijk Beach University en haar team van profvolleybalsters. Aansluitend een jeugdbeachvolleybaltoernooi.

Familiestruintocht in het Munnikenland
11:00-13:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Met de boswachter van Staatsbosbeheer struinen door de ruige uiterwaarden van het Munnikenland. Kom meer te weten over de planten en dieren die hier leven en wie weet sta je oog in oog met een Rode Geus of Konikpaard. Deelname kost 5 euro, kinderen t/m 12 jaar 3 euro (vanaf 4 jaar). Vertrek vanaf de grote parkeerplaats. Meer informatie bij boswachter Jeff Korsmit via j.korsmit@staatsbosbeheer.nl.

Babbels Buiten
14:00-22:00, Kerkdriel, café Babbels. Van pop- tot rockmuziek, van rock-'n'-roll tot Nederlandstalig, met soul of prachtig akoestisch, de café- en muziekliefhebbers genieten van het Babbels podium. Het is allemaal te vinden bij Babbels binnen en juist daarom gaat Babbels nu ook eens lekker naar buiten met op Tweede Pinksterdag

Orgelconcert door Evert van de Veen
20:00, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. Feestelijk orgelconcert door Evert van de Veen uit Voorthuizen. Hij speelt compsoities van o.a. Bach, De Lange sr, Dethier, Homilius, Lavallée-Smith, Van Bree, Mulder van V.d. Veen. Entree: 10 euro (online bestelling), 12,50 aan de kerk. Kinderen t/m 15 jaar gratis.
www.evertvandeveen.nl

dinsdag 22 mei

Start Avond4Daagse
19:45, Kerkdriel, De Kreek. Eerste dag van de Rode Kruis Avondvierdaagse.

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Finding Your Feet' van Richard Loncraine. Levendige film die overtuigt, doordat het verhaal niet voorbij gaat aan de realiteit van het ouder worden. Niet alleen komisch en aanstekelijk charmant, maar ook pakkend en herkenbaar.

woensdag 23 mei

Repair Café
14:00-16:30, Zaltbommel, Pand 9. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes, computers.

Kienen
13:30, Kerkdriel, De Leijenstein. Met het Kienduo Toos en Toon. Deelname kost 4 euro. Een extra kaart kost 1 euro. Aanmelden niet nodig. Ook niet-leden van de KBO zijn welkom.

Avond4Daagse dag 2
18:45, Brakel, Huis Brakel. Tweede dag van de Rode Kruis Avondvierdaagse.

donderdag 24 mei

Avond4Daagse dag 3
18:45, Hedel, Gelre's End. Derde wandeldag van de Rode Kruis Avondvierdaagse.

vrijdag 25 mei

Intocht Avond4daagse
18:15, Zaltbommel, De Verdraagzaamheid. Start laatste dag van de Rode Kruis Avondvierdaagse. Vertrek vanaf de Waalkade, de intocht is op de Markt.

Truckshow Nederhemert
19:00-22:00, Nederhemert, evenemententerrein. Jaarlijkse truckshow.

Foute party
20:30, Nederhemert, evenemententerrein. Feestavond voor jong en oud. Toegang gratis.

'Beleef de boerderij' Bommelerwaard

'Beleef de boerderij' in Hedel en Ammerzoden.

hedel • Bij zes boeren en telers uit Hedel en Ammerzoden kan er op 21 mei, tweede Pinksterdag, een kijkje nemen achter de schermen worden genomen.

Tijdens 'Beleef de Boerderij' kunnen bezoekers zien wat er allemaal gebeurt voor de streekproducten op het bord liggen. De dag wordt georganiseerd door de Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer in de Bommelerwaard De Capreton in samenwerking met de deelnemende bedrijven. Naast de bekende namen zal dit jaar ook Jac van den Oord de deuren openen in verband met het honderdjarig bestaan. Hoogtepunt van het evenement is de koeiendans. De koeiendans vindt plaats om 12:00 uur op de boerderij van de familie van Zeelst, Achterdijk 57 in Hedel. De koeien worden losgelaten door de kersverse Aardbeienkoningin van de Bommelerwaard. Om het voor de bezoeker makkelijk te maken, rijdt er een tractorhuifkar tussen de boerderijen. Voor bezoekers die met eigen vervoer rondrijden zijn er plattegrondjes op de bedrijven aanwezig. De toegang tot de boerderijen is gratis.


