HK Vianen

11 september 2018

HK Vianen 11 september 2018


Open dag bij muziekschool

vianen • Muziekschool Vianen organiseert zaterdag 22 september een open dag. Belangstellenden zijn van 11:00 tot 14:00 uur welkom op de open dag. Locatie is het Oosterlicht College in Vianen. Het muzikale aanbod van de muziekschool is divers: van dwarsfluit tot drums, van gitaar tot trompet en nog heel veel meer muzikaals. Tijdens de open dag kunnen bezoekers onder meer zelf muziekinstrumenten uitproberen en luisteren naar optredens van leerlingen en docenten van de muziekschool. Ook zijn er diverse kortlopende cursussen te volgen voor jong en oud. Over alle cursussen en lessen is informatie verkrijgbaar. Meer informatie is te vinden op de website.

q www.muziekschoolvianen.nl

Open lessen Reddingsbrigade

vianen • Reddingsbrigade Vianen organiseert in het kader van de Nationale Sportweek open lessen op woensdag 26 september. Locatie is sportcentrum Helsdingen aan de Westelijke Parallelweg 1 in Vianen. De jeugd tot en met 10 jaar is om 17:30 uur welkom, de jeugd vanaf 11 jaar om 18:20 uur. Jongeren vanaf 15 jaar mogen om 19:00 uur langskomen. Voor volwassenen zijn er 19:20 uur lessen. De enigste vereiste is dat deelnemers hun zwemdiploma moeten hebben.

q www.reddingsbrigadevianen.nl

Geen Lichtjes in de Duisternis

vianen • Er vindt dit jaar geen Lichtjes in de Duisternis plaats in Vianen. Het herdenkingsevenement vond de afgelopen 6 jaar jaarlijks plaats op de algemene begraafplaats, nabestaanden kregen gelegenheid om stil te staan bij hun verlies door bijvoorbeeld een kaarsje te branden. Of herinneringen te delen. Dit jaar wilde de organisatie eigenlijk het evenement in een ander jasje steken, maar door persoonlijke omstandigheden van enkele bestuursleden, moet dit plan geannuleerd worden.

Vanwege het vervallen van Lichtjes in Duisternis krijgen de Memento-bijeenkomsten wel een link met het evenement. Deze herdenkingsbijeenkomsten zijn op zondagen 4 november, 2 december en 6 januari. Meer informatie is te zijner tijd op de website te vinden.

q www.lichtjesindeduisternis.nl

Expositie Theo Beijaard

schoonrewoerd • In de maanden september, oktober en november is in natuurcentrum De Schaapskooi een tentoonstelling met werken van Theo Beijaard te bewonderen. Hij begon zo'n 35 jaar geleden met schilderen. Hij werkte lang in aquarel, maar schakelde uiteindelijk over op olieverf. De expositie in De Schaapskooi is te bezoeken tijdens de openingstijden van het natuurcentrum, deze zijn op de website te vinden.

q www.natuurcentrum.nl

Servia begint aan nieuwe seizoen

De volleyballers van Servia beginnen het nieuwe seizoen met een aanzienlijk sterkere selectie. Trainer Mark Meuleman is benieuwd hoe zijn jongens het, na de promotie naar de tweede divisie, zullen gaan doen. Na een goede voorbereiding volgt komende zaterdag in Helsdingen eerst nog de eerste ronde van de nationale bekercompetitie. Daarin neemt Servia het op tegen drie ploegen uit de eerste divisie. "Na dat minitoernooi weten we waar we staan."

Kasteeltuin in oude glorie herstellen

Stichting Hof van Brederode wil het lusthof van Johan Wolfert van Brederode in haar oude glorie herstellen. De kasteeltuin was in haar tijd - zo rond 1630 - behoorlijk baanbrekend en inspireerde andere aristocraten weer bij de inrichting van hun tuinen. Het is zelfs gezegd dat de tuin van Van Brederodes als inspiratie diende voor de tuinen van Versailles. De stichting wil dit unieke stukje geschiedenis terugbrengen in Vianen. "Dit gaat lukken, dit is geen luchtfietserij."

Van Everdingen naar de Lofoten

Op de kop af 25 jaar woonden ze met veel plezier in Everdingen en speelden een belangrijke rol in het dorpsleven. Toen werden ze getroffen door de schoonheid en rust van Noorwegen. Vrijdag namen ze afscheid van het dorp, zaterdag vertrokken ze naar de Lofoten, 300 kilometer boven de Poolcirkel. "Dit was niet gepland, het gebeurde gewoon. Het is net een verliefdheid die je overkomt." De laatste weken waren hectisch voor Liz Geurts (52) en Jos van Oosten (55).

Kunstwerken in Viaanse etalages

vianen • Achttien kunstenaars openen in het laatste weekend van september weer hun ateliers voor belangstellenden. Voorafgaand aan het evenement zijn een aantal werken van de deelnemers al te bewonderen tijdens 'Kunst in de Etalage'. Op de Voorstraat presenteren winkeliers van vrijdag 14 tot vrijdag 28 september in hun etalages een uitgekozen selectie van de kunstwerken. Meer informatie is te vinden op de website.

q www.openateliervianen.info

Toneelroute 2018: 4.000 bezoekers

Zo'n 4000 mensen hebben zondagmiddag genoten van de vierde geslaagde editie van de Toneelroute. De openingsvoorstelling zorgde voor een propvolle Grote kerk. In totaal kon worden gekozen uit dertig voorstellingen in de historische panden en op buitenlocaties in en rond de Voorstraat. "Het was druk, maar niet te druk", zegt pr-vrouw Ineke Zijderveld. Er waren geen incidenten en de reacties waren positief. Binnenkort buigt het bestuur zich over de volgende editie.

Leger des Heils zoekt collectanten

vianen • Het Leger des Heils is op zoek naar collectanten in Vianen voor de jaarlijkse collecteweek van maandag 26 november tot en met zaterdag 1 december. Alleen met de hulp van vrijwilligers is het voor de organisatie mogelijk op buurtniveau activiteiten te blijven organiseren. Aanmelden kan via de onderstaande website.

q www.legerdesheils.nl/collecte

Taptoe Vianen Foto: Nico Van Ganzewinkel

• Op het hoofdveld van vv Brederodes vond zaterdag Taptoe Vrijstad Vianen plaats. Het evenement beleefde haar tweede editie, verschillende topkorpsen waren te bewonderen.

dinsdag 11 september • jaargang 27 no 37

editie Vianen

'We zijn niet van de luchtfietserij'

Stichting Hof van Brederode wil kasteeltuin in ere herstellen

Betty de Swart en Jeannette Verplancke: "Dit gaat lukken, maar we gaan het wel stap voor stap doen." Foto: Janneke Kok

vianen • Betty de Swart en Jeannette Verplancke van stichting Hof van Brederode turen wat over het groene weiland aan het Hofplein. Daar waar ooit het baanbrekende lusthof van Johan Wolfert van Brederode floreerde. Het veldje ligt ingeklemd aan de Ringdijk, onder de schaduw van de watertoren. De vrouwen wijzen. Hier moet een kas komen. En een klein gebouwtje, misschien een terras. En daar beneden, daar moeten die vijf karakteristieke vakken - kenmerkend voor de kasteeltuin van weleer - aangelegd worden. De Swart: "Dit is een heel uniek gebied, weet je dat? De oorspronkelijke locatie van de tuin van kasteel Batestein is nog onberoerd. Dat komt in Nederland bijna nooit voor." Verplancke: "Die sloot, dat is de oorspronkelijke slotgracht. Kan je je dat voorstellen? Dat is toch bijzonder?"

Het gehele huidige Hofplein was vroeger kasteel, de Hofpoort fungeert als ingang tot het domein van de Van Brederodes. Het plan om de tuin van dit Batestein in ere te herstellen, ontstond tijdens de open tuinenroute die in 2016 in het kader van het Brederodejaar werd opgetuigd. De organisatie had toen vijf vakken laten maaien in de groene weide. Als het ware om aan te geven hoe het nu wat saai aandoende weiland er ooit uitgezien moet hebben. Immers: er is een heel gedetailleerde ets van de Viaanse kasteeltuin beschikbaar, gemaakt door Hugo Allaerdt in 1632. Er zijn ook veel feiten bekend over de inrichting. Van Brederode - getrouwd met aan de Oranjes verwante Anna Johanna van Nassau-Siegen - liet de tuin aanleggen om er zijn nationale en internationale bezoekers mee te imponeren. Dat lukte. Het wordt zelfs gezegd dat het Viaanse ontwerp als voorbeeld diende voor de later aangelegde tuinen bij Paleis Het Loo en wellicht misschien zelfs de tuin van Versailles.


Sociale functie

Stichting Hof van Brederode wil de tuin in ere herstellen, maar wel met één belangrijk verschil. Verplancke: "Het was toen een ontmoetingsplaats voor de elite. Maar wij willen het een tuin maken waar iedereen welkom is, een tuin met een sociale functie." De initiatiefnemers voelen zich gesteund door een indrukwekkend comité van aanbeveling, met daarin bijvoorbeeld Johan Carel Bierens de Haan - tot 2017 hoofdconservator van paleis Het Loo en bestuursvoorzitter van tuinhistorisch genootschap Cascade. En Henk Boers, de hortulanus van zowel Muiderslot als Huis Hofwijck in Voorburg. Ook verschillende organisaties dichtbij huis - zoals historische vereniging Het Land van Brederode en natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden - zijn zeer te spreken over het initiatief.