Ook dit jaar is er weer een gevarieerd programma. Kom kijken hoe de dieren op de boerderij leven, hoe champignons geteeld en geoogst worden, hoe het lekkerste ijs van de Bommelerwaard gemaakt wordt en wat er allemaal gedaan kan worden met een aardappel. Er is een prijsvraag en voor kinderen is er een kleurwedstrijd. De kleurplaat is te downloaden op onderstaande website en kan op 21 mei worden ingeleverd bij één van de deelnemende bedrijven. Het volledige programma en de deelnemende bedrijven zijn ook te vinden op:


q www.capreton.nl

Body-Fit

regio • Sportvereniging 'Dancesation' start de cursus Body-Fit: een combinatiecursus bestaande uit aerobic, burn workout, Zumba fitness, figuurverbetering, conditietraining. De nieuwe lessen beginnen in de week van 14 mei in Zaltbommel (maandag en woensdag), Hedel (maandag), Aalst (dinsdag) en Nieuwaal (maandag tot en met donderdag). Informatie en aanmelding: J. van der Meijden, 0418-564056.

q www.bodyfitbommelerwaard.nl

zaterdag 19 mei

Flamencomuziek in Poederoijen
poederoijen • In de Gevleugelde Ezel aan de Maadijk 74 in Poederoijen is zaterdag 19 mei vanaf 20:00 uur prachtige flamencomuziek te beluisteren, gespeeld door het trio Primos del Norte. Primos del Norte speelt traditionele en moderne Flamenco op een hoog muzikaal niveau. De mooie doordringende stem van Erminia Fernández Córdoba wordt meesterlijk begeleid door het virtuoze gitaarspel van Arturo Ramón. De precieze Flamenco-ritmiek wordt nog eens verdiept door percussionist Udo Demandt. Het samenspel is soepel, spontaan, vurig en magisch.
De prijs is, inclusief koffie in de pauze en een licht souper na afloop, 40 euro. In verband met de voorbereidingen is reserveren via 0418-673597 of Mascha.v.Peijpe@inter.nl.net gewenst, liefst voor donderdagavond.

Expositie over uiterwaarden

neerijnen • Loes ten Brink en Carla Wiersma, beiden wonend in Heesselt, geven een creatief beeldverslag van de veranderende uitwaarden-wereld rond hun woningen. Wonend en werkend aan de Heesseltse dijk, worden de kunstenaars Loes ten Brink (schilder) en Carla Wiersma (beeldhouwer) gegrepen door de veranderingen in de uiterwaarden. De expositie in Stroomhuis Neerijnen wordt zaterdag 26 mei om 15:00 uur geopend door Stan Pijls.

Kerkdiensten

AALST - Herst. Herv. Gem. 11.00 en 18.30 uur ds. M.W. Muilwijk. 11.00 uur ds. G.J. Blankers (2e Pinksterdag maandag 21 mei). Herv. Gem. 09.30 uur ds. J. Noordam, 18.30 uur ds. C.D. Zonnenberg.

AMMERZODEN - Verpleeghuis de Lindeboom 16.00 uur Pinksterfeest (vrijdag 18 mei). Verpleeghuis Het Zonnelied 14.30 uur Pinksterfeest, Marten Tel (vrijdag 18 mei). 19.00 uur parochie-eucharistieviering R. Putman (zaterdag 19 mei). 14.30 uur Protestantse viering, A.B. den Hartog.

BRAKEL - Herv. Gem. a.h. Marktplein 09.30 uur ds. B.A. Belder, 18.30 uur ds. J.A.W. Verhoeven.

BRUCHEM - Christengemeente (De Gasthof, Vreedstraat 19) 10.00 uur Gerrit van Valen. Herv. Gem. PKN 09.30 uur ds. A.N. v.d. Wind, 18.30 uur ds. A. v. Zetten. 09.30 uur gez.dienst met Kerkwijk (maandag 21 mei).

EST - Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. Hogenhout.

GAMEREN - Herst. Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. A.C. Rijken. 09.30 uur ds. A.C. Rijken (2e Pinksterdag maandag 21 mei). Herv. Gem. 09.30 uur ds. G. Wassinkmaat, 18.30 uur ds. M.A. v.d. Berg. 09.30 uur ds. G. Wassinkmaat (2e Pinksterdag maandag 21 mei).

GELDERMALSEN - Remonstrantse Werkgroep West-Betuwe ism Doopsgezinde Broederschap 09.30 uur dr. H.J. Siebrand. Vrije Evang. Gem. de Ark(Helicon,Burg. Roozeveld v.d. Venlaan 7) 10.00 uur dienst.

HEDEL - Herv. Gem. 09.30 uur ds. J.J. Mulder, 18.30 uur ds. K. Hak. 09.30 uur ds. J.J. Mulder (2e Pinksterdag maandag 21 mei).

HEEREWAARDEN - Prot Tweestromengem. Rossum-Heerewaarden-Hurwenen 10.00 uur ds. C.A. Davidse.

KERKDRIEL - Prot. Gem. 10.00 uur ds. M. Baan. St. Martinus Parochie 09.00 uur Eucharistieviering (vrijdag 18 mei).

KERKWIJK - Herst. Herv. Gem. Kerkwijk e.o. 09.30 uur kand. M. Diepeveen, 18.30 uur ds. A. den Hartog. 09.30 uur ds. P.D. v.d. Boogaard (2e Pinksterdag maandag 21 mei). Herv. Gem. PKN Kerkwijk/Delwijnen/Nederhemert 09.30 uur prop. J.A. de Kruijf, 18.30 uur ds. G. Mulder. 09.30 uur prop. L. v.d. Dool (2e Pinksterdag maandag 21 mei).

NEERIJNEN - Herv. Gem. Waardenburg/Neerijnen PKN 09.45 uur ds. K.E. Schonewille.

NIEUWAAL - Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. P. Verhaar, 18.30 uur ds. J.G. Blom. 09.30 uur ds. P. Verhaar (2e Pinksterdag maandag 21 mei).

OPIJNEN - Herv. Gem. 10.00 uur ds. F.W. van IJsseldijk.

POEDEROIJEN - Herv. Gem. Poederoijen en Loevestein 09.30 uur ds. A.B. van Campen, 18.30 uur ds. J. v. Dijk.

ROSSUM - Prot. Tweestromengem. Rossum-Heerewaarden-Hurwenen 10.00 uur dienst in Heerewaarden.

VARIK - Protestantse kerk 10.00 uur ds. M. Cevaal-Erbrink. R.K. Kerk 09.30 uur Woord- en Communieviering, L. Langendijk.

WELL - Ned. Herv. Gem. te Well/Ammerzoden 10.00 uur ds. L.M. Aangeenbrug.

ZALTBOMMEL - Evang. Gem. Bommelerwaard (Pand 9, van Heemstraweg west 9) 10.00 uur Kees Heijstek, bed H.A.. Evangelisatie Herst. Herv. Kerk 14.00 uur Cand. J. Fekkes. Geref. Kerk Vrijgem. 10.00 uur ds. A. Reitsema, 16.30 uur ds. W. van Veelen. Protestantse Gemeente Zaltbommel i.w. Sint Maarten 10.00 uur ds. J. de Heer/ds. T. Bouw/pastor B. Bus. Volle Evangelie Gem. De Kandelaar (sportcomplex Cambium, Courtine 4) 10.00 uur Ieder heeft iets dienst.

ZUILICHEM - Geref. Kerk Gameren/Zuillichem 09.30 uur ds. I. Eckhardt, 18.30 uur ds. E.J. v.d. Brink. Herst. Herv. Gem. 09.30 uur ds. J.G. Blom, 18.30 uur ds. P. Verhaar. Herv. Gem. 09.30 uur dhr. T.R. Rietveld, 18.30 uur prop. M.G.M. Mudde. 09.30 uur ds. G. Mulder (2e Pinksterdag maandag 21 mei).

Evenement met tractoren in Varik

Net als voorgaande jaren houdt de Betuwse Historische Tractoren Club (BHTC) op Tweede Pinksterdag een happening met prachtig opgepoetste en gereviseerde oude tractoren op de Bol in Varik. Het motto is dit jaar 'Heel de Betuwe rijdt'. De tractoren rijden in twee groepen een tocht door de prachtige regio. Wie mee wil rijden wordt om 8.30 uur op de Bol verwacht. Publiek is welkom tussen 9:00 en 17:00 uur.