Nu het geld nog. Stichting Hof van Brederode verwacht dat het gehele project zo'n 8 ton zal kosten. De eerste fase van de aanleg kost 4 ton. Verplancke, De Swart en consorten richten zich nu op het binnenhalen daarvan. Dat lukt wonderwel. Via het Europese subsidieprogramma LEADER is hen mondeling al een ton toegezegd, vertelt Verplancke. Gemeente Vianen wil ook een handje helpen, zij doet twee percelen aan het Hofplein van de hand. Koper: Oasen, die er zijn waterwinning wil uitbreiden. De opbrengst van de grondverkoop – zo'n 80.000 euro – moet ten goede komen aan stichting Hof van Brederode.

De uitbreiding van Oasen heeft impact op de kasteeltuin, maar ook het drinkwaterbedrijf heeft al enthousiasme getoond voor het initiatief. "We moeten gewoon goed overleggen, maar dat komt wel goed." De stichting is realistisch, ze verwacht dat de tuin pas rond 2023 écht gereed is. De Swart zegt droogjes: "Het is een tuin, die is er niet zomaar. Die moet groeien." Maar Verplancke onderstreept zelfverzekerd: "Dit gaat lukken. Maar we gaan het wel stap voor stap doen, volgens mij is dat ook typisch Viaans. We zijn niet van de luchtfietserij."

De raad praat dinsdagavond - vanavond, red. - tijdens de forumavond over het voorstel van het college van B&W om de opbrengst van de grondverkoop aan de stichting te schenken. De vergadering begint om 20:00 uur.

De Reiger naar duivenlokaal

vianen • Gemeente Vianen wil het voormalige duivenlokaal op sportpark Blankensteijn voor een zacht prijsje verkopen aan de hengelsportvereniging De Reiger, die haar verenigingsgebouw De Stek aan het Hazelaarplein moet verlaten in verband met de geplande woningbouw. De Reiger mag het duivenlokaal – als het aan het Viaanse hebben voor 10.500 euro. Terwijl de gemeente het pandje eerder kocht voor ruim 70.000 euro. Bovendien biedt Vianen aan om het gebouw eerst voor 21.000 euro op te knappen. Er zijn noodzakelijke werkzaamheden aan het dak nodig. Volgens gemeente Vianen leveren verenigingen een "grote bijdrage" aan het realiseren van beleidsdoelstellingen binnen de gemeente en zijn goede faciliteiten van groot belang. Het feit dat De Reiger noodgedwongen haar verenigingsgebouw aan het Hazelaarplein moet verlaten schept bovendien de "contractuele verplichting" om de hengelsportvereniging te compenseren. De gemeente wil de financiële consequenties van de verkoop van het pand en de nodige renovatiekosten dekken uit de opbrengsten van de verkoop van de gronden aan de Don Velascodreef, deze grond werd destijds weer gekocht om eventuele ontheemde verenigingen een locatie aan te kunnen bieden. Dit bleek achteraf toch niet nodig en de gronden zijn vervolgens weer verkocht aan Van der Valk Vianen die haar parkeermogelijkheden wil uitbreiden. De raad buigt zich tijdens de forumavond dinsdagavond over het voorstel van het college van B&W, die erbij vermeld dat als de gemeenteraad geen budget beschikbaar stelt, De Reiger wellicht per 1 januari "geen clubgebouw heeft om haar activiteiten voort te zetten".

Burgerzaken vrijdag gesloten

vianen • De afdeling Burgerzaken van gemeente Vianen is op vrijdagmiddag 14 september na 12:30 uur gesloten. Dit betekent concreet dat na dit tijdstip geen aangevraagde paspoorten, id-kaarten en rijbewijzen opgehaald kunnen worden in het gemeentehuis van Vianen. De afdeling sluit haar deuren vanwege een test voor het samenvoegen van de gegevensbestanden van burgerzaken van de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik. Dit in verband met de op handen zijnde herindeling.

Daan Weijgertze naar EuroSkills 2018

hagestein • Daan Weijgertze uit Hagestein vertegenwoordigt Nederland tijdens de zesde editie van EuroSkills, het 'EK voor beroepen' dat van woensdag 26 tot en met 28 september plaatsvindt in Boedapest. Daan maakt deel uit van het Nederlandse team dat bestaat uit 31 talentvolle jongeren, die allen nationaal kampioen in hun vak. Daan is kampioen bouwtimmeren, hij leert bij Hoornbeeck College en werkt bij Bouwmensen Rivierengebied/STIBO vof. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificatiewedstrijden en nationale finalewedstrijden van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes en branchevereniging VHG (tuinaanleg). In Boedapest strijden zo'n 530 deelnemers uit de 28 bij WorldSkills Europe aangesloten landen in 34 beroepen voor een plek op het erepodium.

Waterlinie in virtual reality

regio • De Nieuwe Hollandse Waterlinie is voor het eerst in zijn geheel vanuit de lucht in virtual reality te bekijken. Meer dan zestig 360 graden-dronefoto's van alle forten, batterijen, kastelen en vestingsteden zijn aan elkaar geschakeld. Volgens initiatiefnemer Wiebe de Jager van Dronewatch is het voor het eerst dat de onderdelen van het grootste infrastructurele project ooit in hun onderlinge context zichtbaar zijn.

q roundme.com/tour/263252/view/793749/

'Legeskorting bij energieneutrale woningen'

vijfheerenlanden • Projectontwikkelaars, particulieren en woningcorporaties die energieneutraal of bijna-energieneutraal bouwen moeten een fikse korting krijgen op de bouwleges. Dat vinden de raadsfracties van PvdA en D66 Vijfheerenlanden, de gemeenteraden van gemeentes Leerdam, Vianen en Zederik buigen zich binnenkort over een initiatiefvoorstel.

De twee politieke partijen vinden het wenselijk dat er nu al wordt gebouwd volgens de zogenaamde BENG-eisen. Die hebben betrekking op de maximale hoeveelheid energie die nodig is om een gebouw te verwarmen, de maximale hoeveelheid energie uit niet-hernieuwbare bronnen en de minimale hoeveelheid energie hernieuwbare energie ten opzichte van de totale hoeveelheid energie. PvdA en D66 Vijfheerenlanden vinden het een gemiste kans om de huidige nieuwbouw niet gelijk conform de BENG-eisen te bouwen. "We begrijpen dat wij partijen niet kunnen verplichten om deze nieuwe eisen te gebruiken, maar we kunnen ze wel stimuleren."

Projectontwikkelaars, particulieren en woningcorporaties die nu al voldoen aan de BENG-eisen moeten een korting krijgen op de bouwleges van 50 procent. Als het gebouw helemaal energieneutraal is moet die korting zelfs oplopen tot 100 procent. PvdA en D66 willen dat dit zo snel mogelijk wordt geregeld in een nieuwe legesverordening. Deze verordening kan bijdragen aan de doelstellingen van de energietransitie, stellen de partijen, de verduurzaming krijgt een boost en de gemeente Vijfheerenlande kan zich hiermee onderscheiden.

De drie gezamenlijke colleges waarderen het initiatief van PvdA en D66, maar zijn niet razend enthousiast. "Er zijn al diverse voorbeelden van bouwplannen die energieneutraal gerealiseerd zijn. Het kan dus al. Moeten we dit dan nog financieel ondersteunen?" Verder vragen de colleges zich af of er wel voldoende financiële ruimte is om korting te verlenen op de leges. In 2018 is het sowieso niet meer mogelijk. De colleges adviseren om er nu nog geen besluit over te nemen, en doen de aanbeveling om het initiatiefvoorstel aan te bieden aan de partijen na de verkiezingen in november.

Bezwaren Sluiseiland van tafel

vianen • Gemeente Vianen heeft vrijwel alle bezwaren tegen het ontwerp-bestemmingsplan voor Sluiseiland van tafel geveegd. Vooral de bewoners van de Merenborch keerden zich deze zomer fel tegen de woningbouw.

In eerdere beleidsstukken is volgens de bewoners voor het nieuwbouwplan altijd een groen en parkachtig woongebied in het vooruitzicht gesteld. De bewoners beweren dat er in 2016, onder andere door de verantwoordelijke wethouder, allerlei verwachtingen zijn gewekt die niet zijn nagekomen. Volgens de bewoners werd in eerdere stukken bijvoorbeeld altijd gesproken over 48 maximaal 65 woningen. Dat zijn er inmiddels 108 geworden. De gemeente houdt vol dat in het bestemmingsplan nooit voorwaarden zijn opgenomen. De lagere getallen die worden genoemd in het voorontwerp bestemmingsplan waren volgens Vianen "slechts indicatief".

De gemeente is het niet eens met de kritiek, volgens Vianen is er altijd "helder en transparant" gecommuniceerd. Ook is er volgens de gemeente sprake geweest van "maximale betrokkenheid". Maar, zo schrijft de gemeente: het is natuurlijk "ondenkbaar" dat een klein deel van de inwoners een beslissende stem krijgt "over een dergelijk voor de gehele gemeente belangrijk project".