Dames pooltoernooi in De Oude Bieb

Poolen is natuurlijk niet alleen voor de mannen bedoeld, maar ook zeer geschikt voor dames. Daarom houdt De Oude Bieb van 14:00 tot 18:00 uur deze keer een dames pooltoernooi voor zowele beginnen als gevorderde pool-speelsters. Begeleiding is die middag aanwezig. Inschrijven: 0418-519009, info@deoudebieb.nu of aan de bar bij De Oude Bieb, Nieuwstraat 4 in Zaltbommel. Kosten: 8 euro.

Liefde voor de harp in Heerewaarden

Comité Muziek in de Kerk presenteert vanaf 20:00 uur in de hervormde kerk van Heerewaarden het duo Claudia en Manito met hun programma Arpamor 'Liefde voor de harp'. Claudia speelt de Paraguyaanse harp en zingt, Manito begeleidt haar op gitaar, mandoline of Spaanse Luit. Zij brengen hun publiek van het waterige Nederlandse zonnetje naar de hitte van Zuidamerikaanse Zamba's, tango's en canzona's.

Knusse snuffelmarkt in Rossumse Parel

In Dorpshuis de Parel in Rossum wordt tussen 11:00 en 15:30 uur een knusse snuffelmarkt gehouden. Op de Pareltjes Snuffelmarkt krijgen bezoekers de kans om in een prettige ambiance lekker te snuffelen tussen de aangeboden tweedehands koopwaar, antiek en curiosa. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, de huur is 7,50 euro. Reserveren kan via 0418-661519 of dorpshuisdeparel@gmail.com.

Wandelen in stilte in de natuur, op 17 en 31 mei. Kijk op de Facebookpagina Wandel in stilte.

Maak kennis met D66 Bommelerwaard

Leden van D66 Bommelerwaard komen om 15:30 uur bijeen bij wijnproeverij De Oude Waalstroom in Hurwenen. Wie wil kan aanschuiven om in gesprek te gaan met D66.

'Geef liefde een kans' van Johan Moreno

Foto: aangeleverd

Zanger Johan Moreno, woonachtig in Hedel, presenteert vanaf 20:30 uur in café De Droom in Kerkdriel zijn derde single 'Geef liefde een kans'. Deze avond treden diverse artiesten op.

Roda Boys breekt titelstrijd open

2-0 is doffe dreun voor Almkerk

Roda Boys was opgetogen over de winst. Foto: Gerald van Zanten

aalst • Met de winst brak Roda Boys de titelstrijd in de tweede klasse weer helemaal open. De gastheren in Aalst brachten het verschil op de ranglijst met nog twee wedstrijden te gaan terug tot een punt. De dreun voor Almkerk was dubbel. Ook Pelikaan, dat won bij Woudrichem, hijgt nu in de nek.

Wat er aan de hand was met Almkerk, dat geen moment in de wedstrijd kwam, bleef zaterdag een beetje in de lucht hangen. "Ik weet niet wat er mis was bij ons", zocht Jelle Stalenhoef naar een verklaring.

"Het was een dik verdiende overwinning voor Roda Boys. We gaven gewoon niet thuis vandaag. Vanaf de eerste minuut zat het er niet in. Gelukkig hebben we het nog in eigen hand", probeerde de aanvoerder van Almkerk de scherven bij elkaar te rapen.

Trainer Frank Brands van Roda Boys kon de 2-0 winst als een mooie opsteker beschouwen in de titelstrijd. "Een aantal weken geleden hebben we tegen elkaar gezegd, dat de afstand met Almkerk niet groter moet worden. Dan kunnen we de druk er op houden door hier te winnen vandaag. Dat is gelukt en daar viel niks op af te dingen", had de trainer van Roda Boys helemaal gelijk.

"Ik wil mijn ploeg dan ook een groot compliment maken voor de inzet en de strijd", snoof Brands de winst met tevredenheid op.


Behoedzaam

Beide ploegen begonnen behoedzaam aan de krachtmeting in Aalst. Het was wel Roda Boys dat de wedstrijd het beste oppakte. Na een klein kwartier was ook de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg. Cristiaan van Aalst werkte die mogelijkheid nog over het Almkerkse doel. Vervolgens was Almkerk twee keer dicht bij de openingstreffer.

Na het half uur brak Roda Boys de wedstrijd open, nadat Jordi de Wit over de voet ging bij de uitkomende keeper Maikel Korebrits. Vanaf de stip schoot Freek van Eembergen de 1-0 tegen het net.

Daarmee was Almkerk het helemaal kwijt. De gasten hadden geluk, dat keeper Korebrits met de voet redde op een volgende kans voor Martijn de Wildt.

Ander vaatje

De verwachting was dat Almkerk na de rust uit een ander vaatje zou tappen. De plannen werden echter doorkruist met de snelle 2-0 van Roda Boys. Nils Loef slalomde door de Almkerkse verdediging en schoot snoeihard raak.

Almkerk liep hiermee achter de feiten aan. De beste kansen bleven voor Roda Boys. Bij Almkerk bleef het doelloos zoeken en het was onmacht troef. Bij Roda Boys vergat Martijn de Wildt de winst nog wat aan te dikken. Voor Almkerk waren een woest schot van Jurre van Laarhoven en een vrije trap van De Vries de laatste wapenfeiten. Die brachten ook geen verandering meer in de 2-0 stand.

Realiteit

Trainer Robert Roest: "Thuis hebben we het ook lastig gehad. Dit kan gebeuren. Roda Boys stond beter georganiseerd en ze hebben de waarde van deze wedstrijd beter ingeschat dan wij. Het kan veroorzaakt zijn door de spanning. Als ploeg moeten wij veel weerstanden overwinnen. We staan al lang op kop en iedereen jaagt op ons en Roda Boys is dat nu gelukt", sloot Roest aan bij de werkelijkheid.

"Het verschil is nu nog een punt. Ik had liever eerder in het seizoen een keer verloren. Dan heb je wat meer wedstrijden om dat recht te trekken. Nu wordt dat moeilijker. Natuurlijk is het een tik en je hebt nog maar kort om te herstellen."

Almkerk staat nu nog een punt voor op Roda Boys en drie punten op Pelikaan. "Dus wij moeten ons richten op de volgende wedstrijd en zorgen, dat we die gaan winnen. We spelen elke wedstrijd na de winterstop al met spanning en Roda Boys pakte het goed aan vandaag. Ze waren vandaag gewoon beter", moest Roest de pijnlijke dreun toe geven.

Nico van Es

UITSLAGEN

Dinsdag 8 mei

Kerkwijk - Rhelico         0-1


Donderdag 10 mei

Roda Boys - SVW         4-1
GVV'63 - Sparta'30         2-3
Well - Zuilichem         0-3
MEC'07 - DSC         1-2
Alem - CHC         2-2
HRC'14 - RKVSC         3-4
Ophemert - SBV         5-0
Heerewaarden - SCZ         6-1
Maaskantse Boys - Jan van Arckel         2-0


Zaterdag 12 mei

LRC Leerdam - WNC         1-3
Roda Boys - Almkerk         2-0
Hardinxveld - Nivo Sparta         1-3
GVV'63 - Haaften         3-2
Noordeloos - Brakel         1-6
Rhelico - Zuilichem         1-1
MVV'58 - Kerkwijk         4-1
Unitas - Well         10-0


Zondag 13 mei

Alem - DSC         2-2
MOSA'14 - Hedel         3-1
Maaskantse Boys - DSS'14         2-0
Jan van Arckel - Wadenoijen         5-1
OSC'45 - RKVSC         4-0
Ophemert - Ravenstein         2-1
HRC'14 - Heerewaarden         5-1

PROGRAMMA

Zaterdag 19 mei

Montfoort - WNC
Nivo Sparta - Roda Boys
BLC - GVV'63
Kerkwijk - Peursum
Zuilichem - Unitas
Brakel - Groot Ammers
Well - VVAC


Zondag 20 mei

DSC - MEC'07
CHC - Alem
Hedel - SBV
Jan van Arckel - Maaskantse Boys
DSS'14 - Ophemert
RKVSC - HRC'14
SCZ - Heerewaarden