Het onderwerp staat dinsdagavond op de agenda van de gemeenteraad. Aanvang is 20:00 uur.

CDA: 'Gemeente, help de sportclubs'

regio • CDA Vijfheerenlanden wil dat de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik sportclubs actief helpen bij de aanvraag van subsidies. De partij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan de colleges van burgemeesters en wethouders. De aanleiding is een nieuwe regeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er is namelijk een potje van 87 miljoen euro beschikbaar gekomen, bedoeld voor amateursportclubs die geld nodig hebben om accommodaties te bouwen of te onderhouden. Of clubs die nieuwe materialen nodig hebben. CDA Vijfheerenlanden vindt dat de gemeentes deze subsidie onder de aandacht moeten brengen bij de sportclubs. "Het zou mooi zijn als we een deel van dit geld naar onze sportverenigingen in Vijfheerenlanden kunnen halen", zegt fractieleider Maria de Jong. "En natuurlijk moeten we de clubs helpen. Vrijwilligers hebben het al druk genoeg en hebben gemiddeld minder ervaring met subsidieaanvragen dan gemeenteambtenaren."

D66 stelt kandidatenlijst vast

vijfheerenlanden • D66 Vijfheerenlanden heeft haar kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. Naast lijsttrekker Christa Hendriksen (48) die al 7 jaar fractieleider in Vianen is staan op de kandidatenlijst: Klaas de Zwaan (41) uit Vianen, Jantine Dijkstra (55) uit Meerkerk, Jaap Breur (35) uit Vianen, Laurens van Leer (37) uit Schoonrewoerd en Merel Tilstra (34) uit Vianen. Vanaf deze week stellen de D66-kandidaten zich voor via de website van D66 Vijfheerenlanden. Christa Hendriksen is "heel blij" met de kandidatenlijst. "Het zijn allemaal goede kandidaten, die met beide benen in de samenleving staan en op hun eigen gebied kennis en kunde meebrengen."

q https://vijfheerenlanden.d66.nl

Over glasvezel

regio • Glasvezel buitenaf organiseert nog verschillende inschrijfavonden in de regio voor mensen die geïnteresseerd zijn in glasvezel. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door lokale verkopers uit het gebied. Zij staan klaar met advies en helpen bij het afsluiten van een abonnement. Ook Glasvezel buitenaf zal aanwezig zijn op deze avonden. De data: maandag 10 september in stadspodium GO in Leerdam, woensdag 19 september in Hotel aan de Linge in Kedichem, woensdag 26 september in Partycentrum Schoonrewoerd in Schoonrewoerd, maandag 17 september in dorpshuis De Biezen in Hagestein, woensdag 3 oktober in dorpshuis 't Knooppunt in Everdingen, donderdag 4 oktober in dorpshuis De Krooshof in Zijderveld en woensdag 12 september in Huis Het Bosch in Lexmond. De inloop van alle avonden is vanaf 20:00 uur, de presentatie start om 20:15 uur.

q www.glasvezelbuitenaf.nl

Proef Vianen 2018 Foto: Nico Van Ganzewinkel

De Viaanse ondernemers lieten zaterdag tijdens Proef Vianen weer zien wat ze op culinair gebied in huis hebben. Het gratis evenement trok weer veel bezoekers.

'We gaan, het avontuur lokt'

'Het waren mooie jaren in Everdingen'

Liz Geurts en Jos van Oosten werden gegrepen door de schoonheid van de Lofoten. Foto: Aangeleverd

Toen werden Liz Geurts en Jos van Oosten getroffen door de schoonheid en de rust van Noorwegen. Vrijdag namen ze afscheid van het dorp, zaterdag vertrokken ze naar hun nieuwe onderkomen op de Lofoten, 300 kilometer boven de Poolcirkel. Eigenlijk zat het avontuur er al een poosje aan te komen, anderzijds waren ze met hun hele hebben en houden betrokken bij tal van ontwikkelingen rond 'Vitaal Dorp Everdingen'. "Dit was niet gepland, het gebeurde gewoon. Het is net een verliefdheid die je overkomt."

De laatste weken waren hektisch voor Liz Geurts (52) en Jos van Oosten (55). "Het is net een mallemolen, wat moest er nog veel geregeld worden. Ons hele leven ligt even overhoop. Hier is ook geen draaiboek voor. We wisten dat er een hoop op ons af zou komen, maar de afgelopen periode hebben we wel eens achter onze oren gekrabbeld", lacht het stel terwijl ze net even uitpuffen van al het gesjouw en geregel. In hun bijna lege woning aan de Graaf Huibertlaan, pal tegen de Lekdijk, vertellen ze over de grote verandering in hun leven. "Vorig jaar zomer zijn we naar de Noordkaap geweest, daarna hebben we een week op de Lofoten doorgebracht." Ze werden gegrepen door het overweldigende natuurschoon, maar ook door het levenstempo dat veel minder gehaast is dan 'thuis'. "Het is daar zo ontzettend mooi. We besloten in de winter nog een keer terug te gaan om het Noorderlicht te zien en om te kijken hoe het is om in het donker te leven. We dachten dat we daarna ook dit doel van ons lijstje af konden strepen. We waren er een paar dagen toen we ons realiseerden dat we overweldigd werden door de schoonheid van het gebied. De combinatie van de bergen en de zee, de ruigheid van het landschap. Zo authentiek. Prachtig."

Bovendien was er een 'klik' met de bevolking, de volksaard beviel uitstekend. "Noren zijn soms wat stug, maar dat geldt zeker niet voor de inwoners van de Lofoten. Door het toerisme en de vangst op kabeljauw zijn ze gewend aan vreemdelingen. Bovendien zijn de mensen daar lekker gek, ze feesten graag en door de vele internationale contacten is het een open gemeenschap." Groot verschil met Nederland is dat de Noorse eilandengroep bepaald niet dicht bevolkt is. De Lofoten hebben een oppervlakte van 1227 vierkante kilometer, iets kleiner dan de provincie Utrecht, maar er wonen net 24.000 inwoners.

Liz en Jos gaan in Laukvik wonen en werken, een dorpje van amper 400 inwoners. Dertig kilometer verderop ligt een 'grote' stad met allerlei voorzieningen. Daar wonen zo'n 4.000 mensen. "De inwoners van Laukvik vormen een hechte gemeenschap. Het leven verloopt rustig, veel minder jachtig dan in Nederland. Er heerst een sfeer van 'manana'. Het komt wel goed. Morgen, of nog wat later. En dat gebeurt ook, maar zonder die druk die we in Nederland gewend zijn. Dat spreekt ons aan. De afgelopen jaren was ons leven nogal hectisch." Hoewel de Lofoten honderden kilometers boven de Poolcirkel liggen, is het klimaat gematigd. "Door de warme golfstroom heerst er een zeeklimaat. Gemiddeld scheelt het maar een graad of vijf met Nederland. De afgelopen periode was het er achttien graden. 's Winters is de gemiddelde temperatuur min één, al kan het natuurlijk best stevig vriezen."

Van oudsher waren de inwoners van de Lofoten boeren en vissers. "Ze stammen af van de Vikingen." Tegenwoordig is toerisme een belangrijke bron van inkomsten. En dat is ook precies waar Liz en Jos zich mee bezig gaan houden. Van twee andere Nederlanders hebben ze een bedrijf overgenomen dat een bed en breakfast runt en noorderlicht-, mizomernachtzon - en zomerreizen organiseert, maar ook onderdak biedt aan toeristen die vanuit het Gasthuis hun eigen programma samenstellen. "Geweldig leuk om al die wandelingen en uitstapjes en reizen naar mooie musea, stadjes en eilanden te organiseren. We kijken er naar uit om alles ook zelf te gaan bekijken." Volgens het stel zijn er steeds meer toeristen die een bezoek aan de Lofoten op hun verlanglijstje hebben staan, zeker na de aandacht die onder meer National Geographic aan de eilanden besteedde. Ze hebben er dan ook alle vertrouwen in dat hun onderneming een succes wordt. De komende tien tot vijftien jaar hopen ze op de Lofoten te blijven. "Daarna is het de bedoeling dat we naar Nederland terugkomen, maar hoe het precies uitpakt zien we dan wel. We hebben er in ieder geval heel veel zin in. We kunnen niet wachten. Het avontuur lokt, laten we gaan."

Hagesteinse in anti-pestcampagne

Sanne Hoogendoorn (8). Foto: aangeleverd

hagestein • De Hagesteinse Sanne Hoogendoorn (8 jaar) speelt een klein rolletje in het campagnefilmpje dat gemaakt is in het kader van de Week tegen Pesten. Deze gaat maandag 17 september van start.

Tijdens de Week tegen Pesten vraagt stichting Omgaan met Pesten aandacht voor de impact van pesten. Naast een videoclip is er ook een gratis lespakket voor scholen samengesteld. Met het lespakket wil de stichting scholen inspireren om samen met de kinderen aan de slag te gaan en te werken aan een veilige omgeving waarin respect, acceptatie en waardering de boventoon voeren.

Het project is ontstaan op initiatief van singer-songwriter Joyce Rising. Zij benaderde de stichting voor een samenwerkingsproject. Ze had namelijk een liedje geschreven: '#proudtobeme'. De boodschap van dat nummer - dat iedereen trots mag zijn op zichzelf - wil zij graag zo breed mogelijk verspreiden en stichting Omgaan met Pesten helpt haar daarbij. Net als de figuranten van 8 tot 80 jaar. Pesten speelt namelijk op alle leeftijden.

De Hagesteinse Sanne Hoogendoorn is kort te zien in de bijbehorende clip. "Ik vind het heel mooi om mee te doen aan deze videoclip en bij te dragen aan het lespakket, om zo te zorgen dat mensen nadenken over pesten, want het maakt je kapot. Met elkaar kunnen we het veranderen. Het stomme aan pesten is dat je gaat geloven dat het waar is wat ze tegen en over je zeggen, dat maakt je heel verdrietig. Terwijl er eigenlijk niets van klopt. Iedereen is goed zoals die is en mag zichzelf zijn."


q www.omgaanmetpesten.nl

Toneelroute 2018 met veel pareltjes

Evenement trekt 4.000 bezoekers

Een fragment uit de buitenvoorstelling 'De wasvrouwen' op het bleekveldje buiten de Lekpoort. Foto: Dick Aanen

vianen • Ook dit jaar zaten er weer wonderschone pareltjes tussen de dertig scènes die in de historische panden en buiten op en rond de Voorstraat werden gespeeld: roddelende wasvrouwen, een dronken timmerman die door zijn vrouw op zijn nummer wordt gezet, een viskoopman met een nieuwigheidje, gesprekken op stand tussen leden van de Heerensociëteit, een katholieke priester die zieltjes probeert te winnen en een echte woordenstrijd aangaat met de dominee, een romantisch verhaal van een zuivere liefdesgeschiedenis. En als rode draad de bewerking van Shakespeare's 'De Storm'. Met in de hoofdrol kinderen die volwassen rollen speelden.

De Toneelroute Vianen is al vanaf de eerste uitvoering in 2014 een groot succes. Het hoogtepunt werd bereikt in 2016, met de imposante historische begrafenisstoet voor Walraven III van Brederode door de Voorstraat. Dat schouwspel werd gadegeslagen door zo'n zesduizend mensen. Dit jaar was het met 4.000 bezoekers iets minder druk. "Het was lekker druk, maar niet te druk", zegt Ineke Zijderveld, die binnen de organisatie verantwoordelijk is voor de pr. "Er zijn geen incidenten geweest en we hebben eigenlijk alleen maar positieve reacties gehoord."

Grote kerk

Dit jaar was gekozen voor een grote theatrale openingsvoorstelling in de Grote Kerk. De gebedshuis was tot de laatste stoel bezet, naar schatting ongeveer 600 mensen. Er werden delen uit de humoristische cantate 'De Schipbreuk' van Johan Wagenaar gezongen. En ook was de proloog en de openingsscène te zien uit 'Storm aan de Lek', een bewerking van Ans Metselaar van Shakespeare's 'De Storm'. Het complexe verhaal vraagt wel even de volle aandacht van het publiek. Heel wat ouders met jonge kinderen in prachtige historische kleding passeerden de revue. Het is alleen een beetje jammer dat het geluid in de kerk niet optimaal is. Daar staat tegenover dat de grote ruimte optimaal gebruikt kan worden voor dit soort grootschalige voorstellingen. Alle verrichtingen van de acteurs en de koorleden konden worden gevolgd op grote schermen.

Buitenlocaties

Er waren in totaal dertig voorstellingen. Dit jaar was gekozen voor veel meer toneelscènes op buitenlocaties. Een goede keuze, waardoor de bezoekers veel meer scènes konden zien dan tijdens voorgaande edities die vooral binnen plaatsvonden. Het is wederom een prestatie van formaat dat de organisatie onder leiding artistiek leidster Anne-Marie Grosfeld weer zo'n groots opgezet evenement heeft kunnen realiseren. Met dit keer maar liefst 130 acteurs, regisseurs en tekstschrijvers die de acts hebben bedacht, geschreven en ingestudeerd. Tel daarbij op de leden van de koren, de bands, de muzikkanten, de eigenaren die hun panden en tuinen beschikbaar hadden gesteld, de coupeuses, de zes fotografen en niet te vergeten de zestig suppoosten en de horeca. Alles bij elkaar misschien ruim driehonderd vrijwilligers.

Verbolgen

Het was prachtig zonnig weer, de terrassen zaten vol. Alles was tot in de puntjes geregeld. Iedereen dus enthousiast en tevreden. Iedereen? Nee, niet iedereen. Een bewoner van Walsand was zeer verbolgen over het feit dat voor het evenement enkele straten moesten worden afgesloten, waardoor hij met moeite zijn huis kon bereiken. Hij stuurde een brief op poten naar de krant: "Een gedoe en waarvoor allemaal? Voor een stel volwassenen die poppenkast spelen in belachelijke pakken met idiote pruiken op en een handvol toeschouwers. Het moet niet gekker worden. Dat ze zich niet schamen in die rare vermommingen. Ieder zijn ding maar laat in ieder geval de openbare weg er buiten." De tekst zou zo kunnen worden gebruikt bij een toekomstige scène van Toneelroute Vianen. Over twee weken neemt het bestuur van de Toneelroute een besluit over de volgende editie.


q www.toneelroute.nl

Theo Tukker exposeert

vianen • In de KunstSuper aan de Viaanse Voorstraat is een expositie van schilder Theo Tukker te zien, hij stelde de tentoonstelling 'Water' samen in het kader van het Waterjaar. Er zijn ongeveer 35 werken in verschillende technieken te zien, zoals aquarellen, pastels en acrylschilderijen, allemaal naar waarneming op locatie geschilderd, te weten in Vianen, Schoonhoven, Rotterdam, Dordrecht en Utrecht. De expositie 'Water' is te zien tot begin begin november, de KunstSuper is geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur. De entree is gratis.

Seizoensstart 4 Dance Studio's

vianen • Dansschool 4 Dance Studio's start in het nieuwe seizoen met twee nieuwe lessen. Te weten een zanggroep 4 TUNE. En op donderdagmiddag met bewegingslessen voor ouderen. Het gehele rooster is op de website te vinden. 4 Dance Studio's organiseert zondag 7 oktober een open dag. Dan zijn er verschillende workshops.

Weggeefdag in De Hoeksteen

De organisatie van de weggeefdag. Foto: PR De Rank Rivierenland

vianen • Baptistengemeente De Rank Rivierenland in Vianen organiseert zaterdag 22 september een weggeefdag.

De kerkgemeenschap organiseert het evenement voor de tweede keer. Volgens Désirée Boersma, één van de organisatoren van de dag, was het initiatief vorig jaar een succes omdat mensen in een heel ontspannen omgeving rustig spulletjes kunnen uitzoeken die ze goed kunnen gebruiken. "Vorig jaar waren er veel spullen en veel bezoekers, het was heel mooi om mensen blij te maken met hun nieuwe bezittingen en tegelijkertijd merken we dat mensen het ook fijn vinden dat hun spullen een tweede leven krijgen." Het principe van de weggeefdag is simpel: bezoekers kunnen gratis en voor niets spullen komen halen in het kerkgebouw. Het evenement begint om 11:00 uur, de deuren sluiten weer om 15:00 uur. Voor de kinderen is er een springkussen, ook is er gedacht aan iets te drinken en te eten. De Rank Rivierenland organiseert het evenement naar eigen zeggen om "goed te doen" en haar eigen zichtbaarheid te vergroten.

Het inleveren van spullen kan de avond ervoor, tussen 18:00 en 21:00 uur. Alles is welkom, zolang het maar in goede staat is: kleding, meubels, elektra, gereedschap, boeken, speelgoed, keukengerei, huisraad, fietsen, enzovoort. Boersma: "Veel mensen realiseren zich dat in een tijd van overvloed voor velen er óók veel mensen zijn die het minder hebben getroffen. De dag is bedoeld voor iedereen. We willen de huiskamer van de Monnikenhof zijn, een rustpunt in een druk bestaan." Meer informatie over het initiatief is te verkrijgen via weggeefdagvianen@hotmail.com.


q www.derank.org/rivierenland

14 / 20

Huwelijksfeest op uw locatie? Vanripevents.nl Tel. 06 51 26 78 90

Bedrijfsfeest/Themafeest op uw locatie? Vanripevents.nl 06 51 26 78 90

Feestje? vanripevents.nl Tel. 06 51 26 78 90

TOERCARAVANS & CAMPERS GEVRAAGD metSPOED.Hoogste bod. Jos Hommel Caravans, Eikenlaan 30, Sprang-Capelle. Contant of per bank. Tel. 0416-274672 of 06-23633117

Kerkdiensten

EVERDINGEN - H.H. Petrus en Paulus Parochie 19.00 uur Eucharistieviering (zaterdag 15 september). Herv. Gem. 09.30 uur ds. G. v. Wolfswinkel, 18.30 uur prof dr. M.J. Paul.

HAGESTEIN - Herv. Gem. 09.30 uur ds. H.P. Brendeke, H.A., 18.30 uur ds. H.P. Brendeke, dankz. H.A..

LEXMOND - Herv. Gem. 09.30 uur ds. P. Vroegindeweij, 18.30 uur ds. H.A. Samsom. Prot. Gem. Lux Mundi 09.30 uur ds. W.A. Roskam.