Stehmann Sport Topscorersbokaal

regio • Schutter van het weekeinde is Jeroen de Groot. Na zijn uitstapje naar DSC komt hij met regelmaat weer los voor Jan van Arckel. Tegen Wadenoijen was het op het eigen kunstgras vier keer raak voor de blonde goalgetter. Met nog wedstrijden tegen Maaskantse Boys en op de laatste speeldag de concurrent in de derde periode MOSA'13 voor de boeg, zit er mogelijk nog meer in voor De Groot. Hij staat op drie doelpunten van regionaal topscorer Willen Looijen. Twee treffers waren er voor Roel de Kruijk (Nivo Sparta), Andor van Andel (Brakel) en Peter Maasdam van HRC'14. De top drie in de stand om de Stehmann Sport Topscorersbokaal is nu als volgt: Willem Looijen (Nivo Sparta): 25 doelpunten; Jeroen de Groot (Jan van Arckel): 22 doelpunten; Kevin Broekmeulen (Alem), Bas Vos (DSC), Christian Broekmeulen (Heerewaarden): 21 doelpunten.

Kontakt Cup

Met nog twee duels te gaan kan het bijna niet meer misgaan voor Roda Boys/Bommelerwaard. De cup keert na dit seizoen waarschijnlijk terug naar Aalst. Alem is nog de enige concurrent.

q www.regio-voetbal.nl

Alem en DSC wederom in evenwicht

Foto: Gerald van Zanten

alem • De derby tussen Alem en DSC is zondagmiddag voor de tweede keer dit seizoen onbeslist geëindigd. Uitgerekend ex-DSC-aanvaller Kevin Broekmeulen bezorgde de thuisploeg met de 2-2 vlak voor tijd een punt. De puntendeling was een correcte weerspiegeling van de verhoudingen, maar voor DSC waren de druiven zuur. De kans dat zij nu nog de hoogst geklasseerde periodekampioen gaan worden en daarmee de eerste nacompetitieronde vrijloten, is nihil geworden, weet ook trainer Arian Meeuwsen. "Het gat blijft nu vier punten. Als het één punt was geworden, dan had er nog van alles kunnen gebeuren. Nu moeten wij twee keer winnen en Alem twee keer verliezen. Dat wordt moeilijk." Alem-oefenmeester Piet Saaman toonde zich meer dan content met een punt: "Voor ons is het absoluut een gewonnen punt. Ik heb een goed gevoel over de nacompetitie. We hebben een ploeg die de stap naar de derde klasse kan maken. Het zou wel geweldig zijn als ik hier met een promotie zou kunnen afsluiten."

Goud en brons voor jong talent Hamarithi

Isabel Spiering won allround de derde prijs. Foto: Alco Vos

aalst • Goud op de balk voor Isabel Spiering en op brug voor Mirre van der Nat, en een allround derde plaats voor Isabel: dat was de mooie oogst van sportvereniging Hamarithi in de finale van de jongtalentencompetitie.

Hamarithi was met drie pré-instappers (de zeven- en achtjarigen die komend seizoen echte KNGU-bondswedstrijden mogen turnen) zeer succesvol in de finale van de jong talenten competitie. Isabel Spiering turnde een prachtige balkoefening zonder wiebels en ontving voor dit toestel goud.

Mirre van der Nat liet zien weer de allersterkste te zijn bij het onderdeel brug waar zij moest zwaaien, optrekken en hangen in een negentig-gradenhouding. Allround werd Isabel verrassend derde en ontving hiervoor de bronzen beker. Ook werd zij eerste op het onderdeel balk. Mirre werd allround vijfde door een grove fout op balk, maar mocht de hoogste trede op voor het onderdeel brug.

Eva van de Werken eindigde in een zeer sterk deelnemersveld als twintigste van de 31.

Trios

Met Hemelvaart reisde de wedstrijdgroep van SV Trios Rossum weer af naar het IAG Sportevent voor hun jaarlijkse turnkamp. Ook dit jaar deden zij weer mee aan de internationale demowedstrijd Gym4Life Challenge. Tijdens de finale in de grote MSE-hal in 's-Hertogenbosch, moesten de turnsters van Trios strijden tegen groepen uit Israël, Engeland, België en Nederland. Uiteindelijk eindigde Trios op zesde plaats van de 36 teams. Dit is een grote prestatie. De jongsten in deze groep zijn pas zes jaar. Trios was zeker publieksfavoriet en de turnsters werden goed aangemoedigd.

Nu zal de wedstrijdgroep van Trios zich gaan voorbereiden op een groot wedstrijdweekend in Breda.