VIANEN - Baptistengemeente De Rank Rivierenland - De Hoeksteen 10.00 uur Albert Hessels. Chr. Geref. Kerk 10.00 en 18.00 uur ds. A. vd. Weerd. Herst. Herv. Gem. Eben Haëzer 09.30 uur ds. C.M. Buijs, voorber. H.A., 15.30 uur ds. C.M. Buijs. Prot. Gem. - Grote Kerk 10.00 uur ds. R.M. den Hertog. R.K Parochie Maria ten Hemelopneming 10.00 uur Eucharistieviering.

ZIJDERVELD - Herv. Gem. 09.30 en 18.30 uur ds. D. Verkuil.

Medische diensten

TANDARTSEN - Asperen, Beesd - Buren - Culemborg - Everdingen - Geldermalsen - Heukelum - Leerdam - Lexmond - Tricht - Vianen. 15 en 16 september: Tandartsenpraktijk Mondzorg Leerdam, Voorwaartsveld 5, 4142 DA Leerdam, tel. 0345-618754.

HUISARTSEN - Huisartsenzorg in avond, nacht, weekend en feestdagen aangesloten bij de huisartsenpost in het Antonius Ziekenhuis. Alle patiënten uit Vianen en Lexmond kunnen voor dringende huisartsenhulp buiten de praktijkuren bellen naar de huisartsenpost Nieuwegein: 088-1309660 (op werkdagen van 17.00 tot 08.00 en in het weekend van vr.middag 17.00 tot ma.morgen 08.00 uur). Receptenlijn: 24 uur per dag, 7 dagen per week doorbellen, herhaalrecepten via receptenlijn: tel. 0347-355995.
Zijderveld - Informatie welke arts dienst heeft gaat via het antwoordapparaat.

APOTHEKEN - Apotheek Vianen, Hof van Batenstein 2, Vianen, tel. 0347-372311. Ma. t/m vr. 08.00-17.30 uur. Za. 10.00-12.00 uur.
Apotheek Monnikenhof, Rietkamp 62, Vianen, tel. 0347-372521. Ma. t/m vr. 08.00-12.30 uur en 13.30-17.30 uur. Voor alle geneesmiddelen die uw huisarts, tandarts of EHBO-arts buiten deze uren heeft voorgeschreven en die u met spoed nodig heeft, kunt u terecht bij de gezamenlijke dienstapotheek SANEO (tel. 088-3207350) in het Anthonius Ziekenhuis, Koekoekslaan 1, Nieuwegein. Tot 21.30 uur kunt u terecht bij de apotheek in de hal van het ziekenhuis, daarna bij het loket naast de huisartsenpost.

JEK - Je Eigen Keus - Begeleiding aan kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking of een stoornis binnen het autismespectrum, in het gezin waar ze deel van uitmaken en hun netwerk.
JEK biedt o.a. PPG, vroeghulp, ouderbegeleiding, sociale vaardigheidstraining. Tel: 06-57115585, www.jeeigenkeus.nl, info@jeeigenkeus.nl.

SERVICEPUNT VIANEN - in Hof van Batenstein 1, Vianen, tel.0347-361430, info@servicepuntvianen.nl - Vraagbaak voor informatie en advies voor alle inwoners van Vianen. Dagelijks toegankelijk, gratis folders, spreekuur ma. 11.00-12.00 uur. Informatie en advies over huishoudelijke hulp en verzorging, aanpassingen in huis, mantelzorg, dagverzorging en dagbehandeling, huur- en zorgtoeslag, ontspannings- en educatieve activiteiten, alarmopvolging, maaltijden, PlusBus, etc.

HOF VAN BATENSTEIN - Hof van Batenstein 1, Vianen, tel. 0347-361200 (inlichtingen), www.zorgspectrum.nl. - Voor verblijf in het woonzorgcentrum, op de verpleegafdelingen of voor kortdurende opname. Voor huishoudelijke hulp, verzorging, verpleging, begeleiding en/of zorgbemiddeling in het Batensteinplantsoen. Voor dagverzorging en dagbehandeling Het Buitenhof.

HET MOBIEL GERIATRISCH TEAM (M.G.T.) - Het M.G.T. helpt thuiswonende ouderen en bewoners van woonzorgcentra met zowel geheugen- als fysieke problemen.Tevens staat zij klaar voor mantelzorgers. Dienstenpakket bestaat o.a. uit diagnostiek, ondersteuning en behandeling.
Folder te downloaden op www.zorgspectrum.nl. Inlichtingen Wickey v.d. Brink, tel. 0347-361200.

ALZHEIMER CAFE VIANEN - Hof van Batenstein 1, Vianen. - Iedere 1e maandag van de maand vanaf 19.00 uur. Ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, mantelzorgers, hulpverleners en belangstellenden. Voor informatie over dementie en uitwisselen van ervaringen. Inlichtingen Elly van Stiphout of Wickey v.d. Brink, tel. 0347-361200.

WIJKWINKEL DE HAGEN - Titus Brandsmaschool, Vijfheerenlanden 333,Vianen, tel. 0347-344365, 06-46752854, www.dehagen@divers.nl. Plaats waar mensen terecht kunnen met vragen, opmerkingen, problemen en ideeën over allerlei zaken (het invullen van officiële formulieren, informatie over de rechten van burgers, deskundigen inschakelen). Ideeën over de wijk De Hagen kunnen ook kenbaar gemaakt worden in de wijkwinkel. Openingstijden di. en do. 09.00-12.00 uur en 13.00-16.00 uur.
STICHTING ARTSEN LABORATORIUM - Saltro Artsenlaboratorium & Trombosedienst. Locaties voor bloedafname - Vianen: Kruisgebouw Rivas, Hof van Batenstein 6, Vianen. Openingstijden ma. t/m vr. 08.00-09.30 uur en Geref. Centrum De Hoeksteen, Groenekade 7, Vianen. Openingstijden ma. t/m vr. 07-10.30 uur en ma t/m do 16.00-18.00 uur . Lexmond: Fysiotherapiepraktijk Elenbaas, Kortenhoefseweg 18, Lexmond. Openingstijden ma., wo. en vr. 08.15-08.45 uur.
ZORGVOORZIENINGEN VIANEN - Voor alle aanmeldingen voor zorgvoorzieningen kunt u op werkdagen terecht bij het CIZ: tel. 0900-1838.
THUISZORG - Rivas Zorggroep - huishoudelijke hulp, thuisverzorging en -verpleging, intensieve thuiszorg, zorghulpmiddelen, maatschappelijk werk (ook 24-uurs-crisisdienst), jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau), diëtetiek, Rivas Extra (cursussen), tel. 0900-8440 (lokaal tarief), 24 uur per dag bereikbaar. Hoofdkantoor: Postbus 90, 4200 AB Gorinchem, www.rivas.nl, info@rivas.nl.
Beeuwkes Thuiszorg - Voor intensieve verpleging en verzorging, advisering en begeleiding, gezinszorg, ouderenzorg 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Centraal kantoor Ede, tel. 0318-655064. Steunpunt Leerdam, dr. Reilinghplein 4, tel. 0345-630001.
Diaconaal Maatschappelijk Werk Alblasserwaard & Vijfheerenlanden - telefonisch spreekuur: di. t/m vr. tussen 09.00 en 10.00 uur, tel. 0184-413108. Buiten tel. spreekuur en in de weekenden: 0318-526123.

woensdag 12 september

Goudsmid
13:00-16:00, Vianen, Hof van Batenstein. Stichting Welzijn Vianen (SWV) heeft goudsmid Tony weer uitgenodigd. Hij repareert gouden of zilveren sieraden, schoonmaken is ook geen probleem.

Actieve bingoavond
18:30, Vianen, Hof van Batenstein. Een bijzondere bingoavond deze keer, in verband met de Nationale Sportweek is Sportservice Vianen aanwezig. Tussen de rondes door is het de bedoeling dat deelnemers ook een beetje in beweging komen. Daarom begint de bingo ook een half uur eerder dan gebruikelijk, namelijk om 19:00 uur. De zaal is open om 18:30 uur. Een bingoplankje kost 3,50 euro. Dit is ook inclusief een kop koffie of thee en een drankje met een hapje. Aanmelden is niet nodig.

Creatieve avond bij KVG
19:30, Vianen, zalencentrum 't Klooster. Het Katholiek Vrouwengilde (KVG) start weer met een nieuw seizoen. KVG profileert zichzelf als een eigentijdse vereniging voor vrouwen, die niet per definitie een gelovige achtergrond hebben. Iedereen is dan ook welkom als lid. Begin volgend jaar bestaat KVG alweer 65 jaar. Het seizoen gaat van start met een creatieve avond. Deelnemers maken een etagère. De avond begint om 20:00 uur, de zaal is om 19:30 uur open. Deze avond is alleen bestemd voor leden en aspirant-leden.

Open avond
20:00, Vianen, De Prenter. Chadasha houdt vanaf 20:00 uur een open avond. Mensen die van dansen houden en op zoek zijn naar een gezellige en actieve avond, zijn welkom. De avonden vinden plaats in De Prenter aan de Grote Geuslaan in Vianen. Meer informatie is te vinden op de website. Of via 0347-375067.
www.volksdansvianen.nl

Introductieavond duikopleiding
20:00, Vianen, sportcentrum Helsdingen. Duikvereniging Albatros organiseert een proefduik voor mensen die wellicht geïnteresseerd zijn om een duikopleiding te volgen bij de vereniging. Het programma: na een korte duidelijke uitleg gaan deelnemers het zwembad in om te snorkelen en vervolgens te duiken, begeleid door een duikinstructeur. Albatros heeft materiaal beschikbaar. Deelnemers hoeven alleen een badhanddoek en zwemkleding mee te nemen. Tijdens deze avond is alle informatie beschikbaar over de vereniging, opleidingen, materiaal, zwembadtrainingen en dergelijke. De duikopleiding start half oktober. Ook gebrevetteerde duikers zijn welkom bij Albatros. Inschrijven kan per mail: duikalbatros@gmail.com.

zaterdag 15 september

Wandeling
09:00, verschillende opstapplaatsen. Wandelsportvereniging Wandellust neemt deel aan de Bostocht in Dieren. Tegen betaling van 12,50 euro kunnen ook niet-leden meereizen met de bus. Opstapplaatsen zijn: Everdingen (09:00 uur), Hagestein (09:15 uur) en bushalte Het Slyk in Vianen (09:25 uur). Inlichtingen: Toos Boumeester via 06-11196910.

Beurs
09:30-11:30, Zijderveld, De Oude School. In De Oude School in Zijderveld vindt een kinderkleding- en speelgoedbeurs plaats. Tussen 09:30 en 11:30 uur zijn er kinder- en tienerkledingstukken (vanaf maat 80), speelgoedartikelen en babyspullen te koop. De opbrengst is voor 50 procent voor de inbrenger en 50 procent voor de christelijke jeugd- en tienerclubs in het dorp. Aanmelden kan tot woensdag 12 september via Anne-Marie Meerkerk (0345-502125 of kledingbeurszijderveld@hotmail.com).

Reünie
16:00-20:00, Nieuwegein, Nedereindseweg 4. Familiekerk De Bazuin familiekerk bestaat 40 jaar. Daarom organiseert de gemeenschap een reünie. Iedereen die met De Bazuin - voorheen de volle evangelische gemeente Nieuwegein - verbonden is geweest, is welkom tussen 16:00 en 20:00 uur. Aanmelden kan via bazuinfeest@gmail.com.

maandag 17 september

Sportmiddag
13:00, Vianen, Hof van Batenstein. In samenwerking met Team Sportservice Vianen organiseert Stichting Welzijn Vianen (SWV) een middag met oud-Hollandse spelletjes. Ook jeu de boulen is mogelijk. De middag begint om 13:30 uur, de zaal is om 13:00 uur open. Deelname kost 1 euro, inclusief koffie, thee en een sapje. Aanmelden is niet nodig.

dinsdag 18 september

Lees- en ontmoetbijeenkomst
10:30-12:00, Vianen, Bibliotheek Vianen. Mensen uit Vianen en omgeving die het leuk vinden om te lezen en die graag nieuwe mensen willen ontmoeten, zijn welkom bij de lees- en ontmoetmiddag. Meedoen is gratis, aanmelden is niet nodig. De deelnemers nemen elk iets mee dat interessant is om te lezen en met de anderen te delen. In een gezellige sfeer worden de stukjes gelezen en kan iedereen er iets over zeggen. De middag is een activiteit van stichting Welzijn Vianen, ZorgSpectrum en de Bibliotheek Lek & IJssel.

Muzikale middag
14:00, Vianen, zalencentrum 't Klooster. Het open ouderenwerk van de protestantse en rooms-katholieke kerk in Vianen gaat weer van start. Het seizoen start met een muzikale middag. Een koor uit Meerkerk zorgt voor een vrolijke noot. Dominee R. den Hertog verzorgt een meditatie. Iedereen is welkom, de toegang is gratis. Er is wel een collecte.

Minicursus blokfluit
17:40, Vianen, Muziekschool Vianen. Bij Muziekschool Vianen start een mini-cursus blokfluit voor kinderen uit groep 3 tot en met 5 van de basisscholen. De cursus bestaat uit vijf lessen van een half uur, van 17:40 tot 18:10 uur, waarna er mogelijkheden worden geboden voor vervolgcursussen op blokfluit, op een ander instrument, of voor de cursus algemene muzikale vorming. Gedurende deze cursus krijgen de leerlingen een blokfluit in bruikleen. Meer informatie is te verkrijgen bij docente Marilou Krouwel via m.krouwel@casema.nl of 0347-351168.

zaterdag 22 september

Open dag
11:00-14:00, Vianen, Oosterlicht College. Muziekschool Vianen organiseert een open dag. Belangstellenden zijn van 11:00 tot 14:00 uur welkom op de open dag.Het muzikale aanbod van de muziekschool is divers: van dwarsfluit tot drums, van gitaar tot trompet en nog heel veel meer muzikaals. Tijdens de open dag kunnen bezoekers onder meer zelf muziekinstrumenten uitproberen en luisteren naar optredens van leerlingen en docenten van de muziekschool. Ook zijn er diverse kortlopende cursussen te volgen voor jong en oud. Over alle cursussen en lessen is informatie verkrijgbaar.

Foto: stock

zaterdag 15 september

Fruitplukdag bij BOM
vianen • Bewonersorganisatie Monnikenhof (BOM) organiseert samen met de familie Van de Pad-Tromp een fruitplukdag. Er zijn twee pluklocaties: de eerste is bij de BOM aan de Lange Waaijsteeg, waar een groot aantal appel- en perenbomen zijn te vinden. Aan de westzijde van de weg kan ook geplukt worden, daar zijn handperen te vinden. Parkeren kan in de achterliggende straten. Ook in de boomgaard van de familie van de Pas-Tromp (ingang Lexmondsestraatweg tussen nummer 6 en 8 bij bord 'Appels en peren plukken') kan men terecht. In de boomgaard zelf staat aangegeven uit welke bomen geplukt kan worden. Op beide locaties zijn ladders te vinden. Deelname is gratis.

'Pluisje' bij De Fransche School

De kinderfilm 'Pluisje' is te zien bij theater De Fransche School. Pluisje is een jong en vrolijk vogeltje dat graag samen met zijn beste vriendinnetje Ploveria speelt. Alles verandert als Shadow, de valk, Pluisje aanvalt tijdens zijn eerste vliegles. Hij wordt gered, maar durft eigenlijk niet meer te vliegen. De film is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. De film begint om 11:00 uur.

Biermasterclass in Fort Everdingen

Biersommelier Fiona de Lange verzorgt een biermasterclass in Fort Everdingen. Deelnemers krijgen minstens zes bieren voorgeschoteld, daarnaast zijn er allerlei hapjes. De Lange organiseert komende tijd vaker bieravonden in Everdingen. Aan deelname zitten kosten verbonden. Ontvangst vanaf 18:30 uur, het programma begint om 19:00 uur.
www.fionadelange.nl

Modeshow in Hof van Batenstein

Foto: 123rf.com

Doorduyn Mode verzorgt een modeshow in Hof van Batenstein met aansluitend een verkoop van een uitgebreid assortiment heren- en dameskleding. De modeshow begint om 10:15 uur.

Meuleman ziet tweede divisie wel zitten

Mark Meuleman: 'Onze selectie is op alle posities dubbel bezet.' Foto: Peter Verbeek

vianen • In vergelijking met het vorige seizoen begint het mannenteam van Servia niet alleen met een bredere maar ook met een aanzienlijk sterkere selectie aan het nieuwe seizoen. Trainer Mark Meuleman is benieuwd hoe zijn jongens het, na de promotie naar de tweede divisie, zullen gaan doen.

Meuleman (54), die elf seizoenen in het eerste team van Vrevok heeft gespeeld, waarvan zeven in de topdivisie, begon als 18-jarige met een trainerscursus. Vier jaar later was hij de jongste in Nederland die clubs op eredivisieniveau mocht trainen. Naast zijn dagelijkse werk als directeur van Gidion, een bedrijf dat alle denkbare (beach)volleybalbenodigdheden levert, trainde hij clubs tussen de eerste klasse en de tweede divisie, zowel jeugd, mannen als vrouwen.

Eerste gesprekken

Ruim twee jaar geleden kwam Servia op zijn pad. De eerste gesprekken, met voorzitter Huib Zevenhuis en spelers Johan Beijen en Sjoerd Hendriks, verliepen soepel en prettig. De groep gaf te kennen heel graag naar de tweede divisie te willen promoveren. "Ik had mijn twijfels. De smalle selectie had geen libero en slechts één spelverdeler, waardoor er te weinig balans in de ploeg zat. Het heeft me een seizoen gekost om de mogelijkheden van het team goed te leren kennen. Het jaar erna heb ik Henri Bos, libero bij Vrevok, erbij gehaald en Yme Veenje omgeturnd tot tweede spelverdeler. Dat pakte goed uit want ondanks de krappe selectie is promotie naar de tweede divisie afgedwongen."