Finaledag toernooien Regio-Voetbal

sleeuwijk • De finaledag van de Regio-Voetbal Toernooien is maandag 21 mei (Tweede Pinksterdag) op het complex van vv Sleeuwijk. Voor het eerst in de driejarige toernooigeschiedenis zullen er vijf finales worden gespeeld. Om 12:00 uur begint de finale van de verliezersronde van de EM Kantoorsystemen Cup en de finale van de Samba Football Cup JO15 tussen Kozakken Boys en SteDoCo. De vrouwenfinale staat gepland voor 15:00 uur, met GJS VR tegen SteDoCo. Eveneens om 15:00 uur: LRC tegen Almkerk/Altena of HRC'14 in de finale van de Samba Football Football Cup MO15. De eindstrijd van de EM Kantoorsystemen Cup gaat vanaf 17:00 uur tussen eersteklasser GRC'14 en titelverdediger Kozakken Boys.

Paardensport

gameren • Donderdag won Corine Bambacht (PSV De Bommelerwaard) in Gameren in de klasse M1 twee keer met haar paard Itrina (200 en 195 punten). In de klasse M2 pony's won Celine Beukhof eveneens twee keer, met haar pony Eviette S (186,5 en 185 punten). Zaterdag herhaalde Celine dat kunstje in Velddriel. Nina van Mook reed in de klasse M1 met haar paard Illusionist M naar een tweede plaats met 67,17 procent. Lotte van Mook werd in de klasse L2 met haar paard Ilinda M tweede met 199 punten.

Verloting Kerkwijk

kerkwijk • Donderdag 10 mei na het familie toernooi is de trekking verricht van de grote verloting bij VV Kerkwijk. De uitslag: 1e prijs € 500: Thijs 't Lam Nieuwland, 2e prijs € 300: Joke van Ooijen Nederhemert, 3e prijs € 150: Jorina Bakker Bruchem, 4e prijs € 75: Opa Van Steenbergen Zaltbommel, 5e prijs € 60: Jolien van Ooijen Bruchem, 6e prijs € 50: Kirsten Westerlaken Bruchem, 7e prijs € 40: Maikel Valkis Kerkwijk, 8e prijs € 30: Cees Versteeg Delwijnen, 9e prijs € 25: Bram de Koning Bruchem, 10e prijs € 20: Roelof Oomen Zaltbommel.

Michelle kampioen doubletten

ammerzoden • Michelle de Blij, met 14 jaar het jongste lid van jeu de boulesvereniging L'Ammerzo, pakte zondag in Nieuwegein de titel Nederlands Kampioen doubletten bij de aspiranten. Samen met Lars de Roos van JBV Lemsterland vormde zij het winnende team. Vorig jaar werd het team van Michelle derde.

Tennis en aardbeien bij Huros

rossum • Het 17+ Aardbeien Toernooi van tennisvereniging Huros in Rossum gaat binnenkort van start. Mét een nieuwe, fris en fruitige toernooicommissie en mét verse aardbeien. Het gezellige open dubbeltoernooi wordt gespeeld van zondag 3 tot en met zondag 10 juni. Herendubbels, damesdubbels en mixed-dubbels kunnen zich tot 20 mei inschrijven:

q toernooi.nl

KAMPIOENEN/JASSEN EN TASSEN

Nivo Sparta JO-19-1

Foto: Marco Oomen

Het verhaal: Met een overwinning op directe concurrent Drechtstreek hebben de jongens onder 19-1 van Nivo Sparta het kampioenschap in de hoofdklasse G binnengehaald.

Podarwic

Foto: aangeleverd

Het verhaal: Sport2000 Stehmann en volleybalvereniging Podarwic hebben een sponsorovereenkomst gesloten voor vijf jaar in samenwerking met het merk Erima.

GTV Argos

Foto: GTV Argos

Het verhaal: Door de bijdrage van Van Dalen Bouw & Onderhoud uit Bruchem en van Suus'
Garden en Maatjes Schilderwerken uit Zaltbommel heeft de selectie van GTV Argos nieuwe
trainingsjasjes gekregen.

Rotac'82

Foto: aangeleverd

Het verhaal: Tafeltennisvereniging Rotac'82 uit Rossum is druk bezig met vernieuwing van de materialen. Recent zijn er vier nieuwe speeltafels aangeschaft en door sponsoring van Beenen Dienstverlening uit Rossum zijn de teltafels volledig vernieuwd en voorzien van het logo van de club.