Het was voor iedereen echter duidelijk dat de ploeg versterking nodig had, zowel kwalitatief als kwantitatief. Samen met een aantal potentiële aanwinsten heeft de groep na het seizoen nog een tijd getraind, en uiteindelijk hebben vier van hen besloten overschrijving naar Servia aan te vragen. "Enerzijds de jonge en talentvolle Dwight en Wayne Hol (WHV Asperen) en Rik Meuleman (NVC Nieuwegein), anderzijds Jan Peter Kok (Sliedrecht Sport), die eredivisie-ervaring meebrengt. Er was direct een klik met de bestaande groep, waarvan alleen Michiel de Haan is vertrokken naar VCV (topdivisie). Alle posities zijn nu dubbel bezet waardoor de onderlinge concurrentie is toegenomen. Er is nu balans in de selectie die, in vergelijking met een jaar geleden, een klasse beter is geworden", merkt Mark Meuleman tevreden op.

Na een goede voorbereiding volgt komende zaterdag in Helsdingen de eerste ronde van de nationale bekercompetitie. Daarin neemt Servia het op tegen drie ploegen uit de eerste divisie. "Na dat minitoernooi weten we waar we staan. Voor komend seizoen is handhaving in de tweede divisie voor bestuur en selectie de minimale verwachting. Mijn ambitie is om zesde te worden én, over drie jaar, klaar te zijn voor de eerste divisie," legt Meuleman de lat een stukje hoger.

Everstein wint ook tweede bekerduel

vianen • De resultaten die afgelopen week zijn behaald in de poulewedstrijden van het districtsbekertoernooi waren wisselend. SC Everstein heeft als enige uitzicht op het bereiken van de tweede ronde.

Het tempo van SC Everstein was veel te hoog voor BZS (vijfde klasse zondag). Voor rust scoorden Ilias Lakhal, Brighton Biekman, Simon van Zante en Klaas Hazendonk: 4-0. Van Zante miste een strafschop terwijl het houtwerk enkele keren genadig was voor de bezoekers. Na rust werd het spel van SC Everstein slordiger. In de slotfase kregen de roodwitten weer de geest en door treffers van Lakhal, Gerwin 't Lam en Robbie de Roos werd tóch nog royaal gewonnen: 7-0.

In zijn eerste bekerduel was Vianen voor rust gelijkwaardig aan Desto. De gasten kregen kansen via Jort Binneveld en Jaouad Bouchikhi, maar werden na een half uur op achterstand gezet: 1-0. Desto liep na rust binnen tien minuten weg naar 4-0. Met een kogel uit de tweede lijn deed Danny Stoffelen iets terug: 4-1. Via een strafschop en twee late Utrechtse treffers had Desto nóg meer vuurwerk in huis: 7-1. Vriendenschaar, dat tegen het incomplete Vianen meer inhoud had, miste in het eerste kwartier twee grote kansen. De Viaanse defensie had het soms lastig maar boog pas kort voor rust: 0-1. De tweede helft werd gedomineerd door Vriendenschaar. De beslissende treffer viel in de tiende minuut (0-2), en kort voor tijd moest keeper Rick Meijer nogmaals vissen: 0-3. Tegen De Meern miste Brederodes veel spelers. De uit het derde elftal opgetrommelde Mike de Groot scoorde na een kwartier: 0-1. In de tweede helft boog de thuisclub zijn achterstand om in een 2-1 voorsprong. De inzet van Brederodes werd in de slotminuut beloond door Elroy Vroege: 2-2. Zaterdag bleek dat Elinkwijk (tweede klasse) sterker was in de breedte en meer individuele kwaliteiten had. Brederodes had het vooral aan doelman Bastian Spriel te danken dat de thuisclub niet scoorde. In de slotfase kreeg Boan de Bruin twee wat makkelijk getrokken gele kaarten. Na rust werd een speler van de thuisclub van het veld gestuurd. Brederodes hield goed stand, creëerde wat mogelijkheden, maar was erg onrustig. In de vijftiende minuut nam Elinkwijk de leiding, en even later werd het na een verdedigende fout 2-0.

Twee kampioenen bij Brederode Ruiters

De kampioenen kregen na afloop een nat bad. Foto: Peter Verbeek

hagestein • Als afsluiting van het buitenseizoen zijn afgelopen vrijdag en zaterdag, op het complex van Stal Bosgoed, de jaarlijkse kampioenschappen van de Brederode Ruiters gehouden.

Voor de eerste keer was daar een dubbele invulling aan gegeven, met als gevolg dat er twee amazones zijn gehuldigd. Door de enorme groei van het aantal ruiters dat les krijgt bij Stal Bosgoed is voor hen een apart kampioenschap in het leven geroepen. Omdat veel leden van de Brederode Ruiters er lessen volgen hield dat in dat een aantal amazones twee keer in de prijzen zou kunnen vallen.

Vrijdagavond is in de buitenbak gestart met de dressuurproeven. Zaterdag is in alle vroegte een grote springtuin ontworpen met hindernissen die, afhankelijk van ieders niveau, varieerden van 30 tot en met 110 centimeter. Onder prima weersomstandigheden moest na een proefronde het officiële parcours worden gereden, met na elke foutloze rit de barrage er direct achter aan.

Na da onderdeel is de bak met veel mankracht omgebouwd tot een speel-uw-spel parcours. De hindernissen bestonden uit balken, boomstammen, hooibalen en een waterbak. Iedereen kreeg één minuut tijd om er zo veel mogelijk te bedwingen. Terwijl de wedstrijdcommissie de standen opmaakte reden alle ruiters in wedstrijdkleding de parade, uiteraard op passende muziek. Om kampioen te worden moest aan alle disciplines zijn deelgenomen. De bokalen en kampioenslinten zijn uitgereikt aan Quinty Mayer met manegepony Appie (Stal Bosgoed) en aan Soscha Kastelein met haar paard Formidable (Brederoderuiters). Na de huldiging werden de kampioenen, volgens een oude traditie, in een kruiwagen vol water gekieperd.

Romeé den Hartog naar EK judo

vianen • De Viaanse judoka Romeé den Hartog, lid van Kenamju (Haarlem), is door de bondscoach uitgenodigd om deel te nemen aan het Europees kampioenschap voor junioren. In de klasse tot 63 kilogram (-21 jaar) komt ze op vrijdag 14 september in actie. Het EK wordt gehouden in Sofia (Bulgarije).

Bekerprogramma

vianen • Komende zaterdag wordt de derde en laatste ronde van de poulefase van de districtscompetitie gespeeld. Met de uitwedstrijd tegen het Culemborgse Focus '07 blijft Vianen dicht bij huis. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Brederodes neemt het thuis op tegen FC Breukelen (aanvang: 14.30 uur), terwijl SC Everstein op sportpark Ries van Arnhem op hetzelfde tijdstip aftrapt tegen Zuilichem.

Op woensdag 12 september oefent Vianen tegen Schoonhoven. De thuiswedstrijd begint om 20.00 uur op sportpark Blankensteijn.

Soekra winnaar van open darttoernooi

hagestein • In dorpshuis De Biezen is afgelopen zaterdag het eerste open darttoernooi van Hagestein gehouden.

Er hadden zich 36 darters aangemeld, maar door tal van afmeldingen bestond het deelnemersveld uit 24 spelers, waaronder ook verschillende thuisdarters. Die zijn de strijd met elkaar aangegaan in de grote zaal, waar tien banen waren opgebouwd.

Via de poulefase, gespeeld volgens 'best of 5', ontstond een winnaars- en een verliezersronde, ieder met twaalf spelers. Volgens het knock-out systeem is toegewerkt naar de finales. In de winnaarspoule moest de 67-jarige Erik Soekra het opnemen tegen Wesley de Horn (Dartsclub Vianen). De nestor onder de deelnemers won die partij overtuigend met 4-0 en won daardoor een bedrag van 100 euro. In de verliezerspoule moest Kevin Bos (Dartsclub Vianen) zijn meerdere erkennen in Sander van Olderen: 0-3. De organisatie, die in handen was van Dartsclub Vianen, is met de beheerders van De Biezen overeen gekomen om het toernooi volgend jaar september weer in goede banen te leiden.

VHL met 22 tractoren naar NK Tractor Pulling

tzum • Op Zaterdag 15 september vinden de Nederlandse Kampioenschappen Tractor Pulling plaats in Tzum (Friesland). Er zijn maar liefst 22 deelnemers/tractoren uit de gemeenten Vianen, Zederik en Leerdam die zich hebben weten te kwalificeren voor dit evenement.

Er zullen in totaal 164 tractoren aan de start verschijnen, wat dus betekent dat de Vijfheerenlanden ruim 13 procent van het deelnemersveld levert. Het evenement begint komende zaterdag om 13:00 uur. De volledige startlijsten zijn na te lezen op www.ntto.nl. De deelnemers uit de Vijfheerenlanden:

Standaardklasse tot 2500 kg:

Willeke Kornet - Leerdam - Massey Ferguson 158.

Standaardklasse tot 3500 kg:

Hasse van Keulen - Zijderveld - Massey Ferguson 592, Pieter de With - Vianen - Massey Ferguson 1080, André van Keulen - Everdingen - Massey Ferguson 188, Corrina de With - Hagestein - Massey Ferguson 178, Pascal den Hartog – Leerdam – Ford 4000.

Standaardklasse tot 4500 kg:

Johan van Keulen - Zijderveld - Massey Ferguson 595, Aart de With – Hagestein – Massey Ferguson 1080.

Standaardklasse tot 5500 kg:

Fas de Groot – Leerbroek – International 1046, Arjan Hak – Ameide – Deutz DX 110, Corrina de With - Hagestein - Massey Ferguson 1080, Wesley de With - Vianen - Massey Ferguson 1130, Evert den Oudsten – Vianen – Fendt 311 LSA.

Standaardklasse tot 7000 kg:

Martijn van Zessen – Hei- en Boeicop – International 1246, Arco den Hartog – Lexmond – Deutz 13006 Special.

Standaardklasse tot 9000 kg:

Johan den Hartog – Schoonrewoerd – Ford TW-25.

Standaardklasse tot 11000 kg:

Arnoud Sterk – Lexmond – Fendt 824, Hanco Kok – Lexmond – New Holland 8970, Bert Kok – Lexmond – New Holland TG 230.

Sportklasse tot 2500 kg:

Aart de With - Hagestein - Little Red Poison - Massey Ferguson 6265, Martin Hijkoop – Nieuwland – The Orange Glow – Zetor Proxima 120.

Super-Sportklasse tot 4500 kg:

Henri Versluis - Zijderveld - Red Impact - International 1086.

Kunstgrasveld LKV Het Bosch geopend

lexmond • Op zaterdag 1 september werd het nieuwe kunstgrasveld van LKV Het Bosch geopend met de korfbalwedstrijd KZ/Thermo4U tegen DeetosSnel. Nadat de accommodatie officieel was geopend door de Zederikse wethouder Herman van Santen en KNKV-directeur Gert-Jan Kraaijeveld streden de twee topclubs om de KorfbalTotaal Cup 2018. De wedstrijd onder leiding van toparbiter Marcel Luttik werd gespeeld met een schotklok, zuivere speeltijd en live DJ. Oftewel veldkorfbal in een zaalkorfbaljasje.

De jeugdspelers uit de E- en D-teams mochten onder een stralend zonnetje met de spelers mee oplopen. Na een spannende slotfase was het KZ/Thermo4U dat met 19-18 aan het langste eind trok en een cheque van 250 euro in ontvangst mocht nemen. Na de realisatie van twee nieuwe beachsportvelden en een beachhouse enkele jaren terug is LKV Het Bosch met dit nieuwe kunstgrasveld klaar voor de toekomst. Er kunnen door de komst van 4 LED-verlichtingsmasten nu ook 's avonds officiële wedstrijden worden gespeeld. Op sportcomplex Het Bosch is ook bij VV Lekvogels een nieuw kunstgrasveld aangelegd.

Blankensteijn Beweegt! van start

vianen • Op zaterdag15 september start de Nationale Sportweek 2018. Ter ere van het vijftienjarig bestaan is deze editie langer, groter en leuker dan ooit. Team Sportservice Vianen wil van de gelegenheid gebruik maken om met de gemeente zoveel mogelijk mensen in Vianen te laten sporten en bewegen. Daarom lanceren ze op 17 september Blankensteijn Beweegt!

Blankensteijn Beweegt is een sportclub voor volwassenen. Iedere maandag en donderdag kunnen zij tussen 09.00 en 10.00 uur terecht bij Sportpark Blankensteijn (accommodaties VIKO/Omega) om onder begeleiding van een buurtsportcoach te werken aan hun conditie, kracht, evenwicht en lenigheid. De lessen zijn volgens bewegingsconsulent Elzemieke van Empel geschikt voor ieder ervaringsniveau: "De lessen die ik ga geven zijn laagdrempelig en gevarieerd. We gaan bijvoorbeeld aan de slag met balspelen of circuittrainingen. Bovendien vinden de lessen altijd lekker in de buitenlucht plaats. Een goed begin van je dag!" Blankensteijn Beweegt is volgens Patrick Hilhorst, regiocoördinator bij Team Sportservice provincie Utrecht, een mooie aanvulling op het bestaande aanbod in Vianen: "Door deze doelgroep de mogelijkheid te bieden om onder begeleiding van een trainer en samen met leeftijdsgenoten in beweging te komen, denken we dat de kans groot is dat de deelnemers op structurele basis een actievere levensstijl aannemen. In groepsverband trainen heeft als voordeel dat mensen elkaar kunnen motiveren. Dit sociale aspect is erg belangrijk. We sluiten de lessen daarom ook af met een gezamenlijke kop koffie in de kantine van één van de accommodaties op Sportpark Blankensteijn. Meedoen is dus gezond én gezellig."

Om mee te doen aan Blankensteijn Beweegt betalen deelnemers 1 euro per les of 15 euro voor een kwartaal. Tijdens de Nationale Sportweek (17, 20, 24 en 27 september) zijn de lessen gratis. Het is niet verplicht om naar alle vier de lessen te komen. Meer informatie op;

q www.teamsportservice.nl/vianen.

Goede start Viaanse hockeydames

vianen • De hockeydames van Vianen zijn de competitie goed gestart. In de thuiswedstrijd tegen Druten werd het 5-0. Vianen nam al snel de overhand en de wedstrijd werd geopend met een prachtige tip-in bal door Lobke Gresnigt. De nieuwe coach van MHC Vianen D1, Niels Mulder, had de dames met nieuwe speeltechnieken het veld op gestuurd. De dames moesten hier nog even aan wennen. Maar toen ze beter in de wedstrijd zaten, viel al snel het tweede doelpunt van nieuwkomer Lianne Stolk. Na kwamen er veel kansen die Vianen niet optimaal wist te benutten. Vervolgens werd er nog twee keer gescoord door Baukje van den Heuvel. Yvette van Oort bepaalde de eindstand met een strafcorner. Volgende week zondag staat de uitwedstrijd tegen Zeewolde op het programma, aanvang 12.45 uur.

Hsv De Reiger

vianen • De zevende competitiewedstrijd van hsv De Reiger op het Merwedekanaal is gewonnen door B. Ponssen met 2400 gram, gevolgd door T. Bakker met 1700 gram, A. van Dam met 1550 gram, R. Kluvers met 1400 gram en J. Hirt met 1350 gram. De volgende wedstrijd is op het Amsterdam-Rijnkanaal.

Podiumplaatsen JvA-jeugd

regio • De wielerjeugd van RC Jan van Arckel was afgelopen weekend goed voor enkele podiumplaatsen. Zaterdag sprintte Mees Bassa (Noordeloos) naar de 15e plaats in Honselersdijk. Zondag in Leiden was er in categorie 4 een derde plek voor Tim Verwolf (Langerak). Davida van Wilgen (Arkel) klasseerde zich in categorie 5 als veertiende. Ruben Bassa (Noordeloos) pakte het zilver in categorie 6.

Servia op pad voor Grote Clubactie

vianen • Leden van volleybalvereniging Servia starten op zaterdag 15 september met de lotenverkoop van de Grote Clubactie. Vanaf die dag gaan zij langs de deuren om inkomsten op te halen voor hun club. Servia gaat net zoals heel veel andere verenigingen op pad. Met de Grote Clubactie realiseren verenigingen extra inkomsten. Een lot kost 3 euro, waarvan 80% direct naar de club gaat. Corina Eekhof, Yvonne Verburg en Jessica Beijen zin clubcoördinatoren van Servia: "Na het enorme succes van vorig jaar, hopen wij dit jaar met een opbrengst van minimaal 1250 euro om meer jeugdactiviteiten naast het volleybal te kunnen organiseren. Wij kunnen de steun van onze omgeving dus goed gebruiken." Er zijn mooie prijzen te winnen, zoals de hoofdprijs van 100.000 euro. De trekking is op 12 december.


Pannavoetbal bij vv Rhelico

rumpt • Bij vv Rhelico vindt woensdag 19 september van 14:00 tot 17:30 uur de finale van het pannavoetbaltoernooi van West Betuwe plaats. Tijdens deze finaledag strijden 72 finalisten om de winst. Het toernooi wordt geopend door professioneel freestylevoetballer Nasser el Jackson. De dag staat in het teken van de pannafinale, maar ook voor niet-finalisten is er genoeg te doen. Zo kan de jeugd deelnemen aan de clinic van Nasser el Jackson, zijn er diverse nevenactiviteiten en is er ruimte om de finalisten aan te moedigen. Alle activiteiten zijn gratis.

Verlies voor Viaanse hockeyheren

vianen • De hockeyheren van MHC Vianen hebben hun eerste wedstrijd van het seizoen met 2-4 van Haarskamp. Het team speelde in de eerste periode wat onzeker, wat resulteerde in een 0-1 achterstand. De jongens herpakten zich uitstekend en kwamen door twee mooie goals van Mathijs ter Haar en Jelmer Boltjens weer terug in de wedstrijd. Even leek het erop dat Vianen kon doorpakken, om toch de winst naar zich toe te trekken. Maar door een aantal slordige foutjes in de achterhoede van Vianen scoorde Haaskamp nog drie goals.

Foto: Peter Verbeek

De korballers van VIKO zijn zaterdagmiddag gestart met de nieuwe competitie. Het thuisduel tegen Ados 1 uit Hoorn ging nipt met 14-15 verloren.

Kunstgrasveld Lekvogels

lexmond • Het nieuwe kunstgrasveld van Lekvogels wordt zaterdag 15 september officieel geopend. De handeling is om 14:15 uur. Aansluitend wordt de bekerderby Lekvogels-SV Meerkerk gespeeld. Beide ploegen kunnen niet meer door naar de knockoutfase van het districtsbekertoernooi.